Bomagasinet KBBL 3-2023

Page 1

Mange muligheter med drone side 11 SIDE 35 & 36 Nye medlemsfordeler! FINERE, TRYGGERE OG BEDRE I GOMAGATA 30-34 side 6–7 tema: verdien av å bo sammen NR. 3 / 2023 magasinet Medlemsblad for KRISTIANSUND BOLIGBYGGELAG BO

FOSSBAD

SPAR PENGER SOM KBBL-MEDLEM!

Vi utfører alle typer rørleggertjenester,og er også totalleverandør av komplette bad og våtrom. Hos oss finner du rørlegger og butikk på samme sted!

La oss hjelpe deg med installasjon av varmepumpe,

I over 50 år har vi vært med på å definere kvaliteten og estetikken til norske baderom, og vår lidenskap er å sette norsk design i system og lage møbler som varer. Fossbad baderomsmøbler produseres i Foss Fabrikker på Birkeland, ett møbel av gangen. Se fossbad.no gulvvarme, utstyrsmontering og serviceoppdrag.

Vi kommer gjerne hjem til deg på befaring. Kom innom, eller kontakt oss for et godt tilbud.

DINE MEDLEMSFORDELER:

• Inntil 7% rabatt på timesats dagtid

• Inntil 15% rabatt på synlige produkter baderom og sanitærutstyr

• 20% rabatt på rør og deler

• 3% bonus (med aktivert medlemskort)

MEDLEMSKORT

VELKOMMEN TIL

VÅR BUTIKK I

INDUSTRIVEIEN 4B

Du finner oss også på Facebook og bademiljo.no

B ADE MIL J Ø ØI V I N D LY STA D A S 71 57 25 10 firmapost@olystad.no Industriveien 4B, 6517 Kristiansund
Jan Medlemsnr:Johansen185024 Kortnr: 505 600 370
til: 09/22
Gyldig

BONUS & RABATT 5 %

Montér har alt du trenger til ditt bygge- og oppussingsprosjekt. Som medlem i KBBL får du alltid 5% medlemsbonus. I tillegg får du 5% medlemsrabatt* på det du handler.

Merk: For å få KBBL-rabatt viser du fram medlemsbeviset ditt, som du finner i KBBL-appen. Det er ikke mulig å kombinere KBBL-fordelen med andre fordelsprogram hos Montér..

Gå inn på KBBL sin app for å finne ditt nærmeste Montér byggevarehus.

*Rabatt gjelder ikke kampanjevarer eller nettoprisede varer

Når resultatet teller

tema i dette nummeret: verdien av å bo sammen

VERDIEN AV Å BO SAMMEN

I en verden som stadig blir mer digitalisert og individualisert, er det viktig å stoppe opp og reflektere over betydningen av fellesskap og samvær. Bor man i ett borettslag eller et sameie, hvor flere har felles interesse i å skape et godt bomiljø, kommer man oftere i kontakt med sine naboer. Felles avtaler rundt finansiering av fellesgjeld, forsikring og vedlikehold som en del av KBBL familien, gjør det enklere å oppnå gode avtaler og tjenester, enn om man må ta ansvar for alt alene. Får man i tillegg til et engasjerende styre som inkluderer alle beboere i de valgene man står ovenfor, så vil man kunne skape forutsigbarhet og kunne tilpasse et bomiljø alle kan trives i. Investering i vedlikehold og oppussing av fellesområder kan øke både trivselen og eiendomsverdien. Mange legger til rette for å løse noe av dette gjennom dugnader eller servicesentralen, mens større rehabiliteringer kan settes bort til andre og følges opp av KBBL. Samarbeid og samvær rundt slike tiltak er både sosialt og positivt for bomiljøet og beboerne.

I denne utgaven av Bomagasinet vil det bli satt søkelys på oppstart budsjettprosess for 2024, og hva som vil påvirke felleskostnadene fremover. Av nyheter vil vi presentere ny styreleder som er på plass for vår servicesentral. Han vil fortelle litt om ambisjoner og tjenester de skal tilby og levere fremover. Dere vil også få lese mer om Gjemnes borettslag som nytt tilknyttet lag i KBBL, og deres vurderinger for å velge akkurat KBBL som forretningsfører og rådgiver.

Vi ønsker også å gi generell informasjon om våre medlemsfordeler – både de nasjonale og våre lokale. Her lokalt har vi to nye avtaler med Advokathuset og Fagmøbler. Disse tror vi vil bli et veldig godt supplement til alle de andre gode avtalene vi har. Den siste tiden har vi også sett en økning i bruk av forkjøpsretten blant våre medlemmer. Vi vil fortelle litt om dette og ikke minst den fellesansienniteten vi har med flere boligbyggelag andre steder i Norge.

Vidar Fagerheim – Styreleder KBBL

Investering i vedlikehold og oppussing av fellesområder kan øke både trivselen og eiendomsverdien

nummer 3

september

2023

MEDLEMSBLAD FOR KRISTIANSUND BOLIGBYGGELAG

nr. 3, 2023

ansvarlig redaktør Adm. Dir. Vidar Solli, Kristiansund Boligbyggelag AL

Visste du at?

KBBL har egen app for sine medlemmer! Last den ned fra App Store eller Google play og du har medlemskortet og fordelene dine lett tilgjengelig i lomma.

Innhold

kristiansund boligbyggelag

Langveien 16, 6509 Kristiansund

Tlf: 71 58 74 00

E-post: firmapost@kbbl.no

Hjemmeside: kbbl.no

redaksjonell produksjon og grafisk utforming

TIBE Molde AS

Postadr.: Postboks 473, 6401 Molde

Tlf: 71 20 12 00

E-post: bomagasinet@tibe.no

medarbeidere i dette nummeret

Tina Helen Sakshaug Otterlei, Heidi Sæther og Ingrid Kvande.

utgitt av

BS Media AS, Postboks 452 Sentrum, 0104 Oslo

annonser

Tlf: 71 20 12 00

E-post: annonse@tibe.no

trykk

Ålgård Offset, Ålgård

Bomagasinet nr. 3, 2023 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 5 kbbl.no Oppdatering: Gomagata 30–34: 6 Nytt fra administrasjonen 8 Gjemnes borettslag over til KBBL 10 Drone – et svært nyttig verktøy 11 Ny styreleder KBBL Servicesentral. 12 Økt risiko for ID-tyveri 29 Portrett: Randi Kvisvik Hansen 30 Frei Trygdeboliger 32 Fortrinn når du skal kjøpe bolig 33 Bruk medlemsfordelene! 34 Ny medlemsfordel – Fagmøbler 35 Ny medlemsfordel Advokathuset Kristiansund 36 Medlemsfordeler 39
Leder vidar fagerheim nyheter faste spalter
Tema 13 Kryssord & Sudoku 17 Mattipset 20 Jusspalten 26
NO - 4660

OPPGRADERING I GOMAGATA 30 –34:

Finere, tryggere og bedre

I Gomagata 30-34 borettslag har våren og sommeren gått med til etterlengtet modernisering, oppgradering og brannsikring. Borettslaget hadde oppsparte midler, og arbeidene ble gjennomført på budsjett. I tillegg ble prosjektet ferdig lenge før tiden!

Borettslaget i Gomagata består av tre toetasjes hus med til sammen 12 leiligheter, og beboerne kan nå glede seg over moderne

ganger, oppgraderte løsninger, økt trygghet og bedre komfort.

Det er nemlig en lang rekke av oppgaver som er utført: Oppussing og brannsikring av ganger, nytt elektrisk anlegg i fellesareal, mørkloftet er etterisolert, det er satt inn nye ytterdører og det er montert vifter i kjellerne for bedre ventilasjon. I tillegg ble det rom for noen tiltak som gjør livet litt enklere og som er mer av estetisk verdi: Porttelefoner og callinganlegg, elektronisk lås på dørene og nye postkasser.

EFFEKTIVT PROSJEKT

– Arbeidet gikk veldig bra, og entreprenøren var ferdig hele fem måneder før tiden.

Arbeiderne fikk servert vafler og kaker av beboeren da de holdt på, så det var god stemning, sier prosjektleder Roger Storsæther i KBBL.

HAR FORLATT 70-TALLET

Styreleder i borettslaget Øisten Olsen, sier at han utelukkende har fått positive tilbakemeldinger fra andelseierne, og selv er han også storfornøyd.

– Tidligere følte man at var tilbake til 70­tallet når man kom inn i gangen, men nå er det langt mer moderne, og et helt annet førsteinntrykk som møter deg. Da jeg var på visning her i 2016 tenkte jeg: «Jaja, det er vel slik det er i eldre borettslag». Men nå er det

6
ingrid kvande

oppgradert, og det var kjærkommet med en fornyelse. Så har vi i tillegg økt sikkerheten og bidratt til redusert varmetap, så dette er helt topp, sier Øisten.

– Det elektriske anlegget i fellesarealene var over 60 år, og da er det på tide å bytte, legger Roger til.

HADDE OPPSPARTE MIDLER

Planene ble godkjent av generalforsamlingen i fjor. Det var skissert ulike alternativer, og i møtet ble beboerne enige om hva de ville gå for.

– Vi er gjeldfri og hadde oppsparte midler vi kunne bruke, så dette prosjektet medfører ingen husleieøkning for oss. Vi gjorde så

mye som mulig innenfor den økonomiske rammen vi satte. Det var et veldig sprik i tilbudene vi fikk inn, og hovedentreprenør ble Fosna Stein, som hadde med seg Electro Team AS. Vi fikk fullt tilskudd fra Husbanken, noe som gjorde regnestykket litt hyggeligere, forteller Øisten.

VIKTIGE SMÅTING

Gomagata 30–34 borettslag har vedlikeholdsplan fra KBBL, og kan nå krysse av utført på tre store oppgaver: Etterisolering, det elektriske og brannsikring. I tillegg fikk de gjort noen mindre oppgaver når de først var i gang.

– Dette synes vi er malen på hvordan det

skal gjøres. Det er ikke vits å sette igjen småprosjekter som bytte av postkasser etc. Det lønner seg å ta det samtidig, mener Roger.

BRA SAMARBEID

Øisten Olsen er fornøyd med samarbeidet med KBBL og Fosna Stein.

– Det var betryggende å bruke Roger i KBBL som prosjektleder, og vi hadde også veldig god dialog med Ole Johnny Hesjevik i Fosna Stein hele tiden. Arbeidsfolket har ryddet opp etter seg hver dag, og har vært lite til bry. Jeg hadde forventet å leve i kaos fra mars til november, men dette har gått mye bedre enn vi trodde. De har vært proffe aktører, og vi er kjempefornøyd, avslutter Øisten.

7
••
 Ole Johnny Hesjedal i Fosna Stein sammen med styreleder i borettslaget, Øisten Olsen.  Oppussingsarbeidet merker man allerede når man åpner ytterdøra. Av det synlige arbeidet i inngangspartiet er ny ytterdør, nytt callinganlegg, nye plater og nymalt trappegang.

