Boxen IF vecka 39, 2021

Page 1

Denna bilaga är en annons från Boxen IF

Välkommen till Boxen IF Vi är en förening som arbetar med att få personer att må bättre genom ­träning och gemenskap. Vi grundades för fyra år sedan med att starta träning för ­parkinsonsjuka och har sedan dess utvecklat liknande koncept för personer med cancer och utmattningsproblematik. ­ ottot Alla är välkomna och vi lever efter m

att alla skall ha rätt till fysisk aktivitet ­ avsett förutsättning. o

Nu tar vi nästa steg i u ­ tvecklingen av Boxen IF I höst startar vi igång tre nya grupper med inriktning på dig som har benskörhet, postcovid symtom samt för dig som lever

med en typ2 diabetes, övervikt eller a ­ nnan fysisk ohälsa och behöver en livsstils­ förändring. Är du intresserad av att vet mer eller anmäla ditt intresse?

Gå in på www.boxenif.se

Foto: Jesper Alvermark


Foto: Jesper Alvermark

Alla ska ha rätt till ­fysisk aktivitet oavsett ­förutsättningar Tänk att det finns en plats på Gotland dit du kan komma om du känner dig lite osäker på det här med träning. – Kan man verkligen träna om man som jag haft cancer? Eller – jag passar inte in, inte på en plats där alla är friska och vältränade med min trötta utslitna eländiga kropp. Jo, på Boxen IF passar alla in. Och du kommer att träna med människor som har samma förutsättningar som du själv. Du ­kommer att få ett samman­ hang med människor som ställer samma frågor om sin kropp och träning som du gör. Ni kommer tillsammans kunna se möjlighe­ terna och utmaningarna. Och efter fyra år av träning med människor som har specifika utmaningar så kan vi utlova både skratt och tårar längs vägen. Nya sammanhang och en ­välkomnande inkluderande plats där dina helt egna ­förutsättningar leder till ett ­hälsosammare starkare och ­gladare liv. Genom att ge alla som av olika anledningar har svårt att ta sig till träning en inbjudande och inkluderande plats så skapar vi förutsättningarna för dig att våga ta steget till ett hälsosammare liv. Föreningen startade för fyra år sedan. Den kom till för att vi såg att det finns människor som inte hittar en plats som möter dom i deras speciella utmaningar. Det saknades en säker, trygg inklu­ derande plats för fysisk aktivitet där människor kan möta andra likasinnade med samma ut­ maningar. I gemenskapen med ­varandra skapas en trygghet och ett sammanhang som i sin tur leder till glädje och vänskap.

finna en glädje i att röra på sig igen under hälsosamma och rätt f­örutsättningar. Vi vill använda all vår erfaren­ het och skapa en verksamhet som är specialiserad på att få människor som lider i sviter av pandemin - psykiskt och fysiskt - i rörelse. Boxen IF vill även i framtiden erbjuda en inklude­ rande gruppträning för dig som är överviktig och eller behöver en livsstilsförändring Det ska fortsätta finnas en plats där alla känner sig bekväma och trygga att röra på sig. Där alla kan få slappna av och finna glädje och stöd precis så som man är. För alla har rätt till fysiskt ­aktivitet - oavsett förutsättningar. Boxen IF är en mötesplats för alla som inte passar in i sed­ vanliga mönster och tränings­ former. Vi är så stolta över alla våra medlemmar som vågar ta steget varje vecka att stå upp för rätten till en bättre hälsa och därigenom ett lyckligare aktivt sätt att ta sig an livet. Med den här tidningen så vill vi nå dig som känner igen dig i vår beskrivning av vad Boxen IF strävar efter. Vi vill bli fler ­medlemmar som ses och har ­roligt tillsammans.

