Page 1

Limburg drieMAAndeLiJKSe uitGAve tOeriSMe LiMBurG

EDITIE 49

EROPUIT MET VRIENDINNEN de leukste tips

n i W

tie n A K A een v LiMBurG nAAr

ZOMERVAKANTIES VOOR HET HELE GEZIN spelen en plonzen GENIET VAN DE ONTLUIKENDE LENTE rust en natuur


Welkom in Limburg Op vakantie met je gezin of een weekendje weg met vriend(inn)en? Genie­ ten van rust in de natuur of liever van gezelligheid in de stad? Hou je van cultuur of ga je voor een actieve vakantie? In Limburg vind je de bestem­ ming van je keuze: altijd dichtbij en telkens verrassend anders. In dit magazine vind je een overzicht van de leukste tips voor een week­ endje weg of voor een zomervakantie met het hele gezin. In Limburg heb je mogelijkheden zat om helemaal te ontspannen en te herbronnen. Van een voorjaarstrip tot een zomervakantie. Kom volop Limburgen, dat is ongedwongen genieten op jouw manier.

de Winter HeeFt pLAAtS GeMAAKt vOOr de Lente. de nAtuur OntLuiKt. FruitBOMen verAnderen in een BLOeSeMZee. KrieBeLt Het vAKAntieGevOeL?

Een verkwikkende lente en heerlijke zomer gewenst. Jean­Paul Peuskens, Limburgs gedeputeerde voor toerisme

Inhoud Colofon

Het Limburg Magazine is een uitgave van Toerisme Limburg vzw, Universiteitslaan 3, 3500 Hasselt, 011 30 55 00, info@toerismelimburg.be, www.toerismelimburg.be V.U.: Willy Orlandini, Herckenrodeplein 4, 3600 Genk Fotografie: Kristien Wintmolders, Sarie van den Bossche, Anneleen Mengels, Titus Simoens, Maasmechelen Village, Daniël Rys, Eddy Daniëls, Toerisme Sint­Truiden, Bokrijk, Guido Sweron, Tim van de Velde, Jef Rutten. Redactie: Emilie Lachaert, Moira Lens Eindredactie: Ilka De Bisschop, Kristien Geraerts Opmaak: www.impuls­reclame.be Limburg Magazine: D/2011/1504/29 Limburg Magazine bij Het Nieuwsblad: D/2011/1504/28 Het Limburg Magazine werd samengesteld aan de hand van informatie verstrekt door derden. Eventuele onjuistheden vallen niet onder de verantwoordelijkheid van Toerisme Limburg vzw.

Met 04 erOpuit vriendinnen

Met de HeLe 18 erOpuit FAMiLie

08 cuLtureeL LiMBurG

vAn 26 Genieten ruSt en nAtuur

• Met vriendinnen op bloesemweekend • Pak je koffers voor een gezellig weekendje weg met vriendin­ nen.

• Tongeren, een boeiende tocht van verleden tot heden • Religieus erfgoed in Sint­Truiden • Van kasteel tot kasteel in Haspengouw • 5 x Limburg in boeken

14 LiMBurG vOOr FOOdieS

• Giovani Oosters kookt typisch Limburgs • Zet je tanden in het platteland

• De 5e Boog in Bokrijk • Suske en Wiske en het Bruegelmysterie • Zomers menu voor kids • Logeer in een zwemparadijs

• • • • •

Ontspan langs de Maas 10 fietstips Ontsnap naar de Voerstreek 10 wandeltips Een zonnige dag in het Natio­ naal Park Hoge Kempen

verBOrGen 36 vier ScHAtten • • • •

De Mergelgrotten Limburgs design is hot Vijvergebied De Wijers Zuiderse flair in het snoer van Maasdorpjes

40 AGendA

Limburg 3


EROPUIT MET VRIENDINNEN Met vriendinnen op bloesemweekend

r e w flo

De bloesems lonken. De geur van vers geplukt fruit verleidt. Limburgs Haspengouw, de streek die in de tv-reeks Katarakt zo prachtig in beeld kwam, lokte enkele stadsmeisjes naar ‘den buiten’ voor een sportieve fietstocht door glooiend Haspengouw. Een relaas van afzien en genieten.

Op het programma: genieten van een nog onbekend stukje natuur in eigen land, terrasjes doen, proeven van het lekkers van de bomen én op het einde van de rit dat stuk Limburgse vlaai zonder schuldgevoel naar binnen werken. En omdat we nooit iets half aanpakken, zijn we uitgerust met een hartslagmeter met optie ‘meten van calorieverbranding’. Want hoe ver moet je eigenlijk fietsen om een uitgebreide lunch en een royale punt Limburgse vlaai weg te werken?

De geur van appels overvalt ons wanneer we het gebouw binnenstappen. In de jongste jaren onderging de veiling een ware meta­ morfose. “Vroeger waren er in de regio een heleboel kleine telers die boomgaarden van pakweg vijf hectare groot hadden”, vertelt de gids van Veiling Haspengouw. “Momenteel zijn er meer grote telers met telkens dertig à veertig hectaren grond. Dat heeft onze manier van werken grondig veranderd.” In de enorme los­ en laadruimte rijden grote trucks met nieuwe ladingen binnen. We volgen de ladingen appels van de koelruimte naar de plek waar de sortering op een ingenieuze manier gebeurt.

Appelzwembaden

Fietsen naar de veiling Gewapend met de knooppunten­route­ planner starten we op de Grote Markt van Sint­Truiden onze fietslus. We kiezen voor ‘een heuvelachtige fietsroute met een vrij hoog stijgingspercentage’. Omdat we de fruitveiling Haspengouw, waar de scènes van de cafetaria en verkoopzaal in de serie Katarakt werden gedraaid, niet willen mis­ sen, wijken we eerst een vijfhonderd meter van onze route af. De Veiling Haspengouw ontstond uit de traditionele land­ en tuinbouwactiviteit in en om Sint­Truiden. In 1948 brachten fruitproducenten voor de eerste maal met succes samen hun producten aan de man. Vandaag levert Veiling Haspengouw haar appels, peren en aardbeien in binnen­ en buitenland.

4 Limburg

“Het transport van de appels gebeurt in water, omdat ze op die manier zo min mogelijk botsen en beschadigd raken. De rotte appels worden eerst manueel uit de selectie gehaald. Daarna maakt een machine foto’s van de appels en worden ze op basis van die informatie gesorteerd per maat, kleur en gewicht.” Van bovenaf lijkt het sorteerproces één groot zwembad van appels, die in aparte banen een wedstrijd zwemmen. We watertanden bij het zicht van al die blinkende Jonagolds. De gesorteerde appels worden voorzichtig in kisten gestapeld en in de koelruimtes bewaard tot ze vervoerd kunnen worden naar supermarkten en fruitwinkels. “Onze belangrijkste klanten zijn de Belgische retailers, zoals Col­ ruyt.”, vertelt onze gids. “Daar­ naast gaat ook

ruim de helft van het fruit naar export. Zo belanden bijvoorbeeld veel Conférence­ peren in Rusland. Die worden daar beschouwd als een exotische fruitsoort.”

Fruitbedrijven en kastelen In een stralende zon nemen we een hap uit de frisse Kanzi, de nieuwe appelvari­ eteit die de veiling lanceert, en we zetten onze fietsroute voort. De bloesems lonken. De route is niet alleen een feest voor het oog met de bloesempracht, maar zet ook andere zintuigen aan het werk. We genieten van de geuren van de prille lente en zwaaien enthousiast naar de telers die in de boomgaarden aan de slag zijn. De zachte hellingen in het groen lijken soms eindeloos te duren, maar telkens wacht de beloning van een nog mooier uitzicht en een schier eindeloze bergaf… tot de volgende helling nadert. We fietsen langs het fruitbedrijf Bels, dat nieuwe kersen­ en appelvariëteiten ontwikkelt, en via holle wegen rijden we ook voorbij de fruitbedrijven Vanmarsenille­ Jorishoeve en Libert­Monard. Daarna is het kastelentijd. Onze maag begint stilaan te knorren. Château de la Motte biedt een welkome lunchpauze. We nemen het

LuncHtip

Echt krachtvoer voor onderweg zijn de heerlijke pasta’s van Château de la Motte. We waren weg van de taglia­ telle met scampi en kreeftensaus. Wie graag een lokale specialiteit proeft, kan genieten van de croque de la Motte, een croque met appels. Er is ook binkbier, Pipo­appelsap en verse appeltaart.

zekere voor het onzekere en beslissen om onze lunch niet af te sluiten met dessert, voor we het verdict van onze caloriemeter kennen.

een Kava’tje? Na een stevige klim bereiken we het panoramische hoogtepunt van de route bij de Tjenneboom (tussen knooppunt 161 en 162). Het uitgestrekte zicht over Haspen­ gouw verlicht onze stijve kuiten. Een oude Romeinse heirbaan, meer kastelen en de prachtige vierkantshoeve van het fruitbedrijf Hellingenfort trakteren ons op een mooie epiloog. We zijn moe gefietst en laten ons verleiden door de zonnige binnenkoer en gezellige bar van de vierkantshoeve, waar het heerlijk vertoeven is. Een KaVa’tje? Ja, graag! Nee, het gaat niet om Spaanse bub­ bels, maar om het huismerk van appelsap van de sympathieke eigenaar van het fruit­ bedrijf, Karel Vaes. 100 procent natuurlijk sap: lekker pittig en fris! Wie energie over heeft, kan bij de vierkantshoeve ook de Katarakt­wandelroute aanvatten. Wij zetten onze tocht verder langs de Cherry Farm en komen opnieuw aan bij de vertrouwde weggetjes langs fruitboomgaar­ den waar we de dag gezwind begonnen. We naderen Sint­Truiden. De beloning wacht, of tenminste, dat hopen we toch. Want hoeveel calorieën zou je door zo’n fietstocht van 47 kilometer nu eigenlijk ver­ branden? We klokken af om 17.30 uur op de markt. Mooi op de tijd om onze groene Limburg­fietsen terug in te leveren. Het verdict van de Polar­caloriemeter is een to­ tale verbranding van 1645 kcal. Die royale punt Limburgse vlaai is dus dubbel en dik verdiend, met extra slagroom alsjeblieft!

voluit Limbu rgen

tip

Fruitfietsroute

Van bloesem tot oogsts

Ontdek het landschap Zes fietslussen leiden je langs de mooiste plekjes van de fruitstreek. Je start in Alken, Bilzen, Borgloon of Sint­Truiden. Er zijn ook vier wandelroutes van 4 tot 10 km met startplaatsen in Bilzen, Borgloon, Hoeselt en Sint­Truiden én twee autoroutes. Of je nu fietst, wandelt of rijdt: onderweg ontdek je fruitplantages, prachtige vergezichten, vierkantshoeven, vredige dorpjes en statige kastelen. Een vriendelijk verzoek: respec­ teer het werk van de fruitteler. Pluk daarom geen fruit. De kaarten kosten elk € 2 en zijn te koop bij de lokale toeristische infokantoren. Alle themafietsroutes van Limburg zijn ook gebundeld in een fietsbox (zie pagina 28). €2

BLOeSeMS in HASpenGOuW prAKtiScH: Elk jaar in april verandert deze streek in één grote bloesemzee. Het bruist hier dan elke dag van de fruitige activiteiten. Sfeervolle bloesemfeesten, fruitbedrijven en veilingen die hun deuren voor je openen, fruitige routes, bloesemterrassen, … Alle activiteiten vind je op www.toerismelimburg.be en op www.bloesemfeesten-haspengouw.be. Of in de gratis Bloesemprogrammafolder die je kunt bestellen via www.toerismelimburg.be Chateau de la motte: www.chateaudelamotte.com

Limburg 5


GEZELLIG BIJKLETSEN?

EROPUIT MET VRIENDINNEN

HEERLIJKE SHOPPEN?

UITGEBREID TERRASSEN?

EVEN NERGENS AAN DENKEN?

Op www.eropuitmetvriendinnen.be vind je logiessuggesties voor een weekendje met vriendinnen. Doe mee met de wedstrijd en maak kans op een vakantiecheque om samen met je vriendinnen op vakantie te komen naar Limburg. Doen!

Pak je koffers voor een gezellig weekendje weg met vriendinnen. OntSpAnnen

trendy of cosy

Trek de natuur in. Gezellig fietsen door de vlakke bossen of het glooiende land­ schap. Onderweg kun je stoppen voor een verfrissend drankje, stukje gebak of een ambachtelijke ijscoupe.

’s Avonds geniet je van een warm bad in je comfortabel logies. De ontvangst is er altijd hartelijk. In de steden kun je logeren in trendy hotels met alle luxe en comfort. Op het charmante platteland kies je uit gezellige B&B’s, kleine hotels en vierkants­ hoeven.

Wandelen en fietsen

SHOppen Hasselt

Hasselt, Hoofdstad van de Smaak, is gekend als een van de meest exclusieve shopping­ en modesteden van België. Je vindt er vele winkels in de hoofdstraat en charmante boetiekjes en conceptstores van internationaal gekende Limburgse ontwer­ pers in de zijstraatjes. De Smaakwandel­ route leidt je door de gezellige binnenstad en laat je op een verrassende manier kennismaken met enkele unieke locaties.

LeuKe tipS vOOr een vriendinnenvAKAntie

Kuren

Kruiden met kuren Maasmechelen village In dit merkendorp vind je meer dan 95 designerboetieks met ruim 150 topmerken in een sfeervolle winkelstraat. Je koopt hier topmerken tegen prijzen die 30 tot 60% lager liggen. Van de chique elegantie van designer labels zoals Versace tot de sportieve look van River Woods. Maar ook exclusieve lingerie of trendy juwelen en accessoires. Maasmechelen Village is de meeste zondagen open.

Antiekmarkt Op zoek naar een leuk vintage koopje? Dat kan op de antiekmarkt in Tongeren. Hoe vroeger je bent, hoe leukere dingen je op de kop kunt tikken. Meer dan 350 standhou­ ders en een veertigtal antiekzaken stallen vanaf 6 uur ’s ochtends hun schatten uit.

Limburg staat bekend om zijn goede wellnesscentra en ontspanningstherapieën. Zo kan je in de kuuroorden bubbelen, stomen en genieten van aromatherapieën. Laat je verwennen met een massage met Maaslandse keien, een chocolademassage of kruidenstempelmassage.

de Blauwe Grevenbroecker proberen. Deze blauwe schimmelkaas van Hamont­Achel kaapte dit jaar een prestigieuze prijs weg. En voor de zoetekauwen…Limburgse vlaai!

Wellness op het water Herbronnen op het water? Bo­Ness is een wellness­schip in de kanaalkom van Has­ selt. 63 meter exclusieve in­ en outdoor­ verwennerij in alle privacy. Via een inter­ actieve begeleiding kan je alles ‘zelf’ met zijn tweetjes ervaren. Bovendien creëerde de Limburgse topchef Giovani Oosters een assortiment wellnesshapjes.

cuLinAir Genieten

proeven van de streek Dankzij de vruchtbare bodem vind je in Limburg veel authentieke streekproducten. Heel wat restaurants gebruiken ze in hun gerechten. De laatste jaren heeft Limburg zich ook ontpopt tot een gerenommeerde wijnregio. Dus waarom geen glaasje Lim­ burgse wijn bij je gerecht. Als dessert kun je

6 Limburg

WedStriJd

exotisch tafelen In de mijngemeenten kan je de multicultu­ rele sfeer opsnuiven. Je vindt er gezellige winkelstraten vol zaakjes met exotische smaken en geuren. In de vele mediter­ raanse restaurants proef je van het zuiden.

Jenever en speculaas Hasselt staat bekend om zijn smaakvolle eetgelegenheden en originele speciaalza­ ken. Hier vind je o.a. exclusieve chocolade, koffie, speculaas, jenever, … Wil je er meer over weten? Het nationaal Jenevermu­ seum, ondergebracht in een 19de­eeuwse landbouwstokerij, brengt het verhaal van de Belgische jenever.