Ledelse,

stab og utvikling

vidar l. solli

Administrerende direktør

Tlf. 902 04 259 vidar@kbbl.no

heidi sæther Eiendomsutvikler

Tlf. 952 04 699 heidi@kbbl.no

Regnskap inger øksenvåg

Leder regnskap og forvaltning

Tlf. 970 92 147 inger@kbbl.no

brynjar jacobsen

Aut. regnskapsfører

Tlf. 951 58 939 brynjar@kbbl.no

karianne h. strand

Aut. regnskapsfører

Tlf. 970 92 374 karianne@kbbl.no

iren gimnes

Regnskapsmedarbeider

Tlf. 482 54 473 iren@kbbl.no

Forvaltning og medlem

anita larsen

Teamleader Forvaltning

Tlf. 457 23 049 anita@kbbl.no

tina helen s. otterlei Kunderådgiver, forvaltning og medlem

Tlf. 980 85 662 tinahelen@kbbl.no

randi kvisvik hansen

Kunderådgiver, forvaltning og medlem

Tlf. 988 18 506

randi@kbbl.no

camilla thomassen

Kunderådgiver, forvaltning og medlem

Tlf. 92 44 63 03

camilla@kbbl.no

Budsjetteringen

I FULL GANG

Den 15. oktober skal styrene i alle boligselskapene være ferdig med budsjettene for neste år. Ettersom økning i felleskostnaden skal varsles minimum en måned før den trer i kraft, er det viktig at man er ferdig med budsjetteringen i god tid.

Det er alltid knyttet en viss spenning til hvor mye felleskostnaden vil øke. Teamleder forvaltning i KBBL, Anita Larsen, tror ikke økningen blir så stor som i fjor for de fleste.

– Konsumprisindeksen er 5,4 % opp fra i fjor, så en økning på det må man regne med, men så må vi se på hvert enkelt boligselskap og hvilket vedlikeholdsbehov de har, sier Anita.

IKKE MYE MAN KAN KUTTE

Fellesutgiften (utenom renter) skal dekke drift og vedlikehold, og det meste er poster som boligselskapet ikke kan styre selv.

– Kostnader som strøm, forsikring, kommunale avgifter, bredbånd/tv inngår i fellesutgiften, og dette er poster vi ikke får påvirket. Vedlikehold er også noe som må gjøres regelmessig, og som dermed ikke kan kuttes, men her kan boligselskapene styre noe selv ved at oppgaver i større eller mindre grad gjøres på dugnad, mener teamlederen.

IVARETA BOLIGMASSEN

Det er styrets ansvar å budsjettere slik at boligmassen og fellesareal blir ivaretatt til fellesskapets beste. Anita anbefaler alle å ha en vedlikeholdsplan som støtte i arbeidet med budsjettet.

– Med en vedlikeholdsplan er det enklere for beboere, sittende styre og nye styrer å ha oversikt over framtidig vedlikehold, og man slipper store hopp i felleskostnaden. Det er også triveligere å bo i et velholdt boligselskap, og kanskje gjør det boligen lettere å selge hvis alt ser ordentlig ut, mener Anita.

BUDSJETTMØTER

Hun opplyser at KBBL bistår med kurs og opplæring, og at boligbyggelaget ønsker å invitere styrene til budsjettmøter i høst.

– Dette er noe vi avtaler med hvert enkelt boligselskap. Det er inkludert i forretningsførerhonoraret, og er ikke noe man betaler noe ekstra for, sier Anita. ••

8
ingrid kvande  Anita Larsen, Teamleder forvaltning i KBBL

TIPS OSS!

Tekniske tjenester

johan h. grønvik Teknisk sjef, byggmester og takstingeniør

Tlf. 952 48 631 – johan@kbbl.no

Bomagasinet er vårt medlemsblad, der vi skriver om saker som er aktuelle når man bor i borettslag eller sameie. Har du tips til saker vi skal skrive om? Kanskje skjer det noe spennende der du bor? Tips oss gjerne, ved å sende epost til firmapost@kbbl.no.

DIGITALE

KURS

I PORTALEN

Nå lanseres Beboerskolen og Styreskolen i Portalen.

KBBL ønsker å tilby kunnskap til alle, og Beboerskolen er et tilbud til alle som bor i et borettslag eller sameie. Der finner du blant annet introduksjonskurs for beboere og en enkel gjennomgang av helse, miljø og sikkerhet.

Styreskolen er et verktøy for å gjøre styrearbeidet lettere. Kursene er skreddersydd til den rollen du er i som styremedlem, og gir deg den kunnskapen du som styremedlem trenger.

Det vil gjøre det lettere å ta gode beslutninger og gjøre deg mer selvsikker i styrevervet.

Både Beboerskolen og Styreskolen gjennomføres på pc, nettbrett og mobiltelefon, og hver leksjon tar kun noen minutter å gjennomføre.

Prøv da vel! Lykke til!

KBBL Bygg AS

alf-ivar aslaksen Daglig leder

Tlf. 958 78 467 alf-ivar@kbbl.no

pål sæther Prosjektleder, byggmester og takstingeniør Tlf. 922 43 567 – pal@kbbl.no

roger storsæther Prosjektleder, byggmester og takstingeniør Tlf. 480 05 744 – roger@kbbl.no

nils tormod tyrhaug Prosjektleder og HMS-rådgiver

Tlf. 90 66 44 66 nilstormod@kbbl.no

elias g. strøm-blakstad Prosjektleder, byggmester og takstingeniør

Tlf. 995 90 154 elias@kbbl.no

Sameiet KBBL Servicesentral

olve thomasgård Driftsleder (i permisjon)

Tlf. 971 35 975 firmapost@kbblservicesentral.no

per gunnar iversen Servicemedarbeider

Tlf. 907 36 654 per@kbblservicesentral.no

gabbe kantor Fungerende driftsleder

Tlf. 917 09 643 gabbe@kbblservicesentral.no

jan david anti Servicemedarbeider

Tlf. 479 06 141 jandavid@kbblservicesentral.no

mykola arama Servicemedarbeider

Tlf. 482 94 495 mykola@kbblservicesentral.no

Bomagasinet nr. 3, 2023 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag
••

OVERGANG TIL

Gjemnes borettslag består av åtte leiligheter i sentrum i Batnfjorden. To av de er «penthouse» på toppen av bygget. I juli i år gikk borettslaget over til KBBL som forretningsfører, noe styret og andelseierne opplever som tryggere og enklere.

Robert Hasselø begynte formelt som styreleder i Gjemnes borettslag i år, og har med seg to styremedlemmer, deriblant tidligere styreleder. Selv bor han i boligfeltet like ved, men har god kjennskap til borettslaget ettersom både hans mor og hans tante har leiligheter der.

BORETTSLAGSLOVEN STILLER KRAV – Da jeg leste borettslagsloven om styreleders ansvar fant jeg fort ut at her må vi finne en aktør som har kompetanse til å ta seg av forretningsførselen. Selv om styreleders ansvar fremdeles er til stede, ville det være en støtte. De som førte regnskapet tidligere hadde ikke erfaring med å være forretningsfører, så jeg spurte KBBL om de kunne ta på seg oppdraget. Jeg kunne egentlig ikke

komme meg fort nok over, og den 1. juli var vi i gang, smiler Robert.

ENKELT BYTTE

Han opplever at byttet gikk smertefritt, og gir mange fordeler.

– Vårt tidligere regnskapsbyrå og KBBL opprettet kontakt og gjorde overføringen seg imellom. Så for vår del merket vi ingenting til det. Borettslagsloven stiller krav til forretningsfører, og etter at vi gikk inn i KBBL er vi innenfor alle lover og regler. Det koster heller ikke borettslaget noe mer enn hva vi betalte tidligere, og vi har også inngått avtale om lovpålagt HMS­system som KBBL tilbyr. Ved å samle alt hos KBBL, får vi en plass hvor all dokumentasjon for det som er gjennomført både på drift, styring og HMS, er lagret.

Gjennom tilknytningen til KBBL får vi også tilgang til stordriftsfordeler med bedre avtaler, som rabatt på forsikring og serviceavtaler, forteller Robert.

ENKLERE OG BEDRE

Etter noen måneders samarbeid, ser han gode tendenser.

– KBBL tar de juridiske oppgavene, og når det f. eks er behov for informasjon i forbindelse med salg, håndterer KBBL det. Økonomistyringen opplever jeg er litt enklere blant annet når det gjelder fakturaflyt. Det er mer oversiktlig, og vi har hele tiden kontroll på hvordan vi ligger an driftsmessig i forhold til budsjett, avslutter Robert som allerede har booket inn budsjetteringsmøte hos KBBL i Kristiansund i høst. ••

10
ingrid kvande  Gjemnes borettslag  Robert Hasselø styreleder i Gjemnes borettslag

FLYR HØYT!

Drone har blitt et svært nyttig verktøy for å ta bilder og film der det ellers er vanskelig å komme til. Ved teknisk avdeling i KBBL har takstingeniørene brukt drone i arbeidet i mange år, og har stor nytte av det.

– Sikkerhet og HMS var hovedgrunnen til at vi tok i bruk drone. Ved befaring av blant annet yttertak slipper vi å bruke lift eller stige for å besiktige takflatene, men kan stå trygt på bakkenivå og fotografere. Dronebilder har et detaljnivå som ikke er mulig å få til med tradisjonell fotografering. Drone gjør befaringen enklere, og er dermed besparende for borettslagene, sier Elias G. Strøm­Blakstad. Han er byggmester og takstingeniør, og jobber som prosjektleder i KBBL.

MANGE BRUKSOMRÅDER

Etter hvert har KBBL brukt drone på flere områder som ved vedlikeholdsplanlegging, forsikringsskader, garantibefaringer, fotografering til markedsføring, samt generelle takstoppdrag, for å nevne noe.

– I dag er det naturlig å ta med drone når vi er på befaring av pågående byggeprosjekt –da kan vi ta oversiktsbilder ovenfra på steder vi ikke kommer til så lett, for å dokumentere utførelse og fremdrift. Jeg bruker den mye på de pågående byggeprosjektene på blant annet Skorpa og Stella Maris, sier Elias.

FLERE MED SERTIFIKAT

Han forteller at det på teknisk avdeling hos KBBL er tre takstingeniører med dronesertifikat, og som kan ta oppdrag for alle som kan ha behov for denne tjenesten.

– Det gir fleksibilitet at vi er flere med sertifikat, da mengden av oppdrag er økende fra våre boligselskaper og privatmarkedet ellers. Hvis noen har behov for droneoppdrag, er det bare å ta kontakt med oss på teknisk avdeling hos KBBL, sier Elias.

KONTAKT MED FLYTÅRNET

Når Elias og kollegene skal ut å fly med drone melder de inn flyginga på egen nettside. – Her i området er det flytårnet i Kristiansund som mottar forespørselen fra oss, og som gir oss klarsignal tilbake. Dersom det f. eks foregår helikoptertrafikk, får vi beskjed om å vente til det er klar bane, slik at dronen

Bomagasinet nr. 3, 2023 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 11
ikke forstyrrer eller er til fare.
••
 Når vi har behov for detaljerte foto på steder som er litt utilgjengelig, er drone perfekt. Hvis noen har behov for droneoppdrag, er det bare å ta kontakt med oss på teknisk avdeling hos KBBL, sier Elias G. Strøm-Blakstad ved teknisk avdeling i KBBL. ingrid kvande  Oversiktsbilde  Taksjekk

ØISTEN ER NY STYRELEDER

Ved generalforsamlingen i sommer ble Øisten Olsen valgt til ny styreleder i KBBL Servicesentral. Han håper å få brukt sin kompetanse og bidra til en positiv utvikling.

