Free nr 3 maj–juni 2020

Page 1

FRIEX

Årgång 38 (217:e utgåvan)

nr 3 maj–juni 2020

free.se

Celebrera: Världsmiljödagen 5 juni!

din ledstjärna 10 frågor till

Irene Ståhl Bildtolkningscentret

Lyckliga pengar för ett lyckligt liv

Ayurveda för kropp& själ

Lee Seger Fri vägledning

Marie Forleo

Agneta Orlå

Allt går att lösa

Fri kraft

& mål kan uppnås

Benny Rosenqvist Fråga vårt medium

Konsten att vara självsnäll BAZAREN

BEHANDLINGAR

KURSER

UTBILDNINGAR

KURSGÅRDAR

Vinn!

Växtspray & Kroppsskrubb

RESOR

VÄGLEDNING

RÅDGIVNING

RADBANDETredskap att upptäcka vår egen story, mod att utmana den berättelsen och få syn på oss själva i ett nytt perspektiv

INNEHÅLL

En annorlunda tid

REPORTAGE

14

Marie Forleo

, aktuell med boken ”Allt går att lösa”, menar att det inte bara är en boktitel som låter bra, det är en optimistisk filosofi.

24 32 42

Ayurveda Vi har besökt Siddhalepa Ayur-

veda Health Resort som ligger vid en tropisk strand, under höga palmer på Sri Lankas sydvästkust.

Pengar

Maria Nylow resonerar om hur vi kan använda energin pengar för att skapa ett andligt, hållbart och rikt liv.

Självsnäll Hela mitt arbete handlar om att hjälpa människor att hitta en omsorg om sig själva, att vara mer självsnälla, säger Maria Helander.

5 FRI SIKT 7 FRIMODIGT 9 FRI ZON 31 FRITT VAL 39 FRI KRAFT 47 FRI VÄGLEDNING 49 FRÅGA VÅRT MEDIUM ANNONSSIDOR

Produkter – Free tipsar! Böcker, cd, film – Free tipsar! Agneta Orlå coachar

Benny svarar på läsarnas frågor

Trevlig läsning – 52 sidor fullmatade med inspiration!

FREE.SE Hitta fler annonser och aktuella nyheter, samt kursen du söker på: www.free.se

BEHANDLINGAR

FACEBOOK

KURSER/UTBILDNING

INSTAGRAM free_tidningen Följ oss på instagram.

RADBANDET

M Sjölander AB Rådjursstigen 1 794 33 Orsa E-post info@free.se Hemsida www.free.se

Prenumeration Bankgiro: 251-4487. 180 kr/år.

NYHETSBREV

Marie Sjölander, chefredaktör

Få nyheter direkt i din mejl. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Se hemsidan.

Nyheter och utlottningar på www.free.se!

Om Free

Redaktion

Utgivning

Chefredaktör, ansvarig utgivare, annonssäljare Marie Sjölander 070-629 71 89, marie@free.se

Tryckeri Stibo Complete, Katrineholm. Free trycks på miljöcertifierat papper. M NE N Ä R KE VA ISSN 0248-429X

Projektledare, formgivare, kundtjänst Åsa Östlund 070-287 15 50, asa@free.se

Free • nr 3

T

Budbärare över hela landet Se www.free.se för utlämningsställen

Kika även in på www.free.se där hittar du mer läsning från våra inspiratörer och fina produkter att vinna.

FREEmagazin Följ oss på facebook.

VÄGLEDNING/RÅDGIVN

Omslagsbild: Microgen (shutterstock.com)

Jag vill passa på att tacka dig för att du läser Free! Vår förhoppning är att vi ska ta oss igenom det här och finnas för dig som läsare under många år framöver.

Lee Seger vägleder

BAZAREN

RESOR

41 50

Irene Ståhl

S

10 21 22

Korta notiser och nya rön

Ja, vad ska man säga … det har den senaste tiden hänt mycket på väldigt kort tid, och det känns oundvikligt att inte ta upp det här med coronakrisen. Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att en hel värld kunde förändras så snabbt. Om jag får tala om den ekonomiska aspekten av det hela så gick jag inom loppet av två veckor från bekymrad över att mässor fick ställas in till att själv inse att vi faktiskt också är i farozonen. Vi är många som just nu lever i en ovisshet om hur det ska gå, och osäkerheten hur länge det här ska pågå är väl det som gör det mest oroande. Man brukar ju säga att ur kriser och problem föds möjligheter, så just nu kan jag bara ha tilltro till att allt är som det ska och att det som sker har en mening. Det viktigaste av allt är förstås att varken jag själv eller någon i min närhet har blivit sjuk hittills. Personligen så är det inte något i min vardag som har förändrats, jag lever i princip som vanligt. Självklart så följer jag alla restriktioner och tar socialt ansvar. Lite skämtsamt kan jag ju säga att det känns som att jag gjort det i flera år. Att miljön är en vinnare i den här krisen råder det ingen tvekan om och den ruskar verkligen om en och annan och får människor att stanna upp. Det ska bli intressant att se vad det här leder till. En sak som jag är rätt säker på är att vi inom branschen behövs mer nu än någonsin, och jag är inte ensam om att tro att vi går en ljus framtid tillmötes! I det här numret av Free har vi så passande läsning: Marie Forleo som menar att allt går att lösa, lyckliga pengar för ett lyckligt liv, självsnällhet och ayurveda – alla dessa ämnen är något som kan komma bra tillhands på vår väg mot ett fortsatt bra liv.

Trycksak 5041 0004

|3|

maj–juni • 2020

Free är en ledstjärna inom personlig utveckling och egenvård. Free utkommer med 6 nr per år, och trycks på miljöcertifierat papper. Tidningen har utkommit regelbundet under 38 års tid och är den enda gratistidningen i sitt slag. Free är ett levande nätverk av människor som arbetar för en helhetssyn och en värld som fungerar för alla. Frees texter och bilder lagras och tillgängliggörs i digi­tala arkiv. Den som sänder material till oss anses medge sådan lagring samt publicering i tidningens alla distributionskanaler. Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna vårt material, men ange alltid källan.


Ayurvedisk Ayurvedisk butik mitt i mitt i Stockholm

Stockholm Ett stort urval av Ayurvediska ekologiska produkter ❁ ❁ ❁ ❁ ❁ ❁

Böcker om Ayurveda

Naturligt väldoftande, tillverkade på traditionellt vis utan kemiska parfymer.

Ayurvediska livsmedel, teer och drycker Ayurvediska örter Ayurvediska kryddor Ayurvedisk kroppsvård Helt naturlig hudvård utan SLS och parabener.

Ghandharva Veda musik

Eteriska aromoljor, rökelse

Kurser

Ayurvediska konsultationer

Grundkurser i Ayurveda. Konsultationer med pulsdiagnostik som fastställer din kroppstyp.

Ett 5000 år gammalt hälsosystem

SEDA N 19 8 8 Barnhusgatan 1, tel 08-21 53 30 info@vedalila.se, www.vedalila.se öppet vardagar 11–18, lördagar 11–14 (Butik korsningen Drottninggatan 71D – Barnhusgatan 1)


fri sikt nyheter • event

Nya rön om alternativ och integrativ medicin, plus det senaste om hälsa och andlig utveckling.

Behandling mot depression En ny, medicinfri depressionsbehandling med hjälp av ett hjärnstimulerande headset finns nu i Sverige. Behandlingen skapades av det svenska företaget Flow Neuroscience som specialiserar sig på medicinska enheter. Den är Europas första och enda, medicinskt godkända depressionsbehandling i sitt slag, utformad för hemmabruk. Randomiserade, kontrollerade studier som publicerats i New England Journal of Medicine och British Journal of Psychiatry visade att hjärnstimulering, av den typen som används i Flows headset, uppnådde liknande resultat som antidepressiva läkemedel. – Vårt uppdrag är att möjliggöra för personer i Sverige att själva hantera sin depression med hjälp av säkra, effektiva och medicinfria alternativ, säger Daniel Månsson, klinisk psykolog och medgrundare på Flow. (www.flowneuroscience.com)

RECEPT

Ayurvedisk Mung Dhal (2 portioner) Dhal är en klassisk indisk gryta. Det här är ett grundrecept, tillsätt kryddor som balanserar din kroppstyp. Ingredienser 1 dl skalade gula mungbönor 2,5 dl vatten till kokning 1 tsk salt eller efter smak använd kryddor efter din kroppstyp

Den nyttiga löken

Undervisning i naturmiljö

Barn och unga vistas allt mindre i naturmiljöer. Men elever som med egna sinnen får upptäcka och bekanta sig med träd och växter i en autentisk miljö utvecklar förståelse för biologisk mångfald och människans påverkan på miljön, visar en avhandling vid Göteborgs universitet. Resultaten visar att när eleverna gavs utrymme till ett lekfullt utforskande i skogen, i kombination med faktasökande, väcktes inte bara deras intresse för växter utan också deras vilja att engagera sig för miljön och biologisk mångfald. Avhandlingen är en del av forskningsprojektet Bortom ”Plant Blindness”: Att se växternas betydelse för en hållbar värld vars syfte är att undersöka hur möten med växter och natur kan öka kunskapen om växter och växters betydelse för liv på jorden. (www.forskning.se)

Lök är ett livsmedel som verkligen hör hemma i kategorin supermat. Lök stärker immunförsvaret och har en renan­de och avgiftande effekt i kroppen. Dessutom kan lök bidra till att minska risken för några folksjukdomar. Gul och röd lök innehåller antioxidanten quercetin. Den tillhör gruppen flavonoider och har i studier visat sig kunna bidra till att blockera bildningen av cancerceller. En italiensk studie visade att de som regelbundet åt lök minskade sin risk för cancer med upp till 88 procent. I studien deltog 25 000 personer och de som åt mest lök minskade sin risk mest. Lök är även en bra källa till prebiotika. Det är en typ av kostfiber som inte bryts ner förrän de når tjocktarmen. På så sätt blir det näring åt våra nyttiga tarmbakterier som då stärker vår tarmflora. Prebiotika anses också stärka vårt immunförsvar. Fler hälsofördelar med lök Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom Minskar risken för lung- och bröstcancer Blodförtunnande effekt Sänker kolesterolet Antiinflammatorisk verkan Bakteriedödande effekt Sänker blodsockret Minskar risken för stroke Allra nyttigast är det att äta löken rå, men om du har svårt för det så ugnsbaka, stek eller koka den lätt så blir smaken mildare. (www.sund.nu)

Free • nr 3

|5|

maj–juni • 2020

Gör så här Koka upp bönorna i vattnet. Häll av kokvattnet och det skum som bildats. Koka upp bönorna i nytt vatten och häll av det också. Koka sedan upp bönorna i ytterligare ett vatten och låt dem sedan koka sakta under lock i 15–20 min. Till 1 dl bönor behövs cirka 2,5 dl vatten vid varje kokning.

Kryddor som är bra för Vata kroppstyp • Spiskummin • Ingefära • Gurkmeja • Bockhornsklöver • Rårörsocker • Hing Kryddor som är bra för Pitta kroppstyp • Koriander • Fänkål • Spiskummin • Rårörsocker • Kardemumma • Gurkmeja • Ceylon kanel • Ingefära Kryddor som är bra för Kapha kroppstyp • Ingefära • Koriander • Svartpeppar • Rårörsocker • Gurkmeja • Ceylon kanel (Ur boken ”Ayurvedisk vegetarisk kokbok”, www.vedalila.se)


Förändra ditt liv – på riktigt Allt går att lösa av Marie Forleo. Allt går att lösa är inte bara ett slagord som låter bra. Det är en oövervinnlig, optimistisk filosofi. En attityd. Ett mantra. En övertygelse. Och viktigast av allt – det handlar om att du ska bli ostoppbar. Världen behöver de unika gåvor som bara du har. Vi kan inte åstadkomma någon verklig förändring i våra liv eller i världen om vi inte först har modet att förändra oss själva. Och för att förändra oss själva måste vi först tro att vi kan det. Du kanske vill lämna ett jobb som känns meningslöst, bryta en dålig vana, lära dig dansa, rädda en relation, arbeta för världsfred eller få ett företag att växa – oavsett vad du vill uppnå så får du verktygen du behöver i den här boken. Marie Forleo är en entreprenör, filantrop och obotlig optimist som vigt sitt liv åt att hjälpa andra att uppnå sina drömmar och skapa en bättre värld. Via sin YouTube-kanal MarieTV delar hon med sig av sina ovärderliga tips till hundra tusentals följare över hela världen. I USA klättrade hennes bok Allt går att lösa snabbt upp till förstaplatsen på New York Times bästsäljarlista.

Förbättra din hälsa – och världen – med växtbaserat! Den växtbaserade kosten av Maria Felding och Tobias Schmidt Hansen. Tankar om miljö, etik och hälsa har lett till ett ökat intresse för veganism och växtbaserad kost. Men medan allt fler byter ut köttbullarna mot bönor, finns det de som funderar på om det verkligen är hälsosamt att bara äta mat från växtriket. I den här boken har en läkare och en klinisk dietist gått ihop för att hjälpa oss att navigera bland alla motstridiga råd i kostdjungeln.

Konsten att inte dö av Dr. Michael Greger. Visste du att en växtbaserad kost ofta är överlägsen både medici­ ner och kirurgi när det handlar om att förebygga och behandla våra vanligaste sjukdomar? Och att kosten har en avgörande betydelse för om vi utvecklar en ärftlig sjukdom eller inte? Här undersöker läkaren Michael Greger hur vi enligt forskningen både kan förebygga och behandla bland annat hjärt­kärlsjukdomar och cancer genom våra kostval.

Böckerna finns bland annat hos paneter.se, bokus.com och adlibris.se www.soulfoods.se


frimodigt Irene Ståhl

Bildtolkningscentret AB

Kärlek är att gå sin egen sanning, att följa sin själs väg 1. Vad jobbar du med? – Jag driver Bildtolkningscentret där jag håller kurser, har enskilda sessioner samt utbildning till diplomerad bildtolkare. För-­ utom bildtolkning jobbar jag även med taktil­ massage, reiki och energiarbete. Har fotout­ställningar och olika projekt som till exempel min dikt- och fotobok ”En fjärils vingslag”, som jag gjorde efter en kortare men viktig kärleksrelation för några år sedan.

2. Varför valde du det? – Bildtolkning är en helhetsterapi som är varsam och kraftfull, på klientens egna villkor. Det är en kognitiv form men går djupare och läker blockeringar och trauman. Man jobbar med symboler som kommer ur klientens eget inre, som är vägvisare, ger aha-upplevelser och som man använder för att komma vidare i läkningsarbetet. Efter att ha jobbat med

Om Irene Namn: Irene Ståhl. Familj: Barn och barnbarn. Bor: Nacka. Astrotecken: Oxen. Min inspiratör: Isis. Gör jag helst: Mediterar, fotograferar, sjunger om jag är själv, målar, drömmer, promenerar i naturen, badar, solar om det är varmt, läser en bok, jobbar med Bildtolkning. Bästa bok: ”Budskap från Thoth” av Paula Rabenius, ”Kungens alla hästar” av Emelie Cajsdotter, ”Drömtolkning och Drömalkemi” av Louise Minerva-Li. Motto: Våga gå min väg. Dold talang: Skriver sångtexter med musik till. Aktuell med: Start med ny Bildtolkningsutbildning i augusti 2020 och en ny kurs, ”Öppna upp din kreativitet”. Kontakt: www.bildtolkningscentret.nu. Se annons på sid 22.

olika saker i livet och gått i väggen, kom jag år 2000 på en workshop hos Kristina Wennergren som tagit Bildtolkningen från USA, vidareutvecklat den (ursprungligen från Italien) och kände direkt att det här verktyget har allt, det passar i princip alla. Att arbeta med symboler är magiskt. Mina övriga verksamheter befruktar Bildtolkningen.

3. Vad ger det till andra? – Det inspirerar och hjälper människor att må bra, läka och hitta glädje och många gånger sin potential i livet.

4. Lever du som du lär?

7. Vad kan man göra för att få ­balans och välbefinnande i livet?

– I princip ja. Eller faktiskt absolut. Med lite omvägar ibland, lite svackor då jag faller i godisfällan eller då min aspekt (delpersonlighet) som sköter om tidsoptimismen krånglar till saker och ting.

– Meditera, vara i naturen, röra på sig – till exempel yoga, äta bra kost som passar en själv – till exempel ayurvediskt, köra någon varsam detox och sova bra. Få behandling, healing och terapi när och om man behöver det och är bekväm (eller inte) med det.

5. Vad säger du om healing?

8. Vad är det viktigaste i livet för dig?

– Healing är ett stort begrepp, olika för olika människor. Jag ser ett fint möte på djupet som healing, eller en varsam beröring, att vistas i naturen, när man läker något genom Bildtolkning eller annan terapi, eller när vi får hjälp av högre makter som till exempel änglar och ljusmästare, samt energiarbete och då gudomlig energi verkar genom oss. För några år sedan stannade jag framför en hemlös kvinna vid Odenplan som sålde Situation Stockholm. Hon säger ”Åh! Du ler mot mig, folk stannar och pratar men de ler inte mot mig.” Jag hade lett mot henne utan att märka det och hon var helt tagen. Det var absolut healing i min världsbild.

– Att följa min själs väg. Att vara lyhörd mot min inre sanning. Rensa inre och yttre bagage. Att ta vara på familj och alla möten livet bjuder på och att vara tacksam samt se skönheten i livet.

6. Vilken behandlings- eller terapeutisk metod betyder mest för dig?

10. Vilken livsfråga önskar du att Frees läsare bör fundera över?

– Bildtolkning, även taktil massage, energiarbete, drömtolkning och meditation eftersom jag arbetar med dessa och de kompletterar varandra fantastiskt. Vi utvecklas hela tiden till att växa som människor och tar in mer och mer av läkande.

– Gör du det du från hjärtat önskar i livet, eller traskar du på i invanda spår och följer andras förväntningar? Eller de förväntningar som finns i det kollektiva medvetandet och gör som man alltid har gjort eller vad man ska eller inte ska göra?

Free • nr 3

|7|

maj–juni • 2020

9. Vad är kärlek för dig? – Kärlek är ett stort begrepp. Kärlek är att visa hänsyn, omtanke, varsamhet mot sig själv och mot andra. Att inte döma. Kärlek är också kärleken i en relation till sin partner, sina barn, barnbarn och vänner. Kärlek till Moder Jord, Gaia som föder oss och ger oss allt vi behöver. Kärlek är inte minst att gå sin egen sanning, att följa sin själs väg.


fri zon prylar • produkter

Redaktionen presenterar produkter från våra annonsörer som är värda att testa.

Boosta immunförsvaret

Liposomal C-vitamin med fulvosyra och bioflavonider är ett kosttillskott som bidrar till att upprätthålla immunsystemets normala funktion, skyddar cellerna mot oxidativ stress och minskar trötthet. C-vitamin bidrar även till normal kollagenbildning och nervsystemets normala funktion. Med liposomalt C-vitamin får man ett optimalt upptag eftersom att det passerar matsmältningssystemet, spjälkas upp i levern och stannar kvar 50 % längre i kroppen. Innehåller inga sötningsmedel. Körsbärssmak. MER INFO www.hymato.se Ca-pris: 259:– (250 ml). Annons på sid 12.

Proteinrikt lättsmält

Vackert och allt i ett!

