Free nr 4 juli–augusti 2020

Page 1

Celebrera: Internationella Nelson Mandela dagen 18 juli!

10 frågor till

Anna-Karin

din ledstjärna

Mer färg =

meningsfullt arbetsliv

FRIEX

Årgång 38 (218:e utgåvan)

nr 4 juli–augusti 2020

free.se

Dalarnas Andlig Healingcenter

Ge med hjärtat

och förändra världen Lee Seger

Elin Unnes

Fri vägledning

Parfymerade drömmar& hudnära dofter

Agneta Orlå Fri kraft

Benny Rosenqvist Fråga vårt medium

Ge mer plats i ditt liv för

hjärtintelligensen! BAZAREN

BEHANDLINGAR

KURSER

UTBILDNINGAR

KURSGÅRDAR

RESOR

VÄGLEDNING

Vinn!

Myggmedel växtspray & vindspel

RÅDGIVNING

RADBANDETredskap att upptäcka vår egen story, mod att utmana den berättelsen och få syn på oss själva i ett nytt perspektiv

INNEHÅLL

En annorlunda sommar

REPORTAGE

14

Elin Unnes, aktuell med boken ”Den

parfymerade trädgården”, har upplevt trädgården som en pollinerare och parfymör.

24 32 42

Hjärtintelligens

är det centrala budskapet som Anneli Påmark och Carl Österberg vill förmedla och som innefattar fem olika delar.

Generositet

har två lika viktiga aspekter – att ge och att ta emot. Det ena förutsätter det andra och inget är bättre eller sämre.

Johanna Wallins passion är att bidra till mer hälsosamma arbetsplatser där vi tillsammans skapar en mänskligare och mer hållbar framtid.

5 FRI SIKT 7 FRIMODIGT 9 FRI ZON 31 FRITT VAL 39 FRI KRAFT 47 FRI VÄGLEDNING 49 FRÅGA VÅRT MEDIUM ANNONSSIDOR

10 21 22

Anna-Karin Berg Produkter – Free tipsar! Böcker, cd, film – Free tipsar! Agneta Orlå coachar Lee Seger vägleder Benny svarar på läsarnas frågor

FREE.SE

BAZAREN

Hitta fler annonser och aktuella nyheter, samt kursen du söker på: www.free.se

BEHANDLINGAR

FACEBOOK

KURSER/UTBILDNING RESOR

41

Korta notiser och nya rön

INSTAGRAM

E-post info@free.se Hemsida www.free.se

Prenumeration Bankgiro: 251-4487. 180 kr/år.

Marie Sjölander, chefredaktör

Få nyheter direkt i din mejl. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Se hemsidan.

Nyheter och utlottningar på www.free.se!

Om Free

Redaktion

Utgivning

Chefredaktör, ansvarig utgivare, annonssäljare Marie Sjölander 070-629 71 89, marie@free.se

Tryckeri Stibo Complete, Katrineholm. Free trycks på miljöcertifierat papper. M NE N Ä R KE VA ISSN 0248-429X

Projektledare, formgivare, kundtjänst Åsa Östlund 070-287 15 50, asa@free.se

Free • nr 4

T

Budbärare över hela landet Se www.free.se för utlämningsställen

NYHETSBREV

S

M Sjölander AB Rådjursstigen 1 794 33 Orsa

Trevlig sommar!

free_tidningen Följ oss på instagram.

RADBANDET

Omslagsbild: Yellowj (shutterstock.com)

Tack för att du läser Free! Vår förhoppning är fortfarande att vi ska ta oss igenom det här och finnas för dig som läsare under många år framöver.

FREEmagazin Följ oss på facebook.

VÄGLEDNING/RÅDGIVN

Jag vill börja med att säga att jag hade hoppats att den här krisen inte skulle hålla i sig fortfarande, men det gör den och jag är så tacksam att du just nu läser detta nummer – att alla som medverkar i Free oavbrutet får ge dig inspiration till ett liv i glädje. När jag skriver detta har en helt fantastiskt skön midsommarhelg just passerat. Att få njuta av sol och till och med bad hör ju inte till vanligheterna under just midsommarhelgen, så vi är nog en hel del som gläds åt att åtminstone vädret varit bättre än normalt hittills i sommar. Den här sommaren kommer ju helt klart bli annorlunda för många, men det behöver ju inte betyda att den blir sämre. Själv tycker jag bäst om att ta varje dag som den kommer och är nöjd så länge naturen står öppen. Min lilla odling har förresten tagit fart och det är en sådan lycka att se isbergssalladen ta form och att den första gurkan är redo att skördas. Jag är fortfarande en odlingsnovis, till skillnad från Elin Unnes som du kan läsa om i detta nummer. Vi har tidigare intervjuat Elin, då i samband med boken ”Herbariet”, nu har hon tagit ytterligare ett steg och har gett sig in på dofterna i trädgården – att uppleva trädgården som pollinerare eller parfymör, något hon delar med sig av i boken ”Den parfymerade trädgården”. Maria Nylow skriver om generositet som den nya ekonomins hjärta. Generositeten har två lika viktiga aspekter – att ge och att ta emot. Läs om hur den nya världen kan skapas genom dig och din spirituella generositet. Vi har även träffat Anneli Påmark och Carl Österberg, författarna till succéboken ”Vägra följa John”, som driver företaget Human Awareness. Deras intention är att inspirera dig till att du ska bli den bästa versionen av dig själv. Deras starka engagemang för att hjälpa människor att skapa ett lyckligt liv går inte att ta miste på. Möt även Johanna Wallin vars passion är att bidra till mer hälsosamma arbetsplatser där vi tillsammans skapar en mänskligare och mer hållbar framtid.

Trycksak 5041 0004

|3|

juli–augusti • 2020

Free är en ledstjärna inom personlig utveckling och egenvård. Free utkommer med 6 nr per år, och trycks på miljöcertifierat papper. Tidningen har utkommit regelbundet under 38 års tid och är den enda gratistidningen i sitt slag. Free är ett levande nätverk av människor som arbetar för en helhetssyn och en värld som fungerar för alla. Frees texter och bilder lagras och tillgängliggörs i digi­tala arkiv. Den som sänder material till oss anses medge sådan lagring samt publicering i tidningens alla distributionskanaler. Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna vårt material, men ange alltid källan.


Har du allt du behöver på semestern? Flera av våra produkter hjälper dig att göra sommaren tryggare och hälsosammare.

www.vedalila.se

Kopparflaska

Aloe Vera Gel

Triphala Ros

Barnhusgatan 1, Stockholm Runt hörnet Drottninggatan 71D Öppet vard. 11–18, lörd. 11–14


fri sikt nyheter • event

Nya rön om alternativ och integrativ medicin, plus det senaste om hälsa och andlig utveckling.

Frukt & bär

kan skydda mot demens

NATUREN

Personer som äter mer frukt och bär uppvisar nästan en halverad risk för demens, enligt en studie som publicerats i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition. Forskarna analyserade matintag och risk för demens hos 2 801 deltagare under 20 år. Man fann att de som hade högst intag av flavonoider från apelsiner, päron, jordgubbar och andra växtbaserade livsmedel hade 40 procent lägre risk än de som hade lägst intag. Forskarnas slutsats är att dessa data tyder på att högre intag av flavonoider har ett samband med minskad demensrisk. (www.lakareforframtiden.se)

svenskarnas kyrka

Visste du att ... ... kära och förälskade personer kan få synkroniserade hjärtslag när de tittar på varandra. Och att dopaminnivån, som påverkar vårt belöningssystem, höjs när vi blir kära och är det som gör att vi vill ha mer av personen vi är kära i?

Odling gör dig

lyckligare

Visste du att det finns ett naturligt antidepressivt ämne i jorden? Mycobacterium vaccae är det ämne som studerats och har visat sig ge samma effekt som antidepressiva läkemedel, men helt utan biverkningar. Bakterien som finns i jord kan stimulera serotoninproduktionen, vilket gör dig avslappnad och lyckligare. Brist på serotonin har kopplats till depression, ångest, tvångssyndrom och bipolaritet. Studier har genomförts på cancerpatienter som rapporterade en bättre livskvalitet och mindre stress. När man påtar i jorden får man alltså tillgång till den positiva effekten eftersom man både andas in och har direktkontakt med jordbakterierna. Det är alltså inte förvånande att odling och trädgårdsarbete sägs göra en lyckligare. (www.gardeningknowhow.com)

Lyckas med din diet Forskning visar att den som vill byta till en sundare livsstil bör välja nyttiga livsmedel som man gillar istället för att försöka äta det man tror fungerar bäst. I studien kom man fram till att det finns två typer av personligheter, de med låg självkontroll och de med hög självkontroll. Personer med låg självkontroll som tänkte på hälsosamma livsmedel tänkte oftare på livsmedel de inte tyckte om som till exempel brysselkål medan personer med hög självkontroll tänkte på hälsosamma livsmedel som de tyckte om som till exempel jordgubbar. Resultaten visar att självkontroll kan uppnås genom en tillåtande livsstil där fokus ligger på att lägga till hälsosamma livsmedel snarare än att utesluta det man tycker om. De som begränsar sin kost och utesluter livsmedel de gillar mest misslyckas alltså oftare än de som istället tillåter sig enstaka godsaker. (www.sund.nu)

Free • nr 4

|5|

juli–augusti • 2020

En stund i skogen ger tröst på flera sätt, och kan hjälpa oss att hantera kriser och få oss att vilja skydda miljön. Många svenskar har en andlig relation till naturen, enligt forskare. Det får konsekvenser för allt ifrån hur vi hanterar coronakrisen till hur vi kan skydda miljön. – Svenskar är det folk i världen som tar starkast avstånd ifrån organiserad religion. Relativt få av oss går i kyrkan eller kallar oss religiösa. Samtidigt har vi en stark känsla för naturen, där det även finns en existentiell eller andlig dimension, säger David Thurfjell, professor i religionshistoria vid Södertörns högskola. – Många sekulariserade svenskar skulle kunna skriva under på att ”naturen eller skogen är min kyrka”. Det är på fjället eller i skogen som man känner att livets mening finns, och den djupaste aspekten av ens person. Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi vid Högskolan i Gävle, menar också att svenskarnas relation till naturen är kulturellt betingad. Hon har gjort en rad studier i olika länder av hur människor hanterar kriser som att drabbas av cancer eller att förlora ett barn. I Sverige har de viktigaste strategierna för att hantera ett cancerbesked med naturen att göra. I naturen känner sig cancerpatienter närmare Gud eller det existentiella, hittar lugn och ro och känner sig som ett med naturen, det som i bland annat sufismen kallas ”varats enhet”. När föräldrar i Sverige ska hantera förlusten av ett barn är den tredje vanligaste strategin att vara i naturen, enligt en rapport av Fereshteh Ahmadi från 2019. – Resultaten visar hur viktig naturen är för svenskar när de drabbas av kris. Jag tror att det är för att naturen finns överallt i Sverige, det är en strategi som man har tillgång till. Men det viktigaste är för att det är kulturellt. Svenskar är naturromantiska. Naturen har en annan betydelse än för många andra nationaliteter, säger hon. Naturen hjälper oss inte bara att hantera kriser, utan att förebygga dem, må bra och möta vårt existentiella behov av att känna att vi tillhör något större. (www.forskning.se)


2 böck + gåva föerr Värde

VÄLJ

2

BÖCKER FÖR

18:-

36:-

809:-

/st – och bli medlem i Livsenergi bokklubb

Din gåva: Spa-kit!

Välj dina böcker!

FLER BÖCKER OCH ANMÄLAN PÅ www.livsenergi.se/bli-medlem-valkomstmix/ 4 JA TACK!* Skicka mig gåvan samt de 2 böcker jag har valt för 18:-/st. n

n En kurs i mirakler - Avkodad, 123502 n Tecken - universums hemliga språk, 123554 n Medial läkning - Sellerijuice, 123369 n Attraktionskraften,123390 VÄNLIGEN TEXTA Namn Adress Postadress E-post Personnummer Telefon

n Livslängdsparadoxen, 123313 n Naturläkarboken, 123289 n Äta vilda växter, 123532 n Anti-inflammatorisk kost, 123293

*Porto tillkommer med 45:- Totalt betalar jag 81:-

n Bryt ovanan att vara dig själv, 123418 n Universum har alltid en plan, 123555 n Hälsomanifestet, 123500 n Yogans renande kraft, 123419

Svagr!a ida

Mitt enkla åtagande som medlem i klubben är att köpa en (1) Periodens bok till ordinarie klubbpris under mitt första medlemsår. Cirka en gång i månaden får jag ett erbjudande om att köpa en nylanserad bok till mellan 189-299:-. Porto och packningsavgift tillkommer med 45:-. Jag meddelar klubben senast angivet datum om jag vill avstå från ett erbjudande. Jag har 14 dagars ångerrätt från det att jag mottagit min leverans och betalar själv returportot. OBS! Endast ett medlemskap per hushåll. Kan tecknas från 18 års ålder. Livsenergi förbehåller sig rätten att godkänna medlemskapet. Skulle någon titel eller gåva i välkomsterbjudandet ta slut kan den ersättas med en likvärdig produkt. Jag samtycker till att mina personuppgifter, inklusive e-postadress, mobiltelefonnummer och övriga digitala adresser, får lagras och användas inom Brafö AB för fakturering, leverans, information, marknadsföring, digitala tjänster, analys, statistik och profilering. Uppdatering av personuppgifter mot personuppgiftsregister, exempelvis SPAR, sker kontinuerligt. Information om min användning av digitala tjänster inhämtas med bl.a. cookies. Jag kan även få erbjudande från Brafö ABs samarbetspartners. Uppgifter som jag lämnar direkt eller indirekt genom att använda Brafö ABs tjänster och erbjudanden kan tillsammans med övriga uppgifter användas inom Brafö AB för marknadsföring och för att anpassa innehåll, tjänster och annonsering till mig samt för utveckling av nya tjänster och produkter. Samtycket är giltigt tills dess att jag själv säger upp det, vilket sker skriftligen till livsenergi@fsys.se, eller Livsenergi, c/o Förlagssystem, Box 30104, 104 25 Stockholm. Tel. kundtjänst: 08-7378692. För synpunkter, kontakta Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm, epost datainspektionen@datainspektionen.se. Erbjudandet gäller t.o.m. 31 oktober, 2020.

SVERIGE

PORTO BETALT

F0720

Svarspost 201 225 16 131 20 NACKA


frimodigt Anna-Karin Berg

Dalarnas Andlig Healingcenter

”Andevärlden har alltid funnits nära” 1. Vad jobbar du med? – Jag driver Dalarnas Andlig Healingcenter där jag arbetar som medium, andlig healer, föreläsare och lärare i andlig och personlig utveckling – jag utbildar framtidens medium och healer. Jag håller meditationskvällar och -helger samt olika kurser, föredrag och seanser. Behandlingar och vägledning ger jag även på distans. På senare tid har jag även börjat med vedic art, alltså andligt målande av själstavlor med själstext.

2. Varför valde du det? – Det blev ett naturligt val för mig när mitt hörselhandikapp blev sämre. Jag hör så dåligt att jag inte kan jobba inom vården, som varit en stor del av mitt arbetsliv. Andevärlden har alltid funnits nära mig och påverkat mycket i min uppväxt. Jag älskar att jobba med männi­ skor och att få hjälpa andra, så jag började utveckla min mediala förmåga och insåg att jag fortfarande kunde hjälpa andra människor med min förmåga och kunskap.

3. Vad ger det till andra? – Ett personligt växande, en förståelse för

Om Anna-Karin Namn: Anna-Karin Berg. Familj: Man, barn och barnbarn. Bor: Södra Dalarna. Astrotecken: Stenbocken. Min inspiratör: Iris Hall. Gör jag helst: Jobbar med det jag älskar, mitt företag, måla, åka fina bilar, meditera, njuta av sol och bad. Bästa bok: Romanen ”Mathildas sista vals” av Tamara McKinley. Motto: Leva livet magiskt. Dold talang: Tycker om att laga god mat. Aktuell med: Ny kurs ”Jag och universum”. Certifiering i mediumskap. Kontakt: www.andlig-healing-center.se Se annons på sid 29.

andevärlden och sig själv. Att få självförtroende och självkänsla att stå i sin egen kraft och styrka. Och förståelse för att allt är möjligt bara man vill. Jag är övertygad om att alla har gåvan och möjligheten att ha kontakt med andevärlden. Vi behöver bara bli medvetna om hur. Jag har även gjort två andliga kortlekar som kan användas till andra i deras andliga personliga utveckling.

4. Lever du som du lär? – Ja, det tycker jag. Jag vill beskriva mig själv som enkel och jordnära. Min tro är att livet fortsätter efter detta liv, det är det jag försöker bevisa i mitt arbete som medium. I och med alla mina möten med goa människor så utvecklas även jag mycket. Jag är i ständig utveckling och det är underbart att leva i min sanning.

5. Vad säger du om healing? – Healing är fantastiskt och en gudomlig kraft som vi alla har och kan ge av, om det så är handpåläggning eller samtal. Healing är för mig en kärlekshandling till både lindring och energi och kan hjälpa människor till eget välbefinnande.

6. Vilken behandlings- eller terapeutisk metod betyder mest för dig? – Det finns många bra behandlingsformer och det är viktigt att känna för den form som passar just när det behövs, jag har ingen bestämd form eller terapi, jag låter min känsla styra. En riktigt bra vän eller samtalsterapi är aldrig fel, att ha någon att ventilera med är viktigt för mig. att vara ute i naturen, promenera och röra på kroppen. Andlig healing för att bara få en skön avkopplande stund. Lugna stunder att bara få vara, meditera, skriva och måla. Det som får hela mig att må bra och som passar just för stunden och i min sanning just då.

7. Vad kan man göra för att få ­balans och välbefinnande i livet? – Att ta tag i sin ryggsäck, se att allt är möjligt, och förstå att man är unik och värdefull

Free • nr 4

|7|

juli–augusti • 2020

”Alla som jag möter ska bli sedda.” och att du har den fria viljan. Ta fram det positiva mer i livet. Det du känner och tänker attraherar du och det är det du får.

8. Vad är det viktigaste i livet för dig? – Att våga leva fullt ut, att njuta av livet och att ha roligt, vara lyhörd, att få ge till andra och se andra människor lyckas. Alla som jag möter ska bli sedda. Givetvis är min familj det allra viktigaste. Min man är min stora kärlek och stöttepelare som har funnits vid min sida i 34 år.

9. Vad är kärlek för dig? – Kärlek är helt underbart, det pirrar i hela kroppen av att bara säga det, det är glädje, samförstånd, empati, respekt, hänsyn och intimitet. Kärlek är så mycket och vi behöver jättemycket av det. Vi alla behöver se det vi har runt oss med kärlek. Kärlek är också att vara konsekvent. Utan kärlek dör vi.

10. Vilken livsfråga önskar du att Frees läsare bör fundera över? – Vem är du och vem vill du vara? Är du den du vill vara, har du de människor omkring dig och det liv du vill ha? Du är så mycket mer än vad du tror, du kan så mycket mer, du behöver bara våga. Våga skapa dina drömmar, våga vara fri. Våga leva livet magiskt, för livet är magiskt, och du har den fria viljan att leva ditt liv som du vill.


fri zon prylar • produkter

Redaktionen presenterar produkter från våra annonsörer som är värda att testa.

