Page 1

Celebrera: Fruntimmersveckan 19–24 juli!

fri kraft

Friex

Årgång 34 (194:e utgåvan)

nr 4 juli–augusti 2016

free.se

Agneta Oreheim om olika vägar till att stärka kraften sid 39

din ledstjärna Free

tipsar: ingefära & schampo

Detoxa dig till ett

skönare liv! sid 34 Möttes på tunnelbanan

– nu sprider de lycka i ny podd sid 42 Rörelse, rytm och närvaro i

Groundance sid 14

Kursgårdsspecial

Ge dig själv tid för ny kraft BAZAREN

BEHANDLINGAR

KURSER

UTBILDNINGAR

KURSGÅRDAR

RESOR

VÄGLEDNING

sid 22

RÅDGIVNING

RADBANDET


INNEHÅLL

Vad innebär det att vara lycklig?

REPORTAGE

14

5 7 9 47 39 49

Groundance – rytmer och rörelser från

Ghana med influenser både från yoga, mindfulness och frigörande dans. Möt Carina Bagge.

22 34 42

med 45 tips om platser där du kan hämta kraft. Free har tittat lite närmare på tre av dem.

Detox

– den mest effektiva börjar i garderoben, badrumsskåpet och i ens eget sinne, säger Tia Jumbe, författare till boken ”Detox Lifestyle”.

Lyckopodden

– en av Sveriges mest uppskattade podcasts inom personlig utveckling. Viktor Liljerås och Fredrik Ankarsköld är skaparna.

FRI SIKT

Korta notiser och nya rön

FRIMODIGT MED

Yvonne Edmark

FRI ZON

Produkter – Free tipsar!

FRITT VAL

Bok, cd, film – det senaste

FRI KRAFT

Agneta Oreheim coachar

FRÅGA VÅRT MEDIUM

Svar på läsarnas frågor

ANNONSSIDOR

10 20 21 41 45 50

Årets kursgårdsspecial

BAZAREN

FREE.SE Hitta fler annonser och aktuella nyheter, samt kursen du söker på: www.free.se

BEHANDLINGAR

FACEBOOK

KURSER/UTBILDNING

Följ oss på facebook. Utlottningar och nyheter!

RESOR VÄGLEDNING/RÅDGIVN

NYHETSBREV

RADBANDET

Få nyheter direkt i din mejl. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Se hemsidan.

E-post info@free.se Hemsida www.free.se Budbärare över hela landet Se www.free.se för utlämningsställen Prenumeration Bankgiro: 251-4487. 180 kr/år.

Marie Sjölander, chefredaktör Nyheter och utlottningar på www.free.se!

Omslagsbild: Emelie DecaVita

M Sjölander AB Rådjursstigen 1 794 33 Orsa

I detta nummer av Free förekommer ordet lycka ett antal gånger, vilket i och för sig inte är så konstigt. Jag kan inte låta bli att ställa frågan: ”Är du lycklig?” Jag tror att många har svårt att svara ”ja” på den frågan utan att fundera över vad det innebär. Är det en storslagen känsla eller är det att vara nöjd och glad över livet? Och är det skillnad på lycka och att vara lycklig? Är lycka ett tillstånd och att vara lycklig ett mål? Kan strävandet efter lycka även göra oss olyckliga? Frågan får i alla fall mig att fundera. De flesta vet nog att det inte är materiella ting och högsta vinsten på lotteri som gör en lycklig i långa loppet. Nej, att vara lycklig är nog snarare att vara nöjd över den man är och vad man gör. Några som vill hjälpa oss till ett lyckligt liv är Viktor Liljerås och Fredrik Ankarsköld, som skapat ”Lyckopodden – din guide till dig själv”. I Lyckopodden tar de upp och diskuterar olika ämnen i livet på ett djupt men ändå enkelt och humoristiskt sätt. Läs mer om Viktor och Fredrik i detta nummer. Det finns många olika sätt att jobba för att både en själv och andra människor ska må bra. Vissa väljer att starta kursgård. Vid produktionen av kursgårdsspecialen förvånades vi över att vi stötte på så många kursgårdar inom vårt område, hälsa och personlig utveckling, som vi inte kände till sedan tidigare – och som dessutom inte kände till Free. Hade vi haft mer tid och alla valt att medverka är jag övertygad om att vi hade kunnat fylla hela tidningen med kursgårdar! Avslutar med ett passande Abraham-Hicks-citat om lycka: ”Ett lyckligt liv är bara en kedja av lyckliga ögonblick, men de flesta människor tillåter inte det lyckliga ögonblicket eftersom de är så upptagna med att försöka skaffa ett lyckligt liv.”

Om Free

Redaktion

Utgivning

Chefredaktör, ansvarig utgivare, annonssäljare Marie Sjölander 070-629 71 89, marie@free.se

Tryckeri Sörmlands Printing Solutions, Katrineholm. Free trycks på miljöcertifierat papper. ISSN 0248-429X

Projektledare, formgivare kundtjänst Åsa Östlund 070-287 15 50, asa@free.se

Free • nr 4

341 078 TRYCKSAK

|3|

juli–augusti • 2016

Free är en ledstjärna inom personlig utveckling och egenvård. Free utkommer med 6 nr per år, och trycks på miljöcertifierat papper. Tidningen har utkommit regelbundet under 34 års tid och är den enda gratistidningen i sitt slag. Free är ett levande nätverk av människor som arbetar för en helhetssyn och en värld som fungerar för alla. Frees texter och bilder lagras och tillgängliggörs i digitala arkiv. Den som sänder material till oss anses medge sådan lagring samt publicering i tidningens alla distributionskanaler.


Vill du gå djupare - och ha glädje av autentisk yoga och meditation?

Håå Retreat Center Vill du gå på upptäcktsfärd i din kropp och andning och känna välbefinnandet av att vara i levande kontakt med dig själv? På Håå Retreat Center i Småland erbjuder vi intensiva retreatkurser med yoga och meditation i natursköna omgivningar. Tack vare de speciella förhållanden som vi har skapat på kursgården kan vi förmedla en helhetsundervisning: yogametoder och meditation, fritid och karma yoga, kompletterar varandra i en process där man genomlever en enastående transformation.

Retreater & lärare Alla kurserna är öppna för både nybörjare och erfarna, utom Chakrahelgen och Kriya Yoga-kursen.

10-/14-dagarskurser sommar och höst 3 - 16 juli Franz Jervidalo & Mira 28 aug - 10 sept Mira & Wini Hald

Kriya Yoga-kursen 16 juli - 14 aug

(för fortsättare, se hemsidan) Swami Janakananda, Swami Ma Sita Savitri & Burkhard Miller

Helg- & 5-dagars kurser 23 - 25 sept 19 - 23 okt 4 - 6 nov 20 - 22 jan

Swami Swami Mira & Swami

Chakrahelg

(för fortsättare, se hemsidan) Swami Ma Sita Savitri & Burkhard Miller

18 - 20 nov

Ma Sita Savitri & Cecilia Strömbeck Ma Sita Savitri & Vasistha Jyoti Shantiram Ma Sita Savitri & Vasistha Jyoti

Julkursen 2016 & Nyårskursen 2017 19 dec - 1 jan 2 - 12 jan

Swami Ma Sita Savitri & Burkhard Miller Agnidhara & Swami Bháwaná Murti

Tremånaders Sadhana-kursen 2017 25 jan - 22 april Swami Janakananda & Swami Ma Sita Savitri m fl

Mer info, priser och bokning:

retreat.se

Stiftelsen

Sedan 1972

Håå Kursgård • 0372 - 550 63 • haa@yogameditation.com • www.yoga.se


fri sikt nyheter • event

FREES INSPIRATÖR JUST NU

Nya rön om alternativ och integrativ medicin, plus det senaste om hälsa och andlig utveckling.

Ljusföroreningar och sömn Om man bor i en stad och har svårt att sova kan en del av problemet vara alla lampor och skyltar i ens närområde. Forskare vid Stanford universitetet har undersökt hur artificiellt utomhusljus på natten påverkar sömn. Under en åttaårsperiod gjorde man telefonintervjuer med 15 863 personer, om sömnvanor och sömnkvalitet. Forskarna undersökte hur mycket utomhusljus människor utsattes för på natten. Stadsbor exponerades för 3–6 gånger mer för intensiv belysning nattetid än de som bor i små städer och på landsbygden. Forskarna fann att nattljus påverkar hur människor sover och var kopplade till sömnstörningar. De rapporterade också att människor som lever i områden med mer intensivt ljus på natten var mer missnöjda med kvantiteten eller kvaliteten på sömnen, jämfört med de deltagare som bodde i områden där ljuset på natten var mindre intensivt. Helst bör vi utsättas för starkt, naturligt ljus åtminstone en del varje dag och uppleva en naturlig nivå av mörker (med inte mer belysning än månen och stjärnorna ger) varje natt. Att sova i ett rum som är så mörkt som man kan göra det. (DrWeil.com)

7

mirakel till ett lyckligt liv

Ayurvedisk kur för att rensa bort slaggämnen Skala och skiva 2 cm ingefära tunt. Låt koka i 15 minuter i 1 liter vatten. Sila eventuellt bort ingefärsbitarna, häll på termos och drick under hela dagarna i två–tre veckor. Ät lätt vegetarisk kost och undvik bröd under den här perioden. (Ur boken ”Detox Lifestyle” av Tia Jumbe)

Det finns sju underverk inom mindfulness som leder till ett lyckligt och hälsosamt liv.

”4 mil norr om Orsa finner du lyckan.” ANN-LOUISE DANIELSSON med nystartade Skogslyckans kursgård & sommarcafé. 1. Vad är din verksamhet? – Jag driver Skogslyckans kursgård & sommarcafé. Kursgården ligger i Kvarnberg utmed E45 i Orsa finnmark – nära till vildmark, sjöar och vackra utsikter. Sommar som vinter finns det ett flertal aktiviteter att företa sig. Jag samarbetar med flera företag som gör att inget är omöjligt. Jag kommer att hyra ut kursgården till certifierade kursledare inom andlighet och hälsa i första hand. Tack vare de goda energierna runt om i skogen kommer det att hållas kurser i bland annat meditation, healing, yoga, eldceremonier, schamankvällar och trumvandringar. 2. Varför valde du att starta kursgård? – Jag har alltid haft en känsla att jag har så mycket att ge – ett överflöd av kärlek och vänlighet. Har alltid varit intresserad av vad man kan göra på det mentala planet och allt kommer ju inifrån. Nu har jag funnit en plats där jag kan dela med mig av mig själv – jag har funnit lyckan på skogen och den räcker till alla. Jag hamnade här uppe i Kvarnberg för att det är en sån unik känsla i miljön, och naturen har en helande kraft. Jag har bott här i 10 år nu och fortfarande när jag kommer hem svämmar känslan över mig att inget är ouppnåeligt, alla bekymmer bara försvinner, en skön känsla av lugn och harmoni. Platsen känns därför perfekt för en kursgård. 3. Vad hoppas du uppnå? – Jag har själv gått många kurser inom personlig utveckling och de människor som jag träffat är så äkta på nåt vis – man får en känsla av att man är perfekt som man är. Det är en skön och trygg känsla, som jag vill att andra ska få uppleva. De flesta gillar ju att vara i skog och mark men de tänker kanske inte på hur mycket det läker oss, att det helar själen – vi bara vet att vi trivs i skogen. Kan jag hjälpa en enda att finna rätt väg, lyckan igen eller lösa deras livsgåta då har jag lyckats! Mer info på sid 24.

1. Att vara närvarande. 2. Hjälpa andra vara närvarande.

”Minns att lyckan inte beror på vem du är eller vad du har den beror helt och hållet på vad du tänker.”

3. Ge stöd åt den eller det som är föremålet för vår uppmärksamhet. 4. Lindra den andres lidande. 5. Se på djupet. 6. Förståelse. 7. Transformation.

– Dale Carnegie –

(Thich Nhat Hanh)

Free • nr 4

|5|

juli–augusti • 2016


frimodigt med Yvonne Edmark Kom Lust & Fröjd

”Hitta känslan som ger glädje och lust” 1. Vad jobbar du med? – Jag driver en kursgård som heter Kom Lust & Fröjd där jag jobbar med olika saker som kan följa årstiderna. Det jag jobbar med går hand i hand och ger mig balans och tillfredsställelse, och det vill jag inspirera andra till. Jag har grupper i holi yoga både inom- och utomhus, dansyoga, dans, medial coaching, olika kroppsbehandlingar som healing och zonterapi. Jag har även örtvandringar där jag ger tips och råd om vad vi kan göra med naturens vilda växter. Naturen har alltid varit viktig för mig och intresset för allt det vilda som växer där för oss och som är gratis. Vi behöver ta tillbaks gammal kunskap om örterna. Jag arrangerar även något jag kallar fröjdekvällar eller fröjdefrukostar med olika teman och föredrag samt upplevelseevent i skogen med sång och trumma med min grupp ”Huldra”.

2. Varför valde du det? – Den här frågan känns extra viktig att bli påmind om. Jag har valt att gå olika kurser och

utbildningar inom det som intresserar mig, som jag mår väldigt bra av och vill ha i min vardag. Utifrån min livsstil skapar jag mitt arbete att lära ut, inspirera och glädja andra.

3. Vad ger det till andra? – Jag upplever att när jag som ledare och inspiratör försöker leva det jag lär ut så mycket jag kan, att känna lusten och glädjen i hela kroppen är oerhört smittsamt! Det gör att jag kan hålla hög energi och stråla ut till andra som i sin tur strålar mellan varandra. Mina deltagare berättar ofta för mig vad de upplever och det kan vara att de känner sig avslappnade, släpper krav och prestation, hittar styrka, kraft och en meningsfullhet. De hittar den där känslan som ger glädje och lust. De hittar andningen, släpper spända muskler och kommer in i kroppen. De känner sig vackra och att de kan vara sig själva och känner en vänskaplighet mellan varandra. Allt detta tar de med sig ut i sin vardag. Att mina deltagare kan få känna så här gör mig oerhört tacksam och att mitt arbete blir meningsfullt.

4. Lever du som du lär?

Om Yvonne Namn: Yvonne Edmark. Familj: Man, barn, hund och två bonusbarn. Bor: Kristinehamn nära naturen. Astrotecken: Vattuman. Min inspiratör: Min nyfikenhet till livet. Gör jag helst: Gör något vilsamt med familjen, går i skogen, fikar, målar.

Bästa bok: En bok som berörde mig för inte så längesedan var ”Min bästa tid” med Jane Fonda. Motto: Just nu att leva som jag lär. Hemlig talang: Vet ingen … Aktuell med: Många olika event i sommar. Kontakt: www.komlustofrojd.se, edmark@live.se. Mer info på sid 32.

– Mitt motto är att leva som jag lär. Det jag lär ut till andra hjälper mig själv att få ihop vardagslivet med jobb, familj och allt som hör livet till.

5. Vad säger du om healing? – Healing är en stark, god energi som kan utövas på olika sätt, men det är viktigt att förstå att alla har det inom sig. När vi i gott syfte och utifrån hjärtat sänder ut en god tanke, tänker gott om andra, lagar en god middag, målar en vacker tavla, ger ömhet eller hjälper någon så är det också healing.

6. Vilken behandlings- eller terapeutisk metod betyder mest för dig? – Jag har i många år jobbat som zonterapeut och det är något som jag använder dagligen. Yogan och dansen är även viktiga för mig. Jag

Free • nr 4

|7|

juli–augusti • 2016

går själv till medium som hjälper och coachar mig. Jag har en mycket god väninna med samma intressen i livet och våra härliga, ärliga samtal är bästa terapin och vi är varandras mentorer.

7. Vad kan man göra för att få balans och välbefinnande i livet? – Att ge sig själv tid, att stilla sig, det är då du kan upptäcka vad just du behöver för att få balans och välbefinnande i livet. Det är olika för alla, så ta hjälp med att utforska vad just du behöver om du inte hittar det själv.

8. Vad är det viktigaste i livet för dig? – Att försöka ha kärlek till mig själv, och i det ingår att jag försöker och vågar acceptera alla mina känslor som sorg, ilska och glädje. Att behålla min nyfikenhet till allt i livet. Då är jag tillfreds med mig själv och med min familj som betyder så mycket.

9. Vad är kärlek för dig? – Kärlek för mig är när jag känner värme från hjärtat, men även som ”pirr i magen” som sprider sig i hela kroppen till ett välbehag och kan vara euforisk. Kärlek går att träna upp.

10. Vilken livsfråga önskar du att Frees läsare bör fundera över? – Vad behöver du?


En skön magkänsla med Triphala ros från Maharishi Ayurveda Osmält mat i tjocktarmen blir som ett växthus för bakterier och virus som kan vara grund för många obalanser. Triphala renar långsamt och man kan därför äta den under längre perioder. Den löser upp toxiner på ett mycket djupt plan och ger därmed en betydande utrensningseffekt.

Har ätit i 5 dagar och vilken skillnad. Känner mig mätt på mindre mängd mat. Slut på att vara uppblåst, lugn i hela kroppen.

Triphala är ett av de viktigaste ayurvediska preparaten tack vare dess balanserande effekt på matsmältningen och dess förmåga att främja regelbundenhet och rena matsmältningssystemet. Se till att ha Triphala Ros hemma.

– Karina

Jag har använt min första förpackning med Triphala Ros och det blir inte den sista. Den har hjälpt mig med matsmältningen då jag i perioder blir lätt förstoppad. Det tog c:a 2 dagar innan det började hända någonting men sedan var processen igång. – Cathrine

149:-

Triphala Ros förbättrar välbefinnandet inom tre viktiga områden: • Matsmältningen • Näringsupptaget • Metabolismen

Naturligt och glutenfritt bindningsmedel (15 mg per 1000 mg): stärkelse från tapioka. Inga andra tillsatser eller fyllnadsmedel.

Barnhusgatan 1, Stockholm (korsningen Drottninggatan 71D) Öppet vard 11–18, lör 11–14 www.vedalila.se | info@vedalila.se

Triphala Ros finns att köpa på Veda Lila och i hälsokostbutiker.


fri zon prylar • produkter

Yogatights i återvunnet tyg Yogatights i återvunnen polyesterlycra i mycket stretchigt material, 78 % polyester och 22 % elastan. Byxorna har hög midja som kan vikas ner. Yogatightsen är långa i benen så även om du är lång och smal kan du ha dem hellånga, annars får du en snygg rynkning längst ner vid vristen. Finns i svart/vit och chakrafärgad.

