Dostojevskin idiootti - Käsiohjelma

Page 1

Dosto j evs k i n

IDIOOTTI


Dostojevskin Idiootti Dostojevskin Idiootti on teatteriesitys kolmelle näyttelijälle. Esitys sisältää rutkasti musiikkia, suuria tunteita ja lämmintä huumoria. Se on tehty esitettäväksi tilassa kuin tilassa. Esityksessä katsotaan ihmistä ja ihmisten välisiä suhteita Venäjälle palaavan ruhtinas Myškinin silmin. Ruhtinas palaa Pietarin seurapiireihin vilpittömänä ja hyväsydämisenä vailla maallista omaisuutta. Seurapiirit ottavat Myškinin vastaan kummeksuen nähden ruhtinaan kummallisena, lapsenomaisena, mutta vastustamattoman ihastuttavana höpsönä. Lopulta Myškinin puhtauden viettelemät seurapiiriläiset sekä seurapiirien huomiosta myrkyttynyt Myškin päätyvät umpikujaan, jossa tervettä ei erota sairaasta ja kohtalokkailta teoilta ei voida välttyä. Näytelmän toteuttavat yhteistyössä Tampereen Työväen Teatteri (TTT) ja Tampereen Teatteri (TT). Kiertävän esitystoiminnan suunnittelussa, kehittämisessä ja rahoittamisessa ovat olleet teattereiden lisäksi mukana Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut, sekä Taiteen edistämiskeskus. Tavoitteena on luoda pysyvä yhteistyömalli kiertävälle esitystoiminnalle Tampereen ja Pirkanmaan alueella. Mallia on haettu Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö-toiminnasta.


Dostojevskin Idiootti ROOLIT: Ruhtinas Myškin: Antti Tiensuu Nastasja Filippovna: Riikka Papunen Parfen Rogožin: Jari Leppänen Aglaja: Riikka Papunen Ganja: Jari Leppänen Dramatisointi: Antti Tiensuu ja Riikka Papunen Musiikki: Jari Leppänen Tuotanto: Paula Peltola, Heidi Kollanus, Minna Viklund Tuottaja: Susanna Ihanus Graafinen suunnittelu: Maria Atosuo Kuvat: Kari Sunnari KIITOKSET AVUSTA Dramaturgia: Seija Holma Puvut: Nina Hanhisuo ja Eila Jouttunpää Kampaukset ja maskeeraus: Pia Kähkönen Lavastus: Lasse Männikkö ja Aatu Rantanen Valo-äänisuunnittelija: Kyösti Kallio Näyttämömies: Anssi Lankinen Tarpeisto: Päivi Peltola Viestintä: Sari Andersson, Sanna Huhtala Ella Mettänen Anna-Elina Lyytikäinen Arttu Haapalainen Iiro Heikkilä Sanni Pöntinen Mari Jalkanen Jaana Ylänen


Ruhtinas MyĹĄkin: Antti Tiensuu

Nastasja Filippovna: Riikka Papunen


Parfen Rogožin: Jari Leppänen

Aglaja: Riikka Papunen

Ganja: Jari Leppänen


TIIVISTELMÄ Dostojevskin Idiootti ALOITUS Ruhtinas Myskin saapuu junalla Pietariin. Hän on ollut neljä vuotta kuntoutuksessa Sveitsissä. Hän sairastaa kaatumatautia. Hän on hyväsydäminen ja rehellinen mies. Ihmiset pitävät häntä jopa vähän tyhmänä. Junassa hän tapaa Parfen Rogozinin. Miehet ystävystyvät heti. Rogozin on menossa Nastasja Filippovnan syntympäpäiville ja kutsuu ruhtinas Myskinin mukaansa. Rogozin on rakastunut Nastasjaan ja haluaa mennä hänen kanssaan naimisiin. NÄYTÖS 1 Pietarissa ruhtinas Myskin tapaa palvelija Ganjan. Ganjan esimies kenraali Jepantsin on luvannut maksaa 100 000 ruplaa, jotta Ganja menisi naimisiin Nastasja Filippovnan kanssa. Ganja ei haluaisi mennä naimisiin Nastasjan kanssa, sillä hän on rakastunut nuoreen Aglajaan. Aglaja ei kuitenkaan ole lainkaan kiinnostunut Ganjasta. Siispä Ganja päättää mennä naimisiin Nastasjan kanssa. Myskin ja Ganja lähtevät Nastasjan syntymäpäiville. NÄYTÖS 2 Kun ruhtinas Myskin näkee syntymäpäivillä Nastasja Filippovnan, hän rakastuu tähän. Nastasja kieltäytyy menemästä naimisiin Ganjan kanssa. Parfen Rogozin saapuu paikalle kosimaan Nastajaa. Hänellä on mukana 100 000 ruplaa, joilla hän aikoo ostaa Nastasjan omakseen. Myös Myskin kosii Nastasjaa. Syntyy tappelu Rogozinin ja Myskinin välillä. Rogozin kuristaa Myskinin lähes hengiltä. Nastasja lähtee Rogozinin mukaan.


NÄYTÖS 3 Ruhtinas Myskin jää asumaan Pietariin. Kolmen viikon kuluttua Nastasja Filippovna pakenee Rogozinin luota Myskinin luo. He asuvat yhdessä kuukauden. Sitten Nastasja palaa takaisin Rogozinin luo, mutta jättää pian Rogozinin ja muuttaa asumaan yksin. Ruhtinas Myskin ja Rogozin tapaavat. Rogozin kertoo, että Nastasja Filippovna on rakastunut Myskiniin. NÄYTÖS 4 Myskin saa kaatumatautikohtauksen. Hän joutuu sairaalaan. Aglaja tulee tapaamaan Myskiniä. Hän kertoo, että Nastasja Filippovna yrittää saada hänet menemään naimisiin Myskinin kanssa. Nastasja haluaa, että Myskin olisi onnellinen ja turvassa. Myöhemmin Nastasja tulee itse tapaamaan Myskiniä. Myskin sanoo, että Nastasja on liian onneton rakastaakseen ketään. Nastasja pyörtyy, Myskin rientää auttamaan ja he suutelevat. He eivät voi tunteilleen mitään ja menevät naimisiin. Häiden jälkeen Nastasja Filippovna karkaa Rogozinin luokse.

NÄYTÖS 5 Myskin saapuu Rogozinin luo etsimään Nastasja Filippovnaa. Rogozin on tappanut Nastasjan. Ruhtinas Myskin ja Rogozin jäävät istumaan kauhistuneina ruumiin ääreen. Miehet lohduttavat toisiaan.


www.tampereenteatteri.fi | www.ttt-teatteri.fi