• Ga eens op citytrip dichtbij huis. Zo heb je tijd om de stad echt te beleven. Je ontdek verscholen hoekjes, leuke winkeltjes en gezellige restaurantjes. • Trek de wijde natuur in. Fiets door de bossen, rijd met de vespa heuvel op en heuvel af. Of trek je stoute schoenen aan en maak eens een aparte wandeling: tussen de vuurpotten in de bloesems, een vrouwenwandeling in Hasselt, … • Wil je echt zorgeloos genieten, boek dan een arrangement. Alles wordt voor je geregeld zodat je optimaal kunt genieten. Arrangementen zijn er in alle maten en soorten: wellness, wandelen, fietsen, cultuur, … • Pik een concert of een voorstelling mee en koppel er een weekendje aan vast. Zo kun je de eerste dag rustig de stad of regio verkennen en heerlijk rondkuieren. ’s Anderendaags staat het ontbijt voor je klaar. • Doe eens iets nieuw: maak een ballonvaart, logeer in een kasteel, trakteer jezelf op een make-over: een nieuwe haarsnit en een sessie kleur- en stijladvies, …

Limburg 7


cultureel limburg

tOnGeren een boeiende tocht van verleden tot heden

Tongeren is de oudste stad van België. Hier vind je verrassende verhalen en een boeiende geschiedenis. Het is een stad op mensenmaat met historische monumenten, verborgen schatten en hedendaagse architectuur.

9.30 uur

11 uur

Het is een mooie lenteochtend als we over de Grote Markt van Tongeren wandelen op weg naar het Gallo­Romeins Museum. De nieuw aangelegde markt met haar gepla­ veide autovrije plein en uitnodigende ter­ rasjes oogt als een zuiders dorpsplein zoals je ze in Frankrijk of Italië vindt. Op het plein kijkt Ambiorix streng en heersend uit op de Onze­Lieve­Vrouwebasiliek. ‘Hoe luidde het verhaal van die dappere Ambiorix en zijn strijd tegen Caesar ook alweer?’ mijmeren we. We vernemen het in het museum.

En Ambiorix? Die tref je in krijgsplunje aan op de eerste verdieping van het museum. Meer dan 2000 jaar geleden leidde hij de Eburonen naar een klinkende overwinning tegen het Romeinse leger van Caesar. Cae­ sar schreef over die nederlaag in zijn De Bello Gallica: ‘Van alle Galliërs zijn de Bel­ gen het dapperst.’ Uiteindelijk hakte hij ze toch in de pan – tot tweemaal toe – maar Ambiorix, die kreeg hij nooit te pakken. Spring op het einde van je bezoek ook zeker even binnen in de museumshop. Daar vind je interessante boeken, en zelfs strips of speelgoed, in het thema van de geschiedenis van Kelten en Romeinen. In het moderne museumcafé geniet je van een kopje koffie of een lekkere lunch. Het Ambiorixmenu met typisch Romeinse ingrediënten is een aanrader.

10 uur Het Gallo­Romeins Museum opende twee jaar geleden de deuren in een nieuw ge­ bouw. Een strak ontwerp, van de hand van architectenbureau De Gregorio & Partners, dat nu de schatten herbergt uit het verre verleden van Limburg. Van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. “Wat volgt, staat altijd in verband met wat voorafging.” Die woorden van de keizer­ filosoof Marcus Aurelius sieren de inkomhal van het museum. En dat is geen toeval, want de hele tentoonstelling is opgebouwd rond oorzaak­gevolgrelaties. Bedoeling is om inzicht te krijgen in hoe de mensen van de prehistorie tot de vroege middeleeuwen leefden en vooral ook waarom ze bepaalde dingen zo aanpakten. Bewegende kaarten op touchscreens, filmpjes, voelobjecten, een microscoop… Dankzij de interactieve opbouw van het museum verveel je je geen moment. Zelfs de belichting werd aangepast: van heel donker in de vroegste periodes tot lichter in de latere tijden. Knooppunten in de vorm van gebruiksobjecten, zoals een vuistbijl of soldatenbeker, geven aan wanneer je een nieuwe samenleving binnenwandelt.

tOnGeren prAKtiScH Meer info vind je op www.toerismelimburg.be/tongeren of www.tongeren.be Gallo-Romeins Museum: www.galloromeinsmuseum.be Brochure en kaart Ambiorixroute: € 3, te koop bij Toerisme Tongeren www.eburonhotel.be 8 Limburg

12.30 uur Gelokt door de zonneschijn buiten trekken we naar het stadhuis, het startpunt van de Ambiorix­route. Die wandelroute van 3,5 (korte route) of 4,5 kilometer leidt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het oude stadscentrum. Klinknagels met Ambio­ rix’ portret, verwerkt tussen de straatstenen, wijzen de weg. Tongeren is de oudste stad van België, gesticht door de Romeinen in 10 voor Christus. Je vindt er zowel overblijfselen uit de Romeinse tijd als (religieus) erfgoed uit latere tijden. Ook knappe staaltjes van architectuur, van gotiek tot art nouveau, maken van de wandeling door het centrum een boeiende ontdekkingstocht. Naast de bekende toppers, zoals de gotische Onze­ Lieve­Vrouwebasiliek en de Romaanse kloostergang vind je tal van verborgen parels zoals het Agnetenklooster met fruitboom­ gaard, het charmante begijnhofmuseum en de idyllische infirmerie bij het water.

het eerste gezicht minder interessant voor geschiedenis­ en cultuurliefhebbers, maar boven de etalages tronen vaak pareltjes van oude architectuur uit. Het bekendste en oudste voorbeeld is het laatgotische Dom­ merhausen, waar Hema is gevestigd, maar werp zeker ook een blik op de andere, historische gevels boven de winkelvitrines!

15.30 uur 13 uur Lunch time! In de oude infirmerie bij het begijnhof is een gezellige brasserie geves­ tigd. In dit gebouw aan de Jeker werden vanaf 1262 bejaarde en zieke begijnen verzorgd. Tegelijk was het ook een gasten­ huis voor bezoekers. Het gebouw dat je nu ziet, dateert van 1659. Het is gerestaureerd met respect voor de oude elementen. In de aanpalende kapel worden in de zomer tal van culturele evenementen georganiseerd. Ik laat er mijn innerlijke journalist verster­ ken met een heerlijk slaatje met geiten­ kaas, afgewerkt met Limburgse stroop. De fotograaf kiest de Limburgse stoverij met frietjes. Heerlijk en gezellig vertoeven aan de waterkant!

Verder op de wandelroute bewonderden we nog de achttiende­eeuwse kanunnikenhui­ zen, het munthuis uit de zestiende eeuw, enkele prachtige art­nouveaugevels en het stadspark. Het is duidelijk: Tongeren is niet enkel een schatkamer van oude Romeinse vondsten, maar ook een veelzijdige stad met parels van architectuur, cultuur en design.

17 uur Als afsluiter drinken we een fruitig Binkbier op een van de terrasjes van de Grote Markt onder het ongetwijfeld goedkeurende oog van Ambiorix…

14.30 uur We zetten de wandeling verder langs de Moerenpoort (in restauratie, heropening augustus 2011) en de middeleeuwse stadsomwalling. Aan de Leopoldwal kan je elke zondagochtend snuisteren tussen antiek en brocante. Wat 35 jaar geleden begon met een zevental kraampjes, groeide intussen uit tot een wervelende antiekmarkt met internationale uitstraling en ongeveer 350 standjes. Via de site van het Hospitaalplein met de kapel en het gasthuis, waar tegenwoordig een hedendaags shoppingcentrum Julianus en een designhotel huist, komen we uit bij dé winkelstraat, de Maastrichterstraat. Op

Sagalassos

Logeertip

Vanaf 29 oktober strijkt de toonaange­ vende expo ‘Sagalassos, City of Dreams’ neer in het Gallo­Romeins Museum. Levensgrote beelden, monumentale architectuurfragmenten en intrigerende objecten tonen je de turbulente geschie­ denis van de eeuwenoude Romeinse bergstad Sagalassos, in het zuidwesten van Turkije. Heel wat topstukken uit de expositie verlaten Turkije voor het eerst en waarschijnlijk ook voor het laatst. Een buitenkans dus.

In het voormalige Sint-Jacobusgasthuis, vonden vanaf de tweede helft van de twaalfde eeuw bedevaarders naar Santiago de Compostella onderdak. Vandaag is het volledig gerenoveerd. Hier kun je logeren in het Eburon-hotel, een hip viersterrenhotel in het bruisende stadscentrum, dat strak design en oude architectuur combineert. Bovendien wandel je van dit hotel in een mum van tijd naar de zondagse antiekmarkt.

Limburg 9


cultureel limburg

Religieus erfgoed in Sint­Truiden

tip

Sint-truiden prAKtiScH Meer info vind je op www.toerismelimburg.be/sint-truiden of www.toerisme-sint-truiden.be Erfgoedlogies: www.toerismelimburg.be/logeeradresjes

trudO MOnuMentenWAndeLinG

250 beschermde gebouwen maken van Sint-Truiden de grootste monumentenstad in Limburg. Door de tientallen religieuze gebouwen en monumenten is ze ook het centrum van het spirituele erfgoed in Haspengouw. We zetten de toppers even voor je op een rijtje. Sint­Truiden ontstond al rond 655 na Christus, toen Sint­Trudo er een klooster stichtte. Rond die abdij ontstond een nederzetting van boeren en handelaren. De stad was geboren. In 1100 telde Sint­Truiden al elf kerken en in de dertiende en veertiende eeuw ontwikkelde ze zich tot een welvarende stad dankzij de lakennijverheid. Vandaag bepalen drie torens de skyline: het belfort van het stadhuis, de toren van de Onze­Lieve­Vrouwekerk en de abdijtoren, die in 1975 zijn spits verloor door een brand. De abdijsite, de talrijke kerkjes en het begijnhof maken van Sint­Truiden een pareltje van religieus erfgoed.

torenticket Een leuke manier om op de mooiste religi­ euze gebouwen in één klap te bezoeken is via het torenticket. Het ticket kost € 2 en geeft je toegang tot de crypte en de kapucijnenkapel van de abdijkerk. In het weekend kun je met dit ticket ook de Academiezaal en de Keizerszaal bezoeken. Een overzicht:

Abdijsite Een grondige renovatie heeft de abdijsite in haar volle glorie hersteld. Het hoogtepunt

10 Limburg

van de site is de abdijtoren, de duizend jaar oude toren van de voormalige benedic­ tijnenabdij. Beklim zeker de 196 trappen voor een adembenemend panorama over stad en streek.

Academiezaal De Academiezaal is een realisatie van Louis Roelandt, die ook de Gentse opera bouwde. Deze sfeervolle 19de eeuwse zaal staat bekend om zijn uitstekende akoestiek. Veel muzikanten en artiesten gebruiken hem voor concerten en als opnamestudio.

De imposante achthoekige aula werd vol­ ledig gerestaureerd. Een concert bijwonen loont hier beslist de moeite.

Keizerszaal met abtsvleugel De oorspronkelijk middeleeuwse gebou­ wen, onderdeel van de abdijsite, werden in

de 18de eeuw verbouwd of vervangen. De Keizerszaal was de ontvangstzaal van de abt. De mooie plafondschilderingen komen van de hand van de Italiaan G.A. Caldelli. De linkervleugel van de bebloemde erekoer is de abtsvleugel.

tentoonstellingen. In de kerk zelf zijn een reeks schitterende pijler­ en muurschilde­ ringen te zien die dateren uit de dertiende tot de zeventiende eeuw: een bijzondere kijk op de middeleeuwse geloofsbeleving en schilderstijlen.

Onze-Lieve-vrouwekerk

Museum vlaamse Minderbroeders

Dit is de eerste parochiekerk die de abt Adelardus II in de twaalfde eeuw bouwde. Vooral de rijk gevulde schatkamer in de kelder van de kerk is een bezoek waard.

Begijnhofkerk Deze kerk in laatromaanse, vroeggotische stijl herbergt een museum met boeiende

Geïnteresseerd in de geschiedenis van de orde van de Minderbroeders? Dan moet je in dit museum beslist een kijkje nemen. Je vindt er een collectie de abdijsite, de schilderijen, beelden, zilver en grafisch werk, talrijke kerkjes uniek in Vlaanderen.

en het begijnhof maken van Sint-truiden een pareltje van religieus erfgoed.’

Volg de klinknagels op het trottoir en je passeert de mooiste monumenten van de stad. Op de gevels lees je beknopte in­ formatie. De Trudowandelgids (€ 4) bevat een plattegrond, wegbeschrijving, foto’s en beschrijft meer dan 250 beschermde monumenten. Of ontdek Sint­Truiden met een audioguide. Deze multimediagids geeft je meer uitleg over de monumenten en het erfgoed. Er zijn ook guides op kindermaat en met zoektocht.

erFGOedLOGieS: LOGeren in Het verLeden… Waan je even een kasteelheer, prinses, molenaar of kloosterzuster dankzij de originele erfgoedlogies in Limburg. In die logeeradresjes, die elk hun eigen verhaal en geschiedenis vertellen, kom je tot rust in een prachtig historisch kader. Wat dacht je van een watermolen, een klooster inge­ richt als designhotel, een Haspengouwse vierkantshoeve of een kasteel?

Limburg 11


cultureel limburg

prAKtiScH Meer info vind je op www.toerismelimburg.be/haspengouw of in de gratis ontdekkingsgids van Haspengouw. Die kun je bestellen via www.toerismelimburg.be of afhalen in de lokale toeristische infokantoren. Verhuur vespa’s: www.toerismelimburg.be/vespa Groene wagentjes: www.bilzen.be Toerbus en fietstaxi: www.toerisme-sint-truiden.be

5 x Limburg in boeken Spannende verhalen, historische romans, foto- en kookboeken geven je een gevarieerde kijk op Limburg. Limburg 5 x anders:

niet te MiSSen

In het zacht glooiende landschap van Haspengouw, de fruitregio rond Tongeren en Sint-Truiden, staan meer dan honderd kastelen, vierkantshoeven en burchten verspreid. Ook zij getuigen van het rijke verleden van de regio. Je ontdekt ze met een toerbus, fiets(taxi) of elektrisch aangedreven wagentjes.

van burchten tot landhuizen De eerste bouwmeesters in Haspengouw waren de graven van Loon (van de elfde tot de veertiende eeuw). Op strategische plaatsen in hun graafschap bouwden ze een burcht om hun grondgebied te verdedigen. Die burchten verloren in de zestiende en zeventiende eeuw hun functie als verdedigingsbolwerk en hun uiterlijk werd opgesmukt tot landhuizen. De derde generatie van kastelen in de regio stamt uit de achttiende en negentiende eeuw. Je herkent ze aan hun barokke, rococo- of classicistische stijl.

KASteLenrOute Op het stalen ros • Waan je voor één dag ‘kasteelheer’… op een stalen ros! De vier lussen van de kastelenfietsroute voeren langs de kleine dorpjes rond Sint­Trui­ den, de prachtige kasteelparken rond Borgloon, landcommanderij Alden Biesen en de middeleeuwse restanten van Tongeren. Prijs: € 2, te koop bij de toeristische kantoren van Haspengouw en via www.toerismelimburg.be. Alle themafietsroutes van Limburg zijn ook gebundeld in een fietsbox (zie pagina 28). • Laat je het trappen liever over aan je privéchauffeur? Dan kun je een beroep doen op de fietstaxi voor een rondrit van twee uur.

12 Limburg

Met de toerbus Elke woensdag en zaterdag van mei tot en met september vertrekt om 14 uur de Haspengouwtoerbus voor een tocht langs kastelen, kerken en kloosters, vierkants­ hoeves, boomgaarden en velden.

in een groen wagentje In Alden Biesen in Bilzen kan je de kaste­ lenroute aanvatten in groene, elektrisch aangedreven wagentjes. Ze bieden plaats aan vier personen.

Met de vespa Sommigen noemen Haspengouw wel eens het Toscane van Vlaanderen. Hoe kun je zo’n prachtig kastelenlandschap beter verkennen dan met een Vespa. Er zijn verschil­ lende Vespa­formules mogelijk.

