Business Norrbotten vecka 48, 2022

Page 1

Näringslivstidning och näringslivssajt från Norrbotten Gratistidning NORRBOTTEN.COM 30 NOVEMBER 2022 Modulboende med stora möjligheter skall säljas - sid 8 MEDIA LULEÅ Ebba på TC i Piteå klär dig för ett snyggt och skönt uteliv - sid 10 Norr Media lägger ned gratistidningarna Extra Luleå och Extra Boden- sid 6 Renoverade Coop Föraregatan i Kiruna är invigd- sid 5 HANDEL KIRUNA BOSTAD NORRBOTTEN INDUSTRI KIRUNA Kiruna Wagon tecknar avtal med LKAB - sid 4 HANDEL PITEÅ

Välkommen till ett nytt nummer

Vi på din lokala gratistidning som ger ut Business Norrbotten - tidningen med fokus på näringsliv i länet - ser ljust på framtiden och inte minst beror det på de stora omställningarna som sker inom industrin i länet mot att kunna jobba på ett mer hållbart sätt med sina produkter som också blir konkurrenskraftigare. Hållbarhet kommer bli ett stående inslag i våra tidningar. Hållbarhet och papperstidningar. Vi ger ut gratisdningar på Gotland och i Norr- och Västerbotten. Upplagorna blir hisnande då den delas ut till alla hushåll och företag - över 150 000 tidningar varje vecka. Att ge ut papperstidningar i dagens datoriserad tillvaro är det hållbart och miljömässigt. Ja, det finns några vanliga missförstånd visar undersökningar.

- Bara 10% av européerna tror att skogarna har ökat i storlek - när de i verkligheten växer med 1500 fotbollsplaner varje dag. - Bara 20% tror att Europas pappersåtervinningsgrad är över 60% - då den faktiskt är 72% (högst i världen). Återvinna papper är viktigt. Över 72 procent av det papper som köps i Europa återvinns, vilket gör papper till en av de mest återvunna råvarorna av alla material. Den europeiska pappersindustrin kämpar för att maximera återvinningsgraden och få bort hinder från återvinningsprocessen.

INNEHÅLL

Sid 3 Bernina Norrland

Sid 3 Fastighetsmästaren

Sid 4 Kiruna Wagon tecknar avtal med LKAB

Sid 5 Konecranes

Sid 5 Coop Föraregatan Kiruna invigd

Sid 5 Venous Centre

Återvinning av papper är den mest eko-effektiva avfallshanteringen.

Papperstillverkningen skapar hållbara skogar. Pappersindustrin är beroende av och främjar hållbart skogsbruk eftersom träfibrer är den viktigaste råvaran för industrins produkter. Välskötta skogar innebär många fördelar för samhället som jobb, ekosystemfunktioner och biologisk mångfald. I de europeiska skogarna hämtar europeiska pappersbruk mer än 90 procent av sina träfibrer. Dessa skogar, växer med en yta som motsvarar 1 500 fotbollsplaner, varje dag.

Våra gratistidningar i Norrbotten trycker vi på Tryck i Norrbotten som är ett av nordens främsta tryckerier inom coldset. De arbetar aktivt med hållbarhet och uppfyller alla krav SIS Miljömärkning ställer för att få miljömärka sina trycksaker med Svanen.

Så ja, att ge ut papperstidningar är miljömässigt hållbart och jämför man det med all energiåtgång och elektronisk utrustning som krävs för att del av digitala kanaler känns det ännu bättre.

Sid 6 Norr Media lägger ner gratistidningar

Sid 6 Hotell E-10

Sid 6 AN Trading

Sid 7 Norrskens bygg och måleri

Sid 7 GT-Center

Sid 8 Modulboende med stora möjligheter

Sid 9 Wangeskog Hyrcenter

Sid 9 Kaunis Iron har rekryterat Peder Nensén

Sid 10 TC i Piteå klär dig snyggt

Sid 11 Staffare

Sid 12 PGM

NR 4 - NOVEMBER 2022

REDAKTION FÖR BUSINESS NORRBOTTEN

SÄLJARE: Åke Tapani, Maria Salonen, Peder Gidlund och Monica Stubé.

