tip Travel magazine Hrvatska 030 (hrvatsko izdanje) 06/2023 - 05/2024

Page 68

Tekst: Željka Kunštek

.....................................................

© Dubravko Franjin / TZ Baranje

© Mario Đurkić / TZ Općine Bilje - Kopački rit

BARANJA

© Nenad Milić / TZ Baranje

Manifestacije

1

2

3

Jesen na baranjski nacin ˇ Jedinstvena događanja, obilje slasnih okusa i novih doživljaja, odlična zabava - da, to je Baranja!

N

a krajnjem istoku Hrvatske, u carstvu močvare, netaknute prirode, vinorodnih brežuljaka i zanosnih krajolika, obrubljena riječnim rukavcima, prožeta opojnim mirisima i slasnim okusima te nastanjena gostoljubivim domaćinima - čuvarima vrijednog etnološkog blaga, dočekat će vas Baranja. Najbolji recept za doživjeti sve što pruža je uputiti se na neko od brojnih tamošnjih događanja. Sjajna uvertira za uzbudljivu baranjsku jesen su Ribarski dani u Kopačevu (15. - 17.9.2023.). Na toj najvećoj gastronomskoj manifestaciji u Baranji kušajte riblje i lovačke specijalitete, nabavite domaće proizvode i uživajte u obilju dobre glazbe koncertima i kulturno-umjetničkom programu. Istovremeno, na lokaciji SRC Kneževi Vinogradi slavit će se suvremena umjetnost, kreativnost, multikulturalnost i baranjski velikani svjetske škole Bauhaus, u sklopu drugih Dana Baranjskog Bauhausa (16. - 17.9.2023.). Izložbe, predavanja,

.............................................

................................

1 2 4 Vinski maraton; 3 Paprika fest u Lugu posvećen je mljevenoj začinskoj paprici, sastavnom dijelu baranjske gastronomije; 5 Šaran na rašljama.

tzbaranje.hr

-----------------------------------------

-------------------

...............................................................

tzo-bilje.hr

68

© Nenad Milić / TZ Baranje

-------------------

© Nenad Milić / TZ Baranje

----------------------------------

4

5

tipTravelMagazine lipanj 2023. - svibanj 2024.

interaktivne instalacije, mala škola umjetnosti za najmlađe i glazbenozabavni program jamac su odličnog provoda. Vinoljupce će oduševiti 18. Vinski maraton (22. - 23.9.2023.) u Zmajevcu, vinskoj prijestolnici Baranje, i njezinim surducima (strmim, duboko usječenim putevima u planini). Prvi dan rezerviran je za premium vinski maraton na kojem će se, uz bonove, moći kušati premium vina, dok će se drugog dana manifestacija proširiti na cijelo naselje. Koncerti, sajam lokalnih proizvoda i gastronomska ponuda neizostavan su dio i tog događanja. Jeste li znali da Baranja ima svoje "crveno zlato"? Kraljicu baranjske gastronomije - mljevenu začinsku papriku upoznajte i kušajte na Paprika festu u Lugu (30.9. - 1.10.2023.). Upravo je u tom selu najviše proizvođača crvene paprike u Baranji, uglavnom Mađara, koji će vas usput upoznati i sa svojom kulturom i običajima. Razni lokalni proizvodi, domaća hrana i kapljica, ples i pjesma sastavni su dio i te fešte. Na unikatan način Baranja obilježava i završetak vinske berbe. BURE kulture - Wine edition (14.10.2023.) ispričat će vam tajnu najstarijeg vinskog podruma toga kraja - Vinskog podruma Belje. Poslušajte je dok budete pijuckali vrhunske vinske kapi koje su već odavno osvojile svijet. 


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.