Page 1


Inleiding 2 Bedrijf 3 Thesis 1: I Did It 4 Thesis 2: Digiloog 9 Thesis 3: Re-Tro 14 Coolhunts 20 Advies 28 Verantwoording 31 Bronnen 32

1


Voor u ligt het trendrapport van Teun, Stefan en Danny. Om maar meteen met de deur in huis te vallen en heel eerlijk te zijn, bekennen wij dat wij alle drie niet zo actief in het zoeken van trends, coolhunts of hunches waren aan het begin van dit project. Wat dat betreft zou U ons hierin wel laggards kunnen noemen. U kunt u dan ook vast wel voorstellen dat wij alle drie niet direct wisten hoe wij dit varkentje gingen wassen. Dankzij de goede lessen tijdens het vak Trendwatching is ons echter veel duidelijk geworden en hebben wij aan interesse voor dit vak gewonnen. Behalve het niet opzoeken of bijhouden van trends hadden wij nog een grote passie met elkaar gemeen, namelijk; muziek evenementen. Alle drie organiseren wij evenementen/festivals of spelen we een muziek instrument. Vanuit deze passie en door de lessen Trendwatching zijn wij op een andere manier naar het vak aan kijken. Trendwatchen kan even prima naar een branche als muziekevenementen dan naar (wat bij ons het eerst in onze hoofden opkwam) fashion of lifestyle. Deze voor ons vernieuwde kijk op het vak gaf ons de motivatie die wij nodig hadden om aan dit rapport te beginnen. Aan de hand van verschillende trends hebben wij een trendrapport met een daarbij behorend vernieuwend concept voor cafe Studio te Tilburg ontwikkeld. Tijdens het werken aan dit project hebben wij veel dingen bijgeleerd over het zoeken naar trends en het oplettend in de gaten houden van de ontwikkelingen in deze branche en in andere branches. Wij hopen dat onze enthousiasme goed terug te vinden is tijdens het lezen van dit trendrapport en wensen u veel plezier met het lezen van dit trendrapport.

2


De Studio is een hippe kroeg in het centrum van Tilburg. De kroeg staat bekend om zijn unieke uitstraling en goed verzorgde feestavonden. Het merendeel van de gemiddelde IEMES studenten gaat hier vaak doordeweeks stappen en ook veel andere studenten zijn hier vaak te vinden. ‘Overdag biedt Studio dankzij een zeer professioneel keukenteam de mogelijkheid om op een heerlijke plek lekker te eten. Ons keukenteam werkt uitsluitend met gerechten uit de streek en alles wordt vers voor u bereid. Komt u voor onze lunch of een lekkere smoothie of komt u ‘s avonds gezellig bij ons dineren ons keukenteam zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes wordt verzorgt. Alles is mogelijk in Studio! Vanaf dinsdag t/m zaterdag wordt er iedere avond wel iets georganiseerd met of live muziek of een DJ, en op de andere avonden nodigen we u van harte uit om onder het genot van een hapje lekker te komen borrelen’. (bron: www.studio-tilburg.nl) De studio is gekozen omdat we erg veel kansen zien om het bedrijf te verbeteren. De Studio staat bekend als een hippe tent waar vooral studenten hun biertje drinken. Om die reden is er een concept ontwikkeld die kan bijdrage aan de verbetering van de studio. Natuurlijk gebeurd dit aan de hand van vele coolhunts en trends, zodat het ook op de (onbewuste) wensen van de maatschappij is gebaseerd.

3


Trendonderwerp:

I Did It, ofwel de Do It Yourself markt, is nog niet uitgestorven. Sterker nog, het is juist een van de meest opkomende vormen in de maatschappij. De economische crisis is nog lang niet uit het zicht onttrokken waardoor de mensen van nu creatieve manieren moeten vinden om zuinig aan te doen met de centen. Een aantal goede voorbeelden van de DIY markt, in onze woorden I Did It, zijn bijvoorbeeld de vele kook en bouw programma’s op televisie. Mensen willen de luxe van een restaurant maar zijn niet bereid om er veel geld aan te spenderen. De televisie speelt daar dus goed op in met zijn kookprogramma’s zodat veel mensen thuis ook een lekker diner kunnen maken, gewoon met ingrediënten uit de supermarkt van om de hoek. De bouwprogramma’s spelen ook duidelijk in op de wensen vanuit de maatschappij; steeds meer mensen bouwen of verbouwen namelijk zelf hun huizen. Zoals eerder is vernoemd is I Did It geen nieuw fenomeen, het is een bestaande trend die steeds meer aan het opleven is vanwege de financiële situaties van vele mensen. Mensen nemen het heft in eigen handen, mensen doen het weer zelf.

