Tønsberg og Færder bibliotek, vårprogram 2023

Page 1

4 Velkommen til biblioteket

6 Arrangementer for barn

8 Søndagsaktiviteter

9 Gaming for mellomtrinnet

9 Åpen dag med Tønsberg kulturskole

10 Vinterferien

10 Filmfestival for barn

10 Mangakurs for mellomtrinnet

11 Kinotek

12 Familieforestillinger

16 Faktastisk

18 Arrangementer for ungdom

20 Arrangementer for voksne

21 IT-hjelp

22 Lørdagsuniversitetet

24 Nært og kjært: Lokalhistoriske foredrag

26 Båten: Skog, hav og bærekraft

26 To voksne herrer snakker om Kroppen for voksne

27 8. mars: Fra Nora i Et dukkehjem til Noora i Skam

27 Hva vet vi om klimaet? 28

2
forbehold om programendringer
// PROGRAM VÅR 2023 Med
Filosofikveld
Tur og litteratur 30 Bokkafe 32 Strikk&Lytt 33 Bok i uka 33 Forfattermøte med Jan Mehlum 34 Dypdykk i musikkhistorien MILJØMERKET 241 Trykkeri 723
28

// TØNSBERG OG FÆRDER BIBLIOTEK

– Et litteraturhusbibliotek

Kjære innbyggere, publikum, besøkende, lånere og lesere!

Bibliotekene i Tønsberg og Færder ønsker velkommen til en ny arrangementsvår. Vi er møteplassene for oppdagelse, opplevelse, deltakelse og å skape. Derfor lager vi et program som favner vidt! Hos oss kan du lytte, lese, reflektere med andre, delta i debatten, lære noe nytt og kanskje selv lage noe? Det grønne skiftet er en grønn tråd, og barna er framtiden, så vi gjør lesestundene for de minste enda mer tilgjengelige. Velkommen til alle!

Våre bibliotek på Revetal, Tjøme og i Tønsberg har sammen med mange gode samarbeidspartnere jobbet hardt og er stolte av å kunne slippe programmet for våren! Her er det som alltid, noe for enhver smak og interesse, for liten og for stor:

Hva med familieforestillingen Temmelig hemmelig! eller Fest hos Albert Åberg? Eller Nysirkusforestillingen Stjernefangst i Ruinene i Tønsberg? Er du mellom 7 og

12 år kan du oppleve marinbiolog Pia Ve Dahlen fortelle om Verden under vann.

Som voksen husker du kanskje den legendariske sangen Puss puss så får du en suss til Trond-Viggo Torgersen? Nå kan du oppleve han snakke om boken sin Kroppen for voksne. På FNs internasjonale kvinnedag 8. mars kan du høre journalist, forfatter og redaktør Hege Duckert snakke om kvinners rettigheter på arrangementet vi har kalt: Fra Nora i Et dukkehjem til Noora i Skam.

Velkommen inn!

3
ASLAK LARSEN Tjenesteleder arrangement og markedsføring Foto: TNB Foto: Anette Asbjørnrød BIRGITHE SCHUMANN-OLSEN Biblioteksjef

VELKOMMEN TIL BIBLIOTEKET!

Aviser

På biblioteket kan du lese aviser og tidsskrifter fra mer enn 100 land og på 60 språk, enten på pc eller egen laptop/ nettbrett/smarttelefon. Du finner også ferske papiraviser og tidsskrifter.

Billetter til arrangementer

Til noen arrangementer legges det ut et begrenset antall billetter. Informasjon om billetter finnes under det enkelte arrangement. Til bibliotekenes egne arrangementer legges det ut billetter på ticketmaster.no og vi godtar ledsagerbevis. Husk at vi er kontantfrie bibliotek!

Digitalt

På biblioteket kan du få tilgang til en rekke tjenester. Blant annet gratis strømming av musikk, lydbøker og ebøker, nettbiblioteket, verktøy til slektsforskning, språktrening og lydbøker på andre språk. En komplett liste finner du på tnb.no/digitale-tjenester.

Film

Du kan se film på både Filmoteket og Filmbib. Du finner mer info på tnb.no/digitale-tjenester.

Kafe

På Tønsberg og Færder bibliotek finner du With bok & kaffe og på Revetal finner du Wilmas kafe. Håndverksproduserte bakevarer, kaffe og andre fristelser venter deg.

Kopimaskin, printer og skanner

Det er muligheter for utskrift og kopi ved alle våre bibliotek. Husk at vi er kontantfrie!

Lånekort

Lånekortet er gratis og for alle som bor i landet. Lånekortet gir tilgang til å låne bøker og digitale tjenester som e-bøker og databaser. Du kan ha lånekortet i appen Bibliofil eller vi kan lage lånekort på biblioteket. Du må legitimere deg for å få lånekort. I appen legitimerer du deg med bankID. Vi hjelper deg med fysisk og digitalt lånekort på biblioteket.

Lånesamarbeid

Er det bøker og annet materiale vi ikke har, kan vi hjelpe deg med å skaffe det fra et annet bibliotek. Bøker lånt på andre bibliotek, kan leveres hos oss.

4
//
Foto: Anette Asbjørnrød

Min side

På Min side kan du se hva du har lånt og reservert. Lån kan også fornyes med SMS (bib forny lånenummer til 2242). Du kan også laste ned appen Bibliofil til en smarttelefon eller nettbrett for å få enkel tilgang til egne lån, reserveringer og interesseområder.

Meråpent bibliotek

Du trenger en egen avtale for å låse deg inn på Tønsberg og Færder bibliotek og Revetal bibliotek utenom selvbetjent åpningstid. Denne ordningen gjelder mellom kl. 7 og 23 alle dager hele året. Tjøme bibliotek har meråpent uten innlogging til visse tider.

Møterom og lokaler

Møterom og rom for arrangement kan lånes/ leies ved alle tre bibliotek. Reglement for lån/leie, og eventuelle leiesatser ligger på våre nettsider.

Strømming

Enkelte arrangementer i Tønsberg strømmes. Hvilke kan du se på tnb.no/hvaskjer.

