tip Travel magazine Hrvatska 030 (hrvatsko izdanje) 06/2023 - 05/2024

Page 20

OTOK MLJET

© Miro Andrić / TZ općine Mljet

Aktivni odmor

3

Stvoren za avanturu Kao što je nimfa Kalipso u mljetskoj špilji zarobila Odiseja, tako će otok Mljet "zarobiti" vas u svojoj ljepoti. Istražite ga aktivno. .......................................

1 Prožurska Luka omiljena je među nautičarima; 2 Pogled s vrha Montokuc prema Solinama u jutarnjim satima; 3 Otok Sv. Marije u Velikom jezeru; 4 Ronjenje do nalazišta amfora.

Slavni oceanolog, istraživač mora i redatelj, Jacques-Yves Cousteau, je nakon istraživanja mljetskog podmorja zaključio da je riječ o jednoj od najljepših ronilačkih destinacija na svijetu.

© Mir

o Andrić / TZ općine Mljet

4

20

tipTravelMagazine lipanj 2023. - svibanj 2024.

P

rema najpoznatijoj otočnoj legendi, onoj o Odiseju i Kalipsi, "... bio je to najljepši otok svih mora i oceana...". Je li uistinu najljepši, procijenit ćete sami, ali Mljet je uvjerljivo najzeleniji i najšumovitiji hrvatski otok. Veći dio otoka okrunjen je titulom nacionalnog parka čiji najpoznatiji dio čine dva prirodna fenomena - slana jezera, Veliko i Malo jezero, međusobno povezana plitkim i uskim kanalom kroz kojeg se izmjenjuje more pod utjecajem plime i oseke. Kao da ljepote već nije dovoljno, u mirnoću južnog dijela Velikog jezera uronjen je biser - otok Sv. Marije koji s crkvom i benediktinskim samostanom iz 12. stoljeća predstavlja najpoznatiju mljetsku razglednicu. Razvedena obala Mljeta s brojnim tirkiznim uvalama i božanstvenim plažama, osvojivi vrhovi i bajkovit krajolik razlozi su više da na Mljetu odmor provedete aktivno. Šetnje i planinarenje povest će vas kroz netaknutu prirodu otoka, uz brojne atrakcije pa sve do vidikovaca s kojih puca pogled na park, otok i okolni

Tekst: Željka Kunštek

© Unimedia Dea Botica/ /TZTZopćine Grada Mljet Korčule

1

..................................................................

© Boris Jović / TZ općine Mljet

2

arhipelag. Veliki grad, iznad Babinog Polja, najviši je vrh otoka (514 m), a za atraktivne vidikovce slove i Montokuc i Grabova glava. Brojne otočne vrhove povezuje 43 km duga Mljetska planinarska obilaznica, a njezin posebno zanimljiv dio je onaj koji vodi od Sobre do Pomene. Srcem otoka, u nizinama Babinog Polja, vrludaju tematske staze maslina, sakralnog blaga, prirodnih izvora i suhozida, čije je umijeće gradnje na UNESCO-vom popisu. Krenete li Putem masline, koji povezuje naselja Babino Polje i Maranovići, prolazit ćete kroz maslinike s pogledom na vanjski dio otoka i pučinu. Put će vas voditi do Odisejeve špilje te do Kneževog dvora s etno zbirkom, uz kapelice i crkve (među kojima je i crkva sv. Vlaha iz doba Dubrovačke Republike), stare suhozide, lijepe uvale te uz ljekovito bilje. Prođite i starim Austrijskim putem, danas poučnom stazom, iznad mjesta Sobra i ispod Prožure... Staze su pogodne i za vožnju mountain bike-om, dok je za obiteljsku panoramsku vožnju bolje birati asfaltirane ceste otoka. Bicikl možete unajmiti na više lokacija na otoku, između ostalog, i u nacionalnom parku. Užitak je biciklom okružiti jezera i voziti po parku, a onda panoramsku vožnju nastaviti »


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.