ANNONSPRODUKTION: Kiruna Annonsblad/Norrbotten Gratistidning

ANSVARIG UTGIVARE: Peder Gidlund Tel: 0980-60 000, e-post: peder.gidlund@gratistidning.com

Business Norrbotten är en näringslivstidning som produceras av Norrbottens Gratistidning, Kiruna Annonsblad och följer med våra tidningar. www.gratistidning.com.

MODULBOENDE MED STORA MÖJLIG HETER SKA SÄLJAS SID 8 KIRUNA WAGON TECKNAR AVTAL MED LKAB SID 4 TC I PITEÅ KLÄR DIG SNYGGT SID 10
Peder Gidlund, ansvarig utgivare för Norrbottens Gratistidning och Kiruna Annonsblad
COOP FÖRAREGATAN I KIRUNA INVIGD SID 5
/ Peder Gidlund RENOVERADE
Näringsliv 2

Låt din kreativitet flöda

Linvägen 15, Gammelstad, tel 0920-25 70 21 Öppet mån-fre kl 12-17:30 E-post: info@berninanorrland.se www.berninanorrland.se Den

FÖRETAGSBOENDE I TVÅ PLAN

Företagsboende i två plan blockhyres till företag. Alla rum är fullt möblerade och har eget badrum och kök.

Total yta: 1838 m2

Thulegatan 21B

Thuleområdet , Kiruna

Möblerat företagsboende i två plan med cirka 50 bäddar blockhyres till företag. Alla rum är fullt möblerade och har eget badrum och kök. Gemensamt allrum och kök finns på båda våningsplanen. Balkong finns på övre plan och altan samt stor uteplats på nedre plan. Tvättstuga finns i byggnaden.

Det finns gott om p-platser i anslutning till lokalen och möjlighet finns att hyra parkeringsplats med motorvärmare.

Kan eventuellt delas upp till fler hyresgäster. Tillträde: 2023-01-01. Eller enligt överenskommelse.

Tel: 0980-125 43 • info@fastighetsmastaren.com • www.fastighetsmastaren.com
leverantör
enda symaskinstillverkaren som finns kvar i Europa Direktupphandlad
av Bernina Symaskiner och Service/Reparationer för Luleå kommun. Vi utför reparation och service på symaskiner NYHET
Näringsliv 3

Kiruna Wagon tecknar avtal med LKAB för nytillverkning och ombyggnation av malmvagnar

BUSINESS Kiruna Wagon har tecknat avtal med LKAB för tillverkning av 100 nya malmvagnar samt ombyggnation och renovering av 92 befintliga vagnar. Projektet innebär alltså både en utökning av gruvbolagets samlade vagns flotta och en modernisering av existerande vagnar för fortsatt användning.

Sedan byggstarten för den bottentömmande vagnen F050 för LKAB år 2005 har Kiruna Wagon tillverkat över 1200 stycken vagnar. Den första tiden i samarbete med dåvarande Kockums industrier men sedan cirka tio år som ensam aktör. Nu kompletterar LKAB sin flotta för frakt av järnmalmspellets med 100 nya vagnar och Kiruna Wagon får fortsatt förtroende. Utöver denna nytillverkning ska också 92 bottentömmande vagnar av typen Uadk och Uadk RF genomgå ombyggnationer och renovering för fortsatt effektiv drift under många år framöver. De 92 vagnarna är idag i olika status, men vid projektets slut kommer samtliga att ha moderna förstyvade lastkorgar och bottenluckor för sedda med rostfria slitytor. Allt detta för att säkerställa smidig tömning av rågods bestående av fuktig, finkorning malmslig, där rostfria plåtytor ger mindre risk

för att malmsligen sitter fast vid lossning.

