Page 1

ERDÉLY CSODÁI UTOLSÓ HELYEK!

június 3-7. 49.900,-Ft/fő/5 nap autóbusszal, félpanzióval, ízes erdélyi vezetéssel

CSOBBANÁS AZ ADRIÁN! 1 napos fürdőtúra Horvátországban június 27., július 25., augusztus 22. autóbusszal, idegenvezetővel csak 10.900, 10.900,-Ft/fő

AKCIÓK REPÜLŐVEL MÁLTA 54.900 54 900,-Ft-tól/fő/hét -Ft-tól/fő/hét

június 12. apartmanban KORFU 29.900,-Ft-tól/fő/hét június 10. 4 fős apartmanban

GYERMEKNAPI AKCIÓ!

Egyes repülős utaknál 1. gyermek INGYEN NYARAL! (részletek irodánkban)

THM lakáscélú hitel 4,65-5,98%, szabadfelhasználású hitel 5,72-7,06%*

Deviza alapú hitelét forintosították? Mi tudunk jobbat!

DECEMBERI TÖRLESZTŐRÉSZLETÉT, LEGFELJEBB 111.000 FT-OT, KARÁCSONYIG SZÁMLÁJÁRA VISSZATÉRÍTJÜK! Egy ingatlanra az értékbecslést mi fizetjük! Az akció havi 200.000,- Ft jövedelem MECSEK TAKARÉK-nál vezetett számlán történő rendszeres jóváírása és a MECSEK TAKARÉK Kiváltó Hitel esedékes részleteinek határidőben történő megfizetése esetén érvényes. Kérje ajánlatunkat, hogy törlesztőrészletét csökkentsük! *A THM mértéke az 5 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, 3 havi referencia kamatperiódusú és 5 éves kamatfelár periódusú hitelre vonatkozik az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével, a feltételek változása esetén mértéke módosulhat, értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. Jelen tájékoztató nem minősül ajánlattételnek. A szerződések részletes leírását az üzlet-, és termékszabályzatok, illetve a Hirdetmény tartalmazzák.

ROMCAR TRAVEL SZEKSZÁRD (a Főpostával szemben) 74-510-367 TOLNA (a Penny Market-tel szemben) 74-443-828

www.romcar.hu

Repcegyomirtás könnyedén 8-9.old.

Eng.szám: R01984/2000

A nálunk foglalt utakhoz a reptéri transzfer FÉLÁRON! ÚJDONSÁG! Online repülőjegy foglalás weboldalunkon: www.romcar.hu

XIX. ÉVF. 20. SZÁM

2015. MÁJUS 29.

TOLNA MEGYEI

www.tmkronika.hu

Szerethető vidéki stílus SAJTTORTA: vendégvárásra tökéletes 4. oldal A gyermekkori csúfolás elhízáshoz vezethet 5.old. Német tulajdonú autóipari beszállító cég bonyhádi telephelyre felvételt hirdet

• BETANÍTOTT MUNKÁS • SZAKMUNKÁS • VARRÓNŐ munkakörökbe. Bőripari tapasztalat előnyt jelent! Fényképes önéletrajzokat várjuk: Schäfer-Oesterle Kft. 7150 Bonyhád, hrsz. 02/79 (ipari park) Tel.: 06-74/684-932 • Fax: 06-74/684-939 E-mail: info@schaefer-oesterle.hu

3. oldal

Dúsgazdagok gyermekei  Ipari autamatizálás  Villampos technológia  Tervezés, kivitelezés, távfelügyelet

Az ipari automatizálás szakértője A Zsók és Zsók Kft. szekszárdi székhellyel működő, húsz éves múltra visszatekintő vállalkozás. A cég fő tevékenységét az ipari automatizálás jelenti.  Tervezés, kivitelezés, üzemeltetés. Épületfelügyeleti rendszerek, fűtési rendszerek korszerűsítése, automatizálása, épületfelügyeleti rendszerek üzemeltetése, fűtés, klíma, szellőzés, ívóvízellátás tisztítás, szennyvízátemelők, lakótelepülések területén, valamint településeken kívül, ezek vezérlése, távfelügyelete.  Az ipari automatizálás területén a leggazdaságosabb kommunikáció az ipari GSM kommunikáció. Az SMS kommunikáció számtalan előnnyel rendelkezik, a hagyományos kommunikációs rendszerekkel szemben. A kiépítése alacsony költségigényű, nem igényel speciális hátteret, üzemeltetése nem költséges, kommunikációs teljesítménye nagy, közvetlen karbantartói üzenetküldésre is képes. Megfelelő kivitelű GSM modem segítségével ezeket az SMS akár egy ipari folyamatirányító készülék (SAIA PCD) is képes összeállítani és az előre kiválasztott ellenállomás(oknak), elküldeni.

Ez az állomás kézi telefon is lehet, (pl. karbantartóé), ahová ilyenkor szöveges üzenetet kell küldeni, vagy egy másik GSM modemmel ellátott ipari folyamatirányító (SAIA PCD) fogadhatja és dekódolva azt vezérlési információként kezelheti azt. E rendszer segítségével bármilyen technológiai egység (pl. tisztított ívóvízkutak, szennyvízátemelők településeken belül, településeken kívül, lakatlan területeken összekapcsolva, felügyelet nélkül biztosítva a működést, üzemeltetést, hőközpontok, villamos kapcsoló berendezések, ipari termelés által kialakított hő újrahasznosítása, visszaforgatása), ezek információja átvihető. Minimális kiépítési időt igényel, hiszen a rendszert működtető SMS hálózat mindenhol rendelkezésre áll.  Hőközpontok tervezése, kivitelezése, üzemeltetése.  Épületek, ipari létesítmények, fűtés, hűtés, klíma tervezése, kivitelezése, üzemeltetése.  Portalanítás, szennyvíztisztítás, ívóvizkutak tisztításának ipari folyamatirányítása SAIA PCD folyamatirányító berendezések segítségével, stb.

Zsók és Zsók Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 7100 Szekszárd, Fagyöngy u. 1. Tel.: 74/413-873 Mobil: 06 30/9599169, 06 20/310-2259, 06 30/214-7923


2

Aktuális

LAPSZEMLE Megszüntetnék a német közszolgálati médiát A német közszolgálati média megszüntetését, illetve privatizációját javasolja egy tekintélyes német szakemberek által készített tanulmány. A berlini Prometheus Intézet elemzése szerint a német modell idejét múlt, az adószerű tévés díjakból finanszírozott ARD és ZDF nem tölti be az évtizedekkel ezelőtt neki szánt szerepet, a megváltozott médiakörnyezetben pedig felesleges és drága eszköz, amely már régen nem alkalmas véleménybefolyásoló szerepére, ame(origo.hu) lyet alapításakor neki szántak.

Halott nő lelkét zárta a hegedűbe

„ „Nem engedjük elaltatni Újabb lovakat kell elaltatni egy rendkívül fertőző betegség miatt, az ország több pontján pedig további állatok vannak karanténban, míg eldől, le kell-e ölni őket is. A lótulajdonosok rettegnek, egy járvány beláthatatlan gazdasági károkat okozna, és tönkrevágná a magyar lótenyésztés hírnevét. Az illetékesek mellébeszélésén feldühödött lovasok az interneten követelnek válaszokat. (hvg.hu)

Ingyenes lesz a telekkönyvezés A tisztázatlan tulajdonjogi problémák megoldása érdekében a következő nyolc évben Románia teljes területét felmérik és telekkönyvezik, az érintett tulajdonosoknak pedig nem kell fizetniük a procedúráért, mivel állami költségvetési és európai uniós forrásokból finanszírozzák – derül (kronika.ro) ki az új kataszteri jogszabályból.

Hetven százalékkal esett a forgalom

Százhetvenöt éve, 1840. május 27-én halt meg minden idők egyik legnagyobb hegedűse, Niccoló Paganini, akit kortársai az ördög hegedűseként emlegettek. 1782. október 27-én született Genovában. Nyolcévesen már koncertezett, konzervatóriumi tanára tizenhárom évesen útjára bocsátotta, mondván: már nincs mit tanítani neki. (origo.hu)

Lucifer megmondta Akkora siker lehetett volna belőle, mint a Magyar Népmesékből, mégsem valósult meg. Jankovics Marcell most könyvben adja ki félbemaradt rajzfilmsorozat-tervét, a Képes Biblia Történeteket. A Magyar Művészeti Akadémia alelnökeként is tevékenykedő művész elárulta, miért kellett távoznia az NKA éléről, és hogy milyen párhuzamok fedezhetők fel Lucifer mondatai és a kormányzó(hvg.hu) párt mostani megosztottsága között.

A vasárnapi zárva tartás több bevásárlóközpontban élénk vitákat okozott az üzemeltetők és a vendéglátásban utazó bérlők között, mivel az utóbbiak a bérleti díj csökkentését szeretnék elérni. A meccsek tétje, hogy melyiküknek kell állnia a kárt, amit a vasárnapi bezárás okoz: sok kisvállalkozás(vg.hu) nak a profitja mehet rá az intézkedésre.

Hosszú Katinka: hamisak a doppingvádak „Soha nem szedtem teljesítménynövelő szereket, és szentül vallom, nincs az a pénz, hírnév, nincs az a győzelem, ami visszaigazolná: megérte eladni a lelkemet. A megfelelő időben és helyen személyesem fogom megmondani Mr. Barrettnek: súlyosan tévedett, durván megsértett – és ezzel együtt a sportnak is kárt okozott. Vádjai teljesen hamisak, azt pedig maga is beismerte, hogy semmiféle bizonyítékkal nem rendelkezik” – jelentette ki Hosszú Katinka, a kanadai Swimming World Magazine internetes oldalán megjelent, Casey Barrett által publikált (kronika.ro) doppingvádakra reagálva.

Nagymányoki telephelyű cég munkatársat keres az alábbi munkakörbe:

gépkezelő FELADATOK: • Komax/Metzner típusú kábelvágógépek előírás szerinti be- illetve átállítása • Gépek állapotának folyamatos ellenőrzése, karbantartása illetve javítása

ELŐNYÖK: • Kábelgyártás területén szerzett tapasztalat

JELENTKEZÉS: • Személyesen cégünk telephelyén: Hobasch Kft. , Nagymányok, Iparterület, 040/28 hrsz. vagy • Fényképes önéletrajzokat a következő e-mail címre várjuk: hobasch@gmail.com


3

Bulvár – Aktuális

BULVÁR

Dúsgazdagok gyermekei M

it tanít a világ leggazdagabb embere gyermekeinek? Bill Gates, a Microsoft alapítója és első embere, feleségével, Melindával milliárdokat fordított jótékonykodásra és haláluk után vagyonukat jótékony célra ajánlják fel. Három gyermekük „mindössze” 10 milliárd dollárra számíthat a jelenlegi 79 milliárdból. Úgy fogalmaztak erről a témáról: „Nem tesz jót sem a társadalomnak, sem a gyermekeknek, ha óriási vagyont örökölnek.” A pénz értékét megőrizni, a kötelességeket tudatosítani, ez mozgatja David Beckham világhírű labdarúgót, aki szigorú szabályok szerint ad zsebpénzt a kicsiknek. A reggeli ágyazás, elrakodás alapfeltétel a Beckham családban. Warren Buffett, a világ harmadik leggazdagabb embere sorozatot is indított a témáról, gyermekeiben sikerült elhintenie a gondolatot: minél többet tanul az ember, annál többet keres utána.

