Educatiebrochure 2023/2024

Page 1

Educatie 23/24

- MBO - HBO

VO
2
4
5 Educatie 23/24 VO - MBO -
HBO
6 Inhoud Voorwoord 9 Welkom in de Schuur SCHUURJONGEREN 12 RONDLEIDINGEN 14 BACKSTAGE 15 Film SHOOT YOUR SHOT '23 18 FILMWORKSHOPS 20 FILMFESTIVALS EN SPECIALE FILMPROGRAMMA’S 22 • IDFA • Cinekid voor onderbouw VO • Kaboom Animation Festival • Korte Film Poule • Project B - Boeken in de Brugklas • Virtual Reality MET JE KLAS NAAR DE FILM 30 • Reguliere programmering - overdag of ’s avonds • Besloten schoolvoorstelling - overdag TRIPLE THREAT-DOCUMENTAIRE HEN DIE HUN WAREN 32 FILMHUB NOORD- HOLLAND 34
7 Theater & dans STARRING #26 38 TONEELSCHUUR PRODUCTIES 40 THEATER- & DANSWORKSHOPS 42 WOORDKUNST 44 GENDER-IDENTITEIT 46 MET JE KLAS NAAR HET THEATER 48 • Besloten schoolvoorstellingen (overdag) • Voorstellingen overdag • Voorstellingen 's avonds Algemene informatie CONTACTGEGEVENS 91 GROEPSRESERVERINGEN 92 TOEGANGSPRIJZEN, CJP & CULTUURKAART 93 COLOFON 94

Voorwoord

"DE SAMENWERKING MET DE SCHUUR VERLOOPT ALTIJD HEEL SOEPEL. DE EDUCATIE-AFDELING LUISTERT NAAR JE IDEEËN, DENKT MET JE MEE EN KOMT MET OPLOSSINGEN OF AANVULLINGEN. DE SCHUUR IS FLEXIBEL."

MONIQUE VAN HEUMEN - COÖRDINATOR CKV, LYCEUM SANCTA MARIA.

Beste docent,

Theater, dans en film zijn van onschatbare waarde voor de persoonlijke en creatieve ontwikkeling van jonge mensen. Ze bieden niet alleen een podium voor zelfexpressie. Ze bevorderen bij je leerlingen ook samenwerking, zelfvertrouwen en kritisch denken.

In deze brochure vind je een schat aan tips, ideeën en hulpmiddelen om theater, dans, woordkunst en film in je lespraktijk op te nemen. Ons aanbod bestaat uit voorstellingen en films, zowel overdag als ‘s avonds, workshops, festivals, inleidingen, nagesprekken en veel meer. Of je nu doorgewinterde cultuurliefhebber bent of nieuwsgierige beginner: wij staan voor je klaar om een passend programma voor jou en je leerlingen/studenten samen te stellen.

Heb je er weleens aan gedacht om theater, dans of film te integreren in andere vakken? Zoals Nederlands, moderne talen, geschiedenis, maatschappijleer, filosofie of zelfs exacte vakken? Het bevordert interdisciplinair leren en maakt verbindingen tussen verschillende vakgebieden. Tip dus ook je collega's!

Met een aantal docenten zijn de eerste plannen voor het nieuwe schooljaar al gesmeed. Heb je ons nog niet gesproken, doe dit dan snel! Wil je een culturele dag organiseren of met je leerlingen een besloten voorstelling bezoeken? Laat het ons dan snel weten, liefst voor 18 september.

Tot slot een fijn nieuwtje: vanaf juni 2023 komt Lisa Giezen ons team versterken. Lisa is theater- en filmdocent en maakt in het nieuwe seizoen graag kennis met je.

Graag tot in het nieuwe seizoen!

Hartelijke groet,

Kirsten Bootsma, Heleen van Ham, Lisa Giezen, Loïse Wolfs Afdeling Educatie Schuur & Toneelschuur Producties

P.S. Heb jij een collega die deze brochure ook moet ontvangen?

Laat het ons weten via educatie@schuur.nl

9

Welkom in de Schuur

10
11
12

Schuurjongeren

De Schuurjongeren zijn de jongerenambassadeurs van de Schuur. Ze laten zien dat de Schuur voor alle leeftijden is. Schuurjongeren helpen bij het organiseren van evenementen in de Schuur, begeleiden inleidingen en nagesprekken en gaan maandelijks met z’n allen naar een voorstelling of film.

Schuurjongeren krijgen de kans om veel achter de schermen te zijn, bijvoorbeeld bij repetities of lezingen. Ook schrijven of filmen ze over voorstellingen en films op hun Schuurjongerenblog.

Schuurjongeren krijgen trainingen en workshops (o.a. modereren, interviewen, marketing, film- en theatergeschiedenis).

Is dit iets voor één van jouw leerlingen? We zijn altijd op zoek naar enthousiaste nieuwe Schuurjongeren. De huidige Schuurjongeren ontvangen je leerling(en) met open armen en laten ze graag alle facetten van de Schuur zien!

Meer weten?

@schuurjongeren

schuurjongeren.nl

13

Rondleidingen

Wie ontwierp ons gebouw? Hoe lang staat de Schuur al op deze plek? Welke grapjes zijn er overal in het theater verstopt? Waarom zijn de technische faciliteiten in onze theaterzalen zo speciaal? En hoe komt het dat je een rockband in de grote zaal kan laten spelen en daar niets van hoort in de filmzalen?

Het antwoord op deze – en nog veel meer –vragen horen je leerlingen tijdens de rondleiding door ons gebouw. Een uniek kijkje voor én achter de schermen. Onze ervaring leert dat leerlingen die een rondleiding hebben gevolgd meer betrokken zijn bij ons (film)theater. Ze zijn er vertrouwd en voelen zich verbonden met de Schuur. Die betrokkenheid zorgt voor een nog fijnere middag of avond bij een theatervoorstelling of film.

tip!

Rondleidingen zijn heel goed te combineren met een film- of theaterworkshop en/of een bezoek aan een voorstelling of film. Zo maak je van je bezoek een complete culturele (mid)dag!

14

Backstage

Voor iedereen onder 30 jaar: kom naar de beste voorstellingen en films!

De Schuurjongeren nemen weer een duik in ons programma en kiezen hieruit hun favoriete voorstellingen en films. Bij al deze voorstellingen en films organiseren zij een nagesprek met makers. Waarin ze acteurs, dansers, regisseur en/of choreograaf het hemd van het lijf vragen.

Scan de QRcode voor de Backstage keuze van de Schuurjongeren of kijk op schuur.nl/specials voor een overzicht van de voorstellingen en films.

15

Fi

16

lm

17

VAN TIKTOK-FILMPJE NAAR PROFESSIONELE FILM?

Shoot Your Shot '23

Leerlingen die rondlopen met een goed idee voor een filmscenario, die een briljante openingsscène voor ogen hebben of altijd al een animatiefilm hebben willen maken, kunnen ook dit jaar weer meedoen aan Shoot Your Shot. De leukste korte filmcompetitie voor jongeren met én zonder ervaring op het gebied van film maken. Nieuw dit jaar is dat iedereen vanaf 12 jaar al mee kan doen. De wedstrijd staat open voor iedereen tot en met 21 jaar.

DE LEUKSTE KORTE FILMCOMPETITIE VOOR JONGEREN!

Het thema van deze editie is STIL. De invulling ervan is aan de jongeren zelf. Wordt het een stille film of gaat de film over het contrast tussen lawaai en stilte. Of toch totaal iets anders? Ook het genre van de film is vrij: animatie, videoclip, documentaire of fictie. Alles is welkom. Enige voorwaarde is dat de film tussen de één en vijf minuten duurt.

Deelnemers krijgen drie workshops van professionele filmmakers aangeboden zodat ze als een ervaren filmmaker aan de slag kunnen.

Tijdens een feestelijke finale kiest de jury, bestaande uit professionals uit de filmwereld, een winnaar uit alle inzendingen. Ook het publiek krijgt de kans om hun lievelingsfilm te kiezen. De winnende film is een week lang te zien als voorfilm voor alle films in de Schuur en de winnaar krijgt een waardebon van Open Studio om b.v. materiaal te huren of een workshop te volgen.

Belangrijke data:

START INSCHRIJVING

donderdag 1 juni

SLUITING INSCHRIJVING

donderdag 5 oktober

INLEIDENDE WORKSHOP

VAN FILMMAKER

donderdag 12 oktober

FILMEN MET JE MOBIEL WORKSHOP

woensdag 1 november

MONTAGE & GELUID WORKSHOP

donderdag 9 november

UITERSTE INLEVERDATUM

donderdag 23 november

FINALE

zondag 10 december

KOSTEN

€ 10,00 inclusief drie workshops

Kijk voor een overzicht van de winnende films van afgelopen edities op shootyourshot.nl

19

Filmworkshops

Wat is er nu leuker dan zelf film maken? Dat dit helemaal niet moeilijk is, leren je leerlingen in een van onze workshops. Voor alle filmworkshops geldt dat ze gegeven worden door een ervaren filmprofessional. Alle workshops kunnen in één dagdeel gegeven worden maar zijn gemakkelijk uit te breiden tot een uitgebreider programma. Natuurlijk kunnen we alle gemaakte films op groot doek vertonen in een van onze filmzalen.