I DID IT

Trend innovators/verloop:

Jonge stellen die niet de financiële mogelijkheid hebben om alles door anderen te laten doen. Deze jonge stellen kopen een eigen huis, maar verbouwen het helemaal zelf naar hun eigen smaak. Ook zijn er andere innovators te vinden in deze sectie; jongeren die studeren en om die reden creatief om moeten gaan met hun financiële situatie. Bedrijven zoals Gamma/Praxis/Karwei spelen hier goed op in, en zijn dus in zekere zin ook echte innovators op dit gebied.

Drivers

Duidelijk is dat een van de grote drivers achter I Did It de economische crisis is. De economische crisis zorgt ervoor dat mensen zelf met creatieve oplossingen moeten komen om op die manier aan hun trekken te komen. Mensen hebben minder te besteden, dus de noodzaak ligt er om het heft in eigen handen te nemen. De economische crisis is niet de enige driver die ervoor zorgt dat I Did It steeds meer aan het opborrelen is. De grote technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de mensen de juiste hard- en software hebben om zelf dingen te kunnen ondernemen, zonder andere mensen of bedrijven in te hoeven schakelen.

4


Trend impact: Wat gebeurd er al op gebied van I Did It in de uitgaansbranche? Consumptiemunten:

Tegenwoordig is het niet meer nodig om personeel in te zetten om consumptiemunten te verkopen. Er staan consumptiemunten apparaten waarbij de bezoekers zelf hun munten aan kunnen schaffen zonder enige hulp van vrijwilligers/personeel. Een goed voorbeeld waarbij dit al is ge誰mplementeerd is Paaspop in Schijndel.

Zelf tappen:

Er zijn een aantal tests gaande waarbij mensen zelf hun eigen bier kunnen tappen in de kroegen. Hierdoor hoeft er geen personeel aan te pas te komen en kunnen mensen precies zelf bepalen hoeveel bier ze willen en wanneer ze het willen.

Zelf geld wisselen:

Tegenwoordig is er ook geen personeel meer nodig om briefgeld te wisselen voor muntgeld. Mensen kunnen hun briefgeld in een automaat doen waarbij er muntgeld wordt teruggegeven. Een aantal poppodia waarbij dit al is geimplementeerd zijn 013 Tilburg, Effenaar Eindhoven en Paradiso

5


Wat gebeurd er al op gebied van I Did It in andere branches? 3D Printers:

Door een recente uitvinding van 3D printers is het mogelijk om zelf in je eigen huis voorwerpen te maken zonder dat dit in een fabriek hoeft te worden gemaakt. Dit gaat van het maken van bestek tot aan het maken van een pistool. Het is nu wachten op het zelf fabriceren van voedsel, in bijvoorbeeld bejaardentehuizen.

Vintage mode:

Het zelf maken van kleding en sieraden is tegenwoordig al een gemeengoed. Het is stukken goedkoper dan dit te moeten kopen in winkels. Daarnaast is het stukken origineler wanneer je iets aanhebt wat je zelf hebt gemaakt.

Zelf instrumenten bouwen:

Ook in de wereld van instrumenten is het geen onbekend fenomeen; het zelf in elkaar zetten van de instrumenten. Het is een leuke manier van zelf bezig zijn met je instrument, en het kan daarnaast stukken goedkoper uitvallen.

6


7


8


DIGOLOOG Trendonderwerp:

Steeds meer dagelijkse handelingen gebeuren in een online gemeenschap. Brieven posten is zo goed als komen te vervallen voor mailen, en de krant lezen aan de keukentafel is komen te vervallen voor de tientallen nieuws app’s die tot de consument zijn beschikking staan en gelezen worden in de trein of in de bus. Kortom: de meest eenvoudige en meest voorkomende handelingen zijn van een offline wereld verhuist naar een online wereld. De online wereld waar bij deze trend over gesproken wordt is voorzien van alle gemakken voor de consument. De consument hoeft zo min mogelijk inspanning te geven om handelingen als rekeningen betalen tot handelingen als een verjaardagskaart naar een oom in Australië sturen te voltooien. Alles kan en alles kan onderweg en snel.

