EETLUST

Page 1

EETLUST DOOR TOO GOOD TO GO

OKTOBER 2020

Estée Strooker LAAT ZIEN WAT ZE IN HUIS HEEFT

4x Keukenspeeltjes

TIJD OM JE COLLECTIE UIT TE BREIDEN

London Loy LAAT JE ALLE HOEKEN VAN DE KEUKEN ZIEN

MIJN EERSTE KEER “... WAS IN EEN BAKKERIJ”

FREDDY GAAT MET DE BILLEN BLOOTMinder verspillen was nog nooit zo verleidelijk


E E T L U S T

Eten en seks Ze worden al sinds mensenheugenis met elkaar in verband gebracht. Zo hebben we aan de oude Grieken het woord afrodisiacum te danken, vernoemd naar Aphrodite, godin van de liefde. Eten dat letterlijk lustopwekkend is. Oesters zijn hiervan misschien wel het meest bekende voorbeeld, maar ook pure chocolade, knoflook en honing -kijk maar op de cover naar Freddy met zijn ‘likkertje’worden vaak genoemd. Eten en seks is ook in literatuur en films een populaire combinatie. Wie kent niet de scène uit ‘When Harry met Sally...’ waarin Meg Ryan midden in een bomvolle diner in New York een orgasme faket? Aan het einde van de scène besluit haar buurvrouw onmiddellijk hetzelfde gerecht te bestellen. Of de bekende Bread and Butter scène uit 9 ½ weeks waar Mickey Rourke en Kim Basinger voor een open koelkast zitten. Zij hebben lust opwekken en elkaar uitdagen met eten tot een ware kunst verheven. Drilpudding, jalapeños en melk zijn nog nooit zo opwindend geweest. Ook in het digitale tijdperk is de link tussen voedsel en seks niet meer weg te denken. Iedereen die ooit een aubergine- of perzikemoji heeft ontvangen of verstuurd, weet waarover ik het heb.


Maar ondanks dat we eten al duizenden jaren ongelooflijk lekker en sexy vinden, gaat er iets gruwelijk mis. Een derde van al het eten wordt verspild. Hoe kan dat? Misschien ken je het tragische verhaal nog van de heerlijke pruimpjes van een paar jaar geleden? Die hadden te lang droog gestaan en waren hierdoor aan de kleine kant en werden weggegooid. Doodzonde, size doesn’t matter, daar hadden we een heerlijke jam van kunnen maken. Naast de tragedies op de akkers, vindt de grootste ellende thuis plaats. Want de grootste verspillers, dat zijn wijzelf. Heerlijke sexy sneetjes en kontjes eindigen roemloos in onze vuilnisbak. Dat is heel erg zonde, want daar kun je nog zoveel lekkers mee doen. Daarom dit magazine. Om jou op te winden over voedselverspilling en je te laten zien wat voor heerlijke dingen je allemaal kunt doen met die kontjes en sneetjes die je normaal gesproken weg zou gooien. Een magazine boordevol verleidelijke verhalen, lustopwekkende foto’s en spannende tips en tricks voor in de keuken. Lees welke speeltjes niet mogen ontbreken in jouw keuken en (tv-)kok London Loy laat je alle hoeken van zijn keuken zien. Ons covermodel Freddy Tratlehner gaat met de billen bloot en geeft tips wat jij kunt doen met een gekneusde banaan. Ook lees je over het belang van voorspel. Reken maar dat je na het lezen van dit magazine het een stuk heter hebt in je keuken! Ik wens je veel leesgenot!

Chef redactie van Eetlust Magazine & Waste Warrior bij Too Good To Go


EETLUST 6

LEKKERE BLOEMKOLEN

een sexy variant op een klassieker 10 VOORSPEL bespaart tijd

12 LONDON LOY

laat je alle hoeken van zijn keuken zien

18 KEUKENSPEELTJES EN VOORLICHTING

dit heb je nodig

20 HARIG, HARD EN BITTER

deze schillen zijn eetbaar

24 MIJN EERSTE KEER

“...was in een bakkerij!”

26

NADIA ZEROUALI maakt shakshuka

30 DE TWEEDE KEER

is soms nog veel beter dan de eerste

32

GET SAUCY

recepten om je vingers bij af te likken


FREDDY GAAT MET DE BILLEN BLOOT

34

40 GEBRUIK JE ZINTUIGEN Kijk, ruik en proef

42 VIND JE DIT LEKKER? Probeer eens iets nieuws

VAN VOOR EN VAN ACHTER

43

De andere kant is ook lekker

46 WAT VOOR FOOD LOVER BEN JIJ? Doe de test!

48 ESTÉE STROOKER

haalt alles uit de (koel)kast voor haar broodpudding

52 LIEVE FRED

“Help, mijn banaan is gekneusd!”

54 BRYCE STEBA

Zo stel je het zo lang mogelijk uit

VLUGGERTJES

die klaar zijn in een wip

62 LET’S GET DOWN & DIRTY

in de achtertuin of op het balkon

58


Lekkere Bloemkolen Micky Taylor

heeft er zijn handen vol aan

Bloemkool met kaassaus klinkt niet heel verleidelijk en is misschien niet helemaal van nu. Daarom bedacht c­ hefkok Micky een sexy variant. Geroosterde bloemkool met kaassaus van bloemkoolburratacrème en een heerlijke pesto van de bloemkoolbladeren met Parmezaanse kaas. Yes, in dit recept gebruiken we zelfs de bladeren van de bloemkool. Niks gaat verloren! De lustopwekkende - afrodisiacum - werking van de kaas in combinatie met de gebakken bloemkool laat je verlangen naar meer. 6


7


Bloemkool met burratacrème Benodigdheden (4 personen) º º º º º º º º º º º º

1 hele bloemkool 30 gram basilicum (ongeveer 2 handjes) 40 gram pijnboompitten, geroosterd 1 teentje knoflook 125 ml olijfolie 1 citroen, sap en rasp 60 gram Parmezaanse kaas 150 - 175 gram burrata boter of olijfolie voor het bakken 40 gram pompoenpitten zout en peper optioneel: tuinkers

Bereidingswijze 1 2 3 4 5

6 7

8 9 10 11 12 13 8

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook Leg de bloemkool in zijn geheel in het kokende water en kook hem 5 m ­ inuten Spoel de bloemkool kort af onder een koude kraan Snijd de bladeren van de bloemkool Maak de pesto door de bloemkoolbladeren samen met de basilicum, pijnboompitten, knoflook, olijfolie, citroensap en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of met een staafmixer grof te pureren Breng de pesto op smaak met peper en zout Snijd vier mooie plakken van het middelste deel van de bloemkool (4 hele plakken voor een hoofdgerecht, 4 halve plakken voor een voorgerecht) Pureer de overgebleven delen van de bloemkool samen met de burrata Bak de plakken bloemkool in boter of olijfolie goudbruin Leg één grote eetlepel bloemkool-burratacrème op het bord, rasp wat citroenschil over bloemkool-burratacrème Leg de gebakken bloemkool er strak naast Lepel de bloemkoolbladeren-pesto over de gebakken bloemkool Bestrooi het geheel met pompoenpitten en serveer eventueel met tuinkers


E E T L U S T | door Too Good To Go

Tip:

Stukje citroen over? Snijd het overblijfsel klein, doe het met water in een ijsblokjesvorm en vries het in. Zo maak je later nog een verfrissend drankje. Meer inspiratie nodig? Lees op pagina 57 hoe je een citroen kunt wecken om er langer van te genieten. 9


VOORSPEL

Een goede voorbereiding is het halve werk

TIPS & TRICKS Koken. De een heeft het liever zo snel mogelijk gehad en voor de ander is het een hoogtepunt op zich. Haal jij er geen plezier uit om elke avond weer opnieuw te moeten bedenken wat je gaat eten? En doe je vervolgens elke dag opnieuw boodschappen om er thuis achter te komen dat er nog van alles in de koelkast over de datum dreigt te gaan? Dan gaan wij je een nieuw kunstje leren: meal prepping. Bij meal prepping ligt de nadruk op het voorspel. Het voorbereiden van het eten. Wanneer je meerdere maaltijden hebt voorbereid voor één of meerdere dagen van de week, spreek je van meal prepping. Het eten doe je in bakjes in de koelkast en/of in de vriezer en vervolgens haal je er per dag uit wat je nodig hebt. Zo hoef je niet elke dag opnieuw bezig te zijn met de voorbereiding, maar kun je meteen genieten van het hoogtepunt.

VOORDELEN 1 Je verspilt geen eten

2 Je bespaart tijd

3 Je bespaart geld

10

PLANNEN - Niet sexy, wel heel efficiënt. Plan een vaste dag in je agenda om het eten voor de rest van de week te bereiden. Breng bijvoorbeeld op zondagavond een paar uurtjes in de keuken door en je hoeft de rest van de week nergens meer aan te denken. BOODSCHAPPEN - Maak een eetplanning en doe één keer in de week boodschappen voor de hele week. Zo hoef je zelden nog tussendoor naar de winkel en haal je nooit te veel eten in huis. SLIM INKOPEN - Bekijk welke producten in de aanbieding zijn en bedenk op basis daarvan maaltijden. Is courgette 2 halen, 1 betalen? Dan eet je dat op maandag door de pasta en alles wat er overblijft gaat op dinsdag in de courgettesoep voor de lunch. MAAK MEER PORTIES - Maak in één keer meerdere porties van hetzelfde gerecht. Je kan er zo twee dagen van eten of het invriezen voor een andere week.

DOE HET VEILIG º Laat gekookt eten ongeveer een half uur afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer doet. Laat eten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan in verband met bacteriegroei. º Bewaar bereid eten maximaal 2 dagen in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer. º Het juiste standje is belangrijk. De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 °C, voor de diepvries is dit -18 °C. º Vries je een maaltijd in? Schrijf dan op een etiket op het bakje wat voor maaltijd het is en wanneer het is ingevroren. Zo weet je altijd wanneer iets op moet. º Wil je een maaltijd de avond van tevoren ontdooien? Doe dit dan in de koelkast. Laat eten niet de hele dag of nacht buiten de koelkast staan. Kleinere porties kun je ook in de magnetron ontdooien. º Verhit de maaltijden goed. Het eten moet stomend heet zijn. Dit kan je doen in een pannetje of in de magnetron. Schep het eten tijdens het verwarmen een paar keer om. Zo wordt alles goed warm.