Workshop Korte film maken

Leerlingen maken in kleine groepjes vanuit een gezamenlijk gekozen thema een korte film. Ze krijgen de technieken om op een snelle manier tot een mooi resultaat te komen.

tip!

Combineer een filmworkshop met een rondleiding en/of een bezoek aan een film uit de collectie van b.v. IDFA, Korte Film Poule, Cinekid of Kaboom. Zo maak je van je bezoek een complete culturele dag in de Schuur!

20

Workshop Documentaire maken

Bij het maken van een documentaire is het belangrijk dat je leerlingen een duidelijk verhaal hebben. Wat is het onderwerp? Welke standpunten kies je? Hoe moet je dit filmen? Heb je een interviewer nodig? In kleine groepjes werken leerlingen het onderwerp van de documentaire uit.

Deze workshop kun je inzetten als start van een lessenreeks of projectweek met een eenmalige introductieles. Je kunt er ook voor kiezen om de lessenreeks van begin tot einde te laten begeleiden door een workshopdocent.

Workshop Animatie

Bij het maken van een animatiefilm werken je leerlingen met stop motion. Ze bedenk en onderwerp en script en gaan vervolgens tekenen knippen, kleien, noem maar op. Al snel ontstaat bewegend beeld. Je leerlingen moeten hard werken: voor het maken van 1 seconde film zijn er gemiddeld 24 shots nodig.

Deze workshop is goed toe te passen aan het begin van een lessenreeks. De leerlingen krijgen uitleg en werken vervolgens zelfstandig via een gratis te downloaden app.

...en meer

En er is nog veel meer mogelijk: green screen, vloggen, nieuwsreportage, commercials, monteren, filmen met je mobiel. Of wat dacht je van grimeren of filmvechten? Laat je wensen aan ons weten en wij maken een passende workshop voor je leerlingen.

21

Filmfestivals en speciale filmprogramma’s

Wij werken samen met veel filmfestivals en zijn aangesloten bij de Korte Film Poule. Bezoek je met je leerlingen een film uit een van deze festivals dan hoort hier altijd een inleiding, nagesprek en/of uitgebreider educatief programma bij. tip!

Combineer een bezoek aan een IDFA-, Cinekid-, Kaboom of Korte Film Poulefilm met een filmworkshop of een rondleiding. Zo maak je van je bezoek een culturele dag in de Schuur.

22

IDFA

Het International Documentary Film

Festival Amsterdam, het enige documentairefestival ter wereld, selecteert elk jaar de mooiste programma’s voor het onderwijs. De documentaires zijn zowel in de klas als in de Schuur te bekijken.

Documentaires kunnen een aanleiding zijn om maatschappelijke onderwerpen te bespreken of juist de focus op beeldtaal of genre te hebben.

IDFA Festival 8 t/m 19 nov '23

IDFA schoolvoorstellingen

10 nov t/m 10 dec '23

Inschrijven jun t/m eerste week okt '23

EDUCATIE

Bij iedere IDFA documentaire wordt uitgebreid lesmateriaal gemaakt, te downloaden op www.idfa.nl/educatie. Hier vind je ook uitgebreid docentenmateriaal, achtergrondinformatie en tips over het werken met documentaires in de klas. Na elke vertoning van een documentaire in de Schuur vindt een Q&A plaats.

De IDFA films passen goed bij kunstonderwijs en filmeducatie én bij leerdoelen binnen mediawijsheid, wereldoriëntatie, burgerschap en zorg&welzijn.

23

Cinekid voor onderbouw vo

Cinekid verzorgt het hele jaar door workshops en filmvertoningen specifiek voor scholen. Met jaarlijks in oktober een extra uitgebreid scholenprogramma. Zo maken je leerlingen kennis met kwaliteitsfilms uit alle windstreken en met verschillende vormen van media(kunst).

EDUCATIE

Bij elk programma ontwikkelt Cinekid gratis digitaal lesmateriaal, waarmee docenten met de klas het filmbezoek kunnen voorbereiden en nabespreken.

De Cinekidfilms passen goed bij kunstonderwijs en filmeducatie én bij leerdoelen binnen taal, mediawijsheid, wereldoriëntatie en burgerschap.

Cinekid Festival

21 t/m 29 okt '23 (herfstvakantie)

Cinekid schoolvoorstellingen jaarrond

In oktober kunnen we vaak extra educatieprogramma’s aanbieden. Denk aan een ontmoeting met de maker(s) of met iemand die inhoudelijk met het thema van de film te maken heeft, een quiz of een discussie.

24

Kaboom Animation Festival

Kaboom Animation Festival presenteert jaarlijks in het voorjaar in Amsterdam en Utrecht de nieuwste en beste nationale en internationale animatiefilms. De schoolprogramma’s van Kaboom zijn het hele jaar door beschikbaar én ook in de Schuur te zien.

EDUCATIE

Animatiefilms zijn vaak al een groot onderdeel van het dagelijks leven van jongeren. Dit zorgt ervoor dat het een heel toegankelijke vorm van kunst voor hen is. Door middel van workshops, gastlezingen en filmvertoningen van animatiefilms leren jongeren van alles over het bekijken, beoordelen en interpreteren van animatie. De Kaboomfilms passen goed bij kunstonderwijs en filmeducatie én bij leerdoelen binnen taal, wereldoriëntatie en burgerschap.

Maken je leerlingen animaties op school?

Kaboomfilms zijn een unieke aftrap van een animatieworkshop of een serie animatielessen.

Kaboom Animation Festival eind mrt '24

Kaboom schoolprogramma’s jaarrond

25
tip!

Korte Film Poule

Tijdens een bezoek aan een Korte Film Poule-programma worden leerlingen getrakteerd op de beste korte films (‘shorts’) in het land. Films van bekende regisseurs en van de nieuwe generatie filmmakers. Leerlingen lopen gegarandeerd filmwijs en geïnspireerd de zaal uit.

EDUCATIE

Voor elk onderwijstype is een programma beschikbaar, voorzien van ondersteunend materiaal en een online les. Door de enorme variatie aan filmgenres en onderwerpen sluiten de programma’s aan bij vrijwel alle onderwijsthema’s, kerndoelen en eindtermen.

Er zijn kant-en-klare educatieve compilatieprogramma’s beschikbaar. Maar we kunnen ook samen met jou een programma op maat maken. Zo kun je met een selectie korte films focussen op een bepaald thema of juist verschillende filmgenres aan bod laten komen.

26

Project B Boeken in de Brugklas

Wegens groot succes organiseren wij samen met Bibliotheek Zuid-Kennemerland een vernieuwde editie van Project B – Boeken in de Brugklas.

Met Project B vergroot je het leesplezier bij je leerlingen in de onderbouw op het vmbo. Project B stimuleert leerlingen een stapje verder te zetten dan het lezen van de bekende series en helpt hen met het vinden van boeken die boeien. Daarnaast leren je leerlingen een korte animatiefilm/teaser te maken; vaardigheden waar ze de rest van hun carrière profijt van hebben.

• Speciaal voor de onderbouw van het VMBO

• Combinatie van lezen & film maken

• Samenwerking tussen de vakken Nederlands en Kunst/Beeldend

• Betaling met Cultuurkaart mogelijk

• Op onze website staat uitgebreide informatie.

Er is plek voor een beperkt aantal brugklassen, dus wacht niet te lang!

Aanmelden: educatie@schuur.nl

27
I.S.M. BIBLIOTHEEK ZUID-KENNEMERLAND EN FILMHUB NOORD-HOLLAND

Virtual Reality

Onder de naam Nu:Reality heeft de Virtual Reality film een plek in onze programmering gekregen. Deze nieuwste vorm van Cinema beleef je met elkaar en toch ook individueel; je maakt een persoonlijke reis in de fascinerende en grenzeloze wereld van VR.

28

REIS IN DE SCHUUR JE WILDSTE DROMEN ACHTERNA

In een programma met speciaal voor het onderwijs geselecteerde films, laten we leerlingen drie uiteenlopende filmische verhalen in VR zien. De films zijn met 360° VR-camera’s gemaakt, wat betekent dat je door je hoofd te bewegen volledig om je heen kunt kijken.

De VR-films zijn Engels gesproken en worden niet ondertiteld. Daarom is dit programma ook zeer geschikt voor tweetalig onderwijs.

Kosten € 150,00 per vertoning.

Maximaal 27 zitplaatsen (i.v.m. het beschikbare aantal VR brillen)

29

Met je klas naar de film

Bekijk een film met je leerlingen als opmaat voor een speciale opdracht of projectweek, om een bepaald vak te ondersteunen of om juist vakoverstijgend te werken.

REGULIERE FILMVOORSTELLINGEN OVERDAG OF ‘S AVONDS

Wil je met je klas een film uit ons actuele programma bezoeken? Dat kan. Ons filmprogramma wordt wekelijks bepaald. Op dinsdag is bekend welke films er draaien vanaf donderdag t/m de woensdag de week daarna. Het programma staat op schuur.nl.

Natuurlijk kun je met je klas ook een van de door onze Schuurjongeren geselecteerde Backstage films bezoeken. Altijd met een inspirerend nagesprek door de jongeren zelf. Dé kans om de makers te leren kennen! Meer info op blz. 13.