Studieplasser

Alle tre bibliotek tilbyr studieplasser, og et begrenset antall lesesalsplasser.

Teleslynge på arrangementer

På biblioteket i Tønsberg tilbyr vi teleslynge til et begrenset antall personer på arrangementer der våre ansatte styrer lyden. Henvend deg til vår tekniker i god tid før arrangementsstart for lån av halsslyngemottaker. På Revetal bibliotek er det teleslynge i Blackboxen.

Utlån og innlevering

Utlån og innlevering gjøres i automater på alle tre bibliotek. For levering utenom åpningstidene kan du benytte innleveringsluken på baksiden av biblioteket i Tønsberg og innleveringskasse på forsiden av bibliotekene på Tjøme og Revetal.

WIFI

Det er gratis trådløst nettverk ved alle våre bibliotek. Søk opp V-MAN Gjest.

5
Foto: Anette Asbjørnrød
// Full oversikt over tjenester og arrangementer og oppdatert informasjon finner du på www.tnb.no

// ARRANGEMENTER FOR BARN

Bæretreff

Bæretreff er en sosial arena der gravide og småbarnsforeldre kan møtes. Det er et lavterskeltilbud hvor en verken trenger å ta med seg noe eller kjøpe noe. Om en ønsker det kan en få opplæring i hvordan bruke bæretøy. Arrangør er Bæreglede Vestfold.

// Revetal bibliotek

Torsdag 5. januar kl. 11.00 - 13.30

Velkommen også torsdag 2. februar, 2. mars, 13. april, 4. mai og 1. juni kl. 11.00 - 13.30

Gratis, ingen påmelding

Babysang

Babyer opp til 1 år kan delta på babysang sammen med foreldre. Arrangeres i samarbeid med Tønsberg Kirkelige Fellesråd avdeling Re.

// Revetal bibliotek

Hver tirsdag fra 10. januar kl. 11.00 - 11.45 til 6. juni , unntatt 21. februar i vinterferien og 4. april i påskeferien.

Gratis, ingen påmelding

Småbarnsang

Sangaktivitet for barn mellom 1 og 3 år sammen med foreldre. Ingen krav til sangstemme, her er det plass til alle!

Arrangeres i samarbeid med Tønsberg Kirkelige Fellesråd avdeling Re.

// Revetal bibliotek

Hver fredag fra 13. januar kl. 10.30 - 11.15 til 9. juni, unntatt 24. februar i vinterferien og 7. april i påskeferien.

Gratis, ingen påmelding

Lesestund

Vi ønsker å gjøre den gode lesestunden enda mer tilgjengelig for barna, og vi åpner nå opp for booking av lesestund. Lesestundene passer for barn mellom 3 og 6 år, og har en varighet på rundt 30 minutter.

Bookingen gjøres en uke i forveien. Send inn hvilken dag dere ønsker og et tidspunkt mellom kl. 10.00 og 14.00, så finner vi en tid som passer for alle.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Gratis, påmelding til barnogunge@tnb.no

6
Foto: Jelleke Vanooteghem/Unsplash Foto: Jelleke Vanooteghem/Unsplash

Leksehjelp

Frivillige leksehjelpere legger til rette for mestring, motivasjon og et godt læringsmiljø. Elevene kan få hjelp i de fleste fag og de frivillige har tid til å veilede hver enkelt elev i en en-til-en-situasjon, i et miljø med trygge rammer. Arrangør er Tønsberg Kirkelige Fellesråd avdeling Re.

// Revetal bibliotek

Hver tirsdag fra 10. januar kl. 13.30 - 15.30 til 23. mai, unntatt 14. februar i vinterferien og 4. april i påskeferien.

Gratis, ingen påmelding

Programmering og digitalt verksted

Lyst til å lære programmering?

Her kan du få hjelp til å forstå og beherske dataverktøyene bedre.

Vær kreativ og skap ditt eget innhold, ikke bare bruk det andre har laget. Deltakerne vil lære å programmere ved å lage sine egne spill, små roboter, og mye mer. Kun fantasien setter grenser.

I samarbeid med Kodeklubben Tønsberg. Passer fra 8 til 25 år.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 7. januar kl. 11.00 - 15.00

Velkommen også 21. januar, 4. februar, 18. februar, 4. mars, 18. mars, 1. april, 15. april, 29. april, 13. mai og 27. mai kl. 11.00 - 15.00.

Gratis, drop-in

For boktips og mer informasjon om hva som skjer i barne- og ungdomsavdelingen på biblioteket i Tønsberg, følg Instagram-kontoene våre @barnebiblio og @biblioungdom.

7
Foto: Jessica Lewis/Unsplash Foto: Pixabay.com

// ARRANGEMENTER FOR BARN

Søndagsaktiviteter

Vet dere ikke hva familien skal finne på i helgen? Hver søndag inviterer vi til en gøyal aktivitet i barneavdelingen. Følg med på tnb.no for mer informasjon. Støttet av Bufdir.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Hver søndag fra 8. januar til 26. mars

kl. 13.00

Åpen dag med Tønsberg kulturskole

Tønsberg kulturskole arrangerer Åpen dag

hvor de viser frem alt de holder på med.

Det blir konserter, teater og utstillinger.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 25. mars kl. 12.00 - 15.00

Gratis, ingen påmelding

Kinotek

Hver mandag er barn i barnehagealder

velkommen til kinotek på biblioteket.

Vi viser en film som passer best fra 3 år.

9. januar: Karsten og Petra på skattejakt

16. januar: Savannens helter

23. januar: Elias og Storegaps hemmelighet

30. januar: Knerten og sjøormen

6. februar: Flumlene

13. februar: Karsten og Petra på vinterferie

27. februar: Lotte og dragejakten

6. mars: Gubben & katten

- masekråker og bestevenner

13. mars: Dyrene i Hakkebakkeskogen

20. mars: Tigre og tatoveringer

27. mars: Tornekrattet - en vårhistorie

// Tønsberg og Færder bibliotek

Hver mandag fra 9. januar til 27. mars

kl. 11.00, unntatt 20. februar i vinterferien

Gratis, begrenset antall plasser.

