Free nr 1 januari–februari 2021

Page 1

Celebrera: Andningens dag 3 februari!

Lee Seger Fri vägledning

Agneta Orlå nr 1 januari–februari 2021

free.se

Fri kraft

Benny Rosenqvist Fråga vårt medium

din ledstjärna

FRIEX

Årgång 39 (221:a utgåvan)

10 frågor till

Lennart Abrahamsson Alla Sinnen

När ljuset får fria händer ”Jag trodde min kärlek kunde göra honom hel”

att leva med en narcissist

Shandithi

Frida Boisen

Berätta aldrig det här

nycklar till ditt välbefinnande

– om skammens makt Tomas Frankell

Vinn!

Lär dig ledas av

Orakelkort böcker & smycke

kärleksfull intelligens BAZAREN

BEHANDLINGAR

KURSER

UTBILDNINGAR

KURSGÅRDAR

RESOR

VÄGLEDNING

RÅDGIVNING

RADBANDETredskap att upptäcka vår egen story, mod att utmana den berättelsen och få syn på oss själva i ett nytt perspektiv

INNEHÅLL

Nu kan det bara bli bättre!

REPORTAGE

14 20 Shandithi 28 Frida Boisen 34 Narcissism 42 Sentian Art

Tomas Frankell yogalärare och författare, är

aktuell med den nya boken ”Följ din intuition” – en bok om intuitionen och att börja ledas av vår djupare kärleksfulla intelligens. är ett verktyg för att komma i balans genom att aktivera glädje, välbefinnande och harmoni. Konceptet innehåller bland annat en unikt utformad rörelsemeditation. aktuell med boken ”Berätta aldrig det här”berättar om den tuffa tiden efter moderns självmord och familjehemligheten hon burit inom sig i tretton år. Alicia Lundberg delar med sig av sina erfarenheter av att leva och dela föräldraskapet med en narcissist och hur man kan ta sig ur sin destruktiva situation.

Sentia Liliansdotter och Ian Houlton skapar spännande energibaserad konst där solen och elementen ger liv och form och verkligheterna smälter samman.

5 FRI SIKT 7 FRIMODIGT 8 FRI ZON 11 FRITT VAL 39 FRI KRAFT 47 FRI VÄGLEDNING 49 FRÅGA VÅRT MEDIUM ANNONSSIDOR

Produkter – Free tipsar! Böcker, cd, film – Free tipsar! Agneta Orlå coachar Lee Seger vägleder Benny svarar på läsarnas frågor

FREE.SE

BAZAREN

Hitta fler annonser och aktuella nyheter, samt kursen du söker på: www.free.se

BEHANDLINGAR

FACEBOOK INSTAGRAM free_tidningen Följ oss på instagram.

VÄGLEDNING/RÅDGIVN RADBANDET

Omslagsbild: Eva Bidiuk (shutterstock.com)

M Sjölander AB Blåsenborgsvägen 2 794 33 Orsa E-post info@free.se Hemsida www.free.se

Prenumeration Bankgiro: 251-4487. 180 kr/år.

NYHETSBREV

Marie Sjölander, chefredaktör

Få nyheter direkt i din mejl. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Se hemsidan.

Nyheter och utlottningar på www.free.se!

Om Free

Redaktion

Utgivning

Chefredaktör, ansvarig utgivare, annonssäljare Marie Sjölander 070-629 71 89, marie@free.se

Tryckeri Stibo Complete, Katrineholm. Free trycks på miljöcertifierat papper. M NE N Ä R KE VA ISSN 0248-429X

Projektledare, formgivare, kundtjänst Åsa Östlund 070-287 15 50, asa@free.se

Free • nr 1

T

Budbärare över hela landet Se www.free.se för utlämningsställen

Kika även in på www.free.se där hittar du fina produkter att vinna, kalendern och läsning från våra inspiratörer!

FREEmagazin Följ oss på facebook.

KURSER/UTBILDNING RESOR

38 50

Lennart Abrahamsson

S

10 24 26

Korta notiser och nya rön

Äntligen har vi gått in i ett nytt år! Det gläder mig att vi startar året med att ha fler artiklar i tidningen. Jag har länge önskat att vi haft den möjligheten – det finns så mycket som vi vill lyfta fram. Kul att få ha med Tomas Frankell som jag känt till sedan 1990-talet, just nu aktuell med boken ”Följ din intuition”. Visste du att han startade tidningen tillsammans med Pratima Åslund 1982? Ett viktigt ämne vi tar upp är den om skammens makt. Läs om Frida Boisen som i så många år fått hålla tyst om sin mammas självmord. Som barn utvecklade hon tidigt en roll för att upprätthålla familjefriden och lärde sig tolka signaler för att undvika att bli slagen. Jag har själv läst hennes bok ”Berätta aldrig det här” och den är minst sagt gripande. Även Tomas berättar att han fick agera medlare under sin uppväxt. Det sätter så klart sina spår. Ett annat viktigt ämne att lyfta till ytan är narcissism. Vad är det som gör att man inte bara lämnar ett destruktivt förhållande när till och med ens barn riskerar att fara illa? Ofta handlar det nog om att kärleken är så stark att man försöker ända in i det sista att tro att allt kommer att bli bättre. Det är tydligt att det är många som har erfarenhet av hur det är att befinna sig i en skadlig relation. Vi måste bryta tystnadskulturen och våga prata om det som känns svårt! Maria Nylow har gjort en avstickare från serien om kraftplatser och träffat Ian Houlton och Sentia Liliansdotter som skapar fantastisk konst och magiska smycken. Läs även om Shandithi som grundades av svensken Ken Lavendell. Han skapade en rörelsemeditation som senare utvecklades till att bli ett koncept. Trevlig läsning – 52 sidor fullmatade med inspiration!

Trycksak 5041 0004

|3|

januari–februari • 2021

Free är en ledstjärna inom personlig utveckling och egenvård. Free utkommer med 6 nr per år, och trycks på miljöcertifierat papper. Tidningen har utkommit regelbundet under 39 års tid och är den enda gratistidningen i sitt slag. Free är ett levande nätverk av människor som arbetar för en helhetssyn och en värld som fungerar för alla. Frees texter och bilder lagras och tillgängliggörs i digi­tala arkiv. Den som sänder material till oss anses medge sådan lagring samt publicering i tidningens alla distributionskanaler. Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna vårt material, men ange alltid källan.


Annons Veda Lila free 6 2020.pdf

1

2020-10-12

12:45

Ayurveda C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Barnhusgatan 1 i Stockholm | www.vedalila.se

Butik i Stockholm och online med ett stort utbud av ekologiska ayurvediska produkter, samt kurser Kosttillskott • Hudvård • Livsmedel • Böcker Aromaterapi • Kosmetika • Grundkurs i Ayurveda

SE DA N 19 8 8 Barnhusgatan 1, Stockholm (korsningen Drottninggatan 71D) Öppet vard 11–18, lör 11–14 | www.vedalila.se | info@vedalila.se


fri sikt nyheter • event

Nya rön om alternativ och integrativ medicin, plus det senaste om hälsa och andlig utveckling.

Vårt köttätande orsakar pandemier All form av köttproduktion ökar risk för pandemier och andra zoonotiska (som smittar mellan djur av olika arter, speciellt till människa) sjukdomar. Genom vår fortsatta köttkonsumtion upprätthåller vi därmed förutsättningar för att nya pandemier uppstår. Detta enligt en stor litteraturgenomgång av forskare vid FN och två av Frankrikes största forskningsinstitut. Både jakt, produktion av naturbeteskött och kött från djurfabriker skapar förutsättningar för pandemier genom att det ökar exponeringen mellan vilda djur, boskap och människor. 75 procent av alla infektionssjukdomar sprids till människor från djur och 50 procent kommer från jordbrukssektorn. Ingen enda pandemi i mänsklighetens historia kan spåras tillbaka till växter eller växtbaserade livsmedel. Därför kommer framtida risk för pandemier minska ju mer vi ersätter mat från djurriket med mat från växtriket. (www.lakareforframtiden.se)

INTIMITET på äldre dagar

”Igår var jag smart, jag ville förändra världen. Idag är jag vis, jag förändrar mig själv.” – Rumi –

Magiska svampar mot depression En miljon svenskar tar läkemedel mot depression eller ångest. Men alla hjälps inte av de behandlingar som finns. Därför undersöker ett forskarlag på Karolinska institutet experimentella alternativ, den första moderna svenska studien för att se om ämnet psilocybin, som finns i ”magiska svampar” kan vara ett botemedel mot depressioner. Studien leds av psykiatern Johan Lundberg som har stora förhoppningar: – Om det skulle visa sig att folk blir hjälpta av psilocybin så vore det ett paradigmskifte. Ämnet skiljer sig från all annan behandling. Det finns tecken på att många mår bättre redan efter någon dag, och att effekten av en enda dos kan vara i flera månader. (www.dn.se)

Trots en relativt stor andel som bor ensamma finns en mer positiv bild av intima relationer bland äldre i Sverige än i andra länder. Det menar forskarna Torbjörn Bildtgård och Peter Öberg som studerat relationer och intimitet hos den äldre befolkningen. Och att äldres relationer mest handlar om vänskap är en fördom. Forskningen bygger på intervjuer med 28 svenskar som är 60 år och äldre och som inlett en intim relation eller som dejtar samt en enkätstudie med 1 225 svarande i åldersgruppen 60–90 år. Studien pekade mot att de sent inledda relationerna ofta snabbt blev seriösa. De tillfrågade angav att det gick snabbare att bli sexuellt intim med någon på äldre dagar än vad det hade gjort som ung. Man kände sig inte bunden av värderingar kring avhållsamhet längre. Studien motsäger annan forskning som säger att äldre enbart söker vänskap i relationer. – Våra studier visade att sexuell attraktion var en förutsättning för att inleda en ny relation på äldre dagar, säger Peter Öberg. (www.dn.se)

Pant för mer återvinning Svenska forskare testar nya vägar till ökad återvinning och återbruk. Förpackningsbranschen jobbar hårt med att ta fram alternativ till snabbmatslådor och muggar i plast. Samtidigt försöker forskare världen över hitta sätt att återvinna och återbruka, oavsett material. I Sverige pågår flera försök med pant på förpackningar. Med ekonomisk morot och förbättrad information kan återvinning och återbruk öka, resonerar forskare. Vid årsskiftet startade forskningsinstiutet Rise ett projekt med pant på kaffemuggar i Örnsköldsvik. Muggar ska utformas med information om panten, en app för administration av panten ska anpassas för projektet och återvinningsstationer sättas upp. Målet är att 90 procent av muggarna ska källsorteras. (www.forskning.se)

Free • nr 1

|5|

januari–februari • 2021


Louise Strömberg

SELF LOVE

Förbered dig på en spännande resa som kommer förändra ditt liv och hjälpa dig att blomma ut som människa! Det är dags att släppa taget om din inre kritiker och vakna upp. Det är dags för dig att äntligen förstå ditt eget värde och göra något modigt – börja älska dig själv villkorslöst! Vårt samhälle är redo för en radikal våg av inre hälsoförändring. En hälsoförändring där self love, kroppskärlek, tacksamhet, good enough-ideal och mod genom sårbarhet tar de platser som tidigare besuttits av kroppshat, perfektionism, utbrändhet, materialistiskt överflöd, skuld och skam. Med moderna metoder, spännande kunskaper och kraftfulla verktyg guidar Louise Strömberg i denna vackra bok till ett uppvaknande från vår otillräcklighetskultur in i ett sätt att tänka där vi uppskattar och värderar oss själva, de möjligheter och den potential vi har.

Nu kan du som Free-läsare köpa ”Self Love” till extra bra pris! Beställ på www.bladhbybladh.se och ange koden ”Free” och få 20 % rabatt! Gäller t o m 28 februari 2021.

OM FÖRFATTAREN Louise Strömberg är den omtyckta self love-coachen och hälsoinspiratören som via sin populära instagramkanal Louisestromberg.se och sina retreats världen över inspirerar människor till att leva mer helhjärtade liv. Hon är yoga- och mindfulnesslärare, livsstilsrådgivare och receptkreatör för restauranger och matföretag.

www.bladhbybladh.se


frimodigt Lennart Abrahamsson Alla sinnen

Hjälpa andra både själsigt och kroppsligt 1. Vad jobbar du med? – Jag driver tillsammans med Pehr Trollsveden butiken Alla Sinnen i Munkfors, där vi även har kursverksamhet och ger olika behandlingar som till exempel zonterapi, healing, regndroppsmassage och regressionsterapi. Det går även att boka tid för medial rådgivning, enskild seans eller gruppseans. Jag har också Stjärnregns spålinje med ett tjugotal fantastiska medium. Husrensningar är också något som jag och Pehr gör tillsammans för att få bort dåliga energier och ovälkomna andar som stör i hemmen. Jag jobbar också med cellnäring, vilket har gett fantastiska resultat på både mig själv och andra. I dessa

Om Lennart Namn: Lennart Abrahamsson. Familj: Min man Pehr, mina döttrar Sara och Melinda, mina 3 barnbarn och våra hundar och katter. Bor: Munkfors, Värmland. Astrotecken: Oxen. Min inspiratör: Min inspiratör och hjälte är Pehr. Gör jag helst: Fritiden ägnar jag åt mina hundar och katter och vi åker en del på hund- och kattutställningar. Bästa bok: ”Lille Prinsen” av Antoine de Saint-Exupéry. Det finns mycket att tänka på och begrunda i den boken. Motto: ”Behandla andra som du själv vill bli behandlad.” Dold talang: Baka kakor och laga mat. Aktuell med: Har utbildat mig till Regndroppsmassör, och håller på med Hot Stoneutbildning. Har öppnat en stor butik med andlig inriktning, men även presenter. Kontakt: www.trollsveden.com www.stjarnregn.se Se annons på sid 26, 46.

tider behöver man stärka immunförsvaret och ge kroppen vad den behöver för att hålla sig frisk.

2. Varför valde du det? – Jag vill hjälpa andra på olika sätt både själsligt och kroppsligt. För mig är det viktigt med helheten. Jag hade besvär med mina knän och blev utdömd av läkare, det fanns inget att göra så jag skulle förbereda mig för ett liv i rullstol. Jag vägrade inse detta då jag var knappt 40 år, så jag sökte upp en zonterapeut som fixade till mina knän. Då ville jag själv utbilda mig för att få hjälpa andra.

3. Vad ger det till andra? – Det hjälper både människor och djur att komma i balans, så de kan må bra och leva ett bra liv. Just det med cellnäringen ser jag som ett fantastiskt komplement till de behandlingar jag gör. För egen del har det hjälpt mig att få magen att fungera plus att jag känner att jag har fått mer energi.

4. Lever du som du lär? – Jag försöker så gott jag kan att leva ett liv i balans och harmoni. Jag äter mest vegetarisk kost och ser till att få i mig de vitaminer och mineraler som min kropp behöver för att må bra.

5. Vad säger du om healing? – Healing är fantastiskt! Jag är Reiki Master och Karuna Master, och har även gått 2 steg i Universell Vit tids healing. Jag ger ofta healing, även på distans, och det har gett bra resultat både på människor och djur.

6. Vilken behandlings- eller terapeutisk metod betyder mest för dig? – Zonterapi är det som jag har använt mig mest av. Jag gick min 1-åriga zonterapeut­ utbildning 2002 och det är en av de bästa utbildningar jag gått med fantastiska lärare som verkligen var inspirerande och kunniga.

Free • nr 1

|7|

januari–februari • 2021

”Jag ger ofta healing och det har gett bra resultat både på människor och djur.” På den utbildningen fick vi lära oss andra behandlingsmetoder som öronakupunktur, ortobionomi, irisdiagnostik med mera. En annan utbildning som har betytt mycket för mig är Regression/Reinkarnationsterapeututbildningen som jag gick 2004.

7. Vad kan man göra för att få ­balans och välbefinnande i livet? – Meditera, äta rätt och försöka undvika negativ stress. Ta hand om sig själv och unna sig att ta en behandling för sitt välbefinnande.

8. Vad är det viktigaste i livet för dig? – Min familj, mina vänner och våra djur. Jag vill följa mina barn och barnbarn på livets stig, och att få vara ett stöd för dem.

9. Vad är kärlek för dig? – Kärlek för mig är att ha tillit och någon att kunna prata med om både glädje och sorg. Alla behöver få och ge kärlek.

10. Vilken livsfråga önskar du att Frees läsare bör fundera över? – Lyssna till ditt hjärta. Vad kan du göra för att påverka ditt liv så du kommer i balans och harmoni?


fri zon prylar • produkter

Redaktionen presenterar produkter från våra annonsörer som är värda att testa.

Rena luften omkring dig Aeriashield by Moskitofree är en bärbar luftrenare som kan bäras runt halsen. Med hjälp av negativa joner eliminerar den virus och bakterier och kliniska studier har visat att den skyddar upp till 5 m² mot coronavirus i luften. Enheten kan även ställas på ett bord eller bäras i bältet, den skyddar dig på samma sätt mot myggor både inomhus och utomhus. Finns även i modell Family som renar luften upp till 15 m². MER INFO www.moskitofree.se Ca-pris: 999:–. Annons på sid 10.

För en bra magkänsla Amaraplex är ett salivstimulerande kosttillskott som används vid tillfälliga­ matsmältningsbesvär eller­ väderspänningar, så kallad ballongmage. Innehåller bitterämnen från gentianaroten som används vid öltillverkning för att ta kål på bakterier och jästsvam­par så att inte öl vildjäser. ­ 1 tablett tas strax före frukost och lunch.

Smycke med fin symbolik Ring Tree of Life. Livets träd är en symbol för moder jord, kärlek, styrka, vishet, fruktbarhet, det eviga livet och hur allt hör ihop. Trädet har en djup kontakt med jorden, en styrka och stabil grund, samtidigt som det når högt upp mot himlen. Trädet når vitt omkring och upp mot det gudomliga tack vare sin djupa jordning. Finns att välja mellan stål och guldförgyllt stål, justerbar storlek. MER INFO www.balansbutiken.se Ca-pris: 118:– (ca 20 mm). Annons på sid 19.

MER INFO www.plantamed.se Ca-pris: 220:– (90 tabletter). Annons på sid 31.

Håll utkik efter utlottning på free.se

Kraftfullt smycke Kristallnätssmycken. Kristallnät används i många metafysiska discipliner för att åstadkomma läkning, andligt välbefinnande och transformation. Dessa unika, handgjorda halsband är underbara hjärtöppnare och kraftfulla verktyg som dessutom lyser magiskt aquablått i mörkret. De finns med tre olika heliga geometrisymboler, alla med en unik kristallkombination. MER INFO www.sentianart.com Ca-pris: 390:–. Annons på sid 19.

Ren näring från naturen Hjärnhälsa innehåller torkade och malda nordiska svarta vinbär, vildväxande blåbär och aronia. Att äta bär i pulverform underlättar upptaget av näringsämnen. Rik på vitaminer och mineraler och antioxidanten antocyanin som håller ådrorna mjuka, vilket i sin tur möjliggör en bra blodcirkulation och att hjärna och kropp får mer näring och syre. En ren naturprodukt, innehåller inga tillsatser. MER INFO www.immunshop.se Ca-pris: 306:– (150 g). Annons på sid 13.