BESLOTEN SCHOOLVOORSTELLINGEN OVERDAG

Uiteraard kun je voor je leerlingen ook een besloten voorstelling organiseren. Wij zijn op de hoogte van de nieuwste en de meer klassieke films en adviseren je graag welke film geschikt is voor je leerlingen, afhankelijk van leeftijd, opleidingstype en thema van je lessen.

Elke film krijgt een passende introductie zodat inhoud en beeldtaal beter bij je leerlingen beklijft. Daarnaast kennen wij veel filmmakers die een inleiding en/of nagesprek op maat kunnen geven.

PRAKTISCH

• Een besloten film bezoeken kan op elk gewenst tijdstip van 9.00 uur tot 17.00 uur.

• In verband met onze reguliere filmplanning is het noodzakelijk om enkele weken voor de gewenste vertoning contact met ons op te nemen voor het inplannen van een filmschoolvoorstelling.

• Wij hebben twee filmzalen: een met 75 stoelen en een met 110 stoelen.

Voor zowel besloten schoolvoorstellingen als het bezoeken van een film uit ons reguliere aanbod geldt: neem contact op met de Afdeling educatie: Heleen van Ham, 023-5173900, educatie@schuur.nl

31

Hen die hun waren

De Schalkwijkse jongerenorganisatie Triple ThreaT bracht in 2022 de documentaire Hen Die Hun Waren uit. Alle muziek, teksten en beeldmateriaal is ontwikkeld door jongeren zelf.

tip!

Dit programma is heel geschikt voor maatschappijleer, CKV, KUA of mentorles

32
TRIPLE THREAT-DOCUMENTAIRE

De docu geeft een uniek inkijkje in de wereld van jongeren die opgroeien in Schalkwijk. Door middel van interviews vertellen zij over opgroeien en hoe een problematische jeugd kan leiden tot criminaliteit, geweld of misbruik.

Daarnaast laat de film zien welke invloeden voor deze jongeren nodig waren om de negatieve invloed van hun wijk en leefsituatie te ontstijgen. Een indringend portret. De documentaire biedt nieuwe perspectieven op zaken die door buitenstaanders vaak niet of verkeerd begrepen wordt.

EDUCATIE

Na afloop gaan je leerlingen in gesprek met één of meer van de jongeren uit en/ of makers van de documentaire. Door Triple ThreaT wordt een veilige situatie gecreëerd, waarin je leerlingen sneller vragen durven te stellen en hun mening, gevoelens of eigen verhaal willen delen.

Het kijken van deze documentaire kan uitgebreid worden met b.v. een spoken word workshop of een workshop documentaire maken.

33

ip!

Op filmhubnh.nl vind je informatie, inspiratie, de leerlijn Filmeducatie en een overzicht van alle filmeducatie-aanbieders in jouw regio. De Schuur is uiteraard een van die filmeducatie-aanbieders. Op filmeducatie.nl vind je een uitgebreid overzicht van films, lesmateriaal en tips om film betekenisvol in de klas te kunnen gebruiken.

Filmhub Noord-Holland

AAN DE SLAG MET FILM IN DE KLAS

Jongeren kijken, maken en delen dagelijks films. Om beelden ook te kunnen duiden en creatief in te zetten, hebben zij meer kennis, vaardigheid en inzicht nodig. Via filmeducatie krijgen leerlingen alle vaardigheden mee, die ze nodig hebben in een maatschappij waarin beeldcultuur leidend is. Wil je ‘iets’ doen met filmeducatie maar weet je niet hoe te beginnen? Wil je het gebruik van film structureel inzetten? Filmhub Noord-Holland helpt je graag op weg.

34
t

MOGELIJKHEDEN

Laat je leerlingen een profielwerkstuk presenteren door middel van een film. Ga in alle klassen aan de slag met de leerlijn Documentaire-maken. Of laat je leerlingen een scholierenfilmfestival organiseren. De Filmhub denkt graag met je mee en ondersteunt je waar nodig. Ook brengt de hub je in contact met een filmdocent of organisatie in de buurt van je school.

LEEN EEN ‘FILM-MAKEN-SET'

Heb je geen eigen filmlokaal of te weinig camera’s op de plank liggen om makkelijk aan de slag te kunnen met film? Laat techniek geen drempel zijn. Ter kennismaking en inspiratie biedt Filmhub Noord-Holland gratis filmtechnieksets aan.

EERST ZELF MEER LEREN?

Filmhub Noord-Holland biedt scholen gratis teamtrainingen aan op het gebied van filmtechniek of modereren.

SNEL AAN DE SLAG?

De Filmhub heeft handige hulpmiddelen om op een laagdrempelige manier aan de slag te gaan met film:

• FILM WIJZE WAAIER

Een handzame waaier met compacte werkvormen voor filmeducatie in de klas. Er is een versie voor VO en één voor PO.

• KIJK & VERTEL

Kijk je met je leerlingen een film en wil je deze nabespreken? Bestel dan de gesprekstool ‘Kijk & Vertel’: een set met gespreksvragen die je een krachtige start bieden voor een betekenisvol gesprek over film.

INFORMATIE & CONTACT

Voor meer informatie neem je contact op met Michiel Vaanhold via michiel@ filmhubnh.nl of Kirsten Bootsma van de Schuur via kirsten@schuur.nl.

35

Thea & Dans

36

eater Dans

37

Starring #26

Heb jij leerlingen in je klas die ervan dromen mee te spelen in een professionele theatervoorstelling? Tip ze dan Starring #: dé kans om mee te spelen in een theaterproductie in de Schuur.

38

HEB HEEL VEEL GELEERD OVER HET MAAKPROCES VAN EEN VOORSTELLING EN VOORAL

HEB IK ERVAREN OP PERSOONLIJK VLAK WAT

MIJN KRACHTEN ZIJN.”

- RICK, ACTEUR STARRING #25.

Elk jaar wordt een jonge regisseur, die dicht bij de belevingswereld van jongeren staat, door Toneelschuur Producties gevraagd een voorstelling te maken met een tiental Haarlemse jongeren.

Afgelopen jaar maakte Marloes IJpelaar

‘Starring #25 Blauwe ballen’ over de invloed van social media op de seksuele vrijheid van jongeren en de angst om gefilmd te worden.

Jongeren (15 t/m 18 jaar) kunnen in januari 2024 auditie toen voor een plek in de allernieuwste Starring#-productie. Aanmelden voor de audities kan door een e-mail te sturen naar starring@ schuur.nl met NAW gegevens en een korte motivatie.

Veel of weinig spelervaring, dat maakt allemaal niet uit. Belangrijk is dat jongeren een flinke portie inzet en energie hebben om van januari t/m april elke zondag en woensdagavond te repeteren in onze studio’s. In die periode wordt er met veel plezier, keihard gewerkt aan een voorstelling die in april in onze theaterzaal te zien is. Zit jij straks op de eerste rij om je leerling(en) te zien schitteren?

39
“HET LEUKSTE WAT IK OOIT HEB GEDAAN. IK

Toneelschuur Producties

Toneelschuur Producties is het eerste en grootste productiehuis van Nederland. De jonge, talentvolle makers van Toneelschuur Producties, bevragen de verhalen en denkstructuren die onze wereld hebben gevormd. Persoonlijk, spraakmakend en altijd van hoge kwaliteit.

In seizoen 2023-2024 worden er vier nieuwe voorstellingen gemaakt die zeker in de smaak vallen bij jou en je leerlingen. Het is een rijk en divers programma over thema’s als identiteit, cultuur, geschiedenis en machtsdynamiek.

Toneelschuur Producties vindt het belangrijk leerlingen te betrekken bij alle facetten van een voorstelling. Daarom bieden wij bij vrijwel alle voorstellingen uiteenlopende educatieve programma’s aan. Denk aan inleidingen, nagesprekken en workshops. Populair bij scholen is het ‘verdiepende traject’ waarin je leerlingen op meerdere momenten en in verschillende werkvormen met de thema’s uit de voorstelling aan de slag gaan.

tip

Wist je dat het ontstaan van elke voorstelling in beeld wordt gebracht op de website van Toneelschuur Producties? Inspiratiebronnen van de regisseur, de eerste lezing, schetsen van decor en kostuums, repetitiefoto’s, video’s en veel meer zijn er terug te vinden. Een inkijkje in een wereld die normaal gesproken niet zichtbaar is.

40

LOEK DE BAKKER

Orlando

• Lesbrief

• Verdiepend traject met inleiding, theaterworkshop en repetitiebezoek

OKTOBER 2023 — ZIE P58 — 15+

VANJA RUKAVINA

Superposition

• Lesbrief

• Workshop over de tweetaligheid en culturele verschillen in de voorstelling

NOVEMBER 2023 — ZIE P61 — 16+

MATEUSZ STANIAK

Huis van Troje

COPRODUCTIE: INTERNATIONAAL THEATER

AMSTERDAM

• Lesbrief

• Workshop

• En meer

MAART 2024 — ZIE P75 — 15+

NITA KERSTEN

The Last Poet

• Verdiepend traject met achtergronden over ‘The Last Poet’ en repetitiebezoek. Leerlingen schrijven ook een eigen Spoken Word tekst die ze voordragen in het café van de Schuur.

