Toeristischegids de Maashorst 2019

Page 1

2019

Toeristische gids

De Maashorst Het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant


Evenementenagenda MEI:

25 mei:

Oldtimers bekijken De Meierijsche Museumboerderij Meerstraat 28 Heeswijk-Dinther 11.00-16.00

www.museumboerderij.nl Het terrein van de eeuwenoude Meierijsche Museumboerderij in Heeswijk-Dinther wordt deze dag in beslag genomen door zo’n 50 antieke auto’s en andere voertuigen. Het evenemententerrein en de historische groentehof zijn de hele dag gratis toegankelijk. Er is een terras, muziek, een hapje en een drankje.

25 en 26 mei:

Heerlijk Heesch De Misse 6 Heesch Zaterdag 17.00-01.00 Zondag 14.00-22.00

www.heerlijkheesch.nl In een sfeervolle ambiance serveren verschillende restaurateurs uit Heesch en omgeving hun bijzondere gerechten. De combi van live muziek, een keur aan lekkernijen en een herkenbare huiskamerstijl zorgt voor een ultiem gevoel van ontspanning.

Culinaire Tour Her & Der Centrum Oss Vanaf 13.00

www.centrummanagementoss.nl Her & Der is een culinaire tour tussen horecagelegenheden in het centrum van Oss. Deze tour vindt iedere koopzondag plaats van 13.00 tot 17.00 uur. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om voor 3,50 euro een speciaal voor Her & Der bereid hapje te nuttigen met daarbij een drankje (bier, fris, wijn) naar keuze.

30 mei–2 juni:

Proef de Lente in Kasteeltuinen Arcen Lingsforterweg 26 Arcen

www.kasteeltuinen.nl

JUNI: 1 juni:

Bourgondival van Streek Landwinkel Boer Spierings Oijenseweg 284 Oss Vanaf 10.30 uur

www.vanstreek-oss.nl

26 mei:

Open rondleiding Leerlooierij Museum Ravenstein Walstraat 20 Ravenstein Aanmelden vanaf 14.30. Start 15.00.

www.leerlooierijravenstein.nl

2 | Toeristische

Kennismaken met het maken van leer en schoenen en genieten van de prachtige stadstuin. Deelname kost 3,50.

Gids De Maashorst

Culturele en muzikale beleving. Jong en oud is welkom in een schitterende landelijke boerderijsfeer. Geniet van lokale hapjes terwijl de kinderen vermaakt worden op het pretplein en de akoestische live muziek weerklinkt vanuit de hooibalen. Bourgondisch eten, speciale biertjes en muziek; allemaal uit de streek.


Colofon Uitgever: Tekst & Uitleg BV Pastoor van Winkelstraat 57a 5374 BH Schaijk Telefoon: 0486-463112 mail@toeristischegids.nl Redactie en vormgeving: Tekst & Uitleg BV Verspreiding: Toeristische Gids De Maashorst wordt verspreid in een oplage van 15.000 exemplaren bij campings, hotels, B&B’s, horecabedrijven, VVV-kantoren en op diverse andere plaatsen in De Maashorst en omgeving waar veel toeristen en dagrecreanten komen.

Beste lezer, Als een van de mooiste stukjes van Nederland is De Maashorst een toeristische trekker van formaat. Jaarlijks brengen meer dan twee miljoen toeristen hun vakantie door in de directe omgeving van De Maashorst. Het grootste aaneengesloten natuurgebied van de provincie NoordBrabant heeft dan ook ontzettend veel te bieden. Op de eerste plaats de zo kenmerkende Brabantse gastvrijheid, maar ook als het gaat om landschap en natuurschoon, recreatie en sportieve activiteiten, monumenten en cultuur en lekker eten en drinken is het er uitstekend toeven. In de Toeristische Gids De Maashorst vindt u een overzicht van alles wat er te doen is in deze bruisende en veelzijdige regio. Dit handzame boekje biedt volop tips voor leuke uitstapjes: met de fiets, te voet, samen met de kids, gezellig met z’n tweetjes of met grotere groepen. Er is namelijk ontzettend veel te beleven in De Maashorst en omstreken. Wij wensen u heel veel plezier tijdens uw verblijf. De redactie

Toeristische Gids De Maashorst | 3


Bossen, heidevelden, beekjes en wijstgronden

De Maashorst: Brabants grootste aaneengesloten natuurgebied REGIO - De Maashorst, gelegen in de gemeenten Landerd, Bernheze, Oss en Uden, is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant. Het gebied telt ruim 3.500 hectare aan veelzijdige natuurpracht. VariĂŤrend van heidevelden, naald- en loofbossen tot kabbelende beekjes en wijstgronden. Natuurgebied De Maashorst biedt een bijzonder gevarieerd natuur- en cultuurlandschap. Het verrassende groene hart van Brabant trakteert bezoekers op prachtige bossen en heidevelden, indrukwekkende stuifduinen, vennen, weiden en spannende kronkelbeekjes. Een grote afwisseling in flora en fauna. De Maashorst ontstond toen de rivier de Maas hier tijdens de laatste ijstijd stroomde. Toen was het nog een breed meanderende rivier, die grof, grindrijk zand achterliet in haar stroomgebied. Wandelend door Natuurgebied De Maashorst, zien we nog altijd veel van de stenen die de rivier heeft afgezet.

Honderdduizend jaar geleden Maar hoe kan de Maas dan verdwenen zijn? Dit komt doordat er meer dan honderdduizend jaar geleden breuken in de aardkorst ontstonden. Sommige delen van de aardkorst werden daarbij omhoog geduwd. Deze hoger gelegen delen zijn nog altijd duidelijk in het landschap terug te vinden. We noemen dit een horst. Het lager gelegen gebied dat er naast ligt, noemen we een slenk. Natuurgebied De Maashorst ligt op zo’n langgerekte breuk, waar de aardkorst met ruim vier meter verschil omhoog gedrukt is. Het hoogteverschil is nauwelijks te zien, maar de breuk is nog wel te herkennen aan de bedekking van de aardkost. Op de horsten zien we grind en soms zelfs grote keien. De slenken zijn volgestoven met fijn dekzand. Door de verschuiving van de ondergrond loopt het grondwater moeilijk weg bij een breuk. Het water wordt daardoor bij de horst omhoog gestuwd. Zo komt het dat in De Maashorst de hoger gelegen gronden natter kunnen zijn dan de lager gelegen delen. We noemen dit de wijstgronden.

Fietsen en wandelen Natuurgebied De Maashorst leent zich uitstekend voor korte of lange fietstochten. Er is een uitgebreid fietsenknooppuntensysteem van de VVV. Daarnaast biedt De Maashorst vele wandelroutes. Sinds 2006 kan men ook wandelen over

4 | Toeristische

Gids De Maashorst


boerenland en op het erf pauzeren voor het proeven van een glaasje verse koeienmelk. Ook het edele ros voelt zich in De Maashorst helemaal thuis. De ruiterpaden van sluiten aan op het euregio-ruiterpadennet.

Natuurcentrum De Maashorst Natuurcentrum De Maashorst is gevestigd in een historische boerderij, middenin natuurgebied De Maashorst. In het natuurcentrum is de tentoonstelling ‘Bewogen landschap in beweging’ te bezoeken. Hier leert men alles van de ontstaanswijze van dit bijzondere gebied. Ook voor de kids is de tentoonstelling bijzonder. Wat zij hier zien, kunnen zij zelf in de praktijk brengen op het erf van het natuurcentrum. Zo komen de kinderen terecht in een doolhof met sporen, kunnen zij in een uitkijktoren vogels spotten of in de dassenburcht kruipen. Terwijl de kinderen zich uitleven, kunnen de ouders genieten op het terras. Natuurcentrum De Maashorst organiseert het hele jaar door allerlei natuuractiviteiten voor jong en oud. Op de website www.natuurcentrumdemaashorst.nl staat een overzicht van de maandelijkse activiteiten.

Grote grazers Sinds 2016 grazen er wisenten in De Maashorst. Samen met Exmoor-pony’s, taurossen en talloze kleine grazertjes zoals kevers, hazen en reeën geven ze het landschap vorm. De tauros is een kruising van verschillende soorten zeldzame runderen. De Exmoor-pony is een paard dat nauw verwant is aan het uitgestorven Europese wilde paard. Sinds het voorjaar van 2016 loopt er een groot aantal wisenten in een gebied van 200 hectare, waarin ze kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Er is een goede kans om de dieren te aanschouwen vanaf een aantal plekken. Aan de Udensedreef is hiervoor een verhoogd uitkijkpunt aangelegd.