Äkta vara för ditt välmående Vitamin D3 2000 IE från MegaFood är ett whole foodkosttillskott tillverkad av riktig mat. Utvalda grönsaker, näringsjäst och örter kombineras med vitamin D3 i en unik process. D-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion, hämmar okontrollerad celldelning, reducerar högt blodtryck bland annat. D-vitamin behövs även för att kroppens balans mellan kalcium och fosfat. Balansen är viktig för bildandet av benvävnad och nervsystemets funktion. MER INFO www.frifararen.com Ca-pris: 479:– (30 tabletter). Annons på sid 18.

Free • nr 1

|8|

e! d n a g g i p p U

Doftar friskt

Aromaolja Vinterfrisk är en komposition av olika eteriska oljor som kan hjälpa dig att hålla dig frisk på vintern. Den passar utmärkt till inhalering vid förkylningsbesvär. Ett tips är att använda oljan i aromalampa för att förebygga snuva och förkylningar. Doften är frisk och uppiggande. Innehåller: Rosmarin, eukalyptus, pepparmynta, timjan och kamfer. MER INFO www.regnbagens.com Ca-pris: 99:– (10 ml). Annons på sid 13.

januari–februari • 2021


Fylligt och friskt hår Khadi Strong Amla Ayurvedic Hair Oil är en ayurvedisk hårolja som stärker hårrötterna för ett fylligt och friskt hår. Noga utvalda indiska örtextrakt såsom amla, brahmi och bhringaraj boostar hårrötterna med viktiga näringsämnen och stärker dem inifrån. Den ayurvediska läkeväxten amla hjälper också till att stimulera melaninproduktionen vilket hämmar tillväxten av grått hår. MER INFO www.vedalila.se Ca-pris: 200:– (50 ml). Annons på sid 4.

Romantisk sensuell

Oshadhi Eau de Toilette är en naturlig parfym som bara innehåller eteriska oljor och naturliga ingredienser. Tropical Nights är en doftblandning som för tankarna till avlägsna tropiska öar, där kritvita stränder, klarblått hav, varma nätter får dig att gå ner i varv och bara vara. Jasmin sambac absolut, tonka absolut och vanilj ger en tropisk, söt och ljuvlig doft – romantisk och sensuell. Finns även i andra dofter, som praktisk roll-on och som aftershave.

Klassiker i Villkorslös nyutgåva Jolanda den Tredje i nyutgåva – en box där du får både leken Jolanda den Tredje Tarot och boken Jolanda den Tredje – Tarot & Häxkonst. Rosie Björkman ger vägledning i hur man kan använda tarotkorten för att bättre se och förstå vad som händer i och omkring oss. Utförliga tolkningar av varje kort och exempel på läggningar. De 78 vackra och färggranna tarotkorten är skapade av Hans Arnold, känd genom sina illustrationer av sagor och skräckhistorier. MER INFO www.tarotshop.se Ca-pris: 499:–. Annons på sid 40–41.

Rökelse Flower of Life Madalbal Holistic rökelse i serien Flower of Life är rökelse av hög kvalitet. Handgjord med omsorg av ett familjeföretag i Goa, Indien, enligt gamla traditioner med ayurvediska örter och eteriska oljor. Förpackningen kommer från återanvänt papper och är fri från barnarbete. Innehåller 12 rökelsepinnar. Finns i dofterna Lemongrass, Khus, Frankinscence, Sandalwood, Rose, Sacred Lotus, Peace, Nagchampa, Jasmine, Meditation. MER INFO www.stengarden.com Ca-pris: 35:– (12 st). Annons på sid 10.

Naturligt solbrun

Eco by Sonya Winter Skin är en prisvinnande, näringsrik, selftanning lotion som gradvis bygger upp en perfekt solbränna för ansikte och kropp. Innehåller vårdande ekologiska och naturliga ingredienser, bland annat aloe vera, kakao, druva, rosengeranium, kamomill. Vegan och cruelty free.

MER INFO www.oshadhiaromaterapi.se Ca-pris: 238:– (50 ml). Annons på sid 18.

MER INFO www.nillassalong.se Ca-pris: 359:– (200 ml). Annons på sid 25.

Jordad med skor Jordningsband som man enkelt fäster på skon för att få den jordad. En smidig lösning då bandet är självhäftande och det passar de flesta skor. Earthling 3.0 i Australien har jobbat länge med att hitta en lösning och detta är deras tredje generation jordningsband, mer ledande och mer slitstarka. Populära bland toppatleter som rapporterar bättre resultat och snabbare återhämtning. MER INFO www.earthingpeople.se Ca-pris: 245:–. Annons på sid 10.

Free • nr 1

|9|

januari–februari • 2021


BAZAREN

FÖR HÄLSOSAM, REN LUFT, ÖVERALLT AERIASHIELD BY MOSKITOFREE – ett antiviralt skydd genom en ny JONISERINGSTEKNIK Genom att alstra anjoner neutraliseras de positivt laddade jonerna som finns i luften runt din kropp som innehåller bakterier, virus och andra diverse föroreningar. Den portabla Aeriashild TRAVEL t ex, alstrar 6 miljoner anjoner/ kubikcentimeter vilket ger bra skydd mot virus och andra föroreningar ca 5 kvm runt användaren. Apparaterna har testats kliniskt hos Institut Pasteur i Lille Frankrike som kunde påvisa att 95–99 % av coronavirus eliminerades på max 5 minuter. NEGATIVA JONER = HÄLSOSAMT

Apparaten ger också mycket bra myggskydd. Genom denna teknik elimineras föroreningar, lukter som kroppen utsöndrar. Myggen orienterar sig genom att känna av mänskliga lukter och tar man bort lukten så desorienteras myggen, dom hittar dig inte.

Distributörer i Norden är Moskitofree Norden/M. Åsmundhavn AB, Halmstad. Telefon: 035-345 88

www.moskitofree.se

Free • nr 1

| 10 |

januari–februari • 2021


fritt val sett • läst • hört

Vinn! free.se

EN KURS I KÄRLEK Mari Perron Stiftelsen Kärlekens väg. Häftad/e-bok, 737 sid. Annons på sid 13.

Redaktionen presenterar böcker, filmer och musik från våra annonsörer.

SELF LOVE – hur du läker, stärker & utvecklar relationen till dig själv Louise Strömberg Bladh by Bladh. Inbunden, ca 180 sid. Annons på sid 6.

NÅGON HAR SUTTIT PÅ MIN AXEL Monica Isberg Vulkan Media. Inbunden, 183 sid. Annons på sid 13.

LOVSÅNG TILL HÄSTEN – berättelser om döden och livet Eva Widenby och Helene Virro Siljans Måsar. Kartonnage, 150 sid. Annons på sid 19.

Om döden och livet

Känn dig själv

Insikt och handlingskraft

Släpp din inre kritiker

En bok som förändrar liv eftersom dess syfte är att återlämna dig till ditt sanna Själv. Denna enda förändring i sig kommer att fullständigt förändra ditt liv och världen. Både individer och mänskligheten som helhet går nu igenom en enorm transformation. När vi minns vår sanna identitet släpper vi gamla begränsande övertygelser. Vårt autentiska Själv leder oss till ett liv i säkerhet med en tydlig känsla av mål och mening.

Boken handlar om en tuff start i livet men den är framför allt ett bevis på att det går att göra något åt sin situation. Författaren delar med sig av sin egen historia på ett okonstlat sätt. Ibland med ett stänk av humor. Det handlar om att förstå, hitta och ta emot hjälp och sedan jobba med sig själv. Jobba med kroppen som ibland minns mer än du kanske vill, och jobba med sinnet som kan behöva uppdateras, kanske till och med fabrikåterställas.

Lär dig välja bort kroppshat, perfektionism, utbrändhet, materialistiskt överflöd och skam och fyll på med kärlek till dig själv, uppskattning av din kropp, tacksamhet och good enough-ideal. Med moderna metoder, spännande kunskaper och kraftfulla verktyg guidar Louise till ett uppvaknande från vår otillräcklighetskultur in i ett sätt att tänka där vi uppskattar och värderar oss själva, de möjligheter och den potential vi alla har.

Eva Widenby och Helene Virro insåg att det var dags att skriva historien om hästarna de levt med och som de följt ända in i döden. Berättelser om livsmod, frihetslängtan, andlighet, helande och stunder av närhet – med ömsesidig respekt mellan häst och människa. Hästarna tog med dem på en magisk resa, på ett sätt som de knappt trodde var möjligt. På sitt eget unika sätt har de alla delat med sig av sina världar och sina personligheter.

MER INFO www.enkursikarlek.org

MER INFO www.monicaisberg.se

MER INFO www.bladhbybladh.se

MER INFO www.siljansmasar.com

Vinn! free.se LIVETS ORAKEL Serafia Vita kvasten 55 kort + vägledningshäfte. Annons på sid 46.

Att leva helhjärtat

När vi är mitt uppe i en kris finns risken att vi förlorar hoppet, förtvivlar eller vänder oss bort. Men när det känns som att världen står i brand behövs optimismen mer än någonsin.

Svar på livets frågor Serafias första orakelkort helt på svenska med tydlig text så att man omgående förstår svaret på det man önskar veta. 55 vackra och stilrena orakelkort för livets alla frågor och svar, perfekta för både nybörjare och professionella vägledare. Ett informativt men lättfattligt instruktionshäfte medföljer. Serafia anser att kort är en magisk gåva att ha till hjälp vid behov, nycklar som låser upp ditt mediala flöde. MER INFO www.sjalarummet.se

Hem till ditt sanna jag THE MINISTRY OF I AM Jai Thornell Love it Communications. Inbunden, 320 sid. Annons på sid 26.

VÄLKOMNA DET OVÄLKOMNA – lev helhjärtat i en förkrossad värld Pema Chödrön Dana förlag. Häftad, 208 sid. Annons på sid 13.

Livets sanna väsen

Chödröns budskap är att vi kan lära oss att lita på vår förmåga till vishet, omsorg och medkänsla, istället för att tappa modet. Hemligheten är paradoxalt nog att öppna sig inför det svåra som sker och välkomna det vi egentligen vill slippa. När vi gör det på Chödröns sätt, och med övningarna i hennes bok, får vi kontakt med vår inre godhet, vishet och styrka. Då kan vi leva helhjärtat även i en förkrossad värld. Hur vi agerar nu kommer att avgöra åt vilket håll världen rör sig.

Upptäck livet så som det verkligen är – vackert, odelbart och ett uttryck för det obestämbara och oändliga. En nyckel är att sluta tro på de tankar som skapar svårigheter och lidande, en annan att bli djupt förtrolig med sig själv och allt vad livet bjuder. När vi börjar utgå från denna plats av inre stillhet kan vi också börja relatera till varandra från den platsen. Då kommer vårt handlande att präglas av respekt, vishet och kärlek.

MER INFO www.danaforlag.se

MER INFO www.danaforlag.se

12-stegsrörelsen har i mer än 80 år genom personlig utveckling och andlighet hjälpt miljoner människor till att hitta tillbaka till livet igen. En Kurs I Mirakler har i nära ­ 50 år hjälpt miljoner att hitta hem i sina hjärtan och till själen. I denna bok kombineras dessa båda krafter på ett enkelt men radikalt fungerande sätt. Detta är inte bara en bok, det är en ny andlig rörelse. MER INFO www.loveit.se

Free • nr 1

ÖPPNA UPP, SLÄPP TAGET – finn livets sanna väsen Adyashanti Dana förlag. Häftad, 220 sid. Annons på sid 13.

| 11 |

Sagor med budskap Vinn! free.se SAGOMEDITATIONER Monica Poshman Unfolded Mind. Danskt band, 52 sid. Annons på sid 38.

januari–februari • 2021

Tänk om vi redan som barn lär oss att lyssna på oss själva? Att få chansen att hitta storheten i oss och att följa vårt hjärta utan att åka med i andras önskningar och krav? Boken tar med barn och likasinnade vuxna på meditationer som är som sagor som ger fina budskap och samtidigt stärker barnet till ett högre självvärde. MER INFO www.unfoldedmind.se


BAZAREN

VÄXTGLÄDJE

Homeopatiska preparat för odling

Helt giftfritt

www.bladhtradgard.com Handla dina produkter i min webbshop www.miesbalans.se

Din shamanbutik på nätet

Ayur Veda

Mesatyger · Skallror · Trummor · Florida Water Kristaller · Poncho · Palo-Santo och mycket mer ...

Kosttillskott Ekologisk hudvård Stenar & Kristaller hög kvalité Kontakt Mie 073 677 09 44

LIPOSOMALA VITAMINER!

C VITAMIN

• Immunstärkande produkter • Äkta liposomer som sluter in vitaminer och mineraler • C-vitamin med bioflavonoider • Multivitamin med ashwagandha och ingefära • Innehåller ren fulvo

Finns i välsorterade hälsobutiker och webbshopar.

Läs mer på www.hymato.se Free • nr 1

| 12 |

januari–februari • 2021

MULTIVITA


BAZAREN

Drömmar blir pengar ”Detta är en handbok, som handlar om ämnet pengar. Vi är alla guds barn, varför skulle inte vi kunna skapa våra pengar, om gud skapade en hel värld på sex dagar.” Boken finns att köpa på BoD förlag samt alla stora nätbokhandlare. Finns inbunden och som E-bok. Boken har 224 sidor.

A Course of Love

har nu kommit på svenska! Ses av många som en efterföljare till En kurs i mirakler, 50 år efter att denna kom. Information:

www.enkursikarlek.org Köp:

www.karlekens-vag.se ny bok av pema chödrön

Välkomna det ovälkomna

N

Haga Nygata 11, GÖTEBORG · 031-13 33 75

vardagar 10–18 lördagar 10–16 söndagar 12–15

www.regnbagens.com

Regnbågen medskapar ett fantastiskt nytt space med både butik, föreläsningar och workshops i Varberg Studio bliss vill inspirera till meditation och välmående. Här hittar du: Fantastiska klangskålar · Kristallskålar · Fina meditationskuddar Stenar · Kristaller · Rökelser och dofter · Orakelkort och tarotkort för vägledning · Böcker för personlig utveckling och mycket mer ...

studiobliss.se studiobliss Tisdag–Fredag 11–18, Lördag 10–15 Söndag–måndag stängt

Hjärtligt välkomna! Sanna Li & Petra

Free • nr 1

| 13 |

R EMNEL IUS J AN 20 21

Kungsgatan 20, Varberg

är vi är mitt uppe i en stor kris med klimatet, pandemin och våldet i samhället, finns risken att vi förtvivlar, förlorar hoppet, eller vänder oss bort. Då det känns som att hela världen står i brand, behövs optimismen mer än någonsin, menar Pema Chödrön i sin nya bok Välkomna det ovälkomna. Hemligheten är paradoxalt nog att öppna sig inför det svåra som sker och välkomna det vi egentligen vill slippa.

När vi gör det på Chödröns sätt och med övningarna i hennes bok, får vi kontakt med vår inre godhet, vishet och styrka. Då kan vi leva helhjärtat även i en förkrossad värld. OM PEMA CHÖDRÖN Pema Chödrön kommer från usa, är buddhist och författare och har skrivit ett flertal böcker i ämnet. Dana Förlag gav 2016 ut hennes bok Bryt vanans makt – vinn inre frihet.

VÄLKOMNA DET OVÄLKOMNA Författare Pema Chödrön Översättning Agneta Sellin Antal sidor 208 Pris 175 kr

januari–februari • 2021

www.danaforlag.se


Lär dig ledas av

kärleksfull intelligens

Är intuitionen vägledning från vår själ? En intelligent och kärleksfull röst, som vill vårt eget bästa? Det frågar sig yogaläraren Tomas Frankell, välkänd profil inom personlig och andlig utveckling, i sin nya bok ”Följ din intuition”. Vi alla har hjälp från en evig källa av visdom inom oss, säger Tomas. Men det är sällan som vi får lära oss att värdesätta den inre röstens signaler under uppväxten och i vardagen. Det krävs tillit och mod att ta steget från ett gammalt trygghetstänkande till att börja ledas av vår djupare kärleksfulla intelligens. Text Monica Katarina Frisk Bild Jenny Sturm, Eva Bidiuk (shutterstock.com) Foto Katarina Di Leva

Free • nr 1

| 14 |

januari–februari • 2021


A

llt började med en kris i tonåren för yogaläraren och författaren Tomas Frankell. Under sina tonår led han av återkommande panikångest och kände sig handlöst utkastad i ett ödsligt universum. – Jag förstod inte varför jag fanns till, jag kunde ju lika gärna inte finnas till, säger han. Ställde mig existentiella frågor som inte fick några svar.

Tomas att söka hjälp, som han hittade i STAR-processen under ledning av den dynamiska psykoterapeuten Barbara Findeisen. Hon undervisade utifrån en kombination av självanalys och primalterapi. Här mötte Tomas första gången tanken om att vi alla är gudomliga barn med ett sårat barn inombords. – Det var kraftfulla tankar tillsammans med en människosyn jag aldrig mött tidigare. Under Barbara Findeisens erfarna ledning började Tomas förstå att hans egen barndom gav ekon in i vuxenlivet. Varken hans far eller mor hade varit en förebild att kunna leva utifrån sin verkliga vilja. – Mamma var den som stod för gränserna och stabiliteten i min familj, medan pappa var bohemen som kom och gick som han ville. Jag tror ingen av dem riktigt kände att de hittat rätt i livet. De var två rätt olyckliga individer vars relation hade gått isär. Jag minns inte att jag såg dem visa någon ömhet mot varandra.

KRISEN TVINGADE

”Vi har alla vår unika väg till mognad och intuition.”

IDAG SER TOMAS på mötet med

både yogi Bhajan och Barbara Findeisen som ödesstyrda, de var del av hans själsplan. Med åren har han blivit alltmer övertygad om att intuitionen för oss till de människor eller situa-

| 15 |

avslöjade en yogalärare i sin självbiografi att yogi Bhajan, som gick bort för sexton år sedan, under många år begått en rad olika övergrepp mot henne och andra kvinnliga yogaelever, inom ramen för sin yogaorganisation. Något som Tomas inte alls hade kännedom om under åren han var knuten till organisationen. – Det som nu kommit fram är extremt traumatiskt för de kvinnor som blivit utsatta, men också för alla som haft tillit till denna man. Just att någon som utger sig för att representera det gudomliga i världen, så fullständigt missbrukat sin position. – Jag kommer alltid ha svårt att få ihop mina egna erfarenheter av denna lärare med det som kommit fram i ljuset. Den viktiga lärdomen för oss alla, tror jag, är att aldrig förlägga vår inre auktoritet hos någon yttre guru.