11


Ik laat

je alle

hoeken van de

keuken

zien 12


De keukengeheimen van

LONDON LOY Food Artist | (TV-)kok | Private chef | Kookboek ‘Mijn recepten: Van appeltaart tot saotosoep’ | Amsterdammer in Rotterdam | Zoetekauw met een liefde voor sambal | Imponeert met een goede bouillon | Kan niet zonder een garde | Maakt carpaccio van overgebleven broccolistronk London Loy (46) is verliefd op alles wat met eten te maken heeft. Als klein jongetje zag hij al hoe heerlijk zijn moeder kon koken. Hij mocht haar vaak helpen in de keuken en wilde altijd alle smaken proeven. Deze fijnproever had destijds nog geen idee dat hij van koken zijn werk wilde maken, totdat hij tijdens de kookles op de middelbare school werd gemotiveerd om meer uit zijn talent te halen. Na de koksopleiding bouwde hij een indrukwekkend cv op bij onder andere restaurant La Rive in het Amstel Hotel en Juniper & Kin in het QO Hotel, beiden in Amsterdam.

Daarnaast werkte hij mee aan een aantal programma’s op 24Kitchen, danste hij als ‘dancing chef’ samen met Miljuschka Witzenhausen de sterren van de hemel in Dance, Dance Dance, schreef hij zijn eerste kookboek Van appeltaart tot saotosoep, droomt hij van een tweede kookboek, is hij regelmatig private chef van kickbokser Rico Verhoeven en is hij op dit moment de vaste TV-kok bij Koffietijd. Maar wat er ook gebeurt, London keert altijd weer terug naar zijn favoriete plek: de keuken. Op dit moment is dat de keuken van restaurant Ballroom in Rotterdam.

13


This is where

the magic happens Houd je altijd van zo’n intieme setting wanneer je aan de slag gaat, of kook je eigenlijk veel liever in een grote keuken? “Vroeger ging ik voor groot, dan vond ik het leuk om overal naartoe te lopen. Dat je naar een hele andere etage moet om de vriezer te vinden. Ik heb in het QO Hotel gewerkt, een van de eerste duurzame hotels in Nederland. Daar was ik Chef de Cuisine en had ik een hele grote keuken van twee etages. Dat heeft wel wat. Maar ik hou ook van kleine intieme keukens. Sowieso werken we netjes en behandelen we elkaar met respect, dat is het belangrijkste. Groot of klein, ik ga altijd voor een open keuken. Het geeft me een goed gevoel als ik de gasten kan zien reageren op het eten.”

En met welk keukenspeeltje zullen die gasten jou regelmatig in de weer zien? “Ik ben een enorme fan van de garde! Ik vind het zo mooi dat je met een garde echt volume kunt creëren. Als je ‘m met de juiste techniek gebruikt - vanuit je pols gecontroleerd kracht zetten - dan maak je daar bijvoorbeeld de beste mayonaise mee. Dat vind ik echt fantastisch. Zo’n ding moet iedereen in de keuken hebben. Ik heb al een tattoo van een garde op m’n pols. Nu wil ik alleen nog heel graag een ketting met een gouden garde eraan.” 14

Met welke ingrediënten experimenteer je graag? “Ik zorg sowieso dat de basis op orde is. Ik heb altijd olie, goed zeezout en knoflook op voorraad. Daarnaast heb ik altijd pepers, limoenen en sambal in huis. Met die basisingrediënten breng ik alles op smaak. Als ik geen sambal heb, ga ik het gelijk halen of maak ik het zelf. Een keuken zonder sambal kan niet die van mij zijn. Ik experimenteer vaak met producten die in het seizoen zijn. Dan kijk ik bij de groenteboer welke seizoensgroenten hij uit de buurt heeft en kijk ik daarna wat ik wil maken, in plaats van eerst te bedenken wat ik ga maken. Dat is een aanrader als je op nieuwe smaakcombinaties wilt komen.”


Maar hoe vinden we het juiste smaakje? “Als het om het vinden van smaak gaat, zou ik zeker aanraden om groenten te stomen. Dat vind ik echt een mooi proces en ik durf ook wel te zeggen dat ik er goed in ben. Door te stomen verliezen je groenten geen vitamines en mineralen. Je proeft veel meer power en ziet meer kleur. Daarnaast vind ik het heel leuk dat restjes juist ook vaak heel veel smaak bevatten! We gooien hier echt niks weg, want juist in bijvoorbeeld de harde kern van een tomaat of in de stronk van een broccoli zit zoveel smaak. En wat denk je van de pitjes, daar kan je zelfs zelf weer nieuwe tomaten van maken. Ik ben me echt bewust geworden van smaken en circulariteit.”

Is dat ook waar jij in uitblinkt in de keuken? “Ja, ik ben iemand van de juiste smaken vinden. Proeven is eigenlijk echt een vak. Op de koksopleiding leer je natuurlijk over heel veel verschillende smaken, maar toen ik aan de slag ging bij het Amstel Hotel ging ik pas echt mijn eigen smaak herkennen en op gevoel ingrediënten toevoegen. Opeens voel je of je een gerecht iets bitterder wil, pittiger of juist zoeter. Aziatische smaken, Caribische smaken. Je voelt het en kijkt niet meer af van het recept. Het mooie is dat iedereen een eigen smaakpalet heeft, die je tijdens het koken kunt gebruiken en verder kunt ontwikkelen als je dat wilt. Probeer daarom altijd te proeven tijdens het eten, het wordt pas echt jouw gerecht als je er je eigen smaak aan durft te geven.”

Hoe imponeer jij in de keuken? “Een bouillon maken kan iedereen, maar een goede bouillon maken met echte smaak is een ander verhaal. Dat is echt mijn ding. En als je bijvoorbeeld saotosoep echt maakt met kippenbotten, dan zitten er serieus ook nog eens hele goede krachten in. Wanneer je je niet lekker voelt, kan een hete bouillon je echt beter laten voelen. Maar ook op een date is de soatosoep mijn favoriet. Zeker als er lekkere ketjap sambal in zit, dan krijg je het vanzelf warm. En ik kan zo’n soep altijd eten. Niet alleen in de winter, maar juist in de zomer als ik luchtige kleren aan heb.”

Wat zijn nog meer jouw guilty pleasures als het om koken gaat? “Homemade frieten! Dat zijn lekkere verse aardappelen met schil en daarvoor komen mensen speciaal naar het restaurant. Daar is iedereen helemaal mad op. Ook het personeel! Of samosa's (Indiaas gefrituurd bladerdeeghapje, red.) met groenten vind ik ook heerlijk. En soms houd ik stiekem nog wel van een goede shoarma. Je kunt ‘m dan gaan halen, maar het zelf maken is natuurlijk veel lekkerder!” 15


Hoe bewust ben je als het gaat om verspilling? “Ik ben er heel bewust mee bezig en dat zie ik gelukkig om me heen ook gebeuren. Maar 20 jaar geleden was er nog weinig bewustwording rondom voedselverspilling, ik was er toen ook nog niet mee bezig. Ongeveer 7 jaar geleden, misschien zelfs wel langer, is bij mij de knop omgegaan. Je wordt geconfronteerd met armoede en problemen in de wereld. Je ziet mensen vechten om eten, terwijl wij in Nederland soms halve buffetten weggegooid zien worden. En dan moet je je bedenken; wij zijn niet het enige restaurant dat wel eens dingen weggooit. Je moet het wereldwijd zien, hoeveel eten er op die schaal weggegooid wordt. Dat moet stoppen. Zo is het voor mij gaan groeien en dat geef ik mijn mensen hier in de keuken ook echt mee.”

Welk trucje werkt voor jou altijd om verspilling te voorkomen?

Is het ook wel eens kliekjesdag in huize Loy?

“Slim inkopen. Ken je keuken en weet wat je al hebt. Restaurants kunnen hun kaart aanpassen om overgebleven producten alsnog te gebruiken. Dat kun je thuis natuurlijk net zo makkelijk. Stoeien met overgebleven producten, er iets lekkers van maken en niets weggooien. De energie die nodig is om producten te laten groeien, de mensen die het moeten maken. Als jij daar uiteindelijk niks mee doet, dat is not done. Dat moeten we met z’n allen voorkomen. En dit kan heel makkelijk zijn. Het begint bij inkoop!”

“Zeker! Zo nu en dan blijft er iets over en flans ik iets in elkaar of eten we allemaal een ander gerecht dat over is. Mijn moeder maakt soms 10 liter soep en dan kan ik prima 4 dagen soep eten. Soms denk ik wel eens dat mensen zich schamen voor restjes of leftovers. Ik weet niet wat een betere benaming zou zijn. Het heeft altijd zo’n negatieve lading. En dat hoeft niet. Hoe zal ik het dan wel noemen, de laatkomers? De laatbloeiers? Anyway, door die benaming krijgt het gewoon niet zo’n positieve lading. Terwijl het vaak na een paar dagen nóg lekkerder is, omdat alle smaken juist goed zijn ingetrokken. Thuis hebben we trouwens ook een composttuin. Zo composteren we restafval. Op die manier probeer ik mijn kinderen al vroeg bij te brengen hoe dat allemaal werkt.”