Legújabb álompár Hollywoodban L

egalábbis a sajtó így cikkez Bradley Cooper színész és Irina Shayk orosz modell vonzalmáról. Nem csoda, mert a negyven éves Coopert már a legszexibb férfinak választották és korábbi partneréhez, a 23 éves modellhez fűződő viszonya olyan komoly volt, hogy gyermeket szeretett volna a szőke szépségtől. Ez nem teljesült be, írja a krone.at, rövidebb ideig szoros kapcsolat fűzte Renée Zellwegerhez és Zoé Saldana kolléganőihez. Egy New York-i partyn ismerkedett meg Irinával, aki szépsége, de elsősorban korábbi barátja, Christiano Ronaldo miatt a társasági élet ismert szereplőjének számít. Lehet, hogy éppen jókor találkoztak, Cooper ugyanis Londonban kapott színházi szerepet, Az elefántember című darab főszerepét játssza. És Irina zsánerének tartják, aki így nyilatkozott a számára a vonzó férfiról: „Sármos, úriember és nevetni tud magán.”

Hagyományos ízek és tóparti hangulat Alsómocsoládon,

A Lambda Systeme Kft. sikeres dél-dunántúli építőanyag szakkereskedelmi tevékenységének erősítésére szekszárdi kirendeltségére keres új munkatársat

MŰSZ AKI KOORDINÁTOR munkakörbe.

az Interaktív Tárház Kemencés udvarában A Hét Patak Gyöngye Natúrpark szívében fekvő Alsómocsolád szeretettel várja kikapcsolódásra, ínyencségekre és tóparti hangulatra vágyó látogatóit az Interaktív Tárház Kemencés udvarába, ahol megkóstolhatják ételkülönlegességeinket. Kemencés udvarunkban maximum 45 fős csoportok kényelmes elhelyezését és ellátását tudjuk biztosítani. Szeretettel várjuk családok, baráti társaságok, iskolai osztályok jelentkezését, akik szeretik a hagyományos és a házi ízeket, valamint szívesen töltik idejüket kellemes falusi környezetben. Előzetes igénybejelentés alapján az alábbi kemencében sült ételek közül választhatnak: sült csülök, sült csirke comb, sült oldalas, pizza, langalló, házi rétes. E mellett az udvarban működő büfében állandóan vásárolható hamburger és hot-dog.

F ELADATOK: FELADATOK:  értékesítési értékesítési ffolyamatok olyamatok a aktív ktív ttámogatása ámogatása a azz e előkészítéstől lőkészítéstől

a kereskedelmi adminisztrációig  ügyfélkiszolgálásban való folyamatos közreműködés  vevőkapcsolatok ápolása  árajánlatok készítése, megrendelések nyomon követése  műszaki szaktanácsadás, információ-szolgáltatás  kapcsolattartás a cég szállító partnereivel, gyártói anyagrendelések koordinálása A AMIT MIT V VÁRUNK: ÁRUNK :  legalább legalább k középfokú özépfokú é építőipari pítőipari m műszaki űszaki v végzettség égzettség  építőanyagok átfogó ismerete  önálló, precíz munkavégzés

Szezonnyitó zenés estünkön, 2015. június 12-én, pénteken 16.00-tól bárki megtekintheti, 18.00-tól pedig meg is ízlelheti a Kemencés udvarban megrendelhető ételeket. Az érdeklődők két menü közül választhatnak: 1. Sült csülök, vele sült burgonya és hagyma, savanyú. 2. Sült csirke comb, vele sült burgonya és hagyma, savanyú. A menü ára: 2.500 Ft/fő, mely tartalmazza a főételt és a desszertet (almás rétes vanília sodóval). A szezonnyitó esten 16.00-tól lehetőség nyílik arra, hogy a résztvevők kipróbálják vízi járműveinket: lehet csónakázni, kenuzni és pletnázni. Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az étkezés ára nem foglalja magában a vízi szolgáltatásokat! Jelentkezési határidő: június 8. Érdeklődésre, csoportok számára a szolgáltatás igénybevételére, az ételek megrendelésére az alábbi elérhetőségek egyikén van lehetőségük:

Hörnyéki Roland +36-30/458-7502 Interaktív Tárház Kemencés udvara 7345 Alsómocsolád, Kossuth u. 136.

 jó kommunikációs készségek  kereskedelmi gyakorlat  aktív felhasználói szintű számítógépes ismeretek  B kategóriás jogosítvány

Hasonló területen szerzett munkatapasztalat előnyt jelent. Fényképes önéletrajzát 2015. június 7-ig az alábbi elérhetőségeken várjuk:  berdi.viktoria@lambda.hu vagy  Lambda Systeme Kft., 7100 Szekszárd, Ipari park, Rosner Gy. u. 2.


4

Egészség – Életmód

Vendégvárásra tökéletes N

ew Yorkban a jobb éttermek egymással versengve hozták létre a saját, egyedi tortájukat, amelynek sok verziója ismert. A New York-i cheesecake, vagyis sajttorta alapja egy tejszínes, tojássárgával gazdagított sajtos krém. Ez aztán ízesíthető citrommal, fellazítható egy kevés túróval, nyakon önthető egy kis eperszósszal vagy csokoládéöntettel.

A franciák szinte minden esetben tesznek bele zselatint, hogy könnyebbé tegyék a krémet. Angliában is tesznek zselatint a krémbe, hogy tartósabbá tegyék a tortát. De náluk kerülhet bele egy kis kávé, tea, esetleg egy kevés mályvacukor is. Az olasz változat általában ricottából és mascarponéből készül.

Baileyses sajttorta Hozzávalók: A tésztához: 6 dkg vaj, 14 dkg finomliszt, 5 dkg cukor, 1 egész tojás, csipet só, 1 kávéskanál holland kakaópor. A krémhez: 25 dkg natúr krémsajt, 2 tojás, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál kávés Baileys. Elkészítés: A tésztához a lisztet és a cukrot összemorzsoljuk a vajjal, majd tojással tésztává gyúrjuk. Alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük egy órára. Majd lisztes deszkán pitetálnyira nyújtjuk, belefektetjük a pitetálba, és 7 percig sütjük. Ezalatt kikeverjük a krémet. A robotgéppel jól kikeverjük a sajtot a tojással, majd

hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, a szeszt. Kivesszük a sütőből, rásimítjuk a habos krémet, majd 40 percre visszatesszük. Kihűlve vagy hűtőhidegen tálaljuk.

Mascarponés ricottatorta málnával Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg teljes kiőrlésű keksz, 10 dkg dió, 8 dkg vaj. A töltelékhez: 2 tojás, 3 evőkanál cukor, 25 dkg fehér csokoládé, 35 dkg málna (fagyasztott is jó), 30 dkg mascarpone, 20 dkg ricotta. A tetejére: 20 dkg mascarpone, 10 dkg ricotta, 10 dkg fehér csokoládé. Elkészítés: Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát alaposan kikenünk vajjal. A diót és a kekszet ledaráljuk, összekeverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott vajat. Alaposan összedolgozzuk, a tortaforma aljára borítjuk, és jól elegyengetjük. A töltelékhez összekeverjük a ricottát és a mascarponét. Hozzáadjuk a felvert tojásokat és a cukrot. A fehér csokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd a krémhez adjuk. A friss vagy fagyasztott málnát óvatosan beleforgatjuk, s az egészet a kekszrétegre simítjuk. A sütőt 150 °C fokra izzítjuk, és nagyjából egy és negyed órát sütjük a tortát. A kihűlt tortára mascarponéből és ricottából krémet készítünk, ezt egyenletesen rákenjük, majd egy sajtszeletelővel finom kis forgácsokban ráhalmozzuk a 10 dekányi fehér csokoládét. (kronika.ro nyomán)


5

Aktuális

A gyermekkori csúfolás elhízáshoz vezethet

K

orábbi kutatások a depresszió, a szorongás és az öngyilkos gondolatok kockázatának fokozódásával hozták összefüggésbe az iskolai piszkálódást, a King’s College vizsgálata az első, amely a szervezetben okozott károkat kutatta – tudósított a The Daily Telegraph online kiadása. A kutatók becslései szerint a felnőtt korára elhízott 12 millió brit legalább 12 százaléka nem járt volna így, ha gyerekként nem csúfolják. „Le kell számolni azzal a vélekedéssel, hogy a csúfolódás elfogadható dolog, része a gyerekkornak. Ugyan több értékes iskolai program igyekszik megelőzni a piszkálódást, úgy tűnik, az áldozatokat és kínjaikat elha-

nyagoljuk” – mutatott rá Louis Arseneault, a kutatás egyik vezetője, a King’s College pszichiátriai, pszichológiai és idegtudományi intézetének munkatársa. Úgy vélték, a brit gyerekek akár ötöde is csúfolódás tár-

Nagymányoki telephelyű cég munkatársat keres az alábbi munkakörbe:

gyártósori szerelő FELADATOK: • Elektronikai termékek összeszerelése, gyártása a technológiai utasítások által meghatározott munkafolyamatok pontos és gyors elvégzése

ELVÁSÁROK: • Többműszakos munkarend vállalása • Kézügyesség, precizitás, szorgalom

ELŐNYÖK: • Kábelgyártás területén szerzett tapasztalat • Varrodai gyakorlat – gyártósori szerelő esetén

JELENTKEZÉS: • Személyesen cégünk telephelyén: Hobasch Kft. , Nagymányok, Iparterület, 040/28 hrsz. vagy • Fényképes önéletrajzokat a következő e-mail címre várjuk: hobasch@gmail.com

gya lehet. Arseneault szerint Nagy-Britanniára különösen jellemző, hogy a gyerekkori piszkálódást a felnőtté válás ártalmatlan velejárójának tartják. A kutatást több mint 7 ezer, 1958ban született ember adataival végezték. Olyanok vettek részt a vizsgálatban, akiknek szülei tudtak információval szolgálni arról, hogy csúfolták-e rendszeresen gyereküket 7, valamint 11 éves korában. A vérben lévő, gyulladást jelző anyagok és a testtömeg adatai a résztvevők 45 éves korából származtak. Az eredményeket esetleg befolyásoló egyéb tényezőket – társadalmi hátteret, intelligenciát, dohányzást, étrendet és testmozgást – is figyelembe vették, és miután statisztikailag korrigálták az eredményeket, azok így is szignifikánsak maradtak. A résztvevők 28 százalékát alkalmanként,