Meer info over De Maashorst is te vinden op www.bezoekdemaashorst.nl

Toeristische Gids De Maashorst | 5


Evenementenagenda 2 juni:

Wisentexcursie Natuurcentrum De Maashorst Erenakkerstraat 5 Nistelrode Aanmelden via:

Rondom het water staan de auto’s opgesteld, waar je tussen de honderden kofferbakken naar spulletjes kunt snuffelen. Kosten: volwassenen 2,50. Kinderen tot 12 jaar gratis.

www.natuurcentrumdemaashorst.nl Aanvang 10.30 uur De imposante wisenten zijn erg gesteld op hun rust en privacy. Bezoekers mogen het wisentgebied niet in, behalve met speciaal opgeleide wisentgidsen. Er wordt gestart in het natuurcentrum met korte informatie. Hierna vertrekt de groep van max. 20 personen naar de wisenten. Kinderen mogen mee vanaf 10 jaar. De wandeling duurt 2 à 3 uur. Honden zijn niet toegestaan.

4 tot en met 6 juni:

Stadswandeling Ravenstein Start bij Raadhuis Ravenstein St. Luciastraat 2 Ravenstein Aanmelden om 14.00, kosten 4 euro

www.heemkunderavenstein.nl Gidsen van de Heemkundekring nemen je mee door het prachtige stadje aan de Maas. Een bezoek aan de vestingwerken, stadspoorten, kerken, mooie gevels en een stadspark met tuinhuisjes. Maak kennis met de rijke historie van het 650 jaar oude centrum.

Maashorst Fiets 3 Daagse startpunt: Café-Feesterij De Potter Past. Van Winkelstraat 2 Schaijk Dagelijks 9.30-14.00 uur

Rozendag De Tuinen in Demen Kleine Poelstraat 13 Demen 11.00-17.00

www.maashorstfiets3daagse.nl

www.detuinenindemen.nl

Een fraaie fietsroute van 35 of 60 km per dag. Drie dagen met mooie fietsroutes waarin natuur, cultuur en bezienswaardigheden van de streek gecombineerd zijn. Inschrijfgeld: 10 euro voor de hele driedaagse.

Ruim 1000 rozen die overdadig bloeien, een feest voor de rozenliefhebber. Alles gaat deze dag over rozen: rozen te koop, rozenbrocante, rozenbogen, rozenijs, rozenmest, rozentheemutsen… In de theeschenkerij kun je een lekker kopje rozenthee drinken. Entree 4,50.

9 juni:

Car Boot Sale Oss De Geffense Plas Gielekespad 10 Oss

www.deGeffensePlas.nl Vanaf 8.30 uur

9 en 10 juni: Pinksterfeesten Nistelrode Centrum Nistelrode Kermis: 8 en 11 juni 12.00-23.30 en 9 en 10 juni: 15.00-23.30; Braderie: 9 en 10 juni 10.0017.00.

www.pinksterfeesten-nistelrode.nl 6 | Toeristische

Gids De Maashorst


Betoverd bos in Schaijk

Spelen en leren op het Docus de Das Avonturenpad In het bos ter hoogte van de Udensedreef 14 in Schaijk ligt het Docus de Das Avonturenpad: een wandelpad van circa anderhalve kilometer door een betoverd bos met verschillende speelelementen onderweg. Het Docus de Das Avonturenpad ligt in de bossen tegenover charmecamping Hartje Groen en vlakbij verpleeghuis De Nieuwe Hoeven in Schaijk. Een pad dat uitdaagt om te rennen, klimmen, voelen, balanceren, te ontspannen, te genieten en om op een speelse manier de natuur te ontdekken. Naast klimmen en klauteren langs het pad, kunnen de kids onderweg hun natuurkennis testen. De vragen staan op de kaart aan het begin van het pad. De routekaart is ook op te halen bij recreatiebedrijven, de bibliotheken in Landerd en de VVV in Schaijk en Zeeland. Antwoorden op de natuurvragen horen de kids aan het einde van het pad, vlakbij de toverboom.

KOM GENIETEN

op ons Boshut-terras, recht tegenover Docus Das! Heerlijk Ontbijten - Lunchen - Borrelen & kamperen

midden in de prachtige natuur van de Maashorst...

Toeristische Gids De Maashorst | 7

HAR Adv Oerweekend 85 x 80 mm 1.0.indd 3

HAR Adv Oerweekend 85 x 80 mm 1.0.indd 3

14-09-17 09:18

14-09-17 09:18


Kleurrijk spektakel langs de Maas

Ballonfestival Grave op 9 en 10 augustus GRAVE - Op vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus vindt in Grave het traditionele Ballonfestival plaats. Aan de Jan van Cuijkdijk zullen weer vele kleurrijke ballonnen het luchtruim boven Grave en omgeving kiezen. Niet alleen de gewone ballonnen zullen te zien zijn, maar ook zullen er weer diverse Special Shapes, ballonnen met een speciale vorm deelnemen. Het Ballonfestival Grave is een jaarlijks terugkerend evenement dat kan worden gerekend tot ĂŠĂŠn van de spectaculaire ballonevenementen van Nederland. Afhankelijk van de wind en de hoogte maken de ballonnen hun bijzondere vaart. Duizenden mensen uit de wijde omgeving genieten van dit spektakel. Naast het oplaten van de luchtballonnen wordt er nog een aantal andere demonstraties en shows gegeven. Het festival is beide dagen vrij toegankelijk voor bezoekers, waarbij de kinderen vermaakt worden met vele activiteiten zoals ballonnenclowns, luchtkussens en een draaimolen.

Meer info: www.ballonfestival-grave.nl

Hoe lang doet een ridder over aankleden? Te lang!

Je ontdekt het in Kasteel Helmond MUSEUMHELMOND.NL

8 | Toeristische

Gids De Maashorst


De grootste waterburcht van Nederland

In Helmond staat een kasteel HELMOND - De grootste waterburcht van Nederland staat in Helmond. Kasteel Helmond is een kasteel zoals een kind dat kan tekenen: vierkant en op iedere hoek een toren. Maak kennis met het bijzondere verhaal van dit 14e eeuwse stadskasteel dat zich al bijna 700 jaar lang in het centrum van de stad bevindt. Ooit werd het gebouwd, onder kasteelheer Jan van Berlaer, als een militaire verdedigingsburcht. Eeuwen later was het een adellijk woonverblijf voor de adel. En voordat het een museum werd in de jaren 80 van de vorige eeuw, was het vanaf 1930 nog geruime tijd een stadhuis waar de burgemeester zetelde.

Familie-uitje Een bezoek aan Kasteel Helmond is het hele jaar door leuk en leerzaam voor alle leeftijden. Bezoek bijvoorbeeld de eeuwenoude kasteelzolder en beleef het mysterie van de grote kasteelbrand in 1549. Of doe mee met rondleidingen en speurtochten door de donkere kasteelkelders. En ga vooral ook zelf aan de slag bij de kasteelspellen in de Kasteelgang. Hier kun je zelf een kasteel bouwen en uitvinden wat een kasteelheer zoal eet en hoe je eigenlijk een ridder wordt. Eten en drinken kan in het sfeervolle KasteelcafĂŠ. In de zomervakantie wordt het kasteel omgetoverd tot Zomerkasteel Helmond met activiteiten voor gezinnen, families en erfgoedliefhebbers. Voor actuele informatie over Kasteel Helmond kun je terecht op

www.museumhelmond.nl

Toeristische Gids De Maashorst | 9


Te voet, met de fiets, op de mountainbike of te paard

Ontdek... ...Natuurgebied De Maashorst Of je nu te voet, op de fiets of per paard gaat, je bent verzekerd van een bijzondere tocht door een bijzonder gebied. Voor de echte durfals zijn er zelfs mountainbikeroutes. Durf jij het aan om te scheuren door het ruige landschap? Kom, ontdek het archeologisch rijke gebied, de veelzijdige natuur en de buitengewone bezienswaardigheden. Kies je vervoermiddel, bepaal je route en ga!

Te voet Je pakt je rugzak in, trekt stevige laarzen aan en je bent klaar om de ongerepte natuur van De Maashorst in te trekken. Voor hoe lang? Je hebt geen idee. Slechts één ding weet je zeker: Je zal getuige zijn van de meest gave aanzichten in het archeologisch rijke gebied. Van bijzondere oerschatten tot prachtigge bossen, heidevelden, wijstgebieden, niets blijft door jou ongezien. Kies je route, struin erop los. Pas wel op: voor je het weet sta je oog in oog met een wilde grazer... Doden- en Godenroute Eeuwenlang rustten de prehistorische vorsten in vrede aan de randen van De Maashorst. Totdat de mens wegen ging verharden. Wandel de Doden- en Godenroute en ontdek alle archeologische opgravingen: van de paalgraven en urnenvelden tot het vorstengraf van de vorst van Oss. Berg- en Breukroute Maak kennis met het samenspel tussen mens en natuur en de sporen die hierdoor in het landschap achterbleven. Ontdek het bijzondere natuurverschijnsel wijst en verken de stuifduinen. Deze route wijst je de weg naar de Peelrandbreuk en de Bedafse Bergen. Deze korte wandelroute is 8 kilometer lang en laat je in ongeveer twee uur kennismaken met het bijzondere natuurverschijnsel wijst. Struin jij binnenkort door het gebied met aardbreuken, horsten en slenken?

