Page 1

A tolnai FASTRON Hungaria Kft. munkatársat keres

A Samsonite Hungária Kft. minimum 2–3 év tapasztalattal rendelkező

VILLANYSZERELŐT keres! Jelentkezés fényképes önéletrajzzal: • E-mail-ben: attila.bitz@samsonite.com • Postai úton: 7101 Szekszárd, Pf.: 66.

Vadászvizsgára

MINŐSÉGÜGYI MÉRNÖK

felkészítő felkés ítő tanfo tanfolyam foll am

Feladatai: • PPAP dokumentumok elkészítése és kiküldése a vevőnek • Beszállítókkal való kapcsolattartás minőségi témákban, a minőségileg kifogásolható beszállított alkatrészek, alapanyagok reklamálása, reklamációk nyomon követése • Vevői minőségi reklamációk kezelése, a szükséges intézkedések egyeztetése, meghatározása, ezzel összefüggő riportok (3D, 8D) készítése, • Reklamációk nyomon követése, kommunikáció a vevőkkel, partnerekkel • A vevők által visszaküldött termékek elemzése • Külső auditokon való részvétel • Belső auditok elvégzése (termék, rendszer, folyamat) • Belső minőségi folyamatok fejlesztésében való aktív közreműködés

indul Szekszárdon. Jelentkezni a +36-30/239-4640 telefonszámon, vagy a www.vadasziskola.eu/ jelentkezesi-lap/ oldalon.

A FASTRON Hungaria Kft. munkatársat keres FEJLESZTŐ munkakörbe

Feltétel: – felsőfokú (villamosmérnök) v. középfokú elektromos végzettség Elvárás: – vezérléstechnikai ismeretek, melyek alkalmazásában gyakorlattal rendelkezik Jelentkezni lehet: Palotás Györgyi HR vezetőnél Személyesen: Fastron Hungária Kft. 7130 Tolna, Gém u. 1. Telefon: 74/540-070/120 mellék E-mailben: palotas@fastron.co.hu

C1 napos sobbbfürdőtúra annás az Adrriáán!

XIX. ÉVF. 22. SZÁM

munkakörbe.

Elvárás: – gépész vagy mechatronikai végzettség – angol középfokú nyelvtudás – minőségbiztosítási szakirány előnyt jelent Jelentkezni lehet: Palotás Györgyi HR vezetőnél Személyesen: Fastron Hungária Kft. 7130 Tolna, Gém u. 1. Telefon: 74/540-070/120 mellék E-mailben: palotas@fastron.co.hu

2015. JÚNIUS 12.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

Horvátországban

06.27., 07.25., 08.22.

autóbusszal, idegenvezetővel

-

/f /fő HORVÁTORSZÁGI RÖVID NYARALÁSOK AUTÓBUSSZAL

KRK SZIGET 07 07.21. 21 félpanzióval

A Pannon Oktatási Központ 5-6. oldal Gimnázium 2015. évi kínálata

59.900,-Ft/fő/5 nap

SELCE 08.20. félpanzióval

54.900,-Ft/fő/4 napp 54.900,

UTOLSÓ HELYEK:

l GÖRÖGORSZÁG, apartmanban, autóbussza

PARALIA 06.29. 06 29 44 44.900,-Ft/fő/10 900 -FFt/fő/10 f nap SARTI 07.03. 59.900,-Ft/fő/10 nap Nei Pori 06.29. 39.900,39.900,-Ft/fő/10 , Ft/fő/ ő/10 10 nnap app A FASTRON Hungaria Kft. munkatársat keres TERVEZŐ munkakörbe LAST MINUTE REPÜLŐVEL:

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Eng.szám: R01984/2000

KORFU 06.17. apartman 37 37.900,-Ft-tól/fő/hét 37.900 900,-Ft-tól/fő/hét CIPRUS 06.18. szálloda, fp. 69.900,-Ft-tól/fő/hét MÁLTA 06.19. apartman 59.900,-Ft-tól/fő/hét KEFALÓNIA 06.19. apartman 39.900,-Ft-tól/fő/hét A nálunk foglalt utakhoz a reptéri transzfer FÉLÁRON! ÚJDONSÁG! Online repülőjegy foglalás weboldalunkon: www.romcar.hu

FFeltétel: – felsőfokú v. középfokú gépész végzettség Elvárás: – gyártóeszközök, készülékek gépészeti tervezésben gyakorlat – tervezői rátermettség –Solid Edge program használatában gyakorlat Német és vagy angol nyelv ismerete előnyt jelent Jelentkezni lehet: Palotás Györgyi HR vezetőnél. Személyesen: Fastron Hungária Kft. 7130 Tolna, Gém u. 1. Telefon: 74/540-070/120 mellék E-mailben: palotas@fastron.co.hu

Már nyáron gondoljon az őszre!

LAPUNKBAN KÉPZÉSI AJÁN LATOK

Szegények gyümölcse 9. oldal 9. oldal

Luna Experience „Fordítva sírunk, „ fordítva nevetünk?

FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ d á i CSAPÓ DÁNIEL Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Képzések a 2015/16-os tanévre: 4-5. oldal


2

Aktuális

LAPSZEMLE A Manchester United márkája éri idén a legtöbbet A Manchester United lett az első olyan futballklub, amelynek a márkaértéke meghaladja az egymilliárd dollárt. Az angol csapat annak ellenére került a futballklubok imázsával és szerzői jogaival foglalkozó Brand Finance tanácsadó cég listájának élére – megelőzve a Bayern Münchent – , hogy az elmúlt két szezonban nem tudott bejutni az első háromba a Premier League-ben, és (vg.hu) semmilyen trófeát se nyert.

Így okozhat földrengést tíz meztelen turista Meztelenre vetkőzött turisták sérthették meg Délkelet-Ázsia legmagasabb hegyének szellemét, ez okozhatta a néhány nappal ezelőtti malajziai földrengést Szabah szövetségi állam miniszterhelyettese szerint – írja a Turizmus On(travelo.hu) line a DailyMail cikke alapján.

Önnek lesz egy műtétje az ország másik végében

Inkább felmondott, mert nem akart megrendelésre idegeneket gyűlölni Felmondott a Hamu és Gyémánt cégcsoporthoz tartozó Prisma Digital ügynökség egyik munkatársa, mivel nem akart olyan cégnél dolgozni, amely asszisztál a kormány menekültellenes (index.hu) kampányához, írja a 444.

A szőlőben inni a legjobb: négy belföldi dűlőtúra Kockás plédes piknik a szőlőben Mádon, ördögszántás-túra Villányban, traktorozás a kékfrankos nyomában Sopronban, terepjárós dűlőtúra (travelo.hu) és Venyige-spa Egerben.

Tapodtat sem mozdulhat Munkácsy Golgotája A napokban számoltunk be arról, hogy Pákh Imre, magyar származású amerikai műgyűjtő külföldön kívánja értékesíteni Munkácsy Mihály Golgota című festményét. A műtárgyért korábban a Magyar Nemzeti Bank 6 millió dollárt kínált, Pákh azonban 9 millió dollárt kért, mert a világ legnagyobb aukciósházaiban egyaránt 10 millió dollárt körülre becsülték. A Miniszterelnökség nem volt rest, gyorsan kezdeményezte, hogy védetté nyilvánítsák a festményt, amivel alaposan keresztbe tesznek Pákhnak. (index.hu)

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres kollégákat az alábbi munkakörökbe:

Az akció június 1-30-ig tart.

Pécsen 405 napot kell várni egy műtétre, amit Ajkán két nap alatt elvégeznek. Óriási különbségek vannak várólistákon. Az egészségügyi közgazdász (index.hu) szerint megregulázzák a kórházakat.

– CNC-GÉPKEZELŐ/ GÉPBEÁLLÍTÓ – ELEKTROTECHNIKAI, illetve MECHATRONIKAI TECHNIKUS, mely területeken előny az erősáramú végzettség, feltétel a német nyelvtudás. Az önéletrajzokat a peter.eroes@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Bízza hallását szakemberre! A

hallás az egyik legfontosabb érzékelési forma, amelynek segítségével kapcsolatba kerülhetünk a bennünket körülvevő világgal. Olyan világot szeretnénk, amelyben mindenki élvezheti a mindennapokat színesítő hangokat.

Ön hallja a szél susogását vagy a játszadozó gyerekek kacaját? A halláskárosodás kezdetben alig észrevehető, általában lassan és fokozatosan fejlődik ki. A halláskárosult ember beszélgetés során többször kéri, hogy egy-egy mondatot ismételjenek meg, különösen erős háttérzajok esetén. A rádiót és a TV-t a megszokottnál hangosabbra állítja. A halláskárosult úgy éli meg, hogy környezetében mindenki érthetetlenül, halkan beszél. 50 év felett a kisebb-nagyobb mértékű halláscsökkenés majdnem olyan gyakori, mint a szem romlása. Mégis kevesen szánják rá magukat egy 30 perces vizsgálatra. A hallásromlást sokan a kor természetes velejárójának tekintik, ugyanúgy, mint a látás romlását. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a már bekövetkezett halláskárosodás kezelését érdemes minél előbb megkezdeni. A látás meggyöngülése esetén az ember szemüveget használ, a halláskárosult ellenben ritkán keres azonnali megoldást. A köztudatban még mindig tapasztalható némi ellenérzés a hallást segítő technológiákkal kapcsolatban. Pedig a hallással és a megértéssel kapcsolatos nehézségek feltűnőbbek a mai

modern, szinte láthatatlan hallókészülékek használatánál. Négy tény a modern hallókészülékekről: 1. Beszédkiemeléssel előtérbe helyezik a beszédet a környezeti zajokkal szemben. 2. Beszédfüggő jelfeldolgozás révén megőrzik és élethűen adják vissza a beszédben lévő hangsúlyt.

