Page 1

( σιγα τα αιµατα... )

www.topontiki.gr

ÐÅÌÐÔÇ 5 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2013 / ÔÉÌÇ: 2€ (ìå ôçí ðñïóöïñÜ 3,5€) / Ö. 1776

ΣHMEΡΑ Ακόµη µια ιστορία του Σέρλοκ Χολµς

ΣΕΙΡΑ 9 ΤΟΜΩΝ

«ΑΣΦΑΙΡΑ ΠΥΡΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Tσαμπουκάδες του γλυκού νερού ✓ Προσπαθούν να συγκαλύψουν τις επικείµενες αγριότητες µε απολύσεις - πλειστηριασµούς ✓ ∆ιαψεύδονται οι κυβερνητικές ελπίδες για γερµανική «χαλάρωση»

Σελ. 4

5

ΠΟΝΤIΚΙ

art 16 σελίδες για την τέχνη και τον πολιτισµό

ΠΑΣΟΚ

∆εν βλέπει η... ∆εξιά του τι ζητά η Αριστερά του - Το αίνιγµα της σιωπής Λαλιώτη 8

Σελ.

9

ΣΥΡΙΑ

Φυσικό αέριο ίσον... πόλεµος! Σελ. 10

ΥΓΕΙΑ

Γενόσηµα χωρίς έλεγχο! Σελ. 15

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στο στόχαστρο οι «µπλε κάδοι» Σελ. 38

39

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Ανοίγει ο φάκελος «Εκκλησία, οικόπεδα και εφοπλιστές» Σελ. 44

45


2

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 5 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2013

Διαβάστε σήµερα

www.topontiki.gr ΣΕΛ.

ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ Η μεγάλη... απόδραση Η απόδραση από την πραγματικότητα είναι κάποιες φορές απαραίτητη και, έως έναν βαθμό, μια ευεργετική προσωπική διαδικασία. Το να ζει κάποιος στον κόσμο του υπήρξε ένα συνηθισμένο μοντέλο συμπεριφοράς, ειδικά την εποχή της «ευημερίας», τότε δηλαδή που με εύκολα δανεικά μπορούσε κάποιος να εμφανίζεται σαν αυτό που θα ήθελε να είναι. Σήμερα, καλώς ή κακώς, η πραγματικότητα έχει πάψει να διακρίνεται από την ελαστικότητα με την οποία μας είχε συνηθίσει. Με άλλα λόγια, είναι πολύ πιο δύσκολο κάποιος να παραστήσει αυτό που δεν είναι. Υπ’ αυτήν την έννοια, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν πείθουν κανέναν στην προσπάθεια που καταβάλλουν να εμφανιστούν ότι δήθεν διαφωνούν, παλεύουν και ενδεχομένως «τσαμπουκαλεύονται» με τους δανειστές. Όλοι ξέρουν πια ότι η κυβέρνηση δίνει λόγο και για το τελευταίο… «σέντσι» στους υπαλλήλους της τρόικας. Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είναι υπάλληλοι των υπαλλήλων των δανειστών. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια, και δεν μπορεί να αλλάξει με κανένα επικοινωνιακό κολπάκι. Όλοι γνωρίζουν (και απ’ όλους, καλύτερα ο Αντώνης Σαμαράς) ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάθεται ο πρωθυπουργός στην πρωθυπουργική του καρέκλα είναι η ικανοποίηση των όρων των δανειστών. Όπως είπαµε, η απόδραση ως προσωπική διαδικασία αποτελεί κάποιες φορές σωτήρια για τη διασφάλιση της ισορροπίας. Ενδεχομένως, στην περίπτωση Σαμαρά, κάποιου είδους απόδραση μπορεί να συμβάλει και στη διασφάλιση κάποιου ίχνους υστεροφημίας. Με πιο απλά λόγια, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είναι καταδικασμένοι να υπάρχουν στην εξουσία μόνο για όσο διάστημα μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Βερολίνου και των λοιπών που συνθέτουν το κονσόρτσιουμ των δανειστών που κυβερνούν τη χώρα. Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να δραπετεύσουν με κανέναν τρόπο από την οδυνηρή πραγματικότητα της ασφυκτικής πρόσδεσης στις γερμανικές επιθυμίες, την οποία οι ίδιοι επέλεξαν για τους εαυτούς τους και τη χώρα. Γνωρίζουν ότι είναι πια αργά για αντίσταση και πως το όποιο «όχι» τους απλώς θα σημάνει τη σύνθλιψή τους.

και οι Ο Τοτός του µαχητές ! Μαξίµου

3

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αναζητούν παράδρομο το βράδυ των δημοτικών εκλογών να μην χρωματιστεί στις τηλεοράσεις ο χάρτης της χώρας με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ και να μην έχουν αντίστοιχα εξαφανιστεί το γαλάζιο και το πράσινο…Την ίδια στιγμή επιδίωξη είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος εντυπώσεων άλωσης του βασιλείου των βλαχοδημάρχων.

ΣΕΛ.

6

Πολιτική χροιά δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές και στην πρώτη γραμμή για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας ρίχνει στη μάχη τη Σοφία Σακοράφα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου… Σε κοινωνικό επίπεδο εξαγγέλλει ακύρωση των μνημονίων, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και τη διεκδίκηση μορατόριουμ στους τόκους.

ΠΟΝΤΙΚΙ art ΣΕΛ.

4-5

ΣΕΛ.

ΣΕΛ.

ΣΕΛ.

34-35

MEDIA NEWS

18

Διαστάσεις «χιονοστιβάδας» λαμβάνουν πλέον οι αποκαλύψεις για το τρελό κερδοσκοπικό «πάρτι» με τις τιμές πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου. Το πάρτι φαίνεται να εμπλέκει πλέον τους πωλητές, τους ντόπιους αντιπροσώπους, αλλά και κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι με την κωλυσιεργία τους ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο.

8-9

Στο σανίδι η Αθήνα αναστενάζει. Στη φετινή θεατρική σεζόν τον τόνο δίνουν ο χορός και το τραγούδι. Δέκα θεαματικά μιούζικαλ φιλοδοξούν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα. Σημαντικό κομμάτι της «πίτας», όμως, καταλαμβάνει και το νέο ελληνικό έργο. Κλασικοί παραμένουν οι Σαίξπηρ, Ίψεν, Μπέκετ και τα άλλα θεατρικά «παιδιά».

Ξεκίνησαν πολλοί, κατέληξαν σόλο. Πολλούς καλλιτέχνες τους γνωρίσαμε ως… παρέα, δηλαδή ως γκρουπ. Από τις Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά μέχρι τους Πυξ Λαξ και τους Συνήθεις Υπόπτους. Πού βρίσκονται σήμερα τα μέλη τους και οι frontmen; Άλλος εδώ κι άλλος εκεί.

ΣΕΛ.

51

Το σκληρό μονοπώλιο του αέρα καλά κρατεί… Οι άλλοτε άσπονδοι φίλοι Βασιλάκης και Βγενόπουλος «μοίρασαν» το πακέτο των αεροπορικών μεταφορών, ώστε όλα τα μεγάλα δρομολόγια εσωτερικού και τα φιλέτα εξωτερικού να τα εκτελεί η Aegean και στα μικρότερα να πετάει η Olympic Air… Οι δύο εταιρείες ετοιμάζονται για την απόφαση της Κομισιόν.
TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πολιτική

www.topontiki.gr

Θέλουν απολίτικες εκλογές Aποτελέσματα τύπου ΕΦΕΕ και άχρωμο χάρτη επιδιώκουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το βράδυ των δημοτικών

Α

ν ο δήμαρχος είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τότε τι χρώμα θα έχει αυτός ο δήμος στον χάρτη με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών; Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποσκοπεί στο «σπάσιμο» των κομματικών δεσμών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Κεντρική πολιτική επιδίωξη είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος δημιουργίας εντυπώσεων «άλωσης» του βασιλείου των «βλαχοδημάρχων» από τον ΣΥΡΙΖΑ, να ελεγχθεί η δυναμική της Χ.Α., να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ και να σταθεί στα πόδια της η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, εφόσον δεν έχουν γίνει μέχρι τότε εθνικές εκλογές. Κεντρική επικοινωνιακή επιδίωξη είναι να γίνει της ΕΦΕΕ, δηλαδή κανείς να μη μπορεί να βγάλει ένα αξιόπιστο πολιτικό συμπέρασμα τι ψήφισαν οι πολίτες, και κάθε κόμμα να εκδίδει τα δικά του αποτελέσματα! Αυτό, βεβαίως, θα έχει και ως αποτέλεσμα το βράδυ των εκλογών να μην έχει «χρωματιστεί» στις τηλεοράσεις ο χάρτης της χώρας με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ και να μην έχουν αντίστοιχα εξαφανιστεί το γαλάζιο και το πράσινο, όπως προβλέπεται.

Τρεις οι στόχοι u Χάρη στο ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους δημοτικούς συμβούλους – με αλφαβητική σειρά και χωρίς αναφορά του συνδυασμού τους – θα είναι πολύ δύσκολη η εξαγωγή καθαρού πολιτικού συμπεράσματος για τους νικητές και τους ηττημένους της αναμέτρησης. Η πολυχρωμία θα βοηθήσει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που κυριαρχούν σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, να κρύψουν την πιθανή συντριβή τους. u Η Ν.Δ. επιδιώκει επίσης να δυσκολέψει τη Χρυσή Αυγή, που έχει επενδύσει πολλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να κάνει επίδειξη δύναμης. Το κόμμα του Μιχαλολιάκου θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αφού δεν διαθέτει τόσο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στις τοπικές κοινωνίες ώστε να ξεχωρίσουν μέσα σε μια ενιαία λίστα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. u Με την επιστροφή στο 42% (αντί του 50%) για εκλογή από τον πρώτο γύρο, θα γίνουν λιγότερα παζάρια για τις συμμαχίες στον δεύτερο γύρο. Αυτό διευκολύνει τη Ν.Δ., που δεν θέλει να συ-

νεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή, αλλά δεν θα μπορούσε να το αποφύγει σε κάποιες περιπτώσεις. Διευκολύνει και το ΠΑΣΟΚ, μιας και κανένα κόμμα δεν θέλει συμπόρευση μαζί του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Σαμαράς και Βενιζέλος εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο για κοινές υποψηφιότητες με υπερκομματικά χαρακτηριστικά στους μεγάλους δήμους, ακριβώς για να αποπολιτικοποιήσουν τη συγκεκριμένη αναμέτρηση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος. Δεν είναι βέβαιο ότι θα βρουν τα κατάλληλα πρόσωπα – ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη – αλλά η πρόθεση είναι να αναζητήσουν έναν παράδρομο για να αποφύγουν την ευθεία οδό της μετωπικής σύγκρουσης με τους υποψήφιους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτός ο σχεδιασμός, εφόσον προχωρήσει, θα προκαλέσει και εσωκομματικές αντιδράσεις, ειδικά στη Ν.Δ., όπου πολλοί βουλευτές και στελέχη ενδιαφέρονται να βρουν διέξοδο σε δήμους και περιφέρειες. Αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο αρχηγών με γνώμονα την επιβίωση της κυβέρνησης και τη «χαλαρή» ψήφο. Η σύγκρουση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε σχετικά πρόωρα γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ο έλεγχος της τοπικής αυτοδιοίκησης προσφέρει στα κόμματα δυνατότητες ανάπτυξης ερεισμάτων στις τοπικές κοινωνίες, που αξιοποιούνται κατάλληλα στις εθνικές εκλογές. Με άλλα λόγια, προσφέρει πανελλαδικό μηχανισμό και επιρροή σε παραδοσιακά ακροατήρια τα οποία σήμερα δεν βρίσκο-

νται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, για την αξιωματική αντιπολίτευση μια μεγάλη νίκη θα είναι πολύ σημαντική, για τον πρόσθετο λόγο ότι μετά απ’ αυτή η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να αντέξει την πίεση. Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «βλαχοδήμαρχους» που εξελέγησαν με τη στήριξη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μια τυχαία κουβέντα, αλλά δηλωτική της πρόθεσης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει πόλωση με το σημερινό κατεστημένο της αυτοδιοίκησης και να πολιτικοποιήσει έντονα τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Πολλοί λένε ακόμη ότι η αναφορά αυτή του Αλέξη Τσίπρα έγινε σκόπιμα ώστε να κόψει μονομιάς τις «γέφυρες» με τους παλαιούς δημάρχους – ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ –, αφού πολλοί από αυτούς, ειδικά στην επαρχία, είχαν σκο-

Η χαρά της διαπλοκής και το ενιαίο ψηφοδέλτιο Πάντως, σε μια εποχή που τα ΜΜΕ «οργιάζουν» και κυρίως οι τηλεοράσεις δημιουργούν πρότυπα και φτιάχνουν τα δημόσια και αναγνωρίσιμα πρόσωπα της εποχής μας, η ρύθμιση για ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ανοίγει νέες προοπτικές του ελέγχου και των δημοτικών συμβουλίων από τη διαπλοκή. Το βασικό μήνυμα που δίνει αυτή η ρύθμιση είναι ότι οι πολίτες πρέπει να διαλέξουν με βάση τις ικανότητες των υποψηφίων και όχι την πολιτική και την ιδεολο-

γική τους συγκρότηση… Προωθούν δηλαδή τους τεχνοκράτες χωρίς ευαισθησία… Και μάλιστα εκείνους που έχουν μεγάλη παρουσία, κυρίως στις τηλεοράσεις. Οι διαπλεκόμενοι που έχουν τα τηλεοπτικά κανάλια κυρίως στα χέρια τους θα μπορούν… σιγά σιγά να δημιουργούν και να επιβάλλουν ως ικανούς τους εκπροσώπους τους. Πρώτα στα δημοτικά συμβούλια και μετά στη Βουλή. Κι έτσι θα γεμίσουν τα δημοτικά συμβούλια «ικανούς» τεχνοκράτες που δεν δακρύζει το μάτι τους…

πίμως αρχίσει να πιέζουν και να ζητούν στήριξη από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ώστε να ξανακατέβουν. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως όσο περισσότερους νέους ψηφοφόρους προσελκύσουν στις κάλπες τόσο καλύτερες επιδόσεις θα έχουν – και για τον λόγο αυτό θα παίξουν το χαρτί της αντισυστημικότητας. Το έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, αν δεν προκύψουν πρόωρες εθνικές εκλογές μέχρι τον Δεκέμβριο, αποκλείεται να συμβούν το πρώτο εξάμηνο του 2014 λόγω ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. – και έτσι το αποτέλεσμα του Μαΐου θα είναι καθοριστικό για τις δυνάμεις επιβίωσης που θα έχει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Η αλήθεια είναι ότι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα εκδηλωθεί έντονη διάθεση ανεξαρτητοποίησης από πολλούς υποψήφιους που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών, προβάλλοντας τα υπερκομματικά τους χαρακτηριστικά. Ως προς αυτό είναι ενδεικτική η «κίνηση των 5» (Καμίνης, Μπουτάρης, Δημαράς, Φίλιος, Σκοτεινιώτης) που προβάλλει την αναφορά της στον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου αλλά αποστασιοποιείται από τα χρίσματα. Οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν τώρα να απευθυνθούν σε ακροατήρια που έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου, και για τον λόγο αυτό διαφημίζουν την απόστασή τους από τη Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, οι πολιτικές εντυπώσεις θα παραχθούν από τα αποτελέσματα στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες με βάση την τύχη που θα έχουν οι κυβερνητικές υποψηφιότητες. Ειδικά στο Δήμο Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, η Ν.Δ. θα κινήσει γη και ουρανό για να μείνει κλειστός ο δρόμος στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουν γίνει μετρήσεις για να διαπιστωθεί η δημοτικότητα προσώπων που εξετάζονται ως πιθανοί υποψήφιοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους δεν θα είναι μόνο πολιτικά στελέχη, αλλά και πρόσωπα εκτός των κομματικών τειχών που θα μπορούσαν να στηριχτούν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ανάμεσά τους και κάποιοι γνωστοί δημοσιογράφοι)...
TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Το θέμα

www.topontiki.gr

Άγριες μάχες, φονικές, με υπερσύγχρονα νεροπίστολα Σ

τ’ άρματα, στ’ άρματα, εμπρός στον αγώνα» σαλπίζουν ομοθύμως έντυπα, ιστοσελίδες και άλλοι υπάκουοι κήρυκες των επιθυμιών του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι προσπαθούν ματαίως να δημιουργήσουν κλίμα «πολέμου» της κυβέρνησης με την τρόικα. Τι τους έπιασε ξαφνικά όλους αυτούς; Πώς η πλήρως εξαρτημένη από την τρόικα συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε να ζωστεί τα φυσεκλίκια και να αρχίσει αντάρτικο στους εκπροσώπους των δανειστών; Η απάντηση βρίσκεται στη συνεχώς επιδεινούμενη θέση των συγκυβερνώντων, οι οποίοι βλέπουν να καταρρέουν, η μία μετά την άλλη, όλες οι «επικοινωνιακές» θέσεις, τις οποίες είχαν με κόπο χτίσει ώστε να κερδίσουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο. u Το «success story» μοιάζει πλέον με κακόγουστο αστείο. u Οι επενδυτές δεν φαίνονται ούτε με το κιάλι – αντιθέτως ορδές κερδοσκοπικών funds ακονίζουν τα νύχια τους. u Οι... αρμόδιοι – Γερμανοί – ξεκόβουν κάθε ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, συντρίβοντας έναν ακόμη κυβερνητικό μύθο. Αντιθέτως αναγγέλλουν νέα δάνεια και μνημόνια, αλλά και συνέχιση του ελέγχου τους επί της χώρας εις το διηνεκές. Και φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να δείχνουν πόσο λίγο ενδιαφέρονται για το πολιτικό κόστος που καλείται να καταβάλει η κυβέρνηση για να παραμείνει υποταγμένη στη θέλησή τους. u Η ελπίδα για μια γεωστρατηγική αναβάθμιση φαίνεται να αφορά (ρεπορτάζ στη σελ. 12) τη χώρα, αλλά όχι τη... συγκυβέρνηση. u Η τρόικα πιέζει αφόρητα στο θέμα των πλειστηριασμών και η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαιρέσει προσωρινά την πρώτη κατοικία ώστε να έρθει το κακό με κάποια κλιμάκωση. u Το μοντέλο διάλυσης δημόσιων εταιρειών, μετά την ΕΡΤ, σκληραίνει ακόμη περισσότερο, αφού το μοντέλο που «απαιτείται» για την αμυντική βιομηχανία υποδεικνύει πλέον όχι μόνο «ξαφνικό θάνατο», αλλά και απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημιώσεων. u Οι έρευνες που βλέπουν δεκάδες χιλιάδες λουκέτα (ΓΣΕΒΕΕ), διατήρηση της

«

ανεργίας σε εφιαλτικό επίπεδο για δεκαετίες, αλλά και πλήρη εξάντληση της δυνατότητας των οικογενειών να στηρίζουν τα αδύναμα μέλη τους (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) αποτελούν ηχηρά χαστούκια στον μύθο της κυβερνητικής «επιτυχίας». Κάπως έτσι στα πιο στενά κυβερνητικά επιτελεία σήμανε συναγερμός. Ένα νέο «κόλπο» πρέπει να μπει σε εφαρμογή, ώστε η κυβέρνηση να φτάσει στην ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας τον Ιανουάριο, ώστε να αφεθεί στον «αυτόματο πιλότο» που θα τη βγάλει στο επόμενο καλοκαίρι. Εξ ου τα άρματα, τα φυσεκλίκια και τα πολεμικά ανακοινωθέντα. Έστω και αν όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για τσαμπουκάδες του γλυκού νερού. Το νέο επικοινωνιακό «πακέτο», λοιπόν, εγκαινιάζεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης...

Στη ΔΕΘ Η άνοδος του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο, όπου θα εγκαινιάσει την 78η έκθεση της ΔΕΘ, μοιάζει με μια ανεπιθύμητη υποχρέωση, σαν τις αναπόφευκτες επισκέψεις που πρέπει να κάνει κάποιος σε έναν ακοινώνητο συγγενή του.

Τσαμπουκάδες της κυβέρνησης κατά της τρόικας με «άσφαιρα πυρά»

Στα έγκατα του Μαξίμου δείχνουν να έχουν στερέψει από επικοινωνιακές επινοήσεις, καθώς η περιφορά του διαβόητου success story μοιάζει όλο και πιο έντονα με επιτάφιο της συντετριμμένης ελληνικής οικονομίας. Το ασήκωτο ελληνικό χρέος δεν σηκώνει φτιασιδώματα και η ύστατη γραμμή άμυνας του οικονομικού επιτελείου, ότι η ανηφορική πορεία του είναι... «φαινομενική» και «παροδική», δεν μπορεί να αναχαιτίσει τον προβληματισμό για την ανύπαρκτη «βιωσιμότητά» του. Σύμφωνα με την πρόσφατη αναδρομή που έκανε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας: u Στο κλείσιμο του 2009, μετά δηλαδή τις επαναταξινομήσεις λογαριασμών και την αναθεώρηση του ΑΕΠ, που αφορούσαν την προηγούμενη τριετία, το χρέος σταμάτησε στα 299,7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 130% του ΑΕΠ. u Την επόμενη χρονιά το χρέος εκτινάχθηκε στα 329,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούσε στο 170% του ΑΕΠ. u Στο κλείσιμο του 2011 έφτασε τα 355,2 δισ. ευρώ ή 170% του ΑΕΠ. u Το 2012 έκλεισε στα 303,9 δισ. ευρώ ή στο 156,9%. Η δικομματική κυβέρνηση στη-

ρίζει τις ελπίδες της σε ένα παρήγορο σήμα από το Βερολίνο, το οποίο θα αναπτέρωνε κάποιες ισχνές ελπίδες ότι η σιδηρόφρακτη γερμανική μηχανή θα δείξει επιείκεια και έλεος προσφέροντας μερικά αποθέματα πολιτικού χρόνου στους εγχώριους διεκπεραιωτές των υποδείξεών της. Όμως η προεκλογική μάχη, που κορυφώνεται στη Γερμανία, έχει χαντακώσει κάθε ανεδαφική προσδοκία που είχε καλλιεργηθεί στην Αθήνα, καθώς, εδώ και πολλούς μήνες, όσοι γνωρίζουν καλύτερα τι συμβαίνει στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, προειδοποιούσαν ότι η Αθήνα δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτε από μια νέα γερμανική κυβέρνηση. Τουναντίον... Οι τελευταίες επιθέσεις, τις οποίες με πρωτοφανές μένος εξαπέλυσαν εναντίον της Ελλάδας οι πρωταγωνιστές της γερμανικής εκλογικής αναμέτρησης, προκάλεσαν κατήφεια στα υπόγεια του Μαξίμου, το οποίο είδε αίφνης να καίγεται το, δυνητικά, καλύτερο χαρτί που θα μπορούσε να παίξει ο Σαμαράς από τη ΔΕΘ για την πιθανότητα ενός νέου «κουρέματος» και την έμπρακτη συμβολή των «εταίρων» μας στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ήταν επόμενο οι αποσκευές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να περιοριστούν στα απολύτως χρειώδη. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Σαμαράς θα εμφανιστεί σαν φαντομάς, σε μια αστυνομοκρατούμενη και περίφρακτη πόλη, όπου θα μιλήσει σε ένα ελεγχόμενο ακροατήριο και θα αναχωρήσει εσπευσμένα, αποφεύγοντας και φέτος να δώσει την καθιερωμένη από τη Μεταπολίτευση συνέντευξη Τύπου.

Κανένα περιθώριο Είναι αλήθεια ότι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των προηγούμενων ημερών, ο πρωθυπουργός θα ήθελε να παρουσιάσει έστω κάποια ισχνή δέσμη κοινωνικών μέτρων για εκείνους που αλέθονται απάνθρωπα στις μνημονιακές μυλόπετρες. Όμως η πορεία του προϋπολογισμού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για «κοινωνικές ρωγμές» στην άγρια νεοφιλελεύ-
TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Το θέμα

www.topontiki.gr

θερη πολιτική που επιτάσσει η τρόικα. Η φιλολογία που αναπτύσσεται για το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα», το οποίο θα... διανεμηθεί στους ασθενέστερους, θυμίζει τις μεταφυσικές συζητήσεις για την αξία της ζωής στο προσκέφαλο ενός μελλοθάνατου... Ακόμα και το μέτρο της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο ειδικά στη βόρεια Ελλάδα θα ακουγόταν σαν μουσική στα αυτιά των πολιτών, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί, αφού οι τροϊκανοί κόψανε – άγαρμπα, κατά πώς συνηθίζουν – τον κυβερνητικό βήχα. Το είπε με άλλα λόγια ο Στουρνάρας, αναγνωρίζοντας ότι «η μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης βελτιώνει την ευημερία του κόσμου, αλλά από την άλλη η κυβέρνηση χάνει έσοδα»!... Το μόνο που απομένει είναι να εμφανιστεί ο Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ με ένα καλάθι τονωτικών ενέσεων... αισιοδοξίας, συνεχίζοντας στη γραμμή Στουρνάρα, που διαβεβαιώνει με απόκοσμη ηρεμία ότι «ο λογαριασμός βγαίνει» και ότι έχουμε ήδη διανύσει τα δύο τρίτα της διαδρομής, συνιστώντας υπομονή και προσπάθεια. (Το ότι έχει επαναλάβει το ίδιο πέντε - έξι φορές μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει απλώς την ευκολία του υπουργού Οικονομικών να εγκαταλείπει τη σκληρή πραγματικότητα κάθε φορά που αυτή δείχνει το αποτρόπαιο πρόσωπό της).

Λαϊκιστές Το τι θα ακούσουμε από τα πρωθυπουργικά χείλη δεν είναι ανάγκη να έχει κάποιος μαγική σφαίρα για να το μαντέψει. Ο Σαμαράς θα... ανακοινώσει και σε μας ότι η εικόνα της χώρας προς τα έξω, κατά τη διακυβέρνησή του, έχει ριζικά αλλάξει, ότι η οικονομία σταθεροποιείται με τάσεις ανοδικές και ότι από του

χρόνου θα μας χτυπήσει την πόρτα η πολυπόθητη ανάκαμψη. Γιατί δεν το βλέπουμε κι εμείς αυτό; Διότι, κατά τη λογική του, ανήκουμε στους κήρυκες του λαϊκισμού και στη θλιβερή συνομοταξία όσων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ καλή ώρα, σπεκουλάρουν στην ήττα και την εθνική καταστροφή και στηρίζουν το «υπερδιογκωμένο δημόσιο»!... Βεβαίως δεν θα παραλείψει να μοιράσει καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία και θα δώσει τα ρέστα του, ισχυριζόμενος ότι πρώτη φορά μια κυβέρνηση μείωσε τόσο πολύ το χρέος (!), αλλά και ότι η αδάμαστη κυβέρνησή του κατόρθωσε να μειώσει τον ρυθμό... ανόδου της ανεργίας! Μιλάμε για άθλους!... Και... πότε θα βρουν δουλειές οι άνερ-

γοι για να ’χουμε το καλό ρώτημα; Ο Σαμαράς θα συστήσει, όπως και ο Στουρνάρας, υπομονή μέχρι να έρθουν οι επενδυτές, τώρα που η κυβέρνηση φρόντισε να τους στρώσει το τραπέζι. Στο κλίμα αυτό, θα υψώσει τους τόνους της κριτικής εναντίον όσων «τορπιλίζουν» τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που (επιτέλους!) προωθεί η κυβέρνησή του, βγάζοντας – υποτίθεται... – τη χώρα από το παραγωγικό τέλμα και την ακινησία. Βεβαίως, η επίκληση των «μεταρρυθμίσεων», οι οποίες οδηγούν σε προδιαγεγραμμένη διάλυση της χώρας και βίαιη αναδιανομή του πλούτου, θα ξεθωριάσει όταν έξω από το συνεδριακό κέντρο θα ακούγονται οι οργισμένες ιαχές του πλήθους. Το προφανές πολιτικό και επικοινωνιακό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση, ωστόσο, επέβαλε στον

στενό πρωθυπουργικό κύκλο και το επικοινωνιακό επιτελείο της συγκυβέρνησης την απεγνωσμένη αλλαγή της ημερήσιας διάταξης.

Καθεστώς πτώχευσης Το ιταμό τελεσίγραφο της τρόικας για λουκέτο, και μάλιστα χωρίς να αποζημιωθούν οι 2.200 εργαζόμενοι, στην ελληνική αμυντική βιομηχανία (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ), με την ένταξη των τριών εταιρειών σε καθεστώς πτώχευσης, εκτιμήθηκε από το επικοινωνιακό σύστημα που στηρίζει τη δικομματική σαν μια θεαματική ευκαιρία, όπως συνέβη και άλλες φορές παλαιότερα, ώστε να υψωθούν τα λάβαρα της αντίστασης, στήνοντας μια εικονική μάχη ανάμεσα στην «υπερήφανη ελληνική κυβέρνηση» και τους επίβουλους δανειστές. Η «κινητικότητα» που εμφανίζουν

να δείχνει ο Σαμαράς οι επίσημοι αγιογράφοι του, σύμφωνα με τους οποίους «έχει πάρει το θέμα στις στιβαρές πλάτες του», όσο κι αν είναι κωμική («Τα πράγματα είναι δύσκολα! Πάμε για μάχη!» φέρεται ειπών... αποφασιστικά!), δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια να κερδίσει η κυβέρνηση λίγα μέτρα στο γήπεδο, όπου η τρόικα μας παίζει μονότερμα. Επικουρικά ήρθε στην επιφάνεια και το ζήτημα των εκλογικών μαγειρεμάτων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2014, πάνω στο οποίο μπορεί να στηθεί μια βραχείας διάρκειας σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτρέποντας τον δημόσιο διάλογο από το ζήτημα του χρέους και των αδιεξόδων αυτής της ολέθριας οικονομικής πολιτικής. Τα ψέματα όμως τελειώνουν. Μετά τις γερμανικές κάλπες, η νέα κυβέρνηση, συνεχίζοντας στην ίδια άκαμπτη γραμμή, θα χτυπήσει την πόρτα της Αθήνας με ένα νέο πακέτο «διάσωσης», ασορτί με νέα μέτρα λιτότητας και ένα νέο μνημόνιο για την ισόβια καταδίκη και το ξεπούλημα της χώρας. Πώς θα περάσουν όμως αυτά από τη Βουλή; Χωρίς τον οίκτο των Γερμανών, οι οποίοι θα αξιώσουν ακόμα βαθύτερη υποταγή, η κυβέρνηση θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα... Τα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει η χώρα την επόμενη διετία καθιστούν υποχρεωτική την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, αλλά, όταν έλθει εκείνη η στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρίσκεται εξουθενωμένη στο τελευταίο σκαλοπάτι της πολιτικής αναξιοπιστίας. «Θα διαπραγματευθούμε, αλλά αυτό θα γίνει όταν στο τέλος της χρονιάς τα τεφτέρια θα δείξουν πρωτογενές πλεόνασμα» σκοπεύει να αναφέρει ο Σαμαράς, αλλά, μέσα του, δεν πρέπει να το πιστεύει ούτε καν ο ίδιος...
TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΣΥΡΙΖΑ

www.topontiki.gr

Π

ερίπου από εκεί που το άφησε για τη σύντομη θερινή ανάπαυλα, ξαναπιάνει το νήμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες του παρεμβάσεις στην αφετηρία αυτής της δύσκολης, πυκνής πολιτικής περιόδου η οποία μπορεί να αποδειχθεί «εκρηκτική» σε κοινωνικό επίπεδο: το κάλεσμα για εκλογές. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυτές να έλθουν ως αποτέλεσμα της πίεσης του λαϊκού παράγοντα. Με άλλα λόγια, ζητά ο λαός να «βγει μπροστά» και με τις κινητοποιήσεις του να ανατρέψει την κυβέρνηση. Προηγουμένως, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την επικαιροποιημένη πρότασή του για τη διακυβέρνηση της χώρας στη ΔΕΘ, η οποία φέτος ανοίγει σε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα που σηματοδοτείται από τις απολύσεις (διαθεσιμότητες) των 12.500 υπαλλήλων σε εκπαίδευση και ΟΤΑ, την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων (υπό το ενδεχόμενο η διαχείρισή τους να περάσει στα χέρια των δανειστών), καθώς και από την απειλή υλοποίησης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την πρόβλεψη ότι θα χρειαστεί νέο μνημόνιο αν δεν υπάρξει αλλαγή ρότας, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις Σόιμπλε για «νέο δάνειο».

