Teater Nordkraft - sæsonen 2021/2022

Page 1


Teaterchef Skuespillere

Forretningsfører Administration og bogholder Kommunikationschef Foyeransvarlig Salg & PR Studentermedhjælper Produktionsleder

Minna Johannesson Jakob Hannibal Jela Natius Abildgaard Thomas Nielsen Lærke Schjærff Engelbrecht Hanne Nielsen Lotte Jensen Helen Steensbæk Schrøder Carina Lund Sørensen / Mette Birch Worm Maria Rode Olsen Mathilde Thue Neuvecelle Marlie Szlavik Johansen / Louise Kirkegaard

Sceneformand

Mikkel Munk Iversen

Teatertekniker

Mikkel Ove Hansen

Lyddesigner

Jonas Hvid Brimer

Lysdesigner

Mads Eckert Hermansen

Rekvisitør

Theresa Breitenstein

Teknikerelev

Benedicte Andersen

Håndværker

Steen Jørgensen

Teaterassistent Plakatfotos

Majbritt Berg Morten Fauerby

Plakatfoto Dekalog

Karoline Lieberkind

Redaktionelle fotos

Louise Dybbro

Grafisk design og layout

SRPG Designbureau Teater Nordkraft Teglgårds Plads 1 9000 Aalborg Tlf. 98 111 666 teater@teaternordkraft.dk

Aalborg Kommune bidrager til Teater Nordkrafts drift

teaternordkraft.dkTeaterchef Minna Johannesson

Uforfængeligt og åbenhjertig Mit evige projekt med teater er at finde skønhed de grimmeste og mest uventede steder. Finde historier som fylder os med mod og lyst til at gribe ud efter livet og holde det fast. Historier om mennesker som overrasker sig selv og verden, som kæmper for hinanden og for kærligheden selvom det er alt for hårdt og koster alt for meget. Som altid slås - men som slås med glæde!

Som modpol til den etablerede Ingimarsson har vi dansk teaters nye unge makkerpar, brødrene Rostrup, som kommer med en helt ny generation af scenekunst. Deres RIDLEY SCOTT METODEN (En Tabers Guide til Heltemod) bliver en parafrase over nogle af filmhistoriens mest ikoniske heltefilm, og jeg elsker det mod, som skal til, for at kaste sig ud i sådan en opgave.

Vi har været igennem et år som har kostet mange meget, men det er min fulde overbevisning, at der også kommer en slags kraft ud af en krise som den her. Vi har i hvert fald aldrig haft så meget lyst til at lave teater som nu, og vi er ret sikre på, at I også er klar til en masse nye forestillinger. Derfor har vi valgt at skrue op for volumen på Teater Nordkraft i sæson 21-22, og kaste os ud i den nye virkelighed med hele 6 urpremierer!

I den mere klassiske ende ligger Hassan Preislers dramatisering af Hans Kirks formidable roman FISKERNE, som Anne Zacho Søgaard genskaber i en helt ny udgave. Lige så aktuel i dag som da den blev skrevet, fortæller FISKERNE om vores evige kamp for at leve op til den skønne idé om os selv. Men nu som da må vi sande, at når mørket falder på er vi ikke andet end forbandede mennesker - utilstrækkelige og fejlbarlige, men til gengæld måske langt mere spændende end hvad vi gik rundt og troede.

Årets kæmpesatsning er BLOOM, et samarbejde med Kristján Ingimarsson Company, Hålogaland teater i Tromsø og Reykjavik City Theatre. Jeg er stor fan af Ingimarsson og hans måde at kombinere det hverdagslige med ekstreme, fysiske umuligheder. Han kan lave teater som er vildere end noget jeg nogensinde har set på en scene, og det er fantastisk at dette store nordiske samarbejde får verdenspremiere her i Aalborg hos os.

Jeg skal selv instruere en forestilling, jeg har drømt om at lave i mere end ti år. Det er en musikforestilling udfra den franske erotiske roman BETTY BLUE som også blev til en kultfilm i 80’erne. Mit bedste bud på kærligheden når den er som mest kompliceret og trøstesløs, men samtidigt så helt igennem uovertræffelig.

Endelig (endelig, endelig) får vi også premiere på DEKALOG, som vi skulle have spillet i december 2020, men som på grund af nedlukningen måtte aflyses få timer inden publikum kom i salen. Det er et kæmpe monster af en forestilling, som ikke ligner noget andet, jeg har set. Så grusom og så smuk. For første gang i mange år kan Teater Nordkraft i denne sæson også præsentere egenproduceret børneteater. DER VAR ENGANG.... bliver en interaktiv impro-forestilling, og for at blive mere tilgængelige for institutionerne, tager vi på turné rundt i kommunen. Jeg har altid været vild med improteater, og tror det er den perfekte mulighed for at møde børnene lige præcis hvor de er. Jeg glæder mig usigeligt til at se jer allesammen, og udfolde et Teater Nordkraft med store kunstoplevelser, tæt samvær og en uforfængelig og åbenhjertig tilgang til teater.


5


ÅRSKORT & BILLETTER

Billetpriser Teater Nordkraft 2021/2022 Årskort VOKSEN

900,-

Årskort UNG u/25 år

500,-

Ledsagerbillet til Årskort; halv pris af løssalg plus evt. spisebillet

Løssalgspris på voksenforestillinger

205,-

Løssalgspris for unge u/25 år (ungdomsrabat)

100,-

Forhøjet løssalgspris NORDKRAFT THE OPERA NB! Ikke inkluderet i Årskort!