3. Még azelőtt megszüntetik a kellemetlen sípolást, mielőtt viselője meghallaná. 4. Csökkentik az alacsony hangerejű, de bántó háttérzajokat, mint amilyen a hűtőszekrény vagy ventilátor zúgása. Érdemes hallásszűrésre elmenni, hogy minél előbb megtudja a hallásromlás mértékét és szakemberek segítségével megkaphassák az optimális segítséget ahhoz, hogy élete újra teljes legyen.

Szeretettel várjuk a VICTOFON hallásgondozóiban!


3

Bulvár – Aktuális

FELADATOK: – Elektronikai termékek összeszerelése

Tel.: +36 92 510 581, +36 20 555 3314 +36 20 230 3012, +36 20 991 4363

Személyzeti Szolgáltató Kft. partnercége megbízásából keres:

OPERÁTOROKAT

Munkaerő-kölcsönzői ny. sz.: 37961/2001-0M1u0n0kaerőkölcsönzői ny. sz.: 37961/2001-0100

(munkavégzés helye: TAB)

ELVÁRÁSOK: – minimum 8 általános iskolai végzettség – hatósági erkölcsi bizonyítvány – több műszak vállalása AMIT KÍNÁLUNK: – versenyképes jövedelem – útiköltség (bérlet) támogatása – béren kívüli juttatás – kulturált munkakörülmények A szállásosokat is várjuk!

A

BULVÁR

A jó öreg Indian újjászületése A z Indian fogalom a motorozásban. A mai napig tartja a gyorsasági rekordot, amit a Bonneville-i sóstavon állítottak fel, a rajongól pedig a mai napig nem fogytak el. Az 1901ben alapított Indian motormárka világszerte ismert és elismertsége 1953-ig töretlen volt, amíg csődbe ment a vállalkozás. Most reneszánszát éli, megalkották a modern Indiánt matt zöld festéssel, az első keréknél bőr fegyvertartóval. A hátsóvilágítás is az eredetit mintázza, adja hírül a krone.at. A „Custom Military Scout” brand történelmi gyökerekre épít és a motorozás megszállottjait szólítja meg. Látványnak sem utolsó.

Asszony kulcsszerepben? H

ogy szerveződik az IS? Az égető kérdésre kereste a választ a New York Times hétfői számában és meglepő tényekkel állt elő az USA külügyminisztériumának közlése nyomán. Egy Kelet-Szíriában tartott bevetés során elesett iszlám parancsnok feleségét elfogták és kihallgatása során derült fény arra, milyen jelentős szerepet tölt be az asszony a szervezet kommunikációjában. A nőket nem nagy becsben tartó szélsőségesek parancsnokai között sok esetben ő közvetített, mégpedig mobiltelefon, laptop és különböző adathordozók segítségével. A feldolgozott adatforgalom és Abu Sayyaf feleségének információja alapján működő modern kommunikációs hálózat meglepetésként hatott.

Gaál Ottó nagysikerű tankönyveinek bemutatója!

ÚJ ÚT A NYELVTANULÁSBAN! Eredeti módszer, különlegessége az önálló beszédgyakorlás, egyéni tanulási tempó! ANGOL, NÉMET, FRANCIA, OLASZ, HORVÁT, SPANYOL, SVÉD, DÁN, NORVÉG, OROSZ, PORTUGÁL, HOLLAND, ESZPERANTÓ tananyagok megtekinthetők és 21.990 Ft-os egységáron megvásárolhatók:

SZEKSZÁRDON, 2015. június 18-án (csütörtök) és június 25-én (csütörtök) 16-18 óráig a Gyermekkönyvtárban (volt 505-összakmunkásképző kollégium sarkán)


4

Oktatás – Képzés

SZAKKÉPZÉSI AJÁNLATA A 2015/2016. TANÉVRE: SZAKKÉPZÉS (8. évfolyam után) • gazda • húsipari termékgyártó • pék

SZAKKÉPZÉS (érettségi után) • mezőgazdasági technikus • állattenyésztő, állategészségügyi technikus A szakmai képzés felvételének feltétele az egészségügyi alkalmasság. A felvételt nyert tanulóknak kollégiumi elhelyezést tudunk biztosítani.

FELNŐTTEKNEK: – mezőgazdasági technikus – aranykalászos gazda – borász – borverseny bíra – „T” jogosítvány megszerzése – Zöldkönyv (80 órás növényvédelmi képzés) – Pálinkakészítő és kóstoló – ADR


Agrárium – Gazdaság

Farakásból árnyékoló

5

Pannon Oktatási Központ Gimnázium Dunaújváros, Kőris u. 17. Tel.: 25/431-890 • Web: www.pok.suli.hu E-mail: info@pok.suli.hu

SZEREZZEN ÉRETTSÉGIT A LEGRÖVIDEBB IDŐ ALATT! Diákigazolvány, családi pótlék és egyéb kedvezmények!

F

antasztikus ötlet a lenti fahasábokból épített terasz. Egyszerre van stílusosan megoldva a téli tüzelő tárolása és az árnyékban való pihengetés. Maguk a fahasábok nincsenek egymáshoz rögzítve, csak a keret tartja egyben az egész építményt. Az ablakoknak a helyét deszkák segítségével jelölték ki és így még virágokat is lehet a párkányra rakni. A másik szintén újdonságként ható ötlet, amely lehetővé teszi, hogy a teraszon ücsörögve áztathassuk

fáradt lábunkat gyógynövényes vízben. A lényege, hogy egy régi dézsába odavezethető a folyóvíz. Haladó szint, ha már az esővizet is tudjuk már gyűjteni erre célra.

TANDÍJMENTESSÉG! • HÉTVÉGI OKTATÁS!

(sajatotthonprojekt.cafeblog.hu nyomán)

EGYÉNI TANREND! Érdeklődni a 25/513-501 és 25/513-502-es telefonszámon vagy személyesen a Pannon Oktatási Központ Gimnázium, Általános és Szakképző Iskolában

FM DASZK, SZAKKÉPZŐ ISKOLA – TELEKI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA OM azonosító kód:036 410

7773 Villány, Mathiász J. u. 2. Telefon: (72)492-534 • Fax: (72)492-708 • E-mail: telfel2@gmail.com Web: www.telekiszakkepzo.hu • www.daszk.hu Az iskola elsődleges profilja: – szakképző iskola – szakközépiskola

Tervezett képzési formák a 2015/2016-os tanévre (tájékoztató jelleggel, a keretszám-rendelet a későbbiekben módosíthatja)

Érettségivel rendelkező érdeklődőknek az alábbi képzéseket ajánljuk: – Virágkötő és virágkereskedő – Szőlész-borász – Dísznövénykertész – Kertész

Felnőttképzés keretében kínált képzéseink (a képzések megfelelő számú jelentkező esetén indulnak)

SZAKMAI KÉPZÉS 8. osztályt végzettek részére

SZAKKÖZÉPISKOLAI KÉPZÉS Kód Megnevezés 61

Élelmiszeripari szakközépiskolai ágazati oktatás 4+1 év (kimenet: érettségi+élelmiszeripari technikus)

62

Kertészet és parképítés szakközépiskolai ágazati oktatás 4+1év (kimenet: érettségi + parképítő és fenntartó technikus)

SZAKISKOLAI KÉPZÉS 63 Szőlész-borász

Paks, Cece, Szerkszárdról érdeklődőknek:

3 év

64 Kertész (hiányszakma, ösztöndíjat kapnak)

3 év

65 Dísznövénykertész

3 év

66 Virágkötő és virágkereskedő

3 év

Borász és középfokú vendéglátó-ipari végzettségűek (pincér, szakács, cukrász, vendéglős, vendéglátó eladó) részére ráépülés Sommelier 1 év Kertész végzettségűek részére ráépülés Gyógy- és fűszernövény termesztő 1 év Élelmiszeripari technikus végzettségűek részére ráépülés Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus 1 év

– Felnőtt szakközépiskola (érettségit ad; nappali és levelező) – Felnőtt borász tanfolyam (levelező) – Okleveles Borbíráló tanfolyam (levelező) 30 óra – Sommelier tanfolyam (borász vagy vendéglátó képzettséghez kötött, levelező) – Élelmiszeripari szaktechnikus (érettségihez kötött, levelező) – Bor-, és pezsgőgyártó szaktechnikus (élelmiszeripari technikus végzettséghez kötött, levelező) – Gyümölcspálinka-gyártó (levelező) – Virágkötő tanfolyam (levelező) – Szőlész-borász (8. osztályos végzettséghez kötött, levelező) – Kertész (8. osztályos végzettséghez kötött, levelező) Oktatott idegen nyelv: német, angol Speciális kínálat: ingyenes gyakorlóhely – ingyenes kollégiumi elhelyezés (csak az étkezésért kell fizetni) Sportolási lehetőség: kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, floorball, asztalitenisz, sakk, lovaglás, vízitúra Előzetes egyeztetés alapján egyéni és csoportos érdeklődőket máskor is elfogadunk.