Εξαγγελίες εν… αναμονή Απέναντι σε αυτό το «εκρηκτικό» μείγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπαραβάλλει το δικό του πλαίσιο με βασικό «καμβά» τις θεμελιώδεις εξαγγελίες του για την ακύρωση των μνημονίων, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και τη διεκδίκηση μορατόριουμ στους τόκους σε συνδυασμό με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ούτως ώστε η χρηματοδότηση να κατευθυνθεί στην κοινωνία και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Επίσης, ισχύουν εξαγγελίες όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού, η οποία στην αντίληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με μέτρο για την

Η φθινοπωρινή σονάτα της Κουμουνδούρου Ο λαός με τις κινητοποιήσεις να ανατρέψει την κυβέρνηση

Θεμελειώδεις εξαγγελίες για την ακύρωση των μνημονίων

ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης και κατανάλωσης. Άλλωστε σε συνέντευξή του (Αθήνα 9,84), ο επικεφαλής της Επιτροπής προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης, σημείωσε ότι «ορισμένα μέτρα θα καθοριστούν με πολιτικά κριτήρια και όχι με στενά λογιστικά ή δημοσιονομικά

και ο βασικός μισθός έχει αυτόν τον χαρακτήρα στο πλαίσιο του προγράμματός μας». Χωρίς αυτή τη φορά να κάνει συγκεκριμένη αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία – όπως τα «ομόλογα ειδικού σκοπού», για τα οποία είχε μιλήσει στο «Βήμα» προ μηνός (προξενώντας και εσωκομ-

ματικές αντιδράσεις) – προειδοποίησε για την ανάγκη εξωτερικού δανεισμού τον οποίο προσδιόρισε στα 40 δισ., έτσι ώστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς να είναι σε θέση να δώσει ώθηση σε μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε μια κατάσταση που μοιάζει με «την επομένη ενός πολέμου». «Δεν υπάρχουν εύκολες και ανώδυνες λύσεις. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή ώθηση. Εμείς τη διεκδικούμε στο πλαίσιο της Ευρώπης. Αν δεν υπάρξει από την Ευρώπη, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα άλλα πρόσφορα μέσα τα οποία έχουμε», είπε. Το αν βέβαια θα οδηγηθούμε σε πολιτική διέξοδο υπό την καθοριστική συμβολή του λαϊκού παράγοντα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη των απεργιακών κινητοποιήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι κινητοποιήσεις προβληματίζουν ήδη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εκφράζονται απόψεις ότι το υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι σε θέση να αναλάβει όλο το βάρος της ανατροπής της κυβέρνησης, καθώς και ότι χρειάζεται ευρύτερη κινητοποίηση του κόσμου, γι’ αυτό και προκρίθηκε η ιδέα για τη σύσταση λαϊκών επιτροπών σε όλη τη χώρα – χωρίς όμως προς το παρόν να προσδιορίζονται λεπτομέρειες. Η έμφαση που δίνεται στην κινητοποίηση του λαού προκειμένου να «πέσει» η κυβέρνηση αντανακλά και τους προβληματισμούς του ηγετικού επιτελείου για το γεγονός ότι παρά το βάθος της κρίσης και τις σαρωτικές επιπτώσεις του στην κοινωνία, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταφέρνει να διαμορφώσει ένα εμφανές πλειοψηφικό πολιτικοκοινωνικό ρεύμα, με αποτέλεσμα στις δημοσκοπήσεις να φαίνεται εδώ και καιρό ότι «βρίσκει» στην «οροφή» του 29 - 30%. Βεβαίως, πολλοί εκ των κορυφαίων στελεχών στέλνουν καθησυχαστικά μηνύματα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα στατικά.

Πολιτική μάχη οι αυτοδιοικητικές με νέα άφθαρτα πρόσωπα Στο μεταξύ, ο ανένδοτος του ΣΥΡΙΖΑ περνά και μέσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (στο τέλος της άνοιξης του 2014) στις οποίες το κόμμα προσδίδει χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης, «είτε έχουν προηγηθεί οι βουλευτικές εκλογές, όπως επιδιώκουμε, είτε όχι». Στην Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε. αναφέρεται ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ακυρώσει τα σχέδια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για μια «χαλαρή» αυτοδιοικητική ψήφο και να αναδείξει ότι «μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που θέτει το μνημόνιο, πολιτικό και αυτοδιοικητικό, συμβαδίζουν». Κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το θέμα των υποψηφίων και των αρχών με βάση τις οποίες θα επιλεγούν. Ο Τσίπρας, στη Κ.Ε. έδωσε γραμμή για «νέα και άφθαρτα πρόσωπα» αντιπαραβάλλοντάς

τα στους «φθαρμένους βλαχοδήμαρχους» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι όπως είπε πρέπει να σαρωθούν από ένα μεγάλο συμπαραταγμένο λαϊκό κίνημα (και κάποιοι εκ των οποίων, βλέποντας τα δύσκολα, ήδη ζητούν το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ). Η έκφραση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, οδηγώντας σε πόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων από τους «θιγόμενους» από τη μία και την Κουμουνδούρου από την άλλη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να τεθεί εκτός των επιλογών του κόμματος ο «παραγοντισμός», τα «παλαιοκομματικά τερτίπια» και οι «προσωπικές στρατηγικές». Ο Τσίπρας, απευθυνόμενος στα στελέχη της Κ.Ε., ζήτησε να αναδειχθούν νέοι άνθρωποι που ζουν, δρουν και αγωνίζονται μέσα στις τοπικές κοινωνίες

«χωρίς να φοβηθούμε ότι δεν είναι αρκετά γνωστοί, ή αρκετά έμπειροι, ή αρκετά δικτυωμένοι», καθώς και να συνάψει συμμαχίες με ευρύτατες δυνάμεις και προσωπικότητες στη βάση όχι μόνο των κοινών επιδιώξεων αλλά και στη βάση ενός «συμβολαίου εντιμότητας». Πάντως, για κεντρικούς δήμους και κυρίως για τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας – αυτόν της Αθήνας – προς το παρόν παίζουν ονόματα «κεντρικών» στελεχών, όπως η Σοφία Σακοράφα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κ.ά. Πάντως, οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο και σε αυτή τη φάση λαμβάνουν χώρα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ στελεχών. Επισήμως, στα όργανα, η συζήτηση για ονόματα θα ανοίξει κάπου το Νοέμβριο…
TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πολιτική

www.topontiki.gr

Τα σχολεία κλείνουν πριν ανοίξουν Αποφασισμένοι φέρονται οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους να προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες

«Αγκάθι» το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο. Οι απολύσεις και οι περίεργες μετατάξεις

Μ

ετωπική» σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικών αναμένεται τις ερχόμενες μέρες, καθώς τη Δευτέρα και την Τρίτη ψηφίζεται από το δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο». Χθες συνεδρίασαν ορισμένες ΕΛΜΕ σε όλη την Ελλάδα για να ψηφιστούν τα αιτήματα και το πρόγραμμα δράσης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι φέρονται στο σύνολό τους διατεθειμένοι να προχωρήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα σε επαναλαμβανόμενες απεργίες – μια διαδικασία που θα ακολουθηθεί και σήμερα προκειμένου τη Δευτέρα να συνεδριάσει η ΟΛΜΕ και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Το «αγκάθι» για τους εκπαιδευτικούς, πέραν της διαθεσιμότητας και των... περίεργων μετατάξεων και των απολύσεων που βιώνουν αιφνιδίως το τελευταίο διάστημα, είναι το νομοσχέδιο που

«

θα μετατρέψει τα Λύκεια σε «σχολεία με τεράστιο ανταγωνισμό, εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα και θα εξωθεί τους μαθητές από αυτά». Όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, οι μαθητές που δεν θα επιθυμούν να ακολουθήσουν το Λύκειο – είτε επειδή δεν θέλουν είτε υπό τον φόβο της αποτυχίας λόγω του υψηλού ανταγωνισμού – θα είναι αναγκασμένοι μετά την ολοκλήρωση του Γυμνασίου να οδηγηθούν στα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ), τα οποία προσιδιάζουν στα Δημόσια ΙΕΚ. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα απαιτείται απολυτήριο Λυκείου. Ο χαρακτήρας του Λυκείου θα διαφοροποιηθεί άρδην, μιας και θα προσμετρώνται οι βαθμοί και των τριών τάξεων ως ένας «πέμπτος βαθμός», που θα απαιτείται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ μαζί με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα στην 3η Λυκείου. Συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ τονίζουν πως «οι μαθητές των φτωχών οικογενειών, που δεν θα μπορούν να πληρώσουν φροντιστήριο από την 1η Λυκείου, θα αναγκάζονται να ακολουθήσουν κάποιο τεχνικό επάγγελμα στα ΣΕΚ – γεγονός που θέτει ταξικό φραγμό στα σχολεία». Όσοι δηλαδή δεν έχουν χρήματα για φροντιστήρια, δεν θα μπορούν να «επιβιώσουν» στο Γενικό Λύκειο. «Το νομοσχέδιο δεν έχει κανέναν προγραμματισμό και “πατάει” ακριβώς πάνω στις διαθέσεις της Ε.Ε. και το σύστημα αρκετών χωρών, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που δημιουργούν εξειδικευμένους εργάτες από πολύ μικρές ηλικίες», προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Επισημαίνουν παράλληλα πως όσοι ακολουθήσουν την τεχνική εκπαίδευση και όχι το Λύκειο, θα είναι υποχρεωμένοι να... μαθητεύσουν στα «χέρια» κάποιου εργοδότη, ο οποίος θα τους παρέχει – στην καλύτερη των περιπτώσε-

ων – ιδιαίτερα χαμηλές αμοιβές και ασφάλεια μόνο σε περίπτωση που τους συμβεί κάποιο ατύχημα εν ώρα εργασίας. Φθηνό εργατικό δυναμικό, δηλαδή, και απολύσεις των «ακριβών» απασχολούμενων από τις επιχειρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα προσλαμβάνουν «παιδιά» από τα ΣΕΚ.

Η ΟΛΜΕ Μπορεί στο υπουργείο Παιδείας να μη δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση για διάλογο, ωστόσο η πρόταση της ΟΛΜΕ διαφοροποιείται σημαντικά από το νέο νομοσχέδιο. Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ελένη Ζωγραφάκη – Τελεμέ, τόνισε στο «Π» πως «αυτό που υποστηρίζουμε εμείς είναι να υπάρχει 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους – και όχι το εννεαετές υποχρεωτικό πρόγραμμα που ακολουθείται τώρα». Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως «όλοι οι νέοι άνθρωποι που καλούνται να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, πρέπει να έχουν σφαιρικές γνώσεις και να μην εξειδικεύονται απλώς σε μία ειδικότητα. Θέλουμε ανθρώπους και όχι ρομπότ». Στην πρόταση της ΟΛΜΕ συμπεριλαμβάνονται και δύο μεταλυκειακά έτη, στα οποία θα μπορεί να εξειδικεύεται ο μαθητής που δεν θέλει να ακολουθήσει πορεία προς τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Πάντως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως το υπουργείο Παιδείας κάθε φορά που αποφάσιζε να «διορθώσει» την ελληνική εκπαίδευση, το έπραττε τελείως αιφνιδιαστικά, γεγονός που αποδεικνύεται από τους 2.500 εκπαιδευτικούς που εξαιρέθηκαν από τα ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ στις αρχές Ιουλίου, αλλά και τους 2.200 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στις 22 Ιουλίου. «Πολεμική» θεωρείται από τους εκπαιδευτικούς και η κίνηση των 5.000 μετατάξεων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση την παραμονή του περασμένου δεκαπενταύγουστου.

Στον δάσκαλό μας με αγάπη...

Με το βλέμμα σε Συρία και κοινωνικά μέτωπα το ΚΚΕ Μια ευκαιρία για... εξωστρέφεια αποτελεί ο Σεπτέμβριος για το ΚΚΕ, το οποίο εσωτερικά εξακολουθεί να τελεί υπό το καθεστώς που διαμορφώνουν τα νέα δεδομένα στα οικονομικά του, τα οποία έχουν οδηγήσει σε κινήσεις αναδίπλωσης και συρρίκνωσης της κομματικής του δραστηριότητας κι αυτής των ΜΜΕ (ο 902 είναι πλέον παρελθόν, οι απολύσεις στον «Ριζοσπάστη» συνεχίζονται). Αρχής γενομένης από τον επαπειλούμενο πόλεμο στη Συρία, ο Περισσός έχει σηκώσει τους αντιπολεμικούς - αντιιμπεριαλιστικούς τόνους καταδικάζοντας την επέμβαση και ζητώντας να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της Ελλάδας. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε το κόμμα μπροστά στις πολύ σοβαρές εξελίξεις εντασσόταν και η χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας προκειμένου, μεταξύ άλλων, να τον ενημερώσει για την αντίθεση του

κόμματος με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κούβας, τον πρέσβη του Ιράν και εκπροσώπους της πρεσβείας της Κίνας. Εν τω μεταξύ το ΚΚΕ έχει ήδη πραγματοποιήσει μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία και εξαγγέλλει ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του και τις πρωτοβουλίες του προκειμένου να «μην βρίσκει συμμάχους η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα». Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ θεωρεί προσχηματικούς τους ισχυρισμούς της αμερικανικής πλευράς περί χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ και μιλάει για «προβοκάτσιες και ψέματα», τα οποία «έχουν καταπέσει πολλές φορές στο παρελθόν». Η αιτία της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, σύμφωνα με τον Περισσό, «βρίσκεται στην προώθηση των συμφερόντων

των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή, στον αδυσώπητο ανταγωνισμό μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών χωρών και επιχειρηματικών ομίλων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς». Στο εσωτερικό η ατζέντα του ΚΚΕ περιλαμβάνει τα πολλαπλά κοινωνικά μέτωπα, ενώ το ΠΑΜΕ βρίσκεται σε προετοιμασία για την επιτυχία της απεργιακής διαδήλωσης στη ΔΕΘ (το ραντεβού για το ΠΑΜΕ είναι στις 7 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 6 μ.μ.). Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει σε μαζική συμμετοχή στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που ολοκληρώνονται σήμερα για την καλύτερη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας στο Δημόσιο στις 18 και 19 του μήνα, ενώ προτείνει νέες γενικές συνελεύσεις στις ΕΛΜΕ και σε όλο το Δημόσιο τη δεύτερη μέρα της απεργίας, προκειμένου να εκτιμηθεί η συμμετοχή και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


8

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΠΑΣΟΚ

www.topontiki.gr

Συνέδριο τεθλιμμένων συγγενών Δεν βλέπει η... Δεξιά του τι ζητά η Αριστερά του, ενώ ο κυβερνητισμός ξεχειλίζει

Τ

ην ώρα που το ΠΑΣΟΚ επιχειρούσε να πιάσει το νήμα με το θριαμβικό παρελθόν του, να επιδείξει σημάδια πολιτικής ανάταξης με το μάζεμα διασκορπισμένων στελεχών και να εμπεδώσει τη θέση ότι αποτελεί κόμμα ευθύνης μέσα στον μονόδρομο των μνημονίων, ο κυβερνητισμός του... ξεχείλιζε. Η πρώτη μέρα του διήμερου συνεδρίου επισκιάστηκε από την ενημέρωση της Φώφης Γεννηματά ότι η τρόικα επιθυμεί την απόλυση των εργαζομένων στην πολεμική βιομηχανία (ΕΛΒΟ - ΕΑΒ) και όχι την αναδιάρθρωση εν λειτουργία. Η είδηση δεν προσγείωσε μόνο τους πολλούς παρευρισκόμενους στη σκληρή πραγματικότητα, αλλά έδωσε και μια πικρή γεύση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τους ερχόμενους μήνες στη χώρα. Το συνέδριο ξεκίνησε μέσα σε ένα κλίμα μνημόσυνου για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Οι παρευρισκόμενοι θύμιζαν τους τεθλιμμένους συγγενείς που αναπολούν παλιές καλές και ξέγνοιαστες εποχές, τα περασμένα μεγαλεία. Η παρουσία όλων δεν εξέπεμπε την αίσθηση ότι το κόμμα διαθέτει αποθέματα δυναμισμoύ, έμπνευση και κουράγιο που θα τους επιτρέψει να επανέλθουν στον αφρό της πολιτικής ζωής. Η αυτοκριτική, όπως και σε όλα τα ελληνικά κόμματα, υπήρξε αρκούντως επιδερμική, βιαστική και λακωνική, αφού όλοι μίλησαν για αδυναμίες, αστοχίες, λάθη, παραλείψεις, αλλά δεν αγγίχτηκαν τα θέματα του καθεστωτισμού, η εκτεταμένη σήψη και διαφθορά και η με κάθε τρόπο αξιοποίηση προς ίδιον όφελος της εξουσίας από πολλά κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Βασικός στόχος του συνεδρίου ήταν να προβληθεί η θετική συνεισφορά του κόμματος στη μεταπολίτευση. Ο στόχος, για κάθε κόμμα, θα μπορούσε να είναι θετικός, ωστόσο η επιλογή των επιστημόνων και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ως εισηγητών προσδιόρισε και την απόφαση το διήμερο συνέδριο να υπερασπίσει το «όλον ΠΑΣΟΚ» και να δικαιώσει τις περιόδους του Ανδρέα, του Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου. Άλλωστε η χτεσινή εμφάνιση στο βήμα του συνεδρίου – και σε πολύ μεγαλύτερη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από αυτήν της χτεσινής πρεμιέρας – του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου είναι ενδεικτική της προσπάθειας που γίνεται για να επανασυσπειρωθεί το ΠΑΣΟΚ και να επανακάμψουν στελέχη του εκσυγχρο-

νιστικού μπλοκ και της παπανδρεϊκής πλευράς που έχουν αποστασιοποιηθεί. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η προσπάθεια που κατέβαλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ισορροπήσει ανάμεσα στην απόφασή του να υπερασπιστεί την κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ. και από την άλλη να εμπνεύσει την ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Η αντιφατικότητα αυτή ήταν έκδηλη και στις δύο ομιλίες του, αφού από τη μια υπερασπίστηκε ως πράξη ευθύνης και μονόδρομο την κυβερνητική σύμπραξη με τη Ν.Δ., επιχειρώντας να της προσδώσει προσωρινότητα και αναγκαιότητα, και από την άλλη επέμεινε ότι υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Η «σχέση» με ΣΥΡΙΖΑ Πολλοί ομιλητές, όμως, αμφισβήτησαν έστω και έμμεσα αυτόν τον διαχωρισμό, συμφωνώντας στην κεντροδεξιά διολίσθηση του ΠΑΣΟΚ. Η κυβερνητική σύμπραξη με τη Ν.Δ. αποτελεί κυρίαρχο θέμα για πολλά στελέχη του κόμματος που είτε αποστασιοποιήθηκαν είτε αποχώρησαν. Το θέμα αυτό, όπως και το ζήτημα της Κεντροαριστεράς, κυριάρχησαν αυτές τις δύο μέρες. Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Ρέππας και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στις παρεμβάσεις τους επιχείρησαν να «εκφράσουν» το εναπομείναν αριστερό ή σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι μεγαλύτερο πολιτικό όφελος έχει η παράταξη από μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά με τη σύμπραξη με τη Ν.Δ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που κινείται στην τροχιά της οξείας καταγγελίας και υπονόμευσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύει σε μια σφοδρή αντιπαράθεση σε όλα τα μέτωπα, προτίμησε να ακούσει χωρίς να σηκώσει το γάντι, εμμένοντας στη γραμμή πλήρους σύγκρουσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας. Η παρέμβαση του Δημήτρη Ρέππα προχτές Τρίτη είχε ιδιαίτερη αξία, αφού ο πρώην υπουργός, που δεν εξελέγη βουλευτής στις τελευταίες εκλογές, δεν μιλάει συχνά και τώρα τάχθηκε υπέρ της «συνομιλίας» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με τη σχέση με τη Ν.Δ. ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε πως δεν πρέπει

τα δύο κόμματα να ταυτιστούν ελέω ευρωπαϊκής ταυτότητας, ενώ αίσθηση προκάλεσε – όπως είπαμε – το άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η σχέση του ΠΑΣΟΚ μαζί του δεν πρέπει να είναι μονοσήμαντη. «Προσυπογράφω τα περί απουσίας πειστικού εναλλακτικού λόγου, καλώ όμως όλους σας να σκεφτούμε ότι στην πολιτική μετρά ο συσχετισμός δυνάμεων και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέχει ποσοστό ως αποτέλεσμα των δικών μας αστοχιών. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από δύο Ν.Δ. ή δύο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανάγκη από ένα ΠΑΣΟΚ», είπε ακόμη και κάλεσε για πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο. Βολές κατά της μονόπλευρης συμπό-

ρευσης έριξε και ο Κώστας Σκανδαλίδης: «Πρέπει να πάρουμε μία οριστική θέση ότι δεν είμαστε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ προσαρτημένο σε έναν μακροχρόνιο συνασπισμό εξουσίας. Είναι ένας πρόσκαιρος ιστορικός συμβιβασμός που επιβάλλει να επιστρέψουμε στον φυσικό μας χώρο, την Κεντροαριστερά». Ο πρώην υπουργός τόνισε απευθυνόμενος προφανώς προς τον Βενιζέλο ότι το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να ξεκαθαρίσει τον χρονικό ορίζοντα των συνεργασιών μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, και να αγωνιστεί για μία πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση». Όσο για την Κεντροαριστερά, είπε ότι «τώρα πρέπει να γίνει ο τρίτος πόλος απέναντι σε δύο μονομάχους που δεν εκφράζουν ούτε το 40%». Την ώρα που πολλά στελέχη που μέχρι πρόσφατα είχαν έντονη δράση έχουν αποστασιοποιηθεί, ο Ανδρέας Λοβέρδος επέλεξε να πετάξει το γάντι στον άλλοτε σύμμαχο και συνοδοιπόρο του Ευάγγελο Βενιζέλο επιμένοντας να εγκαινιάσει τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη, απευθύνοντας κάλεσμα στις δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς για κοινή εκλογική κάθοδο. Προς την κατεύθυνση αυτή έστειλε επιστολή - πρόσκληση στους Ευάγγελο Βενιζέλο - Φώτη Κουβέλη και στους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές του χώρου, προκειμένου να συζητήσουν και να καταλήξουν σε κοινή πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ζητώντας να δεχτούν όλοι «την πρόκληση της αλλαγής του Συντάγματος ως ένα προαπαιτούμενο ειλικρίνειας, σοβαρότητας και πολιτικής εντιμότητας».

Οι πρόεδροι Η υπεράσπιση της πολιτικής τους και της διαδρομής τους στο ΠΑΣΟΚ ήταν το κεντρικό θέμα των ομιλιών των δύο πρώην προέδρων του Κινήματος, του Κώστα Σημίτη, ο οποίος απείχε από κάθε κομματική διαδικασία την τελευταία 5ετία, μετά τη σφοδρή σύγκρουσή του με τον διάδοχό του στην προεδρική καρέκλα, και του Γιώργου Παπανδρέου. Μεστός αιχμών για την διακυβέρνηση του ΓΑΠ, αλλά και την σημερινή εμφανίστηκε ο Κ. Σημίτης λέγοντας χαρακτηριστά: «Δημιουργήσαμε την κρίσιμη στιγμή την εντύπωση πως είμαστε μάγοι. Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας και τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός». Ο Σημίτης στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία της «μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς», συμπλέοντας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο επ’ αυτού, δείχνοντας έτσι ότι οι πάγοι στις σχέσεις μεταξύ τους έχουν λειώσει και δίνοντας

το σύνθημα σε ορφανά στελέχη του εκσυγχρονισμού να επανέλθουν. Η πορεία προς το πρώτο μνημόνιο και η διαχείριση της κρίσης το πρώτο κρίσιμο διάστημα, όπως και οι προσπάθειες που καταβάλλει σε παγκόσμιο επίπεδο για να μπουν μέτρα ελέγχου στην ανεξέλεγκτη δράση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κλείνοντας το επιστημονικό συνέδριο αναφέρθηκε όχι μόνο στην κυβερνητική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ., προκειμένου να διαφανούν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, αλλά και στο ότι πώς πρέπει να πορευτεί η χώρα μετά το μνημόνιο. Και βέβαια επανέλαβε τη σκληρή αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την πρόσκληση για τη δημιουργία της μεγάλης Κεντροαριστεράς χωρίς ηγεμονισμούς…


9

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΠΑΣΟΚ

www.topontiki.gr

Δ

έκα χρόνια έκλεισαν τον περασμένο Ιούλιο από τη σφοδρή σύγκρουση του Κώστα Λαλιώτη με τον κραταιό, τότε, πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, ο οποίος σε μια ακόμη προσπάθεια δήθεν επανεκκίνησης του κόμματος – κι ενώ στο παρασκήνιο ήδη κυκλοφορούσαν οι φήμες για συμφωνία να δώσει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στον ΓΑΠ – ο ίδιος αποφάσισε να «ξεφορτωθεί» το «ιερό τέρας» του Κινήματος, για να διευκολυνθούν οι επιλογές στο ζήτημα της διαδοχής, φέρνοντας έτσι ως γραμματέα του Κινήματος τον συνεργάτη του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ήταν φανερό από την πρώτη στιγμή ότι η απόφαση του Κώστα Λαλιώτη ήταν να εγκαταλείψει τις «καρέκλες» της πολιτικής, να αποχωρήσει και να βυθιστεί στη σιωπή. Κάποιοι – ενθυμούμενοι μια αντίστοιχη αποχώρησή του στη δεκαετία του ’80 – πίστεψαν ότι η φυγή αφορά μια επιθυμία του για «αγρανάπαυση» και αποσυμπίεση από τη σύγκρουσή του με τον Κώστα Σημίτη, εκτιμώντας ότι θα επανέλθει υπό νέες συνθήκες. Έτσι, για πολλά χρόνια μετά, μέσα στο ΠΑΣΟΚ, η αναφορά στο όνομά του από τους εσωκομματικούς του φίλους προσέδιδε έναν χαρακτήρα επιστροφής του «Μεσσία», ειδικά στις περιόδους που το ΠΑΣΟΚ οδηγείται με «βήμα ταχύ» προς φιλελεύθερες θέσεις και προς τα δεξιά. Η αλήθεια είναι ότι το άλλοτε «θείο βρέφος», ο εκλεκτός πολιτικός γιος του Ανδρέα ποτέ δεν απομακρύνθηκε από το ΠΑΣΟΚ...

Κύρος Ήταν εκεί όταν ζητούσαν τη γνώμη του ή όταν με την παρουσία του ζητούσαν να δώσει κύρος και βάρος σε μια εκδήλωση. Προεκλογικά βοήθησε όπως και σε ό,τι του ζητήθηκε, όμως ποτέ δε μίλησε δημόσια – προς μεγάλη ευχαρίστηση των «γαλάζιων» αντιπάλων του – των οποίων για πολλά χρόνια ήταν ο «φόβος και ο τρόμος», αλλά και των εσωκομματικών του αντιπάλων – από τους φίλους του Άκη μέχρι τους εκσυγχρονιστές του Σημίτη και τους κηπουρούς του Γιώργου. Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ πίστευαν και πιστεύουν ότι ενδεχομένως να ήθελε μια πιο «πάνδημη» πίεση για επιστροφή, μια μεγαλύτερη ώθηση για να εμπλακεί στην τρέχουσα καθημερινότητα. Πολιτικοί αντίπαλοι του Λαλιώτη εκτός και εντός του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να πιστεύουν και να υποστηρίζουν με νόημα ότι επιθυμεί να «βυθιστεί» στη λήθη μέσα από τη σιωπή. Οι μύθοι που καλλιεργούνται

O Κώστας Λαλιώτης της σιωπής και της αναμονής Ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη

Την οφείλει στην ιστορία του και στον κόσμο που τίμησε το Κίνημα και προδόθηκε

γύρω από τον ίδιο και τους λόγους της σιωπής του είναι πολλοί. Κάποιοι που τον ξέρουν καλύτερα θεωρούν ότι ο Λαλιώτης σιχάθηκε την πολιτική και το ήθος εχθρών και φίλων – και ειδικά εκείνων που εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να ρίχνουν τόνους «λάσπης» στην πορεία του και στην Ιστορία, πιστεύοντας πως έτσι θα τον έχουν μονίμως εξουδετερωμένο. Τόνους «λάσπης» που ξεκίνησαν από την περίφημη κόντρα του με την πανίσχυρη – τότε – οικογένεια Μητσοτάκη και συνεχίστηκε για πολλά χρόνια… Τόση δυσφήμιση που, πριν από μερικά χρόνια, ένας πανίσχυρος αντίπαλός του, αρχηγός κόμματος, παραδέχθηκε ευθαρσώς ότι με τόση «λάσπη» και τόσο ψάξιμο «πότε δεν έχει βρεθεί το παραμικρό εναντίον του»…

Αυτό, πάντως, που φαίνεται να έχουν ξεχάσει οι αντίπαλοί του είναι ότι ο Λαλιώτης, παρά την άρνησή του μέχρι σήμερα να εμπλακεί και πάλι στην πολιτική, εντούτοις εξακολουθεί να παραμένει «εξαρτημένος» από αυτή τη «μάγισσα», με την οποία συνδέθηκε από μικρό παιδί. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ενημερώνεται συνεχώς για τα πάντα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό, την επικοινωνία και τις δημοσκοπήσεις, όπως και όταν ήταν ενεργός. Στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο έφτασε λίγο καθυστερημένος και δεν θέλησε να «προωθηθεί» στις πρώτες θέσεις, παραμένοντας όρθιος ανάμεσα στον κόσμο στον διάδρομο – κάτι που από πολλούς θεωρήθηκε και ως μια αποστασιοποίησή του από την εκδήλωση. Παρότι είχε δηλώσει από τους

πρώτους ότι θα παραστεί, ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν του ζητήθηκε να μιλήσει και εκείνος αρνήθηκε. Κάποιες φήμες τον θέλουν οργισμένο όταν έμαθε ότι θα μιλήσουν πολιτικά στελέχη, ενώ ο ίδιος δεν ενημερώθηκε ότι θα υπάρξουν ομιλίες τέτοιου χαρακτήρα. Μάλιστα, οι ίδιες φήμες λένε ότι «κόπηκε» από… ψηλά.