– Malmvagnarna som Kiruna Wagon tillverkar åt oss håller mycket hög kvalitet och driftsäkerhet. Det behövs, för LKAB står för cirka 45 pro cent av hela Sveriges järn vägstransporter, räknat i ton. Med den nya beställningen säkrar vi tillräcklig kapacitet för fortsatta leveranser av våra järnmalmsprodukter, säger Linda Bjurholt, logistikchef på LKAB och vd för LKAB Malmtrafik.

Vagnsprojek i den här stor leksordningen har under snart två decennier gett Kiruna Wagon möjlighet att utveckla sina produkter och sin kompetens.

– En sådan här order på flera hundra miljoner kronor är naturligtvis stor inte bara för Kiruna Wagon, utan en stor order sett till hela Norrbottens privata industrisektor. Med återkommande förtroenden från

våra starka basindustrier har vi byggt upp en produktportfölj av världsunika vagnar, säger Thomas Persson ordförande i Kiruna Wagon och i GMK koncernen som äger 50 procent av Kiruna Wagon.

Kiruna Wagon har i dagsläget licensavtal med ett egyptiskt och ett australiensiskt bolag som säljer dessa svenska vagnar i respektive regioner. Samtidigt pågår förhandlingar med fler licenstagare i andra delar av världen.

– Som Norrbottensföretagare är jag stolt och glad över att

vi har både LKAB och andra namnkunniga vagnskunder i Sverige och världen, och över hur det skapar arbetstillfällen i Norrbotten, avslutar Niklas Pääjärvi, vd och delägare på NMV Group, som äger 50 procent av Kiruna Wagon. ■

OM FÖRETAGET

Kiruna Wagon utvecklar och tillverkar världsledande bulk- och godsvagnar samt lastnings- och lossningssystem. Förutom till verkningen arbetar vi även med terminalservice och underhåll av vagnar. Sedan grundandet 2004 har vagnar och lossnings system levererats till kunder som LKAB, Boliden, Kaunis Iron, Trafikverket, EuroMaint, Tahawy Rail i Egypten och Rana Gruber i Norge. Företaget ägs av industri grupperna NMV Group och GMKAB-koncernen. www.kirunawagon.com

INDUSTRI NORRBOTTEN Källa: Kiruna Wagon GMK-Koncernen och NMV Group samäger Kiruna Wagon. Thomas Persson t.v. är ordförande i både Kiruna Wagon och GMK-koncernen och Niklas Pääjärvi t.h. är vd och delägare hos NMV Group. Foto: Fredric Alm
Näringsliv 4
Till vänster en vagn som tidigare byggts om för transport av finkorningt material och till höger vagn nummer 1000 av ca 1200 pelletsvagnar modell F050 i LKABs flotta.

Konecranes

söker en Serviceplanerare till

Kiruna/Gällivare

Är du en strukturerad person som vill jobba i ett globalt företag med högt tempo och vill vara med och driva och utveckla serviceleveransen på Konecranes? Då har vi tjänsten för dig!

Tjänsten: Tjänsten är på heltid och tillsvidare Placeringsort: Kiruna alternativt Gällivare

Frågor: För ytterligare frågor om tjänsten samt företaget vänligen kontakta Operation Manager, Henrik Engman, 073-385 08 29, henrik.engman@konecranes.com

Sista ansökningsdag: 4 december 2022, urval och intervjuer kommer att ske löpande och tjänsten kan komma att bli tillsatt innan sista ansökningsdag. Varmt välkommen!

Länk till ansökan:

Renoverade Coop Föraregatan i Kiruna är invigd

BUSINESS Den stora ombyggnationen av Coop Föraregatan i Kiruna är klar och butikschef Ingela Stenberg ser fram emot att välkomna kunderna till en ny, större och luftigare butik som kommer att göra det både enklare och trevligare för kunderna att handla. Invigning med pompa och ståt var torsdag 24 november.

Coop Norrbotten har investerat över 500 miljoner i sitt butiksnät för att skapa butiksupplevelser utöver det vanliga. Coop Föraregatan invigdes torsdag 24 november, efter en större renovering under hösten.

