Zwarte Woud Rondreis (PDF)

Page 1

Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door het Zwarte Woud

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 150 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 110 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 13 wandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

2
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 3
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 4

INLEIDING

Het Zwarte Woud ligt in het zuidwesten van Duitsland (deelstaat Baden-Württemberg) en is gekend voor z’n dichte, donkere bossen. Daartussen liggen middeleeuwse stadjes - met de typische houten huisjes - verstopt en torenen dramatische kastelen hoog boven de omgeving uit. Je hebt niet veel verbeelding nodig om je hier in een sprookje te wanen. Ja, het Zwarte Woud, of Schwarzwald, is het decor van de beroemdste sprookjes, maar het is ook een fantastische vakantiebestemming waar je kan genieten van historische steden en ongerepte natuur.

Voorbij de clichés van taart, vakwerkhuizen en koekoeksklokken vind je een warme en gastvrije Duitse regio waar fascinerende culturele en historische bezienswaardigheden in overvloed aanwezig zijn. En natuurlijk de natuur, heel veel natuur.

In deze gids nemen we je mee op een 14-daagse rondreis door het Zwarte Woud. Je vertrekt in Karlsruhe en rijdt via Baden-Baden, Freudenstadt, Triberg, Titisee en talloze bochten naar Freiburg. Wie nog meer tijd heeft, kan ook nog via de Badische Weinstraße in een paar dagen terugkeren naar het noorden.

In deze gids laten we je kennismaken met de bekendste bezienswaardigheden van de regio, maar er wachten je ook enkele minder bekende plekjes op. Kortom, het beste van het Zwarte Woud in één mooie reis.

• Je rondreis in het Zwarte Woud voorbereiden? Bekijk hier onze favoriete hotels en verblijven in het Zwarte Woud

• Je Duitse milieusticker of umweltplakette bestellen om sommige steden in het Zwarte Woud te bezoeken? Boek je milieusticker hier online

• Vakantiehuis huren in het Zwarte Woud? Bekijk hier de leukste vakantiehuisjes

• Plaats op een camping reserveren? Bekijk hier alle campings in het Zwarte Woud

• Wil je een complete pakketreis naar het Zwarte Woud boeken? Bekijk alle promoties 3 tot 8 dagen Zwarte Woud bij Euroreizen hier online

Totale afstand: ±652 km

Totale afstand inclusief optionele wijnroute van Baden: ±825 km

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

5
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 6

DAG 13: SCHÖNAU NAAR FREIBURG

Vandaag reis je verder naar Freiburg en onderweg bezoek je nog een paar fascinerende plaatsen.

Waar overnachten in de omgeving van Freiburg?

• Comfort: Hotel Gasthaus Schützen

• Luxe: Hotel Alleehaus

• Afstand: 77 km

• Beginpunt: Schönau

• Eindpunt: Freiburg

• Bezienswaardigheden:

• Utzenfeld

• Belchen

• Todtnau

• Feldberg

• Steinwasen-Park (optioneel)

Utzenfeld is nog een van de toegangspoorten tot de bergen rond het Opper-Wiese-dal. Hier ben je aan de rand van het natuurreservaat Utzenfluh, dat in 1941 werd geopend. Utzenfeld is, net als Schönau, vooral bekend vanwege de nabijheid van bergtoppen, en dan vooral de volgende bezienswaardigheid op deze route: Belchen.

 Utzenfeld, Duitsland // GPS: 47.798591, 7.917241

Belchen is slechts de vierde hoogste top in het Zwarte Woud, na de Feldberg (zie hieronder), Seebuck, en Herzogenhorn, maar het is wat ons betreft wel de allermooiste berg in de regio.

De Belchen, met zijn gegroefde, ononderbroken rotswanden, rijst 1000 meter uit het Münstertal op. Die noordzijde tekent daarmee het grootste hoogteverschil op in het Duitse middelgebergte. Meer dan 300 000 mensen bezoeken deze bergtop jaarlijks. De Belchen ligt op

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

7
Freiburg 44 45

enkele langeafstandswandelroutes, zoals de Westwanderweg. Vanuit Schönau of andere plaatsen in de buurt kan je de top bereiken via gemarkeerde wandelpaden, maar ook gewoon met een kabelbaan.

De Belchen Seilbahn is een eenpersoonskabelbaan met achtpersoonscabines die van het dalstation in Aitern-Multen (GVV Schönau) naar het bergstation op 1356 meter boven de zeespiegel gaat. De kabelbaan is 1150 meter lang en stijgt 262 verticale meter. De Belchenbahn heeft boven- en benedenstations voor gehandicapten.

