Page 1

TEORIA CULORILOR

SCURT GHID DE PRODUCȚIE ȘI PRINT


Acest ghid este un prim pas pentru a intelege relatia dintre culori si mediile prin care sunt transmise ochiului uman. De aici pot invata despre: Culori primare Amestecul culorilor Roata culorilor DPI CMYK RGB CMYK vs. RGB Raster vs Vector Plain Black vs Rich Black Tips&Tricks

Acest ghid este elaborat de


R RED BLUE YELLOW

CULORI PRIMARE (culori ce nu pot fi obținute din combinarea altor culori)

B Y

V

O

G

GREEN ORANGE VIOLET CULORI SECUNDARE

combinând o culoare primară cu una secundară

RV

RO

BV BG

combinând câte două culori primare

YO YG

CULORI TERTIARE

(nu au nume specifice, sunt o combinație între numele celor două culori care le formează)


ROATA CULORILOR


CULORI CALDE

Roșu și verde pot avea tonuri calde sau reci.

CULORI RECI

D PI

ots er nch

unitate de masură care reprezintă câti pixeli sunt printați pe un inch.

72 dpi - imaginile web (nepotrivite pentru printuri profesionale). 300 dpi - rezoluția necesară pentru un print de calitate. Condiția esențială pentru alegerea numarului DPI este distanța de la care vezi obiectul printat. între 20 și 100 dpi >3m între 200 și 300 dpi >70cm... <3m cel puțin 300 dpi <70cm Atentie! dot/inch nu este acelasi lucru cu dot/cm.


HUE - tentă, culoare

SATURATION - cât de intensă e culoarea

LIGHTNESS - cât de închisă sau deschisă e culorea

Manevrând aceste trei setări se poate obține orice culoare.

MONOCHROMATIC

ANALOGOUS

Aceași culoare cu intensitate diferită prin adaugarea de alb sau negru

Culori alaturate pe roata culorilor

COMPLEMENTARY

Culori opus așezate pe roata culorii


RedGreenBlue

CyanMagentaYellowKey(black)

Ambele sisteme au la bază 3 culori primare, din amestecul cărora, în diferite cantităţi, rezultă toate celelalte culori. RGB are la bază culorile roşu, verde şi albastru. CMYK are la bază culorile cyan, magenta şi galben. Din amestecul culorilor primare două câte două din fiecare sistem se obţin, pe rând, culorile primare din celălalt sistem.

Red + Green = Yellow Red + Blue = Magenta Green + Blue = Cyan

Cyan + Magenta = Blue Cyan + Yellow = Green Magenta + Yellow = Red

În modelul RGB din amestecul celor trei culori primare se obţine alb, pe când în modelul CMYK din amestecul celor trei culori culori primare se obţine negru. De aceea spunem că RGB este un model aditiv, iar CMYK este un model sustractiv (sau substractiv), albul reprezintă prezenţa totală a culorii, negrul absenţa totală a culorii. Pentru a înţelege mai bine acest aspect, să ne gândim la următorul lucru: modelul RGB este folosit în reprezentarea imaginilor de către diverse dispozitive electronice: monitoare, televizoare, proiectoare etc. Monitorul, televizorul sau ecranul telefonului nostru, atunci când sunt închise, sunt negre. Pentru a obţine culorile, trebuie adăugată lumină. Adăugând cele trei culori primare (la saturaţia/intensitatea lor maximă), obţinem alb.


RGB vs. CMYK Principalul rol al paletei de culori RGB este reprezentarea imaginilor in formatele electronice, pe ecranele monitoarelor și al televizoarelor.

Modelul CMYK este folosit în reprezentările tipografice. Aproape toate culorile din spectrul vizibil pot fi reproduse cu ajutorul acestor patru culori.

