Page 1

kiruna.annonsportal.com

vecka

20

torsdag 16 maj 2013

GRATIS KÜp & Sälj

Läs mer pü sidan 31

Vi sÜker dig! Vi sÜker dig! Vill du blogga, skriva betraktelser, reseberättelser

ig! ! ch ddig . ooch .....

Är du sugen pü att vimmelfotografera Anmäl ditt intresse pü:

kiruna.annonsportal.com

Alla Hushüll och FÜretag i Kiruna • Årgüng 54 • www.norrbotten.com • annons@norrbotten.com VECKANS INLÄGG FRÅN ANNONSPORTALEN

VarfĂśr ska Kirunaborna betala?

KÜp & Sälj.................. sid 30-31 Evenemang .......................sid 25

LĂĽt alla i Kiruna ta del!

Vem ska betala: LKAB som tjänar miljarder eller Kirunaborna? Stadsytten innebär att stora kostnader vältras Üver pü Kirunaborna, vi lade därfÜr ner vüra rÜster vid beslutet. Det är beklämmande att politikerna leker med andras pengar pü detta sätt.

Artiklar, Vimmel, Bloggar, KrÜnikor, Läsarbilder m.m....

Lägg in pü Annonsportalen & syns även i Annonsbladet! kiruna.annonsportal.com/MVYRE%RRSRWFPEHZIGOEXSVWHEKQEN

• Hur kan kommunen acceptera att Kirunaborna ska betala 5000 kronor mer/münad fÜr en hyresrätt?

Kulturvecka 21 Vi erbjuder en vecka fylld av kultur fÜr Kirunas barn, ungdomar och allmänhet!

MĂ…NDAG 20 MAJ

TISDAG 21 MAJ

ONSDAG 22 MAJ

TORSDAG 23 MAJ

Vernissage

Workshop Leranimation

Folkdanslaget & Kulturskolans strĂĽkelever

Konsert �Simply Soul�

Missa inte chansen att se vüra bildelevers konstverk under hela Kulturveckan! Utställningen finns kvar till och med fredag 24/5.

Kom till Ungdomens Hus och prova pĂĽ att gĂśra dig egen Leranimerade film.

Ă–vre foajĂŠn, Folkets Hus kl 17-18

Ungdomens Hus (Prisma) kl 17:30-20:30

Konsert

Svappavaara Sporthall kl 18:00 Medverkande: Elever frĂĽn Vittangi skola, Svappavaara skola och Kulturskolan Kiruna. Fri EntrĂŠ.

Kulturskolans Pianoorkester

Nedre foajĂŠn, Folkets Hus kl 16:30-17:00

Kom och lyssna till vĂĽra duktiga pianister som bjuder pĂĽ ett brett musikaliskt program!

DansfÜreställning �Kan man dansa eukalyptus?� Nüjdens Sal, Folkets Hus kl 18-19

En dansfÜreställning med publikens upplevelser i fokus. Elever frün Dans i skolan och kursverksamhet bjuder pü en galet sprakande timme fÜr alla sinnen. Pris vuxna Üver 19 ür: 80kr Pris barn t.o.m 18 ür: GRATIS

• VarfÜr begär inte kommunen att LKAB ersätter villorna med nya villor? Sü har de gjort i Malmberget och det skulle fü fart pü bostadsbyggandet.

3 workshops i dans

NĂĽjdens Sal, Folkets Hus kl 17:30-18:00

Ă–vre foajĂŠn, Folkets Hus kl 17:20-17:50

Lars Janssonsalen, Folkets Hus kl 18:00 Medverkande: Elever och lärare frün Kulturskolan Fri entrÊ

DansfÜreställning �Dansande fÜtter�

En dansfÜreställning med kulturskolans yngsta danselever 4 ür – 10 ür. Med inslag frün kulturskolans strüklelever ! Pris vuxna Üver 19 ür: 50kr Pris barn t.o.m 18 ür: GRATIS

�Lütbüten� - en barnmusikal.

Lilla Danssalen/Kulturhuset kl 19:00 Berättelsen tar sin bÜrjan i ett klassrum Üver havet och hem igen. Och däremellan kan mycket hända... Medverkande: Kulturskolans BarnkÜr, blüselever samt lärare. Fri entrÊ.

Stora Danssalen/Kulturhuset Fri entrÊ. Ledare: Ina Dokmo LABANs rÜrelse koncept i teori och praktik kl 16:50-18:00 Vi kommer fokusera pü rÜrelsens dynamik och kraft. Rudolf von Labans teori och praktik kan användas som inspiration till koreografi, sätt att dansa och sätt att lära ut dans. Workshopen riktar sig till dig som är 15+, ingen fÜrkunskap krävs men ett intresse att praktiskt och teoretiskt uppfatta rÜrelseskillnader.

Upplevelsebaserad Anatomi kl 18:10-19:30 Om vi lyssnar pü och med kroppen kan vi fÜrändra felaktiga mÜnster som skapar skador och smärta och vi utvecklas ocksü danstekniskt. Workshopen riktar sig till dig som är 15+, inga fÜrkunskaper krävs men tülamod och intresse att fÜrstü mer om sin egen kropp och sin egen upplevelse.

Nutida praktiker/dans/ improvisation kl 19:30-21:00 I denna workshop dansar vi koreograferat rĂśrelsematerial och testar hur man kan bryta ur detta fĂśr att gĂśra spontana improviserade rĂśrelser, fĂśr att igen komma tillbaka till det satta materialet. Workshopen riktar sig till avancerade elever 20+ som har erfarenhet av dans som konstform.

ÖVRIGA RESERVERADE FÖRESTÄLLNINGAR:  DansfÜreställning �Kan man dansa eukalyptus?�  �LütBüten�- en barnmusikal  DansfÜreställning pü Resurscenter  Konsert �Musiken für mig att växa�. En konsert med elever frün specialpedagogiska enheten pü grundskolan, gymnasiet samt Kulturskolan.

turom Kul ! mĂśtet sikalkurs inte s Missa s nya mu te hĂĽll skolan tionsmĂś 18:00 Informa maj kl

• Vad ska gälla fÜr bostadsrätter? Ska även dessa rivas bort utan att en üteruppbyggnad säkerställs?

28 en Tisdag danssal i Lilla

Kulturvecka sid 4

• Med den hitintills fÜrda bostadspolitiken kommer münga att lämna Kiruna, hur kommer detta att püverka den kommunala servicen som skola och omsorg? Foto: Markus

Foto: Markus Alatalo

(ÉšVÍŻĘ OÍ‹QĘœĘ–QJÉĄČŠÉ°NÍ‹ĘœČ¸É°OČżĘ‘É ČŤÉ°É—Ę‹ÉĽ 2Í‹QÉŽĘ™LJɈPĘ‹É•PÍ?QDÉ?RÉ­É“YÍ‹QWĘ‹ÉšSÎ?VĘ?Ę›PʋȞʑɚ

Läs om ICEHOTELS sommarplaner

FÜr mig finns det ingen annan plats i Sverige där jag hellre skulle vilja bo i än i Kiruna kommun. Här finns allt jag Ünskar. Fjäll, skogar, älvar, underbara människor och tillräckligt mycket cafÊer, barer och butiker fÜr att stilla mitt stadsbehov. Jag är fÜdd och uppvuxen i Örebro, en medelstor svensk stad mitt pü Närkeslätten. En güng i tiden känt fÜr sin fina skotillverkning och kex. Numera kanske mest känt fÜr sitt fina vattentorn Svampen, slottet mitt i centrum och Gustavsvik äventyrsbad. Örebro är inte känt fÜr sina stora kristallklara forsande älvar. Men det är Kiruna!

sid 8

När jag var i tjugoürsüldern bestämde jag mig fÜr att sticka ut och resa, stilla mitt äventyrsbegär. Jag och ett gäng kompisar drog till Australien. Det var magiskt! Dagarna var fyllda av nya spännande saker, allt frün surfing och sova pü stranden till att cykla och sova i hängmatta. Men det häftigaste av allt och som fick mitt liv att bÜrja bubbla var forsränning. Tully River i norra Queensland tog Kiruna-X 20/13 min oskuld iv.forsen, och mitt liv blev aldrig detsamma. Vilken underbar känsla det var

att üka in i enorma vügor, ner fÜr vattenfall och valsar i en uppblüsbar gummibüt. Vür guide var hur skÜn som helst. Han satt där pü kaptensplatsen längst bak i büten i sina slimmade solglasÜgon, skrattade och skojade. Han fick oss alla att känna oss lugna, fast vi egentligen var nervÜsa. Det var den dagen jag bestämde mig fÜr vad jag ville jobba med, äventyr och allra helst forsränning. Vid den här tiden jobbade jag hemma i Örebro üt ett vildmarksfÜretag där en av ägarna, Leffe, var frün Kiruna. Han träffade en sÜrlänning i Kirunafjällen, blev kär och flyttade sÜderut. Han blev en av mina fÜrebilder fÜr hur en vildmarksguide ska vara och bete sig. Ett av hans bästa tips var att det inte spelar nügon roll om du kommer frün den platsen där du vill jobba som guide, sü länge du ser till att lära dig allt du kan om omrüdet, dess historia, kultur och hur man hittar.

Det är inte bara Tummen som väntar pü sommaren. – Pü Icehotel laddar man fÜr fullt infÜr TRACs premiär den 8 juni och en sommar fylld av grillkvällar, utomhusbio, evenemang, bastu, konst och nya äventyr som XC-cykling, SUP och Sveriges nordligaste zipline.

• Kommer Kiruna kommun även framledes att sitta stillatigande när LKAB kÜper upp hotell och lägger ner dessa utan att bygga upp nügra nya? Läs mer om TRAC pü www.icehotel.com

naturguideprogrammet. En forsränningskurs ingick i utbildningen och därefter blev jag certifierad forsrännare. Utbildningen ledde till jobb som guide i BjÜrkliden, där jag träffade en annan av mina fÜrebilder, Jesper. Han tog med mig fÜr att jobba med forsränning pü ishotellet i Jukkasjärvi, där han själv är vildmarksguide och forskapten. Det jag idag kan om Torneälven och dess forsar, det har Jesper lärt mig.

Idag är jag otroligt stolt att fü vara en av Icehotels forskaptener som kÜr regelbundna turer ner fÜr Torneälven i gummibütar. Det är det roligaste jag vet och när jag kÜr sista turen fÜr sommaren längtar jag redan till nästa säsong. Yngve och gänget drog igüng allihop i slutet pü sjuttiotalet - Torneälven blev dü den fÜrsta platsen i Europa fÜr kommersiell forsränning. Sedan dess har det kÜrts turer varje sommar och vi kommer att fortsätta med att kÜra pü Nügra ür efter min fÜrsta forsränningsuppledenna underbara älv sü länge vi orkar. Jag är velse lüg det fortfarande och gnagde i bakhuevigt tacksam fÜr att jag fick jobba med Leffe. vudet. Jag lämnade min hemstad och hoppaDet var hans historier om Kiruna och fjällen de pü tüget till Kiruna fÜr att bÜrja plugga pü som fick mig att flytta upp. Jag är ocksü evigt GÖR SÅ HAR KAN BLIR DEN SATTE ATT BRU- KONSTSITT LEENDE SAKER ÅNYO STIGER VECKOJU I SIG KORGAR TEN VERK VERKA I STAM BLAD

HON Ă„R OMVĂ„ND TUR

BALKFORM

bild

INNEHA

TRĂ„NA

CIKADOR Ă„R DET

SKĂ„MTLĂ„KARE

-07

HĂ„RLIGA

Bland de rätta lÜsningarna lottar vi ut tre vinster:

GUDOM PRESSBYRĂ…

LĂ„TT ED

MĂ„STERSKAP DET BETALAS MED RĂ„NTA

RODON

UTNYTTJA

KORTHOPKLIPPT SLAG- DĂ„RĂ…T FRISYR NING

HĂ…LLER IHOP PEPPAT

FĂ… KAN KORN MAN FĂ… PĂ… AV TJUV

FĂ…GELSJĂ– DET Ă„R OVAN KNĂ„ET

SES I ADELSNAMN

KVINNONAMN

GILLAR VECKOSLUTEN

sid 12

Ă„R EV. SES DRAGMED SPELET GAFFEL PĂ…SLAG

STILLHETEN

PETERSON, S-MĂ„RKT TALMAN

GRUNDLIGARE

AV RINGA Ă…LDER

STEGRAS KAN UTESLUTA BROTT

DONERA FĂ–RE S

GAMGODIS

Vinnarna redovisas i Kiruna Annonsblad v. 21.

LĂ„ROSATS

SĂ„TTA SIG PĂ… TVĂ„REN

KAN STĂ… PILSFĂ–R NER NORR

Kiruna Annonsblad, Geologgatan 7A, 981 31 KIRUNA Märk kuvertet �KORSORD 20�. Du müste vara minst 18 ür fÜr att tävla.

STANLEY GARDNER BLĂ…SES I HYTTA

ROSAS VĂ„XER I I PANNA VAT- AKTIETEN BOLAG

GRYMTARE

I:a pris 5 trisslotter (Värde 150 kr) 2:a pris 3 trisslotter (Värde 90 kr) 3:e pris 1 trisslott (Värde 30 kr)

Vi vill ha din lÜsning senast mündag 20/5 kl 12.00. Välkommen in till oss eller skicka hela korsordet till:

KAN VARA ETTA GALENPANNA

TANKE

FRAM- TRE FĂ–DA RUNDA RYMMER 24 TIM. PĂ… KONJAK

LJUD

TOG SNEDSTEG GJORDE BILTYP SNĂ–N I DECKARVINDEN HJĂ„LTE

SJĂ–FĂ…GEL

TVĂ… VIKTIGA

VAKANTA

POSTGIRO SENIOR

ANTA

VĂ…LNAD

DRAGET

/ Andreas �Tummen� Hermansson Äventyrsguide pü ICEHOTEL

FĂ…R MAN BANAN BORD I SLUTET BILDAS AV RĂ–K

FORTE

PĂ…SKSTART

Nu längtar jag mer än nügonsin till sommaren. Hela vintern har jag och nügra kollegor planerat infÜr TRAC – Torne River Adventure Center. FÜrutom forsränning, som ju är givet, finns det kanoter, SUP-brädor, bbq och skÜna live-kvällar med lokala fÜrmügor vid Torneälvens strand. Och kanske bäst av allt - vi har sprillans nya forsbütar! Kom ner till oss i sommar och häng med pü en tur. Det här kommer att bli en riktigt kul sommar.

WALL OCH EKBERG

SPIELBERG

DEN ONDE

RIK KLURESS P

tacksam fÜr att jag träffade Jesper. Det var hans historier om Kiruna och Torneälven som fick mig att stanna kvar. Tack ska ni ha grabbar. Och precis som Leffe träffade jag ocksü kärleken i Kiruna, en sÜrlänning, men tur fÜr mig sü ville hon flytta norrut.

vi var fega Nügra har tyckt att t er rÜst . Och visst, de t som lade ner vüra ke yc om: det krävs m s or kan vi väl hülla med sk ni ra tiotusentals män LÜs mod fÜr att riske . el ck ny KORSORDET v. 20on. Vi kräver nyckel mot ssituati Vinnliv triss-lotter

Kryzza ĂĽ vinn! BLĂ„NKER

Alatalo

Namn........................................................................ Adress......................................................................

VATTENHĂ…L

......................................................................................

TEOLOGIE DOKTOR

TIPSTECKEN AVSER FĂ–RE DETTA

Lycka till!

BLOCKET sid 26-29

SNART Ă–PPNAR KS CLOTHING I GALLERIAN..

HĂĽll u t k i k nu H ĂĽ l l utkik n u i maj! m aj!

Gunnar Selberg Kiruna-Centern

Visst kommer lägenheter att rivas m kommer Kirunaborna en ha rüd med de nya att som kanske byggs? 1. Beträande själva fÜrslaget, �Kiruna for ever� üterstür fÜr oss nügra frügor som kommunen inte tycks kunna svara pü: A. Hur är det tänkt att en sammankoppling mellan nuvarande centrum och stormarknadsomrüdet (Coop) ska gestaltas, är inte avstündet fÜr lüngt och med olämplig bebyggelse däremellan? B. Hur är det tänkt att stormarknadsomrüdet ska kopplas ihop med det tänkta framtida centrum vid Yamahacenter? Även detta avstünd känns orimligt lüngt (2 km). Luleü som är tre günger sü stor stad och har nästan allt samlat längst en gata som är ca 900 meter. C. Hur är det tänkt att de delar av centrumhandeln som inte yttar i den fÜrsta fasen ska klara aärsverksamheten när delar av centrumhandeln ev. yttar till nytt omrüde? D. Hur är det tänkt att de fÜrsta som yttar ska klara sin verksamhet om de yttar frün en idag lüg lÜnsamhet till en mindre marknad med väsentligt hÜgre hyra? E. Det tycks vara sü att Kiruna kommun kommer att vara restriktiv med bygglov fÜr bostäder pü andra platser, dü de vill tvinga alla att bygga pü den plats man själv har valt som framtida centrum, stämmer det? F. Kommer i sü fall Kiruna kommun ocksü att vara restriktiv med bygglov fÜr andra investeringar som t ex hotell/handel om nügon Ünskar uppfÜra nügot südant pü annan plats än i det tänkta nya centrumet? Vi anser att Kiruna kommun borde svarat pü dessa frügor fÜre beslutet om �Utvecklingsplan fÜr Kirunas nya stadskärna�. Pü grund av alla obesvarade frügor skulle det naturliga mÜjligtvis vara att rÜsta nej, men vi vill inte under nügra fÜrhüllanden hindra eller bromsa en process som nu trots allt kanske kommer att starta. Kanske, kanske har kommunen en idÊ om hur detta ska hanteras även om inget tyder pü det.