Øisten Olsen en er styreleder i borettslaget Gomagata 30–34, og har litt kjennskap til Servicesentralen gjennom den rollen.

– Servicesentralen er eid av borettslagene, og det er en vinn­vinn­situasjon for alle parter å bruke tjenestene deres. Det er dyktige folk som er der, mener den nye styrelederen.

STRATEGIARBEID I HØST

Øisten har vokst opp i borettslag, og har eid selv siden 2016.

– Jeg har kjennskap til behovene som borettslagene har, og i tiden framover skal jeg sette meg grundigere inn i Servicesentralen som virksomhet. Så skal vi utover høsten legge strategier og planer for hva Servicesentralen kan satse mer på framover, sier Øisten.

GLEDER SEG

– Jeg ser fram til å samarbeide med Øisten som ny styreleder, og vi setter pris på at borettslagene gir oss muligheten til å tilby en god tjeneste som vi håper skal bli enda mer framtidsrettet, sier Olve Thomasgård. Han er driftsleder i Servicesentralen, og kommer tilbake fra pappapermisjon den 9. oktober.

TRAFIKKLEDER MED DIGITAL INTERESSE

Til daglig er Øisten trafikkleder i Tide Buss, og akkurat nå deltar han i prosjektet med å utvikle en ny app på jobben.

– Kanskje kan jeg bistå med den digitale kompetansen inn i Servicesentralen. Jeg har brukt KBBL­portalen som styreleder, og ser et potensiale i utviklingen av den. Jeg er opptatt av at digitale løsninger skal vær et verktøy som forenkler livet til folk, og ikke et hinder.

ORDRERESERVER I DAG

Olve er også positiv til digitale løsninger som kan forenkle administrasjonen. Han opplyser at Servicesentralen har godt med oppdrag som varierer med sesong.

– Omfanget av faste vaktmestertjenester er relativt stabilt gjennom året. I sommer har det vært mye maling, etterskruing av fasadeplater og enkelt vedlikeholdsarbeid. Nå på høsten er det tid for filterbygge på ventilasjon, taksjekk og brannkontroll. Og plutselig må vi omstruktuere og gjøre oss klar for brøyting, for det er snøfallet som er årets joker hvert år, smiler Olve. ••

12
 Olve Thomasgård er driftsleder i KBBL Servicesentralen og Øisten Olsen er ny styreleder. ingrid kvande

Du og naboene

I et boligselskap bor du tett på andre beboere. På den måten kan du bidra til å gjøre både deg selv og naboene friskere og gladere!

tema: verdien av å bo sammen

Det å bo tett sammen, gir mange fordeler både når det gjelder muligheter for samvær og aktiviteter, og det praktiske med felles tjenester og kollektive avtaler. Som medlem i boligbyggelaget har du også forkjøpsrett på boliger, samt rabatt og bonus på varer og tjenester.

Med mange naboer i nærheten, er det enklere å kunne slå av en prat med noen, gjøre aktiviteter sammen og rett og slett bli bedre kjent. Det kan igjen blir starten på gode, trygge vennskap.

Et stort forskningsprosjekt som startet allerede for 85 siden, viser at nettopp relasjoner er viktigst for god helse og lykke. Det betyr at boligselskapet kan være helsebringende for deg og de rundt deg. ••

Les mer:

 Felles utearealer som innbyr til sosialt samvær er hyggelig, og senker terskelen for å bli bedre kjent med naboen.

VÆR EN GOD NABO bli lykkeligere og friskere

Ulike medier er full av artikler om hvordan man kan bli friskere og lykkeligere, og dette er lesestoff som vekker interesse. For de som bor i borettslag og sameier, kan svaret ligge rett utenfor døra. En undersøkelse ved Harvard viser nemlig at gode relasjoner er den viktigste nøkkelen til et godt liv.

The Harvard Study of Adult Development startet ved det amerikanske universitetet allerede i 1938. I begynnelsen deltok 724 unge menn fra to ulike samfunnslag i undersøkelsen. De svarte på ulike spørsmål om livet sitt, og dette gjorde de annethvert år hele livet. Siden har barn og barnebarn av de samme menneskene blitt med, og i dag er deltar mer enn 2000 personer, og gir oss kunnskap og innsikt i hva som betyr mest for å ha et godt og lykkelig liv.

GODE RELASJONER GIR BEDRE HELSE

Psykiater Dr. Robert J. Waldinger er direktør for Harvard-studien, og konkluderer at gode relasjoner er det viktigste for å oppnå «wellbeing» – glede og sunnhet.

I tillegg til spørreundersøkelse leverer deltagerne også inn helsedata, og man ser at de som har gode, varme relasjoner til andre, har en skarpere hjerne og er mer robust fysisk.

RELASJONER ER STRESSREGULERENDE Waldinger og hans kolleger mener dette skyldes at gode relasjoner er stressregulerende. Har man gode relasjoner, har man også mindre kronisk stress og kronisk inflammasjon, noe som er skadelig for kroppen i det lange løp.

I følge studiet behøver man ikke mange relasjoner, det er kvaliteten som teller – relasjoner der vi føler vi kan være oss selv, og at vi har noen vi kan ringe midt på natten om det skulle være behov. Men alle relasjo-

ner teller – det kan være å ta kontakt med folk i butikken eller en ukjent på bussen. Waldinger forklarer at folk har «testet» å snakke med fremmede, og opplevde å føle seg bedre.

BOK MED TIPS

I boken "The Good Life: Lessons from the World's Longest Scientific Study of Happiness" har Waldinger samlet funn og erfaringer fra den langsiktige forskningen ved Harvard. Her får leserne innsikt i hva som bidrar til et lykkelig og meningsfylt liv, og tips til hvordan man kan utvikle livet i riktig retning. Å investere tid og energi i å bygge sterke og støttende bånd med familie, venner og partnere er avgjørende. ••

14
PSYKIATER DR. ROBERT J. WALDINGER ER DIREKTØR FOR HARVARD-STUDIEN Foto: speakeragency.co.uk
ingrid kvande
tema: verdien av å bo sammen

Fem tips!

Kan en person forandre livsstilen og bli mer lykkelig?

Waldinger mener det aldri er for sent, og har selv sett mennesker som har gjort en u-sving og endret livsstil sent i livet. Her er hans tips:

1. 2. 3. 4. 5.

VÆR PROAKTIV OG TA INITIATIV

ETABLER RUTINER MED FOLK DU VIL TREFFE JEVNLIG

“BLÅS LIV” I RELASJONER DU HAR OVER TID

DELTA I ET INTERESSEFELLESSKAP

BLI MER KOMFORTABEL MED DAGLIGDAGS KONVERSASJON. ØV DEG!

 DELTA I ET INTERESSEFELLESSKAP:

Er det noe du kunne tenkt deg å brukt mer tid på? Gjør det nå! Det kan være å melde seg inn i hagelag, bokring, turistforening, Røde Kors eller annet. Eller kanskje du vil invitere med noen naboer og starte en matklubb i borettslaget der du bor?

Les mer:

15
« Å investere tid og energi i å bygge sterke og støttende bånd med familie, venner og partnere er avgjørende »

SLIK KAN BOMILJØET VÆRE LØSNINGEN

Borettslag og sameier er fine arenaer for å utvikle relasjoner til andre, ettersom man bor tett med mange naboer rundt seg. Her er det «oppgaver» for hver enkelt i det daglige, og for hvordan styret og seksjonseiere/andelseiere utvikler bofellesskapet.

Når vi vet at gode relasjoner er nøkkelen til god helse og velvære, kan det i seg selv motivere til å bidra til en støttende og vennlig nabolagsatmosfære. Det kan være å si hei i oppgangen, veksle noen ord ved elbilladeren og på andre måter vise interesse for å bli kjent med de som bor i samme borettslag eller sameie. Kanskje du vil invitere en nabo til en rask kaffe på benken?

UFORMELLE MØTEPLASSER

Og apropos benken. Ved å etablere innendørs og utendørs møteplasser der folk kan møtes uformelt, er det enklere for naboene å bli kjent med hverandre.

INVITERE

I enkelte boligselskap har man miljø- og trivselsutvalg som passer på de mer formelle treffene, og inviterer til sommerfest, høstfest, julegrantenning etc. Kanskje er det på tide med et miljøutvalg i boligselskapet der du bor?

HJELP OG STØTTE

Gjør man noe sammen blir man bedre kjent, og da kan man også være en bedre støtte for hverandre i hverdagen. Det er fint å ha noen å spørre om tjenester som å vanne planter, ta inn posten og mate å katta hvis du selv er borte noen dager. ••

16
ingrid kvande
 PALLEKARM: Dyrking i pallekarmer kan bli et samlingssted for de med grønne fingre. Her fra Skien.  BIBLIOTEKET: I Sollia Borettslag har de laget et lite bibliotek i fellesarealene.  BENK: I Marcussundet Borettslag i Kristiansund har de skaffet seg en benk som kan stå ute hele året. Her har det blitt populært å sette seg ned med kaffekoppen sin.  GAPAHUK/BÅLPANNE: I Opdølhaugen Borettslag har man satt opp en gapahuk med bålpanne

Kryssord & Sudoku

Tre vinnere av kryssord får fem Flax-lodd hver, og i tillegg deler vi ut fem Flax-lodd til tre vinnere av sudoku.

Merk konvolutten med Kryssord 3-2023 eller Sudoku 3-2023. Svaret sendes til TIBE, postboks 473, 6401 Molde. Svar kan også sendes på epost til: bomagasinet@tibe.no.

Innsendingsfrist 28. oktober 2023

LØSNING KRYSSORD NR. 2, 2023

Vinnere kryssord 2/2023: Åshild Heggeskog, Grimstad Kårhild Brun Mjelve, Molde Yngvar Brenna, Bodø

Vinnere sudoku 2/2023: Kari Cecilie Tvedt, Færvik Siri Hoem, Kristiansund Helge Solli, Molde Jeg har løst det!

Fyll ut kontaktinformasjonen din nedenfor og kryss av.

Navn

Adresse

Postnr./Sted

kryssord sudoku

17
Lett Middels
kryssord og sudoku

Fellesområdet oppgraderes på dugnad

Beboerne ved Svea Fyr i Skien står selv for det meste av jobben når fellesområdet oppgraderes. Skien Boligbyggelags Bo- og nærmiljøfond har bidratt med 200 000 kroner til kjøp av materialer og annet utstyr.

– For oss var dette som å vinne i lotto, sa Emma Welfler da hun takket for tildelingen. – Vi sendte av gårde en søknad og tenkte at nå får det gå som det går. Så det var veldig

moro å få respons, ikke minst fordi det ble et så stort beløp. Det er helt vanvittig, og jeg skjelver nesten når jeg snakker om det. Emma Welfler og Tove Andresen Røed er aktive i Trivselskomitéen for Svea Fyr, som fikk midlene.

PLANENE

Midlene er så langt brukt til innkjøp av materialer. Arbeidet gjøres av beboerne selv. Til nå er det bygget en platting for solsenger. De nye sittemøblene er laget av skoleelever, og nytt gjerde er av sikkerhetshensyn overlatt til en profesjonell leverandør.