6

Oktatás – Képzés

Pannon Oktatási Központ Gimnázium Dunaújváros, Kőris u. 17. • Telefon: 25/431-890 Web: www.pok.suli.hu • E-mail: info@pok.suli.hu TÁMOGATOTT KÉPZÉSEINK 2015. SZEPTEMBERÉTŐL: (Diákigazolvány, illetve családtámogatási kedvezmények) Érdeklődni: 25/513-506, 25/513-507 telefonszámon

Gépgyártástechnológiai technikus, Gépi forgácsoló, Hegesztő, Ipari gépész Becsatlakozási lehetőség: Gépgyártástechnológiai technikus, Hegesztő, Logisztikai ügyintéző, Szociális gondozó és ápoló, Ügyviteli titkár, Vállalkozási és bérügyintéző

AZ ALÁBBI TANFOLYAMOKAT KÍNÁLJUK ÖNNEK: Államháztartási mérlegképes könyvelő, Vállalkozási mérlegképes könyvelő, Bérügyintéző, Társadalombiztosítási ügyintéző, Számviteli ügyintéző, Pénzügyi ügyintéző, Társasházkezelő, Ingatlanközvetítő, Élelmiszer-, vegyi áru és gyógynövény eladó, Boltvezető, Emelőgépkezelő (kivéve targonca), Építésianyag-előkészítő gép kezelője, Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő, Targoncavezető, Gyermek- és ifjúsági felügyelő, Házi időszakos gyermekgondozó, Munkavédelmi technikus, Tűzvédelmi előadó, Raktáros, Aranykalászos gazda, Textiltermék-összeállító, Parkgondozó, Mezőgazdasági munkás, Konyhai kisegítő, Település karbantartó

NYELVTANFOLYAMAINK AZ ÖN SZÁMÁRA: (60 órás) Nyelvi képzéseink angol/német nyelvből kezdő, középhaladó és haladó csoportok igény szerint hétköznapi vagy szombati oktatással

Minőség, kedvező ár: 580-780 Ft/óra/fő • Ingyenes szintfelmérés! Érdeklődni: 25/513-508 telefonszámon, E-mailen: fodine.erika@pok.suli.hu

NYELVI NAPKÖZIS NYELVTÁBOR Jelentkezzen az elmúlt évben is már sikeres nyelvi napközis táborunkba. A táborunkba érkező gyerekek tudását az első nap felmérjük, így életkoruknak és tudásszintjüknek megfelelő feladatokkal találkoznak a tábori hét folyamán. A nyelvi órákat játékos vetélkedők, logikai feladatok, képességfejlesztő foglalkozások egészítik ki. A tanárok kreatív ötletekkel teszik a diákok számára könnyen elsajátíthatóvá az anyagot. A szünetekben elegendő időt biztosítunk a feltöltődésre, kreatív műhely, számos mozgási-, sportolási lehetőség (kosárlabda, tollaslabda, asztalitenisz, futball). Jól felszerelt, modern épületünkkel, kellemes, zöld környezetben, az iskolához tartozó gondozott parkkal várjuk a táborozókat! Korosztály: 10-15 év Tábor időtartama/nap: 7:30-16:30 Étkezés: tízórai, uzsonna (tábor helyszínén), ebéd (Aranyhordó étterem) Választható nyelvek: német, angol Részvételi díj: 18.500.-Ft/fő/hét (3.700.-Ft/fő/nap)

Turnusok 1. turnus 2. turnus 3. turnus 4. turnus

A gyermektábor időtartama

Jelentkezési / fizetési határidő

2015. június 20 – június 24 2015. június 27 – június 31. 2015. augusztus 3 – augusztus 7. 2015. augusztus 10 – augusztus 14.

2015. június 30. 2015. június 30. 2015. július 15. 2015. július 31.

Táborozás helyszíne: Pannon Oktatási Központ Gimnázium, Szakképző Iskola és Általános Iskola, 2400 Dunaújváros, Kőris u. 17. Információ, jelentkezés: Fődiné Nyeste Erikánál a 06-25/513-508 telefonszámon vagy emailben az info@pok.suli.hu

DExam (angol) és ECL (angol, német) nyelvvizsg gára felkészítő felk készíítő ta anfo oly yamok! nyelvvizsgára tanfolyamok!

Iskolánkban való nyelvvizsgázási lehetőség! ÉÉrdeklődni d klőd i telefonon: t l f 25/513 25/513-508 508 vagy e-mailen: il d dexam@pok.suli.hu, @ k li h ecl@pok.suli.hu l@ k li li h


7

Aktuális

Nyolcvan éve írta a disszertációját, Levéltári éjszaka 102 évesen doktorált A ngeborg Rapoport példája különös és inspiráló: a né-

I

met hölgy ugyanis 102 évesen védte meg doktori diszszertációját a Hamburgi Egyetemen. Ezzel pedig ő lett a világ legidősebb doktorrá avatott embere.

A BBC riportja szerint Ingeborg Rapoport (akkor még Syllm néven) eredetileg majdnem nyolcvan évvel ezelőtt végzett volna tanulmányaival, csakhogy a nácik 1937-ben megakadályozták a doktori fokozat megszerzését, mivel anyja zsidó származású volt. Inge-

borg Syllm a kor egyik komoly problémát jelentő betegségét, a diftériát (torokgyíkot) kutatta, azaz kutatásai az egész német társadalom érdekét közvetlenül szolgálták. A Hamburgi Egyetem ki is adott egy határozatot, melyben leszögezte, hogy ha a törvények nem gördítettek volna akadályt, akkor a hölgynek járt volna a doktori fokozat.

A Hamburgi Egyetem jóvá akarta tenni mulasztását, ezért az orvosi fakultás három tanára májusban felkereste az idős doktoranduszt kelet-berlini lakásán, hogy alaposan kifaggassák őt kutatásairól. Ingeborg Rapoport előzőleg ismerősei segítségével online utánanézett, milyen fejlemények történtek az elmúlt 78 év alatt az ő szakterületén, a bizottság jelentése alapján abszolút meggyőző teljesítményt nyújtott, ezért az egyetem megvédettnek minősítette a majdnem nyolc évtizedes diszszertációt, kedden pedig ünnepélyesen át is adják a doktori címet. A hölgy az avatás előtt azt mondta a Tagesspiegelnek: – Az egész elvi kérdés. Nem magam miatt akartam megvédeni a disszertációmat – ez 102 évesen már nem is volt olyan egyszerű –, hanem azért, hogy a nácik áldozatai előtt tisztelegjek. Ingeborg Rapoport élete amúgy is regénybe illő: 1912-

„ESTI” tagozatot indít BONYHÁDI telephellyel a Kálvin János Református Gimnázium, Általános Iskola és Szakiskola (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban)

Szerezz érettségit a lehető leggyorsabban! Szakmunkásképződ van? Félbehagytad a szakközépiskolát? Kell az érettségi a munkahelyeden? Főiskolán, vagy egyetemen szeretnél tanulni? Érettségi nélkül ma nagyon nehéz boldogulni. Szerezd meg a szükséges bizonyítványt, a továbblépés feltételének kulcsát!

Mi felkészítünk a sikeres érettségire! • Felnőtt esti képzés nálunk – munka mellett is tanulhatsz • Célirányos oktatás • Biztos elméleti tudás • Az érettségin túl is hasznos készségek megszerzése • Színvonalas képzés, minősített tanári karral • Heti két nap délutáni oktatás • Diákigazolvány igényelhető Elvégzett, vagy félbehagyott tanulmányaidat beszámítjuk, így akár már 2 tanév alatt is érettségit szerezhetsz! Az érettségi megszerzése nem kor kérdése! Vágj bele Te is, hogy még keresettebb légy a munkaerőpiacon!

Oktatás helyszíne: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium (7150 Bonyhád, Kossuth L. u. 4.) Jelentkezési határidő: 2015. augusztus 31. Érdeklődni: Illésné Pál Etelka telephelyi koordinátornál lehet az alábbi telefonszámon: 74/451-719 110 melléken vagy iskola@pseg.hu e-mail címen.

ben született az akkor még németek által gyarmatosított Kamerunban. Amikor egyetemi tanulmányai elé leküzdhetetlen akadályt gördítettek, az Egyesült Államokba emigrált, ahol megismerkedett későbbi férjével, a szintén emigráns biokémikus Samuel Mitja Rapoporttal. 1952-ben a McCarthy-féle Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság elől az amúgy tényleg kommunistaszimpatizáns pár az NDK-ba menekült. Ingeborg Rapoport itt 1958-ben gyerekorvossá képezte át magát, és 1964-ben professzori címet kapott. Nyugdíjazása után még sokáig kutatóként dolgozott, munkája hozzájárult ahhoz, hogy Kelet-Németországban meredeken csökkent a gyerekhalandóság. (index.hu nyomán)

z MNL Tolna Megyei Levéltára idén is kapcsolódik a június 20-i Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. Délután 6 és este 11 óra között várják a látogatókat. Óránként indított levéltári séta keretében az érdeklődők képet kapnak a levéltár múltjáról, a régi vármegyeháza é píté s tör té netéről. Egy b erendezett börtöncellába is beléphetnek a vendégek és megismerhetik a megye és a megyeháza 19. századi börtönvilágát. Az esti séta során lehetőség nyílik az alábbi kiállítások megtekintésére: Garay János élete, A szekszárdi zsidóság 1944-45-ben, Levéltárunk első világháborús dokumentumai, Bethlen Gábor és kora. Diákokat, iskolásokat, csoportokat és minden érdeklődőt várnak a levéltárban. (Szekszárd, Béla király tér 1. Telefon: 74/311-718.)