– Vi har satsat på en större färskvaruavdelning, där bland annat frukt och grönt blivit både större till ytan och mycket fräschare. Samtliga kylar och

frysar är också utbytta till nya där miljö vänlig teknik står i fokus, berättar Ingela.

Peter Fjällborg, vd Coop Norrbotten, har verkligen sett fram emot invigningen av den renoverade butiken:

– Vi har under många år varit en viktig aktör i Kiruna och vill fortsätta vara med och skapa ett attraktivt samhälle för alla som bor och verkar i Kiruna. I september öppnade vi en ny och fräsch Coop butik i det nya centrumet och nu ger vi Coop Föraregatan en rejäl uppfräschning.

– Vi har investerat drygt 6 miljoner i ombyggnationen av Coop Föraregatan och hoppas att butiken nu både kan attrahera nya kunder och behålla sina trogna kunder. ■

Ta bort dina åderbråck Vi tar reda på orsaken till dina besvär med åderbråck. Boka tid för en ultraljudsundersökning. Behandling utförs i Stockholm. Privat sjukvårdsförsäkring accepteras. Ej frikort. 350 kr inkl. ultraljud. INGMAR WENNSTRÖM Kirurg, åderbråcksspecialist Sveriges största och första åderbråcksklinik BOKA på 08-587 101 33 eller www.scandinavianvc.se Vi ses i Luleå 14 dec & 18 jan på , Storgatan 48
Källa: Coop Norrbotten Butikschef Ingela Stenberg. Foto: Coop Norrbotten
Näringsliv 5
HANDEL KIRUNA

Norr Media lägger ned gratistidningarna Extra Luleå och Extra Boden

BUSINESS Norr Media som ägs av Norrköpings Tidningar lägger ned sina båda gratistidningar Extra Luleå och Extra Boden, ändringarna börjar gälla från årsskiftet. Som ett av skälen till nedläggningen anges kostnader för tryck, papper och distribution

En gratistidning är en publikation som är gratis. Läsaren betalar alltså inget lösnummer- eller prenumerantpris för tid ningen, utan denna finansieras av reklam intäkter.

Gratistidningar har funnits i Luleå och Boden under en längre tid med olika namn. Luleå- och Boden Annonsblad bytte namn till Luleå- och Boden Annonstidning innan Norrköpings Tidningar tog över ägandet och ändrade titlarna till Extra Luleå och Extra Boden.

De kvarvarande gratistidningarna med veckoutgivning efter årskiftet Luleå Gratistidniong och Boden Gratistidning har funnits i över tio år och ägs av det norrbottensbaserade bolaget Svenska Civildatalogerna AB som ger ut gratistidningar på fler orter i Norrbotten, Skellefteå och Gotland.

Gratistidningarna är en demokratifråga I tider när dagstidningarna försvinner blir gratistidningarnas roll i samhället allt

viktigare och lite av en demokratifråga. Aldrig i modern tid har det varit viktigare att nå ut till alla människor med korrekt information i kontrast till falska nyheter och åsiktsbubblor. Peder Gidlund ansvarig utgivare och ägare av Luleå- och Boden Gratistidning ser ljust på gratistidningens framtid trots ökade priser i omvärlden.

– Våra gratistidningar är omtyckta och utvecklas jättebra, det finns definitivt plats för en tryckt tidning trots den digitala värld vi lever i. Att PostNord meddelat att man slutar dela ut reklam från mars 2023 påverkar såklart också gratistidningarna positivt då vi fortsättningsvis kommer ut och kan garantera räckvidd och spridning. Ytterligare en sak som påverkar är att det statliga mediestödet ändras om från 2024 och gratistidningarna äntligen kan ta del av detta och utveckla den lokala journalistiken, säger Peder Gidlund.