– Resten gjør vi selv. Vi skal bygge blomsterkasser, flere stoler, en ny bål-plass og et utekjøkken i Leca. Det blir også plass til et urtebed. forteller initiativtakerne.

– Vi hadde egentlig planer om å ha kommet lenger, men dette tar tid. Sommerværet har vært dårlig, og beboerne er travle, så det får ta den tiden det tar. Heldigvis er folk flinke til å stille på dugnader. Det var til og med en kar som kom før han hadde flyttet inn. Han hadde kjøpt leilighet og rakk tre dugnader før han flyttet inn.

– På litt lengre sikt skal vi sette opp et drivhus – ikke for planter, men som et lunt sted til folk som ønsker å samles på seine kvelder

18
ole
bjørn ulsnæs
UNDER ARBEID: Emma Welfler og Tove Andresen Røed på området som er under oppgradering.

– Bo- og nærmiljøfondet er en del av SBBLs samfunnsansvar, og er opprettet for å gi støtte til tiltak som lokalmiljøer og bydeler kan ha glede av.

for å hygge seg. Vi hadde en avstemning blant beboerne, og det ble flertall for å bygge en slik samlingsplass, forteller Welfler.

FLOTT SØKNAD

– Trivselskomitéen hadde laget en veldig flott søknad, forteller Hilde Thorny Eikebu. Hun er saksbehandler for fondet og legger fram søknadene for SBBLs styre. – Søknaden viste tydelig engasjement, og det ønsker vi å belønne. Trivselskomitéen skal sørge for at alle har det bra på det idylliske området ned mot elva.

– Det er kjempegøy å stå her med en slik

sjekk, sa leder i Skien BBL Marianne Hegna under overrekkelsen av sjekken. – Jeg ser at dere allerede har gjort mye for å tilrettelegge uteområdene og å skape gode samlingspunkter for beboerne. Jeg er sikker på at midlene fra Bo- og nærmiljøfondet vil bidra til at fellesområdet blir enda bedre.

INKLUDERENDE

– Trivselskomitéen hører egentlig til ett av borettslagene, men den er veldig inkluderende. Når folk samles til ulke sammenkomster, grilling og fester, inviteres beboere fra alle de seks borettslagene og sameiene i

området. Det hender stadig at beboere fra et bofellesskap i nærheten blir trillet ned til oss for å sitte ved bryggekanten, forteller Emma Welfler.

STØTTE

På brygga har beboerne en felles badstue, og det bades året rundt. Tomta ved elvebredden er et viktig fellesområde.

– Da jeg flytta inn, tenkte jeg at det var på tide med en oppfriskning av ute-fasilitetene. Derfor skrev vi en søknad til Bo- og nærmiljøfondet for å få støtte, forteller Welfler i Trivselskomitéen for Svea Fyr. ••

19
 GAVE: Emma Welfler og Tove Andresen Røed var veldig fornøyde med å kunne ta imot den symbolske gavesjekken fra SBBLs Hilde Thorny Eikebu og Marianne Hegna.  SAMLING: Naboene samlet seg på bryggekanten og kombinerte overrekkelsen med en god prat utover sommerkvelden.  DUGNAD: Mye av jobben blir gjort av borettslagets egne medlemmer.

– Mitt mål er å tilrettelegge for mer bærekraftige matvalg gjennom å dele inspirasjon og kunnskap, sier Juliane Josephsen. Gjennom sin virksomhet Julianes Kokebok jobber hun som grønn kokk og konseptutvikler hvor hun skaper sesongbaserte matopplevelser, i tillegg til konsulentoppdrag knyttet til mat og bærekraft.

KAN DYRKE SELV

Vi møter Juliane i forbindelse med et matkurs på Århus gård i Skien. Gården er et grønt inspirasjonssenter, der det blant annet dyrkes grønnsaker. Under matkurset skal deltakerne lage åtte retter basert på grønne råvarer.

– Denne retten vokste fram av den enkle grunnen at jeg lurte på hva jeg skulle gjøre med all denne mangolden vi hadde i et andelslandbruk jeg er med i. Mangold selges ikke i butikken, men en kan dyrke

GRØNNSAKENE MÅ BEHANDLES MED MYE

kjærlighet

Kjærlighet til råvarene og kreativitet er to av stikkordene for Julianes matinspirasjon. Hun dyrker mye selv, men legger vekt på at grønnsaksdiskene i butikken er et godt alternativ – spesielt på denne tiden av året.

den selv i hagen. Det er en utrolig villig grønnsak.

MANGOLDROSETTER

Julianes Mangoldrosetter er basert på en indisk fastfood-rett. Hun har laget sin egen variant, der hun bruker kikert-mel og ulike krydder.

Mangold er en stor bladgrønnsak med regnbuefargede stilker. Alternativet til mangold kan være å bruke blader fra hodekål eller rødkål i denne retten, men da må kålbladene has kjapt i kokende vann slik at de blir myke.

– Framgangsmåten er enkel, understreker matinspiratoren. Kikert-mel blandes med vann og krydder til det ligner en pannekakerøre, Røren smøres på bladene i tre lag. Bladene – enten det er mangold eller fra vanlig hodekål – rulles sammen og dampes i 20 minutter.

Juliane anbefaler å krydre røren med koriander og spisskumen. – I dag skal vi bruke

malt sitrongress, men det går også an å bruke skallet fra økologisk sitron. Det er selvfølgelig mulig å smaksette med andre krydder. Det jeg har beskrevet her, blir en indisk variant. Paprika, løkpulver og hvitløkspulver gir en mer middelhavs-inspirert smak. Jeg er veldig glad i å kombinere spisskummen og koriander med mangold, men det er bare å bruke urter eller andre krydder om en ønsker det. Det viktige er at mangold krever litt sterkt krydder. Kikert-melet får en nøtteaktig smak når det blir stekt.

Så kokes vannet og ruladene legges tett sammen på en damprist. De skal småkoke i 20–25 minutter, og så hvile i 15 minutter.

Deretter kuttes ruladene i en cm tykke rosetter, som panne-stekes i en blanding av smør og olje, litt koriander, sennepsfrø og løkfrø.

– Det blir altså så godt, understreker Juliane med et stort smil. – Jeg kan love en kål eller

20 mattipset
hilde amy teie og juliane andrea josephsen ole bjørn ulsnæs  OPPSKRIFT: Julianes mangoldrosetter

mangold slik du aldri har smakt tidligere. Jeg synes det blir veldig godt med en sataysaus – en peanøttsaus – ved siden av, men det er også godt med pisket urterømme.

GRØNN MAT HELE ÅRET

Juliane bor på Sandøya utenfor Tvedestrand og jobber som konsulent, kreativ konseptutvikler og grønn kokk

– Jeg er opptatt av å vise hvor mye god mat en kan lage med utgangspunkt i grønnsaker. Det er viktig nå som vi opplever en polarisert debatt for eller imot kjøtt. Må det være enten eller?

Jeg tror på balanse, vi trenger litt av alt. Vi bør spise mer grønnsaker og mindre, men bedre kjøtt, norske råvarer hvor vi kjenner bondens ansikt.. Jeg ønsker å tilrettelegge for gode måltidsopplevelser og tenker at vi ikke kan løsrive oss fra naturens kretsløp. I økosystemet inngår jo både planter og dyr. – Grønn matlaging krever at en tenker litt

mer kreativt, og jeg ønsker å tilrettelegge for kunnskapsdeling gjennom gode opplevelser som stimulerer alle sansene – som matkurset og langbordsmåltidet vi arrangerer i dag – Her får åkerferske grønnsaker og andre lokale godsaker spille hovedrollen og bordet er dekket med sesongens blomster.

RØRE:

Visp sammen røreingrediensene til den er klumpfri, tilnærmet tykk pannekakerøre. La den gjerne står på benken 1–2 timer så krydderne får satt seg.

• 3 ½ dl kikert-mel

• 1 dl vann

• 3 ss limesaft

• skall av ½ sitron, el. 1 ts malt sitrongress

• ½ ts sukker

• 2 ss koriander

• ½ ss spisskummen

• 1 tommel friskrevet ingefær

eller 2 ts malt ingefær

• litt kajennepepper

• 2 ts salt

TIL STEKING

• olje

• 1 ts sennepsfrø

• 1 ss sesamfrø

SATAYSAUS

Varm opp hvitløk og chili i olje. Ha i sukker og la det koke inn i 6 minutter. Ha i lime, kokosmelk og soyasaus og la det koke i 5 min.

• 4 ss kokosolje

• 1 fedd hvitløk

• ½ chili

• 1 ss sukker

• 4 ss peanøttsmør

• 1/2 boks kokosmelk

• 3 ss soyasaus

• 1 ss limesaft

21
 JULIANE JOSEPHSEN: har skrevet Julianes kokebok  MATKURS: Århus gård i Skien, et grønt inspirasjonssenter.

NY MEDLEMSFORDEL:

FAGMØBLER

Boligbyggelagene har gleden av å informere om at vi har inngått en nasjonal avtale om medlemsfordeler med Fagmøbler.

Med denne avtalen får medlemmene 5 % bonus på alle kjøp ved handel i utvalgte fysiske varehus, og i tillegg 10 % rabatt på alle varer med ordinær pris.

GODT UTVALG

Fagmøbler tilbyr et fullsortiment av kvalitetsmøbler og interiør for både inne- og utemiljø. Fagmøbler er din landsdekkende møbelkjede med fokus på kvalitet, service og fagkunnskap. Som en stor aktør i møbelbransjen har Fagmøbler en kontinuerlig satsing på utvikling av produktsortimentet, med nye og moderne kvalitetsmøbler tilpasset norske hjem.

Her er møbler i ulik utførelse og størrelse, slik at uansett om du bor stort eller lite så vil du finne møbler som passer deg og ditt behov. Fagmøbler har også mange kollek-

sjoner som passer godt på hytta, i tillegg til et stort utvalg av møbler og interiør som er tenkt for uterommet.

Fagmøbler har konkurransedyktige priser, og med 5 % bonus på toppen på alt, så er dette en meget god medlemsfordel.

VAREHUS

Historien til Fagmøbler går tilbake til 1996, da 14 møbelhandlere gikk sammen for å samarbeide om markedsføring og innkjøp. Siden den gang har Fagmøbler vokst til å bli en av de store møbelkjedene. Fagmøbler er franchiser, og kjeden har 63 varehus over hele landet. Godt over 30 av disse varehusene, er per i dag med i dette samarbeidet, og det kommer stadig flere til. Oversikt på varehus på avtale finner du på fagmobler.no/ medlemsavtale-boligbyggelaget ••

Ny medlemsfordel: 5 % bonus – 10 % rabatt

BONUS

Betal med et betalingskort du har registrert på ‘’Min side’’ i boligbyggelaget sin app for å få bonus. Vis medlemsbevis i kassen for å få rabatt på varer med ordinær pris. Medlemsbeviset finner du i appen til ditt boligbyggelag. Du får bonus på absolutt alt du handler i utvalgte butikker hos Fagmøbler (gjelder ikke nettbutikk). Bonuskronene du sparer kan du overføre til din bankkonto fra ‘’Min side’’ i ditt boligbyggelag sin app.

22
fagmøbler frank gudbrand mo, bbl pivotal

NY MEDLEMSFORDEL

MØBLER I HØY KVALITET – TIL GODE PRISER!