Redaktionen presenterar produkter från våra annonsörer som är värda att testa.

Fasta dig till ny energi Nyforms 3 dagars fasta är ett komplett paket för dig som vill göra en fastekur. Innehåller ekologiska juicer, grönsaksbuljong, te och glaubersalt som du dricker enligt det medföljande fasteschemat. Finns även som 5 dagars fasta.

TESTA FÖR ATT yoga bekvämt. FINNS HOS www.saprema.se Cirkapris: 750:–. Mer information på sid 51.

TESTA FÖR ATT få ny kraft och ork. FINNS HOS hälsofackhandeln. Cirkapris: 249:–. Mer information på sid 6.

Uppiggande rökelse

Ingefära på flaska Ingefära är känd för sina välgörande egenskaper. Med Ginjer ingefäradroppar får du snabbt tillgång till ekologisk ingefära. Perfekt att använda t ex i matlagning, te, smoothies eller helt enkelt droppa i ett glas vatten (ca 4 droppar till ett glas). Extraktet som används till Ginjerdroppar kommer ifrån certifierade ekologiska jordbruk. Laktos- och glutenfri.

Håll utkik efter utlottning på free.se

TESTA FÖR ATT få kraften från ingefära. FINNS HOS hälsofackhandeln. Cirkapris: 115 kr (20 ml). Mer information på sid 2.

Specialdesignad

mala

Rökelse Lemongrass/Citronella har en fräsch och uppiggande doft av citrongräs. Passar perfekt att även använda på uteplatsen i sommar eftersom den hjälper till att hålla insekterna på avstånd. Box med 20 rökelsestickor.

Mala – helt handknuten av Jenny Green med mycket glädje och kärlek. Varje mala designas enligt önskemål så att det blir ett unikt smycke där man bär sin intention med sig. Välj din egen mala genom att följa din intuition och ditt hjärta men som du även visuellt och estetiskt dras till. Något du tycker om och som är vackert!

TESTA FÖR ATT njuta i sommar. FINNS HOS www.moderjord.nu Cirkapris: 25:– (20 st). Mer information på sid 11.

ips!

tt Presen

Schampo med silica honung

Astrokristaller för ditt stjärntecken En gullig, liten påse av sammet (ljusblå, röd, grön eller brun beroende på vilket element ditt tecken tillhör) som innehåller fyra stenar speciellt utvalda för personer födda i respektive stjärntecken. Instruktioner på engelska medföljer med tips på hur man kan använda stenarnas kraft för inre transformation Håll och läkning. En fin present till dig själv utkik efter eller till någon som snart fyller år! utlottning på TESTA FÖR ATT bli stark i din egen free.se energi. FINNS HOS www.tarotshop.se Cirkapris: 79:–. Mer information på sid 11.

Biofloral Silica and Organic Honey Shampoo är ett hårschampo med naturlig silica som ger håret styrka, smidighet och glans. Honungen lugnar hårbotten och gör håret glansigt och lätt att reda ut. Passar alla hårtyper och innehåller 100 % naturliga ingredienser. TESTA FÖR ATT ge håret styrka. FINNS HOS Bergamott 0250-55 25 00 Cirkapris: 159:– (200 ml). Mer information på sid 13.

Free • nr 4

TESTA FÖR ATT få ett unikt smycke. FINNS HOS www.jennysense.se Cirkapris 950:–. Mer information på sid 11.

|9|

juli–augusti • 2016


BAZAREN

Din Doreen Virtue Webbshop! Ibland behöver man ett enkelt och tydligt svar på frågor som: ”Är det ja eller nej?” och ”När kommer jag att få det där jobbet, träffa min själsfrände, flytta till ett bättre område?” och så vidare. Den här kortleken ger dig tillförlitlig vägledning när allt som behövs är ett kort och koncist svar. När du försöker att ta dig igenom en förvirrande situation så kan de här korten ge dig raka svar och den klarhet som du eftersträvar. Doreen Virtue och Radleigh Valentine, de bästsäljande författarna till Änglatarot, erbjuder dig en orakelkortlek som går rakt på sak med den mest relevanta informationen som du behöver.

NYHET! Vattumannen Drottninggatan 83 Stockholm www.vattumannen.se

böcker z musik z yogaoch meditationsredskap föredrag z kurser

Medvetenhet Inspiration Insikt

Free • nr 4

| 10 |

Nu kan du köpa Doreen Virtues vackra änglakort på svenska och alla hennes andra produkter på ett och samma ställe! Vi har även ängla- och andliga böcker från andra författara i vår webbshop! Gilla oss på facebook! - Dagens kort - få budskap för dagen - Arella - Ängla- och orakelkort på svenska

juli–augusti • 2016

Välkommen till oss! www.arella.se


BAZAREN

Kyle Gray 299:KORTLEK & BOK

ANGEL PRAYERS Kyle Grays orakelkort ger dig kraftfulla, andliga verktyg för att komma åt änglarnas djupa visdom och läkande kraft. (På engelska.)

149:-

Allt inom yoga, meditation, hälsa och andlighet ISBN 9781781802731 44 ORAKELKORT

Vi väljer våra produkter med hjärtat och med kärlek och omsorg till naturen. Butik i Växjö & webbutik.

ÄNGLAR OCH ANGEL PRAYERS ORACLE CARDS PAKETPRIS: 299:-

www.moderjord.nu

ÄNGLAR En vacker vägvisare till änglarnas värld skriven av det hyllade mediet Kyle Gray. Änglar visar på ett tydligt och praktiskt sätt hur du kan börja arbeta med änglarna i din egen vardag och använda deras ljus för positiv förändring och läkning. (På svenska.)

En bok för dig som söker en djupare mening med livet Genom kontakten med sitt högre jag förmedlar Teppo Oksa hur du kan använda livet som din vägledare för att nå ditt högre syfte och den du verkligen är. Där­ igenom finner du även att friheten och kärleken som du så länge har sökt efter befinner sig inom dig själv.

169:-

ISBN 9789198216523 INBUNDEN 200 SIDOR

149 kr

iam@iamthat.me

www.iamthat.me

KYLE GRAY hade redan som barn förmågan att se bortom sinnevärlden, och under tonåren upptäckte han änglarnas särskilda kraft och kärlek. Idag är han ett av Storbritanniens mest efterfrågade medier.

Mandala hänge – nyckelring 33 olika motiv

139 kr

www.6e-sinnet.se

www.tarotshop.se Telefon: 08-440 76 72

Frakt 29:-

Free • nr 4

Kungsgatan 18, Helsingborg · 042-24 52 34 | 11 |

juli–augusti • 2016


BAZAREN

NIFT PRESENTERAR 2016

Hälsa &

Livsstil

En mässa för kropp, sinne och själ Kl 10–18, Inträde 100:-, Barn under 12 år gratis

intressanta utställare • prova-på behandlingar många inspirerande seminarier • workshops • yoga qigong • ayurveda • meditation • mindfulness • astrologi • tarot • hälsovårsprodukter • näringstillskott stenar och mineraler • handgjorda smycken m. m.

GÖTEBORG, EXERCISHUSET 3–4 SEP BORÅS, HOTELL SCANDIC PLAZA 1–2 OKT HALMSTAD, HALMSTADS TEATER 8–9 OKT HUSKVARNA, FOLKETS PARK 22–23 OKT STORSEANS MED BENNY ROSENQVIST Seans med Benny är en spännande resa då andevärlden kontaktar honom och förmedlar budskap om hur de har det på den andra sidan.

JOKKMOKK – EN PLATS I MAGISKA LAPPLAND

STORSEANS MED VENDELA CEDERHOLM En seans med Vendela är fylld av glädje och värme. Budskapen från vänner, släktingar och bekanta är avsedda att vara till nytta och hjälp i vardagen.

FÖRELÄSNING MED ZOË Endast i Göteborg. Zoë håller föreläsning om Atlantis, DNA aktiveringar och kristall­ programmering där hon delar med sig av hennes upplevelse om starka energier som väcker dig till något helt nytt. FÖRELÄSNING MED PIERRE HESSELBRANDT Pierre föreläser om insikt och intuition där han berättar om sin första synska händelse och uppväxt fram till trafikolyckan med nära döden upplevelse. Han är känd på TV i Det okända.

OBS! Begränsat antal platser gäller till alla tillfällen. Föranmälan kan göras på hemsidan.

LAPLAND DECOR & DEZIGN BUTIK: LAPPLÅDAN

Välkommen till en mixad butik Porjusvägen 18, Jokkmokk 0971-552 80, 070-340 30 75 · laplanddecor@telia.com WWW.LIVSSTILSMASSAN.INFO KONTAKT: 0703-456 312 | INFO@LIVSSTILSMASSAN.INFO

ÖPPET: Mån–fre 10.00–17.30, lunch 12.00–13.00. Lördag 10.00–13.00 OBS! Viss avvikelse i öppettiderna kan förekomma under sommaren

Free • nr 4

| 12 |

juli–augusti • 2016


BAZAREN

39 BLOMESSENSER enligt originalmetoden av dr Bach För att återfå balans och harmoni

Ny bok av Tommy Hellsten! Vi är också himlavarelser. Vi är på väg mot någontin g som fortfarande vävs i oss. Någonting i oss igenkänner vårt ursprung och uppleve r en förunderlig känsla av hemkomst.

NAR ALLTING faller pa plats

När Tommy Hellsten som hjälpsökande femtonåring plötsligt finner sig ensam kvar i pastorsexpeditionens skinnsoffa, kyrkoherden har bara rest sig och gått, börjar en lång resa. Han vet inte då att det ska bli en femtio år lång resa, och att målet ändå var närmare än han trott. Att allt var en hemresa – till sig själv. Och till en glädje han inte ens vågat drömma om.

NAR ALLTING faller pa

I sin nya bok NAR ALLTING faller pa plats berättar Tommy Hellsten om sin egen resa till överlåtelse och tillit, och hur han lämnar bakom sig ett liv styrt av prestationstvång, en djup känsla av värdelöshet och utanförskap .

NÄR ALLTING FALLER PÅ PLATS Finns det en mening i livet och hur kan man i så fall upptäcka den? Och kan man – i det sökandet – knyta samman vår tids psykologiska tänkande med den kristna trons klassiska tankar? Och dessutom formulera denna verklighet på ett nytt sätt?

plats libris

NYHET Nu även som granulat

Vi söker även återförsäljare! ECO CERT

Tillverkas av Biofloral, Frankrike

Bergamott, tel: 0250-55 25 00 Free • nr 4

| 13 |

juli–augusti • 2016

libris

Libris förlag

www.libris.se


Groundance Rörelse, rytm och närvaro i

Gungande höfter, böjda knän, mjuka axlar och bara fötter. Kropparna rör sig som gummiband, höjs en arm sänks en annan, rörelsen följer trummornas rytm. I Groundance möts rytmer och rörelser från Ghana med influenser både från yoga, mindfulness och frigörande dans.

Text Eva Brenckert Bild Emelie DecaVita

G

roundance är närvaro och avspänning, som en aktiv rörelsemeditation. Alla rörelser går ut på att släppa spänningar utan att forcera kroppen, säger Carina Bagge, grundare av Groundance. Carina har själv alltid älskat att dansa men det dröjde innan hon tog några lektioner KORT CARINA eller gick på BAGGE en danskurs. OM GÖR Håller klasser Självförtroendet CARINA i Groundance räckte inte till, och sprider vikten hon trodde inte att av ergonomi och hon kunde. En dag i friskvård, att ta hand om början på 1990-talet såg kropp och själ. hon en annons i dagstidFAMILJ Liten. ningen. Det blev början till BOR Granne med djur och ett nytt liv. natur. – Det var en liten annons, INTRESSEN Titta på dans! bara några rader där det Nej, okej då, djur- och naturstod ”Grounding, jordnära upplevelser. rörelser som aktiv meditation!”. Det klickade direkt och jag ringde och anmälde mig. Det var en man från Ghana, Bedu Annan, som ledde gruppen och jag kände genast att det här passade mig, även om jag inte hittade rörelserna. Carina dansade en till två gånger i veckan under några år och tyckte själv inte att hon utvecklades, men fortsatte ändå. – Jag hade inte lätt för att känna rytmen i kroppen.

Jag fick verkligen kämpa och vara envis. Jag lärde mig mycket under de här åren, även om jag inte förstod det själv. Så småningom gick jag Bedus ledarutbildning i grounding. UNDER DE HÄR ÅREN tog dansen större och större del av Carinas tid. Fram tills hon började med grounding arbetade Carina i ett större företag med möbler och inredning för kontor och offentlig miljö. När annonsen dök upp funderade hon på vad hon egentligen ville göra i livet. – Jag bytte liv. Från att ha jobbat med möbler och bott i en lägenhet i stan ändrade jag allt. Jag flyttade från lägenheten och köpte ett hus utanför stan. Samtidigt växte min passion till dansen och jag började arbeta i receptionen på en dansskola. Dansen var på väg att bli både mitt yrke och mitt liv. En försommardag för cirka 15 år sedan frågade en väninna om Carina kunde starta en dansgrupp om väninnan drog ihop några kompisar. Carina tvekade först eftersom hon inte tyckte att hon kunde tillräckligt för att leda en grupp. Men så en kväll satte Carina högtalarna i ett öppet fönster och började undervisa på sin gräsmatta.

Free • nr 4

| 14 |

juli–augusti • 2016

– Vi fortsatte en gång i veckan hela sommaren. Och när hösten kom var jag tvungen att hitta en lokal för gruppen ville fortsätta. Så plötsligt var jag dansledare! Jag som inte trott att jag hade lärt mig någonting. Carina bestämde sig för att bli ledare i grounding. Men plötsligt avled Bedu Annan och hon blev rådvill under en period. Hon gick på olika workshopar, men hittade ingenting som stämde. Till slut gav hon upp. Då dök en vän upp och pratade varmt om en ny gästlärare från Ghana, ­Emmanuel Gomado, en prisad koreograf, master drummer, dansare och lärare. Efter mycket övertalning anmälde sig Carina till en workshop med Emmanuel. För Carina var Emmanuel och hans pedagogik precis det hon sökt. Hon hade äntligen hittat sin lärare och mentor. – Emmanuels pedagogik passade mig, han är en gudabenådad pedagog. Han pratade om livet via dansen och allt blev så naturligt. CARINA SOM ÄLSKAT dans

i hela sitt liv hade äntligen hittat ett sätt som hon kunde lära sig på. Hon startade en grupp ”Trum- och danskompaniet Baadjoo”, med Emmanuel som lärare.


”Det är något av det roligaste och härligaste jag gjort i hela mitt liv.” Gruppen bjöd Emmanuel till Sverige sex gånger om året för träning. – Han bröt ner rytmer och rörelser till minsta möjliga beståndsdel. Varje ny dans började vi tillsammans på golvet, både musiker och dansare. Vi sjöng och klappade dansens olika rytmer och provade steg tillsammans innan musikerna gick till sina trummor. När vi alla hade en gemensam grund började vi röra på oss och musikerna att spela. Emmanuel är alltid noga med att vi har en grundläggande förståelse hur dans och rytm hänger ihop i varje dans. Det handlar inte om att härma rörelser utan om att när grunden är där, så vips, dansar du! GRUPPEN BÖRJADE så små-

ningom uppträda. – Det trodde jag väl aldrig att jag skulle göra. Men det är något av det roligaste och härligaste jag har gjort i hela mitt liv. I Ghana hänger dans, sång och att spela musik tätt samman. Just detta är något av kärnan i Groundance för Carina. – Jag gnetade och gnetade och plötsligt hände det något. Ur dansen och rörelserna växte något nytt som så småningom blev Groundance. Carina har byggt en hel filosofi kring Groundance.

Free • nr 4

| 15 |

juli–augusti • 2016


Carinas filosofi kring Groundance ENERGI & AVSPÄNNING I varje rörelse finns en växling mellan­­energi och avspänning. Punkten där rörelsen startar och där den slutar. Det är i denna punkt vilan och avspänningen finns. När vi hittar rytmen och balansen mellan energi och vila i en rörelse, då blir rörelsen meditativ och utan ansträngning, oavsett om den är snabb eller långsam. Låter vi mycket energi blandas med avspänning uppstår kraftfulla rörelser där kroppen förblir stark och uthållig. Groundance innehåller sekvenser av både energi och avspänning på olika sätt. Att få släppa taget och känna kraft och energi i stora, kraftfulla rörelser kan verkligen vara förlösande, för både kropp och sinne. Men också de mindre, mer subtila rörelserna påverkar oss och kan göra att vi upplever rörelserna ännu tydligare. Och stunderna med avspänning, den vakna vilan, är oerhört välgörande på alla plan. ANDNING & NÄRVARO Vår andning stödjer och förstärker rörelsen och tydliggör rytm och rörelse i kroppen. Att hitta rytmen i andning och rörelse gör att vår andning kan stödja och förstärka rörelsen och ge både kraft och vila, beroende på hur vi andas. Att vara medveten och närvarande i andningen är ett bra sätt att också vara närvarande i kroppen. Att känna och vara med rörelsen i kroppens olika delar, gör oss betydligt mer närvarande än när vi bara gör rörelser. Att vara i rörelse, istället för att göra rörelser. Då är vi också närvarande. RYTM/RÖRELSE & GLÄDJE Rytmen är själva motivationen till rörelsen, den är motorn som driver framåt in i nästa rörelse. Rörelsen och rytmen ligger som pusselbitar i varandra, oskiljaktiga. När rytm och rörelse blir ett, kan vi överlämna kroppen till rytmen och musiken, och rörelsen kan ske helt utan ansträngning. Musiken är väl vald för att locka kroppen till rörelse, men även de delar av passet som är utan musik har rytm. En ljudande andning och fötternas tramp blir då en naturlig rytm. Allt är rytm! De sköna rytmerna, det härliga svänget och rörelser på kroppens villkor väcker vår rörelseglädje och gör kroppen stark och glad. Utan prestation bjuder vi in kroppen till lek och dans, och sedan låter vi leendet på läpparna sprida sig över hela kroppen!

En skön stund på den egna bryggan.