Påmelding via tonsberg.friskus.com

8
Gratis, ingen påmelding Foto: Norsk filmdistribusjon Fotocollage: Tønsberg kulturskole

Hobbyverksted

Vi setter frem spennende hobbymateriell. Her kan dere tegne, perle, male og lage mye fint sammen. Barn må være i følge med voksne.

// Revetal bibliotek

Lørdag 14. januar kl. 11.00 - 13.30

Gratis, ingen påmelding

La hora del cuento

- lesestund for barn på spansk

Bli med Carolina Trujillo, barnehagelærer fra Colombia, på en reise inn i barnelitteraturens magiske verden på spansk. Velkommen til en hyggelig lesestund, hvor vi kan bli kjent både med nye bøker og nye venner.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 14. januar kl. 12.00 - 12.30 for 0-3 år og kl. 12.30 - 13.00 for 3-7 år

Velkommen også 11. februar og 11. mars

Gratis, ingen påmelding

Gaming for mellomtrinnet

Velkommen til spillettermiddager på biblioteket! En gang i måneden kan du som går i 5. - 7. klasse komme og spille ulike spill på storskjerm. Det blir turneringer, testing av nye spill og hyggelig stemning for alle spillentusiaster. Kom alene eller med venner, vi spiller sammen!

// Tønsberg og Færder bibliotek

Torsdag 26. januar kl. 14.00 - 16.00

Velkommen også torsdager 16. februar, 30. mars og 27. april kl. 14.00 - 16.00

Gratis, ingen påmelding

9
Foto: nci/Unsplash Foto: Privat Foto: Jeshoots/Unsplash

Filmfestival for barn

I år gjentar vi suksessen med filmfestival for barn i vinterferien. Kom innom biblioteket for ekte kinostemning! Det blir to visninger per dag. Første visning passer best for de mellom

3 og 6 år, og den andre visningen passer fra 7 år. Følg med på tnb.no for fullt program.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Mandag 20. februar - fredag 25. februar kl. 10.00 - 14.00

Gratis, ingen påmelding for familier Barnehager og SFO må melde seg på via tonsberg.friskus.com

Mangakurs for mellomtrinnet

Går du i 5. - 7. klasse og har lyst til å lære å tegne manga? Benedicte Luane Kristensen har spesialisert seg innenfor mangastilen og viser deg hvordan man tegner en mangakarakter fra start til slutt. Meld deg på en av dagene, vi kjører to like heldagskurs slik at flest mulig får plass. Kurset arrangeres med støtte fra Bufdir.

Benedicte er tatovør, grafisk designer, illustratør og kommende tegneserieskaper.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Tirsdag 21. februar og onsdag

22. februar kl. 10.00 - 15.00

Gratis, påmelding via tonsberg.friskus.com

10 //
VINTERFERIEN
Illustrasjon: Benedicte Luane Kristensen

Kinotek

Kom og se film i vinterferien. Vi serverer popkorn. Følg med på tnb.no for programoversikt.

// Revetal bibliotek

Tirsdag 21. februar, onsdag 22. februar, torsdag 23. februar og fredag 24. februar kl. 12.00

Gratis, ingen påmelding for familier Barnehager og SFO må melde seg på via telefon 33 40 64 15

Legolørdag

Ta med hele familien og bygg sammen med oss når vi fyller 2. etasje med Lego. Barn må være i følge med voksne.

// Revetal bibliotek

Lørdag 25. februar kl. 11.00 - 13.30

Gratis, ingen påmelding

11
Foto: SF Norge Foto: Hello I’m Nik/Unsplash

Fest hos Albert Åberg

Albert Åberg 50 år er en dramatisert lesning av boken Fest hos Albert Åberg. I 2022 var det 50 år siden Gunilla Bergstrøm skrev den første boken om Albert Åberg, og det skal feires! Forestillingen er en interaktiv, dramatisert lesning der barna får være med på en bursdagsfest. De får oppleve tante Fiffi, forberedelser til bursdagsfeiring, stor, kaotisk fest og til slutt Alberts drømmefeiring med sine to nærmeste venner. Skuespiller og forteller er Thomas Jørstad Pettersen. Passer fra 3 til 7 år.

// Tjøme bibliotek

Lørdag 21. januar kl. 15.30

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 28. januar kl. 12.00

Gratis, påmelding via tonsberg.friskus.com

Den mørkeredde ridder

Skuespiller Erlend Tveite tar publikum med på en humoristisk reise til en annen tid, da menn var menn, og jomfruer var jomfruer.

Er du redd for å fly eller for de store edderkoppene på badet? Kanskje synes du det er skremmende å se en slange på TV?

Vi har alle noe vi synes er skummelt. Kanskje vil du ikke at noen skal vite at du er redd? Ridder Rolf er en tøff ridder som dreper drager og redder jomfruer. Men hva vil skje om noen får vite at han er redd for mørket? Vil de le av ham?

I historien om den mørkeredde ridder møter vi en jomfru, borgens tyrann og Ridder Rolf. Passer fra 4 år.

// Tjøme bibliotek

Lørdag 18. februar kl. 15.30

Gratis, påmelding via tonsberg.friskus.com

12
//
Omslag: © Bok Makaren Gunilla Bergström
FAMILIEFORESTILLINGER
Foto: Stein Tveite

Skinnvotten

Det er vinter og kaldt i skogen, og heldig er den som finner et sted å bo. Det gjør Pilemus Silkehår som finner skinnvotten. Så kommer Friskefrosk, Haremann, Revemor og flere av skogens dyr og banker på. En etter en får de alle plass i den varme votten.

Forestillingen er inspirert av det ukrainske folkeeventyret. Duc Mai-The spiller alle rollene og byr på fortellerteater på sitt beste. Passer fra 5 år.

// Revetal bibliotek

Lørdag 25. mars kl. 11.30

Gratis, påmelding via tonsberg.friskus.com

Temmelig hemmelig!