Håll utkik efter utlottning på free.se

Maxat multivitamin

Liposomal Multivita är ett flytande kosttillskott med vitaminer och växtextrakt inkapslade i liposomer, mikroskopiska celliknande kapslar, vilket gör att upptaget av de aktiva ingredienserna i tarmsystemet kan öka avsevärt. Innehåller extrakt av kurkumin, ingefära, svartpeppar ­(piperin) och ashwhagandha. Det rika innehållet av växtextrakt, vitaminer och mineraler bidrar till minskad trötthet, immunsystemets och nerv­systemets normala funktion samt normal kollagenbildning. Vegan. MER INFO www.hymato.se Ca-pris: 359:– (250 ml). Annons på sid 18.

Naturligt solbrun

DIY Giftfritt myggmedel – gör det själv-paket med allt du behöver för att tillverka 4 giftfria myggmedel. Paketet innehåller: 4 st roll-on-flaskor à 60 ml, 50 gram xantangum, 10 ml blandning av eteriska oljor från citronella, eukalyptus, citron, cederträ, lavendel och kryddnejlika. Etiketter och instruktioner. Myggmedlet är snällt mot männi­skor, miljö och andra djur. De eteriska oljorna ­fintar myggorna så de inte känner att det finns blod att suga i närheten! MER INFO www.hemkokat.se Ca-pris: 229:–. Annons på sid 11.

Låt vinden ge vackra toner Vindspel från Woodstock är stämda som musikinstrument, så oavsett hur vinden blåser, så spelar vindspelet enbart vackra toner. Kan hängas både inomhus och utomhus. Att lyssna till ett vindspels sköna toner i en stilla bris, förmedlar avslappning på samma sätt som att betrakta havets vågor eller en fint böljande rök från en rökelsepinne.

Invisible Tan är en lotion som med en enda applikation ger din hud en vacker guldbrons­färgad glöd samtidigt som den vårdar din hud och ger den näring. Perfekt om du vill undvika solens skadliga strålar, men ändå få en solbrun nyans. Tillverkad av endast certifierade ekologiska och naturliga ingredi­enser. Vegan och cruelty free.

Gör ditt eget myggmedel

MER INFO www.amuletten.se Ca-pris: 359:– (46 cm). Annons på sid 13.

MER INFO www.nillassalong.se Ca-pris: 279:– (150 ml). Annons på sid 11.

Håll utkik efter utlottning på free.se

Nyttigt och sött från Spanien Rawpowders Bipollen produceras i Spanien från bland annat blommorna Cistus, Lavendula och Genista. Spanskt bipollen anses vara den bästa i världen, inte bara på grund av dess söta smak, fräscha doft och vackra färg, utan också för sitt höga näringsvärde. Tillsätt 1 tesked i till exempel vatten, juice eller smoothie. Även gott att blanda i müsli eller strö direkt på fil eller gröt. MER INFO www.ancis.se Ca-pris: 109:– (150 g). Annons på sid 13.

För både kropp och sinne Ghi, smörolja, eller renat smör används istället för smör eller olja. Enligt ayurveda stärker ghi matsmältningen och är gynnsam för god hälsa. Kan även användas utvärtes vid olika hudproblem. Enligt de gamla skrifterna om ayurveda så är det en olja för både kropp och sinne. Passar bra för matlagning och fritering då den har en hög brännpunkt vid 250 grader.

Anti-age!

Ge kroppen styrka Cikaria innehåller cordycepssvamp som sägs vara up�piggande, stärka kroppen, öka den fysiska uthålligheten och bidra till immunsystemets normala funktion. Den kinesiska svampen cordyceps cicada, även kallad cicadablomman, ger kroppen styrka och själen lugn och ro. I Kina har cordycepssvampen använts i mer än tusen år för dess förmåga att bibehålla hälsa och styrka långt upp i åldern. Den anses vara ett anti-age-medel.

MER INFO www.vedalila.se Ca-pris: 89:– (300 ml). Annons på sid 4.

Free • nr 4

MER INFO www.plantamed.se Ca-pris: 349:– (120 tabl). Annons på sid 12.

|8|

juli–augusti • 2020


Kinesisk visdom

Happier golf. Om du tappat humöret någon gång på golfbanan eller bara vill piffa upp ditt tankemönster, får du här möjlighet att hitta krafterna för att få loss energin och låta motivationen flöda. Med en släng av humor i text och de härliga illustrationerna, kan du lära känna dig själv, boosta ditt självförtroende och ta dig an matchen mot golfbanan med ny glöd! Små runda etiketter (ReMinders) i fem olika färger och en penna med silverfärg medföljer, så att du direkt kan börja jobba med att påminna dig om det som ger dig energi. MER INFO www.happiergolf.se Ca-pris: 395:– (93 sidor). Annons på sid 11.

Odling fri från ohyra

Smycke med Villkorslös tanke och betydelse

Trädgårdshomeopati. På sommaren brukar ohyra av olika slag dyka upp i odlingarna. Då kan du ta hjälp av B2 mot gröna bladlöss, B11 mot spinn och A1 Mariadroppar mot olika svampangrepp som rosrost. Preparaten är helt giftfria och späds med vatten och sprayas på växterna med till exempel blomspruta under växtsäsong, ibland räcker det att spraya en gång, ibland krävs upprepning.

Vapasa, Mini Bolster – är en perfekt liten kudde när du behöver stöd, för t ex nacke, rygg eller svank, vid meditation eller yoga. Bra att ha med på resan. Den håller dig även kall en varm dag och varm en kall dag om du lägger den i frysen i ett par timmar eller värmer den mikrovågsugnen. Två lager för enkel tvättning. Du fyller själv innerpåsen med t ex ekologiskt fullkornsvete. För en mjukare känsla kan du istället fylla den med tyg eller skumgummi. Tillverkad av ekologiskt bomullstyg. MER INFO www.b-light.se Ca-pris: 230:– (35 x 15 cm). Annons på sid 12.

Svalkande återfuktande

MER INFO www.bladhtradgard.com Ca-pris: 80:– (30 ml). Annons på sid 11.

Håll utkik efter utlottning på free.se

Behöver du stöd?

Engelsrufer Healing Stones. Vackra och romantiska smycken av hög kvalitet. Tillverkade i 925 sterling silver med rhodiumöverdrag behåller smycket sin glans och hållbarhet. Engelsrufer Healing Stone har flera kraftfulla healingstenar i Blå agat, Rosenkvarts, Tiger­ öga, Lapis lazuli, Malakit och Röd Jaspis. Silverbägarna i halsbanden kan öppnas upp så att du kan bära olika stenar efter känsla och behov. MER INFO www.oceaniaspa.se Ca-pris: 1 090:–. Annons på sid 28.

Ion Silver Silvergel är en välgörande, svalkande och återfuktande gel för huden bestående av hyaluronsyra, aloe vera och Ionosil kolloidalt silver. Hyaluronsyra hjälper huden att binda fukt samt hålla den elastisk och smidig. Aloe vera är känd för sina mjukgörande, fuktgivande och lugnande egenskaper. Perfekt efter en dag i solen eller när du känner att du behöver lugna och återfukta huden. Vegansk. MER INFO www.ion-silver.com Ca-pris: 189:– (200 ml). Annons på sid 52.

Sov jordad Dra-på-jordningslakan har en 40 cm bred kant av bomull med ett kraftigt elastiskt band så du kan trä det över antingen en bäddmadrass eller hela madrassen för att det ska ligga stadigt under ditt ordinarie underlakan. Fukten från din kropp skapar konduktiva kanaler genom bomullstyget och du får effektiv jordning. Att sova jordad är det enklaste och mest kraftfulla sättet att hålla immunförsvaret i trim och hela kroppen i balans. 5 års garanti. MER INFO www.earthingpeople.se Ca-pris: 3 195:– (90 x 200 cm). Annons på sid 10.

Free • nr 4

|9|

juli–augusti • 2020


BAZAREN

ALTERNATIVMÄSSA

www.alternativmassa.se Lördagen 5/9 kl 10-18 & söndag 6/9 kl 10-16 Exercishuset på Heden i Göteborg Åttio utställare! Kom och upplev alternativa behandlingar såsom akupressur, reiki, energibalansering, shiatsumassage, irisavläsning, aurafotografering och colourscope, eller bli avläst av ett av våra många skickliga medium. Träffa och samtala med författare, homeopater, häxor, djurkommunikatörer, konstnärer och astrologer. Försäljning av böcker, kristaller, rökelse, tarotkort, oljor, hälsokost, konst, te, örter, vitaminer, smycken, klangskålar, pendlar, salvor, tvålar och mycket, mycket mer. Under lördagen och söndagen finns möjlighet att delta i någon av våra tolv storseanser, workshops eller meditationer. Och varför inte titta förbi på på en av våra 20 föreläsningar? Vi gästas under helgen av bland andra Anu Rosentjärn, Anna Stomsi, Hasse Nyander, Helena Magdalena & Magnus Rosén. Du kan också se Ulrika Wageborn & Max Leberdev, Ulla-Mai Heelge och många fler. Se hela programmet och kommande jul- och vårmässa på vår hemsida: alternativmassa.se Hjärtligt välkomna! Maia (maias.nu) och Susanne (in-flow.se).

AROMAs AROMAs sommartips försommartips en härlig semester! Stressad inför resan?

Lindra svullna sommarfötter

5 flower – räddningsdroppar för lugn & ro

Njut av sommaren – Sommarkväll håller myggen på avstånd

Hjälp vid solsveda och myggbett

Pepparmynta

Glad sommar!

Lavendel

Sommarkväll

Massor av härliga sommarprodukter hittar du på:

www.aromacreative.se

Free • nr 4

eller ring oss på 0142 360110 | 10 |

juli–augusti • 2020

Inre harmoni & skönhet


BAZAREN

Kinesisk visdom

JAG BÖRJAR MED KURSVERKSAMHET!

Hemkokat

Sverige Planer finns att ha kurser i: Massage för hemmabruk · Tillverka salva, cerat m.m. · Aromaterapi för husbehov

Undrar du vilka dina mentala resurser är? Och hur du enkelt skulle kunna använda dem i din vardag, men också på exempelvis golfbanan? Lättläst och med humoristiska bilder hittar du kinesisk visdom blandat med moderna tankegångar. Boken riktar sig till golfare men även icke-golfare kan 395:– få ut mycket av den!

Redan nu kan du anmäla ditt intresse! www.hemkokat.nu kurs@hemkokat.nu

Gå på kurs!

Till boken medföljer penna och runda färgade etiketter (ReMinders). 93 sidor och golfbagsvänligt format.

Mer info och beställning: 0709-11 30 15 · www.happiergolf.se

Anniqa Löfgren, Söderhamn · 070-346 28 17 · www.hemkokat.nu

VÄXTGLÄDJE

Homeopatiska preparat för odling

Helt giftfritt

Webbutik med Ekologisk hudvård Erbjudande:

Ange kod free2020 så får du

20 % rabatt på en vara!

www.bladhtradgard.com

(gäller ej nedsatta varor)

www.nillassalong.se

Stengården

Kontakta oss för att handla även om det inte finns på hemsida/webbshop Boka tid hos något av våra populära Medium/Tarottolkare

Följ/gilla oss gärna på

Snabb Leverans Alla Varor Finns i Lager Personlig Service

Haga Nygata 11, GÖTEBORG · 031-13 33 75

www.Stengarden.com

vardagar 10–18 lördagar 10–16 söndagar 12–15

Butik Södra Kyrkogatan 44, Borås

www.regnbagens.com

Free • nr 4

Webshop!

| 11 |

juli–augusti • 2020


BAZAREN

Sunangel Creations

Smycken och kristaller för kropp och själ Kristallbutik med en magisk anda i centrala Göteborg

Cikaria

Fri frakt! Följ oss gärna på sociala medier @sunangelcreations

www.sunangelcreations.se Sveagatan 12, Göteborg | 031-778 17 88 | info@sunangelcreations.se

Cikaria bidrar till en ökad fysisk uthållighet och stärker kroppen. Den stöttar immunsystemets normala funktion och har en uppiggande verkan. Läs mer om Cikaria och upptäck våra andra produkter på www.plantamed.se

Free • nr 4

| 12 |

juli–augusti • 2020


BAZAREN

Själslig kärlek av Helena Omfors

En sann berättelse om själslig kärlek, andlighet och personlig utveckling.

ALTERNATIVMEDICIN PÅ NÄTET Homeopatmedel Kosttillskott Örter

NY B O K!

Finns att beställa på Adlibris, Bokus och

www.lightworkeracademy.org

www.ancis.se

063-51 55 20

www.lightworkeracademy.org • 0733 97 89 33 • helena@lightworkeracademy.org

Stort sortiment, Personlig service, Snabb leverans m flera Betalsätt.

Vindspel Stenar, Änglar Rökelse, Tarotkort, Böcker Vindspel

Osho Zen Tarot

mm.

7 Chakras Doftolja

Woodstock Chakra

359kr

www.amuletten.net

Om mörkret och modet att möta sig själv. Som riksdagsledamot såg hennes framtidsutsikter lysande ut. Men i hennes inre var det kaos.

Mer färg ger meningsfullt arbetsliv. Det är möjligt att skapa ett mer kreativt och fullödigt arbetsliv där allas resurser tas tillvara, menar Johanna.

Kolla in våra ljudböcker: www.siljansmasar.com Free • nr 4

| 13 |

juli–augusti • 2020

Från piller och elbehandlingar till läkande samtal. Boken beskriver en vårdapparat i förfall – men också hur utvecklingen kan kan vändas.


En doftande trädgård symboliserar njutning. Det skriver författaren Elin Unnes i sin senaste bok ”Den parfymerade trädgården”. Doftande blommor är också en symbol för framför allt en sak: sex. I parfymörens odlingar växer ingredienser till tvål och skönhetsvård, till mat och dryck, rökelse och för den skickliga alkemisten eteriska oljor. Boken beskriver hur man odlar och skördar den nordiska trädgårdens unika dofter, med recept på allt från rosensmör och kaprifolhonung, till badbomber och torrschampo. En bok full av nyanser för folk som inte kan se växterna och full av minnen för den som håller på att glömma allt. Text Monica Katarina Frisk Foto Maria Forsslund Bild IamTK, Strannik_fox, Snaprender, lisima (shutterstock.com)

Parfymerade drömmar & hudnära dofter


D

et är journalisten och författaren Elin Unnes förtjänst, höll på att skriva ”fel” men ändrade mig naturligtvis, att jag just köpt fröer hos en ekologisk fröhandel och blommor och plantor i vår lokala handelsträdgård för närmare ett par tusen kronor. Från och med i sommar kommer jag låta doftande blommor, örter och växter runt om i trädgården locka till sig än fler humlor, bin och andra pollinerare. Då kommer maken och jag många kvällar i den blå timmen bli rusiga och bedåras av stäppsalvian eller doftliljan och aldrig vilja lämna denna plats.

”Det som ser ut att handla om odling, handlar i själva verket lika mycket om livet.” ELIN UNNES HAR skrivit ett flertal böcker om trädgård och odling. Hur hamnade hon i dofter- och parfymlandet? – Jag ser ”Den parfymerade trädgården” som den sista delen i en trilogi. Trilogin påbörjades med ”The Secret Gardener” och ”Herbariet”. Jag har liksom klättrat högre upp i behovstrappan för varje bok: först var det grönsaker, bara det mest grundläggande som krävs för överlevnad. I ”Herbariet” handlade det om medicin och magi, alltså hur man stärker sig själv i kropp och sinne, både fysiskt och esoteriskt. Med ”Den parfymerade trädgården” har hon alltså kommit allra högst upp i behovstrappan, där man börjar parfymera sin egen kropp och sina omgivningar och är totalt lättjefull. – Idén till boken kom från min kompis Tobbe, som är biodlare.

Free • nr 4

| 15 |

Jag började skriva efter vi suttit och pratat om hur växter doftar för att locka till sig pollinerare. Med ens ville jag uppleva min trädgård som en pollinerare, eller som en parfymör. INLEDNINGSVIS SKRIVER Elin

Unnes om blommors doft. Under läsningen fick jag genast lust att gå ut och lukta på scilla och på späda blommor på vinbärsbuskarna. Den lilla blå scillan har en förvånande nog en ganska söt men skarp KORT doft. Vinbärsblom doftar redan som svarta OM NAMN Elin Unnes. vinbär smakar. Vilken ÅLDER 41 år. ELIN växt eller blomma fick FAMILJ Äkta manElin att börja grotta nen Stefan Fält, tillika ner sig i den doftande formgivare av böckerna. trädgården? BOR I gamla Klara i Stockholm – Det var definitivt de nattdofoch på ett torp i Sörmland. tande växterna som verkligen Vintrar i Paris. väckte min nyfikenhet. Jag hade YRKE Journalist och författare. länge varit nyfiken på det som DOLD TALANG Under en period kallas för månträdgård, alltså en spelade jag trummor i en kompis trädgård som är skapad för att band. Och jag kan sjunga ”I’m vara som bäst på natten, med vita sticking with you” nästan exakt blommor som lyser i månljuset. som Maureen Tucker. Månträdgården har blad med speAKTUELL MED Ny bok “Den ciell struktur som väcker sinnena parfymerade trädgården” och när man nuddar vid dem och med skriver krönikor om framståblommor som doftar som starkast ende odlare i Allt om Trädgård. efter solnedgången. En sådan trädgård blir ju dessutom mer intressant för den med nedsatt syn, nattfjärilarna trivs tack vare de nattliga blommorna och med lite tur börjar det vina runt fladdermöss över natthimlen.

Vinn!

EN VÄXT SOM OFTA odlas i mån-

trädgårdar är spikklubba, som både slår ut och doftar som starkast på natten, förklarar Elin. – Under en period hade min man och jag som nattlig tradition att vaka vid spikklubba med pannlampa i väntan på att de förs­ ta blommorna skulle slå ut. Jag kan säga att blomningen inte är fullt lika dramatisk som när man kollar på snabbspolade filmer på internet, men det är fortfarande väldigt suggestivt att umgås med växter på natten, i mörkret, när synen får stå tillbaka och andra sinnen är på helspänn.

NÄR JAG FÅR FATT i Elin Unnes för en intervju om hennes senaste bok ”Den parfymerade trädgården” är hon och hennes man fast i karantän i Paris, där de oftast tillbringar sina vintrar. – Ja, vi satt i instängda i Paris i omkring 45 dagar. Vi fick bara gå ut enligt trippel-1-regeln, alltså en timme, en gång om dagen och upp till en kilometer från hemmet vid motion, annars så nära hemmet som möjligt. Så det var ju verkligen slut på vårt vanliga nomadliv. Även för den som älskar att vara hemma så är det ju stor skillnad på att välja det själv eller att någon låser dörren utifrån, säger hon. – Jag tror att det som var mest chockerande för mig var den hårda tonen och bristen på förståelse för vilka enorma utmaningar männi­ skor ställdes inför med nedstängningen. Och då är ju Paris ändå inte värst. I Spanien och Italien, för att inte tala om Indien, har ju människor haft det ännu värre. Nu är paret dock tillbaka i Stockholm. Första dagen gick Elin Unnes ut och köpte sådant som tagit slut medan de var kvar i Paris: ansiktskräm, schampo och anteckningsblock. – Sen gick jag till biblioteket, i Paris hade våra böcker också tagit slut, och posten fungerade inte. Sen satte jag mig i en park för första gången på över en månad och grät en skvätt.