De rondwandeling op de top van de Belchen is een van de in totaal negen themapaden. De rondwandeling is 1,3 kilometer lang en begint bij het Belchenhaus, een herberg bovenop de berg (zie ligging hier)

 Belchen, Duitsland // GPS: 47.821677, 7.850507

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

8
Belchen - © Shutterstock

Todtnau ligt in het hart van het zuidelijke regionale park Zwarte Woud tussen de Feldberg en de Belchen in het bovenste deel van het Wiezedal. Dankzij die ligging tussen de hoogste bergen van het Zwarte Woud vind je rondom Todtnau heel wat wandel-, fiets- en mountainbikeroutes van verschillende moeilijkheidsgraden. Zo kan je er gaan downhillen met de MTB in het Bike Park (meer info op de website). Je kan er zowel je uitrusting, beschermkledij als fiets huren. Je neemt de lift naar boven op de berg en dan is het alle remmen los door het park naar beneden.

Je kan er ook met een 3 km lange rodelbaan vanaf de top van de Hasenhorn naar beneden, zalig en uniek, meer info op de website

Er is één constante: je hebt altijd een prachtig uitzicht op het Zwarte Woud. Er zijn ook verschillende mooie kerken en kapellen hier en in de omgeving. We raden ook de wandeling aan naar de fotogenieke Todtnau-waterval.

 Todtnau, Duitsland // GPS: 47.829420, 7.944460

 Bike Park, Brandenbergstraße 2, 79674 Todtnau, Duitsland // GPS: 47.829128, 7.948452

 Toboggan Run, Lindenstraße 9, 79674 Todtnau, Duitsland // GPS: 47.821592, 7.952268

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

9
46
Todtnau - © Shutterstock

Panoramawandeling langs de watervallen van Todtnau

Je kan deze route ook wandelen met GPS, installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR code rechts.

Zo kan je je smartphone als GPS gebruiken.

Een panoramisch pad met trappen en brugjes brengt je tot aan de voet van de watervallen. Bossen, weides en prachtige vergezichten staan garant voor een fantastische wandeling. Deze mooie waterval ontstaat bij een aantal beekjes op de Todtnauberg. Het water stort 97 meter naar beneden en is daarmee de hoogste natuurlijke waterval die Duitsland rijk is. De waterval van Todtnau lokt jaarlijks meer dan een half miljoen toeristen. Langs het pad bevinden er zich grote ligstoelen waar je even kan wegdromen met het geluid van de waterval op de achtergrond. Tijdens de gure wintermaanden bevriest de waterval van Todtnau in bizarre formaties. Goede wandelschoenen zijn vereist door de oneffen rotsen, boomwortels, ongelijke rotstrappen … En let op! Eten en drinken kan alleen in Todtnau.

Parkeren kan gratis bij de ingang van de bovenste watervallen. Adres: Parking Kurhausstrasse, 79674 Todtnau (bovenste parking). Gps-coördinaten: 47.844020, 7.936044

• Afstand: 11 km (±4 uur), luswandeling

• Startplaats wandeling: parking

• Hoogtemeters: 940 meter

• Moeilijkheidsgraad: zwaar

• Bewegwijzering: geen, volg de beschrijving of gebruik de gps-track A B

Vanaf de parking stap je door de kunstboog op het pad naar beneden. Je blijft het pad kiezen dat je naar beneden brengt. Aan de voet van de eerste waterval moet je dus over het brugje wat lager wandelen. Je geniet er van een prachtig panorama. Daal nu af tot aan de voet van de grote waterval, punt B op de kaart.

Ga naar het brugje MAAR stap er niet over, je moet VOOR de brug rechtsaf het pad naar beneden nemen. Nu moet je vier brugjes oversteken. Bij het vierde zie je een pijl naar Todtnau

10
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

en de Alfred Müller Weg. Je stapt over een 5e brugje en wat verder moet je links een 6e brugje over, pijl Alfred Müller Weg.

Je komt bij een kruispunt. Ga scherp linksaf en neem het tweede pad rechts dat goed klimt (pijl Todtnauberg). Er wacht je een steile klim. Na een paar bochten is er een kruispunt. Ga scherp rechts en volg de pijl met gele driehoek.