Fagmøbler ønsker alle boligbyggelagsmedlemmer velkommen til en av sine butikker, hvor du vil oppleve høy kvalitet, miljøbevissthet og ekspertise innen møbler. Fagmøbler tar samfunnsansvar og er opptatt av å utvikle en mer miljøvennlig og ansvarlig bransje. Som medlem av Grønt punkt deltar Fagmøbler i retursystemet for emballasje. ••

23

NY MEDLEMSFORDEL:

BESTDRIVE

LANDSDEKKENDE

Boligbyggelagene har inngått en ny nasjonal avtale. Med denne avtalen får medlemmene 5 % bonus på alle kjøp i fysiske varehus, i tillegg til rabatt på dekk, felger, dekkhotell og verkstedtjenester.

paal-andré schwital

Tidligere var kjedens navn Dekkmann, som er et av Norges eldste merkenavn innen dekkfaghandel. Nå er merkevaren fornyet til BestDrive. Med 45 avdelinger fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord ønsker de alle medlemmer velkommen som kunde. Her vil medlemmene foruten tjenester innen dekk, felg og dekkhotell også få utført verkstedtjenester som EU-kontroll, AC–service, oljeservice og reparasjoner med rabatt og 5 % bonus.

PRAKTISK OG ENKELT BILHOLD FOR MEDLEMMENE

Med det nye konseptet BestDrive by Continental, forteller Jan Skjoldby adm. dir i BestDrive Norge, at de vil tilby kundene flere tjenester og servicekonsepter.

– Vi vet at mange synes det er praktisk og tidsbesparende at vi, når kundene ønsker det, tar en rask gjennomgang av bilen og sjekker at alt er som det skal når vi først har den inne på dekkskifte. Dette er enkle tjenester som

har blitt svært populært, forteller Skjoldby. Velkommen som kunde hos BestDrive, avslutter en fornøyd Jan Skjoldby, som er glad for den nye samarbeidsavtalen med Boligbyggelagenes medlemsfordeler.

DINE FASTE BOLIGBYGGELAGS-FORDELER:

• Alltid 5 % bonus i tillegg til faste rabatterte priser

• 500 kroner i rabatt på dekkhotell første sesong for nye kunder og 5 % bonus

• 8 % rabatt og 5 % bonus på dekk fra Continental, Delinte, Pirelli, Goodyear, Gislaved og BestDrive

• 8 % rabatt og 5 % bonus på felger, dekkskifte og dekkhotell

• 2 års skadegaranti på dekk

• 10 % rabatt og 5 % bonus på verkstedtjenester (EU kontroll, AC-service, oljeskift/filter, vindusviskere og øvrige bilreparasjoner)

• Les mer om avtalen på: bestdrive.no/medlemsfordeler/BBL

Ny medlemsfordel: 5 % bonus og rabatt

BONUS

Betal med et betalingskort du har registrert på ‘’Min side’’ i boligbyggelaget sin app for å få bonus. Vis medlemsbevis i kassen for å få rabatt på varer og tjenester med ordinær pris. Medlemsbeviset finner du i appen til ditt boligbyggelag. Du får bonus på all handel og tjenester hos BestDrive (gjelder ikke betaling i nettbutikk). Bonuskronene du sparer kan du overføre til din bankkonto fra ‘’Min side’’ i ditt boligbyggelag sin app.

24
frank gudbrand mo, bbl pivotal
NY MEDLEMSFORDEL

Dugnaden

TIL HYGGE OG NYTTE!

I Talgøenga lag 1 i Kristiansund er det god stemning når det inviteres til dugnad. Minst en gang i året arrangerer styret en stor, organisert dugnad. Det er både effektivt og sosialt.

Even Moen Kirkholt har vært styreleder i Talgøenga lag 1 siden mars i år, og 29-åringen opplever at det er flere fordeler med å gjøre arbeidsoppgaver på dugnad.

– Under årets sommerdugnad møtte ca. 10 av de 24 beboerne opp, og det var vi fornøyd med. Da er vi godt med folk slik at vi får gjort en del, og det var bra stemning. Dugnaden er både en mulighet til å se nye fjes, og til å gjøre praktisk arbeid sammen.

– Jeg tror folk syntes det var kjekt, sier Even og legger til at dugnaden ble avsluttet med servering av pizza og brus på benken.

DEN SOSIALE BITEN ER VIKTIG

– Det er en del eldre her i borettslaget, og for dem er det kanskje ekstra kjekt å samles til en arbeidsøkt på

denne måten. Når man er pensjonist og ikke er i fast jobb, tror jeg den sosiale biten av dugnaden blir ekstra fin, sier Even.

EFFEKTIV JOBBING

Erfaringen fra Talgøenga lag 1 er at man kan få gjort mye arbeid under en dugnad når styret har gjort nødvendige forberedelser på forhånd. Årets sommerdugnad var ikke noe unntak.

– I år prioriterte vi i hovedsak klipping av grøntarealer utenfor borettslaget: kantslått, raking, kosting, trimming av busker og trær og litt luking av blomsterbed. Gjennom sesongen foregår plenklipping i borettslaget på frivillig basis, og det er for det meste vi i styret som tar oss av det, avslutter Even Moen Kirkholt. ••

25
TRANSPORT: Hageavfallet ble samlet opp og kjørt til gjenvinning. YTE, SÅ NYTE: Etter dugnaden ble det pizza og brus.
ingrid kvande privat

jo

FORSKNING OM BRUK AV FELLESAREAL

På Vollebekk i Oslo har Obos etablert sin Living Lab. Her bor det til sammen 51 mennesker som bidrar til forskning på bolig og bokvalitet. Nå har det kommet flere interessante resultater. Beboerne fremhever at å samles rundt felles interesser og møteplasser gir et verdifullt og sterkere fellesskap. De fremhever også at fellesrom med tydelige bruksområder foretrekkes, og at fellesarealer kan erstatte areal og bruksområder i egen boenhet. 93 % oppgir at de er interessert i å dele ting med andre i bygget fremfor å kjøpe det selv.

Beboermassen er variert både på alder og familierelasjoner, men kanskje noe mer åpne for nye ting enn gjennomsnittet, siden de har valgt å bosette seg her. Dette er likevel interessante funn, og viser at den moderne boligeier ønsker noe mer enn det som tilbys i tradisjonelle boligselskaper.

Det er flott med initiativ og etablering av ulike tilbud til beboerne, men hvor langt rekker styrets myndighet til å iverksette denne typen tilbud, som jo også har en kostnadsside? Må jeg akseptere at styret etablerer snekkerbod i kjelleren i borettslaget?

RAMMER FOR STYRETS HANDLINGSROM

Styret er den daglige lederen i boligselskapet og har en rekke oppgaver, hvor vedlikehold og å sikre god økonomi i boligselskapet troner øverst. Å iverksette mindre tiltak, som har relativt lav kostnadsramme vil normalt ligge innenfor styrets fullmakter. Dette kan for eks. være å kjøpe inn blomster og bilder til å pynte i oppgangen, eller male opp inngangspartiene utvendig og kjøpe inn en sittebenk hvor for eks. eldre beboere og andre kan ta en hvil utenfor inngangen. I den andre enden av skalaen finner vi tiltak som endrer bruken av et område i boligselskapet, for eks. å endre fra lekeplass til parkeringsformål, eller å beslutte bygging av et stort oppvarmet utendørs svømmebasseng. Disse tiltakene og andre som rammes av boliglovenes krav til vedtak med 2/3 flertall fra generalforsamling eller årsmøtet, vil styret ikke kunne beslutte alene.

De klare tilfellene er imidlertid ofte ikke et problem, men hva med tilfeller som ligger litt midt imellom?

ET ROM I KJELLEREN SOM TIDLIGERE BLE BRUKT TIL SYKKELBOD kan gjerne gjøres om til bruk til et lignende formål, uten at

generalforsamling eller årsmøte må vedta dette med 2/3 flertall. For eks. kan det benyttes til bod for utemøbler om vinteren, men også en enkel malejobb og etablering av snekkerverksted til fri benyttelse for alle, vil nok også være innenfor styrets fullmakter. Det kan imidlertid skape et større engasjement og bedre bruk av tilbudet, dersom man tar beboerne med på råd om hva denne typen arealer skal brukes til. Borettslagsloven § 8-9, alternativ 1) beskriver endring av bygg og grunn som går utover vanlig forvaltning som situasjoner hvor 2/3 vedtak i generalforsamlingen er nødvendig. Tilsvarende i eierseksjonslovens § 49, 2 ledd alternativ a). Dersom formelt vedtak ikke er nødvendig, kan man likevel invitere til innspill i et beboermøte eller gjennom andre kommunikasjonskanaler i boligselskapet.

ANSETTE EN VERT TIL FELLESAREALET

Hva dersom styret vil ansette en vert til fellesarealet i boligselskapet, som får ansvar for å kalle inn til felles arrangementer og generelt drive service overfor beboerne, fra et felleslokale og treningsrom boligselskapet har? Dette vil intensivere bruken av felles-

26 jusspalten
En
artikkel om felles tiltak og innkjøp iverksatt av styret
«Men, jeg liker
ikke å snekre!»

arealene, men antakelig på en hyggelig måte til det beste for bomiljøet. Bruken av arealene endres ikke. Kostnadene trenger heller ikke være særlig store om man ansetter en person noen timer i uka til dette, men kanskje ligne på en deltids vaktmesterstilling. Styret kan ansette personell eller kjøpe inn tjenester som er nødvendige for å ivareta styrets plikter, som vedlikeholdsplikten. Å ansette en vert som beskrevet her, kan vurderes opp mot bestemmelsen i brl § 8-9, alternativ 6), tiltak som går utover vanlig forvaltning når tiltaket fører med seg økonomisk ansvar eller utlegg på mer enn 5 % av de årlige felleskostnadene. Tilsvarende regler finnes også i eierseksjonsloven. Bestemmelsen er ment å ramme bomiljøtiltak som medfører store kostnader for beboerne, og som kan vurderes å være unødvendige eller utenfor rammen av hva styret skal ta ansvar for. Dersom kostnadene ved verten er lave og opplevd nytte stor for beboerne, vil nok ansettelse av en slik vert kunne være innenfor styrets fullmakt. Det er imidlertid avhengig av en konkret vurdering av forholdet i det aktuelle boligselskapet, hva som er naturlig sett i henhold til beboermassen, bygningsmassens art, utviklingen i samfunnet for øvrig osv.

KABELTV OG INTERNETT er det en etablert praksis for at styret kan beslutte innkjøp av. Fordelene ved å kjøpe inn dette felles er ofte så store at de langt oppveier ulempene. Det må også være slik at den enkelte kun kan forpliktes til en grunnleggende pakke, og at det ikke er noen plikt til å kjøpe tilleggstjenester eller benytte seg av tilbudet i det hele tatt. Man betaler rett og slett for muligheten til å koble seg til kabeltv og internett på fellesskapets anlegg.

SIKRINGSSKAP MED INNHOLD er normalt den enkelte boligeiers ansvar å vedlikeholde og skifte ut. Ved større innkjøp oppnår man imidlertid muligheter for større rabatter. For sikringsskap gjelder også at det vil bidra til bedre brannsikkerhet om alle byttet til nye moderne sikringer.