Je hebt speciaal voor Eetlust de broccolistronk onder handen genomen. Waarom? “Vaak staat in recepten dat je de roosjes van de stronk moet halen en blijf je dus met de stronk zitten. Dat is echt nergens voor nodig. Je kan de stronk ook gewoon in elk recept met broccoli gebruiken. Als je het over smaak hebt, hier zit zo veel smaak aan! Ik maak er nu carpaccio van met een lekkere salsa. Het ziet er chique uit en het klinkt exclusief, maar het is niet ingewikkeld. Heerlijk als voorgerecht, bij de borrel of als lunch. Nou, als je het over imponeren hebt.” 16


Carpaccio van broccolistronk met tomatensalsa en tahindressing

Benodigdheden (4 personen, voorgerecht) 2 broccolistronken snuf

zeezout voor het blancheerwater

2

tomaten (in blokjes snijden van ongeveer 1 cm, bewaar de kern met zaadjes)

1/2

groene peper (fijngehakt)

1

sjalot (gesnipperd)

1

knoflookteen (fijngehakt)

1 el rijstazijn 2

limoenen (sap + rasp)

5 el olijfolie 3 el tahin

water of groentenbouillon

1 el

pecannoten (even opbakken en grof hakken)

Mandoline

Bereidingswijze 1

Check de broccolistronken op rotte plekjes, snijd die weg. Het harde kontje van de stronk mag je ook wegsnijden. (Tip: Het kontje kun je later weer gebruiken voor een groentebouillon!)

5

Pak een nieuwe mengkom en doe daar de tahin, het sap van de tweede limoen en wat water (of groentebouillon) in. Meng het geheel goed - het moet de structuur hebben van een dressing, lekker lopend. Breng op smaak met zout en peper.

2

Vul een pan voor de helft met heet water, zet deze op het vuur en doe een goede snuf zout in het water.

6

3

Blancheer de broccolistronk in zijn geheel 3 minuten. Haal de stronk uit het water en leg deze in een bak ijswater of spoel hem meteen goed koud na.

Neem een mooi bord, pak vervolgens de mandoline en schaaf zo dun mogelijke rondjes/ plakjes van de broccolistronk. De ideale dikte is wanneer je er bijna doorheen kan kijken. Leg de plakjes dakpansgewijs op het bord.

7

Leg de tomatensalsa mooi in het midden. Snijd de zaadjes van de harde witte kern van de tomaten af. De zaadjes smaken niet alleen heerlijk, maar zien er ook heerlijk uit! Want smaak gooien we toch niet weg?! Verdeel het tomatenzaad over de borden. Sprenkel met een lepel de dressing over de carpaccio en strooi de pecannoten erover. Maak het af met wat druppels goede olijfolie.

4

Pak een mengkom en doe daar de tomatenblokjes, groene peper, sjalot, knoflook, rijstazijn, 1 limoen (gebruik het sap en de rasp), 2 eetlepels olijfolie en wat zeezout in. Meng alles met een lepel en check de smaak - die moet fris, licht pittig en fijn zoutig zijn. Zet opzij op je werkbank.

Tip van London: Lekker met toast! So so lobi - eet lekker!

17


Keuken-

speeltjes RUBBERTJES Deze ‘Food Huggers’ zijn perfect te gebruiken wanneer je de helft van je groenten of fruit wilt bewaren voor later. De rubbertjes komen in verschillende maten en zijn dus geschikt voor iedereen. Geen excuses meer!

Tijd om je collectie uit te breiden

LICK IT Met deze pannenlikker haal je echt alles eruit wat erin zit. En je kunt ‘m óók in de keuken gebruiken. Waar: www.uulki.com Prijs: € 6,99

Waar: www.ecomondo.nl Prijs: vanaf € 11,95

KLEMMEN Een stevige klem mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Neem de controle in eigen hand. Geen taaie nootjes meer voor jou. Waar: www.grandado.com Prijs: € 22,89 voor 12 stuks 18

ZO PAST HET PRECIES Beter te veel dan te weinig, toch? Niet dus. Met deze spaghettimaat past het voortaan precies. Waar: www.blokker.nl Prijs: € 9,96


Instock cooking Instock daagt je uit om alles te gebruiken wat je in huis hebt. Je leert verschillende conserveringstechnieken en je leest over creatief omgaan met ingrediënten. Tijd om de sleur te doorbreken! Ontdek nieuwe technieken en geef je eigen draai aan het proces. Waar: www.instockshop.nl Prijs: € 21,50

Meneer Tweebeenpeen Voorlichting kan niet vroeg genoeg beginnen, dachten ze bij Kromkommer. En daar zijn wij het helemaal mee eens! In dit boek leren kinderen al op vroege leeftijd dat grootte en vorm er helemaal niet toe doen. De Krommies – Meneer Tweebeenpeen is een geïllustreerd voorleesboek met 33 pagina’s voor kinderen in de leeftijd van 2-8 jaar. De wat oudere kinderen kunnen het boek zelf lezen.

Waar: www.kromkommer.nl Prijs: € 14,99

Het Groenteboekje Wil je experimenteren maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan is dit boekje iets voor jou! Groenten zijn namelijk heel veelzijdig. Je kunt ze koken, bakken, husselen, roosteren, persen, fermenteren, frituren of stomen. Het Groenteboekje laat zien hoe eenvoudig het is om van groenten de basis van je maaltijd te maken. Zo proef je de diversiteit van de verschillende groente- en fruitsoorten en wordt het nóg makkelijker om alles wat er in je koelkast ligt op te maken.

Waar: www.libris.nl Prijs: € 22,50

Nel van-kop-tot-kont-chef Van kop tot kont genieten, dat willen we toch allemaal? Nederlands bekendste van-kop-tot-kont-chef Nel Schellekens legt in haar kookboek haarfijn uit hoe je niks van jouw heerlijke producten verloren laat gaan.

Waar: www.nelschellekens.nl Prijs: € 35,-

Voorlichting Leesvoer

21


HARIG,

HARD EN

BITTER.. ..en toch verrassend lekker. Hoewel iedereen je altijd zegt dat het innerlijk het belangrijkste is, mag de buitenkant er soms ook zeker zijn. Deze drie schillen kun je namelijk heel goed eten. Zo heb je nรณg minder verspilling. 20


E E T L U S T | door Too Good To Go

Dit lekkere tussendoortje uit Nieuw-Zeeland is niet vies van een beetje haar. Misschien vind jij dit op het eerste gezicht een afknapper, maar je zult versteld staan van het mondgevoel. Ben je niet bang om iets nieuws te proberen? Verslind dan eens een kiwi met huid en haar. Wil je het rustiger aan doen? Probeer dan eens een kiwi met schil en al door je smoothie te blenden.

21


In het dagelijkse leven is de pompoen vaak terug te vinden in de soep. In zijn vrije tijd voelt hij zich het meest op zijn gemak in een ovenschotel. Soms gaan echter alle remmen los en dan vind je de pompoen in een cake. Zijn veelzijdige innerlijk wordt zeer gewaardeerd, maar wist je dat je van sommige soorten - zoals de Japanse Hokkaido en de winterpompoen - de schil ook gewoon mee kan koken of bakken? 22


E E T L U S T | door Too Good To Go

Dat ze heerlijk sappig is, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Preuts is ze ook niet, want voor je het weet ligt die schil er al af. Zonde, want het spannendste deel van de citroen zit nou juist in de buitenkant. Rasp dus voortaan altijd je citroenen, vries de rasp in en gebruik het als frisbittere smaakmaker in vele gerechten.

23


De eerste keer van Waste Warrior

Sietze “Nieuwsgierigheid en spanning ten top. Eerst de app downloaden; gelukkig zonder enige moeite, poeh. Eerste stap. Nu wordt het interessant. Ik ben benieuwd wat er in de buurt te vinden is, even lekker scrollen. Wauw, eigenlijk nu al te veel om te kiezen, dus enkele profielen doornemen, gewoon een keuze maken en niet te veel verwachten. Nice, deze ziet er aantrekkelijk uit en het is om de hoek, een mooie thuiswedstrijd. Date inplannen en wachten tot morgen. Het uur van de waarheid nadert, zenuwen gieren door mijn keel, per ongeluk al ‘geswiped’ voor ophalen, oh well, misschien zien ze het door de vingers. En dat doen ze, geen probleem, kan gebeuren. En dan sta je weer buiten; dolgelukkig met mijn nieuwe score: een hele tas vol ­lekkernijen, gered van de vuilnisbak. De eerste ervaring is geboren en… er zullen er nog velen volgen!”

24

BBrood

Renee “We begonnen met Too Good To Go in ons filiaal op de Beethovenstraat in Amsterdam, omdat wij daar ook ons kantoor hebben. Zo was onze eerste keer in een vertrouwde omgeving. Daar hebben wij in april 2018 onze eerste Magic Box verkocht. Die eerste keer was alles wat wij ervan verwacht hadden en we zijn dan ook snel naar alle filialen uitgerold. Voordat we zichtbaar op de app werden, hadden we een ingeplande date met Too Good To Go. Hier kreeg ik hun hele verhaal te horen, hoe ze in Denemarken zijn begonnen en niet alleen in grote steden, maar ook in kleine dorpen al meerdere partners hadden. Kortom, genoeg ervaring om voor ons de eerste keer zo comfortabel mogelijk te maken. Dit was voor mij een doorslaggevend punt. Nu we al een tijdje samen zijn, vind ik het leuk om te zien hoe verschillend de mensen zijn die een Magic Box komen ophalen. Van studenten tot echt fanatieke ‘Waste Warriors’ “


....

Herinner jij jouw eerste keer nog? Ho stop, niet te snel afdwalen. We bedoelen natuurlijk of je wel eens eten van de prullenbak hebt gered. Thuis kun je erop los fantaseren met je restjes, maar ook bij supermarkten, bakkerijen, hotels en restaurants blijft natuurlijk wel eens wat over. Via de Too Good To Go-app kun je kijken wat bij de eerder genoemde plekken bij jou in de buurt te redden is. Je bestelt via de app een Magic Box: een verrassingspakket met heerlijk eten. We vroegen een aantal mensen naar hun eerste keer. Met Too Good To Go dus.