MAART 2023 — ZIE P81 — 16+

41

Theater- & dansworkshops

Laat je leerlingen meedoen aan een of meerdere theater- of dansworkshops en laat hen de wereld van theater ontdekken. Alle workshops worden gegeven door een ervaren theater- of dansdocent en zijn uiteraard aan te passen aan jouw specifieke wensen.

Workshop theatertechniek

Achter de schermen van ons theater gebeurt zoveel meer dan je denkt. Met deze workshop laten we leerlingen ervaren hoe het is om achter die schermen te werken en hoe belangrijk techniek is voor een voorstelling. Je kunt kiezen voor een techniek- of een lichtworkshop of een combinatie van beide. Wees er snel bij want deze workshop is beperkt beschikbaar!

tip!

Combineer een theaterworkshop met een rondleiding of bezoek aan een voorstelling. Zo maak je van je bezoek een culturele dag in de Schuur.

42

Improvisatie- of spelworkshop + rondleiding

Nadat je leerlingen een rondleiding voor en achter de schermen hebben gekregen gaan ze, aan de hand van opdrachten, de vloer op. Met een personage, een locatie en een plot maken ze binnen afzienbare tijd een scène. Je kunt deze workshop als grote groep doen, maar ook in kleinere groepjes. In de kleinere groepjes kun je toewerken naar een eindpresentatie.

Decor- en/of kostuumworkshop

Van miniatuur tot levensgroot. Leerlingen gaan in deze workshop te werk als decor- of kostuumontwerper. Ze lezen gezamenlijk een script, hierna gaan leerlingen aan de slag. Je kan in deze workshop toewerken naar een maquette of kostuumontwerpen op papier. Maar je kan het ook groter aanpakken en je leerlingen toe laten werken naar een daadwerkelijk decor(stuk) of echt kostuum.

Dansworkshops

Het is mogelijk om een dansworkshop te boeken in diverse soorten dansstijlen; modern, streetdance, hip-hop. Ook is het mogelijk o.l.v. een choreograaf een klein dansstuk te maken.

43

Woordkunst

Verbale Acrobatiek

Spoken word, proza, rap, poëzie, ofwel: woordkunst. Dit populaire genre ligt dicht bij de leefwereld van jongeren. Via woordkunst maken jongeren op een laagdrempelige manier kennis met taal en theater. Van rijmende woordspelingen tot vlijmscherpe grappen en diepzinnige songteksten; dit alles komt aan bod in het nieuwe theaterseizoen.

44

Oproep!

Wij richten een Poetry Circle 023 op, naar hét landelijke platform voor spoken word. Poetry Circle is een talentontwikkelingstraject in spoken word. Ken je jongeren met een passie voor schrijven, die graag op het podium staan en gelijkgestemden willen ontmoeten? Attendeer ze dan op Poetry Circle, aanmelden kan via publiciteit@schuur.nl.

“WOORDKUNST NODIGT UIT

TOT ZELF PARTICIPEREN. GEEN

WOORDKUNSTENAAR ZAL

De Poezieboys vinden dat de wereld wel wat meer poëzie kan gebruiken en pleiten voor uitverkochte dampende zalen voor dichtkunst. Met hun nieuwste voorstelling PEREC – een onderzoek naar álle taalvormen en meer - zorgen ze hier zeker voor.

The Last Poet gaat over de vlijmscherpe en activistische gedichten van het gelijknamige collectief uit de tijd van de ‘civil rights movement’ en laat zien dat woordkunst een wapen kan zijn. Een voorstelling van Toneelschuur Producties op het snijvlak van theater, hiphop en spoken word.

Het wervelende Boys won’t be boys geeft persoonlijke en eerlijke verhalen over mannelijkheid een podium en laat zien dat je door het delen hiervan vooroordelen en stereotypen kunt doorbreken en zo dichterbij elkaar komt.

TWEE UUR ALLEEN OP HET

PODIUM STAAN TE ZENDEN.

EEN RAPPER ZET HET PUBLIEK

IN ALS ZIJN VOCALS, EEN

COMEDIAN GAAT LOS OP DE

INPUT VAN HET PUBLIEK EN

EEN DICHTER DEELT MET ALLE

LIEFDE ZIJN PODIUM MET

ANDERE DICHTERS. IK VOEL

HET AL SNEL PRIKKELEN.

WOORDKUNST IS EEN BREDE

VORM VAN KUNST EN HET

VOELT MAKKELIJKER JOUW

PERSOONLIJKE WEG NAAR

BINNEN TE VINDEN. ZO ZORGT

VERBREDING OPEENS VOOR

EEN LAGERE DREMPEL OM ZELF DE PEN ERBIJ TE PAKKEN.”

— LUKAS GERBER, SCHUURJONGERE

Boys won’t be boys - vr 10 & za 11 nov '23

PEREC - di 12 & wo 13 mrt '24

The Last Poet - za 23 t/m za 30 mrt '24 & vr 17 t/m zo 19 mei '24

45

Genderidentiteit

In het schooljaar 23-24 staan er drie voorstellingen over gender, identiteit en seksualiteit op het programma, die geschikt zijn voor jongeren. Daarnaast zijn er door het jaar heen verschillende films te zien met deze thematiek.

Boys won’t be boys geeft persoonlijke en eerlijke verhalen over mannelijkheid een podium. Toneelschuur Producties maakt Orlando, naar het boek van Virginia Woolf, waarin het hoofdpersonage drie eeuwen leeft en in die tijd voortdurend verandert van omgeving, sociale klasse, rol en gender. In Gendermonologen vertellen vijf jonge mensen over hoe het voelt om niet in het binaire genderplaatje te vallen.

Boys won’t be boys – vr 10 & za 11 nov '23

Orlando - wo 18, vr 20 okt, vr 1 dec '23

Gendermonologen – wo 6 mrt '24

GSA

De Schuur wil een plek zijn waar jongeren van de GSA’s zich welkom voelen en elkaar kunnen ontmoeten. We werken hierin samen met Bureau Discriminatiezaken Kennemerland en Flinty’s. Zin om met je GSA samen te komen in de Schuur? Neem dan contact op met Heleen van Ham via heleen@schuur.nl

46

KONDEN SPREKEN,

ER

PODIUM WAS VOOR DE LHBTI-COMMUNITY EN ERKENNING VOOR DE PROBLEMATIEK.”

- NOËLLE BEEREPOOT VAN BUREAU DISCRIMINATIEZAKEN

KENNEMERLAND OVER DE SAMENWERKING RONDOM DE VOORSTELLING 'WEG MET EDDY BELLEGUEUELE'

“HET WAS GOED DAT DE LEERLINGEN VAN VERSCHILLENDE MIDDELBARE SCHOLEN ELKAAR BUITEN SCHOOL OVER DIT THEMA
DAT
EEN

MET JE KLAS NAAR HET THEATER

48

OOK OVERDAG!

Is ‘s avonds naar het theater gaan niet haalbaar?

Wij organiseren ook voorstellingen overdag.

Bij deze voorstellingen organiseren we altijd een voorbereidende workshop, inleiding en/of nagesprek.

Besloten schoolvoorstellingen zijn mogelijk vanaf rond 100 (kleine zaal) of 150 (grote zaal) leerlingen + begeleiders. Waar mogelijk plaatsen we groepen van meerdere scholen in de zaal. Aanvangstijd is in overleg met de school en het gezelschap, doorgaans tussen 15.00 en 16.00 uur.

Op de volgende pagina’s vind je een overzicht van de producties waarbij een besloten schoolvoorstelling mogelijk is.

Wees er snel bij als je zeker wilt zijn van plaatsen bij een van deze voorstellingen.

Let op het volgende label voor voorstellingen die overdag te boeken zijn:

BOEK OOK OVERDAG

Voor zowel besloten schoolvoorstellingen als het bezoeken van een voorstelling uit ons reguliere aanbod geldt: neem contact op met de Afdeling educatie:

Kirsten Bootsma, 023-5173900

educatie@toneelschuur.nl

49

DEZE VOORSTELLINGEN

ZIJN OVERDAG TE BOEKEN:

DANS — DE DANSERS

Hush

Opwindende voorstelling in het grensgebied van dansvoorstelling en popconcert.

DANS — DANSTHEATER AYA

High

Dansvoorstelling over extreme levenslust.

DO 19 OKT, 16+ ZIE P59

DO 9 NOV, 12+ ZIE P62

THEATER — DE TAFEL VAN VIJF

De Nederlandsche

Cocaïnefabriek

DO 14 DEC, 13+ ZIE P68

Interactieve game en theatervoorstelling met opzwepende livemuziek over morele dilemma’s. Beperkt aantal kaarten beschikbaar.

OBJECTTHEATER — DUDA PAIVA COMPANY

Ghostbox

Mix van schuimrubberen sculpturen, hiphopdans en technologie.

DI 13 FEB, 12+

ZIE P73

50

THEATER — HNTJONG

Arm met een dure smaak

WO 28 & DO 29 FEB, 14+

ZIE P74

Drie jongeren dromen van een leven zonder geldzorgen, maar moeten dealen met de rauwe realiteit.