Diferența între cele doua modele de culoare: una este substractiva (CMYK) iar cealalta aditiva (RGB). RGB redă o imagine emisă de lumină, iar CMYK o imagine emisa prin reflexie. Este imposibilă reproducerea unei imagini de pe monitor (RGB) în mod identic pe hartie (CMYK). Culorile în RGB sunt exprimate cu valori între 0 si 255 iar în CMYK în procente. De exemplu: culoarea roșu Coca-Cola - CMYK C:0 M:100 Y:85 K:0, iar în RGB R:255 G:0 B:0

În mod tradiţional, hârtia pe care se tipăreşte este albă. De aceea în modelul CMYK, pornind de la acest alb al hârtiei, fiecare nuanţă sustrage sau blochează o anumită parte a spectrului luminii. Combinând cele trei culori primare, se obţine o blocare totală a spectrului luminii, deci negrul.


Plain Black vs. Rich Black

PLAIN BLACK

RICH BLACK

GRESIT Toate culorile la procent 100% implică mult prea multă cerneală, hartia cu gramaj mic (80g/mp) vălurindu-se din cauza excesului.

De folosit în cadrul paginilor de text. Nu există riscul ca textul sa iasă blurry din cauză nealinierii unitaților de imagine CMYK ale imprimantei.

De folosit în cadrul printurilor cu tente plate pentru obținerea unui negru mult mai intes.

Nu folosiți culori pentru textul de dimensiune foarte mică în layout-uri de carți de vizita/flyere. Nu se prea vede!


RASTER

vs.

VECTOR

RASTER = PIXEL *.jpg, *.tiff Imaginile sunt alcătuite dintr-un numar finit de puncte și pierd din calitate cu orice modificare. Ai nevoie de imagini raster și le folosești când... vrei detalii și imagini fotorealiste; vrei sa fii sigur ca nimeni nu mai poate modifica prea ușor lucrarea ta; vrei sa fii sigur că fișierul pe care îl trimiți mai departe nu va suferi modificari “spontane” datorate incompatibilității între diverse programe. *.pdf, *.ai, *.cdr VECTOR = FORMULA Imaginile sunt alcătuite și redate prin funcții matematice și nu își pierd calitatea la modificări. Ai nevoie de vectori și îi folosești când... vrei să poți să mărești o imagine fără să pierzi din calitate; vrei să poți modifica oricand și foarte ușor forma și culorile desenului.

preferă: imagine (poze, randări, etc.) - *.jpg, *.tiff - 300dpi planuri de arhitectură - *.pdf Nu agreăm: *.dwg - grosimi de linii diferite, lipsă fonturi, incompatibilități între versiuni de AutoCad. *.psd - fișiere mult prea mari, lipsa fonturilor. *.cdr, *.ai - incompatibilitate între versiuni.

RASTER

50dpi

VECTOR

180dpi


TIPS & TRICKS Nu ignorați constrangerile unui gamut (paletă) de culori. Intensitatea unui roșu nu iese așa cum o vedeti pe monitor pentru ca probabil nu corespunde gamutului de culori pe care poate să il redea. Un gamut reprezintă totalitatea culorilor pe care un dispozitiv (monitor, tv, camera foto, scaner) poate să îl cuprindă. In discuțiile cu clienții NU specificati numele culorilor dupa cum apar pe monitor. Folositi un mostrar Pantone.

Nu folosiți culori Pantone pentru un print pe o imprimantă cu 4 culori (CMYK). Nici o imprimantă de acest gen nu poate reda cu acuratețe tentele Pantone.

Nu specificați niciodată valorile numerice RGB pentru un print. Culorile RGB nu se pot printa cu acuratețe pe o imprimată CMYK.

Sincronizați aceleași setări de culoare (profile, gamut-uri) pentru toate programele de grafică pe care le folosiți.


Pentru printurile care necersită tăiere (cărti de vizită, flyere, broșuri, etc.) lăsați întotdeauna un bleed (margine de tăiere).