Op de fiets Je pakt je rugzak in, trekt je sportkleding aan en gewapend met je bidon en fiets trek je de ongerepte natuur van De Maashorst in. Voor hoe lang? Je hebt geen idee. Slechts één ding weet je zeker: je zal getuige zijn van de meest gave aanzichten in het archeologisch rijke gebied. Van bijzondere oerschatten tot prachtige bossen, heidevelden, wijstgebieden: niets blijft door jou ongezien. Kies je route en ga!

10 | Toeristische

Gids De Maashorst


Fietsroute Hoge Wijst Fiets over de Peelrandbreuk en langs de wijstgronden. Laat je fascineren door dit zeldzame natuurverschijnsel en fiets van horst (hoog) naar slenk (laag). Onderweg kom je dankzij de informatieborden meer te weten over wijst. Ben jij klaar om te beginnen aan de 32 kilometer lange tocht? Op Boevenpad In de zeventiende eeuw waren er rovers in de bossen van Slabroek. Het waren ‘Zwartmakers’. De bende werd zo genoemd omdat de rovers hun gezichten zwart maakten voor een overval. De aanvoerder heette Kobus van der Schlossen.Tijdens deze fietstocht die je dwars door De Maashorst leidt, laat schurk Kobus van der Schlossen je de mooiste en interessantste plaatsen in het gebied zien en vertelt hij zijn verhaal. Leuk met de kids!

Op de mountainbike Sta jij al met je mountainbike in de aanslag? Heb jij je helm al op en je bidon al bij de hand? Heel goed, want crossen door de heidevlaktes en heuvelruggen in De Maashorst is alleen voor de echte waaghals. Met vijf verschillende routes die een totale lengte van 100 kilometer beslaan, ben jij zeker van een groot avontuur in het gebied waar de dieren en natuur het voor het zeggen hebben. Voor je het weet sta je oog in oog met een van de grote grazers. Klaar voor de start? Af! Het mountainbikeroutenetwerk van De Maashorst bestaat uit vijf routes met een totale lengte van zo’n 100 kilometer. De routes hebben een aparte kleur en zijn onderling met elkaar verbonden door houten palen met daarop in het zwart het internationale mountainbiketeken.

Te paard Verken samen met je trouwe metgezel het uitgestrekte gebied en baan jullie een weg langs bomen, beken en beesten. Het ultieme vrijheidsgevoel! Terwijl je geniet van de frisse wind op je gezicht, het geluid van de hoeven op het pad en versteld staat van het ruige gebied vol stuifduinen en heide, weet je het zeker: dit moment had je niet willen missen. De Maashorst biedt jou de unieke mogelijkheid om je als ruiter te bewegen door een echt oergebied. In de omgeving vind je speciale routes die bestemd zijn voor jou en je rijdier.

Kijk voor alle routes en routekaarten op www.bezoekdemaashorst.nl

Toeristische Gids De Maashorst | 11


Evenementenagenda Een kermis met braderie met meer dan 100 kramen, leuke straatartiesten, groot kinderparadijs en de Pinksterloop. Horecaondernemers zorgen voor topacts met vele artiesten, een mooie aankleding en extra tentfaciliteiten. Gratis entree.

9-10 juni:

Grenzeloos Genieten in Kasteeltuinen Arcen Lingsforterweg 26 Arcen

www.kasteeltuinen.nl 16 juni:

Open rondleiding Leerlooierij Museum Ravenstein Walstraat 20 Ravenstein Aanmelden vanaf 14.30. Start 15.00.

www.leerlooierijravenstein.nl Kennismaken met het maken van leer en schoenen en genieten van de prachtige stadstuin. Deelname kost 3,50. Bijendag Natuurcentrum De Maashorst Erenakkerstraat 5 Nistelrode 11.00-17.00 uur

Vader(verwen)dag in Kasteeltuinen Arcen Lingsforterweg 26 Arcen

www.natuurcentrumdemaashorst.nl

www.kasteeltuinen.nl

www.kasteeltuinen.nl

Er is vanalles te zien en te beleven dat te maken heeft met het boeiende leven van honingbijen. Deze voor de mens zo belangrijke diertjes zijn van dichtbij te bekijken. De imker geeft informatie en demonstreert hoe de honing ‘geoogst’ wordt. De honing is ook te koop.

23 juni:

26 juni:

www.wandel-og.nl/maashorstwandeltocht

www.ivn.nl/afdeling/ivn-oss

Afstanden en starttijden: 6 en 10 km: 8.00 tot 14.00; 15 km: 8.00–13.00; 20 km: 7.00–12.00; 30 km: 7.00–9.00; 42 km: 7.00–9.00; 50 km: 6.00–6.30; 60 km 6.00–6.15 uur. Inschrijfgeld: 3 euro.

Poëzie natuurwandeling van 3 km onder leiding van een IVN-natuurgids, in samenwerking met Pöezie Podium Oss. Deelname is gratis.

20-25 juni:

Rozenfestijn in Kasteeltuinen Arcen Lingsforterweg 26 Arcen

Maashorst-wandeltocht Startpunt: Café-Feesterij De Potter Past. van Winkelstraat 2 Schaijk Inschrijven via:

12 | Toeristische

Gids De Maashorst

Poëzie-natuurwandeling Naaldhof Oss Docfalaan 22 20.00-22.00


Met beleefroute-app

Fietsroute ‘Van Bossche Bol tot Bossche School’ REGIO – Schaijkenaar Jan de Jong is een van de meest productieve architecten geweest van de architectuurstijl ‘De Bossche School’ die in de provincie Brabant vele gebouwen heeft nagelaten. Platform Toerisme Landerd heeft een fietskaart met beleefroute-app gemaakt van de route langs woonhuizen, gemeentehuizen en andere architectonische bouwwerken van onder anderen Jan de Jong (foto). Deze tocht voert door de vestingstadjes Ravenstein en Grave, de natuurgebieden Keent en De Maashorst en de plaatsen Velp, Reek, Zeeland en Schaijk. Beleef de typisch Brabantse gastvrijheid op een van de vele gezellige terrasjes. Natuurlijk begin je de route met een ‘tas koffie’ en een heerlijke Bossche Bol. Je kunt de route starten op een willekeurig punt van het traject. De Bossche Bollen vind je bij De Heische Tip in Zeeland, De Keurvorst en Brouwerij Wilskracht in Ravenstein, eetcafé De Maaspoort in Grave en Motel Koolen in Velp.

De Bossche School De Bossche School is een architectuurstijl die door een groep architecten in Delft is gevormd. Zij raakten onder de indruk van de mogelijkheden die het ‘plastisch getal’ bood. De leer van het plastisch getal werkt met universele en op de natuur gebaseerde verhoudingen. De magie van deze achtergrond ligt onder andere in Stonehenge, waar de groep een perfecte verhoudingsmaat terugvond. Het effect van deze manier van bouwen is voor de gebruiker een ervaring van rust, ruimte en spiritualiteit aan de binnenkant van het gebouw. Bekende namen van de Bossche School zijn Dom Hans van der Laan en Jan de Jong.

Koolwijksestraat 15 Herpen O412-404096 of 06-45314530

Toeristische Gids De Maashorst | 13


Parel aan de Maas

Grave... Vestingstad met bewogen historie GRAVE - In het oude stadshart van Grave waan je je al gauw honderden jaren terug. De vele zeventiende en achttiende-eeuwse huizen, de fraaie bestrating en de deels verborgen steegjes dragen hieraan bij. Ze verhalen van een kleurrijke en bewogen historie. De geschiedenis van Grave begint in de twaalfde eeuw. De heren van Cuijk bouwen een kasteel aan de monding van de Raam en langs de Maas, op de enige plek in het Land van Cuijk waar deze rivier een gunstige aanlegplaats biedt. Steeds meer mensen vestigen zich rondom het kasteel. In de dertiende eeuw krijgt Grave stadsrechten. De eeuwen daarna ondergaat ze 7 zware belegeringen. Zo bezetten en verwoesten de Spanjaarden en Fransen de stad, maar steeds opnieuw richt Grave zich op. Vanaf de middeleeuwen groeit Grave ook uit tot een bloeiend handelsstadje. Veel van de monumenten die behouden zijn gebleven, getuigen hiervan. De aangrenzende Maas is eeuwenlang de ideale handelsroute over water. In de monumentale straatjes van Grave is het heerlijk struinen en sfeervol winkelen. De eeuwenoude panden met hun versierde geveltjes herbergen winkeltjes met kunst, antiek, bloemen, cadeaus, hebbedingetjes, delicatessen en kleding. Verder is er iedere vrijdagmorgen markt in Grave. Na het rondstruinen en winkelen kun je genieten van een hapje en drankje op één van de vele terrasjes of binnen in de gezellige cafés en restaurants. Kijk voor meer info op www.beleefgrave.nl.