HIPHOPTHEATER — DIEHELEDING

We are (not)

Tupac Shakur

DO 14 MRT, 16+ ZIE P79

Hiphopvoorstelling over jeugdhelden, de liefde voor hiphop en culturele toe-eigening.

DANS — LLOYDS COMPANY

Power

Twee ijzersterke breakdance performances van dansers van wereldformaat (m/v).

THEATER — DE TONEELMAKERIJ / THEATER SONNEVANCK

Rabbit Hole

Wappies of Truthseekers? Een tocht naar de diepe krochten van het internet.

DANS — SALLY DANSGEZELSCHAP MAASTRICHT

Danslab on tour #2

DO 21 MRT, 14+ ZIE P80

WO 3 & DO 4 APR, 12+ ZIE P82

DO 25 APR, 12+

ZIE P87

Een wervelende show met verschillende voorstellingen van een nieuwe generatie dansmakers.

51

Voorstellingen ‘s avonds

Wie zien je graag ’s avonds met je leerlingen bij een van onze theater- en dansvoorstellingen. Vanaf bladzijde 54 vind je alle voorstellingen die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken met je leerlingen. Op schuur.nl zie je het volledige programma.

LET OP!

Gezelschappen stellen vaak een maximum aan het aantal leerlingen dat in groepsverband in de zaal mag. Wij raden je daarom aan om zo snel mogelijk te reserveren om zeker te zijn van plaatsen. Als het maximum aantal groepsbezoekers voor een voorstelling is bereikt, kunnen wij geen extra groepen meer toelaten.

52
ONZE TIPS SPECIAAL VOOR JONGEREN

Bezoek met je leerlingen een van de door de Schuurjongeren geselecteerde Backstage voorstellingen! Altijd met een inspirerend nagesprek door de jongeren zelf. Dé kans om de makers van de voorstelling te ontmoeten!

Meer informatie over Backstage staat op bladzijde 15.

53
tip!

SPRANKELEND THEATRAAL PORTRET VAN DE OOST-AZIATISCHE NEDERLANDER.

THEATER OOSTPOOL / CHAR LI CHUNG

Bananen generatie

THEATER

do 28 & vr 29 sep, 20.30 uur

benedenzaal

THEATEROOSTPOOL.NL

Succesvolle theatervoorstelling naar het gelijknamige boek van Pete Wu. Een ontroerende en humoristische voorstelling over een generatie die midden in de Nederlandse samenleving staat, maar als Oost-Aziatische Nederlander toch steeds herinnerd wordt aan hun anders-zijn.

“Een voorstelling die je na afloop meteen nog een keer wil ondergaan.”

(Theaterkrant)

EDUCATIE — 15+ Nagesprek

54

Uhm, in 5 bedrijven

THEATER

do 28 sep, 20.00 uur

bovenzaal

PLAN-BRABANT.NL

POËTISCHE EN ABSURDE VOORSTELLING OVER IEMAND DIE EEN VOORSTELLING PROBEERT TE MAKEN.

Euhm… is een voorstelling in vijf bedrijven over iemand die een voorstelling probeert te maken terwijl de seizoenen ongestoord voorbijkomen. We proberen je dagelijkse gedachten even weg te nemen en je een voorstelling te laten zien die je nog nooit hebt gezien. Euhm… is de oerknal maar dan net iets anders. Elias De Bruyne is als acteur regelmatig te zien in de voorstellingen van Jetse Batelaan bij Theater Artemis.

EDUCATIE — 15+ Nagesprek

55
ELIAS DE BRUYNE

WAT WE DOEN / THEATER ROTTERDAM

So far, so good

INTERDISCIPLINAIR

do 5 okt, 19.30 uur benedenzaal

WATWEDOEN.NL | THEATERROTTERDAM.NL

Hoe kon het zo uit de hand lopen tijdens de Coronarellen?

"De adrenaline is voelbaar in deze effectieve combinatie van dans en toneel." (de Volkskrant ****)

EDUCATIE — 14+ lespakket over polarisatie en framing in de media.

56
OPZWEPENDE MIX VAN THEATER EN DANS OVER FRAMING EN POLARISATIE.

MUZIEKTHEATER NAAR DE BEKROONDE PODCAST VAN MAARTJE DUIN EN PEGGY BOUVA.

ORKATER De plantage van onze voorouders

MUZIEKTHEATER

wo 11 & do 12 okt, 20.30 uur

benedenzaal

ORKATER.NL

Twee vrouwen, gespeeld door Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter, keren terug naar de plek die hun voorouders verbindt: de plantage Tout Lui Faut in Suriname. Steeds duidelijker blijkt hoe het verschil in historische achtergrond van de vrouwen doorwerkt in hun heden.

EDUCATIE — 15+

I.s.m. Stichting Keti Koti tafels maakt Orkater een lespakket, waarmee je een dialoogtafel in de klas kunt houden.

57

TONEELSCHUUR PRODUCTIES

Orlando THEATER

wo 18 & vr 20 okt, vr 1 dec, 20.00 uur bovenzaal

TONEELSCHUURPRODUCTIES.NL

Een eigentijdse vreugdevolle, muzikale carrousel waar we op en af mogen stappen, gebaseerd op de roman van Virginia Woolf. Voor iedereen die zich durft te laten meevoeren in een zoektocht naar identiteit.

EDUCATIE — 15+

lesbrief, verdiepend traject met repetitiebezoek en workshop over: 'Kan je altijd jezelf zijn?'

58
“HOW QUEER TO HAVE SO MANY SELVES. HOW BEWILDERING.” - VIRGINIA WOOLF

BOEK OOK OVERDAG

DE DANSERS Hush

DANS / INTERDISCIPLINAIR do 19 okt, 19.30 uur benedenzaal

DEDANSERS.COM

Zes dansers en muzikanten gaan op zoek naar troost in lijfelijkheid en muzikaliteit. Een hand op je schouder, een tweede stem die met je meereist, waar je ook gaat. "De dansers, ook allemaal muzikanten, dirigeren met hun lichamen het ritme van de muziek en stuwen deze op tot grote emotionele hoogtes. (de Volkskrant)

EDUCATIE — 16+

Inleiding, nagesprek backstage met onze Schuurjongeren op vr 1 dec.

OPWINDENDE VOORSTELLING IN HET GRENSGEBIED VAN DANSVOORSTELLING EN POPCONCERT.

DOX / YOUNGGANGSTERS

UITDAGENDE DANSSHOW OVER AANRAKING

THEATER / DANS

do 2 nov, 19.30 uur

benedenzaal

WIJZIJNDOX.NL

YOUNGGANGSTERS.COM

Een omhelzing, een kus, een schouderklop, boks of ferme handdruk. Het kan zo vanzelfsprekend zijn om elkaar aan te raken, maar soms is het doodeng. Want wat als je aanraking verkeerd begrepen wordt. Door de ander, of door de omgeving.

Don’t Wanna Touch is een wervelende show over liefdevolle, gewelddadige, seksuele en vriendschappelijke aanrakingen.

EDUCATIE — 14+

Dansworkshop, workshop stage fighting, nagesprek, achtergrondinformatie (video, podcast, artikelen) over intimitiet, stereotypen en kwetsbaarheid.

60
Don’t Wanna
Touch
BOEK OOK OVERDAG

TONEELSCHUUR PRODUCTIES / VANJA RUKAVINA

Superposition

THEATER

di 7 & wo 8 nov, 20.00 uur bovenzaal

TONEELSCHUURPRODUCTIES.NL

Een idealistische voorstelling vol karaoke, cocktailparty’s en een hartstochtelijk wiskundig seminar. Waarin de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Japan, tussen kansrekening en geometrie, tussen man en vrouw en tussen nieuwkomerschap en ervaring tegen elkaar worden afgezet.

EDUCATIE — 16+

Lesbrief, workshop over de tweetaligheid en culturele verschillen in de voorstelling.

DANSTHEATER AYA

High

DANS

do 9 nov, 19.30 uur benedenzaal

AYA.NL

BOEK OOK OVERDAG

Ken je dat? De drive om alles te voelen en te ervaren? Om in extase raken en in het hier en nu zijn moet je grenzen verkennen en risico’s nemen. Pijn en verlies horen erbij, voor iedereen. Je kunt er bang voor zijn. Want zonder downs, zijn er ook geen ups. High is een verhaal over bewust leven en echt aanwezig zijn.

EDUCATIE — 12+

Lesbrief over extase, lust en verslaving en/of dansworkshop.

DANSVOORSTELLING OVER EXTREME LEVENSLUST

Boy’s won’t be boys

INTERDISCIPLINAIR

vr 10 nov, 20.30 uur

benedenzaal

BOYSWONTBEBOYS.NL

EEN THEATRALE HAPPENING MET ECHTE MENSEN

Boys won’t be boys geeft persoonlijke en eerlijke verhalen over mannelijkheid een podium. De met killerheels gewapende host Rikkert van Huisstede speelt samen met een parade van (lokale) spelers die vertellen, zingen, rappen, grappen, en dansen, een wervelende show. Een vrolijke aanklacht en ode aan het begrip ‘man’.