Υπομονή ελέφαντα Βέβαια, υπάρχουν και οι πληροφορίες που επιμένουν ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην τρέχουσα εσωκομματική κατάσταση, ενώ αντιμετωπίζει μάλλον μελαγχολικά τόσο την πορεία του ΠΑΣΟΚ όσο και της Κεντροαριστεράς. Για κάποιους άσπονδους εχθρούς του μέσα στο ΠΑΣΟΚ, η σιωπή του είναι «δώρο», ενώ για άλλους υπεκφυγή. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι για τη διαδρομή του και την ιστορία του είναι καθήκον του να μιλήσει και να πει τι πιστεύει για την πορεία και την προοπτική της παράταξης. Αυτοί που τον ξέρουν, λένε ότι ο Λαλιώτης έχει υπομονή… ελέφαντα! Μπορεί να σιωπά επί 10 χρόνια περιμένοντας, αλλά ουσιαστικά δεν έχει πει την τελευταία λέξη! Εκτός από τον εαυτό του, το οφείλει και σε χιλιάδες αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ που τον πίστεψαν, που πίστεψαν στο Κίνημα αλλά στο τέλος προδόθηκαν… Αυτοί ακριβώς που τον πίστεψαν είναι εκείνοι που περιμένουν. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σιχαίνεται τις υποδείξεις, είναι βέβαιο ότι δεν έχει σιχαθεί την πολιτική και ότι δεν έχει πει την τελευταία λέξη…


10

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πολιτική

www.topontiki.gr

H Συρία σε ενεργειακό κυκλώνα Αμερικανικές επίσημες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες της συριακής κρίσης

Σ

τη Συρία παίζεται η μεγάλη παρτίδα στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου. Μπορεί στο Ιράκ και στη Λιβύη οι μεγάλες δυνάμεις να επιχείρησαν να ελέγξουν τα τεράστια πετρελαϊκά πεδία και στην Αίγυπτο να επιδιώκουν να ελέγξουν τα «περάσματα», στη Συρία, ωστόσο, ο συνδυασμός των δύο ουσιαστικών παραμέτρων της διεθνούς ενεργειακής αγοράς εντυπωσιάζει! Τα στοιχεία τόσο για τις ποσότητες πετρελαίου και αερίου που ελέγχει η Δαμασκός όσο και για τα αποθέματα που βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές ανοικτά των συριακών ακτών και στην ευρύτερη περιοχή είναι ο καθρέπτης που αντανακλά το μέγεθος των συμφερόντων, με βάση τα οποία επιχειρείται νέα αναταραχή στις ανατολικές περιοχές της Μεσογείου. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε έκθεση του αμερικανικού Energy Information Administration (EIA), του φορέα που συμβουλεύει και παρέχει στοιχεία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ή, κατά το… νεοελληνικώς λεγόμενο, πρόκειται για το ενεργειακό think tank της Ουάσιγκτον. Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2013, είναι δηλαδή η τελευταία «αναφορά» του ΕΙΑ προς την αμερικανική κυβέρνηση για το τι συμβαίνει στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές, το κόστος των ζημιών που υπέστη ο ενεργειακός τομέας της Συρίας σε υποδομές και εγκαταστάσεις λόγω του εμφυλίου πολέμου υπολογίζεται στα 2,9 δισ. δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό το ποσό οι εκτιμήσεις από τις απώλειες εσόδων λόγω διακοπής των εξαγωγών, έπειτα από τις κυρώσεις που επέβαλαν η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ στο καθεστώς Άσαντ. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι έως τον Μάρτιο του 2011, όπως ξεκινούσε η κοινωνική αναταραχή στη χώρα, η Συρία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο. Η ημερήσια παραγωγή ξεπερνούσε τα 400.000 βαρέλια την ημέρα στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ είχε φτάσει και τα 600.000 βαρέλια ημερησίως στη δεκαετία του ’90. Μάλιστα η εσωτερική κατανάλωση μόλις προσέγγιζε τα 300.000 βαρέλια την ημέρα λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος.

Οι δύο χάρτες δείχνουν τους αγωγούς και τις λεκάνες με υδρογονάνθρακες. Δείτε πόσο ωραία ταιριάζουν οι λεκάνες του Ισραήλ με της Συρίας

Στη Δαμασκό παίζεται η μεγάλη παρτίδα στη σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου

Μαύρος χρυσός σε κόκκινο φόντο

Μεγάλα κοιτάσματα Σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση, υπάρχουν μεγάλες περιοχές κυρίως στην κεντρική και ανατολική χώρα, όπου υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), αλλά οι έρευνες δεν έχουν προχωρήσει σε βάθος, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αποθέματα. Στην έκδοση «Statistical Review of World Energy» της BP εκτιμάται πως η Δαμασκός διαθέτει αποθέματα περίπου 2,5 δισ. βαρελιών πετρελαίου. Όλα

αυτά κατά προσέγγιση, καθώς, όπως είπαμε, οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όσο η Δαμασκός μπορούσε να κάνει εξαγωγές αργού πετρελαίου, προμήθευε κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Τουρκία. Ωστόσο, η Συρία αποτελεί και τον κόμβο μεταφοράς αργού πετρελαίου από γειτονικές χώρες, όπως το Ιράκ, καθώς διαθέτει ένα ανεπτυγμένο σύστημα αγωγών, που καταλήγουν στις μεσογειακές ακτές της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΙΑ, το δίκτυο αγωγών που εξυπηρετεί τόσο τις εξαγωγές και την transit μεταφορά όσο και τη διανομή καυσίμων στο εσωτερικό της χώρας «είναι αρκετά αναπτυγμένο, αν και πολλά τμήματά του έχουν καταστραφεί από μάχες και σαμποτάζ κατά την περίοδο του πολέμου». Στη συνέχεια, η έκθεση του αμερικανικού think tank τα λέει όλα: «Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλά ενεργειακά έργα στη Συρία, υπάρχουν πολλά σχέδια σε εξέλιξη για την ενίσχυση του ρόλου της Συρίας ως χώρας διαμετακόμισης ενέργειας. Ένα από αυτά τα σχέδια προτείνει την κατασκευή δύο πετρελαιαγωγών κι ενός για φυσικό αέριο, που θα μεταφέρει ιρακινό αργό στις ακτές της Μεσογείου κι από εκεί στις διεθνείς αγορές. Ο πρώτος από τους προτεινόμενους αγωγούς θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ και θα έχει μεταφορική ικανότητα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο δεύτερος θα μεταφέρει πετρέλαιο από το νότιο Ιράκ με δυναμικότητα 1,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως». Τώρα, γίνεται πιο κατανοητό γιατί ξεκίνησε όλη αυτή η αναταραχή στη Συρία και γιατί ανεβαίνει διαρκώς το θερμόμετρο της έντασης, με τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις να ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους υπεροχή. Κι ενώ υπάρχουν ακόμη κάποιες αμφιβολίες, τα επόμενα στοιχεία θα τις διαλύσουν:

Σύμφωνα με το περιοδικό «Oil & Gas Journal», το οποίο επικαλείται το ΕΙΑ, τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου της Συρίας ανέρχονται σε 8,5 τρισ. κυβικά πόδια, δηλ. πάνω από 240 δισ. κυβικά μέτρα! Είναι δηλαδή περίπου όσα και τα αποθέματα που υπολογίζεται πως υπάρχουν στο πεδίο «Αφροδίτη» (οικόπεδο 12) της Κύπρου.

Νέα κοιτάσματα Το σημαντικότερο στοιχείο, ωστόσο, περιλαμβάνεται σε άλλη έκθεση του ΕΙΑ, που αφορά την ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνει τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή την τελευταία 15ετία. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες (που μάλλον γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους), τα νέα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ξεπερνούν τα 1,2 τρισ. (!!!) κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου όσα τα αποθέματα της Νορβηγίας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τη Ρωσία! Τώρα πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία (άλλωστε δεν μας αφήνουν τα αμερικανικά think tank να αμφιβάλλουμε) ότι η Συρία βρίσκεται ακριβώς στη δίνη του ενεργειακού κυκλώνα! Εκτός από το ανεξερεύνητο των δικών της πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει την… ατυχία να βρίσκεται στον δρόμο των αγωγών για τις ενεργειακές πρώτες ύλες του Ιράκ και άλλων χωρών της περιοχής και ταυτόχρονα βρίσκεται στη γειτονιά των νέων πεδίων φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο και όπου τη μερίδα το λέοντος κατέχει το Ισραήλ. Βέβαια, οι Αμερικανοί έχουν την πικρή εμπειρία του Ιράκ, όπου επί μία 10ετία έσπειραν ανέμους και θερίζουν θύελλες, χωρίς να έχουν πετύχει απόλυτα τον σκοπό τους για πλήρη έλεγχο των πετρελαιοπηγών. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη Λιβύη. Ωστόσο, ο θείος Σαμ δεν μας έχει δείξει ότι μαθαίνει από τα όσα παθαίνει ανά τον κόσμο! Κι αυτό πάει να το αποδείξει (και) στη Συρία!


11

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πολιτική

www.topontiki.gr

Χ

ωρίς επιλογές, έρμαιο των αποφάσεων του Μπαράκ Ομπάμα, με το εσωτερικό μέτωπο αποδυναμωμένο, τις απειλές ασφαλείας να εντείνονται και το Κουρδικό να φουντώνει, η τουρκική κυβέρνηση και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς για τους χειρισμούς τους στη συριακή κρίση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που από τις αρχές Αυγούστου ήδη με την ανατροπή του «θρησκευτικού συμμάχου» του Μοχάμεντ Μόρσι είχε στραφεί εναντίον της Δύσης, έχει πλέον ξεσαλώσει απαιτώντας εδώ και τώρα από Αμερικανούς, Ρώσους κ.ά. να δώσουν με κάθε τρόπο τέλος στο καθεστώς Άσαντ. Η αποσταθεροποιημένη οργή του Τούρκου πρωθυπουργού δεν είναι αδικαιολόγητη, καθώς στη Σύρια κρίνεται μια από τις πλέον κρίσιμες στρατηγικές επιλογές που έκανε στηριζόμενος κυρίως στα θρησκευτικά πιστεύω του και στη νεοοθωμανική ιδεολογία του, παρά στα συμφέροντα της Τουρκίας. Έσπευσε πολύ νωρίς να πάρει θέση στη συριακή κρίση ελπίζοντας στην ανατροπή του Άσαντ και τώρα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επαιτεί σχεδόν τη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης ελπίζοντας ότι θα βγει έτσι η χώρα του από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει εμπλακεί. Όμως τα «συριακά» προβλήματα του Ερντογάν δεν τελειώνουν με μια επέμβαση των Αμερικανών.

Επικίνδυνη εκκρεμότητα Η περιορισμένη εμπλοκή των Αμερικανών στη Συρία και η απροθυμία του Μπ. Ομπάμα για γενικευμένη επέμβαση μέχρις ότου ανατραπεί ο Άσαντ αφήνουν την Τουρκία με μια μεγάλη και επικίνδυνη εκκρεμότητα. Μια Συρία στην οποία ο φανατικός πλέον εχθρός της Άγκυρας Μπασάρ αλ Άσαντ θα επιβιώνει έχοντας ακόμη την ικανότητα να προκαλεί ανταποδοτικά χτυπήματα και ταυτόχρονα στο χάος του εμφυλίου οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας να ενισχύουν ακόμη περισσότερο την κρατική οντότητά τους. Όμως η Τουρκία όταν τα αμερικανικά σκάφη επιστρέψουν στον ναύσταθμό τους, αφού αδειάσουν τους Tomahawk τους στη Συρία, θα έχει παραμείνει στην περιοχή ως βασικός υπέρμαχος της αμερικανικής επίθεσης, κάτι που θα... εκτιμηθεί αναλόγως και από τους υποστηρικτές του Άσαντ, το Ιράν, το σιιτικό Ιράκ, τη Χεζμπολά στον Λίβανο.

Επιλογές με ρίσκα Η επιλογή της διοχέτευσης βοήθειας, στρατιωτικής κυρίως, στους αντάρτες (με τη χρηματοδότηση χωρών του Κόλπου) είναι ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη, καθώς η Τουρκία θα βρεθεί να συμμαχεί με τις οργανώσεις που ελέγχονται από

Το μετέωρο βήμα του Ερντογάν... Δέσμιος των επιλογών του για τη συριακή κρίση ο «σουλτάνος»

Έρμαιο των αποφάσεων του Ομπάμα και με σοβαρά ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα

την Αλ Κάιντα. Οργανώσεις τις οποίες ακόμη και μέχρι τώρα αρνούνται να τις ενισχύσουν με οπλισμό οι ΗΠΑ και οι οποίες είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τη δράση τους στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Έχοντας σχεδόν 200.000 πρόσφυγες στο έδαφός της, η Τουρκία έχει σοβαρό πρόβλημα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως δεν μπορεί να ελέγξει το ποιοι και πώς βρίσκουν καταφύγιο στα χαοτικά αυτά στρατόπεδα φιλοξενίας των προσφύγων. Διαρρηγνύοντας τις σχέσεις με τους σιίτες, η τουρκική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσπιστία των σουνιτικών καθεστώτων του Κόλπου και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας. Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι διατεθειμένο να διαγράψει τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει ξοδέψει για την επέκταση επιρροής του σουνιτισμού σε όλη τη Μ. Ανατολή και να προσφέρει «περιφερειακό ρόλο» ως εκπροσώπου των σουνιτών στον Τ. Ερντογάν. Εξάλλου το ίδιο σημαντική με τη Συρία είναι για τη Σ. Αραβία και η Αίγυπτος, όπου

εκεί υπάρχει ανοιχτή σύγκρουση με τον Τ. Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα (που αποτελεί ορκισμένο εχθρό για τους Σαουδάραβες). Όσο για το ενδεχόμενο ανάληψης αυτόνομης στρατιωτικής δράσης από την Τουρκία, θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς θα προκαλούσε στρατιωτική αντίδραση και από άλλες χώρες της περιοχής. Εξάλλου η Τουρκία έδειξε «αυτοσυγκράτηση» (σε σημείο παρεξηγήσεως) όταν ο συριακός στρατός κατέρριψε τουρκικό F4 και όταν πυρά του είχαν θύματα σε παραμεθόριες τουρκικές πόλεις.

Η πρόκληση Η προβλέψιμη αντίδραση του Ερντογάν, εάν τελικά η αμερικανική παρέμβαση είναι «περιορισμένη και επικεντρωμένη», θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων προβλήματα και στις σχέσεις με τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος από την αρχή της πρώτης θητείας του είχε επενδύσει πολιτικά στη σχέση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για

την Άγκυρα είναι όμως ο τρόπος με τον οποίο η κρίση στη Συρία επηρεάζει το Κουρδικό. Στο βόρειο Ιράκ έχει δρομολογηθεί πλέον η δημιουργία αυτόνομης περιοχής, η οποία θα επιβιώσει είτε ανατραπεί ο Άσαντ είτε παραμείνει ακόμη για ένα διάστημα στην εξουσία. Με τη δημιουργία της αυτόνομης αυτής οντότητας, η οποία μάλιστα ελέγχεται από το PYD, «παράρτημα» του PKK, σχηματίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία μια πρώτη «ενότητα» μεταξύ δυο τμημάτων του Κουρδιστάν (του συριακού και του ιρακινού), και αυτό θα αναζωογονήσει το όραμα ενός αιώνα για εθνική ολοκλήρωση των Κούρδων με τα «αλύτρωτα» τμήματα του τουρκικού και ιρανικού Κουρδιστάν. Εξάλλου αυτή η γεωγραφική ενότητα με συμπαγή κουρδικό πληθυσμό και οικονομική ισχύ λόγω των πετρελαίων και του φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγάλη buffer zone στη Μ. Ανατολή. Και αυτή είναι μια ιδέα που δεν θα απορρίψουν εύκολα οι ξένες δυνάμεις, οι οποίες δεν θέλουν να εξαναγκάσουν σε μια μακρόχρονη και επώδυνη χερσαία εμπλοκή στην περιοχή…

Δεν θέλουν εμπλοκή Η πολεμική «μανία» του Τ. Ερντογάν εναντίον της Συρίας κάθε άλλο όμως έχει ανταπόκριση στην τουρκική κοινή γνώμη, ακόμη και στους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Το κοσμικό σύστημα δεν επιθυμεί καμία στρατιωτική εμπλοκή που θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας (με το ενδεχόμενο – έστω και απομακρυσμένο – να οδηγήσει σε ισχυροποίηση του Ερντογάν), αλλά και το μετριοπαθές Ισλάμ αντιμετωπίζει μάλλον επιφυλακτικά το ενδεχόμενο επίθεσης των Δυτικών εναντίον μουσουλμάνων (έστω και εάν είναι σιίτες). Δεν είναι τυχαία η αισθητή διαφοροποίηση του προέδρου Α. Γκιουλ, που με δηλώσεις του προέκρινε την πολιτική διαδικασία για την επίλυση της συριακής κρίσης και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση δεν θα έχει αποτέλεσμα εάν δεν ενταχθεί σε έναν γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό. Και σε αντίθεση με τις οργισμένες επιθέσεις του Τ. Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε πολύ πιο ήπιος, δηλώνοντας ότι δεν είναι υποχρεωτικό να ταυτίζονται πάντοτε οι σχέσεις δύο συμμάχων, όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Το φθινόπωρο δεν θα είναι εύκολο για τον Ερντογάν. Πολύ περισσότερο εάν εκτός της Συρίας δει και πάλι τους νέους της Κωνσταντινούπολης, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να συγκεντρώνονται και πάλι στην (σιδερόφρακτη) πλατεία Γκεζί. Και τότε η αμφισβήτησή τους δεν θα περιοριστεί μόνο στο νέο οικιστικό σχέδιο ή στην ανέγερση οθωμανικών κοιτώνων στη θέση των δέντρων...


12

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ω ν ώ π υ ρ Τ

www.topontiki.gr

Λεωφ.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 1

Οι στόχοι της Συρίας Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε με μια ορμητική ανυπομονησία – η οποία δεν συνάδει με τη θέση και τις ευθύνες του – για την τακτοποίηση των λογαριασμών στη Συρία, με την ακρίβεια των αμερικανικών «χειρουργικών» αεροπορικών χτυπημάτων. Γνωρίζει άραγε ο πληθωρικός και βιαστικός υπουργός τους απώτερους στόχους μιας τέτοιας στρατιωτικής επέμβασης; Κι αν τους γνωρίζει, έχει λάβει υπόψη το ιδιαίτερο ελληνικό συμφέρον; Όπως έχουν πληροφορηθεί έμπειρα στελέχη της ελληνικής διπλωματίας, το δρομολογημένο αμερικανικό χτύπημα κατά της Συρίας έχει δύο στόχους: Πρώτον, να καταφέρει καθοριστικό πλήγμα στις στρατιωτικές υποδομές της Συρίας. Δεύτερον, να υποβοηθήσει την τελεσίδικη αλλαγή του χάρτη στην περιοχή, κατά τέτοιον τρόπο ώστε το σημερινό καθεστώς της Συρίας να ελέγχει τελικά κάτι λιγότερο από τη μισή σημερινή χώρα. Κοινός παρονομαστής αυτών των δύο στόχων, όπως υπογραμμίζουν οι γνωρίζοντες, είναι η «ασφάλεια» του Ισραήλ. Άλλωστε, η «ρυμούλκηση» της κυβέρνησης Ομπάμα στην παγίδα του συριακού ναρκοπεδίου αποδίδεται στο εξόχως δυναμικό παιχνίδι του εβραϊκού λόμπι. Ωστόσο, κοιτάζοντας κανείς τις εξελίξεις από μια άλλη οπτική γωνία, τελικά συνειδητοποιεί ότι το αιματηρό παιχνίδι στη Συρία άρχισε με τη διαπίστωση της ύπαρξης γιγάντιων ενεργειακών αποθεμάτων (κυπριακών και ισραηλινών) στην περιοχή. Στο πλαίσιο της αποκαλούμενης (από τους δυτικονατοϊκούς) «ενεργειακής ασφάλειας» είναι προφανές ότι το αμερικανικό συμφέρον συμπίπτει με το ισραηλινό. Υπ’ αυτήν την έννοια, η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ έχουν κάθε λόγο να εξαλείψουν ένα καθεστώς (του Άσαντ) που «παίζει» με εχθρούς του Ισραήλ (Ιράν) και γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ (Ρωσία). Κάπως έτσι, το «ρολόι» ενός ακόμη πολεμικού αμερικανικού χτυπήματος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη δημιουργία νέων δεδομένων στη «γειτονιά», ανάμεσα στα οποία θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η εδραίωση του κουρδικού κράτους, που ήδη οικοδομείται στο Βόρειο Ιράκ. Μετά την εξαφάνιση της συριακής «πολεμικής» μηχανής από τους αναμενόμενους βομβαρδισμούς, οι Κούρδοι της Συρίας μπορούν να ονειρεύονται την ένταξή τους σε μια μεγάλη «μητέρα πατρίδα» και να παρασύρουν στο όραμα της εθνικής ολοκλήρωσης τους ομοεθνείς τους στην Τουρκία και το Ιράν. Είναι μάλλον προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο μια νέα μακρά περίοδος εντάσεων, αστάθειας και (αμερικανικού) ελέγχου ξεκινά στην περιοχή. Κάτι που δεν είμαστε βέβαιοι ότι είχε κατά νου ο Ευ. Βενιζέλος, όταν έσπευσε να δώσει το σύνθημα για την έναρξη των βομβαρδισμών. Ή μήπως το είχε και γι’ αυτό έσπευσε;

Εκδότης - Διευθυντής

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ Διευθυντής Έκδοσης: ΠΑΝΑΓΗΣ Δ. ΚΟΥΤΟΥΦΑΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Aρχισυνταξία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ, ΒΑΛΙΑ ΜΠΑΖΟΥ Υπεύθυνος Ύλης: ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΑΒΑΝΗΣ Οικονομικός Διευθυντής: ΜΑΡΚΟΣ ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ Εμπορικό Τμήμα: ΜΑΝΘΟΣ ΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ Tηλέφωνα - Fax: 210 68.98.448 - 210 68.98.226 Εκτύπωση: IRIS ΑΕΒΕ D.A. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ Α.Ε.»

«ΠΟΝΤΙΚΙ»

Πολιτική - Σατιρική και Αποκαλυπτική εφημερίδα

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ 42 + 16 Art σελίδες - 2,00 (με προσφορά 3,50) ­ ΓΡΑΦΕΙΑ: Καφαντάρη 27, Αθήνα, T.K. 11631 Κωδικός: 3107 Tηλ.: 210 68.98.448 Fax Σύνταξης: 210 68.91.046 e-mail: topontiki1@yahoo.gr internet: http://www.topontiki.gr

•Για τη συνδρομή σας αρκεί ένα τηλεφώνημα στο 210-68.98.448.

«ΠΟΝΤΙΚΙ» το... «ΠΟΝΤΙΚΙ» Σας! (Από το... 1979, ε;)

Ο Αλέξης στη Μόσχα…

οι παλιοί «συνοδοιπόροι» που ανέκαμψαν στο E Πολλοι ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και τη θλίψη που προκάλεσαν στους «ορφανούς» εκσυγχρονιστές. Ανάμεσα τους και ο Πέτρος Κουναλάκης, που ανακάλυψε ξανά ότι κάποτε «φλέρταρε» με τον χώρο και «έκανε τη βόλτα του». Όχι, δεν του προτάθηκε να μιλήσει. Ίσως σε κάποια επόμενη φάση… πολλοί από αυτούς που «ξέρναγαν» στο όνοE Παντως, μα του Ανδρέα ή το «χτύπησαν σαν το χταπόδι σε δύσκολους καιρούς», προσήλθαν στο διήμερο επιστημονικό «προσκύνημα» μετανοημένοι… Οι πιο παλιοί τούς κοιτούσαν με απέχθεια, ενώ ο Βενιζέλος έτσι κι αλλιώς τους τελευταίους μήνες τραγουδάει το «σαββοπούλειο» «φτάσαμε στα ανείπωτα, μην πετάξεις τίποτα». Εξ ου και οι κακές γλώσσες λένε ότι έγινε τρομερή μάχη για να μην αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ο «γίγας» της πολιτικής Γιώργος Πεταλωτής, κι έτσι του προτάθηκε να αναλάβει τον κομματικό τομέα της Δικαιοσύνης. Κι αυτός άφησε τη ΔΗΜΑΡ στα κρύα του λουτρού… τον, εξ Αυστραλίας ορμώμενο, χιουμορίστα E Θυμαστε και φίλο του Γιώργου Παπανδρέου, Δημήτρη Δόλλη; Αν αναρωτιέστε πού θα συνεχίσει τη «λαμπρή» πολιτική του καριέρα, σας λέμε ότι θα είναι στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου. Φωτογραφήθηκε, άλλωστε, εκ δεξιών του στα εγκαίνια των γραφείων του κόμματος «Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα». Εξ ευωνύμων του ένας άλλοτε φανατικός υπερασπιστής του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γιάννης Μίχας, που στις φωτογραφίες όρθιος απλώνει… «ασπίδα προστασίας» στον Ανδρέα. Τεσσερις οικονομολόγοι που άσκησαν εξουσία, βρέθηκαν χτες το πρωί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καταθέτοντας διαφορετικές απόψεις για την πορεία της οικονομίας, της χώρας και της Κεντροαριστεράς. Ο Τάσος Γιαννίτσης, ο Βασίλης Ράπανος, ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Φίλιππος Σαχινίδης απέκλιναν ουσιαστικά στις εκτιμήσεις

E

Το «καυτό» θέμα της Συρίας έφερε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, αλλά στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, για το οποίο δεν φαίνεται να έχουν κλειδώσει ημερομηνίες, όμως τοποθετείται μέσα στο φθινόπωρο. Όπως λένε τα αρμόδια στελέχη, «θέλουμε να είναι ταξίδι ουσίας», μακριά από επικοινωνιακές λογικές και για αυτό χρειάζεται καλή προετοιμασία (με δεδομένο άλλωστε ότι επιδιώκονται επαφές σε ανώτατο επίπεδο). Επιπλέον, η Κουμουνδούρου προτιμά να κυλήσει λίγο η σεζόν πριν καθορίσει ημερομηνίες, ενώ φαίνεται στη σκέψη του προέδρου να παίζει ρόλο και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και οι εξελίξεις που αυτό θα δρομολογήσει…

τους, δείχνοντας πόσο σκληρός, εξαντλητικός και επίπονος θα πρέπει να είναι ο διάλογος προκειμένου να κατατεθούν σοβαρές προτάσεις για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Πιο λάβρος απ’ όλους, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ζήτησε μια συντεταγμένη απεμπλοκή από το μνημόνιο, ενώ κατηγόρησε (χωρίς να κατονομάσει) την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι επιθυμούσε την εμπλοκή του ΔΝΤ και το πρώτο μνημόνιο προκειμένου να ληφθούν σκληρά μέτρα, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη. Πιο αισιόδοξος απ’ όλους υπήρξε ο Σαχινίδης – ο μόνος εν ενεργεία πολιτικός από τους 4 – ο οποίος είπε ότι με προϋποθέσεις μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Πάντως η αναφορά του Τάσου Γιαννίτση, ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί η μεγάλη Κεντροαριστερά αν προταχθούν οι μεγάλες ατζέντες, προκάλεσε αίσθηση…

Ξεραΐλα ες, παξέδ στους μ ια λίγοι π ύν τριγυρνο

και καταξιωμένο στέλεχος του E Παλιο ΠΑΣΟΚ ο Παρασκευάς Αυγερινός, που

έγινε ευρύτερα γνωστός από το δείπνο των «4» που άνοιξε τον δρόμο προς την πρωθυπουργία στον Κώστα Σημίτη. Παρευρέθηκε και μίλησε στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο προς απόγνωση των εναπομεινάντων «ανδρεϊκών», αφού πρόσφατα έβγαλε βιβλίο στο οποίο ισχυριζόταν ότι ο Ανδρέας ήταν διπολικός. Κάποιοι αφελείς τότε είχαν πιστέψει ότι με το βιβλίο έκοψε τα δεσμά του με το ΠΑΣΟΚ, αλλά φευ...

«Βλαχοδήμαρχοι» και αισθητική Η αλήθεια είναι ότι η Αριστερά στον δημόσιο λόγο της επιχειρεί να είναι πάντα πολιτικά ορθή και να μην «τραυματίζει» ομάδες ή κατηγορίες πολιτών μέσα από έναν λόγο που μπορεί να έχει ρατσιστικές αναφορές. Η φράση «βλαχοδήμαρχοι», που επέλεξε ο κ. Τσίπρας, μπορεί να είχε μια αργκό διάσταση με ενδεχόμενο επικοινωνιακό αντίκρισμα. Ωστόσο, είναι και κακόγουστη και δεν στέλνει ακριβώς το μήνυμα που επιθυμούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Καταρχήν, ο επιθετικός προσδιορισμός «βλάχος» δεν παραπέμπει ευθέως σε «διαφθαρμένο πρόσωπο», όπως με επιμονή επιχείρησε να μας πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το «βλάχος» αποτελεί αστική απαξιωτική παραφθορά, από τον περασμένο

αιώνα, του γνωστού φυλετικού όρου, για να υποδηλώσει άξεστους, χωρίς τρόπους και αισθητική χωριάτες. Ο όρος «βλάχος» από μόνος του υποκρύπτει έναν «σουσουδισμό», που δεν ταιριάζει σε ηγέτη της Αριστεράς. Και να μην παραπονιούνται στην Κουμουνδούρου γιατί έγινε μεγάλο θέμα. Και ας μην επιχειρούν με απανωτές ανακοινώσεις να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, αφού είναι λογικό ο υποψήφιος πρωθυπουργός να κρίνεται αυστηρά για ό,τι και όσα λέει. Κατά τα λοιπά, έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει ηχηρά την πόρτα σε όλους τους τοπικούς άρχοντες που φαλίρισαν τα ταμεία με «λαμογιές» και τώρα «άστεγοι» αναζητούν πολιτική ομπρέλα...


13

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

www.topontiki.gr

Υπουργειο Οικονομικων

Ανοιχτός ο «μέγας πλούτος»

προγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ φέτος δεν E Τοπεριλαμβάνει μεγάλη εκδήλωση - ομιλία ενώπιον των παραγωγικών φορέων, όπως πέρυσι. Αντ’ αυτής, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, σε χώρο που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ το Σάββατο θα υπάρξει μια συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς προκειμένου οι τελευταίοι να μεταφέρουν τις θέσεις τους στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα κλείσει με τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. μπορεί να έρθουν και με την «προτροπή των E Εκλογες δανειστών». Τι σημαίνει αυτή η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. του Σαββάτου στο Κάραβελ (παρεμπιπτόντως, δεν έλειψαν οι παραλληλισμοί με τις «καλές» εποχές του ΠΑΣΟΚ, όταν συνεδρίαζαν στον ίδιο χώρο). Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αν κι εφόσον, μετά τις γερμανικές εκλογές, ανοίξει ευρύτερα η συζήτηση για νέο δάνειο (που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει και νέο μνημόνιο), τότε οι δανειστές θα αξιώσουν ένα καθαρό πολιτικό τοπίο ώστε να διασφαλίσουν ότι μια μνημονιακή κυβέρνηση μπορεί να αντέξει πολιτικά το βάρος ενός τρίτου μνημονίου. «Αν σκοπεύουν να ζητήσουν καθαρό πολιτικό τοπίο», διεμήνυσε ενδεικτικά ο Τσίπρας στην Κ.Ε., «τους απαντάμε κρατήστε τα λεφτά σας για καμιά πιο σίγουρη επένδυση. Με εμάς μνημόνια τέλος»… εδώ και τώρα η βάση της Σούδας και να μη E Ναδοθείκλεισει καμία άλλη διευκόλυνση – είτε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας είτε άλλες υποδομές στη χώρα μας – ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από τον πρωθυπουργό κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της Συρίας. Στις δηλώσεις του σημείωσε πως «μυρίζει από μακριά ότι πρόκειται (σ.σ. τα περί χημικών) για προβοκάτσια άλλων δυνάμεων και όχι βέβαια του καθεστώτος του Άσαντ» και εκτίμησε πως «ακόμα και ένα μικρό χειρουργικό – όπως το λένε – σύντομο πλήγμα στη Συρία, εκ μέρους των Αμερικανών και των συμμάχων τους, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην περιοχή αυτή». Υποθέτουμε ότι ο Σαμαράς έδωσε… αμερικανική βάση σε όλα αυτά! πιστοί κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού… E οσοι σπεύσατε! Η συλλογή υπογραφών στον δικτυακό τόπο «www.right2water.eu/el» για την πανευρωπαϊκή καμπάνια ολοκληρώνεται στις 9 Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει περισσότεροι από 1.500.000 Ευρωπαίοι πολίτες.

E

«Ξαναχτύπησε» η Μαρία Ρεπούση με παρέμβασή της στην Επιτροπή Μορφωτικών

Οι φήμες λένε ότι... 4 Δεν έχει τελειώσει για τον Νίκο Μιχαλολιάκο η υποψηφιότητα Κασιδιάρη για τον Δήμο Αθηναίων, αφού φοβάται μην δυναμώσει τον δελφίνο του. Μπρρρ… 4 Για τα μάτια του κόσμου αντιδρά το ΠΑΣΟΚ στις αλλαγές στον τρόπο εκλογής των δημάρχων που προωθούν Σαμαράς - Μιχελάκης.