Museum in 17e eeuwse Hampoort

Wie vanuit Grave richting Cuijk rijdt passeert op de Sint Elisabethstraat de Hampoort (foto). Dit monumentale gebouw staat al sinds 1688 op die locatie. Vroeger om het vestingstadje te verdedigen tegen ongewenste gasten, tegenwoordig zit het Graafs Museum in het eeuwenoude pand. Het Graafs Museum bezit een eigen, steeds groter wordende collectie. De meeste voorwerpen heeft het museum gekregen, andere zijn in bruikleen gegeven. Naast de eigen collectie is er ook altijd plek voor een wisseltentoonstelling in de nieuwbouw van het museum. Het Graafs Museum is gevestigd aan de Sint Elisabethstraat 10a in Grave.

Meer info: www.graafsmuseum.nl 14 | Toeristische

Gids De Maashorst


Rijksmonument in Grave

Gemaal Van Sasse iedere laatste zondag van de maand open

GRAVE - Een keer per maand staan de deuren open van gemaal Van Sasse in Grave. Iedere laatste zondag van de maanden mei tot en met september ben je van harte welkom van 13 tot 17 uur. Oude foto’s, gereedschappen en beeldmateriaal zijn er te zien in dit oude gemaal van waterschap Aa en Maas. Van Sasse is een Rijksmonument.

Gemaal Van Sasse is het eerste elektrische gemaal dat gerealiseerd is door voormalig waterschap De Maaskant. Het gemaal werd gebouwd rond 1928 voor het waterbeheer in het Land van Cuijk en ligt aan het eind van het riviertje de Raam. Een mooie waterweetjeswandelroute, die begint en eindigt bij Van Sasse brengt je langs mooie stukjes in de omgeving. In het gemaal vind je de route. Van Sasse biedt nu ook de mogelijkheid groepen te ontvangen voor excursies. Deskundige voorlichters zullen hen van A tot Z informeren over de lange historie van het gemaal en het werk van het waterschap. Je kunt hiervoor een afspraak via 088-1788000. Aan deze excursies zijn geen kosten verbonden. Groepsgrootte 10 tot 15 personen. In de buurt vind je ook het Kazematten Museum. Gemaal van Sasse ligt aan de Mars van Wijthdijk 1 in Grave. Vanuit Grave is dit enkele meters vóór de brug linksaf.

Een park om lief te hebben! Kom genieten in een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Een park vol geur en kleur met meer dan 15 unieke tuinen rondom een 17-eeuws kasteel. • Gevarieerd programma: Exposities, evenementen, activiteiten • ook voor kinderen veel plezier: speurtocht | midgetgolf | aaiweide | speelstrand

ns Bekijk o enent evenem ma op program site! de web

www.kasteeltuinen.nl

Lingsforterweg 26, ARCEN • T. 077-473 60 10

Toeristische Gids De Maashorst | 15


Indoor adventure, Escape rooms, eten en drinken

Alles onder één dak bij City Resort Mill MILL – Ontspannen, beleven én lekker eten en drinken, bij City Resort Mill kan het allemaal. Het veelzijdige party- en evenementencentrum aan de Hoogveldseweg biedt een keur aan spectaculaire activiteiten onder één dak. Durf jij een 12 meter hoge heli-jump aan? Kun je uit de voeten op de verraderlijke Wiebel-brug of klimwand? En weet jij te ontsnappen uit een van de zes escape rooms? Onder het motto ‘Full of Energy’ biedt City Resort Mill het ideale uitje voor familie, vrienden of collega’s: adventurebaan met heli-jump, midgetgolf, arrow combat, escape rooms, klimwand, boogschieten, diverse groepsquizzen. Kies een bestaand arrangement van bijvoorbeeld 3,5 uur, inclusief eten, drinken en activiteit, of stel er zelf één samen. Informeer naar de diverse mogelijkheden of kijk op www.cityresort-eventsmill.nl. City Resort Mill vormt samen met het City Resort Hotel, Fitland en de Wellnessboot een uniek hotel, sport-, party-, congres-, wellness- en evenementencentrum in Nederland. Kijk voor meer info op www.cityresort-eventsmill.nl

Op vertoon van onderstaande advertentie 2e persoon gratis midgetgolf* *geldig tot 1 november 2019

Durf jij het aan? ADVENTUREBAAN MET HELI-JUMP Adventure parcours op 12 meter hoogte. Je gaat met jouw gezelschap een uitdagende tocht aan over diverse obstakels en sluit af met een heli-jump.

OVERIGE ACTIVITEITEN Escape Rooms | Klimwand | Midgetgolf Boogschieten | Arrow combat

RESTAURANT LONDON STREET Lunch | Diner | Borrels & Bites

Meer info of reserveren: City Resort Hotel Mill | Hoogveldseweg 1 | (0485) 47 72 10 eventsmill@cityresort.nl | www.cityresort-eventsmill.nl

16 | Toeristische

Gids De Maashorst


Rozenfestijn van 20 tot en met 25 juni

Kom genieten in Kasteeltuinen Arcen ARCEN - In het pittoreske dorpje Arcen, gelegen in de prachtige Maasduinen van Noord-Limburg, ligt Kasteeltuinen Arcen. Kasteeltuinen Arcen is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het park heeft meer dan 15 unieke tuinen rondom een historische buitenplaats met 17de -eeuws kasteel. Op een wandeling door het park kun je genieten van geur en kleur in de tuinen, vele vijverpartijen en mooie uitzichten vanaf de terrassen. Elke tuin biedt een nieuwe, groene ervaring. Het Rosarium heeft een barokke stijl, in de subtropische Casa Verde wandel je tussen vijg- en palmbomen en in Oosterse Watertuin waan je je op rondreis in Zuidoost-Azië. Ook de jongste bezoekers kunnen zich uitstekend vermaken in het park. De Bergtuin beschikt over een groot speelstrand met een vlot en een avontuurlijk aangelegde 21-holes midgetgolf baan. De baan is aangelegd in een berglandschap en de banen liggen verscholen tussen watervallen, stroomversnellingen en grotten. In de Aaiweide kunnen kinderen knuffelen met geitjes en de Koi eten uit je hand in de Koivijver van de Casa Verde. Daarnaast zijn er diverse activiteiten en evenementen. Zo zijn er dagelijks rondleidingen, een fototentoonstelling in het Kasteel en regelmatig muziekoptredens.

Rozenfestijn Het in barokstijl aangelegde rosarium van Kasteeltuinen Arcen geldt als een van de mooiste rozentuinen van Europa. Het statige rosarium is onderverdeeld in tien gethematiseerde rozentuinen met thema´s als de Klimrozentuin, de Romantische tuin of de Vier tintentuin. In het midden bevindt zich een vijverpartij met waterval en de tuinen worden omsloten door een berceau. De meer dan 8.000 rozenstruiken in 250 soorten die te bewonderen zijn vormen een bijzonder collectie van de koningin onder bloemen die in de directe omgeving van Arcen, worden gekweekt. Tijdens het Rozenfestijn 2019, van 20 tot met 25 juni, zijn er volop extra activiteiten in het rosarium en in het kasteel met als geurend en kleurend middelpunt; de roos! Er zijn onder meer rondleidingen door het rosarium, opera-uitvoeringen, een bloemenshow van snij- en potrozen, demo’s en workshops. Kasteeltuinen Arcen is gelegen aan de Lingsforterweg 26.