Waste Warrior

Janine “Mijn eerste keer met Too Good To Go was heel speciaal! Ik hoorde eigenlijk voor het eerst van Too Good To Go nadat ik een Facebookpost had gelezen op een groepspagina waar men gratis spullen opzet voor mensen die wat minder te besteden hebben. Sindsdien gebruik ik het enorm veel en volg ik daarnaast de Facebookpagina van Too Good To Go! Mijn eerste keer was bij Bakkerij Voncken in Brunssum en toen ze zei “Ik heb er nog wat extra lekkers voor je bij gedaan” kreeg ik een Magic Box vol dingen waar iedereen van gaat watertanden; belegde broodjes, twee grote broden en een smeuïge Limburgse puddingvlaai! Dat was ook meteen de leukste Magic Box die ik ooit heb gekregen! “

Chefsbar Centre

Raymond “Als restaurant doen wij het net even anders. Wij bieden namelijk een Magic Dinner aan in plaats van een Magic Box. Ons eerste Magic Dinner is al zo lang geleden, ik zou niet eens meer weten wat we hebben gedaan. Maar wat ik nooit zal vergeten, is hoe spannend die eerste keer was. Die vonk voelen we telkens weer! Enerzijds kunnen wij al onze producten gebruiken zonder dat we voedselverspilling hebben én onze gasten kunnen een verrassingsmaaltijd eten in een leuk restaurant. Wat ik leuk vind, is dat we altijd nieuwe gasten ontmoeten die wij ons concept kunnen uitleggen. Vaak zie je dan dat zij het aan vrienden of ouders vertellen, die wij dan later nog eens terugzien. Sinds onze eerste keer met Too Good To Go zijn we helemaal verliefd geworden en gebruiken we het bijna dagelijks. Steeds weer is het de vraag wat we kunnen gaan maken, want we weten namelijk nooit wat we over gaan houden. Zo blijft het altijd spannend, alsof elke keer de eerste keer is!” 25


Hoe wil jij je eitje? 26


E E T L U S T | door Too Good To Go

Nadia Zerouali weet er wel raad mee Culinair schrijfster en presentatrice Nadia Zerouali (44) kan enorm genieten van haar no waste shakshuka. Dit recept schreeuwt namelijk om restjes. De basis van ui, knoflook, tomaat en eitjes wordt maar al te graag opgevuld met groenten. Varieer met de groenten waar jij vandaag zin in hebt of die je achterin je koelkast vindt. Aubergine, courgette, paprika, bloemkool, spinazie, pompoen‌ 27


28


Benodigdheden (voor 2 personen)

E E T L U S T

Shakshuka Bereidingswijze 1 2 3

º

1-2 witte uien

º

1-2 teentjes knoflook

º

3 (over)rijpe tomaten

º

restjes groenten

º

2 eieren

º

milde olijfolie

º

peper & zout

6

º

paprikapoeder

7

º

komijnpoeder

º

Marokkaans brood of

4

5

Pel en snijd de ui en knoflook fijn. Was en rasp of snijd de tomaten fijn. Maak de groenten schoon en snijd in kleine stukjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een tajine of hapjespan en bak hierin de ui en knoflook zacht. Voeg tomaat, groenten, naar smaak peper, zout en de specerijen toe en laat zachtjes tot een saus pruttelen. Breek de eieren erboven en laat ze stollen tot ze gaar zijn. Bestrooi met wat fijngesneden kruiden en/ of verkruimelde kaas. Serveer met warm Marokkaans brood of pitabroodjes en gebruik het brood in plaats van bestek.

pitabroodjes º

eventueel restjes groene kruiden en/of witte kaas

T i p va n N a d i a De ui, knoflook en tomaten laat je in de olie tot saus pruttelen. Dit is de basis. Verder kan je variëren met de groenten die je maar in huis hebt. Ook kun je de witte ui vervangen door rode ui, lente-ui of prei. 29


DEISTWEEDE SOMS NOG VEEL Sinaasappelschillen naar Orangecello

De eerste keer ging voorbij zonder dat je er erg in had. Het ging waarschijnlijk zo snel dat je niet eens zeker wist wat je nou precies op je bord had. En achteraf had je eigenlijk veel meer willen genieten van het moment.

van

Heb je je wel eens afgevraagd wat er met de sinaasappelschillen gebeurt als jij op een terrasje een verse jus hebt besteld? Nou, wij hebben het antwoord. Deze schillen krijgen het tweede leven dat ze verdienen. Het resultaat is een heerlijke premium Orangecello: een lekker fruitig en fris drankje.

Jammer, maar geen reden tot paniek. Veel producten kun je namelijk gewoon een tweede keer gebruiken. We hopen dat je van deze tweede keer meer geniet!

Waar: www.dikenschil.nl Prijs: â‚Ź 20,95

Aardappel naar Bier van

Nederlanders zijn altijd al gek geweest op aardappelen en toch laten we jaarlijks 340 miljoen kilo verloren gaan. Genoeg reden voor Instock om aardappelbier te maken van geredde aardappelen. Proost! Waar: www.instockshop.nl Prijs: â‚Ź 14,99 voor een sixpack 30


KEER BETER DAN DE EERSTE Tomaat naar Ketchup van

40% van de tomatenoogst in Kenia wordt weggegooid. Dat is zonde! Samen met de boeren maakt The Ketchup Project er heerlijke ketchup van. Tijd voor een tosti dus. Waar: www.theketchupproject.nl Prijs: € 14,- voor 4 flessen

Banaan naar Bananenbrood van

Wist je dat bananen het meest gegeten fruit ter wereld zijn? En wist je dan ook dat bananen ook het meest verspilde fruit ter wereld zijn? SUNT zag wel brood in het redden van deze bananen. Bananenbrood om precies te zijn. Waar: SUNT is verkrijgbaar bij verschillende Albert Heijnvestigingen in Nederland en online te bestellen op ah.nl Prijs: € 4,99

Onverkocht eten naar Maaltijd

van

Wist je dat je naast het vinden van je ideale Tindermatch, ook je telefoon kan gebruiken om eten te redden? In de app van Too Good To Go kun je heerlijk eten bestellen van lokale restaurants, cafés, winkels, hotels en bakkerijen. Voor een klein bedrag kun je het eten, meestal vlak voor sluitingstijd, ophalen. Wat je krijgt, is afhankelijk van wat er overblijft. Zo blijft het altijd een verrassing! Waar: App Store & Google Play Store Prijs: Gratis 31


GET SAUCY Sausrecepten om je vingers bij af te likken Zin in zoete verleiding? Of ben je toch meer van de hartige hap? Wat je mood ook is, deze vier sauzen - die je eenvoudig van restjes maakt - voegen de benodigde smeuïgheid toe. Waarschijnlijk heb je zelfs alles al in huis om gelijk aan de slag te gaan! ••••••••••••••••••••••••••••••••••

Pesto van het laatste beetje rucola Doe twee handjes rucola in de keukenmachine. Voeg hier 50 gram walnoten of cashewnoten aan toe. Voeg verder nog 30 gram geraspte Parmezaanse kaas (of laat de kaas weg voor een vegan versie), een half teentje knoflook en een scheut extra vierge olijfolie toe. Pureer het tot een glad geheel. Wanneer de pesto te droog is, voeg je extra olijfolie toe. Breng op smaak met zout en peper. Lekker op een toastje of door de pasta.

32


Dipsaus van zuivelrestjes Gebruik als basis van je dipsaus 3 eetlepels dikke yoghurt (bijvoorbeeld Griekse of soja) of crème fraÎche. Voeg daar een half fijngesneden knoflookteentje of bosuitje aan toe. Roer er vervolgens 2 theelepels kruiden (bieslook en peterselie bijvoorbeeld) doorheen en breng op smaak met zout en peper. Dip je favoriete groenten of chips erin!

Coulis van overrijpe vruchten Doe 250 gram vruchten (bijvoorbeeld frambozen, aardbeien, bosbessen en bramen) samen met 50 gram kristalsuiker en 2 eetlepels water in een pan. Breng het geheel langzaam en al roerende aan de kook totdat alle suiker is opgelost. Pureer tenslotte de saus en serveer bij je favoriete toetje (tip: ijs of cheesecake).

Dressing met zongedroogdetomaatjes-olie Vanaf nu gooi je nooit meer de olie weg waar je zongedroogde tomaatjes in hebben gezeten! Meng 5 eetlepels olie uit het zongedroogde tomaatjes potje met 2 eetlepels citroensap. Snijd 2 zongedroogde tomaatjes fijn en roer deze er doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Mix deze dressing door je favoriete salade.

33


Freddy gaat met de billen bloot


Haal jij ook altijd een nieuw doosje eieren omdat ze op zijn, om er vervolgens thuis achter te komen dat de eieren niet op zijn omdat je altijd nieuwe eieren haalt, omdat je denkt dat de eieren op zijn? Niks om je voor te schamen. Het overkomt iedereen weleens. Zo ook de culinaire helden waar we zo tegenop kijken. Muzikant (van De Jeugd van Tegenwoordig), kunstenaar en foodlover F reddy Tratlehner gaat met de billen bloot voor de voedselverspillings-experts van T oo Good To Go. We nemen een kijkje in de koelkast van Freddy en gaan in gesprek over zijn tips en eerlijke ‘foutjes’. Tijd om taboes te doorbreken! 35


Met de billen bloot Ik heb dus helemaal niks toegevoegd of veranderd aan de koelkast hè. Dat is juist goed. Je gaat vandaag met de billen bloot. Daarom zijn we hier. Het eten dat je nu in de koelkast hebt liggen, heeft eigenlijk al een hele reis afgelegd. ‘Van boer tot bord’ noemen we dat. Thuis ben je eigenlijk verantwoordelijk voor de laatste stappen in die keten: ‘van supermarkt tot bord’. Ok, een soort eigen ecosysteem thuis. I like it. Dat ‘eigen ecosysteem’ bestaat uit 3 simpele stappen: kopen, koken en bewaren. Maak je bijvoorbeeld een boodschappenlijstje voordat je boodschappen gaat doen? Ja, we maken wel altijd een lijstje. Daar zijn we wel van. Dan ben je lekker bezig. Het maken van een lijstje zorgt er namelijk voor dat je niet te veel koopt. Maar kijk je dan ook altijd in je kastjes wat je allemaal nog hebt? Daar gaat het bij ons totaal de mist in.

= Elza Jo (de vrouw van Freddy) Hé, dat doe ik wel!