15 százalékát gyakran csúfolták, piszkálták. A testmagasság és a testsúly arányát mutató testtömegindex (BMI) azt mutatta, a gyerekként néha vagy gyakran csúfolt nők 26 százaléka lett 45 éves korára erősen túlsúlyos. Azoknak a nőknek, akiket nem gúnyoltak, csak 19 százaléka hízott el. Korábbi kutatások rámutattak, hogy krónikus stressz fokozza a magas kalóriatartalmú ételek utáni sóvárgást. A gyakori csúfolás traumája a hormonális egyensúlyt is felboríthatja, és ez fáradtsághoz, mozgáshiányhoz vezethet, tehát az életkorhoz kapcsolódó betegségek megelőzésénél a helytelen életmód, a dohányzás, az egészségtelen étrend és a tétlenség mellett ezek gyermekkori gyökereire is figyelni kell – hangsúlyozta Andrea Danese, a tanulmány egyik szerzője. (kronika.ro nyomán)

Kevesebb iskolakerülő

A

legtöbb általános iskolás diák Borsodban, a legtöbb szakközépiskolás és gimnazista pedig Budapesten hiányzik igazolatlanul a tanórákról; az iskolakerülők száma öt év alatt a felére apadt. A statisztikai adatokból kiderül, hogy az elmúlt tanévben 5659 gyerek hiányzott ötven óránál többet az általános iskolákból, ezért a családjuk hónapokig nem kapott családi pótlékot. Az általános iskolák alsó tagozatain egyébként az első évfolyamon van a legtöbb igazolatlan hiányzás, majd az ötödik évfolyamon ugrik meg újra a mulasztók száma. (origo.hu nyomán)


6

Lakás – Otthon – Építkezés

Focira százmilliók

Csőd, majd mentőkötél

H

Jelentős hiteltartozás miatt felszámolás alá került az Európa Center üzleti és logisztikai parkot fejlesztő Terra Invest Zrt. A kormány most stratégiailag kiemelt szervezetté nyilvá-nította. A turizmusban és energiaiparban is érdekelt, milliárdos vállalkozó Wicha Józsefhez köthető ingatlanos céget vélhetően azért vette védőszárnyai alá a kormány, mert állami támogatást kapott, tulajdonos benne a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Fejlesztési Tőkealapja is. (napi hu nyomán)

iába veszteséges az NB I, a magyar klubok hiába versenyképtelenek Európában, a labdarúgó-válogatott hiába nem jutott ki vb-re vagy Eb-re az elmúlt 30 évben, az állam mégis öli a pénzt a fociba. 2011 óta százmilliárdok folytak el úgy, hogy abból a ferencvárosi és a debreceni stadionon kívül szinte semmit sem lehet felmutatni eredményként. (origo.hu nyomán)

MOBIL TÜZÉP SZEKSZÁRD T E L E F O N : 06 30/255 - 14 - 50

GÉPI FÖLDMUNKA

Bevásárlóközpont Bécsben – konténerekből

A

tervezést, a jóváhagyást nem előzte meg hosszadalmasan elnyúló bürokrácia, egyeztetés, vita, engedélyek beszerzése. Bécs első konténeres bevásárló központja alig három hónap alatt készült el. Az ötletet másutt, mások már kitalálták, kipróbálták, itt csak alkalmazni kellett. Az angoloknak és a németeknek bejött. Londonban a Boxpark, Zürichben a Frau Gerolds Garten nagyon hamar népszerű lett. A londoni Boxpark volt az első konténeres bevásárlóközpont Európában. (becsifekete.blog.hu nyomán)

Felment a paksi panelek ára

A

z év első negyedében 6-10 százalékkal nőttek az ingatlanárak Tolna megye két városában, Szekszárdon és Pakson, ahol főleg a panellakásokra és a sorházi lakásokra van élénkülő kereslet. Eközben az új lakásépítések száma nem emelkedik. (vg.hu nyomán)

MINI KOTRÓGÉPPEL

Alap-, ÉPÍTŐANYAGOK árok- és INGYEN KISZÁLLÍTÁSSAL 2 TONNÁIG tükörSzekszárdon és 15 km-es körzetében ásás

Cement (25 kg-os) 835 Ft/zsák (33 Ft/kg) Namal (20 kg-os zsák) 665 Ft/zsák (33 Ft/kg) Homok, sóder 4500 Ft/tonna (4,5 Ft/kg)

KÉSZBETON ÉS ZÚZOTT KŐ IS KAPHATÓ!

Sóból épült hotel

D

Igény szerint földés építési törmelék elszállítással!

él-Amerikában található ez a különleges szálló, ami majdnem teljes egészében sóból készült. A Hotel Luna Salada az egyik leghíresebb hotel Bolíviában. Nem csak az épület falai, de a bútorok többsége, a székek, sőt, még az ágyak is sótömbökből készültek. Padló és szőnyeg helyett puha sóban lépkedhetünk. (lajk.hu nyomán)

Nagymányoki telephelyű cég munkatársat keres az alábbi munkakörbe:

gyártáselőkészítő

FELADATOK: • Gyártási dokumentációk készítése • Változások bevezetése, nyomon követése • Mintagyártás felügyelete • Gyártástámogatás

ELVÁSÁROK: • Haladó számítógépes ismeret • Tárgyalóképes német vagy angol nyelvtudás (német előny)

ELŐNYÖK: • Műszaki rajz ismerete • Tervezőprogram használata • Kábelgyártás területén szerzett tapasztalat

JELENTKEZÉS: • Fényképes, magyar ill. német vagy angol nyelvű önéletrajzokat a következő e-mail címre várjuk: allashirdetes@pemac.hu


7

Gazdaság

A SPINNER Hungária Kft. szekszárdi telephelyére keres

CNC-GÉPKEZELŐ / GÉPBEÁLLÍTÓ munkatársat. Az önéletrajzokat a peter.eroes@spinner-group.com e-mail címre várjuk.

Állománykezelés a repcetermesztésben

A

csávázószerek kivonásával nemcsak a növényvédelmi lehetőségek szűkültek be, hanem a termelő feladatai is felszaporodtak. Hiszen repcében (és más kultúrákban is) számolni kell a drótférgek, a földi bolhák és a káposztalégy fiatalkori kártételével úgy, hogy csávázás helyett csak állománykezelésben lehet gondolkodni.

Szerethető vidéki stílus E

gyedi, kézműves minőségű konyhabútorok és szerelés, vidéki, otthonos hangulat, egy csipetnyi ipari stílus, modern konyhaeszközök – ezen összetevőkből alkotta meg a csapat ezt a kényelmes, világos, nem hivalkodó, jól átgondolt elrendezésű konyhát. Szinte minden részlete sze-

rethető ennek a hangulatos konyhának, a pajtatolóajtó mögé rejtett étkészletektől a rusztikus elemekig mint pl. a dísztéglával burkolt fal vagy az antikolt fa. A keskeny konyhasziget egyben étkezőasztal is, tökéletesen passzol a konyha elrendezéséhez. (lakbermagazin.hu nyomán)

A gyakoribb vetésváltás és az azokban alkalmazott talajfertőtlenítés némi segítséget jelenthet, a gazdálkodók (és forgalmazók) mégis abban bíznak, hogy visszakapják engedélyeiket a most derogáció alá eső neonikotinoidok, addig pedig más hatóanyagok is sikeres védelmet biztosíthatnak. A probléma megoldásáig marad az állománykezelés. A repceszár-ormányos és a nagy repceormányos előfordulása nem volt erős ebben a szezonban, csak kevés táblán volt súlyos a kártételük, az enyhe tél után nagyon korán

betelepedtek. A fénybogárnál is hasonló volt a helyzet, sőt vele egy időben betelepedő bundásbogárnál is. Az ellenük való első védekezést még zöldbimbós állapotban kell megejteni. A virágzáskori rovarölő szeres védekezés pedig a repcebecő-ormányos és a repcebecő-szúnyog miatt nem hagyható ki a technológiából. A lényeg: nincs biztos recept a kártevők ellen, a megfigyelés nélkülözhetetlen volt ezúttal is, tehát a rovárháló, a sárgatál vagy a lapcsapda az idén is jól tükrözte a betolakodókat. (www.agraragazat.hu nyomán)

SZEKSZÁRDI KOLPING ISKOLA H-7100 Szekszárd, Pázmány tér 4. Telefon: 74/512-130, 20/984-2130 Központi e-mail: titkarsag@tolna.net

Iskolánk felvételt hirdet a 2015-2016-os tanévre ESTI TAGOZATON: KÖZISMERETI KÉPZÉS  Szakközépiskolai érettségire felkészítő képzés (3 év) (10-11-12. évfolyam) Tandíj vonzata nincs! OKJ-S SZAKKÉPESÍTÉSEK: Ha nincs még szakmája, a képzés ingyenes!  Asztalos (2 év)  Szakács (2 év)  Szociális gondozó- és ápoló (2 év)  Női szabó (2 év)

ÉRETTSÉGI VIZSGÁHOZ KÖTÖTT OKJ-S SZAKKÉPESÍTÉSEK: (egészségügyi alkalmasság, szakértői szakvélemény):  Szociális szakgondozó (2 év) A képzések heti két nap elfoglaltságot jelentenek 15-20 óráig.

FELNŐTTKÉPZÉSI TANFOLYAM JELLEGGEL:  Temetőkertész  Parkgondozó  Kerti munkás

Weboldalunk: http://kolping.tolna.net


8

Agrรกrium


Agrรกrium

9


10

Aktuális

A magyar állam helyett a multik etetik a szegényeket Franciaország törvénybe készül foglalni, hogy hogy az áruhá- a rászorulóknak kellene adni, de akár az állatmenhelyek is zak ne dobhassanak ki a szemétbe olyan élelmiszereket, amik kaphatnának ilyesfajta támogatást. Itthon szintén rengeteg egyébként fogyaszthatóak lennének. A tervek szerint ezeket élelmiszer kerül kukába, de már dolgoznak a megoldáson. Fodor kitért arra is, hogy a cégcsoport kmolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást, ennek keretében az S.O.S. – Bajban az erdő!-t, a Ments Életet Alapítványt és a Kismamatinét egyaránt támogatták. Maczelka Márk kommunikációs vezető a Spar részéről nem tud róla, hogy Magyarországon terveznének hasonló intézkedést, mint amit a francia parlament hoz, ők a minőségmegőrzési időn túl lévő élelmiszereket állati takarmányként juttatják el az állatvédő szervezetek-

A franciák törvénye A Guardian számolt be az élelmiszerpazarlás ellen hozott törvényről, mely szerint a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek szerződést kell kötniük jótékonysági szervezetekkel jövő júliusig, különben 75.000 eurós, azaz 23 millió forintos bírságra számíthatnak. Az elmúlt években több híradás is foglalkozott azzal, hogy rászoruló családok, munkanélküliek, sőt még diákok is járnak kukázni a hiperekhez, hogy olyan élelmiszereket keressenek, amik fogyaszthatóak. Néhány üzletlánc azonban hipóval öntötte le az egyébként még fogyasztható ételeket: indoklásuk szerint azért, hogy elkerüljék, hogy esetleg a kidobott, közeli lejáratú termékek miatt kapjon valaki mérgezést. Más láncok egész egyszerűen lezárták a kukát és nem engedték, hogy bárki hozzáférjen.