Υποθέσεων, προκαλώντας για άλλη μία φορά έντονες αντιδράσεις. Αυτή τη φορά ζήτησε να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών ή να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από τη «θρησκειολογία». «Τα θρησκευτικά, με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης, κατά τη γνώμη μας δεν έχουν θέση στο σύγχρονο Λύκειο. Εσείς όχι μόνο δεν τα κάνετε προαιρετικά ή δεν τα αλλάζετε, αλλά επιμένετε σε μια κυρίαρχη θέση η οποία αποτυπώνεται όχι μόνο στο πρόγραμμα Σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου, αλλά και στα υποχρεωτικά μαθήματα όπου δίνουν εξετάσεις τα παιδιά για να πάρουν το απολυτήριό τους. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι όσο περισσότερη ορθόδοξη κατήχηση κάνουν τα παιδιά στα σχολεία τόσο καλύτεροι χριστιανοί θα γίνουν», δήλωσε ορθώς. Όμως, οι «συνήθεις ύποπτοι» έπεσαν να τη… «φάνε»! περίεργο συμβαίνει με την Ντόρα Μπακογιάννη E Κατι εσχάτως. Έχει «σηκώσει» κανονικό μπαϊράκι και κοντράρεται στα ίσα με το οικονομικό επιτελείο – και μέσω αυτού με τον πρωθυπουργό. Την περασμένη εβδομάδα ειδοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, και επειδή δεν επιθυμούσε να καταψηφίσει, ζήτησε να αντικατασταθεί – όπως έχει τη δυνατότητα στα θερινά τμήματα της Βουλής. Στη συνέχεια πήγε σε κοινοβουλευτική επιτροπή όπου ήταν καλεσμένοι ευρωβουλευτές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ήταν λάβρα κατά της τρόικας και των μέτρων που λαμβάνονται. Προχθές «την έπεσε» για μια ακόμα φορά στον Γιάννη Στουρνάρα, μέσα από την πλήρη αντίθεσή της στη συνέχιση της φορολογικής εξομοίωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, όπως και με τη φορολογική πολιτική γενικότερα. Οι πληρο-

ω ν ω π υ ρ τ ε ξ

Διέψευσε το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ότι έχει επέλθει παραγραφή στις υποθέσεις φορολογικού ελέγχου 1.750 φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, που ερευνώνται από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρεται ότι με υπουργική απόφαση του Απριλίου του 2011 είχαν συγκροτηθεί 32 Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου για τη διενέργεια οριστικού (τακτικού) φορολογικού ελέγχου περίπου 1.750 φορολογουμένων με ιδιαίτερη έμφαση στις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 2238/1994. Ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων των συνεργείων αυτών, ανατέθηκε στη συνέχεια (Νοέμβριος του 2012) στα Διαπεριφερειακά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για τον καλύτερο συντονισμό του ελεγκτικού έργου και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των ελέγχων. «Ο έλεγχος των εν λόγω φυσικών προσώπων εμπίπτει πλέον στις αρμοδιότητες του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Όλα τα στοιχεία που αφορούν τους ελέγχους των ανωτέρω υποθέσεων δημοσιεύονται μηνιαίως στην ιστοσελίδα www. gsis.gr, προσθέτει ο Μαυραγάνης και επισημαίνει ότι «δεν έχει επέλθει παραγραφή για τις ανωτέρω υποθέσεις». Σας θυμίζουμε ότι η εφημερίδα «6 Μέρες» είχε δημοσιεύσει στις 3.12.2012 τη λίστα με όλα τα ονόματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φορολογικών αρχών, επισημαίνοντας μάλιστα τις καθυστερήσεις των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών. Τόσο στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «6 Μέρες» όσο και σε δεκάδες άλλα Μέσα Ενημέρωσης που δημοσίευσαν τη σχετική λίστα δεν γινόταν καμία αναφορά περί φοροφυγάδων, αφού το δημοσίευμα στηριζόταν σε έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών καθώς και σε εκθέσεις των κλιμακίων ελέγχων της εφορίας που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Αναπάντητη πρόκληση Στα όρια σοβαρού διπλωματικού επεισοδίου με την Αλβανία βρίσκεται η Ελλάδα, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων εθνικιστικών προκλήσεων της Χρυσής Αυγής. Μετά τις αθλιότητες των μελών της Νεοναζιστικής Οργάνωσης στο μνημόσυνο του Βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα, που προκάλεσαν αντίποινα από τους Αλβανούς «Τσάμηδες» σε βάρος των ελληνικών μειονοτικών κοινοτήτων στην Πρεμετή, ακολούθησε η νέα φασιστική επιδρομή στο τελωνείο της Κακαβιάς, όπου ομάδα ακροδεξιών με επικεφαλής τους βουλευτές της Οργάνωσης Παππά και Μπαρμπαρούση έκαναν κατάληψη στον μεθοριακό σταθμό. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι προπηλακισμοί σε βάρος όσων Αλβανών πολιτών επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα με τα αυτοκίνητά τους. Όσο για την αντίδραση των τελωνειακών και της μικρής αστυνομικής δύναμης; Καθ’ όλη τη διάρκεια του θλιβερού «σόου» των χρυσαυγιτών παρέμειναν «θεατές». Και αν οι υπάλληλοι του τελωνείου δεν είναι εξοικειωμένοι με τις αθλιότητες των νεοναζί, τουλάχιστον ο επικεφαλής των διμοιριών της αστυνομίας όφειλε να εφαρμόσει τον νόμο και αυτεπάγγελτα να προχωρήσει σε συλλήψεις για παρακώλυση συγκοινωνίας και κυρίως για προσβολή της διεθνούς ειρήνης της χώρας, όπως προβλέπει το άρθρο 139 στο Β’ Κεφάλαιο του Ποινικού Κώδικα, περί Προδοσίας!


14

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ω ν ώ π υ ρ Τ

φορίες επιμένουν ότι η κυρία Μπακογιάννη επιθυμεί να κινηθεί σε… «ευρωπαϊκά σαλόνια» οδεύοντας στην Κομισιόν και αντικαθιστώντας από το 2015 τη Μαρία Δαμανάκη. Η ανακοίνωση της απόφασης του πρωθυπουργού θα πρέπει να γίνει στις αρχές του χρόνου. Οι κινήσεις της Ντόρας προσδίδουν εκνευρισμό. Και επειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαία, είτε κοντράρει για να διεκδικήσει τη θέση ή έχει μάθει ότι δεν «προχωρά» η υποψηφιότητά της και φέρεται αναλόγως… Ο καινουργιος νόμος 4177 με ημερομηνία έκδοσης 8 Αυγούστου 2013 και τίτλο: «Kανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει το πολύ πονηρό άρθρο 26, το οποίο έχει να κάνει με τη Διοικητική και δικαστική προστασία… Αναφέρει ότι πλέον η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται ενώπιον του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Ξαναγυρνάμε στην ίδια, παλιά, «γνωστή» συνταγή: αυτήν της ρουσφετολογίας (άλλωστε έρχονται και εκλογές)! Δηλαδή, η απόφαση για το πρόστιμο που πρέπει να επιβληθεί θα λαμβάνεται από τον Διευθυντή ελέγχου και η υπόθεση θα εκδικάζεται από τον υπουργό!

E

επιτυχία της λειτουργίας του συστήματος εισροών – εκροών, σε όλους τους νομούς της Αττικής και της Θεσσαλονίκης… Μάλιστα, προβάλλει ως επιτυχία και το γεγονός ότι υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την επέκταση του συστήματος και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, με ημερομηνία εφαρμογής τη 15η Οκτωβρίου, με την έναρξη της περιόδου διάθεσης του προϊόντος!

www.topontiki.gr

ΣΔΟΕ και ΛΑΟΣ Κοντά στα δύο εκατομμύρια ευρώ… επιστημονικό έργο διά χειρός ΛΑΟΣ αναζητούν οι εισαγγελείς, όπως αποκάλυψε απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, το ΣΔΟΕ μπήκε και στα γραφεία του πάλαι ποτέ ρυθμιστή της σωτηρίας της πατρίδας Γιώργου Καρατζαφέρη και αναζητεί 1.868.244,78 ευρώ που είχαν χορηγηθεί στο Ινστιτούτο «Ίωνας Δραγούμης». Η έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του πρώην προέδρου του Ινστιτούτου ότι τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ…

τό δεν μπορεί να δουλέψει από μόνο του, αφού χρειάζεται και ελέγχους από φυσικά πρόσωπα.

υπουργέ, γνωρίζετε E Κυριε πολύ καλά ότι το μέτρο αυ-

- ΕΑΒ ’ Ο Β Λ Ε ο «κάν τ , Ο Κ - ΛΑΡ ς την ΕΡΤ το όπω ενωμένο δώ είναι ε ατό»… δυν Άλλωστε – και σύμφωνα με τη Διεύθυνση μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και ενώ εσείς διατείνεστε ότι το 95% των βενζινάδικων των δύο μεγάλων νομών έχουν θέσει σε λειτουργία το σύστημα – μόλις το 70% στέλνει στοιχεία στην υπηρεσία, για τα οποία, μάλιστα, κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι είναι αξιόπιστα. Και ο λόγος είναι διότι οι έλεγχοι σε ολόκληρη την αγορά έχουν «ξεχειλώσει», αφού το μέτρο της κινητικότητας έχει αποδεκατίσει όλες τις υπηρεσίες ελέγχου οι οποίες ελέγχουν αλλά και είναι υποχρεωμένες να εκπαιδεύουν το προσωπικό της κάθε περιφέρειας! Την ίδια ώρα, με το νέο οργανόγραμμα διαλύουν το επιστημονικό team της Διεύθυνσης Μετρολογίας αφού τη διεύθυνση τη μεταφέρουν στο υπουργείο Βιομηχανίας, χωρίς όμως το ανθρώπινο δυναμικό της! Κανονικό μπάχαλο… μορφή λευκής απεργίας αλλά και E Σεσε μια εξώδικη δήλωση - πρόσκληση προς κάθε αρμόδιο δικαστήριο έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, διαμαρτυρόμενοι για την κινητικότητα. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν κάνει κατάληψη του χώρου της Γραμματείας, άλλαξαν όμως την τακτική τους φοβούμενοι την παρέμβαση εισαγγελέα. Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, η διαθεσιμότητα θα φέρει περίπου 100 απολύσεις συναδέλφων τους, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών, αφού από το εισαγωγικό εμπόριο μέχρι τα δημόσια έργα και από το λιανεμπόριο μέχρι τα καύσιμα όλο το σύστημα της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στη δράση των καρτέλ και τους μεσάζοντες που κερδοσκοπούν ασύστολα!!!

πολιτικη ηγεσία του E ΗΥΠΑΝ διατυμπανίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί τη μεγάλη

ΥΠΕΚΑ

Ανοιχτη Επιστολη

«Κινητικότητα» και απολύσεις…

Φωτοβολταϊκών το ανάγνωσμα

Πολλαπλά «εμφράγματα» έπαθαν τα πολιτικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου) δεν έχει καμιά σχέση με διαθεσιμότητες και απολύσεις. Και πώς να μην τα πάθουν, από τη στιγμή που έχουν «αφαιρέσει» από τον τίτλο του υπουργείου τη λέξη «Περιβάλλον» και το μυαλό τους δεν μπορούσε να κάνει γρήγορα τον κατάλληλο συνειρμό… Τελικά, με τα πολλά και αφού – όπως λένε οι «κακές γλώσσες» που το έχουν κάνει ανέκδοτο – καρατσέκαραν με άλλα υπουργεία ότι όντως δεν τους είχε αποσταλεί έκτακτο ευρωπαϊκό φιρμάνι, τελικά κατάλαβαν ότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, που έχει καθιερωθεί στην Ε.Ε. από το 2002, είναι ένας σημαντικός θεσμός που ως στόχο έχει την ενθάρρυνση δράσεων για την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών. Το τραγελαφικό για τη χώρα μας είναι ότι το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2013 είναι η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το σύνθημα των δράσεων είναι το «Καθαρός αέρας – είναι η δική σου κίνηση». Και είναι τραγελαφικό από τη στιγμή που η κυβέρνηση, με δύο κινήσεις, μας… φλόμωσε για τα καλά. Η πρώτη ήταν η απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η δεύτερη η εκτόξευση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία μετέτρεψε σε θάλαμο αερίων όλες τις πόλεις, αφού οι πολίτες μέχρι και τις κάλτσες τους έκαψαν για να ζεσταθούν…

Με τη ρητορική ερώτηση «Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλετε ιδέες για την καταπολέμηση της ανεργίας;» ξεκινάει η επιστολή - καταπέλτης του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών προς τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ καταλήγει με ένα κανονικό «στόλισμα» των συνεργατών του. Με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ και που αναμένεται να δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά φωτοβολταϊκών, ο ΣΕΦ στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό επισημαίνει: «Κ. Πρωθυπουργέ, το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι συνεργάτες σας δεν “ακούνε” την αγωνία αλλά και τις προτάσεις της αγοράς. Προτείνουν μέτρα και θεσμικές αλλαγές που οδηγούν σε αδιέξοδα. Έτσι, όμως, ούτε τα προβλήματα λύνονται, ούτε την απασχόληση βοηθάμε. Το μόνο που ζητάμε, κ. Πρωθυπουργέ, είναι ευήκοα ώτα». Στην επιστολή του, ο ΣΕΦ επισημαίνει ότι οι αρνητικές ρυθμίσεις για τον κλάδο που έλαβε η κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί το πρώτο 6μηνο του 2013 το 1/3 των θέσεων εργασίας! Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ένα ακόμη παράδοξο: το ότι η κυβέρνηση μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις πλήττει έναν κλάδο που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει προχωρήσει σε επενδύσεις 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 20.000 άμεσων και 30.000 έμμεσων θέσεων εργασίας.


15

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θέμα

www.topontiki.gr

Eπιστροφή στα γιατροσόφια Ανεπαρκής ο ΕΟΦ για τους ελέγχους των γενοσήμων

Τ

ην ώρα που η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας «κόπτονται» περί της ολοένα και μεγαλύτερης διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζουν και την ποιότητά τους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από καταγγελίες Ιατρικών Συλλόγων της χώρας ως απάντηση στη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, που πρόσφατα «διαφήμισε» τις υπηρεσίες του υποστηρίζοντας ότι «διενεργεί ελέγχους φαρμάκων πρωτότυπων και γενόσημων, τόσο στους χώρους παραγωγής όσο και στην ελληνική αγορά, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους». Στον αντίποδα και προς διάψευση όλων των παραπάνω, αλλά και των διαβεβαιώσεων του Οργανισμού ότι «με εντολή του υπουργού Υγείας οι έλεγχοι στην αγορά εντατικοποιούνται και ήδη γίνεται εκτεταμένη δειγματοληψία προϊόντων σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες», ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για «υποχρησιμοποίηση των υποδομών και των πόρων του ΕΟΦ», καθώς από επίσημα στοιχεία που έχει καταθέσει ο ίδιος ο Οργανισμός Φαρμάκων προκύπτει ότι στα πολυδάπανα εργαστήριά του το υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό του πραγματοποιεί πανελλαδικά μόνο... έναν έλεγχο την ημέρα.

Απλή μέθοδος Αυτό είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει κανείς, εφαρμόζοντας την απλή μέθοδο των τριών με τα ίδια τα στοιχεία που έχει δώσει ο ίδιος ο ΕΟΦ στη δημοσιότητα, από τα οποία αποδεικνύεται ότι από το 2010 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.100 εργαστηριακοί έλεγχοι σε δείγματα φαρμάκων. Τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους του ΕΟΦ στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας σε σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφερόμενος στην ποιότητα των γενόσημων φαρμάκων τόνισε ότι «οι έλεγχοι είναι συνεχείς υπό τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά και τους αντίστοιχους Οργανισμούς κάθε κράτους - μέλους» και έθεσε ως... εθνικό στόχο να φτάσουμε στο 60% στη διείσδυση των γενόσημων στην Ελλάδα.

λέμε να γίνει αθρόα εισαγωγή γενοσήμων στην ελληνική αγορά, αυτό που πρέπει να κατοχυρώσουμε είναι να είναι ασφαλές το φάρμακο και κυρίως όταν αυτό προέρχεται από τρίτες χώρες. Κάτι το οποίο σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ‘‘έλεγχος’’. Οι επιστήμονες του ΕΟΦ – αν και εξαιρετικοί επιστήμονες – δεν επαρκούν για να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους δειγματοληπτικούς ελέγχους, σύμφωνα και με τη δήλωση του ίδιου – μέχρι πρότινος – του προέδρου του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα. Δηλαδή υπάρχουν μόνο 120 υπάλληλοι, ενώ θα έπρεπε να έχει πάνω από 500. Άρα το φθηνότερο γενόσημο, από την Ινδία, χωρίς να έχει περάσει από εργαστηριακό έλεγχο και χωρίς τη δυνατότητα της θεραπευτικής ευθύνης του γιατρού, ο οποίος συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία (σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου), είμαστε η μοναδική χώρα που το εφαρμόζει. Κι αυτό σημαίνει ανεξέλεγκτες θεραπείες, που δεν είναι ασφαλείς για τον ασθενή», καταλήγει ο Γιώργος Πατούλης. Όσο για το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης (αναφορά στον ΕΟΦ ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χρήση φαρμάκων); Υπολειτουργεί, επίσης, σοβαρά, καθώς ο Οργανισμός λαμβάνει σε πανελλαδικό επίπεδο μόνο μία αναφορά κάθε τρεις ημέρες. Π.χ. το πρώτο εξάμηνο του 2013 ο Οργανισμός δέχτηκε μόλις 52 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες που σημειώθηκαν σε ασθενείς από τη χρήση φαρμάκων. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους συναδέλφους γιατρούς «να συνταγογραφούν με κριτήριο την ασφάλεια του ασθενούς και την επιστημονική τους γνώση», καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου Βαρβάρα Ανεμοδουρά, «εμείς απαιτούμε δωρεάν και αξιόπιστο φάρμακο, ενώ για να γίνει αυτό, εκτός από τον έλεγχο βιοϊσοδυναμίας πρωτοτύπου και γενοσήμου, με ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΟΦ, χρειάζεται κρατική φαρμακαποθήκη και κρατική φαρμακοβιομηχανία». Οι Ιατρικοί Σύλλογοι καλούν την αντιπρόεδρο Α’ του Δ.Σ. του ΕΟΦ κ. Μαρία Σκουρολιάκου να καταθέσει στοιχεία για: u Τις κλινικές μελέτες ασφαλείας που έχουν διενεργήσει οι υπάλληλοι του ΕΟΦ για τα φθηνότερα γενόσημα που θα χορηγεί ο φαρμακοποιός στον Έλληνα ασθενή. u Τις μελέτες σύγκρισης ανεπιθύμητων ενεργειών γενό-

Μάγισσες φέρτε βότανα

Ξέφραγο αμπέλι «Δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για τη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο «Π», καθώς ο ΕΟΦ έχει εξαιρετικούς επιστήμονες, όπως υποστηρίζει, αλλά λίγους: «Όταν

σημων μεταξύ τους, αλλά και σε σύγκριση με το πρωτότυπο. u Στοιχεία για τις ποιοτικές και ποσοτικές χημικές αναλύσεις των φθηνότερων γενόσημων και την καθαρότητά τους και, τέλος, u Εάν στην Ελλάδα ελέγχονται εργαστηριακά τα ίδια τα φάρμακα ή μόνο ο φάκελος που καταθέτει η εταιρεία παραγωγής τους.

Σοβαρές καταγγελίες των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ LE

MONDE

EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

diplomatique

I 4 '43,43 ,567625%5671 35 /17'7 54,507 I 524$,5 67 %7067  213 07 0 214$,5 61%467 (A++. 3*+ 7"-()

2013 ΜΒΡΙΟΥ 32 TEYXOΣ

8 ΣΕΠΤΕ

EΛΛ ΗΝ ΙΚΗ

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΕΚΔ ΟΣΗ

diplo

  

 

  

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

I / 7041/ 6/3 %2773 I 7%4 64 $70614 36/ 054652/ 650/

I 6. &-. 4((),  2 &) )- .- + (.4"# )- '(*+.# 7# ).+&*-!: 1*+.&)"(: %7043 721643, , &): 2/3643 /27'51/3 3#*# * *-! 7". '. &!, '. "!

3$05065$513 Ο Σάββας Ρομπόλης αναλύει τη μελέτη του ΙΝΕ /ΓΣΕΕ για την αποβιομηχάνιση, την ανεργία, την πτώση των μισθών, την αγοραστική δύναμη και την απόκλιση από την Ε.Ε. Η Μαρία Φαραντούρη μιλά για τη μουσική, τον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι και την Αριστερά

ΓΗ ΑΥΙΑΚ Η ΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡ

NDEatique LE MO m

ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

7227 Νίκος Κωνσταντόπουλος Αλέξης Μητρόπουλος

5,7 Πόση είναι πραγματικά η αξία του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας

μεθοδεύτηκε η απαξίωση ΕΡΕΥΝΑ Πώς της αμυντικής βιομηχανίας


16

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θέμα

www.topontiki.gr

Οι τράπεζες σε ήπια καταστολή... Eκνευρισμός και ανησυχία παρά τη θετική εικόνα, ενόψει των νέων στρες τεστ της Black Rock

Tα τρία ερωτήματα που τινάζουν στον αέρα την ειδυλλιακή επόμενη μέρα

Γ

ρίφο αποτελεί η επόμενη ημέρα των ελληνικών τραπεζών εν όψει των νέων στρες τεστ της Black Rock και η νευρικότητα του κλάδου στο χρηματιστηριακό ταμπλό έρχεται να καταγράψει την ανησυχία αυτή παρά τη θετική εικόνα που διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2013, για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα του τριμήνου έδειξαν του-

λάχιστον σε λογιστικό επίπεδο ότι η συνταγή που χορήγησε το «ιατρικό τιμ» Τρόικας, ΤΧΣ και Προβόπουλου είχε κάποια θετικά δείγματα στην προσπάθεια ανάρρωσης του ασθενούς. Η οργανική κερδοφορία σε συνδυασμό με τα κεφαλαιακά αποθέματα – για όσες τράπεζες τα διαθέτουν – διαμορφώνουν την εικόνα ότι υπάρχει ένα επαρκές «μαξιλάρι» απέναντι στο νέο «ραβασάκι» που θα φέρει ο έλεγχος της Black Rock, ο οποίος γίνεται με επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια και για την περίοδο 2014 -2016. Το εγχείρημα… ανάταξης του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας προέβλεπε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση (που τεχνικά ολοκληρώθηκε με επιτυχία) επρόκειτο να ακολουθήσουν διαδικασίες «εξυγίανσης» (δηλαδή μείωση προσωπικού και δαπανών), καθώς και ο περιορισμός του κόστους χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας. Σε αυτό το τεχνικό επίπεδο (και με τις διαδικασίες εξυγίανσης να προχωρούν σε όλες τις τράπεζες με προγράμματα εθελούσιας εξόδου) οι περισσότερες τράπεζες πέτυχαν να εμφανίσουν μείωση ή και ολοκληρωτική απεξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Σε αυτό (ιδιαίτερα για τις συστημικές τράπεζες) βοήθησαν τα στοιχεία που μεταφέρθηκαν από την ανακεφαλαιοποίηση, τις αυξήσεις κεφαλαίου και τις εξαγορές. Έτσι, στον απολογισμό του ‘β τριμήνου το μέσο επιτόκιο προθεσμιακών καταθέσεων έπεσε από το 4,36%, του περασμένου Μάρτη, στο 3,89% στις αρχές του καλοκαιριού.

Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει

Λογιστικά κέρδη Από τις διαδικασίες αυτές «νικητής» βγήκε η Πειραιώς η οποία «ξεμπέρδεψε» στα γρήγορα με τα χρωστούμενα στον ELA, την ώρα που καλύπτει και τα κριτήρια της ΕΚΤ για το ύψος της χρηματοδότησης σε σχέση με το σύνολο του ενεργητικού της. Με αυξημένο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ήταν αναμενόμενο να βελτιωθούν και τα καθαρά έσοδα από τόκους, με προπομπό την Alpha

Bank και το εντυπωσιακό 26% που πέτυχε για το τρίμηνο. Επιδόσεις σαν και αυτή επέτρεψαν στον όμιλο να καταγράψει κερδοφόρο εξάμηνο για το 2013, με τα καθαρά κέρδη (συμπεριλαμβανομένης της υπεραξίας από την Εμπορική) να φτάνουν τα 2,73 δισ. ευρώ, όταν οι αναλυτές «έβλεπαν» κέρδη 2,65 δισ. Ακόμη και χωρίς την ενσωμάτωση της Εμπορικής τα κέρδη θα ήταν 126 εκατ. ευρώ, αντί για ζημιές 462 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ωστόσο, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν κατά 37% στα 984 εκατ. ευρώ, με την υποσημείωση ότι ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση σταθεροποιείται… ανοδικά στο 31,8% του συνόλου στο ‘β τρίμηνο. Τέτοιες λογιστικές μέθοδοι επέτρεψαν και στη Eurobank να παρουσιάσει κέρδη 45 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο. Με συνυπολογισμό των κερδών του αναβαλλόμενου φόρου, αλλά και με τις δραστηριότητες στο εξωτερικό να συνεισφέρουν θετικά 6 εκατ. ευρώ, η τράπεζα ανακοίνωσε ακόμη ενίσχυση της ρευστότητας κατά 4 δισ. ευρώ και βελτίωση της σχέσης δανείων προς καταθέσεις pro-forma σε 116% από 136% στο τέλος Ιουνίου. Ακόμα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 9% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 8,5% στο εξάμηνο. Ενδιαφέρον στοιχείο της ανακοίνωσης αποτελεί η συρρίκνωση των νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (στην Ελλάδα) κατά 29% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αν και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις διατηρήθηκαν στα επίπεδα του πρώτου τριμήνου. Αντίστοιχα η Εθνική, χάρη στη Finansbank, εμφάνισε προ προβλέψεων κέρδη ύψους 440 εκατ. ευρώ με προβλέψεις 425 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των προβλέψεων διατηρήθηκε σχεδόν σταθερό το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, αφού εμφάνισε μείωση κατά 3 εκατ. ευρώ. Βέβαια, εάν η εικόνα ήταν τόσο ειδυλλιακή όσο εμφανίζεται στα αποτελέ-


17

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θέμα

www.topontiki.gr

σματα (σ.σ. με δυο λόγια διαμορφώνουν την προσδοκία ότι οι συστημικές τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν νέα κεφάλαια από την αγορά ή το ΤΧΣ για να καλύψουν τις νέες προβλέψεις), δεν θα υπήρχε η νευρικότητα στο ταμπλό ούτε η έντονη κινητικότητα αναφορικά με τις εξελίξεις στις βαλκανικές θυγατρικές.

«Εσωτερική ασπίδα» Στελέχη των συστημικών τραπεζών υποστηρίζουν ότι από το «συμμάζεμα» της ανακεφαλαιοποίησης και τη σημερινή εικόνα, οι τράπεζες σηκώνουν μια εσωτερική ασπίδα 5-5,5 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τις πρόσθετες απαιτήσεις της διαδικασίας «κόπωσης» – σε συνδυασμό βέβαια με τα 8,5 - 9 δισ. ευρώ στα οποία προσδιορίζεται το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ. Δηλαδή, ένα συνολικό «πακέτο» της τάξης των 13 -14 δισ. απέναντι σε πιθανές απαιτήσεις επισφαλειών που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από τα 6 - 8 δισ. για την κάλυψη των νέων απαιτήσεων της BlackRock, και θα φτάσουν… ποιος ξέρει πού! Επομένως, το μείζον ερώτημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι εάν η οργανική κερδοφορία που εμφανίζεται να βελτιώνεται – σε συνδυασμό με το κεφαλαιακό απόθεμα και τις όποιες συνέργειες – είναι αρκετή για να καλυφθούν οι επιπρόσθετες ανάγκες που θα προκύψουν όχι μόνο από τα στρες τεστ της Black Rock, αλλά και το «πακέτο» που επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τα μεγάλα προβλήματα Τι θα βγάλει η έρευνα της BlackRock για τα Βαλκάνια; Όπως είχαμε σημειώσει πριν από μερικές εβδομάδες η BlackRock Θα ερευνήσει τα («κόκκινα») δάνεια και στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, όπου ακούγεται ότι έχουν «σταθμεύσει» πολλές προβληματικές χρηματοδοτήσεις για να αποφύγουν τον έλεγχο της Blackrock. Πιθανότατα αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι τράπεζες σπεύδουν να παρουσιάσουν πενταετή πλάνα αναδιάρθρωσης (πώλησης και συγχώνευσης) των βαλκανικών θυγατρικών τα οποία θα πρέπει να παρουσιάσουν στον επίτροπο (β’ τάξης) Κουπμαν της διεύθυνσης Ανταγωνισμού, που έρχεται στην Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου. Το δυστύχημα όμως είναι ότι οι Αυστριακοί και Ιταλοί που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν τις ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια δεν υπάρχουν πια, διαμορφώνοντας έτσι ένα ζοφερό τοπίο για το πάλαι ποτέ ελληνικό τραπεζικό «Ελντοράντο». Και έναν αντίστοιχα μεγάλο λογαριασμό, που μάλλον δεν έχει συνυπολογιστεί… Η περίπτωση Finansbank – με την κατάρρευση της κεφαλαιοποίησης μόλις στα 2,58 δισ. ευρώ – είναι ενδεικτική. Πώς θα επηρεαστούν οι αξίες των ακινήτων μετά τους πλειστηριασμούς; Μια απελευθέρωση των πλειστηριασμών

θα συμπαρασύρει άμεσα προς τα κάτω όλη την αγορά και τις τιμές των ακινήτων. Εκτός από το πλήγμα για τους ιδιοκτήτες, η επίπτωση θα είναι ίδια και για τις τράπεζες, καθώς θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί για να χορηγηθούν τα στεγαστικά δάνεια. Η ζημιά των τραπεζών θα είναι τεράστια και βέβαια δεν έχει προσδιοριστεί…

Hard Black Rock

Πώς θα υπολογιστούν οι αναχρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών δανείων;

Όπως είναι γνωστό, η Blackrock στο πλαίσιο των νέων στρες τεστ θα επικαιροποιήσει την παλαιότερη έρευνα για τα προβληματικά δάνεια και την πολιτική προβλέψεων, αλλά παράλληλα θα προχωρήσει και στην αξιολόγηση των αναχρηματοδοτούμενων δανείων που θεωρούνται εξυπηρετούμενα βάσει των αναχρηματοδοτήσεων που έγιναν τελευταία. Βέβαια, με τις αναχρηματοδοτήσεις στα επιχειρηματικά δάνεια να φτάνουν φθάνουν τα 75 δισ. ευρώ, είναι βέβαιο ότι κάπου θα συναντήσουμε προβλήματα. Προβλήματα που – όπως αναφέρουν ορισμένοι τραπεζίτες – αφορούν τις μεθοδολογίες που δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ασφαλώς, και μόνο με αυτά τα τρία ερωτήματα, τινάζεται στον αέρα όλο το οικοδόμημα της «ειδυλλιακής» επόμενης τραπεζικής ημέρας…


18

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Eνέργεια

www.topontiki.gr

Τα λαμόγια κάνουν πάρτι Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις για το πανάκριβο ρωσικό φυσικό αέριο

Δ

ιαστάσεις «χιονοστιβάδας» λαμβάνουν πλέον οι αποκαλύψεις για το τρελό κερδοσκοπικό «πάρτι» που γίνεται στη χώρα μας με τις τιμές πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου. Ένα «πάρτι» που εμπλέκει πλέον τους πωλητές, τους ντόπιους αντιπροσώπους τους (που πωλούν το καύσιμο με «καπέλο» έως και 130 δολάρια), αλλά και κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι με την κωλυσιεργία τους ζημιώνουν το Δημόσιο, ενώ επιβαρύνουν τους Έλληνες καταναλωτές με ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στην κρίση. Λίγες εβδομάδες μετά την επιστολή Σαμαρά στον Βλαντίμιρ Πούτιν για να μεσολαβήσει προκειμένου να μειωθεί η τιμή διάθεσης του ρωσικού αερίου προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ΔΕΠΑ και Gazprom, και λίγες ώρες μετά το έμμεσο «νιέτ» του Ρώσου προέδρου προς την Αθήνα, αποκαλύπτεται το ΓΙΑΤΙ οι Ρώσοι τηρούν μια τόσο παρελκυστική στάση. Τα στοιχεία τα έδωσε πάλι η ίδια η Gazprom. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters, η εταιρεία πέτυχε τον Αύγουστο αύξηση εξαγωγών αερίου της τάξης του 36% στην Ευρώπη. Η ρωσική ανακοίνωση – που αφορά τις εξαγωγές προς την Ε.Ε. και την Τουρκία – κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα του κόστους και, σύμφωνα με αυτήν, η μέση τιμή του φυσικού αερίου τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 375 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου, ο μέσος όρος ήταν 4.000. Η Gazprom εκτιμά πως η μέση τιμή πώλησης στην Ευρώπη θα μειωθεί στα 370 - 380 δολάρια το 2013 έναντι 402 δολαρίων το 2012.