De naakte waarheid Voor we beginnen, heb ik een hele belangrijke vraag. Waarom is eten verspillen zo slecht? Ten eerste is het natuurlijk zonde van je geld, je had dat geld ook aan iets anders uit kunnen geven. Maar voor ons gaat het meer om het sociale aspect en het milieu. We gooien een derde van het eten weg en tegelijkertijd hebben 700 miljoen mensen in de wereld honger. Dat klopt gewoon niet. Daarnaast gebruiken we land, energie en water om het eten te produceren. Als we het eten dan weggooien, zijn alle grondstoffen dan dus voor niks gebruikt. Om je een beeld te geven: we gebruiken een landoppervlak zo groot als China om eten te verbouwen wat we vervolgens weggooien.

36

Wow. Laten we maar snel beginnen dan. Ik wil hier meer over leren.

Het gaat nu even over mij. Komt het vaak voor dat je dingen koopt waarvan je vervolgens denkt: “Oh, dit had ik eigenlijk nog?” Ja, vind ik wel. Ik denk dat het ook een probleem is dat we gewoon vaak te veel kopen. En daar probeer ik echt steeds meer op te letten. We hebben vaak nog genoeg in huis. Het is goed dat je daar op let. Als je eerst kijkt welke producten je nog hebt liggen, kan je je boodschappenlijstje gebruiken om je koelkast aan te vullen in plaats van ‘m tot de nok toe te vullen. Weet jij precies wat er op dit moment in je koelkast staat? Nauwelijks… Of nee, als ik écht eerlijk ben weet ik dat niet. Laten we eens even kijken. Ah, je hebt wel heel netjes allemaal dingen in bakjes zitten. Weet je wat daar in zit? Dáár gaan we juist de mist in! Daar gaat mijn vrouw nog wel eens de mist in! Die zegt dan “Oh, ik vind het zo zonde dat alles weggaat” en vervolgens blijven die bakjes allemaal in de koelkast staan.


Herkenbaar. Dat soort bakjes kun je het beste helemaal vooraan in de koelkast zetten, om te voorkomen dat je ze vergeet. Heeft een van jullie vroeger wel eens vakkengevuld? Nee… Wat ze in de supermarkt spiegelen noemen, ook wel FIFO (first in, first out, red.), kan je ook thuis doen! Wat als eerste op moet, kun je het beste ook vooraan in de koelkast zetten. Dat is slim, goede tip!

Ik weet het eigenlijk ook niet, dit zijn Freddy’s projectjes. Het zou ook kookvocht kunnen zijn van toen ik een tijdje terug inktvis maakte. Toen had ik bedacht van het kookvocht soep te maken. Dit valt wel in de categorie UFO dus. Zullen we het proberen te identificeren? Ja we gaan het even ontdooien. En de vraag is natuurlijk wanneer je het dan ingevroren zou hebben. Enig idee? Ik denk eerste maand corona.

Obscure objecten Bakjes die te lang blijven staan, is ook een heel bekend fenomeen in de vriezer. Weet je hoe we dit soort bakjes noemen als je ze in de vriezer tegenkomt? Nee?

UFO’s - Unidentified Frozen Objects. Haha, ja die hebben wij sowieso. Ik heb beloftes gemaakt om met een paar producten dingen te maken die ik nooit ben nagekomen. Wij hebben onaffe projecten. “Oh, ik ga fermenteren, ik koop alles daarvoor” en dan blijft het toch liggen. Oké, laat maar zien dan. Wat hebben we hier, vissticks. Vissticks zijn geweldig. WAT IS DIT?! *Houdt een bekertje zonder deksel gevuld met een wit goedje omhoog* Dit is volgens mij gastrique. Dat is wat je gebruikt om sauzen te maken. Denk je dat je dit nog gaat gebruiken? Ja, maar wel pas als ik Hollandaisesaus ga maken. Ik weet niet hoe lang het nog houdbaar is, dus waarschijnlijk ga ik het niet meer gebruiken. De rest is allemaal heel normaal. Indonesische toetjes, Indonesische sponsjes, bladerdeeg, worstjes, smoothiefruit. Ik hou echt van smoothiefruit, zo handig.

Dat is wel al een soort van datum. Maar als je er echt zeker van wil zijn… Gaan jullie nu naar stickeren toe? Ja, als je er echt zeker van wil zijn op welke datum je iets ingevroren hebt en wat het is, kun je best een stickertje op het bakje doen met de datum en de inhoud. Dit kan ook handig zijn voor in de koelkast!

"Dit zijn Freddy’s projectjes" Dus dan hang ik hier op de voorkant van de koelkast een stickervel met mijn hoofd en een tekstvak. Ook wel leuk voor Too Good To Go om te maken. *Freddy proeft ondertussen een beetje van het wittige, half ontdooide mengsel waarvan hij denkt dat het gastrique is en spoelt snel zijn mond* O, ik weet al wat dit is! Dit is eiwit. Dat had ik over na het maken van tiramisu. En daar kan je dan merengue mee maken mensen, maar dat werd een beetje teveel na de tiramisu. Dus vandaar.

Lees verder op de volgende pagina

En weten we ook wat dit is?

37


38


Eitjes testen Weet je trouwens hoe je het beste kunt checken of iets nog goed is? Door op jezelf te vertrouwen en je zintuigen te gebruiken: eerst kijken naar het eten, dan ruiken en tot slot voorzichtig proeven. Maar dat kan niet bij eieren, toch? Daar is wel een spannend trucje voor. O, is dat als ze blijven drijven dan zijn ze nog goed? Precies andersom, als ze blijven drijven zijn ze niet meer goed. *Freddy pakt gelijk een bak water en een eitje uit de deur van de koelkast* We gaan het meteen testen. Oh, deze blijft drijven, dus die kan dan eigenlijk niet meer gegeten worden.

Freddy's trucjes Dit is trouwens een mooi zakje met een verhaal! En gelijk wel een tip van Fred. Nee, dit heb ik bedacht. Dit is wel een tip van Fred, met tussen aanhalingstekens mijn vrouw. Dit is tomatenpuree en daar hadden we enorm veel van. Dat kan je dan als 1 blok invriezen, maar dat gaat niet werken als je een beetje nodig hebt. Dus toen heb ik bedacht dat het wel handig is om het in een ijsklontjesding te doen. En nu kan je dus iedere keer als je het nodig hebt 1 blokje pakken. Dan is het een veel betere maat dan van die grote blikken. En nog een tip: als je iets gaat ontdooien, doe dat in de koelkast. 24 uur van tevoren, dan is het ontdooid wanneer je het wilt gebruiken.

Oeh, toastjes. Mmm, die zijn helemaal taai geworden. *Freddy pakt keukenmachine* Maar daar kan je nog makkelijk paneermeel van maken!

"Dit is trouwens een mooi zakje met een verhaal!" Dat is een goeie. En je gaat over 2 dagen op vakantie toch? Wat moet je nog allemaal opeten voor je op vakantie gaat? Oh, hier ligt nog spinazie en feta. Daar maak ik straks nog een omelet van. Sowieso is een omelet echt perfect om restjes in te verwerken. Je kunt het echt op alle momenten van de dag eten: ontbijt, lunch en als een snel diner. Dat is echt een hele goede tip. Laten we daar mee afsluiten. Je bent goed bezig, Freddy!

"Sowieso is een omelet echt perfect om restjes in te verwerken"

Klopt, want als je het er te lang buiten legt, kan het snel bederven. Maar als we het zo zien, doen jullie dat eigenlijk hartstikke goed! Wacht, we kunnen ook nog even in de broodtrommel kijken. 39


GEBRUIK JE ZINTUIGEN Weet jij al hoe het moet? Checken of je eten nog eetbaar is? We nemen eerst de theorie met je door voordat je het zelf in de praktijk kan gaan toepassen.

Bekijk altijd eerst de datum op het etiket. Dit kan een THT- of TGT-datum zijn. THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’ (met de nadruk op “ten minste”) en staat op het etiket van producten die niet snel bederven. Wanneer de THTdatum verstreken is, kan de kwaliteit van het product wel achteruit gaan maar loop je weinig risico voor je gezondheid. Voorbeelden van THT-producten zijn pasta, rijst en groenten of fruit uit blik.

TGT

staat voor ‘te gebruiken tot’. Maar let op: de datum die erop staat, is de laatste dag waarop je het product nog kan gebruiken. Het moet dus eigenlijk 'tot en met' zijn. Deze datum wordt vermeld op bederfelijke producten zoals bijvoorbeeld vlees, vis en vers gesneden groenten of fruit. Het consumeren van TGT-producten na de houdbaarheidsdatum kan een risico zijn voor je gezondheid. Houd deze producten dus zeker in de gaten wanneer je geen onnodige voedselverspilling wilt.

40


Het is goed om op de THT-datum te letten, maar je hoeft deze niet blindelings te volgen. Vaak zijn THT-producten nog veel langer lekker en veilig om te eten dan dat de datum aangeeft. Hoe je dit kunt checken? Simpel: gebruik je zintuigen.

KIJKEN Kijk naar het product. Als het een rare kleur heeft of als er schimmel op zit, is het vaak niet meer eetbaar. Maar bijvoorbeeld bij harde kaas kan je de schimmel er gewoon afsnijden. Heb je goed gekeken? Gebruik dan je neus.

RUIKEN Ruik aan het product. Komt er een vieze lucht vanaf die je niet kan plaatsen of niet bij het product past? Eet het dan niet. Ruikt het eigenlijk nog prima of zelfs lekker? Gebruik dan je mond.

PROEVEN Proef het product voorzichtig. Zit er een raar smaakje aan? Laat het dan staan. Smaakt het nog helemaal goed en hebben je smaakpapillen niks geks ontdekt? Dan kan je het waarschijnlijk nog gewoon eten.

41


Vind je dit lekker? Iets lekker leren vinden? Het kan! Vind jij het spannend om nieuwe dingen te proberen? Ben jij een moeilijke eter en belanden dingen daarom nog wel eens in de prullenbak? Met deze producten kun je natuurlijk altijd iemand anders blij maken, maar je kunt ook een poging doen om jezelf, en een ander, toch te verrassen door iets te leren eten. Wij geven je een paar handige tips die je helpen bij het trainen van je smaakpapillen.