Egy OECD felmérés szerint Magyarországon elképesztő mértékben, 5 év alatt szinte duplájára nőtt az ételt nélkülözők száma, 17,4%-ról 30,6%-ra. Ezért óriási szükség van az Élelmiszerbank munkájára, ami 2014-ben 1 417 413 kg élelmiszert juttatott el 303 ezer emberhez, ez a szám évről évre növekszik. Az új törvény másik eleme alapján az iskolákban is megtanítják majd a gyerekeknek, hogy mit tudnak tenni az élelmiszerpazarlás ellen, hiszen a felmérések szerint egy átlagos francia ember évente 20-30 kilónyi élelmiszert dob ki, ebből 7 kg-ot az eredeti csomagolásában, bontatlanul. Ez évente 7,1 millió tonna élelmiszert jelent – csak Franciaországban.

A helyzet itthon Magyarországon is iszonyatos menynyiségű élelmiszer kerül a kukákba, ugyanakkor egyre nő azok száma, akiknek gondot jelent a napi élelmiszer beszerzése. A leghátrányosabb helyzetű kistérségek száma 33, főleg Észak-kelet Magyarországon valamint a délnyugati régióban helyezkednek el. Az Élelmiszerbank nevű civil szervezet évek óta azon dolgozik, hogy egyrészt ennivalót jutasson el a rászorulóknak, másrészt logisztikai bázisként a beérkező árut szétosztja a partnerszervezetei közt. Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a most 10 éves szervezet jelenleg a Metro, Tesco, Auchan, Coop és Penny Market áruházláncokkal áll kapcsolatban, ezek azok a cégek, akik szívesen odaadják azokat az élelmiszereket, melyeket már nem tudnak eladni, de még fogyasztásra teljesen alkalmasak.

„Minket nem foglalkoztat, hogy mennyi éhező ember van. Méghozzá azért nem, mert ameddig van felkutatható élelmiszer, minden erőnkkel azon leszünk, hogy minél többekhez juttassunk belőle." Cseh Balázs, az Élelmiszerbank Egyesület elnöke

Ingyen élelmiszer Salzburgban – ezeket a kukákból gyűjtötték be A Tescoban például a pékáru legfeljebb 8 órát maradhat a polcon, utána az Élelmiszerbankhoz kerül, ahonnan rászorulók kapják meg. Az élelmiszerek csak addig kerülhetnek a rászorulókhoz, amíg nem jártak le, fogyasztásra alkalmasak – erre a szervezet nagyon ügyel. A készételek, éttermekben, menzákon és egyéb helyeken megmaradt ételek adományozása még nem lehetséges – annak ellenére, hogy Franciaországban, Portugáliában és Olaszországban már működik a rendszer – de a Nébihhel egyeztetve folyamatosan dolgoznak rajta, hogy a jogszabályokat betartva és a maximális élelmiszerbiztonságra odafigyelve el tudják jutattni ezeket az ételeket is azoknak, akiknek szükségük van rájuk. Terveik szerint erre akár már az év végén is sor kerülhet. Az Élelmiszerbank jelenleg 220 szervezettel áll kapcsolatban, hozzájuk kerülnek a bank raktárából, illetve közvetlenül az élelmiszerek, és ők osztják tovább saját hatáskörben. A napi szintű szétosztás a Metro, Auchan és a Tesco áruházak esetében működik, a Coop és Penny a szervezet logisztikai raktárába szállítja a lejárat közeli élelmiszereket. Ami minket meglepett, az az, hogy az Aldi, a CBA, a Lidl és a Spar nem működnek együtt az Élelmiszerbankkal, holott anyaországaikban mindezt megteszik. Az ügyben kerestük mindegyik céget, hogy megtudjuk, itthon miért nincs együttműködésük a szervezettel.

Ausztriában Team Österreich Tafel néven működik együtt a Vöröskereszt és a Hitradio Ö3, a szisztéma hasonló mint nálunk, csak ott jelképes áron lehet élelmiszert vásárolni a SOMA (Social Markt) boltokban, melyek Ausztria számos pontján megtalálhatóak. A németeknél a Die Tafeln nevű ernyőszervezet működik, ők intézik a logisztikát és adják át a rászorulóknak. A tét nem kicsi, rendszeresen másfél millió embert látnak el élelmiszerrel, ebből 500 ezer gyerek és fiatal. A érdéseinkre leggyorsabban a CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila reagált. „Az üzletláncunkhoz csatlakozó franchise partereink saját hatáskörben döntenek arról, hogy a közeli minőség megőrzési idővel rendelkező árucikkeket jelentős árkedvezménnyel értékesítik, avagy felajánlják azokat humanitárius célokra. Az ilyen típusú adományok helyi szinten (nem pedig központi szervezéssel) tudnak hatékonyan és jól működni, hiszen az adott üzlet vonzáskörzetében lévő intézmények, szervezetek lehetnek ennek kedvezményezettjei (a kiszámíthatatlan menynyiségben keletkező termékek, illetve a magas logisztikai költségek nem teszik lehetővé a távolabbi szállítás megszervezését). Központi nyilvántartást nem vezetünk arról, hogy mennyi ilyen típusú termék átadására kerül sor a CBA-üzletlánc vállalkozásainak részéről".

nek, akikkel szerződést kötnek: ez évente 2000 tonnát jelent országosan. Ennek egy része a helyben sütött pékáru (melyek a cég szabályzata értelmében maximum 24 órás lejárati idejűek), illetve az esti zárás után megmaradó pékáru másnap reggel már nem kerül a polcokra. A Tescót is kérdeztük arról, hogy mit gondolnak arról, hogy náluk hogyan működik az élelmiszerek kezelése és együttműködésük az Élelmiszerbankkal. „Míg belső szabályaink szerint a termékeket a sütés napjának végéig értékesíthetjük, addig a termékek fogyaszthatósága, felhasználhatósága a nemzeti szabályozás értelmében a következő napon jár le. Ennek értelmében a polcainkról lekerült, s másnap reggel átadott termékek fogyaszthatósági időn belül kerülnek a rászorulókhoz, végfelhasználás céljából. A projekt eddig a pékség-termékeink átadását foglalta magában, s azon belül is csak az általunk készített ötféle kenyeret juttatjuk el a rászorulókhoz. Ennek oka, hogy csak olyan termékeket adunk át az Élelmiszerbanknak, amelyeknek tudjuk garantálni a megfelelő minőségét. Jelenleg 40 áruházból (terveink szerint év végéig 78 üzletben) viszi el az Élelmiszerbank, illetve az általuk meghatározott szervezet a termékeket" – tudtuk meg a Tesco sajtóosztályától, akik azt is elmondták, hogy a vasárnapi boltbezárással lehetőségük van vegyes élelmiszerek átadására is. „Az adott üzlet teljes élelmiszer választékából átadhatjuk azokat a termékeket, amelyeknek másnap lejár a fogyaszthatósági idejük Ezeket a termékeket szombaton este viszik el, így vasárnap már a rászorulókhoz tud kerülni. 2014. március 1-től 2015. április 30-ig összességében 171.123 kg élelmiszert mentettünk meg a kidobástól és adtunk át az együttműködő partnereinknek, melynek nagy részét a pékség termékeink teszik ki" – közölte a sajtóosztály. (divany.hu nyomán)


11

Autó-motor

B

etiltották az Ubert és hasonló, fuvarozási szolgáltatást közvetítő cégeket Olaszországban, amelyek lehetővé teszik, hogy engedéllyel nem rendelkező sofőrök taxiszolgáltatást nyújtsanak – adta hírül az MTI.

Olaszországban már betiltották az Ubert, most mi jövünk?

A

zzal, hogy a DS önálló márkává vált, és nem a Citroën része, még nem változott a modellválaszték: maradt a 3-as, a 4-es és az 5-ös, csak a jelvény változott, és a DS után írtak egy szóközt. Ám a francia Auto-Moto szerint már dolgoznak egy új típuson, amely nagyjából öt méter hosszú lesz, és nagyjából az Audi A6, az 5-ös BMW és a Mercedes E osztály közvetlen ellenfelének szánják. A típus állítólag ugyanarra a rugalmasan alakítható padlólemezre, az EMP2-re épül, amelyet a Peugeot 308-as alapjául is szolgál. Tulajdonképp a 2012-ig gyártott C6 utódjáról volna szó, ám valamivel hagyománytisztelőbb szedán-formával, amelyet Kínában, ahol az ötajtós forma

A milánói bíróság keddi határozata szerint az Uber POP szolgáltatás, amely egy egyszerűen kezelhető okostelefonos alkalmazáson keresztül összehozza a magánsofőröket és az utasokat, tisztességtelen versenyhelyzetet eredményezett a piacon. Az eljárást olasz taxis szövetségek tiltakozása nyomán indították. A szakmai szervezetek szerint be kell tiltani az Uber POP-ot és bármely olyan szolgáltatás használatát, amelyen keresztül engedéllyel nem rendelkező sofőrök fizetett fuvarozási szolgáltatást nyújthatnak. Az Uber nem nyilatkozott a döntést követően. A San Franciscó-i székhelyű, 40 milliárd dollárra becsült értékű vállalatnak 15 napja van teljesíteni a bíróság határozatában foglaltakat, ellenkező esetben napi 20 ezer euró büntetést

kell fizetnie. Az Uber egyre több európai országban szembesül bírósági eljárásokkal, az Uber POP-ot Németországban már betiltották, Spanyolországban és Hollandiában pedig felfüggesztették. Az Uber számos keresetet adott be nemzeti és uniós szinten is azzal, hogy Franciaország, Spanyolország és Németország a fuvarmegosztó szolgáltatást nyújtó cégek korlátozásával megsérti az Európai Unió szerződéseiben foglalt jogokat, köztük a szabad vállalkozáshoz való jogot. A Nemzetgazdasági Minisztérium szombati tájékoztatása szerint Magyarországon lezárult az Uber taxis cég sofőrjeit érintő első ellenőrzési sorozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál és az összes vizsgált Uber-sofőr fennakadt a rostán. (Szöveg: travelo.hu, fotó: www2.pcmag.com)

követni, mint a DS 5-nél, ahol az igényes belső és az érdekes formaterv kényelmetlenül kemény, kisautókba illő futóművel párosul, ezért a DS 8-ba jó eséllyel több lengőkaros felfüggesztés kerül, és talán a Citroën C5 hidropneumatikus rugózását is leporolják a csúcsmodell kedvéért. A PSA-nak persze nincs igazán nagy motorja, így valószínű, hogy a DS8 erősebb változataiba is valamiféle hibrid hajtás kerül. Míg a DS 5LS szedánt és a DS6 szabadidő-autót kizárólag Kínában forgalmazza a francia gyártó, úgy hallani, a DS 8-cal Európában, sőt, 2020-tól akár az Egyesült Államokban is megpróbálkozna a márka. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy a Citroënes múlttal a háta mögött, ugyanakkor Európán kívül szinte ismeretlenül

Új csúcsmodell érkezik a DS-től? nem igazán népszerű, egyszerűbb lehet eladni. Az autó stílusa állítólag a Divine DS tanulmányéra emlékeztet majd, azaz várható néhány szokatlan részlet – például romusz-forma síkokból összerakott üvegfelületek – de érdekes megoldásokra szükség is lesz, ha azt akarják, hogy a DS előbb-utóbb jelentsen valamit a vásárlók fejében. Állítólag nem szeretnék ugyanazt a hibát el-

milyen esélyei vannak a DS márkának arra, hogy megszorongassa a német prémium-gyártókat. Arra egyelőre nagyobb az esély, hogy a Lexushoz, a Jaguarhoz és az Infinitihez hasonlóan évente legfeljebb néhány százezer DS fogy majd eleinte, és – ahogy a kevésbé sikeres konkurencia példája is mutatja – erről a szintről felfelé mozdulni nem igazán egyszerű. (totalcar.hu nyomán)


12

Aktuális

Hiába várják a kórházak a beígért 60 milliárdos állami segítséget A pénzt adósságrendezésre adná a kormány, hogy ebből fizessék ki a kórházak a tartozásaikat. Csakhogy előbb minden intézmény külön kell megalkudjon a beszállítóival, amibe a kis cégek lassan beleroppannak. A fenyegetés pedig nem használ, a kórházak reakciója, hogy eszközök nélkül „majd megoldják okosban”.