Nu încercați să printați niciodata o tenta cu opacitatea de 5%. Probabilitatea sa nu iasa la print este mare. Pentru tente cu opacități diferite păstrați un minimum de 10% între ele ca să se observe diferența.

Folosiți cu încredere unealta Eyedropper.

Culorile pot apărea diferite în functie de contextul (alte culori) în care se afla. Pentru vizualizarea culorilor unui print în condiții optime este necesară o camera albă, lumină albă/lumina naturală.

Folosiți Rich Black pentru background-uri negre.


Utilizați profile de culoare în modul vostru de lucru. Un profil de culoare păstreaza pe cât posibil consistența culorilor la trecerea unui proiect din modul RGB (monitor) în modul CMYK (hârtie). Pentru aceasta monitorul tău trebuie bine calibrat în functie de posibilitățile lui cât și de lumina din cameră. Una din cele mai comune greșeli ale graficienilor începatori este trimiterea materialelor la print în format RGB. Ca urmare, trebuie sa cereti ca imaginile sa fie convertite în format CMYK inainte de tiparire. Conversia ar trebui sa fie una simpla, deși cateodata gama de culori după comprimarea în format CMYK duce la o schimbare completa a tonurilor de culoare. Dacă tipăriți materialul în format RGB puteți vedea de multe ori diferențe de culoare dramatice. Primul pas pe care il puteti face pentru o apropiere decentă a culorilor între monitor și hartie ar fi să vă schimbați in programele dvs. de lucru modul RGB in CMYK. În cazul modelului CMYK exista mai multe variabile care pot influenta producerea unei culori: caracteristicile de absorbție a cernelei pe diverse tipuri de hârtie, vâscozitatea cernelei, cantitatea de cerneală depusa pe o suprafată, metoda de aplicare a cernelei (inkjet, laser), culoarea și compoziția hârtiei, textura hârtiei, etc. La THE PLOT avem o gama larga de hârtie dar și un profil de culoare pentru fiecare tip de hartie. Pentru o acuratete si mai mare recomandam setarea Profilului de culoare în concordanta cu printerul/plotterul folosit cat si cu tipul de hartie ales (normală, cartonată, glossy, satin, mată, pânză, polypropilenă, etc).


6 PAȘI CATRE UN PRINT DE CARE EȘTI MULȚUMIT. 1. Calibrează-ți monitorul. Invață sa o faci manual cautând câteva tutoriale on-line. Nu e complicat! Sau lasa-ne pe noi să ți-l calibrăm cu ajutorul unui aparat special. Nu costa nimic și ne face placere sa te ajutam. 2. Solicită și instalează-ți profilele de culoare pentru fiecare hartie din arsenalul nostru. Pentru fiecare tip de hartie și pentru fiecare plotter/imprimată laser avem un profil de culoare astfel încat culorile de pe monitor să iasă cât mai apropiate de cele de pe hartie. In Adobe Photoshop din Meniul Edit - Assign Profile. 3. Daca nu ai la dispoziție profilele noastre de culoare, setează înainte să te apuci de lucru modul CMYK color. In Adobe Photoshop din Meniul Image - submeniul Mode - CMYK Color 4. Inainte sa te apuci de lucru, setează rezoluția(dpi-ul) finală a printului. 300 dpi pentru flyere, broșuri, referate, etc 200-300 dpi planse, postere mari. 20-100 dpi panouri publicitare 5. Exportă-ți planșele finale în format JPG, TIFF sau PDF pentru a nu avea surprize legate de lipsa font-urilor sau a plotstyle-urilor. 6. Trimite-ne fișierele cu ceva timp înainte de predare, astfel încât sa avem timp de cele mai bune setari pentru printul tău. Specifică-ne în e-mail dimensiunile printurilor, numărul de copii dacă e cazul, hartia preferată, cât și un număr de contact “just in case”.


MULȚUMIM!

echipa

TEORIA CULORILOR  

scurt ghid de productie si print

Advertisement