HSElife UPDATE #30 NL versie

Page 1

HSElife

EDITIE NEDERLAND

update

GEZONDHEID, VEILIGHEID EN MILIEU NIEUWSBRIEF voor het creëren van een gezonde en veilige werkplek

THEMA: GEVAARLIJKE STOFFEN

NIEUWSBRIEF #30

In deze editie:

• De sluipmoordenaars

• Voor hen is het misschien te laat, maar...

• Wat zijn Gevaarlijke Stoffen?

• Simpele oplossingen

• Deze HSE ITEMS zijn verbonden met dit thema!

• 5 stappen voor een succesvolle THEMAimplementatie

HET IS MISSCHIEN TE LAAT

Gevaarlijke stoffen zijn echte sluipmoordenaars. Blootstelling daaraan kan leiden tot ernstige ziekten en in sommige gevallen tot dodelijke ongevallen, zelfs zonder dat je het merkt. Wat kunnen jij en je bedrijf doen om je meest waardevolle bezit te beschermen... de mensen?

• Voordelen voor jou en jouw bedrijf

• Jouw HSEQ 'INCENTIVE MODEL' en lidmaatschap beschikbaar vanaf €15 per maand!

Lees hoe je blootstelling aan gevaarlijke stoffen kunt voorkomen >

THEMA: Gevaarlijke Stoffen

De sluipmoordenaars

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen is schadelijk voor de gezondheid van werknemers en kan leiden tot ernstige beroepsziekten.

Jaarlijks overlijden ongeveer 4.100 mensen aan een ziekte die verband houdt met het werk dat zij doen of in het verleden hebben gedaan, schrijft de Inspectie SZW in een rapport. Bijna 3.000 van die sterfgevallen zijn te wijten aan het werken met gevaarlijke stoffen.

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben op het werk te maken met gevaarlijke stoffen. Vaak gaat het om gevaarlijke stoffen zoals kwartsstof en isocyanaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelfabrieken, dieselrook in garages en lasrook in metaalbedrijven, maar ook meelstof in bakkerijen.

Aandoeningen

De ziekten die mensen van de stoffen kunnen krijgen zijn astma, COPD, infecties, longfibrose of kanker. Het kan jaren duren voordat ziekteverschijnselen optreden.

Gepensioneerden vormen 80 procent van alle mensen die overlijden door het werken met gevaarlijke stoffen. ''Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars'', zei Tamara Van Ark (voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Volgens haar is het een probleem dat te voorkomen is ''We moeten dus aan de slag."

Longarts Dr. Jos Rooijackers zegt dat gevaarlijke stoffen vrijwel onzichtbaar zijn. ''Ik trek vaak de vergelijking tussen je longen en een stofzuiger. Ze nemen allebei stoffen op, maar er is één cruciaal verschil: een stofzuigerzak kun je vervangen."

Internationaal initiatief

voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

longarts, Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL), Utrecht

Van 2018 tot en met 2019 heeft het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk (EU-OSHA) een campagne Gezonde werkplekken, omgaan met gevaarlijke stoffen uitgerold, gericht op bewustwording van gevaarlijke stoffen op de werkplek en de risico's daarvan, en op het creëren van een preventiecultuur door het verspreiden van campagnemateriaal en het uitvoeren van promotie- en betrokkenheidsactiviteiten. Het HSElife NL en HSEQ Direct thema Gevaarlijke Stoffen is volledig afgestemd op dit initiatief en is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse Focal point van EU-OSHA.

2
Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars. Het is een probleem dat te voorkomen is, dus we moeten aan de slag.
Gevaarlijke stoffen zijn vrijwel onzichtbaar.
Tamara Van Ark Dr. Jos Rooijackers
NIEUWSBRIEF #30 HSElife EDITIE NEDERLAND

THEMA: Gevaarlijke Stoffen

Voor hen is het misschien te laat, maar voor de anderen...

Het voorkomen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen kan talloze levens redden. Veel werknemers die zijn blootgesteld zijn ziek geworden of gestorven door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Kan dit voorkomen worden? Wij denken dat het kan en moet!

Als de geschiedenis ons iets kan leren, dan is het wel dat "voorkomen altijd beter is dan genezen". Niets is meer waar als het gaat om gevaarlijke stoffen op de werkplek. Sterker nog, er is geen alternatief voor preventie aangezien er voor sommige ziekten en aandoeningen nog geen genezing bestaat!