Wosinsky Mór Megyei Múzeum főépület (Szekszárd, Szent István tér 26.) 17.00 Honvédek, katonák, fegyverek. Az I. világháború – képekben. Rendhagyó rajzóra gyerekeknek az I. világháborús kiállításban Tóth Gábor festőművész vezetésével 18.30 Zentai András c. gimnáziumi igazgató tart vezetést a Levelek a frontról 1914-1918 című kiállításban 19.00 Az Európa Uniós pályázattal megvalósult Látványtár megnyitója Köszöntőt mond Ács Rezső polgármester Közreműködik az őcsényi Bogár István Hagyományőrző Egyesület Tájjellegű étel- és borkóstoló 19.30–24.00 Vissza a múltba. Látványtúra a pincemúzeumban 19.30–22.00 Műhelytitkok. Így készült a Látványtár – vetítés a könyvtárban 19.30–22.00 Válts köpönyeget! Öltözködés őskori, római és honfoglalás kori ruhákba 20.00–24.00 Zseblámpás kalandtúra a padlástól a restaurátorműhelyig 22.00 TÁLOSI ZOLTÁN magángyűjtő tart vezetést a Levelek a frontról 1914-1918 című kiállításban

Babits Mihály Emlékház (Szekszárd, Babits Mihály u.13.) 17.00 RUBÁNYI ANITA előadóművész tárlatvezetése versekkel a Babits kiállításban 19.00 NÉMETH JUDIT előadóművész verses tárlatvezetése a Babits kiállításban 23.00 Örkény István: Egy pocsolya emlékiratai (groteszk játék Egypercesekre) ORBÁN GYÖRGY önálló estje

Vármegyeházi kiállítások (Szekszárd, Béla király tér 1.) 15.00–21.00 Óránként játékos foglakozások gyerekeknek a Tájak, települések, emberek c. kiállításban 15.00–21.00 Kézműves foglalkozás: Árnyképek készítése 18.00–24.00 óráig megtekinthető a vármegyeháza díszterme 18.00 Vármegyeháza díszterme és az arcképcsarnok megtekintése vezetéssel 20.00 Tárlatvezetés Régi vármegye háza világa című kiállításban 21.00 Feketén fehéren. Pillanatképek a fotózás történetéből. a Tájak, települések, emberek c. kiállításban –V. KÁPOLNÁS MÁRIA muzeológus előadása 22.00 Drámajáték felnőtteknek a Mozdulatművészet 100+ c. kiállításban Belépőjegy: 300 Ft 10 éves kor alatt és 70 év felett a belépés ingyenes A múzeumok 24.00 óráig tartanak nyitva Kapcsolódó rendezvények: 8. Borok és Húrok a vármegyeháza udvarán 14.00-23.00 óráig Levéltári éjszaka: Múltunk írásos és tárgyi emlékei. Vezetések óránként 18.00-23.00 óráig


8

Agrárium

Szegények gyümölcse S

ok évszázadon át Európa egyik legfontosabb gyümölcsének és kiemelkedő népélelmezési cikkének tartották a szilvát, hazánkban egészen a második világháborúig a szegények gyümölcsének nevezték. Meghatározó szerepet játszottak a tájfajták, melyek nagy része be sem került a köztermesztésbe, csupán egy-egy térség szilvaigényét elégítette ki.

Elterjedtségére utal többek között a hétszilvafás nemes kifejezésünk, illetve számos, szilvára utaló helységnevünk, így például Szilvásvárad, Szilvásszentmárton, Szilvágy. Ezúttal nem az egykori pórnép mindennapi szilváiról, hanem az urak gyümölcséről, a ringlóról ejtünk szót. Névadója

egy bizonyos Reine Claude nevű francia hercegkisasszony, I. Ferenc király hitvese, aki szerfölött kedvelte a szilváknak e nagy gyümölcsű, lédús változatát, amelyet a király egyik botanikusa hozott neki KisÁzsiából. S innen, a francia királyi udvarból terjedt el szerte Európában ringló néven (amely szavunk Reine Claude nevének elnémetesedett félrehallásából született). Mint a szilvák általában, a ringlók sem különösebben igényesek. De azért igénytelennek sem

mondhatók, inkább sokat tűrőnek, amit bizonyít, hogy gondos kezekben látványosan meghálálják a törődést: a trágyázást, permetezést, öntözést. (Megjegyezzük, hogy a párás folyóvölgyekben érzi magát a legjobban.) Fénykedvelő, a téli hideget jól tűri, s minthogy későn virágzik, a kora tavaszi fagyok is ritkán károsítják. A szélsőséges homok- és szikes talajok kivételével úgyszólván mindenütt termeszthető, de mivel sekélyen gyökeresedik, a tartós csapadékhiányt megsínyli (gyümölcseit elrúgja vagy aprók maradnak), így aszályban meghálálja az öntözést. Nagy ellensége a szilvamoly, ami ellen a permetezés gyakran azért eredménytelen, mert a gazda – nem tudván a moly rajzásának pontos idejét – rosszul időzíti a védekezést. Fajtái közül a liláskék Sermina ringló július közepétől érik, friss fogyasztásra való. Kis részben öntermékenyülő, porzófajtát igényel. Az augusztus közepén érő, enyhén liláspiros Althann ringló jól termékenyíti. A szintén akkor érő zöld ringló az előbbieknél kisebb gyümölcsű, az Althann ringlóval kölcsönösen jól porozzák egymást. (kronika.ro nyomán)


9

Agrárium

Luna Experience „Fordítva sírunk, fordítva nevetünk?” „No, nektek aztán jó évetek volt, eladtatok minden növényvédő szert, talán még azt is, amit jövőre akartatok!” „Kisöpörtétek a raktárt ugye, még a padláson sem maradt semmi, igaz-e?” Ilyeneket és ehhez hasonlókat lehetett hallani nem egy esetben, amikor előjött a szó a szőlőtermesztés 2014-es évjáratáról. Mint növényvédő szer gyártó cég dolgozója mit mondhat erre az ember? Bólogat, hiszen valóban több gombaölő szer fogyott, mint az előző évben. Esetleg hozzáteszi, hogy „így van, de az előző két évben meg ti voltatok könynyedén, alig kellett védekezni”. Elgondolkodtam, mi a hiba ebben az „élcelődésben”, hiszen azt sugallja, hogy neked akkor jó, amikor nekem nem! Valóban így van ez? Valamikori főnököm mondta: „szaladjatok, nézzétek meg mi újság a nagy magyar mezőgazdaságban, mert ha az letenyerel, azt mi három másodperccel éljük túl”. Azaz: egy hajóban evezünk, legyen az szőlőt, vagy bort termelő, forgalmazó, vagy éppen gyártó, csak együtt lehetünk sikeresek. A tavalyi év legnagyobb dilemmáját a szőlővédelemben a lisztharmat okozta. Pedig ezt a betegséget – biológiáját, járványtanát, veszélyességét, stb. – elég jól ismerjük. Tudjuk, hogy a mi klímánkon az érzékeny fajtáknál szinte mindig, a közepesen érzékeny fajtáknál pedig évjárattól függően igényel nagy odafigyelést. Korán, már a virágzás idejére felszaporodhat olyan mértékben, hogy tönkre teheti az egész termést. Ha a vegetáció első felében eléri a néhány százalékos fertőzést, akkor a szezonban végig küzdeni kell, hogy a fertőzés alacsony szinten maradjon. Pedig van megfelelő növényvédelmi technológia és ahhoz megfelelő mennyiségű hatékony gombaölő szer. Akkor miért okoz mégis annyi problémát? A válasz nem egyszerű, mert minden ültetvény más, de az okokat vizsgálva egy té-

nyező szinte mindig feltűnik: az időzítés. Ez nagyon sokat nyom a sikertelenség, vagy éppen a sikeresség oldalán. Aki növényvédelmet folytat az tisztában van vele, hogy valami mindig közbe tud jönni, és máris oda a pontosság. Pedig ha a vegetáció első felében, a zöldborsó bogyó méretig az ültetvény mentes marad a lisztharmattól, akkor a siker szinte kézzel fogható! Addig viszont nem szabad lazítani, „minden áron” oda kell érni pontosan, hatékony (a fürt megnyúlástól már felszívódó hatóanyagot is tartalmazó) készítményekkel, a fertőzési nyomásnak megfelelő permetezési fordulókkal (általában 8-14 nap). Egyszóval igényesnek kell lenni, mert ez az igényesség rengeteg plusz növényvédelmi költségtől kímélheti meg a szőlőtermelőt. Ehhez az igényességhez járulhat hozzá 2015-től új gombaölő szerünk a Luna Experience. Új készítményünk a szőlővédelemben egy olyan lehetőség, amit a legnagyobb növényvédelmi kihívásokra terveztünk. Hatóanyagaira a tebukonazolra és a fluopiramra mi sem jellemzőbb, mint az a két szó, hogy „tapasztalat és lendület”. A tebukonazol – minden idők egyik legsikeresebb triazol gombaölő szere (Magyarországon 1996 óta van engedélye). A fluopiram egy kiváló új molekula, hasonló reményekkel a szukcinát-dehidrogenáz gátló hatóanyagok között. Mind a két hatóanyag különösen hatékony a lisztharmat típusú gombák ellen. A tapasztalatot tehát a tebukonazol hozza a Luna Experience-be, a lendületet pedig a fluopiram. A Luna Experience a 2014-ben bevezetett Luna Privilege termékünkkel együtt tovább szélesíti az igényes szőlővédelem lehetőségeit. Reményeink szerint tehát nem „fordítva sírunk és fordítva nevetünk”, hanem együtt örülünk egy szőlővédelmi szempontból is sikeres 2015-ös évjáratnak.

A Luna Experience felhasználására vonatkozó előírások:

Lovász Csaba Bayer CropScience

Kleofász Mátyás: 06 20 956 0383

Rónai Gábor: 06 30 206 8237


10

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853 Bátaszéken 130 m2-es 4 szobás gázfűtéses családi ház eladó 888 m2-es telken. I.ár: 11,9 M Ft. H278362. +36 70 454 2356.

Szekszárdon a Bródy S. utcában eladó egy 160 m2-es háromszintes sorház. I.ár: 24,9 M Ft. H266308. +36 70 454 2351.

Bonyhádon a főút mellett rendezvények megtartására is alkalmas, 300 m2-es működő étterem eladó. Irányár: 29,9 M Ft. UZ001861. +36 70 454 2351.