Kijk voor een compleet programma op: www.kasteeltuinen.nl

Toeristische Gids De Maashorst | 17


Evenementenagenda 30 juni:

Sambafestival Oss Heuvel Oss 13.00-17.30 Dale Caña houdt het 5e Samba Festival Oss. Naast optredens van Dale Caña zelf, spelen ook Sambanda en Carribean Brass International op het festival. Verder spectaculaire optredens van MCN met vecht-dans-capoeira-shows en Braziliaanse danseressen en dansers. Car Boot Sale Oss De Geffense Plas Gielekespad 10 Oss

JULI: 6 juli:

Theaterfestival Cirque de la Lune in Kasteeltuinen Arcen Lingsforterweg 26 Arcen

www.kasteeltuinen.nl 7 juli:

Wisentexcursie Natuurcentrum De Maashorst Erenakkerstraat 5 Nistelrode Aanmelden via:

www.natuurcentrumdemaashorst.nl Aanvang 10.30 uur

www.deGeffensePlas.nl Vanaf 8.30 uur Rondom het water staan de auto’s opgesteld, waar je tussen de honderden kofferbakken naar spulletjes kunt snuffelen. Kosten: volwassenen 2,50. Kinderen tot 12 jaar gratis. Culinaire Tour Her & Der Centrum Oss Vanaf 13.00

www.centrummanagementoss.nl Her & Der is een culinaire tour tussen horecagelegenheden in het centrum van Oss. Deze tour vindt iedere koopzondag plaats van 13.00 tot 17.00 uur. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om voor 3,50 euro een speciaal voor Her & Der bereid hapje te nuttigen met daarbij een drankje (bier, fris, wijn) naar keuze.

18 | Toeristische

Gids De Maashorst

De imposante wisenten zijn erg gesteld op hun rust en privacy. Bezoekers mogen het wisentgebied niet in, behalve met speciaal opgeleide wisentgidsen. Er wordt gestart in het natuurcentrum met korte informatie. Hierna vertrekt de groep van max. 20 personen naar de wisenten. Kinderen mogen mee vanaf 10 jaar. De wandeling duurt 2 à 3 uur. Honden zijn niet toegestaan.

13-14 juli:

Fuchsiaweekend in Kasteeltuinen Arcen Lingsforterweg 26 Arcen

www.kasteeltuinen.nl


Historische verbinding

Fietsen langs het Duits Lijntje REGIO - Het Duits Lijntje kent een veelbewogen historie van ruim een eeuw. Tussen 1873 en 2004 werden afwisselend personen en goederen vervoerd over deze bijzondere Oost-Westverbinding tussen Londen, Berlijn en St. Petersburg. Er is een fietsroute met een lengte van 155 kilometer ontwikkeld langs de oude spoorlijn om de culturele en historische betekenis in gedachten te houden. Het Duits Lijntje is van oorsprong een verbinding tussen Oost en West. De spoorlijn is in 1873 geopend door de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS). Doel was het tot stand brengen van een rechtstreekse korte verbinding tussen de zeehavens Vlissingen, Antwerpen en Rotterdam en het Duitse achterland. Een speciale fiets- en belevingskaart neemt de fietser mee op ontdekkingstocht. De route wordt gefietst aan de hand van het fietsknooppuntensysteem. Op de kaart is de hoofdroute aangegeven die zoveel mogelijk de oorspronkelijke route van het Duits Lijntje volgt. De route kan (in etappes) van Boxtel naar Wesel worden gefietst, maar ook een rondje in één van de deelnemende gemeenten fietsen is mogelijk. De kaart is verkrijgbaar bij de VVV’s.

Landerd-Uden Op de grens van Landerd met Uden, nabij de Trentse Bossen en de Houtvennen, zijn aan het tracé van het Duits Lijntje de voormalige wachtpost 29 en wachtpost 30 nog zichtbaar. Beiden zijn momenteel in gebruik als woonhuis. In wachtpost 29 woonde vroeger de wachter van de spoorwegovergang. De voormalige wachtpost 30 (foto), de halteplaats Zeeland, heeft dienst gedaan tot 1946. De halte is in de loop der jaren flink verbouwd. In de voortuin ligt nog een stuk spoor en op de gevel staat nog steeds groot het nummer 30. Aan het Andreaskruis is nog te zien dat hier een spoorwegovergang was. Zeeland, Kerkstraat 47

ELKE ZONDAG GEOPEND

Openingstijden

Maandag t/m donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag

08.00 tot 20.00 uur 08.00 tot 21.00 uur 08.00 tot 20.00 uur 10.00 tot 18.00 uur

Gratis parkeren! www.facebook.com/jumboeijsermans

Toeristische Gids De Maashorst | 19


Op tweede pinksterdag

‘Dag van het Kasteel’ op Landgoed Tongelaar MILL - Maandag 10 juni, tweede pinksterdag, wordt voor de twaalfde keer de landelijke Dag van het Kasteel gehouden. Een evenement voor jong en oud. Meer dan honderd kastelen en buitenhuizen openen hun poorten en tuindeuren, zo ook Kasteel Tongelaar in Mill. Op 10 juni staan rondom het kasteel diverse kraampjes en ambachtslui zoals een korvenvlechter, imker, tingieter en spinster. Kijk hoe een ruige smid zijn werk staat te doen bij de kasteelpoort of koop drakeneieren en toverstokken bij een van de kraampjes. Ook voor de kids zijn er leuke activiteiten. Zo kun je bij het Kruidenvrouwtje broodjes bakken boven een vuurtje en leren hoe je kruidenthee maakt. Op de schermzolder leer je middeleeuws weven op een groot rond weefgetouw. Wat je maakt mag je mee naar huis nemen.

(foto: Esther van Waalwijk)

Er staan twee reuze-katapulten waarmee je mag proberen een kasteelmuur om te gooien. Zoals de ridders dat vroeger ook deden. Chef Hans maakt op het binnenplein een Breugheliaans Banket vol lekkere lunchgerechten en hapjes. De jongens van Kasteelbrouwerij de Blauwe Knoop zorgen voor lekkere speciaalbiertjes. Verbraak en Van Bijnen zorgen voor live muziek. Openingstijden: 10-18 uur. Entree gratis.

Meer info: www.kasteeltongelaar.nl

Gezellig uit eten in Schaijk Geopend Di-Wo-Do-Vr-Za vanaf 16.00 Zondag vanaf 14.00 Maandag gesloten

20 | Toeristische

Gids De Maashorst

Makkelijk reserveren via 0486-461226 Rijksweg 36 5374 RB Schaijk


Al 45 jaar gratis entree

Pinksterfeesten Nistelrode 2019 ‘In Beweging’ NISTELRODE - Pinkersterfeesten Nistelrode is van een kleinschalig evenement uitgegroeid tot een meerdaags feest met een braderie, tal van leuke straatartiesten, kermis, een groot kinderparadijs, klimwanden en ander vermaak. Uniek is dat Pinksterfeesten Nistelrode al 45 jaar gratis toegankelijk is dankzij de sponsorbijdragen van de lokale ondernemers en de gemeente Bernheze. Én… dit jaar kun je Nistelrode weer vanaf een hoogte bekijken in The Fly Seat (foto). Het maatschappelijke proces dat steeds ‘in beweging’ is, is het zorgen voor elkaar. Dit jaar geeft Pinksterfeesten Nistelrode alle organisaties die zich inzetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een podium. Op 9 en 10 juni op het plein ‘Gewoon Bijzonder’ laten de organisaties zien dat talenten vaak uit onverwachte hoek komen.

Pinksterloop Een sportieve manier om deze vier dagen feest te beginnen is met de Pinksterloop, die de organisatie al in samenwerking met Atletiekvereniging Oss ’78 organiseert. De loop is voor iedereen toegankelijk. Dus of je nu een geoefende sporter bent of niet, meedoen kan altijd!

Kermis, straattheater en horeca De kermis tijdens Pinksteren sluit naadloos aan bij de braderie, waarbij straattheater met veel uiteenlopende artiesten te zien zal zijn: zoals The Drag Sisters, De Ganzenfanfare en veel muziek. Natuurlijk mag ook het kinderparadijs niet ontbreken met springkussens en schmink en de Nostalgische route met onder andere een dorsclub, de scouting met de tokkelbaan vanuit de molen en oude ambachten.

Artiesten De horecaondernemers pakken ieder jaar weer uit met vele artiesten, een mooie aankleding én zij zorgen voor extra tentfaciliteiten voor de toestroom van duizenden gasten die tijdens Pinksteren een bezoek brengen aan Nistelrode. Kom jij ook?

Meer informatie: www.pinksterfeestennistelrode.nl

Toeristische Gids De Maashorst | 21


Evenementenagenda 14 juli:

Stadswandeling Ravenstein Start bij Raadhuis Ravenstein St. Luciastraat 2 Ravenstein Aanmelden om 14.00, kosten 4 euro

www.heemkunderavenstein.nl Gidsen van de Heemkundekring nemen je mee door het prachtige stadje aan de Maas. Een bezoek aan de vestingwerken, stadspoorten, kerken, mooie gevels en een stadspark met tuinhuisjes. Maak kennis met de rijke historie van het 650 jaar oude centrum.