TIDIGARE I ÅR

BLAND DE MÅNGA gäster och föredragshållare som under de kommande åren besökte Café Vega var indiskfödda yogi Bhajan, yogalärare inom kundaliniyoga. Det var också han som uppmanade Tomas att bli Sveriges första lärare inom traditionen. – Jag hade aldrig trott mig kunna bli yogalärare. Men yogi Bhajans ord fick mig att börja öva och erfara kraften i meditation och yoga. Jag blev visserligen aldrig sikh, likt yogi Bhajan, men jag blev en hängiven yogi.

Free • nr 1

tioner som kan få oss att växa. Inom österländska traditioner uttrycks samma tanke med orden: ”När eleven är redo står läraren framför honom.” Under flera årtionden drev Tomas Frankell flera stora center som Café Pan och Deva center med olika samarbetspartners, samtidigt som han startade Sveriges första lärarutbildning i kundaliniyoga. Men strax innan millennieskiftet var det åter dags att ta ett nytt steg. – Jag hade lärt mig KORT det jag kunde inom OM yogi Bhajans organisation och kände att TOMAS det var dags att starta min egen Livsyogaskola, säger han.

EN ANNAN VIKTIG källa till inspiration för Tomas är ”En kurs i mirakler”. En bok som märkligt nog kom i hans väg genom en dröm. – Jag hade hört talas om detta 1200-sidiga verk genom Barbara Findeisen, men tyckte då att boken var svårförståelig och

januari–februari • 2021

TOMAS ROLL I familjen blev istället medlarens. – Jag utvecklade under uppväxten en förmåga att ständigt känna av deras känsloläge för att skapa fred mellan olika stridande viljor. Något som kom att förpassa mina egna behov ut i skymundan. Det var under STAR-processen som Tomas första gången fick en chans att ifrågasätta dessa känslomönster.

– Jag lärde mig omfamna den lilla killen inom mig och förstod att det inte längre var mina föräldrars kärlek jag behövde utan min egen. När STAR-processen var över bestämde sig Tomas för att göra något meningsfullt med sitt liv och startade Café Vega, en samlingsplats och nätverkscafé i början av 1980-talet i centrala Stockholm. – Jag var ung, oerfaren och fullkomligt novis när det gäller företagande eller caféverksamhet. Inte heller hade jag de ekonomiska resurser som krävdes för att starta en servering mitt i storstaden. Jag sålde min bostadsrätt och lyckades efter många turer få caféet att bli en lokal succé.

NAMN Tomas

Frankell. FAMILJ En stor själslig familj som inkluderar bror och syster. BOR Pendlar mellan Sverige och Frigiliana, Sydspanien. YRKE Yogalärare, kommunikatör i ord och skrift. DOLD TALANG Är en riktigt bra lekfarbror. AKTUELL MED Nya boken ”Följ din intuition” utgiven på eget förlag.

Vinn!

Free lottar ut 2 exemplar av boken ”Följ din intuition”, i samarbete med Tomas Frankell. Gå in på free.se och klicka på ”Free utlottning”. Skriv gärna några rader om varför du är nyfiken på boken.


Intuitionens väsen Här är en sammanfattning av vad Tomas lärt om intuitionens källa och egenskaper: Intuitionen är vägledning från vår obegränsade själ. Den är vår personliga länk till ett kärleksfullt medvetande, det många kallar källan eller Gud. Intuitionen har tillgång till all samlad kunskap från allas medvetande – den känner oss inifrån. Intuitionen förmedlar sig via en känsla av visshet och inre glädje. Den ger oss kreativa idéer och visar oss stegen till förverkligande. Dess vägledning kan förmedla sig som ett ”första intryck”, men kan även värka fram under en längre tid av processande. Intuitionen fungerar som bäst inom de områden där vi utvecklat självförtroende och vågar släppa på kontrollen. Intuitionens slutliga mål är själsfrid – den leder oss steg för steg mot ett uppvaknande. Intuitionen använder alla våra talanger och erfarenheter för att stödja andra. Paranormala förmågor till exempel telepati, medialitet och kanalisering är inte likvärdig med intuition. Vi kan med andra ord vara mediala, utan att vara intuitiva. Intuitionens djupaste mål är alltid att föra oss hem till nuets frid. Men som en stor andlig lärare uttryckte det: ”Välj en väg med hjärta.” Om detta saknas är det klokt att stanna till och ställa sig frågan: ”Är jag verkligen på rätt väg?”

En vanlig fallgrop är att vi förväxlar det emotionella med verklig känslighet. Vi blir självupptagna och börjar välja bort energier som verkar störa vårt ego. ­ rävande. Men i drömmen upp­k manades jag tydligt av en kvinn­ lig röst: ”You have to make God your friend, lesson 176.” Budskapet i drömmen fick Tomas att åter börja studera boken, som med tiden blivit en alltmer betydelsefull guide för honom. Därför delar han dagligen med sig av tankar inspirerade av ”En kurs i mirakler” på facebook. FÖRSTA GÅNGEN TOMAS

Frankell kände sig tydligt vägledd av intuitionen var i lumpen, under sin militärtjänstgöring. Vissheten om att han var bög fanns där, men han hade ännu inte som 19-åring ”kommit ut” med sin själsliga och kroppsliga hemvist. – Intuitionens röst i mitt inre var så stark att jag stapplade in till psykologen och förklarade: ”Jag är bög, ni vill inte ha mig här och jag vill inte vara här.” – På den tiden var homosexualitet ett skäl nog för att bli friskriven, säger han. Beslutet att lyssna på och följa denna uppmaning från sitt inre ledde till ett helt nytt kapitel i Tomas liv. Människor och möjligheter öppnades på ett nästan mirakulöst sätt. – Dessa synkroniska möten tillsammans med känslan av att saker och ting faller på plats, har jag insett är tydliga signaler att det är själens röst vi lyssnar till. MED TID OCH erfarenheter har det därför blivit allt viktigare för Tomas att ställa sig frågan: ”Vad vill mitt hjärta …? ” – I lugnet försöker jag

Free • nr 1

| 16 |

urskilja egots röster från sanningens i hjärtat. Och kriteriet för att jag nått intuitionen är alltid densamma, känslan av inspiration, visshet och livsglädje. TOMAS FRANKELL TYCKER

sig se att alltfler börjat göra detsamma, att lyssna till sin inre röst. Det är ett kollektivt uppvaknande som sker globalt, anser han. – Jag är övertygad om att vi är på väg in i en mer intuitiv tidsålder. Vi har börjat uppfatta världen i termer av energier. ”Här känns det bra eller här stämmer det inte.” Det innebär att vara lyhörd bortom de former vi uppfattar med våra fysiska sinnen. MEN SJÄLVKLART FINNS det

fallgropar även i vårt inkännande gentemot omvärlden, förklarar han. – En vanlig fallgrop är att vi förväxlar det emotionella med verklig känslighet. Vi blir självupptagna och börja välja bort energier som verkar störa vårt ego. Sann intuition står som motsats stark i sitt eget centrum med tydliga gränser och behåller hjärtat öppet mot omvärlden. – Låt oss också komma ihåg att intuitionen ofta utmanar vår självbild: ”Men inte kan väl lilla jag göra det som hjärtat vill?” Men först genom att våga följa dess röst utvecklar vi vår tillit. I BOKEN SKRIVER Tomas om något han kallar för själens alkemi. Vad handlar det om? – När vi ser på vårt för-

januari–februari • 2021

flutna med medkänsla och försoning förvandlas även det mest smärtsamma till något meningsfullt. Det är först när något landat helt och fullt i hjärtat som intuitionen kan använda sig av våra erfarenheter för att även stödja andra. Till dess lever vi med egots version av våra liv vilket endast skapar mer drama och bekräftar gamla mönster. EFTER VARJE KAPITEL och avsnitt i boken uppmanas läsaren att ställa sig reflekterande frågor som kan göra bokens innehåll mer verkligt för oss. – De flesta kan instämma i mycket som man läser, utan att det blir något som berör vårt eget liv. Genom att reflektera utifrån olika frågor kan vi fördjupa förståelsen och göra kunskapen till vår egen. Det är därför jag under mina lärarutbildningar i yoga och meditation alltid betonar: ”Du skall inte tro ett ord på vad jag säger, pröva det mot egen erfarenhet och ta till dig det som klingar sant inom dig, spotta ut resten.” DET FINNS FÖRSTÅS inget

bästa sätt att utveckla sin intuition som stämmer för alla, säger han. – Vi har alla vår unika väg till mognad och intuition. För mig handlar det mycket om att behålla ett öppet sinne och vara redo att lära av allt jag möter. Och jag tror som sagt det universella medvetande många kallar Gud ständigt för oss till de lärare och situationer som vill hjälpa oss på vägen mot mognad.


Tomas Frankell startar en ny Intuitions- och meditationslärarutbildning i juni 2021

TOMAS FRANKELL SKRIVER­i sin bok om något han kallar­ sitt eget ”fria rum”, en obegränsad kreativ plats i vårt eget inre. – När jag träder in i mitt ”fria rum” tillåter jag mig att vara fullständigt öppen i tanken. Sätter inte upp några begränsningar för vad som är möjligt i mitt liv eller var jag ska rikta min kraft. Inget är för stort, inget är för litet att tänka. – I det öppna fria rummet inväntar jag sedan ett klartecken från min själ. När jag väl funnit den dröm som hjärtat säger ja till är det dags att börja agera. Många låter ledsamt nog sin kreativitet begränsas av en gammal självbild, säger han. – Man styrs av det man lärde sig i barndomen. Men intuitionen känner vår verkliga kapacitet och hjälper oss att bli den vi är menad att vara. NUMERA DELAR TOMAS sin

tid mellan Sverige och Frigiliana i Sydspanien, efter ett antal oväntade turer. – Spanien har visat sig vara perfekt för mitt liv just nu. Här finns ett nätverk av andligt intresserade människor som samarbetar i smått och stort. Här fann jag också en utökad andlig familj, vilket jag tror vi alla behöver i denna tid. Vi kan inte göra denna andliga resa själva, vi behöver stödet av andra för att möta dess utmaningar. SJÄLV LÄRDE JAG känna Tomas Frankell i början av 1980-talet. Tomas startade

tidningen Energivågen tillsammans med Pratima Åslund. Tidningen togs över av undertecknad och är den du läser här. På 1990-talet korsades våra vägar igen på de center Tomas drev i Stockholm och så småningom gav vi ut två böcker på förlaget som vi drev. Vi har alltså känt varandra i nästan trettioåtta år, lika länge som jag levt med min käraste man. Själsfränder, eller hur Tomas? – Visst är det så, jag brukar tala om mina vänner som del i en enda stor gudomlig soppa. Beskriven som del av en gudomlig soppa, det gillar jag. NÄR JAG BER Tomas om en

övning, föreslår han ett enkelt sätt att dra sig tillbaka en stund varje kväll. – Slut dina ögon och låt allt som skett under dagen passera på sinnets duk. Värdera inget, acceptera allt. Och be sedan en bön för världen, för dess uppvaknande till ett hjärta, en enhet. En värld som äntligen börjat lyssna till kärlekens röst inom oss alla, avslutar han.

www.devanews.com Tomas Frankells böcker: ”Lita på din intuition” (Devanews, 2020). ”Sökare i en ny tid” (Natur och Kultur, 2001). ”Att leva i tillit – en resa genom våra chakran” (Deva Center, 1996). ”Vägen Hem – från rädsla till kärlek” (Energica Förlag, 1991).

Free • nr 1

| 17 |

NY BOK!

Läs mer om boken, utbildningen och andra program runtom i Sverige och Spanien på

www.devanews.com Tomas Frankell

Övergången Möt klimakteriet med lugn och nyfikenhet, med stöd av erfaren terapeut och andra kvinnor. Förr fanns ceremonier för att fira kvinnans olika åldrar, men idag saknar vi dem. Vi möts online för att finna svar på frågor som: • Hur behöver jag ta hand om mig just nu? • Hur kan jag använda min kreativitet för ökad livsglädje? • Vad ger mig mental balans i övergången till en ny livsfas? Eva Sanner, psykosyntes­ terapeut och författare till flera böcker om sex, intimitet och relationer leder cirklarna med max 12 kvinnor/grupp. 7 onlineträffar under 4 månader Start: 2 mars 2021 Information och anmälan

www.evasanner.se

januari–februari • 2021


BAZAREN

· Reiki-healing · Naturlig holistisk healing · Regression · NADA-akupunktur · Regndroppsmassage · Fibromassage · Kurser i reiki och magi · Webbshop – spirituella produkter och unika hantverk

Cathrine Fredriksson · Aktuell med boken Ett liv i frihet · Promenad- och naturcoachning Göteborg

www.halsovagledningen.se

www.dininrekraft.se

NY BOK!

Arvika · Samarbete med Clarion Collection Hotel Bristol, rabatterade hotellnätter när du går kurs hos mig

DIN Hälsa & Inspiration Böcker – självhjälp, esoteriskt m.m. Kort – orakel, tarot m.m. Encaustic-Art konstnärsprodukter

Aromaterapi och passion för naturen i 30 år! Ekologiska produkter för kropp och själ. Helt naturliga parfymer med rena eteriska oljor som doftsättning. Hudvård, ekologiska eteriska och vegetabiliska oljor, hydrolater m.m.

Vi har också rena helfood kosttillskott!

kontakt@oshadhiaromaterapi.se · www.oshadhiaromaterapi.se

www.frifararen.com

Underbara varmvattenflaskor

Dofter för kropp & själ

5 flower − Räddningsdroppar Vid stress och oro

Ånginhalator vid första symptom på förkylning & torra slemhinnor

Låt dig inspireras & beställ på:

www.aromacreative.se Free • nr 1

| 18 |

Inre harmoni & skönhet

januari–februari • 2021


BAZAREN

Sentian Art Vi är energikonstnärer som har specialiserat oss på att designa konst och smycken skapade med energi eller aktiverade av energi. Solkonst - Skapad med energin från solen. Kameleontkristallkonst - Värmereaktiv konst som uppvisar ett vackert skådespel av färger. Skymningskonst och smycken - Samlar ljus på dagen som sedan sprids ut i ett vackert, glödande ljus under hela natten. Högvoltskonst - Mönster skapade på trä med 10 000 volt, likt en blixt i slow motion.

HOLISTISK & HÅLLBAR HÄLSA FÖR HELA DIG Näring är inte enbart vad vi äter. Allt vi har i vår närhet påverkar oss, både det vi äter men även det vi omger oss med. Vi har produkter för alla sinnen.

Ekologiskt & Hållbart Rena produkter utan tillsatser · Vitaminer, Mineraler & Kosttillskott · Himalayasalt & Havssalt · Kryddor & Örter

Design & Funktion Smycken med betydelse · Vattenvitalisering · Natures Design · Biofotonfiltar · Flower of Life · Strålningsskydd

Ta hand om dig själv Öronljus · Böcker för personlig utveckling Make-up från Benecos · Kristaller & Rökelse Joniska Tandborstar · Medveten andning

Öppettider i Gävle: mån, ons & fre 13–17 Webbutiken är alltid öppen

Vi erbjuder konstworkshops för mindre grupper och enskilda personer i Kameleontkristall- och Högvoltskonst. Varberg, Sverige

www.sentianart.com

Följ oss gärna på

Sörbygatan 74, 802 55 Gävle Telefon: 076 141 86 86

www.balansbutiken.se www.universellbalans.se

Vinterns läsglädje!

ANTOLOGI 2020 – SKIFTET Vad händer med oss under ett skifte?

LOVSÅNG TILL HÄSTEN Berättelser om döden och livet ur hästars perspektiv.

DEN NYA MÄNNISKAN Den nya människan har alla svar inom sig!

ar? m DET INTUITIVA – 2021 m ö r d ar tt Förfa Antologin om hur inre visdom når fram Ansök via www.siljansmasar.com Free • nr 1

| 19 |

januari–februari • 2021


Shandithi

nycklar till ditt välbefinnande Gränslös harmoni uppstår när man är i balans och integrerad i kropp och själ. Det säger Jenny Georgsson, kinesiolog och instruktör inom Shandithi-konceptet. Shandithi betyder just gränslös harmoni, och är ett verktyg för att komma i balans genom att aktivera glädje, välbefinnande och harmoni. Text Katja Makkonen Bild Tommy Gärdh, Linnea Ståhlhandske, Jenny Georgsson

Free • nr 1

| 20 |

januari–februari • 2021


”När jag kom i kontakt med Shandithi insåg jag att denna metod skulle kunna stilla sinnet på ett fascinerande sätt.” Tänk dig att du sitter i din bil på en motorväg. Det är en mulen dag, lite slaskigt på vägen, och under din färd blir din vindruta allt mer smutsig. Till slut ser du knappt ut. Hela situationen gör dig modlös och du börjar känna irritation mot dina medtrafikanter som med sådan arrogans skvätter ner din vindruta och skymmer din sikt. De beter sig illa i trafiken också. Du kommer på dig själv att fokusera mer i backspegeln än i framrutan. Lösningen kommer när du sätter på vindrutetorkarna. De sveper bort smutsen och ger dig sikten tillbaka. En behaglig känsla vaknar inuti dig, och du ser plötsligt solen som faktiskt tittar fram genom molnen. Du känner till och med hur ett leende sprider sig och hur de andra trafikanterna inte längre påverkar dig i samma utsträckning. Du ser din avtagsväg framför dig, minns din destination och känner tydligt hur du ska navigera dig i trafiken för att nå den.

terapeut inom konceptet, är nämligen att du förstår att du endast kan hjälpa någon annan när du först själv är i balans. Detta ligger till grund för de unika terapiformer man idag kan ta hjälp av (se faktarutan). JENNY KOM I KONTAKT med Shandithi

2009, när hon efter många år som terapeut insåg att hon behövde ett verktyg för återhämtning och hade en önskan om att finna en lämplig meditationsteknik. – Jag upplevde att mina tankar for runt och jag kunde egentligen inte förstå hur jag skulle kunna börja meditera, även om en längtan efter lugn och ro fanns där. Hur skulle jag kunna uppleva tystnaden? När jag kom i kontakt med Shandithi insåg jag att denna metod skulle kunna stilla sinnet på ett fascinerande sätt.

SHANDITHI GRUNDADES AV svensken Ken

Lavendell redan 2003. Innan dess hade han länge balanserat och behandlat klienter, som kinesiolog och legitimerad naprapat. Klienterna hade under en tid efterfrågat en egen metod för att kunna hitta sitt välmående. Han skapade då en rörelsemeditation som senare utvecklades till att bli ett helt koncept. Genom att tyda avancerade koder och symboler uppfann Ken ett sätt att balansera upp destruktiva tankemönster, så att de inte får fäste i våra sinnen och vårt medvetande. Denna metod synkroniserar och balanserar kroppens energisystem och skapar samklang med vår allomfattande existens. Det finns numera meditationsutövare i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Spanien och Italien. Konceptet har börjat spridas ytterligare tack vare att allt fler utövare har utbildat sig till instruktörer och terapeuter. En förutsättning för att sprida Shandithi som instruktör eller balansera andra som

Free • nr 1

| 21 |

januari–februari • 2021

MEDITATIONEN SHANDITHI BASIC är en stående rörelsemeditation. Den består av rörelser, affirmationer, visualiseringar och andning, vilket Jenny framhåller kan underlätta för ut­ övaren att fokusera, utan att tankarna distraherar. Meditationen är ett verktyg för att aktivera glädje, välbefinnande och harmoni, inifrån. – Redan under första kursen insåg jag att detta minst sagt var en annorlunda meditation som verkligen fick mig att känna mig hemma. Jag insåg senare att det var en känsla av gränslös kärlek som jag upplevde, berättar Jenny. Nyfikenheten fick mig att dagligen utföra meditationen, som lett mig att komma närmare mitt inre och min intuition. Jag har numera möjligheten att närvara i nuet och känna den goa känslan inom mig oavsett vad som pågår utanför. Jag har blivit oerhört medveten om min tanke och kan styra den i en riktning som för mig framåt.