Sandra Tellström

Man klar mer än m Sandra Tellström var bara 17 år när hennes mamma gick bort. Mamman hade då kämpat mot bröstcancer i 5 år och Sandra fick på nära håll bevittna sjukdomens grymma ansikte. När hon själv många år senare, mitt i livet, fick samma diagnos fanns det bara en tanke: Död, död, död. Jag trodde att jag skulle gå samma väg som mamma. Det var det enda jag tänkte på, minns Sandra. Med tanke på historiken med mammans cancer har Sandra alltid varit noggrann och gått på regelbunden mammografi. Hon har även kollat sig själv cirka en gång i ­månaden. Det var vid en sådan egenkontroll som hon kände en knöl som inte skulle vara där. Hon ­förstod direkt vad det var. Precis som hon trodde hade även hon ­drabbats av bröstcancer.

Vi har idag tre olika tränings­ grupper för människor med olika utmaningar. En för dig som har diagnosen parkinson, en för dig som har eller har haft diagnosen cancer och en grupp för dig som är eller har varit utbränd eller är funktionsnedsatt. Vår dröm är nu att utöka med ytterligare två tränings­ grupper. Vi vill nå personer som drabbats av post Covid-19 och behöver ­träning anpassad för detta och träffa likasinnade och

Sandra Tellström tränar flera gånger i veckan på Boxen IF och har även utbildat sig till träningsinstruktör. Foto

Tveka inte att höra av dig. Allt gott, Frida, ordförande Boxen IF

När den värsta chocken lagt sig över beskedet var det något annat som tog över. När hon dessutom berättade för sina tre barn tändes en gnista: Det här måste gå. Jag ska inte lämna dom, tänkte Sandra.

När Sandra var på botten och mådde som allra sämst flimrade det förbi ett inlägg på Instagram. Det var Lena di Corsi på Boxen IF som hade skrivit att hon skulle starta upp en träningsgrupp för cancer­ drabbade. Sandra, som som innan sjukdomen alltid varit väldigt aktiv och tränat hårt, var inte alls peppad på att börja igen. Efter operationer och cellgifter hade hon gjort några försök på gym, men resultatet var allt annat än lyckat. Hon kände sig uttittad och mådde bara sämre efter besöken på ­gymmet. Något inom henne fick henne dock att skicka ett mail till Lena. Hon fick snabbt svar och Lena och ­Sandra


o: Jesper Alvermark

rar så mycket man tror t­ räffades för ett första möte. Nyfiken­heten hos Sandra väcktes och rätt som det var hade det allra första ­passet för ­cancerdrabbade ägt rum. För ­Sandras del innebar det här något helt annat än tidigare gym­besök. Här fanns tillhörigheten och ­glädjen hon saknat på andra ­ställen. – Jag gick på varje pass jag kunde. Vi var ett gäng och man såg fram emot det. En tillhörighet. Allt var ok och högt till tak. Man insåg att det finns saker man kan göra, även om man inte klarar av allt, berättar Sandra.

Idag, flera år senare, går hon fortfarande och tränar på dessa pass flera gånger i veckan. Nyligen tog Sandra det hela ett steg längre och utbildade sig till träningsin­ struktör inom jumping-fitness, dvs träningspass som använder studsmattor som grund. Från att varit väldigt långt nere på botten till att bli ­instruktör var stort och ­omtumlande för henne. Vid avslut­ ningen på utbildningen kom därför gläjde­tårarna: – Från att jag trodde att jag skulle dö till att lyckas med det här var helt otroligt, säger Sandra.

Träningen blev som en slags åter­ hämtning för att kunna återhämta sig förklarar hon. – När jag väl kom igång märkte jag snabbt vilken skjuts det gav. Hon nämner flera positiva bi­ effekter av träningen. – Jag fick mindre ont efter ­träningen och kände mig stärkt mig inifrån. Man blev glad och kämpar­ viljan tog vid.