350,-

NORDKRAFT THE OPERA fast lav pris for Årskortkortholdere og unge u/25

290,-

Løssalgspris på børneforestillinger

85,-

Abonnement 3 børneforestillinger OBS! Bookes på bookingportal

135,-

Grupperabat løssalg - minimum 10 personer

145,-

Løssalgspris på TeaterKRAFT#projekter kan variere, og kan kræve spisebillet for Årskortholdere og deres ledsagere. TeaterKRAFT-projekter offentliggøres løbende. Alle priser er inkl. moms

Årskort Et Årskort er personligt. Med et Årskort har du fri adgang til alle teatrets forestillinger i gyldighedsperioden, lige så mange gange du har lyst. Har du lyst til at have en ledsager med, køber du billet til halv pris af løssalgsprisen. Årskortet er gyldigt i et år fra købsdato. Årskortet er IKKE en billet, men en adgang til gratis Årskortbilletter i Årskortets gyldighedsperiode - du skal selv booke de ønskede pladser i salen. Salen fyldes efter først-til-mølle-princippet. RABAT: Få foråret med! Køber du Årskort inden 1. juni 2021, er det gyldigt hele sæson 21-22 SAMT til alle forestillinger i maj og juni 2021!

BYT din Woyzeck-billet til et Årskort: Woyzeck spiller i maj og juni 2021. Køber du Årskort og allerede har en billet til Woyzeck, refunderer vi billetprisen. Kontakt os på billet@teaternordkraft.dk for refundering.

Årskort og billetter kan købes på www.teaternordkraft.dk


ÅRSKORT & BILLETTER

Børneteater 2-6 år

Særlige behov

Du kan købe billet til børneforestillinger på to måder:

Har du særlige ønsker eller praktiske behov? Hvis du er kørestolsbruger, har ledsagerkort, har førerhund med eller har andre særlige behov skal du ringe til os og bestille dine billetter på telefonnummer 98 111 666, så vi kan få det praktiske på plads inden du kommer. Du kan også skrive til billet@teaternordkraft.dk

Løssalgsbilletter til enkelte forestillinger køber du direkte på hjemmesiden, til 85,kroner per person. Du kan også gå ind på vores bookingportal og få et abonnement på tre forestillinger til 135,- kroner per person. Du kan vælge mellem enten 3 forestillinger for 2-4 årige eller 3 forestillinger for 4-6 årige.

Skoler Skolebilletter koster 65,- per elev, medfølgende lærere er gratis. Du kan finde mere info og bestille billetter til skoler, ungdomsuddannelser, institutioner og børneabonnement på vores bookingportal for skoler og børneteater: https://teaternordkraftbooking.billetten.dk/ Har du spørgsmål til skoleforestillinger, så skriv til os på: skole@teaternordkraft.dk

Support Hvis du har spørgsmål angående billetkøb, er du meget velkommen til at ringe til Billetten A/S på tlf. 7020 2096 (hverdage mlm. kl. 10.00 og 16.00), eller skrive en mail til: service@billetten.dk

OBS!

Du skal være tryg, når du går i teatret. Vi gør opmærksom på at vi til enhver tid følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Hvis de tilsiger at der skal være mellemrum mellem teaterpublikummer, forbeholder vi os retten til, til enhver tid at ophæve alle pladsreservationer og placere alle publikummer i forsvarlig sikkerhedsafstand af hinanden. De publikummer der har købt billet først, får først plads i salen efter omrokering.

7


FORESTILLINGER 2021/22

AUGUST 2021

DECEMBER 2021

DREAMERS WALK

GENERATION 9/11

5. august Operaeksperiment

1. - 3. december

NORDKRAFT THE OPERA

JANUAR 2022

URPREMIERE 7. august kl. 20.00 Spiller også 8. august

DE UROLIGE 10. + 11. januar

SEPTEMBER 2021

OKTOBER 2021

MY DEER HUNTER

FISKERNE

16. + 17. september

FISKERNE

1. + 5. - 8. oktober 12. - 15. oktober 19. - 22. oktober

URPREMIERE 24. september kl. 19.30 28. - 30. september

ARGUMENTER MOD KVINDER

BLOOM URPREMIERE 19. januar kl. 19.30 20.- 22. januar + 25. - 29. januar

6. oktober

ORDKRAFT 18. september

UNDER HUDEN 4. + 5. og 7. + 8. oktober

DENGANG DU VAR LILLE 26. - 29. september

DER VAR ENGANG 10. - 15. oktober 21. + 24. oktober (I Kedelhallen!)

NOVEMBER 2021 PAPKAS 7. - 10. november

RÆDSEL 11. + 12. og 15. + 16. november

TOUR DE CHAMBRE 15. + 16. november

FOTO


FORESTILLINGER 2021/22

MARTS 2022

MAJ 2022

MUSTAFAS KIOSK

SPEJLMANDEN

1. marts

20. + 21. maj

RIDLEY SCOTT METODEN 1. - 5. marts 8. - 12. marts

RUNDT OG RUNDT 6. - 9. marts

DE DANSER ALENE 30. + 31. marts

APRIL 2022

JUNI 2022

SOM BRØDRE

DEKALOG

6. - 9. april og 11. + 12. april

ORDKRAFT

URPREMIERE 8. juni kl. 19.30 9. - 11. juni 14. - 18. juni

7. - 9. april

FEBRUAR 2022 BLOOM 1. - 5. februar 8. - 12. februar

RIDLEY SCOTT METODEN URPREMIERE 19. februar kl. 16.00 22. - 25. februar

MUSTAFAS KIOSK 27. + 28. februar

MAJ 2022 FAR TIL VEJRS MED ALFONS ÅBERG 1. - 4. maj

THE DANISH GIRL 5. + 6. maj

BETTY BLUE URPREMIERE 7. maj kl. 16.00 9. - 12. maj 16. - 21. maj 23. - 25. maj

9


24. SEPTEMBER – 22. OKTOBER 2021

EGENPRODUKTION NYFORTOLKET KLASSIKER

FISKERNE

Limfjordsfortællingen over dem alle! Den altid debatskabende skuespiller, dramatiker og forfatter Hassan Preisler dykker med sin nye dramatisering af Hans Kirks roman ”Fiskerne” ned i kulturkrigen mellem de indremissionske fiskere og de grundtvigianske fjordboere. Det bliver en forestilling om identitet og religion, men også om frelse og fortabelse, godhed og ondskab. En gruppe hårdføre havfiskere og deres familier flytter fra den barske vestkyst ind til de mildere egne inde i Limfjorden for at starte et nyt liv. Vi følger deres kamp for at skabe en tilværelse i fremmede omgivelser, og for at fastholde salmesangen, mens 1920’ernes dansemusik lyder ud ad kroens vinduer og det bare er om at vælge side før nogen gør det for dig. Når de fede ål vandrer forbi, er livet rigt og let – når silden svigter, bliver furerne dybe i magre ansigter, og børnene græder.