Nem sikerült betartania az ígéretét Zombor Gábornak a kórházi adósságok állami átvállalásáról. Az egészségügyért felelős államtitkár még februárban nyilatkozta azt, hogy 60 milliárd forintra teszik a kifizetetlen számlákat, és ezt a kormány átvállalja. Erre a célra el is különítettek 60 milliárd forintot, ám hiába: a kórházak és beszállítóik eddig egy fillért sem láttak a pénzből.

ezt kifogásolja. Azt, hogy a beszállítók 85 százalékát egyszerűen kihagyták a tárgyalásokból. Nekik egyenként kell majd egyezkedniük a kórházakkal. Az ETOSZ a VS.hu-val azt közölte, olyan kis- és közepes vállalkozásokról van szó, amelyek éves árbevételének nagyjából a fele kintlévőség, követeléseik legalább kétharmada lejárt, így mára teljesen kimerültek a tartalékaik. Úgy látják, hogy a kórházakkal történő, egyenkénti megállapodás jelentős mértékben elnyújtja a konszolidáció folyamatát. Az egyeztetéshez ugyanis nincs elég ember sem a cégeknél, sem a kórházakban.

mert csak legyintenek rá„ – érzékeltette a helyzetet Králik György, akit leginkább az keserít el, hogy hiába van jó viszonyban a kórházigazgatókkal, gazdasági igazgatókkal, az esetek felében válaszra sem méltatják. Kollégájának és neki is folyamatosan meg kell alázkodnia, hogy pénzéhez jusson, ami sok energiát visz el az üzlettől. Az érdekvédő Rásky László elismeri, a beszállítóknak gyenge az érdekérvényesítő képességük, a kórházak nem ijednek meg a fenyegetéstől, hogy majd nem szállítanak nekik. Állítása szerint tipikus reakció, hogy „majd találunk mást”, ad-

szaküldeniük. Pénzre csak ezután számíthatnak. Zsarnay úgy tudja, az ÁEEK eddig egyetlen intézménynek sem utalt, hiába állapodtak meg a legnagyobb beszállítókkal. A Péterfyben már minden percben várják, hogy „pittyegjen a telefon”, és megérkezzen a várva várt pénz a folyószámlára. Május végéig ugyanis el kell indítaniuk az utalást a szállítók felé, akik szép sorjában legkésőbb június végén lehetnek pénzüknél. Legalábbis egy részénél. A szoftverfejlesztő Králik György például azt is kifogásolta, hogy amióta bejelentették az adósságrendezést, sok kórház egy-

dig pedig megoldják „okosban”, amit kell. Hogy a műtéteket barkácsáruházban vásárolt fúrókkal, az altatást mezőgazdasági boltból beszerzett műanyagcsövekkel, a sebvarrást pedig horgászdamillal oldják-e meg, mint ahogy arról korábban az Index írt, azt a lapunknak nyilatkozó kórházigazgatók nem erősítették meg. „ „A beteg nem érezhet meg semmit – reagált Zsarnay István, a Péterfy Sándor Utcai Kórház gazdasági igazgatója a VS.hu megkeresésére. Azt mondta, bármennyire is nehéz helyzetben vannak, nem kockáztathatják meg, hogy a pénztelenségnek a betegek igyák meg a levét. Az intézmény benne van a top 10-ben, azok között a kórházak között, amelyeknek a legtöbb volt az adóssága március végén. A Péterfyben évente több mint 50 ezer fekvőbeteg fordul meg, és 1 milliónál is több az orvos-beteg találkozó. A gazdasági igazgató úgy látja, mondhatja a nővér, hogy nincs elég pelenka, de szerinte, „ha valaki otthon tud gazdálkod„ ni, az tudjon itt is . Azt pedig erős túlzásnak tartja, hogy a beszállítók nem tudnak semmit a pénzükről. Mindegyiknek küldött már számlaegyenlítőt, amit a cégeknek június végéig kell jóváhagyniuk és visz-

általán nem fizet, vagy csak nagyon csepegtetve – Králik szerint ezzel még rosszabb helyzetbe kerültek a kisebb, jórészt magyar tulajdonú beszállítók. Ráadásul senki sem tudja, hogy mi lesz az április 1. után keletkezett számlákkal, ki és mikor fizeti majd ki azokat, és az utánuk járó esetleges késedelmi kamatot.

„4-5 éve állandó levelezgetésben, telefonálgatásban vagyunk, mert egyre nagyobb a tartozás. Az a szállító, aki nem ezt teszi, ne is számítson pénzre, „ mert csak legyintenek rá A kormány eredetileg április 1-jére ígérte az adósságrendezést, ám a tárgyalások csak április végén kezdődtek el; akkor is az egyre türelmetlenebb beszállítók sürgetésére. Az adósságrendezés menedzselésére létrehozott új egészségügyi csúcsszerv, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kizárólag a nagyobb beszállítókkal ült tárgyalóasztalhoz, annak a 24 cégnek a vezetőjével, amelyiknek a tartozása március végén már az 500 millió forintot is meghaladta. Nekik azt ígérték, hogy a 60 milliárdból valamivel több mint 20 milliárdot megkapnak, a maradék pénzen pedig a többi – több száz – beszállító osztozik. Ők még azt sem tudják, hogyan.

A cél a hatékony és átlátható egészségügy „Nem tudok semmi konkrétat – mondta a VS.hu-nak Jóbai Zsolt, akinek cége, a Replant-Cardo Kft. gyógyászati segédeszközök forgalmazásával foglalkozik. Mára 400 millió forintnál is több pénzzel tartoznak neki a kórházak, de fogalma sincs róla, mikor és hogyan juthat a kintlévőségéhez. Az ÁEEK vele nem tárgyalt, mert hiába tartoznak neki a kórházak jelentős összeggel, az nem haladja meg az 500 milliót, a cég nem tartozik a legnagyobb beszállítók közé. Az orvostechnikai eszközök forgalmazóit és gyártóit képviselő két legnagyobb szervezet – az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) – éppen

„ „Brutális munka – így írta le Holchacker Péter, az ETOSZ vezetője azt, ami a kisebb cégekre vár. Mint mondta, van olyan beszállító, ahol mindössze négy ember dolgozik, ebből kettőnek folyamatosan tárgyalnia kell. Több tízezer számlát kell leegyeztetniük a kórházakkal, szerinte ez embertelen, ennél jóval megfontoltabb megoldásra lett volna szükség. Rásky László, az OSZ vezetője szerint a cégvezetők idejük 70-80 százalékában már most is kuncsorognak a nekik járó pénzért, ami „nonszensz”.

Államigazgatási gőg Králik Györgynek egészségügyben is dolgozó informatikai cége van és 45,5 millió forintnyi kintlévősége. Ez jelentős tétel ahhoz képest, hogy a cég éves árbevétele 300 millió forint körüli. Az Orgware Kft.-ben 30-an dolgoznak, 1 ember munkaidejének a felét elviszi, hogy folyamatosan próbálja behajtani a pénzt. Egyelőre sikertelenül. „4-5 éve állandó levelezgetésben, telefonálgatásban vagyunk, mert egyre nagyobb a tartozás. Az a szállító, aki nem ezt teszi, ne is számítson pénzre,

Apropó, késedelmi kamat! Králik Györgynek több kórház is küldött már szerződéstervezetet, jellemzően ugyanazt, ugyanazzal a kitétellel, hogy nem fizetnek késedelmi kamatot. A lapunk által megismert tervezetekben valóban nullák sorakoznak azokban a sorokban, ahol a késedelmi kamatot kell feltüntetni. A beszállítók azt gyanítják, hogy a kormány eleve úgy kalkulált a kórházak adósságának átvállalásával, hogy a késedelmi kamattal nem számoltak. Kerestük az ÁEEK-t, hogy valóban így történt-e. De csak azt erősítették meg, hogy „a továbbiakban az egészségügyi intézmények saját hatáskörben tárgyalnak beszállítóikkal adósságaik rendezésének érdeké„ ben . Nem csak a beszállítóknak, hanem minden érintett félnek az az érdeke, hogy


13

Aktuális a tárgyalások minél hamarabb lezáruljanak. Az ÁEEK ennek érdekében szerződéstervezet készített, amelyet megküldött a fenntartott intézményei számára. Azt Zsarnay István sem erősítette meg, hogy központi elvárás lenne a késedelmi kamat lenyelése. „Bármit beleírhatok a szerződésbe, és a szállítónak szíve joga, hogy elfogadja-e vagy sem” – mondta a gazdasági igazgató. Ennek ellenére a Péterfyben eddig csak egyetlen olyan szerződés született, amelyben a kórház vállalta a késedelmi kamat utalását. Az igazgató ezt azzal magyarázta, hogy a szállító cég kintlévősége állítólag 5 éve lejárt, amit lehetetlen már enynyi idő után ellenőrizni. A többi esetben nem haladja meg az 1 évet a tőketartozás és késedelmi kamatot sem fizetnek utána. És ez csak egy a magyarországi állami kórházak közül. Korábban a Heim Pál Gyermekkórházról lehetett olvasni azt, hogy az egyik nagy beszállítója, a Roche Magyarország Kft. elengedte a kórházi tartozás utáni késedelmi kamatot. Hogy pontosan mennyit, nem lehet tudni. Kerestük a Kft.-t, későbbre ígértek választ. Az ÁEEK mindenesetre úgy értékelte a történteket, mint ami a „társadalmi felelősségvállalás egyik megnyilvánulása”. Rásky László szerint nem ez a cég lehet az egyetlen, amelyik lemondhatott a késedelmi kamatról. A beszállítók egy része valószínűleg a gyors kifizetés reményében önként megteszi ezt, de olyanok is akadnak, akik ragaszkodnak a késedelmi kamathoz. Szerintük ugyanis a jelenlegi helyzet az állami intézkedések elmaradásából és a költségvetési szervek nemfizetéséből adódott. Így gondolja a replantos Jóbai Zsolt is. Ő nem mond le a kamatról, mert szerinte az a magyar jogszabályok szerint törvényesen jár. Noha elismeri, egyre nehezebb működtetni a céget pénz nélkül, mégis inkább kivár. Akárcsak sorstársa, Králik György, aki a hiányzó több tízmillió forintot eddig úgy tudta pótolni, hogy a 25 évnyi munkából volt némi megtakarítása. A jelenlegi helyzet kezelésére ugyanakkor ez sem volt elég, hitelt kellett felvennie. Ő azt mondja: nem teheti meg, hogy lemondjon a késedelmi kamatról. „A kutya mélyebbre van el„ ásva – értékelte a kialakult helyzetet Holchacker Péter. Az érdekvédő szerint az a fő probléma, hogy az egészségügy évek óta alulfinanszírozott. Idén 954 milliárd forint jutott orvosi, kórházi ellátásokra, jövőre a tervek szerint 982 milliárd fog. Egy felmérés szerint Magyarország a 26. helyen áll az egészségügyi kiadások terén az OECD-országok között. A legtöbbet az Egyesült Államokban szánnak az egészségügyi szektorra, a GDP 16,9 százalékát; ezt követi Hollandia 11,8 százalékkal, majd Franciaor-