– Jag har försökt att skapa något som jag själv sökte när jag ville dansa. Det dröjde ju så länge innan jag hittade någonstans där jag passade in, utan att alltid känna mig dålig för att jag hade svårt att härma andras rörelser. Groundance handlar inte om att göra likadant som en ledare, utan om att hitta ditt eget uttryck av rörelserna i förhållande till rytmen. Det är framför allt uppbyggt på upprepning, vi kör samma rörelser om och om igen. DET ÄR INTE BARA vilka rörelser som helst, utan varje rörelse Carina har med i ett pass är noga utvald, musiken likaså. Mycket är byggt på motsatsförhållanden. – Upp och ner, framåt och bakåt, kraftfulla och samtidigt vilsamma rörelser. Jag vill skapa en tillåtande atmosfär, det handlar inte om att prestera, allt sker med lätthet. Jag korrigerar aldrig någons rörelser utan scannar av rummet och ser när det är flow och när det inte är det. Många av rörelserna kommer från Ghanas och Nigerias danstraditioner, där man härmar djur och natur i dansen men också människors arbete och glädjeämnen. Carina menar att det inte är afrikanska rörelser utan mänskliga rörelser. Utifrån dessa rörelser

Free • nr 4

| 16 |

arbetar Carina fram sina pass, helt utan någon koreografi. Hon vill hjälpa människor att hitta sin egen dans, ge frihet i formen. – Jag vill uppmuntra till ett utforskande i varje rörelse, hur känns det att göra en stor rörelse eller vill jag göra den liten idag? Varje rörelse är ett eget universum, samtidigt som kärnan är exakt. Det tar ett tag att hitta in i ett utforskande, det händer sällan första gången man prövar. När rytmen och rörelsen sitter ihop i kroppen kommer dansen av sig själv, menar Carina. – Jag brukar säga att i Groundance använder man kroppen optimalt, inte maximalt. Är man närvarande i sin kropp, verkligen känner rörelserna, skadar man sig inte. Det är mjukt och skonsamt och gör kroppen glad. CARINA KÖR SAMMA pass

tre gånger i veckan under lång tid, ibland mer än ett år, men tröttnar aldrig. Hon kan ibland gå och bära på en känsla av att det är något som saknas, så plötsligt kommer hon på att det kanske är en liten paus i musiken för att det som hänt hittills under passet ska hinna integreras. Eller något annat. – Mina pass bygger på en stabil grund kan man säga.

juli–augusti • 2016

Rörelse, rytm, energi och stillhet. Och frihet och acceptans inför dig själv förstås! Carina har också kommit fram till fyra ingredienser som ger rörelse utan spänning: Att inte använda mer ansträngning än nödvändigt. Att det finns rytm i växlingen mellan spänning och avspänning. Att hela kroppen är engagerad i rörelsen, inifrån och ut. Att den utförs med en känsla av lätthet. FÖR ATT TESTA HUR ett pass går till går jag på en dropin-klass på Eriksdalsbadet i Stockholm. Inga förkunskaper krävs. Klassen är fulltecknad, vi är kanske 30 kvinnor och någon enstaka man. Alla är barfota med mjuka, löst sittande kläder. Passet börjar med att vi­­går­ runt i en stor cirkel. ­Carina uppmanar oss att släppa tankarna vi bär med oss från dagen, och vad vi ska göra efter passet och att istället bara vara här och känna hur fotsulorna möter golvet. Inte jämföra oss med varandra utan vara i oss själva och bli medvetna om vilka känslor som rör sig därinne, hur det är just nu. Automatiskt hamnar vi i samma rytm, fotsulorna trummar taktfast mot golvet. Ibland stannar Carina och gör en rörelse, alla gör den samtidigt på sitt eget vis. Del för del går


Tips att göra hemma! Sätt på din favoritmusik. Blunda. Lyssna. Andas. Tillåt kroppen att röra sig. Njut! vi igenom kroppen med hjälp av rörelser som kommer att användas under passet. Vissa positioner är grundläggande, som att vara mjuk i knäna, stå lite bredbent med mycket tyngd ner mot jorden och hela fotsulorna mot golvet. Efter uppvärmningen blir det härliga trumrytmer i en dryg halvtimme. Rytmerna lockar verkligen till rörelse och alla gör lite olika även om vi följer Carina. Carina påminner ofta om att det inte handlar om att vara duktig och prestera, eller att försöka likna hennes rörelser, utan känna efter hur ens egen kropp vill göra rörelsen som Carina föreslår just nu. Det finns inga rätt eller fel. Och när jag korta ögonblick struntar i om jag klarar rörelsen eller inte, känns det som om kroppen rör sig av sig själv och jag anstränger mig inte alls. Flera sluter ögonen en stund och går helt in i rytm och rörelse. Sista kvarten

ägnas åt en lång nedvarvning av kroppen, med qigong och yogaövningar, andning och ett slags rytmisk stretching innan vi alla lägger oss ner på golvet för en guidad avslappning. Efter passet ser alla deltagare avslappnade och nöjda ut. FÖR NÄRVARANDE ÄR det bara Carina som leder Groundance i Sverige, det finns inga utbildningar eller ledarkurser. – Jag vill inte ta in Groundance på någon träningskedja. Då är risken stor att det förlorar sin själ och bara blir en träningsform bland många andra. För mig är Groundance så mycket mer än bara fysisk träning. Det är kroppsmedvetenhet, närvaro, glädje och att hitta ett förhållningssätt som gör att man är snäll mot sin kropp och sig själv. Carina har provat Groundance på grupper med barn, långtidssjukskrivna, pensionärer, personal på kliniker

Free • nr 4

Rörelserna i Groundance har sina rötter i den västafrikanska danstraditionen.

för rehab och enligt Carina verkar alla må bra av den här typen av mjuka, repetitiva och rytmiska rörelser. – Groundance är en dansmeditation som passar alla som tycker om att röra sig. Både vana och helt ovana dansare kan få ut något av den. Eller som jag brukar säga, Groundance passar alla som längtar efter sig själva och vill göra bra, härliga saker i livet, säger Carina och det glittrar verkligen om henne när hon pratar om Groundance.

| 17 |

juli–augusti • 2016

FAKTA OM GROUNDANCE Carina Bagge har skapat Groundance som utgår från rörelser i Ghanas dans­ tradition. Groundance är även influerat av yoga, mindfulness och frigörande dans. Några centrala begrepp är energi/ vila, prestationslöshet, självmedkänsla, närvaro och kroppskännedom.

Plus mer www.groundance.se


– en permanent uppgradering av din aura och personliga energi Barnen som föds idag har en helt annan aurastruktur än deras föräldrar och farföräldrar före dem föddes med. De har en helt annan frekvens i kroppen och massor av extra kraft i livet. Hur klarar vi vuxna av att hänga med dem i vardagen? Svaret är att det gör vi ofta inte... Många vuxna går igenom olika utbrändhet- och trötthetsyndrom, vad beror detta på? När den fysiska kroppen inte längre kan ladda på grund av att auran/energikroppen inte längre är intakt då kan det vara dags att uppgradera auran till en nyare version. Många människor som har genomgått en AuraTransformationTM upplever hur snabbt kroppen börjar återhämta sig när energisystemet kan börja ladda igen och de dessutom tydligare kan behålla sin personliga energi och samtidigt hålla ute den energi som inte tillhör dem. AuraTransformationTM medför att du integrerar anden i den fysiska kroppen och därmed höjer kroppen i frekvens samtidigt som kroppen skyddas av den nya aurastrukturen.

Vi är Auraförmedlare™

Therese Lindberg

Karin Jörbrand

Annelie Andréasson

Annika Gustavsson

Eva Svärd

Sthlm, Gbg, Malmö

0702-44 47 47 1pathfinder4u@gmail.com

Tel. 0738-00 35 35 info@balansenergi.com www.balansenergi.com

0706-59 05 92

halsobringaren@hotmail.com

0708-22 18 28 evasvard.at@gmail.com www.evasvard.se

Anna-Karin Eriksson

Anette Silfverswärd

Auraförmedlarinstruktör 0709-28 14 24 info@thereselindberg.com www.thereselindberg.com

Dalarna, övriga Sverige

Orust

Ann Zetterberg

Malin Bokstam

Vivi Sas

ann@livsgnistan-behand lingar.se www.livsgnistan-behand lingar.se

0739-75 00 08 malin.bokstam@gmail.com www.gnistacoaching.se

0738-74 74 98 vi.52@live.com

Södermanland, Värmland

Annelie Hellström

Stockholm, Järfälla & Uppsala 0735-933563 annelie@joy4life.se www.joy4life.se

Stockholm

Jönköping

Kalmar med omnejd

Halland, Göteborg, Västerbotten, Malmö 0702-36 11 70 info@urakraft.se www.urakraft.se

Kungsbacka, Göteborg

Åstorp, Skåne

0733-91 14 79 anette@silfversward.net www.harmonypark.se

Mita Hugdahl

Anna Höiby

Ewa Jarl

Ewa Röjestål

0707-18 42 52 mita.hugdahl@comhem.se www.mitahugdahl.se

0707-44 93 00 info@balansifokus.com www.balansifokus.com

0735-35 75 83 ewa_jarl@yahoo.com www.ewajarl.se

0738-00 80 55 info@helhetspraktiken.se www.helhetspraktiken.se

Värmdö/ Stockholm

Stockholm/Reser i Sverige

Dalarna och Uppland

Stockholm och Gävle

Läs mer på www.auratransformation.se samt se vilka

a


Välkommen in på vår officiella

YouTube Kanal! www.youtube.com/user/SennovPartners

Besök gärna vår YouTubekanal!

Också varmt välkommen att delta i webinarium (föredrag via din egen dator) om ”Vad är en AuraTransformation?” Se tider och datum på

www.auratransformation.se

Carina Karlsson

Umeå, Skellefteå, Piteå

under arrangemang.

0703-88 87 63 carina@liveyourlifenow.se www.liveyourlifenow.se

Christoffer & Chrystal S. Larasse

Aamod & Sophelia Korhonen

031-29 40 99, 0737-53 64 38 chrystal@comhem.se

auratransformationgoteborg.se

Aamod: 0722-01 11 42 Sophelia: 0702-36 72 13 www.balanceisjoy.com

Ewa Hallner

Helen Lundberg

Britt-Marie Åström

Lotta Sjöberg

Ann-Sofi Hellmer

0704-36 05 31 ewahallner@hotmail.com

0766-44 45 11 bokatid@kompafottermedhelen.se

0727-12 34 54 bm.astrom17@gmail.com

016-13 28 99 info@newliving.se www.newliving.se

0703-26 70 96 mickahellmer@mac.com www.hypnosthlm.se & www.sofihellmer.com

Ella-Erja Laaksonen

Annlouise Persson

Emmy Pinzke

Ingegerd Persson

Inger Cordier

0723-15 97 88 erla8830@gmail.com

0702-18 20 27 energi@annlouisepersson.se www.annlouisepersson.se

0706-66 96 78 info@emmypinzke.se www.emmypinzke.se

0709-58 85 63 orionsljus@gmail.com www.orionsljus.se

0703-61 25 61 inger@lacordier.se

Göteborg med omnejd

Jonstorp, Helsingborg och reser

Tumba, Stockholm & reser

Vadstena, reser i Sverige

Småland och reser

Göteborg

Annelie Boström

Mia Lessnert

Carina Frendin

0763-67 86 86 info@universellbalans.se www.universellbalans.se

0722-02 56 45 mialessnert@gmail.com

0709-40 10 12 info@inrebalans.nu www.inrebalans.nu

Gävle med omnejd

Stockholm

Eskilstuna

Stockholm

Eskilstuna, Nyköping

Höllviken & Malmö

aktuella arrangemang vi har runt omkring i Sverige

Kalmar, Nybro, Sthlm

Stockholm & USA

Piteå, Östersund, Sthlm


BEHANDLINGAR En lugn oas mitt i Linnéstaden

Kraniosakral terapi

Liselottes hud & kroppsvård Ekologisk hudvård – När den är som bäst

är en mjuk behandlingsform som varsamt aktiverar din kropps självläkningsförmåga och hjälper dig finna bättre hälsa.

· Ansiktsbehandlingar · Tibetansk Facelift · Massage

Vi finns nära dig Sök din terapeut på

www.kstf.se

Sveagatan 20, Göteborg · www.liselottes.se · 0736-56 29 53

Ayurveda i hjärtat av Dalarna massage · yoga · vägledning

Ayurveda är ett holistiskt läkesystem där vi med hjälp av elementen i naturen skapar balans till en bättre hälsa och ökat välbefinnande. Jag erbjuder ett 15-tal behandlingar där du även kan få en Ayurvedisk hälsokonsultation och panchakarma samt vägledning via skype.

Barkha’s Mediala · Medial vägledning/ Andlig rådgivning · Angelic Reiki Healing · Auratolkning · Dr. Bach´s Blomsterterapi

www.nyckelpiganjenny.se Telefon: 073-535 08 59 Bokning: www.bokadirekt.se

Norrköping & Nyköping · 070-562 56 98 · info@barkha.se · www.barkha.se

010-330 00 88 · www.atlaskotan.net

huvudvärk · migrän · yrsel · tinnitus nack/ryggbesvär · whiplash

Boka

undersökning ATLANTOtec® metoden har som mål att åtgärda funktionsoch behandling! störningar i översta nackleden, där skallen vilar mot Om behandling inte atlaskotan. Många kunder har uppgivit att en rad vanliga behövs är undersökningen kostnadsfri. besvär minskat eller helt försvunnit efter behandlingen. Borlänge · Borås · Gnosjö/Gislaved · Göteborg · Helsingborg · Karlstad · Kungens Kurva · Malmö · Stockholm City · Sundsvall · Umeå

Vi är ett företag som arbetar med hela människan. Att lyssna in och finnas där för var persons unika behov är det som vi brinner för. Hos oss finner du lugnet och harmonin. Behandlingar Svensk klassisk massage · Avspänningsmassage · Andullationsmassage Access Bars® · Reiki Healing · Reiki massage · Relax · Parbehandlingar

Kurser & Föreläsningar

Mottagning i Orsa, juli–september

Meditation · Medial utveckling · Möt din inre guide

MEDIUM/KANALISERING

Övernatta på vårt mysiga B&B

REGRESSION/HYPNOS

Välkommen till oss! Vägen till ett skönare liv! Pernilla och Roger

Vi erbjuder 2 rum. Som vår gäst har du rabatt på behandlingar.

Jag ger svar på dina frågor. Även per telefon.

Finn orsak till smärta, handikapp eller utforska tidigare liv under van ledning och trygga förhållanden.

Ola Sahlin

Mer information: www.harmonihusetgavle.se 070-634 55 66 · harmonihusetgavle@gmail.com Free • nr 4

| 20 |

juli–augusti • 2016


KURSER • UTBILDNINGAR

Djupavslappnande Ansiktsmassage

Välkommen till att må bra! 3 dagars retreat på Skålsjögården mellan Dalarna & Hälsingland

Utbildning på två helger

Massagen som bygger på österländsk kunskap är djupt avslappnande. Spänningar förlöses samtidigt som du får ny energi. Efter en behandling utstrålar ansiktet glädje och harmoni. Pris 8 500 kr.

Temat är att läka kropp och själ på ett naturligt och roligt sätt

Del 1: 27–28/8 2016 Del 2: 24–25/9 2016 Christine Morel, 0723-99 68 22 christine@aura-soma.nu www.ansiktsmassage.nu Hälsans hus, Lund

Retreat 11–14 augusti 2016

Hanna och Emil, Välkommen att kontakta oss för mer information merka8a@gmail.com

Distansbehandling · Reikibehandling · Shamansk healing

Kurs 6–12 augusti

Merkabah är en av de mest kraftfulla meditationsövningarna som finns på planeten just nu. Att praktisera Merkabah är att kommunicera med Änglarna direkt och ta emot djupa lärdomar från dem. www.merkabah.se

UTBILDNINGSSTART

Ayurvedaskolan/Ayurveda Center i Varberg Kungsgatan 29, 432 44 Varberg Telefon: 0766-115 450

Våren 2012 övertog Irene Ståhl, diplomerad bildtolkare, Bildtolkningscentret (utbildningsdelen) efter Kristina Wennergren. Undervisningen sker i Saltsjö-Boo, Nacka.

1-årig utbildning till diplomerad bildtolkare Start 7 november 2016: • Mindfulness • Etik och moral • Intervjuteknik • Ansvar och tystnadsplikt • Marknadsföring m.m.

Norrholmsvägen 86 132 31 Saltsjö-Boo Telefon: 08-715 03 48 Mobil: 073 680 91 96 trollslandanflyger@yahoo.se www.bildtolkningscentret.se | 21 |

Merka8a

Ayurveda Center Varberg Ayurvedautbildning 24–25 sep www.ayurvedaskolan.se

Liliann Karlström, Reiki Grand Master Reikicentrum i Lidköping · Rörstrand Center, entré 7, vån 2 Lidköping 070-130 44 24 · info@reikicentrum.se · www.reikicentrum.se

Free • nr 4

Merka8a Ascension

Aromaterapiutbildning 27–28 aug www.ayurvedacenter.nu

Golden Heart of the Merkabah

• Bildtolkning • Bildanalys • Symboltolkning • Färgernas betydelse • Egenterapier

∙ Transmedium Paula Rabenius kanaliserar Thoth ∙ Vegetarisk/vegansk mat och Raw fika ∙ Meditationer ∙ Yoga ∙ Andning ∙ Mindfulness ∙ Release-övningar & SelfInquiry ∙ Bastu och kallbad

juli–augusti • 2016


Är du sugen på att boka in den där kursen du funderat på, eller komma iväg på en välbehövlig retreat i sommar? I kursgårdsspecialen hjälper vid dig genom att lista 45 av alla fantastiska kursgårdar som finns i vårt avlånga land. De flesta har verksamhet året om och det finns verkligen något för alla! Free har tittat lite närmare på tre av dem. Text Free, Anna Geiden Bild Kursgårdarnas egna

Ängsbacka, Molkom.

Ge dig själv tid för ny kraft

Gåvotomta, Adelöv.

ANANDA MANDALA YOGA RETREAT CENTER Höghultström, Åseda 070-275 50 65 www.yoga-meditation.se Yoga och meditation.

Storsjöns Sinnero, Nälden.

AVALON HEALING CENTER Museröd 350, Henån, Orust 073-552 82 32 www.pernillacarlqvist.com Healingutbildning, shamanska healingkurser, änglahealing.

BARAVARA Stora vägen 6, Vikarbyn 0248-230 60 www.baravara.se Oshoinspirerade kurser och terapier.