Bij een Y-splitsing houd je rechts. Je komt langs een uitzichtpunt over Todtnau. Blijf dalen tot je pijlen ziet naar rechts. Daar ga je rechtsaf en bij het asfalt ga je rechtdoor. Je neemt nu telkens het pad dat het sterkst daalt. Soms zijn er meerdere mogelijkheden, maar die brengen je allemaal tot op het plein bij de kerk.

Op het plein bij de kerk, met de fontein in je rug, stap je rechtdoor en bij de eerste straat sla je rechtsaf. Die straat blijf je nu volgen tot je over een riviertje stapt, dan neem je de eerste straat rechts: Schönenstrasse. Die straat volg je tot onder het viaduct, punt F op de kaart.

Stap onderdoor het viaduct en neem de trap. Je komt opnieuw bij een rijbaan en daar moet je naar rechts. Net voor de grote rijbaan moet je linksaf. Die bosweg moet je een paar kilometer volgen en loopt grotendeels langs het riviertje. Het is steeds licht klimmend. Uiteindelijk kom je in Aftersteg.

Net voor het centrum van Aftersteg moet je naar links en eenmaal in het centrum moet je naar rechts en direct terug naar links. Vervolgens ga je rechtdoor en kom je bij een Y-splitsing, net buiten het centrum, waar je links houdt. Een paar honderd meter voor je bij de rijbaan komt, is er een nieuwe Y-splitsing waar je rechts moet houden. Bij de grote rijbaan moet je naar rechts en neem je het voetpad aan de linkerkant. Bij de splitsing kom je bij punt H op de kaart.

Neem nu de eerste linksaf en sla dan direct weer linksaf op de fel klimmende grindweg, de oude baan naar Todtnauberg. Die blijf je volgen. Je wordt hier getrakteerd op mooie panorama’s. Via deze weg bereik je automatisch het centrum van Todtnauberg.

Eenmaal in het centrum aangekomen volg je bij een Y-splitsing de asfaltweg rechts naar beneden. Op het volgende kruispunt is het rechtdoor. Eerst zie je dat wandelpad niet, maar als je naar de andere kant van de straat stapt, is het wel duidelijk te zien. Dat pad blijf je alsmaar volgen. Je komt zo op de Schwimmbadweg en je gaat rechtdoor. Bij een nieuwe Y-splitsing moet je de asfaltweg rechts naar boven nemen. Op de grote rijbaan is het naar links en zo kom je bij de parking.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

11
C D E F G
I
H
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 12

Met 1493 meter is de Feldberg de hoogste berg van Baden-Württemberg en de hoogste van Duitsland buiten de Alpen. Tussen de hoofdtop en zijn subtop, de Seebuck (1448 meter), iets minder dan 2 kilometer verderop, ligt een bergkam, de Grüble, vanwaaruit een brede uitloper aftakt, de Baldenweger Buck (1460 meter).

De hoofdparkeerplaats onder de Seebuck is bereikbaar vanaf de B317, die over de Feldbergpas richting Titisee loopt. De Seebuck, die wordt bekroond door een oude zendmast, en de Feldbergturm, ooit een radiotoren en sinds 2013 een amateurradiomuseum, kunnen worden bereikt vanaf het dalstation in Feldberg-Ort met een korte stoeltjeslift. Vanaf dat punt is de top van de Feldberg nog ongeveer 2 kilometer van je verwijderd. Die afstand kan je makkelijk te voet of met de fiets overbruggen.

 Feldberg, Duitsland // GPS: 47.874357, 8.004329

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

13
47

Wandeling Feldberg, naar het dak van het Zwarte Woud

Je kan deze route ook wandelen met GPS, installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR code rechts. Zo kan je je smartphone als GPS gebruiken.

• Afstand: 14,3 km (±5 uur), luswandeling

• Startplaats wandeling: parking Eberlinweg

• Hoogtemeters: 604 meter

• Moeilijkheidsgraad: zwaar

• Bewegwijzering: geen, volg de beschrijving of gebruik de gps-track

Deze pittige wandeling op de Feldberg brengt je naar het hoogste punt van het Zwarte Woud, Je kan parkeren aan de Eberlinweg, of bij café-restaurant Waldvogel, een ideale stop voor een verfrissing na de wandeling (zie ligging hier).

Start je wandeling aan Haus der Natuur Feldberg (zie ligging hier) en ga hier naar links, de Franz-Klarmeyer-Weg in, blijf hier verder wandelen richting het Bismarck Denkmal (zie ligging hier).