Trend innovators/verloop:

Om exact te zeggen waar deze trend ontstaan is, is lastig te benoemen. Er vindt namelijk vanaf 1975 al een zogenaamde “moderne technologische ontwikkeling/opkomst” plaats. Vanaf 1990 tot het heden hebben zich in een vrij korte tijd zeer veel ontwikkelingen op het technologisch gemak ontwikkeld en heeft de mens deze met open armen ontvangen. Niets lijkt te ver te gaan en apparaten die ons 15 jaar geleden deden verbazen in films zijn nu de normaalste zaak van de wereld.

9

Cloudcomputing, dat in 2007 zijn eerste definitieve doorbraak maakte op het gebied van consumentengebruik, is een van de meest doorbrekende factoren op dit moment. Steeds meer ontwikkelingen vinden plaats in de personalisatie van op maat gemaakte persoonlijke computernetwerken. Deze vorm van online activiteit wordt voornamelijk gebruikt in een doelgroep van 16 tot 40 jarigen.

Trendonderwerp:

Dat steeds meer mensen op zichzelf staan in de huidige wereld en dus zelf hun eigen dingen moeten regelen op hun eigen manier, draagt bij aan de opkomst van deze trend. Steeds meer stellen scheiden en komen in hun midden jaren alleen te staan of jongeren gaan vroeger het ouderlijk huis uit om op kamers zelfstandig te worden. Het individualisme van de consument in combinatie met het gemak dat geboden wordt voor de te voltooien handelingen zorgen ervoor dat het merendeel van deze handelingen online gebeurt en niet meer offline.


Trend impact: Wat gebeurd er al op gebied van Digoloog in de uitgaansbranche? Vrienden uitnodigen:

Tegenwoordig is het al de normaalste zaak van de wereld dat mensen via social media kanalen als Facebook aan hun vrienden laten weten dat er een feestje is. Dit kunnen feestjes zijn waar zij naartoe gaan of die zij organiseren. Wat voor feestje het is maakt niet uit ze hebben allemaal een ding gemeen. En dat is dat steeds meer mensen evenementen/feestjes aanmaken op Facebook en daar hun vrienden digitaal voor uitnodigen en digitaal voorzien van de belangrijkste informatie

Fans & Friends:

De moderne technieken en de opkomst van het social media gebruik hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat discotheken, dj’s, en cafe’s meer vrienden hebben dan ooit tevoren. De meerderheid van de ondernemers die actief zijn in de uitgaansbranche proberen zo veel mogelijk online vrienden of volgers bij elkaar te sparen zodat zij zo bekend mogelijk zullen worden.

Live streaming:

Sinds een aantal jaren geleden is er de mogelijkheid om een evenement/optreden/show thuis vanuit je luie stoel te bezoeken. Door middel van camera opnames van het evenement en het live streamen hiervan op een webpagina kan je thuis een evenement meebeleven. Wanneer een concert is uitverkocht bestaat er op deze manier alsnog een kans om rechtstreeks en live het gewenste concert mee te maken.

10


Wat gebeurd er al op gebied van Digoloog in andere branches? Opkomst van de smartphones:

Bijna iedereen heeft er wel een; een mobiele telefoon. Het lijkt bijna onbedenkelijk geworden dat een volwassen persoon geen mobiele telefoon meer heeft. Het liefst dan nog een smartphone waarmee alle privĂŠ, zakelijke en ontspannende handelingen van een persoon op gedaan kunnen worden.

Tablets:

Vroeger waren ze alleen nog te bewonderen in science fiction films maar vandaag de dag is het de normaalste zaak van de wereld. De tablets zijn de afgelopen jaren ontzettend hard omhoog geschoten in aanschaf. Er worden er steeds meer verkocht en ze worden om allerlei verschillende doeleinden gebruikt door de consument.

Digitaal spelletjes kopen:

Spelcomputer leveranciers en fabrikanten maken het overbodig voor een gamer om naar een game winkel te gaan om zijn spel te kopen. Zo heeft o.a. Sony met hun Playstation een online webwinkel gecreĂŤerd waar gamers een spel kunnen proefspelen en kopen. De games worden automatisch op de playstation van de gamer gedownload zodat het spelen gelijk kan beginnen en een tripje naar de game winkel bespaard blijft.