Naast het redden van levens en het besparen van miljoenen, is het voorkomen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen ook een morele plicht - van werkgevers, teamleiders en supervisors, maar ook van de werknemers zelf. Door een gezond veiligheids- en risicobewustzijn kunnen onze eerstelijnswerkers hun werk STOPPEN als zij worden geconfronteerd met onduidelijke situaties waarin risico's niet voor de hand liggen en niet goed kunnen worden beheerst.

Een van de gevallen die de gevolgen laat zien van het ontbreken van een goede preventiestrategie is onlangs in de media gepubliceerd. Het gaat over werkplekken waar Chroom-VI is gebruikt.

Preventie en de juiste veiligheidscultuur

Zoals gezegd, preventie redt levens (en ook geld). Om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen is goede communicatie en informatieverstrekking aan de werknemers nodig. In dit geval kunnen een set informatieboekjes, materiaal voor toolbox vergaderingen en een korte trainingsmodule de gezondheid van honderden werknemers sparen.

Moet jouw bedrijf alles wat je op je werkplek tegenkomt bedenken, produceren en publiceren?

Nee, dat is niet nodig! Waarom begin je niet met de in HSElife NL en HSEQ Direct platformen ter beschikking staande 37+ onderwerpen over veiligheid, gezondheid en milieu die jouw eerstelijnswerkers direct kunnen gebruiken!

Klik op de afbeelding hierboven om een korte video te bekijken.

Binnen enkele minuten zijn ze voorbereid om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen... dag in, dag uit!

Het is niet altijd gemakkelijk om te praten over wat er fout ging, maar we leren er wel van. "Leren van Incidenten" is een van de methoden om te bespreken en zoals de titel al zegt, ervan te leren. Zo voorkom je herhaling! Herhaling is dus ook de kracht van de boodschap en daarom blijf je werken aan preventie, want dat is altijd beter dan genezen! Lees verder voor meer informatie >

3
©2023 RTL Nederland - All rights reserved
NIEUWSBRIEF #30 HSElife EDITIE NEDERLAND

THEMA: Gevaarlijke Stoffen

Wat zijn Gevaarlijke Stoffen?

Elke vloeistof, gas of vaste stof die een risico vormt voor de gezondheid of de veiligheid van de werknemers, is te vinden op bijna alle werkplekken.

Omgaan met gevaarlijke stoffen op de werkplek zou een topprioriteit moeten zijn voor elk bedrijf met een risicovolle werkomgeving. Daarom introduceren wij dit THEMA en bieden wij enkele tools om dit doel te bereiken.

Simpele oplossingen

HSElife NL is een online all-in-one Health, Safety, Environment en Quality MANAGEMENT SYSTEEM dat interactief leren, certificeren, communiceren en registreren omvat –BELANGRIJK EN INZETBAAR VOOR ELKE RISICOVOLLE WERKOMGEVING... IN ELKE BRANCHE... OVERAL!

Kennis is een proces van opeenstapeling van feiten; wijsheid ligt in de vereenvoudiging ervan. Martin H. Fischer (beroemd arts en auteur) sloeg hiermee de spijker op de kop - het is ook een filosofie die de essentie van het HSElife NL Management System beschrijft. In een steeds veranderend inudstrieel landschap zijn we geneigd kennis te vergaren op een schaal die nooit eerder is vertoond. Het is de manier waarop we de inhoud en functionaliteit aan de gebruiker aanbieden die ons van anderen onderscheidt.

SAFE, SUPPORTING en READY-TO-USE zijn slechts enkele woorden die in gedachten komen als we het hebben over het HSEQ-platform dat het resultaat is van meer dan 25 jaar nauwe samenwerking met eerstelijnswerkers en hun bedrijven in het algemeen. Wat betekent dat voor jou en jouw bedrijf?

Dit betekent dat je dit geavanceerde systeem binnen enkele minuten moeiteloos kan invoeren en kan beginnen met het voorkomen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Laat ons een paar van de vele TOOLS & SERVICES van HSElife NL voorstellen die je daarbij zullen helpen.

4
NIEUWSBRIEF #30 HSElife EDITIE NEDERLAND

THEMA: Gevaarlijke Stoffen

Deze HSE ITEMS zijn verbonden met dit thema!

Asbest / Keramische materiaal, Aardgascondensaat, Benzeen, Caustic soda / Loog, Chroom-VI, H2S, Kwik en Methanol zijn slechts enkele van de meer dan 37 HSE items die je direct een duwtje in de rug geven bij het voorkomen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek.