EXPERIMENTEER Bijna elk product kun je op heel veel verschillende manieren bereiden. Je lust misschien geen gekookte aardappelen, maar wie weet vind je ze wel lekker als ze gebakken zijn of gekruid. Laat de smaak van het product niet de overhand voeren, maar experimenteer met verschillende bereidingswijzen en specerijen.

wil ook g o wa to e t H Een gerecht

kan nog zo lekker zijn

maar als het eruit ziet als een

niet te identificeren prutje begin je al verkeerd. Zorg ervoor dat het er smakelijk uitziet en dat het water je al in de mond loopt

Forceer niks

als je ernaar kijkt.

Bespaar jezelf een trauma en dwing jezelf (of een ander) niet om iets te eten. Het kan even duren voordat je aan een smaak gewend bent. Geef het tijd!

Combineer BOUW HET LANGZAAM OP Lust je geen kaas en wil je het heel graag leren eten? Begin dan niet meteen met een uitgesproken kaas. Er zijn namelijk genoeg mensen die verschillende soorten kaas lusten, maar de rillingen krijgen van sterke blauwe kaas. Begin bij het begin en probeer eerst jonge kaas of een kaas met een zachte smaak zoals mozzarella. Zodra je dit lust kun je het langzaam opbouwen naar het heftige werk.

42

Houd jezelf voor de gek en combineer dingen die je niet lekker vindt met iets wat je wel lekker vindt. Combineer fruit dat je niet lust met ander fruit waar je wel van houdt en maak er bijvoorbeeld een smoothie van! Groenten die je niet lekker vindt, kun je bijvoorbeeld heel klein snijden en door de pastasaus of curry mengen. Hou je niet van mozzarella? Smelt het dan op een tosti en combineer het met overheersende smaken zoals pesto en tomaat. Op deze manier raak je langzaam gewend aan de smaak.


Van voor en van achter Soms is de andere kant óók heel lekker

Streel de steel Snijd je ook altijd het topje van je champignonsteeltjes af? Dit hoeft eigenlijk alleen maar wanneer dat stukje hard is en daardoor niet lekker is om te eten. Laat het hele steeltje dus aan de champignon wanneer het kan en streel ‘m gewoon eventjes schoon met een champignonborsteltje. Dat scheelt weer waste! 43


Lekkere kontjes Je houdt ervan, of je laat de kontjes in de zak zitten totdat ze helemaal hard zijn. Behoor je tot de laatste groep? Probeer dan iets nieuws met die broodkontjes. Want je kunt er zรณ veel mee maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van croutons voor in de soep of over een salade, maar ook wentelteefjes, paneermeel, bruschetta of een broodpudding (zie pagina 50)? 44


Weelderige bos Aan het uiteinde van je venkel groeit een weelderige groene bos. Het is hele-maal okĂŠ als je de knol glad wil maken, maar bewaar het groene loof wel. Deze groene plukjes hebben namelijk ook een anijsachtige smaak en zijn daarom ideaal om te gebruiken als garnering. 45


Wat voor

FOOD LOVER ben jij?

Een derde van al het voedsel wordt verspild. Heerlijke sappige

1 2

groenten en fruit eindigen zonder glorie in de prullenbak. Dat is echt een enorme afknapper. Daar

Wat vind jij belangrijk in een maaltijd? A

Ik laat me graag verleiden door de seizoenen en haal het liefst iets lekkers uit de buurt.

B

Ik ben kieskeurig. Ik heb een lijstje met eisen en stop niet zomaar iets in mijn mond.

C

Ik sta altijd open voor nieuwe ervaringen. Een nieuw stuk fruit of groente dat ik nog niet eerder heb geproefd? Kom maar op!

Oh jee! Een beurse plek op je perzik! Wat nu? A

Dat overkomt mij nooit. Ik heb al lang mijn tanden erin gezet voordat dit gebeurt.

B

Maakt niet uit, niemand is perfect, en anders maak ik er een heerlijke jam van.

C

Snel opeten voordat hij echt bederft!

kunnen we met een beetje liefde samen iets aan doen. Doe de quiz om te achterhalen wat voor type food lover jij bent en hoe jij zo min mogelijk kunt verspillen.

46

3

Boer zoekt klant. Een boer in de buurt zit met een overschot, wat doe je? A

Die boer help ik natuurlijk! Ik ben dol op boeren en laat me graag verrassen door hun producten. Wie weet maken we later nog een ritje met de tractor‌

B

Heerlijk, er gaat niets boven een verse wortel uit de buurt.

C

Daar stap ik op af! Laatst trof ik een boer met een mooie grote zak aardappelen voor een goede prijs. Dat is lekker voor ons allebei.


5

Je moet iemand niet afschrijven vanwege zijn leeftijd. Gewoon een beetje pimpen met een paar lekkere kruiden. Je zult versteld staan hoe lekker dingen nog kunnen zijn.

De meeste voedselverspilling in Nederland vindt thuis plaats; je hebt al snel eten te veel gemaakt. Wat doe jij hiermee? A

Niet weggooien! Als je er een folietje overheen trekt en het eten koel bewaard kan je heel veel producten later nog veilig gebruiken.

B

Als je deelt heb je meer. Samen genieten van elkaar en van je eten.

C

Daar krijg ik het warm van, want voedselverspilling is niet goed voor het klimaat.

(9 - 11 punten)

Jij weet wat je wilt. Gewapend met een boodschappenlijstje ga je recht op je doel af. Verspillen is hartstikke zonde! Daarnaast vind je het belangrijk om veilig te eten. Krijg je iets niet op of heb je bij het koken niet alles gebruikt? Doe er zo’n handig rubbertje overheen en zet het in de koelkast of vriezer. Dan hoef je later niet naar de dokter!

3) Avonturier (12 - 15 punten)

Jij bent open-minded. Het maakt jou niet uit of eten er een beetje anders uitziet. Sterker nog: je houdt wel van een avontuurtje. Zorg wel dat jij veel recepten kent (of in de kast hebt staan), zodat je met al die verschillende ingrediënten en restjes altijd weer heerlijke nieuwe gerechten weet te maken. Zo houd je het lekker spannend.

ANTWOORDEN:

C

2) Better safe than sorry!

1a = 1 punt, 1b = 2 punten, 1c = 3 punten

Gewoon even aan snuffelen. Dat doen we in de natuur ook. Meestal is het nog prima eetbaar.

2a = 2 punten, 2b = 3 punten, 2c = 1 punt

B

Jij bent echt een natuurliefhebber. Lekker, puur en uit de buurt; daar houd jij van. Ga daarom eens kijken bij die knappe boer(in) in de buurt. Die heeft prachtige producten uit het seizoen. En wist je dat je van je schilletjes, pitjes en andere restjes prachtige vruchtbare aarde kunt maken? Echt iets voor jou!

3a = 3 punten, 3b = 1 punt, 3c = 2 punten

Kom maar uit de kast, dan eet ik je meteen op. Een dagje is in dit geval geen probleem, weggooien is zonde!

(5 - 8 punten)

4a = 2 punten, 4b = 1 punt, 4c = 3 punten

A

1) Puur natuur

5a = 2 punten, 5b = 3 punten, 5c = 1 punt

4

Je vindt in de keuken een blik artisjokharten dat tenminste houdbaar is tot… gisteren! Wat nu?

Uitslag

47


48


LaAt Zien waT JE In hUis heBt Haal alles uit de (koel)kast voor de broodpudding van Estée Strooker

Estée Strooker (29) deed op haar twintigste mee aan het tvprogramma MasterChef Nederland en ging er ook nog eens vandoor met de winst. Ze opende al snel daarna haar restaurant ‘t Amusement in Arnhem, waar ze creatieve verrassingsmenu’s serveert. Daarnaast runt ze haar eigen Eetwinkel STROOM, was ze te zien in verschillende programma’s op 24Kitchen, heeft ze haar eigen blog en schreef ze twee kookboeken. Estée heeft oog voor het complete plaatje: “Als je ziet hoeveel moeite het kost om een handje bramen te plukken of om graan te oogsten, om daar vervolgens bloem van te maken om daar weer brood van te kunnen bakken, dan realiseer je je hoeveel moeite, ambacht en aandacht er in je eten zit. En dat dit ook de moeite waard is om goed mee om te gaan. Om met volle teugen van te genieten. En dus ook niets te verspillen.” Estée maakt speciaal voor Eetlust een no-waste broodpudding. Een makkelijk en nonchalant recept, zoals Estée het zelf noemt. “Je kunt er mee variëren en het komt dus niet zo nauw met afwegen.” Laat met dit zoete recept zien wat je in huis hebt, want er zijn zo veel varianten op dit recept mogelijk dat je er niet speciaal een heel lang boodschappenlijstje voor hoeft te maken.

49


BrooDpuddinG van ­o vergebleven brood Voor dit recept vind ik het het mooist om een tulbandvorm te gebruiken. Deze doet lekker feestelijk aan en bovendien is het de perfecte kruising tussen een cake en een pudding. Ik heb voor dit recept echt al mijn restjes gebruikt. Ik geef je dus ook in de ingrediëntenlijst genoeg alternatieven voor ingrediënten, zodat je niet je huis uit hoeft om naar de winkel te gaan. Gewoon gebruiken wat je in huis hebt!

beNodiGdheden 200 ml 100 ml 300 ml

yoghurt karnemelk melk (Je hebt niet alle zuivelproducten nodig, dit had ik nog over. Je kan ook kiezen voor plantaardige melk of alleen karnemelk/ yoghurt. Te dik? Gebruik wat water!)

75 g 4 4 el

amandelmeel eieren poedersuiker (normale of basterdsuiker is ook prima!) snufje zout bakpoeder kaneel

1 1/2 el 1/2 el 2 2 4

croissants krentenbollen plakken brood (Ook te vervangen door normaal brood, beschuit, bolletjes of suikerbrood. Gebruik wat je over hebt!)