11


12


13


De innovators/verloop

RE-TRO Trendonderwerp:

Retro heeft een grote invloed op bijna alle aspecten van retail en die invloed is steeds groeiende. Retro beinvloed nieuwe producten en diensten op twee manieren. Allereerst worden er retro producten/diensten herontdekt en als replica opnieuw op de markt gebracht. Bijvoorbeeld de ‘ piloten brillen uit de jaren 60’ . Als tweede worden moderne producten/diensten in een retro jasje gestoken. Bijvoorbeeld instagram. Retro is geen nieuw fenomeen maar de combinatie van modern en retro is een steeds vaker terugkomende trend waarbij bedrijven gebruik maken van retro marketing om hun product of dienst aantrekkelijker te maken voor hun consument. Retro is een design die kwalitatief erg hoog is, stevige design meubels, accessoires ed. Retro is een ‘ stijl’ dat gerelateerd wordt aan de hippie-tijd. Dit vond plaats in de jaren 50 en 60. De oorlog is net voorbij en de heropbouw van het land kan beginnen. De waarde die aan vrijheid wordt gegeven krijgt sinds die periode een andere lading en zorgt voor een opstandige groepering die hippies worden genoemd.

Tegenwoordig zie je steeds meer reclame voor retro producten, dit is geen toeval. Marketeers proberen deze opkomende en belangrijke trend met beide handen vast te pakken en zoveel mogelijk in te spelen op de grootste doelgroep voor retro producten: de Baby Boomers. De Baby Boomers zijn een groep mensen geboren tussen 1946 en 1964, deze groep mensen heeft een hoop historische gebeurtenissen meege- maakt

Drivers:

De trend retro is een gevolg van meerdere trends die zich op dit moment afspelen en in een hoger niveau begeven dan retro. Dat is namelijk de economische credit crisis en de experienceeconomy. Deze twee trends zijn deels een oorzaak en gevolg van elkaar. Door de economische credit crisis zijn bedrijven geacht om op creatieve wijze hun product aan de consument te brengen. Dit doen doen ze door het product een extra lading te geven en de beleving compleet te maken. Economische credit crisis: Sinds 2008 verkeert Nederland in economische crisis. Men spreekt van een crisis zodra de conjunctuur veranderd van een hoog naar een laag conjunctuur. Dit komt vaak omdat het aanbod groter is dan de vraag en daardoor het consumenten vertrouwen daalt. Het gevolg hiervan is, is dat mensen bezuinigen op goederen en dus minder geld uit geven, dit zorgt voor ontslagen en een hogere werkloosheid maar ook voor een grotere creativiteit om aan die luxe behoeftes te voldoen.

14


Retro producten zijn kwalitatief vaak sterk en gaan lang mee. Als gevolg van de gevraagde creativiteit om aan die luxe behoefte te voldoen gaat men steeds vaker de oude spullen van zolder pimpen en restylen.

Experience Economie: Experienceeconomy is de naam van de maatschappij waarin wij leven waarin alles draait om de beleving en het gevoel. De eerste mensen die echt stil stonden bij dit feit en er een boek over schreven waren Joseph Pine en James Gilmore, die samen het boek ‘ The ExperienceEconomy: Work Is Theatre&Every Business a Stage’ uitbrachten in 1999. In dit boek werd duidelijk dat we toendertijd op het punt stonden om deze experienceeconomy te betreden. De functie, smaak of werking van producten werd minder belangrijk, het ging nu om het gevoel dat je erbij had. Hier begonnen bedrijven steeds meer op in te spelen met de jaren. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Hard Rock Cafés die in grote wereldsteden staan, die je even het gevoel geven dat je een rock ster bent. Bedrijven begonnen te begrijpen dat deze trend niet genegeerd kon worden. En zo groeiden bedrijven steeds harder door een beleving (ex- perience) te binden aan hun producten. De reden waarom de experienceeconomy zo belangrijk is voor retro marketing is het feit dat ook retro marketing inspeelt op de beleving die mensen hebben bij een bepaald product of dienst. Een voorbeeld is dat er tegenwoordig weer LP’s worden gemaakt. De enige reden hiervoor is dat mensen graag weer het gevoel willen hebben van een plaat en alles wat eromheen hangt zoals het vroeger was, ze willen het weer ruiken, zien en voelen. Dit is een retro product, omdat LP’s

15


Trend impact: Wat gebeurd er al op gebied van Re-tro in de uitgaansbranche? Digital download code:

Hierbij hoeft je niet meer te twijfelen tussen downloaden of de plaat op vinyl te kopen. Zodra je het vinyl hebt aangeschaft krijg je daar een special code bij waarmee je de nummers online in de beste kwaliteit kan downloaden. Dus niet als MP3 bestanden maar als WAV of FLAC bestanden wat het voor de echte muziek liefhebber erg interessant maakt.