ATT LÄSA ELIN UNNES är som att lyssna på en kär vän som berättar om ett oemotståndligt och drömskt drama som pågår. Själv blir jag både road, inspirerad och undervisad. Är hennes talspråkliga stil ett medvetet val? – Åh tack, vad glad jag blir. Och ja, det är just så jag önskar att det ska kännas. Ibland hamnar jag farligt nära det skönlitterära, men jag försöker vara noga med att skriva ”enligt mig” eller ”för mig låter det här som ...” när jag spårar iväg som mest. Men man älskar ju en god historia, det gör man.

juli–augusti • 2020

Free lottar ut 1 exemplar av boken ”Den parfymerade trädgården”, i samarbete med Natur & Kultur. Gå in på free.se och klicka på ”Free utlottning”. Skriv gärna några rader om varför du är nyfiken på boken.


Ny forskning visar att doften av humusrik jord leder till en fysisk reaktion i den mänskliga kroppen. När vi känner doften av jordens inre frigörs oxytocin i våra kroppar. Oxytocin, även känt som ecstasy-hormonet, är alltså samma ämne som skapar en känsla av intimitet mellan älskande.

SEDAN MÅNGA ÅR tillbaka blandar undertecknad sin egen parfym av eteriska oljor. Favoriter är vanilj, sandelträ och myskgräs. Vilken doft är mest Elin och vilken är hennes favorit? – Bra fråga, säger hon fundersamt. Intresset för dofter har gjort mig till lite av en asket. Jag ogillar att bombarderas av starka, syntetiska dofter och försöker rensa mitt hem och min omgivning på doft som jag eller naturen, inte valt. Men en doft som jag verkligen älskar, trots att den är så långt ifrån nordisk man kan komma, är vanilj. Vanilj anses ju väldigt oskuldsfullt och liksom okomplicerat, men i själva verket är det ju en stor, svart orkidéfrukt och doften uppstår inte förrän den övermogna frukten börjar åldras, på gränsen till att fermentera. ELIN UNNES TYCKER hur som helst att vanilj är betydligt mer dekadent än vad den har rykte om sig att vara. ¬– Bland växter som faktiskt trivs i en nordisk trädgård så är muskatellsalvia min favorit. Så knäpp växt, med enorma blad och massa roliga blommor och väldigt speciell doft. Nuddar man den på förmiddagen kan man fortfarande känna doften på eftermiddagen. I boken skriver Elin Unnes

Free • nr 4

| 16 |

om att det finns en märklig koppling mellan doft och minnen. Här handlar det om dofter som sägs utlösa ett minne. Dofter är nämligen svåra eller omöjliga att minnas, säger hon. Försök komma ihåg doften av pelargon: Vad dyker upp i hjärnan? Förmodligen bilden av en pelargon. Omvänt är kopplingen dock stark och en doft kan trigga barndomsminnen som man kanske inte ens visste att man hade. – Doftminnen är väldigt speciella och ingen av forskarna jag pratat med kan riktigt förklara varför. Men nästan alla som har luktsinne har upplevt en situation där man känner en bekant, nostalgisk doft och plötsligt transporteras i minnet till en plats, en känsla, en händelse, som upplevs mycket starkt. – Ibland utan att man ens kan sätta ord på vad det är man känner, det är ett icke-semantiskt minne, där känslan spelas upp som en film i ens inre. DOFTANDE VÄXTER används ibland inom äldreomsorgen och för att minska lidandet för människor som har minnessjukdomar, påpekar hon. Att känna den bekanta doften av syren kan skapa en känsla av kontinuitet som ord eller bilder inte kan förmedla. Och man kan faktiskt öva upp sig på att känna dofter, så ju fler doftande blommor man har omkring sig, särskilt i unga år, desto fler starka doftminnesupplevelser har du att ta av längre fram i livet. – Själv kommer jag från Hälsingland och eftersom vår trädgård inte hade så många starkt doftande växter, har jag inte så många starka doftminnen. Det blir ju lätt så i kyligare trädgårdar. Jag tror att det var en av anledningarna till att jag verkligen ville inklu-

juli–augusti • 2020

dera riktigt härdiga växter i boken, som rosenrot och kvanne, som båda använts till parfym. Men doften av nybakt bröd, nygnuggade svartvinbärsblad och lukten av pölsa, är nog tre av mina allra första doftminnen. Alla tre tar mig tillbaka till mina föräldrars kök och trädgård. ELIN UNNES GÖR också några

kortfattade nedslag i parfymens historia. Från antikens egyptier som var kunniga parfymörer och konnässörer till mindre anekdoter som att i romarriket var man också förtjusta i parfym. – Min favoritgrej är att rika romare brukade doftsätta duvor, som sen fick parfymera luften under fester. Man doftsatte även hästar, hundar och väggar, samt beströdde golven med blomblad. INNAN FOLK LISTADE UT

hur man gjorde syntetiska dofter var parfym lika med eteriska oljor som utvinns ur växter. Man pressade eterisk olja ur växterna för hand. Och just citrus delar med sig av sin olja mer frikostigt än andra växter. – Varje gång en bartender skär loss en bit citronskal och vrider det över en dry martini är det en throw-back till en av världens första parfymer. Elin hade verkligen kunnat, som hon säger, spåra iväg på det där med hygien men tonade ner det i manus. – Hur badhus användes eller ansågs användas, på samma sätt som dagens bastuklubbar. Alltså som sexmötesplatser helt enkelt. Hur kyrkan påbjöd att i stort sett badhus skulle förbjudas och hur det blev på modet att vara rejält och farligt skitig, men hur bastukulturen i Finland trots allt överlevde. I VISSA KULTURER och perio-

der tyckte man att kvinnan bara borde vara naken när hon föddes, men sen aldrig


Recept ... mer. Ju smutsigare man var desto heligare var man. – Och i Sverige har vi ju faktiskt haft en speciell dag i veckan för bad, lögaredagen. Efter upptäckten att bakterier är det som sprider sjukdomar, någon gång i slutet på 1800-talet så blev tvål på modet. Mer och mer tvål, starkare och starkare tvål, mer och mer fruktansvärda åtgärder med hygien som svepskäl. – Efter det blev det mer och mer parfym och allt starkare syntetiska dofter. Det hade varit intressant att göra en lite djupare samtidsanalys om vad den utvecklingen egentligen säger om tiden vi lever i. FINNS DET NÅGON skillnad

på och vad är gemensamt för essenser, eteriska oljor och naturliga parfymer åt? – Oh, det är nog egentligen bara olika ord för diverse sätt att fånga doftämnen. Det går ju att pressa, destillera och laka ur växter för att utvinna doftämnen. Ett naturligt doftämne kan dessutom utvinnas på kemisk väg. Så länge resultatet inte är syntetiskt framställt så räknas det ju som ett naturligt doftämne, även om de flesta kanske inte tycker att typ bensin eller aceton hör hemma i framställandet av en naturlig parfym. Det mesta blir ju lite vagt när man väl börja syna det i sömmarna, tycker Elin. – Det som är gemensamt för de flesta naturliga parfymer och essenser är att det är betydligt mer flyktiga än de syntetiska. En parfym på eteriska oljor biter sig inte fast i rummet på det där sättet som en del billiga, syntetiska, överanvända parfymer gör. DEN STÖRSTA SKILLNADEN

med syntetisk doft är ju att syntetiska dofter kan framställas utan förlaga i naturen. – Människan kan fantisera ihop en doft som aldrig tidigare känts. Och det finns

ju definitivt något kittlande i det också. Elin Unnes började experimentera med växter som hon skördade i sin egen trädgård. – Jag har varit ett fan av lavendel länge och lavendel är ju också en av de lättaste växterna att destillera, så jag började göra lavendelhydrolat, vilket är som rosenvatten fast med lavendel. Älggräs är en storfavorit för Elin. Hon upptäckte att älggräset är en populär ingrediens i traditionella hudvårdsprodukter, ihop med fläderblom, kamomill och kärnmjölk. – Så då var jag tvungen att plocka fläder, odla kamomill och börja kärna eget smör. Och ja, på den vägen är det. Jag tycker att det är enklast att bli förälskad i en växt först och sen låta sig lockas av olika spännande, historiska recept. som funkar för olika händelser och livssituationer, någon kan förhöja, andra fördunkla eller vara frånstötande. Vad använder du helst själv? – Jag gillar att ha en bukett narkotiskt doftande blommor vid sängen, kaprifol till exempel, eller tungt doftande rosor. Bränna naturlig rökelse också, som alltså går ut på att man bara hettar upp torkade växter, frön och kådor, gör jag också. Doften blir mycket rökigare, inte alls lika sofistikerad som de asiatiska rökelsepinnarna, men jag uppskattar det suggestiva i att känna lukten av elden. Elin Unnes brukar strö mycket mynta och citronverbena på golvet till torrdasset vid sitt torp. – En olycklig konsekvens av det skulle ju kunna bli att jag börjar associera till exempel citronverbena med vissa andra, mindre lyckade lukter. Hittills har det tack och lov inte hänt och citronverbenan gör ett mycket bra jobb därute på dasset.

DET FINNS DOFTER

Free • nr 4

UNDRAR SÅKLART vilka odlingsböcker Elin tycker allra bäst om? – Tycker om dem som går att läsa lika mycket som självbiografier, säger hon. Här är några: ”Fat of the Land” av John Seymour, ”How to have a Green Thumb without an Aching Back” av Ruth Stout och ”Min örtagård” av Annemarte Borgen. Så försöker jag skriva också, det som ser ut att handla om odling, handlar i själva verket lika mycket om livet. Efter sin andra bok om odling, blommor, växter och örter tyckte Elins man att det var lite tjatigt med potatis och kål. – Lite trötta blev vi, eftersom kållarverna kan äta rent ett helt land på en vecka. Eller när vi odlat potatis i flera månader och så kommer det en­sork och tar en tugga från varenda potatisjävel det sista som händer innan man skördar. Och så blir skörden bara en tiondel så stor som man tänkt. MED ”DEN PARFYMERADE TRÄDGÅRDEN” har hennes

man blivit mycket intresserad av blommor. – I och med att det började dyka upp spikklubba och muskatellsalvia i odlingarna blev han plötsligen superintresserad. Det här är första året han har varit med och verkligen önskat stora delar av det vi ska odla. Sen har min pappa och jag börjat barka träd tillsammans, dels får man fetved, och dels kan jag skörda precis hur mycket kåda jag vill, till rökelse, avslutar hon.

Plus mer

Elin Unnes på Instagram: @thesecretgardener Böcker: ”The Secret Gardener”, ”Herbariet”, ”Kongo, rumban och jag”, ”Paris för foodisar”, ”I odödliga odlares sällskap”, ”Den parfymerade trädgården”.

| 17 |

juli–augusti • 2020

... PÅ PARFYMERADE DRÖMMAR Örtpåsar kan läggas under kudden, om man önskar sig parfymerade drömmar. Umeda-folket, en liten grupp jägare och samlare på Nya Guinea, brukade sova med örter under kudden för att doften skulle inspirera till drömmar om lyckad jakt. I vaket tillstånd var det sen bara att följa det utstakade händelseförloppet från drömmen, som funkade som en sorts transcendental, mental träning.

... AV CITRONSKAL Citronskal innehåller en massa eteriska oljor och passar också bra i linneskåpet. Numera ser jag alltid till att spara citronskalet separat, innan jag pressar citroner. Först skrubbar jag citronen med rotborste för att få bort rester av vax, smuts och eventuella kemikalier, sen skalar jag citronen med en potatisskalare, torkar remsorna och förvarar i burk med tättslutande lock. Det går att bevara citronskalet till matlagning också: riv skalet med rivjärn, blanda med fuktigt, grått havssalt och ställ på tork. När salt och skal torkat mortlas det till vanlig saltkonsistens. Förvara i burk med tättslutande lock och använd till rosmarin- och citrondoftande ugnsrostad potatis.

... PÅ ROSENOLJA ENLIGT SHAKERS Ytterligare en metod att framställa rosenolja användes av medlemmarna i den asketiska församlingen Shakers. De fyllde en stor glasburk med rosenblad och toppade med rent vatten. Burken fick stå i solen under sju dagar och togs in på nätterna. Efter någon vecka flöt några droppar rosenolja högst upp i burken. Oljan sögs upp med hjälp av lite bomull lindad runt en pinne, som en tops. Bomullen kramades ur i en liten burk som förseglades. Återigen skördades bara pyttemängder varje gång. Ur ”Den parfymerade trädgården”.


BAZAREN

Magiska Kläder & Ting Chakra test

Fraktfritt med kod: FREE gäller t.o.m. 15 augusti-20

www.designwerket.eu

Äntligen! Upptäck hemligheten med att lära dig Attraktionslagen på ett enkelt sätt

E-Kurs

www.attraktionslagentack.se

LIPOSOMALA VITAMINER!

C VITAMIN

• Immunstärkande produkter • Äkta liposomer som sluter in vitaminer och mineraler • C-vitamin med bioflavonoider • Multivitamin med ashwagandha och ingefära • Innehåller ren fulvo Finns hos terapeuter och i välsorterade hälsobutiker och webbshopar Återförsäljare kan vända sig till grossisten WeMake i Malmö

Läs mer på www.hymato.se Free • nr 4

| 18 |

juli–augusti • 2020

MULTIVITA


LIVET BÄR FRUKT NÄR SJÄLENS BLOMMOR ÖPPNATS NY UTGIVNING!

Själens blommor – en bok om yoga av Christer Claus Den här boken handlar om Yoga, som betyder förening av de två flödena av solenergin Ha och månenergin­­Tha i den ljuskropp, som vi utvecklar genom andnings­övningar och meditation. ­Detta kallades i alkemin för Conjunctio. Vår utvecklingsväg idag är svårare än tidigare i historien, men vår förståelse genom psykoterapins kunskaper är större än någonsin. Vi kan genom Yoga och Psykoterapi i kombination, snabbt bli integrerade till de ljusbärare som är människans slutmål i evolutionen. Boken visar hur individens karma i form av psykologiska försvar kan bearbetas för att öppna upp de sju chakras – Själens blommor.

Christer Claus

har arbetat som psykolog och psykoterapeut i 40 år, men är också invigd i ockultismens allra högsta kunskaper. Han har utövat och studerat Yoga på flera Ashrams i Indien.

Boken finns att köpa i bokhandeln eller på webben

Christer Claus · 08-660 00 69 christer.claus@serapeion.se · www.serapeion.se

Tala inte om Religion utan om ”Vägen”. Tala inte om Gud utan om ”Källan”.

Den här boken är en Vägledning till Källan.


Life is too short to

wear boring clothes

FREE SPIRIT

Hos oss hittar du unika klänningar, haremsbyxor, accessoarer & inredning WWW.SAGABLUE.SE


BEHANDLINGAR

Välkommen till Guiden för alternativa behandlingar i Sverige

®️

Hitta din alternativterapeut och behandling

Anslut din verksamhet! www.7999.se är en oberoende informationssida inom alternativmedicin

Ljusstjärna

Massagebehandlingar, Reconnective Healing®,StjärnKod-Healing, Medium-medial och andlig vägledning, tidigare liv-regression, Antrologi-läran om själen, kursverksamhet m.m.

Linda, mottagning i Skövde Tidsbokning: 0760-776 964 Betallinje: 0939-114 70 38 (15.90 kr/min)

Mer information & behandlingsmeny

www.ljusstjarna.se

I LIFE-THERAPY ÄR MÅLSÄTTNINGEN ATT, GENOM MINSKAD BELASTNING I KROPPEN, ÖKA ENERGIFLÖDET SAMT HÖJA CHI, LIVSGLÄDJEN, ALLTSÅ VÅR EGEN LIVSENERGI

LIFE – SYNTESBEHANDLING Under djup avslappning kommer man åt det som gömts undan i kroppen, både fysiskt & mentalt, vilket gör att det kan börja läka. När dessa belastningar frigörs från kroppens system aktiveras vår egen inre självläkande förmåga. En syntes skapas mellan det fysiska, mentala, emotionella & spirituella. Under behandlingen jobbar vi med, behandlar dessa fyra delar: KROPPEN · NERVSYSTEMET · MENTALA MÖNSTER · ENERGIKROPPEN

Annelie Boström – Diplomerad LIFE-TERAPEUT Gävle · 076 367 86 86 · info@universellbalans.se www.universellbalans.se

Personlig utveckling vid hav & natur Gårdssemestra hos oss på Öland!

Se Hela Livet

Jag finns här för dig året om. Även via zoom & telefon.

Medial vägledning · Healing

Taktilterapi · Djupgående Samtalsterapi Regressionsterapi · Regndroppsmassage

Finns på Salve Hälsocenter i Stockholm, i Rättvik och på distans. Jag arbetar utifrån som är en mjuk och kraftfull healingmetod.

Catrin Skött Lindblom www.asanyvell.se · 073-685 19 02

Salve Hälsocenter · 072-839 14 41 · catrin@sehelalivet.nu · www.sehelalivet.nu

MA Hälsan i fokus

Annika Heurlin

Naturterapeut Madelen Agi

Behandlingar jag erbjuder i Motala: • Blodanalys • Energimätning & Akupunktur med QI-power utan nålar • Kosmetisk Akupunktur • Öronakupunktur (NADA) • Taktil massage • Kroppstimulator • Fotvård • Ekologisk ansiktsvård • Gua Cha-massage

Djurhomeopat · Medium · Healer

· Medial vägledning · Healingbehandlingar · Kurser Reiki källan, Kungsg. 19, Malmköping 070-224 01 64 · reikikallan@hotmail.com

www.annikaheurlin.com

076-174 04 20 · madelenagi30@gmail.com · www.ma-halsanifokus.se Free • nr 4

| 21 |

juli–augusti • 2020


KURSER • UTBILDNINGAR

Mandalautbildningar

FENIXKONCEPTET

Öppet hus – prova på mandala

En kurs för kropp, själ och sinne.

Sommarkurser: Mandala - De fyra elementen 3–7 aug Våga måla - Kreativt Skapande 10–13 aug

Ingegerd Persson

För mer information: www.helandeform.se • www.madelenewidell.com

Välkommen till våra unika yogalärarutbildningar! Ayur Yoga lärarutbildning RYT 200 • Start 9 september 2020 Ayur Yin yogautbildning Modul 2 • 9–11 oktober 2020

0709-588 563 · info@ateljeholmanas.se · www.ateljeholmanas.se Mandalakurser i Skåne och Ateljé Holmanäs

Påbörja en utvecklande resa mot större kunskap, närvaro, inspiration och glädje i livet.

Östra Sandgatan 14, Helsingborg www.helhetsakademin.se helhetsakademin

Irene Ståhl övertog Bildtolkningscentret (utbildningsdelen) efter Kristina Wennergren våren 2012. Undervisningen sker i Saltsjö-Boo, Nacka. 3 veckoblock och 2 helger per termin samt distansutbildning/hemarbete mellan blocken.

Frekvensbehandling via telefon Chakrabalansering, psykisk och fysisk behandling. Du andas in det du behöver och andas ut det du vill bli av med. Under tiden sjunger jag intuitivt övertoner. Frekvenserna hjälper till att lösa upp dina blockeringar.