VarfĂśr lĂĽter kommunen kostnader drabba Kirunaborna, samtidigt som LKAB skickar miljarder till Stockholm och satsar miljoner pĂĽ idrott och kultur i LuleĂĽ.

Beträande det stadshuset krävde egna ko ett nytt hus, varfÜ mmunen r kräver inte kommunen att äv en Kirunaborna für nya hus?


2

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

B I O i K I R UNA

TEATER & MUSIK

3D Star Trek 17-19/5 fre-sön kl. 19.00

Arent Grapegatan 23, 138 00 • kiruna.teaterforening@telia.com

fr. 11 år (7 år i vuxens sällskap) 109:- på web, 120:- i kassa fre 8.00-15.00 + en timme före varje föreställning. Lunchstängt 11-12. Köp biljetter på www.fhkiruna.se • Folkets Hus

Välkommen till vårens arrangemang 2013

Vårkonsert med

Öppet i kassan: Mån - tors 08.00-16.30,

Alla kan sjunga -kören

Folkets Hus Nåjdens sal måndag 20 maj kl: 19.00

Jag Ringer Mina Bröder

Torsdag den 23 maj kl. 19.00 Kiruna kyrka Fri entré

Biblioteket informerar

Pjäs av Jonas Hassen Khemiri Jag ringer mina bröder är en rolig och rasande uppgörelse med våra fördomar gentemot andra och varandra. Ett brott har begåtts. En stad har förlamats av rädsla. Och vad händer när de misstänksamma blickarna riktas mot den egna personen. Jonas skrev i DN i december 2010, en vecka efter bombattentatet i Stockholm. Riksteatern 1 tim 30 min

Allsång

Biblioteket är stängt på grund av förberedelser och flytt till nya lokaler.

Ur programmet: Den blomstertid nu kommer Ljus och värme Dans på Sunnanö Strövtåg i hembygden

Dagstidningarna finns på Folkets Hus som har öppet mån-fre 08.30-17.00, lördag:08.30-15.00 Infångade reservationer kan hämtas på bussen Bokbussen kommer att stå utanför biblioteket på biblioteksgatan 4 Torsdagen den 16/5 kl. 10.00-14.00 Torsdagen den 30/5 kl. 10.00-16.00

Kiruna teater och musikförening Arent Grapegatan 23, 981 32 Kiruna. Tel: 0980-138 00 Hemsida: http://kiruna.riksteatern.se/ E-post: kiruna.teaterforening@telia.com OBS! Vi kan ta emot betalkort nu!

Välkommen!

Tänk på allergikerna! Använd inte parfym och rakvatten.

Information om när biblioteket öppnar i de nya lokalerna på Föreningsgatan 17D kommer senare.

Det goda Värdskapet – föreläsning

Sveriges konstföreningars förbundsstämma Kiruna 16–19 maj

Är professionellt bemötande och service viktigt i din verksamhet? Då är det här en föreläsning för dig!

TORSDAG 16 MAJ

19.00 Vernissage Face Me II, ett länskonstprojekt för ungdomar Invigningstalare Kalli Klement, förbundschef Utställningen pågår 16–31 maj i Kiruna stadshus

När produkter och tjänster blir allt mer lika är konsten att få människor att känna sig välkomna en nyckel till framgång. Ett gott värdskap stärker förmågan att attrahera, utveckla och behålla lönsamma kunder, lovande talanger och starka partners.

LÖRDAG 18 MAJ

LÄ N G TA N Estetiska Bild & Form 22-28/5 Stadshuset

När: 20 maj Plats: Scandic Ferrum Tid: kl. 15.00–17.00 Tid: kl. 18.30–20.30

11.15 Föreläsning om Konstmuseet i Norr, projektledare Maria Ragnestam, Malmfältens folkhögskola 22.30 Konsert med Simon Issàt Marainen, Kiruna kyrka SÖNDAG 19 MAJ

När: 21 maj Plats: STF Turiststation Abisko Tid: kl. 13.00–15.00

15.00 Föreläsning om Koncentrat konstcentrum i Kiruna, Lena Ylipää, konstnär, Malmfältens folkhögskola

VÄLKOMMEN!

Anmäl ert deltagande och vilken av föreläsningarna ni vill gå på till: trainee@kirunalapland.se senast den 19 maj.

KIRUNA KONSTGILLE

Med stöd av: Norrbottens läns landsting, Kiruna kommun, Jukkasjärvi församling, Sunderby folkhögskola, Malmfältens folkhögskola, Norrbottens museum, LKAB, Heedmark AB, Nybergs mekaniska, COOP Malmfälten, Kalles Bud och Transport

KIRUNA annonsblad & annonsportal

EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB

QR-kod till formulär Jag vill bli kontaktad angående annonsering

Katarina Bergström

Välkommen!

- Vi vill hjälpa att dra kunder till dig. Välkommen att kontakta Annonsbladet! KIRUNA KOMMUNPARTNER AB Adress: Geologgatan 7A, 981 31 Kiruna Vxl: 0980-60 000, Fax: 0980-129 00 Öppet: måndag–fredag 08.00-17.00 E-post: annons@annonsbladet.cc Annonsportal: kiruna.annonsportal.com Web: www.norrbotten.com

Foto Saga Berlin

Norrbottens Annonsblad - KIRUNA GRATIS i din brevlåda varje torsdag! Specialtidningar & Tema

Victoria Timander Kiruna / Norrbotten 0980-688 63, 070-543 33 35 victoria@annonsbladet.cc

Åke Tapani

Maria Salonen

Norrbotten / Norge 0980-688 72, 070-330 50 67 ake@norrbotten.com

Kiruna / Norrbotten 0980-688 62, 070-620 99 22 maria@annonsbladet.cc

Vecka v 21 23/6 v 21 23/5 v 22 30/5 v 25 19/6 v 26 27/6 v 27 4/7 v 34 22/8 v 41 10/10

Special 100 proc Norrbotten Norgetidning Tema Hus&Hem 100 proc Norrbotten Kirunafestival-bilaga Glad Sommar 100 proc Norrbotten Företag & Framtid Näringslivsbilaga

Utgivning Norrbotten NordNorge Kiruna Norrbotten Kiruna Norrbotten Norrbotten Sexkant/Malmfälten

Tryck: Norrans Tryckeri, Skellefteå Upplaga: 15.000 ex Ansvarig utgivare: Peder Gidlund, peder@norrbotten.com Annonspriser: Se hemsidan www.norrbotten.com Betalningsvillkor: 10 dgr netto. Efter förfallodagen debiteras ränta med gällande diskonto +8% Utgivningsdag: Torsdag Manusstopp: Radisannonser fredag 17.00. Företags- och föreningsannonser fredag 15.00 Annonsgranskning: Annonsbladet förbehåller sig rätten att avböja olämpliga annonser Reklamationer: Reklamationer beträffande annonser skall göras inom 3 dgr beträffande fakturor inom 10 dgr. För fel i annonser är tidningen utan ansvar för eventuell skada på grund av uteblivet eller felaktigt införande eller fördröjda annonssvar. Annonsbladet ansvar är begränsat till högst annonskostnaden. Organisationsnummer: Norrbottens Annonsblad ges ut av Svenska Civildatalogerna AB i Kiruna, 556348-5928 Copyright: Observera att annonser i Annonsbladet innefattas av Copyright (upphovsrätt). Får ej införas i annat media utan tillstånd. För mer information/tidningen på nätet: www.norrbotten.com.

Annonspaket & kontaktformulär Gå in på - www.magnetic.se

Löningsveckor

Varje torsdag

Varje torsdag

Vår, sommar, höst

Varje torsdag


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

3

KEBAB HOUSE Alltid nygrillad kebab

Erbjudande! Hamburgertallrik strips & 150g med dricka 33 cl

39,90:-

LÖRDAG 18 MAJ "Missa inte! ...när en av Sveriges mest framstående föreläsare kommer till Kiruna!!!

SCHLAGERTEMA!

VEM: Tina Thörner VAR: Folkets Hus Nåjdens sal NÄR:   Tisdag 28/5 kl 19.00

Kom och håll tummarna för sverige med oss! Vi visar Eurovision Song Contest på storbild och har baren öppen. Fri entré mellan 20-22. 22-03, 80 :-, 18 år. Direkt efter att vinnaren av årets ESC är korad drar dansgolvet igång! Välkomna!

Hur du: Når ditt mål • Hittar ditt inre driv • Kommunicerar rätt.

PÅ NÖJET!

Kebabtallrik Kebabrulle

Hämtpris 50:Gäller alla dagar tills vidare

Biljettpris 660 kr. Köp 5 och få den femte gratis! Extra erbjudande: Alla som köpt eller köper biljetter innan 19/5 har chans att vinna mat och dryck på afterworken innan föreläsningen till dig och dina vänner/ kollegor! (max 5 st). Dragning sker 20/5 på ditt stols nr och redovisas på vår hem- och facebooksida. Se mer om Föreläsningen och om afterworken på vår hemsida: www.livsstilshalsan.se

Dagens lunch 10.30-14.00 Österleden 12, på Coop området, Tel: 0980-151 54

Thai centrum

Thai och Husmansbuffé Lunch serveras mån-fre kl. 10.00-14.00 Tfn 0980-17000

Vi erbjuder ett prisvärt boende nära Luleå Airport Frukost ingår! www.kalaskulan.se Nordkalottstaden 2 B · 972 54 LULEÅ tel. 0920-22 88 18 · e-post: info@kalaskulan.se

PRISER/ NATT Enkelru m ........ ... 499 k Dubbelr r um ........ . 699 kr Trebädd srum .... . 899 kr Fyrabäd dsrum .. . 999 kr För lång tidsboe nde - begär offert.

Vardagar 11.00-13.30 • 105:-

Take Away Slipp matbestyren, hämta din lunch och middag hos oss Från 89:-/person Måndag-torsdag 11.00-13.30 & 18.00-21.00

FERRUM • KIRUNA

Detta såväl i arbetslivet som privat! 2 timmars fartfylld föreläsning med aha-upplevelser och en hög "igenkännings faktor".

Dagens Lunch

För lunchmeny se vår facebook eller iKiruna appen

Lars Janssonsgatan 15 • 0980-39 86 00


4

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

Kulturvecka 21 Vi erbjuder en vecka fylld av kultur för Kirunas barn, ungdomar och allmänhet!

Måndag 20 maj

Tisdag 21 maj

Onsdag 22 maj

Torsdag 23 maj

Vernissage

Workshop Leranimation

Folkdanslaget & Kulturskolans stråkelever

Konsert ”Simply Soul”

Missa inte chansen att se våra bildelevers konstverk under hela Kulturveckan! Utställningen finns kvar till och med fredag 24/5.

Kom till Ungdomens Hus och prova på att göra dig egen Leranimerade film.

Övre foajén, Folkets Hus kl 17-18

Konsert

Svappavaara Sporthall kl 18:00 Medverkande: Elever från Vittangi skola, Svappavaara skola och Kulturskolan Kiruna. Fri Entré.

Ungdomens Hus (Prisma) kl 17:30-20:30

Kulturskolans Pianoorkester

Övre foajén, Folkets Hus kl 17:20-17:50 Kom och lyssna till våra duktiga pianister som bjuder på ett brett musikaliskt program!

Dansföreställning ”Kan man dansa eukalyptus?” Nåjdens Sal, Folkets Hus kl 18-19

En dansföreställning med publikens upplevelser i fokus. Elever från Dans i skolan och kursverksamhet bjuder på en galet sprakande timme för alla sinnen. Pris vuxna över 19 år: 80kr Pris barn t.o.m 18 år: GRATIS

Nedre foajén, Folkets Hus kl 16:30-17:00

Dansföreställning ”Dansande fötter”

Nåjdens Sal, Folkets Hus kl 17:30-18:00 En dansföreställning med kulturskolans yngsta danselever 4 år – 10 år. Med inslag från kulturskolans stråklelever ! Pris vuxna över 19 år: 50kr Pris barn t.o.m 18 år: GRATIS

”Låtbåten” - en barnmusikal.

Lilla Danssalen/Kulturhuset kl 19:00 Berättelsen tar sin början i ett klassrum över havet och hem igen. Och däremellan kan mycket hända... Medverkande: Kulturskolans Barnkör, blåselever samt lärare. Fri entré.

Lars Janssonsalen, Folkets Hus kl 18:00 Medverkande: Elever och lärare från Kulturskolan Fri entré

3 workshops i dans

Stora Danssalen/Kulturhuset Fri entré. Ledare: Ina Dokmo LABANs rörelse koncept i teori och praktik kl 16:50-18:00 Vi kommer fokusera på rörelsens dynamik och kraft. Rudolf von Labans teori och praktik kan användas som inspiration till koreografi, sätt att dansa och sätt att lära ut dans. Workshopen riktar sig till dig som är 15+, ingen förkunskap krävs men ett intresse att praktiskt och teoretiskt uppfatta rörelseskillnader.

Upplevelsebaserad Anatomi kl 18:10-19:30 Om vi lyssnar på och med kroppen kan vi förändra felaktiga mönster som skapar skador och smärta och vi utvecklas också danstekniskt. Workshopen riktar sig till dig som är 15+, inga förkunskaper krävs men tålamod och intresse att förstå mer om sin egen kropp och sin egen upplevelse.

Nutida praktiker/dans/ improvisation kl 19:30-21:00 I denna workshop dansar vi koreograferat rörelsematerial och testar hur man kan bryta ur detta för att göra spontana improviserade rörelser, för att igen komma tillbaka till det satta materialet. Workshopen riktar sig till avancerade elever 20+ som har erfarenhet av dans som konstform.

Övriga reserverade föreställningar:

ultur K m tet o rs! e mö usikalku t n i a Miss ns nya m hålls o möte :00 s sk la n o i l 18 mat Infor g 28 maj k len a Tisda lla danss i Li

· Dansföreställning ”Kan man dansa eukalyptus?” · ”LåtBåten”- en barnmusikal · Dansföreställning på Resurscenter · Konsert ”Musiken får mig att växa”. En konsert med elever från specialpedagogiska enheten på grundskolan, gymnasiet samt Kulturskolan.


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

5

MAXIMERA DIN LÖPNING!

www.teamsportia.se

Fler nyhete r från finns i butik en bl.a... F-LITE 19 2 F-LITE 19 5 F-LITE 23 2 X-Talon 2 12 Kom in och pro så berättar vi va mer.

Med rätt utrustning kan du springa när som helst och var som helst. Det gäller bara att bestämma sig. Vi hjälper dig hjärna på vägen genom att erbjuda bra produkter och inspiration

PATAGONIA FORE RUNNER En lätt löpar sko för dig som vill ut i terrängen.

799KR ORD. PRIS 999KR

INOV8 OROC 280 Inov8s främsta och lättaste orienteringssko med dubbar och tack vare dubbarna lämpar sig skorna även bra till vinterlöpning.

INOV8 ROC LITE 268 Trailrunningskor designade för kvinnor med både skydd för fotsulorna och skön komfort. Den djupt mönstrade sulan ger bra grepp även när det är lerigt i skogen.

1399KR

1299KR MERRELL ROAD GLOVE DASH 2 Barfotaskor särskilt utformade för att springa naturligt på hårda ytor. En lätt, supervälsittande överdel med ventilerande mesh och noll drop-plattform rätar upp din kropp över mellanfoten för att hitta din optimala naturliga löpstil och stärka dina muskler.

1099KR 0 mm drop / 4 mm dämpning. Dam stl MERRELL ROAD GLOVE 2 Det här är ”gummi möter underlag”. Enkelheten i Road Glove befriar dina fotsulor med en barfota, väg-specifik utformning som ger dina fötter kontakt med underlaget.

1099KR 0 mm drop / 4 mm dämpning. Herr stl

Start VinterREA

20-50%

ADIDAS ADISTAR RIDE 4 Adidas storsäljare är en neutral och mycket väldämpad mängdträningsko. Dam & Herr stl

1599KR

NIKE AIR PEGASUS +29 Nike löparsko utformad för ett neutralt löpsteg. Fulllängds Air stötdämpning för bästa komfort och löpkänsla. Juniorstorlekar.

649KR

Priset gäller t.o.m. söndag 2/6-13. Reservation för slutförsäljning. Priserna gäller hela vintersortimentet. Kan ej kombineras med andra rabatter.

FÖLJ OSS I MOBILEN!

LADDA NER VÅR APP OCH FÅ ERBJUDANDEN DIREKT I DIN MOBIL!