Styret kan innhente tilbud, og oppfordre alle til å benytte seg av dette frivillig. Den enkelte må da betale direkte for sitt innkjøp. Vi forutsetter at sikringer og sikringsskap ikke har nådd sin levetid, slik at styret ikke kan gi pålegg til boligeier om utskiftning. I disse tilfellene kan ikke styret gripe inn i vedlikeholdsplikten til boligeier og påta seg

dette. Styret kan imidlertid foreslå at man endrer vedtektene i boligselskapet slik at sikringsskapet blir fellesskapets ansvar. At boligselskapet overtar ansvar fra boligeier kan vedtas som vanlige vedtektsendringer med 2/3 flertall. Men man skal tenke seg om før man endrer fordelingen av vedlikeholdsansvaret. Det kan være gode grunner til at de er som de er.

Det er altså noen grenser for hvilke tiltak som kan settes i verk. Det er likevel ingen grunn til ikke å ta initiativ til bedre og mer effektiv bruk av fellesarealer, eller deling av bruk av gjenstander. Dette er smart for bomiløet og smart for klimaet. ••

27 line c.b.
advokat og
advokatkontoret
nbbl
bjerkek
leder av
i
Kilde: «Dette vet vi nå» Obos Living Lab
« Må jeg akseptere at styret etablerer snekkerbod i kjelleren i borettslaget? »

EKSTREMVÆR

Ekstremværet Hans har minnet oss på hvor sårbare vi er når naturkreftene setter inn. Oversvømte kjellere og skader på bolig og løsøre. Nå har det vært stor pågang hos forsikringsselskapene. Materielle skader som følge av naturskader er regulert under lov om erstatning for naturskader (naturskadeerstatningsloven).

Oppdager du skade på bygningen eller innbo er det viktig å få meldt dette til forsikringen så fort som mulig.

VILKÅR FOR Å FÅ DEKKET AV FORSIKRINGEN Erstatning fra statens naturskadeordning etter naturskadeerstatningsloven ytes ikke dersom man kan forsikre seg mot skaden ved alminnelig forsikringsordning. Gjelder skaden noe som ikke kan forsikres gjennom privat forsikring kan det da være aktuelt å søke statens naturskadeordning om erstatning. Merk at avgjørende er om objektet kan forsikres, ikke om det er forsikret.

Oppdager du skade på bygningen eller innbo er det derfor viktig å først få meldt dette til ditt forsikringsselskap så fort som mulig.

HVA MÅ DU GJØRE NÅR UHELLET FØRST ER UTE?

Hendelsen må meldes inn til forsikringen slik at skaden blir registrert.

Videre må skader på bygning og innbo dokumenteres. Bilder av skadene, liste over gjenstander, pris og alder er dokumentasjon som forsikringsselskapene trenger for å kunne vurdere saken. Husk at det er forsikringstaker som må dokumentere kravet.

Hvis vann har kommet inn i boligen og bygningen er skadet er det viktig å sørge for

å begrense skadene. Du har en skadebegrensningsplikt som innebærer at det må utføres rimelige tiltak for å hindre at det blir ytterligere skader. Som regel kompenseres slik egeninnsats med timebetaling avhengig av hvilket forsikringsselskap du har forsikringen i.

Selskapet vil ta kontakt med fagfolk som sendes ut til deg for å fjerne vannet og tørke boligen din, samt gi en skaderapport over skadene på boligen og løsøre.

Når dokumentasjonen er samlet inn vil selskapet foreta en vurdering av saken og vurdere hvorvidt det foreligger dekning eller avslag. Vurderingen fra selskapet skal begrunnes.

Forutsatt at det foreligger dekning skal selskapet enten rette opp skaden eller utbetale et kontantbeløp som tilsvarer skadens verdi minus mva. Selskapet kan selv bestemme hvordan de ønsker å foreta oppgjøret. Utgangspunktet er at reparasjonene eller beløpet skal stille forsikringstaker i samme situasjon som var før skaden inntraff.

Det kan også være andre forhold som dekkes under forsikringen, men dette vil avhenge av selskapets vilkår. Typiske pos-

ter som dekkes er egeninnsats, fradrag for strømforbruk, skaderapport, tapt leieinntekt eller merutgifter hvis boligen er ubeboelig. Hva som anses som ubeboelig vurderes av selskapet.

HVA BETALER DU?

Der skaden anses som en naturskade er det fastsatt en egenandel på kr. 8000,-. Hvis selskapet ikke anser skadene som en naturskade vil egenandelen være det som er avtalt med selskapet.

Husk å lese vilkårene for din forsikring og sjekk med ditt forsikringsselskap, siden både forsikringen, dekningsomfang, egenandel og oppgjørsmetode varierer fra selskap til selskap. Det er også forsikringsselskapene som selv bestemmer hva de ønsker å forsikre.

Skulle man få avslag fra forsikringsselskapet kan saken klages inn til selskapet internt eller til Finansklagenemnda for en ny vurdering av saken.

Ta kontakt med oss i Legalis dersom du har spørsmål om dekning eller oppgjør under forsikringen din, så kan vi hjelpe deg å finne ut av det og tilby videre bistand i din tvistesak. ••

28
 Karl Petter Heie Hansen, Advokatfullmektig I Legalis (Foto: Legalis) karl petter heie hansen, advokatfullmektig i legalis
– Hva må du gjøre, og hva kan du kreve av forsikringsselskapene?

ID-tyveri – slik kan du beskytte deg

Opplysninger på avveie, som fødselsnummer, navn og adresse, kan i kombinasjon med annen informasjon medføre økt risiko for ID-tyveri. Derfor bær du være oppmerksom og ta noen forholdsregler.

150 000 nordmenn har opplevd ID­tyveri de siste årene, dette viser tall fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Identitetstyveri kan være svært fortvilende og vanskelig å rydde opp i. ID­tyveri er når kriminelle får tak i dine personopplysninger, og bruker disse til å begå økonomisk svindel, bedrageri eller annen kriminalitet. De kriminelle bruker dine opplysninger til å for eksempel kjøpe varer og tjenester, eller søke om kredittkort i ditt navn.

HVA BØR DU VÆRE OBS PÅ?

Jo fortere du oppdager at noen forsøker å svindle deg, jo bedre muligheter har du til å begrense skaden. Hvis du opplever noen av disse faresignalene, bør du raskt ta grep:

• Du oppdager ukjente bevegelser på kontoen eller kredittkortet ditt.

• Du mottar regninger for produkter du ikke har kjøpt.

• Du mottar gjenpartsbrev uten å forstå hvorfor.

• Du mottar bekreftelse på kreditt eller endring av kredittramme uten å ha bedt om dette.

• Du får varsel om registrert adresseendringen.

• Du får varsel om at det er opprettet en ny konto i ditt navn, eller at brukerrettighetene på dine kontoer er endret.

JEG TROR NOEN MISBRUKER MIN IDENTITET, HVA GJØR JEG?

Mistenker du at du har blitt utsatt for IDtyveri, må du melde ifra til politiet og banken din med én gang. Videre bør du ta kontakt med bedrifter du har et kundeforhold til og som besitter personopplysninger om deg. Be de være på vakt for falske henvendelser. De kriminelle kan forsøke å endre postadressen din. På den måten kan varer eller kredittkort som er bestilt i ditt navn bli sendt

til en adresse som de kriminelle har tilgang på. Du bør derfor følge nøye med på postgangen din. Har du mistanke om at noen har endret adressen din må du kontakte posten med en gang.

For å hindre at de kriminelle får tatt opp abonnementer og kreditt i ditt navn, kan du be om frivillig sperre av kredittsjekk. De fleste kredittytere krever kredittvurdering før de låner ut penger. Husk at denne sperren påvirker hvis du selv skal tegne nytt mobilabonnement eller søke om lån. Du må da oppheve sperren mens du er i disse prosessene. For å legge inn kredittsperre må du selv kontakte kredittvurderingsselskapene.

FØLGENDE FORETAK HAR KONSESJON TIL Å FORETA KREDITTSJEKK I NORGE:

• Bisnode

• Creditsafe

• Experian

• Tietoevry

even gaarde-landre kommunikasjonsrådgiver, sparebank 1 nordmøre

HVA KAN JEG GJØRE FOR Å FOREBYGGE ID-TYVERI?

Gode sikkerhetsvaner er viktig for å redusere sjansen for ID-tyveri. Her er noen råd til hva du kan gjøre for å forebygge at dine personopplysninger kommer på avveie:

1. Blir du kontaktet av ukjente på telefon, e-post eller over nett, må du aldri oppgi personlig informasjon til vedkommende.

2. Ikke oppgi passord og PIN-koder til noen, uansett hvem som ber om det – enten det er bank, familie, venner eller andre.

3. Ikke bruk samme passord flere steder! Vær nøye med å ha sterke passord som inneholder tall, store og små bokstaver og spesialtegn.

4. Aktiver tofaktorautentisering alle steder dette er mulig.

5. Riv i stykker dokumenter som inneholder personopplysninger før du kaster dem. Dokumenter som inneholder for eksempel PIN-koder bør makuleres eller destrueres.

6. Sett lås på den fysiske postkassen din! Postkassen er ofte det første stedet kriminelle leter for å finne opplysninger om deg.

7. Bruk av brannmurer og antivirusprogrammer for å beskytte datamaskinen din.

8. Sørg for at operativsystem og programvare installert på de mobile enhetene dine (PC, mobil og nettbrett) er oppdatert til enhver tid.

Bomagasinet nr. 3, 2023 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 29

Det handler

om folk

Randi Kvisvik Hansen har jobbet med bank og bolig i hele yrkeslivet. Begge deler er viktig i folks liv, og kontakten med mennesker er det som inspirerer og motiverer Randi. Nylig feiret hun 60, men føler seg fremdeles 30 i hodet.

Randi Kvisvik Hansen er fra Kvisvika. Hun er nest eldst av fire søsken, og vokste opp på gård. Familien drev også butikk i Kvisvika, og Randi var med bak disken omtrent før hun kunne gå.

Nå for tiden er hun ofte tilbake på barndomstraktene.

– Vi kjøpte hytte i Kvisvika etter at vi giftet oss, og er der stort sett hver helg i sommerhalvåret. Der treffer vi familie og koser oss. Hytta er også base for fjellturer, som Fløystadfjellet/Skarven og Hvalfjellet i nærområdet. Det er også fine fjell i Eide, Sunndal etc, og vi er på fjellturer stort sett hver helg.

BARN OG BARNEBARN

Randi er gift, har to sønner på 34 og 31 år, ett barnebarn og enda ett på vei. Sønnene er bosatt på Averøy og i Kristiansund, så hun har familien i nærheten.

– Jeg bruker en del tid på barnebarnet nå.

Det synes jeg er «svært». Lavrans er to år, og han blir gjerne med innover på hytta. Det er kjempekjekt å ha ham for seg selv.

TIL BYEN FOR Å GÅ VIDEREGÅENDE

Randi var 15 år da hun flyttet på hybel i Kristiansund for å begynne på videregående på Sankthanshaugen.

– Da følte jeg meg voksen. Etter det første skoleåret fikk jeg tilbud om sommerjobb i Forretningsbanken , og der var jeg to somre. Da den tredje sommeren kom og jeg var ferdig på Sankthanshaugen, fikk jeg fast jobb i banken. Forretningsbanken ble fusjonert inn i Fokus Bank som senere skiftet navn til Danske Bank, og der var jeg i over 30 år.