Szekszárdon az Alisca utcában 52 m2-es 2 szobás, 3. emeleti lakás eladó. Irányár: 7,49 M Ft. H267307. +36 70 454 2351.

Bonyhádon 130 m2-es 2+3 szobás, háromszintes, padlófűtéses családi ház eladó. Irányár: 33 M Ft. H260319. +36 70 454 2351. Decsen a Duna utcában 88 m2-es, 3 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. Irányár: 5,999 M Ft. H262718. +36 70 454 2351. m2-es

2 szoFaddon a Béke utcában 76 bás gázfűtéses tégla ház eladó. Irányár: 4 M Ft. H260101. +36 70 454 2356.

Ingatlan Szekszárdon, a Tartsay Ltp-en (Holub u.) 58 m2-es, erkélyes, 2. emeleti, igényesen felújított téglalakás igényesnek eladó. Érd.: 06-30/9971-806. Szekszárdon eladó 2 szintes iker családi ház 80 m2-es utcára néző része a Szőlőhegyi elágazásnál. Irányár: 22 M Ft. Érd.: 06-30-665-3722. „ Balatonszárszón „vízparti apartman kiadó! Saját stéggel, 37 m2-es 2 hálószobás első emeleten lévő apartman 10 m2-es fedett terasszal kiadó szombattól-szombatig 4 fő részére 20.000 Ft/éj áron. Érd.: molgaba@yahoo.com címen. Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176. Szekszárd központjához közel eladó egy 3 szintes (197 m2, 3 egész + 3 félszoba, tripla komfort) sorház jellegű ingatlan kis kerttel, dupla garázzsal és pincével. Nagycsaládosoknak, több generációnak vagy befektetésnek is megfelel. Irányár: 21 M Ft. Tel.: 06-20/968-5835. Bátaszéken a Deák F. u.-ban 96 m2-es 3+1 szobás családi ház eladó. Irányár: 6,7 M Ft. H261589. +36 70 454 2351.  Szekszárdon a Cseri János utcában 115 m2-es 3 szobás sorház eladó. H271179. +36 70 454 2351. Irányár: 24,9 M Ft  Szekszárdon ügyvédi iroda vagy üzlet számára földszinti ingatlan eladó. UH004155. +36 70 454 2351. Irányár: 22,9 M Ft  Szekszárdon az északi Shell kúttal szemben 58 m2-es 1+2 szobás lakás eladó. H273493. +36 70 454 2356. Irányár: 10 M Ft  Szekszárdon a Herman O. ltp-en 54 m2-es 1+2 szobás gázfűtéses lakás eladó. H273783. +36 70 454 2356. Irányár: 8,9 M Ft  Szekszárdon a Mészáros L. utcában eladó egy 63 m2-es 1+2 szobás távfűtéses lakás. H275397. +36 70 454 2356. Irányár: 8,49 M Ft  Szekszárdon a Létai M. u.-ban eladó egy 56 m2-es 2 szobás újszerű állapotú 1. emeleti lakás. H276544. +36 70 454 2356. Irányár: 10,3 M Ft  Szekszárdon a Lisztes-völgyben eladó egy 32 m2-es hétvégi ház 2403 m2-es területen. M000580. +36 70 454 2351. Irányár: 2,7 M Ft  Szekszárdon a Dienes V. utcában 61 m2-es 3 szobás, 2. emeleti lakás eladó. H276653. +36 70 454 2356. Irányár: 8,9 M Ft  Szekszárdon a Kadarka ltp-en 34 m2-es1 szobás 4. emeleti kis lakás eladó. H277309. +36 70 454 2351. Irányár: 6,49 M Ft  Szekszárdon a központhoz közel 165 m2-es 3+2 szobás sorház eladó. H276936. +36 70 454 2351. Irányár: 25,9 M Ft

Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. Irányár: 6,9 M Ft. H239814. +36 70 454 2351. Nagymányokon fémipari tevékenységet végző 2000 m2-es telephely eladó. Irányár: 55 M Ft. IP001532. +36 70 454 2351. Pincehelyen eladó egy 72 m2-es 3 szobás gázfűtéses tégla családi ház. Irányár: 4,5 M Ft. H269196. +36 70 454 2351. Sióagárdon 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház szőlőskerttel eladó. Irányár: 9,5 M Ft. H246580. +36 70 454 2351. Szálkán bejáratott művésztábor, kiszolgáló épületekkel eladó. Irányár: 99 M Ft. H127455. +36 70 454 2350. Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. Irányár: 10 M Ft. UZ002728. +36 70 454 2351. Tolnán 2+2 szobás, 169 m2-es, gázfűtéses családi ház 745 m2-es telken eladó. Irányár: 14 M Ft. H254426. +36 70 454 2356. Szekszárdon eladó a Major utcában egy 106 m2-es, 3 szobás családi ház. Irányár: 16,9 M Ft. H263592. +36 70 454 2351. Szekszárdon a Szőlőhegy utca végén zártkerti ingatlan, telek eladó. Irányár: 2,1 M Ft. T015179. +36 70 454 2351.  Szekszárdon 57 m2-es panorámás lakható tanya eladó 1001 m2-es területen. H277789. +36 70 454 2351. Irányár: 5,5 M Ft  Szekszárdon a Tartsay ltp-en 59 m2-es 2+1 szobás 2. emeleti lakás eladó. H278158. +36 70 454 2351. Irányár: 9,7 M Ft  Szekszárd belvárosában 43 m2-es 1+1 szobás 3. emeleti lakás eladó. H278146. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft  Szekszárd déli határán lakó és kereskedelmi övezetben található 10295 m2-es telek eladó. T014963. +36 70 454 2351. Irányár: 41 M Ft  Szekszárdon a központhoz közel 39 m2-es 1 szobás földszinti lakás eladó. H278417. +36 70 454 2356. Irányár: 7,39 M Ft  Tengelic-Júliamajorban eladó egy 98 m2-es, 3+1 szobás ház. H263621. +36 70 454 2351. Irányár: 3,9 M Ft  Tolnán a Festetich utcában eladó egy 110 m2-es 3 szobás családi ház. H260103. +36 70 454 2356. Irányár: 7,9 M Ft  Tolnán a Bánya köz utcában 4+1 szobás családi 2 ház 374 m -es telken eladó. H240726. +36 70 454 2351. Irányár: 16,8 M Ft  Tolnán eladó egy 150 m2-es 3 szobás gázfűtéses családi ház. H272358. +36 70 454 2351. Irányár: 12,5 M Ft  Tolnán 84 m2-es 2+1 szobás családi ház 418 m2-es telken eladó. H269963. +36 70 454 2351. Irányár: 11,9 M Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt. Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

Szekszárdon eladó egy 51 m2-es 2 szobás első emeleti gázos lakás. Irányár: 8, M Ft. H269349. +36 70 454 2356. Szekszárdon a Jókai utcában 53 m2-es 2 szobás 3. emeleti lakás eladó. Irányár: 8,9 M Ft. H269751. +36 70 454 2351. Szekszárdon 28 m2-es földszinti, 1 szobás kis lakás eladó. Irányár: 4,39 M Ft. H270977. +36 70 454 2356.

Szolgáltatás 15 fős kisbusz bérelhető. Sofőrrel, üzemanyaggal: 110 Ft/km. Érdeklődni: 06 70/545-82-16 Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114.

www.tmkronika.hu Online újság, ami közelebb hozza a világot... KOLLÉGÁKAT keresünk a következő munkakörbe: • mezőgazdasági szerviztechnikus, • autószerelő, • autóvillamossági műszerész, • épületklíma szerelő. Érdeklődni: info@acker.t-online.hu

Penészmentesítés, nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése. Telefon: 06-30/294-6022. www.javitom.hupont.hu

Árnyékolástechnika, redőnyjavítás garanciával. RENDEZVÉNYHANGOSÍTÁS! Telefon: 06-20/474-2828

Állás Szakképzett szakácsot keresek tihanyi, csopaki munkahelyre. Szállást biztosítok. Tel.: 06-30/947-2291.

Adás-vétel Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

REDŐNYÖS Vállal: új munkát és javítást, továbbá előterek, pavilonok ponyvázását

Tel.: 06-30/939-7645

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST

VÁLLALUNK – referenciákkal! Tel.: 74/414-853, 06 20/9686-992

június 30-ig

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Június 12. péntek

15; 20°C

28; 33 °C

Június 13. szombat

16; 21 °C

29; 34 °C

Június 14. vasárnap

17; 22 °C

30; 35 °C

Június 15. hétfő

17; 22 °C

28; 33 °C

Június 16. kedd

16; 21 °C

27; 32 °C


11

Aktuális – Programajánló

Júniusi programajánló: • Június 13-án, szombaton, 13.00 órakor, az Agóra Rendezvényteremben: League of Legends verseny. Először Szekszárdon! Az AGORA LAN sorozat első bemutatkozó alkalma a LOL (League of Legends) nevű nagysikerű eSport játék köré szerveződik. Az AGORA LAN # League of Legends Cup-ra 20 csapatot (100 versenyzőt) és 200 nézőt várunk. A rendezvényt a helyszínen élőben közvetíti PierceTheHeaven és a Magyar LoL Tv! • Június 19-én, pénteken, 19.00 órakor az Agóra Rendezvényteremben: Retro-Rock Koncert. 19.00 órakor: Tücsök Zenés Színpad

Mosolyt csalunk az arcokra!

• Június 16-án, kedden, 16.00 órakor a Piac Közösségi Téren: Pop Art Magyarországon kiállítás megnyitója. A rendezvény házigazdája a CreArt Csengey Dénes Írószeminárium. A kiállítást követően Berka Attilával találkozhat a közönség. A kiállítás megtekinthető 2015. július 7-ig.