Landcommanderij Alden Biesen - Bilzen omdat … • dit het grootste kasteelcomplex tussen de Loire en de Rijn is. • dit complex een rijke geschiedenis heeft. • er momenteel een cultuurcentrum huist, waar tal van exposities en evenementen georganiseerd worden. www.alden-biesen.be

vOOr KidS epinona – Marc de Bel (uitgeverij Manteau, 2009)

Kasteel Hex - Heers omdat … • de Engelse tuin een van de oudste op het vasteland is, en een van de best bewaarde. De tuinen zijn elk jaar toe­ gankelijk tijdens de planten­, rozen­ en moestuindagen in juni en september. • de collectie oude en wilde rozen interna­ tionale faam geniet. www.hex.be

In deze prachtige, historische roman voor kinderen vanaf tien jaar speelt Epinona de hoofdrol. Ze hoort bij de Comatos­clan, die vanaf ongeveer 140 voor Christus in het land van de Eburonen (nu de streek rond Tongeren) leefde. Niet enkel de strijd tussen de stammen onderling en hun pogingen om zich te verdedigen tegen de Romeinen komen aan bod, maar ook het dagelijkse leven in een Germaanse stam. Tegelijk vertelt het boek een verhaal over de liefde tussen Epinona en Boyan. Boeiende literatuur voor kleine geschiede­ nisliefhebbers.

Wijnkasteel van Genoels-elderen riemst omdat ... • dit het enige wijnkasteel en het grootste wijndomein van België is • het kasteel wijnen produceert die con­ curreren met Franse topwijnen • je tijdens de rondleiding alles ontdekt over de passie van wijnmaken www.wijnkasteel.com

tip

De Kempische boerenkeuken werd in de loop der jaren in Genk vermengd met invloeden van over de hele wereld. Eerst aangetrokken door de mijnbouw, later door de industrie, vonden Italianen, Grieken, Turken en Marokkanen, Polen, Tsjechen en Slovenen, mensen uit het nabije en verre oosten en uit Afrika een nieuwe stek in en om Genk. Migranten van de eerste generatie vonden hier niet meteen alle ingrediënten voor hun traditionele bereidingen. Ze moesten improviseren, alternatieven zoeken of aankloppen bij andere bevolkingsgroepen. Zo ontstond een culinaire wisselwerking tussen nieuwe en oude Genkenaren. Het GENKER KOOKBOEK bevat naast verhalen en anekdotes ook meer dan 120 originele recepten, veelal van generatie op generatie overgeleverd. Vaak komen ze uit beduimelde kookschriftjes en worden ze nu voor het eerst openbaar gemaakt.

Het GENKER KOOKBOEK is een bijzonder boek. Voor het eerst toont Genk, als een Vlaamse stad gelegen in het hart van de Limburgse Mijnstreek, haar culinaire diversiteit in tekst en beeld. Onder redactie van Marc Declercq doken journalisten Liliana Casagrande, Jan Colla, Caroline Vandenreyt en Marij Wyers onder in meer dan 100 keukens. Dat levert boeiende verhalen en vele recepten op. De foto’s van Tony Van Galen brengen deze verhalen tot leven. Fotografe Liesje Reyskens voegt een eigen kijk op eet- en kookgewoontes toe in de reeks ‘De schort voorbinden’. Het GENKER KOOKBOEK is een schitterend lees- en kookboek over een unieke stad. Niet alleen voor Genkenaren maar voor iedereen die van lekker eten en gezellig tafelen houdt.

ISBN 978-908146770-4

Genker Kookboek

Van kasteel tot kasteel in Haspengouw

fotograaf Luc Daniëls. In allerlei thema’s wordt een heel volledig beeld geschetst: van het Pukkelpopfestival tot de bloesems in Haspengouw. Het fotoboek is heel exclusief en wordt dus helaas niet te koop aangeboden. De provincie creëerde deze unieke beeldroman als relatiegeschenk voor ambassadeurs, bijzondere buiten­ landse bezoekers… Wie de kans heeft om eens door het boek te bladeren, moet die zeker grijpen!

MiSdAAdtHriLLer Mario. Het verhaal van tijl van Limburg, de dief van ‘de Liefdesbrief’ – Sue Somers (Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 2010) Journaliste Sue Somers schreef een boek over een van de grootste kunstdiefstal­ len uit de Belgische geschiedenis. Tijl van Limburg was de schuilnaam van Mario Roymans toen hij in 1971 het schilderij ‘De Liefdesbrief’ van Johannes Vermeer ontvreemdde en losgeld vroeg dat aan een goed doel in Pakistan moest worden gestort. Maar Mario werd gevat en veroor­ deeld. Hij stierf later in duistere omstan­ digheden. In deze misdaadthriller ontdek je een uiterst merkwaardige geschiedenis over een Limburger die het land even op zijn kop zette.

vOOr GeScHiedeniSFAnAten 1000 jaar Kelten – Herman clerinx (Uitgeverij Davidsfonds, 2009) ‘1000 jaar Kelten’ biedt een grondig onderbouwde kennismaking met de rijke Keltische beschaving: hun prachtige kunst, hun luxueuze levensstijl, bevreemdende wapengraven en bijzondere drankgiften. Je ontdekt wat er zo typisch was aan hun cultuur en verneemt wat er vandaag in onze streken nog van overblijft. Herman Clerinx vertelt het volledige verhaal van de Kelten, van hun prille ontstaan tot hun verdwijnen in de Romeinse tijd. Het boek is onder meer te vinden in het Gallo­Romeins museum in Tongeren.

Redactie Marc Declercq

Genker Kookboek Recepten en verhalen uit het hart van de Mijnstreek.

9 789081 467704

LiMBurGSe LeKKerniJen Het Genker kookboek (Uitgegeven door Uit in Genk, 2009) Wie de kasteeldomeinen graag van binnen bewondert, plant zijn bezoek best in juni. Dan vinden er tal van evenementen plaats in de kastelen (zie evenemen­ tenkalender op pagina 40). In sommige kastelen kun je ook halt houden in een brasserie of het restaurant waar je volop proeft van de kasteelsfeer.

Dit is een unieke verzameling van recepten, weetjes en verhalen over de Genkse eetcultuur. Gedurende een jaar keek food­ writer en culinair journalist Marc Declercq in de kookpotten van 100 Genkse keukens en hij verzamelde eetverhalen uit het culi­ naire hart van de Mijnstreek. Het resultaat? Meer dan honderd recepten, van de beste boekweitkoek tot de lekkerste pastasaus.

LiMBurG in BeeLden Limburg – fotograaf Lucas daniëls, auteur Johan veldeman (Uitgeverij Lannoo, 2010) Het glossy fotoboek ‘Limburg’ geeft de sfeer van de provincie weer in prachtige paginagrote beelden van de Limburgse

Limburg 13


LiMBurG vOOr FOOdieS

Giovani Oosters kookt typisch Limburgs Behalve zijn restaurant Vous lé Vous net buiten de stad heeft Giovani Oosters ook een kookatelier in het centrum van Hasselt en baat hij vijf gastenkamers uit. Altijd aan het werk, deze chef­kok, en toch nog tijd om ons wegwijs te maken in het gastronomische Limburg. We gingen met hem op pad om de beste streekproducten te verzamelen voor een van Giovani’s culinaire creaties.

Stroop van vrolingen Onze zoektocht begint niet ver van Gio­ vani’s restaurant, bij de stroopstokerij van Vrolingen in Wellen. Al sinds 1843 wordt hier op dezelfde ambachtelijke manier stroop gemaakt. Bewaarmiddelen, extra suiker of smaakstoffen komen er niet aan te pas. “De enige producten die we gebruiken, zijn peren en appels”, zegt Ivo Bleus. Al zijn hele leven staat hij vol over­ gave tussen dampende stroopketels om authentieke Limburgse stroop te maken. De stroopstokerij is een familiebedrijf dat steeds van vader op zoon werd overge­ dragen. In 2006 ging ze even dicht, nadat Ivo’s broer had beslist de stroopstokerij in Borgloon over te nemen. Maar nu draait ze weer op volle toeren. “We verwerken elke dag zo’n 1.800 kilo fruit. De peren gaan onderin de ketels, de appels bovenaan omdat ze sneller gaar zijn. Ook bij perenstroop voegen we altijd een klein percentage appels toe. Door de

pectine van de appels dikt het sap van het fruit voldoende in. Alleen de vloeibare stroop die je op pannenkoeken of wafels giet, bevat enkel peren.” In het kleine winkeltje achter de stroopsto­ kerij laat Ivo ons proeven van de appel­ en de perenstroop. We proeven inderdaad een verschil in smaak, de appelstroop is iets zoeter. “Dat is niet altijd zo. Omdat alles ambachtelijk gemaakt wordt, is het ene potje stroop het andere niet. De verhouding kan wat verschillen, en veel hangt af van welk soort appels of peren je gebruikt.” Wij nemen in elk geval een potje perenstroop mee voor het gerecht dat Giovani straks voor ons gaat maken.

postelein en appels van de Wroeter Onze volgende halte ligt op tien minuten rijden. De Wroeter is een sociale werk­ plaats die zich onder meer bezighoudt met biologische groenten­ en fruitteelt. Die verkoopt de werkplaats rechtstreeks of via

prAKtiScH Vous lé Vous : www.vouslevous.be Stroop van Vrolingen: www.stroopvanvrolingen.be De Wroeter: www.dewroeter.be Forelkwekerij De Commanderie in Sint-Pieters-Voeren: 0479 53 90 46

een bioveiling. De biologische groenten die bij Vous lé Vous op het menu staan, komen van hier. Vandaag komen we postelein halen, een groente die zowel in de winter als in de zomer lekker is. “Veel mensen denken dat postelein louter een wintergroente is om soep mee te maken,” vertelt Giovani, “maar zomerpostelein is ook heel lekker in een salade. Veel zachter van smaak dan bijvoorbeeld rucola, dat de meesten wel kennen.” De postelein mogen we zelf gaan halen in de serre achteraan. Behalve de grond bij de werkplaats zelf heeft De Wroeter nog 2 hectaren landbouwgrond elders en 10 hectaren hoogstam­ en 2,5 hectaren laag­ stamboomgaarden met kersen, pruimen, peren en appels. Van de appels nemen we er ook een paar mee: eentje voor in ons gerecht straks en eentje voor de goesting van het moment.

Forelkwekerij de commanderie in Sint-pieters-voeren Voor ons hoofdingrediënt rijden we naar de Voerstreek, op bijna een uur van Has­ selt. Na wat bochtenwerk doorheen het magnifieke landschap arriveren we bij de enige viskwekerij die Limburg rijk is: forelkwekerij de Commanderie. De drie hectaren natuurlijke vijvers liggen in het park van het prachtige kasteel De Com­ manderie, dat dateert van 1629. De vijvers worden gevoed door een bron van de Voer: per minuut stroomt er 5.000 tot 10.000 liter water doorheen. Iedereen kan vrij door het park wandelen en de vijvers bekijken. “Het kasteel zelf is privé­eigendom”, vertelt gastvrouw Chantal ons. “De rest huren we al dertien jaar om hier forel te kweken.”

14 Limburg

Limburg is een mekka voor lekkerbekken. Het is de provincie met een echte wijncultuur, die verscheidene heerlijke wijnen voortbrengt die op de wijnkaarten van vele toprestaurants prijken. Foodies kunnen er bovendien hun hart ophalen in de vele restaurants, of kwaliteitsproducten proeven bij kaasmakers of brouwerijen.

Chantal laat ons eerst rustig de omgeving bewonderen voor ze ons een vis helpt kiezen. Aan de ingang zagen we dat je hier voor weinig geld verse forel kunt veror­ beren, dus beslissen we iets te eten voor we terugkeren naar Hasselt. Of we een vis kunnen vangen om nu op te eten en eentje om mee te nemen? “Geen probleem”, zegt Chantal terwijl ze met een klein visnet een paar forellen bovenhaalt. De vissen die we hebben gekozen, krijgen een vakkundige tik en worden opengesneden. Niet voor gevoelige zielen, maar verser dan dit kun je geen vis vinden. We worden uitgenodigd in de kleine taverne. We schuiven door naar een ruimte vlakbij de keuken, waar we meteen een lekker streekbier geserveerd krijgen. Kort nadien zet Chantal een gigantisch bord met gebakken forel, een berg verse gebakken aardappeltjes en een salade voor onze neus. “Heerlijk”, smakt Giovani, “mag ik straks het recept van die patatjes?” De forel smaakt inderdaad fantastisch: verse vis die met heel veel liefde is klaargemaakt. Bijna zijn we de tijd uit het oog verloren. We moeten snel terug naar Vous lé Vous voor het gastronomische hoogtepunt van onze dag.

FOREL OP GIOVANI’S WIJZE Vous lé Vous ligt in een landelijke omgeving net buiten Hasselt, in Wimmertingen. Giovani verbouwde een oude hoeve tot gastenkamers met kookatelier. Het kookatelier verhuisde intussen naar Hasselt, maar de gastenkamers bleven. “We hebben nog altijd arrange­ menten voor gasten die hier willen komen eten en blijven slapen. Je betaalt dan een voordelige prijs voor een diner, overnachting en ontbijt.” Giovani pakt onze streekproducten uit en gaat aan de slag. Een halfuurtje later presen­ teert hij een kunstwerkje van gebakken forel uit Voeren met een sausje met balsamico­ azijn en perenstroop van Vrolingen, risotto met Maaslands kruidenzout, een krokantje van appel en een slaatje van postelein.

ingrediënten Risotto, groentebouillon, Schorpion mousserende wijn, Maaslands kruidenzout, stroop van Vrolingen, balsamicoazijn, Heeborrel uit Houthalen­Helchteren, forel uit Voeren, postelein en een appel.

Bereiding • Snijd een paar dunne schijfjes van de appel die je in de oven krokant laat worden. Maal de rest van de appel fijn met de mixer en bind de appelmoes eventueel met wat agar. • Was de postelein en breng hem op smaak met wat kruidenzout en fijne olijfolie. • Stoof ondertussen de risotto in wat olie en boter, doe de Schorpion erbij en voeg geleidelijk de warme bouillon toe. Breng op smaak met het Maaslands kruidenzout. • Schep voor het balsamicosausje twee flinke eetlepels stroop in een pannetje en verwarm ze met een viertal eetlepels balsamicoazijn en een geut Heeborrel. • Fileer de forel en bak hem in de pan met wat boter en olijfolie.