Robert's suggestie

Bedrijven in staat te stellen om zich op een specifiek HSE-onderwerp te richten.

Dagelijks, voor informatie, presentaties en toolbox-meetings. Verhoogde kennis, bewustzijn en alertheid tijdens het werk.

"Door deze HSE-informatie te gebruiken, weet mijn team altijd hoe om te gaan met gevaarlijke stoffen" - Robert

HSE items, virtuele trainingsmodules, out-of-the-box bewustmakingscampagnes en nog veel meer > hselifenl.com

Bekijk de onderdelen van de tools en services van HSElife NL, kort samengevat in DOEL, GEBRUIK en RESULTAAT in de brochure KORT & HELDER >

Wil je de voordelen van ons HSEQ ‘INCENTIVE MODEL’ voor jou en jouw organisatie weten of heb je vragen?

Plan hier een persoonlijke gesprek van max. 30 minuten in.

5 NIEUWSBRIEF #30 HSElife EDITIE NEDERLAND
DOEL GEBRUIK RESULTAAT
KWIK januari 2022 HSE richtlijnen HEALTH SAFETY ENVIRONMENT WERKVLOER EDITIE METHANOL januari 2022 HSE richtlijnen HEALTH SAFETY ENVIRONMENT WERKVLOER EDITIE CHROOM-VI januari 2022 HSE richtlijnen HEALTH SAFETY ENVIRONMENT WERKVLOER EDITIE H2S ZWAVELWATERSTOF januari 2022 HEALTH SAFETY ENVIRONMENT CAUSTIC SODA/LOOG januari 2022 HEALTH SAFETY ENVIRONMENT WERKVLOER EDITIE BENZEEN januari 2022 HEALTH SAFETY ENVIRONMENT AARDGASCONDENSAAT januari 2022 HSE richtlijnen HEALTH SAFETY ENVIRONMENT WERKVLOER EDITIE
ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL januari 2022 HSE guidelines HEALTH SAFETY ENVIRONMENT WERKVLOER EDITIE
Management systeem voor een veilige en gezonde werkomgeving KORT & HELDER in beeld DOEL, GEBRUIK EN RESULTAAT Deze brochure geeft een overzicht van de Tools & Services van HSElife NL. Per onderdeel belichten wij de functionaliteiten plus wat het gebruik van dat onderdeel voor een organisatie kan betekenen. E.e.a. samengevat in DOEL, GEBRUIK en RESULTAAT! Management System Energy industry standards for professionals on the shop floor Het nationale platform HSElife NL is onderdeel van DE NATIONALE EDITIE - NEDERLAND
Samen met de Operators en 480 Contractor organisaties hebben we gewerkt aan het nieuwe HSEQ 'INCENTIVE MODEL'.

INFORMEER OBSERVEER BESPREEK & BEPERK EVALUEER & COMMUNICEER IMPLEMENTEER

INFORMEER - Beschikbare onderwerpen en tools zijn:

1 1 Wegwijzer B

DOEL: Om bedrijven in staat te stellen zich te focussen op een specifiek HSE-onderwerp. Het gebruik is dagelijks, voor informatie, training, presentaties en toolboxmeetings met als resultaat meer kennis, bewustzijn en alertheid tijdens het werk. Al deze onderwerpen staan op de site op de HSE ITEMS pagina >.

OBSERVEER - Action Focus tools:

2 3 4 5 INFORMEER

DOEL: Het bewustzijn van specifieke thema’s of activiteiten te vergroten.

Ga naar de ACTION FOCUS pagina >

BESPREEK & BEPERK - Ondersteunende tools:

OPS

AARDGASCONDENSAAT inform > motivate > activate > improve

GOAL: Informeer jouw team rechtstreeks, doe verzoeken, focus op een onderwerp en test kennis.

Ga naar de pagina COMMUNICATIE TOOLS >

IMPLEMENTEER - Registratie (HSElife LARS):

DOEL: Directe training en registratie bieden met bedrijfsbrede tracking van trainingsresultaten.

Ga naar HSElife LARS >

2 3 4 5 Activiteitenformulie

EVALUEER & COMMUNICEER - HSElife UPDATE Nieuwsbrief:

DOEL: Het verlies van trainingskennis beperken.

DOEL: Voor alle negen thema's is een HSElife UPDATE nieuwsbrief geproduceerd met duidelijke uitleg van de bijbehorende onderwerpen, tools en adviezen voor de implementatie en communicatie naar en met de werkvloer.