- UNIKA ERBJUDANDEN! - NYHETER

Scanna koden eller sök upp Appen i App Store eller Google Play, sökord Team sportia. Välj sedan ort!

KIRUNA, LASTVÄGEN 54

Tel. 0980-211 88

Följ oss på Facebook!

Öppet: Mån-tors 10-19, fre 10-18, lör 10-15, sön 12-15


6

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013 Symbolen för helig Ande, den stiliserade duvan, återkommer denna söndag med tolv eldstungor. Dagens epistel berättar om tungor av eld som stannade på var och en som fylldes av helig Ande. Här visas tolv eldstungor för de tolv apostlarna. Ibland avbildas tretton tungor eftersom även Maria var med bland dem. Med Andens utgjutande börjar Kristi kyrkas utbredande på jorden. Anden fyller människan med sådan tro och kärlek att hon vill ge vidare till andra.

Pingstdagen – påskfirandets avslutning Tema: Den heliga Anden Kollekt: ...

Jukkasjärvi församling

Karesuando församling

0980–678 13 och 678 11, www.jukkasjarviforsamling.se

Laestadianska pingstsamlingar Kiruna kyrka Fredag 17 maj kl. 18.00 Lördag 18 maj kl. 11.00 och 18.00 Söndag 19 maj kl. 11.00 och 18.00 Måndag 20 maj kl. 11.00 och 18.00 Predikanter från Sverige, Norge och Finland.

Meditation

Kristen djupmeditation (Markus 6:31) Lilla kyrksalen, Kiruna kyrka Tisdag 21 maj kl.18.00 .

Församlingsdag

Nikkaluokta kapell söndag 19 maj kl. 13.00. Buss från Kiruna församlingshem kl. 11.30.

0981–200 02

Karesuando kyrka

Nu är han här!

Simon Issát Marainen jojkar och berättar i

Kiruna kyrka Lördag 18 maj kl 22.30 - ca 23.00 Välkommen till en oförglömlig upplevelse av jojk!

Kuttainen bönhus

Pingsthelgens stormöte Fre 17 maj kl.18:00 Stormötets inledning, predikningar Pingstafton 18 maj Stormötet börjar kl.11:00. kl.17:00 Högmässa. Pingstdagen 19 maj Stormötet börjar 11:00 och pågår hela dagen. Mat och kaffe servering. Predikningarna tolkas Medv. Timo Orre, Stig-Erik Enqvist, Lars-Gunnar Semberg och Sven-Åke Nilsson.

Laestadius pörte

Fri entré

”Innan natten kommer”

Pingstdagen 19 maj kl.19:00 Söndagsmässa, Sven-Åke Nilsson.

Annandag pingst måndag 20 maj kl.12:00 Veckobön, Sven-Åke Nilsson.

Jukkasjärvi kyrka söndag 19 maj kl. 18.00.

Församlingsgården

Arbetskretsarna

Ons 22 maj kl.17:00 Syförening vårterminens avslutning.

(Missions-och samiska) Kiruna församlingshem måndag 20 maj kl. 13.00. Gudstjänsten, söndagar, i Radio Kiruna 93,7 MHz. Voit seurata kirkonmenoja sunnuntaina klo 11.00 Kiruna Radiossa 93,7 MHz

Goda skäl att tillhöra Svenska kyrkan De kyrkliga handlingarna Dop, konfirmation, vigslar och begravningar

JUKKASJÄRVI FÖRSAMLING

Är betydelsefulla tillfällen i livet för många. Svenska kyrkans olika gudstjänster är ofta Viktiga milstolpar i våra liv för eftertanke,

Frivillig gåva till musikverksamheten i Jukkasjärvi församling.

Jukkasjärvi kyrka Söndag 19 maj kl 18:00

”Innan natten kommer” Kvällsandakt med ljuständning Lena Lantto, präst Magnus Lundgren, musiker Hillevi Willman, Solist Vi avslutar med enkelt fika Varmt välkomna!

Nikkaluokta kapell

Församlingsdag

Söndag 19 maj kl. 13.00 Församlingsdagen inleds med gudstjänst Oskar Skoglind, präst Inger Rauhala Öhberg, diakon Lars Levi Sunna Eleonor Erkstam, musiker Buss avgår från församlingshemmet kl. 11.30

Glädje, sorg och gemenskap.

Kiruna kyrka

Västlaestadianska Pingstsamlingar Fredag 17 maj kl. 18.00 Lördag 18 maj kl. 11.00 och 18.00 Söndag 19 maj kl. 11.00 och 18.00

Vittangi församling

0981-100 01, www.vittangiforsamling.com

Lannavaara kyrka

Söndag 19 maj kl.11.00 Gudstjänst Eric Dominicus.

Masugnsby kyrka

Söndag 19 maj kl.15.00 Gudstjänst Eric Dominicus.

Vittangi kyrka

Onsdag 22 maj kl:18.00 Veckomässa Eric Dominicus.

Måndag 20 maj kl. 11.00 och 18.00 Predikanter från Sverige, Norge och Finland Varmt välkomna

Kyrkkaffe serveras. Varmt välkomna

Välkommen till våra gudstjänster. Jukkasjärvi församling, församlingsexpeditionens telefontider: Mån-fre kl 08:00 – 09:30, 13:00 – 14:30 Kiruna Blomsterfonds öppettider: Mån – fre kl 10:00 – 12:00 Kiruna kyrkliga samfällighet Kyrkogårds- och begravningsförvaltning: tfn 0980-678 16

Vittangi församlingsexpedition/Blomsterfonds öppettider: Mån, tis, tors, fre kl. 09:00-12:00 samt tors kl. 15:00-18:00 Karesuando församlingsexpedition/Blomsterfonds öppettider: Mån, tis, tors, fre kl 08:00 – 12:00 samt ons kl 14:00 – 18:00


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

MISSIONSFÖRSAMLINGEN (i Frälsningsarmén)

Sön 11.00 Gudstjänst med Sofi och Peter S. Kyrkkaffe Ons 08.30 Morgonbön.

VI HAR CYKELN

Gravsten

Predikoturer

FÖR DIG

Från: 5.495:- (text,dekor & leverans ingår) -Gratis katalogRing eller skicka mail för mer info.

info@naturstensbolaget.se

www.naturstensbolaget.se

Alla är varmt välkomna! kirunamissionsforsamling. blogg.se

7

0980-141 00

Evangeliska Frikyrkan

Lör 18/5 kl 17.00 Möteskväll med pastor David Sundström, Luleå. Onsdag 18.30 Bön. Torsdag 18-19 Happy Kids. Onsdag 29/5 Årsmöte.

Hantverkareg 31 Kiruna Tel: 0980-612 44 Fax: 0980-145 16 livskallan.kiruna@gmail.com

VÄSTLAESTADIANERNA Kiruna kyrka Pingstsamlingar Fre kl 18, lör kl 11 och 18. Sön kl 11 och 18. Mö kl 11 och 18. Alla varmt välkomna!

– DEN GODE HERDENS KYRKA

Övre Soppero Söndag 09.30 Söndagsskola 11.00 Gudstjänst. Församlingsmöte och administrationsmöte. Välkommen!

Till minne av Varmt tack till alla er för deltagande vid

Emma Siikavaaras begravning. Tack för blommor och gåvor till olika fonder. Barnen med familjer.

Samegården, Kiruna

Måndag 20 maj kl 13-19 Tisdag 21 maj kl 11-18 Onsdag 22 maj kl 11-18

ROVAS POTATIS Mandel & Rund

En sportig och modern trekking-cykel för dig med lite högre krav. komplett hybrid skärmar stöd och lås, 27 växlar, dämpargaffel och mekaniska skivbromsar. Herr och dam.

5495:-

Kaffeost och Ägg

OBS! Säljes vid OK/Q8 Österleden Torsdag 16/5 Kl. 11.00-16.00

SCOTT ASPECT 910

OBS! Säljes vid OK/Q8 HJ. Lundbohmsvägen Måndag 20/5 Kl. 11.00-16.00

En rolig cykel för off road-cyklister. Tålig med aliminiumram. Ord.pris11495:-

Tel. 070-647 11 40 Välkomna! Kommer nästa gång 30/5

KÖR KORTS FOTO

Ge något - Få något Bli medlem för 280:- året ut eller hyr 3 nätter på höga kusten för 990:Stöd "Sveas Nätverk" som ger fattiga en rik fritid/semester Tfn 070-7812800 Förhandsbokas före 28 maj!

KYRKOGATAN 24 tel 173 00

29’’DÄCK Ett större hjul som sväljer små och stora ojämnheter. Den större anläggningsytan ger förbättrat grepp.

9995:-

INTERSPORT Räntefritt är en fristående betalningsservice som inte kräver medlemskap kund­klubben. Du kan dela upp betal­ningen sex eller tolv månader, helt räntefritt. Inköpsmånaden är alltid betalningsfri. Därefter delar du upp beloppet i fem eller elva lika stora delar. Avi- och uppläggningsavgift tillkommer.

Solvärmare

SC+

5 års servicegaranti vid köp av ny cykel!

Scott CONTESSA 660 26’’. Bra, stabil tjejcykel.

4499:-

Solvärmaren för den smarta ekonomiska stug/fastighetsägaren, som har höga krav på inomhusmiljön! Enkel installation, smarta lösningar och..

Mycket värme!

MARVIL SOLHAGA Dam 28”

4.495:-

En klassisk standardcykel i tidlös design. 3-växlad, fullt utrustad inkl. lås och belysning. Ord. pris: 3495

Läs mer: www.worklight.se

Världsnaturfonden WWF www.wwf.se 08-624 74 00

MARVIL SANTA CRUZ 28’’

Tel: 070-6792705/070-3772332 info@worklight.se

2999:-

NORRLANDS STÖRSTA TYGBUTIK PSST! NU HAR VI SÖNDAGSÖPPET IGEN!

MARVIL TRICKY OCH TRIXIE 12’’

MÅNDAG - FREDAG 10-18 • LÖRDAGAR 10-15 • SÖNDAGAR 12-16 Gardinspets............................................ 30:-/m

Planteringsset 4 delar.................. 29,90:-

Gardinstänger 90-160 cm..................99:-

Trädgårdshandskar dam............ 39:-

Läsglasögon....................................från 25:-

Träolja spray................................... 52:-

Solglasögon.............................................. 39:-

Tralltvätt 1 L ................................... 45 :-

Multitändare 2 p.............................. 18,90:-

Kompostgaller 450L..................... 119:-

Platsräfsa 67 cm-45 kr 38 cm-17,90 kr

Fogskum.............................................. 55:-

MARVIL TRICKY OCH SPICY 16’’ Tuffa modeller för den cykelglade junioren. Med fotbroms och handbroms.

1399:-

Finfin första-cykel, kedjeskydd, skärmar, ringklocka. Ord.pris 1099:-

999:-

Välkomna!

MORJÄRV 0923-503 40 Öppet: Må-Fr 10-18, Lö 10-15, Sö 12-16

Gällivare Boden

E10

Konsum

OBS! Besök oss på facebook och se alla nyheter! www.facebook.com/grossistkompaniet

OK

Flyttkartonger................................... 19:Kalix

MORJÄRV Töre E10

Föreningsgatan 4 Kiruna Tel 820 40 Öppettider: Mån-fre 10.00-19.00 Lördag 10.00-16.00


8

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

Foto: Markus

Alatalo

Foto: Markus Alatalo

En sörlännings bekännelser, del 1 av 3

Det är inte bara Tummen som vänta r på sommaren. – På Icehotel laddar man för fullt inför TRACs premiär den 8 juni och en sommar fylld av grillkvällar, utomhusbio, evenemang, bastu, konst och nya äventyr som XC-cykling, SUP och Sveriges nordligaste zipline. Läs mer om TRAC på www.icehotel.c

om

Oändliga maj månad och väntan på sommaren För mig finns det ingen annan plats i Sverige där jag hellre skulle vilja bo i än i Kiruna kommun. Här finns allt jag önskar. Fjäll, skogar, älvar, underbara människor och tillräckligt mycket caféer, barer och butiker för att stilla mitt stadsbehov. Jag är född och uppvuxen i Örebro, en medelstor svensk stad mitt på Närkeslätten. En gång i tiden känt för sin fina skotillverkning och kex. Numera kanske mest känt för sitt fina vattentorn Svampen, slottet mitt i centrum och Gustavsvik äventyrsbad. Örebro är inte känt för sina stora kristallklara forsande älvar. Men det är Kiruna! När jag var i tjugoårsåldern bestämde jag mig för att sticka ut och resa, stilla mitt äventyrsbegär. Jag och ett gäng kompisar drog till Australien. Det var magiskt! Dagarna var fyllda av nya spännande saker, allt från surfing och sova på stranden till att cykla och sova i hängmatta. Men det häftigaste av allt och som fick mitt liv att börja bubbla var forsränning. Tully River i norra Queensland tog min oskuld i forsen, och mitt liv blev aldrig detsamma. Vilken underbar känsla det var

att åka in i enorma vågor, ner för vattenfall och valsar i en uppblåsbar gummibåt. Vår guide var hur skön som helst. Han satt där på kaptensplatsen längst bak i båten i sina slimmade solglasögon, skrattade och skojade. Han fick oss alla att känna oss lugna, fast vi egentligen var nervösa. Det var den dagen jag bestämde mig för vad jag ville jobba med, äventyr och allra helst forsränning. Vid den här tiden jobbade jag hemma i Örebro åt ett vildmarksföretag där en av ägarna, Leffe, var från Kiruna. Han träffade en sörlänning i Kirunafjällen, blev kär och flyttade söderut. Han blev en av mina förebilder för hur en vildmarksguide ska vara och bete sig. Ett av hans bästa tips var att det inte spelar någon roll om du kommer från den platsen där du vill jobba som guide, så länge du ser till att lära dig allt du kan om området, dess historia, kultur och hur man hittar. Några år efter min första forsränningsupplevelse låg det fortfarande och gnagde i bakhuvudet. Jag lämnade min hemstad och hoppade på tåget till Kiruna för att börja plugga på

naturguideprogrammet. En forsränningskurs ingick i utbildningen och därefter blev jag certifierad forsrännare. Utbildningen ledde till jobb som guide i Björkliden, där jag träffade en annan av mina förebilder, Jesper. Han tog med mig för att jobba med forsränning på ishotellet i Jukkasjärvi, där han själv är vildmarksguide och forskapten. Det jag idag kan om Torneälven och dess forsar, det har Jesper lärt mig. Idag är jag otroligt stolt att få vara en av Icehotels forskaptener som kör regelbundna turer ner för Torneälven i gummibåtar. Det är det roligaste jag vet och när jag kör sista turen för sommaren längtar jag redan till nästa säsong. Yngve och gänget drog igång allihop i slutet på sjuttiotalet - Torneälven blev då den första platsen i Europa för kommersiell forsränning. Sedan dess har det körts turer varje sommar och vi kommer att fortsätta med att köra på denna underbara älv så länge vi orkar. Jag är evigt tacksam för att jag fick jobba med Leffe. Det var hans historier om Kiruna och fjällen som fick mig att flytta upp. Jag är också evigt

tacksam för att jag träffade Jesper. Det var hans historier om Kiruna och Torneälven som fick mig att stanna kvar. Tack ska ni ha grabbar. Och precis som Leffe träffade jag också kärleken i Kiruna, en sörlänning, men tur för mig så ville hon flytta norrut. Nu längtar jag mer än någonsin till sommaren. Hela vintern har jag och några kollegor planerat inför TRAC – Torne River Adventure Center. Förutom forsränning, som ju är givet, finns det kanoter, SUP-brädor, bbq och sköna live-kvällar med lokala förmågor vid Torneälvens strand. Och kanske bäst av allt - vi har sprillans nya forsbåtar! Kom ner till oss i sommar och häng med på en tur. Det här kommer att bli en riktigt kul sommar.

/ Andreas ”Tummen” Hermansson Äventyrsguide på ICEHOTEL

20 x 20

Hotell och konferens

23 maj 2013 Scandic, Hotell Ferrum

Baren öppnar kl. 18.30 Första talaren startar kl. 20.20

Kvällens moderator: Johanna Bergström-Roos

Varmt välkomna till en kreativ mötesplats där talarna presenterar ämnen de brinner för. Denna gång får vi höra betraktelser kring bland annat eget ölbryggande, missbruk, jämnställdhet, design, återvinning och tankens kraft. Talarlistan presenteras på www.pechakucha.org/cities/kiruna.

Boka vårens konferens i Tärendö! Hos oss kan ni konferera i lugn och ro, äta god mat och tillsammans utveckla teamet genom aktiviteter i äkta vildmarksmiljö. Bara 15 mil från Kiruna och 4,5 mil från Pajala. Välkomna att höra av er så ger vi förslag på upplägg och pris.

www.foresthotel.se • info@foresthotel.se • tel 0978-203 80


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

9

VÄLKOMMEN TILL VÅR SUPERUTFÖRSÄLJNING!

i CITYGALAXEN f.d Sportiadens lokaler

0980-128 39

i v r a t r Nu sta ke-säsongen

ha s k l i m h s oc s a l g k u j m

Smaker på milkshake: Banan, choklad, päron, jordgubbmjukglass

Celebrate Spring!