Το «καπέλο» Οι αριθμοί προκαλούν «ίλιγγο» συγκρινόμενοι με το κοστολόγιο πώλησης του ρωσικού αερίου στη χώρα μας που – σύμφωνα με πηγές της αγοράς – στο πρώτο τρίμηνο του έτους ξεπερνούσε τα 500 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Παρά τις πιέσεις και τη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε, η τιμή διατηρήθηκε στα ίδια ύψη και για το τρίτο τρίμηνο, στα 499,6 δολάρια. Με δυο λόγια, εάν υπολογίσουμε με βάση την πιο ευνοϊκή εκδοχή – δηλαδή τα 380 δολάρια – τότε το «καπέλο» που πληρώνει η ελληνική οικονομία (βιομηχανία και καταναλωτές) ξεπερνά τα

120 δολάρια, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ στην χειρότερη φτάνει και τα 130 δολάρια. Δηλαδή 35% ακριβότερα. Ένα άλλο στοιχείο που αποκαλύπτει το Reuters είναι ότι την άνοιξη τα υπερκέρδη της Gazprom επέτρεψαν στον ρωσικό κολοσσό να βάλει στην άκρη 6 δισ. δολάρια προκειμένου να αποζημιώσει Ευρωπαίους πελάτες που κινήθηκαν με διαπραγματεύσεις ή με διαιτησία σε βάρος της ρωσικής εταιρείας καταγγέλλοντας τις υψηλές τιμές του αερίου. Τελευταίο παράδειγμα ήταν αυτό της γερμανικής RWE, που κέρδισε το δικαστήριο και θα αποζημιωθεί με αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Το προφανές ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να επωφεληθεί από αυτό το περιβάλλον, γιατί συνεχίζει να τιμολογείται με κοστολόγια… «υποκόσμου» και γιατί ο πρωθυπουργός εισπράττει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από τον Πούτιν την ώρα που όλη η Ευρώπη αποζημιώνεται αναδρομικά, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom. Όσοι γνωρίζουν καλά τα της ενέργειας, πρόσεξαν ότι όταν ο Σαμαράς έδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο εντολή για επαναδιαπραγμάτευση της τιμής του αερίου, ο αρμόδιος υπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου (που,

Πώς πωλητές ντόπιοι αντιπρόσωποι και κρατικοί λειτουργοί φεσώνουν τους Έλληνες καταναλωτές

παρεμπιπτόντως, την ίδια περίοδο χειριζόταν και το θέμα της υποψηφιότητας της Gazprom για την αγορά της ΔΕΠΑ…) έστειλε μια επιστολή στον ρωσικό κολοσσό θίγοντας το θέμα της τιμής. Η επιστολή ήταν τόσο διακριτική (ελέω της διαπραγμάτευσης για τη ΔΕΠΑ) που από τους Ρώσους δεν λογίστηκε ως αίτημα έναρξης διαπραγματεύσεων, αλλά περισσότερο ως… παράπονο. Και κάπως έτσι οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν το κείμενο της ισχύουσας σύμβασης. Αυτή αναφέρει ότι εάν ένα από τα δυο συμβαλλόμενα μέρη θεωρεί πως υπάρχει θέμα (με την τιμή), τότε έχει δικαίωμα να ζητήσει διαπραγμάτευση η οποία μπορεί να κρατήσει έως και 6 μήνες. Εάν δεν βρεθεί λύση, τότε το μέρος που κάλεσε τη διαπραγμάτευση μπορεί να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία, όπως έκανε η RWE. Τι συνέβη λοιπόν με αυτή τη «λεπτομέρεια»; Εάν η ΔΕΠΑ είχε ξεκινήσει την προσφυγή κανονικά τον Φεβρουάριο – όπως είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός – το εξάμηνο θα είχε παρέλθει τον Σεπτέμβριο και την περίοδο αυτή η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει διαδικασία διαιτησίας σε διαιτητικό δικαστήριο. Δυστυχώς, όμως, η «αστοχία» της επίσημης ελληνικής πλευράς είχε σαν συνέπεια η έναρξη της διαπραγμάτευσης να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου. Κάτι που σημαίνει ότι η δυνατότητα προσφυγής σε διαιτητικό δικαστήριο μετατίθεται για τον Δεκέμβριο. Δηλαδή για ένα τετράμηνο. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1. Εάν λάβουμε υπόψη τη διαφορά της ελληνικής από την ευρωπαϊκή τιμή αερίου, η καθυστέρηση του εξαμήνου στοιχίζει σε κόστος καυσίμου ένα ποσό της τάξης του 35 - 40% επιπλέον για τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία, ενώ για τη Gazprom και τους Έλληνες συνεργάτες της – την Προμηθέας Gas – το τετράμηνο πώλησης του αερίου στις παλιές τιμές σημαίνει σχεδόν 100 εκατ. δολάρια επιπλέον «καπέλο». ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2. Εάν λάβουμε υπόψη την οδηγία Σαμαρά για διαπραγμάτευση τον Φεβρουάριο, την καθυστέρηση από την πλευρά της ΔΕΠΑ και το τελικό «νιέτ» του Πούτιν, γίνεται προφανές ότι κάποιοι θέλουν να βγάλουν από τη μέση το επίσημο κράτος ή να περιορίσουν τον ρόλο του αφήνοντας

Γιατί αισθάνομαι ξανά μαλάκας;

τη διαπραγμάτευση στα χέρια των… τεχνοκρατών της ΔΕΠΑ. Πολύ λογικό, αφού έτσι διατηρούνται για τους Ρώσους και τους κατά 50% συνεργάτες τους στην Ελλάδα τα τιμολόγια και (κυρίως) τα κέρδη. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3. Η καθυστέρηση ήταν εξαρχής το «παιχνίδι» των Ρώσων τόσο στο μέτωπο της τιμής του αερίου όσο και στη ΔΕΠΑ, με την οποία «φλέρταραν» (όπως από καιρού είχε επισημάνει το «Π») για να κερδίσουν χρόνο, ούτως ώστε να διασφαλίσουν τα επιπλέον έσοδα από τις «χρυσοφόρες» συμβάσεις με την Ελλάδα για μερικούς ακόμη μήνες. Επίσημα, η ελληνική πλευρά έχει θέσει σαν βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης την αλλαγή της φόρμουλας τιμολόγησης, που είναι «υπεύθυνη» για το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου. Στόχος είναι να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η εξίσωση είναι όμως πολύ πιο περίπλοκη: 1. Θα ζητήσουν οι Έλληνες διαπραγματευτές της ΔΕΠΑ μια μείωση της τάξης του 35% στην τιμή του ρωσικού αερίου, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν με την υπόλοιπη Ευρώπη; 2. Θα ζητήσουν οι ίδιοι την αναδρομική ισχύ της επανατιμολόγησης από το 2010, ούτως ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει ένα μέρος από τα 6 δισ. της Gazprom, τα οποία δικαιούται η χώρα μας; 3. Από ποιον πρέπει να διεκδικήσει το ελληνικό Δημόσιο τα επιπλέον χρήματα που «διέφυγαν» εδώ και χρόνια στα «χρυσοφόρα» συμβόλαια φυσικού αερίου; Από τους Ρώσους της Gazprom, τους Έλληνες της Προμηθέας Gaz, που εμφανίζονται ως κεντρικοί τους συνεργάτες, ή μήπως θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και σε κρατικά στελέχη;


20

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 5 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2013

πολιτικη

www.topontiki.gr

Ta ίδια Παντελάκη µου, τα ίδια Παντελή µου


37

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 5 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2013

www.topontiki.gr

κουζινα

Άντε και καλά Χριστούγεννα


38

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 5 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2013

Έρευνα

www.topontiki.gr

Aπ’ έξω μπλε κι ωραίοι κάδοι, από μέσα μαύροι και... μοιραίοι Aπαντήσεις από την Ελλάδα για τη σωστή λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης των μπλε κάδων ζητά η Κομισιόν

Τα έξι σοβαρά προβλήµατα που έχει εντοπίσει η Κοµισιόν και «τσουρουφλίζουν»

Σ

το στόχαστρο της Κομισιόν μπήκε το σύστημα ανακύκλωσης των μπλε κάδων και, αναλόγως από το πόσο πειστικές θα είναι οι απαντήσεις των αρμοδίων, θα εξαρτηθεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει διαδικασία κατά της Ελλάδας για παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Με έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Επιτροπής ζητά στο πλαίσιο του συστήματος EU PILOT συγκεκριμένες απαντήσεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η ακριβής λειτουργία του συστήματος των μπλε κάδων, τα μέτρα που έχουν παρθεί προκειμένου να αποφευχθεί η ανάμειξη οργανικών και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που αποστέλλονται στην Επιτροπή βασίζονται εξ ολοκλήρου στο βάρος των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας. Τα ερωτήματα που θέτει η Επιτροπή – όπως αποκαλύπτεται από τα σχετικά έγγραφα που απέστειλε – αποτυπώνουν κεντρικά προβλήματα στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα ουσιαστικά του μοναδικού συστήματος ανακύκλωσης που λειτουργεί στη χώρα, με απρόβλεπτες συνέπειες στην περίπτωση που οι απαντήσεις των αρμοδίων δεν ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισι-

όν, στο σύστημα ανακύκλωσης των μπλε κάδων έχουν εντοπιστεί έξι προβλήματα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής: Οι «μπλε κάδοι» τοποθετούνται με ανοιχτό καπάκι δίπλα στον (πράσινο) συμβατικό κάδο απορριμμάτων. Ως αποτέλεσμα, ένα σημαντικό ποσοστό του περιεχομένου των μπλε κάδων είναι κλασικά (οργανικά) απόβλητα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες τον αντιμετωπίζουν απλώς ως έναν… δεύτερο κάδο απορριμμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις τα απορριμματοφόρα, κατά τη συλλογή των απορριμμάτων, αναμειγνύουν οργανικά με ανακυκλώσιμα υλικά. Με την είσοδο κάθε απορριμματοφόρου του Δήμου σε ΚΔΑΥ γίνεται ζύγιση του περιεχομένου του απορριμματοφόρου, που όμως περιέχει ανάμεικτα υλικά, δηλαδή τόσο κοινά (οργανικά) απορρίμματα όσο και συσκευασίες. Άρα, από το βάρος του ζυγολογίου δεν μπορεί να προκύψει ποιο είναι το πραγματικό βάρος των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και ποιο το πραγματικό βάρος των κοινών (οργανικών) απορριμμάτων. Τα στοιχεία της εν λόγω καταγραφής ανακυκλώσιμων που αποστέλλονται στην Επιτροπή φαίνεται να είναι ως εκ τούτου

1

2 3

Όλα ίσωµα ...

To έγγραφο της Επιτροπής µε το οποίο ζητά εξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του συστήµατος λειτουργίας των µπλε κάδων

λανθασμένα αφού προκύπτουν από ανάμεικτα υλικά και όχι μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας. Στο ΚΔΑΥ πραγματοποιείται η διαλογή των υλικών. Σημειώνεται ωστόσο ότι λόγω του υψηλού ποσοστού κοινών σκουπιδιών στο περιεχόμενο που διαλέγεται, δεν είναι αποτελεσματική η διαλογή με μηχανικά μέσα, οπότε υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαλογή γίνεται με την «παραδοσιακή μέθοδο» της χειροδιαλογής, αυξάνοντας έτσι το κόστος. Οι ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τα ΚΔΑΥ συλλέγουν (στους ίδιους χώρους) και απόβλητα συσκευασίας που παράγονται από άλλες πηγές, όπως τα βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα συσκευασίας (χαρτί - χαρτόνι, πλαστικά, μέταλλα και ξύλο, που προέρχονται από βιομηχανίες ή εμπορικά καταστήματα) και δεν υπάρχει καμία διαδικασία διαχωρισμού των υλικών που καταλήγουν στα ΚΔΑΥ. Οι μπλε κάδοι δεν επαρκούν (υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ορισμένους δήμους) και, παρότι ο εφοδιασμός των δήμων με τέτοιου είδους κάδους φαίνεται να αποτελεί υποχρέωση της προαναφερθείσας εταιρείας, εντούτοις έχει κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν αγορά μπλε κάδων και απορριμματοφόρων από τους Δήμους. Η Επιτροπή στην επιστολή της απευθύνει τρία ερωτήματα προς τις ελληνικές αρχές, από τις απαντήσεις των οποίων θα κριθεί εάν η υπόθεση θα πάει στο αρχείο ή θα κινηθούν περαιτέρω διαδικασίες κατά της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζητά ενημέρωση: ◆ Για τον ακριβή τρόπο λειτουργίας του συστήματος των μπλε κάδων (π.χ. υποχρεώσεις της εταιρείας και των δήμων, τρόπος συλλογής και μεταφοράς των αποβλήτων κ.λπ.). ◆ Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή προβλέπεται να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθεί η ανάμιξη μεταξύ οργανικών και ανακυκλώσιμων υλικών (η Επιτροπή έχει λάβει διάφορες καταγγελίες με φωτογραφικό υλικό και βίντεο όπου απορριμματοφόρα φαίνονται, κατά τη συλλογή των απορριμμάτων, να αναμειγνύουν οργανικά με ανακυκλώσιμα υλικά). Η Επιτροπή θα ήθελε να επισημάνει ότι μια τέτοια ανάμειξη μπορεί να δημιουργήσει και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, όπως προκύπτει και από το πρόσφατο περιστατικό εκδήλωσης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, που φαίνεται να οφείλεται σε παρουσία σημαντικής ποσότητας οργανικών αποβλήτων ανάμεσα στα ανακυκλώσιμα.

4

5

6


39

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Έρευνα

www.topontiki.gr

Παρέμβαση Μανιάτη Βλέπω την καμπανιά να έρχεται...

Η εμπλοκή της Κομισιόν στο θέμα του συστήματος των μπλε κάδων και ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα υπόλογη κινητοποίησε το ΥΠΕΚΑ. Ο Γιάννης Μανιάτης με επιστολή του προς τον γενικό επιθεωρητή Περιβάλλοντος, τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ζητά εμπεριστατωμένη ενημέρωση για τα σοβαρά ερωτήματα που έθεσε η επιτροπή προς τις ελληνικές αρχές, τόσο για το ενδεχόμενο ανάμειξης οργανικών και ανακυκλώσιμων υλικών όσο και για την ακρίβεια των στοιχείων που αποστέλλονται στην επιτροπή. Ζητά παράλληλα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου εισηγήσεις για τη βελτίωση του συστήματος καθώς και την ενδυνάμωση του ελέγχου της λειτουργίας του έργου της ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλο του το φάσμα.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά την ανακύκλωση. Το ποσοστό ανακύκλωσης υπολογίζεται στο 15%, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός στόχος για το 2020 είναι 50% και αναμένεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω και συγκεκριμένα στο 70%. Την ίδια ώρα το ποσοστό κομποστοποίησης των οργανικών αποβλήτων αγγίζει μόλις το 3%, ενώ η εμμονή στις χωματερές απειλεί τη χώρα με πρόστιμο άνω των 70.000 ευρώ την ημέρα, εάν δεν κλείσουν οι 78 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 μειώθηκαν κατά 9%, σε σχέση με το 2011, οι ποσότητες αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν από τους μπλε κάδους, ενώ κατά 11% μειώθηκαν τα έσοδα του συστήματος μπλε κάδων σε σχέση με το 2011 και κατά 34% σε σχέση με το 2008!

1

u Για τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που αποστέλλονται στην Επιτροπή βασίζονται εξ ολοκλήρου στο βάρος των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας. u Εάν έχει κατατεθεί αίτημα συγχρηματοδότησης για σκοπούς αγοράς μπλε κάδων ή απορριμματοφόρων. u Εάν προβλέπεται να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα.

2 3

Παράνομη διακίνηση Εκτός από τα λειτουργικά προβλήματα του συστήματος – που είναι γνωστά και άμεσα αναγνωρίσιμα –, ένα άλλο σημαντικό θέμα ανέδειξαν η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και η κίνηση πολιτών Ecoeleusis. Το εν λόγω θέμα αφορά την παράνομη διακίνηση σύμμεικτων απορριμμάτων. Αφορμή στάθηκαν αποκαλύψεις για το πώς λειτουργεί το σύστημα των μπλε κάδων στη Μύκονο ύστερα από έντονες καταγγελίες πολιτών για πλημμελή συγκομιδή των απορριμματοφόρων και για μη λειτουργία της ανακύκλωσης (με τους μπλε κάδους της ΕΕΑΑ). Όπως επεσήμαναν προς τους αρμόδιους φορείς οι κινήσεις πολιτών, υπήρχαν διαρκείς και έντονες καταγγελίες πολιτών της Μυκόνου για πλημμελή συγκομιδή των απορριμματοφόρων και για μη λειτουργία της ανακύκλωσης (με τους μπλε κάδους της ΕΕΑΑ). «Καταγγέλλεται ανυπαρξία ξεχωριστής διαλογής των ανακυκλώσιμων, αφού οι μπλε κάδοι στη Μύκονο δέχονται σύμμεικτα απορρίμματα και συλλέγονται από κοινού με τους πράσινους κάδους (στο ίδιο απορριμματοφόρο) και δεν είναι γνωστή καμία άλλη διαδικασία διαλογής - διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων. Με την εξαίρεση της συλλογής γυαλιού, που γίνεται μόνο το καλοκαίρι, με containers που τοποθετούνται έξω από

μεμονωμένο περιστατικό. Επιβάλλεται να διερευνηθεί συνολικά ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος και να δοθούν πειστικές απαντήσεις». Στην επιστολή τους, οι κινήσεις πολιτών έθεσαν έξι ερωτήματα για τα οποία ακόμη αναμένουν απαντήσεις. Συγκεκριμένα, ζητούν στοιχεία: Για τις επιδόσεις των δήμων και των ΚΔΑΥ στην ανακύκλωση συσκευασιών (ποσότητες ανακυκλώσιμων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των ΑΣΑ των δήμων, καθώς και το ποσοστό του υπολείμματος, ανά δήμο ή ανά ΚΔΑΥ). Αν γίνονται έλεγχοι της σύνθεσης και της ποιότητας των υλικών που συγκεντρώνονται στους μπλε κάδους, καθώς και εκείνων που μεταφέρονται στα ΚΔΑΥ. Πώς διασφαλίζεται ότι δεν γίνεται παράνομη διακίνηση σύμμεικτων απορριμμάτων και ότι οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών – που δηλώνονται από τα ΚΔΑΥ και την ΕΕΑΑ – είναι πραγματικές; Αν ελέγχεται η νομιμότητα των μέσων μεταφοράς και η εξασφάλιση των απαραίτητων αδειοδοτήσεών τους, ιδιαίτερα όταν μεσολαβεί χρήση πλωτών μέσων και λιμανιών. Αν είναι νόμιμη η διάθεση στο ΧΥΤΑ Φυλής του υπολείμματος της επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών, από περιοχές εκτός Αττικής, που γίνεται σε ΚΔΑΥ της Αττικής. Κατά συνέπεια, αν είναι νόμιμη η χρήση τέτοιων όρων στις συμβάσεις που συνάπτει η ΕΕΑΑ με τους δήμους, και αν υπάρχουν αντίστοιχες συμβάσεις του ΕΔΣΝΑ με τους δήμους ή την ΕΕΑΑ για τους όρους της διάθεσης του υπολείμματος στο ΧΥΤΑ Φυλής. Αν δηλώνεται στον ΕΔΣΝΑ, από τα ΚΔΑΥ και την ΕΕΑΑ, η προέλευση του υπολείμματος που αντιστοιχεί σε δήμους εκτός Αττικής και αν επιβάλλονται τα αντίστοιχα τέλη διάθεσης (45 ευρώ/τόνο) και σε ποιον. Ή αν εμφανίζεται σαν υπόλειμμα των δήμων της Αττικής, μετακυλίοντας σε αυτούς το αντίστοιχο κόστος. Στην επιστολή καταγγέλλουν ακόμα προς τον ΕΟΑΝ «το αδιαφανές καθεστώς λειτουργίας της ΕΕΑΑ και την άρνησή της να παράσχει επαρκή πληροφόρηση για τα παραπάνω» επισημαίνοντας ότι είναι άκρως απαραίτητη η συνολική επαναξιολόγηση του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών ΣΣΕΔ - Ανακύκλωση.

4 5 Καταγγελίες πολιτών για πλημμελή συγκομιδή από τα απορριμματοφόρα και για μη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης με μπλε κάδους

μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης του νησιού». Από τα μέσα Ιουνίου, οι κινήσεις πολιτών Ecoeleusis και Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων με επιστολή τους προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης επεσήμαναν ότι «εκτός από μια απαράδεκτη λειτουργία του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών ΣΣΕΔ - Ανακύκλωση, με ευθύνη της ΕΕΑΑ και του δήμου Μυκόνου δημιουργούν βάσιμες υποψίες για παράνομη διακίνηση σύμμεικτων απορριμμάτων». Παράλληλα υπογράμμισαν ότι, επειδή η ΕΕΑΑ έχει συνάψει αντίστοιχες συμβάσεις με πολλούς ακόμη νησιωτικούς δήμους, όπως τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη και επειδή παρόμοιες καταγγελίες, για λειτουργία των ΚΔΑΥ της Αττικής σαν «πλυντηρίων» σύμμεικτων απορριμμάτων περιοχών εκτός Αττικής, έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, «θεωρούμε ότι η περίπτωση της Μυκόνου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν

6


40

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θέμα

www.topontiki.gr

Πόλεμος βλακείας στον Γράμμο Σκηνές απείρου κάλλους στη γιορτή του μίσους μεταξύ χρυσαυγιτών και της βουλευτίνας της Ν.Δ. Μαρίας Αντωνίου

Π

ήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη» η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Αντωνίου, το πρωί της περασμένης Κυριακής όταν βρέθηκε στην επέτειο στο Ηρώο Γράμμου για να καταθέσει στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Μια γιορτή «μίσους», η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού και τελεί ανεπίσημα υπό την αιγίδα (ποιας άλλης;) της Χρυσής Αυγής αναμοχλεύοντας ένα από τα μελανότερα σημεία της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Έτσι και φέτος, μόνο που για πρώτη φορά επισήμως – όπως υποστηρίζει το περιβάλλον της βουλευτίνας – εκπροσωπήθηκε το ελληνικό κοινοβούλιο από τη Μαρία Αντωνίου. Στο παρελθόν – τουλάχιστον ανεπίσημα – διάφοροι βουλευτές έχουν βρεθεί στη συγκεκριμένη επέτειο, κάνοντας «άνοιγμα» στο ακροδεξιό κοινό. Έντονο, πάντως, είναι το παρασκήνιο γύρω από τις συνθήκες που «οδήγησαν» τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο μνημόσυνο, καθώς διαπιστώνονται ορισμένες αντιφάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, η πρόσκληση από την Ένωση Αποστράτων για την επέτειο έφτασε στο γραφείο του πρόεδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, όπως καταφθάνουν χιλιάδες προσκλήσεις σε καθημερινή βάση.

«

τηση» στους Αποστράτους – και δη σε μία προεκλογική (όπως όλα δείχνουν) χρονιά; Αναρωτιόμαστε, βέβαια, αν θα υπάρξει αντίστοιχη «εκπροσώπηση» – όπως αυτή της Αντωνίου – του ελληνικού κοινοβουλίου στην επέτειο των πεσόντων του Δημοκρατικού Στρατού…

Αναμενόμενη… έκπληξη

Ακροδεξιές ματιές Όμως, όπως μας ενημέρωσαν από το γραφείο του προέδρου, η Μαρία Αντωνίου ήταν εκείνη που εκδήλωσε ενδιαφέρον να εκπροσωπήσει τη Βουλή, καθώς η βουλευτική της έδρα είναι στην Καστοριά (κάτι που έγινε, μια και ο Μεϊμαράκης την εξουσιοδότησε να βρεθεί στο σημείο). Στην «αντίπερα όχθη» από το πολιτικό γραφείο της Αντωνίου, υποστηρίζουν πως ο Μεϊμαράκης της ζήτησε να παρευρεθεί και να εκπροσωπήσει τη Βουλή και πως η ίδια είπε απλά το «ναι». Όπως φαίνεται, η βουλευτής της Ν.Δ., έπειτα από την εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις, αποφάσισε να δώσει το «παρών» στην επέτειο, σε μία προσπάθειά της να… επαναπατρίσει τα «απολωλότα πρόβατα» - πρώην ψηφοφόρους, που πλέον έχουν κάνει «ακροδεξιά» στροφή. Αίσθηση, πάντως, προκαλούν και ορισμένα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, που αναφέρουν πως εστάλη σε όλα τα ΜΜΕ του νομού ανακοίνωση από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλου, η οποία ανέφερε ότι: «Ανακοινώνεται ότι, την 1η Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα Κυριακή, και ώρα 09:00, θα τελεστεί Επετειακή εκδήλωση Μνήμης, για τους πεσόντες Αξιωματικούς, Οπλίτες και Λοιπό Πληθυσμό της Πατρίδας μας, στις επιχειρήσεις 1946 -1949, κατά τους αγώνες, για την ελευθερία του Έθνους μας. Η οργάνωση της τελετής γίνεται από την Ένωση Αποστράτων Αξιω-

Το παρασκήνιο της παρουσίας της στην επέτειο

ματικών Στρατού. Σας καλούμε να παρευρεθείτε και να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο Βίτσι, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους υπερασπιστές της ελευθερίας στα ιστορικά περάσματα της Πατρίδας μας. Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καστοριάς Θα αναχωρήσει από την πλατεία Μακεδονομάχων, πρώην Πλατεία Στρατηγού ΒΑΝ-ΦΛΙΤ στις 08:00 π.μ.». Άραγε, φέτος, η επέτειος «μίσους» διοργανώθηκε υπό την αρωγή και την «στέγη» της Περιφέρειας Ενότητας Καστοριάς – και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – ή συνιστά απλώς μία πρωτοβουλία του Σαββόπουλου να «ενημερώσει» τα μέσα και του πολίτες για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Πάντως, ο Σαββόπουλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, δεν έδωσε καμία απάντηση, καθώς δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνό του. Αλήθεια, δεν έχουν e-mail στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών της Καστοριάς και ο Σαββόπουλος αποφάσισε μέσω του γραφείου του – όπως υποστηρίζουν πάντα τα τοπικά ΜΜΕ – να «πληροφορήσει» το κοινό, κάνοντας μια σημαντική «εξυπηρέ-

Στην επέτειο, βέβαια, τη Μαρία Αντωνίου περίμενε μία δυσάρεστη – αλλά μάλλον αναμενόμενη – εξέλιξη, καθώς με το που πάτησε το πόδι της στο Βίτσι, μέλη της Χρυσής Αυγής άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα του τύπου «προδότες, προδότες», βρίζοντας και προπηλακίζοντας τη βουλευτή της Ν.Δ. Αρχικά βρέθηκε στον εκκλησιασμό. Όταν, ωστόσο, έφτασε στο σημείο όπου θα κατέθετε στεφάνι, διαπίστωσε – όπως και οι άνθρωποι του περίγυρού της – πως «ετσιθελικά», με τον γνωστό χρυσαυγίτικο τρόπο, οι καρέκλες των επισήμων είχαν αφαιρεθεί… «Πρωτοπαλίκαρο» στην απόπειρα διωγμού της Μαρίας Αντωνίου από την επέτειο ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος ανέβηκε στην εξέδρα και την απείλησε λέγοντάς της «ή θα φύγεις με το καλό ή με το ζόρι». Η συνοδεία της βουλευτίνας – αποτελούμενη από έναν αστυνομικό της προσωπικής της φρουράς και τρεις άνδρες της ασφάλειας του Αστυνομικού Τμήματος Καστοριάς – προσπάθησε να αποτρέψει τα χειρότερα, ωστόσο η κατάσταση είχε ήδη «ξεφύγει», καθώς μέλη του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου έβριζαν, έφτυναν και απειλούσαν, ενώ έφτασαν μέχρι και στο σημείο να εκσφενδονίσουν μπουκάλια και καφέδες. Μάλιστα, ένα μπουκάλι προσγειώθηκε στο κεφάλι ενός ιερέα ο οποίος είχε βρεθεί στο σημείο για να τελέσει το μνημόσυνο. Η Αντωνίου δεν κάθισε με «σταυρωμένα» τα χέρια, καθώς απάντησε στον Παναγιώταρο πως «δεν τους φοβάται» και ότι «θα κατέθετε το στεφάνι είτε εκείνοι το ήθελαν είτε όχι». «Τα μέλη της Χρυσής Αυγής δεν σεβάστηκαν ούτε τη διαδικασία του μνημοσύνου των νεκρών. Σίγουρα, ορισμένοι από αυτούς ήταν έτοιμοι να χειροδικήσουν – κάτι που ήταν πολύ πιθανό να συμβεί αν η Αντωνίου παρέμενε στο σημείο», αναφέρουν στο «Π» άνθρωποι που ήταν παρόντες στο περιστατικό. Πάντως, όταν η βουλευτής της Ν.Δ. διαπίστωσε πως τα πράγματα εκτρέπονται, αποφάσισε να αποχωρήσει. «Δεν τους άρεσε που βρέθηκα εκεί για να τιμήσω τους νεκρούς. Η εκδήλωση σφετερίζεται κάθε χρόνο από τη Χρυσή Αυγή, και μάλλον τους ενόχλησα πάρα πολύ», μας είπε η Μαρία Αντωνίου.

Η βλακεία έχει χρώμα;


41

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θέμα

www.topontiki.gr

Oι τρεις «ζητιάνες» των Ολυμπιακών

Τέλος το μπαγιόκο...

Με σοβαρά και ποικίλα προβλήματα οι τρεις υποψήφιες πόλεις

Σ

ε πρωτοφανές φιάσκο κινδυνεύει να εξελιχθεί η ψηφοφορία της 7ης Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Οι παλιές «καλές» εποχές, προ παγκόσμιας κρίσης, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και η «χρυσοφόρος» μπίζνα της ΔΟΕ κάνει limit down, με την ελιτίστικη «κλειστή» στοά των «αθανάτων» να ψηφίζει για το μη χείρον βέλτιστον. Οι τρείς υποψήφιες πόλεις είναι η Κωνσταντινούπολη, η Μαδρίτη και το Τόκιο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή. Η καθεμιά περίπτωση μοιάζει προβληματική και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα τεθεί εν αμφιβόλω από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης.

μη και 2,5 χρόνια μετά, ενώ κανείς δεν εγγυάται ότι θα λυθεί σύντομα. Οι οικολογικές ανησυχίες και ο κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή παραμένουν σε ύψιστο βαθμό. Το ίδιο κι ο φόβος όσων πιθανόν θελήσουν να επισκεφτούν μελλοντικά την Ιαπωνία.