Örömmel értesítjük

• Orvos, Állatorvos • Gyógyszerész • Ügyvéd • Őstermelő

szólistái, 20.30 órakor Ábrahám Zsolt és a Crossroad rock tribute band. Jegyek az intézmény jegypénztárában kaphatók. Belépődíj: 900,- Ft

Információ: Információ ó: www.babitsmuvhaz.hu • Tel.: T 74/529-610

• Június 27-én, szombato szombaton on 14-17 óra között: Kismesterkoord dinálásával: gyékény és csuhéképző Sáfrány Jánosné koordinálásával: á ké í é A foglalkozás f l lk á végén a munkadarabok elvitárgy készítés. hetők. A foglalkozás részvételi díja 2.2200 Ft/munkadarab. A jelentkzéeket június 25-ig várjuk Bakos Ottília a Csengey Dénes Kulturális Központban, illetve a 75/830-354-es telefonszámon vagy a bakosottilia@paksivmk.hu e-mail címen. • Június 29-től július 3-ig: Kincses sziget – Képzőművészeti Alkotótelep gyerekeknek. Gyermek csoport (6-14 éves korig). Jelentkezés: 70/597-65-82-es telefonszámon Takács Évánál. A táborokra előzetes jelentkezés szükséges, melynek határideje: június 22. • Június 29-től július 3-ig: Képzőművészeti Alkotótelep, ifjúsági csoport (12 éves kortól). A foglalkozások naponta 8-12 és 14-17 óráig tartanak. Részvételi díj: 11.000,- Ft/fő Jelentkezni a 70/597-65-82-es telefonszámon Takács Évánál lehet. A táborokra előzetes jelentkezés szükséges, melynek határideje június 30. A tábor minimum 15 fő jelentkezése esetén indul! 7030 Paks, Gagarin u. 2. Tel.: 75/830-350 Fax: 75/519-088 E-mail: info@paksivmk.hu www.csengey.hu

ügyfeleinket, hogy 2015.06.30-ig (vagy visszavonásig) időszakos jelleggel az AutóCity Volkswagen Márkakereskedése speciális ügyfélkedvezményt biztosít számukra.

Vörösmarty Mihály V M Művelődési Központ 77150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Te Tel.: 74/451-455 Fax: 74/451-021 htt http://muvhazbonyhad.ewk.hu

A kedvezmény mértéke azonos a nagyvállalati flottavásárlóknak biztosított kategóriával. Jogosultság feltétele: kamarai tagság, vagy őstermelői státusz igazolása az adásvételi megkötése előtt.

• Június J 11-én 17 órakor: a BÁI Bartó Béla Zeneiskola évzárója. tók

HÍVJA MOST ÉRTÉKESÍTŐINKET AZ EGYEDI AJÁNLATÉRT!

Jú • Június 13-án, szombaton, 20.00 órako Táncház. Muzsikál a Csurgó zekor: ne nekar. Táncházvezető: Kosnás Árpád.

AutóCity Kft.

J • Június 17-ig minden kedden és szee szerdán 9-15 óráig: „JÓ LÉPÉS„ progr m – munkaerő-piaci tanácsadás, ra ram sszzo szolgáltatás az Újra Dolgozni Tolnábaan Egyesület szervezésében. ban

7100 Szekszárd Pásztor u. 4 Tel: 74/529-500 Fax: 74/529-989 E-mail: autocity@autocityszekszard.hu Web: www.autocityszekszard.hu

SZEKSZÁRDI KOLPING ISKOLA H-7100 Szekszárd, Pázmány tér 4. Telefon: 74/512-130, 20/984-2130 Központi e-mail: titkarsag@tolna.net

Iskolánk felvételt hirdet a 2015-2016-os tanévre ESTI TAGOZATON: KÖZISMERETI KÉPZÉS  Szakközépiskolai érettségire felkészítő képzés (3 év) (10-11-12. évfolyam) Tandíj vonzata nincs! OKJ-S SZAKKÉPESÍTÉSEK: Ha nincs még szakmája, a képzés ingyenes!  Asztalos (2 év)  Szakács (2 év)  Szociális gondozó- és ápoló (2 év)  Női szabó (2 év)

ÉRETTSÉGI VIZSGÁHOZ KÖTÖTT OKJ-S SZAKKÉPESÍTÉSEK: (egészségügyi alkalmasság, szakértői szakvélemény):  Szociális szakgondozó (2 év) A képzések heti két nap elfoglaltságot jelentenek 15-20 óráig.

FELNŐTTKÉPZÉSI TANFOLYAM JELLEGGEL:  Temetőkertész  Parkgondozó  Kerti munkás

Weboldalunk: http://kolping.tolna.net


12

E

bben az utánfutó kapszula-apartmanban minden megvan, ami egy túrához szükséges. Ráadásul olyan kilátást kapunk a szobánk elé, amiért sokan nagyon mélyen nyúlnak a zsebükbe. A tojás alakú mini lakókocsit ugyanis bárhol felállíthatjuk, ahol utolér minket a kalandvágy. És mire az első reggeli napsugár eléri az ablakunkat, a napelemeknek köszönhetően már a kávénkat is lefőztük. Azt már tudjuk, hogy az idei Sziget Fesztiválon kapszulahotelben is tölthetjük az éjszakát, de ma már léteznek olyan teljes infrastruktúrával felszerelt valódi kapszula-szobák is, amelyeket bárhova magunkkal hurcolhatunk. A tojás alakú öko-kapszulák nagyszerűsége abban áll, hogy akár egy vadkempingezős helyre is magunkkal vihetjük, a visszahúzható szélturbinának és a napelemeknek köszönhetően pedig még az energiát is maga termeli meg. A nyolc négyzetméteres nagyságú lakókocsi természetesen maga gyűjti a wc-öblítéshez szükséges esővizet, falát pedig egy olyan vastag hőszigetelő réteg borítja, amelynek köszönhetően még egy havas táj kellős közepére is leparkolhatjuk. A tervezők célja ugyanis pont az volt, hogy egy energetikailag önellátó, vontatható, és kis méretű bungalót hozzanak létre, amelynek a belsejében egy kétszemélyes ágy, egy kisebb konyhafülke, és egy külön elválasztott wc, mosdó is elfér.

Lakás – Otthon – Építkezés

Hordozható kapszula-szoba túrázáshoz

Az első tervrajzok felskiccelésekor a tervezők eredetileg azokra az emberekre gondoltak, akik munkájuk miatt sokat vannak úton, vagy akár infrastruktúrált városoktól távol eső területen, miközben megvan az igényük minden luxusra, ami egy átmeneti otthontól, egy hotelszobától elvárható – írja cikkében a Daily Mail. A pozsonyi székhelyű Nice Architects tervező cég csapata azonban gyorsan rájött, hogy nem is feltétlen a természettudósok és -fotósok lesznek a valódi cél-

csoportjaik. Sokkal inkább a zsúfolt városok önkormányzatai felé fognak nyitni, ahol az épületek tetőrészén ezek a lakó-alkalmatosságok nemcsak, hogy plusz lakóhelyeket biztosítanak majd, de még jól is mutatnak. A mérnökök szerint pedig a hőszigetelt kapszulákat a mentőcsapatok akár katasztrófa-sújtotta területeken is hasznosíthatnák. Az 1500 kg-os összsúlyú öko-kapszulának kerekei ugyan nincsenek, de egy utánfutó alkalmatossággal könnyedén vontatható. Az öko-kapszulákra a cég jövő évi szállítással már most is felveszi a rendeléseket, de a gyártó weboldala szerint, pontos árat majd csak az idei év utolsó negyedében tudnak mondani. (travelo.hu nyomán)

Szemeteskuka inspirálta a világ legmagasabb lakótornyát L

assan végleg befejeződnek New York legmagasabb lakótornyának, a Park Avenue 432nek a munkálatai, ami nem csak a nagyváros, hanem a világ egyik legmagasabb lakóháza is lesz egyben. A város egyik legértékesebb fejlesztési területén elhelyezkedő ingatlan magassága ugyanis 425.5 méter, ami már jóval meghaladja a One World Trade Center és az Empire State Building magasságát – írja a curbed.com, amelynek szerkesztője egy különös hasonlóságra hívta fel a figyelmet a Rafael Viñoly által tervezett és oly sokat kritizált kocka dizájnnal kapcsolatban. A montevideói származású építész ugyanis egy valószínűtlen forrásból merített ihletet a tervezés során: az ausztriai építész és formatervező Josef Hoffmann ikonikus, 1905-ben tervezett papírkosarának felépítéséből inspirálódott. Minderre a projekt társfejlesztőjének, Harry Macklowe üzleti előadásán derült fény, ahol többek között arról is szó volt, hogy az épületre kiírt pályázaton az olasz

sztárépítész, Renzo Piano is részt vett, a zsűri azonban a szemetesből inspirálódó Viñolyt választotta a penthouse lakások megtervezésére. A 88 szintes toronyban egyébként átlagosan 95.000.000 dollárért lehet majd lecsapni a luxuslakásokra (hat hálószoba, hét fürdőszoba, könyvtár, privát golfpálya, étkező és vetítőterem), de Hoffmann klasszikusának gyártása sem állt még le: a Neue Galerie oldalán megkérik az árát az egyedi dizájnak, 225 dollárért (kb.62.869 forint) juthatunk hozzá a 110 éve töretlenül népszerű kiegészítő(divany.hu nyomán) höz.