1-årig utbildning till diplomerad bildtolkare Start 23–28 augusti 2020 samt februari 2021

Klangskålsbad – ute

• Bildtolkning • Bildanalys • Symboltolkning • Färgernas betydelse • Egenterapier

Du får ligga ner och låta dig flyta med på tonerna från klangskålarna. Frekvenserna får dig att slappna av och lätta på all stress. (Ställs in vid regn.)

Intuitionskurs 9 timmar vid tre tillfällen. Genom promenadmeditation får du lära dig vara ”öppen” och ”stängd” för energierna. Vi jobbar med auran och viljans makt och tankens kraft. 1–4 personer/gång.

Bildtolkningscentret Irene Ståhl AB Norrholmsvägen 86 132 31 Saltsjö-Boo 073 680 91 96 trollslandanflyger@yahoo.se www.bildtolkningscentret.se

För intresseanmälan och info, kontakta Eva Kock, Leksand

073-952 02 19 · eva.kock@telia.com · www.lillasjalen.se Free • nr 4

| 22 |

• Mindfulness • Etik och moral • Intervjuteknik • Ansvar och tystnadsplikt • Marknadsföring m.m.

juli–augusti • 2020


KURSER • UTBILDNINGAR Personlig rekreation och utveckling i anrik miljö från 1500-talet

Greenleaves Andersson

Hos oss blir du ompysslad till kropp och själ via ∙ TIBETANSK FACE-LIFT MASSAGE ∙ AROMATERAPI ∙ TIDIGARE-LIV-REGRESSIONER ∙ LIVET-MELLAN-LIVEN-REGRESSIONER ∙ HOROSKOPSTOLKNINGAR ∙ SPIRITUELLT COACHANDE SAMTAL Vi erbjuder Dig dessutom ett naturnära boende och näringsrik mat lagad från grunden. Läs mer på vår hemsida www.soulandfood.se

Drömterapeut · Spirituell healer Medium · Djurkommunikatör 2-årig utbildning till diplomerad Spirituell Healer Kursstart 12–13 sept Kurser · Seanser · Föreläser om: Hälsa, Drömmar, Meditation & Spirituell Healing

Hjärtat´s Livsharmoni · Urshult

www.greenleaves.se · 0735-890 854 Kristina Blomstrand Hälsa och Välmående Kurser · behandlingar · rådgivning – privatpersoner & företag Arbetsmiljö · Beteende · Bemötande · Personlig utveckling

Tarotkort Distanskurs i din egen takt www.halsavalmaende.se/webbshop

Medberoendelinje & Föräldralinje

0939-1917 (20 kr/min)

070-256 56 51 · info.halsavalmaende@gmail.com halsa.valmaende.1 www.halsavalmaende.se

Arbetsmiljö Bemötande

För privatper

Öka din energimedvetenhet!

Du ÄR vad du längtar efter.

· Energiterapibehandlingar · Helgkurser i energiterapi · Holistisk energiterapeututbildning Zen Coaching förenar en djupgående inre resa med verktyg för manifestation och ledarskap. Are you longing for more freedom, ease or joy?

True Prosperity – from Lack to Abundance

ONLINE COURSE:

In this course, you will learn tools to access a new way of relating to yourself and the world. A deep journey to profound wisdom that can change your life forever.

Vill du öka din energimedvetenhet och lära dig mer om dig själv och ditt energisystem läs mer på

www.energiterapeuterna.se

MODUL 1:

Zen-sättet att coacha 21-26 juli 2020 på Ängsbacka 2-7 januari 2021 på Ängsbacka Du kan gå modul 1 och sedan bestämma dig för om du vill fortsätta hela utbildningen

Framtidens medicin kommer att handla om att höja sin frekvens!

Mer information och anmälan på zen-coaching.com

Anmälan och mer information:

0735-46 00 19 eller ulrica@energiterapeuterna.se

This is experience-based knowledge which helps you integrate it into your own life reality.

www.energiterapeuterna.se

Info & signup: eduqi.org/kare Free • nr 4

| 23 |

juli–augusti • 2020


Ge mer plats i ditt liv för

hjärtintelligensen!

”Det är dags att vakna upp ur tv-dimman och illusionerna! Det är inte nya prylar, jobbet, andra människors åsikter, att alltid vara tillmötesgående och välanpassad, det är inte allt detta som är viktigt. Nej, det är egentligen något helt annat vi människor söker. Det handlar om att leva!” Det säger Anneli Påmark och Carl Österberg som tillsammans driver företaget ”Human Awareness” och håller kurser och utbildningar i djupgående personlig utveckling, coaching och ledarskap. Text Agneta Orlå Foto Lisa Öberg Bild Subbotina Anna (shutterstock.com)

Free • nr 4

| 24 |

juli–augusti • 2020


Efter att ännu en gång ha läst igenom den intressanta succéboken ”Vägra följa John”, denna gång i den senaste omarbetade upplagan från 2018, och blivit lika fascinerad som när jag läste den för första gången, bestämde jag träff med författarna Anneli Påmark och Carl Österberg för en intervju. Författarnas starka engagemang för att hjälpa människor att skapa ett lyckligt liv går inte att ta miste på. De kallar sig själva för ”supersvartvita”, strävar hela tiden efter att leva som de själva lär ut, de utmanar rejält och vänder upp och ned på den etablerade synen på hälsa, lycka och framgång. – Varför nöja dig med lagom när ditt liv kan bli fantastiskt? Vi hjälper människor att fånga livet och visar att det är möjligt att leva från hjärtat, på riktigt. Vår intention är att inspirera dig till att bli den bästa versionen av dig själv, säger de engagerat. TROTS ATT DE SKRIVIT boken ”Vägra följa John” som kom ut 2014 och har ytterligare en bok på gång om hjärtintelligenta relationer som är planerad att ges ut i slutet av detta år, ser de sig själva mer som kursledare än författare. De menar att det är viktigare att nå ut med budskapet via sina utbildningar även om den stora massan givetvis nås via böckerna och attraherar nya intresserade kursdeltagare.

ni tar vid där andra slutar. Vad innebär detta för era kurser och ert budskap? – Vi har tidigare arbetat mycket med ledarskap i olika affärssammanhang. Basen i dessa kurser var ofta byggd på militära principer, det vill säga hur vi skall kunna överleva i kris och krig, vilket alltså inte har fokus på hur vi som individer skall kunna blomstra och trivas! Det handlade mer om konkurrens, att vinna över en fiende. Men ett ledarskap som inte utgår ifrån hjärtat anser vi är förödande för en positiv utveckling, säger Carl. – Dessa kurser utgår dessutom oftast från huvudet, genom olika värderande kategoriseringar av människor och hur vi utifrån dem skall göra, säga, tänka om dem vi möter. Men vi är ju alla sammansatta unika individer, och behöver mötas som människor på ett helt annat plan, inte som etiketter indelade i olika fack. Vi behöver erkänna alla delar av oss för att utvecklas och bli harmoniska, tillägger Anneli. DE ERBJUDER ETT helhetsperspektiv, en utökad holistisk intelligens som inte enbart kommer från huvudet utan även innefattar de andliga delarna som gör oss till medvetna, levande kännande människor. Hjärtintelligensen är det centrala budskapet som Anneli och Carl förmedlar och det innefattar fem olika delar – alla lika viktiga för att skapa ett fantastiskt liv för oss själva, för andra varelser och också vår planet.

NI SKRIVER ATT NI behärskar både de ”hårda” och

HUR GÖR VI FÖR ATT utveckla hjärtintelligensen? – Det handlar om att se helheten. Vissa delar av den kan jag själv utveckla, på egen hand, men andra behöver jag definitivt andra människor för. Det går till exempel att sitta och meditera 10 timmar om dagen, men du får inte bättre relationer för det. Våra egna skuggor kan vi inte se själva, de speglas enbart i relation till andra, förklarar Carl. – Det handlar också om att våga ifrågasätta sig själv. Att förstå att mycket av det vi tror på inte är sant. Även det jag vet att jag vet kan var falskt. Mycket av det jag lärt mig är andras sanningar, inte mina egna. Även om alla våra präglingar inte behöver vara negativa behöver vi bli medvetna om vilka de är. Det handlar om att ge mer och mer plats åt dessa fem delar av hjärtintelligensen, att stärka dem allihop så att vi hittar balans, fortsätter Carl. – Medvetenheten och medvetenhetsutveckling-

de ”mjuka” aspekterna i era utbildningar och att

Free • nr 4

| 25 |

juli–augusti • 2020

ÅLDER 55 år. FAMILJ Två barn. BOR Linköping. GÖR Kursledare och författare. MOTTO När du på djupet förstår att du inte är dina präglingar, blir du fri! DOLD TALANG Kommunicerar med änglar och ljusvarelser. AKTUELL MED Kommande bok om hjärtintelligenta relationer och e-kurs.

CARL ÖSTERBERG

BÅDE ANNELI OCH CARL har en teknisk utbild-

ning i botten, något som kanske kan förvåna eftersom deras gärning handlar om mänskligt växande. De är civilingenjörer med lång erfarenhet från näringslivet i olika chefspositioner men lämnade sina karriärer då de bägge två kände att det fanns en annan uppgift som väntade dem. De har bytt ut den ohållbara och ohälsosamma jakten på lycka, bekräftelse och status mot ett liv präglat av inspiration, passion och glädje. Tusentals personer har gått deras kurser och utbildningar i personlig utveckling, coaching och ledarskap. 2012 introducerade de Heart IQmetoden, skapad av Christian Pankhurst. De har integrerat denna med andra verktyg för välbefinnande och hälsa och skapat sin egen metodik som bygger på den senaste kunskapen inom personlig utveckling och psykologi. ”Fånga livet” är deras fyradagarskurs och de erbjuder dessutom en 90 dagars kurs – ”Personligt ledarskap”.

ANNELI PÅMARK

ÅLDER 55 år. FAMILJ Tre vuxna barn. BOR Linköping. GÖR Kursledare och författare. MOTTO Tro inte på allt du vet! DOLD TALANG Lagar fantastiskt god thaimat. AKTUELL MED Kommande bok om hjärtintelligenta relationer och e-kurs.


Fakta! HJÄRTINTELLIGENS (HQ) Hjärtintelligens innefattar allt du behöver för att skapa ett fantastiskt liv för dig själv, andra varelser och vår planet: • INTELLEKT (IQ). • FYSISKA KROPPEN (BQ, kroppsmedvetenhet). • KÄNSLOR (EQ, känslomedvetenhet). • LIVSENERGI (vitalitet, qi, prana, energikropp). • INTUITION (själsligt medvetande, högre jag, guidning, vägledning, magkänsla). • RELATIONSINTELLIGENS (RQ, förmågan att kommunicera med andra människor på ett autentiskt sätt och skapa djupa relationer).

Hela vårt samhälle är en konsekvens att vi inte stannar upp och känner efter och att vi struntar i vår personliga utveckling. Ju fler människor som lever utifrån hjärtat desto mer kommer världen också att förändras. en är väldigt centrala i hjärtintelligensen, det är själva kärnan. Jag kan börja betrakta mig själv och bli medveten om att jag inte är den jag tror att jag är. Genom att observera mig själv och öka medvetenheten om mina skuggsidor kan jag välja vem jag vill vara. Det leder till andra mer livsbejakande val. EFTERSOM EGOT GÄRNA sätter sig i förarsätet och styr oss, behöver vi veta hur vi gör för att hantera egot. Egot är den delen inom oss som upprätthåller våra präglingar. Det skyddar oss från att känna obehag, och är också den delen som försöker att förminska oss. Dessutom matas egot av kollektiva präglingar, falska föreställningar om vad som är lycka till exempel. – Vi behöver ta kommandot och få egot att arbeta för och tillsammans med oss, istället för emot oss och inte glömma bort att egot, på sitt sätt, egentligen bara vill oss väl. Syftet med att bli hjärtintelligent, är att hitta inre och yttre tillfredsställelse, lugn och glädje i alla aspekter av livet – både i dig själv och tillsammans med andra – och leva i din fulla potential, så som just du vill, berättar Anneli. – När vi börjar vakna så får vi mer och mer kontakt med vårt hjärta. Vi börjar känna att vi är något annat, något större. Genom hjärtats kommunikation, som tar hjälp av alla känslor vi känner, alla spänningar och signaler från kroppen till exempel som ständigt signalerar till oss, liksom intuitionen – då får vi hjälp med att hitta mer och mer klarhet. När vi öppnar oss för att börja lyssna till mer än vårt intellekt kommer vi att uppleva att vi släpper rustningarna, kliver ur det fängelse vi befunnit oss i. Vi inser mer och mer att vi är fria och långt mycket mer än enbart våra gamla präglingar. Vi får en större plattform att agera på som människa ju mer vi lyssnar på hela vårt jag. Det är vägen till frihet och vi börjar uppleva livet som ett magiskt äventyr, säger Anneli entusiastiskt. MEN HUR SKALL VI veta att det verkligen är

hjärtat som leder oss och inte egot. Hur vet vi vad som är vad? Och hur gör vi när vi tvivlar? – Hjärtat kommunicerar egentligen hela tiden med oss men betydligt mer tystlåtet i

Free • nr 4

| 26 |

juli–augusti • 2020

kontrast till egots bullriga, högljudda stämma. Eftersom hjärtats röst är mer subtil kräver det mer av oss vad gäller lyssnandet – att vi stannar upp och ger den rösten plats att framträda. Får du en intuitiv känsla av något och är osäker på om du skall lita till den eller ej, så ta ett litet steg i taget. Du kan aldrig få något svar innan du har tagit ett första steg, förklarar Carl. VI FÖRESPRÅKAR ISTÄLLET att det är många

små förändringar som leder till stora förändringar. För varje gång du tar ett steg och får feedback, så lär du dig undan för undan att känna igen signalerna. Det finns inga genvägar, vi måste våga prova. Intuitionen är som en muskel som behöver tränas upp. Men till skillnad mot en muskel vi byggt upp på ett vanligt gym, där vi tappar muskelstyrkan när vi slutar träna, så behåller vi istället vår medvetenhet och det vi lärt oss, fortsätter Carl. – Om vi tar med oss detta i vardagen, handlar det om att urskilja de små signalerna vi ständigt får och som är så värdefulla för att vi skall bygga upp tilliten. Kanske jag känner av en lägre energinivå, anar en ilska som försvann blixtsnabbt, känner en spänning i kroppen, kanske får jag en intuitiv flash till exempel. Just sådana signaler hjälper oss att fatta besluten. Från början är detta väldigt diffust men med träning så kan vi lita mer och mer till dessa signaler och ta dem på allvar, säger Anneli. NAMNET PÅ ANNELIS OCH CARLS företag är

Human Awareness, mänsklig medvetenhet, och de är själva förvånade över hur ”spot on” det namnet de bestämde sig för då de startade sin verksamhet för tio år sedan, mer och mer har utkristalliserats till att handla om just medvetenhetsutveckling. De intervjuar varenda kursdeltagare, nästan lika ingående som en anställningsintervju, innan kurstillfället för att vara säkra på att deltagarna verkligen förstår vikten av det egna ansvaret över sitt liv och har förmågan att tillgodogöra sig kursen och uppnå de resultat som de längtar efter. – Personlig utveckling kan vi ägna oss åt för vår egen skull för att därmed kunna leva


ett mer tillfredsställande liv. Men vi ser också vår verksamhet i ett större perspektiv. Vi behöver skapa en värld som är till för alla. Bara i Sverige har vi väldigt många människor som av olika anledningar inte mår bra. Det är inte normalt, så skall det inte vara! Ju fler människor som lever utifrån hjärtat desto mer kommer samhället också att förändras. Nedifrån och upp, inifrån och ut. Hela vårt samhälle är en konsekvens att vi inte stannar upp och känner efter och att vi struntar i den personliga utvecklingen, säger Anneli. ETT CITAT FRÅN BOKEN jag själv fastnade för och som speglar just detta är: ”Kan du se sambandet mellan att när du väljer bort dig själv och ditt personliga växande så måste du kompensera detta med distraktioner som ligger utanför dig själv? Ser du också ännu tydligare att det är just därför vi ohämmat exploaterar vår planet?”

När vi hela tiden sopar undan signaler och känslor som vi borde erkänna så behöver vi döva oss med olika saker. Mat, socker, alkohol, droger, meningslösa aktiviteter, shopping av sådant vi inte behöver, arbetsnarkomani till exempel. Vi gör detta för att slippa känna efter och ta ansvar för hur vi egentligen mår. YTTERLIGARE ETT PERSPEKTIV som är

självklart för Anneli och Carl och som jag själv saknat i litteratur om personlig andlig utveckling, är kostens betydelse. Om vi skall kunna hitta hela vägen till hälsa, framgång och lycka verkar det väldigt ologiskt att inte ta hänsyn till vad vi äter. Eftersom kosten inte enbart är en privatsak utan också medför ett avtryck på mer än våra egna kroppar och vårt mående – på Moder Jord – så är även detta ett viktigt steg i medvetenhetsutvecklingen. På kurserna serveras vegansk kost som stödjer utvecklingen av hjärtintelligensen.

Självscanning

skicka med några slutord till läsarna på vägen mot hjärtats tidsålder: – Lita på att du har tillgång till kraften, våga lita på dig själv! Det spelar ingen roll vad du har gjort eller inte gjort tidigare, det viktiga är vad du vill och vart du är på väg. Den du trott att du var, det som blivit fel, det som inte fungerat, all skuld, all skam, har du ärvt från generationer tillbaka och är inte den du är. När du upptäcker det kan du ta makten över ditt liv och får kraften att göra livsbejakande val, hävdar Anneli. – Det som hindrar dig i livet är väldigt sällan yttre omständigheter. Hindren kan vara svåra att upptäcka och kräver att du går på djupet med dig själv. Förstå att du till 99 % består av präglingar! Våga känn fullt ut, särskilt de obekväma känslorna och notera skillnaden mellan där du är och var du vill vara. Använd kontrastupplevelsen som bränsle till att skapa de förändringar du längtar efter, påminner Carl.

Plus mer

Självscanning är ett fantastiskt sätt att öka din medvetenhet och komma i kontakt med de delar som ständigt kommunicerar med dig via hjärtat. Betrakta dina tankar, din kropp, din energinivå/vitalitet, dina känslor och din intuition, en del i taget, samtidigt som du upplever dem. Genom att lägga märke till vad de vill säga dig får du klarhet om vad som är bra för dig och inte, vad du vill och inte vill, vad som är ditt hjärtas röst och vad som är egots. I all sin enkelhet är detta en mycket kraftfull vertikal övning för att steg för steg öka din hjärtintelligens.

Free • nr 4

JAG BER SLUTLIGEN Anneli och Carl att

| 27 |

juli–augusti • 2020

www.humanawareness.se ”Vägra följa John”, inbunden och ljudbok (Bokfabriken 2018). ”4 steg till ett lyckligare liv”, gratis e-bok och ljudbok (Human Awareness 2019).


KURSER • UTBILDNINGAR

Vill du lära dig mediumskap och healing i modern tid?

Hitta din livskraft & Bygg ditt drömliv

Sofia Oceania heter jag och utbildar och föreläser regelbundet inom medialitet och andlighet. Hos mig kan du slipa på dina mediala färdigheter och väcka mystikern inom dig.

Onlineutbildningar för dig som

Sitter du på existentiella frågor som behöver svar? Känner du att du sitter fast? Vill du få en större energimedvetenhet?