19 tot en met 28 juli:

28 juli:

Open rondleiding Leerlooierij Museum Ravenstein Walstraat 20 Ravenstein Aanmelden vanaf 14.30. Start 15.00.

www.leerlooierijravenstein.nl Kennismaken met het maken van leer en schoenen en genieten van de prachtige stadstuin. Deelname kost 3,50. Culinaire Tour Her & Der Centrum Oss Vanaf 13.00

Megakermis Uden Markt en Nieuwe Markt Uden

www.centrummanagementoss.nl

www.kermisuden.nl

Her & Der is een culinaire tour tussen horecagelegenheden in het centrum van Oss. Deze tour vindt iedere koopzondag plaats van 13.00 tot 17.00 uur. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om voor 3,50 euro een speciaal voor Her & Der bereid hapje te nuttigen met daarbij een drankje (bier, fris, wijn) naar keuze.

Met bloedstollende attracties, muziek, betaalbare activiteiten voor de kleinsten en natuurlijk ontbreken ook de suikerspinnen en de kaneelstokken niet.

23 tot en met 25 juli: Bernheze Fiets-3-daagse

AUGUSTUS:

Op 23, 24 en 25 juli vindt de jaarlijkse Bernheze Fiets-3-daagse plaats. Door de dorpen Heeswijk-Dinther, Heesch, Nistelrode, Loosbroek en Vorstenbosch trap jij jezelf van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid en fiets je dwars door de natuur.

Car Boot Sale Oss De Geffense Plas Gielekespad 10 Oss

27-28 juli:

Kunstweekend in Kasteeltuinen Arcen Lingsforterweg 26 Arcen

www.kasteeltuinen.nl 22 | Toeristische

Gids De Maashorst

4 augustus:

www.deGeffensePlas.nl Vanaf 8.30 uur Rondom het water staan de auto’s opgesteld, waar je tussen de honderden kofferbakken naar spulletjes kunt snuffelen. Kosten: volwassenen 2,50. Kinderen tot 12 jaar gratis.


Wisenten, Taurossen en Exmoorpony’s

Wilde grazers in oergebied De Maashorst In oergebied De Maashorst leven drie imposante grazers die ervoor zorgen dat het natuurlandschap weer wordt zoals het ooit was: wild, puur en authentiek. Met open plekken en donkere stukken bos. Met kleurrijke heidevelden, drassige poelen en torenhoge bomen. Waar planten en dieren zich helemaal thuis voelen en de mens toeschouwer is. Een ĂŠcht oergebied dus. Vergeet daarom zeker je verrekijker niet. Met een aangeboren oerinstinct - en een beetje geluk - spot je gegarandeerd een wisent, Tauros of Exmoorpony. De wisent, het grootste nog levende landzoogdier in Europa, stierf honderd jaar geleden bijna uit, maar is terug. De wisent wordt ook wel de Europese bizon genoemd en leefde tweeduizend jaar geleden in grote delen van Europa in het wild. Ook in Nederland. Tot het begin van de vorige eeuw. Wisentstieren kunnen wel twee meter hoog worden en wegen al gauw 800 kilo. Glinsterend zwart en bruin, oersterk en bestand tegen weer en wind. Zo moet het uitgestorven oerrund er ongeveer uit hebben gezien. Sinds een paar jaar wordt een aantal oorspronkelijke runderrassen gefokt tot een dier dat zowel genetisch als qua uiterlijk op het oerrund lijkt. Zijn naam: de Tauros. Een indrukwekkend, zelfredzaam dat sinds 2016 in het oergebied van De Maashorst leeft. Als enige echte nazaat van het Europese wilde paard is de Exmoorpony uniek in zijn soort. Dit oerpaard komt oorspronkelijk uit Engeland en past vanwege zijn graasgedrag perfect bij het kalk- en zandlandschap van De Maashorst. Het skelet van de pony is vrijwel identiek aan dat van prehistorische paarden en ook zijn vachtkleur is nagenoeg hetzelfde gebleven. Een oerdier in zijn meest pure vorm!

Kijk voor meer informatie op: www.bezoekdemaashorst.nl

Midden in de prachtige Brabantse natuur

WWW.DEMAASHORSTMINIGOLF.NL

Toeristische Gids De Maashorst | 23


Zeldzaam natuurverschijnsel in De Maashorst

Bezoek de wijstgronden in Landerd LANDERD - Een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft. Waar bomen, planten en beesten de baas zijn. Net zoals vroeger. Waar vind je dat nog in Nederland? In De Maashorst. HĂŠt oergebied in Brabant. Struin door de bossen, wandel over torenhoge stuifduinen en baan je weg langs de unieke breuken en wijstgronden. Laat de schoonheid van de natuur op je inwerken. Ooit stroomde de Maas door het oergebied. Maar door een breuk in de aardkorst kwam de bodem steeds meer omhoog. Hierdoor werd de Maas naar het oosten gedrukt en kwam het land hoger te liggen. Dat hoge stuk land heet een horst. Vandaar de naam Maashorst. Het lager gelegen gebied wordt een slenk genoemd. Inmiddels kan je het hoogteverschil niet meer zien, maar de bodem laat nog wel sporen van de breuk zien. Op de horsten zie je grind en soms grote keien liggen. In de ijstijd zijn deze afgezet door de toen nog breed meanderende Maas. De slenken herken je aan fijn dekzand.

Peelrandbreuk Aan de westkant van het oergebied ligt een van de grootste breuken: de Peelrandbreuk. Een breuk die al actief sinds het Mioceen dat ongeveer 23 miljoen jaar geleden begon. Langs de Peelrandbreuk liggen veel wijstgronden: hooggelegen, drassige gebieden waar het ijzerrijke grondwater als kwel omhoog komt. Een zeldzaam fenomeen dat alleen onder zeer specifieke omstandigheden voorkomt en nergens in Europa zo goed zichtbaar is als hier in De Maashorst.

Hoog en nat De wijstgronden zijn hooggelegen en nat. Een opvallende combinatie. Hoe zit dat precies? Het begint allemaal bij de Peellandbreuk. Deze breuk markeert de overgang tussen de Peelhorst en de lager gelegen Centrale Slenk. De hooggelegen horst bestaat uit grofkorrelig zand en grind waar grondwater makkelijk doorheen sijpelt. De laaggelegen slenk bestaat juist uit fijnkorrelig, slecht doorlaatbaar zand. Net als de slenk vormt ook de breuk zelf een barrière voor het grondwater. Als dat water vanaf de hoge kant neer beneden komt sijpelen en daar de breuk tegenkomt, kan het geen kant meer op en beweegt het zich als kwelwater naar het oppervlak. Anders dan je zou verwachten zijn de hoge gronden dus nat en blijven de lager gelegen gronden droog. Deze zeldzame vorm van kwel heet wijst.

Wijst in Landerd Wijstgebied Graspeel in Zeeland is een van de vier wijstgebieden in De Maashorst. Deze plek kun je vinden door het wandelpad en de informatiepanelen te volgen die zijn geplaatst. De wandeling begint op de kruising van de Langenboomseweg en de Veldzuring.

Meer informatie: www.bezoekdemaashorst.nl 24 | Toeristische

Gids De Maashorst


Bijna 100 attracties

Kermis Oss van 15 tot en met 21 augustus OSS - Van donderdag 15 tot en met woensdag 21 augustus is er weer een nieuwe editie van de Osse kermis. De kermis in Oss is met bijna 100 attracties de grootste kermis van Noordoost-Brabant. De afgelopen jaren stond de Osse kermis meermaals in de Evenementen top 100 van Nederland. Op de Osse kermis staan elk jaar diverse grote topattracties. Ongeveer 350.000 bezoekers vinden jaarlijks de weg naar het evenement. Met betaalbare prijzen, een uitstekend randprogramma, een gratis kermisloterij en een schitterend vuurwerk op de laatste avond is de kermis zeker een bezoekje waard.

Meer info: www.ossekermis.nl

Startpunt voor fiets– en wandeltochten

Ravenstein: veelzijdig vestingstadje aan de Maas RAVENSTEIN – Ravenstein is een klein vestingstadje aan de Maas. Met de eeuwenoude stadspoorten, restanten van de vestingwerken, grachten en monumentale panden straalt het stadje een Anton Pieck-achtige sfeer uit. Geniet van een stadswandeling, bekijk de exposities of breng een bezoek aan het leerlooierijhuisje aan de stadsgracht of stellingmolen De Nijverheid. Ravenstein is ook startpunt van vele mooie fiets– en wandeltochten. De omgeving van het stadje is vol met karakteristieke kerkdorpjes, molens, oude kerkjes, kapelletjes en kloosters. Heemkundekring Land van Ravenstein verzorgt iedere tweede zondag van de maand een stadswandeling. Aanmelden kan tussen 13.30 en 14 uur bij het Toeristisch Informatiecentrum in het Raadhuis aan de St. Luciastraat 2. De wandeling start hier om 14 uur

Meer informatie: www.toerismeravenstein.nl.