Mediabyrån Sprintad fick förra veckan en listning med tidningar som Norrköpings Tidningar (NTM) väljer att lägga ned: Extra Nyköping, Extra Eskilstuna, Affärsliv Nyköping, Affärsliv Katrineholm, Norrköpingsmagasinet, Linköpingsposten, Östra Uppland, Extra Luleå, Extra Boden och Magasinet Vimmerby Västervik. ■

Källa: Sprintad som ökat markant.
BODEN MEDIA LULEÅ Vi söker personal! Maila oss din ansökan HAR DU FYLLT 20 ÅR OCH ÄR INTRESSERAD AV ATT JOBBA INOM HOTELL & RESTAUARNG? SE HIT PÅ HOTELL E10 I KIRUNA AB FÅR DU EN INDIVIDANPASSAD LÖN OCH HAR MÖJLIGHET TILL EGET LÄGENHETSBOENDE magnus.johansson@e-10.se Gå gärna in på vår hemsida och titta så får du mer info om jobbet www.e-10.se Tel: 0920-44 02 44 E-post: info@antrading Maskinvägen 8, Luleå (Visning efter tidsbokning) www.antrading.se HJULLASTARE VI SÄLJER TELESKOPLASTARE MINIGRÄVARE REDSKAP till hjullastare, traktorer, grävmaskiner - Alltid mellan 200-300 redskap i lager - Frakt till bra pris och snabba leveranser - Webshop - Visning enligt överenskommelse e er tidsbokning WEB SHOP ÄR NI I BEHOV AV EXTRA KONTOR ELLER BOENDE? TILL SALU - 13 MODULER Totalt 21 rum, fullt möblerade. Gemensamma kök, toaletter och duschar (vitvaror ingår). Klassade som korttidsboende med vinterisolering, brandceller, brandklassade dörrar, larm, nödutgångar mm. Varje rum har en värmeväxlare och i korridoren finns en luft/luft värmepump. Uppställda i Pajala/Norrbotten. TILLFÄLLE MOBIL LÖSNING SNABB ETABLERING Kontakt och mer info po@cab.net, 070-330 40 30 ochNyrenoveradetoppfräscha! Pris: 2.500.000:exkl. moms Även tomten till salu! Ca 10 000 kvm - centralt. Paketpris Moduler + Tomt Näringsliv 6
Efter årsskiftet slutar gratistidningarna Extra Luleå och Extra Boden att delas ut.
ALLT INOM BYGG! Daniel Pettersson Tel: 070-538 77 76 • kontakt@norrskens.se ARBETEN SOM VI UTFÖR: ATTEFALLSHUS FJÄLLSTUGOR NYBYGGNATIONER OCH UTBYGGNATION TAKBYTEN (PLÅT, PAPP, STEN) GRUNDER BADRUM (MATTA, STEN, MICROCEMENT) SANERING AV KRYPOCH TORPARGRUNDER MÅLNINGSARBETEN DIN JCB-IMPORTÖR I NORR WWW.GTCENTER.SE Från JCB, Lännen & Lundberg Vi erbjuder ett brett sortiment av entreprenadmaskiner GT CENTER AB Betongvägen 7C, Luleå. Kom in på en kopp! 0920-58 98 00 Näringsliv 7

Modulboende med stora möjligheter ska säljas

350 kvadratmeter med 20 rum, duschar och gemensamma ytor står i dag uppställda i Pajala. Nu är anläggningen till salu, och inte minst med tanke på behovet av entreprenörsboenden i Norr- och Västerbotten och inte minst i Malmfälten finns stora möjligheter.

– Det är ett påkostat bygge som är renoverat till hotellstandard och som håller högsta brandklass, säger Per-Ola Olofsson på CAB, som äger boendet.

CAB, som också driver Norrbotten gratistidning, investerade i boendemodulerna i samband med att gruvbolaget Northland etablerade verksamhet i Pajala. Modulerna, som tidigare använts på fängelset Hinseberg, renoverades till toppstandard.

– Vi satsade mycket på att det ska vara ett boende med bra komfort, så exempelvis ljudisole ring och luftkvalitet håller högsta klass, säger Per-Ola Olofsson.

CAB valde också att uppfylla brandklassen för korttidsboende, vilket innebär att modulerna kan användas i exempelvis hotellverk samhet.

