Page 9

Oktatás – Képzés – Aktuális

Álmatlanságot okoz és önzésre ösztönöz

T

elefonnal fekszik és kel? Este lefekvés előtt még ránéz, mi történt a világban és reggel is ez az első dolga? Pedig nagyon nem tesz jót. * Miközben az emberi agy legfeljebb napi hat újságnyi információt képes feldolgozni, egy átlagos fiatal ma 200 napilapnyival kell boldoguljon – legalábbis 2011-ben ez volt a helyzet, azóta valószínűleg még több infóval bombáznak a közösségi oldalakon. Az agyunkat nem arra tervezték, hogy folyamatosan be legyen kapcsolva, és információkkal stimulálják – ezt állítja a University of London egyik kutatója, aki szerint az agyunk még nem tudta követni a netezési szokásainkat – idézi az ATTN. Nagyon úgy tűnik, hogy a technológiai fejlődést nem köve-

ti az emberi test megfelelő tempóban: például az okostelefon álmatlanságot okozhatnak, ha az ágyban nyomkodják, a közösségi média pedig önzésre ösztönöz – ezek is bizonyított tények. Az agyunkat tehát extrém terhelés éri, ami azt eredmé-

nyezi, hogy a fontos dolgokra nehezebb koncentrálunk. Ez pedig végső soron a gondolkodásra és a kreativitásra való képességet veszélyezteti. A megoldás egyszerű, vagy legalábbis annak tűnik: ki kell kapcsolni!

„Jó lenne, ha több iskola mozdulna meg” N

agyon elszántak vagyunk, és tovább fogunk menni” – mondja Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium intézményvezetője. Az intézmény közleményével támogatta a miskolci pedagógusokat, és tiltakozott az oktatási rendszer „diktatórikus és egész pályás letámadása ellen”. (magyarnarancs.hu nyomán)

A McGill University egyik kutatója szerint minden Facebook-üzenet, minden egyes tweet versenyez az agyban egy másik problémával, így akár fontosabb dolgok elől is elvonhatja a kapacitást. Ezért érdemes tevékenységeinknek megszabni a maga idejét. Szerinte ajánlott mindent 30-50 perces periódusokban csinálni, de akkor csak arra szabad koncentrálni. A feladatok között pedig érdemes sétálni, vagy szunyókálni pár percet, az segít az agynak átállni. A lényeg, hogy semmiképp se használjuk a közösségi médiát párhuzamosan a tanulás vagy a munka, de a pihenés alatt se. Mindennek legyen meg a saját ideje, a multitasking nem működik! (www.eduline.hu nyomán)

Szenzációra leltek a Körösben!

T

udományos szenzációról tudósít a Magyar Haltani Társaság honlapján Harka Ákos, az egyesület elnöke. Egy zömmel hazai kutatókból álló csoport a tudomány előtt eddig ismeretlen halfajt azonosított a Körös vízrendszeréből, amelyet bihari márnának neveztek el. (szabadfold.hu nyomán)

FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium OM azonosító: 036 410 7100 Szekszárd Palánk 19. Pf.: 61. • Tel.: +36 74 311-277 • Fax: +36 74 311-675 E-mail: csapoda@csapod-szeksz.sulinet.hu • www.daszk.hu

A 2016/2017. TANÉVBEN INDULÓ KÉPZÉSEINK: SZAKGIMNÁZIUM (érettségire felkészítő szakasz) 011. 012. 013. 014.

Mezőgazdasági ágazat (mezőgazdasági technikus szakirányra felkészítő) Mezőgazdasági ágazat (állattenyésztő, állategészségügyi technikus szakirányra felkészítő) Élelmiszeripari ágazat (élelmiszeripari technikus szakirányra felkészítő) Rendészeti ágazat (belügyi rendészeti szakközépiskola)

SZAKKÖZÉPISKOLA (3 éves szakképzési + 2 éves érettségi vizsgára felkészítő évfolyam) 015. 016. 017.

Gazda Húsipari termékgyártó Pék

ÉRETTSÉGI UTÁNI KÉPZÉSEK (nappali tagozat): – mezőgazdasági technikus – élelmiszeripari technikus – állattenyésztő és állategészségügyi technikus

FELNŐTTKÉPZÉSEK – Aranykalászos gazda (indulás: 2016. január végén) – Virágkötő- és virágkereskedő (folyamatban) – Borverseny bíra – „T” jogosítvány megszerzése – 80 órás növényvédelmi alapképzés (indul: Szekszárd, Dombóvár, Tamási, Bátaszék) – ADR (mezőgazdasági veszélyes anyag szállító) (indulás: 2016. február)

Érdeklődni lehet: 74/311-277; www.daszk.hu elérhetőségeken.

9

Profile for Tolna Megyei Krónika

Tm Krónika 2016/2  

Tm Krónika 2016/2  

Advertisement