Ga naar de pagina COMMUNICATIE TOOLS >

NIEUWSBRIEF #30 HSElife
2 EDITIE NEDERLAND
KWIK HEALTH SAFETY ENVIRONMENT WERKVLOER EDITIE METHANOL HEALTH SAFETY ENVIRONMENT CHROOM-VI HEALTH SAFETY ENVIRONMENT H2S ZWAVELWATERSTOF HEALTH SAFETY ENVIRONMENT CAUSTIC SODA/LOOG HEALTH SAFETY ENVIRONMENT WERKVLOER EDITIE BENZEEN HEALTH SAFETY ENVIRONMENT WERKVLOER EDITIE AARDGASCONDENSAAT januari 2022 HSE richtlijnen HEALTH SAFETY ENVIRONMENT ASBEST / KERAMISCH MATERIAAL januari 2022 HSE guidelines HEALTH SAFETY ENVIRONMENT
5 stappen voor een succesvolle THEMA-implementatie voor een succesvolle HSE item Action Focus met het gebruik en de uitvoering

THEMA: Gevaarlijke Stoffen

Voordelen voor jou en jouw bedrijf

Het HSElife NL platform bevordert de samenwerking tussen werkvloer, management en bedrijf, met als doel dezelfde duidelijke taal te spreken en incidenten en/of ongevallen te voorkomen. Met andere woorden, voor alle werknemers die tijdens hun dagelijkse werkzaamheden te maken krijgen met gevaren en risico's.

Belangrijke voordelen van het gebruik van HSElife NL zijn verbetering van de veiligheidsprestaties van je bedrijf, bevordering van een sterke veiligheidscultuur en aanzienlijke verlaging van je HSEQ-uitgaven* - met als resultaat minder incidenten!

Om gemakkelijker te navigeren door een schat aan TOOLS & DIENSTEN die onze leden kunnen gebruiken, hebben we ze onderverdeeld in verschillende THEMA'S, die je direct kan gebruiken en implementeren in jouw bedrijf, wanneer en hoe het past in jouw dagelijkse routine. Hier zijn de huidige thema's die beschikbaar zijn:

CYBERVEILIGHEID

GEVAARLIJKE STOFFEN

VOORKOMEN VAN LETSEL

GEZONDHEIDSBESCHERMING

WERKAFSPRAKEN

VEILIGHEIDSBEWUSTZIJN

WERKVOORBEREIDING

MILIEUBESCHERMING

COMMUNICATIE

ONDERHOUDEN VAN KENNIS

OPSlife Messenger 2.0, XLR Academy + 7 tips gratis poster

Asbest, Kwik, Chroom-VI, Methanol, Caustic soda / Loog, Stof, rook en damp van zware metalen, H2S, Aardgascondensaat,...

ATEX, Flensverbindingen, Besloten ruimtes, Voorkomen van handletsel, Persoonlijke beschermingsmiddelen, Werken op hoogte,...

PBM, Stof, rook en damp, NORM/LSA, H2S, Stikstof, Benzeen,... Werkvergunningen, LMRA, TRA, Melden van incidenten, Elektrische gevaren,... Lithium-ion batterijen, Veiligheids- en gezondheidssignalering, ATEX, Hoge druk,... Inductie training On-Offshore, PtW, TRA, LMRA,... Lekkages, NORM/LSA, Caustic Soda / Loog, Stikstof, Kwik,... OPSlife Messenger 2.0, HSElife UPDATE nieuwsbrief, Social Media,... XLR Academy

Laten we samen een veiligere en gezondere werkplek creëren!

Wil je weten wat de voordelen zijn van het gebruik van beide Managementsystemen voor jou en je organisatie of heb je vragen?

Plan hier een persoonlijke gesprek van max. 30 minuten in.

Je kan beide platformen ook direct gebruiken! Ga naar hseqdirect.com en meld je aan!

De kosten voor het gebruik van HSEQ Direct en HSElife NL, inclusief OPSlife Messenger en XLR Academy: we starten bij € 15,- per maand (ex. BTW, jaarlijks vooraf gefactureerd). Dit voorbeeld omvat 1 organisatie en max. 10 gebruikers van het platform (meer deelnemers toegang geven is altijd mogelijk).

Sluit je aan bij de meer dan 480 organisaties die al lid zijn van onze platformen!

EDITIE NEDERLAND
NIEUWSBRIEF #30 HSElife 7
vanaf €permaand 15,-

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.