Limburg 15


LiMBurG vOOr FOOdieS

Zet je tanden in het platteland Gewekt worden met een kraaiende haan, verse eitjes halen en genieten van de pure natuur om je heen. Dat is de Limburgse Kempen in het noorden van de provincie. De regio staat bekend om zijn typische landelijke karakter. Hier vind je nog echte boerderijen, brouwerijen en prachtig landbouwgebied. Ontdek het met de fiets én zet je tanden in dit smakelijke platteland.

proef het plezant platteland Naast de typische Kempense bossen vind je hier veel akkers en weides. De heerlijke ambachtelijke kazen, streekbieren, am­ bachtelijke hoeve­ijs, … bieden het beste van het land. De regio heeft verschillende kaasmakerijen, een brouwerijmuseum en vier ambachtelijke brouwerijen waaronder een trappisten­ en een kasteelbrouwerij: samen goed voor meer dan 23 streekbieren. De Kempense gemeente Hamont­Achel mag zich een jaar lang Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land noemen. Dat heeft het te danken aan haar uitstekende kazen en bieren. De Achelse Blauwe Greven­ broecker, een blauwe schimmelkaas van de ambachtelijke kaasmakerij Catharinadal, werd vorig jaar in Lyon nog verkozen tot wereldkampioen in de categorie originele kazen. In het kader van het ambassadeur­ schap kan je dit jaar in Hamont­Achel overal streekmenu’s en gerechten proeven met die schimmelkaas of met de befaamde Achelse trappist. Die menu’s zijn ook gebundeld in een stijlvol receptenboekje.

recht van het vat In de Sint­Benedictusabdij De Achelse Kluis kun je sinds 1998 opnieuw authentiek trappistenbier proeven, dat was geleden van 1914. De Achel Trappist wordt rechtstreeks uit het vat geschonken, al is de blonde Achel 8 ook in flessen verkrijgbaar. De blonde en donkere Achel 5 kun je enkel proeven in de

herberg van De Achelse Kluis. Aan het bier worden geen aroma’s of suikers toegevoegd. De heldere amberkleur van Achel 5 komt dus niet van suiker en de trappist heeft een milde en pure smaak. Achel 8 is een lichtjes troebel goudblond bier met een verfijnde, volle smaak. Vanuit de gezellige herberg kun je de doorheen de glazen wand de brouwke­ tels aan het werk zien. De kluisherberg ligt in de voormalige stallen van de brouwerij en je kunt er op het zonnige terras genieten van een trappist. In de zomer is ook het trap­ pistenijs een succesnummer: het ijs wordt ter plekke gemaakt, zonder alcohol. Je kunt er ook een heerlijk stuk gebak bestellen, of proeven van abdijsoep.

de Achelse Blauwe De Achelse Blauwe werd gelauwerd met een prestigieuze Caseus Award in Lyon. Het is een blauwe schimmelkaas, gemaakt van koemelk en met een laag zoutgehalte. De Achelse Blauwe smaakt zeer mild en als je hem op kamertemperatuur laat komen, kun je hem gewoon uitsmeren op een stukje stokbrood. De kaas wordt gemaakt bij Ca­ tharinadal, een ambachtelijke kaasmakerij in een voormalig franciscanessenklooster. De gebroeders Boonen verwerken er al twintig jaar de melk van hun eigen vee tot heerlijke kazen en andere melkproducten. Ze maken kaas zoals dat 500 jaar geleden al gebeurde in de Kempen. Hun kazen zijn natuurproducten van rauwe melk die behalve zout geen additieven bevatten. Alle producten zijn ter plaatse te koop in de hoevewinkel. Je kan er een rondleidingen genieten en zelfs deelnemen aan een workshop kaas maken.

nog meer bier en brouwerijen Wie meer wil weten over bier, moet zeker een bezoek brengen aan het Bocholter Brouwerijmuseum. Met zijn oppervlakte van 4.000 vierkante meter is dat het grootste

16 Limburg

prAKtiScH Meer info vind je op www.toerismelimburg.be. Via deze website kun je ook de gratis ontdekkingsgids met alle praktische info van de Limburgse Kempen bestellen. Je kunt de gids ook afhalen in de lokale toeristische infokantoren. brouwerijmuseum van Europa. Het vertelt het verhaal van acht generaties brouwerij­ geschiedenis en geeft een overzicht van de bierkunst van 1758 tot vandaag. Proeven van dat eeuwenoude vakmanschap kan in het museumcafé of op het gezellige terras.

Nog een stukje brouwerijgeschiedenis valt te ontdekken in Houthalen­Helchteren bij Kasteelbrouwerij Ter Dolen. In dat sprook­ jesachtige middeleeuwse kasteeldomein bevindt zich een hypermoderne brouwerij waar vier soorten Ter Dolen­bier worden gebrouwen: Ter Dolen Blond, Donker, Tripel en Kriek. Elke zaterdag en zondag zijn er rondleidingen in de kasteelbrouwerij, maar je kan ook een rondleiding reserveren op afspraak. In het voorgebouw van het 16de­eeuwse kasteel is er een gezellig proef­ en praatcafé met een mooi terras. Er is ook een wandelkaart beschikbaar om de omgeving van het kasteel te ontdekken.

Met de fiets door het smakelijke platteland Wie het volledige smakenpallet van de Kempen wil ontdekken, kan dat het best per fiets doen. Diverse fietsroutes voeren je door de landelijke regio van Peer, Bocholt, Bree, Neerpelt, Hamont­Achel, Meeuwen­Gruitrode en Houthalen­Helchteren. Onderweg proef je wat het platteland te bieden heeft. Met de voordeelbonnetjes die je bij de kaart vindt, laat je bovendien extra verwennen in de fietscafés. De themafietskaart telt 4 uitgestippelde lussen. Ze kost € 2 en is te koop bij de lokale toeristische infokantoren. Alle themafietsroutes van Limburg zijn ook gebundeld in een fietsbox (zie pagina 28).

Limburg 17


Eropuit met de hele familie Op vakantie naar een mooie streek waarvoor je niet te ver moet rijden, met veel leuke activiteiten voor kinderen, lekker eten en zalige terrasjes. Het zijn de ingrediënten voor een ideale vakantie met kinderen. En Limburg heeft ze allemaal.

De 5e boog in Bokrijk

BOKriJK prAKtiScH

amper tien graden en ik moest in een korte broek en een marcelleke in het ijskoude wa­ ter gedompeld worden. Dat was echt afzien. Daarna heb ik minstens een uur onder de douche gestaan om op te warmen.”

Meer info over Bokrijk en De 5e boog vind je op www.bokrijk.be

Bokrijk staat dit jaar in het teken van ‘De 5e boog’. De populaire fictiereeks van Ketnet werd hier opgenomen. Deze lente en zomer kun je in Bokrijk onderduiken in de wereld van Kato en co. Je kan er elke dag de De 5e boogroutes afleggen. In juli en augustus is het zelfs elke zondag De 5e boogdag, met speciale workshops, demonstraties en gidsbeurten met een link naar de serie. Je kunt er dan ook de acteurs van het programma ontmoeten. Wij spraken met Thomas Van Goethem, Sam uit de serie, over wat Bokrijk voor hem zo bijzonder maakt. leek alles realistischer. We voelden echt de spanning. Dat maakte het ook makkelijker om te acteren. Bij sommige scènes had ik zelfs niet het gevoel dat ik moest spelen. Soms was ik écht bang.”

INTERVIEW MET THOMAS VAN GOETHEM We treffen Thomas in een van zijn favoriete cafés in zijn thuisstad Antwerpen. Bijna hadden we hem niet herkend, want zijn kapsel uit De 5e boog heeft hij ondertus­ sen ingeruild voor een wat meer alle­ daagse haardos. “Sam uit De 5e boog is een bijzonder personage, en ik vond zo’n kapsel wel bij hem passen. Ergens had ik ook gehoopt dat mensen me niet meer als Sam zouden herkennen zodra mijn haar er weer normaal uitzag, maar dat plannetje is mislukt. Ik word nu vaker herkend dan voordien.” (lacht) Sam is in de reeks de vijfde persoon, naar wie de anderen op zoek zijn, en is inderdaad een bijzonder personage. Zijn er aspecten van hem die je herkent in jezelf? “Sam is een stille jongen en een beetje een eenzaat. Allemaal dingen die ik helemaal

niet ben. Ik heb graag veel mensen om me heen en ik babbel erg graag. Het enige punt van overeenkomst is misschien dat we allebei aandacht besteden aan ons uiterlijk. Maar Sam kleurt zijn hanenkam met een bus graffiti, dat is normaal gezien niet meteen mijn stijl. " Alle opnames van de 5de boog gebeurden in Bokrijk. Hoe was het om de reeks daar op te nemen? “Het was een heel ander gevoel dan opne­ men in een studio. Je bent in totaal negen weken ter plaatse met die groep, veel scènes werden ’s nachts gedraaid, dan raak je al snel in een bepaalde sfeer. Die sfeer was trouwens heel sterk verbonden met de locatie. Doordat het decor echt was,

Geef eens een voorbeeld van zo’n spannend moment? “Niets van wat je ziet, is getrukeerd: er werden achteraf geen special effects toegevoegd. Alles moest dus op de set ge­ beuren. Zo moest de smid op een gegeven moment een container laten ontploffen. De productie had maar één exemplaar, dus het moest meteen goed zitten. Je ziet eerst de vuurbal in Manou Kerstings hand en vervolgens moest die container – die vooraf was ingesmeerd met wasbenzine – ontplof­ fen met behulp van een molotovcocktail. De angst die je op dat moment op mijn gezicht ziet, is niet gespeeld: ik was écht bang dat we allemaal mee de lucht in zouden vliegen.” “We hebben ook een spannend moment meegemaakt bij een scène in de kelder. In het script stond dat er brand moest uitbre­ ken, alleen had iemand het vuur te vroeg aangestoken. Gelukkig is iedereen toen op tijd kunnen ontkomen. Zulke dingen houden je wel alert op de set.”

‘ in juli en augustus zijn er op zondag altijd twee acteurs in Bokrijk.’

Zijn er nog scènes die je zijn bijgebleven? “Ik herinner me vooral de koude, en een van de toppunten op dat vlak was een scène die gedraaid is aan het moeras. Het was buiten

18 Limburg

Zijn er plekjes in Bokrijk die je dierbaar zijn geworden tijdens de opnames? “Het was niet de eerste keer dat ik in Bokrijk kwam, tien jaar geleden deed ik er al eens mee in een Suske & Wiske­film: De Duistere Diamant. Alleen herinner ik me daar niet zoveel van. Maar tijdens de opnames van De 5e boog waren er twee plaatsen die me na aan het hart lagen: de snoepwinkel en onze productieschuur.

Van de eerste kan je wel raden waarom zeker? Zalig lekkere snoep verkopen ze daar. Ik ben verzot op smoelentrekkers en ben er daar dus geregeld gaan kopen. De productieschuur was tijdens de opnames zo’n beetje onze veilige haven. Het was ook de enige ruimte die verwarmd was, dus het was zeer aangenaam om daar eventjes te rusten na een paar uur kou lijden. Het gevolg was dat we er vaak in slaap vielen.” Welk moment uit de reeks of de opnames vond je het leukst? “Er is een scène met Door Van Boeckel waarin hij mij vuurkracht doorgeeft. Hij maakt daarbij een soort grommend geluid en on­ dertussen komt er zogenaamd bloed uit mijn ogen. Door en ik kennen elkaar al negen jaar, dus eigenlijk was die situatie meer gezellig dan angstaanjagend. En plots besefte ik hoe idioot we er samen moesten uitzien op dat moment. Toen was het even heel moeilijk om niet ter plekke in lachen uit te barsten.”

de opnames van de 5e boog zijn ondertussen voorbij. Waarom moeten kinderen deze zomer nog naar Bokrijk komen? “Nu al komt Bokrijk elke dag tot leven met twee De 5e boogroutes. Je ontdekt dan de locaties die je gezien hebt in de reeks, zoals het mysterieuze moeras, de smidse, Cara’s kruidentuin, en vele andere plekjes. Op de website van Bokrijk kan je vooraf ook testen welk personage je bent, en dan kan je ter plaatse een tocht doen met opdrachtjes voor jouw personage. Blijk je Sam, dan ga je boogschieten en lijk je het meest op Kato, dan ga je zingen als een echte musicalster.” “In juli en augustus zijn er op zondag ook altijd twee acteurs ter plaatse. Je krijgt dus de kans om met ze te praten en een handtekening of een foto te vragen. Wie op welke zondag aanwezig gaat zijn, verklap­ pen we niet op voorhand. Dat moet een verrassing blijven. Maar misschien zien we elkaar dus binnenkort in Bokrijk.”

nog veel meer te beleven in Bokrijk! Behalve de activiteiten rond De 5e boog valt er natuurlijk nog vanalles te beleven in Bokrijk. Het Openluchtmuseum flitst je 100 jaar terug in de tijd, naar het Vlaamse plattelandsleven van toen, met behulp van ambachtslui, dieren, muzikanten en acteurs maar ook aan de hand van multimedia. Je vindt er ook de grootste openluchtspeeltuin van het land met een glijbanencomplex, een dradencircus en een Hopla-speelhoek. Voor de allerkleinsten is er een kleuterspeeltuin en de overdekte speeltuin Bokland. In de bossen, het arboretum of de tuinen kun je ook een mooie wandeling maken naar de mooiste plekjes van het domein. En wie daarna even wil uitrusten, kan terecht in een van de herbergen om een lokaal biertje of een streekgerecht te proeven.

Limburg 19


Eropuit met de hele familie ten. ‘En het ooievaarsnest stond in brand’, vult Hanneke aan. Het lijkt wel of Hanneke en Maarten echt mee in de teletijdmachine van de professor zijn geklommen. Mis­ schien speelt de belofte van een warme chocomelk, mét slagroom, na de fietstocht ook een rol.

Het mysterie ontrafeld Flitsende fietsers

Suske en Wiske en het Bruegelmysterie Heeft Pieter Bruegel de Oude een Limburgs verleden? Volgens de plaatselijke overlevering werd de bekende schilder geboren in ‘een dorp geheten Brueghel niet wijt van Breda’. Grote-Brogel (Peer) ligt op acht kilometer van het stadje Bree, in die tijd ook wel Breda genoemd. Rond de figuur van Pieter Bruegel werd in en rond Peer een fietsroute met multimediabeleving uitgestippeld voor het hele gezin. Samen met Suske en Wiske ontrafelen de kinderen het mysterie rond de wereldberoemde schilder. We volgden de route samen met Maarten (9), Hanneke (7) en hun mama Karoline.

Op avontuur met een digitale verhalenfluisteraar Lambik wil graag bewijzen dat Pieter Bruegel de Oude in Peer werd geboren. Jammer genoeg belandt hij in de pro­ blemen en moeten Suske en Wiske hem helpen het Bruegelmysterie te ontrafelen. Het hele verhaal is te volgen met audio­ en videofragmenten. Die kun je vooraf gratis downloaden via de website www.toerismelimburg.be. Dat kan op een Smartphone, een PlayStation Portable, een iPod of een andere mp3/mp4­speler. We hebben voor onze fietstocht een iPhone meegebracht, die niet alleen de geluids­ fragmenten afspeelt maar ook dienst doet als beeldscherm voor de filmpjes. Voor wie een Android Smartphone met gps­functie heeft, starten de fragmenten automatisch naarmate je de route volgt. Voor alle andere

20 Limburg

toestellen duiden bordjes langs de weg aan waar je welk fragment kan afspelen.

Het ‘geboortedorp’ van pieter Bruegel de Oude We vertrekken aan Bruegelhoeve in Peer, waar we onze fietsen ophalen bij het fietsverhuurpunt. Voor ons zijn er grote fietsen met verstelbare zadels, de kinderen krijgen een kleiner formaat. Maarten en Hanneke hebben er duidelijk zin in. Ze zijn benieuwd naar wat de verhalenfluisteraar hen allemaal zal vertellen. Onderweg zijn er gezellige cafeetjes waar je even kan pau­ zeren voor een hapje of een drankje. Maar mama Karoline heeft voor alle zekerheid nog een voorraadje eten en drank ingepakt. ‘Ik heb iets lekkers mee voor als ze moe worden onderweg. Een hapje eten kan

prAKtiScH Route ideaal voor kinderen tussen 7-12 jaar. Route gratis downloaden via www.toerismelimburg.be. Meer info op www.toerismelimburg.be en www.peer.be

wonderen doen: het geeft ze meteen weer meer energie om een paar kilometer extra af te leggen.’ En extra kilometers zijn extra wedstrijdvragen. Deze wedstrijdvragen vul je in op een wedstrijdfiche die je op de Breugelhoeve kan inruilen voor een leuke verrassing.

Het eerste bordje van de fietsroute staat op de parking van de Breugelhoeve. We krijgen er een aantal instructies en worden meteen op weg gezet. Op enkele kilometers van de Breugelhoeve zien we het bordje ‘2’ van de fietsroute al staan. Elk nummer komt trouwens overeen met een geluidsfragment op de iPhone. ‘Hey flitsende fietsers’ zegt Wiske, ‘we nemen jullie mee in de teletijdmachine van professor Barabas.’ Om te bewijzen dat Pieter Bruegel de Oude in Peer is geboren, heeft Lambik zich naar de zestiende eeuw geflitst.

‘We zijn er bijna, ik ruik de boerderij!’, roept Maarten die vooraan in ons peloton rijdt. En dan zien we de Breugelhoeve opnieuw verschijnen in de verte. Of de kids het een leuke fietstocht vonden? ‘Heel leuk’, knik­ ken twee hoofdjes enthousiast. Wil jij weten of Lambik in zijn opzet slaagt? Rep je dan samen met de kids naar Peer en los zelf het Bruegelmysterie op.

tip

nog meer verhalenfluisteraars

Het ooievaarsnest Suske en Wiske gaan hem achterna om te voorkomen dat hij de loop van de geschie­ denis verandert. Om de rest van het verhaal te kunnen beluisteren moeten we eerst tot aan de volgende halte fietsen. Over een rustige landweg rijden we langs akkers en een stukje bos. Onderweg komen we nauwelijks verkeer tegen. Dan zien we een bordje met nummer drie. Hanneke en Maarten zijn al van hun fiets gesprongen om te horen wat Lambik te vertellen heeft. Hij is aangekomen bij het Ooievaarsnest, de hoeve waar de schilder ooit gewoond zou hebben. Maar hoe kan hij bewijzen dat Pieter Bruegel geen Nederlander was? Misschien moet hij op zoek naar iemand die de kunstenaar gekend heeft. Daar in het veld ziet hij een boerenknaap die hij zal ondervragen. Op naar de volgende stop!

of het marktplein met zijn stadsboerderijen. Het Bruegelmuseum in Peer toont repro­ ducties op ware grootte van al de schilder zijn werken. Je kunt er ook audiogidsen lenen die je alles vertellen over zijn schil­ derijen en er is een interactieve zoektocht voor gezinnen door het museum.