Vågar längta starkt, drömma stort & dyka djupt. Längtar efter redskap och kunskap för att kunna ta hand om dig och din familj på ett hållbart och naturligt sätt. Drömmer om större ekonomisk frihet och längtar efter att uppfylla dina drömmar. Är intresserad av personlig och andlig utveckling och är nyfiken på att lära känna dig själv bättre.

www.livskraftsakademin.com

På mina utbildningar hjälper jag dig att förstå dig själv, se dina styrkor och vad du kan arbeta vidare med. Jag har unika metoder och verktyg som du kan tillgå för att växa mentalt, själsligt och andligt.

Esoteriskt mediumskap – ”Den nya tidens medium” I mina mediumskapsutbildningar har jag skapat en unik portfölj i form av delblock där du väljer själv vilken inriktning och nivå som passar dig bäst.

Kommande kursdatum

Maria Viklund

Shamanic Body Dearmoring

Åsa Kullberg, 22 augusti–5 september Kärlingesund Retreat Center

Shamanic Sexual Wisdom – Return to Innocence Åsa Kullberg, 19–22 november

Ängsbacka Kursgård

8–9 aug 22–23 aug 29–30 aug 11–13 sep 26–27 sep 10–11 okt 17–18 okt 21–22 nov 12–13 dec 5–7 feb -21 27–28 feb -21 24–25 apr -21

Reiki Fortsättning Steg II Block 3 Dimensioner och vårt andliga team Block 5 Själsresor och Eteriska kunskapsbiblioteken Reiki Master Steg III Reiki Grundkurs Steg I Block 4 Andrasidan och platsavläsning Block 6 Drömtydning och Energimålning Reiki Fortsättning Steg II Block 5 Själsresor och Eteriska kunskapsbiblioteken Reiki Master Steg III Block 6 Drömtydning och Energimålning Block 7 Workshop för Certifiering

Du hittar alla kurser här: www.oceaniaacademy.com Plats – kurser och behandlingar: www.oceaniaspa.se

www.asakullberg.com · dearmoring@gmail.com

Sofia Oceania

Andlig lärare, Healinglärare, Medium & Inspiratör

Oceania SPA · Kantarellvägen 5b · 184 34 Åkersberga 070-766 494 42 · sofia@oceaniaacademy.com www.oceaniaacademy.com · www.oceaniaspa.se · www.sofiaoceania.se

www.karlingesundsgard.se

LIVSHÄLSA UTBILDNING RETREAT PÅ LEVAGÅRDEN

Yogagolf-retreat/familj 25–29 juli • Certifierad Coach • Distanskurser inom Healing, är Reiki och Healing Master • Medveten Andning Instruktör – coaching och utbildning • Regndropps- och Aroma Terapeut

Känslodetox med EMC – öppna inre dörrar 13–16 aug Återhämtningsretreat 26 sep–4 okt

Benita Karlsson · 076-943 58 15 · hej@lifeharmony.se · www.lifeharmony.se

HOLISTISK UTBILDNING

Livshälsa coach & My Spirit Yogalärarutbildning Start 4 sep

Prenumerera!

EMC TERAPEUT

Emotional Memory Clearing TM Start 11 sep

Och få tidningen hem i brevlådan

Ge dig själv eller en vän en gåva Du får 6 nummer av Free för bara 180 kr. Bankgiro 251-4487. Skriv namn och adress och att betalningen gäller en prenumeration på Free. Du kan även registrera dig på vår webbsida

180:–

www.livshalsa.se www.myspirityoga.se minanda@livshalsa.se 070-467 82 77

www.free.se Free • nr 4

| 28 |

juli–augusti • 2020


KURSER • UTBILDNINGAR

Solkarina Sinnligkunskap

Levande Föda Skeppsgården AB Levande Föda Sedan 1988

Living Food

å Kom p år v i s kur erade ov nyren gård! kurs

Skeppsgården AB

Dimensionella utbildningar

Kom och stärk ditt immunförsvar, samtidigt som du njuter av vackra naturreservat och havsbad. Fira din semester hos oss!

Andliga böcker · Kurser · Vägledning · Behandlingar · Poddar ANDLIGA ONLINEKURSER: www.sannessens.se

Välkommen till Skeppsgården för kurser om levande föda enligt Ann Wigmore’s program, som påverkar din hälsa på ett radikalt sätt. Levande föda renar, slipar och öppnar alla dina sinnen.

PODDAR: Tarotpodden · Reikipodden · Dagliga meditationer

Njut av tystnaden i vackra Tjust skärgård och lär av utbildningschef Anita Svensson som har 38 års erfarenhet av Levande Föda och är upplärd direkt av grundaren Ann Wigmore. Med denna effektiva livsstil återställs och repareras snabbt kroppens funktioner. Vi är det enda auktoriserade Levande Föda Institutet i Europa.

UTBILDNINGAR 2020: Yoga-Reiki-Mindfulness Uppsala 18–19 juli Healingkväll via ZOOM, pris 100 kr 30 juli Yoga-Reiki-Mindfulness Umeå 1–2 augusti Tarot – lär dig lägga tarotkort via ZOOM 15 augusti Shamballas ljus Oxelösund/Nyköping 5–6 september Esoterisk rådgivare steg 1 via ZOOM 12–13 september Shamballas ljus Umeå 26–27 september Änglamedvetande via ZOOM 24–25 oktober Sann Essens utbildning via ZOOM kursstart 28–29 november

Besök oss gärna på

www.livingfood.nu

Skeppsgården, Valdemarsvik · 0493-414 25 · mail@livingfood.nu

info@solkarina.se ∙ 076-806 97 55 ∙ www.solkarina.se Solkarinas andliga podd: www.acast.com/sinnligkunskap Solkarinasinnligkunskap

solkarina.se

sinnligkunskap

Dalarnas Andlig Healingcenter kurser · föredrag · seanser · behandlingar

Min tro är att livet fortsätter efter detta liv, det är det jag försöker bevisa i mitt arbete som medium. Jag är övertygad om att alla har gåvan och möjligheten att ha kontakt med andevärlden. Vi behöver bara bli medvetna om hur.

· Distans behandlingar · Vägledning via telefon · Andlig healing via telefon

NYHET!

Boka via sms 073-807 66 48 Min nya själ & energi kortlek!

Skapad från mina målade tavlor, med inspiration från andevärlden.

Finns att köpa nu! 330 kr

Mer information: www.andlig-healing-center.se Anna-Karin Berg • 073-807 66 48 • ak.healingcenter@gmail.com Free • nr 4

| 29 |

juli–augusti • 2020


KURSER • UTBILDNINGAR

Vill du bli

t rm ! I rustik, lantlig miljö kan du ta del av Va men behandlingar, vägledning, individuella kom kursdagar, kurser och retreats. väl Sommarens och höstens program hittar du på hemsidan! Med värme & kärlek

ANDNINGSPEDAGOG? Sofia Sjöblom • Rani Spets Edgren • Bo Wahlström

Ny utbildning på Rasbo kursgård utanför Uppsala

Start 2 oktober 2020 Kontakta oss för information och prospekt!

Hilaria www.hilaria.se · info@hilaria.se

hilariabymi

ANDNINGSPEDAGOGIK FÖR HÄLSA, MEDVETENHET & LIVSKVALITET

info@inspiraktiva.se www.inspiraktiva.se

Det är din förmåga att föreställa dig något annat som förändrar ditt liv Jag tror på din förmåga!

KONSULTATIONER · KURSER · RETREATS · CIRKLAR

Meditation · Healing · Atlantis · Överflöd · Tidigare liv · Feminin kraft · Orakel

TrueSelf AB Maria Nylow

TrueSelf Maria Nylow

info@trueself.se · www.marianylow.se

MARIA

NYLOW

Nymånehealing på distans! Natthealing och Måndagshealing thor.midwind.se

Jag har valt att förmedla min distanshealing med hjälp av donationer så att alla ska ha möjlighet att ta emot healing oberoende av sin ekonomiska situation. swish 123 22 32 296 BG 682-7695 Namaste, Thor

Free • nr 4

| 30 |

juli–augusti • 2020


fritt val sett • läst • hört ANDEN I DITT LIV – en guide till mediumskap och inre utveckling Eva-Britt Wennerström Regnbågsförlaget. Danskt band, 249 sid. Annons på sid 51.

Redaktionen presenterar böcker, filmer och musik från våra annonsörer.

27 REIKILÄRARE DELAR SIN ERFARENHET AV KLASSISK JAPANSK REIKI Sinnlig kunskap AB Storpocket, 144 sid. Annons på sid 29.

RÄVEN I RUSETS SKUGGA Anneli Särnblad Pederson Siljans Måsar. Mjukband, 236 sid. Annons på sid 13.

EN KURS I MIRAKLER – avkodad Pam Grout Livsenergi. Danskt band, 416 sid. Annons på sid 6.

EKIM på ett lättare sätt

Guide till mediumskap

Tankar kring reiki

Mod att möta sig själv

I boken får du en djup inblick i spiritualismens grundläggande principer, skillnaden mellan olika sorters mediumskap och klärvoajans. Du får också praktisk vägledning i att träna ditt sinne och stärka dina egna psykiska gåvor. Författaren redogör en mängd andliga begrepp, som till exempel energi, chakrasystemet, auran, trance, kanalisering, andliga guider, mental träning, medveten närvaro, spiritualistisk healing.

27 Reikilärare delar sina erfarenheter och tankar kring Reiki. Det är pensionärer, mitt i livet-människor, småbarnsföräldrar och företagare. Alla delar de en passion och det är Reiki. Läs deras berättelser och egna erfarenheter av Reikimetoden, den klassiska Japanska Reikin. Varje människa äger sin egen historia och här får du helandet från dessa lärare som också är utbildade i dimensionell kunskap.

Hennes framtidsutsikter såg lysande ut. Som riksdagsledamot och med vänner och familj som brydde sig, kunde det väl inte bli mycket bättre, tänkte många. I Mollys inre var det däremot kaos, vilket hon under längre tid hanterat med alkohol och tabletter. Till slut föll hon. Hårt. Snart befann hon sig på behandlingshem, långt från Stockholmsliv och riksdagsstol. En delvis självupplevd berättelse.

I denna tolkning av ”En kurs i mirakler” går Pam Grout igenom varje lektion, en för varje dag över ett år, på sitt sätt. Är du redo att öppna dörren till en ny värld? Det krävs bara ett kapitel om dagen – en ynka sida text och några minuters övning för att du ska få de verktyg som göra att du kan krossa de mentala föreställningar som håller dig fängslad och byta fokus från det begränsade till det obegränsade.

MER INFO www.paneter.se

MER INFO www.sinnligkunskap.se

MER INFO www.siljansmasar.com

MER INFO www.livsenergi.se

Från piller till läkande samtal TECKEN – universums hemliga språk Laura Lynne Jackson Livsenergi. Inbunden, 291 sid. Annons på sid 6.

En debattbok om psykiatrins brister och möjligheter, personligt, mångsidigt och tankeväckande. Alla som söker sig till psykiatrin borde få samtala om sitt inre när själen lider. DEN GALNA PSYKIATRIN – om bristen på andlighet, samtal och psykoterapi Johan Stiernstedt. Siljans Måsar. Kartonnage, 244 sid. Annons på sid 13.

Lär dig se andliga tecken En guide till universums mystiska språk som lär oss urskilja de oräkneliga andliga tecknen i våra liv. Universum sänder oss konstant tecken och budskap för att kommunicera med och styra oss mot ett högre livssyfte. Så länge vi inte ser eller lyssnar går många mirakulösa och vackra upplevelser oss förbi. Men med ett subtilt skifte i uppfattningsförmåga kan vi få tillgång till denna oändliga källa av visdom, kärlek och tröst.

Konsumtionen av psykofarmaka ökar lavinartat och så gör även sjukskrivningarna för psykiatriska diagnoser. Det är alltför lätt att få ett recept, men svårare att få samtalsstöd eller psykoterapi. Patienter möts av en medicinfixerad och överbelastad organisation som riskerar att behandla den ofta sårbara individen som en maskin. Johan Stiernstedt är psykiater och leg. psykoterapeut. Han har länge arbetat som överläkare inom psykiatrisk öppenvård. Boken grundar sig på hans erfarenheter från de bägge yrkesrollerna.

MER INFO www.livsenergi.se

MER INFO www.siljansmasar.com

Yoga och psykoterapi

SJÄLENS BLOMMOR – en bok om yoga Christer Claus Serapeion. Inbunden, 172 sid. Annons på sid 19.

Yoga betyder förening av de två flödena; solenergin Ha och månenergin Tha i den ljuskropp som vi utvecklar genom andningsövningar och meditation. Vår utvecklingsväg idag är svårare än tidigare, men vi kan genom yoga och psykoterapi i kombination snabbt bli integrerade som människor. Karma i form av psykologiska försvar kan bearbetas för att öppna upp de sju chakras själens blommor. MER INFO www.serapeion.se

Free • nr 4

| 31 |

Budskap från djuren

ANDEDJUREN TALAR Mira Mård Hillaria i Ustund AB. Häftad softback, 90 sid. Annons på sid 30.

juli–augusti • 2020

Vinn! free.se SJÄLSLIG KÄRLEK Helena Omfors Vita Förlag. Danskt band, 381 sid. Annons på sid 13.

Kärlekens kraft Den här boken är Helena Omfors sanna berättelse om kärlek, andlighet och personlig utveckling. När Calle kommer på utbildning hos Helena blir mötet starkt. Det sätter igång omvälvande processer. För att förstå vad som händer, söker Helena svar i den andliga dimensionen. Tecknen tyder på att de är tvillingsjälar och har mötts i tidigare liv. Den själsliga kärlekens kraft är stark, den trollbinder och skapar magi. MER INFO www.lightworkeracademy.org

En liten bok fylld med mängder av budskap från djuren som omger oss, både de av ande och de levande. I boken kan du också läsa om hur du kan jobba med andedjuren och på vilket sätt du kan dra fördel av deras visdom. Du kan till exempel använda boken för att slå upp och se vad djuren har för budskap till dig om du ser dem i meditation, drömmar, orakelkort eller ute i naturen. MER INFO www.hilaria.se


Ge med hjärtat

och förändra världen Ordet generositet är på ytan enkelt att greppa. Att ge, att dela med sig, att tänka på någon annans behov. Låter enkelt men är detta generöst? Vår värld som vi känner den finns inte längre. Länder stänger gränser och forna vänner står plötsligt ensamma. Politiker vet inget om framtiden men måste ändå fatta beslut. Många tror och tycker men ingen har facit. I den nya världen som skapas omkring oss när gränserna till sist öppnas igen behöver vi lära oss att navigera med en ny kompass. Generositet kan vara den kompassen. Följ med och se hur den nya världen kan skapas genom dig och din spirituella generositet. Text Maria Nylow Bild Africa Studio, SUWIT NGAOKAEW, PopTika (shutterstock.com)

Free • nr 4

| 32 |

juli–augusti • 2020


”Generositeten har två lika viktiga aspekter – att ge och att ta emot. Det ena förutsätter det andra och inget är bättre eller sämre.” Är du generös? Skulle du beskriva dig själv som en givare? Fundera och håll kvar dina tankar en stund. Troligen svarar du ”Ja” för vem vill se sig själv som snål eller girig. I definitionen av generositet beskrivs ofta en person som är frikostig och givmild, som ger för att skapa mervärde för någon annan. Det är personen som tänker på andra vid jul, som ger av sin tid och sina pengar, som är barnvakt och hundvakt och som ställer upp för att stilla andras behov. Den generösa finns också inom välgörenhet, driver galor och projekt, samlar in pengar och donerar av sin egen tid och förmögenhet. Att beskrivas som generös är smickrande och upplyftande. Men vad ligger bakom?

Vi accepterar att generositeten har två lika viktiga aspekter – att ge och att ta emot. Det ena förutsätter det andra och inget är bättre eller sämre. Att alltid och ständigt bara ge och ge kan bli väldigt dränerande. Det kan först kännas rätt och gott att frikostigt dela och ge men under ytan lurar något annat. Oavsett om du ger av din tid, dina pengar, din erfarenhet, uppmärksamhet eller något annat så blir ditt system till slut obalanserat. Du måste också fyllas på. Balansen kommer när du tillåter dig att också ta emot. Du är skapad för att både ge och ta emot. Det ligger i din natur att tillfredsställa din själ och ditt hjärta. Du längtar efter upplevelser, smaker, känslor, närhet, insikter, kunskap … Din själva grund­essens som själ är inre och yttre

HUR TAR VI OSS DIT?

Free • nr 4

| 33 |

juli–augusti • 2020

generositet. Du är skapad som en del av det kosmiska flödet. Som vågor och andetag, som natt och dag, som vår och höst. I vår iver att vara goda medborgare, att göra rätt för oss kan vi fastna lite i givandet. Tänk om livet staplar gåvor utanför din dörr som du inte vill eller hinner öppna eftersom du är alltför upptagen med att slå in paket åt alla andra ... Vem ska ta emot om alla bara ger? generöst? Att ge bort en miljon av någon som har miljarder på banken eller någon som ger tio kronor av sin hundralapp? Finns det ett värde i mängden pengar, tjänster eller varor eller ligger värdet i vad hjärtat säger? Många definierar sig själva som generösa välgörare, det blir en del av självbilden och den offentliga. Bara du vet vad du tycker men den gamla synen på välgörenhet, givande och mottagande utmanas nu för att ge plats för de andliga aspekterna i generositetens väsen. I en andlig kontext är generositeten ännu inte utforskad. Vi har knappt börjat. Under åren som gått har vi pratat om attraktionslagen, manifestation, överflöd, flöde, magnetisering, hjärnans censursystem och en massa annat. Det är alla olika aspekter av livets sätt att skapa sig genom dig och alla är en del av den spirituella och existentiella generositeten. Vi står på gränsen till en ny värld. Det magiska är att det är du som skapar den. Det enklaste är att börja med att acceptera båda sidor av generositetens väsen för att skapa en ny värld med ett naturligt överflöd. Vi är VILKET ÄR MEST

DEEPAK CHOPRA BESKRIVER givandet som en handling där det spelar mindre roll vad du ger än själens engagemang i givandet. Ett sätt att se på generositeten är att dela in den i tre nivåer. Den första är när du ger och förväntar dig att få något tillbaka. Ett tack, uppmärksamhet, erkännande … Den andra nivån är när du osjälviskt ger utifrån ditt hjärta. Av kärlek, anonymt och för att du vet att vi alla är en, vi är Oneness. Den tredje nivån är när du ger allt du är och har. Du är i kontakt med allt och alla, du vet att du är universum, det finns en total likhet mellan givare och mottagare. Du vet att allt utan tvekan kommer tillbaka till dig i den form du önskar så du behöver inte bromsa, spara eller krympa dig själv.

balanserar än så länge på den första och andra nivån. En del vill vara mer osjälviska än de lyckas vara och en del ger utifrån en djup förståelse av samhörighet. Själva givandet är viktigt oavsett hur utvecklat hjärtat är eftersom det är en livsviktig del av jordens flöden från rikare källor till behövande. Vi ska inte sluta ge och hjälpa varandra men vi kan använda generositeten till att utveckla oss själva och därmed vår planet. Vi har världens chans att skapa något helt nytt nu! Tänk bara en planet där vi är lika generösa och kärleksfulla mot naturen som hon är mot oss. Och där människans naturliga medfödda längtan att dela med sig får blomma ut.