Toeristische Gids De Maashorst | 25


Evenementenagenda Wisentexcursie Natuurcentrum De Maashorst Erenakkerstraat 5 Nistelrode Aanmelden via:

Holland Koi Show in Kasteeltuinen Arcen Lingsforterweg 26 Arcen

www.natuurcentrumdemaashorst.nl

www.kasteeltuinen.nl

16-18 augustus:

Aanvang 10.30 uur De imposante wisenten zijn erg gesteld op hun rust en privacy. Bezoekers mogen het wisentgebied niet in, behalve met speciaal opgeleide wisentgidsen. Er wordt gestart in het natuurcentrum met korte informatie. Hierna vertrekt de groep van max. 20 personen naar de wisenten. Kinderen mogen mee vanaf 10 jaar. De wandeling duurt 2 Ă 3 uur. Honden zijn niet toegestaan.

11 augustus:

Stadswandeling Ravenstein Start bij Raadhuis Ravenstein St. Luciastraat 2 Ravenstein Aanmelden om 14.00, kosten 4 euro

25 augustus:

Open rondleiding Leerlooierij Museum Ravenstein Walstraat 20 Ravenstein Aanmelden vanaf 14.30. Start 15.00.

www.leerlooierijravenstein.nl Kennismaken met het maken van leer en schoenen en genieten van de prachtige stadstuin. Deelname kost 3,50. Car Boot Sale Oss De Geffense Plas Gielekespad 10 Oss

www.deGeffensePlas.nl Vanaf 8.30 uur

www.heemkunderavenstein.nl Gidsen van de Heemkundekring nemen je mee door het prachtige stadje aan de Maas. Een bezoek aan de vestingwerken, stadspoorten, kerken, mooie gevels en een stadspark met tuinhuisjes. Maak kennis met de rijke historie van het 650 jaar oude centrum.

15 tot en met 21 augustus:

Kermis Oss De kermis in Oss is met bijna 100 attracties de grootste kermis van Noordoost-Brabant. Met diverse grote topattracties.

www.ossekermis.nl 26 | Toeristische

Gids De Maashorst

Rondom het water staan de auto’s opgesteld, waar je tussen de honderden kofferbakken naar spulletjes kunt snuffelen. Kosten: volwassenen 2,50. Kinderen tot 12 jaar gratis. Culinaire Tour Her & Der Centrum Oss Vanaf 13.00

www.centrummanagementoss.nl Her & Der is een culinaire tour tussen horecagelegenheden in het centrum van Oss. Deze tour vindt iedere koopzondag plaats van 13.00 tot 17.00 uur.


Van 13 tot en met 19 juli

Vierdaagsefeesten Cuijk boordevol muziek en entertainment CUIJK – Het belooft tijdens de Vierdaagse-week weer één groot feest te worden in Cuijk. De leden van het Comité VierdaagseFeest Cuijk zijn druk in de weer met de organisatie van de festiviteiten die van zaterdag 13 tot en met vrijdag 19 juli plaatsvinden op de Maaskade. Cuijk vormt al meer dan tachtig jaar een officiële etappeplaats van de Nijmeegse Vierdaagse. Ter gelegenheid van de doortocht van ‘s werelds grootste wandelevenement door het Maasstadje wordt er in Cuijk een week lang op diverse locaties feest gevierd. Van zaterdag 13 tot en met vrijdag 19 juli staat het bruisende hart van Cuijk weer bol van muziek en entertainment voor jong en oud. Niet alleen op de Maaskade, maar ook in de Grotestraat, de Maasstraat, op het Kerkplein en het Louis Jansenplein.

Doortocht wandelaars Het VierdaagseFeest Cuijk wordt vrijdag 19 juli afgesloten met de Dag van Cuijk met de doortocht van de Vierdaagsewandelaars (vanaf 6 uur ‘s ochtends). Deze wordt omlijst met diverse live-optredens, die net als de rest van het programma van het VierdaagseFeest Cuijk gratis toegankelijk zijn. Alle activiteiten en optredens staan overzichtelijk en uitgebreid op de website:

www.vierdaagsefeestcuijk.nl

Toeristische Gids De Maashorst | 27


Verse streekproducten bij familie Van der Bolt in Schaijk SCHAIJK – Aan de Busstraat 1 in Schaijk is pluimveebedrijf Van der Bolt gevestigd. Een vertrouwd adres voor heerlijke streekproducten als verse eieren, aardappelen, groente en fruit. Het bedrijf vindt haar oorsprong in 1960 wanneer Bert en Annie van der Bolt beginnen met het houden van kippen. Rond 1986 schakelen ze over op scharrelkippen. Ze zijn daarmee een van de voorlopers op dit gebied. Naast kippen houden ze ook vleesstieren. In 1997 neemt Robert het bedrijf van zijn vader over. Hij gaat zich exclusief richten op het houden van leghennen in een traditioneel scharrelsysteem. In de loop der jaren groeit de zaak uit tot een volwaardig gezinsbedrijf. Van der Bolt verkoopt onder meer eieren uit een speciale eierautomaat, maar bij het bedrijf kun je ook terecht voor verse aardappelen, groente en fruit, eveneens vanuit automaten.

Kijk voor meer informatie op: www.elkedag-vers.nl.

Pluimveebedrijf van der Bolt HĂŠt adres voor verse eieren, aardappels, champignons en in het seizoen aardbeien, appels, kersen en asperges.

Busstraat 1, Schaijk. Open 24/7 28 | Toeristische

Gids De Maashorst


In het spoor van de geallieerden

Liberation Route Brabant REGIO - Liberation Route Europe is een internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar het Poolse Gdansk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen. De Liberation Route Brabant maakt deel uit van deze internationale bevrijdingsroute. Het is een informatieve, beleefbare route die op laagdrempelige wijze de geschiedenis van de bevrijding van Brabant in ‘44-‘45 tot leven brengt. De route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa in ‘44-‘45. Het Brabantse deel van de Liberation Route omvat de route van operatie ‘Market Garden’, de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis. De Liberation Route is geen kant-en-klare route. Op ruim 80 bijzondere locaties (waaronder 27 in Noord-Brabant) liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren ‘44-‘45.

Meer informatie: www.liberationroute.eu

Toeristische Gids De Maashorst | 29


Evenementenagenda SEPTEMBER: 5-9 september

Bloemig! in Kasteeltuinen Arcen Lingsforterweg 26 Arcen

Car Boot Sale Oss De Geffense Plas Gielekespad 10 Oss

www.kasteeltuinen.nl

www.deGeffensePlas.nl Vanaf 8.30 uur

8 september:

Stadswandeling Ravenstein Start bij Raadhuis Ravenstein St. Luciastraat 2 Ravenstein Aanmelden om 14.00, kosten 4 euro

www.heemkunderavenstein.nl Gidsen van de Heemkundekring nemen je mee door het prachtige stadje aan de Maas. Een bezoek aan de vestingwerken, stadspoorten, kerken, mooie gevels en een stadspark met tuinhuisjes. Maak kennis met de rijke historie van het 650 jaar oude centrum.

21-22 september:

Fantasy Festival Elfia in Kasteeltuinen Arcen Lingsforterweg 26 Arcen

www.kasteeltuinen.nl 22 september:

Open rondleiding Leerlooierij Museum Ravenstein Walstraat 20 Ravenstein Aanmelden vanaf 14.30. Start 15.00.

www.leerlooierijravenstein.nl Kennismaken met het maken van leer en schoenen en genieten van de prachtige stadstuin. Deelname kost 3,50.

30 | Toeristische

Gids De Maashorst

Rondom het water staan de auto’s opgesteld, waar je tussen de honderden kofferbakken naar spulletjes kunt snuffelen. Kosten: volwassenen 2,50. Kinderen tot 12 jaar gratis.

29 september:

Culinaire Tour Her & Der Centrum Oss Vanaf 13.00

www.centrummanagementoss.nl Her & Der is een culinaire tour tussen horecagelegenheden in het centrum van Oss. Deze tour vindt iedere koopzondag plaats van 13.00 tot 17.00 uur. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om voor 3,50 euro een speciaal voor Her & Der bereid hapje te nuttigen met daarbij een drankje (bier, fris, wijn) naar keuze.