USB platenspeler:

Deze platen spelers zien eruit alsof ze komen uit de jaren 60 maar werken, door de technieken van nu, met usb en mini aux. Dat wil zeggen dat met zijn/haar mp3 speler/laptop en hun usb sticks muziek kan afspelen. Dit geeft totaal de beleving van vroeger maar met de handige technologie van nu.

Retro-Gaming

De games van toen uiten zich in de techniek van nu. Games zoals pacman zijn helemaal hot op de Ipad en er zijn zelfs speciale controllers voor te krijgen.

16


Trend impact: Wat gebeurd er al op gebied van Re-tro in andere branches? Retro Stijl:

De bekende retro stijl is steeds vaker terug te vinden in de meubel industrie, daar maken mensen van oude retroproducten een kunst of meubel stuk. De grens hiertussen is erg vaag dus het is een soort kunst en meubel in een.

Retro hippie van:

Dit is misschien wel het beroemdste volkswagen busje allertijden. Dit is een van de beeldmerken van de Retro tijd. Deze busjes worden tegenwoordig in modernere versies uitgebracht.

JukeBox Dockstation:

De jukebox is ook een icoon voor de retro tijd. Een muziek afspeel apparaat die zorgde voor amusement en entertainment. Deze stijl wordt door gevoerd in moderne dockstations.

17


18


19


Alle coolhunts van I Did It, Digoloog en Re-tro op een rijtje: Crowdfunding: Crowdfunding gebeurd tegenwoordig steeds vaker. Het houdt in dat bands en artiesten op alternatieve manieren zoeken naar geld om hun projecten te kunnen financieren. Dit doen ze door zelf initiatief te nemen en op die manier geen platenmaatschappij meer nodig hebben. (Frankwatching.com, 2010) Kickstart: Kickstart houdt in dat artiesten op een website geld inzamelen voor hun project. Wanneer er genoeg geld is ingezameld kan het project worden gestart.(kickstarter.com, 2013)

Heft in eigen handen: Steeds vaker zoeken mensen door de economische crisis zelf naar oplossingen om op die manier toch een inkomen te hebben. Een hele originele en steeds vaker terugkomend fenomeen is het publiekelijk laten zien welke talenten je in huis hebt, geheel op eigen initiatief. (The Sun, 2013)

20


Veel bouw programma’s op TV: Door de economische crisis bouwen nemen mensen steeds meer het initiatief om zelf hun huis te bouwen. Daardoor zijn er steeds meer bouwprogramma’s op televisie te zien, waardoor mensen tips krijgen hoe ze dit moeten doen. Denk hierbij aan bouwprogramma’s als Bouw je Droom en Eigen Huis en Tuin.(sbs6.nl, 2013) Veel kookprogramma’s op TV: Het is duur om in deze tijden naar restaurants te gaan. Mensen beginnen weer met het zelf koken van hun eten in plaats van te kiezen voor een duur etentje in een restaurant. Het is net zo lekker, maar een stuk goedkoper. De vele kookprogramma’s spelen hier goed op in.(24kitchen.nl)

Zelf huizen bouwen: Meer en meer bouwen mensen zelf hun huizen. Door de economische crisis is het vaak verstandig om geld te besparen. Het zelf bouwen van een huis is dan ook een logische keuze wanneer je over die kennis beschikt. (rijksoverheid.nl, 2013)

Zelf meubelen maken: Het zelf maken van meubels is steeds vaker terug te vinden. Deze hunt is al in 2012 gesignaleerd en trekt nog steeds flink vooruit in 2013. De economische crisis dwingt mensen ertoe om zelf hun eigen meubels te laten maken vanwege geldbesparing.

21


Zelfscannen in de supermarkt: Het zelf scannen van de boodschappen in supermarkten is steeds meer aan het opkomen. Er is steeds minder personeel nodig omdat mensen het ook zelf kunnen doen. (trends1meb.webklik.nl, 2012) Zelf groenten en fruit verbouwen in huis: Het zelf verbouwen van groenten en fruit, in de woonkamer. Het kan allemaal tegenwoordig. De technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat mensen de mogelijkheid hebben om in hun huis hun eigen groenten en fruit te verbouwen. Instagram camera: Dit is een camera die met de technieken van nu en met de stijl van toen (retro), foto’s maakt die terplekke wordt uitgeprint. De foto’s die eruit komen roepen een emotie op die de indruk geeft alsof het een retro foto is IRetro phone: Een ‘vaste’ telefoon die bedient kan worden met je Iphone. Het heeft de stijl van toen(retro) maar met de technieken van nu. Het is een soort dockstation voor je Iphone die tergelijk opgeladen wordt met de retro uitstraling en design. Sunglasses: Een retro product dat al sinds 1950 bestaat maar de laatste jaren weer haar bloei kent. Deze brillen zijn simple, goedkoop en vaak te verkrijgen in allerlei kleuren.