Dit 36 meter hoge monument werd in 1915 opgericht ter ere van de Duitse kanselier Otto von Bismarck, die een belangrijke rol speelde in de eenwording van Duitsland in de 19e eeuw. Geen zin om het eerste stuk te wandelen? Dan kan je de stoeltjeslift nemen naar het Sesselbahn Seebuck bergstation, hier is het startpunt (zie ligging hier).

Vanaf het monument stap je naar de 25 meter hoge uitkijktoren Torre Feldberg uit 1890 (zie ligging hier), wie wil kan naar de top van de toren klimmen voor een fenomenaal uitzicht over de omgeving vanop de 1449 meter hoge Seebuck.

Vanaf hier wandel je naar de top van de Feldberg op 1493 meter hoogte (zie ligging hier).

Honger of dorst? Ter hoogte van kilometer 5 kom je langs Berggasthof & Pension zur Todtnauer Hütte, verder heb je nog de St. Wilhelmer Hütte en Zastler Hut.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 14
A
C
B
D E

Daarna wandel je de bossen in van het Bannwald Feldberg, als sinds 1923 een beschermd natuurgebied, het bevat unieke flora en fauna, waaronder de lynx.

Onderweg kom je langs een van de mooiste plekjes op de Feldberg, het bergmeer Feldsee. het ligt op zo'n 1300 meter hoogte en in de zomer is het een zeer populaire plaats. Dit is een ideale plek om pootje te baden in het (ijs)koude water, breng dus misschien een handdoekje mee. Voorzie hier wat tijd om van de omgeving en natuur te genieten. Vanaf hier wandel je terug richting de stoeltjeslift en het startpunt van de wandeling, er wacht je nog een pittige klim om deze wandeling af te ronden.

15
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be
F G
Feldsee - © Shutterstock

Steinwasen-Park, dit kleine dieren- en attractiepark is gelegen in Oberried. In het park vind je een gigantische hangbrug boven het park, een leuke rodelbaan en stoeltjeslift. Ook iets meer high-tech attracties zijn er zoals een achtbaan met VR-experience

Meer info op de website

 Steinwasen-Park, Steinwasen 1, 79254 Oberried, Duitsland // GPS: 47.900266, 7.924210

Je kan nu eerst noordwaarts en vervolgens in westelijke richting rijden om Freiburg te bereiken.

© Koop
volledige gids op shop.themediabay.be 16 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: OPTIONEEL ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
de
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: EINDE OPTIONEEL :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
A
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 17

DAG 14: FREIBURG

Waar overnachten in de omgeving van Freiburg?

• Comfort: Hotel Gasthaus Schützen

• Luxe: Hotel Alleehaus

Freiburg is de zonnigste stad van Duitsland. Studenten zorgen hier voor een bruisend nachtleven en de charmante oude stad lijkt recht uit een sprookje te komen. In de bossen rondom de stad kan je uitstekend mountainbiken en wie wil kan er naar de top van de Schlossberg wandelen of de Schlossberghahn kabelbaan naar boven nemen. (zie ligging hier op de kaart).

Wie houdt van gondels en kabelbanen moet in Freiburg zeker een stop maken om er in de langste gondelbaan van Duitsland te stappen die 3,6 km lang is. Zie het Zwarte Woud vanuit een gondel met de Schauinslandbahn, een rit duurt ongeveer 20 minuten. Vanaf het dorp Horben klim je van 473 meter hoogte naar de eindbestemming Schauinsland, een 1284 meter hoge berg nabij Freiburg. Intussen kijk je uit over de Freiburgse vallei vol naaldbomen, dorpen en grasvelden. De start van de gondelbaan en parking vind je hier

Eenmaal boven op de top van de Schauinsland kan je nog 31 meter hoger klimmen. Wie wil kan de ijzeren trappen naar boven nemen op de Eugen-Keidel-toren, deze toren ziet eruit als een soort van hoogspanningsmast. Verder kan je er ook een bezoek brengen aan het mijnmuseum op de Schauinsland-berg. Je kan hier onder begeleiding van een gids – uiteenlopend van 45 tot 150 minuten – een deel van de meer dan 100 km aan mijnschachten verkennen. Vroeger zocht men hier hier vooral naar zilver, lood en zink.