EDUCATIE — 15 +

Workshop, nagesprek (vast onderdeel bij een bezoek aan voorstelling)

63

LIKEMINDS

IK TEER OP TEKORTEN, DAT IS NOG ERGER DAN OP NIKS

di 14 & wo 15 nov, 20.00 uur bovenzaal

LIKEMINDS.NL

Op verzoek van Likeminds schreef Maxine Palit de Jongh ‘Vecht’. Een voorstelling op basis van de toeslagenaffaire. Deze aangrijpende monoloog laat zien wat het betekent om door de overheid uitgekleed te worden en altijd op je hoede te moeten zijn als je een bepaalde achternaam en afkomst hebt. “Wat een tekst, wat een performance!” (Theaterkrant).

Actrice Nadia Amin is voor haar rol in Vecht genomineerd voor een Theo d’Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

EDUCATIE — 15+ Nagesprek

64
Vecht THEATER

FRASCATI PRODUCTIES / GAVIN-VIANO Multiversum

Onlosmakelijk verbonden

INTERDICIPLINAIR do 16 nov, 20.30 uur

benedenzaal

FRASCATITHEATER.NL

Een muzikale en beeldende voorstelling, over de kracht van kinderlijke fantasie en perspectief in het helen van trauma. Waar blijft de verbeeldingskracht en de open blik van het innerlijke kind wanneer je als volwassene de gebaande wegen moet bewandelen? Kunnen we kinderspel opnieuw toe-eigenen om onszelf te bevrijden?

EDUCATIE — 15+ Lesbrief, workshop, nagesprek

REALITY IS WHAT ADULTS WANT, BUT FANTASY IS WHAT THEY NEED

ORKATER / DE NIEUWKOMERS

Het nut van Edo Dompelmans

MUZIEKTHEATER

wo 22 & do 23 nov, 20.00 uur bovenzaal

ORKATER.NL

EEN MUZIKALE VOORSTELLING OVER DE VRAAG IN HOEVERRE WIJ VERVANGBAAR ZIJN

Een muzikaal portret van een man die erachter komt dat hij in vrijwel elk opzicht van zijn leven volstrekt inwisselbaar is. Een voorstelling over de vraag in hoeverre wij als mens vervangbaar zijn en de angst voor het antwoord op die vraag.

EDUCATIE — 14+

Workshop theatertekst schrijven, inleiding of nagesprek met schrijver Simme Wouters.

66

EEN BLOEDSTOLLENDE MUZIKALE LIEFDESTHRILLER

HUIS G. is een sensueel, beklemmend en ontroerend liefdesverhaal over de vele kanten van een verslavende relatie op de grens tussen liefde en geweld. Wat maakt dat geliefden verstrikt raken én blijven in een verraderlijk web van schadelijke gedragspatronen? Welke rol speelt de buitenwereld hierin en wanneer grijp je als omstander in?

EDUCATIE — 16+ Workshop, nagesprek

HUIS G.

MUZIEKTHEATER

wo 6 & 7 dec, 20.00 uur

bovenzaal

VIABERLIN.NL

67
VIA BERLIN

In deze interactieve voorstelling wordt het publiek door Handelsreiziger Lucien meegenomen naar een onderbelichte pagina uit de Nederlandse geschiedenis: de legale cocaïnehandel tijdens WO I. Het publiek moet keuzes maken over hoe de medicinale cocaïne verkocht moet worden. Wie kan de grootste winst maken? Dat zorgt voor morele dilemma’s, want iedere keuze heeft consequenties.

EDUCATIE — 13+

De voorstelling start met een rondgang in kleine groepen door een pop-up expo van Museum Huis Doorn in de foyer.

INTERACTIEVE GAME MET OPZWEPENDE LIVEMUZIEK OVER MORELE DILEMMA’S.

De Nederlandsche Cocaïnefabriek

THEATER do 14 dec, 19.30 uur bovenzaal

TAFELVANVIJF.NL

LET OP: BEPERKT AANTAL KAARTEN BESCHIKBAAR.

68
DE TAFEL VAN VIJF

FIRMA MES

The Gaia Hypothesis

THEATER

wo 17 & do 18 jan, 20.00 uur bovenzaal

FIRMAMES.NL

De Gaia-hypothese van Wetenschapper James Lovelock uit 1969, ziet de aarde als een zelfregulerend systeem, waarin al het leven onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Lindertje Mans neemt je in deze Engelstalige solo mee in dit gedachte-experiment met meeslepende synthpop-nummers.

“Een sensuele muzikale trip.”

(NRC ****)

EDUCATIE — 15+ (EINDEXAMEN DRAMA)

Inleiding, nagesprek

MUZIKALE TRIP OVER DE AARDE

70 DIVERSE ARTIESTEN Solodagen festival
WORD vr 9 feb hele gebouw SCHUUR.NL
THEATER/DANS/SPOKEN

Een ode aan de solo, die keer op keer van vorm verschilt: persoonlijke spoken word, dans, comedy, muziektheater, circus en korte films. Lang leve alleen! Op festival Solo Dagen vieren we de solo, en de nieuwe theater- en filmmaker, in al haar gedaanten in een uitbundig programma binnen en buiten onze zalen.

EDUCATIE — 15+

Inleiding, nagesprek, workshop en meer

71

THEATER OOSTPOOL

Showmeister, een komedie over sterven

THEATER

do 1 feb, 20.30 uur

benedenzaal

THEATEROOSTPOOL.NL

TWEE TEGENPOLEN OP ZOEK GAAN NAAR WAT HEN VERBINDT.

De succesvolle voetbalcoach Mario (Jim Bakkum) krijgt te horen dat hij nog maar een jaar te leven heeft. Hij besluit deze tijd te besteden aan een cadeau voor zijn miljoenen fans: een theatershow over zijn leven. Maar Fabio (Thomas Höppener), artistiek leider van het theater waar Mario zijn show op wil voeren, gaat nog liever failliet dan dat hij ruimte geeft aan dit soort entertainment.

EDUCATIE — 14+

Educatief materiaal en achtergronden via website van het gezelschap.

72

Verplaats je in een post-apocalyptische wereld, waarin met het mens-zijn wordt geëxperimenteerd. Een futuristisch systeem ontwerpt de perfecte neo-human: eeuwig jong en met kunstmatig gegenereerde gevoelens. In deze voorstelling combineert Duda Paiva combineert zijn beroemde schuimrubberen sculpturen met hiphopdans, technologie en een vleugje cyberpunk.

EDUCATIE — 12+ Nagesprek

Bezoek ook het Backstage nagesprek o.l.v. onze Schuurjongeren.

OBJECTHEATER di 13 feb, 19.30 uur benedenzaal

DUDAPAIVA.COM

MIX VAN SCHUIMRUBBEREN SCULPTUREN, HIPHOPDANS EN TECHNOLOGIE.

73
DUDA PAIVA COMPANY
Ghost Box

Arm met een dure smaak

THEATER

wo 28 & do 29 feb, 19.30 uur bovenzaal

HNT.NL

LIVE RICH OR LIVE LONELY

In ‘Arm met een dure smaak’ worstelen drie jonge mensen met verborgen armoede. Ze dromen van een leven zonder geldzorgen, maar moeten dealen met de rauwe realiteit. Ondertussen laten socials zien dat leven in luxe haalbaar is. Illusie of werkelijkheid?

EDUCATIE — 14+ Workshop ‘Fake it till you make it’ over kansen krijgen vs. kansen pakken en de maakbaarheid van geluk.

JONG
HNT

TONEELSCHUUR PRODUCTIES / INTERNATIONAAL THEATER AMSTERDAM / MATEUSZ STANIAK

Huis van Troje

THEATER

di 5 & wo 6 mrt, do 18 & vr 19 apr, 20.30 benedenzaal

TONEELSCHUURPRODUCTIES.NL

De Trojaanse oorlog is een mythe, maar de val van Troje is een feit. Maar waar beginnen de verhalen en houden de feiten op met bestaan? Wanneer een oorlog woedt op de schermen van onze tv’s of smartphones, denken we de waarheid te zien. Terwijl het een verhaal is dat we voorgeschoteld krijgen door de media. Hoe worden de feiten gepresenteerd? En wie heeft daar baat bij?

EDUCATIE — 15+

lesbrief, workshop en meer

75

RAYMI

JEZELF ZIJN IS MAKKELIJK, HET ZIJN ANDEREN DIE DAT MOEILIJK MAKEN.

Vijf jonge mensen vertellen over wat het betekent om niet in het binaire plaatje te vallen. Over je plek vinden in onze samenleving en alles wat daarbij komt kijken zoals: labels en verwachtingen, openbare toiletten en de allereerste liefde als je ‘nieuwe’ ik. “Gedreven getuigenissen, gebracht met emotie en overtuigingskracht.”

(NRC Handelsblad ••••)

EDUCATIE — 15+ Lesbrief, nagesprek

SAMBO MAAKT
Gender monlogen THEATER wo 6 mrt, 20.00 uur bovenzaal RAYMISAMBOMAAKT.COM

DE POEZIEBOYS Perec

POËZIETHEATER

di 12 & wo 13 mrt, 20.00 uur bovenzaal

DEPOEZIEBOYS.NL

De Franse woordkunstenaar Georges Perec (1936 – 1982) was geen gewone schrijver. Hij had vreselijk veel moeite met schrijven, daarom bedacht hij verschillende taalspelletjes, semiwetenschappelijke formules en opdrachten. De Poezieboys onderzoeken alle taalvormen die Perec bedacht heeft en bedenken er zelf nog een paar bij.