VÅR OCH UTVALDA SOMMAR VINTER-

RTSÄTTER!

LJNING FO VÅR SUPERUTFÖRSÄ

PROCENT RABATT

konfektion JACKOR 399:-

dam-herr-junior skor-stövlar-jackor-byxor m.m.

oavsett tidigare pris.

Dam-Herr-Junior. Vi tar betalkort!

... och glöm inte ta med Bonuskor tet!

Gäller t.o.m 22 maj 2013 på ordinarie priser och ej i kombination med andra erbjudanden.

Citygalaxen: 0980-165 80 www.jc.se Öppet: mån-fre 10-19 • lör 10-16

ÖPPET LAGERSHOP I CITYGALAXEN: MÅN-FRE 10.00-19.00 • LÖRDAG 10.00-16.00


10

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

Tusen Toner presenterar

W.a.s.p. d-a-d rebecca & fiona Oskar linnros darin johnossi mikael wiehe [usa]

[dk]

miss li pugh rogefeldt nause syster sol ansiktet + TIVOLI + MATLAND + AKTIVITETER FÖR HELA FAMILJEN & MYCKET MER 5 på

före 31/ p ö k r fö p ö K

n.nu e l a v i t s e f kiruna lappar! a r d n u h a r och spa

www.kirunafestivalen.nu

|

www.facebook.com/kirunafestivalen

|

#kirunafestivalen2013


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

11

Vi har Kirunas största utbud av braskaminer från dom ledande tillverkarna i branschen!

Det går att förändra. Du kan förändra!

Vi erbjuder alltid: på VALFRI kamin i sortimentet vid köp av komplett lösning, kamin, skorsten, tillbehör och installation.

10-15%

Vi säljer inte bara kaminer och tillbehör, vi installerar även.

(kan ej kombineras med övriga rabatter/erbjudanden)

Butiken: Kyrkogatan 20 • Öppet: Onsdag-torsdag kl. 14-18 Övrig tid ring: 0980-100 73 eller besök vår hemsida kaminexpertenikiruna.se Hämta din bygganmälans blankett hos oss – Vi gör ROT-avdraget till er.

Sätt in ditt bidrag på PG 90 2003-3 eller sms:a BARN till 72 900 så bidrar du med 50 kronor.

EuroFire, Kaminexperten, Contura, Jötul, Keddy, ScanSpis, Jydepejsen och Schiedel m m.

NÄSTA LEVERANS GÅR TILL KIRUNA MED OMNEJD ca v. 25 Beställ din katalog på www.mio.se Välkommen! Piteå Hammarvägen 6. 0911-664 00. Mån 10-19. Tis-fre 10-18. Lör 10-15. Sön 12-16.

MEFA MARKPOSTLÅDA

895:helikopter.nu

(ordinarie pris 1995kr)

GÖR GRANNARNA GLADA Mefa Markpostlåda låter grannarna slippa ansvaret. Här ryms både stora och små paket, morgontidningar och en hel veckas post om du åker på semester. Funktionell, enkel och en garanterad utmaning för snokande semestertjuvar.

Välkommen till oss!

Hej Kiruna! Nu har Apotek Hjärtat flyttat in i Gallerian.

Hos oss får du riktigt bra råd när det gäller hälsa, egenvård och läkemedel. Just nu har vi också fina öppningserbjudanden. Varmt välkommen! Apotek Hjärtat Gallerian Kiruna Vardagar 10-19, Lördag 10-16 Kontakta oss: 0771-405 405, apotekhjartat.se

* Erbjudandet gäller på Apotek Hjärtat Gallerian Kiruna t o m 20/5 2013 eller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

NY TIDNING! Kommer snart i din brevlåda!

Piteå

GODA AFFÄRSNYHETER FRÅN SVERIGES TOPP

BIBLIOTEKSGATAN 7, KIRUNA TEL: 0980-836 50 · www.lasfixarna.se ÖPPET: MÅN-TORS 7-17, FRE 7-16

50%

Flux Fluorskölj Coolmint, 500 ml* Ord pris 69:90 Max 2 st per person


12

Kiruna-X v. 20/13

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013 GÖR SÅ KAN SATTE BLIR ATT LEENDE SAKER JU VERKA BLÄNKER I SIG KORGAR

DEN

HAR

BRU- KONSTTEN VERK

SITT ÅNYO STIGER VECKOI STAM BLAD

Lös

KORSORDET v. 20

HON ÄR OMVÄND TUR

BALKFORM

bild

INNEHA

TRÄNA

CIKADOR ÄR DET

SKÄMTLÄKARE

Vinn triss-lotter WALL OCH EKBERG

SPIELBERG FÅR MAN BANAN

-07

DEN ONDE BORD I SLUTET BILDAS AV RÖK

FORTE

HÄRLIGA

Bland de rätta lösningarna lottar vi ut tre vinster:

GUDOM PRESSBYRÅ

LÄTT ED

MÄSTERSKAP RIK KLURESS P

DET BETALAS MED RÄNTA

PÅSKSTART

RODON

HÅLLER IHOP PEPPAT

FÅ KAN KORN MAN FÅ PÅ AV TJUV

FÅGELSJÖ

KVINNONAMN

GILLAR VECKOSLUTEN

RYMMER 24 TIM. PÅ KONJAK

ÄR EV. SES DRAGMED SPELET GAFFEL PÅSLAG

VÄXER I VATTEN

GRYMTARE

STILLHETEN

PETERSON, S-MÄRKT TALMAN

STEGRAS KAN UTESLUTA BROTT

DONERA FÖRE S

Märk kuvertet ”KORSORD 20”. Du måste vara minst 18 år för att tävla. Namn........................................................................ Adress......................................................................

VATTENHÅL

......................................................................................

TEOLOGIE DOKTOR

KAN STÅ PILSFÖR NER NORR

SÄTTA SIG PÅ TVÄREN

GAMGODIS

Kiruna Annonsblad, Geologgatan 7A, 981 31 KIRUNA

LÄROSATS

STANLEY GARDNER BLÅSES I HYTTA

I ROSAS PANNA AKTIEBOLAG

GRUNDLIGARE

AV RINGA ÅLDER

Vi vill ha din lösning senast måndag 20/5 kl 12.00. Välkommen in till oss eller skicka hela korsordet till:

KAN VARA ETTA GALENPANNA

TANKE

FRAM- TRE FÖDA RUNDA

Vinnarna redovisas i Kiruna Annonsblad v. 21.

GJORDE BILTYP SNÖN I DECKARVINDEN HJÄLTE

SJÖFÅGEL

TVÅ VIKTIGA

VAKANTA

TOG SNEDSTEG

SENIOR

ANTA

VÅLNAD

LJUD

POSTGIRO

DET ÄR OVAN KNÄET

SES I ADELSNAMN DRAGET

I:a pris 5 trisslotter (Värde 150 kr) 2:a pris 3 trisslotter (Värde 90 kr) 3:e pris 1 trisslott (Värde 30 kr)

UTNYTTJA

KORTHOPKLIPPT SLAG- DÄRÅT FRISYR NING

TIPSTECKEN AVSER FÖRE DETTA

Lycka till!

Inför sommarfisket… LAXFISKESET Ambassaduer Black Max

Paketpris!

info@vildmarkshornan.com

1895:-

495:-

inkl. 11 fot spö 20-70 gram

Paketpris!

Ambassaduer 7000c

1599:-

Viking Storm JR Stl. 32-40

inkl. Shakespear trollingspö. Ord. pris 2593:-

Viking Trophy

995:-

499:Tretorn Strong

Ord. pris 1100:-

Stl. 34-40

VISION

®

F

L

Y

F

I

S

H

I

N

G

Vision Atom DH

15 fot 10/11 eller 13 fot 8/9 inkl. rulle, skagit lina

REA

Paketpris!

3799:-

UTVALDA fjolårsrullar, vadare och vadarjackor

Corker XS

450:-

Finns i flera olika färger

Kånken

699:-

Kånken Mini

499:-

Finns i flera olika färger

Finns i flera olika färger

686 Silver Pigeon

15000:-

686 Silver Pigeon Ställbar

16200:-

Handla räntefritt med Kedjekortet


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

13

Vi köper guld och silver GuldAdam kommer till Kiruna ! Fre 17/5 kl. 10-17 Scandic Ferrum Lars Janssonsgatan 15, Kiruna Kom till GuldAdam och få en gratis värdering av dina gamla guldsmycken. Pengarna sätts in på konto så glöm inte kontonummer och legitimation.

K smoamkaopch äkta gu å Vi bjude ld. guldgodr på is.

Har Ni funderingar, ring 070-5177885.

Kiruna sparbankennord.se . facebook.com/sparbankennord 0771-23 00 23 . 0771-MINBANK

mingeaidnu.se mingeaidnu.bloggsida.se

Ä NYTÄNKARE I Sametinget vill vi ha

UPPLEV HILDING

NYA

R O K C E V S G N Ä S RESÅR

Vad innebär samiskt SJÄLVSTYRE i verkligheten? Vi ska bestämma över våra egna marker och stoppa alla gruvexploateringar. Vi ska inte behöva se på när Sápmi grävs sönder !

Vi ska ha lagskydd för våra traditionella mönster. Är så redan i USA ! Vi ska inte behöva uppleva att andra stjäl våra samiska symboler !

Vi ska ha samiskt språk, kultur och historia i den vanliga skolan för alla samiska elever. Vi ska inte behöva fråga kommunen !

Rovdjursskadorna ska vara max 5 procent. Allt rivet ska ersättas fullt ut. Vi ska inte behöva betala 50 miljoner från egen ficka för rovdjuren !

Det ska finnas utbildning om samer som fast ämne i alla svenska skolor! Vi ska inte behöva förklara för alla vad en same är  !

Vi ska ha en samisk budget för Sametinget, samiska näringar, kultur och organisationer. Vi ska inte behöva säga nej till varannan samisk ansökan om utvecklingsmedel !

Varför har vi då inte självstyre idag? Kanske för att våra samepolitiker inte ens försökt förhandla om det med svenska regeringen! Det ska vi göra NU!

Självstyre är inte så svårt. Hjälp oss driva denna politik i Sametinget!

4.290:Köp 2 för

8.380:-

Ord pris 4.690:-

Hilding Original Resårsäng 90x200 inkl bäddmadrass Vitsippa, exkl ben.

Gällivare 0970-128 00

Kiruna 0980-151 70

Luleå 0920-25 04 60

OUTLET Piteå Norrfjärden 0911-20 00 20

Måndag-fredag 9.30-18.00. Kiruna lördagar sommarstängt

Besök www.mobelhuset.nu för fler erbjudanden samt för att se övrigt sortiment.


14

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

& m e H s u H Tema

Temanummer i Kiruna Annonsblad - Hus & Hem v.22 torsdag 30 maj

Vill du synas lite e temanumret Hus xtra i & Hem? Välkomm en att boka annons

!

TEMA HUS & HEM Utgivning: vecka 22, torsdag 30 maj Manusstopp: fredag 24 maj, kl. 17.00 För annonsering, kontakta våra säljare: Åke Tapani 0980-688 72, ake@cab.net Maria Salonen 0980-688 62, maria@annonsbladet.cc


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

15

A! N U IR K A! S K I A T B T GRA VI TILL R NU Ä

PREMIÄR TORSDAG

KL 12.00 (FD ICA SIGNALEN)

50-90% RABATT VI RENSAR I VÅRA LAGER OCH VRÄKER UT VAROR TILL PRISER NI INTE TRODDE VAR MÖJLIGA. EXEMPEL... MASSOR AV MÄRKESKLÄDER OCH SKOR FRÅN BLAND ANNAT FÖLJANDE VARUMÄRKEN...

HANDDUKAR

VINDFODRADE FLEECEJACKOR

22:- ST

FRÅN

99:-

6 ST T SHIRT FÖR

99:-

VINDFODRADE FLEECEVÄSTAR

(16.50:- ST)

ETT STORT PARTI SKOR BORTVRÄKES! SKOTERSKOR

59:-

ARBETSJACKA JOBMAN FLERA FÄRGER ORD PRIS 698:-

ORD PRIS 1500:-

NU

149:-

490:- PARET

SOFTCHELLJACKOR DAM OCH HERR FRÅN

149:-

SKRUVDRAGARE SKIL

99:- ST

NU

ARBETSBYXA ORD PRIS 798:-

198:- PARET

NU

ARBETSHANDSKAR FLERA MODELLER

70% RABATT!

PIKETRÖJOR BLANDA FRITT

119:-

3 ST FÖR

( 39:- ST )

NÅGRA CYKLAR TILL NETTOPRISER!

Extraöppet torsdag 12-21, fredag 10-18, lördag 10-15 och söndag 12-15! VÄLKOMMEN TILL ETT SHOPPINGÄVENTYR DU INTE TRODDE VAR MÖJLIGT! 1400 KVADRATMETER KÖPGLÄDJE!

O

T E L UT

F.D ICA SIGNALEN

ORDINARIE ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 10-18 • LÖRDAG 10-15 • SÖNDAG 12-15


16

Glad S ommar

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

Norrbottens största sommartidning! v. 27-31

x 130.000 laega p Extra stor up

Sommaren stundar och det är dags för Annonsbladets sommarnummer Glad Sommar 2013. Här har du möjlighet att annonsera dina erbjudanden till semestrande norrbottningar, turister och besökare i hela länet. Välkommen med din annonsbokning!

Annonspriser

* Pris med redaktionell artikel

18.000 kr *20.500 kr

10.000 kr

Helsida

*12.500 kr

Halvsida

5.600 kr

Kvartssida

Fakta Glad Sommar 3.000 kr

Utgivning: vecka 27-31 2013 Upplaga: 130.000 ex Format: Tabloid, 4 färg, CMYK 200 dpi Manusstopp: 7/6 2013 Manus/Mtrl: annons@norrbotten.com Distribution: Posten samt egna bud. Till alla hushåll och företag i Kiruna, Pajala, Luleå, Boden, Piteå, Älvsbyn, Kalix och Haparanda. Tidningsställ på turistbyråer, bensinmackar och butiker runt om i Norrbotten.

Åttondel

Åke Tapani Kiruna/Fyrkanten 070-330 50 67 ake@norrbotten.com

Anette Holmqvist Luleå/Fyrkanten 070-190 15 91 anette@norrbotten.com

Ulf Nilsson Luleå/Fyrkanten 070-515 80 07 ulf@norrbotten.com

Fredrik Jonsson Piteå/Fyrkanten 073-081 48 91 fredrik@norrbotten.com

Maria Salonen Kiruna/Fyrkanten 070-620 99 22 maria@annonsbladet.cc

Anders Långström Luleå/Fyrkanten 070-190 15 90 anders@norrbotten.com

Håkan Larsson Luleå/Fyrkanten 070-495 34 86 hakan@norrbotten.com

Nils Westerberg Piteå/Fyrkanten 072-252 81 22 nils@norrbotten.com

- Vi vill hjälpa att dra kunder till dig. Välkommen att kontakta Annonsbladet!

annonsblad & annonsportal


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

17

Priserna gäller 16–19/5 2013 med reservation för slutförsäljning.

Söt, pigg och frisk smak med lagom syrlighet.

10k /st POMMES FRITES, STRIPS ICA. 1 kg. Djupfryst. Max 2 köp per kund.

19

90

/st GRÖNA DRUVOR I ASK Indien. 500 g. Klass 1. Jfr pris 39:80/kg.

5k

49k

/st

GRILLMARINADER Santa Maria. 65–75 g. Olika sorter. Jfr pris 76:92–66:67/kg. Max 3 köp per kund.

/kg

LÖSVIKTSGODIS Karamellkungen.

39

90 /kg

KASSLER

Jennys, Bröderna Carlsson. Dansk köttråvara. Ca 1 kg. Benfri. I bit.

39

90 /kg

199k /kg

MAGNIFICO SALAMI Ridderheims. Chili, Naturell. Skivad.

KARRÉKOTLETTER Karlgrens. Ursprung Sverige. Djupfrysta.

Öppet alla dagar 8–22 Österleden 2, 981 38 Kiruna Tel 0980-77 000

Kiruna

ICA.se/kiruna


18

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

KUL & KUTA

Inofficiell

Hundutställning

Inofficiella

Lydnadsprov I-III

Vill du prata kultur eller studier?

Start vid Rymdhuset GÅ, LUNKA, LÖP Startavgift 40:-

Välkommen till ABF Norr Kiruna

Deltagande sker på egen risk.

Söndag 26/5 för alla raser!

KJF Vårmöte

Våra öppettider Måndag-Torsdag 09.00-16.00 Fredagar bokade besök

Måndag 27/5 kl 18.00

All info på:

Välkommen in Lasse, Jeanette, Christina och Fatima

www.ssrk-kiruna.com Eller Nina Edeblom 070-661 49 81

Kiruna

Onsdag den 22/5 kl 19.00 Du hittar oss på: Mangigatan 25 0771-96 50 22 info.kiruna@abf.se

Alla är varmt välkomna!