Mandala tekanna och kopp. Allt i ett, vackert dekorerad med mandala. Låt teet dra i kannan och servera sedan en varm kopp te på ett lite annorlunda sätt. Tillverkad i porslin av högsta kvalitet. Tål diskmaskin och mikrovågsugn. Finns i olika varianter. Perfekt present! MER INFO www.stengarden.com Ca-pris: 220:– (16 x16 cm). Annons på sid 11.

En riktig dunderhonung

Gula mungbönor används ofta inom ayurveda, eftersom de är lättare att smälta än andra baljväxter och är därför mindre gasbildande. Mungbönor til�lagas traditionellt som en halvflytande, välkryddad soppa, det som brukar kallas för ”dal” inom den indiska/ayurvediska matlagningen. Proteinrika och mycket näringsrika.

Pollen, propolis och bidrottninggelé i honung. Traditionellt så har honung länge använts för sina välgörande egenskaper, både vid förkylning och sårläkning. Denna produkt innehåller även pollen, propolis och bidrottninggelé för att ge massor av nyttigheter.

MER INFO www.vedalila.se Ca-pris: 69:– (500 g). Annons på sid 4.

MER INFO markopra98@gmail.com Ca-pris: 159:– (240 g). Annons på sid 13.

Vattenvitalisering med kristaller

Näringsrikt och eko från Sverige Stor gråärt. Gråärten var en viktig basföda för oss nordbor förr i tiden. Det är en mycket gammal sort som på senare tid har ersatts med förädlade sorter som givit mer skörd till bönderna. Sproutlys mål är att återinföra denna gamla och näringstäta gråärt i de svenska skafferierna. Gråärten går bra att odla som groddar, som skott eller för att koka. Grobarhetstestade och testade för salmonella och e-coli. Ekologiska, från Sverige. MER INFO www.sproutly.se Ca-pris: från 49:– (500 g). Annons på sid 12.

ott!

illsk t t s o k t g i l r u Nat

Motverkar försurning

Vitaliseringsstav. Att vatten är viktigt, för att inte säga livsnödvändigt för oss människor, känner de flesta till. Det har visat sig att vatten påverkas och anpassar sig, vatten formas av sin närhet. Genom att ställa ner glasstavar med olika kristallblandningar kan du påverka och vitalisera ditt eget vatten, för dig själv och efter dina egna behov. Finns i tre olika varianter.

Carbomin normaliserar syra-basbalansen i kroppen. Rätt pH-värde i kroppen är viktigt så att man kan förebygga inflammationer i leder och muskler. Carbomin innehåller bikarbonat, zink samt mineraler som bidrar till normal syra-basbalans. MER INFO www.plantamed.se Ca-pris: 180:– (180 g). Annons på sid 11.

MER INFO www.balansbutiken.se Ca-pris: från 179:–. Annons på sid 13.

Free • nr 3

|8|

maj–juni • 2020


Bild och text för ditt inre

Messages of Life. En vacker värld av färg, magi och hopp. De ljusa bilderna och den inspirerande texten arbetar tillsammans för att starta upp det gudomliga i dig. Låt det upplysande konstverket lyfta ditt medvetande till insikt, sanning och harmoni. Denna 54-korts lek inbjuder dig att förverkliga själens intimitet och skönhet. Mario Duguays konstverk med vibrationer av ande, helande och frid som han har upplevt och omfamnat genom sin personliga resa av självupptäckt. MER INFO www.änglashopen.se Ca-pris: 395:–. Annons på sid 12.

Stödjer stärker dina växter

Amulett med Villkorslös levande energi

Homeopati. På våren och försommaren kan man stödja växterna genom att helt enkelt påminna dem att vara sitt bästa jag med hjälp av trädgårdshomeopati. Det finns en hel serie med preparat för att ge extra stöd/stimulering och styrka till vissa delar av växten. Förbättrar smak, hållbarhet och stärker mot angrepp. På bilden visar vi E4.Bär, E8.Frukt och E9.Blad. Preparaten är helt giftfria och späds med vatten och sprayas på växterna under växtsäsong, gärna redan tidigt på säsongen och kan sedan upprepas någon eller några gånger under sommaren. MER INFO www.bladhtradgard.com Ca-pris: 80:– (30 ml). Annons på sid 11. Håll utkik efter utlottning på free.se

Shungitamulett. Denna vackra amulett är en helt unikt mineral som sägs ha en levande energi. Den innehåller fullerener – en sällsynt form av kolmolekyler som är sällsynta i naturen. Dessa fullerener sägs vara starka antioxidanter med antibakteriella egenskaper som desinficerar luften kring sig. Amuletten reflekterar bort elektromagnetisk strålning och reducerar inflödet av tung energi till din aura. Bär amuletten i kontakt med huden i höjd med hjärtchakrat så den kan hjälpa dig att bibehålla positiv energi, ge bättre sömn och minska stress och nervositet. MER INFO www.oceaniaspa.se Ca-pris: 195:– (5 cm, 100 g). Annons på sid 29.

Gör din egen

Kroppsskrubb Kroppsskrubb Lemongrass DIY – gör det självpaket med det du behöver för att tillverka 4 härliga kroppsskrubbar. Tillsätt endast salt eller socker, allt annat finns i paketet. Paketet innehåller: 4 st PET-burkar à 200 ml, 300 ml ekologisk kallpressad Tistelolja, 10 ml eterisk olja, citrongräs. Etiketter och skyddsetiketter + Instruktioner. Du behöver: salt eller socker, en skål, sked, decilitermått eller hushållsvåg. Perfekt present! Håll MER INFO www.hemkokat.se utkik efter Ca-pris: 229:–. Annons på sid 11. utlottning på free.se

För friskt och renat vatten Kopparflaska. Att dricka vatten ur kopparkärl är vanligt inom Ayurveda och anses vara renande och balanserande för Pitta. Vetenskapliga studier påvisar hälsosamma effekter, då vattnet absorberar ren koppar (Cu) som är en livsnödvändig mineral för vår hälsa. När vatten förvaras i kopparkärl renas det från bakterier och virus och hålls friskt. MER INFO www.vedalila.se Ca-pris: 345:– (1 liter). Annons på sid 4.

Naturlig läkning med jordning Premium jordningslakan med det helt nya patenterade Earthshield materialet använder fiber av kirurgiskt rostfritt stål i stället för silver för längre hållbarhet. Att sova jordad är det enklaste och mest kraftfulla sättet att hålla immunförsvaret i trim och hela kroppen i balans. Forskning visar att jordning påverkar kroppens alla system till det bättre och ger obegränsad tillgång till antioxidanter direkt från marken. 5 års garanti. MER INFO www.earthingpeople.se Ca-pris: från 2 995:–. Annons på sid 10.

Free • nr 3

|9|

maj–juni • 2013


BAZAREN

Underbara varmvattenflaskor

Dofter för kropp & själ

5 flower − Räddningsdroppar Vid stress och oro

Ånginhalator vid första symptom på förkylning & torra slemhinnor

Låt dig inspireras & beställ på:

www.aromacreative.se Free • nr 3

Inre harmoni & skönhet

| 10 |

maj–juni • 2020


BAZAREN

JAG BÖRJAR MED KURSVERKSAMHET!

Hemkokat

Sverige Planer finns att ha kurser i: Massage för hemmabruk · Tillverka salva, cerat m.m. · Aromaterapi för husbehov

EN LITE SUR KÄNSLA?

Redan nu kan du anmäla ditt intresse! www.hemkokat.nu kurs@hemkokat.nu

Gå på kurs!

Anniqa Löfgren, Söderhamn · 070-346 28 17 · www.hemkokat.nu

VÄXTGLÄDJE

Homeopatiska preparat för odling

Helt giftfritt

www.bladhtradgard.com

Stengården MED DIN SYRA- OCH BASBALANS I KROPPEN

Webshop!

BESTÄLL IDAG

Snabb Leverans Alla Varor Finns i Lager Personlig Service

PLANTAMED.SE Free • nr 3

www.Stengarden.com Butik Södra Kyrkogatan 44, Borås

| 11 |

maj–juni • 2020


BAZAREN

www.änglashopen.se

Änglaportalens egna webbutik

exklusiva Tarot- och unika orakelkort från Usa. Svenska lekar från Doreen Virtue Vackra pratglada pendlar m.m

Din shamanbutik på nätet Mesatyger · Skallror · Trummor · Florida Water Kristaller · Poncho · Palo-Santo och mycket mer ...

Vill du bli återförsäljare för våra tarotlekar - orakelkort hör av dig på info@anglaportalen.se eller ring på 0700-909917

Vill du lära dig odla groddar, skott och bladsallad? Vi har allt du behöver. Ekologiska frön, odlingsmaterial och en inspirerande groddbok som hjälper dig med odlingstekniken. Boken innehåller dessutom 36 groddiga recept.

Besök oss på www.sproutly.se

LIPOSOMALA VITAMINER!

C VITAMIN

• Immunstärkande produkter • Äkta liposomer som sluter in vitaminer och mineraler • C-vitamin med bioflavonoider • Multivitamin med ashwagandha och ingefära • Innehåller ren fulvo Finns hos terapeuter och i välsorterade hälsobutiker och webbshopar Återförsäljare kan vända sig till grossisten WeMake i Malmö

Läs mer på www.hymato.se Free • nr 3

| 12 |

maj–juni • 2020

MULTIVITA


BAZAREN

HOLISTISK & HÅLLBAR HÄLSA FÖR HELA DIG Näring är inte enbart vad vi äter. Allt vi har i vår närhet påverkar oss, både det vi äter men även det vi omger oss med.

Bi-produkter för din hälsa

Vi har produkter för alla sinnen. BIVAXSALVOR

Ekologiskt & Hållbart

Storsäljare!

Rena produkter utan tillsatser · Vitaminer, Mineraler & Kosttillskott · Himalayasalt & Havssalt · Kryddor & Örter

HONUNGSKOMBON Pollen, propolis, bidrottninggelé i honung

Design & Funktion Smycken med betydelse · Vattenvitalisering · Natures Design · Biofotonfiltar · Flower of Life · Strålningsskydd

Ta hand om dig själv Öronljus · Böcker för personlig utveckling Make-up från Benecos · Kristaller & Rökelse Joniska Tandborstar · Medveten andning

BIVAXLJUS

Återförsäljare sökes

Öppettider i Gävle: mån, ons & fre 13–17 Webbutiken är alltid öppen

POLLEN, BIBRÖD

Distributör: Jekaterina Rimlina Kontakt: Mark Petersen Tel: 073-919 02 18 E-post: markopra98@gmail.com

Sörbygatan 74, 802 55 Gävle Telefon: 076 141 86 86

www.balansbutiken.se

… när ordet ropar för att få bli läst, när det osagda ber om att få höras, då kallar boken på dig!

2000-talets kurvigaste antologi med 17 kvinnliga ledare.

Naturmystik, skapande och läkning är några av ingredienserna i denna mytpoetiska meditationssaga.

En intellektuell revolution för ett friare liv, där forskare vill vända utvecklingen – på en planet lik jorden.

Kolla in vår sida med gratis e-böcker: www.siljansmasar.com Free • nr 3

| 13 |

maj–juni • 2020


Så ger vi våra unika gåvor Författaren Marie Forleo är en obotlig optimist som vigt sitt liv åt att hjälpa andra att uppnå sina drömmar och skapa en bättre värld. Hennes budskap i nya boken ”Allt går att lösa” handlar om att se varje motgång, utmaning och bakslag som en möjlighet att växa och få nya erfarenheter. ”Allt går att lösa” är inte bara en boktitel som låter bra, det är en optimistisk filosofi, säger Marie Forleo. Ett budskap. Ett mantra. En övertygelse. Världen behöver de unika gåvor som var och en av oss har. Text Monica Katarina Frisk Foto Bonnie Tsang, Eric Michael Pearson Bild KieferPix

D

et är författaren Marie Forleos mamma som är upphovet till frasen ”allt går att lösa”, som också är titeln på Maries nyutgivna bok. – Min mamma växte upp med två alkoholiserade föräldrar i ett betonggetto i Newark i New Jersey. Av nödvändighet NAMN Marie KORT fick hon lära sig bli Forleo. streetsmart. OM ÅLDER 44 år. Marie Forleo FAMILJ Maken MARIE skriver kärleksfullt Josh Pais, i boken om sin mors skådespelare och påhittighet och om hur hunden Koma. hon jobbade hårt under BOR New York och Los hennes uppväxt. Hon minns Angeles. hur de bläddrade i söndagsYRKE Entreprenör, förfat­ tidningen tillsammans och tare, värd på MarieTV och klippte ut rabattkuponger. podd. – Mamma lärde mig alla DOLD TALANG Bäst på möjliga sätt att spara pengar tomatsås som får puttra i på. Hon lärde mig också att 12 timmar. vara uppmärksam på gratisAKTUELL MED Boken produkter som man kunde få ”Allt går att lösa”, som från olika företag, till exemtoppat förstaplatsen på pel kokböcker eller köksredNew York Times bäst­ skap, om man samlade och säljarlista. skickade in kuponger från produktförpackningar. EN AV MODERNS mest

uppskattade ägodelar var en liten transistorradio som hon fått gratis genom att

köpa en populär apelsinjuice. Radion hade samma storlek, färg och form som en apelsin och en antenn som stack ut på sidan som såg ut som ett rött och vitt sugrör. Hon älskade sin lilla radio. Maries mamma är en sådan människa som alltid har något på gång. – Som liten flicka visste jag var i huset eller på gården jag kunde hitta henne genom att lyssna efter det burkiga ljudet från transistorradion. EN DAG NÄR MARIE var på

väg hem från skolan märkte hon att något var annorlunda. Allt var mörkt. Det var ovanligt tyst. Hon hörde inte ljudet från transistorradion. Till sist hörde hon ett klickande ljud från köket. Där stod hennes mamma böjd över köksbordet med eltejp och skruvmejslar och framför sig. ”Antennen har fastnat och kanalväljaren är lite konstig, så jag försöker fixa det”, förklarade modern. Marie stod där en stund och tittade på medan modern fortsatte att reparera radion. Till slut frågade hon: ”Men mamma, hur vågar du ge dig i kast med så många olika sa-

Free • nr 3

| 14 |

maj–juni • 2020

ker som du aldrig gjort förut, utan att veta hur man gör?” Mamman la ner skruvmejseln, såg på Marie och sa: ”Var inte löjlig, Ree. Inget i livet är särskilt komplicerat. Du kan göra allt du bestämmer dig för om du bara kavlar upp ärmarna och tar tag i problemet. Allt går att lösa.” Marie stod som förtrollad och upprepade mammans ord för sig själv: ”Allt går att lösa. Allt går att lösa. Jösses, ja ... Allt går att lösa!” – Det här budskapet slog rot i min själ och sedan dess har den varit den starkaste drivkraften i mitt liv, säger hon. Den har hjälpt mig på så många sätt, bland annat att lämna en osund relation. Den har hjälpt mig att få högskolestipendier och bli antagen på kurser jag velat gå, trots krav på förkunskaper och väntelistor. STUDIER VISAR ATT optimism

kan öka vår livslängd med nästan åtta år, liksom hjälpa oss att bättre hantera stress och återhämta oss snabbare efter sjukdom och olyckshändelser. Dessutom tycks ett optimistiskt sinnelag påverka vår arbetsförmåga och framgång på jobbet.


Min definition av optimism är förmågan att se saker som de är, föreställa sig dem ännu bättre och sedan ta steg för att för att leva den visionen. Man kan lära sig att vara optimistisk, säger Marie. Forskning har visat att hjärnan är anpassningsbar, som en muskel kan den trä­ nas att bli starkare. Studier i neurovetenskap visar att med träning kan vår hjärna tänka på nya sätt, vilket innebär att ja, vem som helst kan bli en optimist. – Optimism är exakt vad som behövs för att göra värl­ den bättre. Individuellt och kollektivt ställs vi inför hän­ delser och utmaningar som inte längre kan ignoreras. Politiska, sociala, miljömäs­ siga och ekonomiska krafter ställer livet som vi känner det på sin spets och leder till lidande över hela jorden. MARIE FORLEO HAR gjort

optimismen till hörnsten i sin livshållning och det sätt hon driver sina företag. Hennes definition av opti­ mism är förmågan att se saker som de är, föreställa sig dem ännu bättre och sedan ta steg för att för att leva den visionen. – Ingen betydande föränd­ ring kan hända i världen om vi inte har modet att förändra oss själva. För att förändra oss själva måste vi först tro att vi kan det och det är exakt vad ”allt går att lösa”-budskapet handlar om.

Free • nr 3

| 15 |

maj–juni • 2020


kan vem som helst kan använda för att förändra sitt liv. Den är universell och gränslös att tillämpa, förklarar Marie. – Den här tre-ordsfrasen är den starkaste drivkraften i mitt liv. Jag använder den fortfarande varje dag. UTTRYCKET ALLT GÅR att

ALLT GÅR ATT LÖSA-MANTRAT FINNS INNERST INNE Du föddes med en medfödd kraft att skapa förändring, både i ditt liv och i andras liv. Den här kraften finns inte utanför dig själv och är inte något du kan köpa eller låna. Du har redan den inom dig. Allt går att lösa-filosofin har tre regler: 1. Alla problem går att lösa (eller alla drömmar går att förverkliga). 2. Om ett problem inte går att lösa så är det egentligen inte ett problem – det är ett av livets faktum eller naturlagar (till exempel döden eller tyngdkraften). 3. Du kanske inte bryr dig tillräckligt mycket för att lösa ett visst problem eller uppnå en särskild dröm. Det är okej. Hitta ett annat problem eller en annan dröm som tänder en flammande eld i ditt hjärta och gå tillbaka till nr 1. Du kan använda allt går att lösa-budskapet för att:

Uppnå stora livsmål som att komma in på en utbildning, starta ett företag, söka nytt jobb eller omvandla en relation. Använd filosofin för att lära dig ett nytt språk, bli en bättre förälder eller en bra och engagerad ledare i en organisation.

Komma till rätta med kronisk stress, ilska, depression, beroende, ångest och känslor av skuld.

• Skapa positiv förändring i din närhet, i familjen, för andra på jobbet, i ditt team och samhälle.