Ontdek het Bruegeliaanse platteland Wie niet genoeg krijgt van Bruegel, kan de streek rond Peer op verschillende manieren ontdekken. Drie wandelroutes, tussen 5,5 en 18 kilometer lang, voeren je door het platteland, door bossen en langs boerderijen. Ze zijn geschikt voor het hele gezin en tonen je een glimp van het rijke landbouwleven in de Limburgse Kempen. Er is ook een stadswandeling die je laat kennismaken met historische parels zoals het stadhuis in Maaslandse renais­ sance­ stijl

Ook in Haspengouw is er een verhalen­ fluisteraar aan het werk. Samen met hem verken je er de Terra Fecunda­fietsroute die helemaal in het teken staat van fruit. Samen duik je in het verhaal van de vermeende heks van Cosen, maak je een paardenprocessie uit 1948 mee, kruis je het pad van een heilige, en ontdek je het pagschieten, een traditionele sport. www.toerismelimburg.be

eentje met slagroom Naarmate we verder fietsen, horen we hoe het Ooievaarsnest in brand staat. Het verhaal wordt alsmaar spannender. Na een korte rustpauze en de picknick van mama Karoline kunnen Hanneke en Maarten niet wachten om weer te vertrekken. ‘Want Lambik wil ontdekken of Pieter Bruegel echt hier is geboren’ roept Maar­

Limburg 21


Eropuit met de hele familie

Zomers menu vo or kids Als er een plek is in België waar kinderen welkom zijn, dan is het wel in de Limburgse Kempen. De Limburgse Kempen is eigenlijk één grote openluchtspeeltuin. De hele zomer worden er activiteiten georganiseerd onder de noemer Kids Summer, die gebundeld zijn in een handige brochure. Maar je kunt er ook gerust je eigen gang gaan. Met zijn ontelbare speeltuinen, vakantieparken, kinderboerderijen, bossen en zwemparadijzen verveel je jezelf hier geen moment!

Als een boer op de buiten In Noord­Limburg vind je nog hectaren puur natuur om in te spelen. Er zijn boer­ derijen waar je kunt verblijven én de boer mag helpen bij zijn dagelijkse taken: eitjes rapen, de dieren voederen, koeien melken of met een tractor rijden. Er zijn verschil­ lende kinderboerderijen waar je de geiten, schapen, … kan aaien. En er is ook een heuse alpacaboerderij.

voor ridders en prinsessen Een leuke manier om het platteland te ont­ dekken is op de rug van een pony. Noord­ Limburg is immers een echte paardenregio waar ruiters en menners terecht kunnen op het 570 km lange ruiter­ en menroutenet­ werk. Als je nog geen rijervaring hebt, kun je een pony huren. Je kiest zelf de pony die je het leukst vindt en je mag hem ook borstelen en eten geven. Een pony huren gebeurt altijd onder begeleiding. Kinderen van 5 – 12 jaar kunnen terecht bij de Breugelhoeve in Peer of het Franciscushof

22 Limburg

in Neerpelt. Gezinnen met kinderen vanaf 12 jaar kunnen vertrekken bij Vakantiepark Goolderheide in Bocholt. Je rit reserveer je best een dag op voorhand via www.toerismelimburg.be/pony

Actie en adrenaline Voor kids die nu en dan van een adre­ nalinestoot houden, heeft de Limburgse Kempen ook spannende activiteiten in petto. Weer of geen weer, hier is het altijd tijd voor actie. Als je houdt van snelle karts, bezoek dan zeker ook de grootste outdoorkarting van België in Genk. Je vindt er een professioneel competitiecircuit en een recreatief huurkartcircuit voor alle leeftijden. Ook in Meeuwen­Gruitrode vind je een indoorkarting met een kinderkarting vanaf 8 jaar, een lasergame, botsvoetbal en lasersniper. Om je fysiek uit te leven moet je in Leo­ poldsburg zijn. Klim langs een militair tou­ wenparcours tussen de bomen, of volg een omloop met hindernissen in het bos van

het militair domein. Of reserveer gewoon een plaats in de oldtimer legervrachtwagen die je meeneemt voor een rondrit op het domein met een gids. Een avontuur op het water kan je meemaken in Neerpelt, waar je een afvaart van 15 kilometer kunt maken met een kano of een kajak. Je kan met Suske en Wiske per fiets op avontuur gaan, met de quad rijden of skiën in de grootste indoorskipiste van Europa!

ravotten in het bos Soms heb je voor een middagje fun niet meer nodig dan een stel speelkleren en een groot bos om in te ravotten. En dat laatste vind je in de Limburgse Kempen in overvloed. Ver weg van het verkeer kunnen kinderen zich hier nog volop uitleven in de natuur en genieten van de gezonde bos­ lucht. In het noordwesten ligt Bosland, het grootste bos van Vlaanderen. Resterheide, op de grens van Peer en Hechtel­Eksel, is een natuurgebied met speciale wandelin­ gen voor kinderen. Er is een Bosleerpad met speelse elementen. Op het Lieveheers­ beestjespad kan je ook met een kinder­ wagen wandelen. De eekhoorntjeskronkel leidt naar een avontuurlijk hindernissen­ parcours midden in het bos. De grootste zandbak van Vlaanderen is te vinden in het landduinencomplex in Hechtel­Eksel en in Lommel. In Neerpelt en Peer zijn er

LiMBurG vOOr KidS prAKtiScH Alle info over activiteiten voor kinderen in Limburg vind je op www.toerismelimburg.be/kids

speelse wandelroutes voor kinderen. Daar kan je een blotevoetenwandeling maken, Klankenbos ontdekken of kennismaken met de kleurrijke kunst van Pieter Bruegel.

naar de speeltuin Aan speeltuinen geen gebrek in de Lim­ burgse Kempen. Overal in de natuur vind je recreatieparken met speelzones voor kinderen, avonturenpaden, klimrotsen en leuke plekjes om te picknicken of iets te eten op een terras. Tijdens de zomervakan­ tie zijn ze elke dag open en de toegang is gratis.

summer

kids

2011

ZOMerAAnBOd: Onder de noemer Kids Club pakt de Limburgse Kempen in de zomervakantie uit met toffe activiteiten. Elke zondagmid­ dag van 3 juli tot 28 augustus tussen 14 en 18 uur strijkt de Kids Club neer in een andere Noord­Limburgse gemeente. Je kunt gratis deelnemen aan alle activiteiten en elke keer staat er een ander thema in de kijker: het circus, water, soldaten, zand en glas, ….

Limburg 23


Eropuit met de hele familie

Logeer in een zwemparadijs De Limburgse subtropische zwemparadijzen zijn bijna legendarisch. Spelen in het golfslagbad, glijden op de wildwaterbaan, snorkelen tussen exotische vissen of ronddwalen in een sprookjesburcht. De hele dag kan je er ravotten in en rond het water. En ’s avonds wandel je naar je bungalow of cottage.

Waterpret en kinderanimatie In Narvik HomeParc Mooi Zutendaal kun­ nen kinderen zich uitleven in een grote indoor­ en buitenspeeltuin. Een binnen­ zwembad en een openluchtzwembad staan garant voor zomerse waterpret. Tijdens de vakantieperiode organiseert een animatie­ team elke dag activiteiten voor kinderen van alle leeftijden, van knutselen en dansen tot theater.

Minigolf tussen watervallen Het groenste vakantiepark van Limburg moet wel Molenheide in Houthalen zijn. Alles draait er op groene energie en de nieuwe vakantiewoningen staan er mid­ denin de natuur. Waterliefhebbers komen er zeker aan hun trekken in Aquapolis en wie het liever droog houdt, kan terecht in het overdekte speelparadijs Kids Valley. Je kunt er ronddwalen in de sprookjesburcht, de klimtorens beklimmen, van de glijbanen roetsjen, of meedoen aan een schuim­ ballengevecht. In De Mijn speel je een uniek partijtje minigolf. Elke hole brengt je

24 Limburg

langs kolkende watervallen en ingestorte mijngangen waar de vreemdste dingen gebeuren. Een avontuur vol beweging, licht, geluid en geur.

Watersporten en relaxen Waterratten moeten bij Center Parcs De Vossemeren in Lommel zijn. Op de twee grote meren kan je allerlei watersporten beoefenen, van jetski tot kanovaren, en de Lommelse bossen zijn ideaal voor een stevige wandel­ of fietstocht. Er is ook een overdekte sportarena met een klimmuur, een skate­arena met twee halfpipes en de

avontuurlijke Discovery Bay waar je onder meer touwladders kunt beklimmen. Ouders die na al die actie toe zijn aan een dagje relaxen, kunnen terecht in het Health & Beauty Center, waar ze kunnen kiezen uit een hele rist gezichts­ en lichaamsbehan­ delingen. In het hart van De Vossemeren vind je het subtropische zwemparadijs Aqua Mundo. Het hele jaar door kan je daar zwemmen tussen de tropische planten, relaxen in een bubbelbad, snorkelen tussen piranha’s, of je laten meevoeren door de wildwaterbaan. Er is ook een aangepast babybad en een veilig kinderbad voor de allerkleinsten. Shoppen kan je in de overdekte Market Dome, waar je ook een hapje kunt eten en ’s avonds live entertainment kan bijwonen.

van PéPéTéVé. Wie geen last heeft van hoogtevrees, kan hier een spectaculaire vrije val maken van wel 10 meter: de Big Swing. Blijf je liever met beide voeten ste­ vig op de grond, dan vormt het minigolfter­ rein een veilig en leuk alternatief. Het subtropische zwembad Aqua Mundo staat natuurlijk garant voor de ultieme waterpret. Bij mooi weer zijn er ook gezel­ lige wandel­ en fietsroutes te ontdekken in de omgeving.

Kamperen in het groen Wie liever kampeert kan kiezen voor één van de vele campings op maat van de hele familie. Je kunt er spetteren en plonzen in de zwembaden, klauteren op de speeltui­ gen, ravotten in het bos, … De Limburgse campings zijn voorzien van alle comfort en van verzorgd sanitair.

prAKtiScH Meer info vind je op www.toerismelimburg.be

in vrije val op de Big Swing Center Parcs Erperheide in Peer is de place to be voor actie en waterpret. In de indoor speelwereld BALUBA kunnen kinderen schuimballen schieten, met elektrische au­ tootjes rondtoeren en optredens bijwonen

Limburg 25


Genieten van rust en natuur

Ontspan langs de Maas Het Maasland praktisch Alle praktische info vind je in de gratis Ontdekkingsgids van het Maasland die je kunt bestellen via www.toerismelimburg.be of kunt afhalen bij de lokale toeristische infokantoren. Fluisterbootjes en kampeervlot: www.dewissen.be. Kruinenpad: www.maasmechelen.be

Water, het staat bekend om zijn rustgevend effect. Een kabbelend beekje of een brede stroom, een stil meer of een uitgestrekte oceaan, allemaal hebben ze dezelfde kalmerende werking. En precies daarom is het Maasland, helemaal in het oosten van Limburg, de plek waar alle stress meteen van je afglijdt. Hier strekt de Maas haar armen uit door het landschap en oefent haar aantrekkingskracht uit op alles wat leeft: vogels, vissen, planten, bomen, kruiden, …

Als een baron in de bomen In Eisden ontdek je de natuur op een heel andere manier. Via het Kruinenpad wandel je letterlijk tussen de toppen van de bomen. Het Kruinenpad loopt door natuurgebied Het Greven met zijn talrijke bronnen. Het is 181 meter lang en gemakkelijk toeganke­ lijk voor rolstoelgebruikers en ouders met kinderwagens. Hoe het komt dat je hier door de toppen van de bomen kunt wan­ delen? Door de vroegere steenkoolmijnen is het landschap hier tien meter onder het oorspronkelijke peil verzakt.

Ssssst…een fluisterbootje

Wakker worden zonder specifiek plan, een hele dag genieten van de omgeving, luisteren naar de stilte van het landschap. Er zijn nog plekjes waar dat lukt, en sommige moet je niet ver gaan zoeken. Limburg is de groenste provincie van Vlaanderen. Doe zuurstof op in de bossen van de Limburgse Kempen, laat je meevoeren langs de meanderende Maas, ontdek de weidse fruitlandschappen in Haspengouw en klim tot het hoogste punt van Vlaanderen in de Voerstreek.

26 Limburg

Zin om het leven in en rond de Maas eens op een andere manier te ontdekken? Dan is een tocht met een fluisterbootje een aanrader. De bootjes worden elektrisch aangedreven en hebben hun naam te danken aan hun vermogen om geruisloos over het wateroppervlak te navigeren. Zo kun je ongemerkt de talrijke watervogels bewonderen en verstoor je de rust van de omgeving niet. Onderweg zie je kleur­ rijke kruiden en prachtige landschappen, terwijl je naar het rustige gekabbel van de rivier luistert. Je kan zelfs een picknick­ arrangement bestellen met eten, drankjes, een deken en een verrekijker om zeldzame dieren en planten mee te spotten. Als je wil, kan je ook aanmeren in het natuurgebied Kerkeweerd voor een wandeling boordevol schitterende panorama’s.

Waad doorheen de rivier De Maas is een regenrivier. Dat betekent dat ze bij felle regen uitzet en dat je in droge periodes de rivier op sommige plaatsen te voet kan oversteken. Rondom de rivier vind je een gevarieerd landschap met rivierarmen, grindbanken, oeverwallen

en stroomgeulen, waar vele planten- en diersoorten leven. In dit wilde natuurgebied kan je eindeloos struinen, zonder echt verloren te lopen. Alle wandelingen zijn opgevat als lussen, en in beide richtingen bewegwijzerd. Wie houdt van wat afwisse­ ling, moet zeker ook een bezoekje brengen aan de charmante Maasdorpjes in de vallei (meer info: zie pagina 39).

Kruidenparadijs Door overstromingen werd op de oevers van de Maas een voedzame sliblaag afgezet, de perfecte bodem voor kruiden. Door de eeuwen heen kwamen er heel wat uitheemse kruidenzaden mee met de rivier. Daardoor vind je hier vandaag een mix van inheemse en uitheemse kruiden die goed gedijen dankzij het slib en het microklimaat. Je vindt de kruiden onder meer in het Maaslandse kruidenzout dat in sommige restaurants op tafel staat. Dat is een mengeling van zeezout, peper, laurier, tijm, salie, wilde marjolein en groot kaas­ jeskruid. Op sommige plaatsen kan je ook proeven van de Maaslandse kruidenthee, met walstro, wilg, vlier, wilde marjolein, koningskaars en andere kruiden.

Logeren op een vlot Wie niet genoeg kan krijgen van de rust, kan middenin de natuur blijven slapen op een vlot. Al dobberend op de Maas zie je de zon op- en ondergaan, terwijl af en toe een watervogel voorbij vliegt. Je bereikt je slaapplaats met je kano vanaf de oever van de rivier in het natuurgebied Negenoord. Het vlot is een stevige constructie van boomstammen, met een vaste overkap­ ping. Alles wat je nodig hebt, vind je in de drijvende kampeerhut: kampeermatrassen en –stoelen, een lampje en een gasbran­ der. Hier waan je je echt even alleen op de wereld.

Limburg 27


Genieten vAn ruSt en nAtuur

10 FietS tipS

5. Plan je route online Je kunt je route ook online uitstippelen via de routeplanner op www.toerismelimburg. be/fietsen. Alle paden van het fietsroute­ netwerk zijn in het systeem opgenomen.