Kurravaara Hembygdsförening anordnar

motorklubb Informerar

Vecka 21 börjar vi storstäda Klubblokalen

Ordförande, Lars Olsson 0980-159 33

Kiviniemi vägsamfällighet av år 1972

Torsdagen den 30 maj kl 18.00 PRO-lokalen, Svappavaara Alatörmävägens samfällighetsförening kl 18.30. Ärenden enligt stadgarna. Framställning: Inträdesavgift Välkommen!

Div. 4 norra Sönd. 19/5 kl. 16.30

Parka IK

Tisdag 4 juni

VS

Pålänge GIF

n & häm tnin

Till Ko g av nu rpens mmerla Kansli korpen ppar te l: 160 20 .kiruna @ te SISTA lia.com ANMÄ . Öppe LNING t mella n kl. 8-1 SDAG Gruppan : 3 JU 6 m ä NI l a n Om du anmäle r en gru COOP pp på Forum 6 pers de 30 picknic oner s första å bjud kkasse anmäld er efter lo a lagen p Avgift pet! på en Anmäla n: 100 :Ungdo mar un der 20 Lagan år: 50:mälan : 600:Vill du ha en T-shirt tillkom Start & mer 75 M :-/pers å l on Vid sjö n Alalo mbolo Värme (gröno verket) mråde . Start t vid gå Banlän kl. 19.0 ngban gd 1,8 0. an och km, 4 km, 6,5 Uppvärm k m . ning Kl. 18.4 5

Vätskek on

troller

Matchbollar:

Ro rep & svets Kiruna

Fors El Junosuando

målom

Kontantvinst på 3000:- samt ett stort antal utlottningsprier lottas ut bland dem som genomför loppet. Vinnare måste personligen närvara vid dragningen. ALLTID BRA PRISER. ALLTID LEDANDE VARUMÄRKEN. ALLTID KUNSKAP & SERVICE. VÄRLDENS STÖRSTA SPORTKEDJA.

KIRUNA

HANDBOLL Extra årsmöte Kiruna Handboll håller extra årsmöte

Måndag den 20 maj kl. 19.30 Lokal: Teorilokalen, Sporthallen Välkommen! Kiruna HK, tel. 177 09

Årsmöte Vittangi Sameby 25 maj kl.10.00 Pessinki Sameförening 25 maj kl.14.00 Lannavaara Hembygdsgård Kallelse med förslag till dagordning per post till husbönderna den 13 maj. Välkommen! /Styrelsen

på Samegården i Kiruna den 23 maj kl 18.00. Dagordning enligt stadgarna.

ÅRSMÖTE KIRUNA AIF Lokal: Gruvvägen 1,

rådet.

Styrelsen

Samelistan håller årsmöte

kl.19.00

VINSTER

Tel 820 40

Matchsponsorer:

Tisdag den 11 juni ns vid

Styrelsen

Föreningsstämma

Fotboll på Lombia

saft fin

enligt stadgarna.

Årsmöteshandlingar tillhandahålles av:

Parkalompolo IK

kt och

Vivungi by

Sön 2 juni kl. 10.00, Björnlyan i Vivungi

Vi vill även tacka våra sponsorer som bidragit till påskloppet JNT, JBF, LTH, Statoil Norra, Team Sportia, Livsstilshälsan och Vedmannen

Information om Motocross utbildningen för barn upp till 12 år, gäller både påbörjade och nya förare. Kontakta Mats Rautio tel. 070-732 62 25

året. F ru

/Styrelsen

Lördag 25 maj kl 12-15

Välkomna!

Guldhjälmsutbildning

efter s p

Föreningen bjuder på godisfika.

Samfällighetsföreningens årsstämma

Bil 50 kr och bil+släp 100 kr Köp fika, hamburgare, vedsäckar och bröd från bagarstugan. I händelse av regn ställs det in.

& området på Lastvägen. Ni som har saker där som ni vill behålla hämta dessa omgående annars slängs de. Kontaktperson Mats Fredlund tel. 073-042 90 33

Lokal: Folkets Hus, Lapplandsrummet

Bakluckeloppis Plats: Fotbollsplan Kurravaara

Finns

Medlemskort kan lösas vid start.

Vi finns för dig och just du har huvudrollen.

Föreläsning av Veterinär

Anmäla

3 km 21/5, 28/5 kl 19.00

(Tusen Toners lokal, vid gamla brandstationen)

Varmt välkomna!

Sámelisttu jahkečoahkkin

sámedálus Gironis 23 b. miessemánus dii.18.00. Áššelistu njuolggadusaid jelgii. Bures boahtin!

Dagordning enligt stadgarna

Hjärtligt välkommen!

www.intersport.se

Kiruna AIF:s styrelse

Sámelistu/Samelistan


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

Statister sökes till reklamfilm 23 maj Vi söker ca 50 statister att vara med i en barscen i Kiruna den 23 maj. Ålder 20-60 år. Maila anna.moden@gmail.com med bild och kontaktuppgifter.

VI TAR HAND OM ALLT SOM BLIR ÖVER

Du pekar, vi mäter.

Vi köper alla typer av metallskrot

Vi i NCC:s mätgrupp i Kiruna kan hjälpa företag och dig som privatperson med mätningar när det är dags att bygga nytt, bygga till eller bygga om.

Vi erbjuder även: • Hämtning på plats inkl lastning • Egen lastning med kranbil • Hämtning hos privatpersoner samt företag • Helhetslösningar för alla typer av avfall • Kostnadsfri avfallskonsultation

För dina barns och barnbarns skull, kryssa Lars Wilhelm eller någon av de övriga på ”Norrbottenslistan” ”I en valdebatt var det en väljare som sa att hon inte är intresserad av valfläsket som kommer med valprogrammen eller det partiledaren säger, utan vad har Ni gjort? Det skulle vara hennes måttstock. Jag skulle bli glad och stolt om du gav mig förtroende att fortsätta arbetet med att skriva förslag som kan skapa ett ”mjukare” samiskt samhälle. Hittills har jag sedan 1999 skrivit mer än 1000 sidor förslagstext, den senaste ” ÄNTLIGEN-en sameby för alla samer.” Du hittar allt på www.samerna.se eller facebook

19

Lars Wilhelm

Kontakt: lars.wilhelm.svonni@gmail.com eller 070-6780341

Ring för prisuppgifter 0929-10 100

Problem med magen Sover dåligt/trötthet Blir lätt sjuk • Sockersug Deppig/ångest • Glömmer Hjärtrusning/extra slag Domningar/pirrningar/stickningar Högt blodtryck • Värk Biter ihop/gnisslar tänder

Betonggatan 4, 942 36 Älvsbyn (vid Kommunförrådet) Öppettider: mån-fre 7-16 Lunchstängt 11-12

För mer info kontakta Patrik Bäckström. Telefon: 0980-78292 Mail: patrik.n.backstrom@ncc.se

STORT TACK till alla

Deltagare, funktionärer och SPONSORER för fantastiska insatser vid genomförandet av Jukkasloppat & Kirunaspelen (DM) 2013.

Då kanske du är stressad! Boka in en kinesiologisk behandling!

Plugga till hösten!

Theresia Majlisdotter, Kinesiolog 070-602 35 55, Steinholtzgatan 8

SAMETINGSVALET 19 MAJ 2013 Partiet Samerna är Din röst för ett öppet Sameting med ett framsynt, trovärdigt och ansvarsfullt politiskt arbete! Vi arbetar för: Ett rättvist samiskt samhälle! Ett fortsatt rättighetsarbete för alla samer, med riktade krav mot regeringen! Ett mångfaldigt samiskt samhälle där alla behövs och respekteras! En utveckling och bevarande av vår kultur, språk och näringar! En framsynt politik med omtanke för nästkommande generationers livsutrymme och möjligheter att utvecklas!

Allmän kurs, läsåret 2013 – 2014 Studier på grundskole- och gymnasienivå - för dig som behöver komplettera tidigare studier. - för dig som behöver grundläggande behörighet för högskolestudier. - för dig som är arbetslös och vill bygga på din utbildning. Ansökan: fram till kursstart Kursstart: 2013-08-26

Allmän kurs, invandrare -75% Studier på basnivå - för dig som vill utveckla din svenska. - för dig som behöver lära mer om det svenska samhället. - för dig som vill utveckla dina datakunskaper. - för dig som vill utvecklas tillsammans med kamrater från hela världen. Ansökan och kursstart: löpande Studieuppehåll i juli

Distansutbildningar Konstkurser på nätet - 21 veckor, 50% Grundkurs Du får grundläggande kunskaper i teckning och akvarell och utvecklar din förmåga att arbeta självständigt med konstnärliga uttryck. Fortsättningskurs Du arbetar vidare med teckning och akryl, tar upp perspektiv-, kompositions- och färglära och lär mer om konsthistoria och bildanalys Ansökan, löpande , först till kvarn Kursstart: 2013-08-12

ECDL- datakörkort - 22 veckor, 100% testerna. Ansökan: löpande, först till kvarn Kursstart: 2013-08-12

www.samerna.se

Din röst gör skillnad!

Malmfältens Folkhögskola

Studievägledare

Campingvägen 3 981 35 Kiruna 0980-675 00 malmfaltens@kiruna.fhsk.se www.kiruna.fhsk.se

Karin Westergren 0980-675 11 karin.westergren@kiruna.fhsk.se Studiestöd: www.csn.se


20

Kiruna Annonsblad vecka 20 torsdag 16 maj 2013

Välkommen till

Föreningar i Kiruna kommun

Kiruna Kommun

KIRUNA

KOMMUNPARTNER AB www.kiruna.se/kommun Dags att ansöka om kommunalt lov- och lägerbidrag för sommaraktiviteter 2013. Vecka 21 20/5-24/5 Skicka ansökan senast den 3 juni till EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB

Skollunch

Inom Kiruna C serveras varje dag en grönsaksrätt som alternativ. Palt, smör, lingon, keso Alt; Glada grytan m broccoli och ananas, fullkornsris Laxsoppa, kuvertbröd, ost, frukt Alt; Fransk grönsakssoppa, aioli, kuvertbröd, ost

Fritids- och kulturförvaltningen Kerstin Bäckström

Lasagne Alt; Crepes med svampfyllning Guldvaskarpanna, potatismos, lingon Alt; Broccoligratäng med västerbottensost

Kommunens nya webbadress!

Kycklingklubbor, currysås, ris Alt; Orientalisk böngryta med, ris I lunchen ingår dessutom varje dag: salladsbuffé, olika sorters hårt bröd, Bregott och ekologisk mellanmjölk alt. lättmjölk. Med reservation för ev. förändringar.

www.kiruna.se/kommun

KIRUNA KOMMUN

Vi på SAVO behöver arbetsuppgifter

Lediga tjänster

Vi tar gärna emot All sorts elektronik t.ex datorer, tv-apparater, leksaker m.m. Allt som går att skruva isär för återvinning.

Barn- och utbildningsförvaltningen Process Yellow CMYK 0/0/100/0

Pantone 541 CMYK 100/50/0/50

Lämnas på SAVO, Lastvägen 56 Pantone 7459 CMYK 80/10/10/20

Förskollärare till Bergkristallens förskola.......... Ref nr 100/13 Förskollärare till Bullerbyns förskola................. Ref nr 109/13

Öppettider: Mån-fre 07.00-15.00 Tel: 0980-700 13

Förskollärare till Bergkristallens förskola.......... Ref nr 110/13 Tre Förskollärare till Lokeldarens förskola........ Ref nr 111/13 Upplysningar: Förskolechef Katarina Sixten-Inga, tfn 0980- 701 55

Förskollärare till Fjällrävens förskola................. Ref nr 101/13 Förskollärare till Vittangi förskola...................... Ref nr 102/13 Barnskötare till Vittangi förskola........................ Ref nr 103/13 Förskollärare till Jukkasjärvi förskola................ Ref nr 104/13 Förskollärare till Svappavaara förskola.............. Ref nr 105/13

Upplysningar: Förskolechef Ulrika Törneborg, tfn 0980- 756 09 Två Förskollärare till Kastanjens förskola.......... Ref nr 106/13 Förskollärare till Jökelns förskola ...................... Ref nr 107/13 Barnskötare till Jökelns förskola ....................... Ref nr 108/13

Upplysningar: Förskolechef Elisabeth Virkkunen, tfn 0980- 755 36 Förskollärare till Lombolo förskola.................... Ref nr 112/13

Upplysningar: Förskolechef Anne-Maj Stålnacke, tfn 0980- 756 08 Ett antal lärare till Vittangi- och Svappavaara skolor, både tidigare och senare år.................... Ref nr 114/13 Fritidspedagog till Vittangi skola......................... Ref nr 115/13

Upplysningar: Rektor Henrik Sydstrand, tfn 0981-107 97 Verksamhetsassistent till Karesuando skola...... Ref nr 116/13 Lärare 1-7 till Övre Soppero skola........................ Ref nr 117/13

Upplysningar: Rektor Eva-Lisa Siggemo, telefon 070-229 65 71

14 maj kl 15:25 + 4o


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

21

Kirunas vatten Innan ett avloppsvatten återförs till naturen via ett vattendrag eller en sjö skall vattnet vara renat för att undvika att miljön skadas. I våra avloppsreningsverk renas och avlägsnas en stor del farliga ämnen ur det använda vattnet, ämnen som annars kan skada vår natur. Kiruna kommun har 20 avloppsreningsverk från Riksgränsen/Katterjåkk i väster till Saivomuotka i nordöst. Alla skadliga ämnen kan tyvärr inte renas från avloppsvattnet och därför har alla ett ansvar att tänka på att inte spola ner föremål eller farliga ämnen i avloppet. Genom att inte spola ner något annat än det avloppet är till för, det vill säga urin, avföring, toalettpapper, bad-, disk- och tvättvatten hjälps vi alla åt att bevara vår rena och vackra natur!

Rätt sak på rätt plats • Tops - släng i papperskorgen. • Tomma tändkrämstuber - sortera som plastförpackning. • Gamla mediciner - återlämna till apoteket. • Hår - släng i papperskorgen. • Tandtråd - släng i papperskorgen. • Gamla nagellacksflaskor - lämna till återvinningscentral (farligt avfall). • Cigarettfimpar och snus - släng i papperskorgen. • Tamponger och bindor - släng i papperskorgen.

Tänk på vad du spolar ner Det som spolas ner i toaletter och avlopp försvinner inte. Varje dag spolas det ner en mängd olika saker som inte har i avloppet att göra, t.ex. tops, bindor, tamponger, lösningsmedel, kattsand och strumpbyxor. Allt detta ställer naturligtvis till problem såsom stopp och driftsproblem i ledningar, pumpstationer och reningsverk. Det kan även orsaka stopp i ledningarna i ditt eget hus. Många miljöfarliga ämnen som dagligen spolas ner t.ex. mediciner, färg, lösningsmedel och övriga kemikalier kan reningsverket inte rena bort. Dessa ämnen släpps därför direkt och orenat ut i våra vattendrag.

Tävla och vinn!

Spola inte ner tops! Det finns mycket som inte ska spolas ner i avloppet, bland annat tops! När tops spolas ner blir det problem och driftstörningar i reningsverket och till slut hamnar topsen i våra vattendrag eftersom allt inte kan fångas upp i reningsbassängen.

Svara rätt på frågorna nedan och vinn en snygg karaff från Eva Solo samt två av våra egna snygga vattenflaskor där du kan fylla på av Kirunas kranvatten.

1. Var ska du lämna nagellacksflaskor? 2. Vad får du spola ner i toaletten? 3. Vad bör du ha i badrummet så att du inte slänger skräp i toalettstolen? Skicka in dina svar senast 20 maj till: info@tvab.kiruna.se. Märk mailet ”Tävling vatten”. Ange namn, adress och telefonnummer. Lycka till!

KIRUNA KOMMUNPARTNER AB Tel: 0980-707 23

info@tvab.kiruna.se

www.tekniskaverkenikiruna.se

EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB


22

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

TEMAKVÄLL Mycket spännande kommer snart att äga rum i Gruvstadsparken. Tillsammans med statens konstråd har det arbetats fram ett förslag på hur parken ska komma att se ut i framtiden och hur vi kan använda den på bästa sätt. På plats finns Sandra Wiklund, Ramböll, Magnus Lindmark, SWECO, Mikael Westerlund, planeringschef samhällsomvandlingen, LKAB. När: Torsdag den 23 maj Tid: 19.00-21.00 Var: Folkets Hus, Lapplandrummet Varmt välkomna!

VID FRÅGOR KONTAKTA YLVA SIEVERTSSON, KOMMUNIKATÖR, 0980-710 73

?

Hur sorterar man en disktrasa? Svaret hittar du i sorteringsguiden!

www.tekniskaverkenikiruna.se KIRUNA KOMMUNPARTNER AB EN DEL AV TEKNISKA VERKEN I KIRUNA AB

Sortera mera!