REDAN SOM BARN var alltså

tanken på ”allt går att lösa” anledningen till att Marie Forleo fortsatte att söka till olika idrotts- och cheerleadinglag, trots att hon blev nobbad flera år i rad. – Den har hjälpt mig att få alla jobb jag sökt, från jobb som bartender på Manhattans mest hippa restauranger, till att handla med aktier på New York-börsen, producera och koreografera på MTV och bli en av världens första elitdansare för Nike, trots att jag inte har någon formell dansutbildning. Frasen och livsfilosofin gav Marie modet att starta företag som tjugotreåring och bygga upp en utbildnings- och medieverksamhet från grunden. – Jag berättar inte det här för att skryta, utan för att jag är så genuint övertygad om att allt verkligen går att lösa och genomföra. Marie är förvissad om att hennes uppdrag är att hjälpa så många människor hon kan under sin livstid. Hennes hopp är att ”Allt går att lösa” kommer att inspirera många människor att gå vidare och att skapa sina drömmars liv. – Allt går att lösa-budskapet är det enda jag vet som kan göra skillnad, säger hon och lägger handen över sitt hjärta. Frasen ”allt går att lösa”

Free • nr 3

| 16 |

lösa är inte bara en motiverande fras, utan en praktisk, handlingskraftig disciplin, säger hon. –¬ När man uttalar frasen högt växlar din hjärna omedelbart om till lösningsläge. Ju mer du upprepar frasen, desto snabbare tränar du din hjärna att tänka mer innovativt och kreativt. Upprepning är en nyckelprincip i neuroplasticitet. Boken är fylld med pragmatiska strategier och enkla steg och de flesta har sin grund inom neurovetenskap, beteendevetenskap och vanligt sunt förnuft. Optimism betyder inte att man duckar för livets olika utmaningar, tycker hon. – Många fnyser åt optimism helt enkelt för att de missförstår det. Optimism kräver mod, kreativitet och hårt arbete. Ärligt talat är det lättare att vara en cyniker. Men utveckling sker bara när du tar fullt ansvar för dina egna upplevelser och verkar för att göra tillvaron lite bättre varje dag. FORSKNING VISAR ATT po-

sitiva sociala band påverkar vår hälsa, hur lyckliga vi känner oss och våra prestationer. – Människor med starka sociala band har färre problem med ångest och depressioner. De har även större självförtroende och är mer empatiska, mer tillitsfulla och samarbetsvilliga, vilket gör att andra i sin tur känner mer förtroende för en och vill samarbeta. Det omvända

maj–juni • 2020

gäller också. En banbrytande studie har visat att en brist på sociala band är skadligare för hälsan än rökning, fetma och högt blodtryck. Faktum är att ensamhet är lika dödligt som att röka femton cigaretter om dagen. STYRKAN I DINA sociala nätverk är något du kan kontrollera, betonar hon. Precis som med allt annat går det att hitta lösningar. – Eftersom omgivningen har ett enormt inflytande på hur vi tänker, känner och beter oss. Över tid kan omgivningen leda fram till eller stoppa ens framgång. Därför är det väldigt viktigt att man tar befälet och aktivt väljer sin omgivning. – Det handlar om de männi­­ skor du vill tillbringa din tid med, med syfte och omsorg. Målet är att skapa ett lösningsfokuserat kraftfält, ett ständigt växande ekosystem fyllt av omtänksamma och vänliga människor. Ett fält där du och alla känner sig älskade och respekterade för den man är. DEN GYLLENE RELATIONSREGELN

Oavsett om det handlar om vänner, kollegor eller närstående ska du komma ihåg den här gyllene relationsregeln: Ge det du längtar efter till andra. Om du längtar efter mer stöd, ge stöd åt andra. Om du längtar efter mer uppskattning, ge uppskattning åt andra. Om du längtar efter mer kärlek och acceptans, ge kärlek och acceptans åt andra. Om du längtar efter erkännande, ge erkännande åt andra. Om du längtar efter att bli hyllad, hylla andra. Om du längtar efter mer förståelse, ge förståelse åt andra.


Övning! FRÅN INSIKT TILL HANDLING NÄR DU UPPLEVER någon

form av brist eller att du ”be­ höver” något i livet, är det exakt då du ska vända dig om och ge detta till någon annan. Det fungerar emel­ lertid inte i manipulativt syfte. Du kan inte ge med en förväntan om att få något tillbaka, för då är det inte längre en gåva utan ett krav. Inse istället att du genast får tillbaka det du ger fritt, utan krav. Vad du än ger till någon annan kommer du att få uppleva själv. I slutänden avgörs inte måttet på våra liv genom det vi uppnår för oss själva, utan av det vi delar med oss av, det vi ger och bidrar med till andra. Gör vad du kan för att placera dig själv i en miljö där tonvikten ligger på att bidra, inte på att klaga; på att ge, inte på att ta för sig, och på att hjälpa till, inte på självupptagenhet. HUR VET MAN vad som är skillnaden på en rädsla att ta på allvar och intuitionen? – Jag lever mitt liv och driver mitt företag genom att lita på min intuition. Den har aldrig styrt mig i fel riktning. När jag får den där magkänslan är det av en god anledning. Om Marie har känt sig förvirrad eller osäker i en si­ tuation och inte omedelbart vet om det är en normal, hälsosam, vägledande eller

en intuitiv känsla som säger åt henne att springa åt and­ ra hållet, brukar hon alltid hitta svaret genom att göra en subtil, inre avstämning. – Den tar bara några sekunder och ger alltid ett tydligt svar. Varje gång. Häng med! SÅ HÄR FUNGERAR DET:

Sätt eller ställ dig bekvämt. Blunda. Ta några djupa andetag (minst tre) och låt ditt medvetande lugna sig. Var närvarande i kroppen. Ställ dig sedan följande fråga och lägg noga märke till kroppens omedelbara, ej viljestyrda inre reaktion: – Om jag säger ja till det här, får det mig att känna mig öppen och mottaglig el­ ler sluten och begränsad? Med andra ord, när du föreställer dig att du går vidare med en möjlighet, vad händer i din kropp nanose­ kunden efter att du ställt dig den här frågan? Känner du öppenhet och en känsla av att röra dig framåt, en lätthet i hjärtat? Glädje och upprymdhet? Eller får du en omedelbar känsla av bävan? Känns ditt hjärta tyngre? Märker du att bröstet dras ihop eller känner du ett illamående i magen? Finns det något subtilt inom dig som drar sig tillbaka, sluter sig och säger nej på ett energimäs­ sigt plan, även om det inte

Vinn!

verkar logiskt att tacka nej? Lägg märke till det första du känner eller slänger ur dig, även om det överraskar dig. I BOKEN GER Marie Forleo plats för övningar som tar insikter till en ny nivå och omvandlar dem till handling. – Anledningen är att insikter utan handling är värdelösa. Handling är den enda vägen till förändring. Har du några speciella övningar eller verktyg som du förespråkar? – Det finns massor av bra verktyg där ute. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är unika när det gäller vår inlärningsstil, en del är visuella, andra mer kinestetiska och några mer lyssnande. Men alla kan dra nytta av detta: att skriva ner sina viktigaste mål. Varför? Eftersom forskning visar att det är 42 procent större san­ nolikhet att nå sina mål om man bara skriver ner dem. Boken har jag laddat med ”Från insikt till handling”utmaningar. – Gör du det jobbet och faktiskt tar dig tid och skri­ va ut dina svar, kommer ditt liv att förändras radikalt. VILKET ÄR DET bästa råd du

själv någonsin fått? – Att mitt hjärta är det starkaste jag har inom mig. Att alltid leda med hjärtat, avslutar hon.

Plus mer

Free lottar ut 3 exemplar av boken ”Allt går att lösa”, i samarbete med Soulfoods. Gå in på free.se och klicka på ”Free utlottning”. Skriv gärna några rader om varför du är nyfiken på boken.

www.marieforleo.com ”Allt går att lösa”, Marie Forleo (Soulfoods, 2020).

Free • nr 3

| 17 |

maj–juni • 2020

1. Vad hindrar dig från att satsa på din största dröm eller längtan? Fråga dig själv om det som oroar dig idag fortfarande kommer att oroa dig om tjugo, fyrtio eller sextio år. Kommer den oron fortfarande att spela någon roll? 2. Föreställ dig att döden är nära förestående. Avsluta följande mening minst tjugo gånger (eller fler om det behövs). Tänk inte för mycket. Fortsätt bara att skriva.

Jag önskar att jag hade ... Jag önskar att jag hade ... Jag önskar att jag hade ... 3. Om du var helt och fullt övertygad om att allt verkligen går att lösa, vad skulle du göra nu? Vad skulle du skapa, förändra, läka eller övervinna? Vem skulle du bli? 4. Gör den här sista övningen för hand. Ta fram en anteckningsbok. Stäng av alla inkommande meddelanden på din mobil och dator. Sätt dig på en plats där du kan vara ostörd. Tänd ett ljus om det skapar en stillsam och kontemplativ stämning. Sätt ett larm på femton minuter. Du ska nu göra en övning som går ut på att skriva utan att tänka. Det är ett bra sätt att få ditt intuitiva jag att kommunicera med dig. Ditt framtida jag (som är en hundraåring) ska skriva ett brev till ditt nuvarande jag. Innan du börjar ska du upprepa följande påstående tre gånger: ”Jag kommer nu att ta emot information från en högre källa som vill mitt absoluta bästa.” Skriv ett brev från ditt framtida jag till ditt nuvarande jag som börjar så här.

Hej [ditt förnamn], Jag vill gärna att du ska veta att ... Låt din hand röra sig automatiskt. Tänk på att du bjuder in ditt hundraåriga jag till att dela sin visdom med ditt nuvarande jag. Fortsätt att skriva, även om det bara är struntprat. Gör ditt bästa för att inte döma, ändra eller ens tänka medvetet. Skriv vad som än kommer fram och strunta i grammatik, stavning och skiljetecken. Fortsätt att skriva så. Om du fastnar kan du börja på ny rad och prova att använda de här fraserna:

Jag vill gärna att du släpper taget om ... Jag vill gärna att du börjar ... Jag vill gärna att du kommer ihåg ... Det är bara du som ska läsa det här. Fortsätt att skriva tills larmet ljuder efter femton minuter. Den här övningen ger dig tillgång till djupa sanningar som du redan har inom dig, men som du troligtvis inte lever efter eller praktiserar konsekvent, ännu. Lägg undan det du skrivit i minst en timme innan du läser det.


Beställ senaste katalogen GRATIS!

www.tarotshop.se Telefon: 08-440 76 72

249:The Starseed Oracle 9781788172882

2020

www.tarotshop.se

199:Work Your Light Oracle 9781781809952

299:Mystical Shaman Oracle 9781401952501

169:-

29 - NUDITY

25 - MOUNTAIN

249:36 - FALLING

Goddess Power Oracle 9781401959340

Dream Interpretations Oracle 9788865276730

Priserna gäller från maj 2020 tillsvidare, så länge lagret räcker och med reservation för prisändringar.


www.tarotshop.se Fler än 1000 olika lekar i lager l Låga priser och snabb leverans Många bilder på korten som gör det enklare att välja rätt kortlek

PAKET: Boken Tarot + leken Rider Waite (pocket) 89913WP

229:-

249:-

299:Thoth tarot 9789187512483

159:-

XVII  the STAR Wizards Tarot 9780738760285

II  the HIGH PRIESTESS

Sexual Magic: Mini Tarot 9788865276549BEHANDLINGAR

Ljusets Kraft och Harmoni

Välkommen till

· Medial vägledning · Coachande samtal · Meditationscirklar · Trumresor · Healing · Regression/Tidigare liv

Guiden för alternativa behandlingar i Sverige Hitta din alternativterapeut och behandling

Ljusets Kraft och Harmoni Tünde Hansen

Anslut din verksamhet! www.7999.se är en oberoende informationssida inom alternativmedicin

Ljusstjärna

Massagebehandlingar, Reconnective Healing®,StjärnKod-Healing, Medium-medial och andlig vägledning, tidigare liv-regression, Antrologi-läran om själen, kursverksamhet m.m.

Linda, mottagning i Skövde Tidsbokning: 0760-776 964 Betallinje: 0939-114 70 38

Påarp, Helsingborg · tunde@ljusetskraft.se · www.ljusetskraft.se

Personlig utveckling vid hav & natur Gårdssemestra hos oss på Öland! Jag finns här för dig året om. Även via zoom & telefon. Taktilterapi · Djupgående Samtalsterapi Regressionsterapi · Regndroppsmassage

(15.90 kr/min)

Mer information & behandlingsmeny

www.ljusstjarna.se

www.asanyvell.se · 073-685 19 02

On-line session

Svenska

Homeopatkliniken

Annette Wendin

Liv & Naturlig hälsa

Rikedomscoach & Theta Healer Har Du blockeringar som hindrar Dig att leva det liv Du vill leva? Som hindrar Dig från att stå i Din fulla kraft? Bär Du på fobier, trauman eller gamla sanningar som inte längre gagnar Dig? Finns det agg eller minnen från tidigare liv som håller Dig fast i låg energi? Är Du rädd för att bli för kraftfull? Då kan jag hjälpa Dig att bli fri och få ett rikare liv. Ofta behövs bara en behandling. Första gången? Boka 90 min. Tider hittar du på Boka Direkt. Sök på Rikedomscoachen.

Läk naturligt med Homeopati Lider du av: • Stress eller Ångest • Allergier eller eksem • Sömnproblem • Klimakteriebesvär • Mage-tarmbesvär • Eller vill få igång immunförsvaret? Vi finns på bokadirekt med möjlighet att betala med klarna. Vi gör behandlingar över telefonen. Behandlingar och kurser i Homeopati och Frekvensterapi.

0703-230 366

annette@inin.se

Yvonne Nyman Sand • info@svenskahomeopatikliniken.se Boka tid: www.svenskahomeopatkliniken.se Free • nr 3

| 21 |

maj–juni • 2020


KURSER • UTBILDNINGAR

Vill du bli

ANDNINGSPEDAGOG? Sofia Sjöblom • Rani Spets Edgren • Bo Wahlström

Ny utbildning på Rasbo kursgård utanför Uppsala

Start 2 oktober 2020 Kontakta oss för information och prospekt!

ANDNINGSPEDAGOGIK FÖR HÄLSA, MEDVETENHET & LIVSKVALITET

info@inspiraktiva.se www.inspiraktiva.se

Prenumerera! Och få tidningen hem i brevlådan

• Bildtolkning • Bildanalys • Symboltolkning • Färgernas betydelse • Egenterapier

www.free.se

Levande Föda Living Food

Sedan 1988

• Mindfulness • Etik och moral • Intervjuteknik • Ansvar och tystnadsplikt • Marknadsföring m.m.

Den här bilden berättar om en kreativ (orange) person som är på en längre resa och har huset med sig.

Levande Föda Skeppsgården AB å Kom p år v i kurs erade ov nyren gård! kurs

1-årig utbildning till diplomerad bildtolkare Start 23–28 augusti 2020 samt februari 2021

Ge dig själv eller en vän en gåva Du får 6 nummer av Free för bara 180 kr. Bankgiro 251-4487. Skriv namn och adress och att betalningen gäller en prenumeration på Free. Du kan även registrera dig på vår webbsida

180:–

Irene Ståhl övertog Bildtolkningscentret (utbild­ ningsdelen) efter Kristina Wennergren våren 2012. Undervisningen sker i Saltsjö­Boo, Nacka. 3 vecko­ block och 2 helger per termin samt distansutbild­ ning/hemarbete mellan blocken.

En utbildning där du utvecklas personligt, kreativt och andligt samt lär dig att som terapeut använda symbolerna för läkning.

Skeppsgården AB

Allt vi målar är symboler som berättar om oss själva. Många berättar om det undermedvetna. Man öppnar en skattkista när man tolkar och arbetar med symbolerna – man läker och befriar. Vissa symboler använder vi mycket som t ex HUSET som berättar om personligheten och kroppen. TRÄDET berättar hur vi har växt i livet. Båtbilden berättar hur vi tar oss fram i känslorna och i livet o s v. Färger är också viktiga symboler.

Välkommen till Skeppsgården för kurser om levande föda enligt Ann Wigmore’s program, som påverkar din hälsa på ett radikalt sätt. Levande föda renar, slipar och öppnar alla dina sinnen. Njut av tystnaden i vackra Tjust skärgård och lär av utbildningschef Anita Svensson som har 38 års erfarenhet av Levande Föda och är upplärd direkt av grundaren Ann Wigmore. Med denna effektiva livsstil återställs och repareras snabbt kroppens funktioner. Vi är det enda auktoriserade Levande Föda Institutet i Europa.

Bildtolkningscentret Irene Ståhl AB Norrholmsvägen 86 132 31 Saltsjö-Boo 073-680 91 96 trollslandanflyger@yahoo.se www.bildtolkningscentret.se

Besök oss gärna på

www.livingfood.nu

Skeppsgården, Valdemarsvik · 0493-414 25 · mail@livingfood.nu Free • nr 3

| 22 |

maj–juni • 2020


KURSER • UTBILDNINGAR

Arbetsmiljö & Personlig utveckling

Greenleaves Andersson

Distanskurs 4–6 månader

Drömterapeut · Spirituell healer Medium · Djurkommunikatör

halsavalmaende.addwisdom.se Arbetsmiljö · Beteende Bemötande · Personlig utveckling För privatpersoner och företag

· Kurser · Föreläsningar · Gruppseanser Hjärtat´s Livsharmoni · Urshult · Växjö

Kursledare: Kristina Blomstrand

www.greenleaves.se · 0735-890 854

070-256 56 51 info.halsavalmaende@gmail.com www.halsavalmaende.se halsa.valmaende.1

Personlig rekreation och utveckling i anrik miljö från 1500-talet Hos oss blir du ompysslad till kropp och själ via ∙ TIBETANSK FACE-LIFT MASSAGE ∙ AROMATERAPI ∙ TIDIGARE-LIV-REGRESSIONER ∙ LIVET-MELLAN-LIVEN-REGRESSIONER ∙ HOROSKOPSTOLKNINGAR ∙ SPIRITUELLT COACHANDE SAMTAL Vi erbjuder Dig dessutom ett naturnära boende och näringsrik mat lagad från grunden. Läs mer på vår hemsida www.soulandfood.se

Öka din energimedvetenhet!

Du ÄR vad du längtar efter.

· Energiterapibehandlingar · Helgkurser i energiterapi · Holistisk energiterapeututbildning Zen Coaching förenar en djupgående inre resa med verktyg för manifestation och ledarskap. MODUL 1: Zen-sättet att coacha 31 maj-5 juni 2020 på Ängsbacka MODUL 2: Djupt helande och transformation 8-13 september 2020 på Kärlingesund MODUL 3: Att relatera från hjärtat 1-6 december 2020 på Kärlingesund MODUL 4: Att agera från varandet 6-11 april 2021 på Kärlingesund

Vill du öka din energimedvetenhet och lära dig mer om dig själv och ditt energisystem läs mer på

www.energiterapeuterna.se

Nästa utbildning startar 31 maj–5 juni,

Framtidens medicin kommer att handla om att höja sin frekvens!

2020 på Ängsbacka.

Mer information och anmälan på zen-coaching.com

Anmälan och mer information:

0735-46 00 19 eller ulrica@energiterapeuterna.se

Du kan gå modul 1 och sedan bestämma dig för om du vill fortsätta hela utbildningen

www.energiterapeuterna.se

Free • nr 3

| 23 |

maj–juni • 2020


Ayurveda är en flertusenårig österländsk läkekonst som idag praktiseras över hela världen. Målet är att få hela människan, – kropp, psyke och ande – i balans. För att få uppleva helheten så har vi har bland annat besökt Siddhalepa Ayurveda Health Resort som ligger­ vid en tropisk strand, under höga palmer på Sri Lankas sydvästkust. Här behandlas kropp och själ långt ifrån vardagens stress och brus. Text Eva Brenckert Foto Eva Brenckert, Helen Rydberg Bild yurakrasil Sofia Zhuravetc (shutterstock.com), Pressbild

Ayurveda för kropp& själ

Free • nr 3

| 24 |

maj–juni • 2020


E

n tunn stråle örtdoftande, het olja landar i min korsrygg innan vana händer masserar in den i huden. Det svaga rasslet av palmblad mot taket, ljust fågelkvitter och en liten flämtning från lågan som håller oljorna heta är det enda som hörs. Jag befinner mig på Siddhalepa Ayurveda Health Resort i Wadduwa, några mil söder om Sri Lankas huvudstad Colombo.