Freiburg is de belangrijkste stad van het Zwarte Woud. Je kan hier uitstekend winkelen in een belangrijk winkelcentrum. Ook aan monumenten ontbreekt het niet. De Münster-kerk en het Augustiner Museum mag je absoluut niet missen. Hoewel het hele historische hart van Freiburg aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, heeft het zijn charme van weleer niet verloren. De kleine open beekjes (Bächle) bevinden zich nog steeds in het centrum en alle historische gebouwen zijn herbouwd. Vandaag de dag is Freiburg een handelsplaats zoals het dat eeuwenlang het geval is. Dat merk je aan het Kaufhaus op de Münsterplatz en aan de grote warenhuizen in de Kaiser-Joseph-Straße.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 18
48

Honger of dorst?

Tijdens deze wandeling zal je op een gegeven moment behoefte hebben aan wat eten en drinken. Er zijn mogelijkheden te over, maar als je de voorkeur geeft aan een buffetrestaurant tegen redelijke prijzen, dan raden we je restaurant Karstadt in de Kaiser-Joseph-Straße aan (zie website)

Het ligt niet zo ver van de wandelroute. Het buffetrestaurant bevindt zich op de vierde verdieping en biedt een enorme keuze aan gerechten van over de hele wereld.

Stadswandeling in Freiburg

Op deze stadswandeling ontdek je stadspoorten, stadhuizen, marktpleinen, winkelstraten en de beekjes waar Freiburg bekend om staat. Je kan je verheugen op een dag vol cultuur en ontspanning.

• Afstand: 2 km

• Beginpunt: Konzerthaus (Konrad-Adenauer-Platz 1)

• Eindpunt: Martinstor

Je kan deze route ook wandelen met GPS, installeer de app Google Maps op je smartphone en klik dan op deze link of scan de QR code rechts.

Zo kan je je smartphone als GPS gebruiken.

We beginnen in de Bertoldstraße bij het Konzerthaus (kruising met de Hans-Sachs-Gasse, zie ligging hier op de kaart) en wandelen in de richting van het centrum om iets verder aan de rechterkant de oude synagoge te passeren.

Bij het grote kruispunt met de Rotteckring ga je rechtdoor (Bertoldstraße) tot je links de oude universiteit bereikt.

Daar sla je linksaf de Universitätsstraße in, waar je het oude en nieuwe stadhuis en de SintMaartenskerk passeert. Op dat plein maak je voor het eerst kennis met de kleine open beekjes in de straten. Vervolg je weg naar de Gauchstraße.

gids op shop.themediabay.be 19
© Koop de volledige

De Rathausplatz wordt gedomineerd door het Neues Rathaus, het nieuwe stadhuis, aan de linkerkant. De Sint-Martinuskerk gaat schuil achter de bomen en iets verder aan de linkerkant staat het Altes Rathaus. Als je hier op een zaterdag komt, zou je wel eens getuige kunnen zijn van een bruiloft met receptie op het plein. Zoals je al kan zien, is het nieuwe stadhuis een combinatie van twee 16e-eeuwse gebouwen, want de linkergevel met erker wijkt af van de rechtergevel. Het rode gebouw rechts van het stadhuis is het oude stadhuis. Alle gebouwen dateren uit de 16e eeuw, maar zijn grondig gerestaureerd en zelfs gedeeltelijk herbouwd.

 Neues Rathaus, Rathausplatz 2-4, Freiburg, Duitsland // GPS: 47.996110, 7.849216

Sla rechtsaf de Gauchstraße in en blijf rechtdoor lopen. Op een gegeven moment steek je de grote Kaiser-Joseph-Straße over, een straat met grote warenhuizen. Later in de wandeling zullen we op deze straat terugkomen. Sla eerst de kleine Marktgasse in om bij de imposante Münster-kerk aan te komen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

20
Freiburger Münster - © Shutterstock
A

BOorspronkelijk was de Münsterplatz een kerkhof. De Münster-kerk op het plein komt pas echt tot zijn recht als het geen marktdag is (zondag). De Münster is eigenlijk de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die in de 13e eeuw werd gebouwd nadat de stad de rechten op de handel had gekregen. De kerk was klaar in 1330 en had toen al de toren van 116 meter hoog. Het is een gotische kathedraal waarvan het koor met vele kapellen in 1523 klaar was. Wat je nu ziet, dateert uit de 16e eeuw. Je kan de kathedraal vrij bezoeken en de toren beklimmen (nadat je een ticketje gekocht hebt).