szág 11,6 százalékkal. A lista végén Mexikó áll 5,4 százalékos egészségügyi kiadási aránnyal, majd Észtország következik 5,9 és Törökország 6,2 százalékkal. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke korábban szintén a pénztelenséggel indokolta a tetemes tartozásokat. Azt mondta, „kevés pénz jut az egészségügybe, és ebből adódóan olyan alacsony a finanszírozása az egyes különböző betegségeknek és ellátásoknak, ami adóssághoz vezet". A kórházaknak a tartozások körülbelül 20-25 százalékát a gyógyszereket, 30-35 százalékát pedig az orvostechnikai eszközöket szállító cégeknek kellene kifizetni, a többi energia- és más szolgáltatási költség. A lejárt tartozások csaknem fele 60 napon túli, a pénz 5 százalékára pedig már több mint egy éve várnak a vállalkozások. Az átlagos fizetési késedelem 8 hónap.

A 60 milliárd is kevés Az érdekvédők szerint az államtitkárság a beígért 60 milliárd forinttal még csak felületesen sem tudja kezelni a problémát. A Magyar Államkincstár március végi adatai szerint az egészségügyi intézmények összes tartozása kamatok nélkül 84,6 milliárd forint, vagyis akkor sem elég a kormányzati gyorssegély, ha egyszer kifizetik. És semmi garancia nincs arra, hogy ez az adósság nem termelődik majd újra, és kezdődik minden elölről, „akárhogy megfeszülünk is” – mondja Holchacker Péter. Alulfinanszírozott a rendszer – ebben legalább egyetértenek a beszállítók és a kórházigazgatók is. Zsarnay István a VS.hu-nak azt mondta, senkit nem akar abban a hitben ringatni, hogy a kórházi adósság a kifizetések után nem termelődik újra. „Ha csak nálam van tartozás, akkor azt mondom, alkalmatlan vagyok, valamit rosszul csinálok, jobb, ha azonnal felállok a székemből, de a Péterfyn kívül 104 másik fekvőbeteg-intézménynek van tartozása. Akkor ott is alkal„ matlanok dolgoznak?! Az adósság újratermelődését erősítette meg az Állami Számvevőszék is. 2009 és 2012 között húsz kórház gazdálkodását vizsgálták. Megállapították, hogy a 2010-2011-ben végrehajtott állami konszolidáció ugyan javította a kórházak pénzügyi egyensúlyi helyzetét, ám a pénzügyi hiány okát és újratermelődését nem szüntette meg. Hogy Zombor Gábornak erre milyen megoldási javaslata van, azt hiába kérdeztük az államtitkárságtól, ám a Magyar Kórházszövetség legutóbbi, debreceni kongresszusán újabb ígéretek hangzottak el. Ezek szerint azon a 60 milliárd forinton túl, amit az állam idén a kórházak adósságrendezésére költ, jövőre is kerülhet plusz pénz a kórházi rendszerbe. (vs.hu nyomán)

Nyomorból az Oscar-díjig 75 éves volt Al Pacino

A

l Pacino, aki a nyomorból az Oscar-díjig küzdötte fel magát, több mint ötven egész estés filmben játszott eddig, és még nem vonult vissza. Hamarosan érkezik hozzánk legújabb filmje, a Danny Collins, melyben egy kiégett zenészt alakít. De vajon milyen ember is Al Pacino? Olasz Szülei olasz származásúak, de ő már a new york-i Bronxban született. Pacino anyai nagyszülei a szicíliai Corleonéból vándoroltak ki Amerikába, apai ágon szintén szicíliaiak a felmenői. Self-made man Korán felfedezte, hogy mi is érdekli igazán: imádja utánozni az embereket. A hangjukat, a mozgásukat, a viselkedésüket. Pacino gyerekként színháznál kezdte, majd off-Broadway darabokban játszott. Mindeközben volt postás, szandálboltos, dolgozott szupermarketben, cipőfényesítőként, költöztetőként, újságkihordóként is. Előadói pályáját stand-up komikusként kezdte, amin saját bevallása szerint mindig meglepődnek az emberek. Hát mi is. Színész, és nem filmsztár Al Pacino pályája akkor indult, amikor Francis Ford Coppola kiharcolta magának, hogy a fiatal színész játszhassa Michael Corleone szerepét. Mindketten végigizgulták a forgatást, mert a Paramount stúdió nem repesett az örömtől, amiért egy amatőr játszik a filmjükben. De ahogy mi is tudjuk, végül mind a rendező, mint a színész számára óriási áttörést jelentett A keresztapa. Pacino évekkel később azt mondta, hogy ő nem akarja, hogy úgy nézzenek rá, mint filmsztárra. Ő színész, ez a szakmája. Sokoldalú Első két filmjében heroinistát alakít (Én, Natali és a Pánik a Tű parkban), később játszott biszexuális bankrablót a Kánikulai délutánban, Shylockot A velencei kalmár adaptációjában, emigráns bűnözőt A sebhelyesarcúban, nyomozót a Szemtől szembenben és nem utolsó sorban nyugállományú vak alezredest az Egy asszony illatában, ami hét sikertelen jelölést követően meghozta Al Pacinónak az Oscar-díjat. Rajongó Al Pacino nem az a fajta ember, aki ne ismerné el mások sikerét. Colin Farrellért rajong és nem csak közeli barátjaként tartja

számon, hanem generációjának legnagyobb tehetségeként is. Egyébként a Beavatásban játszottak is együtt. A legjobb színésznőnek Julie Christie-t tartja, akivel egy évben születtek. De nem csak a színészek felé fejezi ki rajongását Al Pacino: hatalmas opera-fan, ehhez kapcsolódhat az is, hogy kedvenc filmje egy musical: az Ének az esőben. Mentes a botrányoktól Al Pacino egyike azon hollywoodi színészeknek, akik sosem házasodtak meg, pedig sok szerelme volt, többek között Woody Allen exneje, Diane Keaton is. Először 49 évesen lett apa, expartnerétől, Jan Tarranttól született lánya, Julie Pacino 1989ben. 61 éves korában ikrei születtek már szintén expartnerétől, Beverly D'Angelótól, akik hasonlóan a színész nevét viselik, Anton és Olivia Pacino. A színész igyekszik titokban tartani magánéletét, nem egy botrányhős, és utálja, ha lefotózza egy paparazzi a szeretteivel. Válogatós A színész olyan szerepeket mondott vissza, hogy az ember köpni-nyelni nem tud! Képzeljük csak el, hogy milyen lenne a Csillagok háborúja, ha Al Pacino játszotta volna Han Solót! A színész arra hivatkozott, hogy nem szereti a fantasztikus filmeket, és nem értette a sztorit. Utólag persze bánja, hogy viszszautasította a lehetőséget, de akkor még eléggé A keresztapa szerepében volt. Ezen kívül nem vállalta a Kramer kontra Kramert, a Született július 4-ént, Az utolsó esélyt, és a Micsoda nőt sem. Sőt, Pacino egyszer visszautasította Coppolát is, aki őt szerette volna az Apokalipszis mostba, mondván bármit megtesz neki, de háborúba nem megy vele. Eltökélt 1994-ben úgy döntött, abbahagyja a dohányzást, hogy védje a hangját, pedig akkor már „csak” napi két dobozzal szívott, míg a 80-as években négy doboznyit is elfüstölt 24 óra alatt. Azóta csak alkalmanként gyújt rá egy-egy herbál cigire, de azt is igyekszik mellőzni. (mozi.hir24.hu nyomán)

http


14

Apróhirdetés felvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel.: 74/414-853

Ingatlan Szekszárdon eladó 2 szintes iker családi ház 80 m2-es utcára néző része a Szőlőhegyi elágazásnál. Irányár: 22 M Ft. Érd.: 06-30-665-3722. Szekszárd központjában a Széchenyi utcában lakás eladó. Tel.: 06-30/374-1176. Szekszárdon eladó 1. emeleti 1+2 félszobás lakás, garázzsal. Ár: 8,1 + 2,2 millió Ft. Tel.: 06-70/441-2885. Szekszárd belvárosában frekventált, csendes helyen 14 m2-es, klimatizált, önálló vizesblokkal rendelkező üzlethelyiség eladó. Tel.: 06-30/622-4803, 06-70/608-5290. Tolnán a Duna parton családi ház eladó. Tolnai lakáscsere is érdekel. Érdeklődni: 06 70/345-2598.

Szekszárdon eladó egy 109 m2-es 3+1 szobás kétszintes sorházi lakás. Irányár: 29,5 M Ft. H268602. +36 70 454 2351.

Tolnán a Bánya köz utcában 4+1 szobás családi ház 374 m2-es telken eladó. I.ár: 16,8 M Ft. H240726. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a központhoz közel eladó egy 239 m2-es 5+1 szobás ház. Irányár: 22,9 M Ft. H269552. +36 70 454 2350.

Tolnán 2+2 szobás, 169 m2-es, gázfűtéses családi ház 745 m2-es telken eladó. Irányár: 14 M Ft. H254426. +36 70 454 2356.

Szekszárdon a Jókai utcában 53 m2-es 2 szobás 3. emeleti lakás eladó. Irányár: 8,9 M Ft. H269751. +36 70 454 2351.

Tolnán 84 m2-es 2+1 szobás családi ház 418 m2-es telken eladó. Irányár: 11,9 M Ft. H269963. +36 70 454 2351.

Szekszárdon az északi Shell kúttal szemben 58 m2-es 1+2 szobás lakás eladó. Irányár: 10 M Ft. H273493. +36 70 454 2356.

Szolgáltatás

Szekszárdon a Herman O. ltp-en 54 m2-es 1+2 szobás gázfűtéses lakás eladó. Irányár: 8,9 M Ft. H273783. +36 70 454 2356. Szekszárdon a Mészáros L. utcában eladó egy 63 m2-es 1+2 szobás távfűtéses lakás. Irányár: 8,49 M Ft. H275397. +36 70 454 2356. Szekszárdon a Létai M. u.-ban eladó egy 56 m2-es 2 szobás újszerű állapotú 1. emeleti lakás. Irányár: 10,3 M Ft. H276544. +36 70 454 2356.