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

23

KONKURSANBUD

2013 Ett stort TACK! till alla sponsorer, deltagare och funktionärer Ahlsell Alf Utsi AB Arctic Knife Lapland Artic Nova AB AUTUR AVIS Biluthyrning B.Lundström Maskinaffär AB, Kiruna och Vittangi BDX Bernt Bernestedt Rör Bilcentrum Birger Grape Birgitta Anar Bravida Carl Wennberg AB Dahlberg & Roos Elektro Skandia Emmoths Maskin Entreprenad EMPES Eriksson Bil EUROCAR Fjällprodukter AB Färg City Gustav Töyrä Gustavssons Maskin Göran Fjällborgs Åkeri Hemmabutiken Hertz Huoltoasema A. Ylitalo Ky Hydroscand AB HYRSE AB Håkan Johansson Traktor AB Hörvalls Buss Intersport Jakobssons bil Johan Uvéns Entreprenad Jukkasjärvi Industri Service AB JÄRNIA Kiruna Karesuando Bensin Karesuando Slöjd Karesuandokniven Kauppis Entreprenad KiAB Kiruna Trafik AB Kirunatidningen Lakkapää Kiruna

Lapin Katajajaloste Oy Lingmans Bil AB LMR Logica LT Fritid & Vildmark LTH Traktor AB Malmfältens Måleri AB Maskincenter i Kiruna AB MECA Sweden AB Mekonomen Mercedes Benz Service Mertajärvi Gräv MJ Schakt AB MP Traktortjänst Muonion Autotarvike Ky Muonion Rakennustarvike Oy Möbelhuset Neste Oil Norrlands Bil Nybergs Mekaniska AB OKQ8 Vittangi Olof Koivuniemi AB Per-Isak Juuso POLARGLAS AB Polarmaskin Raja Baari Restaurang Thule RO Svets & Rep Rota Elmek AB SKOOGS Bränsle AB Smedqvist Däck Snickarbröderna AB STATOIL Sven Hörnell ab TEPEAUTOHUOLTO OY Tomas Utsi TSM AB Utsi Söner i Kiruna AB W Eliassons Partiaffär AB Verktygshuset i Kiruna AB Vildmarkshörnan AB Wist Last & Buss AB Vittangi Träförädling AB Würth Yrkesbutik XL-Bygg Kiruna

Arr. Mertajärvi Fritidsförening

Vi söker en vikarie till vår Delikatessavdelning Vikariatet påbörjas den 3:e juni. 18 år fyllda. Du bör vara serviceinriktad, stesstålig och tycka om att ta ansvar. Lämna din ansökan på www.ica.se/kiruna

Vi söker personal till

blomförsäljning

Skolfoto i Kiruna AB har försatts i konkurs vid Gällivare tingsrätt. För konkursboets räkning infordras härmed anbud på rörelsen i dess helhet alternativt följande egendom.

Digitala och analoga kameror, objektiv, fotooch ateljé-utrustning samt kontorsinventarier. För erhållande av ytterligare information och anbudsunderlag kontakta advokatbyrån på tfn 0980-83830 eller fax 0980-838 26. Visning av egendomen äger rum måndag 20 maj mellan 16-18 i lokalen på Lars Janssonsgatan 6 A i Kiruna. Anbud märkta Skolfoto skall vara advokatbyrån tillhanda senast den 24 maj 2013. Fri prövningsrätt liksom rätten att sälja under anbudsförfarandet förbehålles.

vid ÖoB i Kiruna under juni månad. Ring Stig för mer information

0928-105 80

Geologgatan 6, Box 22, 981 21 KIRUNA • Tfn: 0980–838 30 fax: 0980-838 26 • www.kirunaadvokatbyra.se

Den bästa motionen...

Vi tar emot plåt, kabel, koppar, järn, bilbatterier med mera. Och du får betalt! Välkommen att panta ditt skrot hos oss. För information Roland Lundin, 0980-144 76 ÖPPETTIDER mån-tors 06.30-15.30 fre 06.30-13.30

... är den som blir av

Extra öppet i maj-juni samt aug-sept: måndagar till kl. 18.00

Lastvägen 39, KIRUNA Tel: vx 0980-144 60 0980-144 76 • 070-442 29 65

www.maskinuthyrning.se Hyrse söker fler medarbetare till Kiruna Mekaniker

I ditt arbete som Mekaniker kommer du att arbeta både inne på depån och ute hos kund i fält. Du uppskattar ett varierande arbete och trivs att arbeta självständigt. Du kommer att utföra alltifrån enklare till större reparationer inom vår breda maskinpark.

KONSTUTSTÄLLNING I

Uthyrare/Mottagare

I ditt arbete som Uthyrare/Mottagare kommer Du att hyra ut och ta emot maskiner och material till våra kunder. Utföra funktionskontroller av maskiner och enklare reparationsarbeten. Arbeta med vissa administrativa uppgifter samt registrering i vårt verksamhetssystem.

Kiruna konstkollektiv firar 40 år! Det firar vi med vernissage den 26 maj klockan 18:00.

Mer om tjänsterna

Vi bjuder på lättare förtäring, korvgrillning och festis. Välkomna att se på konst och fira morsdag med oss i Gruvstadsparken!

Ansökan

Var: Gruvstadsparken När: 26 maj - 2 juni, dagligen 12-18

Gå in på www.hyrse.se och läs under ”Lediga tjänster”.

Känner du att du vill vara en del av vårt lag, välkommen med din ansökan omgående, urval sker löpande. Du söker via butik.kra@hyrse.se, vänligen märk din ansökan med ”Mekaniker Kiruna” eller ”Uthyrare Kiruna”.

KONTAKTPERSON: ANITA WILHELMSON 070-697 18 91


24

Ungdomssidan

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013 Aktuellt citat: “Man kan vara omodern på två olika sätt och av olika orsaker. Antingen är man för sent ute eller för tidigt.” - Christopher Fry (1907-)

Modedesigner med eget varumärke

Vi frågade... 1. Är du intresserad av mode? 2. Vilket är ditt favoritplagg?

1. Inte kläder, men hår 2. Stor skön huvtröja Malin Fredriksson, 29

1. Mycket 2. Långkjol Inga-Lill Nordmark, 69

1. Ja 2. Jeansjacka Patrik Niva, 32

Kevin – En designer från norr

Kevin får ofta sin inspiration från naturen. ”Allt från djur till

Kevin Mukuri är en kille på 20år som kommer från Luleå. Förra våren gick han ut gymnasiet från Mode och Design programmet. Sedan dess har Kevin drivit sitt eget modemärke ”SwÄÄG” och samarbetat med andra butiker som butik Boston i Malmö. Han har också samarbetat med kändisar samt modebloggare som Fanny Lyckman.

Kevins intresse för kläder började i 8an när han fick en ny bildlärare från Stockholm, vid namn Ed-Björn Kindberg. Kevin var ofta hos läraren på rasterna och kollade på olika klädsidor på nätet. Han blev också väldigt inspirerad av Kindbergs designer för Adidas, Nike och andra företag. Efter att han sett Kindbergs designer ville Kevin också skapa egna kläder, han tänkte att ”Om andra kan, varför skulle inte jag kunna då liksom?”.

Allt i ljusa färger. Denna skjorta är från Filippa K.

människa, liv och död, himmel och jord, vatten och luft. Genom min kärlek till naturen har jag hittat mitt eget sätt att ha min egen unika stil på mina kläder. Jag använder mycket blommor och levande färger.” Kevin brinner för mode och hans mål med sitt märke är att ha en egen modeshow som Victorias Secret. Han drömmer också om att jobba som designer för olika kändisar och göra prototyper för andra företag.

Ni kan spana in Kevins kläder här: http://swaagfashion.blogg.se/

1. Nej 2. Svetsoverall Antas Eliasson, 66

1. Hyfsat 2. DrDenim jeans Ida Nordlund, 18

Tunt, lätt, ljust men ändå festfint. Detta linne är från VILA.

1. Ja 2. Pikétröja Joel Landström, 16

Vi gick en runda bland Luleås modebutiker och fångade lite av vårens klädmode. Jackor skapade i två olika tyger, skjortor, linnen i lättare/tunnare tyger, pastellfärger och paljetter är inne just nu.

AMANDA SANDSTRÖM OCH EMMA SUPPONEN

Jacka i två olika material, skinn och tyg. Denna från J. Lindeberg.


Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

25

”Det var elpriset och det personliga bemötandet som var avgörande när jag valde att bli kund hos JEAB” www.clracingteam.se Conny Töyrä, Kauppinen

JEAB är ett lokalt elhandelsbolag och helägt dotterbolag till JBF.

9L¿QQVPHGLDSSHQ±L.LUXQD

Stor lägenhet uthyres 8 rum, delvis möblerad. Industrivägen 7 2 toaletter, bastu, tvättstuga. Kontakta BSK Fastighetsbolag AB, 0980-808 00

Cliffton Mining i Svappavaara söker semestervikarier Våra medarbetare på Cliffton Mining i Svappavaara behöver en välförtjänt semester och nu söker vi semestervikarier som ska ersätta dem under deras semester. Cliffton har haft i uppdrag att köra åt LKAB i Svappavaara sedan den 1 januari -2009. Cliffton Mining har ca:100 anställda i Svappavaara. Vi har även underentreprenörer som kör åt oss. Cliffton Mining är ett varumärkesnamn inom Swerock koncernen som ägs av PEAB.

Vi behöver verkstadspersonal som arbetar 7+7 skift (f.m. tis-mån, ledigvecka e.m. tis-mån, ledigvecka osv…) arbetstider f.m. 06.00-16.06 e.m 11.54-22.00. B-körkort är ett krav men vi ser gärna att du har C-körkort. Vi reparerar & servar Caterpillar, Komatsu och Volvo lastmaskiner/ truckar samt alla övriga maskiner som vi har. Den viktigaste egenskapen är att du är intresserad och engagerad. Cliffton Mining tillämpar Gruventreprenöravtalet (IF Metall & Maskin Entreprenörerna).

Välkommen med din ansökan senast söndag den 26 maj 2013. Skicka CV/meritförteckning + personligt brev till: ove.hallden@cliffton.se (Personalansvarig) Ni kan även kontakta vår verkstadschef Anders Niemi för mer information. Anders når ni på tel:070-552 57 47

www.polarmaskin.com

KIRUNA 0980–808 00 LULEÅ 0920-252 060

KIRUNA 0980-808 00 www.polarmaskin.com

Nöje & Evenemang Hej Tö!

Kirunafestivalen

Riksgränsen, 17 maj kl 12:00 Den 17-19 maj arrangeras festivalen Hej Tö! i Riksgränsen.

Kiruna centrum 28-30 juni Kirunafestivalen - stadsfestivalen som lyser starkare än midnattssolen. Helgen efter midsommar.

Berätta vad som händer i Kiruna!

Fågelvandringar runt Lombolosjöarna Yli Lombolo 15 maj kl 19:00. Vi möter vårfåglarna med vandringar runt Ala och Yli Lombolosjöarna. Samling kl 19.00 vid grillplatsen, Yli Lombolo. Vi är ute ca en timme.

15/5 onsdag

17/5 fredag

27/5 måndag

BIO - Into the white

Hej Tö!

BIO - Den Store Gatsby

15/5 onsdag Övrigt

18/5 lördag Kultur & Nöje

Vår, sommar & höst

Fågelvandringar runt Lombolosjöarna

BIO - Star Trek Into Darkness (3D)

Discgolf i Varggropen

16/5 torsdag

19/5 söndag Kultur & Nöje

Face me 2 00

Kiruna Stadshus. Kl 19:00

BIO - Star Trek Into Darkness (3D)

17/5 fredag Kultur & Nöje

20/5 måndag

BIO - Star Trek Into Darkness (3D)

Kultur & Nöje

Jag ringer mina bröder

17/5 fredag Kultur & Nöje

25/5 lördag

Duke Ellingtons ”Sacred Consert” med Vox Arctica & Kiruna Storband

BIO - Den Store Gatsby

Kultur & Nöje

Malmfältens Folkhögskola. Kl 19:00

Yli Lombolo. Kl 19:00

Kultur & Nöje

Folkets Hus Kiruna. Kl 19:00

Kiruna Kyrka. Kl 19:00

Övrigt

Riksgränsen. Kl 12:00

Folkets Hus Kiruna. Kl 19:00

Folkets Hus Kiruna. Kl 19:00

Folkets Hus, Nåjdens sal. Kl 19:00

Kultur & Nöje

Face me 2 00 Kiruna Stadshus 16 maj kl 19:00 Face Me II -ungdomar berättar i bilder. Pågår 16-31 maj.

Kultur & Nöje

Folkets Hus Kiruna. Kl 19:00

Snart är banan igång i Vargropen! Håll utkik på Facebook.

Så här gör du... - Gå in på kiruna.annonsportal.com. - För muspekaren till Evenemang och klicka på Skapa evenemang. - Välj kategori och fyll i uppgifterna. - Skriv och välj korrekt adress från den automatiska listan som dyker upp. - Välj datum tidpunkt under Start. Glöm inte Sluttid ifall evenemanget är återkommande.

Folkets Hus Kiruna. Kl 19:00

Varje vecka hämtas evenemangstipsen från portalen. Insättning och redigering av evenemangen sker där. Läs mer på kiruna.annonsportal.com


26

Melodikrysset 3

Postadress:.........................................................................................

Adress:..................................................................................................

Namn:....................................................................................................

Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

Melodikrysset v.20 - 18 maj 4

v.20 - 18 maj 1

2

5 6

Välkommen till MOTORBLOCKET

7 8

9

10

11 12

13

14

15 Melodikrysset lördag kl. 10.03 i P4. Lösningen ska vara inne senast onsdag i nästa vecka Adress: Melodikrysset, Sveriges Radio P4, 109 12 Stockholm

5

Namn:.....................................................................................................................................................

7

3

2

7

8

Sudoku

Adress:...................................................................................................................................................

Postadress:...............................................................................................................................................

4

vecka 20

8 8

4

5

2 1

6 6

3

2

6 7

3 3

7

6

1

Hört & Hänt Bilnyheter från världens alla hörn! -Av Jenny Nilsson / © CNP AB-

Bolts gyllene GT-R

Jeep lirar med Juventus

Guldgossen Usain Bolt är inte enbart känd för att vara världens snabbaste man, utan även för att ha kvaddat i stort sett varenda supersportbil han ägt. Ja, jamaicanen sliter ut bilar i samma takt som löpardojor men skillnaden är att i löparskorna tjänar han pengar och i bilarna bränner han dem i samma takt. Därför har Bolt beställt sig ett nytt vrålåk i form av en ”gyllene” Nissan GT-R på 550 hästar. Nu får vi bara hoppas att det ingår en ordentlig förarutbildning så att vi slipper skriva om Bolts kraschade supersportbil nästa vecka.

”Jag har ett mål, du har ett mål, låt oss hitta ett fotbollslag”. Det gamla ordspråket kommer väl till pass för Jeep har nämligen inlett ett samarbete med det italienska fotbollslaget Juventus. Reklamkampanjen ”inget kan stoppa dem” visade sig vara passande för med tre matcher kvar att spela stod det klart att Juventus var vinnare av Serie A. Samtidigt har Jeep ökat sin försäljning med 20 procent och slagit nytt försäljningsrekord med över 700 000 sålda bilar. Detta kommer med största säkerhet att bli svårt för konkurrenterna att ”tackla”.

Guinness i blåsväder Det sägs att det aldrig är för sent att ändra sig, men det skadar ju inte om man använder sina små ”grå” och tänker till innan. Bugatti Veyron har varit världens snabbaste serieproducerade bil ända tills Guinness rekordbok plötsligt beslutade sig för att ta ifrån Bugatti titeln. Guinness ansåg nämligen att bilen varit manipulerad då de slog världsrekordet med noteringen 431,1 km/h, medan kundbilarna har en fartspärr vid 415 km/h. Detta beror dock inte på bilen utan att däcktillverkaren inte kan garantera säkerheten vid högre hastigheter. Så nu har Bugatti återfått rekordet, vilket i sig måste vara världsrekord i tvärvändning.

Usain Bolt med sitt nya gyllene vrålåk.

rika Jeeps framgångs s. ntu ve Ju d me lam rek

Bugatti har återfått rekordet i Guinness rekordbok.

Världens dyraste polisbil Polisen i Dubai har fått ett nytt tillskott i sin bilflotta - nämligen Lamborghini Aventador. Att det italienska fullblodet ska användas till att jaga fortkörare råder det väl knappast någon tvekan om. Asfaltssniffaren fixar hundrastrecket på 2,9 sekunder samtidigt som vrålåket toppar över 300 knutar. Det här kan måhända få den italienska poliskåren att bli ”tjuriga” då de rattar lillbrorsan Lamborghini Gallardo. Just nu är det nämligen Dubai som har världens dyraste och snabbaste polisbil – som dessutom är italiensk! Polisen i Dubai har världens dyraste och snabbaste polisbil!


27

Hyundai i30 1.6 CRDi BusinessEco miljöbil 194 900 kr eller 1 949 kr/mån

Slipp skatten i 5 år med Hyundai i30 miljöbil!

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka ● 5 års Vägassistans ● 5 års Serviceassistans 5 års Lackgaranti ● 3 års Vagnskadegaranti ● 12 års Rostskyddsgaranti Bränsleförbr. vid bl. körning: (1.6 CRDi/1.6 aut) 3,7-6,7 l/100 km, CO2 97-157 g/km. Miljöbil enligt SFS 2009:1. Bilen på bild är extrautrustad. Finansieringsförslag via Hyundai Finans: 6,50% ränta (per 2012-10-31), 36 mån, 30% kontant eller inbytesbil, 45% restvärde, eff. ränta 7,54%.