ALLT PÅ SIDDHALEPA ­AYURVEDA HEALTH RESORT

är vackert, in i minsta detalj. Gångarna är välkrattade, det är minimalt med räta vinklar och i trädgården med cirka fyrahundra ayurvediska örter syns inte ett ogräs. Var man än är syns färska blommor i vaser, blommor som flyter i betongkar i exakta mönster, blommor som växer i rabatterna och varje kväll ligger det en färsk blomma på örngottet. Hela resorten är avskild från stranden endast med ett tunt handgjort staket. Inga störande trafikljud når in på området, inga försäljare springer efter en på stranden. – Allt här är gjort för att hjälpa gästerna att slappna av, skönhet och närheten till naturen hjälper till. Avslappning är en viktig del i behandlingen, säger ayurvedaläkaren dr Arunakanthi. JAG SITTER PÅ dr Arunakan-

EFTER KONSULTATIONEN är

det dags för de första behandlingarna. En ung kvinna, Ananda, eskorterar mig genom kvinnornas behandlingsavdelning fram till vårt rum. Även detta är vackert i enkel stil med samma höga takhöjd som resten av byggnaderna, färska blommor och en liten låga som brinner under skålar med oljor. Jag har blivit ordinerad helkroppsmassage inklusive huvud, nacke och något speciellt i korsryggen. Först får jag sitta upp och Ananda droppar mycket het olja högst upp på huvudet. Under hela behandlingen används rikligt med heta oljor som doftar av för mig okända örtblandningar. När hela kroppen är rejält inknådad och jag befinner mig i ett långsamt behagligt tillstånd får jag klä på mig en grön bomullskimono innan jag förs till ett litet rum med ångbad. Där stoppar jag in huvudet under några gröna bomullsdukar och andas in ångor från ett kärl med sjudande vatten fullt med örter. AVSLUTNINGSVIS LEDS jag till en fåtölj utomhus under tak. Där blir det fotbad i hett vatten med stora gröna blad som Ananda rullar runt mina knän och smalben. Allt som hörs är kråkornas tjatter och cikadornas sång. Inte den minsta vind rör löven på grenarna som hänger ner över gångstigen. Hela behandlingen tog cirka två och en halv timme. Lite senare när jag är på väg till vårt rum möter jag andra gäster som hasar omkring iförda gröna kimonos, flipflop och med håret glansigt av olja.

Free • nr 3

KOSTEN ÄR EN VIKTIG DEL

i en ayurvedisk behandling. All mat serveras i en rymlig öppen matsal på pålar några meter från stranden. En fantastisk ayurvedisk buffé med mängder av olika curryrätter i lergrytor, grönsaksrätter och desserter är uppdukad tre gånger om dagen och alla får just det örtteet och de maträtter man är ordinerad. Det skymmer när jag och fotografen går till matsalen första dagen. Den är långt ifrån full och vi väljer ett bord med havsutsikt. Vi har med oss var sitt papper där det står precis vad vi bör äta och vad vi ska undvika i matväg. Under två månader bör jag undvika mjölkprodukter, vissa frukter, starka kryddor och socker. I mina tidigare möten med ayurveda har jag blivit ordinerad mängder av fet mjölk med kryddor och örter i. Traditionerna skiljer sig åt. På Sri Lanka är det enkelt att undvika mjölkprodukter eftersom de inte används i matlagningen. Man kan äta det mesta ändå.

Det här är ayurveda Ayurveda betyder kunskap om livet. Ordet härstammar från orden ayus och veda på sanskrit, som betyder liv och kunskap. Det är en holistisk läkekonst, vilket innebär att man ser till helheten när man ska bota en människa från en specifik åkomma. Ayurveda handlar om kunskap om hur man botar sjukdomar, men även om hur man behåller sin hälsa.

”Allt här är gjort för att hjälpa gästerna att slappna av – skönhet och närheten till naturen hjälper till.” STARKT KRYDDAD MAT är lätt

att hoppa över på resorten men däremot inte på resten av ön. Den lankesiska mattraditionen innehåller mycket chili. Varje restaurang har sin egen hemgjorda variant. Svårare blev det att försöka avstå från bufféns alla fantastiska desserter som till exempel passionsfruktskräm och mangocake. Min självdisciplin hade lite kvar att önska på det området. Vad gäller kaffe så tyckte dr Arunakanthi att jag kunde dricka en kopp om dagen om jag ville och njuta av den. Hon me-

this rum och ska precis få min första konsultation. Hon ställer frågor om allt från min sömn, mina toalettvanor, rökning, vad jag äter till hur min familj ser ut. Hon känner på min puls och tittar på min tunga. Konsultationen tar en dryg timme. Hela tiden anteckningar hon. Till sist får jag ett papper med mina kostrekommendationer och några små påsar med örter.

– En ayurvedabehandling är en behandling av hela människan, så passa på att vila, sov ordentligt och ät regelbundet när du är här, säger dr Arunakanthi.

| 25 |

maj–juni • 2020


nade att vi i väst ofta har druckit kaffe i generationer och våra kroppar och system är vana vid det. Mörkret lägger sig medan vi äter och när vi är klara är himlen svart förutom en liggande månskärva och mängder med stjärnor. Jag somnar direkt när vi släcker lamporna på kvällen. VID SOLUPPGÅNGEN och solnedgången finns en yogalärare på plats vid poolen och det är bara att komma och vara med när man har lust. Jag har satt klockan på strax före sex. Det är fortfarande mörkt när jag går de få stegen till poolen. Vi sprider ut yogamattorna som en solfjäder runt läraren. Medan solen går upp över havet och strilar ner ljus genom de höga lövträden möter vi dagen med långsamma yogarörelser. Inom ayurveda rekommenderas regelbunden yoga och meditation. – Du kan börja meditera fem

minuter om dagen, försök att inte tänka på något särskilt. Om det hjälper kan du fokusera på andetagen när de går genom näsan. Hur känns det? Är luften varmare när den går in än ut, eller är det tvärtom? Eller så kan du räkna andetagen, det är också en hjälp till att hålla fokus, säger dr Arunakanthi. Hon berättar, med viss stolthet i rösten, att hon själv går upp vid tretiden varje morgon och mediterar en timme innan barnen vaknar. VID LUNCHTID HAR JAG bokat

ett möte med mr Ushan som är Siddhalepas marknadschef. Vi sitter under tak precis vid trädgården och pratar. Mr Ushan pekar på en liten grönbladig växt bredvid min stol och säger: – Den där är bra att använda bladen på om man har mycket hetta i kroppen. Det finns örter för fukt, kyla och olika typer

av obalanser. Inom ayurveda använder vi örter och kosten för att balansera kroppen. SIDDHALEPA AYURVEDA är en

av de äldsta och mest kända ayurvedatraditionerna på Sri Lanka. De har egna odlingar och fabriker som tillverkar ett stort antal ayurvediska produkter. Siddhalepakoncernen driver

även ett ayurvediskt sjukhus och flera spa i Sri Lanka, Tyskland, Tjeckien och Slovakien. På retreaten där jag befinner mig finns en liten butik med allt från renande teer till Siddhalepa Balm som finns i de flesta lankesiska hem. Det är en salva som doftar starkt av eucalyptus och lär vara välgörande för insektsbett, huvudvärk och är något

Testa dig själv! Inom ayurveda talar man om elementen jord, vatten, eld, luft och rymd. Man anser att allt består av dessa element. I människan tar sig elementen formen av doshor, kroppstyper. Ayurveda delar in människor i tre doshor. Vi består av alla tre men har enligt ayurveda vissa särdrag som gör att vi är mer av en­ dosha. De tre doshorna är: Vata, pitta och kapha. Vata motsvarar luft och rymd, Pitta motsvarar eld och vatten och Kapha motsvarar vatten och jord. För att få reda på vilken dosha man tillhör kan man göra ett test. Nedan finns ett utdrag ur ett sådant för att du ska kunna få en första vägledning, men för att verkligen få veta vilken kroppstyp man tillhör bör man få en ayurvedisk hälsokonsultation med pulsdiagnostik.

n Vilke är a h dos ? du

Vata

1. Vikt

Tunn, lätt kroppsbyggnad, kan ha svårt att gå upp i vikt.

Ordinär kroppsbyggnad.

Kraftig, tung kroppsbyggnad. Går lätt upp i vikt.

2. Beteende

Snabb, flexibel, många bollar i luf­ ten. Lite rastlös, ständigt i rörelse.

Effektiv, målmedveten, ambitiös, strukturerad, otålig.

Långsam, metodisk, har aldrig bråttom, inte så initiativrik.

3. Mental läggning

Ofta tankspridd, rörligt intellekt med många idéer.

Skarpt intellekt, logisk, analytisk och fokuserad.

Förmåga till överblick, reflekte­ rande, eftertänksam.

4. Känslomässig läggning

Växlar snabbt mellan känslo­ lägen, tendens till oro.

Varm och passionerad, lätt­ irriterad, kan hålla huvudet kallt.

Lugn och stabil, sällan rädd ­eller arg, ibland nedstämd.

5. Beslutsfattande

Ofta beslutsam, även i enkla frågor.

Fattar lätt och snappt beslut, sällan beslutsvånda.

Behöver tid för beslut, sällan beslutsvånda.

6. Dagligt levnadsmönster

Oregelbundna vanor när det gäller mat- och sovtider, ogillar rutiner och vill ha omväxling.

Välorganiserad, planerar sin tid, ibland tidsoptimist.

Vanemänniska, kan fastna i rutiner, söker bekvämlighet.

Free • nr 3

Pitta

| 26 |

maj–juni • 2020

Kapha


som ofta provas i hemmen som första hjälpen vid diverse krämpor. De flesta på Sri Lanka provar först att använda någon ört eller örtcreme när de blir sjuka, innan de söker annan hjälp. Vi kommer in på skillnaden mellan ayurveda och västerländsk medicin. – Inom ayurvedatraditionen söker vi efter orsaken till en obalans för att sedan försöka rätta till den. Vi tittar inte bara på symtomen. EFTER TRE DYGNS AYURVEDALIV reser

vi vidare till Hikkaduwa på Sri Lankas sydvästkust. Här kan man också ta del av ayurvedabehandlingar på olika sätt. Vi bor på Kind and Love Guesthouse där jag känner ägaren Wimal Lokugamhewa sedan 1980-talet. Familjen lever ett traditionellt buddhistiskt liv. Varje morgon går Wimals syster ett varv i trädgården och väljer omsorgsfullt blommor för att lägga på familjens Buddha-altare. Samtidigt går Wimal runt och tänder små ljus. En nära släkting till familjen är ayur­ vedaläkare. Hon kommer när någon gäst vill ha en konsultation. Sedan kan man få den ordinerade behandlingen i en särskild avdelning i ett av familjens tre hus. Om man vill blanda ayurveda med andra upplevelser är detta en perfekt variant. För de gäster som önskar meditera finns möjligheter för detta varje kväll. Wimal undervisar i hur man minskar inre stress genom meditation och den tropiska värmen hjälper oss stressade västerlänningar att snabbt gå ner i varv. Med detta avslutar jag min resa på Sri Lanka med en känsla av lugn i både kropp och själ. HÄR HEMMA kontaktar jag Wimal på telefon och frågar hur han använder meditationen just nu när en pandemi härjar i världen. – Jag börjar som vanligt med att fokusera på andningen. Den går in och ut i våra kroppar i livets alla skiftningar. Att fokusera på något som alltid pågår hjälper oss att väcka en känsla av ödmjukhet och acceptans till hur livet gestaltar sig i och utanför oss. Meditation är extra viktigt just nu, det hjälper oss att bevara lugnet, avslutar Wimal.

www.siddhaleparesort.com www.indika.se www.vedalila.se

Ayurveda på hemmaplan I Sverige finns det idag ett stort antal­ ­företag som erbjuder ayurvediska konsultationer, behandlingar, kurser och produkter. Hos Indika i Stockholm går det att få traditionella ayurvediska behandlingar enligt den ursprungliga traditionen i Sri Lanka. INDIKA DRIVS AV det äkta paret Indika Ishani som är lankesisk ayurvedaläkare och hennes man Chandu Bandara som är panchakarmaterapeut. Hos Indika kan man välja mellan 24 olika behandlingar. Jag som plötsligt fått ont i en käkled har bokat en käkbehandling. Väntrummet är stort och luftigt, barnskratt hörs genom ett draperi bakom en disk, en gigantisk Buddhabild pryder en av väggarna, blommor i vaser och en bokhylla med fotografier. Chandu tar emot mig och jag får gå in i ett härligt varmt behandlingsrum, även underlaget på bänken är varmt. Han masserar nacke och halsmuskler och hela ansiktet, särskilt mycket runt och på käkledsmusklerna som visar sig vara väldigt ömma. Sedan sätter han på sig ett par handskar och masserar käkmusklerna även inne i munnen. Det gör ont, men känns ändå bra. – Musklerna kring käken är så spända på ena sidan att käkleden har dragits sidledes. Det är därför du har ont och den hoppar ur led, förklarar Chandu. Han visar några stretchövningar som han rekommenderar mig att göra varje morgon. Han tror att jag har stora möjligheter att bli helt bra i käkleden. Det gläder mig eftersom tandläkaren sagt att det inte finns något att göra och att jag ska undvika att röra käkleden. När jag går därifrån är käken rörligare och gör mindre ont än på länge. CHANDU OCH INDIKA ÄR båda födda och uppväxta på Sri Lanka. Chandus pappa var ayurvedisk läkare och specialiserad på att hjälpa sjuka och skadade djur. Indikas farfar var också han ayurvedisk läkare. Indika har varit med och blandat örter i oljor sedan hon var barn. – Istället för att leka affär lekte vi att vi gjorde medicin, berättar hon när vi ses en morgon för att prata. Till Indika kan man komma antingen för

Free • nr 3

| 27 |

maj–juni • 2020

att man behöver en akutbehandling eller för att man har någon form av obalans som man vill rätta till. – Inom traditionell ayurveda börjar man med en konsultation där man tar reda på vilken kroppstyp personen är. Utifrån det bestämmer man sedan en behandling. Inom ayurveda behandlar man hela människan, så patienten får även kostråd och andra råd i vardagen med sig. Sömnen är viktig och för vissa kroppstyper är rutiner nödvändiga för att hålla en balans. INDIKA FÖRKLARAR att alla människor föds med en prakriti, en grundkonstitution. Senare i livet när man är i obalans kan det se ut som om man har en annan kroppstyp än den ursprungliga. – Då är det en tidsprakriti. Man ska alltid behandla den ursprungliga kroppstypen, då balanserar man alla samtidigt. Det är viktigt, annars behandlar man bara symtomen. Ayurveda är ingen quick fix. Det handlar ofta om att ändra livsstil om man vill uppnå bestående resultat. – Ayurveda betyder kunskap om livet. Det handlar om hela livet, inte bara en månad eller en period. Det gäller att hitta den rätta kosten, vilka kryddor man ska äta, göra yoga och meditation regelbundet, se till att sova tillräckligt för att uppehålla en balans och förstås försöka att inte stressa, säger Chandu. BÅDE CHANDU OCH INDIKA återvänder ofta till kostens betydelse inom ayurveda. – Köket är ditt apotek. Kryddorna balanserar din kropp, chili är till exempel fettförbrännande och på Sri Lanka använder man mycket gurkmeja som är inflammationshämmande, säger Indika. Nu undrar jag avslutningsvis vilka örter oljorna som används i behandlingarna innehåller. Men det är en yrkeshemlighet och konsten att blanda oljor och örter är något som tar flera år att lära sig.KURSER • UTBILDNINGAR

Vill du lära dig mediumskap och healing i modern tid?

Varmt välkommen på kurs!

Sofia Oceania heter jag och utbildar och föreläser regelbundet inom medialitet och andlighet. Hos mig kan du slipa på dina mediala färdigheter och väcka mystikern inom dig.

• Retreat på Omberg med Gunilla & Madde i juli. Vi besöker spännande kraftplatser.

Sitter du på existentiella frågor som behöver svar? Känner du att du sitter fast? Vill du få en större energimedvetenhet?

• Medial Utvecklingskurs i 4 delar.

På mina utbildningar hjälper jag dig att förstå dig själv, se dina styrkor och vad du kan arbeta vidare med. Jag har unika metoder och verktyg som du kan tillgå för att växa mentalt, själsligt och andligt.

Esoteriskt mediumskap – ”Den nya tidens medium”

• Stjärnenergikurs.

Vi tar kontakt med vår hemplanet och har en helg med fokus på bara universum och ditt ursprung ifrån stjärnorna.

I mina mediumskapsutbildningar har jag skapat en unik portfölj i form av delblock där du väljer själv vilken inriktning och nivå som passar dig bäst.

För mer info:

Kommande kursdatum 23–24 maj 6–7 jun 27–28 jun 22–23 aug 11–13 sep 26–27 sep 10–11 okt 21–22 nov 5–6 dec 27–28 feb -21 24–25 apr -21

www.madelenewidell.com

Block 1 Energimedvetenhet Reiki Fortsättning Steg II Block 2 Energiavläsning & vår andliga utveckling Block 3 Dimensioner och vårt andliga team Reiki Master Steg III Reiki Grundkurs Steg I Block 4 Andrasidan och platsavläsning Reiki Fortsättning Steg II Block 5 Själsresor och Eteriska kunskapsbiblioteken Block 6 Drömtydning och Energimålning Block 7 Workshop för Certifiering

FENIXKONCEPTET En kurs för kropp, själ och sinne.

Du hittar alla kurser här: www.oceaniaacademy.se Plats – kurser och behandlingar: www.oceaniaspa.se Sofia Oceania

Andlig lärare, Healinglärare, Medium & Inspiratör

För mer information: www.helandeform.se • www.madelenewidell.com

Oceania SPA · Kantarellvägen 5b · 184 34 Åkersberga 070-766 494 42 · sofia@oceaniaacademy.com www.oceaniaacademy.se · www.oceaniaspa.se · www.sofiaoceania.se

Dalarnas Andlig Healingcenter kurser · föredrag · seanser · behandlingar

Min tro är att livet fortsätter efter detta liv, det är det jag försöker bevisa i mitt arbete som medium. Jag är övertygad om att alla har gåvan och möjligheten att ha kontakt med andevärlden. Vi behöver bara bli medvetna om hur.

Väl k omme nt i l l HumanHe al t h

Ay ur v e dakl i ni k e ni L ul e åE navS k andi nav i e nss t ör s t a. HumanHe al t har be t arf örat tdus k abl i me dv e t e nomdi na kr opps f unk t i one roc hdi nas i nne nss amv e r k ans åat tduk an f ör e by ggaohäl s aoc hgörat tduf åre nkr oppi bal ans .

Kur s v e r k s amhe ti S v e r i geoc hNor ge

F ör s tutv arNa i 2019oc hv i f öl j e ruppme dS t e g4–5 r v i kiaugust e g13de n21–26augus t i 2020 Rakk e s t adSt Pågr undavCor onav i r use r bj ude rv i Häl s ok ons ul t at i one r P v i at e l e f on.T i ds bokni ng0920221810e l l e r i nf o@humanhe al t h. s e

· Distans behandlingar · Vägledning via telefon · Andlig healing via telefon

NYHET!

Boka via sms 073-807 66 48 Min nya själ & energi kortlek!

Skapad från mina målade tavlor, med inspiration från andevärlden.