Sandra tänker framåt, men inte för lång tid i taget. Det finns inga garantier för någonting. Hon är liv­ rädd för återfall och det tror hon att hon alltid kommer vara. Hon säger att det är ok att vara rädd, men man får inte låta rädslan styra. När det gäller träning och cancer har hon tips till andra drabbade. – Det satt långt inne för mig, men testa. Det ger så mycket och det

hjälper dig mer än du tror, för­ klarar Sandra. Vi närmar oss slutet av ­intervjun och jag ber henne att höra av sig om hon­ ­kommer på ­något mer. ­Efter en halv­ timme kommer det ett sms från ­Sandra med några ord att ta med sig på vägen: ”Vet inte om jag fick det sagt...vill verkligen försöka ­förmedla att man klarar så mycket mer än man tror. Även när allt är totalt svart...så är saker möjligt...även om man inte tror det just där och då. Har varit där. Ett steg i taget”.

Foto: Jesper Alv ermark


Nyfiken på Lena di Corsi Vem är du? Det är jag som är Lena, ägare till ­Träningsboxen, projektledare och tränare för Boxen IF. Jag är utbildad personlig tränare och har genomfört en rad olika utbildningar såsom crossfit level1, Ruffie, Jumping-Fitness samt så har jag en licensiering med inriktning på att vara stark genom klimakteriet. Jag ser mig inte bara som en personlig tränare utan även som en livscoach.

Alfred,Theo, Luna och en liten nyfödd som inte fått sitt namn ännu.

Vad driver dig? Jag vill förmedla till alla, att du måste vara frisk för att orka om du blir sjuk. Då jag själv orkade mig igenom både diskbråck och en hjärtoperation på mindre än ett halvår så vet jag hur viktigt det är att lägga grunden för hur fortsättningen av ditt liv ska vara.

När började du arbeta med ­träning?

Det är aldrig försent!

Jag startade verksamheten på ­Träningsboxen 2012, sedan dess har det hänt mycket, och föreningen Boxen IF startade 2017 för att kunna hjälpa personer som har speciella behov.

Vad vill du förmedla för känsla med din träning? Viktigt att träningen är rolig, att du känner dig stolt när du lämnar Boxen och att man tränar för att kunna NJUTA!

Hur ser din familjesituation ut? Jag är nyss fyllda 60, tillsammans med Roland har jag 4 barn Jesper, ­Veronica, Alexander och Joacim som alla är ­vuxna nu. Vi är mormor morfar och farmor farfar till Leo, Frans, Lo, Mila,

Nämn något du är stolt över Jag blev framröstad till årets ­Gotlänning 2016.

Grön favorit smoothie Tidigare i höstas anordnade Boxen IF ett cancer­rehab reatreat tillsammans med Anna ­Ottosson från Food power. Det var ett mycket uppskattat reatreat med fokus på mat, yoga och samtal från människor som har haft ­cancer. Anna är inte bara initiativtagare till ­rehabiliteringsprogrammet och en av landets ledande dietister utan hon har också varit vice ord­förande för Dietisternas Riksförbund. Vi passade på att fråga Anna om hennes favorit­ smoothie vilken hon gärna delar med sig av.

Run, Forrest, run.

1 näve fryst mango

Nitratladda är det nya bland löpare och genom att dricka gröna smoothies så kan du springa snabbare, längre, hårdare med hjälp av nitratet i spenaten.

En skvätt apelsinjuice Vatten efter önskad konsistens Mixa allt i blendern till en len ljusgrön konsistens.

1 påse babyspenat (70 g) 1 avokado 1 pressad lime 2–3 cm ingefära, skalad 1 banan

Fakta om Boxen IF Grundades år: 2017 Antal medlemmar: 40 Antal pass per vecka: 6 Antal träningspass sedan starten: cirka 2000 st Motto: Alla har rätt till ­fysiskt ­aktivitet - oavsett förut­ sättningar

På gång: Startar upp tre nya grupper i höst med inriktning på benskörhet, post covid samt personer som behöver en livstilsförändring. www.boxenif.se • Tel: 0722 14 10 80 Mail: lena.dicorsi@gmail.com • Plats: Lundbygatan vid gamla ICA lagret, granne med Gotland Padel Center