Temmelig hemmelig! handler om å ha hemmeligheter, og ikke minst oppbevare dem. Enten det er i et skrin, en dagbok eller en koffert. Forestillingen tar utgangspunkt i bøkene Hemmeligheten av Renè Gouichoux og Odd er et egg av Lisa Aisato.

Aimi Wallumrød forteller og Ingvild Græsvold spiller fiolin. Passer fra 5 år.

// Revetal bibliotek

Lørdag 22. april kl. 12.00

Gratis, påmelding via tonsberg.friskus.com

13
Foto: Viksnik design/Kaja Vik Foto: Emilie Nygård Bråten, Steinar Sørensen

STJERNEFANGST - NYSIRKUS

Hvor langt er det til stjernene?

Er det mulig å fange en? Gjennom teater, nysirkus og levende musikk forteller utøverne om en lidenskapelig stjerneforsker som blir forelsket i stjernene. Dette er historien om et bemerkelsesverdig møte mellom en forsker og en mystisk skapning fra universet. Forestillingen spilles av polske Katarzyna Sanak og franske Louis «Milo» Poisot, som kaller seg «Kasia&Milo». Passer fra 2 år.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 1. april kl. 12.00

Gratis, ingen påmelding

Foto: Aman Tamang
14

VAARNA

LØR 25. MAR

Illusjoner og fysisk teater skaper magi i finsk nysirkus uten tale.

LØR 25. FEB

MATERIA

NYSIRKUS. LEK MED ELEMENTENE SKAPER EN VAKKER, HYPNOTISK OPPLEVELSE.

VARNAA, MATERIA OG PLAY 3.0

LØR 15. APR

PLAY 3.0

ENDELIG EN KUL KONSERT SOM TAR I BRUK NÅTIDENS TEKNOLOGI! PASSER FOR ALLE FRA 5 ÅR.

BILLETTER : TLF. 33 06 77 20 - WWW.NØTTERØY.KULTURHUS.NO

MAN 17. APR

ABID RAJA

SELVBIOGRAFIEN MIN SKYLD DANNER GRUNNLAGET FOR DENNE STERKE KVELDEN MED RAJA.

15
Annonse

// FAKTASTISK

Faktastisk

En vitenskapsserie for nysgjerrige barn i alderen 7-12 år. Vi utforsker spennende og interessante temaer fra en fantastisk og fengslende verden av fakta. Det blir forestillinger, foredrag og workshops - lytt, lær og delta!

Steinfamilien forteller

Har du tenkt på hvor mye stein vi har bruk for til daglig? Stein brukes i papir, i mobiltelefoner, til porselen, glass, sement og masse annet! Nå kan du bli kjent med «innbyggerne» i Gea Norvegica Geopark og høre om de fine steinene vi kan møte på ute i naturen. Bli med inn i en spennende verden av stein sammen med Kristin Rangnes, som er geolog og daglig leder i Geoparken.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 21. januar kl. 13.00

Gratis, begrenset antall plasser. Påmelding via tonsberg.friskus.com

Verden under vann - en oppdagelsesreise i havet Visste du at det finnes selvlysende hai i Norge? Eller at verdens største kaldtvannskorallrev ligger utenfor Røst i Lofoten?

Universet under havoverflaten i Norge er et sammensurium av rare kreasjoner, som alle har sine finurligheter og egne utfordringer. Bli med på et dypdykk i tareskogen med Pia Ve Dahlen. Du vil lære mer om hva som finnes under vann, og hvordan vi som enkeltmennesker kan bidra til å ta vare på den.

Pia Ve Dahlen er marinbiolog og har gitt ut boken Verden under vann - en oppdagelsesreise i havet.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 18. februar kl. 13.00

Gratis, begrenset antall plasser. Påmelding via tonsberg.friskus.com

16
Foto: Gea Norvegica Geopark Foto: Lars-Ivar Dale

Dinosaurene

Mange nye funn av dinosaurer gjør at vi nå kan fortelle helt andre historier enn for bare ti år siden. Hadde dinosaurene fjær? Spiste de våre slektninger, de små pattedyrene? Kunne noen fly? La de egg eller fødte de levende unger? Levde noen i havet? Hør paleontolog, forfatter og vitenskapsformidler Jørn Hurum fra Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo fortelle om dinosaurene.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 18. mars kl. 13.00

Gratis, begrenset antall plasser. Påmelding via tonsberg.friskus.com

Bygg et insektshotell med Linn Horntvedt

Ønsker du ta vare på insektene i nærmiljøet vårt? Sammen med billedkunstner Linn Horntvedt snakker vi om hvorfor det er viktig å ha et mangfold av insekter, og alle får bygge hvert sitt insektshotell. Vi stiller med det du trenger, og du får selvfølgelig ta det med hjem!

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 15. april kl. 13.00

Gratis, begrenset antall plasser. Påmelding via tonsberg.friskus.com

17
Foto: Pixabay Foto: Dellex - Eget verk, CC BY-SA 4.0

// ARRANGEMENTER FOR UNGDOM

Leksehjelp

Frivillige leksehjelpere legger til rette for mestring, motivasjon og et godt læringsmiljø. Elevene kan få hjelp i de fleste fag og de frivillige har tid til å veilede hver enkelt elev i en en-til-en-situasjon, i et miljø med trygge rammer. Arrangør er Tønsberg Røde Kors.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Hver tirsdag fra 10. januar kl. 16.00 - 18.00 til 30. mai, unntatt 21. februar i vinterferien og 4. april i påskeferien.

Gratis, ingen påmelding

Gaming for ungdom Velkommen til en kjempemorsom ettermiddag for alle spillentusiaster mellom 10 og 15 år. Vi fyller bibliotekets 2. etasje med flere spillstasjoner og lager turneringer i ulike typer spill. Matservering. Arrangeres i samarbeid med Ung i Tønsberg.