VI SOM MÄNSKLIGHET


självmeditation! ÖPPNA DIN GUDOMLIGA GENEROSITET Blunda eller titta mjukt på en ljuslåga. Andas djupt in och långsamt ut. Låt kroppen sakta gå in i vila. Andas in igen genom hjärtat och långsamt ut. Känn ditt hjärta. Andas en gång till medvetet in i hjärtat. Följ energin in i ditt hjärta. Känn ditt hjärta inifrån. Föreställ dig en stor lotus med många mjuka blomblad i ditt hjärta. Vila en stund omsluten av blommans vänliga skönhet. Blombladen väcker dig och lyfter dig.

”Vi står på gränsen till en ny värld. Det magiska är att det är du som skapar den. Det enklaste är att börja med att acceptera båda sidor av generositetens väsen för att skapa en ny värld med ett naturligt överflöd.”

Vackra toner omsluter dig. Vackra färger rör sig runt dig. En stråle av gyllene ljus leder dig till ett altare i ditt hjärta. På altaret finns gåvor till dig. Föreställ dig att du sträcker ut dina händer och tar emot. Det gyllene ljuset växer och fyller dig. Tacka för allt du får. Föreställ dig att du sträcker ut dina händer igen och nu ger. Ljuset välsignar dig och din gudomliga generositet. Tacka för allt du ger. Vila i din lotus, i ljuset och ditt hjärta. Kom tillbaka när du är redo. VÄLKOMMEN!

SARAH MCCRUM internationell föreläsare och författare, anser att den nya ekonomin baseras på generositet. Alla ekonomier är i grunden system skapade för människors utbyte med varandra och det viktiga i den nya ekonomin blir de andliga aspekterna i att ge och att ta emot. Hon säger att livet tenderar att bli ensamt utan ett inkommande flöde och riskerar att bli girigt när rädsla och osäkerhet reglerar utflödet. Generositet är balans.

alla både givare och mottagare i samhörig­ het och Oneness. KAN DU KÄNNA KÄNSLAN av att vara gene­ rös mot dig själv? Kan du reflektera över hur det känns att tillfredsställa din egen dröm? Känner du ett motstånd eller en längtan? Eller en lycka av att förstå att du är skapad för att göra dig själv lycklig? Det finns en sorts idé om renheten i en­ sidigt givande som gör det svårt för många att ta ansvar för sina egna behov. Det blir lite fult nästan att vilja och önska något som kostar pengar, inte är livsnödvändigt eller till och med lite lyxigt. Att betala för det som ger din själ glädje och att ta betalt för det som ger andra glädje anses av en del som fel och onödigt. Att vara generös mot sig själv och andra är aldrig fel i ett kos­ miskt perspektiv utan det leder till en värld i harmoni när hjärtat och själen får leda. Det kan vara extra svårt för andliga ut­ övare att ta betalt för sina tjänster. Det finns till och med en sorts oskriven princip om att det är fult att ta betalt för en andlig tjänst. Men varför? Det behöver inte ens vara pengar inblandade i utbyten och transaktioner. Vi kan byta tjänster och gentjänster, tredje part kan vara inblandad men när balansen skapas i slutänden känner du den helande harmonin i hela ditt väsen. I VÅR VÄRLD IDAG ställs många inför en

helt annan verklighet än igår. Livsverk går under. Anställda permitteras. Arbetslöshe­ ten skjuter i höjden. Det offentliga rummet fylls av stödpaket, bidrag och samtal om

Free • nr 4

| 34 |

juli–augusti • 2020

när vaccinet kommer. Vem klarar sig utan att bli åtminstone lite stressad? Många vill flytta från storstan, bunkrar proviant och köper cykel. Att ha en överlevnadslåda på vinden är numera normalt och höns på tomten är det nya smarta. Vi hör en massa om fallande bostadspriser och skenande statsskuld och vi lever i en värld som osar av ekonomisk tillbakagång och undertryckt panik. Generositetens innersta väsen både utmanas och expanderar. Och här lever du. Hur hanterar du detta samtidigt som du ska orka skapa en ny bättre värld? BEHÅLL MAKTEN ÖVER ditt liv! Se det som händer som en gigantisk global initiering där du är en viktig aktör. Låt aldrig något som händer göra dig maktlös för det är emot din natur. Du är så mäktig som du til�­ låter dig att vara. Det är kaos i världen men samtidigt ett organiserat kaos. Det finns en plan, en gu­ domlig plan och i den spelar generositeten en huvudroll. Allt skakas om så att bitarna landar annorlunda i jordens pussel. An­ norlunda men rätt. Ingenting är ditt fel men du kan göra allt rätt. Mening och förståelse. Och makten är din i evighet. SLÄPP SKULDEN! Många medmänniskor kämpar med stoltheten idag, tycker att det är förnedrande att be om bidrag från a-kassa och försäkringskassa. Det finns så mycket negativ energi kring de pengar som till slut kommer eller som fastnar i syste­ met. Så många känslor av katastrof, sorg, skuld, skam, ilska, orättvisa, undergång …


som sätter sig både i vårt kollektiva medvetande och i den som drabbas personligen. Onödig karma som ingen behöver. Utifrån helhetens perspektiv har du gett väldigt mycket i ditt liv. Och det som kommer till dig skapar en balans inom dig oavsett varifrån det kommer. Du kanske har missat delar av livet som velat komma till dig tidigare men som du sprungit förbi. När du stillar dig kan det komma ikapp dig och balansera dig på ett nytt sätt. Bidrag är pengar som är gudomlig energi som är generositetens byggsten. Om du och ditt företag tar emot bidrag ger du samtidigt samhället, landet, mänskligheten, en chans att ge tillbaka. Det är i ett spirituellt perspektiv en gåva du ger tillbaka. När du eller ditt företag spirar har du en unik möjlighet att ge tillbaka i nästa unika tid. Din andliga nyfikenhet hjälper landet att helas, din goda vilja skapar en grogrund för en ny ekonomi att växa i, din förmåga att ge och ta emot skapar en ny kreativitet inom dig som gynnar många som … ja, du förstår. Att ta emot är generöst och att inte ta emot är ibland egoistiskt. Det finns ingen skuld att skapa.

ATT HANDLA OCH utbyta tjänster är också

en del av generositeten! Det du betalar skapar mervärde för någon annan. Steg för steg blir vi mer medvetna om hur vi konsumerar och vad vi värderar. Världen förändras och det som kommer till dig kan inte bara värderas i kronor och sedlar. Effekterna av konsumtion och produktion blir mer synliga och vi förändrar vad vi önskar utifrån det vi lär oss. Du kanske tvivlar på att universums webbshop har din adress men i svallvågorna av pandemier och ekonomisk transformation så lär du dig beställa med en ny säkerhet och tydlighet. GENEROSITET ÄR en spirituell grundsten som skapar den nya ekonomin. Världen förändras omkring oss. Vad vi än vill och tror så blir världen aldrig sig lik igen. Vi har möjlighet att skapa en ny ekonomi baserad på solidaritet och andliga värden som inkluderar naturen och jordens alla invånare. Det innebär helt nya finansiella och ekonomiska strukturer i världen, nya skattesystem, nya välfärdsprioriteringar, nya samarbeten mellan kulturer, länder, individer och företag.

Free • nr 4

| 35 |

juli–augusti • 2020

Det tar tid men det är på väg. Om vi vill och inte väljer något annat. JAG HAR TIDIGARE skrivit om energin i

pengar, om den villkorslösa kärleksfulla energin pengar men generositet är mer än ekonomiska transaktioner. Det är din innersta längtan att vara en del av det gudomliga flödet, av överflödet som räcker till alla bara det får flöda fritt och inte boxas in. Det är själens önskan om att få uppleva Oneness på jorden. Generositet är gudomlig skaparkraft i mänsklig form. Kontentan är att livet skapar sig genom dig. Det betyder att du bara behöver öppna ditt hjärta, acceptera din egen makt och välja den värld du vill leva i. Eller för att citera Deepak Chopra: ”Du är förenad med allt liv och på ett magiskt vis så blir allt du ger till andra en gåva till dig själv.”

Plus mer www.marianylow.se


Beställ senaste katalogen GRATIS!

www.tarotshop.se Telefon: 08-440 76 72

2020

www.tarotshop.se

249:-

149:-

NYHET! Chakra Love 9781925924251

NYHET! Chakra Meditation 9788865276723

259:-

259:-

NYHET! Transcendent Journeys Oracle 9781646710065

The Sacred Self-Care Oracle 9781401958695

Priserna gäller från juli 2020 tillsvidare, så länge lagret räcker och med reservation för prisändringar.


www.tarotshop.se Fler än 1000 olika lekar i lager l Låga priser och snabb leverans Många bilder på korten som gör det enklare att välja rätt kortlek

STORSÄLJARE John Bauer Tarot 9788865275306

179:-

189:259:NYHET! The Magic Tarot 8420707451776

299:-

NYHET! Pride Tarot 9781646710034

NYHET! Gilded Tarot Royale 9780738765181 KIT Enbart lek 249:9780738765235


Helt plötsligt kan du förändra ditt liv Vad skulle du säga om någon påstod att du kan förändra en fysisk, mental eller emotionell smärta inom loppet av sekunder? Det är svårt att ta till sig eller hur? Vi har lärt oss att förändring är en process som tar tid, men det är det inte. Mikael Säflund har länge undervisat i Instant Transformation och medvetenhet. Nu har han och Lisa Sjöström tagit fram två innehållsrika onlinekurser baserade på innehållet i utbildningarna. Text: Fanny Engström Foton: Från onlinekurserna

VARFÖR BRINNER NI FÖR KVANTFYSIK?

Den nya kvantfysiska forskningen har relativt nyligen gjort hisnande upptäckter att vi i snart 400 år har byggt vår verklighetsuppfattning på felaktiga grunder. Den gamla grundtesen att verkligheten primärt är fysisk verkar inte stämma och gör det svårt för den naturvetenskapliga forskningen att förklara eller förstå vår verklighet. Det är på tiden att många fler får veta, tycker vi. VAD INNEBÄR DET FÖR OSS ALLA?

Att vi kan förändra saker snabbare än vi har lärt oss. När vi inser att vi är ETT med allt och att allting är sammanlänkat, förstår vi att det går. Vi förändrar och skapar hela tiden. Vi lever i ett fält av oändlig potential som vi ständigt interagerar med. Man kan också se hur de gamla esoteriska kunskaperna beskriver samma sak som den moderna kvantfysiska vetenskapen, att vi är skapare och medskapare till vår verklighet. Denna information är livsförändrande.

Kvantfysiken inspirerar till att skapa ny mening i livet. VARFÖR VET INTE ALLA DET HÄR?

Nya forskningsresultat avfärdas ofta av de som har intresse av att försvara dogmerna i den gamla naturvetenskapen. Det vill vi ändra på. Informationen i onlinekurserna är dessutom helt i linje med många visdomsfilosofier och traditioner från alla delar av världen. Vetenskap och djup mänsklig visdom förenas nu. VAD ÄR SYFTET MED KURSERNA?

Alla ska kunna det här, såklart! Fast alla kan det redan och behöver bara hitta tillbaka till det. Utbildningarna i Instant Transformation väcker, upplyser, informerar, inspirerar, motiverar, inger äkta hopp och förmedlar kvantfysikens gåtor med humor, värme och glädje enligt många som har gått utbildningarna. De vittnar om stor framgång i livet.

VARFÖR ONLINEKURSER?

Det säljs hyllmetrar av böcker i personlig utveckling och självhjälp men vi har sett att det saknas ett bra alternativ på webben. Nu finns det! Vi vill nå och inspirera så många människor som möjligt, i alla åldrar och livssituationer, och framförallt de som inte har möjlighet att gå kurserna i verkliga livet. Alla har inte samma möjlighet att resa till de ställen där kurserna ges live. Det finns ytterligare en stor fördel med onlinekurser – de kan repeteras hur många gånger som helst. Vi tror att onlinekurserna upplevs som rika på innehåll, är djupt lärande, informativa, överraskande, underhållande, nyskapande och att de ger resultat i människors liv.

Allt är energi. Du med!

Det här fungerar! Visst vill vi må bra?

Trailer och mer info: roomforflow.teachable.com

0.

mber 202

t 15 septe

on senas sformati tant Tran s l. In il i v rs u u gånger d per en k om du kö ur många h tt a h c b o ra l il r du 15% när du v NFREE få de – titta r inspela TIDNINGE ä n a e d rn o e jk rs n Ku pa Med kam


Agneta Orlå Oreheim

AGNETA OREHEIM ORLÅ är astrolog, är astrolog, drömterapeut, drömterapeut, kursledare kursledare ochoch föreläsare föreläsare i i personlig ­p ersonlig utveckling. Agneta skriver om olika vägar till att stärka kraften inom oss och om hur vi kan ”drömma fram” den verklighet vi längtar efter.

Att leva med fötterna på jorden och huvudet i himlen Kanske är det så att många av oss på ett djupt och omedvetet plan saknar något av vad man skulle kunna kalla ”en förlorad dimension av tillvaron”. En diffus längtan efter något ogripbart, som vi aldrig eller sällan pratar om.

S

om barn var vi närmare detta ”något” när vi till exempel om och om igen ville få vår favoritsaga uppläst för oss och med hjälp av den kunde fara iväg in i den förtrollade föreställningens och magins värld. Där utgjorde den aktiva fantasin en källa till mycket glädje och inspiration. FÖR MÅNGA AV OSS innebar det gradvisa inträdet

i vuxenlivet och den så kallade verkligheten, att förmågan och glädjen i att ge oss hän inte längre prioriterades. Vi lärde oss leva likt mugglarna i Harry Potter-böckerna, prioriterade bara det vi kunde mäta, väga och förstå, omedvetna om våra begränsade sinnen och stängde effektivt ute den magiska dimensionen av existensen. Vi lärde oss leva som fåglar som glömt bort att vi har vingar eller som kungar och drottningar som glömt bort vårt kungliga arv. Vi kände oss mer och mer förslavade av inlärda mönster som egentligen inte borde ha makt över oss. DEN OERHÖRDA FRAMGÅNG som Harry Potter-

böckerna rönt, tror jag speglar just detta

sökande efter ”den felande länken”. Det märke han hade i pannan som talade om var han kom ifrån, skulle vi alla – barn liksom vuxna – också behöva ha för att inte glömma bort att vi är så mycket mer än det vi tror, så mycket kraftfullare än det vi tycks veta om. För livet är inte bara torr realism, intellekt och förnuft. Sådant har givetvis sin givna plats och funktion – utan förmåga till analys och logik tappar vi markkontakten. Men den bysantinska regeln gäller; allt är inte bara vad det ser ut att vara. Tillvaron är också ”något mer”. MEN ATT LITA TILL den inre rösten och verkligen öppet och ödmjukt lyssna på dess guidning och att ha modet till att verkligen våga låta oss ledas är inte alltid så helt enkelt. Om vi inte totalt skall missa informationen, hintarna och vägledningen kräver det absolut uppmärksamhet och avprogrammering från förutfattade uppfattningar om varifrån lösningarna skall komma. Det paradoxala med vårt sätt att vilja vara i kontakt med detta ”något annat” är just att vi ofta redan

har bestämt oss för hur hjälpen skall se ut och varifrån och på vilket sätt den skall levereras – ett förhållningssätt som kan visa sig vara ödesdigert. En historia som jag fick berättat för mig för många år sedan belyser just detta. EN MAN SOM LEVDE efter Guds vilja fick en dag

uppleva en hastig översvämning, som drabbade den dalen han bodde i. Han fick snabbt fly upp på hustaket för att inte drunkna. Han var helt förvissad om att Gud skulle hjälpa honom, så när vattnet efter ett tag stod honom till midjan och en räddningsbåt erbjöd sig att hjälpa mannen så tackade han nej, med motiveringen: ”Gud kommer att hjälpa mig!” Båten åkte iväg, men efter en stund då mannen stod med vatten upp till halsen och ytterligare en räddningsbåt dök upp så avvisade han också denna genom att hävda: ”Gud kommer att ta hand om mig, jag litar helt på honom!” När mannen stod med vatten upp till näsan och precis kunde klara av att andas, kom en helikopter och hissade ner en repstege för att undsätta mannen. Men mannen skrek till helikoptern: ”Jag litar helt på Gud, fortsätter att be och tror att han räddar mig!” Helikoptern flög iväg, översvämningen tilltog och till slut stod vattnet så högt att mannen drunknade. Han kom till himlen, där han fick träffa Gud och sa anklagande: ”Jag bad ofta, hade så stark tro på dig. Jag förstår inte varför du inte hjälpte mig?” Gud kliade sig i huvudet och sa: ”Jag förstår inte heller. Jag skickade två räddningsbåtar och en helikopter för att rädda dig.” ATT LEVA I VÄRLDEN, och inte av den, tror jag är allas vår utmaning. Då har himmel och jord en chans att bli ett, det andliga och materiella kan förenas. På det sättet återerövrar vi magin i tillvaron och kan åter hänföras och fascineras. Och vår förmåga att villigt lyssna på det som för oss närmre vår själ blir ännu mer konkret.

Free • nr 4

| 39 |

juli–augusti • 2020

Foto: Simona Cinconze Foto: Simona Cinconze

fri kraft


Skapa livet du drömmer om!

Kärleken, miraklerna och allt du önskar kan bli verklighet. Join the Spiritual Movement

Är du redo att säga JA till din själ, dig själv och ditt liv? Är du sugen på en ny karriär eller vill du komplettera din nuvarande yrkesroll? Önskar du att du som proffs eller privatperson kunde hjälpa andra att finna en djupare mening i livet? Oavsett om du önskar gå enbart för din egen skull eller vill hjälpa andra, så är du varmt välkommen till Love it och våra helt unika program och utbildningar.

Distansprogram: Soul Manifestation

Bli Diplomerad Hyposyntesterapeut

En Soul Manifestation Coach® & Soulfriend är någon som framgångsrikt har uppnått många av sin egen själs syfte och mål och som är redo att sträcka ut handen till andra som är beredda att följa deras exempel. Utbidningen ger dig diplom i Soul Manifestation Coaching och som Mindfulnessinstruktör. I den här utbildningen gör du stor skillnad både i ditt eget liv och i såväl andras. Hur skulle det kännas för dig om det var du som var denna själ och människa? Nästa start är den 6 september!

Detta är en djupt utvecklande utbildning på såväl det personliga som andliga planet och som du kan gå helt för din egen skull och utveckling eller för att hjälpa andra att hitta sig själva och må riktigt bra i sina liv. Du lär dig att professionellt coacha och terapeuta med metoder hämtade bl a från soulfulness, hypnoterapi och Sedonametoden. Metoden är snabb, djupgående, kraftfull och ger positiva permanenta förändringar. Nästa start är den 20 augusti i Örnsköldsvik. Därefter är nästa start den 17 september i Blentarp!

Gratis Community online event

Varje vecka kan du delta i kostnadsfria online event där Jai, Samya, deltagare i deras program/utbildningar samt emellanåt välkända andliga profiler från Sverige och andra länder deltar.

Välkommen!