 Freiburger Münster, Münsterplatz, Freiburg, Duitsland // GPS: 47.995584, 7.852773

Vlak voor de Münster-kerk ga je rechtsaf, natuurlijk nadat je eerst de kerk bezocht hebt, en je volgt de kerk naar links. Op dit plein worden bijna dagelijks markten georganiseerd en dat neemt de schoonheid van het plein en de lantaarnpalen een beetje weg. Je zal de volgende stop, een rood gebouw, wel meteen opmerken

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

21
Historisches Kaufhaus - © Shutterstock

Het opvallende Historisches Kaufhaus dateert uit de 16e eeuw en was de plaats van waaruit in de middeleeuwen de handel werd gecoördineerd. Nu dient het gebouw als ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en evenementen.

 Historisches Kaufhaus, Münsterplatz 24, Freiburg, Duitsland // GPS: 47.995002, 7.852780

Vlak voor het Kaufhaus ga je rechtsaf de Kaufhofgasse in. Vervolgens wandel je schuin rechtdoor de Augustinergasse in, die je naar het plein met het Augustiner Museum brengt.

Het Augustiner Museum huist een rijke collectie middeleeuwse kunst en is ondergebracht in een voormalige kloosterkerk. De bekendste stukken zijn een 16eeeuws altaarstuk van Matthias Grünewald en een 14e-eeuws kruisbeeld. Het museum heeft ook andere afdelingen, waar vooral religieuze kunst tentoongesteld wordt, die zich in andere delen van het klooster bevinden Het Augustiner Museum is het belangrijkste museum van Freiburg.

Hier kan je de grote beek of Gewerbekanal zien die de kleine beekjes van water moest voorzien. Deze beekjes werden in de middeleeuwen aangelegd voor de watervoorziening.

 Augustiner Museum, Augustinerplatz, Freiburg, Duitsland // GPS: 47.994011, 7.852489

Vervolg je tocht in de Salzstraße door naast het Augustiner Museum te wandelen. Zo passeer je de grote beek en ga je rechtdoor naar de grote ring waar de Schwabentor zich bevindt.

De Schwabentor is een van de drie stadspoorten van Freiburg. De eerste toren werd in de 13e eeuw gebouwd, maar de huidige versie dateert uit de 19e eeuw. De bijgebouwen werden toegevoegd aan het begin van de vorige eeuw.

 Schwabentor, Oberlinden 25, Freiburg, Duitsland // GPS: 47.993006, 7.854198

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

22
C D E

Ga naar rechts in de richting van het water en steek meteen de beek over en sla opnieuw rechtsaf. Aan het einde van de straat ga je linksaf in de Marienstraße. Even later zie je het Museum für Neue Kunst voor je opduiken.

In het Museum voor Nieuwe Kunst vind je meestal tijdelijke tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst. Het museum heeft ook een eigen collectie, maar die wordt niet permanent tentoongesteld.

 Museum für Neue Kunst, Marienstraße 10A, Freiburg, Duitsland // GPS: 47.992767, 7.852402

Sla rechtsaf de Adelhauser Straße in. Neem een adempauze en geniet van het pittoreske beekje tot het einde van de straat.

Sla nu rechtsaf de Kaiser-Joseph-Straße in. Eerst wandel je door de Martinstor en tot slot kom je in het winkelgebied.

©
gids op shop.themediabay.be 23
Koop de volledige
Schwabentor - © Shutterstock
F

De Martinstor is de mooiste en de oudste van de stadspoorten van Freiburg. De laatste verbouwingen vonden plaats in de vorige eeuw.

 Martinstor, Martinsgässle, Freiburg, Duitsland // GPS: 47.993699, 7.848925

Hiermee eindigt deze stadswandeling door Freiburg, al valt er eigenlijk nog veel meer te ontdekken. Voorzie nog wat tijd om de stad op eigen houtje te verkennen voor je je avontuur vandaag afsluit

 Op zoek naar een hotel in Freiburg? Klik hier voor speciale aanbiedingen.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

24
Martinstor - © Shutterstock
G
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 25

OPTIONEEL DAG 15: FREIBURG NAAR OBERKIRCH

Je kan je avontuur desgewenst in Freiburg beëindigen, maar je kan er ook voor kiezen om een rondreis te maken en via de Badische Weinstraße terug naar Baden-Baden te rijden. Om optimaal van die route te genieten, raden we je aan een paar dagen de tijd te nemen om naar het noorden terug te keren.

De Badische Weinstraße is een van de vele toeristische routes die voor wijnliefhebbers in Duitsland zijn ontwikkeld. De wijnen van deze streek worden wereldwijd geprezen

Waar overnachten in de buurt van Oberkirch?