EDUCATIE — 15+

Nagesprek

SCHRIJF EEN BOEK ZONDER DE LETTER E.

EN MEER TAALSPELLETJES VAN DE FRANSE

WOORDKUNSTENAAR GEORGES PEREC

77

MEESLEPENDE SCIENCEFICTIONVOORSTELLING OVER VRIENDSCHAP, COMPLOTTHEORIEËNWAARHEID, EN TWIJFEL

THEATER RAST / ADA OZDOGAN

The Returned

wo 13 & do 14 mrt, 20.00 uur

benedenzaal

THEATERRAST.NL

Als kind verdween Masha samen met een groepje vrienden spoorloos. Werden ze ontvoerd door aliens? Psychologen, ouders en overheden tuimelden over elkaar heen met mogelijke verklaringen voor de verdwijning. Er ontstond een enorme mediahype en het land was verdeeld in believers en non-believers. Dertig jaar later is het voor Masha tijd om de waarheid onder ogen te komen en neemt zij het initiatief voor een reünie.

EDUCATIE — 15+ Lesbrief

THEATER

DIEHELEDING

We are (not)

Tupac Shakur

HIPHOP / THEATER do 14 mrt, 19.30 uur bovenzaal

DIEHELEDING.NL

HIPHOPVOORSTELLING OVER JEUGDHELDEN, DE LIEFDE VOOR HIPHOP EN CULTURELE TOE-EIGENING

In moordend tempo stellen de spelers van hiphoptheatercollectief DIEHELEDING hun helden aan je voor: Bob Marley, Gorillaz, Hokusai, Napoleon en natuurlijk Tupac Shakur. Kun je de foute kanten van je held negeren? Kunnen we ons identificeren met mensen die helemaal niet op ons lijken? Kun je als witte Nederlandse rapper Tupac of Bob Marley als voorbeeld nemen? En wat maakt een held tot held?

EDUCATIE — 16+ Nagesprek, workshop over identiteit. Bezoek ook het Backstage nagesprek o.l.v. onze Schuurjongeren.

79

Lloyd Marengo, Maikel Walker en Bosila Banya aka B-Boy Junior zijn sleutelfiguren binnen de breakdance. Niet de jongsten meer, maar still going strong. In POWER blikken ze terug op hun Afrikaanse roots. Met een mix van dans, spel en muziek zoomen de boys in op hun verschillen en overeenkomsten, delen ze hun successen en tegenslagen en geven ze hun visie op hiphop.

EDUCATIE — 14+ Nagesprek

80 LLOYDS COMPANY POWER DANS do 21 mrt, 19.30 uur bovenzaal LLOYDSCOMPANY.NL TWEE IJZERSTERKE BREAKDANCE PERFORMANCES VAN DANSERS VAN WERELDFORMAAT ( M/V )

TONEELSCHUUR PRODUCTIES / NITA KERSTEN

The Last Poet

THEATER / HIPHOP / SPOKEN WORD di 26 & wo 27 mrt, vr 17 mei, 20.00 bovenzaal

TONEELSCHUURPRODUCTIES.NL

The Last Poets was een collectief van dichters en muzikanten uit de tijd van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. De invloed van hun werk op de hiphopcultuur en spoken word is gigantisch en nog altijd terug te zien en horen. Voor The Last Poet laat Nita Kersten zich inspireren door het werk van één hen: Umar Bin Hassan. Na een jeugd in armoede en ongelijkheid, trekt hij naar New York. Hier worden muziek, poëzie en Spoken Word zijn redding. Via deze kunstvorm kan hij zich vrijelijk uitspreken.

EDUCATIE — 16+

Verdiepend traject met achtergronden over ‘The Last Poet’ en repetitiebezoek. Leerlingen schrijven ook een eigen Spoken Word tekst die ze voordragen in het café van de Schuur.

Bezoek ook het Backstage nagesprek o.l.v. onze Schuurjongeren op vr 17 mei.

-UMAR BIN HASSAN-

“FUCK HET RASSENVRAAGSTUK. IK BEN EEN KUNSTENAAR.”

EEN TOCHT NAAR DE DIEPE KROCHTEN VAN HET INTERNET

TONEELMAKERIJ / THEATER SONNEVANCK

Rabbit Hole

THEATER

wo 3 & 4 apr, 19.30 uur benedenzaal

TONEELMAKERIJ.NL

SONNEVANCK.NL

Samy heeft zich volledig teruggetrokken in een online community, waar hij nieuwe vrienden maakt: Neo17 en zijn aanhangers. Volgens zijn zus Hanna zijn het wappies, volgens Samy juist truthseekers. Ze komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. In ‘Rabbit Hole’ vervagen de grenzen tussen on- en offline. Ook je leerlingen zien via hun telefoons op welke chatfora Samy zich begeeft.

EDUCATIE — 12+

Workshop over filosofie, theater en techniek waarin leerlingen een deepfake van een politicus naar keuze maken.

BOEK
OVERDAG
OOK

TRAGIKOMISCH MUZIEKTHEATER OVER HET GOEDE DOEN, EN HET GEVOEL DAT JE NOOIT GENOEG DOET

DE VEENFABRIEK

Hulp

MUZIEKTHEATER

wo 17 apr, 20.30 uur

benedenzaal

VEENFABRIEK.NL

Een groep vrijwilligers bereidt een benefietavond voor in een buurthuis. Handen massaal uit de mouwen gestoken. Iedereen draagt z’n steentje bij: stoelen worden klaargezet, de ingezamelde kleding wordt gesorteerd, het buurtbandje doet een soundcheck en zelfs de lokale BN’er is van de partij. Want alle kleine beetjes helpen. Toch? Gaandeweg de avond slaat goede moed echter om in twijfel: we willen helpen, maar helpt het ook?

EDUCATIE — 15+ Nagesprek

83

TONEELSCHUUR PRODUCTIES

Starring #26

THEATER

do 18 t/m 20 apr, 20.00 uur bovenzaal

TONEELSCHUURPRODUCTIES.NL

Welke jonge, aanstormende regisseur gaat de nieuwe editie van Starring maken? Welke Haarlemse jongeren hebben maandenlang keihard gerepeteerd en schitteren nu in de 26ste editie van onze jongerenproductie? Welk verhaal gaan ze ons en jouw leerlingen vertellen? Ontdek het in Starring #26!

EDUCATIE — 14+

Workshop, nagesprek, schoolvoorstelling

tip

Ken jij leerlingen die graag toneel (willen) spelen? Tip ze op de audities. Meer informatie staat op bladzijde 30

THEATER RAST / AYŞEGÜL KARAC

De wraak van A

THEATER wo 24 apr, 20.00 uur

bovenzaal

RAST.NL

EEN MUZIKALE ONEWOMANSHOW WAARIN DE GRIEKSE HELDINNEN EINDELIJK EEN STEM KRIJGEN

De slechtziende Ayşegül Karaca korte metten met de gewelddadige mannencultuur waarin ze is opgegroeid. In de voetsporen van Medea, Antigone, Demeter en Hera geeft ze haar Griekse heldinnen, die geen genoegen namen met een bijrol, een stem in het nu.

EDUCATIE — 15+

Lesbrief, nagesprek

85

GEWELDIGE FANTASY SEQUEL, EEN MIX VAN ‘GAME OF THRONES’ EN ‘THE OFFICE’.

Motherland II / Katinka stricksfack

THEATER

do 25 apr, 20.00 uur

bovenzaal

JIPSMIT.COM

Theatermaker Jip Smit neemt je mee naar de magische wereld van heldin Katinka. Zij leeft in een vervloekte wereld waarin mannen een levensloop van tachtig jaar hebben en vrouwen een van drie dagen. Ze zijn er enkel om te baren en sterven dan weer. Maar Katinka lijkt voorbestemd de eeuwenoude vloek te verbreken. Jip Smit is voor haar rol in Motherland I genomineerd voor de Theo d’Or, de prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol.

EDUCATIE — 15+

Nagesprek

86
JIP SMIT

BOEK OOK OVERDAG

SALLY DANSGEZELSCHAP MAASTRICHT

Danslab on tour #2

DANS

do 25 apr, 19:30 uur

benedenzaal

In DANSLAB volgen verschillende choreografieën van een nieuwe generatie hedendaagse dansmakers elkaar in razendsnel tempo op.

EDUCATIE — 12+

Interactief spel met verschillende (dans)opdrachten o.l.v. een docent of educatiemedewerker van SALLY.

EEN WERVELENDE VOORSTELLING VAN

EEN NIEUWE GENERATIE DANSMAKERS.

EEN TRIPPY, GROTESK-GRAPPIG

ÉN ONTROERENDE VOORSTEL-

LING OVER ANONIMITEIT EN EENZAAMHEID

CQ (als in: ‘seek you’) speelt zich af in en rond “Het Blok” – een even reëel als mythisch flatgebouw dat werd opgetrokken in de 1970’s en zich in vergevorderde staat van verval bevindt. Ontdek de verhalen en complicaties van verschillende bewoners van het gebouw. Onuitgesproken relaties in de trappenhal, generaties durende burenruzies, een lift als transitplek voor verborgen liefde. Een wereld die op de onze lijkt, waarin mensen buren zijn, maar elkaar niet kennen en niet zien. Hun verlangen naar contact is groot, maar hun daadkracht klein.