3. Huur een fiets …

S J i d A r A FietSp

G r u B LiM

1. Verhalenfluisteraar als ultieme gids De Verhalenfluisteraar is een systeem waarmee je op je eigen mp3­ of mp4­ speler, iPod of iPhone, Playstation Portable, gsm of smartphone fietsroutes kan bele­ ven. Onderweg krijg je geluidsfragmenten, verhalen of een streepje muziek te horen, soms begeleid met videobeelden. Als je geen smartphone met gps­functie hebt, dan tonen bordjes langs de route waar je welk fragment kan afspelen. Een handig kaartje geeft ook aan hoe de route loopt. Info en route gratis downloaden: www.toerismelimburg.be

Geen zin om je eigen fiets mee te sleuren, maar wel om een fietstocht te maken in de prachtige Limburgse natuur? Geen nood! Toerisme Limburg stelt hybride huurfietsen ter beschikking met zeven versnellingen en dat in twee maten. Het gaat om kwalita­ tieve modellen die elke twee weken een grote onderhoudsbeurt krijgen en dus tiptop in orde staan. Je kunt ze huren in de fietsonthaal­ en servicepunten en in de sta­ tions van Hasselt, Sint­Truiden en Genk. Info en reservering: 0800 96 96 7 (optie 2)

2. Themafietsbox

4. ... of creëer je eigen fiets

Deze mooie box bundelt de zes Limburgse themafietskaarten. Zo kun je fietsen tussen bloesems en fruit of van kasteel tot kasteel in Haspengouw, het plezante platteland van de Limburgse Kempen verkennen, fietsen door het enige Nationaal Park van Vlaande­ ren, je onderdompelen in een gebied met meer dan duizend vijvers, of lekker vlak peddelen langs de Maas van het ene pit­ toreske Maasdorpje naar het andere. Leuke extraatjes zijn de speciale routekaartjes voor de Knooppunter en de voordeelbon­ netjes waarmee je extra verwend wordt in de fietscafés. Prijs: € 9,50; te koop bij de Standaard Boekhandel, de Limburgse toeristische infokantoren of via www.toerismelimburg.be

Creatieve fietsenkenners kunnen tegen­ woordig online hun eigen droomfiets samenstellen. Bijvoorbeeld bij het Neder­ landse merk Koga. Je wordt stap voor stap begeleid bij de opbouw van je fiets, zodat je de keuzes maakt die bij jou passen. Alle fietsen krijgen een leuke kleurencombina­ tie. Als kers op de taart kun je ook je naam of motto op de fiets laten graveren. Info: www.koga-signature.com

Je duidt op de kaart aan hoe je wil rijden en de planner berekent automatisch de beste route. Je krijgt bovendien meteen een korte omschrijving van de interessante plekken onderweg. Er staan ook uitgestip­ pelde themaroutes op de website. Eens je een route gekozen hebt, kun je ze afdruk­ ken of inladen in je gps­toestel. Je kunt de route achteraf ook delen met vrienden via de website. Online routeplanner: www.toerismelimburg.be/fietsen

Fietscafé

rg.be

www.toerismelimbu

Fruitfietsroutes

Snoer van

€2

€2

2011 Van MaasdorpjesNationaal Park Hoge Kempen

€2

6. Houd halt in fiets­ logies en ­cafés Limburg telt meer dan 160 fietsvriende­ lijke cafés. Dat zijn horecazaken die op

28 Limburg

7. De Knooppunter De fietsroutes van het fietsroutenetwerk zijn via knooppunten met elkaar verbonden. De Knooppunter is een handig water­ en winddicht toestelletje dat je vlot op je fietsstuur plaatst. De speciale routekaartjes met een opsomming van de knooppunten passen als gegoten in dit toestelletje. Je vindt deze routekaartjes o.a. bij de verschil­ lende themafietskaarten van Limburg. Zo volg je op elk moment je reisweg in één oogopslag. Te koop bij de Standaard Boekhandel en in tal van horeca en toeristische diensten. Info: www.knooppunter.com

Wie een comfortabele fietsvakantie wil beleven, heeft ook aangepaste fietskleding

bloesem tot oogst

nodig. Ook al zijn er weinig echte kuiten­ bijters in het Limburgse landschap, toch doet een comfortabele broek en ademend T­shirt wonderen voor je fietsprestaties. Tal van merken, zoals The North Face of Vaude verkopen aangepaste fietsoutfits. Je hoeft daarom geen aansluitend fietspak in felle kleuren aan te trekken, er bestaan ook ca­ sual shorts met uitneembaar binnenbroekje met zeem dat discreet extra comfort biedt. Een kleine fietsrugzak met ingebouwde watervoorziening is een handige compag­ non bij lange tochten. Info: www.thenorthface.com, www.vaude.com

9. Voor wie de conditie wil verbeteren

8. Kies een comfy outfit

voluit Lim vol voluit Limbu uit Lim bu rge rgen n burgen

Fietsroute 2011

maximaal één kilometer van het fietsrou­ tenetwerk liggen. Je herkent ze aan hun fietslabel. Behalve een fris drankje of een lekkere hap bieden die cafés ook een goede fietsenstalling, propere toiletten, een EHBO­kit en een fietsreparatieset. Fietslogies liggen dan weer op maximaal vijf kilometer van het fietsroutenetwerk en hebben ook alles in huis om fietsers een aangenaam verblijf te bezorgen: een gratis overdekte en afgesloten fietsenstalling, een reparatiekit, EHBO­koffer, fietsinfo… Je vertrekt er ’s morgens bovendien met een stevig fietsersontbijt achter de tanden. Overzicht fietscafés en -logies: www.toerismelimburg.be

Recreatieve fietsers kunnen een beroep doen op een fietscomputer, zoals de Polar CS100, om hun conditie te verbeteren. Die fietscomputer geeft uiteenlopende gegevens gaande van je snelheid tot je hartslag. Dankzij de combinatie van die twee elementen kun je steeds fietsen in een aanbevolen hartslagzone. Met het grote display en makkelijke interface kan je de Polar CS100 snel en veilig bedienen. Info: www.polarbelgium.be

10. De klassieker: fietskaart fiets­ routenetwerk Limburg Deze fietskaart op schaal 1:65.000 geeft een volledig overzicht van het Limburgse fietsroutenetwerk. Dat telt ondertussen meer dan 2000 km knoop­ puntroutes. De kaart vermeldt alle routes, de knooppunten met onderlinge afstanden, straatnamen, stations, parkings, fietsont­ haal­ en servicepunten, centrumverbindin­ gen, picknickplaatsen, hellingen, veerpon­ ten en onverharde wegen. De kaart bevat ook een fietsinfoboekje met een overzicht van de fietsvriendelijke cafés en logies. Prijs: € 9,50; te koop bij de Standaard Boekhandel, bij de Limburgse toeristische infokantoren en via www.toerismelimburg.be

Limburg 29


Genieten vAn ruSt en nAtuur

Ontsnap naar de Voerstreek Pure stilte en natuur, daarvoor moet je in de Voerstreek zijn. Haar glooiende landschap met weidse vergezichten ademt rust uit. Hier vind je ook de hoogste punten van Vlaanderen. De streek wordt hierdoor wel eens het ‘zolderkamertje’ van Vlaanderen genoemd. De zes kerkdorpjes van Voeren tellen samen amper 4.300 inwoners en meer dan een kwart van de streek bestaat uit natuurreservaat. Je ontdekt de Voerstreek het beste via het wandelroutenetwerk of het fietsroutenetwerk Limburg.

de vOerStreeK prAKtiScH Alle praktische info vind je in de gratis Ontdekkingsgids van de Voerstreek die je kunt bestellen via www.toerismelimburg.be of kunt afhalen in het bezoekerscentrum van de Voerstreek. Hier vind je ook alle info, kaarten, wandel- en fietsroutes om de regio te verkennen. Je kunt er van maandag tot vrijdag terecht tussen 9 en 17 uur, op andere dagen van 10 tot 17 uur. Surf voor meer info naar www.voerstreek.be of www.toerismelimburg.be

Wandelroutes voor iedereen De beste manier om de Voerstreek op en top te beleven is te voet. De Voerstreek telt in totaal vijf natuurgebieden die je het beste ontdekt via het wandelroutenetwerk. Deze wandelpaden monden telkens uit in knooppunten, waaruit weer nieuwe wandel­ paden vertrekken. Net zoals het Limburgse fietsroutenetwerk. De kinderen kunnen trouwens gerust mee: voor hen werden er

natuurspelen uitgedokterd waarmee ze op een leuke manier de omgeving ontdekken. Er zijn ook aangepaste wandelroutes voor wie minder mobiel is, zoals ouders met kin­ deren in buggy’s of rolstoelgebruikers. Wie houdt van een geanimeerde wandeling, kan eropuit trekken met een gids. Die neemt je ‘s zomers mee om de natuur te ontdekken tijdens een avondwandeling.

puur natuur en oorverdovende stilte De Voerstreek staat ook bekend om zijn zeldzame planten­ en diersoorten. Om dassenburchten te zien moet je naar het elf hectaren grote natuur­ gebied van de Berwijn, of naar het natuurgebied Alserbos. Een deel van dat laatste natuurgebied is bovendien opengesteld als speelbos. Een van de mooiste natuurgebieden is dat van Veurs, waar orchideeën bloeien op de kalkgronden. Ook in het natuurreservaat Altenbroek vind je een schat aan planten­ en diersoorten. Maar het is vooral de ideale

plek voor een authentieke stilte­ervaring: er werd een stiltegebied afgebakend van Altenbroek tot ’s­Gravenvoeren. Hier ben je even helemaal weg van de wereld. Je hoort er letterlijk niets, behalve dan een fluitende vogel of het zachte geritsel van bladeren.

Kom tot rust in pittoreske kerkdorpjes Behalve een aaneenschakeling van natuur­ reservaten is de hele Voerstreek ook een monumentenpark met meer dan 120 geklasseerde kastelen, kerken, vakwerk­ huisjes, dorpspompen, grafkruisen en kapelletjes. Je kunt ze bewonderen in de zes kerkdorpjes die sa­ men de fusiegemeente Voeren vormen. Samen beslaan ze een opper­ vlakte van 50 vierkante kilometer. Nochtans wonen er amper 4.300 mensen in alle dorpjes samen. Hier wordt nog geleefd in harmonie met de natuur en het landschap. Precies dat soort leven waaraan een rust zoekende toerist behoefte heeft.

‘ elk van de voerdorpjes heeft zijn eigen specifieke karakter.’

04 Limburg 30

Elk van de voerdorpjes heeft zijn eigen specifieke karakter. Om de dorpjes te ontdekken bestaan er themawandelingen en monumentenpaden langs de mooiste plekjes van Voeren. Je kunt er ook naartoe snorren met een Vespa of een van de speciaal uitgestippelde autoroutes volgen of met de elektrische fiets het glooiende landschap bedwingen.

Stroop, streekbier en ander lekkers Voel je na een paar kilometer stappen of fietsen de behoefte om de innerlijke mens te versterken, blijf dan vooral waar je bent.

Want ook op culinair vlak is de Voerstreek een topper. Een absolute aanrader is de forel op Voerense wijze die je vrijwel overal in de streek kan proeven. Voor vleeslief­ hebbers is er de Voerense trip, een lokale specialiteit die wat doet denken aan bloed­ worst. Bij elke hap hoort ook de juiste tap, bijvoorbeeld Rick’s Bier, een streekbier dat op smaak wordt gebracht met ambachtelijk gestookte stroop. En niet te versmaden als afsluiter is het Voerdrupke mit sjlieërkreke, een lichte jenever van 22 graden die wordt gestookt met sleedoornpruimpjes, uit de Voerstreek natuurlijk.

Authentiek logeren Typisch voor de Voerstreek zijn de authen­ tieke vakwerkhuizen in silex. De gebouwen dateren uit de 18de of begin 19de eeuw. Naast silex bestaan ze uit natuursteen, eiken of essen balken, hazelaar­ en wilgentwijgen, stro, leem, kalk en zelfs paardenhaar. Een aantal vakwerkhuisjes zijn omgebouwd tot vakantielogies. Een aanrader voor wie van sfeer en gezelligheid houdt.

Limburg 31


10 WAndeLtipS 4. Vijvergebied De Wijers

In het midden van de provincie ligt het vijvergebied De Wijers met zijn meer dan duizend vijvers. Het is dé plek waar dierenliefhebbers zeldzame soorten kunnen spotten. Je ontdekt de streek via zeven wandelgebieden. Tochten starten o.a. vanuit Bokrijk, Hengelhoef, Kelchterhoef, Domein Bovy of Camping Holsteenbron. Wandelkaarten: € 1,50, wandelbox: € 5, www.rllk.be

1. Bosland

In Bosland ontdek je het grootste bos van Vlaanderen en trek je door de Sahara, een unieke miniatuurwoestijn met helderblauwe meertjes in de buurt van Lommel. Kinderen kunnen er spelenderwijs de natuur ontdek­ ken en veilig ravotten in de speelbossen. Wandelkaart Sahara: € 2,50, www.rllk.be Info Bosland: www.bosland.be

2. Stiltepaden Gerhagen

Gerhagen is het eerste officiële stiltege­ bied van Vlaanderen. Aan het Bosmuseum vertrekken twee stiltepaden van 3,5 en 6 km. Je kunt kiezen voor een stiltewande­ ling met gids, een meditatieve wandeling of voor kunstzinnige natuurbeleving. Of leen in het Bosmuseum een stilterugzakje vol mooie teksten, opdrachten en stille hulpmiddeltjes en ga in je eentje op pad. Wandelkaart: gratis; ook te downloaden via www.tessenderlo.be

➊ ➋

➌ ➍

➒ 32 Limburg

3. Op een mijnterril

Een terril is een heuvel die door de mijnin­ dustrie ontstaat. Het is een ophoping van stenen en grond uit de mijnbouw. Deze ondergrond is de vruchtbare bodem voor een unieke fauna en flora. Beklim de terrils in Beringen of Zolder en vergaap je op de top ervan aan een weids, onvergetelijk vergezicht over de streek. Info: Toerisme Beringen: 011 42 15 52 Toerisme Heusden-Zolder: 011 80 80 88

5. De oevers van de Maas In het Maasland kun je door het veelzijdige landschap langs de Maas wandelen. Tus­ sen een wirwar van oude stroomgeulen en afgesneden meanders vallen allerlei soor­ ten watervogels te spotten. De Maasvallei kent ook een rijke culturele geschiedenis als handelsgebied. Getuigen daarvan zijn de historische steden zoals Maaseik en Maastricht, en het pittoreske snoer van Maasdorpen langs de rivier. Wandelkaarten Maasvallei en dorpswandelingen: vanaf € 1,50, www.rlkm.be

Genieten vAn ruSt en nAtuur 8. Omringd door mergel

Het mergelland is de streek die in de tv­ serie 'De Smaak van De Keyser' prachtig in beeld kwam. Langs de wandelroutes struin je door een fascinerend landschap met vergezichten en mergelvalleien. Duik ook onder in de eeuwenoude mergelgrotten van Kanne en laat je betoveren door de muur­ schilderingen van voorhistorische dieren. Wandelkaart Sint-Pietersberg: € 1,50, www.rlh.be

6. Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een groot aaneengesloten natuurgebied in hartje Limburg, waar je urenlang kan ronddwalen door paars bloeiende heide en bossen, langs vijvers en vennen of waar je hoge toppen kunt beklimmen naar einde­ loze vergezichten. Laat je begeleiden door een Ranger en ontdek tal van zeldzame planten en dieren. Je start best vanuit één van de vijf toegangspoorten. Wandelkaarten: € 2, wandelbox: € 10, www.nationaalpark.be

7. Langs kastelen en boerenerven

In tien greenspots door Haspengouw, de fruitregio van Limburg, ontdek je prachtige vierkantshoeves en romantische kastelen ingebed in het glooiende landschap. De ideale mix van natuur en cultuur. Wandelkaarten greenspots: € 2, www.rlh.be

9. Tussen bloesems en fruit

Vier wandellussen voeren langs boom­ gaarden, fruitbedrijven en veilingen. Geniet van de bloesems in de lente of proef van het verse fruit van de zomer tot de herfst. Lekker én gezond wandelen! Fruitwandelkaart: € 2, www.toerismelimburg.be

10. Stilleven in de heuvels

Een Vlaams­Limburgs buitenverblijf aan de overkant van de Maas. Zo zou je de unieke Voerstreek kunnen beschrijven. Stippel een knooppuntenroute uit langs de glooiende natuurgebieden, de pittoreske Voerdorpjes, holle wegen en kapelletjes. Kaart wandelnetwerk Voerstreek: € 8, www.voerstreek.be

➐ ➑ ➓

Limburg 33


Genieten vAn ruSt en nAtuur

Een zonnige dag in het Nationaal Park Hoge Kempen Het Nationaal Park Hoge Kempen is het eerste Nationaal Park van Vlaanderen. Het telt 5700 hectare puur natuur, wat overeen komt met 11.000 voetbalvelden bos en natuur. Het Nationaal Park ontdek je best vanuit een van de vijf toegangspoorten. Aan elke poort kan je het park op een andere manier ontdekken en vind je informatie over wandelingen en activiteiten. Wij trokken op een zonnige weekdag naar de Lieteberg in Zutendaal om er het Blotevoetenpad uit te proberen en maakten er een smaakwandeling met een rasechte Ranger.