Waterpret voor het hele gezin

Spetterend dagje uit in Golfbad Oss OSS - In het Golfbad in Oss kun je met het hele gezin genieten van een heerlijk dagje uit. Door de vele faciliteiten voor jong en oud is er voor iedereen wat wils: drie stoere glijbanen, heerlijke golven, spelen in het berenbad, lekker ontspannen in het bubbelbad of stoomcabines, veel speelmateriaal in het water en uiteraard professioneel en gekwalificeerd personeel. Voor de allerkleinsten zijn de Berenbaden een feest van plezier. In het Golfbad ben je ook van harte welkom voor het vieren van een kinderfeestje, speciale arrangementen of zwemmen met een grote groep. Een actueel activiteitenoverzicht staat in de agenda op de website, daar is ook alle informatie over openingstijden en (voordelige) tarieven te raadplegen:

www.golfbad.nl.

Toeristische Gids De Maashorst | 31


Leuke activiteiten en evenementen

Gezellig winkelen in bruisend Uden UDEN - Uden staat bekend om haar vele leuke activiteiten en evenementen en krijgt dagelijks bezoek van mensen die een gezellig dagje komen winkelen. Maar ook om gewoon een terrasje te pakken, een lekker hapje te eten, één van de vele leuke uitjes te beleven, te wandelen in Udens groen, even te sporten of te overnachten op één van de bijzondere slaapplekjes. Zowel de fervente shop-a-holic als de praktische winkelbezoeker kan in Uden zijn hart ophalen. Het centrum biedt genoeg voor een dag vertier. Je vindt er unieke winkeltjes en grote ketens. En je kunt er lekker even uitblazen bij een van de sfeervolle cafés, terrassen, lunchrooms en restaurants. Op vrijdag is het koopavond tot 21 uur en op 26 mei, 30 juni, 28 juli, 25 augustus en 29 september is het koopzondag. Op maandagochtend heerst er altijd gezellige drukte in het centrum. De kraampjes van de grootste markt uit de regio staan gebroederlijk naast elkaar op de Markt en de Nieuwe Markt en zijn open van 8 tot 12.30 uur.

VAN SCHAIJK/WILLEMSEN SCHAIJK/WILLEMSEN HAIJK/WILLEMSEN

CAMPING – DAGRECREATIE – ZONNESTRAND – SPEELTUIN

...UW GASSPECIALIST IN DE REGIO GASSPECIALIST DEREGIO REGIO ...UW ...UW GASSPECIALIST ININDE

PROPAAN -

EIGEN - EIGENVULSTATION VULSTATION PROPAAN - PROPAAN

BIJBEHORENDEHEFTRUCKGAS ARTIKELEN --

HEFTRUCKGAS INDUSTRIËLE GASSEN - -

INDUSTRIËLE GASSEN -

INDUSTRIËLE GASSEN PETROLEUM - -

PETROLEUM -

PETROLEUM -

EIGEN VULSTATION -

EIGEN VULSTATION -

CAMPING GAZ PROPAAN CAMPING GAZ CAMPING GAZ BIJBEHORENDE ARTIKELEN ARTIKELEN CAMPING GAZ BIJBEHORENDE -BIJBEHORENDE ARTIKELEN HEFTRUCKGAS -

HEFTRUCKGAS -

INDUSTRIËLE GASSEN Kerkstraat 117, 5411 CK, Zeeland | -Tel. 0486-461956 info@gashandelwillemsen.nl | www.gashandelwillemsen.nl

Burg. De Grootstraat 22, Schaijk | Tel.|0486-461956 | info@gashandelwillemsen.nl | www.gashandelwillemsen.nl Tel. 0486-461956 | info@gashandelwillemsen.nl www.gashandelwillemsen.nl

PETROLEUM -

32 | Toeristische

Gids De Maashorst

1956 | info@gashandelwillemsen.nl | www.gashandelwillemsen.nl

Palmstraat 7 5374 PC Schaijk Tel. 0486 – 461304 www.campingdemaashorst.nl * Jaarreservering / seizoenreservering / kort kamperen * Accommodatie voor bruiloften, partijen, recepties, vergaderingen, evenementen, schoolverlatersdagen en sportdagen


Iedereen is welkom bij familierestaurant Charlie Schaijk SCHAIJK - Begin dit jaar opende familierestaurant Charlie de deuren. Veel mensen uit de regio denken ten onrechte dat alleen bezoekers van Roompot Vakantiepark Schaijk hier welkom zijn. “Onzin”, zegt eigenaar Charles Veerkamp. “Bij Charlie is iedereen welkom. Inwoners van Schaijk en omgeving, dagrecreanten, toeristen.” Op de vernieuwde menukaart met meer variatie kan iedereen iets lekkers vinden. Charlie heeft sinds kort een vernieuwde menukaart met meer variatie en de focus op streekgerechten. “De drie P’s staan nog steeds centraal: pizza, pasta en pannenkoeken”, licht Charles toe. “Er is nu meer te kiezen. Er zijn diverse gerechten toegevoegd en andere zijn culinair aangepast. Het aanbod is, ook volgens onze gasten, nu beter in evenwicht. En natuurlijk staan er nog steeds veel lekkere dingen op de kaart voor zowel jong als iets ouder.” Charles: “Daarnaast is het de bedoeling om binnenkort een buitenbar op ons fijne en gezellige terras te openen. Een heerlijke plek om te genieten van lekker weer. De kinderen kunnen naar hartenlust spelen in het naastgelegen spraypark, een gratis toegankelijk waterfestijn. Daar kan ik echt van genieten: een vol terras, spelende kinderen. Echt superleuk.” Familierestaurant Charlie is te vinden aan de Hermanusweg 4 in Schaijk. Bekijk de vernieuwde menukaart en speelmogelijkheden op www.restaurantcharlie.nl. De horecagelegenheid is zeven dagen per week vanaf 10 uur open. Je kunt er dus elke dag terecht voor lunch, diner of een tussendoortje.

HERMANUSWEG 4, 5374 RW SCHAIJK, 0486-708000 INFO@RESTAURANTCHARLIE.NL | WWW. RESTAURANTCHARLIE.NL

Toeristische Gids De Maashorst | 33


Evenementenagenda Rondleiding landgoed Kasteel Heeswijk Kasteel 4 Heeswijk-Dinther Iedere zondag om 11.30 uur Duur 1,5 uur, entree 6 euro

www.kasteelheeswijk.com Jong en oud wandelt met de gids langs de prachtige burcht, boerderijen die vroeger eigendom waren van de baron, de voormalige moestuin en kassen, de prachtig gerestaureerde lanen en de replica van de motte van Kasteel Heeswijk.

34 | Toeristische

Gids De Maashorst

Wandeling over natuurbegraafplaats Natuurbegraafplaats Maashorst Franse Baan 2 Schaijk Elke 1e dinsdag van de maand om 10.30 uur

www.natuurbegravennederland.nl/ maashorst/ Natuurbegraven Nederland verzorgt iedere maand een rondwandeling van 45-60 minuten over de Natuurbegraafplaats. Afhankelijk van het seizoen weten de natuurbeheerders je te boeien met steeds weer nieuwe weetjes, over begroeiing en bewoning op het terrein. Aanmelden is niet nodig.


Op ons terras schijnt altijd de zon!

“Beste terras van Brabant”

misset

Maasdijk 33, 5371 PE Ravenstein 0486-425 800 - www.veerhuisravenstein.nl

Gezellig voor lunch, diner en koffie met gebak. Heesch | 0412 473074 | www.bomenpark.nl

180327_adv_Bomenpark_62x60.indd 1

W W W.NIEUWSCHAIJK .NL

17-04-18 15:51

Laat u verrassen... Een 6-gangen culinaire rondreis vanaf €32,50 VERS AMBACHTELIJK BEREID SCHEPIJS EN PATISSERIE IN HARTJE UDEN PROMENADE 51, UDEN WWW.IJSCAFEHOLLAND.NL DAGELIJKS GEOPEND VANAF 11.00

Ons terras is tevens geopend voor lunch, borrel en diner van wo. t/m zo. vanaf 11.30 uur. Kerkstraat 51, Zeeland (NB), 0486-852300 www. depastoriezeeland.nl


GRATIS TOEGANG

IN BEWEGING

EVENEMENT IN DE MAASHORST

2019 THE FLY SEATS

SINDS 1974

S P E C TAC ULA IRE K ERM IS - LI VE MUZI EK SP R ING K USSENS - TOKKELBAAN O UDE A M B AC HTE N - KINDERPARADIJS GROTE B RADE RIE M ET 100 KRAMEN


2 | Toeristische

Gids De Maashorst


Toeristische Gids De Maashorst | 3


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.