22


Moderne laptop in een retro behuizing is nog in opkomst. Het is relatief duur maar de emotie en de lading van de uitstraling is helemaal in teken van het retro. Draagbare ghettoblaster Ipod Dockstation: Ghettoblasters waren in America tijdens de jaren 60 en 70 erg populair. Met de techniek van nu maar in dezelfde stijl als toen is het een must have voor de retro fan. Het heeft de beleving van een oude radio door de aanwezige knoppen en antenne Barkrukken die ze in de retro tijd gebruikte qua stijl worden nu weer populair, een zachte bekleding en mooie rondingen. Hij is stevig en erg sfeervol en draagt bij aan de totaal beleving van een bar/kroeg.

Bedrijfskantines maken steeds vaker gebruik van een jukebox systeem in een modern jasje, werknemers kunnen hun eigen nummers opzetten.

Hippie-van omgebouwd tot coctailbar. Dit is een beleving die staat op zichzelf met een retro gevoel.

Retro Cupcakes: Producten van nu die gecombineerd worden met de versieringstijl van retro.

23


Moderne Retro koffiezet automaat: klein en compact door de technieken van nu en design van toen (retro). Digitalisering van kortingsbonnen, pasjes en vouchers: Dankzij passbook dat geïntegreerd is door apple op de iphones is het mogelijk om digitale toegangskaarten, kortingsbonnen en pasjes digitaal op je telefoon op te slaan. Buiten het feit dat de consument zelf alle bonnen en kaarten kan beheren is er ook de mogelijkheid om door je locatie te delen speciale aanbiedingen te ontvangen. Wanneer de consument bijvoorbeeld langs de blokker loopt kan hij een push berichtje ontvangen waarin staat; kom binnen en ontvang 25% korting. (Bron: www. ddma.nl, 2013) 4G internet: 4G is de vierde generatie van het mobiele netwerk en de opvolger van het huidige 3G mobiele netwerk. Een nieuw mobiel netwerk dat tot 10x sneller is dan het huidige mobiele netwerk. Alle handelingen die op voorheen al op het mobile internet door de consument gedaan warden kunnen nu nog sneller uitgevoerd worden.
(Bron: kpn. com, 2013) Google glass: Google glass is een van de nieuwste ontwikkelingen van Google. Het kan gezien worden als een smartphone maar dan in de vorm van een bril en met vele extra opties. De bril geeft o.a. de mogelijkheid om direct foto’s en video’s te maken van wat je ziet, mailtjes kunnen gelezen worden in de bril en alles wat je wilt weten kan je via de stembediening aan de bril vragen. (Bron: Wikipedia.nl, 2013)

24


Near Field Communication. (NFC): NFC is een nieuw ontwikkeld uiterst veilig netwerk systeem waarin betalingen op een veilige manier kunnen plaatsvinden. Waar de ontwikkelingen wat betreft draadloze netwerken maar bleven groeien bleef de ontwikkelingen op het gebied van de veiligheid van deze netwerken achter. Daar is nu dankzij NFC verandering in gekomen. Door middel van het creĂŤren van veilige wifi connecties tussen 2 partijen is betalingsverkeer beveiligd. De connectie kan zelfs gemaakt worden door het ene apparaat tegen het andere apparaat te houden en het te laten verbinden via wifi. (Bron: Frankwatching.nl, 2013) Wifispots: In 2013 begint in Nederland Ziggo met het aanbieden van de zogenaamde Wifispots. Alle abonnees van Ziggo gaan via een 2e uitgang op hun modem wifi netwerken uitstralen waardoor miljoenen Nederlanders overal gebruik kunnen maken van een gratis internet netwerk. (Bron: Ziggo.nl, 2013) Hybride clouds: Volgens een rapport van Gartner zal meer dan 60% van de ondernemingen in 2013 gebruik gaan maken van hybride clouds. Dit zijn persoonlijke netwerken waarop hardware en software van een bepaalde afdeling/persoon bij elkaar komen en te besturen zijn. (Bron: managersonline.nl, 2013)