100 ml 40 g

honing roomboter

3 perziken 2 appels 6 pruimen 2 handjes bramen (Ook hier is alles wat je over hebt lekker!) 50

cakevorm (tulband) olie om de vorm in te vetten handje bloem


BerEiDingswijze 1 Meng in een grote kom de yoghurt, karnemelk, melk en eieren en zeef daar het amandelmeel overheen. Meng alles door elkaar tot het de dikte van een pannenkoekenbeslag heeft bereikt, bij voorkeur iets dunner. Voeg een snuf zout en de kaneel toe. Doe de halve eetlepel bakpoeder en vier eetlepels poedersuiker erbij en meng het geheel goed door elkaar. 2 Scheur het brood in grove stukken en meng deze door het beslag heen. Laat een tijdje wellen. 3 Snijd het fruit in grove stukken. Verwarm in een koekenpan de honing en laat die karameliseren tot het bruin is en lekker begint te geuren. Voeg hier ondertussen het gesneden fruit aan toe. Karameliseer het fruit voor circa 3 minuten door het af en toe om te scheppen . 4 Voeg de roomboter toe en laat alles lekker sudderen voor vijf minuten. Er ontstaat op deze manier een soort vloeibare karamelsaus met stukjes fruit er in. Meng de de karamelsaus door het puddingmengsel. 5 Vet de tulbandvorm in met een laagje olie, pak een handje bloem en bestuif de vorm. Schep het puddingmengsel in de vorm en bak de pudding eerst voor 30 minuten op 180 graden en daarna nog 45 minuten op 130 graden. 6 Laat de pudding goed in de vorm afkoelen. Snijd de randjes voorzichtig los met een mes en leg hem op een mooi bord.

51


Vjeze Fur

Mijn gehakt heeft een aantal tinten grijs, wat moet ik hiermee?

Schrik daar niet van. De eerste keer dat ik dit tegenkwam wist ik ook niet zo goed wat ik daar mee aan moest. Het is een natuurlijke reactie van de proteienjen in het vlees die in aanraking komen met de zuurstof waardoor het vlees grijzig wordt. Dat heeft niks met de versheid te maken. Je kan het gewoon bakken en eten. Het is gewoon goed. Naarmate je meer gehakt tegenkomt in je leven, zul je zien dat dit echt heel normaal is.

Mijn kadetjes zijn uitgedroogd, wat kan ik er nu nog mee doen?

Kadetjes zijn een wonder van de natuur. Ook als ze uitgedroogd zijn, kun je er nog genoeg mee doen. Ik smeer ze meestal in met een beetje water zodat ze weer mooi gaan glimmen. Daarna stop ik ze in een hete oven en gluur ik af en toe door het raampje om te zien hoe er kleine druppeltjes condens op de glooiing ontstaan. En anders kun je er nog vanalles mee zoals kleine blokjes kruttons. Of een hete tosti met zacht gesmolten Gruyere kaas om maar wat te noemen. 52

helpt je een handje


Moet ik bij yoghurt strak op de datum letten?

Wat ik dan doe is even kijken of er geen groene afscheiding is te zien. Als dat niet zo is streel ik zachtjes met mijn wijsvinger over het oppervlakte. Ik poer er een beetje in en ruik er dan even aan. Langzaam steek ik met gesloten ogen mijn vinger in m’n mond en denk ik aan een Alpenweide vol met gele lentebloemen. Yoghurt gaat pas echt slecht als ie zuur ruikt en er dikke klodders uit het pak komen. Als je hier vaker last van hebt, adviseer ik je toch even om contact op te nemen met een van onze experts.

Ik heb last van schimmel. Kan ik schimmel van een blok kaas wegsnijden?

Iedereen krijgt hier vroeg of laat wel een keer mee te maken. Een vervelend probleem. Voor elke kaas geldt een andere aanpak. Er zijn natuurlijk de schimmelkazen zoals brie, camembert en blauwe kaas waar de schimmel op hoort te zitten. Let daarbij wel goed op wat voor een schimmel er op zit. Zitten er twee soorten schimmel op dan zou ik toch adviseren om die tweede er af te halen. Bij de harde kazen kan je het gewoon wegsnijden en dooreten. Al is dat wegsnijden soms geen pretje. Op zachte kaas verspreiden de bacteriën zich een stuk sneller! Mijn advies is toch wel om zachte kazen met schimmel weg te gooien. Ook bij kaas geldt; voorkomen is beter dan genezen. Bewaar daarom uw kaas in het midden van de koelkast in een gesloten bakje, zo voorkomt u kruisbesmetting en haalt u meer plezier uit uw kaas-ervaring.

"Ik heb last van schimmel" Mijn banaan is gekneusd… Wat kan ik hier nog mee doen?

Nog zo veel! Mijn gymlerares zei altijd; een gekneusde banaan kun je niet de prullenbak in laten gaan. Ik maak er heerlijke zoete smoothies van of bananenbrood of pannenkoeken of broodpudding. Laat je fantasie de vrije loop en laat je meevoeren, zo kom je op de meest onverwachte en spannendste recepten uit.

Is mijn rucola nog te eten? Mijn zak staat op springen... Ja. Heel erg herkenbaar. Soms bewegen ze zelfs een beetje. Door een speciaal luchtmengsel dat wordt toegevoegd is de rucola langer houdbaar, waardoor de zak dus bol gaat staan. Wil je zien of de sla nog goed is? Kijk of ie niet verkleurd is of te slap.

"Mijn zak staat op springen" Voor een recept had ik alleen eigeel nodig. Ik heb het eiwit opgevangen in een bakje. Wat kan ik met het eiwit doen?

Eiwit is goed in te vriezen. Ook kan je er tal van andere gerechten mee maken zoals, m’nrengue, pavlova, een fit-kech shake of macarons. Tip van Fred: sommige mensen hebben een eiwit allergie waardoor ze een branderig gevoel kunnen krijgen. Heb jij een eiwitallergie, bespreek dit dan met je partner en kijk hoe jullie hier samen omheen kunnen werken.

Ieuwl… Er zitten witte ­vlekken op mijn chocolade! Wat nu?

Je sjokomelajo ziet er misschien niet meer uit zoals de eerste keer dat je ‘m opende, maar hij is nog prima te eten. Bewaar sjokomelajo niet op vochtige plekken, zo ontstaat er condens waarbij de suikers omhoog komen en weer opdrogen op de sjokomelajo. Sugarbloom of suikerrijp noemt men dat. Bewaar de sjokomelajo daarom ook niet in de koelkast. En als het je echt tegenstaat kan je de sjokomelajo altijd nog smelten in een heerlijke warme vloeibare saus.

53


54

ZO STEL JE HET ZO LANG MOGELIJK UIT


FERMENTEREN MET:

CHEMIE Fermenteren en wecken klinken misschien niet als activiteiten waar je het in eerste instantie heel heet van krijgt. Maar het zijn lekkere manieren om overgebleven producten een tweede leven te geven. Door ermee te experimenteren, kun je hele spannende en tongstrelende smaken ontdekken. We gaan samen met circulair chef-kok Bryce Steba (30) op ontdekkingstocht. En dat is zeker geen straf. Deze koning van het fermenteren en wecken weet precies welke smaakexplosies er voor jou binnen handbereik liggen. Vroeger op school dacht Bryce ook zeker niet dat hij warm zou lopen voor fermenteren en wecken. Sterker nog, hij begon na zijn middelbare school als fanatiek waterpoloër aan een sportopleiding. Maar toen hij merkte dat hij net iets te vaak spijbelde om naar zijn bijbaantje in een restaurant te gaan, ging er een knop om. Het werd tijd om zijn passie voor koken achterna te gaan en te switchen naar de koksopleiding. De liefde voor koken was niet te stoppen. Bryce werkte onder andere als chef-kok bij vishotspot Pesca en stond aan het roer van de keuken van Het Veronicaschip, beiden in Amsterdam.

IN

EEN

POTJE

Steeds vaker kwam Bryce in aanraking met verspillingsvrij koken. Toen hij werkte op Het Veronicaschip realiseerde hij zich meer en meer dat er iets moest gebeuren op het gebied van voedselverspilling. Hij ging experimenteren met circulair koken en ontdekte een onuitputtelijke bron aan creativiteit bij zichzelf. In 2019 waagde hij de sprong om zijn eigen Atelier Thuisbasis te beginnen. Een circulaire broedplaats waar hij omringd wordt door weckpotten, fermentatieprocessen en waar Bryce zijn circulaire creativiteit kwijt kan in de keuken en met het geven van workshops. En dat deze man goed is in wat hij doet, weten we zeker als we een gekarameliseerde bananenschil op suikerbrood van hem proeven. Wauw.

“Circulariteit is voor mij een onuitputtelijke bron van creativiteit”

Fermenteren en wecken voor groentjes Maar oké, wecken en fermenteren dus. Wecken is eigenlijk niets meer dan je producten door de toevoeging van zout of suiker langer goed houden. Door overgebleven producten te wecken, kunnen ze het nog best een tijdje uithouden. Bryce opent onze ogen als hij vertelt dat jam eigenlijk het bekendste voorbeeld van wecken is. Als je zelf toe bent aan je weck-ontgroening kun je volgens Bryce gemakkelijk beginnen met citroen op grof zout (zie recept). Zo maak je je eigen confit van citroen en dat is volgens hem echt een van de meest sexy smaken die je kunt gebruiken in een dressing. Fermenteren is net een ander proces. Daarmee trek je de chemie in een potje nog iets verder door en laat je eigenlijk op gecontroleerde wijze je producten bederven. We snappen ook echt wel dat dit niet heel aantrekkelijk klinkt, maar juist door dit te laten gebeuren, ontstaan er probiotica die goed zijn voor je lichaam en hele spannende (zoetzure) smaken creëren. Heel veel mensen staan er niet bij stil dat yoghurt eigenlijk ook een fermentatieproces is. Zelf aan de slag? Met deze twee recepten van Bryce geniet jij ook langer! 55


Basisrecept KOMBUCHA

Benodigdheden voor 1 liter º 120 gram suiker º 860 ml water (zonder chloor of fluoride) º 2 theezakjes of 3 tl zwarte thee (tip: net thee gedronken? Hergebruik dan het zakje in dit recept) º 100 ml kombucha als startvloeistof º 1 SCOBY (letterlijk “symbiotic culture of bacteria and yeast“. Zoek op internet naar verkoopadressen) º kaasdoek º elastiekje º zeef º thermometer º weegschaal/maatbeker º weckpot met inhoud van 1,5 liter º een fles (liefst met beugel) om je kombucha in te bewaren

3

Voeg de rest van het water toe en haal de thee(zakjes) uit het mengsel. Dit doe je om de temperatuur te laten zakken - SCOBY houdt niet van temperaturen hoger dan 40°C! Check voor de zekerheid de temperatuur met de thermometer.