Limfjorden giver og tager, og fjordens vejr og vind styrer fortællingen, som udspiller sig over en periode på fem år. Afstanden mellem land og by øges, og tro møder tvivl. Hvordan finder man vejen til tilgivelse og rummelighed, i en verden fastfrosset i modsætninger? Hans Kirks klassiker fra 1928 er på samme tid en spiddende satirisk gennemboring af selvgodheden, og en smertelig kærlighedssang til Limfjordens indre og ydre landskaber.

Instruktør: Anne Zacho Søgaard Scenograf: David Gehrt Manus: Hassan Preisler efter Hans Kirks romanforlæg Medvirkende: Teater Nordkrafts ensemble, Laura Kold, Clara Josephine Manley og Allan Helge Jensen


11


19. JANUAR – 12. FEBRUAR 2022

SAMPRODUKTION KRISTJÁN INGIMARSSON COMPANY OG TEATER NORDKRAFT

BLOOM

Kristján Ingimarsson besejrede verden med actionkomedien BLAM! som havde premiere i 2012 og har turneret lige siden. Med BLOOM tager Ingimarsson livtag med nutidens kvinder, deres kraft og humor, og de universer, de skaber om sig. BLOOM er en undersøgelse af kvindens væsen i 2021. De kvindelige medvirkende har selv været med til at skabe forestillingens materiale og udtryk, og grinagtige pinligheder blander sig med hjerteskærende skrøbelighed og rå power. Tro mod Kristján Ingimarssons frygtløse, fysiske spillestil, kaster de fem kvinder sig både ud i halsbrækkende stunts og indadvendte, undersøgende momenter. BLOOM er et ordnet kaos, en ny slags scenekunst - i en tid, hvor mennesket ikke længere søger indad efter svar og sandheder, men griber UD! Ud i den fysiske verden, og ud efter hinanden. Vi lever i en tid med vilde opbrud og forandringer, både udenpå og indeni

- hvor fører vi hinanden hen, og hvordan finder vi humoren i det hele? BLOOM er en spektakulær scenekunstoplevelse, som bryder med alt det, vi tror vi ved om at se teater. Forestillingen foregår i et formidabelt scenerum, som tager fusen på selv den mest erfarne teatergænger, og ledsages af videoinstallationer og billedkunst, som man kan opleve på sin egen mobiltelefon og rundt omkring forestillingens rum. Aalborggenserne har i januar 2022 en enestående mulighed for at være de første til at opleve dette brag af en teateroplevelse!

BLOOM har verdenspremiere på Teater Nordkraft i Aalborg, og spiller derefter turné rundt i Europa. Forestillingen er skabt i et samarbejde mellem Kristján Ingimarsson Company, Teater Nordkraft, Reykjavik City Theatre og Hålogaland Teater i Tromsø. BLOOM henter inspiration og materiale fra en række KIC workshops i samarbejde med billedkunstneren Kirsty Whiten og et hold scenekunstnere. Tusind tak til: Anna Stamp, Kajsa Bohlin, Lalla la Cour, Linh Le, Mette Rønne, Nana Lind, Noora Hannula, Tuba Keleş, Unnur Elísabet Gunnarsdóttir & Þórey Birgisdóttir

Iscenesættelse, idé og manuskript: Kristjan Ingimarsson Scenograf: Jonas Fly | Koreograf: Thomas Bentin | Producent for KIC: Arna Lára Pétursdóttir Særlig tak til: Pavillon K, Vordingborg Medvirkende: Teater Nordkrafts ensemble, Josephine Reumert Gran, Noora Hannula og Ida Frost Turné: Kristjan Ingimarsson Company


STØTTET AF: Statens Kunstfond, Bikubenfonden, Nordisk Kulturfond, Wilhelm Hansen Fonden, William Demant Fonden, Dansk Skuespillerforbund

13


19. FEBRUAR – 12. MARTS 2022

EGENPRODUKTION SELVHJÆLPSKOMEDIE

RIDLEY SCOTT METODEN

(En Tabers Guide til Helte (En Tabers Guide til Heltemod)

“THELMA AND LOUISE”, “GLADIATOR”, “ALIEN”, “THE MARTIAN” “ROBIN HOOD”, “BLACK HAWK DOWN”, “KINGDOM OF HEAVEN”, “BLADE RUNNER” Filminstruktøren Ridley Scott laver film om helte. Smukke, stærke, kloge, modige helte. Scotts universer har sat en klar kurs for hvad en helt kan, gør og bør. Filmene har påvirket vores idé om hvad en helt er, og hvis man har set Gladiator over tyve gange, kan man godt komme til at ønske, at bare en dråbe af heltens mod var i ens eget blod. Desværre er ikke alle født med anlæg til heltedåd.

Emil og Mikkel Rostrup er dansk teaters unge super-brødre. Den ene er instruktør, den anden scenograf – og sammen skaber de forestillinger som ikke ligner nogen andres. Det er teater som giver sug i maven og stof til fantasien; så spænd sikkerhedsbæltet og nyd turen! Instruktør: Emil Alexander Rostrup Scenograf: Mikkel Sebastian Rostrup Medvirkende: Teater Nordkrafts ensemble

Findes der en metode, som kan give et leverpostejsfarvet taberliv den samme klare retning og stærke mening som heltene i Scott’s universer? Det kan Ridley Scott Metoden - en tabers guide til heltemod!