Finns att köpa nu! 330 kr

Re habi l i t e r i ngs r e s or2020t i l l Ke r al ai I ndi e n Al l i nf or mat i onombe handl i ngar , k ur s e r oc hr e s or�nnspåv århe ms i da www. humanhe al t h. s e

Mer information: www.andlig-healing-center.se Anna-Karin Berg • 073-807 66 48 • ak.healingcenter@gmail.com

L ol aS v e de nbäc k Free • nr 3

| 29 |

maj–juni • 2020


KURSER • UTBILDNINGAR

“Join the Spiritual Movement”

Högsta betyg av deltagarna

Miljontals människor har kommit till en kritisk punkt i deras fysiska och andliga utveckling - de är redo att kliva in i en ny livsstil regisserad av själens längtan snarare än de krav som egot ställer. Är du en av dem? Vi bjuder in dig till att bli en viktig del av den andliga och spirituella rörelsen som pågår världen över. Gå helt för egen utveckling eller för att arbeta professionellt!

Bli Diplomerad Soul Manifestation Coach® Är du redo att säga JA till din själ och livet? Denna unika distansutbildning hjälper dig att nå din själ och dess önskan. Start 6 sept 2020 Bli Diplomerad Hyposyntesterapeut® Utbildningen ger dig djup personlig utveckling, medvetenhet om din inre kraftfullhet samt kompetens att hjälpa andra. Start 20 aug 2020 Möjlighet till månadsbetalning • Gratis studentguidelines från Association for Spiritual Integrity • Gratis medlemskap och ansvarsförsäkring i Skandinaviska förbundet Komplemetärmedicin • Mer info på www.loveit.se

Nymånehealing på distans! Natthealing och Måndagshealing thor.midwind.se

Jag har valt att förmedla min distanshealing med hjälp av donationer så att alla ska ha möjlighet att ta emot healing oberoende av sin ekonomiska situation. swish 123 22 32 296 BG 682-7695 Namaste, Thor

Free • nr 3

| 30 |

maj–juni • 2020


fritt val sett • läst • hört TOLKA BILDER – för hemmabruk och pro­ fessionellt terapiarbete Kristina Wennergren Tariso AB. Inbunden, 432 sid. Annons på sid 22.

Redaktionen presenterar böcker, filmer och musik från våra annonsörer.

ATTRAKTIONSLAGEN – TACK! Handboken Gunilla L Werkelin Walwet AB. Spiralbunden, 168 sid. Annons på sid 28.

ÖVERTAGANDET Anette KihlenAntonsen Siljans Måsar. Danskt band, 288 sid. Annons på sid 13.

GRODDAR OCH SKOTT – framtidens mat Jonas Bendroth och Annika Christensen Sproutly. Inbunden, 200 sid. Annons på sid 12.

Groddar – framtidens mat

Lär dig tolka bilder

Attraktionslagen

Spännande fantasyroman

Det tog Kristina Wennergren 20 år att studera, finslipa och vidareut­ veckla den bildtolkningsmetod hon kom i kontakt med i USA i början av 1980-talet. Resultatet är denna bok som tog 8 år att fullborda. En helt ny värld öppnar sig för den som lär sig läsa bilders språk. Boken ger svar på många frågor och innehåller 639 bilder och figurer i färg.

Efter att ha studerat attraktionslagen under flera år har Gunilla författat denna handbok som hon tyckte sakna­ des på marknaden. Boken är uppdelad i olika kapitel som kan användas var för sig, för att lättare hamna i flödet, och leva det liv man önskar. Det finns gott om plats för egna reflektioner och anteckningar. Med teori, exempel och humor guidas du igenom denna lättlästa och lätt förståeliga handbok.

En grupp forskare vill vända utveckling­ en på den fiktiva planeten Utusil, vars befolkning plågas av ett alltmer ökande maktmissbruk från de styrandes sida. De beslutar sig för att utföra en intel­ lektuell revolution eller ett övertagande av planeten. Ett övertagande fyllt av kärlek, ljus och tillit och en förhoppning om en god värld. Berättelsen är i mångt och mycket en beskrivning av den situation som råder på jorden nu.

I den här boken ger Jonas och Annika tips på groddar och skott, som är en riktigt näringstät och lättsmält basföda. De tar upp hela 19 olika sorters frön som lämpar sig för odling av groddar och skott och förklarar detaljerat hur man driver upp dem på bästa sätt. I recept­ samlingen får du lära dig hur man med groddar som bas gör sallader, bröd, biffar, gröt, dressingar och många fler spännande maträtter.

MER INFO www.attraktionslagentack.se

MER INFO www.siljansmasar.com

MER INFO www.sproutly.se

MER INFO www.bildtolkningscentret.nu

SJÄL & ENERGI­ KORTLEK Anna-Karin Berg Dalarnas andlig healingcenter. 40 kort + vägled­ ningshäfte. Annons på sid 29.

Naturmystik, skapande och läkning Mi växer upp i en dysfunktionell miljö i norra Jämtland. I skogen får hon kontakt med naturandar och hon lyssnar på de gamla som sätter saker i ett större sammanhang. SOLMÖJA – EN MYTPOETISK SAGA Maria Richardson. Siljans Måsar. Pocket, 172 sid. Annons på sid 13.

Energigivande kortlek Denna kortlek har kommit till via Anna-Karin Bergs målningar, då hon under målandet har haft en stark, ­andlig närvaro av både änglar och guider. Kortleken är en energi- och själskortlek med energigivande själsliga texter. Korten kan användas till att göra läggningar i vägledning eller genom att ta ett kort för dagen. Låt färgerna och bilderna leda dig i din intuition och känsla. MER INFO www.andlig-healing-center.se

Naturens apotek NYA NATURLÄKAR­ BOKEN – Behandling­ ar och botemedel Raimo Heino Mima förlag. Kartonnage, 232 sid. Annons på sid 11.

Mis hunger efter svar driver henne ut i världen, till ursprungsfolk som förstår naturens intelligens. Hon får kunskap om hur hon kan vara med och ena en värld som behöver mer läkning. I Florens möter hon Leon, en mästare som ser hennes talang och inviger henne i al­ kemi. Tillsammans upptäcker de att guld har en läkande kraft. Allt detta innan hennes helvete börjar ... För att komma tillbaka till den män­ niska hon vill vara, behöver hon gå igenom och omfamna det mörka och möta ensamhetens väsen. Hennes utmaning blir att finna pussel­ bitarna för att börja bygga en ny struktur.

Trött på att vara trött?

MER INFO www.siljansmasar.com

MER INFO www.balansbutiken.se

I boken beskriver Raimo Heino hur hjärt-kärlsjukdomar, led- och muskelvärk, astma och allergi samt klimakteriebesvär uppkommer och hur dessa kan förebyggas och behandlas med hjälp av naturmedicinska meto­ der – kända sedan årtusenden men kompletterade och förfinade tack vare modern forskning och utveckling. MER INFO www.plantamed.se

Free • nr 3

VAD ÄR ENERGI – Energimedvetenhet för alla Annelie Boström Balans förlag. Häftad, 80 sid. Annons på sid 13.

| 31 |

Yogisk Visdom A YOGIC PATH Sahara Rose Ketabi Penguin Random House. 54 kort +128-sidig bok. Annons på sid 18, 51.

maj–juni • 2020

Vi tätar fönster och dörrar för att behålla värmen inne i våra hem. Vi klär på oss när det är kallt ute, för att hålla kylan ifrån oss, men hur gör vi för att behålla vår personliga energi? Annelie gav och gav av sig själv, blev tröttare och tröttare trots att hon tog väl hand om sig själv. Hon hade då ingen koll på hur hon själv kunde ta hand om sin personliga energi och agera Energi­ medvetet, nu vet hon! Snart vet du också.

Denna visionära kortlek som bygger på den urgamla vedatraditionen har skapats för att stimulera den yogiska in­ tuitionen. Varje kort representerar olika aspekter av jaget symboliserade genom heliga figurer och kända begrepp från yoga och ayurveda. Korten ger insikt i nutiden och vägledning för framtiden. De kopplar dig till din inre visdom och stimulerar en djupare förståelse av jaget. MER INFO www.tarotshop.se


Lyckliga pengar för ett

lyckligt liv

Pengar väcker ofta känslor, starka känslor. Vi har i årtusenden sett hur pengar likställts med makt och maktmissbruk, med orättvisor och ofrihet. Så mycket händer energimässigt i världen nu och flera spirituella inspiratörer kliver fram på den offentliga arenan och berättar­ ­vad de upptäckt att pengar egentligen är – en energi som vibrerar av lycka och kärlek. Maria Nylow resonerar om hur var och en kan använda energin för att skapa ett andligt, hållbart och rikt liv. Text Maria Nylow Foto Privat Bild fortuna777, Tim Kats (shutterstock.com)

Free • nr 3

| 32 |

maj–juni • 2020


MARIA NYLOW: Låt energin bli en god känsla som nuddar ditt hjärta med sin fria kraft. Du kommer att bli belönad och kanske förvånad …

Är pengar din vän eller fiende? Handen på hjärtat – vilken personlig relation har du med pengar? Grubblar du sömnlös över obalansen på bankkontot eller lever du i total tillit dag för dag? Känner du skuld över det du har spenderat eller en tacksamhet över allt du kan betala för? Är du arg över din situation eller vill du bli inspirerad att tänka annorlunda? Oavsett så är pengar ett ämne som många undviker att prata om. Om vi måste välja så visar undersökningar att vi hellre berättar om vårt sexliv och pinsamma sjukdomar än om vår egen ekonomi. Vår strutsmentalitet till trots så behöver vi ändå hantera pengar. Du som är andligt medveten och som längtar efter att göra gott kanske behöver ett mer kreativt sätt att tänka.

SÅ VAD KÄNNER DU i djupet av dig själv? Du har kanske läst sönder överflödsboken och vet att du i alla fall teoretiskt ska kunna skapa allt du drömmer om, men när din ekonomiska verklighet inte ser ut som på din visionstavla kan tvivlet smyga sig på. Vad kan du göra när allt du vet om attraktionslagen, din magnetiska kraft och din förmåga att fokusera uppenbarligen inte räcker? Bjud in ditt hjärta och din själ i ekvationen! Lägg handen på hjärtat och bjud in en nyfiken tanke om att det kan finnas något mer att upptäcka om pengar, något fundamentalt vackert och spännande ...

Free • nr 3

| 33 |

maj–juni • 2020

Så. Vad kan pengar vara mer än lyckliga? Jo pengar kan vara kärlek. Inget neutralt och inget ont. Pengar är i sin renaste form en generös och kärleksfull energi från Källan, en gudomlig livskraft vars enda syfte är att hjälpa dig leva ditt allra bästa liv på jorden. Obegränsad, tillgänglig, kommunikativ och tjänande. Pengar som uttrycker gudomlig kärlek. alla hur pengar används som ett maktmedel, hur det skapar orättvisa och konflikter, hur korrupta människor skor sig på andras slit och utsatthet. Vi ser hur snålhet och rädsla stärker tron på att det finns en brist och att det gäller att roffa åt sig. Men allt det hindrar inte att själva energin är god och generös. På samma sätt som medicin kan vara läkande och livräddande kan den skada och missbrukas. På samma sätt som religionen kan vara kärleksfullt stöttande och inkluderande kan den bli fundamentalistisk och starta krig. Varken medicin eller religioner är i sig dåliga – det är människans användning som ställer till det. Visst kan det vara utmanande att se pengar som en gåva från samma källa som den villkorslösa kärleken men ge gärna den tanken en chans en stund. Låt energin bli en god känsla som nuddar ditt hjärta med sin fria kraft. Du kommer att bli belönad och kanske förvånad …

SJÄLVKLART SER VI

SARAH MCCRUM, internationellt erkänd

författare, coach och lärare kommunicerar med och kanaliserar energin pengar. Hennes bok ”Love Money, Money Loves You” indikerar vad det handlar om. Att pengar är kärlek. Hon kopplar ihop pengar med den sortens kärlek som aldrig tar slut, alltid är generös och villig att fylla ditt liv med

OM DU HAR EN komplicerad relation med pengar är du inte ensam. Vi bär alla på karma och barndomens inpräglade minnen runt att ha eller inte ha råd. Familjens lättsinne, orättvisor eller oro smittar barnet som bär inställningen vidare till sina egna barn och partners. Vi har inte råd, slösa inte, det är inte viktigt, sluta tjata, man kan inte få allt här i livet, pengar är bara ett elände, rika är si och fattiga är så … En del lär sina barn att pengar är roten till allt ont i världen eller att det inte räcker till alla så säkrast att förse sig med så mycket som möjligt och sedan gömma undan. Hur många gånger har du svurit eller gråtit över sådant i livet som har med pengar att göra? Hur många gräl har du deltagit i? Som i alla relationer kan det vara bra att definiera vad du känner. Negativa känslor som rädsla, ilska, sorg, frustration, avund, stress och oro eller underbara känslor av längtan, frihet, självständighet och lycka. Hjälper dina känslor dig eller ligger de som stenblock över din livsväg?

DET SPELAR OFTA ingen roll om du definierar dig själv som rik eller fattig – komplicerade känslor för pengar har de flesta oavsett nollor på bankkontot. Japans främste finansiella superguru Ken Honda med över 60 böcker i ryggen och miljoner läsare bryter ny mark med sin bok ”Happy Money”. Han säger att det bara finns två sätt att närma sig pengar – med kärlek eller med rädsla. Han har alltså inte blivit nummer ett genom att prata om investeringsplaner eller räntefonder. Ken Honda har studerat över 12 000 miljonärers känslomässiga relationer till sina förmögenheter. Genom sina intervjuer belyser han begreppet Money EQ, alltså din emotionella intelligens i frågor som rör pengar. Han visar hur din finansiella EQ, din känslokvot, är en spegelbild av vad du tror, tänker och känner om pengar. Ditt undermedvetna fattar löpande ekonomiska beslut utifrån dina djupaste känslor. Enligt Ken Honda behöver du ta emot pengar som en välkommen gäst för att kunna skapa ett välstånd fyllt av Happy Money – lyckliga pengar som du kan älska och som älskar dig tillbaka.


Snabba tips! SÅ KAN DU FÖRBÄTTRA DIN RELATION MED PENGAR Säg aldrig ”Jag har inte råd”! Tacka vid varje transaktion! Tack för pengar in och tack för pengar ut. Gör detta medvetet i några veckor och upptäck vad som händer … Använd kontanter så mycket du kan! Ha alltid några sedlar i plånboken, så stora som du kan avvara. Ta fram dem ibland, känn på energin i dem, försök betala med dem även om du vet att butiken inte tar kontanter. Känn så rik du är när du fingrar på dina sedlar, känn energin som vibrerar i varje sedel, i varje mynt. Släpp taget om det som varit! Om du vill införa t ex en ny syn på vad pengar är behöver du rensa ut gamla värderingar för att ge plats. Jorda dig djupt varje dag och låt jordens energi hjälpa dig att rensa ditt energisystem.

”Bara att upptäcka att pengar varken är något ont eller ens neutralt kan förändra ditt liv.”

Utmana ditt brist-medvetande varje gång det poppar upp och ifrågasätt det. Försök att hålla dina pengar flödande som en motkraft. Personifiera energin pengar. Säg god morgon och god natt till den. Älska den som en vän. Utforska energin och lär känna den. Blunda, andas, kalla på den, förnim en närvaro på ditt eget unika sätt, ta emot kärleken som den kommer med. Prata med pengar som med en vän. Enkelt och utan krusiduller. Berätta vad du skulle vilja ha i ditt liv, vad du skulle älska att uppleva, vad du skulle uppskatta att köpa.

Jag vill bara be dig att älska mig Jag som så många ger glåpord Som många är rädda för Som många avskyr Det enda jag ber dig om Är att älska mig Jag är det du kallar Pengar Jag möter dig just nu För jag vill berätta för dig att jag älskar dig Och jag ber dig att göra vår kärlek ömsesidig Jag är så mycket mer än de papper med siffror och de mynt som har skapats Jag är allt underbart som du önskar Jag är i utbytet mellan människor Jag är i alla finansiella skeden på Jorden Jag är siffrorna Och jag är glädjen i gåvan Genom min kraft, det jag kommer med Kan du göra allt som din själ längtar efter Låt mig få finnas i ditt liv på jorden Låt mig få visa dig vad min kärlek kan betyda Du är älskad Djupt älskad Utdrag ur ett budskap från Pengar augusti 2019 kanaliserat av Maria Nylow

godhet och lycka. Sarah har hjälpt tusentals människor och företag att omfamna energin och ta emot den som en välvillig möjlighet till balans på kontot, lugn i själen och tillit till flödet. Hennes avslappnade förhållningssätt gör det lätt att ta emot pengar som en obegränsad livskraft. Att ta emot är nyckeln i själva kontakten. Att ta emot utan några krav på motprestation. Sarah kämpade med sin egen ekonomi när ord en dag började skrivas åt henne. Med pennan i handen började ord och meningar att formuleras i hennes anteckningsbok. Stilen var inte hennes och innehållet kände hon inte igen. Hon blev totalt överraskad. Trots sin långa erfarenhet av att arbeta med energi var detta något helt nytt. – Jag blev djupt rörd av budskapet och samtidigt chockerad eftersom det både var så kraftfullt och så ljuvt, berättar Sarah. När jag läste det jag skrivit berörde det mitt hjärta så intensivt. Det var så vackert, så rörande och så fullkomligt överraskande. Så mycket kärlek. Det första som energin skrev var ”Jag skulle vilja säga till dig att älska mig”. MENINGARNA I BLOCKET blev en sorts praktiskt andlig lärobok som tar dig direkt in i hjärtat på den kosmiska finansiella energin. Den visar hur den livskraft som skapar allt överflöd fungerar bakom det fysiska vi ser. Sarah får ibland frågor om hur pengar kan vara en god energi när den används till så mycket ont i världen, hur det ens kan finnas fattigdom i världen. Hon säger att det framför allt är okunskap om pengar som skapar konflikter och personliga dilemman.

