tip Travel magazine Hrvatska 014 (hrvatsko izdanje) 02-04/2016

Page 76

Doživite Hrvatsku

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

tip: Dođite na manifestaciju "Uskrs u Primorju" i saznajte kako se pengaju jaja te kako je izgledala Primorska svadba, a onda kušajte tipične primorske specijalitete.

Oživljena tradicija hrvatskog juga Posjetite gornja sela dubrovačkog zaleđa za Uskršnje blagdane te se pripremite za povratak u prošlost, punu zanimljivih običaja. A onda se otisnite prema otoku Korčuli, na kojoj se još uvijek čuva tradicija iz 1301. godine... Napisala: Željka Kunštek ◆ Fotografije: Robert Kunštek i Igor Brautović te arhive Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Korčule

Djevojke i mladiće odjevene u narodnu nošnju dubrovačkog kraja ćete nerijetko vidjeti na dubrovačkim ulicama i u vrijeme Uskrsa; Procesija Stradunom, glavnom ulicom u Dubrovniku; Penganje jaja.

76

tipTravelMagazine veljača - travanj 2016.

Z

nate li kako se pengaju jaja, zašto su se djevojke u selima dubrovačkog zaleđa nekad umivale vodom s natopljenim laticama cvijeća te kako je izgledala Primorska svadba? Odgovore na ova pitanja uprizorit će vam i ovih Uskršnjih blagdana članovi udruge Dubrovački

primorski svatovi, u sklopu jedinstvene manifestacije "Uskrs u Primorju", čiji će početak već tradicionalno označiti pucnjevi Dubrovačkih trombunjera. Prava je to prilika da se "iz prve ruke" upoznate s običajima Gromače i Ljubača, starih, ali ne i zaboravljenih sela dubrovačkog zaleđa.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.