KONTAKTEN MED FOLK

– Selv om jeg var 30 år i banken følte jeg ikke at jeg jobbet på samme arbeidsplass. Det var stor utvikling i banknæringa disse årene, og vi fikk stadig kurs og videreutdannelse. Det

var en veldig kjekk tid. Jeg har alltid likt å jobbe med folk, og kontakten med beboere og tillitsvalgte er også det mest interessante med jobben i dag.

EIENDOMSMEGLING OG KBBL

Etter hvert fikk hun lyst til å prøve noe nytt, og i 2013 gikk turen til eiendomsmegling i KBBL. Etter fem år ble eiendomsmeglervirksomheten i KBBL solgt til Eiendomsmegler 1, og i likhet med de fleste andre ble Randi med over dit. Men nå er hun tilbake i boligbyggelaget.

– For ganske nøyaktig tre år siden fikk jeg mulighet til å komme tilbake til KBBL og begynne på forvaltningsavdelinga som kunderådgiver forvaltning og medlem. Jeg trives veldig godt her i KBBL. Jeg har både kjekke arbeidsoppgaver og trivelige kolleger.

OM VENNSKAP OG RELASJONER

For Randi er det viktig å pleie vennskap.

30
ingrid kvande

– Jeg går på klubb hver tredje uke, og det har jeg gjort i flere tiår. Vi er seks damer som arrangerer klubb på rundgang, og da koser vi oss. Det er viktig å ta vare på vennskap selv om man er travel, for plutselig en dag trenger du virkelig vennene dine.

OM Å BLI 60

I sommer jubilerte Randi, og 60­åringen ble feiret både på kontoret og på hytta i Kvisvika.

– Det er rart å tenke på at jeg har blitt 60 år. Det er underlig å se det tallet. Plutselig er man eldst på jobb. Da jeg oppdaget det føltes det litt rart. Men jeg er jo heldig som blir 60 år, selv om jeg fremdeles føler meg 30 inni hodet. Jeg tror man må investere litt i det. Du må ut og røre deg og få impulser hvis du skal beholde lysten på livet. Så jeg sier sjelden nei til å bli med på ting, og har heldigvis energien til det, avslutter Randi smilende. ••

SKULLE BLI DA

Sykepleier. I ungdomsskoleårene endret det seg, og jeg ville heller bli bankdame. Det kunne sikkert like gjerne blitt en annen kontorjobb. Men på skolen ble det plukket ut tre stk. fra klassen som fikk komme til intervju i Forretningsbanken. Jeg var en av de utvalgte, og det endte med både utplassering, sommerjobb og etter hvert mange år som ansatt i banken.

randis favoritter

reisemål: Jeg er glad i å ta meg en tur til varmen hvert år. De siste årene har vi vært i Sør­Spania siden vi har familie som har leilighet der. Storbyferie er også fint.

film/tv: Jeg liker å se dokumentarer, og der er jeg allsidig.

bok: Jeg leser i perioder, og da blir det helst romaner. Serien Syv søstre var den siste.

mat: Jeg er glad i fisk og fiskmat, og liker spesielt godt klippfiskretter.

musikk: Jeg er ganske althørende, men Coldplay er bra!

podcast: Det blir det mer og mer av. Ofte går jeg bare inn på appen og kikker etter noe interessant, eller jeg velger noe jeg har fått tips om. Lindmo synes jeg er artig å høre på.

beste bilen jeg har hatt: Jeg er glad i golfen min, og har hatt en del golfer opp gjennom. Den er liten og snerten.

farge: Jeg er generelt glad i farger, det gjør noe med humøret.

Bomagasinet nr. 3, 2023 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 31
JEG VAR LITA Topptur til Okla fra Storlidalen (Foto: Privat)  På tur til Prestaksla i Eidsvåg. (Foto: Privat) Barnebarnet Lavrans og Randi på stranda i Kvisvika (Foto: Privat)

Ledig for utleie i Ørnvika

De siste månedene har Frei Trygdeboliger vært gjennom en stor oppgradering, og arbeidet vil fortsette fram til neste sommer. Flere av leilighetene er ferdige innvendig. Her har leietakere allerede flyttet inn, mens en fremdeles er ledig.

– Renoveringen begynte i starten av februar, og nå har vi kommet så langt at vi kan vise fram flere ferdig oppussede leiligheter, sier Tina Helen S. Otterlei og Nils Tormod Tyrhaug i KBBL foran stiftelsen med sin fantastiske beliggenhet.

NYE, MODERNE LEILIGHETER

Leilighetene har vært gjennom en totalrenovering, og har blitt NY både visuelt og komfortmessig. Det nye badet har lyse baderomsplater i flismønster og romslig dusjhjørne med glassvegger, og det er inngang til badet både fra soverommet og stua. I leiligheten er det moderne kjøkkeninnredning med integrerte hvitevarer, og det er åpen løsning mellom kjøkken og stue. Det lune og behagelige gulvet bidrar til den gode trivselsfølelsen, og romventilator gir et behagelig inneklima.

UTLEIELEILIGHETER

Utleieleilighetene Frei Trygdeboliger er

organisert som stiftelse, og kommunen tildeler leilighetene etter søknad, til eldre og trygdede i Kristiansund kommune. Stiftelsen ble etablert i 1989, og består av til sammen ti leiligheter. Åtte av leilighetene pusses opp nå, mens to er renovert tidligere. Det elektriske anlegget oppgraderes i alle ti.

HELE BYGGET FÅR ET LØFT

Leilighetene er fordelt på to bygg som

fornyes både innvendig og utvendig: nye tak, moderne vinduer med solrefleksjon mot sør, ny kledning, balkonger og plattinger. Byggeplassleder Per Kristian Dahle hos TrioHus AS forteller at arbeidet går bra.

– Vi er i rute med alt, og det har vært 12 personer i sving her på det meste. Nå er vi i gang med å legge nytt tak på bygg nr. 2, så da rekker vi det i god tid før høststormene, sier Per Kristian. ••

32
 Kjøkken og bad har blitt helt NY!  Nils Tormod Tyrhaug og Tina Helen S. Otterlei fra KBBL forteller at to av de nyoppussede leilighetene i Frei Trygdeboliger nå er klare for nye leietakere. – Det er for øyeblikket en ledig leilighet, så er du på jakt etter en bolig å leie, ta kontakt med oss, sier Tina.
ingrid kvande

Fortrinn

NÅR DU SKAL KJØPE BOLIG

Det er mange gode grunner til å være KBBL-medlem. Fortrinn ved boligkjøp er kanskje den aller viktigste medlemsfordelen. Visste du at den gjelder i 23 boligbyggelag?

Den største og viktigste medlemsfordelen er forkjøpsretten. Med lang ansiennitet går man foran andre i boligkøen, og det kan bety mye når man er ute etter bolig, sier Tina Helen S. Otterlei.

Hun er kunderådgiver forvaltning og medlem i KBBL, og merker at stadig flere melder forkjøpsrett.

– Det meldes forkjøp hver eneste uke, og særlig det siste året har det blitt en markant økning. Det er mange som er interessert i hvordan forkjøpsretten fungerer, og det er flere som har benyttet seg av den, forteller Tina Helen.

JUNIORMEDLEMSKAP

Jo lenger man har vært medlem i KBBL, jo større sjanse har man til å få drømmeboligen, ettersom de med lengst ansiennitet får tilbud først.

– Dersom man har lang ansiennitet (vært medlem i KBBL lenge), har man gode kort på hånden når man er ute etter bolig. Vi vet

at dette er grunnen til at mange velger å gi juniormedlemskap i gave til barn og barnebarn. Da kan de begynne å opparbeide seg verdifull ansiennitet tidlig i livet. Gir du et juniormedlemskap i gave betaler man kun innmeldingsavgiften på 300 kroner, så har juniormedlemmet gratis årskontingent til fylte 18 år, sier Tina Helen.

FORKJØPSRETT ANDRE STEDER I LANDET Som KBBL­medlem kan man også melde forkjøpsrett hos 22 andre boligbyggelag i Norge. Det vil vi at du kan melde forkjøp på ca. 95 000 boliger. Ordningen med felles forkjøpsrett trådte i kraft 1. januar 2003, så ansiennitet eldre enn det gjelder ikke her.

– Gjennom denne ordningen kan KBBLmedlemmer gå foran andre boligkjøpere i køen både i Arendal, Skien, Haugesund, Lillestrøm, Molde og Sunndal, for å nevne noen av boligbyggelagene som samarbeider om felles ansiennitet. Det gjør medlemskapet i KBBL enda mer verdifullt, og passer kanskje godt for studenten som skal være utenbys i flere år? mener Tina Helen. ••

Bomagasinet nr. 3, 2023 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 33
 Tina Helen S. Otterlei fra KBBL
molde midt alta arendal sunndal gjøvik hønefoss notodden kongsberg mosjøen helgeland midt troms nordkapp skien haugesund lillestrøm sarpsborg kongsvinger kristiansund kragerø larvik halden vansjø
ingrid kvande

MEDLEMSFORDEL

SMART Å BRUKE MEDLEMSFORDELENE!

Som medlem i KBBL har du mange medlemsfordeler i form av rabatt og bonus, og noen av disse kan du bruke i butikker og virksomheter over hele landet. Rabatten får du i kassen, mens bonusen kan samle seg opp til et hyggelig beløp.

Som KBBL­medlem får du rabatt og bonus på en god miks av varer og tjenester som du har bruk for i hverdagen. Det kan være varer til hus og hjem, byggevarer, forsikring og ulike opplevelser.

– Medlemsfordelene skal være så attraktive som mulig. Vi gjennomførte nylig en medlemsundersøkelse der vi blant annet spurte om medlemsfordelene. Da kom det ønsker om flere lokale tjenesteleverandører, og dette er noe vi jobber videre med. Nylig inngikk vi avtale med Fagmøbler og Advokathuset, forteller Camilla Larsen Thomassen, kunderådgiver forvaltning og medlemsfordeler i KBBL.

LOKALE OG NASJONALE

I tillegg til lokale finnes det også en del nasjonale medlemsfordeler, der man kan bruke medlemsfordelen over hele landet. Da kan man handle og få rabatt og bonus også når man er på reise. Eksempel på det er Fagmøbler som har butikker over hele landet, Monter og Til Bords som finnes f.

eks på Oppdal og Sunndal. (Se alle medlemsfordelene på side 39).

IF START

Et annet eksempel på en nasjonal avtale er Forsikring for medlemmer med IF, og IF Start, som er innbo­, ulykkes­ og reiseforsikring for de under 26 år. Med IF Start er det første året gratis om man er under 26 år, og da sparer man kr 1548. I det man begynner å betale, får man 2 % bonus, og bonusen kan samle seg opp til et hyggelig beløp.

RABATT OG BONUS

Som tidligere nevnt kan medlemsfordelen være i form av rabatt, bonus eller begge deler. Rabatten får du i det du handler, mens bonusen samler seg opp.