DEN HÄR KORTA berättelsen kan lite förenklat sägas likna vår livsresa. Den smutsiga vindrutan symboliserar den påverkan som negativa tankar och åsikter har på vår förmåga att se klart och vara i kontakt med vår inre röst. Om vi omges av andras negativa tankemönster, samtidigt som vi själva har en smutsig vindruta, har vi lätt för att fastna i liknande tankar. Berättelsen och symboliken kommer från Shandithi-konceptet, som bland annat innehåller en unikt utformad rörelsemeditation. I meditationen ingår aktiveringsnycklarna glädje, välbefinnande och harmoni. Med dessa kan vi eliminera destruktiva tankemönster. – Känslan av glädje, välbefinnande och harmoni har vi redan inom oss, men meditationen

hjälper oss att väcka dem till liv igen och påminner oss om vad som är viktigt, säger Jenny Georgsson, som förutom instruktör och Shandithi-kinesiolog även är legitimerad naprapat. – Via åratals möten med klienter har jag sett hur den egna kroppsintelligensen kan sätta igång en läkning både själsligt och fysiskt. När vi på riktigt förstår att vi kan må bra, oberoende av hur andra runtomkring oss mår eller beter sig, har vi kontakt med den gränslösa energin. När den energin aktiveras blir vi integrerade med vår själ, vilket innebär att vi får kontakt med vår inre röst, vår intuition. Det kan liknas med att vi putsar upp vår vindruta och ser klart igen.


ENLIGT JENNY SKAPAR Shandithi-meditatio-

nen en energimässig balans och aktiverar en snabb, uppbyggande frekvens i auran, vilket ger den kroppsegna intelligensen förutsättningar att läka ut obalanser på en mycket djup fysisk och emotionell nivå. – I dagens läge är det viktigt att skapa och bibehålla kontakten med vår intuition för att kunna känna oss fria och uppleva ett välbefinnande. Ju mer vi lyssnar utanför oss själva desto mer tappar vi denna kontakt. Det kan bidra till att vi upplever oss vara andra till lags, att vi kanske har ett beteende av att köra över oss själva eller andra. Ju mer tid vi ger med vårt inre och till att centrera oss, desto mer självkänsla får vi. Där inne finns en trygghet och en tillit till att våga vara sig själv. – Shandithi-meditationen ligger helt rätt i tiden, nu när omvärlden genomgår en intensiv utveckling. Genom att göra meditationen dagligen får vi en stabilare energi vilket gör det lättare för oss att acceptera andra och deras ageranden. Vi förstår på sikt att vi alla har olika bakgrund vilket påverkar våra beslut och beteenden. Följden av att aktivera denna energi blir att vår medkänsla förstärks enormt. – När de destruktiva tankemönstren inte längre kommer åt oss eller smutsar ner vår vindruta, är vi i kontakt med vår inre röst. Då vet vi innerst inne vad som är bäst för just mig. Vi vet vilka beslut vi ska ta och känner tydligt vad vi behöver göra för att må bra, läka ut och vara i balans. Det kan gälla en viss kosthållning, en film jag vill se, en kurs jag önskar gå eller större steg jag behöver ta i livet. INOM SHANDITHI undervisas det även i frekvenser och vibrationer. Allting i universum vibrerar och har sin frekvens. Hela universum är uppbyggd på samma sätt, i olika matematiska formler, varav triangeln anses vara en grundläggande geometrisk

”Jag insåg senare att det var en känsla av gränslös kärlek som jag upplevde.” form. Allt hålls samman i universum av en allomfattande vibration. – Med en speciell form av triangeln kan vi aktivera maximal potentiell energi, säger Jenny, vilket är anledningen till att Shandithi idag har just triangeln som symbol. ÄVEN VÅRA AKTIVA känslor har en vibration

och varje känsla har sin unika frekvens. Vi har nog alla någon gång varit med om hur vi instinktivt kan läsa av en annan människas utstrålning, eller hur stämningen i ett rum upplevs beroende på vilka människor som befinner sig där. Jenny förklarar hur hon ser oss människor som antenner som sänder ut och plockar upp vibrationer och signaler. – Det vi drar till oss speglar hur vi mår och vad vi har aktivt i vår aura, vilket sker via attraktionslagen. Kan jag aktivera känslor och vibrationer som är positiva ökar det chansen till att jag känner mig harmonisk. Genom att skapa en go känsla inifrån, strålar vi även ut det till andra, som plockar upp signalerna och intuitivt känner in det. Jag tror därför att vi kan påverka vår omgivning som mest när vi är i ett så kallat flow. Genom att ta hand om mig själv kan jag även hjälpa andra att känna välbefinnande. Ju fler som upplever sig vara i balans, desto större blir effekten av ett allmänt stort välmående. Jag tror därmed

Fakta SHANDITHI – GRÄNSLÖS HARMONI Grundades 2003 av Ken Lavendell och finns i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Spanien och Italien. SHANDITHI BASIC en rörelsemeditation som ger dig en enorm kontakt med din intuition. SHANDITHI ADVANCED din personliga utveckling inom konceptet. SHANDITHI KINESIOLOGI en terapiform som balanserar energisystemet och hjälper

dig att släppa fysiska och emotionella obalanser på en mycket djup nivå. SHANDITHI MASSAGE en fysisk terapiform utformad av Ingrid K. Här aktiveras frekven-

sen som stimulerar kropp och sinne att läka ut, med en harmonisk helkroppsmassage. TRIANGELHEALING en metod där du själv lär dig att läka ut fysiska och emotionella

obalanser med hjälp av en speciellt framtagen triangel.

Free • nr 1

| 22 |

januari–februari • 2021

att vi kan göra stora förändringar i världen genom att aktivera harmoni inombords. VAD GÖR SHANDITHI-MEDITATIONEN unik i jämförelse med andra meditationer? – I traditionell meditation uppnår vi en avslappnad nivå, en så kallad transnivå. Skillnaden här är att vi i det avslappnade tillståndet medvetet aktiverar glädje, välbefinnande och harmoni. Vilket ger just denna meditation en känsla av en ytterligare boost. – Vi aktiverar själskopplingen. Själen är den delen av oss som är minnesarkivet för känslomässiga upplevelser. Många som mår dåligt har ingen kontakt med sin själ eller inre del. Med Shandithi-meditationen integrerar vi själens tre delar. Själen sitter vidhäftad hjärtat, hypofysen och i form av essenstrådar vid bukspottskörteln. Jag upplever att ett kontinuerligt flöde i området skapar en enorm närhet till min intuition. – Vi får på sikt en balans mellan själen och den delen som vi lever med i vardagen, egot, som värderar, bedömer och analyserar. Kroppen och sinnena kommer därmed i samklang. – Kan jag vara integrerad med mitt inre får jag ofta signaler om hur jag mår, vilket gör att jag blir allt mer medveten. FÖR JENNY INNEBÄR Shandithi att verkligen prioritera tiden med sig själv och att ta ansvar för sitt eget mående. – För mig är numera morgonen den viktigaste stunden på dagen. Jag ser fram emot att starta min dag med att aktivera glädje, välbefinnande och harmoni. Jag inser att jag själv kan påverka hur jag upplever min omgivning genom att ta med mig den goa känslan redan från början. Jag försöker att ha med mig detta i alla möten jag har med mina medmänniskor. Jag tror att vi alla kan göra en omvälvande förändring genom att börja med oss själva.

Plus mer www.shandithi.com ”Betraktaren”, Ken Lavendell (Regnbågsförlaget 2001). ”Människokroppens subtila energisystem”, Ken Lavendell (andra upplagan 2014). ”Vandring i illusionens labyrinter”, Ken Lavendell (2015).


SHANDITHI gränslös harmoni

Den svenska rörelsemeditationen som aktiverar kärlek, glädje och harmoni Kurser arrangeras löpande i aktuella orter samt över hela Sverige vid förfrågan. Shandithi Massage och Shandithi Kinesiologi bokas hos respektive terapeut. Kursdatum, kontaktuppgifter och fler terapeuter finns på:

www.shandithi.com Köping

Göteborg

Anna-Karin Sandblom

Malou Idun Johansson

Susanne Eriksson

Anna Hansson

Johan Hallberg

Arboga

Jenny Georgsson

Katja Makkonen

Kinesiolog Massör

Kinesiolog

Instruktör Shandithi Basic, instruktör Shandithi Advanced, kinesiolog

Maria Lantz

Instruktör Shandithi Basic, kinesiolog

Instruktör Shandithi Basic, kinesiolog, massör Instruktör Shandithi Basic

Instruktör Shandithi Basic, kinesiolog

Västerås Renée Hallberg

Helena Söderqvist Kinesiolog, massör

Instruktör Shandithi Basic, kinesiolog & massör med graviditet som specialområde

Micaela Lantz

Ann Forssell

Kinesiolog

Instruktör Shandithi Basic

Helena Söderqvist

Tänndalen Jenny Georgsson

Instruktör Shandithi Basic, instruktör Shandithi Advanced, kinesiolog

Kinesiolog, massör

Arvika Johan Hallberg Kinesiolog


BEHANDLINGAR

INRE HARMONI Möjligheternas väg till ett friare liv

Regression Progression Känsloresan Meditationer Coaching Ewa Hermansen . 073-777 45 80 . www.inreharmoni.com

L jusets Kraft och Harmoni · Medial vägledning · Coachande samtal · Meditationscirklar · Trumresor · Healing · Regression/Tidigare liv · Kurser våren 2021 – se hemsidan

Unna dig en skön retreat på spa

Ljusets Kraft och Harmoni Tünde Hansen Påarp, Helsingborg · tunde@ljusetskraft.se · www.ljusetskraft.se

Annika Heurlin Djurhomeopat · Medium · Healer

Att dra sig undan några timmar en kväll, med familjen eller vänner i Spa Celebration med en 33 grader varm pool och ångbastu, värmer upp frusna själar och mjukar upp inombords. Hos oss kan du njuta av medelhavsklimat året runt. Känn kroppens tyngdlösa flyt i den färgskiftande 33 grader varma poolen, omfamnas av undervattensmusik med valars och delfiners sång och bara relaxa en stund.

· Medial vägledning · Healingbehandlingar · Kurser Reiki källan, Kungsg. 19, Malmköping 070-224 01 64 · reikikallan@hotmail.com

www.annikaheurlin.com

Syns du så finns du! Annonsera i Free! Denna annonsplats kostar 1 750 kr.

Mitt i Dalarna, 20 minuter från Mora, 10 minuter från Orsa. Boka på:

www.spacelebration.se Spa Celebration, Stackmora, Orsa 070-742 21 14

– din ledstjärna Free • nr 1

Boka en spakväll?

| 24 |

januari–februari • 2021

www.visitdalarna.se


BEHANDLINGAR

Webbutik!

Holografisk Bio-Psykosyntes och Freeblocking-metoden Tre tecken på att din amygdala kidnappat ditt förnuft och tagit över ditt liv – och hur du kan återta din kraft.

Ekologisk Hudvård & Massage Vi använder bara ekologiska produkter. Populäraste behandlingen just nu: Ansiktsbehandling Glow Treatment – en mildare peelbehandling som passar alla. Frukten Mangosteen är en aktiv ingrediens i denna behandling.

Hudterapeut Nilla

Läs artikeln … Everyone deserves to fly!

www.nillassalong.se

www.kinaskraftkalla.se/amygdala Kina Bergman, Holografisk Bio-Psykosyntesterapeut

Kinas Kraftkälla · Riddargatan 28 · Östermalm · Stockholm www.kinaskraftkalla.se · kina@kinaskraftkalla.se · 070 493 5967

Vägledning på distans

Ljusstjärna

MEDIUM/KANALISERING Jag ger svar på dina frågor per telefon.

REGRESSION/HYPNOS

Finn orsak till bl a smärta, utforska tidigare liv – under van ledning och trygga förhållanden per telefon.

Massagebehandlingar, Reconnective Healing®, StjärnKod-Healing, Medium-medial och andlig vägledning, tidigare liv-regression, Antrologi-läran om själen, kursverksamhet m.m.

Linda, mottagning i Skövde Tidsbokning: 0760-776 964 Betallinje: 0939-114 70 38

Ola Sahlin

(15.90 kr/min)

Mer information & behandlingsmeny

www.ljusstjarna.se

Hitta tillbaka till kärleken till dig själv! Om du är i en destruktiv relation med t ex en partner, förälder eller chef så påverkar de ditt mående. Därmed har du släppt makten till din egen lycka till dem. Hjälp finns att få, välkommen att boka tid för energiterapi så du kan få just dina verktyg till att ta tillbaka makten till DIN egen frihet, DITT välmående och Din lycka – dvs kärleken till DIG själv! Vi kan ses på nedanstående orter eller via telefon eller digitalt: Nacka, Stockholm • Stjärnsund, Falun, Rättvik i Dalarna För datum och mer detaljerad info besök gärna Ammis Reiman

www.free-spirit.se

* Cosmic Crystal * Din Lemuriska Själ * Ditt Galaktiska Hjärta * Den Kristallina Oceanen & Guldets Magi * Naturrikets Magiska Värld & Ditt Oändliga Medvetande m fl Kristallina frekvenser, ljusaktiveringar, multidimensionella upplevelser & möten m m Facebook & Instagram @theinfiniteheartmaaritl

info@theinfiniteheart.se www.theinfiniteheart.se Free • nr 1

| 25 |

januari–februari • 2021


KURSER • UTBILDNINGAR

Ayurvedisk hälsorådgivare Kurser i Varberg och Malmö För dig som vill veta mer om Ayurveda – för egen del eller att arbeta med som hälsorådgivare/terapeut i framtiden om du väljer att gå alla 10 stegen. För mer information

Vill du bli

ANDNINGSPEDAGOG? Sofia Sjöblom • Rani Spets Edgren • Bo Wahlström

Ny utbildning på Rasbo kursgård utanför Uppsala

Start september 2021

www.ayurvedaskolan.se

Kontakta oss för information och prospekt!

Ayurvedaskolan i Varberg Granvägen 89, 432 33 Varberg 0766-115 450 ∙ ayurvedaskolan@live.se

ANDNINGSPEDAGOGIK FÖR HÄLSA, MEDVETENHET & LIVSKVALITET

info@inspiraktiva.se www.inspiraktiva.se

Space of Love Festival Välkommen till en festival på Öland, i den vackra Böda bukten! Vi fyller våra dagar med dans, sång, yoga, qi gong, frigörande andning, underhållning och mycket mer.

4–13 juni 2021

Barnaktiviteter finns och barnpassning för dom minsta.

www.spaceoflove.nu

“Join the Spiritual Movement” Boka i tid! Tidigare kurser har blivit fullbokade Högsta betyg av deltagarna

e e e e e

Miljontals människor har kommit till en kritisk punkt i deras fysiska och andliga utveckling. De är redo för att kliva in i en ny livsstil regisserad av själens kärlek och passion snarare än de krav och problem som egot skapar. Är du en av dem? Vi bjuder in dig till att bli en viktig del av den andliga, spirituella rörelse som pågår världen över. Gå helt för din egna utvecklings skull eller för att arbeta med ditt drömyrke! Bli Diplomerad Hyposyntesterapeut® Denna utbildning ger dig en djup personlig utveckling, medvetenhet om din inre kraftfullhet samt kompetens att kunna hjälpa andra. Start den 4 februari 2021.

Bli Diplomerad Soul Manifestation Coach® Är du redo att säga JA till din själ och livet? Kliv in i din fulla potential. Denna unika distansutbildning hjälper dig att nå din själ och dess önskan. Start den 24 januari 2021.

Möjlighet till månadsbetalning • Gratis studentguidelines från Association for Spiritual Integrity • Gratis medlemskap och ansvarsförsäkring i Skandinaviska förbundet Komplemetärmedicin • Läs kursdeltagares recensioner innan du bestämmer dig • Ta del av vårt stora nätverk över hela Sverige med kursdeltagare och människor som utvecklas personligt och andlighet. Läs mer på: www.loveit.se

Free • nr 1

| 26 |

januari–februari • 2021


KURSER • UTBILDNINGAR

Mandalautbildningar

Onlinekurser

Öppet hus – prova på mandala

www.sannessens.se

Dag kurser · Kvällskurser · Helgkurser Övernattningsmöjligheter

Poddar • Kurser Böcker • Vägledning Reiki • Andlig portal Ingegerd Persson

0709-588 563 · ateljeholmanas@gmail.com · www.ateljeholmanas.se Mandalakurser i Skåne och Ateljé Holmanäs

Solkarina Sinnligkunskap info@solkarina.se ∙ 076-806 97 55 ∙ www.solkarina.se Solkarinas andliga podd: www.acast.com/sinnligkunskap Solkarinasinnligkunskap

solkarina.se

sinnligkunskap

Personlig rekreation och utveckling i anrik miljö från 1500-talet

FENIXKONCEPTET

Hos oss blir du ompysslad till kropp och själ via ∙ TIBETANSK FACE-LIFT MASSAGE ∙ AROMATERAPI ∙ TIDIGARE-LIV-REGRESSIONER ∙ LIVET-MELLAN-LIVEN-REGRESSIONER ∙ HOROSKOPSTOLKNINGAR ∙ SPIRITUELLT COACHANDE SAMTAL Vi erbjuder Dig dessutom ett naturnära boende och näringsrik mat lagad från grunden. Läs mer på vår hemsida www.soulandfood.se

En kurs för kropp, själ och sinne.

Nu även i

Stockholm 2021!!

För mer information: www.helandeform.se • www.madelenewidell.com

Dalarnas Andlig Healingcenter kurser · föredrag · seanser · behandlingar

Min tro är att livet fortsätter efter detta liv, det är det jag försöker bevisa i mitt arbete som medium. Jag är övertygad om att alla har gåvan och möjligheten att ha kontakt med andevärlden. Vi behöver bara bli medvetna om hur.

Pehr Trollsveden & Lennart Abrahamsson Kurser i Värmland · Distansutbildningar Behandlingar i Värmland

Zonterapi · Healing · Detox fotbad · Regndroppsmassage m m Andeutdrivning · Seanser m m.

Butik i Värmland · webbutik

· Distans behandlingar · Vägledning via telefon · Andlig healing via telefon Boka via sms 073-807 66 48 Min nya själ & energi kortlek!

Skapad från mina målade tavlor, med inspiration från andevärlden.