Free • nr 3

| 34 |

maj–juni • 2020

Och att det finns en rädsla för att mängden pengar inte räcker till för allas behov och önskningar. Hon betonar att det inte finns någon gräns för hur mycket värde vi kan skapa för varandra, hur många idéer och tjänster och uppfinningar vi kan erbjuda eller hur många transaktioner vi kan involvera oss i som fortsätter att skapa i all oändlighet. Pengar är en gränslös energi. – Det främsta skälet till att pengar används på ett skadligt sätt är bristen på utbildning, upplever Sarah. Många som har mycket pengar gör mycket gott men de som gör dåliga saker saknar förståelse för pengars sanna värde och energi och de är ofta alltför fästa vid sina pengar. Min erfarenhet, säger hon, är att de flesta som lär sig att pengar är kärlek, som känner den kärleksfulla generösa energin beröra dem sedan medvetet väljer att investera och använda sina pengar på ett mer positivt sätt. När du känner kärleken är det svårt att vara oberörd. PENGAR BEHÖVS i alla möjliga sorters trans-

aktioner för livet på jorden. Löner, bidrag, donationer, katastrofhjälp, lån, välgörenhet, gåvor, investeringar … är pengar som flödar över jorden till sina mottagare. Du betalar för allt du beställer, för alla tjänster du behöver, för möjligheten att låna, bo, leva och överleva. Du tar emot och du ger tillbaka. Just nu är det detta system vi har på jorden tills vi skapar ett nytt. Energi vill aldrig stagnera och pengar vill flöda in och ut ur ditt liv i en harmonisk ström av upplevelser och uppfyllda önskningar. När vi i hela det mångfacetterade andliga kollektivet lär


förrän alla sagt mantrat tillräckligt många gånger. Det var lite obekvämt och oväntat men ändå vackert. Jag kunde bara leda som jag leddes i tillit och hopp om att någon gång förstå varför. Idag vet jag varför. År 2020 verkar energin vara redo att på bred front leda oss in i en ny förståelse av överflöd, välstånd och balans mellan andlighet och materiellt flöde. Nu är det hjärtats tur att lära mänskligheten hantera pengar med kärlek och respekt. sammanhang är det tabu att ens prata om pengar. Överflöd är ibland okej men pengar. Nja. Oavsett vilken värdegrund din omgivning har så påverkas du. När du vill utvecklas lite i ofas med din kollektiva miljö kan du uppleva ett dilemma och det påverkar hur du värderar dig själv. Dina värderingar, din tro, ditt självvärde bestämmer sedan nivån på det välstånd som du kan tillåta dig att njuta av. Istället för att försöka lura dig själv kan du medvetet förändra det du tror på genom att tänka annorlunda. Och du kan gå före, välja att vara en pionjär och alltid möta pengar med kärlek istället för rädsla. Vår upplevelse av pengar är starkt kopplat till det förflutna både i detta liv och i tidigare liv. Din själ bär så många olika erfarenheter av ägande och att vara ägd, av fattigdom och rikedom. Alla dina erfarenheter har skapat karma och påverkar dina känslor idag inför pengar. Det kan behövas lite tid och mod för att lösa upp känslor av skuld, skam, ilska och rädsla men grundenergin i pengar hjälper dig genom att älska dig. Pengar är en underbar kraft som kan transformera dig och världen med kärlek om vi tillåter den. Din längtan efter finansiell trygghet, välstånd och framgång kommer från exakt samma plats som din längtan efter lycka, kärlek och frihet. En plats djupt inom dig, djupt i ditt hjärta och ditt högre äkta Jag.

I VISSA ANDLIGA

oss använda pengar utan dåligt samvete så att det flödar fritt och kan skapa mer värde för fler på jorden så blir oändliga mängder välstånd resultatet! KAN DU ACCEPTERA att pengar är kärlek? Att den älskar dig villkorslöst och vill bli älskad tillbaka. Bara att upptäcka att pengar varken är något ont eller ens neutralt kan förändra ditt liv. Att acceptera att pengar dessutom är en god energi kan öppna något djupt i ditt hjärta. Jag mötte energin Pengar första gången under en seans som jag höll i Stockholm 2013. Temat var överflöd och en mycket stark och kärleksfull energi kom igenom, lämnade budskap om grundessensen i pengar och fick 60 personer att i kör högt recitera ”Jag älskar pengar” om och om igen. Energin var mjukt påstridig och gav sig inte

SARAH MCCRUM är en av världens ledande författare, coach och inspiratör för den nya synen på pengar som en kärleksfull energi. Hon har hjälpt tusentals företagare och privatpersoner att transformera sina liv genom att acceptera, möta och älska energin pengar. Hennes bok ”Love Money, Money Loves You” öppnar ett helt nytt spektrum av möjligheter för människor över hela världen att transformera sina relationer med pengar.

KEN HONDA är Japans främste penga-­ guru som med sin bok ”Happy Money – the Japanese Art of Making Peace with Your Money” möter hela världen i sitt budskap om att pengar har en förmåga att le, att älska och skapa frid. Denne ”zen-miljonär” hjälper människor att läkas i sina liv och sina relationer med pengar. Han vill att dina pengar ska vara lyckliga och att de ska få dig att le!

Plus mer Maria Nylow www.marianylow.se ”Love Money, Money Loves You”, Sarah McCrum www.sarahmccrum.com ”Happy Money”, Ken Honda www.kenhonda.com

Det är din förmåga att föreställa dig något annat som förändrar ditt liv Jag tror på din förmåga!

KONSULTATIONER · KURSER · RETREATS · CIRKLAR

Meditation · Healing · Atlantis · Överflöd · Tidigare liv · Feminin kraft · Orakel

TrueSelf AB Maria Nylow

info@trueself.se · www.marianylow.se Free • nr 3

| 35 |

maj–juni • 2020

TrueSelf Maria Nylow

MARIA

NYLOW


Annons

Gudinnan Antares roll för planeten Jorden ”Jag är Antares, din barnmorska och moder. Vi skall arbeta tillsammans.” Så löd budskapet till Ulla Anderen vid hennes första kontakt med gudinnan Antares. Ulla befann sig vid den tidpunkten i Mt Shasta, USA, för att ägna sig åt det healingarbete som hon och hennes man Gary Kendall bestämt att viga sitt liv åt. Vid tillfället var hon helt o­ vetandes om vem Antares var och mötet föll snabbt i glömska. Det var först några år senare i ett avlägset område i norra Argentina som deras samarbete började på riktigt. Text: Marie Jansson

Hjälp andra att bekanta sig med den ton som vilar i deras inre, och spegla fram den gudomlighet de bär i sina hjärtan” och ”Du behöver vara fri och modig. Stå bortom illusionens slöjor. Alla behöver i den här tiden uppmärksammas på att något väntar på andra sidan om de begränsningar som de satt upp för sig” var budskap som gudinnan Antares förmedlade då hon förberedde Ulla för det arbete hon stod inför. Ulla är psykolog men har under ca 20 år arbetat och undervisat i healingmetoden ”Divine Oneness” som betonar den andliga utvecklingen och transformationen in i en högre dimension. VEM ÄR ANTARES OCH VAD KARAKTÄRISERAR HENNE? – Antares är ett högt stående mångdimensionellt väsen från stjärnan Antares, som är den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden Skorpionen och lär synas i södra Sverige. Antares har ett förflutet i många gamla kulturer och har haft en framträdande roll bland annat i den egyptiska mytologin och i Persien. Antares vibration ingår naturligt i det Enhetsmedvetande som är på väg att mejslas fram i var och en av oss. VARFÖR ÄR DU FÖRMEDLARE AV ANTARES BUDSKAP? – Jag har inkarnerat på Jorden som Antares ”dotter” och representant för de kvaliteter som hon vill hjälpa oss att förankra på planeten. Därför har hennes budskap nu bit för bit väckts i mig. VAD ÄR ANTARES SYFTE? – Gudinnan Antares vill hjälpa oss att återerövra den kunskap och inre gudomlighet som vi en gång stängt dörren om. Hon vill hjälpa oss att expandera och höja vår frekvens så att vi kan ta oss ut ur vår tredimensionella bubbla

och nå in i det expanderade medvetande som är vårt Högre Jags medvetande. Hon vill hjälpa oss att återigen, efter hundratals inkarnationer, bli vårt sanna inre gudomliga jag. De flesta av oss tar då och då emot impulser från det Högre Jaget. Det händer när vi följer vår starka inre längtan eller när vi följer impulser som leder rätt. Det Högre Jaget försöker alltid kommunicera med oss men oftast är vi för ”omedvetna” för att vilja lyssna. Det vi nu står inför är att ta steget fullt ut och vara vårt Högre Jag.

Jag väntar. Beredd att ta över hela vår identitet och göra vårt liv till sitt. För att nå den dörren behöver vi gå djupt in i oss själva. De flesta når de här dörrarna genom att jobba med sig själva, rensa i sitt energifält och skala av de lager i sin person som sätter gränser för vad vårt mind kan uppleva. Jag kallar det här för kärlekens väg och man kan läsa mer om det i min bok ”Profetia – möten med Gudinnan Antares och vägen in i femte dimensionen”. KAN DU BERÄTTA OM DEN PLATS DÄR DU AKTIVT BÖRJADE ARBETA MED ANTARES? – När jag första gången körde in bland de mångfärgade bergen runt staden Cafayate, i Norra Argentina, uppenbarade sig plötsligt en gigantiskt stor stad av kristall framför mig. Bilden fyllde hela mitt synfält och täckte stora delar av det bergsområde vi körde igenom. Hela området var fullt av enorma tempel, palats, kyrkor osv. Chockad sade jag till min man, vi måste åka tillbaka dit! Och det har vi gjort. År efter år. Och för varje år har ny information avtäckts i oss.

HUR SKA VI ANDRA LYCKAS MED DET? – Symboliskt kan man säga att vi behöver ta oss igenom två olika dörrar. Den ena dörren är kopplad till vårt mind och för att hitta den dörren behöver vi hitta mellanrummet mellan tankar. Då kommer vi bakom våra föreställningar och tankens begränsningar och kan nå det medvetande som rymmer en högre kosmisk kunskap. Vi behöver gå in i den stora tystnaden, bortom alla tankar, för att nå det högre medvetandet. För att vi ska nå en högre dimension behöver vi även ta oss igenom den andra dörren. Den finns i hjärtat och leder oss in i vår själ, där den gudomliga kärleken och det obegränsade medvetandet möter oss. Det är också där vårt Högre

HUR KAN VI ANDRA KOMMA I KONTAKT MED ANTARES? – Genom att bjuda in henne exempelvis i samband med meditationer. Prata med henne, be henne
om hjälp att förankra sina kvaliteter i ditt medvetande. På www.LightOfAntares.se kan du läsa om hur du kan använda sfärer för att jobba med kvaliteterna. Mycket av det vi gör under healingutbildningen ”Divine Oneness” (www.divineoneness.se), syftar också till att förbereda oss för Enhetsmedvetandet.

www.divineoneness.se www.LightOfAntares.se


KURSER • UTBILDNINGAR

Solkarina Sinnligkunskap är en mjuk och kraftfull healingmetod som skapats för att stödja transformationen in i Oneness och en ny dimension. Metoden vänder sig till dig som söker djup inre rening och transformation. Den vidgar ditt medvetande och tränar dig i att använda dina psykiska förmågor. Teknikerna är hämtade från antika Mysterieskolor i Egypten, på Atlantis och Lemurien. Kursen ger dig en unik plattform för fortsatt djupt andligt uppvaknande.

Dimensionella utbildningar Andliga böcker · Kurser · Vägledning · Behandlingar · Poddar

Kurs i Divine Oneness nivå 1, start oktober 2020

info@solkarina.se ∙ 076-806 97 55 ∙ www.solkarina.se Solkarinas andliga podd: www.acast.com/sinnligkunskap

14 dagar spridda över 4 helger under 2020: 1–4 okt · 23–25 okt · 20–22 nov · 11–13 dec Pris: 9 900:–

Solkarinasinnligkunskap

”Kursen öppnade dörrarna till en värld jag alltid vetat funnits men som jag inte riktigt vågat ta på allvar. Nu vet jag vem jag är, varför jag kom hit, och att den enda vägen värd att gå är ”Hjärtats Väg”! Ragnhild Rindeskog Ankarberg

solkarina.se

sinnligkunskap

Mandalautbildningar Öppet hus – prova på mandala

Sommarkurser: Mandala - De fyra elementen 3–7 aug Våga måla - Kreativt Skapande 10–13 aug

är legitimerad psykolog och en mycket uppskattad och djupt transformativ healer. Hon har sedan 2002 regelbundet haft utbildningar i healing och är själv utbildad av flera av världens mest uppskattade healers.

Ingegerd Persson

0709-588 563 · info@ateljeholmanas.se · www.ateljeholmanas.se Mandalakurser i Skåne och Ateljé Holmanäs

Ulla Anderén

PROFETIA

Möten med Gudinnan Antares och vägen in i den femte dimensionen

Agneta Orlå – för kraften inom dig

”Hjälp andra att bekanta sig med den ton som vilar i deras inre, och spegla fram den gudomlighet de bär i sina hjärtan. Alla behöver uppmärksammas på att något högre väntar på andra sidan om de begränsningar de satt upp för sig själva.” Det var det budskap Gudinnan Antares förmedlade under de månader hon och Lord Melchizedek förberedde mig inför mitt arbete. Allt hände i ett område i Norra Argentina fyllt av kristallina tempel och en underjordisk mänsklig civilisation. Läs mer: www.gudinnanantares.se

Horoskop­ konsultationer

Finns i bokhandeln eller beställ:

Skuggarbete

Drömtolkning

www.adlibris.se · www.vattumannen.se Mer information och anmälan: 070-658 74 64 ullaanderen@me.com · www.divineoneness.se Free • nr 3

www.agnetaorla.se | 37 |

maj–juni • 2020


LIFE THERAPY LIFE therapy är en manuell och terapeutisk energibehandling med syfte att aktivera klientens inre självläkning. Kropp, känsla, intellekt och ditt högre jag samlas i en syntes med ny förståelse, mål­inriktad handling och högre energinivå. Vad skapar livsenergi? Energifältet runt din kropp påverkar din fysiska och ­psykiska hälsa i mycket hög grad. Människor är utrusande med ett sensitivt nervsystem som uppfattar känslor och signaler. Detta påverkar vår emotionella, fysiska och mentala hälsa. Man kan exempelvis få ont i huvudet av att befinna sig i en miljö som inte är harmonisk.

AKTIVERA DIN INRE SJÄLVLÄKNING

Att kunna stå i sin integritetscirkel LIFE therapy handlar om det förflutna (som finns lagrat i ­kroppen), om nuet och om din framtid. När flödet i kroppen och i energikroppen samarbetar startar en läkeprocess. Välkommen att kontakta någon av våra terapeuter!

Start av nya utbildningar: LIFE-therapy part 5:1 Båstad: 15–17 maj LIFE-therapy part 5:1 Örebro: 5–7 juni LIFE-therapy part 1 Båstad: 20–24 maj LIFE-therapy part 2–3 Gävle: 21–26 juli

www.life-therapy.com · info@life-therapy.com


Agneta Orlå Oreheim

AGNETA OREHEIM ORLÅ är astrolog, är astrolog, drömterapeut, drömterapeut, kursledare kursledare ochoch föreläsare föreläsare i i personlig ­p ersonlig utveckling. Agneta skriver om olika vägar till att stärka kraften inom oss och om hur vi kan ”drömma fram” den verklighet vi längtar efter.

Vila i stormens öga Det är en sen eftermiddag och det har börjat mörkna. Ute öser regnet ner. Vinden viner rejält och tar genom kraftfulla stormbyar ordentligt tag i kläder, kassar och paraplyer på de människor jag då och då ser skynda förbi mitt fönster. Så härligt då att sitta här inne i den omslutande värmen vid farfars gamla skrivbord, med en kanna nybryggt te och tända ljus.

D

et slår mig att livet ofta bjuder oss dessa kontraster. Perioder då vi alla upplever oss vara utsatta, utlämnade, ”ute i kylan” – och perioder av frid, trygghet och tillfredsställelse. I denna livets eviga rörelse så vet vi att ingen av oss går fri från motgångar och det svåra i livet. Ingen kommer undan smärta och sorg. Men mycket av vår olycka kommer ofta av att vi försöker kontrollera sådant som vi inte kan kontrollera, saker som överhuvudtaget inte låter sig kontrolleras, oavsett vad vi själva anser om situationen vi befinner oss i. Och graden av motstånd som vi gör mot livets nu, står i tydlig proportion till upplevelsen av ihållande stress, irritation, otillfredsställelse och trötthet – ett tillstånd som till slut också sätter sig i fysisk och psykisk ohälsa.

ning mitt i tumultet. Att fortsätta ända in i stormens öga. SÅ ENKELT – OCH SÅ SVÅRT. Men börjar vi

NÄR VI HAMNAR mitt i stormen, när allt det

trampa upp dessa stigar i vårt medvetande kommer vi att märka att lugnet, vilan och klarsynen infinner sig. För varje steg, då vi om och om igen förflyttar vår uppmärksamhet mot detta centrum inser vi att här finns ett Edens lustgård, en paradisisk plats av frid, belägen djupast inom oss dit aldrig några stormar eller tvivel når. Ett inre hem, ständigt välkomnande och tillgängligt för oss, men vars existens vi kanske från början inte kände till, och än mindre visste om att vi ägde tillträde till. Inte ett endaste ögonblick är vi frånskilda denna möjlighet till välbefinnande, men så länge vi tror att tankar och känslor har makt över oss går den möjligheten förlorad.

oönskade just har hänt, när det vi aldrig trodde kunde ske faktiskt har skett, har vi trots den övergående chocken, besvikelsen och ilskan möjligheten att välja att gå ännu djupare in i stormen och där hitta vår rädd-

Jag tror på solens existens – även när den inte skiner. Jag tror på kärlek – även när jag inte känner den. Jag tror på Gud – även när han är tyst.

DESSA ORD HITTADES för många år sedan. De var inristade med en kniv i en vägg. Platsen där man fann dessa ord var inte inne i en kyrka, som man kanske skulle kunna tro. Man hittade dem på en vägg i ett koncentrationsläger. Ett utrotningsläger. DE VAR SKRIVNA AV en judisk fånge. En människa som suttit inspärrad i flera år, och som säkert var utmärglad av svält och tortyr. Utan att veta om han skulle få uppleva någon framtid, utan att vara säker på om han skulle få leva ett liv värdigt namnet igen, så präntade han envist och uthålligt in dessa ord i väggen. Trots grymheten han fått uppleva och också sett andra utsättas för, så hade han bestämt sig för att vägra att överge sin övertygelse, att inte hemfalla åt förtvivlan. NÄR VI LÅNGT SENARE, i vår vanliga vardags-

verklighet, läser dessa ord har de en mycket läkande och helande inverkan på oss. De vågar återkalla förlorat hopp, läker trasiga känslor, och ger tröst och styrka under prövningar. Ord som vi också behöver påminna oss om, för att inte ge upp vår tro på positiva förändringar och på att allt faktiskt är möjligt. VIKTOR FRANKL, logoterapins fader, som också själv satt i koncentrationsläger under ett par år har uttryckt det så här: ”Allting kan tas ifrån en människa – utom en enda sak – friheten att välja attityd till vad som än händer.” Vi har alla den friheten, men behöver bli påminda om att vi har valet att välja den. Att trots närvaron av mentalt mörker, rädsla och oro – både på ett globalt och individuellt plan – ändå inse att vi är fria att välja det motsatta. DAGEN BÖRJAR så sakteliga gå till ro, det går mot kväll. Vinden har mojnat betydligt och det regnar inte lika ihärdigt längre. Men nästa gång det är dags för de starka vindarna att dra in påminner jag mig själv om att vila tryggt i stormens öga.

Free • nr 3

| 39 |

maj–juni • 2020

Foto: Simona Cinconze Foto: Simona Cinconze

fri kraft


Saprema of Sweden

Foto: Max Alm Norell

Ekologiska kläder för yoga och vardag - med den lilla extra lyxiga känslan

saprema.se


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

sierska.se

Har du frågor? Kärlek Svartsjuka Ekonomi

HARMONICENTRUM.EU PeterMedium KatarinaMedium

Vill du få svar? Medium Sierskor Häxor

+46701919024

+46707461410

info@petermedium.se

info@katarinamedium.se

www.petermedium.se

www.katarinamedium.se

@ petermedium

@ katarinamedium

*Healing * Medial

Vägledning * Medium * Seanser *Djurkommunikation * Event * Husrening * Telefonlinje :0939-7114 19,90 kr/min

0939-7211 450kr för 30 min

08-57004711

Swish Betalning 19,90 kr/min

Våra mycket kunniga medium har gåvan sedan generationer! Vi hjälper dig dygnet runt med livets alla frågor.

060-14 01 90

0939-108 80 79

Har du Comviq/Tele2 kontantkort ringer du: 0939-440 40 50

Nu kan du även betala direkt med betal/kreditkort!