// Revetal bibliotek

Torsdag 2. februar kl. 15.00 - 17.30

Velkommen også torsdag 2. mars, 30. mars og 27. april kl. 15.00 - 17.30

Gratis, påmelding via tonsberg.friskus.com

18
Foto: Anette Asbjørnrød

DIGITALE TJENESTER

Verdensbiblioteket Hos verdensbiblioteket.no finner du e-bøker og lydbøker på flere språk, som er tilgjengelige for strømming gjennom tjenesten. Å opprette en bruker er gratis, og krever bare at du har en gyldig e-postadresse.

Norsklab

Norsklab er et gratis nettkurs for deg som skal lære norsk. Oppgavetypene er de samme som i norskprøven og omfatter nivåene A1-B2. For å tilgang må du sende oss en e-post til biblioteket@tnb.no med fornavn, etternavn, e-postadresse og lånernummer. Når vi har registrert deg – sender vi deg passord og informasjon om pålogging på e-post.

Full oversikt over våre digitale tjenester, finner du på tnb.no/digitale-tjenester

19 //

// ARRANGEMENTER FOR VOKSNE

Advokatvakt

Den Norske Advokatforening i Vestfold tilbyr juridisk veiledning. Rådgivningen er muntlig og det begrenses til rundt 20 minutter per person. Nummererte kølapper deles ut fra kl. 16.45 til 17.00 ved skranken i første etasje. Det er dessverre ikke anledning til å bestille tid i forveien.

Torsdag 19. januar kl. 17.00 - 19.00

Velkommen også 16. februar, 16. mars, 13. april, 11. mai og 15. juni kl. 17.00 - 19.00

Gratis

Slekt og Data

Slekt og Data Tønsberg og Slekt og Data Re holder medlemsmøter for alle som vil lære mer om slektsforskning, kilder og hvordan en går fram. Her kan du komme enten du er helt fersk slektsforsker eller mer erfaren.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Torsdag 5. januar kl. 18.00 - 21.00

Velkommen også torsdag 2. februar, 2. mars og 4. mai kl. 18.00 - 21.00

// Revetal bibliotek

Torsdag 12. januar kl. 18.00 - 21.00

Velkommen også 9. februar, 9. mars, 13. april og 11. mai kl. 18.00 - 21.00

Gratis, ingen påmelding

Filosofisk Hjørne

Interessert i filosofiske samtaler? Kom på Filosofisk hjørne, der diskuterer vi filosofiske spørsmål om mellommenneskelige relasjoner. Du velger selv om du vil delta i samtalen eller bare være tilhører.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Hver fredag fra 6. januar til 26. mai kl. 13.00 - 15.00, unntatt 7. april i påskeferien.

Gratis, ingen påmelding

Fransk samtalegruppe

Dette er ikke et kurs, men et tilbud om å praktisere fransk. Arrangør er Fransk samtalegruppe.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Onsdag 4. januar kl. 17.45 - 19.00

Velkommen også 18. januar, 1. februar, 15. februar, 1. mars, 15. mars, 29. mars, 12. april, 26. april, 10. mai, 24. mai og 7. juni kl. 17.45 - 19.00

Gratis, ingen påmelding

20
Foto: Anette Asbjørnrød

IT-hjelp

Trenger du hjelp med å skrive ut eller skanne dokumenter? Trenger du hjelp til å få installert en app, eller har du andre spørsmål rundt bruk av data, mobil eller nettbrett?

Elever fra Greveskogen videregåendes IKT-servicefag vil kunne hjelpe deg med IT-spørsmål og å gi en-til-en veiledning.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Hver torsdag fra 5. januar til 11. mai kl. 10.00 - 16.00, unntatt 23. februar i vinterferien og 6. april i påskeferien.

Gratis

Ordførerhjørnet

Engasjerer du deg i den lokale politikken?

I kafeen kan du treffe ordfører Anne Rygh Pedersen. Hun er tilgjengelig for samtaler og spørsmål.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Tirsdag 3. januar, kl. 16.00 - 17.00

Velkommen også 7. februar, 7. mars, 2. mai og 6. juni kl. 16.00 - 17.00

// Revetal bibliotek

Tirsdag 17. januar kl. 16.00 - 17.00

Velkommen også 21. februar, 21. mars, 18. april og 16. mai kl. 16.00 - 17.00

21
Foto: Tønsberg kommune/Helene Moe Slinning Foto: Elisa Ventur/Unsplash

I samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge kan du høre forskere presentere sitt arbeid om alt mellom himmel og jord.

Alle tre arrangementene strømmes på bibliotekets YouTube-kanal.

Den sørgelige skjebnen til briggen

«Marthe Andrea» fra Nøtterøy og skipper Lars A. Berg fra Stokke

I kirkeboken for Stokke er skipperen Lars A. Berg registrert som død i Falmouth

8. juli 1859. Han druknet seg selv.

I dette foredraget skal vi se nærmere på karrieren til skipper Berg og skipet hans, briggen «Marthe Andrea» fra Nøtterøy. Hvorfor valgte Lars å avslutte livet for egen hånd? Hva etterlot han seg hjemme i Vestfold? Og hva kan historien om Lars A. Berg og «Marthe Andrea» fortelle om mer allmenne trekk ved den omfattende sjøfartsnæringen i Vestfoldbygdene på 1800-tallet?

Hør Per G. Norseng, professor i historie ved USN Handelshøyskolen, fortelle denne spennende historien.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 7. januar kl. 12.00

Gratis, ingen påmelding

22 // LØRDAGSUNIVERSITETET
Wikimedia Commons. Gerrit Groenewegen

Utdanning for framtiden

Kan vi snakke om framtidshåp i en verden full av kriser? I en verden der dyr og mennesker dør som følge av ekstremvær og konflikter? I en verden der alle snakker om utfordringene, men få gjør noe med dem? Hva gjør vi med de unges bekymring for framtiden? Heldigvis finnes det håp.