Η Μαδρίτη

Η Κωνσταντινούπολη Στο επίκεντρο μεγάλων αναταράξεων βρίσκεται η Τουρκία που, συνορεύοντας με Συρία, Ιράν και Ιράκ, μόνο ηρεμία δεν μπορεί να έχει… Μέσα σ’ αυτό το «εκρηκτικό» γεωπολιτικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι ανοιχτό το κουρδικό ζήτημα σαν μόνιμο «αγκάθι», όπως και η διαρκής απειλή τρομοκρατικών χτυπημάτων, ενώ και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ενδέχεται να αποτελέσουν σημείο διακρατικών προστριβών στο μέλλον. Εξάλλου, τη στιγμή που η Κωνσταντινούπολη κορύφωνε την καμπάνια για την ανάληψη των αγώνων το καλοκαίρι, όλη η Τουρκία γινόταν ένα τεράστιο πεδίο αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Οι αντιδράσεις κατά του Ερντογάν επισκίασαν ακόμα και την τελετή έναρξης των μεσογειακών αγώνων στη Μερσίνα – μια διοργάνωση που θεωρήθηκε κριτήριο για την ψηφοφορία του Σαββάτου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τουρκικό οικονομικό «θαύμα» τελειώνει άδοξα. Η ανάπτυξη των τελευταίων ετών «φρενάρεται», με την «τουρκική τίγρη» να δείχνει πλέον σημάδια κόπωσης. Οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι: u Κεφάλαια φεύγουν μαζικά από την Τουρκία. u Η λίρα πέφτει και τα κρατικά ομόλογα ρευστοποιούνται. Το δεκαετές τουρκικό ομόλογο ξεπέρασε το 10%, φτάνοντας

ψηλότερα ακόμα κι από το ελληνικό. u Η κατάσταση επιδεινώνεται στις αναδυόμενες οικονομίες και από την πρόθεση της Fed να βάλει τέλος στο «φτηνό χρήμα». Από το 2003, η τουρκική οικονομία ήταν συνεχώς σε ανοδική πορεία, φτάνοντας έως το «ιλιγγιώδες» ποσοστό ανάπτυξης του 10%. Το 2012, όμως, παρατηρήθηκε… «λαχάνιασμα», με την ανάπτυξη να φτάνει μόλις στο 2,2%. Οι προβλέψεις του 4% για το 2013 χαρακτηρίζονται πια «υπεραισιόδοξες» και από την ίδια την κυβέρνηση. Και η υπόσχεση Ερντογάν των 19,2 δισ. ευρώ για έργα, εν όψει των Ολυμπιακών του 2020, ξαφνικά θεωρείται λιγότερο ρεαλιστική.

Το Τόκιο Με το δημόσιο χρέος στο 240%, η Ιαπωνία δεν βρίσκεται στην καλύτερή της φάση. «Παραπατάει» διαρκώς, επηρεαζόμενη σαφέστατα από την αδυναμία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μεγαλύτε-

Η ψηφοφορία της 7ης Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη της πόλης κινδυνεύει με φιάσκο

ρο εμπόδιο για τη διεκδίκηση. Ο πυρηνικός εφιάλτης της Φουκουσίμα παραμένει ενεργός, με το Τόκιο να απέχει μόλις 250 χιλιόμετρα από την εστία που αποτελεί πηγή παγκόσμιας ανησυχίας! Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σχέδιο για τον καθαρισμό της πολύπαθης μονάδας μέσω παγωμένου υπόγειου τείχους, με το κόστος να ξεπερνάει τα 470 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή η λύση θα είναι αποτελεσματική. Άλλωστε, ό,τι έχει δοκιμαστεί μέχρι τώρα, έχει αποτύχει: u Μόνο για το 2012, η κυβέρνηση ξόδεψε 10 δισ. δολάρια (όμως, με το πρόβλημα να εξαπλώνεται). u Εξάλλου, η αντίδραση της ιαπωνικής κυβέρνησης, λίγα 24ωρα πριν από την ψηφοφορία για τους Ολυμπιακούς, γεννά ερωτηματικά για το timing της πρωτοβουλίας. Τον τελευταίο μήνα η διαχειρίστρια της πυρηνικής μονάδας Tepco παραδέχτηκε την μόλυνση του ωκεανού από δεκάδες εκατοντάδες τόνους ραδιενεργού νερού. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακό-

Με την ύφεση να «σκοτώνει» κάθε ιδέα ανάπτυξης στην ευρωζώνη την τελευταία εξαετία, ακούγεται μάλλον παράδοξο η Μαδρίτη να θέλει να αναλάβει ένα τόσο πολυδάπανο εγχείρημα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. u Παρότι η Ισπανία μπορεί να έχει αποφύγει την τρόικα – αφού η οικονομική ενίσχυση γίνεται απευθείας στις τράπεζές της –, εντούτοις η οικονομία της είναι «καμένη». u Η ανεργία στη Μαδρίτη συναγωνίζεται την ελληνική, ο κατασκευαστικός κλάδος έχει καταρρεύσει και ο απελπισμένος κόσμος βγαίνει συνέχεια στους δρόμους. u Κανείς δεν ξέρει αν και πότε η χώρα θα ανακάμψει. Το να θέλει και Ολυμπιακούς φαντάζει ακραίο και υπερβολικό... Ωστόσο, η Γερμανία ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της και την Ισπανία, σε περίπτωση ολικής κατάρρευσής της. Γι’ αυτό και η «συνταγή βοήθειας» είναι διαφορετική απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Και ίσως αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση – κι ενδεχομένως η πρόθεση της Γερμανίας να παρουσιάσει ως «success story» την ανάκαμψη της Ισπανίας – να αποτελέσουν ένα όπλο για τη Μαδρίτη. Το γεγονός ότι τα δημόσια έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, θα «ντοπάρουν» πρόσκαιρα δείκτες ανάπτυξης και θέσεις εργασίας, όπως συμβαίνει σε κάθε διοργανώτρια χώρα προολυμπιακά. Επίσης, θα τονωθεί ο τουρισμός, η δεύτερη βαριά βιομηχανία της χώρας, με 57,7 εκατ. επισκέπτες το 2012. Πάντως, από τα γραφεία στοιχημάτων, τα τελευταία 24ωρα το Τόκιο προβάλλεται ως φαβορί με 45%, ενώ ακολουθεί η Μαδρίτη με 30% και η Κωνσταντινούπολη με 25%. Ωστόσο, όποια πόλη κι αν αναλάβει, θα έχει περισσότερα «πλην» παρά «συν»!


42

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Άρθρο

www.topontiki.gr

Το δίλημμα του Αμερικανού προέδρου Στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα η καυτή πατάτα της συριακής κρίσης. Τα άλλοθι και οι παγίδες Του Βασίλη Γιαννακόπουλου*

Μ

ετά την παύση λόγω θερινών διακοπών, το Κογκρέσο αναμένεται να επανασυνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου και να εξετάσει το αίτημα του Αμερικανού προέδρου για διεξαγωγή στρατιωτικής ενέργειας κατά του συριακού καθεστώτος. Ποια απόφαση θα λάβει; Ποιους παράγοντες θα λάβει υπόψη; Θα απαντήσει θετικά ή αρνητικά; Μείζονα ερωτήματα, που ίσως κρίνουν το μέλλον του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ίσως διαμορφώσουν και τη διάδοχη κατάσταση (συγκρουσιακή, ενεργειακή, οικονομική κ.λπ.) της Ανατολικής Μεσογείου. Ήδη τα προσφυγικά ρεύματα προς τις γειτονικές χώρες (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος, Ιράκ, Αίγυπτος κ.λπ.) έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια, οι εσωτερικοί πρόσφυγες υπολογίζονται σε περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια, οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται συνεχώς και αριθμούν περισσότερους από 105.000 νεκρούς, ενώ η κρίση έχει επεκταθεί στον Λίβανο.

Ερωτήματα Προφανώς, το Κογκρέσο δεν προτίθεται να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες τους οποίους θα λάβει σοβαρά υπόψη του. Οι γερουσιαστές και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι λογικό να αναζητήσουν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως: «Αρκεί μια συμβολική στρατιωτική ενέργεια κατά του Άσαντ;». Η προφανής απάντηση είναι, όχι, δεν αρκεί – αν πράγματι ο συριακός στρατός επιτέθηκε στα προάστια της Δαμασκού με χημικά όπλα. «Τι θα συμβεί μετά;». Αυτό είναι το μείζον ερώτημα για την Ουάσιγκτον. Στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να δώσει απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα. Ίσως ένα συμβολικό χτύπημα με μερικούς Tomahawk να μη σηματοδοτήσει την έναρξη μιας γενικευμένης περιφερειακής σύγκρουσης, ειδικά αν δεν προκαλέσει σοβαρές υλικές και ανθρώπινες απώλειες. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι οι πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά συριακών στόχων (Μάιος 2013) δεν προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις. «Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει συγκεκριμένη στρατηγική για τη συριακή κρίση ή μήπως μετά το Αφγανιστάν, το Ιράκ, και τη Λιβύη, οι Ηνωμένες Πολιτείες οδηγηθούν σε άλλη μια περιπέτεια, από την οποία δεν προσδοκούν ιδιαίτερα οφέλη, αλλά αντίθετα θα αναδυθούν νέες μείζονες απειλές;». Η απάντηση είναι αρνητική. Πρώτον, διότι η χάραξη στρατηγικής στην περίπτωση διεξαγωγής μιας στρατιωτικής επιχείρησης προαπαιτεί είτε προώθηση σημαντικών συμφερόντων είτε εξουδετέρωση σημαντικών απειλών. Μέχρι στιγμής, η συριακή κρίση δεν φαίνεται ως «ευκαιρία» για να προωθηθούν ιδιαίτερα σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα, ούτε έχουν προκύψει σοβαρές απειλές, οι οποίες θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα. Δεύτερον, είναι

1

Οι παράγοντες που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το Κογκρέσο

2

3

σχεδόν αδύνατον να αναλυθούν όλα τα πιθανά σενάρια, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να σύρουν τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους στη διεξαγωγή μιας στρατιωτικής επέμβασης ακόμη και με χερσαίες δυνάμεις, αν η κρίση επεκταθεί σε περιφερειακό επίπεδο. «Πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι του συριακού καθεστώτος και ειδικά η Ρωσία, το Ιράν και η Χεζμπολά;». Η απάντηση είναι άγνωστη και πιθανόν δεν τη γνωρίζει ούτε η Μόσχα, ούτε η Τεχεράνη, αλλά ούτε και η Χεζμπολά. Απλά, προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και ευελπιστούν ότι δε θα ληφθεί απόφαση διεξαγωγής στρατιωτικής ενέργειας. Μια πιθανή περίπτωση είναι η έναρξη εχθροπραξιών μεταξύ της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολά με το Ισραήλ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο σενάριο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην εισβολή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο Λίβανο. «Είναι επαρκείς οι πληροφορίες για τους στόχους που διαθέτει η αμερικανική Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών (Defense Intelligence Agency - DIA);», δηλαδή, «υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τις μετασταθμεύσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων και για τη διασπορά των οπλικών τους συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων;». Προφανώς υπάρχουν πληροφορίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι επαρκείς. Είναι λογικό ότι οι συριακές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν αποκρύψει οτιδήποτε μπορεί να στοχοποιηθεί. «Ποιες θα είναι οι παράπλευρες απώλειες;». Καθόλου απίθανο, οι χώροι απόκρυψης να περιλαμβάνουν και κατοικημένες περιοχές, γεγονός που θα προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες (ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να μη στοχοποιηθούν). Είναι προφανές ότι ο Ομπάμα βρίσκεται προ διλήμματος. Να προχωρήσει σε στρατιωτική ενέργεια

4

5 ΄Οπως έστρωσε ας κοιμηθεί

6

κατά του αλαουιτικού καθεστώτος ή όχι; Αν επέμβει, θα πρόκειται για ενέργεια εκτός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατόρθωσε να λάβει σχετική απόφαση. Επιπρόσθετα, είναι πιθανόν η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου, οπότε το διακύβευμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι «άγνωστο» και πιθανόν σημαντικό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπος και με τη βούληση του αμερικανικού λαού, καθώς – σύμφωνα με δημοσκοπήσεις – μόνο το 9% των Αμερικανών συμφωνεί με το χτύπημα κατά του Άσαντ. Αν δεν επέμβει, η αξιοπιστία του Αμερικανού προέδρου (ο οποίος επανειλημμένα έκανε λόγο για την αναγκαιότητα μιας συμβολικής, έστω, στρατιωτικής ενέργειας κατά του Άσαντ) θα πληγεί. Γεγονός που αφενός θα εκμεταλλευθούν οι ρεπουμπλικάνοι, αφετέρου – αν πράγματι ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου – θα λειτουργήσει ως κακό παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα. Όπως γίνεται αντιληπτό, το δίλημμα υφίσταται. Και όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το δημιούργησαν ο Ομπάμα και οι σύμβουλοί του. Θα ήταν φρόνιμο και δεοντολογικά αποδεκτό να αναμένει το πόρισμα της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ και κατόπιν να προβεί στις ανάλογες δηλώσεις. Και επιπλέον να διαθέσει τα «αδιάσειστα» στοιχεία στον ΟΗΕ που, όπως ισχυρίζεται, ενοχοποιούν τον Άσαντ. Τότε το πρόβλημα (εφόσον το πόρισμα καταδείκνυε τον Άσαντ ως ένοχο) θα το επωμίζονταν η Μόσχα, το Πεκίνο και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του. Η «εύκολη λύση» για τον Ομπάμα ήταν να μεταφέρει το πρόβλημα στο Κογκρέσο. Ωστόσο, τα μέλη του Κογκρέσου δεν έχουν να ρισκάρουν την έδρα τους ούτε να λογοδοτήσουν για την απόφασή τους. Ούτε έχουν τη διάθεση να επιλύσουν το πρόβλημα του Ομπάμα. Θα αποφασίσουν σύμφωνα με αυτά που επιτάσσει το αμερικανικό συμφέρον και σε κάποιες περιπτώσεις σύμφωνα με πολιτικά κριτήρια. Οπότε, ίσως δώσουν το πολυπόθητο «άλλοθι» στον πρόεδρο, προκειμένου να δικαιολογήσει «την έξοδό του από το αδιέξοδο» που ο ίδιος δημιούργησε. Σε αντίθετη περίπτωση, το «άλλοθι» μπορεί να προέλθει μέσω του πορίσματος της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ. Αν το πόρισμα δεν αναφέρει ρητά τον υπεύθυνο της χημικής επίθεσης της 21ης Αυγούστου, ο Ομπάμα θα μπορέσει να λύσει το «πρόβλημά» του. Ωστόσο, σ’ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τα «αδιάσειστα» στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών περί ενοχής του Άσαντ. Αν το πόρισμα καταδείξει τον Άσαντ ως υπεύθυνο, τότε η συριακή κρίση θα είναι μονόδρομος για την Ουάσιγκτον. *Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου «Αραβική Άνοιξη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική» geostrategical@yahoo.gr www.geostrategy.gr


TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

www.topontiki.gr

Η στρατηγική της γελοιότητας Ο Ομπάμα δίνει τα πάντα για επέμβαση στη Συρία

Δ

εν σου κάνει το ένα… σκέψου το άλλο. Κάπως έτσι προσπαθεί ο Λευκός Οίκος να πείσει για την αναγκαιότητα μιας επέμβασης στη Συρία το Κογκρέσο, τους Αμερικανούς πολίτες και τους συμμάχους του. Όσο γελοίο κι αν ακούγεται, η στρατηγική αυτή φαίνεται πως πιάνει. Πρώτα χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα της… παραβίασης των συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων – η επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων έπρεπε να απαντηθεί εδώ και τώρα. Το πρόβλημα ήταν ότι κανείς δεν είχε τις απαιτούμενες αποδείξεις για το ποιος διέταξε την επίθεση ούτως ώστε να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια πιθανή «απάντηση». Το γεγονός δε ότι επιχειρήθηκε το… σαμποτάζ της επιτόπιας αποστολής επιθεωρητών του ΟΗΕ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή με αποτέλεσμα οι εσωτερικές πολιτικές πιέσεις στις κυβερνήσεις των συνήθων «συμμάχων» να γίνουν ασφυκτικές. Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι υποχρεώθηκαν να πάρουν μια «ανάσα». Ξαφνικά, ο Ομπάμα – ο οποίος είχε μεριμνήσει να θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό – βρέθηκε μόνος του. Αλλά το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι…

«Μάχη» στο Κογκρέσο Στους «επιφυλακτικούς» δημοκρατικούς συναδέλφους του στο Κογκρέσο παρουσίασε ένα ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο δεν πρόκειται να κηρύξουν πόλεμο σε κανέναν. Το «μόνο» που θα κάνουν θα είναι να προβούν σε «περιορισμένα χειρουργικά χτυπήματα» που μάλιστα θα διεξαχθούν «σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 90 ημερών». Ησύχασαν. Στους γνωστούς πολεμοχαρείς Ρεπουμπλικανούς, που ζητούσαν πιο τολμηρές κινήσεις, φρό-

ντισε να υπενθυμίσει πως, ούτως ή άλλως, δεν υποχρεούται βάσει νόμου να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για να βομβαρδίσει τη Συρία, ούτε, προφανώς, και για να διευρύνει τις στρατιωτικές ενέργειες καταπατώντας το εκάστοτε ψήφισμα. Σε όσους δε Ρεπουμπλικανούς το παίζουν ξαφνικά «φιλειρηνιστές» (!) αλλά και στους Αμερικανούς πολίτες που αντιμετωπίζουν μουδιασμένα το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου σε μια περιοχή στην οποία έχει καεί η γούνα τους, ο Ομπάμα τους συνέστησε να το δουν αλλιώς: Σκεφτείτε, λέει, να μην τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να επιτρέψουμε στον Μπασάρ αλ Άσαντ να παραβιάσει χωρίς συνέπειες την «κόκκινη γραμμή» την οποία θέσαμε οι ίδιοι. Φαντάζεστε πώς θα ερμηνευτεί αυτό από την Τεχεράνη; Με λίγα λόγια, η μη επέμβαση στη Συρία οδηγεί στην ανενόχλητη απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Οι πρόθυμοι Γάλλοι Απομένουν οι… σύμμαχοι. Οι Γάλλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς έχουν συνδέσει τη συμμετοχή τους στη στρατιωτική επιχείρηση όχι με τα αποτελέσματα της έρευνας για την επίθεση με χημικά όπλα, ούτε και με ένα πιθανό ψήφισμα του ΟΗΕ, αλλά… με την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου! Οι Βρετανοί από την άλλη πλευρά έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά το «όχι» του Κοινοβουλίου, που επιμένει σε έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ωστόσο ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπαθεί να βρει μια λύση σε αυτό το αναπάντεχο εμπόδιο. Όπως και να ’χει, η τροπή που παίρνουν οι διεθνείς ισορροπίες επί του Συριακού και το ποιες ακριβώς είναι οι προθέσεις της Μόσχας θα φανούν στη Σύνοδο των G20 που ξεκινάει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΠΙΣΤΑΣ 1

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΙΣΤΑΣ 2

ΧΟΡΗΓΟI ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ


44

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θέμα

www.topontiki.gr

Τα «φιλέτα» της Βουλιαγμένης, εφοπλιστές και Δικαιοσύνη Αδιαφορία, αδιαφάνεια και σκοπιμότητες έκαναν «φύλλο και φτερό» την άλλοτε κραταιά εκκλησιαστική περιουσία

Η

εκκλησιαστική περιουσία ήταν πάντα ένα προσφιλές θέμα είτε για εσωτερική αντιπολίτευση στον χώρο της Εκκλησίας είτε ως πεδίο μάχης και αντιπαραθέσεων μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας. Από το... δόγμα «το μαγαζί μας είναι γωνιακό και δεν μπορείτε να το αγγίξετε» του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ προς τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι το «σάλτο μορτάλε» του Αντώνη Τρίτση επί Ανδρέα Παπανδρέου, το θέμα συγκέντρωνε πάντα το ενδιαφέρον του κόσμου! Η τελευταία διένεξη σημειώθηκε στα τέλη της αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ. Εκτάσεις - φιλέτα της Βουλιαγμένης άλλαξαν χέρια, ενώ τα οικονομικά της Εκκλησίας διαχειριζόταν μία κλειστή ομάδα ιεραρχών, εν ονόματι του ανήμπορου τότε Σεραφείμ. Ήταν τόση η φόρτιση τότε, ώστε το θέμα χρησιμοποιήθηκε στη μάχη διαδοχής στον αρχιεπισκοπικό θρόνο το 1998. Αλλά ας δούμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση, δεδομένου ότι πολλά περίεργα συμβαίνουν με την εκκλησιαστική περιουσία την τελευταία πενταετία, μετά μάλιστα την εκλογή του Ιερώνυμου Β’ ως αρχιεπισκόπου. Ο Ιερώνυμος, ως κύριος αντίπαλος του Χριστόδουλου στην εκλογή του 1998 και έπειτα ως ο κύριος αντιπολιτευτικός πόλος εντός της Ιεραρχίας, κατόρθωσε στην εκλογή του 2008, με τη συνεισφορά ενός σκληρού στενού πυρήνα κληρικών και λαϊκών, φίλων και συνεργατών του, να αναδειχθεί στην πολυπόθητη θέση του αρχιεπισκόπου. Δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι από τους ομηρικούς καυγάδες, τις αντεγκλήσεις, τις ανακρίσεις κ.λπ. στους κόλπους της Εκκλησίας, που προηγήθηκαν της εκλογικής αναμέτρησης για τον θρόνο το 1998, με αιχμή του δόρατος τις καταγγελίες για τη διαχείριση των κονδυλίων της Εκκλησίας και τη διανομή τους, αδιαφανώς, σε ημετέρους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη της υπόθεσης Κοσμάτου, που έκανε τον Τύπο της εποχής να αφιερώσει δεκάδες σελίδες και παραλίγο να παρουσιαστεί η Εκκλησία ως θύτης, ενώ ήταν το πραγματικό θύμα. Το

θέμα αυτό τελικά στοίχισε στον Ιερώνυμο, αφού ήταν κεντρικό πρόσωπο των τεκταινομένων στον πολύπαθο χώρο των οικονομικών της Εκκλησίας. Η υπόθεση έληξε εκκλησιαστικά, με «άφεση αμαρτιών» προς όλους τους εμπλεκομένους με αρκετή καθυστέρηση, το 2005, με πρωτοβουλία του Χριστόδουλου, που ήθελε να μετριάσει το αντιπολιτευτικό μένος τού τότε μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου, ο οποίος αντιπολιτευόταν σκληρά τον Χριστόδουλο εντός και εκτός Ιεραρχίας.

Οι επιτήδειοι την υφάρπαξαν αντί πινακίου φακής

Διόρισε πρόεδρο Με την ανάληψη της εκκλησιαστικής εξουσίας από τον Ιερώνυμο, τον Φεβρουάριο του 2008, φάνηκε ότι οι όποιες στραβοτιμονιές του παρελθόντος είχαν αποτελέσει μάθημα για τον νέο αρχιεπίσκοπο. Η πρώτη κίνηση που έκανε ήταν να διορίσει πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) τον Θεόκλητο, μητροπολίτη Ιωαννίνων και επί δεκαετίες μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, τον μόνο βαθύ γνώστη των οικονομικών της Εκ-

κλησίας, και της εκκλησιαστικής περιουσίας και όλης της προϊστορίας αυτού του τεράστιου κεφαλαίου. Η τοποθέτηση αυτή ήταν η ανταπόδοση του Ιερώνυμου προς τον μητροπολίτη Ιωαννίνων, ο οποίος εκπροσωπούσε την πρεσβυτέρα Ιεραρχία, λόγω της ουσιαστικής στήριξής του στην εκλογική αναμέτρηση, η οποία ήταν καθοριστική, αφού έκανε την πλάστιγγα να γείρει υπέρ του Ιερώνυμου. Ανέθεσε επίσης τη γενική διεύθυνση της ίδιας υπηρεσίας σ’ έναν ικανό

τεχνοκράτη από την αγορά και εξειδικευμένο ανώτατο τραπεζικό στέλεχος στη διαχείριση ακινήτων, τον Α. Ζαμπέλη, έως τότε επικεφαλής της ακίνητης περιουσίας της Εμπορικής Τράπεζας. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι το δίδυμο Θεόκλητου - Ζαμπέλη άρχισε να βάζει σε τάξη τα πολύπαθα οικονομικά της Εκκλησίας, τα οποία τη μετά Χριστόδουλο εποχή άρχισαν να παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Τσαμπατζήδες μισθωτές, χαριστικές πωλήσεις και δοσοληψίες με ημετέρους, εγκαταλελειμμένα και αδήλωτα ακίνητα, καταπατημένες εκτάσεις μπήκαν πολύ σύντομα σε σειρά, με αποτέλεσμα η Εκκλησία να καταστεί αξιόπιστος θεσμικός παίκτης στην αγορά της ακίνητης περιουσίας και μάλιστα να βρεθεί στα πρόθυρα ίδρυσης Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακινήτων, στα πρότυπα των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Το Βατοπέδι Η σχέση με την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν άριστη, λόγω της σχέσης του Ζαμπέλη με τη Ν.Δ., και αυτό αποτυπώθηκε στη διευθέτηση σωρείας

χρονίως εκκρεμουσών υποθέσεων μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας, παρότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που εκείνη την εποχή... μεσουρανούσε, είχε δυναμιτίσει το κλίμα και υπήρχε τεράστια καχυποψία. Με την εκλογή όμως του ΠΑΣΟΚ και την άνοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην εξουσία, βαριά σύννεφα άρχισαν να σκεπάζουν τις σχέσεις Εκκλησίας - πολιτείας. Μπιρμπίλη, Παπακωνσταντίνου και... Χάρης Παμπούκης, με τη συμμετοχή της Διαμαντοπούλου και της Ρεπούση, άρχισαν το ξήλωμα του πουλόβερ, αφού θέλησαν – σε έναν βαθμό σωστά – να ελέγξουν το σύστημα. Πέτυχαν, σε πρώτη φάση, με τη σύμφωνη γνώμη του Ιερώνυμου, την επιβολή της βαριάς φορολόγησης στην εκκλησιαστική περιουσία (ίσως θυμάστε εκείνη τη... συμπροεδρία αρχιεπισκόπου και Γιωργάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο), τον έλεγχο της εκκλησιαστικής περιουσίας μέσω χαρακτηρισμών ακινήτων της σε διατηρητέα και πράσινο (βλέπε Δεινοκράτους και Υμηττό) κ.λπ. Ο Ιερώνυμος, στηριζόμενος στη φιλοσοφία «πού να μπλέκω τώρα με το γκουβέρνο», στη συνέχεια αποφάσισε να απομακρύνει τους πιο στενούς του συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς, και μάλιστα εκείνους που τον είχαν βοηθήσει την επίμαχη προεκλογική περίοδο του 2008 να αναδειχθεί στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Και τότε λίγο έλειψε να τον χάσει δεύτερη φορά, κάτι που αποφεύχθηκε μόνον επειδή κάποιοι χριστοδουλικοί ιεράρχες τον ψήφισαν πηγαίνοντας κόντρα στον «παραδοσιακό» μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο. Έτσι απομακρύνθηκε, τον Απρίλιο του 2011, με πρόσχημα τη λήξη της τριετούς θητείας του, ο λαϊκός γενικός διευθυντής των Οικονομικών Αντώνης Ζαμπέλης, αλλά και ο κληρικός ειδικός σύμβουλος της Αρχιγραμματείας, διαπρεπής νομικός και θεολόγος, αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου. Ύστερα ακολούθησε και η θορυβώδης παραίτηση του προέδρου της ΕΚΥΟ, του Ιωαννίνων Θεόκλητου, ο οποίος, μιλώντας σε συνεργάτες του, έλεγε ότι «δεν μπορούσε να ανεχθεί πλέον


45

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θέμα

www.topontiki.gr

να παίζεται μέσα στην Εκκλησία αυτή η φαρσοκωμωδία».

δρίτης και καθηγητής Θρησκευτικών στο Κολέγιο Αθηνών (έχει και αυτό τη σημασία του!) ανήκε απολύτως στο σκληρό... κηπουρικό ΠΑΣΟΚ. Με την αλλαγή της κυβέρνησης, τον Ιούνιο του 2012, εμφανίστηκαν κι άλλοι στενοί φίλοι του αρχιεπισκόπου από το μακρινό παρελθόν και, με δεδομένο το τέλμα των εκκλησιαστικών οικονομικών, άρχισαν να του βάζουν ιδέες περί αξιοποίησης της χειμαζόμενης εκκλησιαστικής περιουσίας. Αυτοί οι φίλοι προέρχονταν από την περιοχή της Βουλιαγμένης, του μέρους με τη μεγαλύτερη και πιο αξιόλογη απομένουσα εκκλησιαστική περιουσία, όπου στο παρελθόν, όταν ο τότε μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας ήταν ανακατεμένος με τη διοίκηση της ΕΚΥΟ, είχαν συμβεί περίεργα πράγματα. Πολλοί μιλούσαν τότε για χαριστικές συμβάσεις και εργολαβίες, για πώληση οικοπέδων σε χαμηλές τιμές, για αντιπαροχές, για «ομάδα εφοπλιστών» που ήθελε και επιθυμεί ακόμη να μπει στο παιχνίδι της αγοράς των οικοπέδων «φιλέτων» της Βουλιαγμένης. Δεν μπορούσαν να συγχωρήσουν πώς τους ξέφυγε το παιχνίδι στη Βου-

Βουλιαγμένη στο προσκήνιο Μετά την απομάκρυνση των τριών αυτών βασικών πυλώνων στήριξης της αρχιεπισκοπικής εξουσίας και των εκκλησιαστικών ισορροπιών, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Απομακρύνθηκαν αμέσως όλοι οι στενοί συνεργάτες των Θεόκλητου - Ζαμπέλη από την ΕΚΥΟ, με αποτέλεσμα τα οικονομικά της Εκκλησίας να καταρρεύσουν. Η διάδοχη κατάσταση αποδείχθηκε αδύναμη να αντεπεξέλθει στο οικονομικό περιβάλλον της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, που απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις και σταθερή πολιτική. Ύστερα έγιναν κι άλλες απομακρύνσεις συμβούλων και έγιναν αλλαγές στο «πολίτ μπιρό» του Ιερώνυμου με νέα πρόσωπα και, όπως αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές, με την κυριαρχία στο στενό περιβάλλον ενός νεοφανούς αρχιμανδρίτη, που μετουσιώθηκε στο alter ego του αρχιεπισκόπου και προήχθη στον βαθμό του βοηθού επισκόπου, μεταλλασσόμενος σε μία νύκτα από άκρως χριστοδουλικό σε άκρως... ιερωνυμικό. Αυτός ο αρχιμαν-

Ό,τι απέμεινε θα περάσει άραγε στην ευθύνη του κράτους ή θα καταλήξει στα εφοπλιστικά λόμπι;

Η εταιρεία λιαγμένη, ιδιαίτερα μετά την πώληση κάποιων ακινήτων το 2009, σε – απαράδεκτες γι’ αυτούς – υψηλές τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, ο φάκελος «οικόπεδα της Εκκλησίας» στη Βουλιαγμένη όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει τον Αστέρα, οι δικαστικές αρχές έχουν πληροφορηθεί ότι το λεγόμενο «λόμπι νεο-εφοπλιστών» της

ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ

Σε επίρρωση όλων αυτών ξαφνικά, προς το τέλος Ιουλίου, με κοινή δήλωση πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος ανακοινώνουν την ίδρυση κοινής Εταιρείας Αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, με εταίρους την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την πολιτεία. Στο τέλος Αυγούστου μάλιστα πέρασε το νομοσχέδιο από τη Βουλή και έγινε νόμος του κράτους, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα: u Η περιουσία αυτή ανήκει στην Αρχιεπισκοπή ή στην ΕΚΥΟ, δηλαδή στην

κεντρική Εκκλησία της Ελλάδος, δηλαδή σε όλες τις μητροπόλεις; u Με ποιες εξειδικευμένες γνώσεις θα γίνεται αυτή η διαχείριση, όταν η Αρχιεπισκοπή θα ορίζει τα τρία από τα πέντε μέλη του Δ.Σ.; u Ποιες δικλίδες ασφαλείας υπάρχουν ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος και η Αρχιεπισκοπή (μητρόπολη) Αθηνών να μην απολέσουν την περιουσία τους και μάλιστα για 99 έτη; u Θα ακολουθηθούν η διαδικασία και οι αυστηροί περιορισμοί των Ανωνύμων Εταιρειών Ακίνητης Περιουσίας, όπου και το επενδυμένο κεφάλαιο είναι μεγάλο και οι έλεγχοι εξοντωτικοί; Πουθενά δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο από το κείμενο του νόμου. Αντιθέτως προκύπτει περίσσευμα αδιαφάνειας σε όλα, όταν μάλιστα με βάση τα νέα ισχύοντα τρεις άνθρωποι, διορισμένοι με απόλυτο τρόπο από έναν (τον αρχιεπίσκοπο), θα κάνουν ό,τι θέλουν και όπως το θέλουν. Αυτά και πολλά άλλα, σύντροφοι... Φαίνεται – και μακάρι να βγούμε ψεύτες – ότι κάτι δεν πάει καλά με το περίεργο και ξαφνικό αλισβερίσι για τα περιουσιακά αυτή την περίοδο. Ήμαρτον δηλαδή...

www.action24.gr

Η νέα τηλεοπτική συνήθεια

ijĴŻıı

Στην Digea ψηφιακά στην συχνότητα 63 Στην πλατφόρμα της NOVA στη θέση 314

το βράδυ

με τον

Βουλιαγμένης επιχειρεί πάλι να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να αγοράσει κοψοχρονιά τα οικόπεδα της Εκκλησίας που συνορεύουν με την έκταση του Αστέρα και με διαδικασίες που πιθανώς εγείρουν ζητήματα νομιμότητας και φορολογικών παραβάσεων. Και μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παράγοντες της Ιεράς Συνόδου, με ισχυρή μνήμη, γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αλλά προς το παρόν σιωπούν. Περιμένουν το επόμενο βήμα του εισαγγελέα για να... απασφαλίσουν.