Lastvägen 52, Kiruna Tel. 0980-618 80 070-538 18 80

Mån-Tors 9–18, Fre 9–17 Lunch 12–13 www.ostermalmsbil.se

N

80 18 A 6 – UN 80 09 KIR

YA

GODA AFFÄRSNYHETER FRÅN SVERIGES TOPP

NY TIDNING!

Pirelli Cinturato P1 Verde

Pirelli Cinturato P7

Premiumdäck för mellanstora och mindre bilar. Bra grepp på alla underlag.

Ett toppresterande däck för medelstora och stora personbilar.

Gäller för konsumenter vid köp av 4 Pirelli sommardäck (eller 125:– /däck) t.o.m 130531 eller så långt lagret räcker. Går ej att kombinera med andra erbjudanden och avtal.

Kommer snart i din brevlåda!

Kiruna | Industrivägen 8 | 0980-131 10

”Octavia ett

av årets allra smartaste bilköp” Expressen

Nya ŠKODA Octavia är inte bara säkrare, snålare och mer generös med utrymmet; motorjournalisterna kallar den dessutom för årets smartaste bilköp. Välkommen in och provkör vår mest inklusiva bil någonsin så är vi säkra på att du kommer att hålla med.

TEAM ŠKODA Tore

Anders

Anders Svonni 0980-667 73 Tore Keskitalo 0980-667 92

Nya ŠKODA Octavia Combi fr. 184 200 kr Billån fr. 1 185 kr / mån

Leasing fr. 1 120 kr / mån

Förmånsvärde fr. 1 363 kr / mån

2-zons helautomatisk

Infotainmentsystem Swing med

9 airbags inklusive knäairbag

16” aluminiumfälgar Regnsensorautomatik

Trötthetsvarnare Premium färddator m.m.

Climatronic luftkonditionering och 8Finansiering högtalare36 mån, 35% kontant, 30% särskild leasingavgift, 49% Gilla oss på Facebook,CD-stereoŠKODA restskuld, 50% restvärde, rörlig ränta baserad på STIBOR 90 (eff. rta 4,60 %). se vad som händer hos oss! Leasing exkl. moms. Förmånsvärde netto med perfärgdisplay mån vid 50% marginalskatt. körning från 4,9 l / 100 2km, CO från 114 g / km. och sidoairbags bak Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Vi reserverar oss för ev. tryckfel.

Bränsleförbrukning blandad


28

BEGAGNADE BILAR I KIRUNA VIN N EN RES A TILL TUR KIET VOLVO

-10 V70 2.0 F Momentum Capergrön met. ECC, stereo, xenonljus, backvarnare, s.o.v-hjul, 12.200 mil................... 149.000:-08 V70 2.4 Classic Momentum 170 HK ECC, so.v-hjul, 13.500 mil............................................................................119.000:-04 V70 2.4 Business 170 Hk Grönmet. telefon, barnstolar, drag, s.o.v-hjul, m+k, 15.700 mil.................................... 89.000:-03 V70 2.4 Jubileum 140 Hk Silvermet. ECC, Stereo, farthållare, 14.335 mil............................................................69.000:-06 V50 T5 AWD Silvermet. ECC, s.o.v-hjul, 13.000 mil............................................................................................. 115.000:-05 V50 1.8 Röd, ECC, Stereo, s.o.v-hjul, m+k, 17.500 mil,........................................................................................65.000:-11 S60 2.0 T Momentum Kopparmet. 6.300 mil...................................................................................................... 199.000:-01 XC70 2.5 T Automat Blåmet. skinn, elstol, sollucka, s.o.v-hjul, 20.400 mil............................................................75.000:-95 964 3.0 Automat drag, s.o.v-hjul, m+k, 19.600 mil...............................................................................................35.000:ÖVRIGA -05 Audi A6 3.2 FSi Quattro Automat Svartmet. ECC, stereo, 11.300 mil.................................................................... 139.000:-10 Ford Ka 1.2 Titanium Gråmet. AC, s.o.v-hjul, m+k, 5.900 mil...............................................................................65.000:-08 Ford Mondeo 2.0 F Titanium Silvermet. ECC, s.o.v-hjul, 9.200 mil..................................................................... 135.000:-

SISTA CHANSEN…

Alla som köper begagnad bil i Kiruna/Gällivare t.o.m. 31/5 deltar i en utlottning av en resa till Turkiet för 2 personer till ett värde av 10.000:Vinnarna presenteras i Annonsbladet/Kometen efter resp. dragning.

1 R ES A

/månad totalt 3 st

Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

Vinnare dragning april månad: Emma Sailamaa Gällivare, vinnaren är underrättad

-03 Lexus LS 200 155 Hk Automat Gråmet. ECC, stereo, s.o.v-hjul, nybesiktad, 15.500 mil.......................................69.000:-99 Peugeot 206 GTi Blåmet. 18.500 mil.................................................................................................................... 14.900:-

DIESELBILAR

-02 Renault Laguna II 1.8 Kombi Rödmet. AC, stereo, drag, s.o.v-hjul, m+k, 16.200 mil............................................39.000:-

-06 V70 2.4 D Limited Edition Automat Rödmet. ECC, s.o.v-hjul, 17.800 mil............................................................. 129.000:-

-11 Skoda Superb Kombi 4x4 Automat Svart, ECC, s.o.v-hjul, m+k, drag, 6.800 mil................................................ 199.000:-

-10 V50 1.6 D Kinetic Diesel Svart, ECC, s.o.v-hjul.................................................................................................. 155.000:-

-09 Subaru Outback 2.5 Kombi 173 Hk Silvermet. ECC, s.o.v-hjul m.m. 7.500 mil.................................................... 179.500:-

-07 S40 D5 Summum Automat Blåmet. ECC, extraljus, 15.600 mil........................................................................... 129.000:-

-04 Toyota Land Cruiser Bensin Silvermet. ECC, extraljus, drag, m+k, 16.300 mil.................................................. 169.000:-

-07 XC90 D5 Summum Automat 7-sits Electric silvermet. 14.300 mil...................................................................... 179.000:-

-98 Toyota Land Cruiser 3.4 Blåmet. AC, drag, ex-ljus, s.o.v-hjul, m+k, 30.100 mil...................................................59.000:-

TRANSPORTBILAR -98 Chevrolet Silverado 1-1/2 hytt Rödmet. AC, extraljus, s.o.v-hjul, m+k, 23.000 mil................................ink. moms 75.000:-

DIESELBILAR -08 Audi A6 Avant 3.0 TDi Quattro S-line Automat Silvermet. ECC, 12.900 mil.......................................................... 199.000:-

-08 Isuzu Pick-Up D-Max 3.0 TD DH 4WD Gråmet. AC, stereo, centrallås, 6.700 mil..................................ex.moms 135.200:-

-09 Ford Focus Kombi 1,6 TDCi Röd, AC, stereo, s.o.v-hjul, m+k, 1.795 mil.............................................................. 135.000:-

-07 Isuzu Pick-Up D-Max 3.0 TD DH Silvermet. AC, lm-fälgar, drag, m+k...................................................ex. moms 135.200:-

-09 Ford Focus Kombi 1,6 TDCi Röd, AC, stereo, s.o.v-hjul, m+k, 1.998 mil,............................................................ 135.000:-

-07 Mercedes Vito 115 Cdi Skåp Långa modellen Vit, ECC, stereo, drag, dieselvärmare med tidur........... ex. moms 116.000:-

-11 Ford Mondeo Kombicupé 2.0 TDCi Diesel Automat stero, 3.300 mil................................................................... 195.000:-

-04 Nissan Navara DH Diesel Svart/silvermet. AC, extraljus, drag, fotsteg, flakbåge.................................inkl. moms 65.000:-

-07 Mercedes Benz E220 CDi Kombi Svart, 19.800 mil............................................................................................. 139.000:-

-03 Renault Master L2 H2 Skåp med bakgavellyft, AC, nys s.o.v-hjul på lm-fälgar, extraljus........................ ex. moms 63.200:-

-10 Renault Laguna 1.9 Kombi Diesel Vit, ECC, stereo, s.o.v-hjul, m+k, 7.700 mil..................................................... 129.000:-

-10 Renault Traffic Minibuss 120 Hk Bensin 9-sits Vit, s.o.v-hjul, m+k........................................................................ 149.000:-

-10 VW Passat 2.0 TDCi 4-Motion Kombi Automat Vit, ECC, s.o.v-hjul, 26.900 mil................................................... 159.000:-

-07 VW Crafter D-H Vinröd, s.o.v-hjul, 5.850 mil..........................................................................................ex. moms 143.000:-

-09 VW Tiguan 2.0 TDi 4x4 140 Hk Automat Silvermet. ECC, stereo, extraljus, drag, 9.300 mil.............................. 214.000:-

-09 VW Transporter 1.9 TDi Pro-Line Skåp 8.400 mil.................................................................................. ex. moms 119.200:-

-11 V70 1.6 DRIVe Kinetic Diesel Capergrön met. ECC, s.o.v-hjul, m+k, ca. 6.050 mil..............................................209.000:-

SE BILDER PÅ HEMSIDAN WWW.ERIKSSONBIL.SE

-11 V70 1.6 DRIVe Kinetic Diesel Oystergrå met. ECC, s.o.v-hjul, m+k, ca. 5.650 mil................................................209.000:-11 V70 1.6 DRIVe Kinetic Diesel Savilegrå met. ECC, s.o.v-hjul, m+k, ca. 6.200 mil.................................................209.000:-11 V70 1.6 DRIVe Kinetic Diesel Titangrå met. ECC, s.o.v-hjul, m+k, ca. 6.350 mil...................................................209.000:-11 V70 1.6 DRIVe Kinetic Diesel Flamencoröd met. ECC, s.o.v-hjul, m+k, ca. 7.700 mil............................................209.000:-07 V70 D5 Momentum Blåmet. ECC, Navigator, s.o.v-hjul, 12.500 mil...................................................................... 145.000:-

Kurt 0980-398 411

Sebastian 0980-398 412

Nya Sport Edition

*

– FORD MONDEO med mer attityd och mer utrustning.

**

Allt vi älskar finns – utrymme, körglädje, hög säkerhetsnivå och mycket attityd. Utrustningsnivån i nya Sport Edition får man vanligtvis betala ett betydligt högre pris för. Oavsett om du själv äger bilen eller om du väljer Sport Edition som tjänstebil kommer den sticka ut från mängden. Bilarna är äntligen här. Välkommen in och provkör!

Släpper ut låga

114 g/km CO2

NYA FORD MONDEO SpORt eDitiON REK. PRIS FRÅN

204 900:- KOMBI PÅ KÖPET Bränsledeklaration. Blandad körning 4,3–7,7 l/100 km. 114–179 g CO2/km. * Mondeo Sport Edition finns som miljöbil. Miljöbilar enligt Transportstyrelsens definition är befriade från fordonsskatt under 5 år 1/1 2010. Bilen på bilden är extrautrustad. ** 5 stjärnor i Euro NCAP.

WWW.ERIKSSONBIL.SE FÖRSÄLJNING 0980-398 410

Måndag-torsdag 09-18 Fredag 09-17

VERKSTAD 0980-398 420

Måndag-torsdag 06.45-17 Fredag 06.45-16

BILDELAR 0980-398 440

Måndag-torsdag 07-17 Fredag 07-16

SKADEVERKSTAD 0980-398 430 Måndag-fredag 07-16 Lunch 12-12.45

ford.se

DET KOMPLETTA BILVARUHUSET


29 Dela Dela upp upp betalningen betalningen

Nu finns sveriges mest sålda 4-hjulingar i Kiruna!

RÄNTEFRITT

Extra kvällsöppet under ”rusningen”

med Resurskortet

Sommardäck till SUPERPRISER!

Nu även

Däckhotell ÄVEN MC- & LV- DÄCK

800 CC

Stort utbud av

aluminiumfälgar finns på lager

FITS YOUR LIFE - MITSUBISHIMOTORS.SE

500 CC

VÅRENS ROLIGASTE RESTIPS:

600 CC

LERA, STUBBAR OCH GRUS.

500 • 600 • 800 CC Delad bakaxel • Insprutning • Diffspärr • Vägregistrerade

Välkommen in och se sveriges mest sålda 4 hjulingar

KÖP FYRHJULSDRIVET

00s KR .0mom 10inkl I EXTRA UTRUSTNING INGÅR*

Första 5 till introduktionspriser! Se hela programmet på cfmoto.se • 1år räntefritt

MITSUBISHI OUTLANDER 2,2 DIESEL 4WD KOMFORT. PRIS

299.800 kr.Välj till automat för 14.000 kr

Bränsleförbrukning bl. körning OUTLANDER 5,4l/100km, CO2 140g/km. Bilen på bilden är extrautrustad. *Erbjudandet gäller t.o.m. 2013-05-31.

Lastvägen 52, Kiruna Tel. 0980-618 80, 070-538 18 80 Mån-Tors 9–18, Fre 9–17 Lunch 12–13 www.ostermalmsbil.se

www.polarmaskin.com

KIRUNA 0980–808 00 LULEÅ 0920-252 060

KIRUNA 0980-808 00 www.polarmaskin.com

80 18 –6 UNA 0 8 09 KIR

YA

N

STARKAST STARKAST II SVERIGE SVERIGE

NISSAN

NAVARA 4x4 NAVARA Luftkonditionering AC

NISSAN

4x4 Handsfree med Luftkonditionering röstigenkänning AC Handsfree medi aluminium Flakinklädnad röstigenkänning Flakinklädnad i aluminium

NISSAN NAVARA 3.0 NISSAN NAVARA V6 dCi 231 HK A/T3.0 V6 dCi 231 HK A/T

329.900 KR 329.900 KR LEASING NU FRÅN 2.999 KR / MÅN*

NU FRÅN SPARA 34.520 KR! NU FRÅN

ex.moms

ex.moms SPARA 34.520 KR! ex.moms LEASING NU FRÅN 2.999 KR / MÅN* ex.moms

Industriv 22, Kiruna Mats 798 81 Hilding 798 82

NISSAN NAVARA SE NISSAN NAVARA 2.5 dCi 190 HK A/TSE 2.5 dCi 190 HK A/T

249.900 KR 249.900 KR LEASING NU FRÅN 2.299 KR / MÅN*

NU FRÅN SPARA 29.500 KR! NU FRÅN

ex.moms

ex.moms SPARA 29.500 KR! ex.moms LEASING NU FRÅN 2.299 KR / MÅN* ex.moms

NISSAN NAVARA XE SE NISSAN NAVARA 2.5 dCi 144 HK M/TXE 2.5 dCi 144 HK M/T

219.900 219.900

FRÅN KR ex.moms FRÅN KR LEASING NU FRÅN 1.939 KR / MÅN* ex.moms ex.moms

LEASING NU FRÅN 1.939 KR / MÅN* ex.moms

www.jakobssonsbil.se

nissan.se

Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: 0,84–0,95. CO2-utsläpp g/km: 222–250. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Erbjudandet gäller t o m 31/3 2013. Går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter, alla nissan.se Går ej är attexkl. kombinera priser moms.med andra avtal eller rabatter, alla priser är exkl. moms Bränsleförbrukning blandad l/mil: 0,84–0,95. CO2-utsläpp 222–250. Bilen baserad på bildenpåkan vara extrautrustad. Erbjudandet gäller t o m sker. 31/3 2013. Går ej att kombinera med andra avtal eller rabatter, alla * Nissan Finans, Leasing 36 körning mån, 30% särskild leasingavgift, 45% g/km: restvärde, Rörlig ränta allmänna ränteläget. Sedvanlig kreditprövning priser är exkl. moms. * Nissan Finans, Leasing 36 mån, 30% särskild leasingavgift, 45% restvärde, Rörlig ränta baserad på allmänna ränteläget. Sedvanlig kreditprövning sker.


30

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

S Tomt Jukkasjärvi by Säljes

Centralt mitt i byn. Säljes till högstbjudande. Ring för mer info. 070-637 49 44

Stort grattis!

s G ratti

Grattis

Fritidshus Kurravaara

Tomt 2110 kvm. Bastu, förråd, året runt vatten, bilväg. Högst erbjudande. Bilder:kirkolevin@ hotmail.com. Ring för visning. 08-12 20 60 77

Grattis

Mazda 323 5D 1,5 AT

1998 årsm, röd, 10600 mil. Sommardäck och vinterdäck. Pris 12.000:070-336 75 79

Isak Ylitalo 1 år 14/5

Kikarsikte

Många grattiskramar från Ahkkù och Moffa

Lahti PRO kikarsikte 1,5-6 förstoring säljes. Ringar medföljer. 070-666 40 05

Björkved säljes

under hösten och vintern 2013 och 2014. Björkveden finns i 80 resp 60 liters säckar. Transport ordnas. Förbeställning tas tacksamt emot. Sune Larsson 076-134 51 34

Viggo Vera Stort Grattis till vår sötnos

Melina

4 år den 16 maj Många kramar till vår stora flicka önskar Joline, mamma & pappa

4 år 13 maj

6 år 20 maj

Massor av grattiskramar från mamma och pappa

Fanny Kyrö på din 18-årsdag 16 maj Önskar din familj, nära och kära

18 maj

Uthyres Rum uthyres

i centrala Kiruna. Ledigt från hösten -13. OBS! Hyres endast till företag. Ring för mer info. 070-637 49 44

Hus uthyres

Isabell

med dubbelgarage. 4 rum och kök och bastu fr.o.m 1/7 ev 1/8 2013. Finns i norra Kurravaara. 070-602 22 61

Fyller 8 år den 18 maj

Måns 6 år den 16 maj

Många grattiskramar från farmor och farfar

Önskar mamma, pappa, Morris och Tösen

Lövgren

!