Free • nr 4

| 22 |

BYSKOLAN – TERRY EVANS Fanthyttan 319, Storå 0581-519 00 www.creativexperiences.com Medium- och healingutbildning, bergsmeditation.

juli–augusti • 2016

BÖNNARPS KURSGÅRD & HELHETSCENTER Bönnarpsvägen 166, Svedala 073-397 89 33 www.bonnarpsgard.com Yoga, meditation, hypnosterapi, coaching.


ÄNGSBACKA

Andlig gemenskap Sveriges största kursgård för personlig utveckling är också en av de första och har funnits sedan 1996. Till lilla värmländska Molkom har tusentals människor från Sverige och många andra länder kommit under åren för att utforska livet och varandet på olika sätt. Oräkneliga lärare, varav många stora internationella namn, har delat med sig av sin visdom här. Och skylten ”Välkommen hem” har mött dem alla. DET BÖRJADE MED No Mind festival, eller ”Ängsbackafestivalen”, som är ett veckolångt, gigantiskt smörgåsbord med olika workshopar, ceremonier och musikupplevelser. Sedan flera år hålls här också Sveriges största yoga- och tantrafestivaler vid sidan av midsommarfirande och numera också Sexsibilityfestivalen. Ängsbacka erbjuder också kurser inom många olika discipliner och inriktningar, till exempel yoga, tantra och shamanism. Två kursledare som funnits med i många år är Åsa Kullberg med sin shamanska kroppsdearmorering och Kåre Landfald som utbildar i Zen coaching.

CEC Tullesboslott Tullesboallén 308, Sjöbo 0415-410 50 www.cecsweden.org Ekologi, spiritualitet, meditation, inre utveckling.

Tantrameditation i stora ladan.

DEN NATURNÄRA OCH lantliga

miljön med gamla byggnader, stora trädgårdar, odlingar, öppna vyer och en sagolik skog alldeles intill bidrar till att ge upplevelsen kraft och djup. Under de stora festivalerna sommartid tältar ett stort antal deltagare på fälten utanför området. I den gamla ladan och huvudbyggnaden finns runt 200 sängplatser fördelat på enkeloch dubbelrum och sovsalar. Caféet med den stora trappan ut mot gräsmattan ligger i det som en gång var hönshus. Det här är hjärtat under festivalerna. Ett ställe för att hänga och mötas, slinka förbi och kolla läget, här sker den populära ”open stage” och här kan man såklart få sig en rejäl fika. På Ängsbacka finns mycket kunskaper om raw food och veganmat och det speglar det varierade utbudet i caféet. Får det lov att vara en latte med en Lime cheese cake eller en Chocolate hazelnut cake, ekologiskt och helt utan gluten och socker? INTENTIONEN OCH visionen hos det första gänget, då för 20 år sedan, var att skapa ett ställe för personligt växande utan att peka

DJURKÄLLA GATUGÅRD Djurkälla Gatugård 203, Motala 073-320 46 33 www.hope-of-avalon.com Healing- och mediumutbildning, djurkommunikation.

Mysig samvaro på caféet.

Halmbalshuset som används till meditation och mindreBildtext. grupper.

NÄR ÄNGSBACKA NU firar 20 år är det minst sagt i en livaktig period. Aldrig tidigare har kursgården arrangerat så många festivaler och kurser, och det året runt. Ida Freyschuss som är VD sedan hösten 2014 är en del av det ”mogna” Ängsbacka som lämnat tonåren bakom sig. Arbetet idag präglas av mer nytänkande och ekonomisk stabilitet än någonsin. Ida känner ödmjukhet inför all den passion som föregångare har lagt ner i arbetet. – Under 20-årsfirandet i april märktes så mycket stolthet och

tacksamhet över allt som Ängsbacka varit för människor under åren. Det är en ära att få vara med och förvalta och styra detta magiska, stora skepp, säger hon. Det är ofta som människor använder ordet magiskt om Ängsbacka, de tycker sig känna en speciell ”spirit” på kursgården. – Jag tror det handlar om att det skapas ett kraftfullt fält av andlig gemenskap när flera hundra samlas i medveten närvaro. Hjärtan öppnas och många får fatt i något äkta i sig själva och i kontakten med andra, säger Ida.

EKEGÅRDEN GOTLAND Eke Bölske 146, Havdhem, Gotland 070-779 29 60 www.ekegarden.com Attraktionslagen, yoga, qigong.

Free • nr 4

| 23 |

EKGÅRDEN Tubbared Ekväg 17, Hindås 0301-190 99 www.ekgarden.org Medicinsk qi gong, tai chi, meditation, healing, trädgårdsrehab.

juli–augusti • 2016

ENGLAGÅRD Västra Å, Åsbro 0583-123 24 www.retreat.nu Healing- och mediumutbildning, retreater.


Skogslyckans kursgård och sommarcafé

Vackert belägen, 4 mil norr om Orsa utmed E45 i finnmarksskogen – nära till vildmark, sjöar och vackra utsikter. Kurser i meditation, healing och yoga. Eldceremonier, schaman­ kvällar och trumvandringar. Flertal aktiviteter. Uthyrning. Skogslyckan, Ann-Louise Danielsson · Kvarnberg, Orsa · 070-062 67 22

FRIDHEMS KURSGÅRD Bruksallén 16, Stjärnsund 0225-800 01 www.frid.nu Kursgård och vandrarhem.

FRÖSKOG CENTER Hensbyvägen 15, Fengersfors 073-822 32 05 www.froskog.no Resan, regressionsterapi, healing, intuitiv målning.

GAIA LIFE KURSGÅRD Gamla Tostaredsvägen 210, Fjärås 0300-43 04 96 www.gaialife.se Kursgård för shamanism och retreater.

Free • nr 4

| 24 |

GAIAGÅRDEN Lässerud gamla skola, Åmotsfors 076-773 99 11 www.gaiagården.se Kursgård för ekologi, enhet och samarbete i den nya tiden.

juli–augusti • 2016

GULLNÄSGÅRDEN Tjärnö, Strömstad 073-984 38 15 www.gullnasgarden.org Egenvård, yoga, meditaton, qigong, retreater.


på någon särskild lära eller guru. Och så har det varit sedan dess. Alla är ”välkomna hem” för att göra sitt eget utforskande, oavsett vem man är och var man befinner sig på sin resa. – Det är den här öppenheten som bidrar till Ängsbackas magnetism, tror jag. De flesta som kommer hit för ett längre tag har en andlig erfarenhet på något plan, men andra har det inte, säger Ida Freyschuss.

månader. Under vinterhalvåret finns det behov för ett 25-tal volontärer åt gången, till sommarfestivalerna 2015 kom det sammanlagt 350. Att vara volontär innebär att bidra med fem timmars arbete om dagen och sen ta del av så mycket av programmet som man känner för. Utanför festivalperioderna ordnas enklare workshopar och man möts på morgonmöten och på den Ängsbackatypiska sharingen och silent sittings.

som en viktig aktör i regionen. – Det känns som att vi är mogna att ta hållbarhetsfrågorna några steg framåt nu. Vi fick många idéer och inspiration av dem som kom under helgen – och kunde också se allt vi redan gör. Jag är också stolt över att vi invigt världens första röse för Naturens rättigheter. En idé som i grunden innebär att vi vördar och återskapar en levande relation till naturen och vår jord, säger Ewa Jacobsson som höll i Hållbarhetshelgen.

en satsning som rullar på i år. Tonvis med sallad serverades till festivalbesökarna förra året. Ängsbacka är inte bara en mötesplats för deltagare på festivaler och kurser. Runt om i Molkom bor ett hundratal personer som flyttat till Molkom för Ängsbackas skull, Extended community. För dem är caféet träffpunkt nummer ett på lördageftermiddagar under höst, vinter och vår. I DET AVSLAPPNADE umgänget

ETT NYTT STEG TOGS förra året

när Magnus Skånberg anställdes för att arbeta med planering och bokning främst av kurser. Hösten och vintern är späckad! Kundaliniyogadrottningen Guru Rattana kommer, det blir bindvävsyoga med Beta Lisboa, Erica Palmcrantz Aziz håller en raw foodkurs och Kay Pollak kommer igen. Bland andra. Sedan 2008 är det en medlemsförening som äger kursgården och det aktiebolag som driver verksamheten. En personalstyrka på 15 personer finns på nyckelpositionerna och ett stort antal volontärer kommer och bidrar inom olika områden under längre eller kortare perioder. Det går bra att komma för en helg eller för flera

”Hjärtan öppnas och många får fatt i något äkta i sig själva och i kontakten med andra.” I ÄNGSBACKAS VISION står att man

EN VIKTIG DEL INOM hållbar-

vill verka för ”mänsklig hållbar utveckling” och leva ”i samklang med varandra och planeten”. Sakta men säkert går man åt en större praktisk medvetenhet vad gäller hållbarhet på samtliga plan, inte bara det mänskliga som hittills fått mest fokus. Nu i maj ordnades en Hållbarhetshelg med ekonomiskt bidrag från Karlstads kommun som ser Ängsbacka

het är att odla sin egen mat. Ängsbacka har alltid serverat vegetarisk och till största del ekologisk mat och den har rönt både uppmärksamhet och oftast stor uppskattning från besökare. ”Den lagas med kärlek”, säger kockarna. Förra året satsade Ängsbacka stort på egenodlade örter, sallader, rotfrukter och grönsaker,

är barnen en naturlig del. Många av dem går på Backa Förskola som startats av föräldrar i communityn och bygger på kursgårdens värderingar. Barnens Ängsbacka är rikt, ända från början satsade No Mind festival stort på barnen och de erbjuds ett eget genomarbetat program när mamma och pappa går på workshop. Förra sommaren kom 150 barn till No Mind som samlade totalt 700 personer. – Föräldrarna tycker det känns tryggt med den alkoholfria miljön och medvetenheten som råder. Barnen kan utforska området och leka på många olika sätt. De träffar nya kompisar här och många har kommit tillbaka varje sommar under uppväxten, säger Ida Freyschuss.

Caféet där man kan ”hänga” och mötas.

GÅVOTOMTA Adelöv Gåvotomta 1, Tranås 073-201 75 31 www.yantra.nu Yoga, ayurveda, hälsovägledning, retreater.

Volontärer som jobbar.

HANNEMO KURSGÅRD Backa 23, Västra Ämtervik 0565-519 19 www.hannemo.se Uthyres för olika kurser i personlig utveckling.

HILLESGÅRDEN Fastarp 4452, Klippan 0435-215 30 www.hillesgarden.se Personlig utveckling, yoga, qigong, behandlingar.

Free • nr 4

| 25 |

HUSBYGÅRD HusbyOppunda socken, Bettna 0155-930 91 www.amrit.se Yoga, kreativitet, retreater.

juli–augusti • 2016

HÅÅ KURSGÅRD: Skand. Yoga- & Meditationsskola

Hamneda 0372-550 63, www.yoga.se Yogakurser och tantriska meditationer.


Levande Föda Skeppsgården AB

BO på HERRGÅRD

Välkommen till Skeppsgården för kurser om levande föda enligt Ann Wigmore’s program, som påverkar din hälsa på ett radikalt sätt.

Kom och arrangera din nästa yogaretreat/kurs på Husbygård som är en klassisk herrgård i hjärtat av

Njut av tystanden i vackra Tjust skärgård och lär av utbildningschef Anita Svensson som har 28 års erfarenhet av Levande Föda och är upplärd direkt av grundaren Ann Wigmore. Med denna effektiva livsstil återställs och repareras snabbt kroppens funktioner.

Sörmland. En lugn plats lummigt inbäddad i praktfull natur. Märkta vandringsleder, naturliga promenadstigar och ett par kilometer till olika badsjöar. Bo i vackra små rum och yoga i salongen, passar grupper 10–22 personer.

Besök oss gärna på www.livingfood.nu

För mer information: Jessica Amrit Eklöf, 070-26 89 816 jessica@amrit.se · www.amrit.se Husbygård

På kursgården ”Gåvotomta” lever du … som vi lär ut!

Ayurvedaskolan Ayurvedisk Grundkurs för egen utveckling & hälsa Steg 1-2 7–9 september Steg 2-3 11–13 oktober

och utbildningsstart till

Ayurvedisk Hälsovägledare & Ayurvedisk Massageterapeut

Kurser i Örtmedicin

Spagyrisk Örtmedicin 23–24 juli med Lisa Jeannin

En kurs i modern Örtmagi 13–14 augusti med Janne Hallqvist

Ayurvedisk Behandlingskurs Marmabehandling

26–28 augusti

Under alla utbildningar, retreater och workshops kan du uppleva Ayurveda i sin enkelhet och bli själv en integrerad del av den ayurvediska helheten. Vi bjuder dig under kursboendet på yoga, meditationer, andningsövningar och utvecklande möten, som ger dig viktiga redskap för ditt liv. Vi serverar ekologisk ayurvedisk mat tillagad med kärlek.

Utbildning

|

Hälsovägledning

|

Susanne Montelius

skapa din egen hälsa

Yantra

A y u r V e d a AB

Behandling

Free • nr 4

| 26 |

Kursgård Gåvotomta, Adelöv 073-201 75 31 | susanne @yantra.nu

|

Yoga

juli–augusti • 2016

www.yantra.nu |

Retreat

|

Vedic Art


Inhomhusmiljö.

En avkopplande stund.

Sekelskifteshuset med stor vacker omgivning.

Kossor i hagen.

GÅVOTOMTA KURSGÅRD

Insikt genom ayurveda Kursgården Gåvotomta, som drivs av Susanne Montelius ligger i Adelöv cirka 1,5 mil öster om Gränna. Kurs- och utbildningsverksamheten Yantra Ayurveda startade 2006 och firar i år alltså 10 år! SUSANNE HAR SEDAN länge haft

KOM LUST & FRÖJD Hedehult 4, Kristinehamn 070-357 88 01 www.komlustofrojd.se Yoga, dans, behandlingar, örtvandring.

KURSGÅRDEN BESTÅR av ett vackert stort sekelskifteshus med stor tomt utan direkta grannar. Det ligger fantastiskt vackert

KOSMOSGÅRDEN Skarke, Kosmosgården, Varnhem 073-642 22 12 www.kosmosgarden.se Kurser i Martinus kosmologi, pathwork, självkännedom.

KÄRLINGESUND RETREAT CENTER Kärlingesund 316, Uddevalla 070-281 12 42 www.karlingesundsgard.se Yoga, meditation, zen coaching och shamanism.

Free • nr 4

| 27 |

PÅ GÅVOTOMTA ERBJUDS kurser året om. De mest populära är ayurvedisk hälsovägledarutbildning, grundkurs i ayurveda samt behandlingskurser. – Vi har också specialiserat oss på fördjupning inom örtfarmakologi både av våra svenska örter och indiska. På örtkurserna kan du möta örterna från ett djupare personligt perspektiv, säger Susanne. Kurserna hålls av Janne Hallqvist som har skrivit flera böcker i ämnet och Lisa Jeannin konstnär och Spagyrisk alkemist, båda utbildade inom ayurveda. Mest aktuellt just nu under sommarmånaderna är grundkurs i ayurveda, sex dagars vedic art-kurs med yoga och flera olika örtkurser. – VI LEVER som vi lär ut – We walk our talk! Under alla utbildningar, retreater och workshopar upplevs

LEVAGÅRDEN Sjurby, Älvdalen 070-467 82 77 www.minanda.se Yogautbildning, medveten närvaro, access coaching.

juli–augusti • 2016

en dröm om en egen kursgård. – Under utbildningsåren till Ayurvedisk terapeut och hälsovägledare fanns det en framtidsvision om en kurs- och behandlingsgård. Idag har jag nått den drömmen – där jag på kursgården kan erbjuda utbildningar och grundkurser i ayurveda, vedic art, retreater, ayurvediska behandlingshelger och kundaliniyoga.

– Mitt liv är min glädje mitt dharma (livsväg) – varje steg jag tar, tar jag i oerhörd tacksamhet att jag funnit denna vackra plats. Här kan jag få dela med mig och inspirera med vedisk visdom – från livskunskapens ayurveda till konstens insikt, från kreativitetens vedic art till yogans transformerande verktyg, berättar Susanne. – Efter varje yogapass och kurs fylls mitt hjärta med ödmjuk tacksamhet att jag får vara en del av människors förädling till sitt sannaste jag.

och vilsamt och har en underbar trädgård. Naturen flödar in i huset genom de stora och många fönstren – vilket ger en känsla av att naturen är ett med huset. Huset är omgivet av vacker skog, ekologiska odlingar och med dräktiga kossor i hagen. Naturen och trädgården bjuder ofta på enastående naturupplevelser … På kursgården finns det även möjlighet att övernatta om man skulle behöva flera dagars behandling, eller för att vila och finna kraft för återhämtning. Det finns plats för 10–13 deltagare, både delat boende och enkelrum. De är vackert inredda med kristallkronor och ljusa väggar och möbler. Eftersom rummen har olika inredning, och ger varje enskild deltagare olika upplevelser, finns det möjlighet att finna ”sitt rum”.

LEVANDE FÖDA SKEPPSGÅRDEN Valdemarsvik 0493-414 25, livingfood.nu Levande föda enligt Ann Wigmore.