Tarotkort · Orakelkort · Stenar & Kristaller · Rökelser Meditationsskivor · Böcker m m BRA PRISER! Besök webbutiken trollsveden.com/butiken Läs mer på:

Mer information: www.andlig-healing-center.se Anna-Karin Berg • 073-807 66 48 • ak.healingcenter@gmail.com

trollsveden.com Free • nr 1

Finns att köpa nu! 330 kr

| 27 |

januari–februari • 2021


Frida Boisen

Berätta aldrig det här – om skammens makt

KORT OM FRIDA

NAMN Frida

Boisen. ÅLDER 46 år. FAMILJ Maken

Lars, 48, nöjeschef på Expressen, barnen Tilda, 16, och Arvid, 12. BOR På Kungsholmen mitt i Stockholm. GÖR Författare, journalist, programledare för Trolljä­ garna och Lyxfällan i TV3, talare, moderator och är medgrundare och delä­ gare till talarförmedlingen Talarnas. MOTTO ”Mod och passion.” DOLD TALANG Är en fantastisk operasångerska. Brister gärna ut i Habaneran från Carmen. AKTUELL MED Har i höstas gjort supersuccé med sin själv­ biografiska roman ”Berätta aldrig det här” utgiven på Bookmark förlag, vann i höstas också Kristallen som programledare för ”Troll­ jägarna” i TV3.

Free • nr 1

| 28 |

januari–februari • 2021


Frida Boisen, medieprofil, författare och talare, har ofta i sina krönikor i Expressen ­och Aftonbladet öppenhjärtigt delat med sig av sin uppväxt med en ensamstående, lågavlönad mamma, hur hon blev slagen av sin pappa som barn och hur hon två dagar innan hon skulle gifta sig avblåste bröllopet för att hon blivit förälskad i en annan man. Men en familjehemlighet bar hon i 13 år innan hon till slut, trots ett löfte till fadern om att aldrig yppa den, och det handlade om moderns självmord. Efter att Frida hittade moderns avskedsbrev med texten ”Nu fick du som du ville”, där modern lägger skulden på sin dotter rämnar tillvaron för Frida. Text Agneta Orlå Foto Magnus Ragnvid Bild Cristina Conti (shutterstock.com)

Frida Boisens gripande självbiografiska bok ”Berätta aldrig det här” rymmer mycket. Förutom traumat med moderns självmord innehåller den annat som smärtat Frida under uppväxten. Den mer och mer komplicerade relationen med modern, tärande separationer, känslomässigt beroende, och faderns misshandel av Frida som barn. Ett genomgående tema är skammens förgörande kraft. Skammen som präglat både moderns, faderns och Fridas eget liv. Men boken är också ett sökande efter förklaring till vad som hände och varför det kunde ske, och ett försök att hitta försoning. Det är en stark och tankeväckande läsning om en uppväxt som rymde både ljus och mörker. I BREVET SOM modern skrivit, som Frida

”Hela boken är som ett pussel för mig för att försöka förstå vad det var som hände. Ett mysterium jag försöker lösa.” Det som hjälpte Frida ur det mest akuta tillståndet av skam och självklander var en kvinnlig präst, som då utgjorde en livboj, något att hålla fast i mitt i det traumatiska havet av skam. Utan att prata om Gud eller Jesus fick hon Frida att börja förstå att inte ta på sig skuld för det som skett. Att det inte var hennes fel, en tanke som så sakteliga började gro i Frida. TROTS ATT DU LOVAT din pappa att aldrig

berätta om din mammas självmord så gör du det. Vad var det som gjorde att du bröt det löftet? – Jag kunde inte fortsätta att vara mamma och ljuga längre. Det var inget bra löfte. Jag satt en dag med mina barn och hörde dem berätta hur deras kompisar hade erfarenheter av närstående som tagit sina liv. Mina barn uttryckte sin sorg över hur deras familjer måste ha blivit oerhört ledsna och de sade att de inte förstod hur man kan göra så mot

Free • nr 1

| 29 |

januari–februari • 2021

sina familjemedlemmar. Då insåg jag att det var dags att berätta för dem om hur deras mormor egentligen dött, berättar Frida. Din pappa uppmanade dig att inte berätta om självmordet, med motivering att din dotter inte skulle ta intryck och senare i livet eventuellt se självmord som en utväg i en krissituation i livet. Ser du att det mer handlade om all den skam din pappa själv bar på? Att han kände sig delaktig med tanke på hur egoistiskt och elakt han hade behandlat din mamma? – Ja, så var det nog, men det insåg jag inte riktigt förrän jag skrev boken. Som liten såg jag hur mamma många gånger utan att dryfta något alls, led på grund av hans elaka kommentarer om henne, hennes utseende, maten hon bjöd på som hon så omsorgsfullt lagt ned hela sin själ i eller något annat som han ogillade. Och trots att jag konfronterade honom med att han slog mig som barn så var det aldrig något han ville erkänna, än mindre prata om. Han vågade aldrig visa sig sårbar, erkänner Frida. I EN SCEN I BOKEN är Frida tillsammans med sin mamma i Riddarholmskyrkan. Där uttryckte modern ärligt, med både iskyla och ilska sin känsla av att inte ha något alls av värde i sitt liv. Enbart sin ensamhet, fattigdom och utanförskapskänsla. Hon anklagar Frida för att inte förstå vad det betyder. Modern hade blivit mer och mer elak och missunnsam, klandrar Frida för att vara alltför karriärupptagen, en dålig mamma, inte kunna sköta sitt hem och att ha en man som inte var god nog. Frida blev mer och mer trött på elakheterna och tyckte enbart att mamman var ett självömkande och bittert offer och valde att inte höra vad det var mamman egentligen uttryckte bakom elakheterna och den hårda ytan. Även en psykolog som Frida träffade hade flaggat för att relationen till mamman inte skulle bli helt okomplicerad då Frida börjar leva ett eget liv, gifter sig, flyttar och får

hittar i moderns perfekt städade lägenhet dagen efter självmordet står det: ”Frida. Nu fick du som du ville! Jag vill inte ha någon dödsannons. Jag behöver ingen begravning. Någon gravsten behöver jag inte heller. Hoppas ni blir nöjda nu. Mamma.” Frida blir chockad av brevet och berättar om tiden efter moderns självmord. Det är en väldigt tuff tid då hon tror att hon håller på att bli galen, tycker sig se blod på väggarna och kämpar med tankarna som mal i huvudet: ”Du har mördat din mamma, du har mördat din mamma.” Tankar som fanns inom henne länge. Vad var det som gjorde att skammen tog fäste inom dig? – Jag skäms något fruktansvärt för att jag uppenbarligen inte förstått hur dåligt min mamma mådde. Jag var ju hennes enda barn och jag känner ett ansvar för henne. Det känns som att jag misslyckats totalt som dotter att ta hand om henne, när hennes sista tanke till mig var ”Nu fick du som du ville”. Jag uttrycker mig som du hör i presens, det

är svårt att helt släppa det här fortfarande. Jag lyckades inte kommunicera till henne att hon var en av de allra viktigaste personerna i mitt liv, att jag älskar henne av hela mitt hjärta och att jag är så tacksam för allt hon gett mig. Mitt jobb var ju att ta hand om min familj men det gick ju uppenbarligen vad det gäller mamma – åt helvete, säger Frida.


”Brister och ofullkomligheter har vi allihop. Ingen av oss är perfekt, vi behöver våga erkänna och prata mer om det.”

barn eftersom Frida och mamman hade haft ett oerhört tight, nästan symbiotiskt förhållande under uppväxten. – Jag önskar att jag hade lyssnat mer, att jag tagit det hon sa mer på allvar. När mamma fräste ur sig i telefonen och sade: ”Det kanske är lika bra att jag tar livet av mig” blev jag så chockad och rädd över det hon sade, att jag tystade henne genom att säga att hon aldrig mer fick säga så. Det var fem månader innan hon tog sitt liv och inte en enda gång sade hon så igen. Jag ville inte ta till mig mammas rop på hjälp. Jag svek då hon behövde mig som mest, säger Frida.

samman med missbruk, våld, aggression, depression, ätstörningar och mobbning. Men hur skall vi då hantera skammen om det är något vi alla då och då känner? Brené Brown menar att vi bör bli skamtåliga – att gå från skam till medkänsla. Att mitt i skamupplevelsen, när vi skäms så att vi helst vill gömma oss, istället träna oss att stå för dem vi är och att bemöta oss själva med självmedkänsla. Vi bör tala till oss själva på samma sätt vi talar till någon vi älskar och påminna oss om att det inte enbart är vi själva som gör tokiga och oövertänkta saker. Vi kunde inte bättre och det är mänskligt att fela. På det sättet är vi lika allihop.

HAR DU KUNNAT förlåta din mamma för det

hon gjorde? – Hela boken är som ett pussel för mig för att försöka förstå vad det var som hände. Ett mysterium jag försöker lösa. Hur kunde hon gå från att vara världens bästa mamma då jag var liten, till att lägga skulden för sin död på mig. Det var en jättegåta. Jag insåg att hon måste ha varit sjuk, något jag aldrig ens tänkt på förrän jag började skriva. En frisk människa gör inte så mot sin dotter. Man kan inte hjälpa att man är sjuk, konstaterar Frida. Den tragiska familjehemligheten genomsyrade Fridas liv med skuld- och skamkänslor i flera år. Det var en skam som gått i arv, både från hennes mamma och pappa. BRENÉ BROWN ÄR sociolog och har under många år forskat om skam och vad den gör med oss. Hon menar att vi alla bär på skam och att vi är rädda för att berätta om den. Skammen livnär sig på våra hemligheter och ju mindre vi pratar om skammen desto större inflytande får den över våra liv. Den gör oss till små, bittra och rädda människor. Skammen är farlig då den leder till destruktiva beteenden då den urholkar vårt mod och leder till likgiltighet. Den hänger nära

boken att hon blev en magiker och manipulatör, en mästare i att läsa signaler som liten. När tystnaden och stelheten mer och mer infann sig i hemmet skriver hon gripande om hur hon själv som 10-åring utvecklar en roll där hon tar ansvar för att hålla konversationen igång. Hon kämpar med att de skulle ha det mer trivsamt i familjen genom att kalla till familjeråd med mamma och pappa för att föreslå gemensamma aktiviteter och utflykter, något som aldrig egentligen blev verklighet. Hon ber fadern att berätta historier när hon anar att han är på gång att uppträda vresigt och elakt, genom signaler som hon lärt sig att snabbt uppfatta som varningar. Hans minspel, käkarnas rörelse, hans förändrade andning och skillnader i röstläget. Att tolka dessa små nyanser, som en meteorolog som försöker förutse annalkande oväder, lärde henne att snabbt försöka springa undan för att undvika att bli slagen då hon uttryckt något som väckte hans ilska.

FRIDA SKRIVER I

JAG FRÅGAR OM hur hon ser på detta nu,

om det enorma ansvar som hon tog på sig som barn.

Free • nr 1

| 30 |

januari–februari • 2021

– Jag blir berörd och börjar nästan gråta när du tar upp detta. Jag tror att det är många barn som är i liknande situationer och lär sig att utveckla och bli duktiga på att läsa andra människor och fånga upp signaler. Det handlar om överlevnad och trygghet som är hotat då man helt är i händerna på vuxna. Men om jag ser på mina egna barn och föreställer mig att de skulle göra samma sak så är det ju absurt! Men för mig kändes det självklart att få familjen att fungera, säger Frida. KAN DU SE ATT denna mottaglighet har ut-

vecklats till en gåva du har haft användning för senare i livet? – Ja, absolut. I mötet med andra är det som ett språk jag har tillgång till, ett register jag har haft hela livet. Och det hjälper mig att se hela människan jag möter, svarar Frida. I boken nämner du att du ibland ser din mamma efter hennes död. Och om nätterna hör ni att någon går i hallen i er lägenhet. Tror du att det är din mamma som söker dig, som kanske kommer för att be om förlåtelse? Frida skrattar till lite innan hon svarar. – Jag vet inte riktigt. Jag har funderat en del kring det och håller mig ändå öppen för att det skulle kunna vara så. För min mamma fanns ”andra sidan”, hon besökte spådamer och mediala personer och hon besökte seanser då och då. Hon trodde på det hon kallade ödet, men det var något som för mig mer framstod som en passiv fatalistisk livshållning som fråntog henne ansvaret för sitt liv och gjorde henne till offer. Jag har inte sökt mig till någon som skulle kunna förmedla kontakt med mamma, har nog inte vågat, men jag skulle inte alls bli förvånad om hon då dök upp. – Mest rädd är jag nog för vad hon skulle tycka om att jag delat allt i boken, allt det


hon själv skämdes för. Hon kanske är arg. Hon var ju inte en person som vågade erkänna sin sårbarhet eller kunde tänka sig att gå till någon psykolog till exempel. Men kanske skulle hon ändå kunna förstå och inse att min bok om vår historia skulle kunna hjälpa andra i liknande situationer. Jag har fått många läsarreaktioner som menar att boken gett insikter och konkret räddat liv på människor som försökt att ta sina liv. Den har gett ett uppvaknande, berättar Frida.

VAD HOPPAS DU att boken skall bidra till?

– Att bryta tystnadskulturen, den bara förstör och kväver oss! Att vi pratar mer öppet om hur vi egentligen mår, hur vi känner och att vi på det sättet kan agera preventivt. Vart fjärde barn misshandlas i Sverige och var sjätte timme tar någon livet av sig. Vi är många som bär på liknande berättelser och inte vågar berätta om det. Vi erkänner inte heller att vi känner oss ensamma, utanför och oviktiga eftersom vi skäms för det. Brister och ofullkomligheter har vi

Fridas råd

allihop. Ingen av oss är perfekt, vi behöver våga erkänna och prata mer om det, betonar Frida. – Min mamma bodde i ett förortsområde, i ett höghus fullt med en massa människor, men med så få som verkligen ser varandra. Vi har glömt det som är viktigt. Säg till dina medmänniskor hur mycket de betyder för dig, det kostar inget. Lyssna på din intuition, din magkänsla. Det är inte alltid det exakta ordvalet som spelar roll utan den genuina viljan att hjälpa, avslutar Frida.

Vinn!

för att stoppa skam& tystnadskulturen: Släpp skammen. Vi gör alla fel. Försök se på dig själv som ett intressant projekt istället när du gör saker som du skäms över. Försök tänk: ”Intressant att jag agerade så”, tänk på hur du hade försökt supporta och lyssna på en vän som gjort samma sak. Vad hade du sagt till hen? Säg det till dig själv också.

Free lottar ut 3 exemplar av boken ”Berätta aldrig det här”, i samarbete med Bookmark förlag. Gå in på free.se och klicka på ”Free utlottning”. Skriv gärna några rader om varför du är nyfiken på boken.

Plus mer www.fridaboisen.se ”Berätta aldrig det här” (Bookmark förlag 2020). ”Digital passion” (HarperCollins Nordic, 2018). ”Digital succé” (Bokförlaget Forum, 2015).

Problem med magen? Amaraplex – vid tillfälliga matsmältningsbesvär eller ballongmage. Phytolakt (örtte) bidrar till normal bakterieflora i tarmen. Carbomin normaliserar syra-basbalansen. Garlic Gold motverkar tarminflammationer och förbättrar matsmältningen. Hos Plantamed hittar du kosttillskott för just dina behov. Vi har funnits sedan 1979, för din hälsas skull. Naturlig hälsa och välbefinnande från Eskilstuna.

Fler produkter och mer information på www.plantamed.se

Free • nr 1

| 31 |

januari–februari • 2021


KURSER • UTBILDNINGAR

Agneta Orlå – för kraften inom dig

Horoskop­ konsultationer Drömtolkning

Bli Certifierad Änglaterapeut

Skuggarbete

Eller gå någon av våra kortare kurser inom t.ex. änglakommunikation, intuition, energiskydd och healing. Vi har även gratis kurser att prova på!

www.svenskahealingskolan.se

www.agnetaorla.se

Onlineutbildningar för seriösa ljusarbetare

Prenumerera! Och få tidningen hem i brevlådan

Ge dig själv eller en vän en gåva!

180:–/år Nymånehealing på distans! Natthealing och Måndagshealing thor.midwind.se Donera gärna till:

swish 123 22 32 296

Du får 6 nummer av Free för bara 180 kr. Bankgiro 251-4487. Skriv namn och adress och att betalningen gäller en prenumeration på Free. Du kan även registrera dig på vår webbsida

BG 682-7695

Free • nr 1

| 32 |

www.free.se januari–februari • 2021


KURSER • UTBILDNINGAR

Greenleaves Andersson

Drömterapeut · Spirituell healer Medium · Djurkommunikatör

Kursstarter våren 2021

Husrening del 1 30–31 jan Meditation 23 jan · Zoom Meditation 27 jan · Växjö Drömtolkning 29 jan 1-årig utbildning · Zoom Chakrakurs 12 feb 1-årig utbildning · Zoom Spirituell Healing 3–4 apr 2-årig utbildning

Irene Ståhl övertog Bildtolkningscentret (utbildningsdelen) efter Kristina Wennergren våren 2012. Undervisningen sker i Saltsjö-Boo, Nacka. 4 veckoblock och 2 helger per termin samt distansutbildning/hemarbete mellan blocken.

Anmälan och info: www.greenleaves.se

1,5-årig utbildning till diplomerad bildtolkare Start 19–23 april 2021 samt augusti 2021

Kurser · Behandlingar · Seanser · Föreläsningar Hjärtat´s Livsharmoni · Urshult

www.greenleaves.se · 0735-890 854

• Bildtolkning • Bildanalys • Symboltolkning • Färgernas betydelse • Egenterapier

• Mindfulness • Etik och moral • Intervjuteknik • Ansvar och tystnadsplikt • Marknadsföring m.m.

Bildtolkningscentret Irene Ståhl AB Norrholmsvägen 86 132 31 Saltsjö-Boo 073-680 91 96 trollslandanflyger@yahoo.se www.bildtolkningscentret.se

Helgkurser i Energiterapi Dessa kurser är för dig som vill öka din energimedvetenhet och lära dig mer om dig själv och ditt energisystem.

Energimöten som balanserar Välkommen till en unik plats där likasinnade kan träffas. Vi erbjuder medial vägledning, healing, regression, meditation, yoga, soundhealing/klang, massage, astrologi, personlig utvecklingskurs, husrensning och seans.

Steg 1:

· Grundkurs i energimedvetenhet och healing

Steg 2:

· Helgkurser i djupgående energimassage · Grunderna i mental kinesiologi · Fördjupning i healingtekniker och energiterapi

Steg 3: Den holistiska energiterapeututbildningen

Startar varje höst. Den är för dig som vill utbilda dig till diplomerad holistisk energiterapeut. Steg 1 och 2 behöver ha genomgåtts för att gå steg 3.