15


7. MAJ – 25. MAJ 2022

EGENPRODUKTION MUSIKFORESTILLING

BETTY BLUE 37’2 LE MATIN de Philippe Djian

”Jeg er en stor fan af katastrofale kærlighedshistorier. Jeg har altid været optaget af ideen om, at kærlighed har en pris, og Betty Blue har altid været en inspiration for mig i mit liv. Her løber ingen væk - her er kærlighed til den bitre ende. Kærlighedens regnestykke handler til syvende og sidst ikke om, hvad du får, men om hvad du vil ofre. Kærlighed er ikke altid værdig, ikke altid tilregnelig, og meget sjælden fornuftig. Men den er altid kampen værd. Fordi den fremkalder os. Det er når vi elsker, at vi er mest virkelige. Mest menneskelige.” Minna Johannesson Den unge Betty lever livet lidenskabeligt, intenst og kompromisløst. Hun er fyldt med appetit på tilværelsen og har store drømme for fremtiden, men bliver gang på gang skuffet, når hun indser, at livet ikke er som på film. Sammen med den mere virkelighedsnære Zorg oplever Betty kærlighedens kraft på godt og ondt. Hele Zorgs eksistens er i kredsløb omkring Betty – hun er solen og glæden i hans liv, og han vil gøre ALT for hende. De to elskende holder fast i hinanden for enhver pris, også selvom prisen bliver højere og højere …

Betty Blue er en musikforestilling om at suge al kraft ud af livet, inden det er forbi. Forestillingen er en dramatisering af Philippe Djians roman og filmatiseringen fra 1986 af samme navn. Hvert år instruerer teaterchef Minna Johannesson selv en forestilling, og Betty Blue er hendes bud på den ultimative kærlighedshistorie.

Instruktør: Minna Johannesson Manus: Minna Johannesson Medvirkende: Teater Nordkrafts ensemble Teaterforlag: Nordiske ApS- www.nordiske.dk Baseret på romanen BETTY BLUE 37’2 LE MATIN de Philippe Djian, orginaludgivelse: Editions FLAMMARION Udgivet i Danmark af Gyldendal og oversat af Lisbet Krogager


17


8. – 18. JUNI 2022

EGENPRODUKTION SANSEEKSPLOSION

DEKALOG 10 BUD 10 VALG 10 BESKIDTE HISTORIER OM REN KÆRLIGHED Kieslowskis ti filmklassikere var 1980’ernes store mesterværk: Biblens ti bud fortolket i ti smukke men dystre film, om ti almindelige menneskers umulige valg om hvem og hvad de skal elske – og hvor meget kærligheden må koste dem. Med Thomas Hwan som instruktør har Teater Nordkrafts ensemble taget de 10 filmhistorier og klippet dem sammen i en multiplothistorie – resultatet er en vild, smuk og møgbeskidt forestilling om den rene kærlighed.

Hvor Kieslowski var optaget af hvor meget vi risikerer at MISTE når vi satser på kærlighed, er vi optagede af hvor meget vi kan VINDE, når vi tør elske og elskes.

Dekalog er ikke en forestilling der skal forstås. Den skal mærkes. VÆRD AT VENTE PÅ: Dekalog var klar til premiere december 2020, men landet lukkede ned 3 timer inden publikum skulle have været i salen. Det er med meget stor fornøjelse og stolthed at vi byder forestillingen velkommen i den nye sæson!

Instruktør: Thomas Hwan Scenograf: Peter Schultz Manus: Thomas Hwan Medvirkende: Teater Nordkrafts ensemble, Christine Gjerulff og Tobias Leander Teaterforlag: Nordiska ApS Oversætter: Gerd Sørby Baseret på filmene Dekalog af Krzysztof Kieslowski


19 Foto: Karoline Lieberkind


Gæstespil


GÆSTESPIL 2021

5. august 2021

Dreamers Walk Et alternativt opera-eksperiment udviklet i Aalborgs vækstlagsscene. Forestillingen forener sang og elektronisk musik med eksperimenterende scenografi, lys- og fotokunst, i en beretning over den gamle myte om Orfeus og Eurydike. Orfeus og Eurydike får her hele tre chancer for at vandre ud af dødsriget og komme til live i tre nye skikkelser.

Alle tre vandringer bæres af noget drømmeagtigt gådefuldt, en prøvende tildelt mulighed, der både kan lykkes eller fortabes. Musik af Niels Chr. Rasmussen. Tekster af bla. Ovid, Edith Södergran, Paul la Cour, Rabindranath Tagore, og Rielke.

21


GÆSTESPIL 2021

7. & 8. august 2021

Nordkraft, The Opera Opera baseret på Jakob Ejersbos roman, Nordkraft. Operaen er nykomponeret og får urpremiere under Aalborg Operafestival. Forestillingen går helt nye veje i forsøget på at indfange den fængslende atmosfære og det heftige følelsesliv i Jakob Ejersbos nyklassiker. Mange kender allerede til ”Nordkraft” og bogens dystre Aalborg-univers – en vindblæst underverden, der myldrer med narkomaner, desperadoer og skæve eksistenser. Når Jakob Ejersbos litterære nyklassiker denne sensommer springer ud som opera, får fortællingen en ekstra dimension. Der bliver skruet ned for det genkendelige og op for det udforskende. For hvordan lyder et misbrug egentlig? Hvordan gengives den emotionelle klangbund, som indrammer narkomani og følelsen af ikke at passe ind? Det er netop det, som komponist Signe Lykke, scenograf Christian Albrechtsen, instruktør Anja Behrens og Copenhagen Opera Festival prøver at få skovlen under med et nyskabende og radikalt anderledes greb. ”Nordkraft som opera bliver ikke et gensyn, for vi er slet ikke ude på at fortælle den samme historie, som rigtig mange kender så godt i forvejen. I stedet sætter vi fokus på den emotionelle kraft – på den menneskelige afgrund og den betingelsesløse kærlighed – som bogen også rummer, og Ejersbo beskrev så skånselsløst,” forklarer Anja Behrens.