Hør førsteamanuensis Anja Gabrielsen fortelle om hvordan en kan gi barn og unge framtidshåp. Hun kommer inn på klimaangst og økosorg. Gabrielsen har et naivt og konstruktivt framtidshåp og hun sier noe om hvilke kompetanser som er viktige når vi skal utdanne de unge til en mer bærekraftig framtid.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 4. februar kl. 12.00

Gratis, ingen påmelding

I løvens gap - om aldring og alderdom i dag og årene som kommer Hvordan blir det å være gammel i framtidens samfunn? Hva vil møte oss den dagen vi trenger hjelp til de enkleste ting? Med utgangspunkt i boken I løvens gap vil den aldrende aldersforskeren Runar Bakken ta oss inn i en framtid mange av oss vil møte.

Inspirert av studenter Bakken har undervist og folk han har snakket med, får vi høre om den kommunale helsetjenesten, krisene den opplever og om profitt i eldreomsorgen.

I foredraget stiller Bakken også spørsmål om mennesket i framtiden kan bestemme sin egen død, og om vi noen gang kommer til å oppheve døden som en konsekvens av aldring.

Dosent emeritus, Runar Bakken, har vært med på å etablere Senter for omsorgsforskning – Sør, og har siden 2012 arbeidet med problemstillinger innenfor gerontologi; læren om normal aldring.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Lørdag 4. mars kl. 12.00

Gratis, ingen påmelding

23
Omslag: Cappelen Damm Foto: Istockphoto

// NÆRT OG KJÆRT: LOKALHISTORISKE FOREDRAG

Hvor godt kjenner du vår lokale historie? I denne serien får du drypp av smått og stort som har hendt i Tønsberg og Færder. Vi inviterer både lokale og utenbys foredragsholdere til mange fine tilbakeblikk fra vårt eget nærområde.

Myntskatten i Stokke

I 2016 fant to entusiastiske metallsøkere elleve identiske engelske shillingmynter fra 1500-tallet. Funnet ble gjort i Stokke. Stedet er kjent fra historiske kart, og tidligere har det vært både saltverk og skipsverft på stedet. Funnet bringer oss tett på enkeltmennesker og dramatiske hendelser i fortiden. Hvem gravde ned pengene - og hvorfor?

Fordi myntene er fra før 1650 er de innleveringspliktige etter kulturminneloven. I dette foredraget vil arkeolog Vibeke Lia og historiker Siv Abrahamsen, begge ansatte i Vestfold og Telemark fylkeskommune, bringe oss litt nærmere denne skatten, hvordan den kan ha havnet på et jorde i Stokke, samt si litt om hvordan en forvalter slike funn og kulturminner.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Tirsdag 24. januar kl. 18.00

Gratis, ingen påmelding

24
Foto: Kulturarv

Hjem for defekte børn - Historien om Tante Ruth Villa Vita i Presterødåsen ble opprettet i 1930 og ble drevet av Ruth Bjerknes helt fram til 60-tallet. Hjemmet huset «defekte børn», som det het på den tiden. Hør lokalhistoriker og lege, Roar Pedersen, fortelle om en dame som var pioner i arbeidet med de svakeste i samfunnet ved å drive et hjem i Tønsberg der barna fikk kjærlighet, omsorg og opplæring.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Tirsdag 21. februar kl. 18.00

Gratis, ingen påmelding

Revetal – fra veikryss til bygdeby Bli med på en historisk reise i ditt eget nærmiljø. Hør om hvordan Revetal har utviklet seg fra rundt 1900 og fram til i dag. Lær mer om de som bodde der, om de som preget utviklingen og om hvordan næringslivet gjennom årene har endret seg.

Odd Roar Sulutvedt og Lars Jørgen Ormestad tar deg med på en reise i Revetals historie. Sulutvedt er en historieinteressert slektsforsker med yrkesbakgrunn fra bank. Han er også redaktør i Re-minne. Ormestad er historielærer på Re videregående skole, slektsforsker og kursholder, han er oppvokst på Revetal. Begge er særlig interessert i lokalhistorie fra Re, og har fast historisk spalte i ReAvisa.

// Revetal bibliotek

Tirsdag 7. mars kl. 18.00

Gratis, ingen påmelding

25
Foto: Privat Fotograf ukjent / Foto: Odd Smedsrud

ARRANGEMENTER FOR VOKSNE

Båten: Skog, hav og bærekraft - samtale med Torolf Kroglund og

Trude Myhre

En trebåt har både skogen og havet i seg: Klodens to lunger, en grønn og en blå, og kan gjennom sin hundre tusen år gamle historie tydeliggjøre begrepet bærekraft - både for natur, miljø og helse. Båten bærer over opprørt sjø.

Forfatter Torolf Kroglund har skrevet

Historien om båten med utgangspunkt i bygging av egen pram. Han møter skogbiolog Trude Myhre til en samtale om båten, skogen, havet og livet.

//

Tønsberg og Færder bibliotek

Torsdag 9. februar kl. 18.00

Billetter kr 100 kan skaffes på Ticketmaster

To voksne herrer snakker om Kroppen for voksne med Trond-Viggo

Torgersen og Thorleif Bugge

Med utgangspunkt i boka Kroppen for voksne reflekterer Trond-Viggo Torgersen, i samtale med Thorleif Bugge, om den aldrende kroppen og aldring som et uunngåelig faktum. Med et skråblikk på både egen kropp og samfunnet rundt seg tar de oss med på en reise i nysgjerrighet og kritisk tenkning. Dette arrangementet er for deg som ønsker å møte årene som kommer med undring og et smil om munnen.

Trond-Viggo Torgersen er en folkekjær lege, forfatter og komiker. Thorleif Bugge er en kroppsinteressert pensjonist, med lokalhistorie, ishockey og fotball som hobby. I samarbeid med Prosalong ved Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

// Tønsberg og Færder bibliotek

Tirsdag 14. februar kl 18.00

Billetter kr 100 kan skaffes på Ticketmaster. Gratis adgang for NFFO-medlemmer

26
Ingeborg Holm Omslag: Solum bokvennen Torolf Kroglund Foto: Tomm W Christiansen Foto: Torolf Kroglund Thorleif Bugge Foto: USN
//
Trond-Viggo Torgersen Foto: NRK

8. mars: Fra Nora i Et dukkehjem til Noora i Skam med Hege Duckert

Hvorfor tjener kvinner mindre enn menn, hvorfor skiller vi mellom forfattere og kvinnelige forfattere? Hvorfor har vi et kjønnsdelt arbeidsmarked, hvorfor er vi skeptiske til kvinnelige idrettsutøvere og hvordan ser vi på kvinner som tar plass i offentligheten?