ABBATOIR FERME

CQ THEATER wo 22 mei, 20.30 uur benedenzaal

ABATTOIRFERME.BE

EDUCATIE — 15+

Nagesprek

88

RIGHTABOUTNOW

Kings

THEATER

vr 24 mei, 20.30 uur

benedenzaal

RIGHTABOUTNOWINC.COM

Leila is jong, mooi, slim... en dood. Vermoord. Drie spelers stappen in een boksring om haar verhaal en dat van haar broer en zijn twee beste vrienden te vertellen. Kings gaat over vriendschap, eerwraak, vrouwenhaat en femicide. Over hoe de vrijgevochten Leila klem komt te zitten tussen familieverplichtingen en straatcultuur.

EDUCATIE — 15+

Nagesprek

AANGRIJPEND VERHAAL OVER VRIENDSCHAP, EERWRAAK, VROUWENHAAT EN FEMICIDE.

89

EEN ECLECTISCHE EN MUZIKALE ONEWOMANSHOW VAN EN DOOR ‘NTIANU STUGER

GEÏNSPIREERD OP JAZZLEGENDE EARTHA KITT

ORKATER

A night with queen Angelito

THEATER do 6 juni, 20.30 uur benedenzaal

ORKATER.NL

In een nachtclub neemt Queen Angelito je mee naar de liefdes die ze verloor, de liefde die ze nooit had en de liefde voor zichzelf. Een muzikale onewomanshow over de vraag waarom overgave in de liefde vaak voelt als zwakte in plaats van een daad van hoop, moed of zelfs verzet.

EDUCATIE — 15+ Nagesprek

90

Algemene informatie

Schuur & Toneelschuur Producties

Lange Begijnestraat 9

2011 HH Haarlem

tel: 023-5173900

Onze actuele programmering vind je op schuur.nl.

Neem ook eens een kijkje op toneelschuurproducties.nl en schuurjongeren.nl

Afdeling Educatie

ALGEMEEN & BOEKINGEN educatie@toneelschuur.nl

023-5173900

KIRSTEN BOOTSMA kirsten@schuur.nl

HELEEN VAN HAM heleen@schuur.nl

LISA GIEZEN lisa@schuur.nl

LOÏSE WOLFS loise@schuur.nl

91

Openingstijden

De servicebalie is dagelijks geopend vanaf 10:30 tot 22.00 uur en telefonisch bereikbaar van 10:30 tot 17:30 uur op 023-5173900.

Groepsreserveringen kunnen uitsluitend bij de Afdeling educatie worden gemaakt.

Social media

Volg ons voor de nieuwste info, leukste weetjes en fijne achtergronden. De Schuur, Toneelschuur Producties en de Schuurjongeren zijn te vinden op

Groepsreserveringen

Leuk dat jullie langs komen! Om een groepsbezoek voor zowel leerlingen, docenten, acteurs als overig publiek fijn te laten verlopen, vragen we je om rekening te houden met de volgende punten. Zo heeft iedereen een toffe middag of avond.

RESERVERINGEN MAKEN EN AFHALEN

• Neem voor groepsreserveringen altijd contact op met de afdeling educatie. Via de kassa kun je voor groepsbezoeken niet reserveren.

• Kaarten worden gemaild of kunnen worden afgehaald aan de servicebalie.

• Gekochte kaarten kunnen niet worden teruggebracht.

BEGELEIDING

• Neem per tien leerlingen één begeleider mee.

• Laat begeleiders tussen de leerlingen in de zaal zitten.

IN DE ZALEN

• Is de voorstelling eenmaal begonnen, dan kunnen wij geen leerlingen of docenten meer toelaten in de zaal.

• Jassen en tassen mogen niet mee in de zaal.

• Eten, drinken en het maken van foto’s en filmpjes is in onze zalen niet toegestaan.

• Mobiele telefoon graag uitgeschakeld.

• Op de fiets? Parkeer deze gratis in de fietsenstalling in de Smedestraat!

92

Toegangsprijzen, cjp & cultuurkaart

Voor VO, MBO en HBO leerlingen, die ons in groepsverband bezoeken, hanteren wij gereduceerde toegangsprijzen.

FILM

Kaarten voor een reguliere film kosten € 9,00 per stuk (CJP prijs).

Boek je een besloten filmvertoning, dan zijn de kosten als volgt:

0 - 25 leerlingen: € 175,- vaste prijs

25 - 50 leerlingen: € 7,00 per leerling

> 50 leerlingen: € 6,00 per leerling

THEATER

Kaarten voor theater- en dansvoorstellingen kosten € 11,00 per kaart (CJP prijs). Deze prijs geldt voor zowel besloten schoolvoorstellingen als voor voorstellingen uit onze reguliere programmering.

CJP & CULTUURKAART

Leerlingen kunnen de kaart individueel gebruiken maar de school kan er ook collectief toegangskaarten mee betalen. Workshops, rondleidingen, schoolvoorstellingen en culturele dagen kunnen ook met de Cultuurkaart worden betaald. Voor collectieve betalingen hebben wij het Cultuurkaartnummer van de budgethouder nodig.

93

Colofon

Uitgave van Stichting de Toneelschuur

© 2023: Schuur

Ontwerp: Mels Broekman & Saar Manders

Foto’s en illustraties: Walter van Alewijk, Anne Claire de Brij, Bas de Brouwer, Henk Claassen, Lucas Cranach the Elder, Ben van Duin, Michelle Duxuan, Milagro Elstak, Bart Grietens, Marijke de Gruyter & Nicolien de Jong, Mostafa Heravi & Maartje de Groot, Kars van den Heuvel, Hans Hijmering, Jan Hoek, Willem de Kam, Salih Kilic, Knelis, Sofie Knijff, Felix Kops, Casper Koster, Jaap Kroon, Annaleen Louwes & Esther Noyons, Julian Maiwald, Sanja Marusic, Gordon Meuleman, Sanne Peper, Eva Roefs, Roos Rommelen, Jaap Scheeren, Lisa Schamlé, Shueti, Jaap Strijker, Nick van Tiem, Bowie Verschuuren, Heleen Vink, Michiel Voet, Valentina Vos, Neeltje de Vries, Raymond de Vries, De Zagerij, medewerkers Schuur e.a.

DE SCHUUR EN TONEELSCHUUR PRODUCTIES WORDEN ONDERSTEUND DOOR: Nederlands Filmfonds, Europa Cinemas, Fonds Podiumkunsten, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, AMMODO, Prins Bernhard Cultuurfonds, van Bijleveltstichting, Fonds 21, Fonds Klinkerpad, VSBfonds, Gemeente Haarlem, Provincie Noord-Holland, De Versterking, DigitALL, Zonnige Jeugd, Dorodarte, Kinderfonds van Dusseldorp, Burgerweeshuis Haarlem

WIJ BEDANKEN OOK

Onze Vrienden, Huisvrienden, Dikke Vrienden en Vrienden voor het Leven, onze Talentbegunstigers, Stichting Steunfonds Toneelschuur, alle bezoekers, alle kunstenaars, alle medewerkers en onze Raden van Toezicht.

94
95
96
97
98 SCHUUR.NL/EDUCATIE

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook

Articles inside

Toegangsprijzen, cjp & cultuurkaart

1min
pages 93-95

Algemene informatie

1min
pages 91-92

ÉN ONTROERENDE VOORSTEL-

1min
pages 88-89

De wraak van A

1min
pages 85-87

The Last Poet

1min
pages 81-84

We are (not) Tupac Shakur

1min
pages 79-81

Huis van Troje

1min
pages 75-77

Showmeister, een komedie over sterven

1min
pages 72-73

The Gaia Hypothesis

1min
pages 69-72

Het nut van Edo Dompelmans

1min
pages 66-68

EEN THEATRALE HAPPENING MET ECHTE MENSEN

1min
pages 63-65

UITDAGENDE DANSSHOW OVER AANRAKING

1min
pages 60-62

So far, so good

1min
pages 56-60

Voorstellingen ‘s avonds

1min
pages 52-54

OOK OVERDAG!

1min
page 49

Genderidentiteit

1min
pages 46-47

Woordkunst

1min
pages 44-45

Theater- & dansworkshops

1min
pages 42-43

Toneelschuur Producties

1min
pages 40-41

Starring #26

1min
pages 38-39

Filmhub Noord-Holland

1min
pages 34-35

Hen die hun waren

1min
pages 32-34

Met je klas naar de film

1min
pages 30-31

Virtual Reality

1min
pages 28-29

Project B Boeken in de Brugklas

1min
page 27

Korte Film Poule

1min
page 26

Kaboom Animation Festival

1min
page 25

Cinekid voor onderbouw vo

1min
page 24

IDFA

1min
page 23

Workshop Animatie

1min
page 21

Filmworkshops

1min
pages 20-21

Shoot Your Shot '23

1min
pages 18-19

Rondleidingen

1min
page 14

Schuurjongeren

1min
page 13

Voorwoord

1min
pages 8-9
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.