REDŐNYÖS! Vállal: új munkát és javítást, továbbá előterek, pavilonok ponyvázását. Tel.: 06-30/939-7645. Hidegburkolást, kőművesmunkát vállalok kedvező áron. Tel.: 06-70/6610-114. Árnyékolás technológia, redőnyjavítás, szúnyogháló, bontott nyílászárók valamint használt redőnyök. Telefon: 06-20/9946-410.

Szekszárdon a Lisztes-völgyben eladó egy 32 m2-es hétvégi ház 2403 m2-es területen. Irányár: 2,7 M Ft. M000580. +36 70 454 2351.

Penészmentesítés, nyílászárók szigetelése, passzítása, szellőzők beépítése, redőnyök, rovarhálók, árnyékolók javítása, készítése. Telefon: 06-30/294-6022. www.javitom.hupont.hu

Szekszárdon a Dienes V. utcában 61 m2-es 3 szobás, 2. emeleti lakás eladó. I.ár: 8,9 M Ft. H276653. +36 70 454 2356.

Árnyékolástechnika, redőnyjavítás garanciával.

Szekszárdon a Szőlőhegy utca végén zártkerti ingatlan, telek eladó. Irányár: 2,1 M Ft. T015179. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a Kadarka ltp-en 34 m2-es 1 szobás 4. emeleti kis lakás eladó. Irányár: 6,49 M Ft. H277309. +36 70 454 2351.

Szekszárdon a Bródy S. utcában eladó egy 160 m2-es háromszintes sorház. I.ár: 24,9 M Ft. H266308. +36 70 454 2351.

Szekszárdon 57 m2-es panorámás lakható tanya eladó 1001 m2-es területen. I.ár: 5,5 M Ft. H277789. +36 70 454 2351.

Szekszárdon az Alisca utcában 52 m2-es 2 szobás, 3. emeleti lakás eladó. Irányár: 7,49 M Ft. H267307. +36 70 454 2351.

Tengelic-Júliamajorban eladó egy 98 m2-es, 3+1 szobás ház. Irányár: 3,9 M Ft. H263621. +36 70 454 2351.

Szekszárdon 125 m2-es 3+3 szobás két szintes családi ház eladó. Irányár: 19 M Ft. H267895. +36 70 454 2351.

Tolnán a Festetich utcában eladó egy 110 m2-es 3 szobás családi ház. Irányár: 7,9 M Ft. H260103. +36 70 454 2356.

 Alsónánán a Kossuth utcában 132 m2-es, 4 szobás családi ház eladó. H261821. +36 70 454 2351. Irányár: 11,99 M Ft  Bátaszéken a Deák F. u.-ban 96 m2-es 3+1 szobás családi ház eladó. H261589. +36 70 454 2351. Irányár: 6,7 M Ft  Bátán eladó egy 152 m2-es 5 szobás részben felújított családi ház. H272937. +36 70 454 2351. Irányár: 8,2 M Ft  Bonyhádon a főút mellett rendezvények megtartására is alkalmas, 300 m2-es működő étterem eladó. UZ001861. +36 70 454 2351. I.ár: 29,9 M Ft  Bonyhádon 130 m2-es 2+3 szobás, háromszintes, padlófűtéses családi ház eladó. H260319. +36 70 454 2351. Irányár: 33 M Ft  Bonyhádon 121 m2-es 3+1 szobás szigetelt családi ház eladó. H272805. +36 70 454 2351. Irányár: 13,9 M Ft  Decsen a Duna utcában 88 m2-es, 3 szobás, gázfűtéses családi ház eladó. H262718. +36 70 454 2351. Irányár: 5,999 M Ft  Fadd-Domboriban 13 vendégszobából álló panzió saját udvarral eladó. NY003762. +36 70 454 2356. Irányár: 29,9 M Ft  Faddon a Béke utcában 76 m2-es 2 szobás gázfűtéses tégla ház eladó. H260101. +36 70 454 2356. Irányár: 4 M Ft  Mórágyon a Szabadság utcában 2+2 fél szobás tégla családi ház eladó. H239814. +36 70 454 2351. Irányár: 6,9 M Ft

15 fős kisbusz bérelhető. Sofőrrel, üzemanyaggal: 110 Ft/km. Érdeklődni: 06 70/545-82-16

Képzés Pályázzon sikerrel, vagy dolgozzon képzett pályázatíróként! Tandíjkedvezményes Pályázatíró képzés indul Pécsett június közepén! Jelentkezzen 06.09-ig! Vállalkozó Tanoda Üzleti Iskola www.vallalkozoi-tanfolyamok.net Telefon: 72/70-20-49, 30/523-0695. Webdesigner, Web Artist, Webprogramozó, Corel, Photoshop, Grafika Mester, AutoCAD, ArchiCAD, Office képzések indulnak Pécsett! Jelentkezési határidő: 06.02! Netlogi C School, www.netlogi-c.net Telefon: 72/70-20-49, 30/233-9690. Külföldi munkavállalásra felkészítő, kiscsoportos angol és német nyelvtanfolyamok indulnak Pécsett! Jelentkezési lehetőség 06.09-ig! Netlogi C School, www.netlogi-c.net Telefon: 72/70-20-49, 30/523-0695.

Főszerkesztő: KAPFINGER ANDRÁS Szerkesztőség és hirdetésfelvétel: Szekszárd, Csokonai u. 3. Tel./fax: 74/414-853, 511-709, E-mail: kafi50@t-online.hu Szedés, tördelés: KAFI Bt. Szerkesztő: Takács Zsuzsa Nyomdai munkák: Pannon Lapok Társasága Nyomdai Központ Bt. 8200 Veszprém, Házgyári út 12. Felelős vezető: Horváth Gábor Nyilv. sz.: 75.331/1997. ISSN: 1589-892X Megjelenik: Bátaszék, Bonyhád, Dombóvár, Dunaföldvár, Simontornya, Szekszárd, Paks, Tamási, Tolna városaiban és vonzáskörzetükben Tolna megyében. A hirdetések tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal! MINDEN JOG FENNTARTVA!

KOLLÉGÁKAT keresünk a következő munkakörbe: • mezőgazdasági szerviztechnikus, • autószerelő, • autóvillamossági műszerész, • épületklíma szerelő. Érdeklődni: info@acker.t-online.hu

SZÓRÓLAPTERJESZTÉST vállalunk – referenciákkal!

Tel.: 06 20/9686-992, 74/414-853

Szeretne havonta 900.000.- Ft-ot keresni és félrerakni

RENDEZVÉNYHANGOSÍTÁS! Telefon: 06-20/474-2828

BENTLAKÁSOS GONDOZÓKÉNT

Állás

Angliában?

Szakképzett szakácsot keresek tihanyi, csopaki munkahelyre. Szállást biztosítok. Tel.: 06-30/947-2291.

Követelmények: kiváló angol nyelvtudás és gondozási gyakorlat. Jelentkezés: www.oxfordaunts.co.uk Tel.: +441865791017 Fax: +441865242606

Adás-vétel Góréban szárított kukorica eladó. Tel.: 0674/442-098 Női hajat veszek, le is vágom. Házhoz megyek. Tel.: 74/445-279.

 Nagymányokon fémipari tevékenységet végző 2000 m2-es telephely eladó. IP001532. +36 70 454 2351. Irányár: 55 M Ft  Pincehelyen eladó egy 72 m2-es 3 szobás gázfűtéses tégla családi ház. H269196. +36 70 454 2351. Irányár: 4,5 M Ft  Sióagárdon 74 m2-es, 1+2 szobás tégla családi ház szőlőskerttel eladó. H246580. +36 70 454 2351. Irányár: 9,5 M Ft  Szálkán bejáratott művésztábor, kiszolgáló épületekkel eladó. H127455. +36 70 454 2350. Irányár: 99 M Ft  Szekszárdon 160 m2-es üzlethelyiség vállalkozási célra eladó. UZ002728. +36 70 454 2351. Irányár: 10 M Ft  Szekszárdon 100 m2-es újszerű állapotú, 2+1 szobás, földszintes, gázos lakás eladó. H254101. +36 70 454 2351. Irányár: 23,9 M Ft  Szekszárd központjában 50 m2-es, 3. emeleti 2 szobás, erkélyes lakás eladó. H259481. +36 70 454 2351. Irányár: 8,25 M Ft  Szekszárdon a központhoz közel 80 m2-es 2+1 szobás családi ház eladó. H260987. +36 70 454 2351. Irányár: 6,999 M Ft  Szekszárdon eladó egy 78 m2-es, 1+2 szobás első emeleti lakás. Irodának is alkalmas. H262447. +36 70 454 2351. Irányár: 19,9 M Ft  Szekszárdon eladó a Major utcában egy 106 m2-es, 3 szobás családi ház. H263592. +36 70 454 2351. Irányár: 16,9 M Ft

Kiadja a KAFI Reklám és Kommunikációs Bt.

„ Balatonszárszón „vízparti apartman kiadó! Saját stéggel, 37 m2-es 2 hálószobás első emeleten lévő apartman 10 m2-es fedett terasszal kiadó szombattól-szombatig 4 fő részére 20.000 Ft/éj áron. Érdeklődni: molgaba@yahoo.com címen.

június 30-ig

HA NEM KAPJA, KÉRJÜK JELEZZE! Tisztelt Olvasónk! A Tolna Megyei Krónika terjesztésével kapcsolatos észrevételét, esetleges reklamációt megteheti a kiadóban személyesen, illetve az alábbi telefonszámokon: 74/414-853, 06-20/968-6992

Május 29. péntek

5; 10 °C

20; 25 °C

Május 30. szombat

7; 12 °C

22; 27 °C

Május 31. vasárnap

10; 15 °C

22; 27 °C

Június 1. hétfő

9; 14 °C

23; 28 °C

Június 2. kedd

10; 15 °C

24; 29 °C


15

Aktuális – Programajánló

PETŐFI SÁNDOR MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 7140 Bátaszék, Szent István tér 7.

TOLNA

Május programajánló • Május 28-án, 15.00 órakor: 45. Tolna Megyei Gyermekrajz Pályázat kiállítás és díjátadó. A pályázatban általános iskolás korú gyermekek vehetnek részt. A zsűri elnöke: Kovács Ferenc, festőművész. Kiállítás megtekinthető: 2015. június 14-ig az intézmény nyitvatartási idejében. • Május 30-án, 08.00-18.00 óráig az Agóra Rendezvényteremben, Csatár teremben: Fedorka és SoseVolt VersNap 2015. A Csizmazia Alapítvány a jövő ígéretes gyermekeiért harmadik alkalommal hirdet versmondó versenyt azzal a céllal, hogy a ma élő költőkre, írókra, azok munkásságára irányítsa a fiatalok figyelmét. A versenyen egy kortársköltő művet és egy szabadon választott művet kell előadni. • Május 30-án, 10.00 órakor, a Szent István Téren, az I. és II. Világháborús Emlékműveknél: Magyar Hősök Emléknapja – városi megemlékezés.