Diverse

Barnplånbok upphittad

Nära Kyrkogatan. Återfås mot beskrivning. 070-661 52 11

Grattis

Tänk vad tiden går, vår prinsessa Alva blir snart 7 år Många grattiskramar från mamma, pappa och Nova

Vår solstråle Grattis!

Isak

1 år den 14 maj Många grattiskramar från mamma, pappa och storebror Arvid

Tova Majlisdotter farmor & farfars solstråle,

1 år den 15 maj

Samt Tovas farfar 75 år den 13 maj.

Kramar från farmor & farfar

11 år 21/5

Talpedagog el. liknande

kunskaper sökes åt 6-åring. Ring för mer information. 070-348 05 35

Flaggintresserad?

Finns det någon i Kiruna centrum som kan tänka sig hissa flaggan på tre stänger vid allmänna flaggdagar? 073-228 14 72

Loppis

Lördag 18/5 kl 10.00-14.00 i HSO-lokalen, Centralskolan. Fräscha grejer t.ex husgeråd, heminredning, cykel, skidor m.m.

Den 12 februari kom vår efterlängtade son Elvin till världen. Han vägde 2860g och var 50cm lång.

Flyttstädningar

Vi vill tacka all personal på BB i Gällivare och Åsa på MVC i Kiruna.

utföres på villor + lägenheter. 070-30 80 851

Flyttstädningar

Stolta föräldrar är Stefan och Maria Johansson, Kiruna.

hemstäd, fönsterputs utföres. 070-253 16 30

Vinnare av korsord v.19 1:a pris, 5 trisslotter, Lars Bäcklund 2:a pris, 3 trisslotter, Berit Furbeck 3:e pris, 1 trisslott, Gösta Engström Kiruna-X v.19/13 K B L Å S E U R O S T A D T A Ä R M M E I R D G Ä A N T E T T T F A G Ä R S R M O D M A R I R I G U T G A R A O LOKAL-

DOPPAS KAUSTIK I VATFINNS TEN

FASTA VÅRDARHUVA

PUSTA EURON ÄR DESS STORA VALUTA

HAR PRIVILEGIER

bild

SES I ARKIV

P DEN TAR LASSE PÅ SNÖ- STETÄCKET FANZ

MÅTT PÅ EN YTA

GOLDA I ISRAEL MINDRE FALLER ÄR VÄN LEDSMOT TUSEN SKÅNE- VIKT STAD I ROM PINGISNA I BAKEN PERSSON

A G S R R I Å T T T I E R D I I O N G G A V F E S T

D N A N O S B A N D

KAN BETYDA SKÄMT

SÄTTS I MUSFÄLLA

SATTE I SIG INTE FÖRE

SAKTMODIGA

ÖLHALLSDRYCK

DOMSTOL

TRUPPSLAG

FÖRE DEN TIONDE GÅR DET TIO PÅ 1 GRAM

PARTY

BRUTEN

BALT

KLUBBSPORT

TERMIN

SLUTSLAG I RING RIK KLURESS P

M E S L R Ö V

SKOLMYNDIGHET LÄRARFACK

DEL AV SÅNGTEXT

DÖLJER NUNNAS EN NUNA AHRLE

J Ö R G E N

D E O L F K O F A

LÄGGA IN I KRYDDAD VÄTSKA

EDERADE

EGYPTISK KUNG

RÄKNE-

DET KAN SÄTT ÖSA NER RYSK FRED

REDO

FÖRSVARA

JÄMFÖRT MED

STARKA VINDAR

OBESTÄMD ARTIKEL

JÄNKARBILEN

LATINKONST

BESÖKA LISTIGA

NOLLPUNKT

ÄR DE TAPPRA

LETTSTAD

UT FRÅN

SKA PASSA TILL SKRUV

KÄND EMFOND BRYO

A P A S L G P A M N Y F Ö O R S T E I G N E N V M U

IDELIGEN

GILLAR DÖTT

VÄL TILLTAGET VINYLPLATTA

OBEGAGNAD

BOKLIG ALI RESERVERAD

ÅMYNNING

SAMLAR NÖTTER

EJ UT

VÄRLDSMÄSTERSKAP

BIBELDAM

F O S T E R BLIR BOSSE

B O VINDLJUD MÅL FÖR RALLY

D A K A R

KLUBB I SUNDSVALL SANKT

S T

Nu lyfter vi på hatten för den här lilla knatten 40 år fylla å det vill vi hylla

Grattis Togge! 19/5

Önskar dina nära & kära

W acker I ntressant L ugn D uktig A lldels underbar kramar från lillebror Ragnar, mamma & pappa

Grattis våra kära barnbarn!

F T O O R B R A T L A B N E S U E N D O R A A G I A R T E

SE UPP TILL

SKA VI VÄL ALLA

BLIR Ä

ÄDELSTENAR

ÖBOR

A K T A F A R S

F A R

Välkommen att hämta vinsten hos oss på Kiruna Annonsblad. Vinster som ej hämtas inom fyra veckor tillfaller Kiruna Annnonsblad.

1 år den 12 maj

Vi vill undvika felstavningar.

Pussar och kramar från storasyster Millie, mamma och pappa

Välkommen med ditt annonsmanus till oss! Så här gör du:

OBS! Vi tar ej kort.

KRONDEL

GÖR MOR SOM RESER

Loui

Radis - 40 kr (25 ord). Tack, grattis utan bild, meddelande, födda, förlovade - 50 kr (25 ord) Tack efter dödsfall, grattis med bild o.s.v (1 bild+ max 25 ord) - 100 kr

PJÄS MED HUMOR

Ö R E

till våran lilla älskling

Skriv tydligt i ditt manus

Maila in ditt material till annons@annonsbladet.cc, posta till Kiruna Annonsblad, Geologgatan 7A, 981 31 KIRUNA eller kom in personligen.

MUSIK- FNÖSKE VARA STARKT ÄR DET RÄDD OM

KLARTECKEN INSTABILITETEN

G rattis

Oscar 6 år 12/5

Minna 2 år 17/5

Kramar från fammo & faffa

För att bilden ska bli så bra som möjligt är det viktigt att fotot är tydligt och har bra skärpa. Maila gärna in fotot.

Manusstopp fredagar kl 17.00 Radisen/grattisen publiceras efter kontant betalning. Vi sparar era bilder i en månad.


31

Kiruna Annonsblad vecka 20, torsdag 16 maj 2013

Gratis radisar från Kiruna Annonsportal Barnsaker

Gratis radis – Så här gör du!

MOTOR

Hus & Hem

Säljes

Säljes

Kipor elverk ny

Brio mjuklift

Kipor 2600 elverk, ny, i kartong säljes. 5800kr. Tel: 070-2715045

Brio mjuklift Double Wave Black. Ej använd. Halva priset. Nypris över 1 000 kr. 500kr. Tel: 070-2240212

Honda VF750C Magna -95

Fisher Price Mobil

Mobile med ljus som projiceras i taket, 3 djurvänner som snurrar samt Köpes möjlghet att spela ljud/musik. Mobilen kan monteras på spjällsängen eller på annan möbel. Fjärrkontroll för på/ Garageport Slagport av. 350kr. Byta port till sommaren? Jag köper Tel: 070-2240212 gärna dina gamla. Mått av ringa betydelse. Likaså utseende men måste vara slagportar. Dvs gamla som öppnas utåt som vanliga dörrar. I behov av två totalt. Mailsvar föredras. Tel: 070-5316046

Honda VF750C Magna -95, V4, 88hp/ 65kw, 5vxl, 245kg, lila pärlemorlack. Avställd och ej besiktad, gick igenom maj 2010 utan anmärkning. Bvsa. 20.000kr. Tel: 073-0627127

Köpes Jag hämtar din gamla skoter/ moped etc.

Vill du skapa mer utrymme på gården/ förrådet/ garaget? Har du någon gam90 säng mal skoter/ moped eller liknande som Önskas köpa en 90x200 säng. Gärna i du vill bli av med? Jag hämtar gärna trä och för skumgummimadrass upp det som du vill sälja billigt eller Tel: 070-2772630 kanske skänka bort. Ring Dennis. Tel: 070-3486240

Kläder

Resesäng till baby/små barn

Sport & Fritid

Säljes

Säljes

En enkel och praktisk resesäng till barn 0-3 år. Baby Travel resesäng De luxe. Korsetter för ryggen Tegnässkidor Madrass och bärväska ingår. Bäddmått 2-par korsetter för rygg, samt en typ 2-par tegnässkidor säljes 60x120 cm. 200kr. trosa med hög midja Tel: 073-0335013 Tel: 070-2240212 Tel: 073-0335013

Solskydd till Axkid bilstol Nytt

Skins A200 long sleeve

Solskyddet passar till bilstolarna Kidzo- Skins A200 long sleeve kompressionsfix eller Kidzone. Skyddar barnet mot tröja. Herr strl M. Aldrig använd: bländande sol och minskar uppvärmNypris 850:-. Halva nypriset: 450:ningen av stolen dagar då bilen står i Tel: 070-5462106 solen. Kvar i sin originalförpackning. Vi fick två. 140kr. Tel: 070-3562511

Pimpelark

Pimpelark/ vindskydd på kälke med två bilstolar och två pimpelhål. Storlek nertill: 2 x 1 m, storlek mitt på: 2.40 x 1.30 m. Höjd: 1.30 m. Står i Torneträsk. 3000kr. Tel: 070-5444190

Motor

Övrigt

Spjälsäng

Spjälsäng med spjälskydd och madrass. Kudde och täcke följer med. Allt i fint skick. Är isärmonterad för enklare Säljes transport. Komplett - alla skruvar följer med. 650kr. Tel: 070-2240212 Bromsbelägg MB Vito +

Barnvagn, Crescent classic

Crescent classic barnvagn, sandfärgad. Sitt- och liggvagn, separat liggdel. Höj- sänkbart handtag, sufletten går att dra ner hela vägen. Mycket bra skick. Använt av ett barn. 2500kr. Tel: 070-5444190

Åkpåse till barnvagn

Åkpåse/ sovpåse till barnvgn, B.O.Z.Z. Svart med insida i fleece. Med hål för säkerhetsselen. Superskick! Använt av ett barn. 250kr. Tel: 070-5444190

monteringssats

Säljes Säljes

Jaktradio, Zodiac PA5500c säljes Bromsbeläggsats, skivbroms 4 st Pris. 1000kr Tel: 070-2857454 + monteringssats Mercedes-Benz Vito Buss/Skåp, V-klass. Bakaxel, för fabrikat Bosch Tel: 070-2240212 Övrigt

Husvagnsöverdrag

Skyddar mot solens UV-ljus samt regn, snö och smuts m.m. Ventilerat. Bra dammskydd vid långtidsförvaring. Med förvaringsväska. 427-518 cm. Mått: L5200xB2240xH2180 mm. Nypris 1295 kr 600kr. Tel: 070-2240212

Bostäder

Loppis !

Loppis lördag den 18/5 klo: 11.00-14.00 Gruvfogdegatan dans glada fötters lokal. Säljes bl.a. kläder, inredning, barnsaker, leksaker mm. Flera försäljare kom och fynda ! Välkomna!

Tack

Tack för blommor, minnesfonder, telefonsamtal när våran älskade pappa Erik Andersson gick bort. Tack ni underbara personal på fjällgården som tog så väl hand om honom. Lasse, Ing-Mari, Anders med familjer

Säljes Kabe 610dxl ks 08

Uthyres

2,rum med pentry uthyres f.o.m 15/6 t.o.m 30/8. Tel: 070-2857454

- Gå in på kiruna.annonsportal.com - Klicka på Registrera uppe i högra hörnet (det är gratis)

- Klicka på Skapa annons under fliken Köp & Sälj - Välj kategori, fyll i uppgifterna (kortare text för tidningen), välj annonstyp, ladda upp en bild på objektet och klicka sedan på Skicka.

Mitsubishi Galant -89

Sommarhjul / Sommardäck till Mitsubishi Galant -89 Variabelt bultmönster (passar säkert till andra bilar?) Hyfsat mycket mönsterdjup kvar. Vill ha 500kr för alla fyra, eller högstbjudande. Tel: 070-2315728

Så här gör du... - Fyll i dina uppgifter och klicka på registrera. Det skickas nu ett aktiverings-mail till din epost. Klicka på länken och logga sedan in på portalen.

Komplett utrustad +2st batteri, duch inne o ute stort fört, matta, markis, stortakl, heiki, centraldams.parabol. Snöskoter säljes dimmer garderob vid dörr elhanddukst, bes, fuktt, aug-12 bra vinter vagn Snöskoter säljes Tel: 076-1149526 mycket bra skick ring gärna 239.000kr. Tel: 070-6634405 Sommarhjul / Sommardäck till

Uthyres

Lägg in en radis på annonsportalen och i tidningen!

gratis

PS! Det är att lägga in radisar!!

Manusstopp måndag kl 12.00 • Endast radisar med tel.nummer publiceras i tidningen • I mån av plats.

Lägg in din radis före kl 12.00 måndag aktuell vecka!

Så var det klart!

KIRUNA

annonsblad & annonsportal

Se alla radisar och bilder på kiruna.annonsportal.com

kiruna.annonsportal.com


Malmfältens Stora

Byggmässa Lördag 18/5 kl.9-16, Söndag 19/5 kl.11-16 på LAKKAPÄÄ GÄLLIVARE Lördag 18/5 09-16 Scenprogram: 09:00 Mässan Öppnas av Elisabeth Landby. 09:00 Godisregn med Lakkapäänallen. 09.00-13.00 Kvalificeringsheat för finalen till ”Gällivares Händigaste”. 10:00 Björn Christiernsson från Äntligen Hemma ”Snickar-snack”. 11:00 "Gör om mig" Presentation o intervju. 12:00 Godisregn med Lakkapäänallen. 13:00 Final mot Björn Christiernsson i "Gällivares händigaste". 14:00 Björn Christiernsson från Äntligen Hemma ”Snickar-snack” . 15:00 "Gör om mig" Resultat. 16:00 Mässan stänger för dagen

Söndag 19/5 11-16 Scenprogram: 11:00 11:00 12:00 13:00 13:30 14:30 15:00 15:30 16:00

Mässan Öppnar dag två -Elisabeth Landby. Godisregn med Lakkapäänallen. Peter Varg -Magikern, uppträder. Godisregn med Lakkapäänallen. Peter Varg -Magikern, uppträder. Buden på Släpvagnen offentliggörs. Peter Varg -Magikern, uppträder. Utlottning av Batteridriven Makitacykel på ditt kvitto. Mässan stänger för i år.

Drygt 40 Utställare Lämna bud på en släpvagn fullproppad med hemlig last. Värde släpvagn 9490:- övrigt värde ????? Allaway har utlottning på en komplett centraldammsugare. Var med och VINN!! Handla för 1000:- någon gång under våra mässdagar och lämna ditt kvitto, så har du chansen att vinna en MAKITAcykel med batterimotor. (värde 8690:-).

VI DELTAR I MALMFÄLTENS STORA BYGGMÄSSA Acreto AB • Bas G AB • CDS Allaway Centraldammsugare • Cent-listat • Damixa • Diplomatdörrar Espegard Oy Essve • Fescon Oy / Lujabetoni Oy • Flexit Sverige AB • FM Mattson • Fresh AB • Hafa Badrum • Harvia Oy • Hitachi Power Tools • Härjedalskök • IN Gellivare Inflyttningsservice Jabo Wood Products AB • KAMI AB • Kiilto AB • Lakkapäähus • Lakkapääkök Lapplands gymnasium Välkommaskolan • Malmfältens Motor och Maskin • Kärcher AB Lennarts VVS-Tjänst Lindab Sverige • LMG AB Lundbergs Produkter AB • Makita NEAB • Ostnor AB • Outline Ab • Ruukki Sverige AB • Skydda i Sverige AB • Storvidda AB Stanley Black & Decker • Svensk Miljö och Energitransport • TTI Nordic Ryobi • Tulikivi Oyj Vittjärvshus • Turner Group Oy / Turner Door Oy • Villa Varm AB

GÄLLIVARE | Treenighetens väg 1 | Tel. 0970-733 30 Öppet: Mån-fre 7-19 | Lör 9-16 | Sön 12-16

GILLA OSS PÅ

Kiab 2013 vecka20  

Kiruna Annonsblad

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you