25


Met gedachte apparatuur besturen: Wetenschappers zijn erin geslaagd om de hersenactiviteit van de mens om te zetten in een besturingsprogramma voor apparaten. De eerste testen zijn gedaan door proefpersonen een helikopter met hun gedachten door een hindernisbaan te sturen. In 2013 zullen meerdere apparaten op afstand via gedachten te besturen zijn. Enkele voorbeelden van aparaten die met de gedachten te besturen zijn zijn; kunstarmen, telefoons en auto’s. (Bron: nutech.nl, 2013) Appscriptions: Komende tijd zal er voor consumenten steeds meer mogelijkheden komen om hun gezondheid en medicatie zelf via app’s op hun telefoon bij te houden. De app’s zijn er al wel een tijdje maar de personalisatie van deze app’s met de consument en de verbinding met de huisarts zijn nieuw. Zo kan jouw huisarts in de toekomst op afstand zien hoe het met je gaat en of je je wel aan de juiste medicatie houdt. (Bron: trendwatching.nl, 2013) Big Data beheer: Doordat steeds meer online gebeurt is het een logisch gevolg dat er steeds meet data opgeslagen wordt op netwerken. Big Data is de verzamelnaam voor gegevens die zo groot zijn dat ze niet meer door de gebruikelijke middelen gebruikt kunnen worden. In 2013 zal een opkomst komen qua het big data beheer van de consument. De consumenten zullen netwerken kunnen gaan beheren waar grote data bestanden makkelijk en toegankelijk opgeslagen worden. (Bron: almeredatacapitat.nl, 2013)

26


3D printen: Buiten het feit dat consumenten online steeds meer zaken kunnen beheren of informatie kunnen opzoeken ontstaat er een nieuwe vorm van doe het zelf in de technologische sector. 3D printers zorgen er namelijk voor dat voorwerpen na geprint kunnen worden en vervolgens gebruikt kunnen worden door een consument. De opkomst van deze printer gaat de laatste tijd razendsnel en verwacht wordt dat deze in 2013 vaker gebruikt zal worden. (Bron: Ground3d.nl, 2013)

27


Na uitkomst van de drie trends, digiloog, retro en I Did It, is er een concept ontwikkeld voor café Studio te Tilburg. Aan de hand van het model van Goossens en Mazursky wordt het concept toegelicht. Het concept wordt vertaald door middel van: Prèexposure, Direct exposure en Post exposure. Muziek brengt mensen samen, de jukebox is daar een middel voor. De Jukebox is een gebruikte middel in de jaren 50/60 om muziek af te spelen in café en barretjes. De mensen kunnen zelf bepalen wat er die avond wordt afgespeeld en zijn totaal afhankelijk van elkaar om een goed feestje te bouwen. Visie: Muziek is een middel om mensen te verbinden en legt de basis voor weder respect. Missie: Bringing together parties, to have a party

Pre-exposure

Tijdens de voor beleving kunnen de bezoekers van de Studio hun favoriete songs droppen op een online platform. Ze kunnen toegang krijgen tot dit platform door hun e-mail adres in te voeren. Deze gedropte nummers komen allemaal bij elkaar in de DJ-Ubox. De bezoekers kunnen zien wat er al is toegevoegd aan de DJ-Ubox zodat ze zelf hun in invulling kunnen geven en kunnen zien wat er die avond afgespeeld kan worden. Zo weten de mensen precies wat er gaat komen tijdens DJ-Ubox avond omdat ze het zelf in eigen handen hebben. Zo wordt het feest bepaald en gemaakt door de bezoekers. In de pre-exposure draait het voornamelijk om de trend Digiloog omdat hierbij online en offline gemixt worden.

DJ-UBOX Direct-exposure

DJ-Uboxnight is gebaseerd op het Jukebox concept. Zodra de bezoekers een bestelling doen van bijvoorbeeld 5,- euro dan krijgt de gast een Dj-Uboxcoint waarmee hij/zij een nummer kan laten afspelen in de DJ-Ubox. Dit zorgt voor eenheid en interactie omdat de bezoekers de sfeer/muziek/feest in eigenhand heeft. Dit kan verrassende dingen opleveren die mensen bind omdat geen één beleving van DJ-Ubox het zelfde zal zijn.