Denmark INTERNATIONAL SPIRITUAL COMMUNITY 25 Years of Experience of Osho Risk Training

”For living your potential and working with people” (start november)

www.oshorisk.com

Välkommen till Gaia Life

för sköna retreater, djupgående utbildningar & helande resor!! KBT steg 1 utbildning

Bli dipl. Kognitiv beteendeterapeut samt Mindfulness terapeut Tvåårig yrkesutbildning - START 23 aug

Gaia´s Prästinneutbildning

med Ania Munay. Mun Skapa balans och få kontakt med Din feminina urkraft. Treårig utbildning START 12 aug 2016

Shamansk Healing - tvåårig utbildning

Stå i Din kraft, tala Din sanning, lev Din dröm och vandra i skönhet START okt-16 samt mars-17

Yogalärar-utbildning

med fantastiska Gerti Förster. En djupgående utbildning till yogalä lärare om 348 tim. START 21 okt 2016

Retreater

Avslappning och meditationer i en underbar kärleksfull miljö med ekologisk vegetarisk mat, där Du kan bara vara & ta nästa steg i ditt liv!

en mötesplats för Människor i växande

Gudinneresa till Indien Kerala

En magisk och spännande resa med dagliga workshops, där Du bl.a. får lä lära dig hålla ceremonier och återkoppla Din kontakt med Moder jord. 9-24 nov

www.gaialife.se

0300-430496 * 0705-391856 Free • nr 4

Följ oss på | 28 |

juli–augusti • 2016

Gaia Life kursgård & retreat


”Här kan jag få dela med mig och inspirera med vedisk visdom.” ayurvedan i sin enkelhet och varje deltagare blir själv till en integrerad del av den ayurvediska helheten, berättar Susanne. I kurserna ingår också yoga, meditationer, andningsövningar och utvecklande möten – viktiga redskap i ditt liv och för din utveckling. DET SERVERAS ALLTID ekologisk,

ayurvedisk mat som är tillagad med kärlek. Råvaror köps i första hand in av lokala producenter för att få så nyskördat som möjligt. – Sallader och örter plockar vi direkt från naturens skafferi, gärna tillsammans med kursdeltagarna, för att ge inspiration till alla vad som är möjligt att äta ifrån trädgården och den närmaste omgivningen. Det finns ett ekologiskt tänk i allt. Från mat till att leva i samklang med naturen. Allt ska ha ett naturligt kretslopp precis som naturen självt. Under kurser och retreater är

det anställda som lagar maten och vid specifika behandlingsretreater är det duktiga massageterapeuter utbildade av Yantra Ayurvedas utbildningar som hjälper till med behandlingar. I dagsläget är det inte möjligt att arbeta som volontär på Gåvotomta. – Vem vet, den möjligheten kanske kommer finnas i framtiden, säger Susanne.

Susanne är kreativ.

YANTRA AYURVEDAS främsta mål

leva i harmoni med livet och ditt inre är det en viktig förståelse.

är att kursdeltagaren får insikter och kunskaper och upplever alla fördelar med en ayurvedisk livsstil. – Med en välmående kropp, balanserat sinne och andligt medvetande kan man entusiasmera andra att finna sin hälsa och leva ett lyckligare liv. Så sprids ayurveda, livets kunskap, på ett naturligt sätt, menar Susanne. – Ayurvedas grundvärdering är att allt existerande har en inneboende gudomlig aspekt – och för att

UNDER DE TIO ÅR som verksamheten funnits har grunden varit densamma men nu när kursgården är manifesterad finns det så mycket mer möjligheter. – Deltagare lever tillsammans och äter fantastisk ayurvedisk mat. Allt är samlat på plats – örter, oljor, mat, kunskap, natur och så vidare. – Nu har vi även börjat att arrangera resor till Indien, berättar Susanne. Den första resan är en

”fira livet-resa” med yoga, helig dans och mantrasång. Resorna kommer att ha olika tema – från ayurvediska behandlingsresor till lustfyllda resor som att möta Indiens färgsprakande mångfald! SUSANNES FRAMTIDSVISION är

att Yantra Ayurveda ska bli en av de mest väletablerade ayurvediska skolorna i Sverige som sprider kunskap och erfarenheter om ayurveda och yoga. Och såklart det första valet för den som vill utbilda sig.

Vill du ha förändring i livet, vara den du är och leva medvetet i livshälsa? Då kanske det är dags NU?

Holisitisk My Spirit yogalärarutbildning NY start 9 september. Fokus på hälsa & personlig utveckling sedan 1993. Ansök på www.myspirityoga.se Både för att bli yogalärare och för egen utvecklings skull.

LIVING FOOD INSTITUTE SWEDEN Broviksvägen, Värmskog 0570-46 10 22 www.living-food.se Kursgård med raw- och living food.

LUGNETS KURSGÅRD Torsgatan 9, Kumla 070-554 74 85 www.gbmhelhetsterapi.se Healingutbildningar och behandlingar.

MASESGÅRDEN Siljansnäsvägen 211, Grytnäs, Leksand 0247-645 60 www.masesgarden.se Hälsohem med yoga, meditation och kost m m.

Free • nr 4

| 29 |

MELAMY KURSGÅRD Stationsgatan 5, Frinnaryd 070-725 49 45 www.melamy.se Healingutbildningar, intuitivt måleri, änglamedvetande.

juli–augusti • 2016

MULLINGSTORP KURSGÅRD Vikbolandet 0125-132 20 www.mullingstorp.com Kurser i personlig utveckling, enligt dr Bengt Stern.


Raw & Living food

SÄTT EN NY KURS – Frigörande andning bland annat, i varmt vatten

7–14 augusti på Livsuniversitetet, Väddö

Maten som ger dig massor av energi, stärker immunförsvaret och självläkningsförmågan!

Ring för mer info och broschyr!

Living Food

Vi erbjuder vistelser inklusive kost, logi och utbildning, kombinerat med utrensning,

INSTITUTE SWEDEN

motion, yoga och aktiviteter. Välkommen till vår kursgård i vacker miljö i Värmland.

Forma det liv du önskar och förverkliga dina drömmar. Healing, glädje och djupgående processer. Veckan inleds med den traditionella sommarfesten den 7 augusti kl 16. Med Lena Kristina, Sandy Levey, Eva Vadenmark, Sten Slumstrup, Clair Haugh, Michael Blake m fl. Kursavgift: 5 000:–, kost och logi 3 000:– inkl moms. För mer information: www.lenakristina.se/kurser Anmälan: lena.kristina@tuulse.se eller kellypiena@gmail.com

0570-461022 www.living-food.se

Storsjöns Sinnero – kursgården i hjärtat av Sverige

Sommargåva!

Eleonor Amora fd. Magnusson

Jag har gift mig!

Det firar jag genom att ge bort onlinekursen ”Följ din intuition”. Maila ordet ”Nygift” för att delta i kursen. Gäller t o m 31/8 2016.

AKTUELLA KURSER OCH UTBILDNINGAR:

25–29 juli Channeler of the Realms - Sweden: Nordiska väsen En kurs där du lär dig att kommunicera med allt från tomtar till troll, älvor, vittror och såklart Storsjöodjuret!

4–7 augusti Djurkommunikation och eteriskt beskydd för de vilda djuren En populär utbildning där du med bland annat hjälpen från kursgårdens djur lär dig att kommunicera med och föra djurens talan.

23–30 augusti Tillbaka till Atlantis En resa genom tid och rum, för att komma ihåg tidigare liv på platsen där allt hände. Du lär dig även ljusarbete och medialt självförsvar, och den sanna historian om människans ursprung. OBS! Plats: Azorerna, Portugal.

Somma r rabatt 5 lovs0%

5–9 september Första delkursen i en tvåårig utbildning till multidimensionellt medium

DISTANSKURSER ONLINE: ∙ Förstå din intuition En unik och mycket gedigen utbildning där du inte bara lär dig kommunicera med avlidna själar, utan även guider, änglar, mästare ∙ Healing med guld- och silvervioletta flamman för och alla slags väsen som kan vilja ge budskap till en klient. hemmabruk ∙ Orakelkortens väg – att använda och arbeta med orakelkort För mer information och anmälan: ∙ Läran om Änglarna (inkluderar även nya ärkeänglar) NY! www.eleonoramora.se ∙ info@eleonoramora.se ∙ Sms-bokningar: 070-688 62 77 ∙ Lär dig skapa crystal grids och kristallnät – för att manifestera ditt drömliv www.eleonormagnusson.com ∙ info@eleonormagnusson.com (aktuella året ut)

MUNDEKULLA KURSGÅRD Långasjö 0471-504 50 www.mundekulla.se Musikfestivaler och kurser i personlig utveckling.

NÄCKROSEN KURSGÅRD Gyllebo, Gärsnäs, Österlen 0414-230 52 www.nackrosen.net Kurser i personlig utveckling, kreativitet, dans.

OSHO RISK Bøgballevej 3, Braedstrup, Danmark +45 7575 2500 www.oshorisk.dk Oshoinspirerade terapier, kurser och sommarfestival.

Free • nr 4

| 30 |

SANNEGÅRDEN Bylehamnsvägen, Väddö 0176-931 76 www.sannegarden.se Kurser och yoga.

juli–augusti • 2016

SATYANANDA YOGA ASHRAM KURSGÅRD Gässlingsbo 7037, Bollnäs www.sys.se Utbildning av yogalärare.


STORSJÖNS SINNERO

Medveten livslära Storsjöns Sinnero – kursgården i hjärtat av Sverige, som drivs av Eleonora Amora Magnusson, ligger i Nälden mellan Östersund och Åre, 4 mil norr om Östersund och 20 minuter från Åre-Östersunds flygplats. Området kring gården är väldigt naturskönt, med närheten till Storsjön och många olika kraftplatser som deltagarna ges möjlighet att besöka både inom kursernas utformning och på egen hand. ett tidigare KRAV-odlat lantbruk, där deltagarna bor i familjens bostadshus tillsammans med familjen. I dagsläget används kurssalen samt olika gästrum som boende, där deltagarna delar olika rum och det finns plats för 8–10 deltagare. Det planeras en stugby samt utökning av verksamhetens terapidjur, som redan nu finns – hästar, kor, katter, hundar, höns, ankor och påfåglar. Stugbyn kommer att möjliggöra för mer enskilda sovplatser, men det erbjuds även i dagsläget. – Beroende på vilken kurs det är, så arbetar man även ute i stall och ligghall, till exempel vid djurhealing eller djurkommunikation. Gårdens ligghall är tidigare prisbelönt i en lantbrukstidning, berättar Eleonor.

KURSGÅRDEN ÄR

DE GRUNDLÄGGANDE värdering-

2007, men det var först 2012 som Eleonor började med kursgårdskonceptet då det efterfrågades vid hennes kurser. 2014 flyttade familjen till Ytterån, där de lade grunden till Storsjöns Sinnero. Det är främst Eleonor och hennes man som arbetar på kursgården men vid behov så engageras även andra lärare och föreläsare. – Beroende på säsong så kan det finnas möjlighet att arbeta som volontär, och när kursgården utökas i form av stugby så kommer behovet av volontärer också att öka, berättar Eleonor. Eleonor land och rike runt för att ha sina utbildningar – även utomlands. Hon kände till slut att det behövdes ett centrum att utgå ifrån i Jämtland. – Det är mycket lättare att hålla en hög kvalitet på kurser när man har en kursgård, jämfört med om man är på resande fot, och Jämtland har i alla tider varit känt för sina rena och höga energier som hjälpt till många andliga uppvaknanden. Just Storsjöbygden är känt för sin stora andel alternativterapeuter och öppenhet för det andliga. På kursgården erbjuds kurser under hela året men även onlinekurser där man får personlig feedback. Det går även att boka individanpassade dagar. – Det handlar om kvalitet och inte kvantitet, och det är just genom denna närhet och personlighet samt familjenära energi, som

TIDIGARE RESTE

SHANTILAND Fönebo 350, Bjuråker 070-318 99 59 www.shantiland.se Yoga, frigörande dans, ayurveda.

Vy över gården.

SHAMBALA GATHERINGS KURSGÅRD Borntorpet, Skinnskatteberg 073-689 80 07 shambalagatherings.com Yoga, healing, vedic art, detox och tai chi.

Eleonor Amora Magnusson. VERKSAMHETEN startade redan

SKEPPSUDDEN KURSGÅRD Järstad, Östra Stenby, Vikbolandet 070-221 14 34 www.skeppsudden.com Tantra, relationer, Moder Jord.

Free • nr 4

| 31 |

Bildtext.

Mys med djuren på gården.

arna på kursgården involverar ett helhetstänk, vilket kombinerar andlighet med medvetenhet om livet och världen. Ekologiskt och hållbart leverne är i fokus. Det finns självhushållning när det rör en del ekologisk grönsaksodling, och tanken är att utöka detta ännu mer med växthus. På gården finns en hushållsko och hennes kvigkalv (som går tillsammans) för mjölkprodukter och ägg fås från gårdens höns och ankor. Deltagarna kan välja att inkludera ekologisk mat under sin vistelse på gården. Många väljer att ta med

egen mat som de lagar på plats i det stora lantköket. En stor kunskap finns på gården om kostens betydelse för helhetshälsa, och det lärs även ut under kurserna. På gården råder det rökförbud, men kursdeltagarna uppmanas även att undvika syntetiska parfymer och starka dofter.

SKOGSLYCKANS KURSGÅRD Kvarnberg 171, Orsa 070-062 67 22 Kurser, meditation, healing, yoga, eldceremonier, schamankvällar, trumvandringar.

juli–augusti • 2016

SKÅLSJÖGÅRDEN Skålsjön 302, Viksjöfors 0271-520 40 www.skalsjogarden.se Kurser, meditation, kickoff, qigong.


Ekgården Kursgård och Vandrarhem utanför Göteborg till salu!

Låt det Magiska ta plats 1 okt En hel dag i lustfyllt magiskt arbete ute och inne. Vi gör läkeläkesalva , skönhetsolja m.m. Meditation. Kortläggning. De vilda växternas kunskap som mat, skönhetsmedel och medicin. Yvonne Edmark

Kursgård med egen sandstrand som lämpar sig för verksamhet och friluftsliv. Bostadshus med 5 rum. Himmelska Hallen 135 kvm för energigivande aktiviteter. Ladan 270 kvm rymmer 30 sittande matgäster och minst 9 övernattande gäster. Gäststuga, isolerad friggebod och växthus finns också på denna fastighet som består av totalt ca 16 ha vilket fördelar sig på skog ca 2 ha, betesmark ca 2 ha, vatten för fiske, bad och paddling ca 12 ha.

Skogen ... Bäcken ... Naturväsen ...

En dag för glädje energi & lust 17 sep

Husmäklaren PN AB, pelle@husmaklaren.se, www.husmaklaren.se

Verktyg till vardagen. Meditation, dans, enkla övningar, lite lyx och flärd och mycket humor. Hjärtligt välkommen till en kravlös skön dag. Vi åker även ut till er. Anne Bågenholm och Yvonne Edmark. Anne och Yvonne

Kom Lust & Fröjd – Kursgård nära naturen i Kristinehamn Yoga · Dans · Medial vägledning · Örtvandring · Kurser · Fröjdekvällar

Yvonne Edmark, 070-357 88 01

www.komlustofrojd.se

Ananda Mandala Yoga Retreat Center

Yoga & Meditation Retreats i Småland Upplev klarhet, energi och ett inre lugn med yoga & meditation

På Ananda Mandala’s internationella yoga retreater och kurser kan du fördjupa dig i yoga och meditation i vacker och orörd natur i Småland. Här finns skog, sjö, bastu, svetthydda på sommaren, en fantastisk natur och en tystnad man sällan upplever någon annanstans. Vi erbjuder både korta och längra yoga kurser och retreater, såväl som en internationell yogalärarutbildning i klassisk yoga och meditation.

Kriya Yoga Retreat 17 juli–13 aug Yogahelg för par 30 sep–2 okt Nyårsretreat 29 dec–8 jan Yogalärarutbildning Ny grupp börjar i september!

Ananda Mandala Yoga Retreat Center Höghultström, 364 33 Åseda Tel: 070-275 50 65 www.yoga-meditation.se Free • nr 4

| 32 |

juli–augusti • 2016


deltagarna når sådana stora utvecklingssprång. Jag brukar sätta en maxgräns på 4–12 personer på kurserna, just för att kunna bibehålla den familjära touchen, samtidigt som jag vill kunna individanpassa varje kurs, och följa deltagarnas utveckling även efter kursens slut. Mest aktuell just nu är kursen Channeler of the Realms – Sweden: Nordiska Väsen, 25–29 juli. – Deltagarna lär sig att kommunicera med allt från vittror till älvor – och såklart även Storsjöodjuret, vilket inte är annat än vattendrakar som lever i Storsjön bara ett stenkast från gården! Det finns sägner som talar för att det ska finnas underjordiska tunnlar till Loch Ness, och att de vattendrakar vi har i Storsjön är samma som syns som Nessie i Loch Ness, berättar Eleonor. REGRESSIONSUTBILDNINGARNA

kommer även att utökas under hösten, då det enligt Eleonor behövs ett kunnande om att vägleda klienter till minnen och erfarenheter samt kunskap från tidigare liv. – Den utbildning som annars är mest populär är den 2-åriga utbildningen till Multidimensionellt medium, där deltagarna redan under utbildningens gång börjar ta emot klienter i sitt arbete. Det unika med denna utbildning är att

”Ett helhetstänk som kombinerar andlighet med medvetenhet.” det inte bara innebär att kunna kommunicera med avlidna själar, utan att kunna skifta frekvens och kommunicera med alla slags väsen och energier som finns på platser och som är förknippade med personer. En viktig del innefattar dessutom ljusarbetarnas mediala självförsvar. Denna utbildning anses väldigt gedigen av de deltagare som gått den, säger Eleonor. Eleonor håller även energiutbildningar, där deltagarna lär sig att hantera energier och energiarbete på olika sätt. Hon är också en

av de personer som tar upp vikten av att minnas Atlantis. I höst finns hon på Azorerna och lär ut medialt självförsvar, samt visar deltagarna vägen tillbaka till Atlantis och deras minnen från tidigare liv. ELEONOR HAR gjort sig känd som grundaren av Medveten livslära, Medvetna föräldrar och det nyligen grundade Medvetna trossamfundet. Många förknippar detta med en medveten folkrörelse – the Conscious Movement – som nu sprids i Sverige.

– Det handlar om en medvetenhet om helhetsbilden som behövs för livet på Moder Jord, och naturens betydelse för vår existens. Men på kursgården välkomnas alla oavsett andlig inriktning! Framtiden, enligt Eleonor, innehåller en vision för den nya generationens barn, där hennes nya bok ”Framtidens människa – den andliga evolutionen” tar upp många av pusselbitarna för att förstå den nya tidens barn. Den inkluderar även en ny skolform, som hon haft i åtanke under många år. – Gården, som utökats med en stugby kommer att bli ett ekologiskt livscentrum för bygden, där andlighet blir en normal del av livet – för det är ju egentligen det som andlighet handlar om: förståelsen om livet och dess helhet. ELEONOR BERÄTTAR att för

längesen färdades grevinnor och baronessor till kurorten Ytterån, där kursgården ligger, för att bli botade från sina åkommor. Redan 1756 godkändes hälsokällan i Ytterån av prosten Tidemann, och efter det vallfärdade människor till orten för att dricka av och bada i de hälsosamma järnoxidhaltiga källorna. – Det gör det såklart extra roligt att erbjuda just denna plats för vår kursgård, där det varit fokus på hälsa i många århundraden.