Egészség – Életmód

13

Megszületett a gyerek, megromlott a kapcsolat

K

inek ne lenne az ismeretségi körében néhány pár, akik nem sokkal a gyerek születése után váltak el? Az ember különösen elszomorodik az ilyen történetek hallatán, hiszen ehhez az időszakhoz szívesen kötjük gondolatban a felhőtlen

boldogság, a meleg otthon képzetét. A valóság azért más, mert a kapcsolat és az egyén élete is új szakaszba lép ilyenkor, új kihívások elé állítja mindkettőjüket az élethelyzet, így kiderülhet, hogy még sincsenek felkészülve arra, amire vágytak.

A legnagyobb változás, mikor gyermek születik nem is az, hogy kevesebb idő jut egymásra, vagy, hogy új feladatokat kell tanulni, hanem hogy egy kétszemélyes helyzet háromszemélyessé válik. Ezt sokan akkor is rosszul viselik, ha legalább anynyi törődést kapnak párjuktól, mint addig, mert maga a kizárólagosság megszűnése okoz rossz érzést. Erre egyesek felhorkanhatnak, hogy „minek az ilyennek gyerek”, és hasonlók, de itt nem önzőségről van szó, hanem arról, hogy az illetőnek komoly gondjai vannak a rivalizálással, valószínűleg rosszul sültek el korábbi, háromszemélyes élethelyzetek, akár még a gyermekkorában. A gyerek becsöppenésével pedig felélednek a meg nem oldott konfliktusok, és az illető maga sem érti, miért érzi magát hirtelen rosszul, és végül tévesen arra jut, mégsem ez az a kapcsolat, amire vágyott, majd kilép belőle. A rivalizálást persze idézőjelben kell érteni, nem úgy, hogy harcol a szülő a gyerekkel. De igenis megnyugtatóan el kell rendezni, mikor ki élvez előnyt a másikkal szemben. Például, ki kap figyelmet: ha bekakilt a gyerek, azonnal rohanunk pelenkázni, vagy előbb meghallgatjuk párunk beszámolóját, milyen napja volt? Kérdés, ki kinek milyen érzelmi igényét elégíti ki, például keres-e a szülő érzelmi menedéket a gyereknél, ha összeveszett a párjával, vagy a párjánál, ha kiborította a gyerek? Mire mennyi pénzt fordítanak: egy drágább babakocsi vagy egy kétszemélyes kiruccanás élvez-e előnyt? Ezer olyan kérdés, mikor vagy a gyerek vagy a szülő javára kell dönteni. Nincs jó és rossz válasz a fenti kérdésekre, csupán azt érzékeltetik ezek, hogy a gyereknevelés kikerülhetetlenül magában hordozza ezeket a döntési szituációkat. Persze sokszor valóban egyedül marad egyik, vagy egyszerre mindkét fél. Az anya bezárva érzi magát otthon a gyerekkel, azt éli meg, nem kap elég támogatást a párjától. Ez lehet a tényleges segítés hiánya, de az érzelmi bevonódásé is, ha úgy érzi, párját kevésbé érdekli a gyerek. És szólhat arról is, hogy nem tudja megosztani vele élményeit. Kevés az

hozza felszínre ezeket a nézeteltéréseket. Ráadásul másképp viselkednek anyaként, illetve apaként, mint amíg nem volt gyermekük. Előfordul, hogy valakit laza, könnyed párként ismer meg az ember, de gyermekével mégis túlóvó. Meglehet, valaki eléggé nyugodt, kiegyensúlyozott személyiség volt, de a gyerekkel mégis türelmetlen, mert vele csődöt mondanak azok a konfliktuskezelési módok, amikre addig alapozott. Van, aki merevebbé válik a gyermek születése után, mert szorong a hibák elkövetésétől, ezért a sarkosabb elvek, szabályok biztonságérzetet nyújtanak számára. Természetesen mindennek az ellentéte is gyakran megtörténik: másvalaki éppen, hogy lazább, toleránsabb, nyitottabb lesz, mert a gyerek megtanítja erre. Ez azonban ritkán

elmesélhető esemény, hiszen hasonlóan telnek a napok, és ha a párjával ezeket (a gyermek körüli teendőket) nem élik át együtt is, érezheti, hogy egyedül marad az élményeivel. A dolgozó fél pedig hasonló magányosságot él át, mikor hazamegy, és boldog család helyett egy frusztrált partner fogadja, aki nem rá nyitott, hanem arra, hogy vegye már ki a részét a gyermek körüli teendőkből. Idővel elmélyül az egymással szembeni sértődöttség, neheztelés, bizalmatlanság. Sokan úgy vélik, ha párként hasonló értékrendet vallanak, és jól érzik magukat egymás társaságában, biztos szülőként is harmonikus párost fognak alkotni. Ez sajnos nem automatikus, mert számos kérdés csak a gyerekkel kapcsolatban merül fel, a kétszemélyes időszak nem

okoz gondot (ha csak nem azért, mert a másik fél ellenkező irányba változik), ezért kap ez most kevesebb szót. De természetesen sokakat formál kedvező irányba a gyermekvállalás. Tökéletesen felkészülni nem lehet arra, milyen lesz, ha megszületik az első gyermek. Ha az ember átbeszéli a párjával, mit hogyan fognak csinálni, akkor tisztázható mindaz, ami tudatos, és az irányításuk alatt áll, de érintetlenül maradnak azok a területek, amikről az ember maga sem tud. Ezért érdemes nagy nyitottsággal és elfogadással állni a gyerek születése utáni időszak elé. Lehet, hogy belőlünk vagy párunkból olyasmiket hoz ki ez a helyzet, amikre álmunkban sem gondoltunk volna. Aki erre számít, kevésbé fog megijedni, és tovább kitart a problémák közös megoldása mellett. (divany.hu nyomán)


14

Egészség – Életmód

Ezt teszi a testével a maratonfutás N

emrég kiderült, hogy egyre többen és egyre jobb eredményekkel futunk maratont, miközben a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az ilyen magas intenzitású testedzések többek között a szív vagy az immunrendszer meg-

felelő működését is veszélyeztetik. Persze azért sok jó oldala is van a hosszútávfutásnak; egyesek szerint például fejleszti a memóriát és vonzóbbá tesz. Utánajártunk, hogy mi minden zajlik le a futók szervezetében a 42 km-es verseny alatt.

„A maratonfutás vagy más, hasonlóan nagy teljesítményt és kitartást igénylő, huzamosabb ideig tartó mozgás során a szervezet fokozott és intenzív terhelésnek van kitéve, megfelelő edzéssel és felkészüléssel azonban alkalmazkodik a nem mindennapi kihíváshoz. Egyes szervek elviselik, ha kis időre csökken vérellátásuk, mivel a futás során a test automatikusan a szívbe, az agyba és az izmokhoz tereli a vért" – nyilatkozta a Daily Mailnek dr. Agim Beshiri, az Abbott egészségügyi vállalat orvos-igazgatója. Összemegy a test Egy maratonfutó átlagosan 1 cm-rel lesz alacsonyabb a verseny végére. A Journal of International Research című folyóiratban megjelent tanulmány kutatói hosszútávfutók gerincoszlopát vizsgálták egyórás futás előtt, majd közvetlenül utána, és megállapították, hogy a testmagasság csökkenése a csigolyaközti porckorongok ideiglenes összenyomódásának köszönhető. A szakértők azt is hozzáfűzték, hogy a két mérés alkalmával a legnagyobb különbség az ágyéki 5. és a keresztcsonti 1. csigolya között mutatkozott, de nem kell megijedni, mert egy nap elteltével helyre is áll a futók gerincoszlopa, illetve normális testmagassága. Több liter verejték A Bostoni Atlétikai Szövetség szerint egyórányi intenzív edzés alatt 0,8-1,3 liter az átlagos folyadékveszteség, ami azt jelenti, hogy a maratoni táv során 3,4-6 litert is kiizzadnak magukból a futók. „A hat liter azért már közel van a halálos mértékű folyadékveszteséghez. Ezeket az értékeket úgy kell értelmezni, hogy a kiizzadt mennyiséget a futó menet közben újra és újra kiegyenlíti, tehát a kiszáradás veszélye miatt nagyon fontos, hogy a verseny ideje alatt is gondoskodjunk a folyamatos folyadékpótlásról" – mondta a Díványnak dr. Toman József, az OSEI Sportkórház sebésze. 16 liter vér A nagyjából félmilliárd sejtből felépülő szív a test nyugalmi állapotában percenként 4-6 liter vért képes pumpálni az erekbe, maratoni futás közben – és más erős izommunka hatására – azonban ez a mennyiség háromszor vagy négyszer több, vagyis akár 16 liter is lehet. „Többek között ezért sem árt az alapos felkészülés és az orvosi kivizsgálás, hiszen nemcsak az izmokat és az ízületeket, de a szívet is

Vonzóbbá tesz A Cambridge Egyetem kutatói megfigyelték, hogy összefüggés van a magas magzati tesztoszteronszint és a teljesítmény, meg persze a magasabb a spermaszám, valamint az nemi vágy között is. Kisebb arányban, de természetesen a női futóknál is kimutatható az állóképesség és a méhben termelődő tesztoszteron mennyisége közötti összefüggés. A szakértők evolúciós szempontból magyarázzák a felfedezést: „Vadászó-gyűjtögető őseink korában a zsákmány megszerzése sokszor kitartó és kemény mozgás, azaz rengeteg futás árán sikerült. A hímek ügyessége és gyorsasága a nőstények számára egyet jelentett – az élelem és a biztonságérzet mellett – egy túlélő génekkel és tökéletes reproduktív funkciókkal rendelkező társsal” – állítja dr. Danny Longman, a tanulmány vezető szerzője.

edzeni kell a megmérettetésre” – figyelmeztet a szakértő.

tás is, és ezért nagyon fontos a szűrés" – magyarázza dr. Toman József.