Operaen er initieret og produceret af Copenhagen Opera Festival og har været undervejs siden 2016. Den får verdenspremiere under Aalborg Operafestival, og det foregår – selvfølgelig – i Teater Nordkraft, der har til huse i det gamle kraftværk, som oprindeligt lagde navn til Jakob Ejersbos roman.


GÆSTESPIL 2021

16. & 17. september 2021

My Deer Hunter

Gæstespil fra Fix&Foxy

Fire krigsveteraner kæmper deres helt egen kamp for at vende tilbage til samfundet igen. Deres liv er forandret. De har PTSD. Alle har de været udsat for oplevelser, der har forandret dem og deres liv for altid. De kæmper for at vende tilbage. En kamp, med skam og manglende selvtillid.

De vender tilbage til de livsforandrende øjeblikke, de har gennemlevet, i forsøget på at genskabe deres liv. Det liv de havde, før det blev knust.

Ligeså livsbekræftende det er, at de fire i fællesskab har fundet styrken til at stå frem med deres historier, ligeså forløsende er det for os andre at få lov til at blive en del af den. (Politiken)

Fix&Foxy genopfinder doku-dramaet til en fuldstændig eksistentielt rørende, dybt relevant og æstetisk gennemført fortælling, hvor fire mennesker nøgent inviterer os med i den sorte afgrund. (iScene)

23


GÆSTESPIL 2021

6. oktober 2021

Argumenter mod kvinder

Gæstespil fra BaggårdTeatret

– Baseret på bogen af Birgitte Possing. Moderne og morsom teaterforestilling af Thomas Hwan om mænd og kvinder på vej ind i et nyt landskab sammen. Lige siden Evas døtre tørrede æblesaften af hagen og løftede blikket op og ud i en forandret have, har der været nok at lægge øre til.

Argumenterne imod dem har siden demokratiets barndom været mange, morsomme og fuldkommen skrækindjagende.

Generationer af kvinder er blevet talt ned til, når de forsøgte at blive ligestillede medborgere, og stien har været smal. Ikke mindst for dygtige kvinder.

Tag med på en historisk tour de force i fordomme og argumenter imod kvinder – som de har lydt fra både mænd og fra kvinder.


GÆSTESPIL 2021

4. - 8. oktober 2021

Under huden

Gæstespil fra Mærkværk

– en ungdomsforestilling om døden, sorgen og savnet. I Danmark har vi næsten ingen rituelle handlinger forbundet med døden ud over folkekirkens bisættelser og begravelser. Vi har ingen sørgeperiode, ingen sorte hatte og knapt et sprog. Intet der fortæller, at her er et menneske i sorg. ”Jeg kondolerer”, er ofte det tætteste, vi kommer på at tale sammen. Døden er et tabu, og sorgen skal vi helst komme hurtigt over, så vi kan komme videre. Men døden er en del af livet og sorgen en proces, der forandrer én for altid.

»under huden« følger tre venner, som får døden, sorgen og savnet tæt ind på livet, da Freja mister sin mor. Vi kommer ind under huden på de unge og de voksne omkring dem og bliver klogere på, hvordan vi kan handle over for en elev, et familiemedlem eller en ven i sorg.

fra 13 år

25


GÆSTESPIL 2021

11. + 12. & 15. + 16. november 2021

Rædsel

Gæstespil fra Teater Grob/AHA Produktion

Jeg tror nok verden går under om lidt. En dag kommer du hjem, og en stemme er flyttet ind. En stemme, der minder dig om alt, hvad der kan gå galt i verden, og som beskytter dig mod det kaos, der er omkring dig. Stemmen giver dig gode råd, den sørger for, at du ikke dummer dig, og at du ikke gør noget galt. Men den vil også bestemme over dig. Hvis du har prøvet det, vil du måske kunne genkende det. Hvis du ikke har prøvet det, vil du måske kunne forstå.

RÆDSEL er en forestilling om at blive ramt af angst, om at blive afhængig af sin angst og om at forsøge at finde ud på den anden side. RÆDSEL er skrevet af Anna Bro og Iscenesat af Rune David Grue.

Når teater viser sig som en nødvendig og vigtig kunstart til at reflektere over vores samfund (Scenekanten)

Sjældent har vi oplevet en psykisk tilstand få scenisk liv så overbevisende som her (CPH Culture)


GÆSTESPIL 2021

15. & 16. november 2021

Tour de Chambre

Gæstespil fra Det Kongelige Teater

Efter romanen Tour de chambre af Tine Høeg. Bliv forført af Tine Høegs tankevækkende og morsomme fortælling om venskab, forelskelse og begær. Asta er forfatter. Hun skriver på sin anden roman, men hun kan ikke få hul på den. Igennem skriften og erindringen, føres vi frem og tilbage mellem Astas spæde ungdom fuld af tvivl og hendes tredje ungdom i 30’erne, hvor hun alene og kejtet forsøger at finde sig til rette i en verden af voksne. Asta står stille, imens uret tikker, og tiden bliver ved med at gå. Da Asta får en invitation til en mindehøjtidelighed, vælter minderne om hendes gamle kollegie frem, om dengang Asta var hemmeligt forelsket i sin bedste veninde Mais kæreste, August.

Asta starter forfra på sin roman. Alene med sin tekst skriver Asta sig tilbage ind i de pirrende varme og forbudte følelser, skammen over at bedrage Mai og sorgen over Augusts pludselige død. Det hele begynder at komme tæt på igen. Venskabet med Mai, der både har barn og forliste kærlighedsforhold i bagagen, er Astas eneste anker i virkeligheden. Nu ligger Astas færdige, altudleverende selvportræt som en bombe under deres venskab.