Post-exposure

In de na-beleving van DJ-Ubox kan men goed gesegmenteerd worden op muziek smaak. Omdat de bezoekers hun nummers van te voren hebben gedropt via hun email adres kan de Studio makkelijk inspelen op de behoeftes van de gasten. Er kunnen profielen gemaakt worden die weergeven waar een persoon van houd. Zo worden special rock avonden alleen gepromoot bij rock liefhebbers. Hiermee wordt de communicatie naar de consument optimaler.

28


Moodboard DJ-UBox

29


Paraplu DJ-UBox

30


Verantwoording: Inleiding : Bedrijf: Thesis 1: I Did It; Thesis 2: Digiloog Thesis 3: Re-Tro: Coolhunts: Advies Vormgeving

31

Danny, Stefan, Teun Danny, Stefan, Teun Teun Danny Stefan Danny, Stefan, Teun Danny, Stefan, Teun Teun


http://www.frankwatching.com/archive/2010/01/23/crowdfunding-van-sellaband-naar-voor-de-kunst/ http://www.kickstarter.com/hello?ref=nav http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4724965/Unemployed-graduate-buys-billboard-begging-for-work.html http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouw-eigen-huis/zelf-een-huis-bouwen http://www.naaipatronen.nl/patroon/zelf-kleding-maken http://bier.blog.nl/biernieuws/2009/12/05/zelf-bier-tappen-in-cafe-de-toekomst-voor-de-nederlandse-horeca http://www.ikmaakhetzelfwel.nl/zelfgemaakt/ http://www.gitaarbouwwinkel.nl/index.php/nl/thuis/81/ukulele2012-10-17-07-59-20 http://www.thebudgetfashionista.com/category/latest-fashion-trends/do-it-yourself/ http://www.secondsight.nl/content/van-trend-naar-mainstream-3d-printing/ http://www.wisselautomaten.nl/horeca.php http://ddma.nl/online-marketing/3-technologische-ontwikkelingen-die-2013-gaan-veranderen/ http://www.kpn.com/prive/4G.htm?campaignid=ps599 http://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Glass http://www.frankwatching.com/archive/2013/01/03/m-commerce-de-belangrijkste-ontwikkelingen-en-uitdagingen-voor-2013/ https://www.ziggo.nl/#producten/extra-diensten/wifispots?gclid=COH8pP3azLcCFTMRtAodjzMABg http://www.managersonline.nl/nieuws/12959/vijf-technologische-trends-om-in-2013-uw-voordeel-mee-te-doen-.html http://www.nu.nl/tech/3492581/onderzoekers-besturen-helikopter-met-gedachten.html http://www.trendwatching.com/nl/trends/10trends2013/?appscriptions http://www.almeredatacapital.nl/wat-is-almere-datacapital/big-data-een-aardverschuiving http://www.ground3d.nl/category/3d-printers/ http://www.ebst.dk/publikationer/innovation/Growth_through_Experiences/html/entire_publication.htm http://www.marieclaire. com/fashion/trends/retro-fashion-spring08 http://cdn.geardiary.com/wp-content/uploads/2008/06/retro-flip-clock.jpg http://gizmodo.com/5801174/all-four-of-cokes-classic-bottles-since-1899-have-been-reissued-for-their- 125th-birthday http://www.elsevier.nl/web/Dossiers/De-economische-crisis.htm http://www.kredietcrisis.com/ http://www.denationaledialoog.nl/ http://www.volkswagen.nl/home/over_volkswagen/actueel/nieuws/0,18461,22496_D0Lnl,00.html http://www.jukeboxgallery.com/ jukebox_gallery_showroom/specshow1.htm http://www.thinkgeek.com/geektoys/games/ba5a/ http://www.textually.org/textually/ archives/2008/05/020150.htm http://nos.nl/audio/250853-het-oog-vinyl-komt-terug.html http://www.apple.com/nl/ http://www. computable.nl/artikel/nieuws/137884/250449/helft-ouderen-bang-voor-technologie.html http://findarticles.com/p/articles/mi_m1365/is_10_41/ai_n57791186/. http://mooietaarten.blogspot.nl/2011/04/retro-cupcakes. html http://www.maraboeproductions.com/catering/de-cocktailcar/ http://media.spokesman.com/photos/2011/03/01/new-vw bus_t470.jpg?84974f3f373deb0dda0f75a22ddd9b7d3a332b26 http://www.thatshouldbemine.com/wp-content/uploads/2013/01/iPad-Jukebox-1.jpg

32

Trendrapport studio, danny, teun en stefan  
Trendrapport studio, danny, teun en stefan  
Advertisement