Framtidens medicin kommer att handla om att höja sin energifrekvens! Anmälan och mer information:

Sundbyberg Stockholm · Gjuteribacken 4 ingång på baksidan 070 442 25 96 · info@energiplatsen.com

0735-46 00 19 eller ulrica@energiterapeuterna.se

Energiplatsen

www.energiplatsen.com

Free • nr 1

www.energiterapeuterna.se

| 33 |

januari–februari • 2021


”Jag trodde min kärlek kunde göra honom hel” – att leva med en narcissist

Free • nr 1

| 34 |

januari–februari • 2021


Idag lever Alicia Lundberg i ett tryggt förhållande och vet vad äkta kärlek handlar om. Men så har det inte alltid varit. Vi har pratat med Alicia om hennes bok ”Perfekt på ytan defekt inuti” där hon berättar om egna och andras erfarenheter av att leva och dela föräldraskapet med en narcissist och hur man kan ta sig ur sin destruktiva situation och skapa ett bättre liv för sig själv och sitt barn. Text Ane Frostad Bild Natalia Bostan, PopTika (shutterstock.com)

R

elationen med en narcissist kan vara så förrädisk och falsk i sitt sken att man knappt märker själv hur man gradvis ändrar sin verklighetsuppfattning och bryts ner. Genom att definiera att någon har ett narcissistiskt beteendemönster kan man förstå vad det är man utsätts för och som man mår dåligt av. Det kan vara alldeles nödvändigt att få kunskap om vad problemet handlar om för att kunna hitta råd, stöd och verktyg för att lämna relationen eller börja hantera den annorlunda, säger Alicia Lundberg. I TRE ÅR HAR HON drivit blog-

ALICIA SKRIVER UNDER pseudonym, och övriga namn som förekommer i boken är fingerade. Hon önskar inte att skada sin exmake som trots allt är far till hennes dotter. Dottern har utvecklat en medvetenhet kring

NARCISSISTER HAR SVÅRT att se sina barn som enskilda individer och förväxlar ofta barnens behov med sina egna. Även om detta drag kan finnas mer eller mindre hos alla föräldrar kan det för en narcissist gå så långt som att han ser kvalitéer hos barnet som inte finns överhuvud­taget.

Jag har lärt mig att våga ta plats i mitt eget liv. sin fars beteende som gör att deras relation fungerar bättre nu. Men Alicia tror att den alltid kommer att vara komplicerad. I BOKEN BERÄTTAR hon om något som hon kallar ”det osunda regelverket”. Det är ett regelverk som hela familjen förhåller sig till och som är en förutsättning för deras samexistens. Förutom att narcissisten fritas från ansvar, innefattar regelverket även att man gemensamt håller saker hemligt och gärna månar om bilden av en perfekt familj. – Å ena sidan kan narcissisten ge sitt barn full ansvarsfrihet inom vissa områden, när han har något att vinna på det. Å andra sidan kan han lägga ett alldeles för stort ansvar på sitt barn. Barnet får då själv agera förälder och riskerar att tappa

Free • nr 1

| 35 |

Alicia berättar i boken om en särskild händelse när Lisa kom hem efter sin pappavistelse. – Lisa kom hem och berättade att hon hade blå ögon. Lisa har mina bruna ögon, så jag frågade hur hon menade. Hon berättade att pappa sagt att hon hade blå ögon. Det värsta av allt var att Lisa trodde på det. Fast hon har de brunaste ögonen man kan ha så var de i ett par dagar efter pappavistelsen blå som sin pappas. Det är så viktigt för Rickard att Lisa är som han, inte bara fysiskt – hon ska tycka, tänka och känna som han också. Det är sorgligt. ENLIGT DEN PSYKOLOGISKA

vetenskapen saknar narcissisten det man kan kalla en sund jagkänsla. Kanske beror det på att han eller hon under sin upp-

januari–februari • 2021

växt främst fått uppmärksamhet för sina prestationer eller när han visat upp en falsk bild av sig själv. I kombination med en benägenhet i personligheten att ta för sig, lyckas han skapa situationer som på kort sikt ger honom mycket uppmärksamhet och tillsynes kärlek. Men där bakom finns en människa som lider, som känner djup men omedveten skam över sitt verkliga jag, och som gärna får en kick av att väcka liknande skam och andra starka känslor hos andra. Narcissisten manar därför fram konflikter och gör nästan vad som helst för att få uppmärksamhet och vara i centrum, vare sig uppmärksamheten är positiv eller negativ. Det viktiga är att andra riktar sin blick mot honom och håller den kvar där. NARCISSISTEN SÖKER hjältesta-

tus, men den kan se olik ut beroende på vilken kultur han lever i. Han kan vara mycket hjälpsam, om det ger honom bekräftelse. Han kan skryta med både fattigdom och rikedom beroende på situationen. Han lyser på sitt sätt och har en stark attraktionskraft. Ofta är det bara de närmsta som förstår att något är fel. REDAN TIDIGT IN i relationen

uppvisade exmaken Rickard svartsjuka. Han gav Alicia små föreläsningar och lektioner i hur en ”bra tjej” ska vara, ljög om småsaker för att de skulle låta bättre eller mörkade saker som missgynnade honom. Hon upplevde att han satte sig själv och sina egna intressen först i allt.

gen ”Giftiga relationer” där hon ger råd och tips till människor som har erfarenhet av att bli utsatt för psykisk misshandel. Under tiden har hon även skrivit boken ”Perfekt på ytan defekt inuti” som nyss kommit ut. I boken medverkar även psykologen Monica Emanell som är expert på narcissism. – Att skriva en bok är som att springa ett maratonlopp, berättar Alicia. Jag hade påbörjat manuset flera gånger om tidigare men den här gången ville jag verkligen komma i mål. Att starta bloggen var som att slå två flugor i en smäll. Dels höll jag igång motivationen och skrivandet. Dels kunde jag på ett väldigt direkt sätt dela kunskap och erfarenheter om hur narcissister fungerar och hur man kan hantera relationen med en sådan person. Jag ville råda bot på en del av den okunskap som finns kring hur narcissistiska personer fungerar, och jag ville

tron och tilliten till vuxenvärlden. Ett barn som får ta för stort ansvar får lära sig att det existerar enkom för andras skull. Att det inte är värt omsorger.

erbjuda råd, stöd och förståelse till den som befinner sig i en sådan relation. Med tiden har bloggen växt. Det är tydligt att vi är många som har erfarenhet av hur det är att befinna sig i en skadlig relation.


Utdrag ur boken Innehåll i rak och tydlig kommunikation Kommunikationen med en narcissist behöver vara klar, tydlig och lämna så lite utrymme för feltolkningar och missförstånd som möjligt. Om det går att missförstå kommer han nämligen se till att göra det, det vill säga om missförstånd gynnar hans agenda. Checklista för rak, tydlig och enkel kommunikation: Vad är det du vill ska hända? Vem ska få det att hända? Varför behöver det hända? När behöver det hända? Hur behöver det hända? Vad blir konsekvensen om det inte händer? Se till att besvara ovanstående delar om du vill säkerställa att din kommunikation är klar, tydlig och lämnar så lite utrymme för feltolkningar och missförstånd som möjligt. Väg in övriga delar som val av ord, dis-position och tajming i förberedelserna innan du framför ditt budskap.

Vilka strategier ska jag tillägna mig för att kommunicera med en narcissist? Planera samtalen för att inte låta dig sugas in i maktkamper. Bestäm dig för vad du ska säga, det som är viktigt för dig, annars är risken stor att du säger ogenomtänkta saker när narcissisten börjar provocera dig. Kom ihåg att det är väldigt vanligt att han projicerar. När han blir arg kommer du att få höra att du är arg. Var förberedd. Ta upp viktiga ämnen för diskussion när narcissisten är på gott humör och inte mitt i en konflikt. Tajma kommunikationen till mellanrummen som uppstår. Se till att barnet inte är närvarande när du har något viktigt att säga.

Det är viktigt att erövra sin egen sanning för sin egen skull. – Det blev ofta gräl om jag ställde motkrav i relationen. Han ville vara fri att komma och gå som han ville men jag skulle finnas där ovillkorligt för honom och utan att ställa några frågor. Han visade upp två sidor. Å ena sidan var han självsäker – störst, bäst och vackrast. Den sidan var skrytsam, dömande och fördomsfull. Å andra sidan var han sårbar och i uppenbart behov av bekräftelse, kärlek och tröst. Den sidan var som en liten pojkes. När Rickard visade upp den här sårbara sidan tolkade jag det som att han verkligen behövde mig. Jag kände medlidande med honom och förlät honom för hans dåliga beteende och tänkte att han helt enkelt inte kunde eller klarade av bättre. Jag trodde att min kärlek kunde göra honom hel och att den andra sidan av honom som kunde sakna verklighetsförankring skulle ta allt mindre plats med tiden. INOM PSYKOLOGIN pratar man om två olika typer av narcissism, den öppna och den dolda. – Rickard stämmer bäst in på det beteendemönster som jag kallar för den öppna narcissisten. Han visar tydligt att han ser sig själv som felfri och perfekt. Försvarsmekanismerna är ofta extremt höga hos den här typen av narcissist och han bemöter kritik

Free • nr 1

med stark aggressivitet och påhopp. Den dolda narcissisten däremot, känner sig ofta medvetet otillräcklig och ställer höga krav på perfektion hos sig själv vilket skapar ångest. Han eller hon föraktar sig själv för sin oförmåga till perfektion men anser sig bära på en dold eller oförlöst talang och föraktar andra för att de inte uppmärksammar detta. Den dolda narcissisten är störst, bäst och vackrast i fantasin och är i regel omedveten om orimligheten i sina krav på omgivningen. I BÖRJAN UPPFATTADE Alicia

Richard som charmig, snäll och omtänksam. – Jag kommer själv från en trasslig familjebakgrund. Att Rickard verkade familjekär och dessutom var snygg, charmig och snäll tyckte jag var attraktivt. Jag ville så gärna slå mig till ro med en stabil partner och börja planera för att bygga min egen ”trygga kärnfamilj”. Jag var ung när Rickard och jag träffades så jag var också smickrad över det faktum att han visade intresse för mig. Jag undrar om hon kan peka på någon särskild händelse som väckte henne från illusionen och vad det fick henne att känna? – Det är svårt att peka på en specifik händelse. Såhär i efterhand tänker jag snarare på det som att det fanns

| 36 |

januari–februari • 2021

varningssignaler om att allt inte stod rätt till. MED TIDEN VAR det kärle-

ken till dottern Lisa som gav Alicia kraft att ta tag i sin situation och våga se sanningen. Efter en svår ­och utmanande skilsmässa och flera år av djupdykning i sitt eget känsloliv och i begreppet narcissism är hon idag en annan person. En människa som lärt sig att känna egna behov, känslor och önskningar och inte förväxla dem med inställsamhet inför någon annans helt orimliga krav. – Att ständigt underordna sig, trycka ned och hålla tillbaka sig själv är skadligt. Man tappar bort sig själv. Länge kändes det farligt för mig att tycka eller känna saker för min egen skull. Jag var så van vid att inte ha några egna behov så det var främmande när jag på andra sidan relationen började lyssna på och ta hand om dem. Idag har jag bättre kontakt med vad jag själv känner, tycker och vill. Jag kan stå upp för mig själv och mina egna åsikter. Men jag tror att det är en process som alltid kommer pågå i varierande grad – att hålla och behålla kontakten med sig själv. JAG FRÅGAR HENNE om det

inte finns en risk när man satt sig in i vad narcissism


handlar om, att man missbrukar begreppet och kastar det mot envar besvärlig person i sin omgivning? – När man väl har blivit medveten om något är det en naturlig följd att man börjar se saker i sin omgivning som man inte lagt märke till förr. Om man har lärt sig känna igen tecknen på att någon manipulerar, använder härskartekniker eller lägger över ansvaret för sina känslor på omgivningen, är det lätt att identifiera fler som också håller sig med dessa beteenden. Människor runt omkring oss har ju alla olika nivåer av känslomässig mognad och man kan absolut ha fler än en osund relation i sitt liv. – Det är viktigt att erövra sin egen sanning för sin egen skull och sätta egna ord på det som sker i en destruktiv relation. Jag tänker ändå att det kan vara klokt att dra ner på takten på sina bedömningar, speciellt om

man nyss har blivit varse de här tecknen så man hinner bearbeta sina känslor. Genom att ta tag i en osund relation i taget kanske man slipper bli tveksam inför sina val längre fram. ALICIA BERÄTTAR att hon idag lärt sig att lita på sin magkänsla i relationer till andra. Känns det bra så är det ofta bra. Känns det dåligt eller märkligt då är det något som felar och som det är värt att vara uppmärksam på. – Jag har också lärt mig att våga ta plats i mitt eget liv, och att jag har rätt att känna, tycka

och göra saker för min egen skull. Jag behöver inte andras tillåtelse för att existera. Jag har lärt mig att ha fokus på det jag kan påverka i de situationer livet erbjuder mig och försöka släppa det som ligger utanför min makt att påverka. Även när det gör ont att släppa taget så försöker jag. Till exempel går det en gräns för hur mycket jag kan skydda Lisa från sin pappas dysfunktion och det smärtar naturligtvis, att jag inte kan skydda henne från allt. Men precis som jag har haft min egen resa med Rickard så inser jag att

hon också måste ha sin alldeles egna resa när det kommer till sin pappa. – TILLSAMMANS MED MANNEN

som jag lever med idag har jag fått lära mig vad äkta kärlek är och vad det innebär att ge och ta i ett förhållande. Det har varit fint att ha honom vid min sida och det har hjälpt mig att läka. Det har också varit fint att ha honom med i så stor del av Lisas uppväxt.

Plus mer

Vinn!

www.giftigarelationer.com Monica Emanell, psykolog: www.kbtemanell.se ”Perfekt på ytan defekt inuti – ­hantera vardag och familjeliv med en narcissist”, Alicia Lindberg (Egia förlag, 2020). Finns även som e-bok.

Free lottar ut 3 exemplar av boken ”Perfekt på ytan defekt inuti” i samarbete med Egia förlag. Gå in på free.se och klicka på ”Free utlottning”. Skriv gärna några rader om varför du är nyfiken på boken.

Den här boken visar att du inte är ensam i din kamp och att det lönar sig att kämpa för belöningen – en högre livskvalitet. MONICA EMANELL, LEG. PSYKOLOG

Free • nr 1

| 37 |

januari–februari • 2021


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Tänk om det fanns en lösning! Tänk om det fanns ett sätt för dig att bli bättre. Må bättre. Prestera bättre. Leva bättre. Dimensionell vägledning · Energimedicin Coaching & Mentorsamtal · Kostrådgivning Kommunikationsprofilering · Kurser Föreläsningar · Böcker Monica Poshman Ledare · Personlig utvecklare · Författare Är verksam i Täby Stockholm och på distans

www.unfoldedmind.se

sierska.se

Har du frågor? Kärlek Svartsjuka Ekonomi

Vill du få svar? Medium Sierskor Häxor

Våra mycket kunniga medium har gåvan sedan generationer! Vi hjälper dig dygnet runt med livets alla frågor.

060-14 01 90

Vill du veta vad som händer?

i framtiden · med kärleken · med familjen · med arbetet med mera

Ring 0939-1921

0939-108 80 79

Har du Comviq/Tele2 kontantkort ringer du: 0939-440 40 50

Tystnadsplikt · 19:80 kr/min

www.critztarot.se

0939= www.sierska.se c/o wp, box5123, motala, 19:80/min. 060= 21:-/min. minimum deb. 5 minuter. Debitering vid faktura startar först när du blir ihopkopplad med valt medium. Ingen kostnad för information eller för att lyssna på presentation.

Vendelas Telefonbyrå Har du en livsåskådning som bejakar att livet är mer än det fysiska och det materiella? Kan du tänka dig att det finns något efter döden? Då har du hittat rätt. De medier som tjänstgör på telefonbyrån använder sin mediala förmåga under samtalet för att möta dina behov på bästa sätt, de är seriösa och har som mål att vara till hjälp för dig som ringer. Du kan känna dig trygg när du ringer till oss, våra vägledare har tystnadsplikt och vi följer Etiska Rådets riktlinjer för betalsamtal.

TDAB, Norden 550, 25279 Helsingborg. Vid frågor om tjänsten eller fakturor ring kundtjänst 060-14 01 99 Medium är online på sierska.se

0939-114 70 17 08-505 236 40

Mitt namn är Lena. Som medium hjälper jag dig till insikt av din livssituation och framtid. Varmt välkommen att ringa mig.

fakturabetalning

Direktkod 270

”När du ringer till oss möter du medier som jag känner och litar på. Jag rekommenderar dem varmt!” – Vendela Cederholm Samtalet kostar 20 kr/min och kostnaden kommer på din telefonräkning. Du som ringer ska vara minst 18 år. Kontakta oss på kundtjänsten om du vill betala på annat sätt. Tel 08-21 46 02 vardagar 9–17.

| 38 |

Få SMS när valt medium är online på www.sierska.se

Träffa alla våra duktiga medium, spådamer och häxor på www.sierska.se

Direktkod 215

www.vendelastelefonbyra.se

Free • nr 1

Nu kan du även betala direkt med betal/kreditkort!

Direktkod 355 januari–februari • 2021

ANNA - Tarottolkare med en stark intuition Jag har gått mediala utbildningar hos bland annat Terry Evans och andra erkända svenska medium, och har många återkommande, nöjda kunder. Anna-Maria kanaliserar ditt svar här och nu, allt är energier. Jag hjälper dig gärna med tarotkorten om du vill se längre fram.

Direktkod 333

Hej, jag heter Tomas och har jobbat som medium/ medial rådgivare sedan 2004. Du kan fråga mig om det mesta mellan himmel och jord! Jag ser verkligen fram emot ditt samtal!

Direktkod 255

Mitt namn är Tanja! Vill du veta hur du kan få bättre relationer med dina medmänniskor eller grannar? Ring Tanja och vi tar reda på allt detta tillsammans. Välkommen!

Direktkod 305

Med mina mediala gåvor känner jag av din livskompass och guidar dig i nuet och framåt. Min önskan är att du känner dig trygg och får något ljust med dig på vägen.


Agneta Orlå

AGNETA ORLÅ är astrolog, drömterapeut, kursledare och föreläsare i ­personlig utveckling. Agneta skriver om olika vägar till att stärka kraften inom oss och om hur vi kan ”drömma fram” den verklighet vi längtar efter.

Solen och månen – att bli medveten om det omedvetna Solen och månen symboliserar två grundläggande psykologiska behov inom oss alla. De är vår inre personlighet som kan sägas stå för allas vår maskulina respektive feminina sida. De utgör tillsammans en viktig kärna inom oss, men är två vitt skilda principer som behöver förenas inom oss för att vi skall hitta inre balans och harmoni, och känna oss som hela individer.

S

olen representerar den medvetna beslutsfattande, logiska, och rationella delen av oss. Det är den delen som i astrologin symboliserar mannen, fadern, den vuxne, ledaren och auktoriteten inom oss. Solen ger också ledtrådar om självkänsla och självförtroende – vad som behöver stärkas och vilken väg man bör gå för att dessa delar av en själv skall fungera bättre. Solen speglar ljuset, dagen och klarsyn genom medvetenhet. En solpersonlighet syns, märks och är helhjärtat och tveklöst engagerad.