Tour de chambre 27


GÆSTESPIL 2021

1. - 3. december 2021

Generation 9/11

Gæstespil fra Mungo Park og Betty Nansen Teatret

WOULD EVERYBODY PLEASE GO TO THE CANTEEN? Danske Esther står i billedkunstlokalet på sin amerikanske skole den 11. september 2001, da allekaldet lyder. Hun er 11 år gammel, og flyttet til New York året forinden. GENERATION 9/11 handler om at få sit første kys efter 11. september. Om at føle sig fremmed i det land, man bor i, og om at få grineflip fordi Williams far pludselig går med pistol. Men den handler også om den unge arkitekt Minoru Yamasaki, der får til opgave at bygge et monument for verdensfreden midt i New

fra 14 år

York City i året 1973. BETTY NANSEN TEATRET og MUNGO PARK markerer 20-året for terrorangrebet på World Trade Center med en helt ny forestilling af dramatiker Nanna P. Tüchsen, som boede i New York som 11-årig, da angrebet fandt sted – instruktør er teaterchef på Mungo Park Anna Malzer.


GÆSTESPIL 2022

10. & 11. januar 2022

De urolige

Gæstespil fra Det Kongelige Teater

Oplev Linn Ullmanns internationale succesroman som teater. “At se, at huske, at begribe”. En fortælling om minder og glemsel og alle de historier, der udgør et liv. Stykket skildrer et barn, som vokser op med to forældre, der er koryfæer. Det handler om barnets opvækst, om kærligheden mellem forældrene og om faderens sidste tid. Hele vejen kæmper hun for at få sine forældres opmærksomhed og kærlighed. Men uroen er konstant til stede i dem alle.

Romanen blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2016, og det er Skuespilhusets husinstruktør Thomas Bendixen, der står bag iscenesættelsen.

Den excentriske familie portrætteres af tre af dansk teater stærke skuespillerinder: Kirsten Olesen, Tammi Øst og Stine Schrøder Jensen

29


GÆSTESPIL 2022

30. & 31. marts 2022

De danser alene

Lærerig komedie af filosoffen Anders Fogh Jensen

Forestilling om at være projektmenneske i mulighedernes uophørlige manege. DE DANSER ALENE er ikke en forestilling om dans. Men et forsøg på at vise, hvordan hele vores kultur og de sociale bånd har ændret sig de sidste fyrre år. Fra et samfund med klare retningslinjer og forudsigelighed til et projektsamfund fyldt med midlertidige engagementer, ad hoc-løsninger, overfladiske relationer og halve aftaler.

Som menneske i projektsamfundet skal du være udadvendt, fleksibel og omstillingsparat – og det skræmmende er ikke længere at blive udnyttet, men ikke at blive udnyttet.

En perle af en moderne, filosofisk forestilling (Kulturkupeén)

Hjerneudfordrende teater, hvor ord og sceniske billeder konstant ægger vores verdensbillede (JP)


GÆSTESPIL 2022

6. - 12. april 2022

Som brødre To brødres kamp for at finde fodfæste. Mor, baba, storebror og lillebror. En lykkelig familie flytter til forstaden og inviterer vejens beboere på hjemmelavet risgryde og hygge. Udadtil stråler familielivet af varme og lykke, men på den anden side af de nedrullede persienner eksisterer en anden verden, hvor baba er konge, og forsøger at kontrollere alt. Når kongen er utilfreds med sine sønner, gentager han med jævne mellemrum, at det var en fejl de blev født. De to brødre driver længere og længere væk fra hinanden mod hver deres fællesskab, som giver dem det de mangler i livet –

kærlighed og anerkendelse. SOM BRØDRE er en nyskrevet poetisk forestilling om to brødres kamp for at finde fodfæste i en splittet tilværelse. Baseret på digtsamlingen KONGEN LEVE af Alexander Mayah Larsen, som udkommer på Gyldendal i foråret 2021. Forestillingen er udviklet af Alexander Mayah Larsen, Kasper Dalsgaard og Arto Louis Eriksen.

fra 14 år

31


GÆSTESPIL 2022

5. & 6. maj 2022

The Danish Girl

Gæstespil fra Black Box Dance Company

”I mit legeme boede to skarpt adskilte væsner, der stod fremmede og næsten fjendtligt overfor hinanden, fordi hver af dem kun havde plads for den ene.” − Lili Elbe Sammen med mange gange Reumertvindende og hædrede koreograf Tim Rushton skaber Black Box Dance Company `The Danish Girl, the dance´ – en vedkommende, smuk, rørende og poetisk men også grotesk danseforestilling. Historien om danskeren, der som den første transkønnede kvinde i verden fik foretaget en kønskorrigerende operation, er fundamentet til romanen The Danish Girl af den amerikanske forfatter David Ebershoff, og derefter Hollywoodfilmen af samme navn.

Black Box Dance Company har som de første nogensinde modtaget rettighederne til at omdanne denne rørende fortælling til en danseforestilling. Den unikke krop står i centrum; den sårbare, stærke og foranderlige krop.


GÆSTESPIL 2022

20. & 21. maj 2022

Spejlmanden

Gæstespil fra Mungo Park

Midt under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2020 havde Mungo Park helt eksklusivt premiere på historien om den virkelige stjernejournalist Claas Relotius og hans myteomspundne artikler. Den unge journalist Claas fra det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel (Spejlet på tysk) vinder den ene pris efter den anden for sine menneskelige portrætter. Men Claas’ kollega Juan, får færten af noget råd-

dent ved artiklerne. Gør dig klar til et hæsblæsende teatergreb på true crime-genren fyldt med suspense, action og en intensiv jagt på den endegyldige sandhed.

