tip Travel magazine Hrvatska 014 (hrvatsko izdanje) 02-04/2016

Page 48

Kulturni turizam

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

Po tvrđavama srca Dalmacije Napisala: Željka Kunštek ◆ Foto arhiva: Turistička zajednica grada Šibenika, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Muzej Grada Šibenika i Turistička zajednica grada Knina

Stoljećima su šibenske tvrđave šutjele i čuvale svoje tajne. A sada ih, jedna po jedna, počinju otkrivati radoznalim posjetiteljima. Tvrđava sv. Mihovila je tijekom cijele godine mamac za turiste; Na pozornici tvrđave sv. Mihovila često se održavaju koncerti; Pozornica s pogledom na okolni arhipelag.

Sve šibenske tvrđave su nazvane prema sakralnim objektima u blizini kojih su nastale, osim tvrđave Barone koja je ime dobila po baronu von Degenfeldu. Zbog zasluga u obrani grada on je postao četvrtim svecem i herojem grada pa su Šibenčani po njemu odlučili nazvati jednu od tvrđava.

48

tipTravelMagazine veljača - travanj 2016.

Č

etiri tvrđave - četiri priče četiri kulturne inspiracije. Šibenčani će još dodati i - četiri ponosa kada je riječ o srednjovjekovnim tvrđavama koje i danas bdiju nad njihovim gradom. Doduše, svoju su nekadašnju obrambenu funkciju danas zamijenile kulturnom i turističkom koja im, priznat će oni koji su ih posjetili, odlično pristaje. No, od ova četiri gradska bisera, dva su u posljednje tri godine zasjala novim sjajem... Kada je 2014. otvorena, u obnovljenom ruhu, Tvrđava sv. Mihovila je bez daha ostavila i Šibenčane i njihove goste, ali i mnogobrojne medije koji o njezinoj pozornici, najprestižnijoj pod otvorenim nebom u Hrvatskoj, ni danas ne prestaju puniti medijski prostor, što je i očito, zar ne?

Od tog se otvorenja na ovoj tvrđavi, sa spektakularnim pogledom na Šibenik i okolni arhipelag, počela ispisivati nova povijest, ovog puta protkana glazbenim, scenskim i gastronomskim doživljajima koji nevjerojatnom lakoćom osvoje svakog posjetitelja. Tvrđava i njezine pozornice postale su nezaobilazno mjesto za organizaciju raznih kulturnih, ali i poslovnih događanja. Ovisno o vrsti događanja, neka se održavaju na već spomenutoj pozornici pod zvjezdanim nebom, neka na nešto intimnijoj kamenoj pozornici s amfiteatralnim gledalištem, neka za kulisu odaberu srednjovjekovne zidine i kule, dok će neka sudionike zadiviti pomalo tajnovitim, podzemnim prostorom sa cisternama.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.