tip Travel magazine Hrvatska 028 (hrvatsko izdanje) 06/2021 - 05/2022

Page 36

VODICE

© Andrija Carli / TZ grada Vodica

Doživite Hrvatsku

© Andrija Carli / TZ grada Vodica

© Andrija Carli / TZ grada Vodica

2

1

3

Inspirirano Faustom Za sasvim drugačiji odmor krenite stopama jednog od najvećih svjetskih izumitelja te istražite kraj koji ga je toliko nadahnuo - dođite u Vodice.

Tekst: Željka Kunštek Fotografije: Turistička zajednica grada Vodica i tipTravel magazine

Plaža u naselju Srima; Vodičke plaže obiluju sadržajima za sve generacije; 4 Vodice privlače bicikliste rekreativce i profesionalce.

.................................

1

© Denis Peroš / TZ grada Vodica

2 3

4

36

tipTravelMagazine lipanj 2021. - svibanj 2022.

Š

ljunčane, pješčane, betonske... s plavom zastavom, dječjim igralištem, vodenim toboganom, aquaparkom i trampolinom, s mogućnošću za parasailing, najam kajaka, pedalina, skutera na vodi, SUP daski, s terenom za odbojku na pijesku... Uz borove šume, maslinike i mediteransko bilje... Izbor vodičkih plaža uistinu je velik te će svatko vrlo lako pronaći onu sebi omiljenu, uključujući i vašeg četveronožnog ljubimca. No, kada vam dosade kupanje u čistom moru, aktivnosti na vodi i izležavanje na plažama, uzmite bicikl. Kilometri raznolikih i dobro označenih staza koje vrludaju tim omiljenim dalmatinskim odredištem ispunit će apetite i rekreativaca, koji će se uputiti na laganije staze, kao i strastvenih biciklista koji će izazov pronaći na crvenim spustovima i zahtjevnim usponima. Prije vožnje svratite po biciklističku kartu u turistički informativni centar.

Tragom velikog izumitelja Pravi hit od ove godine su i inspirativni izleti nadahnuti svjetski poznatim izumiteljem, Faustom Vrančićem. Možda ga ne znate po imenu, ali sigurno znate za izume poput padobrana, mostova, mlinova za masline, preša za grožđe, sunčanog sata... Da, sve ih potpisuje Faust, a kako bi vam približili njegove izume, zavičaj, način života i vrijeme u kojem je živio, domaćini organiziraju niz izleta koji će vas na nekoliko sati odvući od svakodnevice. Jedan od najpopularnijih je "Zaplovite Faustovim zavičajem". Ukrcajte se na izletnički brod i zaplovite zavičajem u kojem je taj slavni vizionar pronalazio inspiraciju za svoja ostvarenja. Tijekom plovidbe ćete uživati u pogledu na Šibenik i UNESCO-ve spomenike (Katedralu sv. Jakova i Tvrđavu sv. Nikole), putem ćete prikupiti svježe dagnje iz lokalnog uzgajališta koje će vam domaćini pripremiti na buzaru, po tradicionalnoj recepturi, i poslužiti na brodu, a potom ćete zaploviti prema otoku Prviću. Upravo je tamo Faust često boravio u djetinjstvu, a na otoku je danas Memorijalni centar "Faust Vrančić"