– Det er enkelt å administrere bonus. Når du registrerer betalingskortet på Min side blir bonusen lagt til automatisk når du handler hos våre samarbeidspartnere. Det er mulig å registrere både ett og flere bankkort. Bonus som er

opptjent kan du ta ut i penger, og overføre rett til kontoen din. Kanskje bruker du den oppsparte bonusen til noe du ønsker deg?, avslutter Camilla. ••

34
Camilla Larsen Thomassen ingrid kvande

MEDLEMSFORDEL

Fagmøbler har 65 butikker på landsbasis, og 32 er med i samarbeidet som gir rabatt og bonus til deg som medlem i KBBL. Fagmøbler i Kristiansund er en av disse, og det betyr at KBBL-medlemmene har en ny samarbeidspartner rett i nærheten!

FAGMØBLER

Hos Fagmøbler på Løkkemyra ønsker Rolf Bjerkan og Reidar Lindskog velkommen. De trivelige lokalene er fylt med senger, sofaer, stoler, spisestuer og skap, i tillegg til et godt utvalg av gaveartikler, tepper puter og annet som tilfører interiøret noe ekstra.

FAGFOLK

Både Rolf og Reidar har lang fartstid i bransjen, både fra møbelkjeder og møbelprodusenter. Daglig leder Rolf Bjerkan er i tillegg utdannet interiørkonsulent, så her er kundene i de beste hender.

– Vi står på for å gi kunden gode råd, slik at de tar møbelvalg som de blir fornøyd med, sier Rolf.

TRENDENE NÅ

Møbeltrendene varierer noe med tidene, og Rolf forteller at det er noe som er mer populært akkurat nå.

– Runde spisebord er i vinden, det selger vi mye av. Når det gjelder farger er grått alltid aktuelt, og det kommer mye beigetoner og lyse farger. Når det gjelder selve treverket

er det populært med mørke tresorter som «smoked oak», samt de lyse nordiske tresortene.

VIL SITTE GODT

Folk er også opptatt av å sitte godt når de slapper av hjemme.

– Vi selger mye reclinere, altså hvilestoler med fotskammel. Det henger nok også sammen med at folk nedskalerer boligen og har mindre plass å boltre seg på. De vil sitte godt, samtidig som de ikke vil overmøblere.

DIGITALE VERKTØY

I tillegg til høy kompetanse i butikken, har Fagmøbler også avanserte dataprogram som er et tilleggsverktøy for de som har behov for å sitte hjemme i ro og mak og tenke ut møbleringen.

– Med vår 3D­bygger kan bygge din egen modulsofa. Du kan velge mellom ulike sofamodeller, og bestemmer deretter lengde, bredde, høyde, armlener, tekstil og type

Ny medlemsfordel: 5 % bonus på alt du handler. 10 % rabatt på alle varer med ordinære priser.

bein. Du ser hvordan sofaen endrer seg når du gjør de ulike valgene, og hva prisen blir. Vi kan også bruke programmet sammen med kunden her i butikken, sier Reidar.

MEDLEMSFORDEL

Fagmøbler har ambisjon om å selge møbler i høy kvalitet til gode priser, og som KBBLmedlem får du ekstra gode betingelser i form av rabatt og bonus. Du kan også melde deg inn i Fagmøblers kundeklubb for gode avtaler. KBBL håper medlemmene setter pris på den nye medlemsavtalen og tar turen til Fagmøbler på Løkkemyra! ••

Bomagasinet nr. 3, 2023 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 35
 Reidar Lindskog og modulbygger  Reidar Lindskog
NY MEDLEMSFORDEL:
ingrid kvande

ADVOKATHUSET KRISTIANSUND

FOLK VENTER FOR LENGE

Advokatene Åke Sjøberg, Kenneth Leren og Erik Rolfsen utgjør Advokathuset Kristiansund, og de yter bistand til privatpersoner, næringsliv og det offentlige innen de fleste rettsområder. Som KBBL-medlem får du nå rabatt på deres tjenester!

MEDLEMSFORDEL

Advokatene har kontor i Langveien 51, og ønsker både borettslagene og medlemmene velkommen. De har alle lange yrkeskarrierer som advokat, og ser at folk kunne vært spart for mange påkjenninger dersom de oppsøkte advokat tidligere enn de gjør.

– Vi opplever stadig at klientene burde oppsøkt juridisk bistand på et langt tidligere tidspunkt. Normalt kommer man når tvisten har sementert seg. Når saken kommer på mitt bord, kommer etterpåklokskapen, og man ser at man kunne unngått tvisten dersom man hadde kommet tidligere.

FØRE VAR

– Et godt råd til mange er derfor «føre var». Da har du mulighet til å begrense både konflikten og kostnaden. Hvis saken er betent og man havner i retten, blir kostnaden høyere. Så har vi også den psykiske belastningen.

Det er bedre å avklare raskt og gå videre, mener Åke Sjøberg.

ALLSIDIG

Han forteller at han og kollegene håndterer de fleste rettsområder.

– Vi har bistått KBBL i mange saker, først og fremst forretningssaker. Vi har også bistått personer som har bodd i borettslag, og der kan alt mulig av saker dukke opp. Andre ganger er det styrene som tar kontakt. Det kan handle om tvangssalg på en andel, og klassiske kjøp/salg­problemstillinger.

FREMTIDSFULLMAKT I TIDEN

Den siste tiden har Fremtidsfullmakt, som er et alternativ til offentlig verge, blitt en aktuell sak for mange.

– Der har vi hatt mange henvendelser. Da er det oftest eldre personer som ønsker å ivareta

og ha kontroll over sin skjebne, slik at ikke alt blir overlatt til det offentlige hvis man mister evnen til å ta avgjørelser selv, forteller advokatene i Advokathuset Kristiansund.

Les mer om tjenestene og se kontaktinformasjon på advokathuset­kristiansund.no. ••

Ny medlemsfordel:

• 20 % rabatt på timepris på alle våre tjenester, samt gratis første "konsultasjonstime" til KBBL sine medlemmer og borettslag.

• Garantert responstid på 48 timer.

• Fast kontaktperson hos Advokathuset Kristiansund.

36
NY MEDLEMSFORDEL:
ingrid kvande
Bomagasinet nr. 3, 2023 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 37 KONTAKT OSS PÅ Tlf: 71 20 12 00 annonse@tibe.no NESTE UTGAVE: NOVEMBER 2023 ANNONSÉR I BOMAGASINET OG TREFF MEDLEMMENE I DITT BOLIGBYGGELAG

NÅR DU SKAL SITTE GODT

Du finner oss hos Fagmøbler! Husk medlemsfordelen. sitwell.no ORION

Design: Geir Hoff

38 ORION 3-seter med bein i svart beis og en ORION stol med svingbein i matt svart stål, tekstil Eros
PRODUSERT AV FAGFOLK PÅ SUNNMØRE
Saffron.

Medlemsfordeler i KBBL 2023

Som medlem får du tilgang til en rekke gode medlemsfordeler. Det skal lønne seg å være medlem i KBBL! Medlemskortet må være aktivert for å få bonus og rabatt. Her er en oversikt over medlemsfordelene, disse finner du også på kbbl.fordelerformedlemmer.no

SPAREBANK 1 NORDMØRE

Gunstig bilfinansiering og 0,10 prosentpoeng lavere rente enn bankens beste/laveste rente i prislisten på boliglån. Søk elektronisk via www.kbbl.no/fordel

MAXBO KRISTIANSUND

Inntil 25 % rabatt på veiledende leverandørpriser. Ved kampanjer gis KBBLs medlemmer alltid beste pris. Borettslag tilbys proffkunderabatt.

ACTIC

15 % rabatt på medlemskap. Medlemsprisen gjelder kun på standardpriser. Fri tilgang til Atlanterhavbadets fasiliteter er inkludert i medlemskapet.

WEST ELEKTRO

10 % rabatt på elektromontør + svakstrøm

15 % rabatt på belysning

20 % rabatt på standardmateriell

3% bonus*

PET XL

5 % bonus på all handel i fysisk varehus

DEKKTEAM

Dekkhotell 10 % rabatt

Bilpleie/Tectylbehandling: 10 % rabatt

Min. 47 % rabatt på egne merker med lagerførte dekk og felger.

FORSIKRING FOR MEDLEMMER

Medlemspriser

2 % bonus på nett

FLÜGGER FARVE

5 % bonus –gjelder hele kjøpet, også tilbudsvarer. Gjelder ikke kjøp på nett. Kan ikke kombineres med andre kundeprogrammer.

20 % rabatt –gjelder alle Flügger- og Fiona-produkter ved fremvisning av medlemskort.

EIENDOMSMEGLER 1

Beboerfordel: Vi dekker 2 måneders felleskostnader etter gjennomført salgsoppdrag. Gjelder for boliger forvaltet av KBBL, og begrenset til kr 4000 pr. mnd.

NEAS

Gode rabatter på tv, bredbånd og strøm for både borettslag og enkeltmedlemmer.

ADVOKATHUSET KRISTIANSUND

20 % rabatt til medlemmer 20 % rabatt til borettslag Gratis første konsultasjonstime

NEXTORY

5 % bonus og seks uker gratis

MONTÉR RØSAND

5 % bonus*

BADEMILJØ ØIVIND LYSTAD

Inntil 7 % rabatt på timesats dagtid

Inntil 15 % rabatt på synlige produkter, baderom og sanitærutstyr.

20 % rabatt på rør og deler 3 % bonus*

HOTELL FOR MEDLEMMER

Medlemspriser 2 % bonus

WRIGHT TRAFIKKSKOLE

5 % bonus

FAGFLIS KRISTIANSUND

Alle varer 20 % rabatt (eks. Makita verktøy og Norske Steinmiljø)

MALIA

Opptil 25% rabatt på alle varer, for eksempel maling, tapet, gulv og annet nødvendig oppussingsutstyr.

ODIN

20% rabatt på leie av alle våre maskiner og personløftere, inkl. alt annet småutstyr i vår utleiepark.

JON SÆTER AS

10 % rabatt på bygningsventiler, sentralstøvsugere, takstiger, snøfangere, pipeplattformer, ventilasjon, takrenner og nedløp.

20 % rabatt på beslag og takhatter

ATLANTERHAVSBADET

15 % rabatt på badebutikken Klor

15 % rabatt på enkeltbilletter

15 % på bursdagspakken

THON HOTELS

12 % rabatt

FRETEX

10 % bonus – Norges største gjenbrukskjede

SMIA

10 % rabatt på lunsj

SIGDAL KJØKKEN

2 % bonus og 20 % rabatt (eks. handelsvarer, hvitevarer etc.)

FAGMØBLER

5 % bonus på alt du handler.

10 % rabatt på alle varer med ordinære priser.

Bomagasinet nr. 3, 2023 medlemsblad for kristiansund boligbyggelag 39
Alle rabatter gjelder på ordinære priser. * Bonus gjelder alle produkter/tjenester som leverandøren tilbyr, også kampanjer og produkter/tjenester som allerede er rabattert.
MALING –  GULV – VEGG Hos oss får du alt du trenger av gjelder ikke kampanjer eller tilbudsvarer Med KBBLs medlemskort får du inntil MEDLEMSKORT Jan Johansen Medlemsnr: 185024 Kortnr: 505 600 370 Gyldig til: 03/22 w w w. malia k ristia nsund . no Følg oss på Facebook – din lokale fargehandel og malingsekspert NB! Vi har fly et til Wilhelm Dalls vei 42 Tlf Å p ning s tide r: – det lønner seg!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.