Fröskog Center för kropp och själ

Melamy Kursgård

Anne Bodil Rösvik

Kurser och behandlingar

Andlig bara vara-helg 15–17/7 · Änglamedvetande 29–31/7 Reiki steg 1 20–21/8 · Nefertiti Kosmisk healing 26–28/8

Regressionsterapi · Resan · Hypnoterapi · Healing Intuitiv målning · Retreater · Utbildningar · Workshops Uthyrning av rum och kurslokal

Stationsgatan 5, Frinnaryd | 070-725 49 45 | info@melamy.se | www.melamy.se

STORSJÖNS SINNERO KURSGÅRD Sjövik 426, Nälden 070-688 62 77 www.eleonormagnusson.com Healing- och mediumutbildning, djurkommunikation.

SÖRBY NATURHÄLSOGÅRD Sörby Hovgård 232, Vessingebro 0346-204 43 www.sorbynaturhalsogard.se Ayurveda, familjekonstellationer, zen coaching, meditationer.

Hensbyv. 15, 662 95 Fengersfors · www.froskog.no · 073-822 32 05

UNIO MYSTICA KURSGÅRD Kvarnen, Gravendal 50, Fredriksberg www.uniomystica.se Deeksha, meditation, vipassana, retreater.

Free • nr 4

| 33 |

VAVIVAGÅRDEN Årdala Gammelgården, Sparreholm 073-713 64 91 www.vaviva.nu Yoga, meditation, skapande, dans, avspänning, baravara-boende.

juli–augusti • 2016

ÄNGSBACKA KURSGÅRD Nyedsbacka 511, Molkom 0553-100 35 www.angsbacka.se Festivaler, yoga, tantra, rawfood, medveten närvaro.


Att detoxa handlar inte bara om avgiftning rent kroppsligt. Den mest effektiva detoxen börjar i garderoben, badrumsskåpet och i ens eget sinne! Det säger yogaläraren Tia Jumbe om sin nya bok ”Detox Lifestyle – få mer energi med yoga, mat och nya vanor”. Text Monica Katarina Frisk Bild Camilla Lindqvist

Detoxa dig till ett

skönare liv!

Free • nr 4

| 34 |

juli–augusti • 2016


D

et började nog med lite dåligt samvete, säger yogaläraren Tia Jumbe om sin senaste bok ”Detox Lifestyle – få mer energi med yoga, mat och nya vanor”. – Jag tycker verkligen att det är jobbigt med vanliga detoxer. Jag mår dåligt och längtar mycket efter att äta god mat och efter min dagliga espresso med havremjölk. Så trots att jag vet att det är super för hälsan så har jag inte detoxat så ofta. Tia tröstade sig med att hon till vardags lever ganska sunt och ju mer hon tänkte desto klokare kändes det. – En detoxande livsstil handlar lika mycket om att minska mängden stresshormoner i kroppen, som att undvika att få i sig skadliga ämnen via maten, hudvård och de kemikalier jag på olika sätt släpper över tröskeln hemma, säger hon.

”När vi gör saker från hjärtat, saker som är viktiga för oss och som har ett högre syfte, så inspirerar vi människor omkring oss, framför allt de som står oss nära.” UNDER LÄSNINGEN AV Tias bok växer en känsla av att det här med detox, rensa ut och livsstilsförändring inte verkar vara så svårt. Vad ska man börja med? – Något som känns lustfyllt och lätt! Att välja ekologiskt så ofta som möjligt ger stor effekt både för dig och för vår värld och är inte så svårt. Om det känns kostsamt med eko kanske det går att dra ner på något annat som är dyrt, till exempel att äta kött mer sällan, eller välja grönsaker i säsong. Tia tycker att det är viktigast att ha koll på hur man mår innerst inne. För den som är stressad och orolig och ofta lider av negativa tankar så fungerar inte

Free • nr 4

andra delar av detoxen så bra. – Det går att göra mycket för att stressa ner och bli mer harmonisk. Hjärnan går att träna till att bli mer stresstålig och att inte hela tiden hamna i ältande och oro. Meditation är väldigt effektivt. Tror att de flesta underskattar tuppluren och jag håller med Tia som föreslår 11 minuter två gånger om dan. En skön vana. Hur slappnar hon själv bäst av? – Yoga, promenera och att läsa en bra bok är underbara sätt för att slappna av, men när jag verkligen känner behov av att vila så lägger jag mig i sängen under täcket och sover en stund. Det är så skönt!

KORT OM TIA

I BOKEN GER Tia många förslag på hur vi kan ta det som finns i egna skafferiet till ens dagliga hudvård. Dålig hy till exempel är det lätt att försöka dölja med ytterligare en hudkräm, som vi oftast inte vet vad den innehåller. Och hon tycker att vi bör ta oss en riktig funderare på vad vi stoppar i oss. En god matsmältning är a och o för hälsan överlag, liksom för hudens välmående, säger hon. Hennes bästa tips är kokosolja. – Vi har alltid tre burkar kokosolja hemma, en i köket som vi äter, en i badrummet som vi rengör ansiktet med och jag har en i mitt sovrum som jag smörjer in mig med. När jag vill göra något extra för huden ber jag min yngsta dotter röra ihop en skrubb, ofta blir det då socker, olivolja och kanske lite honung. Annars är Tias erfarenhet att ju mindre man håller på med huden desto bättre. Hon använder själv lite makeup, sommartid bara mascara, och har en nattkräm och en dagkräm, båda ekologiska från ett märke med ingredienser hon vet vilka de är. – Jag rengör ansiktet på kvällen med olja och på morgonen med ljummet vatten, och jag har

| 35 |

juli–augusti • 2016

TIA JUMBE

ÅLDER 46 år. BOR I närförort till Stockholm. FAMILJ Två barn, 13 och 18 år. UTBILDNING Flera olika yogalärar-, och andra hälsoutbildningar. GÖR Yogalärare, författare och journalist. Vidareutbildar sig i höst i yogaterapi och kundaliniyogans terapeutiska effekter. AKTUELL MED Boken ”Detox Lifestyle”. Skriver i sommar två nya böcker som utkommer till årsskiftet. Båda handlar om hälsa, förstås!

200

Om du kollar dina mail var femte minut så kollar du mailen 200 gånger under en vanlig arbetsdag.

Tips

FÖR SNABB ENERGI Flytta på 27 saker i ditt hem! Enligt feng shui associeras siffran 27 med manifestation och slutförande, och när vi flytta på saker så rör vi upp gamla energiströmmar. Byt plats på böcker, kökssaker, möblera om och arrangera om i hallen så känner du snart ny energi spritta.

EN ANNAN ANLEDNING var att Tia ville inspirera andra människor att göra enkla val i vardagen för att leva lite renare och sundare. – För att alltid få den här extra energin, mindre stress och oro, och en starkare hälsa. Det är ju inte svårt eller krångligt, utan kräver bara lite beslutsamhet. Därför skrev jag boken. Den bygger till stora delar på min egen livsstil. I sitt förord skriver Tia om återvinning: ”Det fyller mitt liv med mening att göra detta för mig själv, den jord jag bebor och för kommande generationer. Jag blir lycklig av att bidra till att minska mänsklighetens press på jorden!” Det håller väl de flesta med om och jag undrar hur man kan överföra den känslan och inspirera familj och vänner? – När vi gör saker från hjärtat, saker som är viktiga för oss och som har ett högre syfte, så inspirerar vi människor omkring oss, framför allt de som står oss nära, säger hon. De kanske inte omedelbart börjar återvinna sina

sopor, men fröet är sått. Tia betonar att alla människor är här på jorden för att göra sin egen livsresa och den kanske för vissa innebär att andra saker än att återvinna och återbruka tar större plats. – Det får man också respektera, även om det kan vara frustrerande.


lv!

jä Testa dig s

Är du beroende av sociala medier och kontakter? • Notera hur ofta du tittar på din mobil, vad du gör och hur länge. Känns det rimligt att lägga så mycket tid på digitala kontakter? • Du står på busshållplatsen och det är tre minuter tills bussen kommer. Tar du upp mobilen i det läget? • Notera hur det känns när någon gillat ditt inlägg, din bild eller skickat ett sms. Känner du känslan av tillfredsställelse, kicken? • Har du mobilen med dig vid matbordet? • Stäng av mobilen under tiden som du inte är hemma eller på jobbet. Hur känns det när du sitter där på bussen? Upptäckte du något hos dig själv? Hur många gånger kommer du på dig själv med att stoppa ner handen i fickan för att ta fram din mobil? • Händer det att det sista du gör innan du lägger dig är att titta på mobilen – och det första när du vaknar? • När du är hemma: låt mobilen ligga på ljudlöst i ett rum där du inte befinner dig. Hur ofta kommer du på dig själv med att gå in i rummet och kolla mobilen? När du analyserar dina svar på frågorna ovan kommer du själv att se om du använder mobilen överdrivet mycket.

oerhört sällan några problem med huden. När jag blir lite torr på kroppen, vilket jag blir i perioder, så oljar jag in mig lite oftare, innan jag duschar eller innan jag ska sova, och äter lite mer olja. Sedan ger det med sig. NÄR DET GÄLLER plastbantning så använder vi enbart köksredskap av metall eller trä, och förvarar maten i glas. Tia skriver också engagerat om naturligt hälsosam mat, matvanor och hur vi äter. Bland

annat bjuder hon på en tredagars ayurvedisk kur för att komma i balans. Jag undrar om hon har några favoriträtter? – Min favoritfrukost är brunch-aktig, alltså ganska matig. Jag älskar spenatomelett och tomatsallad med avokado och citron, färskpressad juice eller en smoothie med mycket ingefära, och kaffe förstås. Jag dricker en cappuccino om dagen och den kompromissar jag inte med. Den ska vara stark och helst med havremjölk.

– När det gäller mat så älskar jag grillade grönsaker i tortillabröd med hummus och en vitlökssås av turkisk yoghurt. Det skulle jag kunna äta varje dag, alla grönsaker blir lika goda att grilla: sötpotatis, broccoli, blomkål, rödbetor, aubergine, paprika och rotselleri ... Hon älskar också indiska grönsaksgrytor med kokosmjölk och mycket spiskummin, vitlök och ingefära, och kitchari, mungbönsgryta. Så enormt gott, utbrister hon!

Vinn! Free lottar ut fem exemplar av boken ”Detox Lifestyle – få mer energi med yoga, mat och nya vanor” i samarbete med Bladh by Bladh förlag. Gå in på free.se och klicka på ”Free utlottning”. Skriv några rader om varför du är nyfiken på boken.

www.tiajumbe.com Böcker av Tia Jumbe: ”Detox Lifestyle – få mer energi med yoga, mat och nya vanor”, ”Yoga & jogga – den optimala träningskombon”, ”Mindful eating – slut fred med kroppen och maten” och ”Yogadagboken” med flera, (Bladh by Bladh förlag).

En vacker och inspirerande bok! Fakta, tips och idéer

Vi utsätts alla dagligen för skadliga ämnen av olika slag, genom luften vi andas, maten vi äter, våra tankar och vår omgivning. I Detox Lifestyle breddar författaren Tia Jumbe begreppet detox. Boken vänder sig till alla hälsointresserade människor som vill ha mer energi, en renare kropp och ett ljusare sinne – hela livet. Boken inspireras bland annat av ayurveda, feng shui, yogafilosofi och energimedicin.

Nu kan du som Free-läsare köpa Detox Lifestyle till extra bra pris! Beställ på www.bladhbybladh.se och ange koden free så får du 50:- rabatt. Gäller t om 31 augusti 2016.

Free • nr 4

| 36 |

juli–augusti • 2016


KURSER • UTBILDNINGAR

DRÖMTERAPEUT

Rum och kurslokal att hyra

ny utbildningsgrupp i drömterapi startar i september

Se dig själv genom dina drömmar. Lär dig genom egna upplevelser och erfarenheter. Här får du många nya redskap för att bearbeta dina egna och andras drömmar på ett djupare plan. Vi övar och tränar i stället för att läsa oss till kunskapen.

I mycket välbelägen psykoterapimottagning under takåsarna på Kungsholmen i Stockholm.

Ett sätt att läka din historia och skapa din framtid.

Kontakta Jörg Fitz Telefon: 070-415 21 81 . www.darmainstitutet.se

Eva Rosén

www.dromakademien.com

Reiki

- när du är redo för förändring..

Forskning

• Utbildningar och sessioner inom HEB-metoden. • Här finns svaren och vägarna till ett liv fritt fran rädsla, smärta och negativa mönster. • Hur människan fungerar och hur vi kan bli läkta och hela.

HolyFire Reiki

Praktisera seriöst

HolyFire Karuna Reiki®

Böcker & kursmaterial

Angelic Reiki®

www.secourong.com

www.helhetenergibalans.se

Kurser, behandlingar, möten centralt i Göteborg. Gun Moss Bjerling 070-227 61 01

Academy for Inner Potential AB Vendela Cederholm & Lottie Wahlin

Har du mediala förmågor? Vill du utveckla mer av din intuition? Hos oss får du en utbildning med både teoretiska kunskaper och praktiska övningar. Du utvecklar dina förmågor i en härligt varm och inspirerande gemenskap med likasinnade. Du möter våra erfarna och kompetenta lärare. Våra kurser är genomarbetade och noga utprövade för att ge dig en bra utbildning i en trygg miljö.

Vendela Cederholm & Lottie Wahlin

Aktuellt på Akademin hösten 2016 4–7/8

Introduktionskurs i medial utveckling

9–12/8

Vidareutveckla din medialitet

20–21/8 Sensommarkurs i fagra Sörmland

healing, samtal med den andliga världen 6/9

Utvecklingscirkel nybörjare, Stockholm

7/9

Utvecklingscirkel fortsättning, Stockholm

1/9

Utvecklingscirkel nybörjare, Katrineholm 9/9

2–4/9

Medial utveckling delkurs A2: pendling,

18/9

Övningsseans kl 18 Öppet hus

Mer information hittar du på hemsidan: www.akademin.net

Vi utbildar framtidens medier

www.akademin.net • Högbergsgatan 48, Stockholm • 08-22 65 40 • info@akademin.net Free • nr 4

| 37 |

juli–augusti • 2016


KURSER • UTBILDNINGAR

Vill du bli

ANDNINGSPEDAGOG?

Louise Minerva-Li

Sofia Sjöblom • Rani Spets Edgren • Bo Wahlström

ATT HÖRA HJÄRTATS RÖST

Ny utbildning startar i Stockholm

Drömtolkning-Drömterapi-Drömhealing

September 2016

2–4 september i Stockholm

Att höra/förmedla hjärtats röst. Urskiljning. Intonad, uppkopplad eller närvarande? Att välja medvetandenivå.

Se kalendariet på

www.dromcentrum.se

Kontakta oss för information och prospekt!

ANDNINGSPEDAGOGIK FÖR HÄLSA, MEDVETENHET & LIVSKVALITET

info@inspiraktiva.se www.inspiraktiva.se

Mindfulness i

Öppna kurser

Sommarkurs Mundekulla, Småland 7–11 juli Höstkurser Stockholm 16 okt, Stjärnsund 18–19 nov

Ledarutbildning start 9 mars 2017

Kurser med Erik & Ann-Marie Grind i bl a Stockholm, Köpenhamn samt resor till Findhorn, Skottland och Toscana

!

Ny bok

Läs mer och beställ på hemsidan.

www.fridans.nu anne.grundel@fridans.nu · 0707-53 03 80

Free • nr 4

| 38 |

juli–augusti • 2016


fri kraft Agneta Oreheim

AGNETA OREHEIM är astrolog, drömterapeut, kursledare och föreläsare i personlig utveckling. Agneta skriver om olika vägar till att stärka kraften inom oss och om hur vi kan ”drömma fram” den verklighet vi längtar efter.

Förlåtelse – en mäktig läkare Ett citat jag stötte på häromdagen påminde mig om kraften i förlåtelsen. Citatet är Nelson Mandelas, som trots så många år som frihetsberövad och fängslad ändå kunde uttrycka sig så här: ”När jag gick ut genom dörren och vandrade mot porten som skulle leda mig ut i friheten, visste jag, att om jag inte lämnade min bitterhet och mitt hat bakom mig, skulle jag fortfarande vara kvar i fängelset.”

F

örlåtelse kan förvandla allt, och har förmågan att åstadkomma några av de djupaste omvandlingar vi kan önska oss. Den kan bringa glädje där det finns sorg, fred där det råder oroligheter, lycka där det finns vrede. Och den kan visa oss vägen tillbaka till oss själva igen. Men förlåtelsen är en träning, en konst som vi aldrig fullbordar. Det är ett arbete under utveckling. Men konsekvenserna, om vi inte väljer denna träning, är märkbara. Bristen på förlåtelse håller oss i så fall fjättrade till händelser som utspelades i vårt förflutna och det hindrar effektivt upplevelsen av sinnesfrid. FÖRLÅTELSE GYNNAR OSS inte bara psykiskt utan också fysiskt. Att förlåta är smart och påverkar hälsan. Människor som förlåter tenderar att vara mindre arga, deprimerade, stressade och oroliga, samt har till

exempel lägre blodtryck och hjärtfrekvens, än de som ältar eller håller kvar oförrätter. Påminner vi oss om att förlåtelse inte har med någon annan att göra, utan i första hand är en handling vi själva har kontroll över, är det lättare. Att vilja stryka över och gå vidare är först och främst något vi gör för vår egen skull. Det är ett beslut som handlar om att vi inte längre vill lida. Och nyckeln till att lära sig förlåta är viljan att förlåta. DET HANDLAR INTE OM att lättvindigt bara glömma och förneka de upplevelser vi haft. Det innebär heller inte att vi tolererar eller godkänner någons destruktiva handlande och försöker intala oss att ”det gör inget, det är okej”. Men det får inte vara viktigare att hålla fast vid oförrätter och sorg, än att släppa den. Som Francis Bacon sa: ”Den som funderar på hämnd håller sina sår öppna.”