• Május 31-én, 10.00-től 19.00 órakor: Városi Gyermeknap. Helyszín: Szent István tér. Ízelítő a programokból: 11.00 „Három Malac Farkast Győz” zenés mesejáték a Tücsök Zenés Színpad előadásában a rendezvényteremben. 14.30 „Az állatok nyelvén tudó juhász” interaktív mesejáték a Mesekocsi Színház előadásában. 15.00 és 17.00 Mozi előadás – Dínó kaland. 16.30 Kutyás bemutató és játszó a Csiga Biga Képességfejlesztő Alapítvány közreműködésével. 17.15 A Tücsök Zenés Színpad koncertje. 18.00 „Szöcske”Akrobatikus R’n’R bemutató. A nap folyamán: történeti játékok Toma és Csapatával, katasztrófavédelmi bemutatók, kézműves foglalkoztatók, ügyességi és logikai játékok, játékos angol, arcfestés, hajfonó műhely, légvárak, játékpark. Esőhelyszín: Babits Mihály Kulturális Központ.

Május-júniusi programajánló: • Május 30-án, szombaton: Gyermeknap. • Május 31-én, vasárnap, 17.00 órakor: Pedagógusnap. • Június 1-jén, hétfőn, 19.00 órakor: MuzsikáLovarda, a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola végzős növendékeinek koncertje a Fusz János Zeneiskola hangversenytermében. • Június 4-én, csütörtökön, 12.30 órakor: Trianoni megemlékezés • Június 13-án, szombaton: „Hippiknik” Rock Napja a Duna-parton. 7130 Tolna, Bajcsy-Zs. u. 73/A. Tel./fax: +36 74 540 035 Tel.: +36 74 540 036 • E-mail: bezeredj@gmail.com • www.bpszk.eoldal.hu

Telefon: 74/493-690 E-mail: muvhazbataszek@gmail.com • Május 29. péntek, 14 óra: Művészeti nap. • Május 29. péntek, 16 óra: Ballagás, évzáró ünnepély. Helyszín: Városi Óvoda. • Május 30. szombat, 10 óra: Városi Gyermeknap. Helyszín: Besigheim játszótér. Szervezők: városi könyvtár és a Nagycsaládosok Egyesülete.

Információ: www.babitsmuvhaz.hu ww ww.babitsmuvha • Tel.: 74/529-610

Ajánlati felhívás 7030 Paks, Gagarin u. 2. • T Tel.: 75/830-350 inffo@paksivmk.hu Fax: 75/519-088 • E-mail: info@paksivmk.hu

Május 29-30. (péntek-szombat): Városi Gyermeknap. Május 29. péntek: 10.00 óra: Bogyó és Babóca bábkiállítás megnyitója Bartos Erika mesevetítésével. Május 30. szombat: 10.30-11.15 Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia – vándorszínészek és muzsikusok óriásbábokkal, élő zenével. 10.0012.00 Együtt a kutyákkal – kutyaterápia a Csiga-Biga Mozgás- és Képességfejlesztő Alapítvánnyal. 14.00-15.10 Amatőr művészeti gyermekcsoportok bemutatói. 14.00-16.00 A fizika csodái – Az Energetikai Szakközépiskola diákjainak bemutatója. 15.00-17.00 Katasztrófavédelmi bemutató. 15.3016.30 Brémai muzsikusok – a Hahota Gyermek Színház előadása. 16.3017.00 Hab-party. 17.30-19.30 Csukás István – Bergendy István: Süsü, a sárkány kalandjai – a teljes két felvonásos darab, egyedülállóan az országban.

Vörösmarty Mihály V Művelődési Központ M 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. 71 Te Tel.: 74/451-455 Fax: 74/451-021 htt http://muvhazbonyhad.ewk.hu Jú Június 6-án, szombaton, 10 órakor: Erős János! – zenés meór sejáték a Szegedi Miniszinház sej előadásában. Belépő: 1000 Ft. elő

www.csengey.hu

REUMATOLÓGIA

ORTOPÉDIA

DR. SIMA FERENC reumatológia, mozgásszervi rehabilitáció Szekszárd, Szentgáli Gy. u. 2. Medi Plusz orvosi rendelő. Rendelési idő: Csütörtök 16.00-17.00 Bejelentkezés: 06 30/827-0560

DR. STREICHER MÁTYÁS Ortopéd, baleseti sebész és sportorvostan szakorvos Magánrendelés és fizioterápia

KARDIOLÓGIA DR. GALAMBOS ÉVA Belgyógyász-kardiológus szakorvos Kardiológiai magánrendelés Szekszárd, Spirit Egészségcentrum Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. Rendelési idő: csütörtök 16-20. Bejelentkezés: 74/501-060

IDEGGYÓGYÁSZAT DR. SCHNEIDER ILDIKÓ Főorvos Szekszárd, Tartsay u. 16. (Ergonom) Rendelési idő: kedd 16-18 óra. Fejfájás, szédülés, epilepszia, gerincproblémák, Parkinson kór, feledékenység Bejelentkezés: 06 30/30-90-858

SEBESTYÉN ELVIRA Fizioterapeuta (lökéshulllám terápia, lágylézer, magnetoterápia stb.) Szekszárd, Spirit Egészségcentrum Szekszárd, Ybl Miklós u. 3. Rendelési idő: hétfő-szerda-péntek Bejelentkezés: 74/501-060, 081 06 20/255-8431

BELGYÓGYÁSZAT DR. SUDÁR ZSOLT Belgyógyász, endokrinológus, diabetológus főorvos Rendel: Ergonom orvosi rendelő 7100 Szekszárd, Tartsay V. u. 16. Hétfő: 16-20 óra. Bejelentkezés: 06 30/937-1939. Teljeskörű diabétesz gondozás PCOS

a Pannon-Biomassza Kft. ajánlatokat kér pécsi telephelyünkre biomassza tüzelési alapanyagok 2016. évben történő szállítására.

Szállítási ajánlatok a következő tüzelőanyag fajtákra adhatók: – Erőművi berendezésben égethető, ömlesztett napraforgómaghéj vagy napraforgómaghéj pellet – Erőművi berendezésben égethető mezőgazdasági-termény tisztítási melléktermék (napraforgó, kukorica, repce stb.) – Hengeres tűzifa – Faipari melléktermék (széldeszka, szélléc) – Erdei faapríték – Faipari apríték – Nem erdőgazdálkodásból származó faapríték.(legelő, árokpart, útépítés, 2 m-nél alacsonyabb cserjésből származó faapríték) – Fűrészpor

Jelige: „Pannon-Biomassza Kft. – Biomassza 2016. Pécs” A szállítási ajánlatokat 2015. július 3-án 12.00 óráig kérjük zárt borítékban, jeligével az alábbi címünkre eljuttatni: Pannon-Biomassza Kft. 7630 Pécs, Edison u. 1. (7612 Pécs, Pf. 19.) A határidőn túl, vagy nem zárt borítékban illetve jelige nélkül érkező ajánlatokat érvénytelennek tekintjük és a versenyből kizárásra kerülnek. A különböző tüzelési alapanyagok részletes meghatározását, továbbá a szállítás egyéb feltételeit tartalmazó ajánlati dokumentáció 2015. május 26-tól a fenti címen átvehető, illetve a biomassza@pannonpower.hu e-mail címen kérhető. A Pannon-Biomassza Kft. fenntartja magának a jogot, hogy ne hirdessen eredményt, vagy a pályázatot eredménytelennek tekintse, illetve hogy egyik ajánlattevővel se kössön szerződést. Jelen ajánlati felhívás alapján az ajánlattevők nem támaszthatnak igényt a Pannon-Biomassza Kft.-vel szemben.


16

www.tmkronika.hu • www.facebook.hu/tolnamegyei.kronika Kaktusz

Takács Zsuzsa a szintje térben és időben távol, ismeretlenül is

Mi igazságos? V

annak katonatörténetek és léteznek vizsgatörténetek. Előbbi a korosabb férfiak privilégiuma, utóbbit a jelen fiataljai is pontosan értik. Sőt. Mintha túlélnék, ismételnék önmagukat egyes legendák. Nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár mesélt arról, hogy nagy tudású, ámde szigorú kolléganője szóbeli vizsgán mindenkit átengedett, de az eredményhirdetésnél ezt mondta: „a bohóc és kurva megbukott”. Előbbi egy kockás zakós fiatalembert, utóbbi egy sminkelt, csinos lányt takart. Már akkor sem tudtam nevetni rajta és bár nem ismertem az eset szereplőit, nem felejtettem el. A megaláztatásnak ez

nyomott hagyott bennem. Aztán évek teltek el és fiam mesélte, hogy szóbeli vizsgát követően milyen eset háborította fel a hallgatókat. Nem találják ki: „a bohóc és k.”, szinte szó szerint ismétlődött a leírt történet. A fiatalok hiába teljesítették a követelményt, pusztán egyéni ízlés miatt nem csak leértékelték teljesítményüket. Porig alázták őket. Ez jutott eszembe, amikor egy nagyszerű könyv köszönetnyilvánítását olvastam. Michael J. Sandel kortárs morálfilozófus, a Harvard Egyetem professzora hallgatóinak külön köszönetet mondott azért, mert „vitára ingerlő kérdéseiknek köszönhetően nem csak nem lustultam el, de elmélyítették filozófiai témákkal kapcsolatos ismereteimet”. Egy életen át arra keresi a választ, mint mindenki: mi igazságos?

• Hidegen-melegen hengerelt, horganyzott, színes lemezek • Szendvicspanelek 4.700 Ft+áfa/m2-től (bruttó 5.969 Ft) • Z szelemen 800 Ft+áfa/fm-től (bruttó 1.016 Ft) • Zártszelvény, szögvas, laposvas, köracél • Trapézlemezek: · Horganyzott 1.300 Ft+áfa/m Ft+áfa/m2-től (bruttó 1.651 Ft) · Festett (RAL színekben) 1.900 Ft+áfa/m Ft+áfa/m2-től (bruttó 2.413 Ft) · Festett cserepes 2.100 Ft+áfa/m Ft+áfa/m2-től (bruttó 2.667 Ft) SZOLGÁLTATÁSAINK:

• MÉRETRE VÁGÁS • 100

m2

feletti vásárlásnál HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS és 500 m2-től TOVÁBBI ENGEDMÉNYEK!

Feketehónapok I

dén az első negyedévében 22 014 gyerek született Magyarországon, 3,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A halálozások száma 37 823 volt, ami 2014. január–márciushoz viszonyítva különösen nagymértékben, 15 százalékkal emelkedett. A természetes fogyás 15 809 fő volt, 4 125-tel több az egy évvel korábbinál. (vg.hu nyomán)

DUNAFÖLDVÁRI TELEPHELLYEL RENDELKEZŐ FUVAROZÓ CÉG KERES

NEMZETKÖZI GÉPJÁRMŰVEZETŐKET nyugat-európai munkára. Modern gépjárművek (EURO5, EURO6), kiemelt fizetés, rendszeres itthon töltött pihenő. Telefon: 00-36-30-633-4323, 00-36-20-928-5733

ULTRAHANG MAGÁNRANDELÉS

Dr. Zólyomi Annamária radiológus szakorvos Rendelési idő: szerda 16-18 óra Dombóvár Szt. Lukács Kórház 2. emelet – radiológia

Bejelentkezés: 06-20/320-9125

TM Krónika 20.  
TM Krónika 20.  
Advertisement