Βασίλη Ταλαμάγκα και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο

www.action24.gr Μας βλέπετε κάθε ώρα και παντού

Skiathou 147 | 11255 Athens | Greece | Phone: +30 210 211 7240 | info@action24.gr | www.action24.gr


46

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θέμα

www.topontiki.gr

Η ανάπτυξη σε αναρρωτική άδεια διαρκείας...

Δεν βλέπω τίποτα...

Mαύρα μαντάτα από τα οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων

Μ

άχες οπισθοφυλακής με μεγάλες θυσίες (κυρίως για τους εργαζόμενους) κρύβονται στα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου των ελληνικών επιχειρήσεων, τα οποία επιβεβαιώνουν την πλήρη λειτουργία του σπιράλ της ύφεσης και «βγάζουν» τρία κεντρικά συμπεράσματα: 1. Η κρίση είναι εδώ για τα καλά και δεν θα μας εγκαταλείψει σύντομα, με επιπτώσεις που θα «κουρεύουν» για χρόνια το ελληνικό επιχειρείν. 2. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αποφεύγουν τις επενδύσεις, δίνοντας βάρος μόνο στα προγράμματα περιστολής δαπανών, ώστε να κρατήσουν γεμάτα ταμεία. Έτσι, όμως, δεν μπορεί να έρθει ούτε ανάπτυξη ούτε και νέες θέσεις εργασίας.

Το σπιράλ της ύφεσης σε πλήρη λειτουργία

3. Θετικά αποτελέσματα σημειώνουν μόνο όσοι έχουν καταφέρει να στοχοθετήσουν έναν αντίπαλο - θύμα στον τομέα λειτουργίας τους, είτε όσοι έχουν διαμορφώσει προνομιακά πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω προνοητικής προετοιμασίας. Πριν καν φτάσουμε στα ίδια τα αποτελέσματα που δείχνουν τις επιδόσεις των επιχειρήσεων, η κατάσταση περιπλέχτηκε από την αλλαγή του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26%. Κάτι που προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στον υπολογισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας. Συνέπεια: σε πολλές περιπτώσεις προέκυψαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κερδών πριν και μετά τους φόρους.

«Τρελή φορολογία» Βέβαια και οι ίδιοι οι φόροι γίνονται κεντρικό στοιχείο της επιχειρηματικής δραστηριότητας με πολλές εταιρείες να ασφυκτιούν κάτω από το βάρος τους. Ακόμη όμως και αυτοί που δεν ασφυκτιούν, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκεια για το επιχειρηματικό περιβάλλον, που ενώ στα χαρτιά σχεδιάζεται για να προσελκύει επενδύσεις, στην πράξη λειτουργεί ακριβώς αντίθετα. Ο όμιλος Μυτιληναίου, που είχε μια από τις καλύτερες επιδόσεις στο β’ τρίμηνο και το εξάμηνο, ήταν αυτός που ανέλαβε να πει τα πράγματα με το όνομά τους, σημειώνοντας (διά στόματος του επικεφαλής του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο Reuters) πως ο πατριωτισμός είναι αυτός που κρατά τον όμιλο στην Ελλάδα, παρά το τρελό φορολογικό φορτίο που καλείται να σηκώσει και έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι μέτοχοι να ζητούν τη μεταφορά της έδρας. Προειδοποίηση ή απειλή, η ουσία είναι ότι ο επιχειρηματίας δείχνει να μιλά έξω από τα δόντια λέγοντας πως «το πρόβλημα είναι πως καλούμαστε να πληρώσουμε όλο και περισσότερους φόρους κάθε μήνα». Και τονίζοντας με νόημα: «Να φορολογείται το εισόδημα είναι απαραίτητο. Να φορολογείσαι όμως πάνω στην παραγωγική διαδικασία, κάτι που κάνει ακριβότερο το προϊόν, είναι εντελώς διαφορετική ιστορία. Ποιος κερδίζει από αυτό;».

Φορο-καταστροφή Ο εν λόγω όμιλος έχει καταφέρει να μείνει κερδοφόρος, αλλά με έκτακτες εισφορές και φόρους κατανάλωσης που έφτασαν το 2012 συνολικά τα 11,6 εκατ. ευρώ και φέτος θα τετραπλασιαστούν φτάνοντας τα 50 εκατ. ευρώ, το φορολογικό βάρος θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 70% από το πρόγραμμα περικοπής κόστους πήγε τελικά σε νέους φόρους, που πρακτικά επιβάρυναν την παραγωγή.  Συμπερασματικά η κρίση στην εσωτερική οικο-

νομία έπληξε κυρίως τις επιχειρήσεις που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά. Πιο σκληρά χτυπήθηκαν (λόγω της δραστικής πτώσης της κατανάλωσης) η ένδυση, το έπιπλο, οι κατασκευές και η ευρύτερη οικοδομική δραστηριότητα, τα μέσα ενημέρωσης και η ακτοπλοΐα. Αρνητικά αποτελέσματα γενικά και για την κλωστοϋφαντουργία, την επεξεργασία αλουμινίου, την εμπορία σιδήρου - χάλυβα και την τσιμεντοβιομηχανία. Ενδιαφέρον, στο πλαίσιο των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων, έχουν οι κρατικές επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ, διατηρώντας το μονοπώλιο ενίσχυσε τα κέρδη της, αν και σε μερικούς μήνες δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με το παρελθόν, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον ΟΛΠ, όπου η κινεζική δίαιτα της COSCO είχε… θετικά αποτελέσματα σε ένδειξη του «τι περιμένει» όλη τη χώρα. Η ΕΥΑΘ, παρά το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, «γράφει» πτώση κερδών (όπως και ο ΟΛΘ), ενώ η ΕΥΔΑΠ «μαζεύεται» στα περυσινά μεγέθη. Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων έχει πλέον εμφανείς επιπτώσεις στον χώρο της υγείας. Οι όμιλοι Υγεία και ΙΑΣΩ βελτίωσαν τις λειτουργικές τους επιδόσεις, αλλά μόνο έπειτα από περικοπές δαπανών και εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, κάτι που δεν κατάφεραν η Euromedica και το Ιατρικό Αθηνών, που μάλλον ξέμειναν από ξένους ασθενείς… Όσοι έλεγαν ότι οι αναγκαστικές συγχωνεύσεις και εξαγορές θα είναι η λύση στο εσωτερικό μέτωπο, βλέπουν την πρώτη επιβεβαίωση στις αεροπορικές εταιρείες: Η Aegean του Βασιλάκη βγάζει κερδοφόρα χρήση ύστερα από χρόνια, έχοντας όμως περιορίσει σχεδόν στο 20% της κάποτε δραστηριότητάς της την Olympic του Βγενόπουλου, την οποία πρόκειται να εξαγοράσει συντόμως. Το «ματσακόνι» στον αντίπαλο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να κρατήσει κανείς γεμάτα ταμεία, κάτι που συμβαίνει μεν στην Aegean, αλλά μόλις σε έναν στους δέκα εισηγμένους του Χ.Α., ανεξάρτητα από την τακτική τους. Ανάμεσά τους η ΟΠΑΠ, ο Καρέλιας, η ΜΕΤΚΑ, ο ΟΛΘ, η Eurobank Properties, η Alpha Αστικά Ακίνητα, η ΕΥΑΘ, το Πλαίσιο, η Quest, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η ΕΚΤΕΡ, η Alpha Trust, η Flexopack, ο Κανάκης, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, η MIG Real Estate, η MLS, η ΚΡΙ-ΚΡΙ και η AS Company. Την ίδια ώρα η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος άρχισε να μαζεύει τις επιδόσεις ορισμένων εξαγωγικών εταιρειών όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενώ για κάποιες άλλες η συγκυρία ήταν ευνοϊκότερη (ΕΛΒΑΛ, Folli-Follie, Πλαστικά Κρήτης, Καράτζης, Ικτίνος, Μάρμαρα Κυριακίδης). Στο ερώτημα πάντως «πού πάει» η ελληνική οικονομία, η απάντηση είναι ότι (με τέτοια δεδομένα) η ανάπτυξη θα χρειαστεί να περιμένει…


48

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

οικονομία

Σκάσε, δούλευε και για μισθό... έχει ο Θεός Η τζάμπα εργασία στον ιδιωτικό τομέα ζει και βασιλεύει q

Μ

παταχτσήδες είναι οι περισσότεροι επιχειρηματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας και του ΙΚΑ, αφού μόλις το ένα τρίτο των εργαζομένων φαίνεται ότι παίρνει κανονικά τον μισθό του. Την ίδια ώρα, η «τζάμπα» εργασία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν να πληρωθούν για μήνες, ζει και βασιλεύει. Τα πιο ισχυρά χτυπήματα από την οικονομική κρίση φαίνεται πως έχει δεχθεί ο ιδιωτικός τομέας, καθώς, εκτός από τις απολύσεις υπαλλήλων, οι εργοδότες δεν καταβάλλουν στην ώρα τους τούς μισθούς, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ, διαπιστώθηκε πως από τους περίπου 1,8 εκατ. εργαζομένους που ελέγχθηκαν, μόλις οι 700.000 λαμβάνουν τον μισθό τους στην ώρα τους. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 1.200.000 εργαζόμενοι αμείβονται με καθυστέρηση από 3 ώς και 12 μήνες, ενώ μόλις μέσα

στο περασμένο καλοκαίρι 1.000.000 εργαζόμενοι δεν πήραν, όπως επιβάλλει ο νόμος, το επίδομα αδείας. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους ομήρους στα χέρια των επιχειρήσεων, που υπό τον φόβο της ανεργίας εκμεταλλεύονται χιλιάδες ανθρώπους.

Εργασιακός Μεσαίωνας Παρά τον νόμο, παρά τα τσουχτερά πρόστιμα που περιμένουν τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται, τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι σπάνιες οι καταγγελίες των εργαζομένων υπό τον φόβο απολύσεων. Και πώς να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού η Ελλάδα παραμένει σταθερά πρωταθλήτρια στην ανεργία. Στο επίπεδο ρεκόρ του 12,1% παρέμεινε η μέση ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, αμετάβλητη έναντι του Ιουνίου, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στο 11%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της επιθεώρησης εργασίας και του ΙΚΑ

www.topontiki.gr

Eπαγγελματικές μισθώσεις Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες για την αλλαγή του καθεστώτος στις επαγγελματικές μισθώσεις, με το υπουργείο Ανάπτυξης να προσανατολίζεται στη μερική απελευθέρωση της αγοράς. Ο χάρτης σε καταστήματα και γραφεία αλλάζει από αυτόν τον μήνα με στόχο την επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων. Η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί τη θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου με βάση τις επιλογές που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες και οι επιχειρηματίες - ενοικιαστές ακινήτων. Ήδη μέσα από την ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και τις προτάσεις που υπέβαλαν διαφαίνονται σημεία σύγκλισης. Πηγές αναφέρουν πως η δωδεκαετής περίοδος κατά την οποία ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να διώξει τον ενοικιαστή επιχειρηματία θα μειωθεί κατά πάσα πιθανότητα κατά το ήμισυ. Δηλαδή στα έξι χρόνια. Δεν αποκλείεται βέβαια στη διαδικασία του διαλόγου στην ειδική επιτροπή καθώς και με την τρόικα το χρονικό πλαίσιο να κατέβει στα τρία χρόνια. Η αλλαγή αυτή, που θα οδηγήσει στη μερική απελευθέρωση του καθεστώτος των επαγγελματικών μισθώσεων, θα αφορά τις καινούριες συμβάσεις, δηλαδή όσα συμβόλαια υπογραφούν ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές μετά την ψήφιση του νέου νόμου. Για τις υπάρχουσες και τρέχουσες συμβάσεις το καθεστώς θα παραμείνει το ίδιο, ως έχει, δηλαδή η δωδεκαετής διάρκεια. Έτσι μέχρι να συμπληρωθεί το όριο αυτό τα υφιστάμενα συμβόλαια θα ισχύουν με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί. Επίσης για τις νέες μισθώσεις στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπάρχουν σκέψεις, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να καθιερωθεί και η «ρήτρα ενοικίου». Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης να μην μπορεί να διώξει έναν ενοικιαστή στην περίπτωση που δεν βρει καλύτερη προσφορά. Αλλά ακόμη και η ίδια να υπάρχει, να δίνεται το πλεονέκτημα στον υπάρχοντα ενοικιαστή να παραμένει στο ακίνητο. Η ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για το θέμα έχει συγκεντρώσει τις πρώτες απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς. Σε αυτήν την επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων, των εμπόρων, των επαγγελματιών, των επιμελητηρίων, του υπουργείου Ανάπτυξης, των οργανωμένων αλυσίδων λιανικού εμπορίου, των μεσιτών και των επενδυτών ακινήτων (real estate).

Τα ποσοστά εκτοξεύονται σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, με το 27,6% του ενεργού πληθυσμού τον Μάιο να είναι άνεργο, ενώ σε ό,τι αφορά τους νέους κάτω των 25 ετών το ποσοστό φθάνει στο αστρονομικό 62,9%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν η Αυστρία (4,8%), η Γερμανία (5,3%) και το Λουξεμβούργο (5,7%). Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,6%, στις γυναίκες 31,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 62,9%. Ο μέσος όρος ανεργίας στην ευρωζώνη στους άνδρες ήταν τον Ιούλιο 11,9%, στις γυναίκες 12,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών 24%. Η εκτίναξη της ανεργίας εν μέσω κρίσης «εξασφαλίζει» μια σταθερή θέση στην Ελλάδα μεταξύ των χωρών που σε ένα έτος έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας. Ειδικότερα, οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Κύπρος (από 12,2% σε 17,3%), η Ελλάδα (από 23,8% σε 27,6%) και η Σλοβενία (από 9,3% σε 11,2%).


49

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Οικονομία

www.topontiki.gr

Το ασφαλιστικό σύστημα θέλει τον... Τειρεσία του Νέο σύστημα ελέγχου των καταβολών των εισφορών ετοιμάζει το υπ. Εργασίας

q

Έ

ναν νέου τύπου «Τειρεσία» για το ασφαλιστικό σύστημα, που θα κατατάσσει σε λευκή ή μαύρη λίστα τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν καταβάλλουν ή όχι τις εισφορές των εργαζομένων τους, όχι μόνο για κύρια σύνταξη, αλλά και για την επικουρική και το εφάπαξ, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας! Το νέο σύστημα καταγραφής των εισφορών θα εφαρμοστεί από την 1.1.2014 και θα φέρει ανατροπές σε όλο το φάσμα των παροχών που στο εξής θα δικαιούνται να λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι. Η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εισφορών θα γίνει μέσω μιας «εμπλουτισμένης» Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης, στην οποία θα προστεθούν νέοι κωδικοί (και ειδικά «κουτάκια»), όπου η κάθε επιχείρηση – και ο κάθε εργοδότης – θα είναι υποχρεωμένη πλέον να αναγράφει, εκτός από τις εισφορές κύριας ασφάλισης, τις εισφορές που παρακρατά από τους εργαζομένους για την επικουρική ασφάλιση (3%) μαζί με τη δική του συμμετοχή (3%), καθώς και τις κρατήσεις 4% για εφάπαξ που πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι. Με το νέο σύστημα ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να ξέρει τι πληρώνει αναλυτικά για κάθε Ταμείο, αλλά αυτό όμως δεν θα του διασφαλίζει ότι θα πάρει και τις ανάλογες παροχές, αν οι εισφορές του απλώς δηλωθούν χωρίς να αποδοθούν!

Οι μόνες εισφορές που είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να πληρώνουν οι εργοδότες στην κοινωνική ασφάλιση είναι αυτές για κύρια και επικουρική σύνταξη και όχι για το εφάπαξ, όπου υπάρχει μόνον η εισφορά του εργαζομένου, την οποία όμως δεν αποδίδει ο ίδιος, αλλά ο κάθε εργοδότης. Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν θα αποδίδονται στο σύνολό τους ή και καθόλου οι μη υποχρεωτικές εισφορές, όπως αυτή για το εφάπαξ, τότε οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να τις χάσουν τελείως, παρότι θα τις έχουν πληρώσει! Στην πράξη δηλαδή ένας εργαζόμενος μπορεί να έχει μηνιαία κράτηση 4% από τον μισθό του για εφάπαξ, να δηλώνεται μέσω της ΑΠΔ που θα κάνει ο εργοδότης για να είναι ασφαλιστικά ενήμερος, αλλά εκείνος που θα ελέγξει αν πράγματι αυτή η εισφορά αποδόθηκε στο Ταμείο θα είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος, ο οποίος θα πρέπει να στραφεί κατά του εργοδότη του διεκδικώντας τις μη καταβληθείσες εισφορές του! Το πρόβλημα που θα υπάρξει με την ενσωμάτωση των εισφορών σε μια ενιαία ΑΠΔ έγκειται στο γεγονός ότι οι υποχρεωτικές εισφορές (εκείνες δηλαδή που εκ του νόμου πληρώνει και ο εργοδότης) για κύρια και επικουρική ασφάλιση θα μπορούν να καταλογιστούν στους ασυνεπείς εργοδότες και να αναζητηθούν είτε από το ΙΚΑ είτε από το επικουρικό ταμείο του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ), αλλά δεν θα μπορεί να συμβεί το ίδιο με τις εισφορές για τις οποίες δεν υπάρχει εργοδοτική συμμετοχή, όπως συμβαίνει με το εφάπαξ! Εδώ, λοιπόν, όπως παραδέχτηκαν αρμόδια στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, υπεύθυνος για να αναζητήσει τις τυχόν μη καταβληθείσες εισφορές του από τον εργοδότη του θα είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος και όχι το εκάστοτε ταμείο πρόνοιας! Στην περίπτωση που δεν καταβάλλονται στο σύνολό τους οι αναλογούσες εισφορές, τότε οι εργαζόμενοι θα κινδυνεύουν να χάσουν και τις εισφορές αλλά και τις αντίστοιχες παροχές.

Οι παγίδες για τους εργαζόμενους

Ηλεκτρονική βάση Η μεγάλη παγίδα που κρύβει για τους εργαζομένους το πακέτο «όλες οι εισφορές σε μια δήλωση» έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμη και αν καταγραφούν όλες σε ενιαία ηλεκτρονική βάση, ουδείς μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα κινδυνεύσουν να χάσουν παροχές από τη στιγμή που δεν θα γίνεται έλεγχος στους εργοδότες για το αν κατέβαλαν τις εισφορές που αναλογούν στον κάθε μισθωτό!

«Αγνοούνται» εισφορές Ο κίνδυνος να χαθούν οι εισφορές υπάρχει, εκτός από το εφάπαξ, και στις επικουρικές συντάξεις. Στα μεν ταμεία πρόνοιας πληρώνει μόνο ο εργαζόμενος, αλλά αν δεν την αποδώσει ο εργοδότης η εισφορά δεν υφίσταται! Στα δε επικουρικά ταμεία υπάρχει μεν εργοδοτική συμμετοχή (3%), αλλά οι εισφορές περίπου 500.000 εργαζομένων – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΤΕΑ – που θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί σε ταμεία επικουρικής ασφάλισης αγνοούνται επί χρόνια! Ουδείς γνωρίζει αν έχουν πληρωθεί στο σύνολό τους ή αν σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν αποδοθεί και καθόλου. Με το σημερινό σύστημα οι εργαζόμενοι «πιστώνονται» ότι έχουν πληρωθεί στο όνομά τους εισφορές 35 ετών, αλλά ακόμη και αν ο χρόνος για τον οποίο καταβλήθηκαν πραγματικά εισφορές είναι μικρότερος, η επικουρική σύνταξη ή το εφάπαξ υπολογίζονται με χρόνο ασφάλισης 35 ετών! Με το νέο σύστημα καταγραφής των εισφορών και των παροχών που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας οι κρατήσεις όλων των μισθωτών από την 1.1.2014 θα καταγράφονται πλέον και για τους τρεις κλάδους (κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ) σε μια «εμπλουτισμένη» Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), έτσι ώστε ο κάθε εργαζόμενος να ξέρει και κυρίως να μπορεί να ελέγξει επακριβώς τι από αυτά που πληρώνει πηγαίνει πραγματικά στο Ταμείο του και τι δικαιούται να λάβει από επικουρική σύνταξη και εφάπαξ. Οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται μέσω της ΑΠΔ αν έχουν πληρώσει τις συμπληρωματικές εισφορές (επικουρική και εφάπαξ) και από τη στιγμή που «συλληφθούν» να μην έχουν καταβάλει το σύνολο των εισφορών που δηλώνουν στην ΑΠΔ, τότε θα είναι υποχρεωμένες να τις πληρώσουν τον αμέσως επόμενο μήνα, αλλιώς η ΑΠΔ θα απορρίπτεται και θα μπαίνουν στη μαύρη λίστα του «ασφαλιστικού Τειρεσία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις συναλλαγές τους με το κράτος.


50

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ν ώ π ω

α ι μ ο ν ο οικ

www.topontiki.gr

στην

Με το σταγονόμετρο θα δίνονται τα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και το 2014, αφού στα 5 δισ. θα περιοριστούν οι τραπεζικές χορηγήσεις του επόμενου έτους, εγκλωβίζοντας στην έλλειψη ρευστότητας την ελληνική οικονομία για άλλη μία χρονιά. Το έλλειμμα χρηματοδότησης υπερβαίνει τα 35 δισ. ευρώ και η υποχρέωση για απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών κάνει απαγορευτική τη συζήτηση για μια γενναιόδωρη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, χρειάζονται περί τα 15 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις από τις τράπεζες ανεβάζουν τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις το 2014 στα 3 δισ. ευρώ, ενώ στα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί η χρηματοδότηση των νοικοκυριών.

Τρυ

Ληξιπρόθεσμα... σομπρέρο

Λ

ηξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία 406 εκατ. ευρώ συσσώρευσαν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Πλέον το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φτάνει τα 60,18 δισ. ευρώ και αναλύεται σε: u 21,6 δισ. ευρώ χρέη από 2.006.320 φορολογούμενους. u 38,5 δισ. ευρώ χρέη από 173.028 νομικά πρόσωπα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αυξήθηκε από τις αρχές του χρόνου κατά περίπου 4,1 δισ. ευρώ (από τα 56,105 δισ. ευρώ στις 31.12.12 στα 60,181 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου μήνα). Τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα προέρχονται από τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (22,018 δισ. ευρώ στις 31.7.13 από 20,621 δισ. ευρώ στις 31.12.12), τη μη απόδοση ΦΠΑ (13,463 δισ. ευρώ από 12,597 δισ. ευρώ), τη μη καταβολή φόρων εισοδήματος (10,662 δισ. ευρώ από 10,651 δισ. ευρώ) και τα πρόστιμα έμμεσων φόρων (2,573 δισ. ευρώ από 2,486 δισ. ευρώ). Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών το 7μηνο αφορά τα τέλη κυκλοφορίας (+9%, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχονται σε 126,371 εκατ. ευρώ). Ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν πλέον δυο εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και περίπου 170.000 επιχειρήσεις, ενώ οι ρυθμισμένες οφειλές είναι μόνο 1,55 δισ. ευρώ.

ψεύδω ας: «Δια ρ ά ν ρ υ ο Στ το ηματικά ου κατηγορ φοράς τ α τ ε μ ο ν ε ό» ενδεχόμ εξωτερικ ο τ σ Δ Ε ΤΑΙΠ

τυράκια ¸  Προστασία των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων πολιτών περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα για τους πλειστηριασμούς… «Όριο» οι οφειλές από καταναλωτικά δάνεια που δεν ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

¸  Το «σήμα» για τη διεκδίκηση διπλών συντάξεων από εργαζομένους, συνταξιούχους όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ, δίνουν εγκύκλιοι που εξέδωσαν το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ (για παλαιούς συνταξιούχους του πρώην ΕΤΕΑΜ, για τους οποίους δεν ίσχυε η αναστολή της καταβολής της σύνταξης εφόσον είχαν αναλάβει εργασία).

...και φάκες ¸  Σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Όσον αφορά την πορεία των εσόδων, με βάση τα οριστικά στοιχεία για τον Ιούλιο οι ΔΟΥ εισέπραξαν 2,94 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,91 δισ. ευρώ (υπέρβαση του στόχου κατά 1,1%). Σε επίπεδο 7μήνου, οι ΔΟΥ εισέπραξαν 14,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 15,42 δισ. ευρώ (απόκλιση 4% από τον στόχο). Η αύξηση των εσόδων τον Ιούλιο οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων φόρων στην περιουσία (ΕΕΤΑ, ΦΑΠ), στην αύξηση των εισπράξεων των άμεσων και έμμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων ΦΠΑ (συνολικά επιπλέον 294 εκατ. ευρώ από

q

H Πειραιώς με νέο portal Ολοκληρώθηκε ο πλήρης ανασχεδιασμός και εκσυγχρονισμός του portal του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς (www.piraeusbankgroup.com), καθώς και του ελληνικού Products & Services website (www.piraeusbank. gr). Η εκπόνηση και των δύο ιστοσελίδων πραγματοποιήθηκε από τη Linakis Digital (www.linakis.com). Στο πλαίσιο της συνεργασίας η Linakis Digital ανέλαβε το Project Management, Information Architecture, Creative Design, HTML Authoring και Search Engine Optimization. Το έργο φέρει την πιστοποίηση ποιότητας δύο μεγάλων ανεξάρτητων φορέων, της Forrester Research και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

τους φόρους αυτούς σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012). Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ΦΠΑ, τον Ιούλιο παρατηρείται αύξηση κατά 16,1% σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί στις ΔΟΥ, καθώς και αύξηση κατά 4% σε σχέση με τις εισπράξεις ΦΠΑ του Ιουλίου 2012. Για το 7μηνο, οι εισπράξεις ΦΠΑ παρουσίασαν ετήσια αύξηση 0,2 % σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί στις ΔΟΥ. Οι πέντε εφορίες με τα καλύτερα ποσοστιαία αποτελέσματα στις εισπράξεις εσόδων το 7μηνο είναι οι ΔΟΥ Α’ Κατερίνης (+68,6%), ΦΑΕ Αθηνών (+68,2%), Α’- Β’ Χανίων (+51,4%), Α’ Βόλου (+38,6%) και Α’- Β’ Καβάλας (+36,8%).

Σταϊκούρας: q «Το χρέος δεν είναι βιώσιμο» Αυγά από... χρυσό Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές στην Ελλάδα την τελευταία 5ετία και οι καταναλωτές αναγκάζονται να κάνουν παζάρια για 3 ευρώ. Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ δείχνουν σωρευτική αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα τροφίμων σε ποσοστό 6,3% την περίοδο 2008-2013, με τα προϊόντα εισαγωγής να επιβαρύνονται περισσότερο. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσίασαν η ζάχαρη (21,53%), τα αυγά (19,05%), το ρύζι (13,85%) και οι σοκολάτες (10,86%).

για 17.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ο καθένας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό θα γίνει με τη συμβολή της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης.

¸  Δεν τίθεται θέμα μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι ο Στουρνάρας είχε πει ότι «ίσως τα κριτήρια δεν ήταν σωστά, για αυτό και το κοιτάμε».

q

Χαριστική βολή στα ακίνητα Κραχ στις τιμές των ακινήτων, με πτώση πάνω από 42% λόγω πλειστηριασμών, βλέπει η Fitch τονίζοντας ότι το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών θα είναι η χαριστική βολή για την ελληνική αγορά των ακινήτων. Ο οίκος αξιολόγησης προχωρά στη μία υποβάθμιση μετά την άλλη, σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του για τις τιμές των κατοικιών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά δεν έχει πιάσει ακόμα «πάτο» και η προοπτική αυτή ολοένα και απομακρύνεται. Μόλις τον Ιούλιο η Fitch είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις τιμές των ελληνικών κατοικιών. Τότε προέβλεπε ότι η αγορά θα σημείωνε συνολική πτώση 42% από τα προηγούμενα υψηλά της, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων για πτώση 33%. Πριν καν φτάσουμε στον Σεπτέμβριο, ο οίκος αναγκάζεται να αναθεωρήσει και πάλι τις προβλέψεις του αυτές.


51

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θέματα

www.topontiki.gr

Μονοπώλιο στον αέρα

Ε

ε ς κτό

υ ο χ λέ γ

Βγενόπουλος και Βασιλάκης «μοιράζουν» την πίτα των αερομεταφορών

Τ

ην... πόρτα του σκληρού μονοπωλίου που ετοιμάζεται για τις αεροπορικές μεταφορές στην Ελλάδα (έπειτα από πιεστικά αιτήματα των «πατριωτών επιχειρηματιών» και με την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης) άνοιξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, που άρχισαν να «σκαλίζουν» την υπόθεση του τερματισμού των μεγάλων δρομολογίων της Olympic Air. Τόσο τα στοιχεία που βρήκαν όσο και οι επίσημες ανακοινώσεις των εταιρειών δείχνουν καθαρά ότι όλες οι κινήσεις στα δρομολόγια γίνονται όχι μόνο για να βοηθήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και για να υποστηρίξουν το αίτημα της εξαγοράς της Ολυμπιακής του Βγενόπουλου από την Aegean του Βασιλάκη. Μια εξαγορά που τελεί υπό την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες και εξετάζεται τις ημέρες αυτές. Το θέμα ξεκίνησε όταν στα μέσα του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου η Ολυμπιακή ανακοίνωσε ότι κόβει τις πτήσεις προς Ρόδο από 30 Σεπτεμβρίου και προς Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο από 14 Οκτωβρίου. Μεγάλο το σοκ για τον πάλαι ποτέ εθνικό αερομεταφορέα, που τα τελευταία δύο χρόνια κόβει το ένα δρομολόγιο μετά το άλλο. Στις πιεστικές απαντήσεις των βουλευτών η εταιρεία απάντησε ότι «φταίει η κρίση»! Επιπλέον, σε επίσημη επιστολή προς τη Βουλή εξήγησε ότι η ύφεση «οδήγησε σε δραστική πτώση της επιβατικής κίνησης εσωτερικού, και συγκεκριμένα στα εν λόγω δρομολόγια 17%, την τελευταία τριετία, με συνολική απώλεια 37% για την Olympic Air». Η εταιρεία υποστήριξε ακόμη ότι «η λειτουργία των συγκεκριμένων δρομολογίων διαμορφώνει τον κύριο όγκο ζημιών της», για να καταλήξει: «Συνεπώς ο τερματισμός των συγκεκριμένων δρομολογίων κατέστη αναγκαίος προκειμένου η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί στους εναπομείναντες προορισμούς (...), όπως οι περιοχές που εξυπηρετούνται μόνο από την Olympic Air,

Πετάει ο γάιδαρος;

τα ακριτικά νησιά και μεθοριακές περιοχές όπως η Αλεξανδρούπολη, η Χίος, τα Ιωάννινα κ.λπ.».