4 Voeg de kombucha startvloeistof en de SCOBY toe.

Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt wordt van thee, suiker en een levende startercultuur.

Bereiding 1 Breng ongeveer een vijfde van het water aan de kook en doe dit vervolgens met de suiker in de weckpot. Roer het geheel goed door tot de suiker is opgelost. 2 Voeg de thee(zakjes) toe in de weckpot en laat het mengsel ongeveer 10 tot 15 minuten trekken. Hoe langer je de thee laat trekken, des te sterker de smaak wordt! 56

5 Leg de kaasdoek over de pot en bevestig deze met het elastiekje. Zet het mengsel op een donkere plek op kamertemperatuur en laat het 7 tot 14 dagen fermenteren. 6 Begin na 7 dagen te proeven om te bepalen of je hem al lekker vindt. Hoe langer je hem laat staan, hoe meer het een azijnsmaak krijgt. Wanneer jij vindt dat de fermentatie klaar is, haal je de SCOBY uit de pot. Tip: De SCOBY kan je voor een volgende keer bewaren. Voeg wat kombucha toe aan de SCOBY als bewaarvloeistof en zet deze in de koelkast. 7 Zeef de kombucha om eventuele deeltjes te verwijderen. Stop de kombucha in een fles en zet in de koelkast. Dit stopt de fermentatie.

Proost! Je hebt je eigen kombucha gemaakt!


Geweckte ­ citroen van Atelier Thuisbasis (snelle versie)

Benodigdheden º 6 citroenen (deze moeten mooi rijp zijn) º 250 gram zout º weckpot om de citroenen in te bewaren

Bereiding 1 Doe de citroenen in een grote pan/bak met water en laat deze 24 uur staan. 2 Haal ze uit het water en maak inkepingen door kruislings de schil en het vruchtvlees in te snijden. Let op! Snijd niet helemaal door de citroen heen. 3 Strooi een eetlepel zout in de inkepingen. 4 Stop de citroenen in de weckpot en stamp het geheel goed aan. 5 Voeg vervolgens de rest van het zout toe en sluit de pot goed af. 6 Laat 2 tot 3 weken op een droge plek op kamertemperatuur staan. Daarna zijn ze klaar voor gebruik! Spoel wel eerst goed al het zout van de citroenen af. Daarna kan je de schil in fijne reepjes snijden en gebruiken bij bijvoorbeeld steak tartaar of in de boter van je gebakken vis. Het vruchtvlees is een heerlijke smaakmaker in dressings. 57


Vluggertjes

Klaar in een wip

Bananen pindakaas bites Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om van een (overrijpe) banaan te genieten. Neem bijvoorbeeld deze bevroren bananensnacks met pindakaas en chocolade. Een recept voor ultiem genot.

1

Neem een overrijpe banaan en snijd deze in dunne plakjes.⁣

2

Leg de helft van de plakjes op een bord met bakpapier en besmeer deze plakjes met pindakaas.⁣

3

Leg de overige plakjes op de besmeerde plakjes alsof je een soort hamburgers maakt.⁣⁣

4

Stop deze 2 uur in de vriezer.⁣

5

Haal ze na 2 uur uit de vriezer en dip ze in gesmolten chocolade.⁣

6

Leg ze terug op het bord en zet het nog 1 uur in de vriezer tot de chocolade hard is.

7 58

Tijd om te genieten!


59


Zoete tortillachips van wraps We zijn het er waarschijnlijk allemaal over eens dat je wraps alleen in onbegrijpelijke aantallen kunt kopen. Maar wist je dat je van overgebleven wraps heerlijke zoete tortillachips kan maken?

60

1

Neem de wrap(s) en snijd deze in 8 gelijke stukken (als een taart).⁣

2

Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.⁣

3

Smelt een beetje (plantaardige) boter of kokosolie en voeg hier naar smaak kaneel en suiker aan toe. Besmeer de tortilla's met het mengsel.⁣

4

Bak ze 15 tot 20 minuten in een hete oven (200 °C) goudbruin en knapperig⁣.⁣

Je kunt ze tussendoor een keer omdraaien en ook de andere kant besmeren, maar als je lui bent en het niet snel genoeg kan gaan, kan je dat ook niet doen.


Spinazie Smoothie Ken je van die megazakken spinazie waarvan je maar de helft nodig hebt? Wij maken een groene smoothie van de andere helft. Wanneer je het combineert met fruit is het heel lekker én heel gezond. Ideaal om fit, vitaal en in vorm te blijven!

1

Neem 1 hand (50 gram) spinazie, 1/4 komkommer, 1/2 avocado, 1 appel, 1 banaan, 1 el citroensap en 200 ml ongezoete amandelmelk en gooi alles bij elkaar in de blender.

2

Even pureren en voilà: een heerlijke smoothie!

Meer ­ luggertjes? v Ging het voor jouw gevoel ietsje té vlug? Geen zorgen! Op de Instagrampagina van Too Good To Go vind je nog veel meer smakelijke gerechten waar je supersnel van kunt genieten. @toogoodtogo.nl

61


62


TIJD OM JE HANDEN VIES TE MAKEN

DOWN &DIRTY

We moeten het even hebben over het naspel. Want wat doe jij met jouw groente-, fruit- en tuinafval? Je kunt het natuurlijk in de gft-bak gooien, maar je kunt het ook zelf composteren. Hiermee bespaar je niet alleen energie, maar je zet ook jouw afval om in een goede bodemverbeteraar voor je tuin. Zo haal je pas écht alles uit je eten. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen paniek, wij maken van jou een compost-ster. Bereid je voor om vies te worden.

Stap 1: Materiaal In een grote tuin kan je een open composthoop beginnen. Heb je een tuin met weinig ruimte? Kies dan voor een gesloten houten of plastic compostvat. Als je geen tuin hebt en in de keuken of op je balkon aan de slag gaat, kun je kiezen voor bijvoorbeeld een composteertrommel of wormenbak. Al deze systemen zijn te vinden in het tuincentrum of online. Stap 2: De perfecte plek Nu je het juiste materiaal hebt, kun je op zoek naar de perfecte plek. Kijk eens rond in je tuin of op het balkon. Is er een schaduwrijke plek waar misschien enkele uren ochtendzon is? Dat is de beste plek voor de composthoop. Het is belangrijk dat de composthoop niet te lang in de zon staat want dan droogt het uit. En als we iets niet willen… Stap 3: Zorg voor variatie Van altijd maar hetzelfde riedeltje afwerken wordt niemand blij. Ook je composthoop niet. Daarom is het belangrijk om te blijven variëren. Op de bodem van de composthoop leg je een dikke laag luchtig materiaal zoals houtsnippers, fijne takjes, houterige stengels, etc. Daarna zorg je voor een goede afwisseling tussen ‘bruin’ en ‘groen’ materiaal. Groen materiaal heeft een hoog vochtgehalte. Denk aan gras, groenten en plantenresten.

Bruin materiaal, zoals stro en houtsnippers, is droog en stug en zorgt voor structuur. Stap 4: Houd het nat We houden van nat, maar in het geval van je composthoop niet té nat. Je checkt dit heel gemakkelijk door een handvol halfverteerde compost in je hand samen te persen. Als er helemaal geen vocht uitkomt, is het materiaal te droog. Wordt het een vochtige natte brij wanneer je het samenknijpt? Dan is het te nat. Zie je wat vocht verschijnen maar blijft de structuur van de compost luchtig? Dan is het perfect. Stap 5: Lucht goed door Het woord beluchtingsstok zegt je misschien nog niet zo heel veel, maar deze gadget mag niet ontbreken in dit proces. Je gaat de beluchtingsstok vanaf nu namelijk wekelijks gebruiken. Prik hem op een aantal plaatsen in het composterend materiaal, draai ‘m vervolgens een kwartslag en trek ‘m weer naar boven. Zo kan er lucht bij de compost, kan het lekker gaan broeien, en heeft je composthoop een grotere kans van slagen. Zo, met al deze informatie kom je al een heel eind. Nu is het tijd om echt alles uit je eten te halen en je afvalberg te verkleinen. Let’s get down and dirty!

63


UITGEVER Too Good To Go Nederland

CHEF REDACTIE Marieke Graat

BEELDREDACTIE Jesse van de Valk Nicole van Brummelen

TEKST REDACTIE Celine Poulussen Gijs Pieters Mel Krul Nicole van Brummelen Sharonne van Diemen

EINDREDACTIE Gijs Pieters Marieke Graat Sabine te Braake

FOTOGRAFIE

AAN DEZE EDITIE WERKTEN MEE Alain Honnebier Denise Scholte Studio Harm & Elke Café Huyschkamer Amsterdam Second Floor Eindhoven AbfaB Vintage Eindhoven Corine Hamel (COCO ART)

COPYRIGHTS Copyright © 2020 Too Good To Go NL Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, door middel van druk, fotokopieën, geautomatiseerde gegevensbestanden of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

PERSCONTACT Sharonne van Diemen press@toogoodtogo.nl +31 020 - 2018183 (optie 3)

Britt Roelse Chantal Arnts Jesse van de Valk

VORMGEVING Ontwerpstudio Antigif Jesse van de Valk Nicole van Brummelen

66

ILLUSTRATIES

MEER WETEN OVER VOEDSELVERSPILLING?

Jagthund

www.toogoodtogo.nl

DRUKWERK

PARTNER WORDEN

Drukkerij Tesink

www.toogoodtogo.nl/businessWe gaan door tot er niets meer overblijft. Red eten en help de planeet. Download nu de Too Good To Go app.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.