– Att bygga med den brandklassen från grunden kostar i dag omkring 20 000 kronor per kvadratmeter. Vi begär en tredjedel av det, så det finns stora möjligheter för rätt köpare, säger Per-Ola Olofsson.

De 13 modulerna som står i Pajala är på 350 kvadratmeter, fördelat på 20 boenderum, gemensamma duschar, toaletter och gemensamma ytor. Upp värmningen sker främst med luftvärmepump, för att hålla nere driftskostnaderna.

– Det går också att ändra planlösningen om behovet är ett annat, säger Per-Ola Olofsson.

Priset som CAB begär för samtliga moduler är 2 500 000 kronor, och tänkta köpare är företag som vill ha den kompletta uppsättningen. Enstaka moduler säljs alltså inte löst.

Entreprenörsboende, turist verksamhet och kontor Bland användningsområdena som

Per-Ola Olofsson ser framför sig finns bland annat entreprenörsboende, turismverksamhet och kontor

– Eftersom modulerna är byggda för att kunna användas som boende från början, och alltså inte är ombyggda kontors moduler, så håller allt högsta klass. Vi har funderat på att själva hyra ut boende på samma sätt som under Northland-tiden, men vi har bestämt att fokusera på våra kärnverksamheter i stället. Pajala är den sista som är kvar, anlägggningarna i Kiruna och Svappavaara har vi redan gjort oss av med, säger Per-Ola Olofsson, och tillägger:

– Eftersom det är byggt på stålram går det att montera upp på en dag efter att det flyttats.

Men vi ser även att vi kan sälja boendet som det står med tomten i Pajala för den som är intresserad av det. n

Fakta: 13 moduler, 3 meter x 9 meter stora. Tillsammans 350 kvadratmeter med 20 boenderum, duschar och gemensamma ytor.

Pris: 2 500 000 kronor för samtliga moduler. Enstaka moduler säljs inte löst.

Vid intresse, kontakta: P-O Olofsson, 070–330 40 30, po@cab.net

Modulerna är lyxiga, renoverade till hotellstandard och håller högsta brandklass. Per-Ola Olofsson.
DETTA ÄR EN REDAKTIONELL ANNONS Näringsliv 8
Modulerna står på en stor tomt i Pajala, mitt emot Smedjan.

Han ska leda arbetet med framtidens Kaunis Iron

Peder Nensén är ursprungligen från Västerbotten, men större delen av sitt yrkesverksamma liv har han spenderat i den norrbottniska gruvindustrin och mer specifikt då i olika roller på LKAB under 35 år.

Nu kliver Nensén in i den nya rollen som projektchef för Kaunis Iron 2.0.

– Kaunis Iron 2.0 är projektet där vi nu planerar för hur vi ska kunna starta upp dom två nya gruvorna om och när ett nytt miljötillstånd är på plats. Vi måste förbereda och planera för en mängd olika saker för att snabbt kunna vara igång med arbetet när ett tillstånd väl är på plats.

– Det finns flera tidskritiska delar i det arbetet, den vi först måste fokusera på är hur vi etablerar en flotationsanläggning som vi behöver för att omhänderta de nya mineraltyperna.

I praktiken innebär det att Nensén inte vet helt säkert vare sig om projektet ska realiseras eller, om det blir ett positivt besked, exakt hur:

– Det är alltid så när man hamnar i den här typen av tillståndsprövningar, då äger man inte rådigheten över utfallet. Förhoppningsvis får vi en dom där vi ges ett tillstånd, men det som kan bli helt avgörande för våra möjligheter är vilka villkor som följer med den domen. Så det är alltid spännande i de här processerna, jag har varit med om ett antal sådana här förhandlingar genom åren.

Men trots denna väntan på domen som är satt att komma den 15 november så pågår arbetet för fullt:

– Allt fokus ligger på att förbereda så långt som det går så att vi står beredda när vi förhoppningsvis får en så kallad verkställighet. Allt för att vi inte ska tappa tempo.