Τα... βρήκαν Πρακτικά λοιπόν η ανακοίνωση επιβεβαιώνει αυτό που λένε και οι βουλευτές: Ότι όπου πάει η μία εταιρεία... δεν πάει η άλλη. Και προς απόδειξη, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ολυμπιακής ήρθε η ανακοίνωση της Aegean, που έλεγε ότι η εταιρεία διακόπτει τα δρομολόγια προς Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε κόψει και τα Γιάννενα. Έτσι οι άσπονδοι φίλοι Βασιλάκης και Βγενόπουλος «μοίρασαν» το πακέτο των αεροπορικών μεταφορών, ώστε όλα τα μεγάλα δρομολόγια του εσωτερικού και τα φιλέτα του εξωτερικού να τα εκτελεί η Aegean με τα μεγάλα αεροσκάφη τύπου Airbus και στα «μικρότερα» (σε σημασία και έσοδα) δρομολόγια εσωτερικού, τα άγονα και τα Βαλκάνια να «πετάει» η Olympic με τα ελικοφόρα της. Όσο για το «παραμύθι» της μεγάλης ζημιάς που έχουν για την Olympic τα τρία δρομολόγια που κόβονται, την απάντηση έδωσε ο... «συνεταίρος» Βασιλάκης ανακοινώνοντας λίγες ημέρες αργότερα ότι η μεγαλύτερη αύξηση κίνησης και εσόδων της Aegean στο εσωτερικό έρχεται από τα τρία δρομολόγια, δηλαδή Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρόδο... Κοντολογίς οι δύο εταιρείες έχουν προετοιμάσει το έδαφος για την απόφαση της Κομισιόν: Έχουν στήσει ήδη το μονοπώλιό τους, όπως καταγγέλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορούν να πουν στην Επιτροπή ότι αυτή είναι ούτως ή άλλως η κατάσταση. Εάν εγκριθεί η εξαγορά, ο Βγενόπουλος παραδίδει τα κλειδιά και φεύγει από την αγορά, ενώ, εάν δεν εγκριθεί, οι άλλοτε ανταγωνιστές δεν θα έχουν τον... παραμικρό ανταγωνισμό πλέον. Άλλωστε ο Βασιλάκης θα είναι και μέτοχος στην Olympic, όπως αποκαλύπτεται από το προσύμφωνο για την εξαγορά! Τι λέει για όλα αυτά η κυβέρνηση; Ότι «η κρατική παρέμβαση δεν είναι επιτρεπτή βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας», όπως μας ενημέρωσε ο Χρυσοχοΐδης. Τι δεν καταλαβαίνεις, όπως λέει και ο λαός; Από τον χειμώνα στην Ελλάδα θα λειτουργεί πρακτικά μία εταιρεία, η οποία θα βάζει και όποιες τιμές θέλει. Ήδη άλλωστε από το καλοκαίρι οι επιβάτες πήραν μια γεύση του τι έρχεται πετώντας στο εσωτερικό με 200 και 300 ευρώ...

Από τη μία το εκλογικό σώμα τιμωρεί καθ’ ολοκληρίαν το ΠΑΣΟΚ κι από την πίσω πόρτα προκρίνει στην πολιτική ζωή ένα νέο ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη εκδοχή του!

Το νέο ΠΑΣΟΚ…

Μ

έσα σ’ ένα κλίμα πλήρους απαξίας της καθημερινής ζωής, η ελληνική κοινωνία μοιάζει να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αδιέξοδο παρακολουθώντας τις εξελίξεις μοιρολατρικά, μ’ ένα πολιτικό σύστημα ανίκανο να ανταποκριθεί αξιόπιστα στις τεράστιες προκλήσεις του παρόντος και πλήρως ανύπαρκτο για να αντιδράσει στο σύνολό του, παγιδευμένο στις χρόνιες και βλακώδεις κομματικές αγκυλώσεις του, στα ξεπερασμένα του στερεότυπα, σαν ξεχασμένο σ’ έναν ομιχλώδη απροσδιόριστο παρελθόντα χρόνο... Αυτό το απολιθωμένο και αποκρουστικό κομματικό πολιτικό σύστημα με τα παρωχημένα πρόσωπα – που πολλές φορές ανακαλούν εφιάλτες… – παριστάνει ότι αντιμετωπίζει σθεναρά την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη χώρα για πέμπτη (!) συνεχόμενη χρονιά. Οι σημαντικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό όχι μόνο δεν έφεραν τις αναμενόμενες εξελίξεις, αλλά προσέθεσαν μιαν ακόμα μεγάλη απογοήτευση. Για παράδειγμα, από τη μία το εκλογικό σώμα τιμωρεί καθ’ ολοκληρίαν το ΠΑΣΟΚ κι από την πίσω πόρτα προκρίνει στην πολιτική ζωή ένα νέο ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη εκδοχή του, «αυτό που θα επαναπροσλάβει όσους απολυθούν», αυτό που δεν εντόπισε ούτε ένα λάθος πολιτικής στα παρελθόντα χρόνια, αυ-

τό που τα φορτώνει όλα στο μνημόνιο, στους Γερμανούς και στον Σόϊμπλε! Έτσι, έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ (που σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του παρουσίας ο ακραίος του λόγος κατακεραύνωνε τις εκάστοτε εξουσίες και το διεφθαρμένο σύστημα γενικότερα) να γίνεται αιφνιδίως ο υπερασπιστής της πιο απεχθούς εκδοχής αυτού του συστήματος, νομιμοποιώντας τις εκατοντάδες χιλιάδες κομματικές προσλήψεις «των δικών μας γαλάζιων παιδιών» και των «πρασινοφρουρών» – μιας πραγματικής εκτροπής που για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ καθώς φαίνεται δεν υπήρξε ως φαινόμενο, αλλά αποτελεί μια ακόμα βρόμικη προβοκάτσια των μνημονιακών δυνάμεων. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, δεν υπήρξαν τα πλαστά πτυχία, η κραυγαλέα αναξιοκρατία, γενικά το μαύρο χάλι της μεταπολίτευσης που κατήγγελλε διαπρύσια για χρόνια... Ωστόσο, για να μην τον αδικούμε, στον χώρο της παιδείας δείχνει περισσότερο συνεπής, διατηρώντας ζωντανό το επαναστατικό του προφίλ, μια και πολιτεύεται διεκδικώντας ελεύθερα ανοιχτά πανεπιστήμια επί εικοσιτετραώρου βάσεως για τα πρεζόνια, τους λαθρομετανάστες, τους αναρχικούς – και κλειστά για τους αγωνιζόμενους (για το μέλλον τους…) φοιτητές. Προφανώς, ένα μεγάλο κομμάτι του λαού προσδοκά ανάσταση των παλιών καλών ημερών. Αλλιώς δεν εξηγείται…

xenofonb@gmail.com


52

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

www.topontiki.gr

ΠΕΚΙΝΟ

Το πείραμα της Σαγκάης Το Πεκίνο έδωσε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία μιας «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» στη Σαγκάη. Η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει τελικά το «πρότζεκτ» επιβεβαιώνει τις προθέσεις της νέας ηγεσίας για περαιτέρω «νεοφιλελευθεροποίηση» και απορρύθμιση της οικονομίας. Οι «μεταρρυθμίσεις» που αναμένεται να εφαρμοστούν στη Σαγκάη ξεπερνούν κατά πολύ το καθεστώς που ισχύει σήμερα στις «ειδικές οικονομικές ζώνες» της Κίνας. Περιττό να πούμε ότι το «πείραμα» της Σαγκάης θα αποτελέσει... παράδειγμα και για άλλες περιοχές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το εγχείρημα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία...

Κόσμος

Γαλλια

Τέλος η... χλίδα Τουλάχιστον 14 (!) Γάλλοι πρεσβευτές μετακομίζουν σε πολύ πιο «ταπεινές» κατοικίες, στο πλαίσιο των περικοπών του προϋπολογισμού. Το Παρίσι αποφάσισε να πουλήσει τις πολυτελείς πρεσβευτικές κατοικίες στο εξωτερικό (ακόμη και να καταργήσει ορισμένες διπλωματικές αποστολές) προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα. Βέβαια, αυτή η απόφαση δεν πρόκειται να επηρεάσει τις άγριες διαθέσεις της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης που προωθεί, μεταξύ άλλων, ακόμη μια «μεταρρύθμιση» του συνταξιοδοτικού (όπου η «μεταρρύθμιση» μεταφράζεται απλώς σε «τσεκούρι στις συντάξεις»). Εξάλλου – όπως είπε πριν από λίγες ημέρες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό –, «οι περικοπές που θα γίνουν στον προϋπολογισμό θα είναι πρωτοφανείς». Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι σημαίνει αυτό.

αιγυπτοσ

Όπως ο Μουμπάρακ Ξανά μανά… από την αρχή έπιασε το Κάιρο το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει ο Χόσνι Μουμπάρακ. Εδώ και κάποιες μέρες, ο αιγυπτιακός στρατός έχει ξεκινήσει και καταστρέφει μαζικά τα υπόγεια «τούνελ» που δίνουν ανάσα ζωής στην αποκλεισμένη Γάζα. Ωστόσο, η νέα στρατιωτική χούντα δεν περιορίζεται σε αυτό. Εδώ και λίγα 24ωρα προχωρά και στην κατεδάφιση σπιτιών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα προκειμένου να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη» περί των 500 μέτρων, έτσι ώστε να ελέγχει πλήρως την περιοχή. Την ίδια ώρα – και ενώ ο Μουμπάρακ καταδικάστηκε σε... κατ’ οίκον περιορισμό –, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, οδηγείται στο εδώλιο για «προτροπή στη βία».

«Μυρίζει» Φράνκο Η απενοχοποίηση του φασισμού στην Ισπανία παίρνει σάρκα και οστά

Φ

ασιστικοί χαιρετισμοί, χαμόγελα κάτω από σημαίες του Φράνκο και ανιστόρητα παραληρήματα περί Ισπανικού Εμφυλίου που καταλήγουν στη «θεωρία των δύο άκρων». Ε, ρε γλέντια... Μπορεί στις τελευταίες γενικές εκλογές η Ακροδεξιά στην Ισπανία να μην κατάφερε να κάνει το «μπαμ», όμως όλα τα σημάδια δείχνουν πως το πράγμα αρχίζει να «μυρίζει» και ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές ενδέχεται να έχουμε άσχημες εκπλήξεις, κυρίως στη Καταλονία. Ο σταδιακός εκφασισμός της κοινωνίας είναι γεγονός, κι ας σφυρίζουν αδιάφορα τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Το καλοκαίρι ήταν άκρως αποκαλυπτικό για την επικίνδυνη τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις και την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση του νεοναζισμού και του φασισμού στην κοινωνία. Η απενοχοποίηση του φασισμού φαίνεται κυρίως στην ανοχή με την οποία αντιμετωπίζονται περιστατικά στους κόλπους των «mainstream» κομμάτων. Μόνο μέσα στις τρεις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν έξι περιπτώσεις «εκτροχιασμού» (έτσι τις χαρακτηρίζει ο πολιτικός καθωσπρεπισμός) εξεχόντων μελών της νεολαίας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (P.P.) σε Βαλένθια και Καστίγια λα Μάντσα.

Η υπόθεση της Πάουλα Κάρντα Πιο πρόσφατη είναι η υπόθεση της Πάουλα Κάρντα, μέλους της οργάνωσης «Νέων Γενεών» του P.P., η οποία φωτογραφήθηκε... χαρωπή με μια σημαία του Φράνκο. Είχαν προηγηθεί «συντρόφια» της σε φωτογραφίες με σύμβολα της χούντας αλλά και της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ είχε προκληθεί σάλος στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με μια φωτογραφία προέδρου της νεολαίας P.P., στην πόλη Χάτιβα, στην οποία χαιρετούσε φασιστικά.

Ποια είναι αντιμετώπιση του «φαινομένου» από το κόμμα; Η άρνηση του ότι πρόκειται για «γενικευμένη τάση». Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρόκειται για «μεμονωμένες περιπτώσεις», για τις οποίες θα διεξαχθεί «έρευνα» προκειμένου να ληφθούν «πειθαρχικά μέτρα». Φυσικά η εθελοτυφλία δεν οφείλεται μόνο σε μια λανθασμένη ανάγνωση των όσων συμβαίνουν αλλά και στην... κρυφή ελπίδα ότι θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τις εξελίξεις προς όφελός τους. Αυτό φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται υψηλόβαθμα στελέχη της Δεξιάς σε διαμάχες που ξεσπούν μετά από κάθε περιστατικό. u Πρώτα υποβαθμίζουν ως «περιστασιακή» την ενίσχυση της Ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις. u Ύστερα σπεύδουν να «χαϊδέψουν» τα αυτιά των ψηφοφόρων που «φασιστικοποιούνται», ανακοινώνοντας σκληρά μέτρα κατά μεταναστών. u Τέλος, επαναφέρουν τη «θεωρία των δύο άκρων» με στόχο να πλήξουν τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους.

«Είναι απαράδεκτοι» «Ναι», σου λέει το νούμερο 2 του P.P. στη Γερουσία ο Ραφαέλ Ερνάντο, «είναι απαράδεκτο να επιδεικνύει κανείς σύμβολα του Φράνκο, όπως εξίσου απαράδεκτο είναι να επιδεικνύεται η σημαία των Δημοκρατικών σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ερνάντο, τα «παιδιά» του P.P. που φωτογραφήθηκαν με τις σημαίες του Φράνκο ή απεύθυναν φασιστικό χαιρετισμό απλώς «δεν ξέρουν τι κάνουν». Αυτός όμως ξέρει...


53

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

www.topontiki.gr

Κίνα όπως... στην Ελλάδα «Σύννεφο» οι μίζες και το μαύρο χρήμα από την JP Morgan

Τ

ο μαύρο χρήμα, οι μίζες και τα... ρουσφέτια πάνε σύννεφο. Όχι, δεν μιλάμε για την Ελλάδα. Μιλάμε για την Κίνα και τους... «ξένους» επενδυτές, που έχουν βρει ό,τι παραθυράκι και «πίσω πόρτα» μπορεί να φανταστεί κανείς προκειμένου να κάνουν μπίζνες επί «κομμουνιστικού εδάφους». Οι «αξιοκρατικές» διαδικασίες με τις οποίες οι πολυεθνικές εξασφαλίζουν έργα δισεκατομμυρίων ανά τον κόσμο είναι φυσικά γνωστές σε όλους μας. Η... εφευρετικότητά τους, όμως, δεν παύει ποτέ να μας αιφνιδιάζει. Εν προκειμένω το μέγκα σκάνδαλο, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ και εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Κίνα αλλά και πέραν αυτής, σε άλλες ασιατικές χώρες, αφορά την JP Morgan. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα φέρεται να προχωρούσε σε... προσλήψεις τέκνων δημοσίων αξιωματούχων που κατέχουν θέσεις - κλειδιά στην κρατική μηχανή. Το αντάλλαγμα για την «επαγγελματική αποκατάσταση» των κανακάρηδων, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν καταγγελίες, ήταν η ευνοϊκή μεταχείριση του κολοσσού αλλά και «διευκολύνσεις» για την ανάληψη δημόσιων έργων.

Με θράσος Πώς φέρεται να μόνταρε τη δουλειά η JP Morgan στην Κίνα; Με... θράσος! Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε αμερικανικές εφημερίδες – τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών ελεγκτικών χρηματιστηριακών αρχών (SEC) –, η επενδυτική τράπεζα - κολοσσός δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα που ονόμασε «Sons & Daughters» (Υιοί και Κόρες), στο οποίο θα απευθύνονταν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι που τύχαινε να έχουν γονείς οι οποίοι κατέχουν θέσεις στο Δημόσιο. Αυτό το «πρόγραμμα», επιχειρηματολογούσε η JP Morgan, θα διασφάλιζε διαφάνεια στη διαδικασία πρόσληψης, έλεγχο ξεχωριστά των «προσόντων» των παιδιών αυτών, αλλά και των θέσεων τις οποίες θα κατείχαν στην εταιρεία, ώστε να μην δίνεται «πάτημα» σε κάποιον να κατηγορήσει την

Οι προσλήψεις Οι υποψίες εις βάρος της JP Morgan ξεκίνησαν λόγω της δημοσιότητας που έλαβαν δύο συγκεκριμένες προσλήψεις, οι οποίες έγιναν στα γραφεία της στο Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για τον Τανγκ Σιαονίνγκ, γιο του προέδρου του χρηματιστικού ομίλου China Everbright Group (μια κίνηση που θα επέτρεπε στην JP Morgan να αυξήσει σημαντικά την επιρροή της στη χρηματιστηριακή αγορά), και την Ζανγκ Σισί, κόρη ενός εκ των διοικητικών υπευθύνων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Κίνας China Railway Group (κάτι που θα βοηθούσε σημαντικά την εταιρεία στην ανάληψη έργων που προκηρύσσονται από τον οργανισμό). Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες, η JP Morgan θα υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμο μέχρι και 600 εκατ. δολάρια. Όχι πως δεν τα έχει...

επενδυτική τράπεζα για διαπλοκή. Βέβαια, το κάρφωμα παραμένει το καλύτερο ξεκάρφωμα. Κάπως έτσι, το ειδικό «πρόγραμμα» φαίνεται να μετατράπηκε πολύ γρήγορα στην τέλεια κομπίνα. Τα «τεστ» στα οποία υπέβαλλαν τους υποψήφιους γίνονταν όλο και πιο εύκολα, οι συνεντεύξεις όλο και πιο λακωνικές και τα πόστα για τα οποία προσλάμβαναν τον εκάστοτε... γιο ή κόρη «ξεφύτρωναν» από το πουθενά, σαν τα μανιτάρια.

Έρευνες Το τι ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει στο πλαίσιο του «Sons & Daughters» ήρθε στο φως μέσω δημοσιευμάτων στους «Financial Times» και τη «Wall Street Journal». Οι εφημερίδες αποκάλυψαν ότι οι «μπάτσοι» του αμερικανικού χρηματιστηρίου, η SEC, διερευνούν εδώ και κάποιες εβδομάδες τα πεπραγμένα της JP Morgan σε ολόκληρη την Ασία προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η επενδυτική τράπεζα προσέλαβε περί τα 200 τέκνα υψηλόβαθμων αξιωματούχων (κυρίως στην Κίνα) με σκοπό να εκμεταλλευτεί την ιδιότητα των γονέων τους και να εξασφαλίσει συμβόλαια δισεκατομμυρίων. Αυτό θα φανεί όχι μόνο από τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η πολυεθνική (εάν δηλαδή αυτά έχουν να κάνουν με τομείς στους οποίους κατέχουν κρίσιμες θέσεις οι γονείς), αλλά και από το κατά πόσο οι θέσεις για τις οποίες προσέλαβαν τα παιδιά των αξιωματούχων προϋπήρχαν ή δημιουργήθηκαν ειδικά για την ένταξη των υποψηφίων αυτών στο προσωπικό της εταιρείας.

ΛΙΒΥΗ

Παύση πληρωμών Την απειλή της... παύσης πληρωμών βγάζει από το «τσεπάκι» η κυβέρνηση της Λιβύης προκειμένου να σταματήσουν οι συχνές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι επαναλαμβανόμενες απεργίες στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Σύμφωνα με τη Τρίπολη, οι διαμαρτυρίες ευθύνονται για την υπολειτουργία των μονάδων, με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η εθνική παραγωγή πετρελαίου και η κυβέρνηση να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις μισθολογικές υποχρεώσεις της έναντι των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως υποστήριξαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η Λιβύη πρέπει να παράγει περί τα 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα για να καλύπτει τις ανάγκες της, ενώ αυτή τη στιγμή η παραγωγή βρίσκεται στα 150.000 βαρέλια.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Συμφωνία λιτότητας Τα «βρήκαν» τελικά (σιγά που δεν θα τα «έβρισκαν») οι κυβερνητικοί εταίροι στην Ολλανδία και ανακοίνωσαν νέο «πακέτο» μέτρων λιτότητας! Η εντεινόμενη οικονομική κρίση στις Κάτω Χώρες (παρά το γεγονός ότι δεν συγκρίνεται με τα όσα συμβαίνουν στο Νότο) έχει φέρει την κυβέρνηση σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, οι οποίες επιδιώκουν μια πιο άμεση εμπλοκή. Ωστόσο, όπως επεσήμανε χθες ο υπ. Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι Ολλανδοί μπορούν να κάνουν ό,τι χρειαστεί (δηλαδή... περικοπές) «χωρίς υποδείξεις». Μάλιστα, η ηγεσία της χώρας δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι – έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση – δεν πρόκειται να τηρήσει τους στόχους της Ε.Ε. για έλλειμμα 3% μέσα στα επόμενα χρόνια – και σε όποιον αρέσει...

ΗΠΑ

Επανάσταση στα φαστ φουντ Οι εργαζόμενοι στα φαστφουντάδικα των ΗΠΑ έχουν επαναστατήσει και η κυβέρνηση τάσσεται στο... πλευρό τους. Πριν από λίγες μέρες, η απεργία στις αλυσίδες φαστ φουντ άγγιξε 60 πόλεις, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους εργοδότες οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται, επιμένουν να προσλαμβάνουν προσωπικό είτε με τον κατώτατο μισθό είτε υπό το καθεστώς του «εργαζομένου με φιλοδώρημα» (χωρίς μισθό δηλαδή). Οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων - κολοσσών υποστηρίζουν ότι τα καταστήματά τους δημιουργούν συνεχώς τον τελευταίο χρόνο θέσεις εργασίας – κάτι που όντως αληθεύει. Ωστόσο, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η κυβέρνηση αντιτείνουν πως «αυτό συμβαίνει επειδή οι δουλειές πάνε καλά και άρα... τα νέα κέρδη θα πρέπει να διανέμονται πιο δίκαια».


54

TO ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θέματα

www.topontiki.gr

Κονταίνει τον Κασιδιάρη Ο πονηρούλης Μιχαλολιάκος, φοβούμενος την προβολή του εκλεκτού του, αποφάσισε την αποδόμησή του

Α

ρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω! Το συγκεκριμένο απόφθεγμα δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκφραστή από τον... Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος με κάθε μέσο καταφέρνει να επιβιώνει στην πολιτική σκηνή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Άλλοτε στο παρασκήνιο και εσχάτως, με τη ραγδαία μετεκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής, «πρώτο τραπέζι πίστα». Ως «απόλυτος άρχων», λοιπόν, ο Μιχαλολιάκος ανέθεσε... ανεπισήμως το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου στον Δήμο Αθηναίων στο πρωτοπαλίκαρό του, τον Ηλία Κασιδιάρη, που έγινε πασίγνωστος με τους άθλιους τραμπουκισμούς του εις βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου, τον περασμένο Μάιο, στο τηλεοπτικό πλατό του ΑΝΤ1. Στο πρόσωπό του το πιο παρακμιακό «λαϊφστάιλ» βρήκε τον νέο του... σταρ! Τον πεζοδρομιακό «μάτσο τύπο», ο οποίος, αφού κρέμασε τα γάντια του κικ μπό-

ξινγκ, έκρυψε τη ναζιστική σβάστικα κάτω από κοστούμι και γραβάτα και, κατά πολλούς, «χτυπά» πλέον ανοιχτά την πόρτα της διαδοχής στον «θρόνο» της Χρυσής Αυγής. Παλιός στο κουρμπέτι (καταλληλότερη μοιάζει μια άλλη φράση, αλλά τέλος πάντων), ο Μιχαλολιάκος αντιλήφθηκε τους κινδύνους που κρύβει για τον ίδιο η υπερβολική προβολή του Κασιδιάρη και αποφάσισε να οργανώσει την «αποδόμησή» του αναθέτοντάς του το ρίσκο της διεκδίκησης του δήμου, η κατάκτηση του οποίου ισοδυναμεί με «εκλογικό θρίαμβο» για τα πολιτικά κόμματα.

Του δίνει το χρίσμα για τον Δήμο Αθηναίων και τον στέλνει στον «λάκκο των λεόντων»

Το χρίσμα και το... χρέος! «Μια εφημερίδα και κάποια σάιτ γράφουν για τον Δήμο Αθηναίων, όπου εγώ έχω δηλώσει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είσαι υποψήφιος, ότι σ’ έκοψα! Και δεν υπάρχει τίποτε από αυτά τα πράγματα», δήλωσε πρόσφατα ο αρχηγός

Mυογράφημα Κάγκελα περίτεχνα. Ξεφλουδισμένη η λαδομπογιά. Στα γδαρσίματα οι πινελιές η μία πάνω στην άλλη. Φανέρωναν τον καιρό και τα κτυπήματα. Εξώπορτα εμπνευσμένη, γλυπτό σίδερο. Ομορφάδα της πρώτης ματιάς. Ξερόκλαδα να μπλέκονται στον σύρτη. Να πνίγεται στο άνοιγμα το παρελθόν. Στον διάδρομο, στο αρμολόγημα, στο πλακοστρωμένο μονοπάτημα αγριόχορτα στην αυθάδεια. Κι απ’ τις δυο μεριές δέντρα ψηλά περικυκλωμένα. Αψίδα παλαιού θριάμβου στη μοναξιά της αταξίας. Στη μαρμάρινη σκάλα στο πλατύσκαλο δυο λιοντάρια στον πρόλογο. Στην επιφάνεια τα πατήματα φωνές να φεύγουν, όρκοι κι υποσχέσεις. Φορέματα λευκά φανταχτερά, γέλια τρανταχτά, μισόλογα στην πονηριά και ένα πεταχτό φιλί. Μισάνοιχτη. Σκουριασμένο χέρι στο κτύπημα. Το τρίξιμο σήκωσε τη σκόνη. Μεγάλα παράθυρα. Γραμμές φωτεινές έριξαν κοσμήματα στα χρώματα. Στην άδεια αίθουσα μια πολυθρόνα με μεγάλη ράχη. Απ’ τα σπασμένα τζάμια ένα φύσημα. Στο πάτωμα ένα βιβλίο. Στο λίκνισμα η εγκατάλειψη και στο ξεφύλλισμα η ανάμνηση περιγράφει. Κι ένα φτεροκόπημα σπάει τον χρόνο στα μικρά κομμάτια του.

της Χρυσής Αυγής απευθυνόμενος στον Κασιδιάρη, σε κοινή τους παρουσία στη web tv της οργάνωσης. Όμως το απόφθεγμα Μιχαλολιάκου έχει διττή ανάγνωση. Από τη μια επιβεβαιώνει ότι αυτός είναι ο φυσικός και αδιαμφισβήτητος ηγέτης στη Χρυσή Αυγή, αναθέτοντας το χρίσμα με συνοπτικές διαδικασίες στον «εκλεκτό του». Την ίδια στιγμή όμως ρίχνει τον κυριότερο υποψήφιο «διάδοχο» στον «λάκκο των λεόντων», αφού ο Κασιδιάρης καλείται να επιβεβαιώσει την εκλογική άνοδο της Χ.Α. Δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές παρουσιάζουν τον Κασιδιάρη ως φαβορί για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ανεξαρτήτως αντιπάλου. «Ποντάρουν» εκ του ασφαλούς στηριζόμενοι στο «ρεύμα» της Χρυσής Αυγής στις υποβαθμισμένες και παραδομένες στις ορδές των νεοναζί συνοικίες της Αθήνας, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Άγι-

ος Νικόλαος, η Πλατεία Αττικής κ.ο.κ. Εξ άλλου δεν πρέπει να λησμονείται πως τον Οκτώβριο του 2010 ο Μιχαλολιάκος κατάφερε το θεωρητικά ακατόρθωτο: Να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην πρωτεύουσα, με ουσιαστικά μηδενική προβολή και ποντάροντας στον ρατσισμό και τη ραγδαία άνοδο της εγκληματικότητας. Συνεπώς τώρα ο Κασιδιάρης, με έναν ολόκληρο πολιτικό - επικοινωνιακό μηχανισμό, «οφείλει», αν όχι να εκλεγεί... δήμαρχος, τουλάχιστον να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί αποτυχία, που θα βαρύνει αποκλειστικά τον Κασιδιάρη, ο οποίος θα αποδειχθεί ανάξιος του χρίσματος που του ανέθεσε ο «αρχηγός». Και ο Μιχαλολιάκος το γνωρίζει άριστα! Γι’ αυτό άλλωστε δεν έχει αποκλείσει ο Μιχαλολιάκος το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα ο ίδιος.

λοξός

g.m.theodosiou@gmail.com

u Αντιγραφή φθινοπώρου ενώ οι αριθμοί παιχνιδίζουν αφήνοντας το επτά να δίνει τη μεταφορά στο εννιά και ο πρώτος του ημερολογίου να φροντίζει τη μελαγχολία του επερχόμενου γκρίζου. u Εποχή χαμένη στις ψεύτικες περιόδους του λόγου με τα σημάδια να καταφεύγουν ανάμεσα στα διαστήματα ζωγραφίζοντας τις αναπνοές της αναγνώσεως στην επιφάνεια των γραμμών. Και η κατανόηση, κρυμμένη έννοια παλαιών κειμένων, περιπαίζει τα γεμάτα τετράδια. u Ορθογραφημένα κείμενα ιδίας συλλογιστικής και αναμασήματα αναλύσεων ανούσιων εκφορών για να τραβάς την πλούσια κόμη σου περιπλέκοντας ανάμεσα στα δάχτυλα τα υπόλοιπα της γενικής της αγαναχτήσεως. u Πολιτικός ενεστώς για δάκρυα και οι σκέψεις βαρύσωμης κοπής βγαίνουν εκ της κοιλότητος, η οποία ανοιγοκλείνει μηχανικώς εκστομίζοντας τα εκ προχείρου ερμηνεύματα. u Και στην έξοδο αέριον ηχοβόλημα μετά της απαραιτήτου συνοδείας οσμής απεριγράπτου, εξαπλώνεται προκαλώντας την παραμόρφωση του προσώπου διά του μορφασμού. u Ανακούρκουδα στριφογυρίζει την πολυχρωμία του υφάσματος ξεφωνίζοντας. Κυριολεξία παραλογισμού στο σύρσιμο του φωνήεντος στην κλίμακα και στις παρομοιώσεις τα επίθετα της κακοσχημίας συνωστίζονται. u Μεγάλη η πόλη, μικρές οι γειτονιές. Οι ρήτορες με κατεβασμένα όνειρα εκφωνούν ακατάληπτους

διφθόγγους και στην επιδίωξη του χειροκροτήματος ο θόρυβος στην απορία σχηματοποιεί την ησυχία. u Κάλλους απιστεύτου και παραγύρως ξυρισμένη η γελοιότητα εκγυμνώνει το απεικόνισμα της γεωγραφίας. u Στο πρωινό μαζί με τον ήλιο που ανέβαινε ένα γέλιο τρανταχτό θέλησε να ανακοινώσει την απαξίωση του διαμορφωμένου. Συμμετοχή του ουσιαστικού στη συνέχεια της προτάσεως και ο λυρισμός μοναδική σάτιρα της εποχής παίζει το βιολί του. u Στη μελωδία, στη φωνή, στο τρέμουλο σιγανά, το χαμόγελο πανέμορφο. u Και στο ξημέρωμα περιορίστηκε η πρώτη αίσθηση.

Χειροποίημα Διά χειρός στην κοινοτοπία της εκφράσεως Ενώ η Καθετότης δίκοπη διαχωρίζει Το φως Της πέτρας Του λευκού Και της αντιστροφής Της επουράνιας θάλασσας Ενώ η παραλληλία Δίχως τη λάσπη Περίφραγμα στο χώμα Γλυπτό κτένισμα στις πλαγιές Μεγαλούργημα αφημένο Στην ευθεία της ωραιότητας Αντιστέκεται


56

TO ÐÏÍÔÉÊÉ ÐÅÌÐÔÇ 5 ÓÅÐÔÅÌÂÑÉÏÕ 2013

www.topontiki.gr

Nα δούµε τι θα πει κι ο Άδωνις

329 1776  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you