0939= www.sierska.se c/o wp, box5123, motala, 19:80/min. 060= 21:-/min. minimum deb. 5 minuter. Debitering vid faktura startar först när du blir ihopkopplad med valt medium. Ingen kostnad för information eller för att lyssna på presentation.

TDAB, Norden 550, 25279 Helsingborg. Vid frågor om tjänsten eller fakturor ring kundtjänst 060-14 01 99 Medium är online på sierska.se

Vendelas Telefonbyrå

Få SMS när valt medium är online på www.sierska.se

Träffa alla våra duktiga medium, spådamer och häxor på www.sierska.se

Direktkod 340

Som en typisk vädur och dessutom tupp i det kinesiska horoskopet, är Gilla ärlig och ganska rakt på sak! Jag är starkt intuitiv och tar inöver mig, när andra mår dåligt!

Direktkod 250

Hej, jag är Maura och jobbar med clairvoyans och är certifierad medium sedan flera år tillbaka. Jag använder Tarotkort för att ge vägledning i olika livssituationer.

Mitt namn är Tanja! Hjärtligt välkommen in i den andliga rymden där jag kan besvara dina frågor och vägleda dig ur dina svårigheter.

Direktkod 255

Direktkod 360

Hej och välkommen jag heter Kristin Jag är född intuitiv och medial och har jobbat med tarot och healing i nästan trettio år.

Direktkod 430

Direktkod 355

Har du en livsåskådning som bejakar att livet är mer än det fysiska och det materiella? Kan du tänka dig att det finns något efter döden? Då har du hittat rätt. De medier som tjänstgör på telefonbyrån använder sin mediala förmåga under samtalet för att möta dina behov på bästa sätt, de är seriösa och har som mål att vara till hjälp för dig som ringer. Du kan känna dig trygg när du ringer till oss, våra vägledare har tystnadsplikt och vi följer Etiska Rådets riktlinjer för betalsamtal.

www.vendelastelefonbyra.se Jag heter Madame Runa och är naturhäxa & orakel. I många år har jag tolkat tarot och andra orakel och jag fokuserar på det positiva och stärkande. Anna-Maria kanaliserar ditt svar här och nu, allt är energier. Jag hjälper dig gärna med tarotkorten om du vill se längre fram. Du får ett ärligt svar på dina frågor.

Free • nr 3

| 41 |

0939-114 70 17 08-505 236 40

fakturabetalning

”När du ringer till oss möter du medier som jag känner och litar på. Jag rekommenderar dem varmt!” – Vendela Cederholm Samtalet kostar 20 kr/min och kostnaden kommer på din telefonräkning. Du som ringer ska vara minst 18 år. Kontakta oss på kundtjänsten om du vill betala på annat sätt. Tel 08-21 46 02 vardagar 9–17.

maj–juni • 2020


Konsten att vara självsnäll Hela mitt arbete handlar om att hjälpa människor att hitta en omsorg om sig själva, att vara mer självsnälla. Men att vara snäll är svårt om du inte är självsnäll. Snällhet gentemot andra kan trötta ut dig om du inte sätter gränser och har mod att stå på din egen sida, eller vet vad du själv behöver. Det säger Maria Helander, samtalsterapeut, beteendevetare och författare. Text Agneta Orlå Bild Krakenimages.com (shutterstock.com) Foto Lars Jansson, Uppslag 2: Helena Böling

Free • nr 3

| 42 |

maj–juni • 2020


D

e senaste åren har jag inspirerats mycket av självmedkänslatankar. I höstas gick jag en kurs i självmedkänsla ledd av Pake Hall, på Ashtanga Yoga­ shala i Göteborg. Kursen som jag tyckte mycket om, är utvecklad av Kristin Neff och Christopher Germer, världsledande auktori­ teter inom självmedkänsla och den kombinerar mindfulness/ medveten närvaro med självmed­ känsla genom meditation, teore­ tiska genomgångar, delande av erfarenheter och hemuppgifter för att använda sig av kunska­ perna i vardagen. Allteftersom jag tränat mig i detta förhåll­ ningssätt så har jag noterat att ett positivt skifte inom mig har börjat ske. Jag känner mig mer snäll mot mig själv. I DECEMBER NOTERADE jag att

boken ”Konsten att vara själv­ snäll” av Maria Helander kom ut och jag blev nyfiken och ville stämma träff för en intervju om den viktiga självmedkänslan, vilket Maria var positiv till då jag hörde av mig. Maria har tidi­ gare skrivit fyra böcker tillsam­ mans med olika medförfattare men denna bok är den första hon skrivit själv. Efter att ha läst en halv prästexamen och avslutat utbild­ ningen på grund av att kyrkans ramar kändes för snäva, började hon läsa beteendevetenskap och utbildade sig senare till sam­ talsterapeut, då längtan efter att möta människor på individnivå växte. Tillsammans med Petra Sundqvist driver hon Stresspod­ den och dessutom den egna Självsnällpodden. I mars månad startade hon upp en ny spännan­ de utbildning till compassion­ coach, tänkt för människor som jobbar med andra människor.

”Självsnällheten växer ur medkänslan till sig själv.” ATT VARA SJÄLVSNÄLL är enligt Maria grunden till all hälsa. Att tro att vi kommer att bli friska och sunda genom att driva på oss med självdisciplin och hårda ord gör att vi snart tappar moti­ vationen till att skapa hållbara vanor. Självsnällheten växer ur medkänslan till sig själv. Det handlar om att hjälpa sig själv att må bra, för att ha kraft att leva det liv vi vill leva, utifrån de förutsättningar vi har. ÄR DU ALLTID självsnäll?

– Nej, men jag övar mig i att vara det varje dag. I grund och botten är jag en ”duktig flicka”, och det är väldigt slitsamt att vara det. Men det går inte att vara duktig eller prestera i självsnällhet, så det är istället

Free • nr 3

| 43 |

ett förhållningssätt jag tränar på. Det är något jag bygger upp hela tiden. När jag kommer på mig själv med att jag inte är snäll mot mig själv, då den inre kritikern tar över, då använder jag mig av självmedkänslan och av ett tröstmantra som jag kal�­ lar det. Det skulle till exempel kunna låta: ”Det är tufft nu, men jag ger mig tillåtelse att känna så. Det är ok och det är mänsk­ ligt. Jag önskar mig själv kärlek och trygghet nu. Jag tror på mig själv, och jag står på min egen sida”, förklarar Maria. DE TRE KOMPONENTERNA i självmedkänslan

KORT

är acceptans, allmän­ OM NAMN Maria mänsklighet och vän­ Helander. lighet mot sig själv. MARIA ÅLDER 47 år. Acceptansen innebär FAMILJ En stor vän­ att erkänna verkligheten skapsfamilj. som den är och kunna ”vara” GÖR Samtalsterapeut, förelä­ med smärtan och vårt lidande. sare, driver poddar, förfat­ Allmänmänskligheten betyder tare och utbildar compassion­ att förstå att vi alla går igenom coacher. svårigheter i livet samt att vi BOR Farsta i Stockholm. alla har fel och brister. Att det MOTTO ”Se alltid det goda i är naturligt och normalt. Och människan och det stora i det omsorgen och vänligheten om lilla.” oss själva handlar om att stötta DOLD TALANG Min superkraft oss själva på samma sätt som vi är att jag kan läsa människor! skulle göra med en vän som har AKTUELL MED Boken ”Kons­ det jobbigt. VARFÖR TROR DU att det är så

svårt för oss att vara självsnälla? Maria pekar på flera orsaker: – Vi lever inte i ett självsnällt samhälle utan i ett samhälle där vi bygger vårt värde på prestation. Det säger sig självt att det då blir svårt att vara självsnäll, eftersom vi tror att vi blir egoistiska. Men det handlar istället om empati! Ju mer jag kan ge empatin till mig själv desto mer orkar jag ge till andra. Däremot behöver vi vara förberedda på att andra kan bli besvikna när vi inte längre per automatik ställer upp på samma sätt som vi gjort tidigare.

VARFÖR VILLE DU skriva en bok om självsnällhet? Maria börjar fnissa gott och säger att det är svårt att sam­

manfatta det helt kort. – Jag ville kunna ge männ­ iskor en inre kram, något som kanske låter lite banalt. Men när man läser boken önskar jag att man på ett prestigelöst sätt skall kunna känna att man förtjänar sin egen kram. Kan jag lyckas med att nå ut till någon som kan få den känslan är det ”wow” för mig! Det finns en längtan i mig att kunna ge människor ett vänligare sätt att förhålla sig till sig själva för att väga upp allt det krav- och prestigefyllda som finns omkring oss. Och inte minst behövde jag själv lära mig mer, säger Maria.

maj–juni • 2020

ten att vara självsnäll” samt Självsnällpodden.


Självsnällhet gör oss inte passiva utan kan istället hjälpa oss att upptäcka våra egna behov och drivkrafter och vad vi mår bra av. – Vi använder också de hårda orden och kritiken som en form av motivation, och tror att vi kommer att lyckas bättre. Vi har lärt oss att det är hårt arbete och kadaver­disciplin som får oss att nå våra mål. Men det skapar istället ännu mer stress. Ytterligare en orsak kan vara att vi kanske tror att vi tappar kontrollen över oss själva, livet och våra mål då vi idkar självmedkänsla. Vi är rädda för att vi blir lata och kommer att ligga på soffan och slappa framför teveserier, men forskningen

tyder på det rakt motsatta. Självsnällhet gör oss inte passiva utan kan istället hjälpa oss att upptäcka våra egna behov och drivkrafter och vad vi mår bra av – på både kort och lång sikt. Om vi utgår från våra egna behov är det mycket lättare att stötta oss själva till hälsosamma vanor istället för att leta efter olika sätt att disciplinera oss, förtydligar Maria. MARIA MENAR ATT ju mer hon har lärt sig om hur hjärnan fungerar desto mer för-

Mindful self-compassion så bygger du din inre styrka och hållbarhet med självmedkänsla Föreläsningen i Stockholm med Christopher Germer som jag hade för avsikt att rapportera ifrån, blev tyvärr inställd. Här följer istället ett utdrag ur boken ”Mindful self-compassion” (Natur & Kultur 2019) ­som ­Christopher Germer och Kristin Neff skrivit tillsammans:

har bättre relationer och fysisk hälsa, de lider mindre av ångest och depressioner. De har också den inre psykiska styrka (resiliens) som behövs för att hantera stressande livshändelser som skilsmässa, svår sjukdom, misslyckade studier och till och med krigstrauman.”

”Vi har alla rest hinder mot kärleken. Vi har varit så illa tvungna för att skydda oss mot livets hårda verklighet. Men det finns ett annat sätt att skapa känslan av trygghet och skydd. Om vi kan bli varse vår egen kamp, och när det känns svårt möta oss själva med medkänsla, vänlighet och stöd, börjar saker att förändras. Vi kan lära oss att omfamna oss själva och vårt liv, ge oss själva den styrka som behövs för att må bra – trots inre och yttre tillkortakommanden. Forskningen om självmedkänsla har ökat explosionsartat det senaste decenniet och visar positiva resultat för vårt välmående. Människor som är självmedkännande är mer benägna att känna lycka, livsnöjdhet och motivation, de

KANSKE KAN VI ALLIHOP först uppleva ett motstånd mot att leva verkligt självmedkännande. Orsaken är bland annat att vi är otränade i att ge kärlek till oss själva och därför behöver träna på just det. Men det handlar också om att vi när vi öppnar hjärtat så dyker gammal smärta och sorg upp som länge stått på kö för att bli omfamnat och erkänt. Det kan tillfälligt kännas tufft, till och med som att det blir värre, men är ett viktigt led i att leva sant och ärligt. Självmedkänslan lär oss att alla våra känslor och reaktioner är välkomna. Personligen är jag övertygad om självmedkänslans förmåga att transformera våra liv och i förlängningen vår värld. Den forskning som dessutom underbygger den visar på att den är här för att stanna.

Free • nr 3

| 44 |

maj–juni • 2020


ståelse har hon fått för både sitt eget beteende och sina klienters. Varför gör vi inte sådant som är bra för oss, utan upprepar dåliga mönster trots att vi vet vad vi borde göra för att bryta dem? Hur kommer det sig att vi skjuter saker på framtiden? Svaren hittar vi i hjärnan, och den kunskapen kan hjälpa oss att arbeta med vår hjärna istället för att slösa energi på att slåss mot den. VARFÖR ÄR KUNSKAPEN om hur

hjärnan fungerar så viktig för att kunna utveckla självmedkänslan? – Självmedkänslan utvecklas inte enbart för att jag bestämmer mig för det, eller skärper mig. Vi behöver vara snälla mot vår hjärna och förstå att det tar tid att skapa nya hjärnspår. Misslyckanden är oundvikliga och ingår i planen för att utveckla nya vanor, och därför är det viktigt att inte döma ut oss själva på grund av att det krävs övning. Vi slår ju inte på ett barn som håller på att lära sig gå till exempel, utan uppmuntrar istället barnet till nya försök, om och om igen, säger Maria.

Övning! Ett självsnällt sätt att börja sin dag: Denna övning gör du när som helst under dagen, men prova den gärna när du vaknar på morgonen och innan du kliver ur sängen. Lägg armarna om dig själv i en kram. Känn efter hur du mår idag och tillåt dig känna det som dyker upp inom dig. Säg därefter högt eller tänk inom dig ”Jag önskar mig kärlek, glädje och frid”.

HUR HAR UTVECKLINGEN sett ut

för dig i ditt arbete? Du har gjort och gör flera olika saker? – Jag arbetade tidigare med Kognitiv beteendeterapi (KBT) och tyckte det var spännande. Men det senaste verktyget jag har börjat arbeta med är ACT (Acceptance and Commitment Therapy). KBT går ut på att förändra ett beteende, och då landar man inte i en acceptans av sig själv som man är, utan utgår ifrån att man är trasig och behöver fixas. För mig var det otroligt befriande att i ACT istället börja utifrån tanken att vi är hela, men att vi sitter fast i ett tankemönster eller beteende. – Med ACT kan man egentligen gå in och hjälpa alla människor i alla situationer. Det går att behandla både stress, trauman, ätstörningar och alkoholproblematik till exempel genom att gå in med acceptansen. Vi är så vana vid att lyssna till andras behov att vi inte övat upp förmågan att lyssna till oss själva. Genom att söka efter vad det är som är viktigt och värdefullt för oss och fundera över vad den egna riktningen innebär går vi

emot vårt prestationssamhälle. Det handlar inte heller om att sätta mål utan är prestationslöst. En stor ingrediens är just compassion, alltså medkänslan med sig själv. Det innebär att vi frångår att prata om självkänsla, den blir mindre viktig att fokusera på eftersom oavsett hur vi än jobbar med självkänslan så går den upp och ner och blir då en prestation, berättar Maria. VAD ÄR SKILLNADEN mellan

självkänsla och självmedkänsla? – Självkänsla har numera i sin betydelse nästan gått ihop med hur vi definierar självförtroende, det vill säga det som handlar om individens tilltro till sin förmåga att prestera. Inom psykologin pratar man om prestationsbaserad självkänsla. Det är svårt att hitta ett värde i den jag är, det är nästan omöjligt för oss, så vi behöver ta ett steg ifrån det. För att hjälpa oss att känna att vi har ett värde oavsett prestation behöver vi börja med att lyssna till oss själva. – Visst kan jag ge mina nära och kära en kärlek även om de inte förtjänar det, så varför kan jag inte göra det gentemot mig själv?

”Förstör inte det här nu genom att vara så klantig!” ”Klart att jag inte får jobbet, jag var ju värdelös på intervjun.” ”Jag är så himla tjock och lyckas aldrig gå ned i vikt. Vad är det för fel på mig, som gör att jag alltid stoppar i mig så mycket skit?!” Känner du igen dig? Egentligen är det inte konstigt att vi mobbar oss själva på det här viset. Vi använder kritiken som ett sätt att motivera oss själva att lyckas eller för att skydda oss från att känna besvikelse över ett misslyckande. Din hjärna tänker att om du redan är beredd på att det ska gå åt skogen kommer det inte att göra lika ont. Utdrag ur boken

| 45 |

AVSLUTNINGSVIS BER jag Maria skicka med något råd till läsarna apropå hur vi skall leva mer självsnällt. – Det som har hjälpt mig själv mest är insikten om att vi behöver påminna oss om att vi inte kan bli bra på något med en gång. Att vi har kärleksfullt tålamod med oss själva och inser att förändring tar tid. Att halka tillbaka i gamla hjulspår är inte ett misslyckande! Det ligger en acceptans i det också. Hade jag inte påbörjat min resa mot en självsnällare vardag hade jag nog fortsatt vara sträng mot mig själv för att jag inte klarat av att genomföra alla förändringar jag bestämt mig för, avslutar Maria.

Vinn!

Självkritik

Free • nr 3

Min erfarenhet är inte att det är självkänsla som fattas. Vägen till mer självsnällhet måste inte gå via att vi ökar vår självkänsla. Självsnällheten kommer när du lyssnar på dig själv och kan möta dig själv med medkänsla, säger Maria.

maj–juni • 2020

Free lottar ut 3 exemplar av boken ”Konsten att vara självsnäll”, i samarbete med Bokförlaget Semic. Gå in på free. se och klicka på ”Free utlottning”. Skriv gärna några rader om varför du är nyfiken på boken.

Plus mer www.mariahelander.se ”Konsten att vara självsnäll – din väg till kroppsfred och själsfrid”, Maria Helander (Bokförlaget Semic 2019). ”Mindful self-compassion”, Christopher Germer och Kristin Neff (Natur & Kultur, 2019).


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Se Hela Livet

STJÄRNREGN

Medial vägledning · Healing Välkommen att boka på Salve Hälsocenter eller via telefon Jag arbetar utifrån som är en mjuk och kraftfull healingmetod.

Catrin Skött Lindblom Salve Hälsocenter · 072-839 14 41 · catrin@sehelalivet.nu · www.sehelalivet.nu

DU KAN OCKSÅ BLI

Medial vägledning · Tarot Tidigare liv · Drömtydning Djurkommunikation Borttappade saker Bortsprungna djur

BUDBÄRARE! Dela ut Free! Mer information:

Pehr

Anki

Viola

Lennart

Helen

Claes

Lia

Jeppe

Ninna

Johanna

Birgitta

Helena

Anna

Diddi

Anette

Wilma

m

ed We Le bb e -c Se om ge m r o un ch ity te am

www.free.se

Kom med i vår kärleksfulla gemenskap! ★★★★★ »I min egen takt kan jag inspireras, hämta kraft och utvecklas andligt.«

0939 1943

★★★★★ »Fantastiskt att vara en del av gruppens underbara energi. Jag älskar vår community!«

19.90 kr/min

Nya öppettider 07.00–02.00 varje dag

199 kr/månad

lee seger

Anmäl dig på www.daybyday.community

www.stjarnregn.se

Ingen bindningstid – var med så länge du vill Free • nr 3

| 46 |

maj–juni • 2020


fri vägledning LEE LEE SEGER SEGER är healer är healer och och vägledare, vägledare författare och har tillskrivit "Ditt magiska och illustrerat Jag", ”Lee "Lee Seger Healingkort" Healingkort” och och "Revan ”Revan i horisonten". i horisonten”. Hon Lee driver skriver ocksåom Daybyday och svarar Community på frågor ochkring vägleder helande på sociala och förändring. media. LeeTaskriver del avhär hennes om helande kärleksfulla och vägledning. förändring.