• Comfort: Landhotel Rebstock

• Luxe: Hotel Sonnenhof

• Afstand: 120 km

• Beginpunt: Freiburg

• Eindpunt: Oberkirch

• Bezienswaardigheden:

• Europa-Park

• Ettenheim

• Lahr

• Friesenheim

• Hohberg

• Gengenbach

• Offenburg

• Oberkirch

Voordat je aan je avontuur op de Badische Weinstraße begint, kan je misschien eerst Europa-Park bezoeken, ideaal voor een dagje amusement en adrenaline in een van de vele rollercoasters of de leuke shows die je er kan bijwonen.

Europa-Park is het grootste pretpark van Duitsland en na Disneyland Parijs het populairste van Europa. Je vindt hier alles wat je van een pretpark van deze omvang

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

26
49

mag verwachten: veel achtbanen, tal van andere attracties, maar ook lange wachtrijen in het hoogseizoen. Koop je tickets voor Europa-Park hier online.

 Europa-Park, Europa-Park-Straße 2, Duitsland // GPS: 48.266228, 7.722080

Wanneer je in Ettenheim aankomt, bevind je je voor het eerst op de Badische Weinstraße. De route begint eigenlijk in Ringheim, maar we raden je aan om je reis te beginnen bij de tweede stop, Ettenheim, waar je naast wijn proeven ook andere leuke dingen kan doen en zien.

De stad heeft een lokaal historisch museum dat is ondergebracht in een oude gevangenis. Er is ook een middeleeuws klooster, Kloster Ettenheimmünster, dat zelfs ouder is dan het stadje zelf. Om optimaal van het prachtige landschap te genieten, kan je op je doorreis de wandel-, fiets-, trek- en mountainbikeroutes in het omliggende bos verkennen.

 Ettenheim, Duitsland // GPS: 48.256799, 7.813576 // Meer info op de website

op shop.themediabay.be 27
© Koop de volledige gids
Europa-Park - © Shutterstock
50

Een verzameling middeleeuwse kerken geeft de historische stad Lahr een bijzonder karakter. De Stiftskirche, die dateert uit de 19e eeuw, en de oudere Sint-Petrus-kerk en de Sint-Petrus en-Paul-kerk zijn zeker een bezoek waard. Afgezien van de wijn zijn Lahr en omgeving vooral bekend om bloemen. Elk jaar rond oktober of november vindt hier een chrysantenfestival plaats. Op vakantie met het gezin? Dan kan je naar de dierentuin, die ook een mooie tuin heeft.

 Lahr, Duitsland // GPS: 48.340505, 7.871958

Waar overnachten in de buurt van Lahr?

• Comfort: Ferienwohnung Geisbergblick Appartement

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

28
Chrysantenfestival Lahr - © Shutterstock
51

De Romeinse ruïnes zijn een grote trekpleister in het gebied. Friesenheim kan uitpakken met een oude Romeinse weg en een tempel gewijd aan de godin Diana die zorgvuldig gereconstrueerd werd. Een andere bezienswaardigheid is de kloosterkerk van de abdij van Schuttern.

Daar is ook een wekelijkse markt, op zaterdag, waar je plaatselijke lekkernijen en souvenirs kan kopen om mee naar huis te nemen. En vergeet zeker de lokale wijnen niet (die hier fantastisch zijn)!

 Friesenheim, Duitsland // GPS: 48.373428, 7.883618

De wandelpaden in en rond Hohberg gidsen je door dit mooie deel van het Zwarte Woud. Hohberg heeft ook een aantal interessante culturele en historische bezienswaardigheden in petto. Wie geïnteresseerd is in het joodse erfgoed, kan hier bijvoorbeeld een joods theater, een joodse begraafplaats en wat ooit een joods ritueel bad of mikvah was bezoeken. Geschiedenisliefhebbers moeten zeker een bezoek brengen aan het Hohberger Museum, een museum over de plaatselijke geschiedenis dat is ondergebracht in een oude sigarenfabriek. Er zijn ook bier- en wijnbouwmusea en natuurlijk heel wat restaurantjes om de lokale gerechten en wijnen te proeven.