Jai & Samya är välkända andliga profiler och Love it har funnits i snart 20 år. De är verksamma som Diplomerade Soul Manifestation Coacher, Hyposyntesterapeuter, Hypnosterapeuter, Mindfulnessterapeuter och Mediala Terapeuter. Kärnan i allt deras arbete vilar på fundamentet i En Kurs i Mirakler och som hjälper dig att skifta ditt tänkande från rädsla till att älska, från att se problemen till att fokusera på lösningarna, från att känna dig blockerad till att på ett ögonblick bli fylld av klarhet. Välkommen in i gemenskapen tillsammans med Jai, Samya och hundratals deltagare! Högsta betyg av deltagarna

Läs mer på www.loveit.se


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

sierska.se

Har du frågor? Kärlek Svartsjuka Ekonomi

Vill du få svar? Medium Sierskor Häxor

Våra mycket kunniga medium har gåvan sedan generationer! Vi hjälper dig dygnet runt med livets alla frågor.

060-14 01 90

DU KAN OCKSÅ BLI

BUDBÄRARE!

0939-108 80 79

Har du Comviq/Tele2 kontantkort ringer du: 0939-440 40 50

Dela ut Free!

Nu kan du även betala direkt med betal/kreditkort!

Mer information:

www.free.se

0939= www.sierska.se c/o wp, box5123, motala, 19:80/min. 060= 21:-/min. minimum deb. 5 minuter. Debitering vid faktura startar först när du blir ihopkopplad med valt medium. Ingen kostnad för information eller för att lyssna på presentation.

TDAB, Norden 550, 25279 Helsingborg. Vid frågor om tjänsten eller fakturor ring kundtjänst 060-14 01 99 Medium är online på sierska.se

Vendelas Telefonbyrå

Få SMS när valt medium är online på www.sierska.se

Träffa alla våra duktiga medium, spådamer och häxor på www.sierska.se

Direktkod 135

CINA - Diplomerad Tarottolkare och Livsinspiratör. Tarot/Numerologi ger konkreta tydliga svar på dina frågor, de skapar klarhet i de svar vi söker i vår livssituation.

Direktkod 325

Jag heter David, som medium känner jag av din livssituation, vad som kommer och hur du går vidare i dina relationer, kärlek, sorg, barn vänner, djur, jobb eller ekonomi.

Direktkod 420

Hej! Välkommen, jag heter Maria och är född medial. Jag har jobbat med tarot och pendel i 25 år och med det mediala i hela mitt liv.

Hej välkommen till Tina P. Med min mångåriga erfarenhet som ett kanaliserande medium & med mina tarotkort vägleder jag dig i dina frågor.

Direktkod 315

Har du en livsåskådning som bejakar att livet är mer än det fysiska och det materiella? Kan du tänka dig att det finns något efter döden? Då har du hittat rätt. De medier som tjänstgör på telefonbyrån använder sin mediala förmåga under samtalet för att möta dina behov på bästa sätt, de är seriösa och har som mål att vara till hjälp för dig som ringer. Du kan känna dig trygg när du ringer till oss, våra vägledare har tystnadsplikt och vi följer Etiska Rådets riktlinjer för betalsamtal.

www.vendelastelefonbyra.se

Direktkod 370

Jag heter Alva, är medium med över 30års erfarenhet och återkommande kunder. Jag ger dig vägledning rent medialt, jag hör, känner och ser medialt samt använder tarotkort.

Direktkod 385

Jag heter Lisa och jag har arbetat med Tarotkort under hela mitt liv. När jag lägger tarotkort för dig fungerar de som portaler till din högre visdom och till dina möjligheter.

Free • nr 4

| 41 |

0939-114 70 17 08-505 236 40

fakturabetalning

”När du ringer till oss möter du medier som jag känner och litar på. Jag rekommenderar dem varmt!” – Vendela Cederholm Samtalet kostar 20 kr/min och kostnaden kommer på din telefonräkning. Du som ringer ska vara minst 18 år. Kontakta oss på kundtjänsten om du vill betala på annat sätt. Tel 08-21 46 02 vardagar 9–17.

juli–augusti • 2020


Mer färg =

meningsfullt arbetsliv Johanna Wallins passion är att bidra till mer hälsosamma arbetsplatser där vi tillsammans skapar en mänskligare och mer hållbar framtid. Johanna förmedlar med modellen och känslo­ verktygen i boken ”Sätt färg på ditt arbetsliv – inifrån och ut” att det är möjligt att skapa mer kreativa och fullödiga arbetsliv där allas resurser tas tillvara. Hon menar också att den tid vi­ befinner oss i just nu, där vi globalt bjudits in att ta en paus, är perfekt för att göra detta skifte. Text Yvonne Frank Månsson Foto Press Bild Sergey Nivens (shutterstock.com)

J

NAMN Johanna

Wallin.

ohanna Wallin är konstnär, författare, mentor, coach, mötesledare och föreläsare inom business och ledarskap och dessutom ingenjör. Med ett brett och djupt intresse för hur vi inifrån och ut kan påverka sam­ hället och de liv vi lever. Hennes intresse startade med insikter om hur organisationer och samarbetsformer påver­ KORT kar oss och att vi kan OM påverka dem tillbaka.

JOHANNA

ÅLDER 50 år. FAMILJ Man och två

pojkar, män vill de nog hävda, då de båda är över arton. BOR Generationsboende på gård, Hedekas, Norra Bohuslän. En son bor med oss, en son i eget hus, och min mor i ett tredje hus på gården. MOTTO Nyfikenhet är ett bra sätt att vända det mesta till något positivt. Börja gärna meningar med: Jag undrar … DOLD TALANG Kan vifta med öronen. AKTUELL MED ”Sätt färg på ditt arbetsliv – inifrån och ut” nu även som ljudbok. Onlinevent via Facebook med sommarfokus på 6C-spiralens C som i Create/ Skapa pågår under juli på Galleri Håfors, även live med gäster i galleriet, ”Corona style”.

JOHANNA UPPLEVDE i sitt eget mångfasetterade arbetsliv hur konkurrens, idén om att vinna eller försvinna ihop med oförmåga att hantera känslor ofta fick besluten att leda i motsatt riktning till de goda intentioner man hade. Oavsett om detta gäller i kreativa yrken eller inte fann hon att det saknades former för att ta till vara kollegors­ energi och kreativitet. Med resul­ tatet att både arbetsklimatet och ekonomin blev lidande. Att få grepp om ett ledarskap och företa­ gande som skapar förutsättning­ arna för hållbart arbete blev ett utforskande som hon ägnat sitt liv åt de senaste decennierna.

DE MÅNGA OLIKA sätten att arbeta med förändring, utveck­ ling av livet och jobbrelationer, gör att Johanna står med en unik kombination av vild kreativitet, modigt nytänkande och jordad

Free • nr 4

| 42 |

uthållighet att dela med sig av. Nu lanserar hon sig till en bredare publik via ljudbok med guidade meditationer för paus, känsloträ­ ning och kreativitet på jobbet. – Kanske kommer du till jobbet med en massa framåtanda. Det kan andra uppfatta som attrak­ tivt, till en början. Men när ditt arbete börjar påverka dem, för­ ändringarna landar i deras eget knä, kan klimatet bli hårdare och det som från början var något po­ sitivt blir till ett problem. För att du då ska behålla energin i dig själv och i gruppen genom hela förändringsprocessen eller hela det kreativa projektet, behöver alla inblandade var villiga och få resurser för att kunna hantera rädslor och annat som kommer med förändringar, säger Johanna. DÄRFÖR SKAPADE Johanna 6C-spiralen, en modell och kombination av verktyg som ger förutsättningar att förändra arbetslivet på både individ- och organisationsnivå — inifrån och ut. 6C står för: Currency, Context, Curiosity, Connection, Compassion och Create. – Likt ett flygplan som huvud­ delen av tiden är ur kurs, kan du med 6C-spiralen kontinuerligt göra justeringarna som behövs för att arbetet ska flyta smidigt, vara roligt och lönsamt på vägen. Med 6C-spiralen och verktygen får du hjälp att hantera din första

juli–augusti • 2020

reaktion som kanske är en reak­ tion mot något, likt knäsparken hos doktorn och istället välja att fatta ett mer medvetet beslut, ta ansvar. Snyggt på engelska, respons-ability. Förmåga att svara an istället för att reagera. Känslojobbet gör att du slipper ryggradsreagera dig fram genom livet. Tanken på färg som ett flöde av energi och resurser är vad hela boken kretsar kring och det som du bjuds in att med 6Cspiralen hålla koll på i ditt liv. JOHANNA HAR SJÄLV saknat

flöde på flera olika sätt i sina jobbsammanhang, ibland penga­ brist, ibland brist på möjlig­ het att förändra eller brist på kreativitet. – I boken samlar jag dessa vik­ tiga flöden i ett arbetsliv under ordet Currency. Ordet inkluderar alla tre aspekter – Power, Pas­ sion och Pengaflöde, berättar Johanna. – När jag tittade på vad som satte färg på mitt arbetsliv var det att kunna vara kreativ, känna passion och flöda denna energi. Men det behövdes också pengar om inte annat för att få resurser till att utveckla de två andra P:na. Alla tre är på olika sätt laddade ämnen i vårt samhälle som vi behöver en medveten relation till. – Modellen och verktygen går att använda i alla delar av


För att kunna göra det där som skiftar färg på ditt liv, till exempel att bidra med det du kan, få in mer kreativitet och känsla i jobbet behöver man känslomässiga muskler.” livet. De är enkla vardagsverktyg, först en paus för att skapa utrymme för känslor, med det kan du gå vidare och uppmärksamma dina känslor, säger hon. – Båda behövs för att ärligt avgöra om du agerar från rädsla, till exempel ”Jag vill fortsätta som vi alltid gjort” eller om du är trygg och kan hantera osäkerheten som kommer när du gör något nytt, är kreativ eller ska ta dig genom förändringar. De funkar lika bra gällande relationer, i hälsofrågor eller när helst du behöver ändra något. Men jag väljer i boken att rikta mig mot arbetslivet eftersom det får så stor effekt om du får förutsättningar för att kunna bidra till fler. En win-win-win … situation! JOHANNA SKREV BOKEN dels på

grund av sina egna erfarenheter av hur svårt det är att inte slita ut sig eller hamna i beroendeproblematik av olika slag. Dels för att hon insåg att hon inte var ensam i sin längtan att få komma till sin rätt. Det är många som verkligen behöver få till de där arbetsplatserna där vi lever upp istället för dräneras på energi. – Jag upptäckte att formen för ”jobb” ofta är för liten eller trång. Jag vill inte behöva kapa av mig foten, huvudet eller hjärtat för att få plats. Inte heller lägga locket på min känslighet, kreativitet och passion, säger Johanna.

Free • nr 4

| 43 |

juli–augusti • 2020


Verktyg 1 PAUSA MED SNÄLLA ÖGON • Pausa och stanna upp. • Ta ett djupt andetag – in och ut. • Flytta uppmärksamheten från huvudet ner i din kropp. • Fortsätt att ta några andetag, tills du känner att du har vänt från fokus utåt till inåt. • Koppla nu på dina snälla ögon. • Behåll kontakten med din kropp utan att göra något. • Njut av det känslomässiga utrymmet och den djupare kontakten med dig själv.

Verktyg 2 UPPMÄRKSAMMA OCH FLÖDA KÄNSLOR Används i direkt anslutning till Verktyg 1. Svara på frågan: Vad känner jag? • Jag uppmärksammar att jag känner … för att … (Fyll i känslan och det i situationen som triggade den) • Jag väljer att släppa känslan av … JUST NU! • Andas in och andas ut. • Återkoppla till Verktyg 1 mellan varje lager. • Fortsätt uppmärksamma, namnge och släppa tills du når en känsla du önskar välkomna … JUST NU! (Pocketversion ur boken)

– Jag har sett många kloka och resursstarka personer som inte lyckats följa sina goda intentioner utan tappat visionerna genom arbetslivet och nöjer sig med att överleva på jobbet men inte mycket mer. De kan ha haft ett starkt driv, men krockat med förväntningar inom organisationerna. De kan ha förutsatt att det är okej att tala ärligt om brister som de ser, men sedan missat befordran och kanske tystnar de eller tonar ner sitt engagemang, bidrar inte fullt ut nästa gång de ser saker som behöver förbättras och de skulle kunna bidra med. VI VET ATT mänskligheten står inför stora skiften, vi lever just nu 2020 mitt i en av de största förändringarna i modern tid. Mycket behöver förändras, inom ekonomi, ekologi och social hållbarhet. Det gör att Johanna kan stå stadig när hon talar om att utveckla inre resurser, känslomässig hållbarhet, bygga upp vår förmåga att återhämta oss, komma tillbaka till visionerna och våga prova nytt. Med boken sparkar hon oss också kärleksfullt i baken för att vi inte ska lägga oss på sofflocket och tro att någon annan kan göra jobbet. – Alla behövs, din plats är unik och 6C-spiralen hjälper dig att formulera om frågor likt: Inte ska väl jag? Till: Vad det är det jag längtar efter att bidra med?

Frågor vi behöver ställa oss: Är jag rädd för att dö, att inte ha mat på bordet? Ser jag andra människor som en risk eller till och med som farliga? Blir jag nyfiken på vad det gör med den jag är? Kan jag hantera dessa känslor för att skapa det liv, jobb och i slutändan det samhälle jag behöver? – Man skulle kunna säga att vi riskerar att gå baklänges, tillbaka till känslor som fanns när vi krigade om resurserna och brist på mat var ett faktum. Vi behöver istället komma tillbaka till framtidstro och kunna uppfinna system som använder resurser vi faktiskt redan har, fortsätter Johanna. ETT PRAKTISKT exempel som Johanna har hört från sin vän biologen Karin är att vi idag kan producera mat för 14 miljarder människor. Detta samtidigt som vi slänger en tredjedel av detta. Ett exempel på att rädsla, i detta fall för brist på mat, inte är baserad på fakta utan är en känsla vi behöver hantera för att kunna ta tag i problemet. För att fördela resurserna bättre behöver vi våga skapa nya system. Att våga, vara modiga, är inte helt bekvämt utan sårbart. Det är känslor som ingår när vi går utanför vår bekvämlighetszon och gör något nytt. Därför är det bra med välbyggda känslomuskler så vi kan hantera det obehaget.

negativitet ihop med att många saknar inre verktyg för att till vardags kunna hantera sina känslor. Vi har alltså en negativ och säkert också rosa elefant i medierummet och brist på känslomedvetenhet i vardagsrummet. Detta påverkar oss i våra beslut både hemma och på jobbet. ETT TIPS JOHANNA förmedlar

är ”tvätta inte bara händerna, börja också med känslomässig hygien!” – Använd verktygen – pausa just där du är idag och se på dig själv och hela situationen med snälla ögon. Uppmärksamma vad du känner och tänker, hur är detta i linje med den du vill vara? Oroar du dig eller är rädd? Ta hjälp av Känsloskalan i boken som utgår från The Emotional Guidance Scale från boken ”Ask and it is Given” av Abraham Hicks och sätt namn på elefanterna både inne i och utanför dig så du kan ta dig förbi dem, säger hon. – Skapa detta inre rum för känsloarbete ofta, speciellt nu när vi kollektivt marineras i mer oro, rädsla och osäkerhet än normalt. Det gör skillnad vilken känsla som är basen i oss när vi fattar beslut. Vi bygger om, justerar, sätter ny färg på våra liv och samhälle hela tiden. Frågan är vilket slags bygge just du vill bidra till? Ett baserat på rädsla och panik eller tillit och framtidstro?

MED BOKEN PÅKALLAR Johanna GRETA THUNBERG HAR sagt

”Jag vill att ni får panik”. Med den globala coronakrisen är det tydligt att vi inte bara närmar oss detta känsloläge utan vi lever nu med paniken, oron eller rädslan mycket mer tydligt i vardagen. Många går kanske från en att ha framtidstro till fruktan för överlevnad och kan inte hantera dessa känslor. Vi ser hur både vi själva och andra tar konstiga beslut när rädslan leder oss.

Free • nr 4

| 44 |

Wallin uppmärksamhet inte bara på vår egen del i det komplexa samhällsbyggandet utan också på vad media bidrar med. Hon beskriver med bakgrund i sina kommunikationsstudier om positiva nyheters påverkan på människor, hur vi alla, även media, behöver göra vår del för att inte sprida både virus och panik. – Som kommunikationsvetare och Emotional Fitness-coach ser jag tydligt problemet med att medievärderingen fokuserar på

juli–augusti • 2020

SEDAN ETT DECENNIUM har

Johanna dagligen själv använt, coachat och lärt ut Emotional Fitness till både företagsledare och privatpersoner. Verktyg du finner här och fler av i boken. – Emotional Fitness är en träning för att bygga upp förmågan att hantera starkare, mer vardagligt kallade ”jobbiga” känslor, likt just panik, rädsla och oro men också mer ”politiskt korrekta” känslor som kritik och dömande. Trä-


COMPASSION medkänsla CONNECTION kontakt

Tanken på färg som ett flöde av energi och resurser är vad hela boken kretsar kring och det som du bjuds in att med 6C-spiralen hålla koll på i ditt liv. ningen innebär att du förutom känslostyrka också bygger upp din flexibilitet, för att kunna återhämta dig vid förändring. Men just nu i pandemin är det kanske känslomässig uthållighet vi behöver mest av, säger Johanna. – Till exempel om du har suttit länge i karantän, då är det lätt att tappa sugen eller hela din framtidstro. Kanske har du utan att märka det stängt av dina känslor, gått ner i engagemang och energi? För den som saknar dessa känslomuskler blir det lätt en nedåtgående spiral av känslor som passiviserar. Eller så är du en av dem som kunde acceptera den nya situationen snabbt, har lyckats behålla framtidstron, energin och är redo att göra något nytt. Att sätta färg på livet och arbetslivet med 6C-spiralen är en modell för att justera ditt arbetsliv så du fylls på med energi i de steg du tar. ATT BYGGA KÄNSLOMUSKLER

– starka, smidiga och uthålliga. Det låter ganska likt att ha fysiska muskler för att kunna göra det du vill i vardagen? – Precis så tänkte jag när jag skrev handboken. För att kunna resa dig när du ramlar behöver du fysiska muskler. För att kunna göra det där som skiftar färg på ditt liv, till exempel att bidra med det du kan, få in mer kreativitet och känsla i jobbet behöver man känslomässiga muskler. – Du behöver också känslostyrkan för att hantera sårbarheten som kommer med förändring. Du behöver flexibilitet för

att smidigt hantera reaktioner från andra när du stör ordningen eller rubbar status quo. Du behöver uthållighet för att det är ett livsprojekt. Allting förändras hela tiden och därmed förändras också det som du behöver för att sätta färg på ditt arbetsliv. Inte bara en gång utan hela livet. FÖR ATT KUNNA HA framtidstro behöver vi hantera alla möjliga sorters känslor. Varför gör vi då inte det redan idag? Johanna ser att en del av förklaringen är att logik har tillåtits gå före känslor. – Att lösa känslomässiga problem med logik låter sig oftast inte göras. För det behövs känsloverktyg. Har vi bara en hammare ser vi allt som spikar men har vi en bredare verktygslåda slipper vi slå sönder det som inte är en spik. Vi har många krökta ryggar och humör som dalat när vårt arbetsliv inte inkluderar känslojobb utan vi har hamrat på för att vinna, ansträngt oss, fightats, pushat på tills vi inte håller längre. Jag längtar efter att vi alla börjar hjälpas åt att bygga upp förmåga och att få till arbetsplatser som inkluderar även känslojobb. GRETA THUNBERG FÖRSTOD före många andra konsekvenserna av att vi har undvikit att se klart, att vi stoppat huvudet i sanden. Men hon höll inte själv för den klarsyntheten hon hade. På samma sätt som Greta behövde hjälp av sina föräldrar, har Johanna utvecklat medkänslan med sig själv. – I spiralen finner du den som

Free • nr 4

| 45 |

CURIOSITY nyfikenhet

CREATE! skapa!