Zomerse topper: het blotevoetenpad Om optimaal te genieten van je wandeling kies je best een weekdag uit voor je tocht over het blotevoetenpad. Tijdens zomer­ weekends is deze wandeling erg populair. “Het blotevoetenpad is echt een zomerse topper”, legt Raymond Lambie, coördinator van het bezoekerscentrum, ons uit terwijl we onze schoenen uittrekken om ze op te ber­ gen in de lockers aan de ingang. “Het is een originele en afwisselende wandeling, en ie­ dereen kan ze aan. Er is niets heerlijkers dan in de zomer op je blote voeten rond te lopen, alleen is dat niet overal even ongevaarlijk. Maar dit pad wordt elke dag onderhouden, je zal je hier dus niet bezeren.”

Gerustgesteld beginnen we aan onze tocht. In het begin voelt het wat vreemd om zonder schoenen over een bospad te wandelen, maar het gevoel van aarde onder onze voetzolen is best aangenaam. We merken een duidelijk verschil in temperatuur tussen de verschillende soorten ondergrond en onze voeten worden geprikkeld door de verschillende structuren. Boomstammen worden afgewisseld door een strook met keien, we wandelen over de houten balk van een loopbrug, volgen de weg doorheen een labyrint en komen daarna op een open plek. Op hoge houten banken kan je de benen even laten bungelen en uitrusten terwijl je geniet van de zon. Wat verderop biedt de uitkijktoren ons een prachtig uitzicht over het

Nationaal Park. En dan komt het leukste stuk van de wandeling: de befaamde modder­ poel. Tot halverwege onze knieën zakken we weg in de dikke brij terwijl we ons een weg naar de overkant banen. De opgedroogde laag modder aan onze voeten en kuiten kunnen we er verderop weer afspoelen in de beek met fris stromend water. “De meeste mensen stappen er onderweg wel uit om eventjes op te warmen”, geeft Raymond toe. En dan komen we aan het einde van de gevarieerde, speelse en originele wandeling. We hebben er zowaar honger van gekregen.

prAKtiScH Het Nationaal Park verken je best vanuit één van de vijf toegangspoorten: • Station As, As: sporen en fietsen door de mijnstreek • Mechelse Heide, Maasmechelen: wandelen op grote hoogte • Lieteberg, Zutendaal: insecten leven op blote voet • Kattevennen, Genk: dromen van de Cosmos • pietersheim, Lanaken: prinsheerlijk spelen door de tijd www.nationaalpark.be

picknick in het park In het Nationaal Park vind je gezellige pick­ nickbanken met zicht op de mooie natuur. In het stralende zonnetje genieten we van een picknick met een selectie van Limburg­ se streekproducten. Een vers broodje met belegen Breugelkaas. Dat is een gouda­ kaas die in het Noord­Limburgse Peer am­ bachtelijk wordt gerijpt. En een broodje met heerlijke geitenkaas van de Holhoornhoeve en perensiroop uit Haspengouw. Hierbij past een glaasje rode wijn. De laatste jaren hebben de Limburgse wijnen een stevige reputatie opgebouwd. Dat bewijst de rode wijn van het Maaslandse Aldeneyck. Na een wandeling mag een dessert wel: een stukje ambachtelijke chocolade van Bonaparte en last but not least een stukje echte Limburgse appelvlaai. Limburg valt voorlopig alvast erg in de smaak. Via drie uitgestippelde lussen geniet je van de prachtige natuur en ontdek je de mburgen voluit Li e out tsr attracties aan de toegangspoorten. Je Fie kunt de drie routes ook combineren tot één grote lus rond het park. De kaart kost € 2 en is te koop bij de lokale toeristische infokantoren. Alle themafietsroutes van Limburg zijn ook gebundeld in een fietsbox (zie pagina 28). 2011 Hoge Kempen Nationaal Park

Smakelijke wandeling met een parkranger Over smaken gesproken: na de middag hebben we afgesproken met een Ranger, een natuurgids die ons letterlijk van de natuur zal laten proeven. Het Nationaal Park organi­ seert themawandelingen met een Ranger als deze op vaste momenten, maar je kan er ook een inhuren voor een wandeling naar keuze. “Je reserveert dan best vooraf, zodat we de route kunnen afstemmen aan de behoeften van het gezelschap”, vertelt de hoofd­ ranger André Mulders. “In principe kan je al een Ranger reserveren voor een familie van vier personen, maar vaak zijn het groepen vrienden, collega’s, of zelfs gasten van een trouwfeest. We passen de wandeling dan aan naargelang hun interesse. De smakenwan­ deling die we nu gaan doen, kan je zelf op 19 juni zonder te reserveren komen testen.”

proef de paarse heide

‘ Limburg is

Leo Swarts is onze sympathieke persoonlijke Parkranger voor vanmid­ niet alleen dag. Een natuurmens in hart en nieren die zichtbaar plezier heeft in zijn de ideale job. “Stilzitten is niets voor mij. Stappen in de natuur, alles leren over de streek om te planten en de dieren die hier leven, daar geniet ik echt van. En het is genieten van fantastisch dat ik dat kan delen met anderen.” Ranger Leo begint de wandeling met een dreupke dat gedistilleerd werd de natuur, uit heidekruiden. Typisch voor de regio want in augustus en september het smaakt kleurt die heide grote delen van het Nationaal Park helemaal paars. Leo haalt een fles Heidebitt boven, een Hasseltse brandewijn met een geurig ook heerlijk.’ aroma. We krijgen allemaal een bekertje om te proeven. “In één keer opdrinken”, draagt hij ons op, “dan voel je het branden tot het beneden is.” Straf spul, maar wel met een lekker zoet smaakje.

pitten en dennenappels Terwijl we onze tocht voortzetten, geeft Leo ons uitleg bij de planten en dieren die we tegenkomen. We stoppen bij de grove den, een naaldboom die typisch is voor het park. We krijgen een snoepje met dennensmaak en proeven ook pijnboompitten, zij het dan uit een doosje. “De pitten uit deze dennenappels zijn veel kleiner dan wat uit het zuiden wordt ingevoerd, maar hun smaak is vergelijkbaar”, legt hij uit. Onderweg komen we ook voorbij plekjes die zich op het traject van de stiltewandeling bevinden. “We hebben de route bewust zo uitgestippeld om mensen bewust te maken van hoe we stilte en geluid ervaren. Dan stoppen we bijvoorbeeld bij deze boom, met zijn gladde schors, en leggen we er een stethoscoop tegenaan om naar de sapstromen te luisteren.” Alweer hebben we iets bijgeleerd. Lim­ burg is niet alleen de ideale streek om te genieten van de natuur, het smaakt ook heerlijk.

€2

34 Limburg

Limburg 35


Vier verborgen schatten 1. De Mergelgrotten In de omgeving van Riemst en Maastricht zorgt het gele mergelgesteente voor een glooiend landschap. Hier tref je een verborgen schat aan. Letterlijk. Onder de grond schuilt een imposant doolhof van gangen en grotten.

300 km grotten

Bouwstenen met een geschiedenis De mergel, het gesteente waarin de grotten zijn uitgehakt, werd meer dan 70 miljoen jaar geleden afgezet. Het bestaat uit klei en kalk. In de Romeinse tijd werd mergel gebruikt als bouwsteen voor stadsmuren, kloosters en kerken. Zo ontstond in de loop der eeuwen een enorm doolhof van gangen en galerijen.

De indrukwekkende mergelgroeve van Kanne telt 300 kilometer gangen. Je ziet er hoe de blokken mergel werden bovenge­ haald en welke fossielen en muurschilde­ ringen in de grotten werden gevonden. De temperatuur in de gangen blijft constant tussen 12 en 14 graden en de luchtvoch­ tigheid altijd tussen 95 en 98 procent. Ideaal om champignons te telen. Vandaag kan je hier dan ook de laatste ondergrond­ se champignonkwekerij van Vlaanderen bezoeken. Grotchampignons herken je aan hun grijsbruine kleur. Ze zijn wat steviger en droger dan gewone champignons. Van smaak zijn ze net iets pittiger en vleziger, maar je kunt ze gebruiken in dezelfde gerechten als gewone champignons.

2

3

4

Meer inFO www.toerismelimburg.be/mergel of in de gratis Ontdekkingsgids van Haspengouw die je kunt bestellen via www.toerismelimburg.be of kunt afhalen bij de lokale toeristische infokantoren. van Zichen­Zussen­Bolder kan je een vleermuizenreservaat bezoeken. Verderop in de grotten rijpt de grottenkaas, een kaas die zijn specifieke smaak dankt aan het grottenbier waarin het gewassen wordt.

verken het Mergelland Het Mergelland kan je op meerdere manie­ ren ontdekken. Zes wandellussen loodsen je doorheen het landschap. De blauwe route vertrekt in het centrum van Kanne, loopt tot aan de mergelgrotten, het fort van Eben­Emael en terug. De bruine route leidt tot op het fort naar een adembenemend uitzicht over de Maasvallei. Maar je kunt ook een scooter huren met een tripy­gps. Dat is een elektronisch roadbook dat uit­ gewerkte routes en interessante plaatsen bevat.

vleermuizen en grottenkaas Door de constante temperatuur zijn de mergelgrotten voor vleermuizen een ideale plek om te overwinteren. In de grotten

recept Bruschetta met grotchampignons In deze eenvoudige bereiding komt de smaak van de grotchampignons helemaal tot zijn recht. Het enige wat je nodig hebt, is een bakje grotchampignons, enkele sneetjes oud (stok-) brood, knoflook, olijfolie, peterselie en peper. Wrijf de sneetjes brood in met een door midden gesneden teentje knoflook. Rooster het daarna in de oven, grillpan, of broodrooster en sprenkel er wat fijne olijfolie over. Leg op elk sneetje een paar plakjes grotchampignons en werk af met peterselie en vers gemalen peper. Heerlijk bij een zomers aperitief!

36 Limburg

1

2. Limburgs design is hot Stockmansblauw op c-mine

tafeltennispallet of spiegel

Jeansstoel en partystyling

C­mine in Genk is gehuisvest in de voormalige steenkoolmijngebouwen van Winterslag. Het functioneert als centrum voor creatie, cultuur en toerisme. Onder meer Piet Stockmans nam er zijn intrek. Zijn studio is gespecialiseerd in porse­ leinhandwerk. Zo maakt hij porselein voor de gedekte tafel, dat wordt verdeeld naar design­ en museumwinkels over de hele wereld. Onder de noemer Stockmansporse­ lein maakt hij porseleinen ontwerpen voor verschillende designers. Tot slot ontwerpt hij ook porseleinen serviezen en juwelen die industrieel geproduceerd worden. Zijn creaties herken je aan hun bijna transpa­ rante breekbaarheid, hun sobere vormen en aan het typische Stockmansblauw. Je kunt zijn atelier bezoeken. Reserveren via www.pietstockmans.com

Michaël Verheyden is gespecialiseerd in lederen tassen en accessoires en won begin dit jaar de Wallpaper Design Award met het ontwerp “O”. Dat is een lederen handspiegel die de contouren heeft van een tafeltennispallet. De spiegel zelf heeft de vorm van de letter O. In 2009 kreeg hij ook al de Henry Van de Velde Award voor Jong Talent, een belangrijke erkenning in de Vlaamse designwereld. Hoewel hij zich vooral toelegt op de productie van zijn interieurcollectie en accessoires, maakt hij ook installaties, richt hij tentoonstellingen in en ontwerpt hij meubels en interieurs. Meer info: www.michaelverheyden.be

Jeff Rutten ontwerpt vooral meubels. Zijn eerste bekende stuk was de zwembadzetel ‘Eureka’, waarop je met z’n tweeën tegelijk kan zitten. Hij ontwierp ook een jeansstoel voor Lee Cooper met het idee dat je je oude jeans nooit hoeft weg te gooien en er voor altijd letterlijk in kan blijven zitten. Rut­ ten richtte enkele jaren geleden samen met Patrick Reuvis ook b­allroom op, waarmee hij totaalconcepten op het vlak van party­ styling creëert. Daarmee mocht hij onder meer het artiestendorp op Pukkelpop en de backstage van Tommorowland inrichten. Meer info: www.jeffrutten.be of www.b-allroom.be

KunSt in BOrGLOOn-HeerS

tip

Vanaf 29 april strijkt het kunstproject Z-OUT neer in Borgloon en Heers onder de naam Pit. Het wordt gecoördineerd door het Hasseltse kunstencentrum Z33. Over een afstand van 15 kilometer langs de fiets- en wandelroutes worden een zevental kunstwerken geplaatst. Een eerste werk van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh wordt vanaf eind april geïntegreerd in het landschap. Met gestapelde platen bouwen ze een typisch Haspengouwse kerk. De Nederlander Dré Wapenaar brengt een kunstwerk met tenten in de bomen op de weg naar Hex en de Limburgse kunstenaar Fred Eerdekens brengt poëtische teksten aan in het landschap. Ook zijn er een aantal tijdelijke werken. Meer info: www.z33.be/z-out

Limburg 37


Vier verborgen schatten

1

2 Meer inFO

cuLtuurHiStOriScH erFGOed

3. Vijvergebied De Wijers Het Finland van het westen: die bijnaam dankt het natuurgebied De Wijers aan zijn unieke landschap met meer dan duizend vijvers. Dat gebied in het hart van Limburg biedt een thuis aan een heleboel zeldzame dier- en plantensoorten.

Meer inFO

De Wijers is niet alleen natuur, maar ook cultuur. Zo is er de abdijsite Herkenrode, waar je alles ontdekt over het leven in de vrouwenabdij uit de dertiende eeuw. Ook het domein Bokrijk is een aanrader, zeker als je de streek met kinderen bezoekt. Op domein Bovy en domein Kelchterhoef kan je terecht voor allerlei activiteiten. Het Evenementendomein Circuit Zolder is dan weer een walhalla voor autosportliefhebbers. De C-mine-site in Genk weet menig architectuur- en cultuurliefhebber te verleiden met zijn bijzondere mijnmonumenten én de mengelmoes van design en cultuur die het huisvest.

www.toerismelimburg.be of in het gratis programmaboekje Zomerse Zondagen dat je kunt bestellen via www.toerismelimburg.be of kunt afhalen bij de lokale toeristische infokantoren.

Het gebied dankt zijn naam aan het plaatselijke woord voor vijver, namelijk Wijer. Sommige vijvers ontstonden door de ontginning van ijzerhoudende lagen in de bodem en het steken van leem of turf. Maar de meeste werden aangelegd om vis te kweken. Die viskweek onstond wellicht al in de dertiende eeuw rond de abdij van Herkenrode en kende een explosieve toename vanaf 1865 door de Zonhovense viskwekers.

Wandelen langs water Wandelen in de Wijers is een unieke ervaring door het bijzondere landschaps­ karakter van de streek. Momenteel zijn er zeven wandelgebieden in de Wijers. Om het gemakkelijk te maken zijn alle wandelpaden op dezelfde manier bewegwijzerd. Alle wandelroutes vertrekken van een startplaats met parking. Vergeet zeker je verrekijker niet om bijzondere watervogels te spotten!