Lee Seger

Rubrik Att se livet med vackra ögon Ingress. Det finns så enormt mycket skönhet i världen. I naturen inte minst. Men också i vänligheten ­mellan människor, i en främlings leende eller i en väns avslappnade hållning. Vi behöver skönhet för skönhet ger oss hopp om ett harmoniskt liv.

H P

ej å en parkbänk i Pildammsparken i Malmö satt jag en kväll och njöt av solens glittrande i bladverken och av en nästintill bedövande blomdoft. Två kvinnor kom förbi, lika uppfyllda av allt det vackra som jag. Den ena kvinnan satte sig för att prata lite med mig. Hon berättade om hur blomdoften väckte minne från hennes hemland. Minnen och längtan. Hon var otroligt vacker och när hon reste sig för att gå kände jag att jag ville säga det till henne. Hon svarade med att det var jag som hade vackra ögon. Att det krävs vackra ögon för att se en kvinnas skönhet.

?

Fråga Lee

DETTA IRAKISKA ORDSPRÅK påminner om vårt eget som säger att skönheten bor i betraktarens ögon. Medan jag promenerade hemåt funderade jag på vilken oerhörd glädje det är att ha vackra ögon. Hur tung eller stressig min dag än kan ha varit har jag alltid kunnat FRÅGA Fråga.till naturen och känt en stilla lyfta blicken Karin glädje och tacksamhet. Det kan vara molnens resa över himmelen, ljuset som spelar över ett

Fråga

LEE SVARAR Svar.

Fråga FRÅGA Fråga. Karin

LEE SVARAR Svar.

hustak eller över en blomsteraffärs överdåd i hinkar utanför sin dörr. MINA VÄNNER VET att jag även har lätt att se

utanförskap finns, finns alltså även känslan av att höra samman tillgänglig. Den finns inom oss, och är precis som skönheten och förmågan att se det vackra, naturlig för oss. Tillit, samhörighet och överflöd är helt enkelt en del av vår mänskliga natur, och ju mer vi vänder oss mot just dessa känslor desto starkare och mer självklara blir de inom oss.

skönheten i dem. Ibland har jag tänkt att jag är utseendefixerad som alltid kommenterar hur de ser ut. Men faktum är att människors skönhet, ljus och energi alltid lyfter mig och gör mig glad. Det har ingenting med skönhetsÄR INTE DET EN skön tanke? När allt redan finns ideal att göra utan handlar enbart om kärlek. inom oss så blir det ju lite enklare att välja att Skönhet berör mig. fokusera på just det. Att ömsint rikta blicken Tyvärr har jag inte alltid varit lika benägen tillbaka till det som gör att vi känner oss trygga, att se på mig själv med samma ögon. Blicken Har du en fråga till Lee? Sänd den och ditt förnamn till e-post: red@free.se. Ämne: ”Fråga Lee”. vackra och fyllda av tillit. Det är inget vi behöver har snarare varit kritisk och sökt det negativa Frågan kan komma att kortas ner för att svaret ska kunna bli mer allmängiltigt.. istället för det positiva. Idag ter det sig oerhört uppnå eller förtjäna. Vi har allt detta redan. Du hittar Lee på: www.leeseger.com · Facebook: leesegerspage · Instagram: Lee_Seger · Twitter: leeseger sorgligt och ett väldigt slöseri med energi. Jag Hopp om världen är varken ful eller fin. Jag är helt enkelt lika Jag vet inte hur situationen i landet och i vacker som allt vackert jag ser. världen är när detta nummer kommer ut, men Det är innebörden av dessa två besläktade ordspråk. Jag är vacker eftersom jag kan se det förhoppningsvis har paniken lagt sig och vi har börjat titta efter möjligheter att behålla vackra. den solidaritet och hjälpsamhet som naturTillit finns där rädsla finns ligt väcktes hos var och en. Ganska troligt är Raderna du precis har läst är från en krönika ekonomin fortfarande skakig, speciellt för alla jag skrev 2015, som för någon månad sedan småföretagare med och utan anställda – och lyftes fram i den webbaserade community jag då vill jag med dessa ord om skönhet påminna driver. Det finns något i dessa rader som berör om att vi behöver det vackra för att bli påoch är viktiga för oss. Vår förmåga att se det minda om att det alltid finns hopp. vackra, och förstå att det speglar oss själva. Jag vill också påminna om vilken makalös Att inse att vi är lika vackra som det vi ser, återhämtning jorden gjorde på så väldigt kort för annars hade vi inte kunnat se det. Har du tid. Det om något är vackert och ger oss hopp. tänkt på det? Att varje gång du ser något vackVi har möjlighet att förändra vårt sätt att leva, ert så är det en aspekt av dig själv du ser. så att vi framöver kan leva i samklang med naturen och alla andra levande varelser. Vi PÅ SAMMA SÄTT behöver vi förstå att där det har visat att det går, nu behöver vi tillit till vår finns oro, finns det alltid tillit. Vi hade inte fortsatta förmåga och hopp om att empatin kunnat veta att det var oro vi kände, om vi inte och vänligheten även sträcker sig bortom samtidigt hade en plats fylld med tillit inom extraordinära situationer. oss. Det vi känner är att vi halkar ut ur vår grundläggande känsla av tillit. Vi känner inte Nästa gång du ser något vackert, känn efter lägre den naturliga trygghet som tillit ger. hur det känns när du inser att det är din egen Eller när vi känner utanförskap. Det hade vi skönhet du ser. Du ser det vackra i dig. Visst inte heller kunnat veta att vi upplevde om vi ger en sådan känsla hopp om världen! Massa kärlek, Lee inte också visste hur samhörighet känns. Där

Foto: Torbjörn Lagerwall

Free Free••nr nr23| |47 47| |mars–april maj–juni ••2020 2018


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Tarot

i d u e m M

SKUGGEDAMEN

®

Är alltid där för dig.

Kärlek, arbete, hälsa, familj osv. Jag har alla svaren i mina kort

Josefin

Synskt medium som kan ge livsvägledning vid behov

08-25 19 00 17 kr/min 0939-200 40 20 20,90 kr/min

0939-100 25 20

19.90 min

www.önskestjärnan.se Vill du bli faktura kund sms’a 0700-73 11 30

Free • nr 3

Skuggedamen, Box 16096, 200 25 Malmö

| 48 |

maj–juni • 2020


Fråga vårt

medium Benny Rosenqvist

Vårt medium svarar på dina frågor om det andliga. Fatta dig gärna kort! Sänd din fråga och ditt förnamn till e-post: red@free.se. Ämne: ”Fråga vårt medium” Bennys senaste bok: ”Kärlek som healing” (Egmont).

Att lyssna, ställa Han sänder massor med kärlek upp och finnas till FRÅGA Hej Benny! Jag undrar om min nyss avlidna far har någonting han vill säga till mig? Jag FRÅGA Hej Benny! Det känns som min

kropp bryts sönder av all oro som varit under många år. Mest på grund av mitt mellanbarn. Jag försöker men kan inte hitta min väg framåt till ett bra mående. Min äldste son mår psykiskt dåligt sedan en tid tillbaka. Kommer han att hitta en väg att må bättre? Min mellanson mår också dåligt, är utan jobb just nu och verkar ha tappat sin drivkraft. Han har idag ensam vårdnad av sin son, mamman kämpar för delad vårdnad men har enligt trovärdiga källor fortsatt problem med droger. Det känns inte som att hon är redo för att ta sitt ansvar ännu. Kommer det att lösa sig till det bästa? Min dotter verkar ha det bra med sin familj. Hoppas att det fortsätter så. Många frågor som jag hoppas du kan hjälpa mig med. Vad kan jag göra för att må bättre och kan jag hjälpa dem på något sätt? Bettan BENNY SVARAR Kära Bettan. Oro har en

tendens att äta på en och ta ens energi. Att ha två barn som inte mår bra är dubbelt jobbigt. Som man brukar säga, små barn små problem, stora barn stora problem. Din äldste son är ju i grunden stark och vill hitta tillbaka till sin styrka och sina lugna tankar och energier. Han kommer att göra det snart. Mellansonen som går sin egen väg och har en förmåga att alltid hitta lösningar på allt är en fantastisk pappa och kommer fortsatt att vara det. Mamman till mellansonens barn kommer att fortsätta att ha ett komplicerat liv. Så det känns som att det dröjer innan hon kommer att ta sitt ansvar för deras barn. Din dotter mår bra och kommer att fortsätta göra det. Jag ser att du är en fantastisk mamma som gör allt för att släcka bränder, att lyssna, ställa upp och finnas till. Mer än så kan man inte göra som mamma. Lycka till. Kram Benny

saknar honom varenda dag och älskar honom så innerligt. Jag undrar även varför mina syskon är så elaka och hårda mot mig? Varför skyller min syster allt på mig och varför låter de mig inte vara ifred när jag har sagt åt dem? Jag orkar verkligen inte mer. Det gör så fruktansvärt ont och de verkar inte förstå eller så vill de bara såra mig och trycka ner mig mer. Det känns som om de dessutom försöker vända mamma emot mig. Jag förstår verkligen inte vad jag har gjort för fel. En sorgsen själ som har fått nog BENNY SVARAR Kära ”sorgsen själ”. Pappa

kommer aldrig att släppa taget om dig. Han finns med dig. Han kommer att hjälpa dig mot dina syskon så att du kommer att känna att du slipper deras bråk. Han säger att hans kropp var helt slut och hade ingenting att sätta emot. Han var helt kraftlös. Han sänder massor med kärlek till dig. Jag ser att din mamma inte vill ta

Du är på rätt väg

någons parti utan försöker att vara diplomatisk och få er alla att vara sams, vilket tyvärr inte fungerar. Ni är alla väldigt olika och det känns som om du är känsligast och den som blir mest utsatt för trakasserier. Det känns också som en form av mobbning och utfrysning. Men du har många bra vänner och du har en styrka till att klara av det. Lycka till. Kram Benny

Det kommer även barn på köpet

FRÅGA Hej Benny! Jag känner att jag har fastnat lite i min utveckling (medialt och professionellt). Har eget företag inom massage och har nu även börjat med healing. Det kändes så rätt i början men nu tror jag inte att det är det jag ska hålla på med. Jag har även under de senaste månaderna haft en konstig känsla att något är på gång. Jag går bara och väntar på något men vet inte vad. Jobbar just nu på att försöka kontakta min guide för att få svar men det går så där. Kan du se i vilken riktning jag ska fortsätta, vad ska jag jobba med?

FRÅGA Hej Benny! Min dotter har bott och jobbat utomlands i cirka 9 år. Nu är hon tillbaka i Sverige. Hon vill inte jobba mer inom sjukvården och har inget eget boende, utan har bott inneboende i ett år vilket är jobbigt. Hur kommer det att bli för henne? Hon har en köpt lägenhet utomlands som hon hyr ut nu. Jag hoppas att hon blir kvar i Sverige. Får hon jobb och boende i Sverige och en bra partner?

Olga

Lisett

BENNY SVARAR Kära Olga. Jag ser att din

BENNY SVARAR Kära Lisett. Det är i Sve-

medialitet kommer att växa och att du kommer att bli duktigare på att kanalisera budskap från andra sidan och även att få kontakt med andar. Din guide jobbar med ditt undermedvetna nu och du håller på att utvecklas både som människa och medialt. Healingen ser jag ändå kommer att bli en del i din andliga utveckling att hjälpa människor med. Jag ser bara att du ska ha tålamod och att du är på rätt väg. Lycka till. Kram Benny

rige hon ska vara nu och hon kommer snart att få en hyreslägenhet. Först ett andrahandskontrakt som sedan omvandlas till förstahandskontrakt. Jag ser även att hon kommer att träffa en svensk man, för han ser väldigt viking-lik ut. Lång, ljushårig med fint hår och gråblå ögon. Det kommer även barn med honom på köpet. Lycka till. Kram Benny

Free • nr 3

| 49 |

maj–juni • 2020


RADBANDET

KURSER • UTBILDNINGAR

MIXAT

Sommarkurser vid havet, Gullnäsgården

Vill du dela ut Free?

Ta hand om dig själv och ladda dina batterier! Mycket naturskönt på ön Tjärnö, nära Strömstad. Erfarna kursledare. Kurs i Aktiv avspänning, andning och egenvård, Mindfulness och yogaretreater samt olika retreater. Volontärplats. Välkommen till en pärla i Bohuslänska skärgården! Läs mer på www.gullnasgarden.org Lisa Danåsen Wikström, 0739-84 38 15

Att dela ut Free kostar från 150 kr/år inkl. moms. Kontakta oss på pren@free.se eller 070-287 15 50 för mer information. Du kan även registrera dig på www.free.se. Klicka på Prenumerera, Bli budbärare.

Få Free hem i brevlådan! Prenumerera på Free och få den hem i din brevlåda. Du får 6 nummer för 180:–. Bankgiro 251-4487. Skriv "Prenumeration Free". Kom ihåg att ange ditt namn och adress. Du kan även registrera dig på vår hemsida www.free.se

EN PLATS FÖR DIG? Vill du också synas på rad­bandets sida för bara 325 kr/mån? Ring och boka plats!

070-629 71 89

Nästa nummer utkommer den 3 juli

Den parfymerade trädgården Elin Unnes, journalist och författare, senaste bok ”Den parfymerade trädgården” gör Frees reporter helt förtrollad och förundrad över vad boken väcker till liv. I inledningen ställer hon frågan: Vem doftar blommorna för? Doftande blommor är också en symbol för framför allt en sak: sex. En doftande trädgård symboliserar njutning. Och med rätt teknik kan växternas förföriska essens fångas i burkar och flaskor. ”Den parfymerade trädgården” beskriver hur du odlar och skördar den nordiska trädgårdens unika dofter, med recept på allt från rosensmör och kaprifolhonung, till badbomber och torrschampo. Läs mer i nästa nummer.

Det handlar om att leva! Free har mött Anneli Påmark och Carl Österberg som tillsammans driver företaget "Human Awareness” och håller kurser och utbildningar i djupgående personlig utveckling, coaching och ledarskap. Så här säger de: ”Det är dags att vakna upp ur tv-dimman och illusionerna! Det är inte nya prylar, jobbet, andra människors åsikter, att alltid vara tillmötesgående och välanpassad, det är inte allt detta som är viktigt. Nej, det är egentligen något helt annat vi männi­ skor söker. Det handlar om att leva!”

Känslorna som vägvisare Möt Johanna Wallin vars passion är att bidra till mer hälsosamma arbetsplatser där vi tillsammans skapar en mänskligare och mer hållbar framtid. Hon är konstnär, författare, mentor, coach, mötesledare och föreläsare inom business och ledarskap. Johanna förmedlar i sin debut, handboken ”Sätt färg på ditt arbetsliv – inifrån och ut”, enkla verktyg för att du ska kunna använda känslor som vägvisare och därmed bidra med mer kreativitet i vardagen.

Generositet den nya ekonomins hjärta

Ingenting kan någonsin bli som förr. Men allt kan bli bättre … När världen förändras har vi möjlighet att skapa något fantastiskt tillsammans. Inte limma ihop bitarna av det gamla utan välja nya värderingar och göra världen vackrare. Den nya ekonomin kommer att baseras på en mänsklig grundessens – generositet. Att ge och ta emot är en del av det gudomliga livsflödet och pengar behöver flöda fritt för att världen ska fungera för alla. Maria Nylow tar oss med i ett resonemang om hur ett nytt ekonomiskt system skapas genom solidaritet och samhörighet människor emellan över hela världen. Och hur den spirituella generösa energin i flödet skapar mer att ge till varandra och att ta emot.


Bra för kropp och själ meditationspallar i mangoträ

499:-

En pall ger mycket bra stöd för ryggen under långa meditationer. Man kan lätt slappna av i kroppen, andas fritt och hitta balans. Den översta har hopfällbara ben.

/styck

499:-

Diameter: ca 30 cm Höjd: ca 20 cm

Mått: B:48 x L:17 x H:16 cm

meditationskuddar ÖVERDRAG: BOMULL

429:-

FYLLNING: KAPOK

En rund och fast meditationskudde som anpassar sig och ger bra stöd för kroppen. Kudden kan enkelt justeras genom att minska mängden kapokfyllning. Kapok är ett miljömässigt bra och ofarligt material.

149:-

handgjorda askar

/styck

Handgjorda askar i svartmålat mangoträ. Perfekt för att bevara din tarotlek, smycken, stenar eller annat som du månar om. Finns i fyra varianter med olika symboler på locket: Livets blomma, Pentagram, Aum och Livets träd.

Mått: B:42 x L:16,5 x H:15,5 cm

Yttermått: B:15 x L:10 x H:7 cm

Yttermått: B:15 x L:10 x H:7 cm

Redskap som ger vägledning och svar

Yttermått: B:22 x L:16,5 x H:8

från

cm

SE ALLA PENDLAR PÅ WEBBEN

179:/styck

se alla pendelspröt och pekare på webben

179:-

från

89:/styck

299:-

329:-

www.paneter.se l 08-440 76 76 l Fri frakt vid 99 kr


– din ledstjärna

c/o M Sjölander AB Rådjursstigen 1, 794 33 Orsa

(Get your)

POWER UP! I AM · YOU ARE · WE ARE STRONGER TOGETHER!

4 juli 2020 Dans · Manifestation · Flow Föreställ dig att allt levande är matematiskt synkroniserat! Att det finns en rak linje mellan dig och allt annat i Universum. Om du är mitt i denna spiral sker allt i ditt liv i synk och flow. Man kan säga att du kör på din huvudväg och alla andra matchande vägar leder till denna väg. De människor du ska samarbeta eller leva tillsammans med och det du behöver för att leva ditt syfte hittar dig lättare för att du är mitt i din matematiska frekvens och livsväg. Fler människor kan hitta denna meridian och börja leva i sin sanning utan begränsningar, motstånd och rädsla. NÄR FREKVENSEN HÖJS I KROPPEN ÄNDRAR SIG SAMTIDIGT DIN FYSISKA VERKLIGHET! I mötet mellan människor uppstår nya energifält som inte existerade då de var isolerade var för sig. När vi samlar många energistarka och medvetna människor som gemensamt manifesterar sitt hjärtas innersta önskan och längtan sker något som närmast kan liknas vid ren magi. Under workshopen är det alltså inte 1 x 1 utan 100 x 100 eller 150 x 150 – när vi gemensamt manifesterar! I AM · YOU ARE · WE ARE STRONGER TOGETHER! Under dagen kan du förvänta starka energiövningar, pulserande musik och dans, tårar av lättnad och glädje, medryckande skratt och gemenskap, nya bekantskaper och nya nätverk av medvetna människor med hjärtat på rätta stället. Du kommer att få nya verktyg till manifestation, mer energi, nya insikter och förlösning av gamla rädslor och motstånd.

WORKSHOP ”POWER UP!” 21 MARS 2020 Workshopledare: Therese Lindberg & Berit Hickman

Therese och Berit har utbildat terapeuter tillsammans i mer än 10 år. 2020 börjar en ny gemensam resa med nya koncept och utbildningar, först ut är workshopen ”POWER UP”.

Plats: Högberga gård, Lidingö

Känt från programmet ”Gifta vid första ögonkastet”.

Pris: 1 750 kr Anmälan: info@thereselindberg.com Workshopen föregås av ett gratis webinarium med övningar och instruktioner som på bästa sätt förbereder er inför dagen.