CONTEXT sammanhang CURRENCY passion power pengar

C nummer 5, Compassion. Jag har den i modellen just för att kunna ta hand om ökad klarsynthet och de känslor som kommer när vi ser mer och mer saker som inte är bra, berättar Johanna. – Boken är min ”Greta-skylt” som jag håller upp på temat hållbarhet. I den får du verktyg för ett känslospråk och du bjuds också in till att öka din medkänsla så att du kan tillåta dig att se det som behöver förändras. Jag beskriver den bakomliggande tankevärlden kring behovet av dessa snällare ögon, och varför vi behöver ta oss tid att förstå våra känslor som bas för beslut.

Ny CURRENCY & CONTEXT

Vinn!

Free lottar ut 3 exemplar av boken ”Sätt färg på ditt arbetsliv – inifrån och ut”, i samarbete med Siljans Måsar. Gå in på free.se och klicka på ”Free utlottning”. Skriv gärna några rader om varför du är nyfiken på boken.

JOHANNA TROR ATT vi i Sverige,

som länge har haft vår fysiska överlevnad ordnad, är redo för mer klarsyn – vi vet att mycket är bra men att det fortsatt finns saker att ta tag i. Om du är en klok, generös och kreativ person som önskar bidra med mer av den du är på ett hållbart sätt, behöver du bli något av en förändringsledare eller disrupter, en som stör ordningen. För att du ska komma till din rätt i denna roll behöver du också en kultur och kollegor runt dig med villighet att prova och tillåtelse att misslyckas. – Det tog mig 10 år att få ihop modellen, men som det ofta är med idéer – det kan ta en stund för dem att mogna. Men nu är det gjort. Jag ser fram emot att möta dig och få höra vad som blivit möjligt att skapa med 6Cspiralen och verktygen tillgängliga, avslutar Johanna.

juli–augusti • 2020

Plus mer ”Sätt färg på ditt arbetsliv – inifrån och ut”, Johanna Wallin (Siljans Måsar 2019). ”Famna feminint ledarskap”, antologi, (Siljans Måsar 2019). www.siljansmasar.com Kontakt med Johanna: www.newparadigmcoaching.se www.gallerihafors.se www.elevate-work.com


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Lee Seger

STJÄRNREGN Medial vägledning · Tarot Tidigare liv · Drömtydning Djurkommunikation Borttappade saker Bortsprungna djur

Här finns jag! Gratis och daglig vägledning @leeseger Nyhetsbrev • Gratis vägledning för veckan • Inspiration och tips varje månad Anmäl dig på leeseger.com Daybyday Community Kunskap, inspiration och vägledning på webben Läs mer på daybyday.community Föreläsningar och workshops boka på hello@leeseger.com Läs mer och kika in i webbshopen på leeseger.com

Agneta Orlå – för kraften inom dig

Horoskop­ konsultationer Drömtolkning

Pehr

Philip

Viola

Lennart

Helen

Sylvia

Lia

Jeppe

Ninna

Johanna

Birgitta

Cassandra

Anna

Diddi

Anette

Wilma

0939 1943 19.90 kr/min

Skuggarbete

Nya öppettider 07.00–02.00 varje dag

www.stjarnregn.se

www.agnetaorla.se Free • nr 4

| 46 |

juli–augusti • 2020


fri vägledning LEE LEE SEGER SEGER är healer är healer och och vägledare, vägledare författare och har tillskrivit "Ditt magiska och illustrerat Jag", ”Lee "Lee Seger Healingkort" Healingkort” och och "Revan ”Revan i horisonten". i horisonten”. Hon Lee driver skriver ocksåom Daybyday och svarar Community på frågor ochkring vägleder helande på sociala och förändring. media. LeeTaskriver del avhär hennes om helande kärleksfulla och vägledning. förändring.

Lee Seger

Rubrik Visst vågar vi? Ingress. Vi behöver ta ut svängarna och visa världen vem vi är. De flesta av oss har uppfostrats in i en konformitet, och nu är det dags att skaka av oss den. Frågan är då vem jag är när jag inte håller mig tillbaka i en rädsla att inte passa in, att inte få vara med? Vem är jag när jag tillåter mig att stråla, lysa och vara tydlig? Vem är du?

H V

ej arje månad spelar jag i communityn ­Daybyday in en videofilm där jag pratar om vilka helande energier som är som mest aktiva under månanden, jag tar också fram olika övningar och inspirerande texter som fördjupar temat. Det är fantastiskt roligt, men oj vilken lång startsträcka det har varit för mig. Att spela in videor alltså. Jag är på så många sätt en väldigt privat person, och om man blandar det med en rejäl dos av gamla känslor om att det kan vara farligt att visa sig för mycket – så kan du förstå att jag har fått ta mina steg i den takt jag har kunnat omfatta.

?

Fråga Lee

SKRIVA, PRODUCERA och hålla kurser – inga pro-

blem, men jag minns när Facebook kom och jag förstod att det vore bra för mig att börja lägga ut saker där – vilken ångest! Puh! Men den gick över. Precis som att fotograferas, ge live-meditationer på Facebook (utan tänder FRÅGA Fråga. kan jag tillägga), resa runt i ena överkäken Karin och hålla föreläsningar, stå på mässor, vara på tidningsomslag … Alla dessa steg som för LEE SVARAR Svar.superenkla, var något jag fick dig kanske låter anstränga mig för att göra. Men jag gjorde dem för jag kände att det

Fråga

Fråga FRÅGA Fråga.

Karin

LEE SVARAR Svar.

vi drömmer om – privat eller för kollektivet – får större och större möjlighet att manifesteras. Men för att det ska ske behöver vi hänga med i svängarna av vårt eget flöde. Därför är detta en tid som är fantastiskt väl lämpad till att ta de steg som livet så kärleksfullt visar oss – och lita på att vi klarar av att ta dem.

Tydlighet Det är mycket som händer när vi väljer att utmana oss, och ta de steg som hjärtat säger är rätt (även om andra delar av oss har väldigt var min väg, och jag blev alltid kärleksfullt bemött. Så till slut började jag förändras och min bra motargument). Vi blir nämligen tydligare. Har du en fråga till Lee? Sänd den och ditt förnamn till e-post: red@free.se. Ämne: ”Fråga Lee”. Jag kan inte längre gömma mig bakom mitt privata sfär blev större. De här videofilmerna Frågan kan komma att kortas ner för att svaret ska kunna bli mer allmängiltigt.. tangentbord, utan HELA jag behöver vara synsom jag verkligen dragit mig för, är nu till och Du hittar Lee på: www.leeseger.com · Facebook: leesegerspage · Instagram: Lee_Seger · Twitter: leeseger ligt. Stegen som vi ska ta är förstås kopplade med enkla att göra. Visst är det magiskt! till personliga erfarenheter och kan se helt FÖR ATT NÅ UT och kunna dela med mig av olika ut. Du kanske ska våga dra dig tillbaka? det jag har, behövde jag alltså både utmanas, Oavsett vad som behöver lyftas fram leder helas och bli övertygad om att det fungerar. I det till att vi blir tydliga. Denna tydlighet små kärleksfulla steg. kommer att ge effekt och det är såklart därför Eftersom jag vetat varför jag dragit mig för vi drar oss för den. När vi blir tydliga kommer att vara publik – trots att hela min verksamhet vissa personer kanske vilja ta avstånd. Vi pashandlar om att nå ut, har jag mött mig själv med sar inte längre in i den bild de har av oss. En vänlighet och omsorg. Jag har låtit det ta sin bild som de behöver, eftersom den hjälper dem tid. Jag har förstått att en viss yttre tröghet, har att bibehålla sin identitet. speglat min egen inre tröghet, och jag har så att Men det gör ingenting för visserligen kommer säga väntat in mig själv. Till stor del har jag förvissa personer att falla bort, men andra kommer stås varit redo, men det räcker liksom inte – hela garanterat att komma in istället. Dessa nya jag behöver vara med för att det ska blir riktigt, älskar din tydlighet. Dels för att det ger dem rätt riktigt bra. För att det ska bli lätt och enkelt. och möjlighet att också vara tydliga, och dels för Hur känner du det? Har du något som du att de genuint tycker om hela dig och den vibradrar dig för att göra, men som du ändå känner tion du sänder ut. I allt som är du! är rätt? Vi behöver varandra och genom att vara tydliga med vår humor, våra tankar, våra värSmå, små steg leder till stora deringar, vår knasig- och förmyckenhet, hittar förändringar vi vår grupp. Det är inte alltid vi vet att det är rädda vi är, vi kanske bara avfärdar erbjudanden och möjlighe- MITT RÅD ÄR därför att stillsamt acceptera att ter för att vi tycker att det känns jobbigt. Vi nöjer du behöver förändras, och att du är kärleksfullt vägledd i den förändringen. Håll utkik oss med att säga ”det inte är jag – det passar inte efter de steg som är dina att ta – och lita på att mig”. Men tänk om det gör det? Egentligen. du klarar av att ta dem. Vi är ofrånkomligen i en förändringsproMassa kärlek, Lee cess, som mänsklighet och som människa. Det

Foto: Torbjörn Lagerwall

Free Free •• nr nr 42

|| 47 47 || juli–augusti mars–april •• 2018 2020


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Tarot

i d u e m M

SKUGGEDAMEN

®

Är alltid där för dig.

Kärlek, arbete, hälsa, familj osv. Jag har alla svaren i mina kort

Din shamanbutik på nätet Mesatyger · Skallror · Trummor · Florida Water Kristaller · Poncho · Palo-Santo och mycket mer ...

0939-100 25 20

19.90 min

Skuggedamen, Box 16096, 200 25 Malmö

Free • nr 4

| 48 |

juli–augusti • 2020


Fråga vårt

medium Benny Rosenqvist Kommer min älskade hund reinkarnera?

Vårt medium svarar på dina frågor om det andliga. Fatta dig gärna kort! Sänd din fråga och ditt förnamn till e-post: red@free.se. Ämne: ”Fråga vårt medium” Bennys senaste bok: ”Ljusfolket” (Egmont Publishing).

Bra att det sker förändringar

FRÅGA Hej Benny! Min högst älskade, extraordinära hund dog oväntat. Vi tillbringade dygnet runt tillsammans i 14 år, levde livet som ett äventyr och delade djup kärlek och hängivenhet för varandra bortom all förståelse. Jag har alltid känt att han var mitt livs kärlek och min soulmate. Varför? Jag kan inte hantera sorgen, är totalt förstörd och fungerar inte alls, vill inte vara kvar här utan honom. Vilka vägar finns ut ur det här? Vad kan/ska jag göra? På vilket sätt kan jag vända denna kris? Kommer min älskade hund reinkarnera och komma tillbaka till mig? Om så, när och hur vet jag? Monika

FRÅGA Hej Benny! Den senaste tiden har det skett många förändringar och jag vänder mig till dig för hjälp. Varför orkade jag inte mer på jobbet? Varför tog min kärleksrelation slut – kommer det att bli vi igen? Kommer jag att möta kärleken igen? Varför blixtrade det till när jag såg i en viss mans ögon? Vad är det meningen att jag ska göra i livet? Det blev många frågor. Förvirrad själ BENNY SVARAR Kära ”Förvirrad själ”. Vad bra att det sker förändringar i ditt liv, det utvecklar oss. När saker sker höjer vi den andliga kapaciteten att se vår egen del i saker och ting. Att du inte orkar med jobbet är för att du är trött på det och vill göra något annat. Byt, det kommer att göra dig gott. Kärleksrelationen tog slut för att ni inte var på samma våglängd och hade tappat

bort kommunikationen med varandra. Det blir inte ni igen, han har redan gått vidare. Den mannen som det blixtrade till med när du tittade i hans ögon var en upplevelse från tidigare liv. Meningen med ditt liv är att ta vara på dig själv och se det positiva du har. Uppskatta dig själv för den du är, du är ju fantastisk. En stor kärlek väntar runt hörnet. Lycka till. Kram Benny

Ni möts via jobbet

Distanshealing är mitt enda hopp

FRÅGA Bästa Benny! Jag känner en stor läng­-

BENNY SVARAR Kära Monika. Er kärlek är

stor. Så stor att han vill komma tillbaka till dig snart igen. Jag har varit med om att min hund kommit tillbaka två gånger och känt igen honom på hans egenskaper och egenheter. Såsom att han till exempel inte tycker om att åka bil och avskyr GB Glassgubbeskyltarna. Båda gångerna har det tagit ungefär ett år innan han kommit tillbaka. Så visst reinkarnerar hundar och djur och växer andligen, precis som vi, och reagerar efter sitt stjärntecken och har en hundguide på andra sidan. Fast jag vet detta så har jag varit lika förstörd varje gång jag fått säga adjö, för det är ett fasansfullt avsked. Men jag vet att din kärlek kommer tillbaka till dig, med en blöt nos. Lycka till. Kram Benny

tan att komma tillbaka till livet igen efter flera års utmattning. För ett halvår sedan träf-­ fade jag en man som väckte mig ur dvalan. Jag blev lycklig av att få vara en del av en gemenskap igen efter all ensamhet. Han har barn, ett bra jobb och är aktiv i livet. Han är en spirituell man och en medveten själ och har nu valt friheten istället för att gå in i en relation. Det gjorde mig ledsen, samtidigt som han också har inspirerat mig till att vilja ha mer liv i mitt liv. Att finna ett givande arbete, ett bättre hem, en långvarig kärleksrelation och att få bidra till livet igen. Ser du vägen framåt för mig? Liv BENNY SVARAR Kära Liv. Den här mannen kom för att öppna ditt hjärta och få dig att leva. Han lyckades. Nu kan du med öppet hjärta träffa ditt livs kärlek som vill leva med dig livet ut. Det ville han redan när ni var unga, men då såg du inte honom. Han hade rödblont tunt hår och det är ännu tunnare nu. Han är fantastiskt manlig och trygg i sig själv, vilket du behöver. En anställning väntar mycket snart och det är faktiskt via jobbet ni möts igen. Lycka till. Kram Benny

Free • nr 4

| 49 |

juli–augusti • 2020

FRÅGA Hej Benny! Jag har nu fyra gånger försökt ta emot distanshealing för min onda nacke utan resultat överhuvudtaget, jag kände inte någon energi alls. Kvinnan som gav healingen tror att jag på något sätt blockerar mig men jag känner inte igen det, jag vill ju mer än något annat ta emot den. Kan du sprida ljus över varför det inte fungerade med healing som är mitt enda hopp. Birgitta

”Ge inte upp!” BENNY SVARAR Kära Birgitta. Jag tror

också på distanshealing och att man jobbar två parter, både healern och den som är klient. Ge inte upp! Jag vet att healing kommer att hjälpa dig. Det som fungerar för andra kanske inte fungerar för just dig, så sök upp någon annan som jobbar med healing. Jag testar gärna att sända healing till dig också, gratis. Lämna din information till redaktionen på tidningen Free och jag lovar att hjälpa dig. Lycka till. Kram Benny


Nästa nummer utkommer den 3 september

Platser som ger själen stillhet och kraft När det fysiska resandet begränsas kan vi öppna våra inre gränser desto mer och resa i tid och rum. I en serie artiklar kommer du att få följa med till olika kraftplatser i Sverige där den spirituella närvaron är extra stark och välgörande. Platser där officiella historier trängs med energiavtryck och där magiska väsen berättar genom fysiska förnimmelser. I nästa nummer guidar Maria Nylow dig till Gamla Uppsala där den andliga kraften vilar mellan kullarna i väntan på den som vill lyssna på stillhetens ord. Samma andliga kraft som kan leda dig till dina egna kraftplatser och portaler.

Att hitta mening när livet känns meningslöst Kåre Landfald är grundare av Zen Coaching, ett sätt att coacha och leva som uppmuntrar öppensinnat utforskande, nyfikenhet och en kärleksfull närvaro. Kåre tror att allt det vi letar efter alltid är tillgängligt för oss i detta ögonblick. Syftet är att ge oss möjlighet att hjälpa oss själva och andra genom att ”inte hjälpa”. Istället för att ge råd vill han uppmuntra till nyfikenhet och till att möta andra i ett utrymme av djupt lyssnande. Denna filosofi ger Kåre en djup mening i sitt liv. Han upptäckte sitt djupare syfte när han hittade den livsförändrande magin som finns i att vända sig inåt och säga ”Ja!” till det som är. Idag stödjer han andra i deras personliga och yrkesmässiga liv genom att lära ut att all mening finns i att upptäcka essensen i att vara – i varandet självt bor livets mening.

Special!

Kursgårdar & retreatcenter I nästa nummer presenterar vi vår årliga special där vi tipsar om massor av fantastiska kursgårdar och retreatcenter med olika event, kurser och retreater. Många av kursgårdarna går även att hyra för den som planerar att arrangera en egen kurs eller bara vara med familj och vänner. Vi har bland annat kikat närmare på Bondasgården – Soul and food i Lima vars vision är att ge gästerna näring för kropp och själ.

Motstå lidande och rädsla med meditation

Leah Weiss, seniorlärare vid universitetet i Stanford, förklarar i boken ”Bhavana – en liten bok om thailändsk visdom och vägen till en bättre vardag” hur meditation fungerar inom den thailändska traditionen bhavana, som är en tusenårig tradition. Bhavana är ett sätt att utveckla motståndskraft och styrka som kan användas när det behövs som mest. Meditation integreras med den senaste neurovetenskapen om hur våra hjärnor och beteenden kan förändras för att ge oss verktygen för att motstå lidande och rädsla. Leah Weiss förespråkar ”mindfulness in action” och beskriver meditation som att bli medveten om sina tankar, känslor och omgivning även när en är engagerad i någon annan aktivitet. Läs mer i nästa nummer.


”Eva-Britt har gjort ett gediget arbete. Med både kunskap och värme visar hon oss vad sann andlighet och personlig mognad innebär.” LOUISE MINERVA-LI

229:-

Det är svårt att beskriva den känsla jag får när jag i en privat seans får vara med om en återförening med ett barn och dess föräldrar. Hur den nattsvarta sorgen plötsligt får skingras i en liten strimma av ljus och glädje över att återigen få mötas, och förhoppningen att det inte är slut, att det inte finns någon död. FOTOGRAF : ESTER SORRI

Eva-Britt Wenne rström

I Anden i ditt liv får du en djup inblick i spiritualismens grundläggande principer. Du får också praktisk vägledning i att träna ditt sinne och stärka dina egna psykiska gåvor. Eva-Britt Wennerström klargör skillnaden mellan olika sorters mediumskap och klärvoajans samt redogör för en mängd andliga begrepp. I bokens andra del leds du in till din inre ande och erbjuds kraftfulla verktyg för personlig utveckling. NY UTGÅVA! ANDEN I DITT LIV, DANSKT BAND, 250 SID, ISBN 9789198571325, 229:-

www.paneter.se l 08-440 76 76 l Fri frakt vid 99 kr


– din ledstjärna

c/o M Sjölander AB Rådjursstigen 1, 794 33 Orsa


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.