38 Limburg

4. Zuiderse flair in het snoer van Maasdorpjes Elk Maasdorpje heeft zijn eigen geschiede­ nis en verhalen en bruist ’s zomers van de zonnige activiteiten. Onder de noemer “Zomerse Zondagen” vinden elke zondag in juli en augustus tal van activiteiten en evenementen plaats.

1. Kessenich

1.

Dit charmante dorp grenst aan Nederland. Ooit lag het dorp nog aan de Maas, maar in de loop der tijden verlegde de rivier zijn bedding. Tijdens de Zomerse Zondagen geniet je hier van een à la carte brunch met zicht op de Maasplassen.

2. Maaseik

viskweek

2.

2.

Fietsen rondom vijvers Via het fietsroutenetwerk Limburg ontdek je de streek met de fiets: vier lussen loodsen je door de natuurpracht. Onderweg kan je bovendien ook halt houden bij het erfgoed van het mijnverleden of bij tal van attracties voor het hele gezin. Vind je één fietslus te kort? Combineer dan verscheidene lussen tot één grote ontdekkingstocht in De Wijers. De themafietskaart telt 4 uitgestippelde lussen. Ze kost € 2 en is te koop bij de lokale toeristische infokantoren. Alle themafietsroutes van Limburg zijn ook gebundeld in een fietsbox (zie pagina 28).

4

In het oosten van Limburg boetseert de Maas het landschap en de Maaslandse volksaard. Het resultaat? Een bruisende mix van eigenzinnige natuur, en een pittoresk snoer van Maasdorpjes dat zeker in de zomer bruist van charmante gezelligheid.

www.toerismelimburg.be Water speelt de hoofdrol in De Wijers. Maar liefst 1.175 vijvers, goed voor zo’n 700 hectaren water en riet, bepalen het landschap. Dat is een oppervlakte die even groot is als 1.400 voetbalvelden. In het unieke waterrijke gebied leven tal van zeldzame planten­ en dierensoorten, zoals de ijsvogel en de boomkikker. Die dieren zouden zonder deze streek al lang verdwe­ nen zijn in Vlaanderen.

3

3.

4. 5.

Maaseik is hét culturele hart van het Maasland. De historische gevels in het centrum liggen op wandelafstand. Op het schilderachtige marktplein prijkt het standbeeld de schildergebroeders Jan en Hubert Van Eyck. Ook de Sint­Catharina­ kerk, met het oudste evangelieboek van de Benelux, is niet te missen. Tijdens de Zomerse Zondagen ontdek je met een gids de geheimen van de stad. Je bezoekt dan ook de tentoonstelling Van Eyck in het Capucienenkerkje. Op de Markt geniet je van animatie en muziek.

3. Stokkem Dit was eeuwenlang het centrum van de korverij. Je komt alles te weten over de lokale vlechtkunst in het Maascentrum De Wissen. Je kunt er zelf een poging doen om een mand te vlechten. In het Maascen­ trum loopt ook een tijdelijke tentoonstelling over het Oud Limburgs Schuttersfeest. Door het verschil in prijzen en accijnzen tussen België en Nederland kwam vroeger in de grensstreek een ware smokkelstroom op gang. Nu kan je elke Zomerse Zondag leuke koopjes doen op de Smokkelmarkt.

4. Leut In het charmante en schilderachtige Leut ligt het prachtige kasteeldomein XIIII met zijn uitgestrekt Engels park. Geniet ook van het beschermde dorpsgezicht rond de Sint­Pieterskerk. Het is er heerlijk vertoeven op een terrasje. Op een Zomerse Zondag speel je er een spelletje petanque onder de lindebomen, proef je van de lokale lek­ kernijen of bezoek je de kruidentuin.

5. Oud-rekem Oud­Rekem werd in 2008 verkozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. Het heeft een van de mooist bewaarde dorpskernen in België. Centraal ligt de Groenplaats met perron en de Sint­Pieterskerk, die ook als museum dient. Van het plein vertrek­ ken kronkelende straatjes met bijzondere historische panden. Elke Zomerse Zondag ontdek je Oud­Rekem met een ervaren gids.

per FietS Dankzij het vlakke landschap kun je het snoer van Maasdorpjes perfect verkennen per fiets. Drie fietslussen nemen je mee naar de mooiste Maasdorpjes. Je kunt met de fiets ook de veerpont oprijden en gratis oversteken naar de Nederlandse oever. De themafietskaart telt drie uitgestippelde lussen. Ze kost € 2 en is te koop bij de lokale toeristische infokantoren. Alle themafietsroutes van Limburg zijn ook gebundeld in een fietsbox (zie pagina 28).

Limburg 39


AGendA APRIL

Sage- en volksverhalenwandeling Voeren

Bloesemlounge - Sint-Truiden

16 juli en 13 augustus 2011 Wandeling van twee uur onder leiding van een gids. Info: www.voerstreek.be

1 april ­ 8 mei 2011 Een luxueuze fruitlounge met zicht op de bloeiende fruitbomen. Info: www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Molenfeesten - Kinrooi

Het Glascanvas - Lommel 4 april ­ 25 september 2011 Tentoonstelling in Het Glazen Huis. Info: www.hetglazenhuis.be

Kindernamiddag Breugelhoeve - Peer 13 juni 2011 Leuke plattelandsactiviteiten: ponyritjes, kookworkshops, … Info: www.breugelhoeve.be

Nocturnewandeling - Sint-Truiden 6, 13, 20 en 27 april 2011 Feeërieke avondwandeling in de fruitboom­ gaard. Info: www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Het Dorp - Gert Robijns Sint-Truiden 3 april ­ 30 oktober 2011 Kunstenaar Gert Robijns brengt een eerbe­ toon aan Gotem. Info: Toerisme Sint-Truiden, 011 70 18 18

Bijzondere Nachten! – Sint-Truiden 23 april, 30 april en 7augustus 2011 Breng bij of na zonsondergang een bezoek aan de abdijtoren. Info: www.toerisme-sint-truiden.be

Fruitterras Fruitbedrijf Bex Gingelom 25 april 2011 Gratis rondleiding met hapje en drankje. Info: www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Rondleiding en proeverij SchorpionKortessem 25 april en 2 oktober 2011 Proeverij en rondleiding in de wijngaard. Info: www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Info- en degustatie streekproducten - Alken 25 april 2011 Proef producten van eigen bodem. Info: www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Stroopfeesten - Borgloon 25 april 2011 Gratis rondleiding en proevertjes in de Stoom­ stroopfabriek. Info: www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Bloesemterras - Hoeselt 25 april 2011 Gratis rondleiding met hapje en drankje. Info: www.bloesemfeesten-haspengouw.be

61ste Bloesemwijding Sint-Truiden 25 april 2011 Bloesemwijding gevolgd door volksreceptie en gezellig feest. Info: www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Paaswandeling voor natuurwandelaars - Voeren 25 april 2011 Paaswandeling van de Berg­ en Boswandelaars. Info: www.voerstreek.be

MEI Evermarusfeesten Rutten - Tongeren 1 mei 2011 Eeuwenoude martelarenspel ter ere van Sint­ Evermarus. Info: Toerisme Tongeren, 012 80 00 70

Dauwwandeling, bloesemwandeling bloesemfietstocht en oldtimertocht Diepenbeek 1 mei 2011 De verschillende bloesemactiviteiten in Diepenbeek. Info: Dienst vrije tijd Diepenbeek, 011 35 02 28

40 Limburg

O-parade - Genk

Straattheaterfestival - Genk

Oud Limburgs Schuttersfeest Dilsen-Stokkem 3 juli 2011 Ruim 164 schutterijen en gilden trekken in een Limburgse plaats rond. Info: www.ols2011.eu

1 mei 2011 Kunstzinnige parade in het centrum van Genk Info: UiT in Genk, 089 65 44 80

13 juni 2011 Straattheateracts van verschillende toneel­ groepen. Info: www.bokrijk.be

Landbouwdag - Bilzen

Wandel- en fietsdag - Voeren

Beeldig Lommel

Internationaal Lachfestival Houthalen-Helchteren

14 mei 2011 Wandel­ en fietsdag voor de hele familie. Info: www.vvb.org

De Teutenroute 15 mei 2011 Fietstocht door de Limburgse Kempen. Info: www.teutenroute.be

Zomeropera Alden Biesen - Bilzen 22 mei – 22 juni 2011 Jaarlijks operafestival in openlucht Info: www.zomeropera.be

Opendeur legerbasis Leopoldsburg 22 mei 2011 Word soldaat voor één dag. Info: www.toerismeleopoldsburg.be

Kunstenfestival Circo Paradiso Heusden-Zolder 27 ­ 29 mei 2011 Duik in de wereld van de zeven wereldzeeën. Info: www.heusden-zolder.be

Bokkerieje – Maaseik 29 mei 2011 Fietstocht over 100% autovrije fietspaden, met activiteiten voor het hele gezin Info: www.bokkerieje.org

JUNI Planten-, rozen- en moestuinfestival - Heers 10 ­ 12 juni en 10 ­ 11 september 2011 Toegang tot de tuinen van kasteel Hex. Info: www.hex.be

Sage van de Biesenburcht - Bilzen 12 juni 2011 Het leukste middeleeuws familiefeest van Vlaanderen in Alden Biesen. Info: www.sagebiesenburcht.be

18 ­ 19 juni 2011 Meer dan 40 verschillende voorstellingen in het centrum van Lommel. Info: www.beeldiglommel.be

Genk on stage - Genk 24 ­ 26 juni 2011 Gratis openluchtfestival in het centrum van Genk. Info: www.genkonstage.be

Afro-Latino festival - Bree 24 ­ 26 juni 2011 Het beste uit de tropische wereldmuziekscene op 3 podia. Info: www.afro-latino.be

Basilica Festival van Vlaanderen Tongeren

3 juli 2011 Plattelandsbeurs in Alden Biesen Info: www.bilzen.be

9 ­ 10 juli 2011 Een programma voor de hele familie, met artiesten op wereldformaat. Info: www.lachfestival.be

29e Zandtapijtententoonstelling Lommel 9 juli ­ 28 augustus 2011 Zandkunstenaars maken zandschilderijen. Info: www.toerismelommel.be

Dag van de kers - Borgloon 10 juli 2011 Rondleidingen, fietstochten, demonstraties kersenplukken en kersenschikken,… Info: www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Kersenhappening - Bilzen

24 juni ­ 10 juli 2011 Jong, aanstormend talent in de cyclus kas­ teelconcerten. Info: www.basilica.be

10 juli 2011 Maak kennis met de verschillende soorten kersen. Info: www.bloesemfeesten-haspengouw.be

Dag van de Oude Muziek - Bilzen

Aperitiefwandelingen - Bilzen

26 juni 2011 Bekende en minder bekende experimenten doorheen de muziekgeschiedenis. Info: www.bilzen.be

10, 17, 24, 31 juli en 7, 14, 21 augustus 2011 Maak kennis met de geschiedenis van de landcommanderij en de Duitse Orde. Info: www.alden-biesen.be

JULI Lekkerbekkenmarkt - Peer 3 juli 2011 Streekproductenmarkt op het marktplein. Info: www.toerismepeer.be

Jommeke in Bokrijk - Genk 10 juli 2011 Een dag onvergetelijke activiteiten met Jommeke. Info: www.bokrijk.be

Belgium Rythm ‘n’ Blues festival Peer 16­18 juli 2011 Toonaangevend en legendarisch bluesfestival. Info: www.brbf.be

22, 23 en 24 juli 2011 Wandeltocht, fietstocht en festival met bands en dj’s. Info: www.molenfeesten.be

Geleide zomeravondwandelingen Voeren 27 juli en 24 augustus 2011 Zomerse natuurwandelingen onder leiding van een Voergids. Info: wwwvoerstreek.be

AUGUSTUS Paal op Stelten - Beringen 7 augustus 2011 Jaarlijks festival met verschillende artiesten. Info: www.toerismeberingen.be

Hartbufkespreuve - Maaseik 12, 13 en 14 augustus 2011 Drie dagen lang optredens en proeven van allerlei hapjes. Info: www.hartbufkespreuve.com

Ter Dolen Fietshappening – Houthalen-Helchteren 20 en 21 augustus 2011 Gezins­ en wielertoeristentochten. Info: www.terdolenfietshappening.be

Molenfeesten Elen - Dilsen-Stokkem 27 en 28 augustus 2011 Allerlei activiteiten in en rond de molen in Elen. Info: www.dehoop.be

Candlelight Tour - Kinrooi 27 augustus 2011 Een idyllische tocht met sfeervol verlichte jachten in de avondschemering. Info: VVV Kinrooi, +32 89 56 47 36

Royse Feesten - Meeuwen-Gruitrode 27 en 28 augustus 2011 Een stukje Schotland in Gruitrode, met heuse Highland Games. Info: www.meeuwen-gruitrode.be

Dag van het zand - Lommel 28 augustus 2011 Jaarlijks festival in het teken van zand en glas. Info: www.toerismelommel.be

Maaslandse Gordel 28 augustus 2011 Fietstocht door de gezellige Maasdorpjes en Maaslandse natuur. Info: www.landelijkegilden.be

Limburg 41


Zomerse Zondagen jes in het snoer van Maasdorp

NL

Eindhoven Antwerpen Brugge

Keulen

Brussel

Maastricht

Hasselt

B

Aken Luik

Charleroi

Fiets elke zondag in juli en augustus van het ene evenement naar het andere.

Kessenich

Gent

D

L

F

Rij-afstand tot Hasselt Antwerpen: 50 min. - Brussel: 55 min. - Luik: 35 min. - Aken: 55 min. Maastricht: 35 min. - Keulen: 93 min. - Eindhoven: 70 min.

SMAKeLiJK GrenSGevAL Brunchen aan de Maas

Maaseik

Wil je kans maken op een vakantiecheque voor Limburg ter waarde van € 250? Surf dan snel naar www.toerismelimburg.be/Limburgmagazine en doe mee met de wedstrijd!

in de BAn vAn vAn eYcK

Meer info?

Op www.toerismelimburg.be vind je alle info om je vakantie uit te stippelen. Via deze webstek kun je ook de gratis ontdekkingsgidsen aanvragen. Deze brochures geven je alle praktische informatie per regio. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwtjes en de leukste tips van Limburg? Schrijf je dan in op de gratis e­nieuwsbrief.

Stokkem SMOKKeLMArKt

Het Limburg Magazine gratis in de bus

Limburg november 2010

toberX, september-ok r Antwerpen p408667 Afgiftekantoo ingsnummer PB12/986, Erkenn

Leut

Win een vAKAntie in LiMBurG!

AVE TOERISME

IJKSE UITG

DRIEMAANDEL

LIMBURG

Wil je het driemaandelijkse Limburg Magazine gratis in je brievenbus ontvangen? Stuur deze bon ingevuld terug naar Toerisme Limburg, Universiteitslaan 3, 3500 Hasselt of mail je gegevens naar info@toerismelimburg.be

EDITIE 72

 Dhr

ZuiderS Genieten

 Mevr

Voornaam:______________________________________________ Naam:_________________________________________________

Oud-Rekem OntdeK Het MOOiSte dOrp vAn vLAAnderen

WIN

IE ANT VAK URG EEN R LIMB NAA

ET EROPUITINM N IEND EN Vde R leukste tips ANTIES ZOMERVEATKHELE GEZIN H VspeleOnOen R plonzen N DE GENIET VEANDE LENTE ONTLtuuUr IK rust en na

voor meer info, surf naar www.toerismelimburg.be

Geboortejaar: ____________________________________________ Straat:_____________________________________ nr: ___ bus: __ Postcode: ______________________________________________ Gemeente:______________________________________________ E­mail: ________________________________________________ Je gegevens worden opgenomen in onze verwerking deelnemersbeheer om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Je hebt recht op mededeling en correctie (wet 8.12.92).


Je vakantie start op www.toerismelimburg.be

maak je keuze uit meer dan 650 logeeradresjes !

Limburg Magazine  

In dit magazine vind je een overzicht van de leukste tips voor een weekendje weg of voor een zomervakantie met het hele gezin. In Limburg he...

Limburg Magazine  

In dit magazine vind je een overzicht van de leukste tips voor een weekendje weg of voor een zomervakantie met het hele gezin. In Limburg he...

Advertisement