MÅNEN, DEN MER känslopräglade delen av oss

är oftast den som är omedveten inom oss. Denna himlakropp är en paradox. Lika pålitligt förutsägbar i sin vandring i måncykeln, lika opålitligt oförutsägbar är månen i sitt sätt att visa sig för oss. Ur detta kommer också en del av månegenskaperna – växlingar, periodicitet och föränderlighet. En typisk månpersonlighet är en ”periodare” och behöver genom de ständiga känsloväxlingarna få uppleva mycket

rörelse som matchar känsloläget. Eftersom våra känslor ständigt är föränderliga blir bilden av vatten och hav med de återkommande vågorna en bra bild av månen. I kontrast till solen, är detta modersarketypen och kan därför ge indikationer om upplevelsen av modern, kvinnor, barndomen, kontakten med vårt inre barn och vår egen historia. Nattens domäner, mörker, oklarheter och diffusa aningar tillskrivs månen, liksom en del av vår intuition. ALLA BERÄTTELSER I folksagor och myter om hjälten eller hjältinnans heroiska seger över fienden är en bild över medvetandets seger över det omedvetna. Och det är också en kamp som vi människor befinner oss i, där icke erkänd omedvetenhet ofta är en grogrund för elakhet och ondska. I Livets skola tvingas vi att möta våra projektioner, de sidor inom oss som vi först inte vill erkänna, utan istället tillskriver andra eller omständigheter. När vi lärt oss att se mer moget på detta och till

slut kan omfamna dessa sidor med acceptans börjar vi närma oss helhet mer och mer. Denna ständiga interaktion är vad solen och månen inom oss speglar. Månen behöver som vi vet solen för att bli belyst. På samma sätt behöver vårt undermedvetna komma i kontakt med solen, vårt medvetna, för att integreras. Vi kan notera nattens drömmar och studera vad det undermedvetna vill tala om för oss. Genom att tolka våra dagsdrömmar – det vill säga analysera händelser i vår vardagsverklighet som om det vore en nattdröm – kan vi också få tillgång till ytterligare budskap från vårt undermedvetna. EN PERSON SOM i sitt horoskop har en utmanande aspekt mellan sin sol och sin måne kan uppleva en bristande kontakt med en stor del av sig själv. Är solsidan för stark brukar projiceringen handla om att se andra människor som svaga, viljelösa och utan beslutsförmåga. Det kan vara en ”bufflig” personlighetstyp som ofta bossar andra. Är det månsidan som är stark handlar det ofta om att vara överemotionell och ”förlora sig” i känslouttrycken. Man drar då ofta till sig auktoritära personer som vill sätta sig på en och fatta ens beslut, eftersom den egna beslutsförmågan är eftersatt. Denna spegling kan vi notera i våra relationer som en ständig termometer gällande var vi har oss själva. EN INTEGRERAD DEL mellan dessa två himlakrop-

”Månen behöver solen för att bli belyst. På samma sätt behöver vårt undermedvetna komma i kontakt med solen, vårt medvetna, för att integreras.” Free • nr 1

| 39 |

januari–februari • 2021

par leder till en auktoritet som är lika stark i sin ledarroll som i sin kontakt med sina känslor. Det är en ledare som inte är rädd för känslor eller att visa sig sårbar. Det är en androgyn personlighet, som har lika lätt att vara aktiv som att träda tillbaka och vara passiv när det är tid för det. Tanke och känsla är i balans, vilket leder till inlevelsefull analys. Logiken och fantasifullheten samarbetar och skapar kreativt tänkande. Visdom blir också denna individs kännetecken då sinne och hjärta är integrerat.

Foto: Simona Cinconze Foto: Simona Cinconze

fri kraft


Jolanda den Tredje

TAROT & HÄXKONST

BOK Tarotkorten är ett holistiskt kunskapssystem och ett globalt, allmängiltigt bildspråk som beskriver varje enskild människa som mikrokosmos i makrokosmos, i alla hennes aspekter och relationer. I den här boken visar häxan och sierskan Rosie Björkman oss in i tarotkortens magiska symbolvärld och ger oss vägledning i hur vi kan använda tarotkorten för att bättre se och förstå vad som händer i och omkring oss. Med visdom, humor och lekfullhet bjuds vi på en gnistrande regnbågsblandning av kunskaper från många olika andliga traditioner som väcker upp vår egen omedvetna visdom. En av de grundläggande källorna i boken är den nordamerikanska shamantraditionen som kallas för Sötmedicin, en alternativ läkekonst som inkluderar närvaron av andlighet i allting skapat på jorden.

Ur den traditionen förmedlar Rosie spännande teorier och förslag på korta praktiska övningar som skapar rum för andlighet i vardagen, och som läsaren enkelt och snabbt kan göra själv hemma. Genom sin långa erfarenhet har Rosie Björkman kommit att bli en av Sveriges ledande experter inom ockultism och andlighet, och som forskare i den magiska verkligheten kan det här sägas vara hennes avhandling i tarot och häxkonst. Förutom att hon haft sitt eget tv-program håller hon kurser och seminarier där hon på ett modernt sätt för fram de gamla häxtraditionerna.

9789189033856

249:-

Mjukband 415 sidor


VÄLKOMMEN IN I TAROTKORTENS MAGISKA VÄRLD!

LEK Jolanda den tredje Tarot är ett samarbete mellan häxan och sierskan

ROSIE BJÖRKMAN och konstnären HANS ARNOLD . Sedan den

gavs ut första gången år 2000 har den blivit en av de mest populära tarotlekarna i Sverige och har även getts ut på engelska. Leken har 78 kort. Ett häfte medföljer som ger en kortfattad introduktion och nyckelord om varje kort. 9789189033863

269:-

SET JOLANDA DEN TREDJE – TAROT & HÄXKONST INNEHÅLLER: Tarotleken Jolanda den Tredje Tarot, 78 kort i färg Boken Jolanda den Tredje – Tarot & Häxkonst, mjukband 415 sidor med bland annat utförliga tolkningar av varje kort och exempel på läggningar 9789189033870

499:-

www.tarotshop.se Telefon: 08-440 76 72


Ibland är gränsen mellan den världsliga verkligheten och den eteriska hårfin. I den konst som skapas av Sentia Liliansdotter och Ian Houlton smälter verkligheterna samman. När Ian och Sentia möttes var det slutet på två separata resor och början på en ny gemensam där de gränslösa möjligheternas dörr öppnades. En himmelsk allians som återupptogs i Glastonbury kom att skapa magisk konst i samklang med elementen och den alltid närvarande oändligheten och Sentian Art blev till. Text Maria Nylow Bild Sentian Art

När ljuset får fria händer


F

ör en betraktare är Sentian Arts energibaserade konst både lättillgängligt och svårbegripligt. De vackra verken är lätta att ta till sig, att öppna sitt hjärta för, men själva skapandet öppnar medvetandet för den alkemiska mystiken. Alkemin är en mänsklig förlängning av det gudomliga skapandet. Det kan låta pretentiöst att jämföra konstverk skapade av en världslig man och en världslig kvinna med den kraft som skapar allt liv men genom sin konst berör de själva essensen av livet. Genom sin konst är de skapelsens mänskliga förlängning.

DE SMÅ OCH STORA alkemiska

underverk som du kan se och fascineras av, som du kan känna på och förundras över är mer än det du ser först. De förändras av värme eller kyla, de självlyser i mörker, texter och bilder är kanaliserade budskap som själva solen förmedlar, de är vibrerande kombinationer av livets symboler med kristaller och helande kraft. Magiska smycken och lysande pyramider samsas med solkonst på trä och möbler. Det finns en enkelhet i allt det komplexa och en stor skönhet i det som inte syns, i känslan av att se det osynliga.

I IAN BLANDAS minnen av svåra övergrepp med kraften att överleva de svåraste av förhållanden och att inte låta svårigheterna definiera pojken eller mannen. Han lärde sig tidigt att klara sig själv och var ett barn som överlevde tack vare sina inre styrkor och det hans far lärde honom innan Ian blev faderlös som sjuåring. Som 18-åring blev Ian brittisk fallskärmsjägare och senare en del av en liten specialistenhet, Pathfinder unit, som verkade mot terrorism i det dolda. Stigfinnare, beskyddare och försvarare av den enskilda människans rätt att leva utan hot känns som en sorts mening, ett viktigt val i ett större sammanhang. HAN VÄXTE UPP med våld och förtryck i sin vardag, där vuxna missbrukade sin makt över barn och valde sedan att själv bli vuxen i en omgivning där han accepterade att våld också kunde vara ett försvar av ordning och trygghet. – Jag förnekar inte att jag var involverad i våldsamheter och jag hatade bara tanken på det men min egen barndom skapade en inre skyldighet att möta människors monster och besegra dem, berättar Ian. Ian skadades allvarligt och skickades hem till England för att läkas och starta något nytt. Han byggde upp sin kropp igen och skapade en ny mening i

Free • nr 1

| 43 |

livet men efter ett besök i hemstaden föll allt samman. Barndomens upplevelser kom ikapp honom. Många år försvann i ett traumatiskt dis av smärta och minnen innan solen tog honom tillbaka. EN HÄNDELSE PÅ stranden blev den enskilda vändpunkten, den magiska stund som ledde Ian in på banan där han träffade Sentia och kärleken.

SENTIA LILIANSDOTTER Konstnär, lärare, healer, qigonglärare, smyckesdesigner, f d skådespelare.

”Våra skapelser fungerar som nycklar som aktiverar och assisterar oss energimässigt på våra unika vägar.” Han skulle tända en eld för att tillaga lite fiskefångst men inget fungerade. Inga tändstickor, inga tändare, det gick inte att få fyr på elden. Folk samlades och fascinerades av hur svårt det kunde vara att tända en eld. En liten flicka gav honom ett förstoringsglas och när solens strålar fokuserades genom glaset tändes elden äntligen. En förundrad stund. Han blev inspirerad att fortsätta att använda solen för att skriva texter på träbitar och staket. Bilder skapades som av sig självt när solen fick lysa genom glaset i hans inkännande händer.

IAN HOULTON Konstnär, reikiterapeut, skribent. F d brittisk militär. Rehabiliteringsexpert för skadade militärer och låginkomstfamiljer. Grundare av Moonfleet: utveckling av havsfiskeredskap och utomhusutbildningar.

”Jag är en solkonstnär. Jag får kontakt med solen på ett så vackert sätt och jag tror på den mest kraftfulla energikällan i vårt solsystem.” – Jag är en solkonstnär, menar Ian. Jag har både en arbetsrelation och en andlig kontakt med solen. Jag får kontakt med solen på ett så vackert sätt och jag tror på den mest kraftfulla energikällan i vårt solsystem.

januari–februari • 2021

SENTIAN ART ÄR i sig en syntes av namnen Sentia och Ian. Valet av namn stärker den balanserande energin i konsten, skapar en sammansmältning av det maskulina och det feminina, av alla polariteter. Energi som balanserar, som leder in kärleken i vardagslivet och världens processer. Energi som motverkar dualiteter och som skapar fler gudomliga föreningar mellan människor, länder, religioner och partier. Sentian Art är också en syntes av ljus, av ljusets kraft i mörker, i de svåraste av stunder.

Detta kreativa par som skapar sådan skönhet och positiva vibrationer har varsitt liv av omänskliga utmaningar bakom sig. Ian och Sentia är på något magiskt sätt en essens av detta livs och alla livs upplevelser som mynnar ut i livsinsikter som i sin tur förmedlas genom deras hoppfulla kreativa verk. I dem båda var för sig växer skönhet och ljus skapat som av Ljuset självt.


Jag tror inte att det är jag som målar med solen. Jag tror att det är solen som målar med mig.

Fakta!

TEXTERNA ÄR INSIKTER for­

AFTERGLOW/SKYMNINGSLJUS består av mikrofina kristaller som på dagtid absorberar UV-ljus. När det sedan blir mörkt sprider de ut den energin i form av ett långvarigt glödande ljus som varar hela natten. AURANIT är en kombination av kristaller, helande energier, metall och skymningsljus omslutna av resin. Den vibrerar på en hög frekvens och är skapad för att supporta och lyfta dig på din unika väg. HÖGVOLTSMÖNSTER skapas med kraften av 10 000 volt, likt en blixt i slow motion. Det är en kraftfull och hypnotiserande konstform. KAMELEONTKRISTALL är ett medium som reagerar på värme från t ex ett ljus, solen eller beröringen av en varm hand genom att uppvisa ett vacker skådespel av färger. RESIN är en klar, högblank konstgjutmassa. Används bland annat vid tillverkning av smycken, river tables och orgoniter. SOLKONST skapas med energin från solen. Solpyrografi är en unik konstform som kräver fullständig harmoni mellan konstnären och solen. Det är en alkemisk process där man fokuserar solenergin med en glaslins för att kunna ”måla” med den.

made genom tillbakablickar på livet. Solen samarbetar med Ian för att permanent bränna ned dem i trä. Men sättet som orden och bil­ derna skapas är också magi där varje linje och kurva bränns in med precision och kärlek, där varje bokstav har en egen mening. Ian använder solens energi för att skapa något vackert, för att fokusera på det vackra i livet och det var hans sol­ konst som fångade in Sentia den där dagen i Glastonbury. Solkonst och trollsländor. DET FÖRSTA SENTIA såg var hur en trollslända växte fram på en bit trä, hur en man samlade solens strålar och skapade en vacker bild av verkligheten. En man som fångade både männi­ skors uppmärksamhet genom sin unika skicklighet och solens. Och Sentias. – När jag träffade Ian för första gången blev jag fullkomligt tagen av hans

sätt att skapa solkonst och inte minst hans otroliga per­ sonlighet och stora hjärta, berättar Sentia. Att vi var gamla bekanta var ganska solklart. Energin var och är väldigt speciell. Jag kunde riktigt höra hur de större kugghjulen i vår nya exis­ tens tillsammans på jorden precis satts i rullning. DEN DAGEN VAR den första

dagen i det liv som nu är ge­ mensamt men för Sentia har livsresan också varit en sorts balans mellan taggtråd, mjuk styrka och en djup övertygel­ se om att det finns en större mening även i det svåra. – Jag föddes som ett käns­ ligt barn med en stark känsla av att inte tillhöra eller passa in, berättar Sentia. Jag förstod aldrig behovet av att spela spel. Därför blev jag en enstöring och jag lärde mig att gå min egen väg och följa det som kändes sant för mig. Det har inte varit lätt men jag lärde mig mycket genom att gå den vägen.

GENOM HELA BARNDOMEN

som präglades av misshan­ del och alkoholmissbruk fanns skogen som en magisk oas med sina djur och sina väsen, fanns den stjärnbeströdda himlen som skapade en sorgsen känsla av hemlängtan. Hon förstod tidigt att allt som händer har ett högre syfte och valde att använda sina upplevelser för att förstå människors inre världar, sin egen och andras avsikter. GENOM DEPRESSION,

livsomvälvande drömmar och tidigare livs upplevel­ ser förde livet henne in i en andlig och metafysisk upptäcktsresa. Drivkraften var andlig nyfikenhet och en sorts nyfödd öppenhet och det ledde Sentia till kristaller, smyckesdesign, astrologi och qigong. Men resan ville vidare och hon blev skådespelare, lärare och Reikiterapeut. Hon ut­ vecklade sin egen healingmo­ dalitet Alchemy of Light. Visst

Det är din förmåga att föreställa dig något annat som förändrar ditt liv – Jag tror på din förmåga! KONSULTATIONER & EVENTS ONLINE CORONA-ANPASSADE KURSER & RETREATS Meditation · Healing · Atlantis · Överflöd · Tidigare liv · Feminin kraft · Orakel

TrueSelf AB Maria Nylow

info@trueself.se · www.marianylow.se Free • nr 1

| 44 |

januari–februari • 2021

TrueSelf Maria Nylow

MARIA

NYLOW


börjar det osa utbränt nu? Jadå och inte bara en gång. Genom att använda sina egna healingmetoder, mindfulness, fördjupa sin medialitet och lära sig lyssna på kroppen, älska sig själv och hitta sig själv i ett större kosmiskt sammanhang kom hon tillbaka. Genom sökandet i djupare skikt av den andliga verkligheten skedde nya uppvaknanden och insikter som pärlor på en mala. Sentia har gjort sitt jobb kan man säga. Hon har testat och testats, letat och hittat, lyssnat och lärt sig på det enda sätt som fungerar. Egen erfarenhet och gammal kunskap. Smällar och plåster. Utforskning och insikter. DAGEN DÅ IAN OCH SENTIA

möttes i Glastonbury var början på en ny vacker resa. Hon var redo utan att veta det. Han var redo. Solen, universum och trollsländan hade gjort dem redo för att skapa kärlek och konst. – För mig är våra konstverk och

smycken sätt att förmedla energi, en kraft av helande och djup transformation som alla som vandrar upplysningens stig erfar, säger Sentia. Våra skapelser fungerar som nycklar som aktiverar och assisterar oss energimässigt på våra unika vägar. Med elementens hjälp skapar de konstverk och smycken som berör, höjer och läker. Ian låter solens strålar bränna in budskap och bilder på träbitar, drivved, pinnar och möbler. Han använder 10 000 volt för att låta mönster skapa sig självt. Auraniten skimrar av skymningsljus och kristaller, metall och helande energi. Resin-konst blir pyramider med mäktiga yantran och vibrerande kraft. Kristaller med kameleontens skiftande egenskaper ändrar färg vid beröring. Smycken från nu men med kraften från evigheten skapar glädje och mening i vardagen. – Jag känner kontakt med något som jag varken förstår

eller fruktar, berättar Ian. Min förmåga att skapa konstverk är ett mysterium för mig själv. Jag tror inte att det är jag som målar med solen. Jag tror att det är solen som målar med mig. OCH SÅ HAR VI trollsländan som länge har inspirerat dem båda. Detta kloka lilla kraftdjur som hyllar det intuitiva, det osynligas kraft att manifestera sig i den fysiska världen. Trollsländan som förde dem samman

Att vara förälder är en av våra viktigaste roller i livet och den här boken ger oss bekräftande och läkande kunskap. Den har förändrat mitt liv. ALANIS MORRISSETTE, ARTIST

Free • nr 1

| 45 |

januari–februari • 2021

och som trots oväder och mörker alltid flyger fri och vacker och låter solen dansa i vingarna. Som Ian och Sentia visar med sina konstverk och smycken. När ljuset får fria händer skapas skönhet och kärlek.

www.sentianart.com


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Lee Seger

STJÄRNREGN

Här finns jag!