På frågan om varför Nensén valde att flytta till Kaunis Iron så ligger svaret just i det nya som ska ske:

– Det är väldigt spännande att jobba med nya gruvprojekt och det har jag gjort många gånger för LKAB. Jag har trivts och tyckt att det är jättekul. Nu fick jag chansen att göra just det igen på Kaunis Iron, så då tog jag den –vill vara en del i arbetet med ”Världens bästa gruva”!

Klas Dagertun, VD Kaunis Iron:

– Det känns jätteroligt att vi lyckats värva en så stark resurs som Peder. Det arbete vi har framför oss, att på kort tid etablera en delvis helt ny verksamhet, ska inte underskattas. Det krävs både rätt erfarenhet och personlighet från den som leder det arbetet. Peder har båda delarna. ■

Källa: Kaunis Iron

Maskinuthyrning

Vi har det mesta och mycket mer. Hos oss hyr du allt från den lilla maskinen till en komplett moduletablering.

Välutrustade och servade maskiner med hög driftsäkerhet.

Välkommen till Norrbottens trevligaste maskinuthyrning!

Gä ll iva re Ce ll ulo s aväg e n 7, 09 70-1 30 25 Kir una S tä ll v erk svä g en 12 , 0 980 -1 3 0 2

Lu le å To rps li ng an 9, 0920 -1 0 0 7 5

Pa j ala Te kni k vä g en 2A, 0 70- 3 17 2 8 34 Pit eå Am p er eg atan 1 2, 0 9 11-777 80

wange skog.se

BUSINESS Kaunis Iron har rekryterat Peder Nensén från LKAB för den nya rollen som projektchef för Kaunis Iron 2.0 – arbetet för att starta produktionen i de två nya dagbrotten Palotieva och Sahavaara. Det blir spännande att se utfallet av domen från mark och miljödomstolen och om vi får ett tillstånd och då även vilka villkor som ställs på verksamheten. Peder Nensén, projektchef för Kaunis Iron 2.0
Näringslivstidning och näringslivssajt från Norrbotten Gratistidning Monica
070-515 80 07
gratistidning.com Business Norrbotten lägger vi fokus på lokal handel, affärer, företagande och näringsliv med inspirerande läsning och bra erbjudanden från våra annonsörer. Upplagan är 122 500 ex. (fyra gånger per år) NÄSTA NUMMER KOMMER vecka 11 15 mars 2023 - det bästa lokala räckviddsmediet Näringsliv 9
INDUSTRI PAJALA
Stubé
monica.stube@

Ebba klär dig för ett snyggt och skönt uteliv

BUSINESS TC i Piteå har bytt huvudinriktning och gått från skotrar till enbart försäljning av kläder och utrustning som hör skoter- och sommarlivet till. – Det är en spännande satsning och vi är väldigt tacksamma att vi har så många trogna kunder som väljer att fortsätta komma till oss och handla lokalt. Det gör att vi kan fortsätta och utveckla företaget, säger Ebba Grandin, ägare TC i Piteå.

TC i Piteå grundades 2018 och ägs och drivs av Ebba Grandin och sedan 2022 är alltså företaget helt inriktade på kläder som passar både i och utanför livet med skotrar och båtar Företaget finns på industriområdet i Öjebyn och där jobbar Ebba och en anställd tillika kollegan Mathilda Franklin. Tidigare såldes bland annat skotrar, fyrhjulingar och vattenskotrar hos TC.

– Vår kundkrets är trogen och följer oss sedan den tiden, och nu vill vi nå ut till ännu fler, säger Ebba Grandin. Kläderna vi säljer passar för hela årets säsonger, oavsett om det finns eller inte finns skotrar eller båtar i närheten.

Nordligaste Pelle P i Sverige Hos TC i Piteå hittar man

skoterkläder från flera kända varumärken som KLIM, FXR, Scott, TOBE med flera. Och när det gäller livet på sjön och till havs, men även golfbanan, är TC enda butiken norr om Falun som säljer klädmärket Pelle P. Kollektionerna består av funktionskläder designade för att klara tuffa utmaningar inom hav, berg och stad.