Hege Duckerts foredrag tar for seg en serie offentlige debatter om kvinners deltakelse i samfunnet, fra slutten av 1800-tallet og fram til allmenn stemmerett for kvinner i 1913. Gjennom disse debattene belyser hun tendenser fram til i dag.

Hege Duckert er journalist, forfatter og har jobbet som redaktør i NRK og Dagbladet.

I 2021 ga hun ut boken Norsk kvinnehistorie på 200 sider. Overskudd fra arrangementet går til utdanning av kvinner i utviklingsland. I samarbeid med Tønsberg soroptimistklubb.

// Tønsberg og Færder bibliotek Onsdag 8. mars kl. 18.00

Billett kr 150 til Vipps 506038 Tønsberg Soroptimistklubb, merkes billetter. Kjøpet er først godkjent når du får en bekreftelse

Hva vet vi om klimaet? - samtale med Reidar Müller og Erik Tunstad

I historisk tid har klimaet bidratt til sivilisasjoners vekst og fall. Hva kan vi lære av neandertalerne? Hvordan levde de og hvorfor døde de ut? Hva om de ikke var primitive og brutale, men tvert imot intelligente og sosiale mennesker, slik vi liker å tenke om det moderne mennesket? Utfordringen i vår tid er at klimaet endres så ekstremt raskt. Nå er vi igjen på vei inn i drivhuset - i full fart og for egen maskin.

Med utgangspunkt i bøkene Ild og is og Neandertal snakker geolog og fagbokforfatter Reidar Müller, og biolog og fagbokforfatter Erik Tunstad om dagens klimakrise og de utfordringene vi står overfor. I samarbeid med Prosalong ved Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

// Tønsberg og Færder bibliotek

Onsdag 15. mars kl. 18.00

Billetter kr 100 kan skaffes på Ticketmaster. Gratis adgang for NFFO-medlemmer

27
Foto: Agnete Brun Erik Tunstad Foto: Arnfinn Pettersen Reidar Müller Foto: Astrid Waller

// ARRANGEMENTER FOR VOKSNE

Filosofikveld

Velkommen til filosofisk foredrag med samtale ført av husfilosof Peter Moe.

// Revetal bibliotek

Tirsdag 18. april kl. 18.00 - 20.00

Gratis, ingen påmelding

Skeiv lesesirkel for voksne

En lesesirkel for deg som er interessert i skeiv litteratur og ønsker å lese og snakke om skeiv litteratur med andre i hyggelige omgivelser. Bøkene som leses blir oppdatert på tnb.no da de blir bestemt på møtene.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Onsdag 18. januar kl. 18.00

Velkommen onsdag 15. februar, 22. mars og 19. april kl. 18.00

Gratis, ingen påmelding - enkel servering Tur og litteratur

Bli med ut på tur med litterært innhold. Vi samles på biblioteket og legger ut på fine vandringer sammen. Turene er lagt opp slik at alle skal kunne være med.

// Revetal bibliotek

Tirsdag 11. april. Oppmøte utenfor Revetal bibliotek kl. 11.00

Velkommen også tirsdag 25. april, 9. mai, 23. mai, 6. juni og 20. juni kl. 11.00

Gratis, ingen påmelding

28
Foto: TNB Foto: Angelo Pantazis/Unsplash

DIGITALE TJENESTER

Full oversikt over våre digitale tjenester, finner du på tnb.no/digitale-tjenester

Pressreader

Med appen Pressreader kan du nå lese aviser og tidsskrifter fra mer enn 100 land på nettbrett, smarttelefon eller pc. Les dem på bibliotekets pc-er, eller last dem ned

til eget nettbrett eller smarttelefon og ta med deg hjem. For å få tilgang til å laste ned publikasjoner i appen må du være koblet på bibliotekets trådløse nettverk.

Filmoteket

Hvis du har nasjonalt lånekort på biblioteket kan du låne inntil 4 filmer per måned. Du får tilgang til strømmetjenesten ved å besøke www.filmoteket.no.

Her kan du velge mellom Oscarvinnende spillefilmer, prisbelønte dokumentarer, filmatiserte bøker og serier.

29 //

Mørke undertoner

Hva passer bedre enn bøker om mystikk og skumle hensikter når frosten biter og go’stolen lokker? Hør våre ansatte Janne og Hilde presentere litteratur med mørke undertoner. Dette er et perfekt arrangement for deg som trenger lesestoff til en lang og mørk vinter.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Onsdag 25. januar kl. 13.00

Gratis, ingen påmelding

30
Foto: Tetiana Padurets/Unsplash
// BOKKAFE
Foto: Dorothe/Pixabay

Kjærlighetens irrganger

Kjærlighet er kraften som beveger verden og den er sjelden enkel. Våre ansatte

Anne Berit og Britt utforsker noen av kjærlighetens mange fasetter; umulige, ødeleggende, såre, vakre, hjertevarme, men alle uforglemmelige.

//

Onsdag 1. mars kl. 13.00

Gratis, ingen påmelding

Levd liv

Til denne bokkafeen har våre ansatte Anita og Regine tatt med seg bøker med sanne historier og anekdotiske fortellinger som maler et bilde av levd liv. De gjør at vi som lesere reflekterer over våre liv og samfunnet vi lever i.