 Hohberg, Duitsland // GPS: 48.423106, 7.906544

Gengenbach biedt niet alleen de gebruikelijke restaurants, cafés en natuurwonderen waar het Zwarte Woud terecht beroemd om is, maar ook musea voor kunstgeschiedenis, een spetterend carnaval en een boeiend militair verleden. De wijk Engelgasse wijk met vakwerkhuizen, oude stadspoorten en de stadskerk Sankt Marien dragen bij aan de allure van deze stad. Je vindt hier ook de grootste adventskalender ter wereld. Gengenbach is een uitstekend stadje om een paar plaatselijke wijnen in te slaan en mee naar huis te nemen. Dankzij het milde klimaat worden hier enkele van de beste wijndruiven verbouwd. Wie graag lekker eet met een lokale wijn erbij kan terecht in Hotel Restaurant Die Reichsstadt, zo hoef je na het tafelen niet meer met de auto te rijden.

 Gengenbach, Duitsland // GPS: 48.408810, 8.012148

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

29
52 53 54

Offenburg is een van de charmantste bestemmingen aan deze kant van het Zwarte Woud. De verfijnde afwerkingen van de middeleeuwse gebouwen zijn uitstekend bewaard gebleven. De imposante gevels van het Königshof, het Hotel Sonne, het Kapuzinerkloster en het Ritterhaus zijn slechts enkele van de opmerkelijke gebouwen in dit charmante stadje, dat te midden van weelderige wijngaarden aan de rand van het bos genesteld ligt. Van de vele bezienswaardigheden mag je het Kapucijnenklooster zeker niet missen.

 Offenburg, Duitsland // GPS: 48.469892, 7.941810

Als je op zoek bent naar goede wijnen, heerlijk eten en cultuur in overvloed, dan is Oberkirch de place to be. Overweeg de culinaire wijnwandeling van 7 kilometer die je langs prachtige wijngaarden naar de ruïnes van kasteel Schauenburg gidst. Als onderdeel van dit uitstapje geniet je van een heerlijk viergangendiner met perfect bijpassende wijnen. Wil je deze wandeling doen? Stap even binnen in het bureau voor toerisme voor meer info. (Bahnhofstraße 16, 77704 Oberkirch , www.renchtal-tourismus.de)

© Koop de volledige gids

shop.themediabay.be 30
op
Gengenbach - © Shutterstock
55 56

Een andere wandeling is de 13,8 km – 454 hm lange Oberkircher Brennersteig. Tijdens deze wandeling rond het Hesselbachtal kan je op 12 plaatsen proeven van de beste likeuren uit de streek. Je wandelt er door de weilanden, bossen en langs verschillende destilleederijen. Via het infobord kom je meer te weten over de diverse vruchten die er gebruikt worden voor het maken van de drankjes Naast frambozen en pruimen zijn het vooral de kersen die zo gekend zijn in het Zwarte Woud om de schnaps en likeur van te maken. Op het einde van de wandeling kan je jezelf nog trakteren op een Schwarzwalder Kirsch, deze typische taart van de streek met chocolade en kersen. Deze wandeling start aan de Wanderparkplatz Brennersteig in Oberkirch. (zie ligging hier op de kaart)

Natuurlijk kan je ook gewoon ontspannen in de prachtige oude stad waar vakwerkhuizen, vestingwerken, stadsmuren, monumenten en fonteinen de middeleeuwen in leven houden. Er vallen hier talloze historische bezienswaardigheden en musea te verkennen. Meer info op deze website.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

31
 Oberkirch, Duitsland // GPS: 48.533363, 8.076367 Oberkirch - © Shutterstock
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 32

Deze gratis reisgids bevat 3 dagen van onze volledig uitgewerkte rondreis door het Zwarte Woud

Bespaar jezelf uren opzoekingswerk en mis geen enkele bezienswaardigheid.

Koop nu de digitale (pdf – 150 blz A4) reisgids met de volledige rondreis en meer dan 110 beschreven bezienswaardigheden, boordevol praktische informatie, bijzondere plekjes en tips van locals + 13 wandelingen.

 Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 33

DISCLAIMER

We krijgen onze informatie van betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde bronnen. Niettegenstaande kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden voor mogelijk niet-accurate informatie noch voor het gebruik van deze informatie en mogelijke negatieve gevolgen. We waarderen het als je opmerkingen, toevoegingen of fouten aan ons zou kunnen doorgeven via info@themediabay.be. Ontdek meer reisgidsen op www.reisroutes.be en www.reisroutes.nl.

Alle kaarten © OpenStreetMap.org

Adverteren in deze reisgids?

Neem contact op met The Media Bay via info@themediabay.be.

Laatste update: april 2023

© Alle rechten voorbehouden. Deze reisgids is een uitgave van The Media Bay. Niets van deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be

34
© Koop de volledige gids op shop.themediabay.be 35