– Vi säljer kläder som innehåller allt från tekniska sjöoch skidkläder till plagg som lämpar sig såväl på golfbanan som i stan, säger Ebba Grandin.

Utrustning och tillbehör till vattensport

Hon berättar vidare att de försöker jobba med ett så brett sortiment som möjligt.

– Vi erbjuder utrustning för alla ändamål, åkstilar och åldrar inom segmentet skoter och

vintersport, det känns mycket viktigt.

Även personlig utrustning som hjälm, glasögon, kroppsskydd och flythjälpmedel finns att köpa i butiken i Öjebyn. När det gäller utbudet för sommarsport hittar man också SUP-brädor (stand up paddelboard), åkringar, vatten skidor, flytvästar och våtdräkter bland hyllorna.

Hur ser framtiden ut för dig och TC?

– Förhoppningsvis får jag chansen att utveckla butiken, och framförallt fortsätta hjälpa kunderna att hitta rätt kläder som är bekväma och fina så det känner sig riktigt nöjda. Jag älskar kundkontakten och nöjda kunder, säger Ebba Grandin.

Och kundkontakterna jobbar Ebba vidare med. Innan pandemin anordnade hon skoterhelg i Kåbdalis för kunderna och i december stundar tjejkväll i butiken. ■

Källa:
Piteå
TC i
– Vi har en trogen kundkrets som följer oss sedan vi sålde skotrar, och nu vill vi nå ut till ännu fler, säger Ebba Grandin t.v. med kollegan Mathilda till t.h. Hos TC i Piteå hittar man skoterkläder från flera kända varumärken som KLIM, FXR, Scott, TOBE med flera. Och när det gäller livet på sjön och till havs, men även golfbanan, är TC enda butiken norr om Falun som säljer klädmärket Pelle P. HANDEL PITEÅ
Näringsliv
Henrik Nilsson 0920 - 55 92 52 , 070 247 22 00 h en rik. ni lsson@staffa re .se LULEÅ Hantverksvägen 2R, Gammelstad www.staffare.se Lä s me r o m framtiden s gräv la star e p å huddig.com eller kontakt a oss på Staffare för mer information och en personlig demokörning. TIGON TECHNOLOGY HUDDIG 1370T - DEN FÖRSTA FULLHYBRIDMASKINEN MED KOM OCH PROVKÖR UNDER VECKA 49 & 50 KAN KÖRAS HELT PÅ EL ELLER PÅ DIESEL Näringsliv

Vågar du läsa detta?

Är du en konsult som gillar utmaningar med egen utveckling i fokus?

• Har du haft funderingar på att någon gång starta eget företag och vara din egen i ett team med trygghet och kompetens.

• Är du en person som gillar drivet i ett lag?

• Är du en person som gillar att utveckla och utvecklas?

• Jobbar du som projektör, projektledare eller byggledare? (Väg, mark , Anläggning, Bygg, industri etc…)?

• Brinner du för känslan när man bidrar med något?

Projektgruppen Malmfälten AB prioriterar individen och den personliga utvecklingsviljan.

Vår ambition är att genom ödmjukhet, erfarenhet, ihop med kompetens och lokal närvaro vara kundens första val. Vi jobbar för våra uppdragstagare med kunden i fokus.

Marknaden i Norrbotten/Malmfälten har historiskt inte varit bättre

Känns detta intressant och du är en person med lång erfarenhet i branschen !! där du känner att ja jag kommer tillföra en hel del…. Tveka inte att höra av dig. PGM har ett tänk som är spännande, marknaden är spännande!!

Välkommen med din förfrågan. Skicka ansökan till: info@pgmab.se

Mer frågor och info kontakta: Torbjörn Särkimukka

Tel: 070-343 11 15

E-post: torbjorn.sarkimukka@pgmab.se

DIN PROJEKTPARTNER I SAMVERKAN LULEÅ • BODEN • GÄLLIVARE • PAJALA • KIRUNA
Projektgruppen Malmfälten AB
STARTA EGET INGÅ I VÅR GRUPP!