”En must-see... Ekstremt relevant samtidsdramatik... Særdeles veliscenesat... (Jyllands-Posten)

Årets forestilling... Føj, hvor Mungo Park tager røven på os – og for pokker, det føles godt... (iScene) “Lykkes stort… Fængende historie… Et sjovt greb… Sara Fanta Traore imponerer. (Information)

fra 15 år

33Teater til børn og unge

35


7. - 10. KLASSER fra 13 år

fra 14 år

fra 14 år

Skolebilletter koster 65,- per elev; medfølgende lærere er gratis. Book skolebilletter på vores bookingportal for skoler og børneteater: https//teaternordkraftbooking.billetten.dk/


7. - 10. KLASSER

4. - 8. oktober 2021

Under huden Under huden er en ungdomsforestilling om døden, sorgen og savnet, som vil have os til at være sammen og række ud, når nogen dør. For døden er en del af livet og sorgen er en proces, der forandrer én for altid. Læs mere på side 25. Anbefales fra 13 år.

1. - 3. december 2021

Generation 9/11 Generation 9/11 er med til at markere 20-året for terrorangrebet på World Trade Center. Forestillingen er af dramatiker Nanna p. Tüchsen, som boede i New york som 11-årig, da angrebet fandt sted. Læs mere på side 28. Anbefales fra 14 år.

6. - 12. april 2022

Som brødre SOM BRØDRE er en nyskrevet poetisk forestilling om to brødres kamp for at finde fodfæste i en splittet tilværelse i Danmark. Baseret på digtsamlingen ’Kongen Leve’ af Alexander Mayah Larsen. Læs mere på side 31. Anbefales fra 14 år.

Har du spørgsmål til skoleforestillinger, så skriv til os på skole@teaternordkraft.dk

37


UNGDOMSUDDANNELSER fra 15 år

fra 15 år

fra 15 år

Skolebilletter koster 65,- per elev; medfølgende lærere er gratis. Book skolebilletter på vores bookingportal for skoler og børneteater: https//teaternordkraftbooking.billetten.dk/


Ældre elever er velkomne til alle forestillinger på Teater Nordkraft. Men følgende forestillinger synes vi egner sig særligt godt til ungdomsuddannelserne:

24. september - 22. oktober 2021

Fiskerne Fiskerne er Hassan Preislers nyfortolkning af Hans Kirks klassiske roman ”Fiskerne”. Forestillingen dykker ned i kulturkrigen mellem de indremissionske fiskere og de grundvigianske fjordboere, og tematiserer identitet og religion - frelse og fortabelse, godhed og ondskab. Læs mere på side 10. Anbefales fra 15 år.

7. - 25. maj 2022

Betty Blue Betty Blue er en dramatisering af Philippe Djians novelle og filmatiseringen fra 1986 af samme navn. En musikforestilling om kærlighed, og om at suge al kraft ud af livet inden det er forbi. Læs mere på side 16. Anbefales fra 15 år.

20. & 21. maj 2022

Spejlmanden Spejlmanden er et hæsblæsende teatergreb på true crime-genren fyldt med suspense, action og en intensiv jagt på den endegyldige sandhed. Historien omhandler den virkelige stjernejournalist Claas Relotius og hans myteomspundne artikler. Læs mere på side 33. Anbefales fra 15 år.

Har du spørgsmål til skoleforestillinger, så skriv til os på skole@teaternordkraft.dk

39


Få mere ud af jeres teatertur:

Brug Teater Nordkrafts gratis samtaleguides, og få gode samtaler på klassen Teater er et crashcourse i empati. Igennem personerne på scenen gennemlever man alle de katastrofer og glæder, man kan tænke sig i et menneskeliv. Man får mulighed for at opleve hele spektret af menneskelige følelser, og har mulighed for at udvikle sin kompetence til at håndtere dem via stedfortræder. Inddragelsen af scenekunst i undervisningen udfolder dog først sit didaktiske og erkendelsesmæssige potentiale, når læreren faciliterer elevernes møde med kunsten – og hinanden. Udvid oplevelsen med åbne samtaler Samtaler om teater handler ikke om at finde frem til en fælles mening med den pågældende forestilling, men om at reflektere over indholdet og åbent diskutere sine holdninger med andre. Det er en god øvelse for eleverne i både at blive opmærksomme på deres egne oplevelser af verden og ikke mindst at kunne formidle dem til andre i en social sammenhæng. At skulle udtrykke sanseoplevelser og følelser foran andre kan virke skræmmende, og de vigtige samtaler kan derfor være svære at skabe spontant med åbne spørgsmål på klassen.

Med spørgsmål som ”Hvad synes I?” kommer samtalen nemt til at lukke sig om vurderinger: ”Jeg synes det var supergodt, fordi det var spændende” eller lignende svar, er sympatiske – men det åbner ikke nødvendigvis nye lag i forståelsen af ens egen oplevelse. Og, måske mere vigtigt; det fastholder heller ikke nødvendigvis nysgerrigheden på de andres oplevelse. Teater Nordkraft har, i samarbejde med Teatercentrum, udviklet seks hæfter med seks forskellige Teatersamtaler; nemme og ligetil guides som kan deles ud til grupperne så de kan gå direkte i gang. Guidede samtaler i mindre grupper gør det nemt for eleverne at gå på opdagelse i hinandens forskellige opfattelser af situationer, karakterer eller helhedsindtryk af forestillingen. Og det er her, magien i virkeligheden viser sig. For ”hvilken karakter kunne du bedst identificere dig med?”, ”hvilken effekt havde skuespillerens stemmeføring på dig?” eller ”følte du at historien var ægte?” er spørgsmål, der giver eleverne mulighed for at lære mere om oplevelsen i fællesskab.

Samtaler om kunst giver mest, når man kan slippe fokus på at have ret, og holder op med at overbevise de andre. Det handler heller ikke om at nogen er bedre end andre. De seks hæfter med teatersamtaler er en god støtte i faciliteringen af elevers møde med scenekunst, uanset hvilken teateroplevelse I vil tale om. De kan hentes gratis på teatret – spørg i foyeren eller ring til os på 98 111 666.