Medial vägledning · Tarot Tidigare liv · Drömtydning Djurkommunikation Borttappade saker Bortsprungna djur

Gratis och daglig vägledning @leeseger Månadsbrev Inspiration, affirmationer och tips Anmäl på leeseger.com Utbildningar • Terapeutisk och energitransformerande healer • Bli andlig coach • Webbkurser Läs mer på leeseger.com Energiboost med Lee Seger Föreläsningar och Workshop Boka på hello@leeseger.com Spotify Meditationer och healingkit

Pehr

Sonya

Viola

Lennart

Stina

Carina

Lia

Jeppe

Ninna

Johanna

Birgitta

Monika

Anna

Tess

Anette

Maria

Läs mer och kika in i webbshoppen på leeseger.com

0939 1960 19,90 kr/min

0939 1147411

0939 1943

15 min-250 kr

Välkomna att ringa våra vägledare för tarot och medial vägledning. Vi ser stjärnklart på dina frågor.

19.90 kr/min

Nya öppettider 07.00–01.00 varje dag

www.stjarnregn.se

www.sjalarummet.se

Free • nr 1

| 46 |

januari–februari • 2021


fri vägledning LEE SEGER är healer och vägledare, författare till "Ditt magiska Jag", "Lee Seger Healingkort" och "Revan i horisonten". Hon driver också Daybyday Community och vägleder på sociala media. Lee skriver här om helande och förändring.

Lee Seger

Kärlekens sekel Har du märkt att dina valmöjligheter har ökat trots alla restriktioner? Att det börjar bli lättare att se flera möjliga scenarier? Istället för en gemensam verklighet, ofta dikterad av media, så öppnar sig nu mängder med andra verkligheter – så varför inte tillsammans välja en som gagnar oss alla?

F

ör ett år sedan kunde du läsa min årskrönika som handlade om att 2020 ville vara kärlekens år. Kärleken ville få komma fram och leva så expansivt, villkorslöst och fantastiskt härligt som den egentligen vill. Kärleken sa att den ville få ta plats, få lov att sätta gränser, hela sår och att den ville omfamna oss för att på så sätt påminna oss om att vi är fullständigt fantastiska, magiska och älskansvärda. Kommer du ihåg den texten? Hur gick det med det? Hur har du upplevt detta ganska omtumlande år? Blev du en kärlekens ambassadör? SJÄLV HAR JAG KONSTIGT NOG haft ett fan-

tastiskt år, även om det förstås har varit ekonomiskt ansträngt i och med allt som ställts in, eller helt enkelt inte blivit av. Trots det har jag verkligen känt hur kärleken har, precis som den sa, varit här och slingrat sig in var helst den har haft möjlighet. Inspirationen och kreativiteten har fått blomstra och jag har min vana trogen jobbat som en tok. Något som kärleken nog har en del att säga om, med det är ett annat kapitel ... Överallt i världen har kärleken slingrat sig

in. Människor har funnits för varandra, vi har visat varandra hänsyn, hjälpt varandra. Där den kommit in har också nya möjligheter följt med, vilket gjort att det som initialt kanske kändes förfärligt ändå visade sig leda till något gott. Så på så många plan vill jag verkligen hävda att 2020 blev ett kärlekens år, fyllt med tusentals ambassadörer för kärleken.

kan erbjuda i tiden som kommer. Detta vårt bidrag är makalöst viktigt och faktiskt avgörande hur framtiden kommer att bli. Det är sannerligen att vara en kärlekens ambassadör.

En mjukare vardag

Jag väljer ändå att omformulera min text och vill istället utlysa ett kärlekens decennium. Ja varför inte sekel när vi ändå är i gång? Med kärlekens hjälp, som kärlekens ambassadörer, så har vi möjlighet att skapa en värld som skulle passa oss så oerhört mycket bättre än den vi har och håller på att lämna. Möjligheten som ligger framför oss handlar om att välja vad vi lägger vårt fokus på, vilken verklighet vi vill se. Det handlar inte om att sticka huvudet i sanden och blunda för hur världen eller vår egen omgivning ser ut, utan det handlar om att våga välja det vi vill se.

Kanske kommer du ihåg meditationsövningen jag delade här i min krönika för några nummer sedan, där vi lämnade det gamla skeppet för att istället vara på det nya vita, lite mjölkiga som ännu inte är riktigt manifesterat. Det är samma sak. Med vår närvaro, våra tankar så stärker vi det nya. Vi är så magiska, vi har den förmågan. Det du också kommer att märka, eller redan märker, är att din vardag blir mjukare. Draman och diskussioner som andra ger sig in i med hull och hår, passerar utanför dig. Istället blir din fortsatta helandeprocess viktigare. Din inre värld, där du sakta men säkert landar i att du är okej, att det som varit är okej, och att det du kommer att göra i framtiden också är okej – visar istället vägen.

ALLTING FINNS DÄR. Både det som du upplever

DETTA KÄRLEKSFULLA och välbalanserade

som positivt och det som du ser som förfärligt eller bara mindre önskvärt. Att det ena är mer tydligt än det andra beror bara på att fler fokuserar på det. Ju fler som håller fokus, det vill säga tänker att något är den enda verkligheten, desto tydligare blir den. Vi har ett val. Om vi väljer att oroa oss och ständigt tänka på vad som kan komma att ske, då är det den verkligheten som vi har i ett järngrepp. Om vi väljer att strunta i den, trots att så många andra ständigt pratar om den, försvinner den så sakteliga ut från vårt medvetande. Är vi tillräckligt många så försvinner den ut från vår gemensamma verklighet.

uttryck, att vara okej, leder dig helt enkelt djupare in i kärleken till dig själv. Till en plats där vi inte lika hårt värderar det ena som bra eller som dåligt, utan där vi istället hittar vår egen vägledning. Vår egen kunskap som övertrumfar all annan. Givetvis inte som en motsättning till nyfikenhet för andras kunskap och funderingar, men som en underbar guide som leder oss fram till de tankar vi vill tänka, och den verklighet vi vill se. Så, kära läsare, vad tänker du om detta? Har vi möjlighet att välja? Behöver vi nöja oss med de scenarier som utspelar sig i främst media – eller vid fikabordet på jobbet? Vad väljer i så fall du? Jag skulle älska att läsa din intention som kärlekens ambassadör för 2021 – och framåt. Vill du så får du gärna skriva till mig på ­­ ask@leeseger.com och berätta.

Kärlekens sekel

Våra tankar är viktiga Att därför ständigt påminna oss om hur vi vill ha det och vad vi själva bidrar med via våra tankar och känslor – är den största gåvan vi Foto: Torbjörn Lagerwall

Free • nr 1

| 47 |

januari–februari • 2021

Massa kärlek, Lee


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Tarot

i d u e m M

SKUGGEDAMEN

®

Är alltid där för dig.

Kärlek, arbete, hälsa, familj osv. Jag har alla svaren i mina kort

DU KAN OCKSÅ BLI

BUDBÄRARE! Dela ut Free! Mer information:

www.free.se

0939-100 25 20

19.90 min

Skuggedamen, Box 16096, 200 25 Malmö

Free • nr 1

| 48 |

januari–februari • 2021


Fråga vårt

medium Benny Rosenqvist

Vårt medium svarar på dina frågor om det andliga. Fatta dig gärna kort! Sänd din fråga och ditt förnamn till e-post: red@free.se. Ämne: ”Fråga vårt medium” Bennys senaste bok: ”Ljusfolket” (Egmont Publishing).

Den stora kärleken

Fortsätta denna väg ensam? FRÅGA Hej Benny! Jag har gått igenom en svår sjukdom under de senaste fem månaderna. Jag är på väg att vinna över min sjukdom. Allt detta har även inneburit mycket bra saker. Jag har haft tid att reflektera över mitt liv, mitt beteendemönster, mina relationer och så vidare. Jag har kommit fram till att jag har varit väldigt duktig på att tillmötesgå andras krav och önskemål och samtidigt tystat ner mina egna behov. Idag mår jag mycket bättre än innan. Jag skulle vilja veta om jag fortsätter denna väg ensam eller om jag korsar en annans väg som kommer att bli min livskamrat? Jenni

”Du har bytt mönster totalt och prioriterar dig själv först nu.” BENNY SVARAR Kära Jenni! Wow vilket växande! Jag blir imponerad. Vad du har job­ bat med dig själv. Så underbart att se dina egna fel och brister och inse att du varit gränslös med att tillåta andra människor att utnyttja dig. Fantastiskt att få insikten: ”Nej, nu räcker det.” Du har bytt mönster totalt och prioriterar dig själv först nu. Det kallas för självkärlek. Först när man älskar sig själv kan man älska någon annan in­ nerligt. För då vill man inte förlora allt det man byggt upp inom sig själv. Du kommer möta en man som respekterar dig för den du är och sig själv. Du kommer fortsätta att växa på den utstakade vägen även i framti­ den, med honom. Han ger ett smalt intryck men är väldigt karismatisk, långa händer, fingrar och stora fötter, långsmalt ansikte, blont hår. Han är väldigt trygg i hela sitt kroppsuttryck. Du kommer att känna dig lycklig och älskad. Lycka till. Kram Benny

FRÅGA Hej Benny! Min stora önskan de sista åren i livet är att få uppleva verklig kärlek till en man. De tre långa förhållanden jag haft i mitt liv har inte varit den kärlek som jag önskat mig. Jag träffade en man för 17,5 år sedan och innan covid 19 verkade det som vi äntligen hade en framtid efter alla hinder som funnits på vägen. Tyvärr har kontakten försämrats det sista halvåret trots att det alltid varit passionerat när vi träffats. Har vi en framtid eller får jag nöja med att jag inte haft någon stor kärlek i mitt liv när jag avslutar detta jordeliv? Jag är inte intresserad av andra män. Bobo BENNY SVARAR Kära Bobo! Alla tidigare relationer som ”inte varit så bra” har fått dig att växa i insikt av vad du egentligen behöver i ditt kärleksliv. Du skriver att du inte är intresserad av andra män, men det är det du känner att du är på väg att möta, i ditt undermedvetna. En underbar man som blir den sista stora kärleken

Stanna eller söka nytt? FRÅGA Hej Benny! Min dotter har det tufft

på sitt jobb. Har under ett par års tid inte blivit så väl behandlad. Hon mår just nu väldigt dåligt och har ångest när hon ska gå till jobbet. Kommer det att bli bättre på hennes nuvarande arbetsplats eller kommer hon att söka sig om efter ett nytt jobb. ”Orolig” BENNY SVARAR Kära ”Orolig”! Jag fick så

ont i min mage när jag kände in din dotters mående. Så hemskt att bli så illa behand­ lad. Det kommer inte att bli bättre på den arbetsplatsen, snarare sämre och jag ser henne söka ett annat jobb, som hon får och kommer att trivas jättebra med. Alla som jobbar där har en fantastisk teamkänsla. Sedan har de ingen chef utan en kvinnlig ledare som leder jobbet rättvist och med ett stort hjärta. Denna chef har även en god intuition och känner på sig när något inte stämmer. Så snart har din dotter ett trevligt jobb med till och med lite bättre lön där hon får ett värde som människa. Det är hon värd. Lycka till. Kram Benny

Free • nr 1

| 49 |

januari–februari • 2021

i ditt liv. Samma ålder som du och har levt unge­ fär lika många liv, så ni är verkligen på samma våglängd på alla plan, i huvud, hjärta och själ. Så du blir pangförälskad och hinner inte tänka på vad som händer utan du kommer bara att känna kärlekens stora vingslag i ditt hjärta. Och det här varar resten av livet. Lycka till. Kram Benny

Vid din sida FRÅGA Hej Benny! Jag saknar så min farmor och farfar som inte längre lever. De var några av de mest betydelsefulla och visaste jag mött. Ibland förlorar jag hoppet om att de ser och hör mig eller att de ens finns vid min sida. Jag har lätt att tyda tecken från änglarna men är rädd att min rädsla för att möta det okända och bli skrämd hindrar mig från att möta min farmor och farfar. Jag skulle önska att få veta hur jag lättare tar kontakt med dem och hur just de visar sig för mig. Frida BENNY SVARAR Kära Frida! Så nära som du

var dina farföräldrar så viker de inte från din sida. Jag känner att ditt sinne är mest utvecklat med känsel och hörsel när det gäller dina and­­ liga gåvor. Du kan höra dina släktingar och du kan känna hur de tar på dig. Drömmar är ju ofta något som de kan använda så det känns som att man träffar dem och kan få klara bud­ skap från dem. Du lämnar kroppen när du sover och kommer till ett besöksrum på andra sidan och där blir mötet verkligt och levande med din farmor och farfar. Jag brukar säga att jag är mer rädd för levande än döda människor för de kommer bara i kärlek. Lycka till. Kram Benny


RADBANDET

MIXAT

VÄGLEDNING • RÅDGIVNING VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Vill du dela ut Free?

Ljusets Gåva

Personlig och andlig vägledning

Att dela ut Free kostar från 150 kr/år inkl. moms. Kontakta oss på pren@free.se eller 070-287 15 50 för mer information. Du kan även registrera dig på www.free.se. Klicka på Prenumerera, Bli budbärare.

Jag har varit medial sedan barnsben och använder mig själv som kanal för att få budskap från andra sidan. Är diplomerad Medium och Helhetsterapeut. Mina tjänster: husrensning, tarotläggning, healing, privatsittning samt telefonsittning. Jag är verksam i Vansbro i Dalarna. Välkommen att kontakta mig! Britt-Marie Eriksson, 076-894 95 78 www.facebook.com/ljusetsgava

"Detta är första dagen på resten av ditt liv" Livscoach Annette Jansson, 0735-23 68 51 Öppet söndagar 10–17. Övriga tider bokas via sms. 25 års erfarenhet. 15 kr/minut (50% första gången) Varmt välkommen!

Få Free hem i brevlådan! Prenumerera på Free och få den hem i din brevlåda. Du får 6 nummer för 180:–. Bankgiro 251-4487. Skriv "Prenumeration Free". Kom ihåg att ange ditt namn och adress. Du kan även registrera dig på vår hemsida www.free.se

Nästa nummer utkommer den 3 mars

Skuggdansen Ania Munay, praktiserande shaman och medicinkvinna, driver tillsammans med sin man Gaia Life kursgård. Med drygt 30 års erfarenhet av andlig utveckling och healing, utbildar och vägleder hon idag andra att hela sin historia och leva sin dröm. Nu är Ania aktuell med den självbiografiska trilogin om Livmödrarnas kraft och visdom. Det är hög tid för den feminina kraften att komma tillbaka, säger Ania Munay. Vi är i den tiden nu, som förfäderna talat om. Vi har tystats alldeles för länge. Med min historia önskar jag ge läsaren insikt att vi kan hela vår historia, läka våra sår och förändra våra mönster. Hur djävlig din historia än ser ut, finns något vackert i den. Men vi måste alla lära oss att dansa med våra skuggor.

Så hittar du kreativiteten igen!

Julia Cameron är författare och konstnär. I sin bok ”Lev kreativt” lär hon oss genom konkreta tips och tekniker hur vi bäst kopplar ihop andlighet,­ självförtroende och skaparlust. Julia Cameron har också varit en stor inspirationskälla för författaren Elizabeth Gilbert i hennes ”Stor magi – leva kreativt utan rädsla”. Elizabeth Gilbert inspirerar oss att hitta nya sätt att ta itu med utmaningar på jobbet, förverkliga sina uppskjutna drömmar och fylla vardagen med mer passion. I nästa nummer får du veta hur magiskt och praktiskt tänkande kan förenas för att kunna leva ett mer kreativt liv.

The Ministry of I Am Vi har träffat Jai och Samya Thornell som tillsammans driver företaget­ ”Love it”. I sin nya bok ”The Ministry of I Am” presenterar och utvecklar de en syntes av 12-stegs rörelsen, som i mer än 80 år, genom personlig utveckling och andlighet hjälpt miljoner människor att hitta tillbaka till livet igen – samt En Kurs I Mirakel, som i nära 50 år hjälpt många att hitta hem i sina hjärtan och till själen. Detta är enligt författarna inte bara en bok, det är en ny andlig rörelse.

I Atlantis finns ett frö till din egen storhet Den mystifierade civilisationen Atlantis var allt från det absolut mest häpnadsväckande magiska till det absolut värsta destruktiva och manipulativa som någonsin funnits på vår jord. Varje period började alltid med godhet och gudomlighet men slutade likafullt alltid med egovansinne och undergång. Men den magiska goda energin försvann aldrig. Den har väntat och vilat och bidat sin tid. Väntat i dig, i din själ, på att en dag väckas till liv igen. Den dagen är här. Nu. I ditt liv. Låt Maria Nylow väcka Atlantis storhet inom dig.

Låt känsligheten visa vägen till glädje i föräldraskapet Högkänsliga föräldrar har en speciellt god förmåga att känna in och ­anpassa sig till sina barn, men i överstimulerande situationer är vägen kort till stress, irritation och utmattning. Dessa föräldrar har dock mycket goda förutsättningar att uppleva stor glädje i föräldraskapet, säger psykologen Elaine Aron, aktuell i Sverige med boken ”Den högkänsliga föräldern”. Vägen går genom ökad förståelse för sitt högkänsliga ­personlighetsdrag och att lära känna sina egna behov.


Foto: Lisa Öberg

T, EN PM E! ★ UR ELO NC YO DEV LLE L CE NA EX O R RS OU PE ★

Är livet inte riktigt som du hade tänkt dig? ❤ Vill du känna mer livsglädje? ❤ Längtar du efter energi och hoppfullhet? ❤ Söker du djupa, äkta och okomplicerade relationer som ger kraft och inspiration i stället för tvärtom? ❤ Undviker du förändringar som du vet är helt nödvändiga, och tänker att du kan göra det i morgon i stället, eller nästa vecka eller nästa månad ... och så går åren. ❤ Du är inte ensam!

Låt 2021 bli ditt bästa år hittills! Vi har Sveriges mest avancerade utbildningar inom personlig utveckling och ledarskap, bŒde pŒ distans och live, med toppbetyg frŒn ßer Šn 1000 nšjda deltagare. Vi hjälper dig att förändra ditt liv, i grunden och för alltid, till det du drömmer om och längtar efter!

För bara några månader sedan hade vi ett stagnerat förhållande som efter 6,5 år var pŒ vŠg mot ett deÞnitivt slut. Nu Šlskar, kŠnner och lever vi, och vi har hittat passionen som vi bŒda saknat sŒ mycket. Ni har vŠckt oss pŒ alla plan och vi har en relation som Šr magisk och mycket djupare Šn nŒgon av oss tidigare upplevt! Peter Andersson och Cecilia Svensson

Den stšrsta, lŠkande process som jag hittills har varit med om. Susann Bergensjö Allercrantz

Det bŠsta och viktigaste som hŠnt mig! Allt var sŒ vŠlplanerat och oerhšrt proffsigt. Finns inte ord som kan beskriva hur jag kŠnner. Henrik Ohlsson

Boken om hjärtats intelligens är omnämnd som 2000-talets viktigaste bok. Finns även som ljudbok, inläst av Anders Ekborg.

Human Awareness utbildar diplomerade coacher och gruppledare, och håller kurser i djupgående personlig utveckling för dig som bara nöjer dig med det allra bästa! På vår hemsida hittar du hela kursutbudet för 2021. www.humanawareness.se

vagrafoljajohn

humanawareness_


– din ledstjärna

M Sjölander AB Blåsenborgsv. 2, 794 33 Orsa


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.