//

Onsdag 22. mars kl. 13.00

Gratis, ingen påmelding

31
Tønsberg og Færder bibliotek Tønsberg og Færder bibliotek Foto: Privat Foto: Myriams-Fotos/Pixabay

Strikk&Lytt

Elsker du å strikke og får sjelden tid til å lese? Eller har du bare lyst til å bli lest høyt for? Vi finner fram noveller, romanutdrag og kanskje noen dikt mens du slapper av i en stol, med eller uten strikketøy. Vi leser - du strikker.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Tirsdag 17. januar kl. 18.00

Velkommen også tirsdag 28. februar og 28. mars kl. 18.00

// Tjøme bibliotek

Torsdag 19. januar kl. 18.00

Velkommen også torsdag 2. mars og 23. mars kl. 18.00

Gratis, ingen påmelding

32

Bok i uka

Er du på jakt etter boktips? Kom og hør våre anbefalinger! En onsdag i måneden presenterer to bibliotekarer en blanding av nye bokfavoritter og skjulte skatter fra hyllene. Enkel servering.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Onsdag 11. januar kl. 11.30

Velkommen også 8. februar, 8. mars, 12. april og 10. mai kl. 11.30

// Tjøme bibliotek

Fredag 13. januar kl. 12.00

Velkommen også 10. februar, 10. mars, 14. april og 12. mai kl. 12.00

// Revetal bibliotek

Onsdag 25. januar kl. 13.00

Velkommen også onsdag 15. mars kl. 13.00

Gratis, ingen påmelding

Temapraten

I Temapraten brukes litteraturen som utgangspunkt til å reflektere over aktuelle temaer. Etter en kort innledning om kveldens tema blir det drøfting i grupper. Arrangør er Tjøme biblioteks venner.

// Tjøme bibliotek

Torsdag 26. januar kl. 18.00

Velkommen også 23. februar, 27. april og 25. mai kl. 18.00

Gratis, ingen påmelding - enkel servering

Forfattermøte med Jan Mehlum

Kriminallitteratur som samfunnskritikk - en reise i Jan Mehlums forfatterskap. Arrangør er Tjøme biblioteks venner.

// Tjøme bibliotek

Torsdag 30. mars kl. 18.00

Gratis, ingen påmelding - enkel servering

33
Foto: Foto: TNB

DYPDYKK I MUSIKKHISTORIEN

Et konsept der musikkbibliotekar

Knut Tore Abrahamsen dykker ned i musikkhistorien for å finne skjulte skatter, og der tilhørerne får tips til fordypning gjennom bøker og musikk som finnes i bibliotekets samling. Det blir spilt eksempler på skikkelig lydanlegg fra Hi-Fi Klubben Tønsberg.

34 //
Foto: Anette Asbjørnrød

Del 41: Grensesprengende musikk fra Øst-Europa - Bak jernteppet og etter murens fall

Øst-Europa, kald krig og god musikk høres kanskje ikke ut som noen god kombinasjon? Denne kvelden vil vi vise at det ble produsert spennende musikk i Øst-Europa og dykke ned i mye av den fantastiske undergrunnsmusikken som kom fra disse landene både før, og etter murens fall i 1989. Musikerne tok store sjanser, musikken måtte smugles ut av landet og bandmedlemmer ble fengslet. Denne kvelden får du høre musikk av blant annet MCH Band, Dunaj og Uz jsme doma: Mørkt, grått og suggererende.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Mandag 27. februar kl. 18.00

Gratis, ingen påmelding

Del 42: Prog metal

- Progressiv rock møter metal King Crimson og Rush, som ble dannet på slutten av 60-tallet, sto for en musikalsk stilmiks der metal, hardrock og progressiv rock ble mikset sammen til et større hele. Men det var først på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet at det ble en egen sjanger med band som Queensryche, Fates Warning og Dream Theater. Etterhvert har sjangeren vokst og vi har fått band som Kings X, Tool, Opeth og Meshuggah og en rekke band fra ulike deler av verden - alle med egne, unike musikalske blandinger.

// Tønsberg og Færder bibliotek

Mandag 27. mars kl. 18.00

Gratis, ingen påmelding

35
Omslag: Martin Velíšek Omslag: Paul Romano

ÅPNINGSTIDER:

TØNSBERG OG

FÆRDER BIBLIOTEK

Mandag - torsdag kl. 08.00 - 19.00

Fredag kl. 08.00 - 16.00

Lørdag kl. 09.00 - 16.00

Søndag kl. 12.00 - 16.00

Selvbetjent alle hverdager og lørdager frem til kl. 10.00.

Meråpent alle dager fra kl. 07.00 - 23.00.

WITH BOK & KAFFE

Mandag - torsdag kl. 09.00 - 19.00

Fredag og lørdag kl. 09.00 - 16.00

Søndag kl. 12.00 - 16.00

TJØME BIBLIOTEK

Mandag, tirsdag, onsdag og

fredag kl. 09.00 - 15.00

Torsdag kl. 09.00 - 20.00

Lørdag kl. 10.00 - 15.00

Betjent åpningstid:

Torsdag kl. 14.00 - 20.00

Tirsdag og fredag kl. 12.00 - 15.00

Lørdag kl. 10.00 - 15.00

Mandag og onsdag er biblioteket ubetjent.

REVETAL BIBLIOTEK

Tirsdag og torsdag kl. 11.00 - 19.00

Onsdag og fredag kl. 11.00 - 16.00

Lørdag kl. 11.00 - 14.00

Meråpent alle dager fra kl. 07.00 - 23.00

WILMAS KAFE

Tirsdag kl. 11.00 - 19.00

Onsdag kl. 11.00 - 15.00

Torsdag kl. 11.00 - 19.00

Fredag kl. 11.00 - 15.00

Lørdag kl. 11.00 - 14.00

Design og trykk www.blekksprut.no
TØNSBERG OG FÆRDER BIBLIOTEK Storgaten 16, 3126 Tønsberg, Tlf. 33 34 86 20, E-post: biblioteket@tnb.no Foto: Anette Asbjørnrød REVETAL BIBLIOTEK Regata 1a, 3174 Revetal, Tlf. 33 40 64 15, E-post: revetal@tnb.no Foto: Stian Ormestad ReAvisa TJØME BIBLIOTEK (andre etasje) Rødsgata 36, 3145 Tjøme, Tlf. 33 06 78 33, E-post: tjome@tnb.no Foto: TNB
www.tnb.no
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.