Kockázatok és mellékhatások „Az azonban, hogy a szív milyen gazdagon van átszőve hajszálerekkel, gyermek-, illetve serdülőkorban eldől, és edzéssel később már nem fejlesztető, ahogy a szív tápanyag- és oxigénellátása sem. Számos betegség megelőzhető vagy enyhíthető ugyan rendszeres mozgással, de mint minden farmakológiai hatóanyagnak, úgy a testedzésnek is van egy egészséges határértéke, amelyen túl olyan káros hatások érhetik a szervezetet, mint a mozgásszervi trauma, a szívizom-károsodás, gyengébb immunválasz és a szívritmuszavar. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az olyan nagy állóképességet igénylő sportok, mint például a félmaraton vagy maratonfutás miatt ötszörösére is nőhet a pitvarfibrillláció kialakulásának kockázata, és ez végzetes is lehet. Ráadásul mivel a boka, a térd és a csípő porcfelszínének a gördülés-csúszás az optimális mozgás, hosszú távon az aszfalton való tengelyirányú ütődés a porcfelszín károsodásához vezet. Ehhez egyébként hozzájárulhat a tengelydeformi-

Felturbózza a memóriát? Egy korábbi, maratonfutókon végzett vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a futók explicit memóriája (emlékek, információk) romlik, míg az implicit memóriájuk (készségek) javul közvetlenül a verseny után. A kaliforniai Salk Intézmény kutatói szerint ugyanaz a testi folyamat felelős a memória és a tanulás hatékonyságáért is, amely a hosszútávfutáshoz kellő energiával tölti fel a szervezetet, és emiatt a maratonfutóknak általában élesebb a memóriája. Ezzel a hipotézissel azonban többen vitatkoznak: „A memória egy komplex dolog. A megcsináltam, túléltem érzése, vagyis a sikerélmény javíthatja, a relatív folyadék- és tápanyaghiány viszont ronthatja az agyműködést és a kognitív képességeket. Futás során egyébként rengeteg endogén ópiát (önjutalmazó vegyület) szabadul fel a szervezetben, ami segít az extrém terhelés leküzdésében. Ennek a folyamatnak a memóriára gyakorolt pozitív hatáshoz is köze lehet” – mondta dr. Toman József.

Verseny előtt Vannak, akik úgy tekintenek a maratonfutásra, mint a bakancslistájuk egy pontjára, amit egyszer csak le kell tudni és kipipálni – akár edzés nélkül is. "Pedig a felkészülés során rengeteg szempontot figyelembe kellene venni, ezért fontos, hogy többször is konzultáljunk egy sportorvossal és egy futóedzővel is. Érdemes előre kiszűrni a kockázatokat, értelmezni a folyadék- és az energiahiány tüneteit, illetve biztosítani a pótlási lehetőségeket. Továbbá szükséges a futóstílus, a bokabillenés, a lábboltozat és az alsó végtag tengelyének elemzése, illetve korrekciója cipőváltással vagy speciális talpbetéttel. Ahhoz pedig, hogy a szervezet a megfelelő üzemanyaggal legyen ellátva, szénhidrátban, vitaminokban és rostban gazdag, alacsony zsír- és sótartalmú ételek és sok folyadék fogyasztása ajánlott" – mondja dr. Toman József. Segít a cékla és a kávé Akad néhány trükk, amit a profi sportolók is gyakran bevetnek, hogy eredményesebb legyen a célbaérés. "Ilyen például a céklalé, amely magas nitráttartalmának köszönhetően segíti a véráramlást, a vázizmok összehúzódását és a neurotranszmissziót, vagyis az ingerületátvitelt. Flavonoidtartalmának köszönhetően a tea, sőt, a közhiedelemmel ellentétben a kávé is jó hatással van a futók teljesítményére. Az a leghatásosabb, ha egy órával a verseny előtt fogyasztjuk, ilyenkor azonban számolni kell a vízhajtó hatásával és pótolni a kiürített ásványi anyagokat a szervezetből" – fűzi hozzá a szakértő. (divany.hu nyomán)


Utazás

15

Többször utazunk és többet költünk külföldi nyaralásra

I

dén az első negyedévben a tavalyinál 5,4 százalékkal több, 3,6 millió alkalommal utaztak magyarok külföldre, és utazásaik során az előző évinél 13 százalékkal többet, 125 milliárd forintot költöttek – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai tükör című friss kiadványa alapján.

Az utazások számának növekedését a KSH adatai szerint a többnapos utazások jelentős, 20 százalékos emelkedése eredményezte, míg az egynapos utazások száma 1,5 százalékkal csökkent január-márciusban. Az összes utazás több mint fele volt turisztikai célú, ami 15 százalékpontos növekedés a 2014 első negyedévi értékéhez képest. Az egynapos utak közül csupán minden harmadikra, míg a többnaposok utak 87 százalékára mentek turisztikai motivációval a külföldre utazók. A statisztikai hivatal kiadványában kitér arra, hogy az egy napra külföldre látogatók kiadásaik 72 százalékát élelmiszer, ital, tartós és értékes fogyasztási cikkek, illetve egyéb árucikkek vásárlására fordí-

tották. A több napra látogatók kiadásainak negyedét a szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatásokra költött összeg tette ki, 30 százalékát egyéb áru és szolgáltatás, 17 százalékát üzemanyag-vásárlásra és helyi közlekedésre fordították. Turisztikai céllal egy napra főként Ausztriába és Szlovákiába utaztak magyar állampolgárok, ebbe a két országba irányult az egynapos turisztikai utazások 85 százaléka. A többnapos turisztikai célú utak során legtöbben Ausztriába és Németországba utaztak Magyarországról, de sokan keresték fel Csehországot, Olaszországot, valamint Franciaországot is. A többnapos turisztikai utak 83 százaléka irányult az Európai Unió országai(travelo.hu nyomán) ba – írja a KSH.

Több turistát várnak idén Egyiptomba, és több egyiptomit hazánkba A

biztonsági helyzet további javulására, és ezzel együtt a turizmus újbóli fellendülésére számít az Express Travel International (ETI) utazási iroda a Sínai-félszigeten, és azt is remélik, hogy 50 százalékkal bővíthetik a Magyarországra érkező egyiptomi utasaik számát – írja az MTI. Andreas Hamorszky, az ETI magyarországi igazgatója az MTI-nek azt mondta, az emberekben még mindig megvan a félelem Egyiptommal kapcsolatban, ha bármilyen negatív hír érkezik, az egyből meglátszódik a turizmusban is. Ugyanakkor azok, akik kiutaztak az országba, a biztonságra nem panaszkodnak.

Hangsúlyozta, eddig, ha bármi történt Kairóban, sem Hurghadában, sem Sharm el Sejkben nem érzékeltek belőle semmit az emberek, egyszer volt egyórás kijárási tilalom. Ugyanakkor az ETI, mint német cég, igazodik a német és osztrák kormány hivatalos álláspontjához, ha megtiltják az utaztatást az országba, akkor a magyar utasokat sem fogják elvinni.

Mivel az Egyiptomba irányuló utasforgalom a 2014-eshez képest volt már magasabb szinten, az ETI, amely a Red Sea Hotelek magyarországi képviselője, arra számít, hogy 50 százalékos forgalombővülést érnek el 2015-ben az előző évhez képest. Az ETI Európából évente több, mint 200 ezer turistát visz a Vörös-tenger partjára.

Az Egyiptomi Turisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben 34 ezer magyar turista látogatott Egyiptomba, az eddigi legnagyobb forgalmú évben, 2010-ben 68 ezren látogattak oda. Az utasok 70 százaléka a Vörös-tengerhez érkezik, ebben a régióban Hurghada és Sharm el Sejk a legnépszerűbb a magyar turisták körében. (travelo.hu nyomán)


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika

Kaktusz

Takács Zsuzsa

Nyári javaslat

B

eköszöntött a vakáció. De a nyaralás sajnos egyre kevesebbeknek adatik meg, és külön fejtörést okoz a gyermekes családokban az iskolások, óvodások elhelyezése. Dolgozó nagyszülők esetén szinte megoldhatatlan a képlet, különösen akkor, ha a táborokat nem tudják megfizetni a családok. Mert a kínálat valójában óriási, csak győzze fizetni az ember. Mondanám, hogy szerencsés vagyok, de inkább szomorú, hogy fiaim felnőttek, kiöregedtem ebből a problémából. Pedig ez az értékes időszak alkalmas lenne arra, hogy különböző sportágakba belekóstoljanak a gyerekek, vagy egyszerűen futkározzanak, kidobózzanak. Rájöjjenek, hogy mozogni, sportolni jó. Ha rajtam múlna, azonnal átcsoportosítanám a költségvetési forrásokat és az egyesületeknek, kluboknak, iskoláknak nyári sporttáborok, sportnapközik szervezésére adnám a pénzt. Minden településen lehetővé tenném, hogy ingyen próbálják ki a sportágakat, ehhez nevelőedzőket, szakembereket, tanulmányaikat végző fiatalokat, pedagógusokat korrektül megfizetnék. Hogy sokba kerülne? Van ötletem arra is, honnan lehetne milliárdokat átcsoportosítani. Megvalósításával nem az üres focistadionok országa lennénk, hanem az edzett, egészséges magyaroké. Megérné.

Szeretne havonta 900.000.- Ft-ot keresni és félrerakni

BENTLAKÁSOS IDŐSGONDOZÓKÉNT Angliában? Követelmények: kiváló angol nyelvtudás és gondozási gyakorlat. Jelentkezés: www.oxfordaunts.co.uk Tel.: +441865791017 Fax: +441865242606

Profile for Tolna Megyei Krónika

TM Krónika_22  

TM Krónika_22  

Advertisement