1 Den samlede oplevelse 2 Performerne 3 Fortællingen 4 Scenografien 5 Lyd og musik 6 Den eksperimenterende Er du lærer i udskolingen eller på en ungdomsuddannelse? - En tur i Teater Nordkraft er en unik mulighed for de ældste elever til at opleve professionel scenekunst. Det er samtidig også en mulighed for eleverne at komme tæt på teatret. Overvej at supplere jeres teaterbesøg med et virksomhedsbesøg hos os, en artisttalk eller et foredrag.


40


Skoler & Ungdomsuddannelser


BØRNEFORESTILLING 4 - 6 ÅR

1. - 4. maj 2022

Far til vejrs med Alfons Åberg Alfons og hans far flyver med helikopter og kæmper mod rumindianere i denne skønne forestilling fuld af flyvende fantasi, sang, humor, varme og hygge. Alfons vil så gerne lege, men far har for travlt til at lege med. Så Alfons gør alt, hvad han kan, for at få far med i legen. Det bliver til en masse sjove oplevelser og eventyr på en flyvende fantasi!

Det bliver både til helikopterture til junglen, spøgelsesjagt og ruminvasion. Men pludselig er fars sidste lakridspibe på mystisk vis væk…

41


BØRNEFORESTILLING 4 - 6 ÅR

27. februar - 1. marts 2022

Mustafas kiosk

Familieforestilling

En teaterkoncert for hele familien; sprængfyldt med skyggespil, dukker, instrumenter, briller, parykker, falske tænder, samt en scenografi, der forvandler sig til en gravko! En fræk og flabet hyldest til mangfoldighed, fantasi, påhitsomhed og anarki, skrevet af Jakob Martin Strid.

Forestillingen leveres med det tempo, vi kender fra bogen, krydret med højt humør og en uhøjtidelig stemning, som især de yngste tilskuere straks fanger. Men der er også frække og uartige rim og remser, som også forældrene griner med på. (– Børn i Byen)


BØRNEFORESTILLING 2 - 4 ÅR

6. - 9. marts 2022

Rundt og rundt Gennemmusikalsk forestilling med fokus på interaktion og bevægelse for målgruppen 0-4 år hvor vi leger med tøj og udtryk. Vi befinder os i et gammeldags vaskeri med en magisk vaskemaskine og en hel masse tøj. Tøjet skal vaskes og noget skal prøves. En kjole er helt umulig at få på, en sok bliver hele tiden væk, Inde i vaskemaskien svømmer pludselig fisk rundt i de flotteste farver.

Rundt og rundt er et poetisk stopmotionanimeret videounivers, med dans, livemusik, vaskelydscollager og sange om tøj, farver og former. Publikum inviteres til at være med, når der danses og spilles sange om farver og fisk og om at dreje rundt og rundt.

43


BØRNEFORESTILLING 2 - 4 ÅR

26. - 29. september 2021

Dengang du var lille Poetisk teater med dukker og musik for små teaterdebutanter Du skal se Ragnhilds STORE billedbog om at være LILLE. Bogen handler om Ragnhild som barn. Men den handler også lidt om dig og dengang DU var lille. Skuespiller Ragnhild Kaasgaard og dukkefører Erik Olsen fører børnene ind i en miniatureverden, hvor

underlige ting kan ske – og hvor en eventyrlig verden i bogstaveligste forstand vil udfolde sig for øjnene af dem.


BØRNEFORESTILLING 2 - 4 ÅR

7. - 10. november 2021

Papkas [pAp]-[kAs] pAp-kAsser er ikke kun pAp-kAsser – de kan skabe verdener! Ro af sted i bølgegang og salt havvind, og oplev en frodig skov af træer vokse frem for øjnene af dig, før den i ét nu forvandles til et nyt landskab. Gem dig i kæmpestore pAp-kAsser, eller byg med bittesmå

pAp-kAsseklodser – men hold øje med den drilske legekammerats forsøg på at vælte tårnet! Vinder af Årets Forestilling ved Scenekunstens Priser 2019.

45


EFTERÅRET 2021

EGENPRODUKTION

DER VAR ENGANG INTERAKTIVT IMPROTEATER TIL BØRN - Hvad er din yndlingsting? Hvad for en historie tænker du mest på i dag? DER VAR ENGANG er teater, hvor du selv er med til at skabe forestillingen! Sjovt og nyskabende teaterprojekt for de 3-6 årige. Kan spille både i puderummet og på stuen – og hvis det er rigtigt godt vejr en dag, kan vi rykke ud på legepladsen. Børnene er med til at styre forestillingens gang, så oplevelsen ændrer sig afhængigt af hvad der netop fylder i børnenes liv den dag – alle forestillinger er forskellige. Improvisatorisk og interaktivt koncept med to medvirkende, som opmuntrer børnene til at lege videre med fortællinger og historier.

Aldersgruppe: 3 - 6 år

DER VAR ENGANG.. indgår i Teater Nordkrafts børneabonnement for 4-6 årige, for både private og daginstitutioner. Du kan både købe billetter til forestillingen når den spiller på Teater Nordkraft i oktober 2021, eller købe en hel forestilling som kommer ud til jer. Vi spiller for alle daginstitutioner m.m. i Aalborg kommune, for cirka 30 tilskuere af gangen. Prisen er 4.300,- for en forestilling, og 5.000,- for to forestillinger på samme dag. Ring til os på 98 111 666 og hør nærmere om mulighederne!


47


Teater for børn og unge Velkommen til Teater Nordkraft for børn og unge, sæson 2021-2022. Du kan finde mere info og bestille billetter til skoler, ungdomsuddannelser, institutioner og børneabonnement på vores bookingportal for skoler og børneteater: https://teaternordkraftbooking.billetten.dk/ På de næste sider kan du læse om vores tilbud til: Børneteater 2-6 år Elever på skoler og ungdomsuddannelserTeater for børn og unge