DET VI BEHÖVER FÖRLÅTA hos andra kan också vara något i oss själva som vi gömt undan och därför inte är medvetna om. Ser vi livet som ett ständigt tal till oss genom vardagens alla händelser och relationer, får vi gratischanser till att utforska oss själva och vårt eget omedvetna. Ju mer vi förstår att livet egentligen vill oss väl, att det är något mycket djupare vi skall förstå om oss själva och andra genom detta livets tal, kommer vi att göra mindre och mindre motstånd mot livet och de oönskade händelserna, och skapar därmed också mindre stress på alla nivåer. JAG TÄNKER PÅ EN INTERVJU jag hörde för många år sedan, med Elisabeth Kübler-Ross, läkare och terapeut som under hela sin livsgärning arbetade med att förbättra vården för döende patienter. Vid ett av sina föreläsningstillfällen hade hon frågat publiken hur många det var ibland dem som var utbrända. Väldigt många räckte upp handen. ”Rubbish”, hade hon svarat, ”There is nothing called burned out, it is only a matter of unfinished business”. Hon påstod alltså att utbrändhet inte finns! I svaret hårdrar hon det personliga ansvaret, och konsekvensen av att inte ta ansvar för våra egna ”oavslutade affärer”, våra smärtsamma minnen, oförrätter och tuffa upplevelser i livet. Hon manar oss istället till att som hon säger ”vara naturliga”, och erkänna det vi känner och berätta om frustration och maktlöshet. Att ta oss själva på allvar. Gör vi inte det så exploderar vi alla till slut, menar hon. När jag hörde detta kändes det väldigt sant, om än tufft. Men det är ett mycket bra råd för att undvika offerrollen. ATT LÄRA SIG SE den dagliga livsupplevelsen som speglingar av vårt eget medvetande är att ta verkligt personligt ansvar, utan att varken lägga skuld på och döma oss själva eller andra människor. Och när vi har kommit så långt i förlåtelseträningen börjar vi inse att det egentligen inte finns något eller någon att förlåta. Då har vi släppt den toxiska inverkan icke-förlåtelsen har på kropp och själ – och insett att förlåtelse är den mäktigaste läkaren av alla!

Free • nr 4

| 39 |

juli–augusti • 2016


outlet

FILMER 79 kr/st eller 3 för 199 kr! Just nu fraktfritt för Frees läsare! Ange kod: FREE78 Erbjdandet gäller till och med 2016-08-31 eller så långt lagret räcker.

www.paneter.se  08-440 76 76


RESOR

John of God

www.helhetsakademin.se

Ayur Yoga 200 timmar

Healingresor

Yogalärarutbildning startar 27/7

2016

Yogaresa

9–23 oktober 6–20 november 18 dec–2 jan 2017

Välkommen!

Amorgos 27/10 Bali 4/2, 2017

2017

Horoskopkonsultationer · Drömtolkning · Föreläsningar

9 resor inplanerade

Dröm fram kraften inom dig steg 1

Välkomna till John of God – den mest kraftfulla healern i vår tid! Han är en av de mest begåvade och kraftfulla andliga medium i vår tid. Sedan sextio år tillbaka har han hjälpt miljoner människor världen över.

Välkommen på kurs den 15–17 juli, på Hillesgården och lär dig att ”drömma fram” den verklighet du önskar. Vi kommer att arbeta med att tolka nattens drömmar, och på samma sätt tolka livet som vore det en dröm, fantasiarbete, guidade meditationer, enkla shamanska övningar och drömtrumresor. www.facebook.com/events/1080105488707923

För mer information: Maria Dahlström, 0708-740 294 maria@johnofgodhealingresor.se Skype: maria.dahlstrom

Agneta Oreheim – för kraften inom dig För mer information: 0709-65 61 28 · info@agnetaoreheim.se

www.johnofgodhealingresor.se Free • nr 4

www.agnetaoreheim.se | 41 |

juli–augusti • 2016


Möttes på tunnelbanan nu sprider de lycka i ny podd Viktor Liljerås och Fredrik Ankarsköld gick omedelbart från att vara främlingar till nära vänner när de möttes på tunnelbanan en mulen novemberdag förra året. Bara ett par veckor senare var Lyckopodden skapad – och de slog sig rakt in på Apples topplista som en av Sveriges mest uppskattade podcasts inom personlig utveckling. Text Free Bild Caroline Enberg

Free • nr 4

| 42 |

juli–augusti • 2016


”Den största friheten är att inte vilja någonting och att välkomna allt.”

Den som umgås en stund över en kopp kaffe eller te med Viktor Liljerås och Fredrik Ankarsköld kommer snart att lägga märke till ett antal saker: Det finns inget ämne som de inte kan förvandla till en analys för personlig utveckling. De pratar hela tiden och bubblar av inspiration likt en konstnär som just fått en inre bild av sitt nästa mästerverk eller en vetenskapsman som precis kommit på lösningen på en stor gåta. Den som är intresserad av att lära känna sig själv kommer att älska det och stanna kvar – och den som föredrar att stanna i sin trygga vrå kommer att få lust att gå. Låter det som tre bra ingredienser för att starta en podcast? (Podcast är ett radioprogram på nätet.) Det tyckte Viktor och Fredrik – och Lyckopodden var född. – Jag brukar tipsa människor om att fråga sig själva vad de älskar mest att göra och sedan fundera på hur de kan hitta ett sätt att göra det till sitt jobb. Precis så gick det till när Viktor och jag startade podden. Jag hade redan innan jag träffat honom kommit på att det inte finns något roligare än att hålla på med självutveckling och att dela mina tankar och erfarenheter med andra. Men, hur ska jag kunna få betalt genom att göra det? Det var min första tanke. Men när jag vågade erkänna för mig själv att det faktiskt kunde vara så att det finns männi– skor som vill lyssna på det jag har att säga och kan ha nytta av det, då föddes idén om att göra en podd, säger Fredrik.

”Vem som helst kan prata om modeller och teorier, det är en annan sak att prata direkt från hjärtat.” EN NOVEMBERMORGON PÅ tunnelbanan på väg in till Stockholm levererades så plötsligt det möte som Fredrik önskade sig – utan att han just då förstod innebörden av det. Viktor var på väg in till stan för att träffa en vän och fick syn på en kille och en tjej som satt i närheten i samma tunnelbanevagn och diskuterade en bok om personlig utveckling. – Jag tyckte att det var så intressant att jag ville kasta mig in i samtalet. Hur som helst så valde jag att avvakta lite. Men när vi gått av tunnelbanan kunde jag inte hålla mig längre. Hela mitt inre talade om för mig att jag skulle prata med de här personerna, berättar Viktor. – Jag erkände helt enkelt att jag skuggat dem och tjuvlyssnat på deras samtal och att det var för intressant för att låta bli. Efter det pratade

Free • nr 4

| 43 |

juli–augusti • 2016

vi en stund och bytte kontaktuppgifter för att kunna ses igen. Det visade sig att vi bodde på gångavstånd från varandra och på kort tid sprang vi på varandra flera gånger i olika sammanhang. Samtalet ville liksom aldrig ta slut. Och det har det inte gjort heller. Varje gång Viktor och Fredrik ses sprudlar de av energi och de tror att det är det som Lyckopoddens lyssnare tycker om så mycket. – Istället för att fråga oss vad lyssnarna kan tänkas vilja höra har vi lovat varandra att prata om det vi själva gillar och sedan lita på att lyssnarna kommer till oss. Och så har det blivit. Jag tror att det märks att vi har egna erfarenheter av det vi pratar om. Vem som helst kan prata om modeller och teorier, det är en annan sak att prata direkt från hjärtat utan mellanhänder, säger Viktor. DET HADE INTE ENS gått två månader sedan det första avsnittet publicerades när Lyckopodden blev rankad som en av Sveriges fem bästa poddar inom kategorin hälsa och som en av de 70 hetaste alla kategorier. Före etablerade mediers poddar som ”Kropp och själ i P1”, ”Ligga med P3” och ”TED Talks”. – Det är galet hur alla bitar bara föll på plats när vi träffades. Men slump? Knappast. Det finns inget som heter slump. Allt händer av en anledning i den här världen, säger Viktor och fortsätter: – Jag sade upp mig från jobbet som tv-reporter på SVT förra våren och litade helt enkelt på att jag skulle hitta rätt om jag bara såg till att följa min inspiration och mitt hjärta. Precis som för Fredrik kom den här chansen exakt vid rätt tidpunkt. Det är så det fungerar. Vi möter alltid det vi behöver i livet. Oavsett om vi uppfattar det som negativt eller positivt i stunden när det inträffar. Den här världen styrs inte av slump utan av naturlagar. Antingen tror man

där tog det inte lång tid förrän pusselbitarna började falla på plats en efter en. – När vi har en dröm som vi vill göra till verklighet handlar det om att sätta upp ett mål och börja ställa in sig på hur det skulle kännas att

NÄR VÄL IDÉN FANNS

uppnå det man önskar sig. Det gör att våra tankar ställer in sig på frekvensen för det önskade läget och då börjar vi attrahera idéer, personer och omständigheter som gör det möjligt att omsätta tanke till fysisk verklighet och uppnå vår plan. Det är attraktionslagen i ett nötskal, säger han.


att allt är slump – eller så tror man att inget är det. Vilken sida väljer du? Har du någonsin sett ett äpple falla uppåt? VIKTOR OCH FREDRIK SER på lycka och inre harmoni som en färdighet som alla kan utveckla. Och att vi helt enkelt behöver öva för att slipa fram den inre kärnan av inre fulländ­ ning som varje individ består av. Eller som de beskriver det på sin hemsida: ”Alla människor på jorden har gemensamt att vi är medfött programmerade till att sträva efter lycka. Ändå ägnar de flesta av oss mer tid åt att kamma håret och borsta tänderna än att konkret fokusera på hur vi ska uppnå vårt livs högsta önskan. Den goda nyheten är att du som söker en förändring knappast behöver famla i mörkret för att få tillgång till rätt verktyg. Och som tur är behöver du inte offra vare sig frisyren eller munhygienen för att få tillgång till två inspirerande rådgivare.” – Det finns ett fantastiskt intresse där ute för livsfrågor. Människor skriker efter innehåll och mening i sina liv. Vi kan inte göra jobbet åt någon – men vi kan ge dem verktygen, säger Fredrik.

FÖRUTOM SJÄLVA PODDEN så spelar de in

videoklipp som läggs ut på Lyckopoddens face­ booksida och via den egna youtube-kanalen med samma namn. Viktor och Fredrik erbjuder även enskild coachning. – När människor gör vad de älskar mest kommer framgång av sig självt. Jag och Fredrik skulle kunna spela in Lyckopodden varje vecka till och med om våra morsor vägrade att lyssna. Anledningen är helt enkelt att vi inte kan tänka oss något roligare. Om jag bara fick ge ett enda tips till alla jag kommer i kontakt med skulle det vara just det: Följ din inspiration i livet och gör det du tycker är mest spännande och roligt. Det kan du aldrig någonsin ångra, säger Viktor, bubblande av inspiration likt en konstnär som just fått en inre bild av sitt nästa mästerverk. Fredrik är inne på samma spår. – Vi brukar säga att det här projektet inte kan misslyckas, för vi har roligt redan nu. Om vi har 300 000 personer som lyssnar på varje avsnitt om ett år är det fantastiskt. Och om vi har 30 personer som lyssnar på varje avsnitt är det också fantastiskt. Mitt råd till människor är att ta ut segern i förskott. Våga tro att dina planer

VIKTOR LILJERÅS

går att göra verklighet av. Och om det inte skulle bli så, våga misslyckas! Vad är det som är så farligt med det? Livet är lärande! säger Fredrik, med inspiration som en vetenskapsman som just kommit på lösningen på en stor gåta. Det har blivit dags att sätta punkt för den här intervjun. Men lita på att Fredrik och Vik­ tor kommer att fortsätta att prata. Konversatio­ nen som inleddes på tunnelbanan i november förra året har bara börjat.

Plus mer Lyckopodden finns på Facebook, Itunes, Acast, Instagram och Youtube. www.lyckopodden.se

FREDRIK ANKARSKÖLD

”Följ din inspiration i livet och gör det du tycker är mest spännande och roligt. Det kan du aldrig någonsin ångra.”

E

n av landets främsta lokaltidningar, största morgontidningen, största gratistidningen och största kvällstidningen. Viktor Liljerås är journalisten som blev publicerad i samtliga – före sin 20-årsdag. Efter närmare ett decennium som medarbetare på de största mediebolagens redaktioner är det som uppskattad reporter på SVT som Viktor har gjort sig mest känd och hans röst har nått miljoner svenska vardagsrum genom program som Sportspegeln, Sportnytt och Vinterstudion. Men att bevaka Zlatan Ibrahimovic, intervjua Usain Bolt och att leva pojkdrömmen som sportjournalist var ingen garanti för lycka. Efter att i flera års tid ha ägnat varje ledig stund åt att lära sig mer om områden som hälsa, meditation, filosofi, relationer, psykologi och privatekonomi sade Viktor upp sig för att på heltid fokusera på sin nya livsstil. Idag lever Viktor ett yogi-inspirerat liv enligt sina grundvärderingar och trivs bättre än någonsin. Den energi som tidigare lades på att klättra i den egna karriären är nu omvandlad till en outtömlig medkänsla och vilja att hjälpa andra hitta sig själva genom att söka svaren inom sig själva. Viktor älskar att djupdyka i sig själv för att utforska det mänskliga medvetandet och han tillbringade nyligen 25 dagar i tystnad på en meditationsretreat i Sri Lanka.

Free • nr 4

| 44 |

”Våga tro att dina planer går att göra verklighet av. Och om det inte skulle bli så, våga misslyckas!”

F

redrik går upp på morgonen för att han älskar att sprida välmående. Men det började inte så – en gång i tiden var hans vardag fylld med negativa känslor som stress, ångest, dålig självkänsla och lågt självförtroende. Han var less på det livet och blev en sökare under flera år. Till slut hittade han rätt. Fredrik berättar att han precis som alla andra har negativa känslor ibland. Skillnaden är att han idag har mentala verktyg så att han kan välja att byta ut känslan att vara på dåligt humör till att må bra och vara inspirerad. Fredrik växte upp med diagnoserna ADD och Asperger men anser idag att han är fri från det negativa med diagnoserna och ser dem istället som sin särbegåvning. Fredrik hade personlig handledare på fritids och i skolan på grund av att han utsatte såväl sig själv som andra för regelbundna aggressionsutbrott. Under 15 år hade han en så kallad kontaktfamilj, gick till barnpsykolog och fick som vuxen äta centralstimulerande läkemedel för att klara av enkla vardagssysslor. Därifrån väcktes hans specialintresse: ”Hur kan jag må så bra som möjligt och hur kan jag förmedla de lösningarna till andra? Om ett gott skratt förlänger livet, tänk då vad ett helt liv av glädje kan göra!” Idag är Fredrik helt medicinfri och lever ett bra liv med flickvän, god hälsa, god energi och ett jobb som han brinner för.

juli–augusti • 2016


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Seriös medial vägledning Konkreta tydliga svar

Känns livet upp & ner? Råd & Stödsamtal. Kärlek, Ekonomi, Kriser, Oro, Hälsa, Arbete. Medmänniska med tystnadsplikt. Åsa, drygt 30-års erfarenhet.

Fr

13,75 kr/min 0301- 300 01 Vardagar 8–17

Medarbetare ALLA DAGAR 10–24 0939-202 55 00 19,80 kr/min taraza.se

Urszula Bergman Medium Healer Medial Vägledning & Rådgivning Spådom i Spelkort & Tarot via Telefon (vanlig samtal) eller Skype. Storseanser & Tidigare liv Hypnosterapi samt Sorgbearbetning Behandlingar. Meditationskvällar Kurser & Workshops i Medial & Personlig utveckling

insedina.se

Betalning genom Bg. eller Swish e-mail: info@insedina.se mobil: 0727 20 31 20

Min medialitet har jag använt sedan barndomen!

Karin och Denice Certifierade Medium

Med vår starka kanal till Universum förmedlar vi exakt det du behöver här och nu. Vi läser även av dåtid, framtid och energier som kan finnas runt dig.

Karin

Karin Johnsson, 0730-846 824 www.karizmalivscoaching.se

Denice

Denice Högberg, 0702-526 656 www.anglasken.se

Två av Sveriges mest anlitade medium och Tarottolkare! Vägledning ∙ Healing ∙ Meditation ∙ Personlig och medial uveckling ∙ Sorgbearbetning

Jag jobbar som medium och healer samt handledare i sorgbearbetning. Jag brinner för att hjälpa människor hitta sin fulla potential till att utvecklas framåt på sin livsresa, genom att ge verktyg till att de får ihop sina känslor, tankar och handlingar.

Kurs i sorgbearbetning

Ring och få svar på dina funderingar idag!

start 19 september

Personlig och medial utveckling 1-årig start 23–25 september

Betallinje:

0939-3242 (19,90 kr/min)

Personlig och medial utveckling grundkurs

Fakturalinje:

Personlig och medial utveckling fortsättningskurs

2–4 september och 18–20 november

08-578 66 740 (17 kr/min)

7–10 oktober och 9–11 december

Comviq kontant:

Möjlighet till att hyra rum/lokalen på dagtid/kväll/helger.

0939-440 40 02 (19,90 kr/min)

Barbro Eriksson

Besök www.luckytarot.se för att ta del av andra tjänster

Sundbyberg, Stockholm 070-442 25 96 ∙ info@barbroeriksson.se

www.barbroeriksson.se Free • nr 4

| 45 |

juli–augusti • 2016


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Harmonicas Jag hjälper dig att finna inre harmoni. Är du utbränd? Då kan energibalansering hjälpa. Har även kurser som kan hjälpa dig en bit på väg. 15 års erfarenhet. Varmt välkommen!

Energibalansering · Kanalisering Medial vägledning · Kurser Harmonicas . Bondegatan 42, Strängnäs www.harmonicas.se . 076-773 69 98

M e d ia l sp å l in j e

Änglacirkeln 0939-202 11 12 Skyddsänglar • Andekontakt Tarotläggningar • Tidigare liv – Din portal till möten med den okända andra sidan

Mona09391 1 19382 I ngal i l h09391 1 47081 St i na09391 1 47106 Pe t r a09391 1 47321 Mi e e09391 1 47069 Yv e t t e09391 1 47097 Emma09391 1 19008

Intuitiv Medial vägledning

19:90 kr/min www.anglacirkeln.se Vi finns i Sverige

Vendelas Telefonbyrå

www. me di al apor t al e n. s e

”Hos oss finner du bra medier för telefonrådgivning, medier som jag själv har valt eftersom jag litar på dem och varmt kan rekommendera dem. Vi på Vendelas Telefonbyrå har alla samma önskan att hjälpa våra medmänniskor och vill använda våra gåvor på bästa sätt.” Vendela Cederholm

Har du en livsåskådning som bejakar att livet är mer än det fysiska och det materiella? Kan du tänka dig att det finns något efter döden? Då har du hittat rätt. De medier som tjänstgör på telefonbyrån använder sin mediala förmåga under samtalet för att möta dina behov på bästa sätt, de är seriösa och har som mål att vara till hjälp för dig som ringer. Du kan känna dig trygg när du ringer till oss, våra vägledare har tystnadsplikt och vi följer Etiska Rådets riktlinjer för betalsamtal.

0939-114 70 17 betala på telefonräkningen 08-505 236 40 för fakturabetalning

www.vendelastelefonbyra.se

Samtalet kostar 20 kr/min och kostnaden kommer på din telefonräkning. Du som ringer ska vara minst 18 år. Kontakta oss på kundtjänsten om du vill betala på annat sätt. Tel 08-21 46 02 vardagar 9 -17.

Free • nr 4

15. 90: /m in Er f ar name di um me ddi r e kt numme r !

| 46 |

Har du frågor? Kärlek Svartsjuka Ekonomi

Vill du få svar? Medium Sierskor Häxor

Våra mycket kunniga medium har gåvan sedan generationer! Vi hjälper dig dygnet runt med livets alla problem.

0939-108 80 79 www.sierska.se c/o wp, box5123, motala, 19:80/min.

RING TILL OSS från alla telefoner betala med faktura!

060-14 01 90 21:-/min. minimum deb. 5 minuter. Debitering vid faktura startar först när du blir ihopkopplad med valt medium. Ingen kostnad för information eller för att lyssna på presentation. TDAB, Norden 550, 25279 Helsingborg. Vid frågor om tjänsten eller fakturor ring kundtjänst 060-14 01 99

juli–augusti • 2016

Medium är online på sierska.se Få SMS när valt medium är online på www.sierska.se


fritt val sett • läst • hört

FRÅN UTBRÄND TILL UPPLYST Aita Päts

Förlaget NaturligtVis. Häftad, 250 sidor.

Redaktionen väljer och vrakar bland böcker, filmer och musik som vi gillar.

LYCKOMYTEN – en arg bok om lycka Ingemo Bonnier och Leone Milton

EN VANLIG MÄNNISKA Monica Haglund

IDA-STINAS GULDHJÄRTA Camilla Danilda

Bladh by Bladh. Häftad, 235 sidor. Mer info på sid 36.

Books on Demand. Häftad, 121 sidor. Mer info på sid 46.

Firma Camilla Danilda. Inbunden, 28 sidor. Mer info på sid 13.

Mer frihet och glädje

Inspirerande om lycka

Mediala förmågor

Barnens frågor om döden

Följ Aitas inre resa från utmattningsdepression till ett tillstånd av högre medvetande. Boken ger läsaren insikter, kunskap, redskap och inspiration till att göra nödvändiga förändringar för att åstadkomma mer frihet och glädje i livet. Aita varvar sina gripande livserfarenheter med djup inre visdom. Lättläst, berörande och spännande.

Varför mår vi kvinnor så dåligt när vi har så goda förutsättningar att må bra? Aldrig förr har lyckokravet varit så individanpassat och genusorienterat som idag. Det förväntas att en kvinna ska vara lycklig och det är kvinnans eget ansvar att bli det. Men är det verkligen upp till oss själva? Kanske är det så att den individuella lyckojakten är lika meningslös som att försöka bli längre?

Monica Haglund gick vid 40 års ålder in i väggen och därifrån utvecklade hon sig medialt med stormsteg. Vi får följa hennes väg från barndomen och in i hennes livs mest lärorika tid. Hur man som vanlig människa kan utveckla sina egna mediala förmågor som enligt Monica är en gåva som alla människor är födda med eftersom vi består av en själ/ande.

Bilderbok för barn som handlar om döden. Stora och mindre barn frågar ofta om döden. Och vad svarar man? Följ med Ida-Stina och hur hon bearbetar sin mormors bortgång. Det gör ont men på ett barns sätt lever livet vidare. Ingrid E. del Castillo har illustrerat varma jordnära bilder som gör boken levande.

LÄS FÖR ATT uppmärksamma dina förmågor.

LÄS FÖR ATT möta barnens frågor om döden.

LÄS FÖR ATT få hjälp till förändring.

LÄS FÖR ATT få inspiration från andra kvinnor.

ÄNGLASVAR ORAKELKORT Doreen Virtue och Radleigh Valentine

Arella. 44 kort + vägledningshäfte. Mer info på sid 10.

Hemresa till sig själv En bok om att finna meningen.

Ibland behöver man ett enkelt och tydligt svar på frågor som: ”Är det ja eller nej?” och ”När kommer jag att få det där jobbet, träffa min själsfrände, flytta till ett bättre område?” och så vidare. Den här kortleken ger dig tillförlitlig vägledning när allt som behövs är ett kort och koncist svar. Du kommer att klart och tydligt kunna ta emot dina skyddsänglars direkta och kärleksfulla budskap. Vackert illustrerade kort med vägledningshäfte.

När Tommy Hellsten, som hjälpsökande femtonåring, plötsligt befinner sig ensam kvar i pastorsexpeditionens skinnsoffa, efter att kyrkoherden bara rest sig och gått, börjar en lång resa. Han vet inte då att det ska bli en femtio år lång resa, och att målet ändå var närmare än han trott. Att allt var en hemresa till sig själv. Och till en glädje han inte ens vågat drömma om. Tommy berättar om sin egen resa till överlåtelse och tillit, och hur han lämnar bakom sig ett liv styrt av prestationstvång, en djup känsla av värdelöshet och utanförskap.

LÄS FÖR ATT få direkta svar.

LÄS FÖR ATT uppleva tillit.

Njut utan skuldkänslor

Bladh by Bladh. Inbunden, 261 sidor. Mer info på sid 36.

Iamthat.me Häftad, 200 sidor. Mer info på sid 11.

NÄR ALLTING FALLER PÅ PLATS Tommy Hellsten Libris. Inbunden, 176 sidor. Mer info på sid 13.

Budskap från änglarna

MINDFUL EATING – slut fred med kroppen och maten Anna Wikfalk, Veronika Ryd, Tia Jumbe

DEN INRE FLYKTEN – en resa till dig själv, genom dig själv, med dig själv Teppo Oksa

Människan har alltid försökt finna den sanna lyckan av att vara hel, fri och obekymrad, och enligt samhället existerar denna lycka i det yttre. Denna sanning får dig att försöka finna den genom någon annan eller någonting annat än den du är, och du anpassar dig för att få uppleva denna känsla av andra. Boken tar med dig på en resa till dig själv, till den du verkligen är bortom alla roller och anpassningar. En bok om att nå den du är, som du kom för att vara. LÄS FÖR ATT finna lyckan inom dig.

Änglar i din vardag

Boken hjälper dig till ett mer njutbart förhållande till maten, kroppen och ditt ätande. Du behöver inga tabeller, listor, vågar eller tallriksmodeller för att avgöra vad och hur mycket du ska äta. Du behöver bara lyssna till din inre vishet och kroppens egna signaler. LÄS FÖR ATT äta med glädje.

Free • nr 4

Bli den du verkligen är

| 47 |

ÄNGLAR – lär dig att se, höra och känna änglar Kyle Gray

Paneter. Inbunden, 200 sidor. Mer info på sid 11.

juli–augusti • 2016

En vacker och glädjefylld introduktion till änglarnas värld. Mediet Kyle Gray visar på ett tydligt och praktiskt sätt hur du kan börja arbeta med änglarna i din egen vardag och använda deras ljus för positiv förändring och läkning. LÄS FÖR ATT lära dig arbeta med änglar.


VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Vägledning med Tarot

Tarot

Medium

Orakelkort

Medium Änglamedium Sierskor Shamaner Spådamer Taroolkare Drömtydare Vägledare Djurkommunikatör Healer

Varje dag gör vi olika val, För kontakt med oss på Änglaportalen små som stora och det är inte alltid lä a våga lita till sin magkänsla eller intuition. Kontantkort Comviq/Tele2 Tveka inte a be om hjälp. På Änglaportalen har vi kunniga Vägledare med många års erfarenhet och stor kunskap inom den mediala världen.

Drömtydning

Budskap från andra sidan

SKUGGEDAMEN

®

Är alltid där för dig.

Kärlek, arbete, hälsa, familj osv. Jag har alla svaren i mina kort

Äkta Tarot och Spådomar om din framtid

0939-100 25 20

19.90 min

0939 100 20 28

Skuggedamen, Box 16096, 200 25 Malmö

tdab norden, 550, 25279 hbg, 19:80/min

Free • nr 4

| 48 |

juli–augusti • 2016


Fråga vårt

medium Benny Rosenqvist Vill finna min plats i tillvaron FRÅGA Jag behöver din hjälp och klarsyn. Sedan jag bröt upp från min sambo för åtta år sedan har jag bott i tre städer och på totalt elva adresser. Jag har flyttat för olika jobb och utbildningar. Jag har inte lyckats skaffa mig ett eget hem där jag har fått stanna så länge jag har velat, utan har haft flera andrahandskontrakt och även bott hos vänner, familj, på internat och i jobblägenheter. Jag har levt ensam som ett löv för vinden. Nu orkar jag inte flytta mer utan vill bara slå rot i ett varaktigt hem. Vad har varit meningen med detta? Kommer jag att skapa min egen verksamhet? Kan du se om och när jag kommer att finna min plats i tillvaron. Jag längtar så. Karoline

BENNY SVARAR Kära Karoline. Det handlar om bostad. Jag tror att saker sker av en anledning. I och med att jag själv flyttat ofta så har jag sett en mening och fått en insikt om att jag har mitt inre hem var jag än är. Om det är på en resa eller om jag inte har ett hem som är permanent så bär jag den tryggheten i mitt hjärta. Så jag förstår dig. Du kommer att få ett förstahandskontrakt inom en rimlig tid på cirka 1 år. Det är en liten 1,5 eller 2-rumslägenhet. Dock kommer detta boende bara vara ett tag. Eftersom kärleken kommer att vandra in i ditt liv, så kommer ni att köpa en lägenhet tillsammans och finna en harmoni gemensamt. När du lever i denna relation så kommer du ha tryggheten att våga starta din egen verksamhet och få stöd av din sambo. Lycka till! Kram Benny

Vårt medium svarar på dina frågor om det andliga. Fatta dig gärna kort! Sänd din fråga och ditt förnamn till e-post: red@free.se. Ämne: ”Fråga vårt medium” Bennys senaste bok: ”Healing för ett bättre liv” (Stevali).

Kommer jag bli gravid? FRÅGA Jag och min man har försökt få barn i två år nu utan att lyckas. Jag är 30 år och min man är 34 år, och barnlöshetsutredningen visar inget fel på någon av oss. Kommer jag att bli gravid snart? Vad behöver vi göra för att bli fertila, det vill säga är det något fysiskt i våra kroppar som stör för att vi ska lyckas? Jag är väldigt hälsointresserad och jobbar ständigt på att få bättre hälsa (och mår för det mesta väldigt bra i kroppen) men känner att jag kanske inte gör tillräckligt för min eller min mans hälsa, eller hundra procent rätt? Detta börjar bli så jobbigt och jag är ofta deppig. Rebecka BENNY SVARAR Kära Rebecka. Jag känner inte att ni ska fortsätta att vara barnlösa utan jag ser faktiskt två barn. Det är ju så med barn att de kommer när de vill, och det behöver inte vara fel på er utan det är tiden som inte är rätt för barnen. Så det krävs bara lite

mer tålamod och att släppa desperationen. Alldeles snart så kommer en graviditet påbörjas utan någon som helst hjälp. Ni kommer båda två att bli fantastiska föräldrar. Längtan gör också att kärleken till barnen blir större när de väl kommer. Lycka till! Kram Benny

Är halsbandet förlorat?

Hela mitt liv rasar samman

FRÅGA För cirka ett år sedan flyttade jag och i flytten försvann ett halsband som jag fått av min mormor innan hon dog. Det är inte dyrbart men kärt för mig, och vackert i mina ögon. Det känns som att jag har letat överallt men jag kan inte finna det, och det är något som jag tänker på nästan dagligen. I normala fall brukar jag känna på mig om jag har förlorat något eller bara förlagt det. Men nu har jag ingen känsla alls av vad som kan ha hänt med mitt vackra halsband. Anna

FRÅGA Efter flera år av sjukdom, mobbning och nu arbetslöshet känns det som att hela mitt liv rasar samman. Ingenting löser sig, det bara fylls på och jag har snart inga krafter kvar. Vad ska jag göra för att vända på det? Lyssna inåt fungerar inte och inte att tänka positivt heller. Snälla hjälp mig. Anna

BENNY SVARAR Kära Anna. Ett ting kan ha stort värde i ens hjärta. Jag känner att du kommer återfinna det här halsbandet. Det ligger i en plastpåse med andra halsband. Påsen är ihoprullad och ligger i en kartong. Dock ingen stor flyttkartong. Ibland känns det som att saker inte vill bli hittade men detta halsband kommer bli återfunnet i och med att det är en så kär ägodel för dig. Och den som söker, den finner. Lycka till! Kram Benny

Free • nr 4

| 49 |

juli–augusti • 2016

BENNY SVARAR Kära Anna. Någonstans så sker saker av en anledning. Allting kan raseras för en kan man tycka. Och så är det ju, men meningen är då att man ska börja om på nytt. Andligen kallar vi det för en transformationsresa och den höjer ens nivåer i medvetenhet, så att man kan öppna nya dörrar och finna kraft i de svårigheter man gått igenom, och förvånas över hur mycket man har lärt sig på vägen. En annan sak man kan säga: Det är alltid som mörkast innan man möter ljuset. Och där är du, Anna, snart – så ge inte upp! Förändringen är nära. Lycka till! Kram Benny


RADBANDET

KURSER • UTBILDNINGAR

VÄGLEDNING • RÅDGIVNING

Sommarkurser vid havet, Gullnäsgården

Själsporträtt och medial vägledning

Mycket naturskönt på ön Tjärnö, nära Strömstad med mycket erfarna kursledare håller vi kurs i Aktiv avspänning, andning och egenvård, Yoga & meditation, Qigongretreat, meditation & tystnad samt Yoga och Pilates. Volontärplats. Söker vegetarisk kock. Välkommen till underbar natur och en pärla i Bohuslänska skärgården! Ta hand om dig själv! Läs mer på www.gullnasgarden.org Lisa Danåsen Wikström, 0739-84 38 15

Jag målar ditt själsporträtt och håller kurser i andligt måleri – Healing Light! Varmt välkomna till Ann-Catrin Skogshjärta Gren. Bokning: 073-896 59 97 www.mediumart.se Medial vägledning direkt: 0939-2973 och 0939-304 01 73 för Tele2/Comviq kontant (19.90/min). Sol i hjärtat!

RESOR

Få Free hem i brevlådan!

Exotisk yogaresa till Marocko Följ med på en fantastisk yogaresa till Marocko – Marrakech, Atlasbergen, Sahara. Resan kostar 8 500 kr (1 800 kr enkelrumstillägg). Ingår: 8 hotellnätter, frukost, 4 dagars utflykt genom Atlasbergen till Sahara, en natt i beduintält, 3 middagar, 1,5 timme kundaliniyoga varje dag. Minibuss med egen chaufför. Guidade turer i Marrakech. Flygresan bokas och betalas själv (Norweigian). Reseledare och yogainstruktör Riitta Guellouchi, riitta_g@hotmail.com

EN PLATS FÖR DIG? Vill du också synas på radbandets sida för bara 12 kr/dag?

MIXAT Vill du hänga med och få det senaste om alternativ medicin och andlig utveckling? Prenumerera på Free och få den hem i din brevlåda. Du får 6 nummer för 180:–. Bankgiro 790-1143. Skriv "Prenumeration Free" och kom ihåg att ange ditt namn och din adress. Du kan även registrera dig på vår hemsida www.free.se

Ring och boka plats!

070-629 71 89 – din ledstjärna

Nästa nummer utkommer den 1 september

Växternas magi är stark medicin

Elin Unnes ger oss i sin nya bok ”Herbariet” en magisk inblick i de vilda växternas uråldriga och förtrollande värld. Den är både en vetenskapssagobok och odlingsmanual om läkeväxter, från slingerkrasse och salvia till mjöldryga och malört. Elin Unnes förklarar hur man utvinner hydrolat ur lavendelblommor, hur man gör egen absint och om växter kan se, höra och läsa våra tankar. Recept på Elins bästa skönhetstips får du av bara farten.

Passionskoden Vågar och vill du bli den du är? Vill du leva ett passionerat liv och vad betyder det för just dig? I nästa nummer presenterar vi ”Passionskoden”, en ny bok av Eva Sanner. Eva är psykosyntesterapeut och författare. I ”Passionskoden” undersöker hon passion ur 16 aspekter och inspirerar läsaren till att våga och vilja ta ett steg till i sin utveckling. Både för sin egen personliga del men också ur ett hållbarhetsperspektiv.

Så väcks den naturliga kärleken till liv ”En kurs i mirakler” kom ut första gången i mitten av 1970-talet. Tusentals har inspirerats att förändra sina liv. Kursen lär inte ut kärlekens mening, utan är en vägledning om vad som hindrar medvetenheten om kärlekens närvaro. Free har samtalat med författaren och yogaläraren Tomas Frankell som studerat och praktiserat mirakelkursens principer i många år och hur de har hjälpt honom navigera i livet. Läs mer i nästa nummer om Tomas tankar om budskapet i den nyutkomna boken ”En kurs i mirakler – de vanligaste frågorna” av Gloria och Kenneth Wapnick.

Kakao – en riktig superböna Tänk dig en böna som du kan plocka direkt från ett träd, knapra på och få i dig massa nyttigheter som mineraler, vitaminer och antioxidanter. En böna som kan minska högt blodtryck, motverka kärlkramp och ge ett starkt skelett. Utöver det kan den öka ditt välbefinnande och bygga en bro till spirituella krafter. Superbönan heter kakao, naturens egna lyckopiller. En böna högaktad av mayafolket som idag även används i kombination med meditation och yoga.


Foto: bibbiefriman.com

Ekologiska kläder med kärlek för yoga Bekväma & unika kvalitetskläder till träning och vardag

saprema.se


– din ledstjärna

c/o M Sjölander AB Rådjursstigen 1, 794 33 Orsa

www.cecsweden.org Add for Free Courses 2016-backside.indd 3

070-8287482 0415-41050 16/06/16 02:13

Profile for Tidningen Free

Free nr 4 juli–augusti 2016  

Free nr 4 juli–augusti 2016