Page 92

90  ГРА ДЪТ   ОК ТОМВРИ / НОЕМВРИ 2017

„Сливица“, бул. „Вл. Варненчик“ и ул. „Кракра“ ще се осъществява на различни нива, като бул. „Левски“ ще преминава под тях. Така той ще изпълнява предназначение на скоростно трасе, а централната част на града ще си отдъхне от трафика. Бул. “В. Левски” ще бъде довършен и ще има 4 ленти от ул. “Девня” до “Пикадили парк”. С удължаването на булеварда ще бъде покрито и Трошевското дере, което минава през "Максуда". Вместо кръстовища с булевардите “Сливница” и “Владислав Варненчик” удължението на “Левски” ще има автомобилни тунели. С реализирането на тези инфраструктурни проекти трафикът, който в момента влиза от автомагистрала „Хемус“ към центъра на града, вече ще бъде извеждан по бул. „Васил Левски“, който ще минава под булевардите „Владислав“, „Сливница“, „Цар Освободител“. Ще се осигури и бърза връзка с крайезерния път. Продължението на бул. „Сливница“ до бул. „Атанас Москов“ и оттам качването на АМ „Хемус“ ще стане дублираща връзка на бул. „Владислав Варненчик“ и също ще спомогне за облекчаване на движението в града. Финансирането – 75 милиона лева, ще бъде осигурено от правителството. Започваме работа и по ПРОДЪЛЖЕНИЕТО НА БУЛ.”СЛИВНИЦА” и включването й към магистрала “Хемус”. Третият обект, който започнахме, е основен ремонт и разширение с две ленти на УЛ. „МАРА ТАСЕВА“ В АСПАРУХОВО част от инвестиционната програма на община Варна по ОП „Региони в растеж“. Инвестициите в район “Аспарухово” продължават и с цялостен ремонт на бул. ”Народни будители” и бул. ”Първи май”. Предстои изграждането на рибарското пристанище и социализация на парка в "Аспарухово”, Освен разширяване на бул. ”В. Левски” ще бъдат финансирани и проектите за нова сграда на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, ремонт на IV езикова гимназия „Фр. Ж. Кюри“. Приоритет е и изграждането на трета пречиствателна станция в града. АТРАКТИВНАТА ЗОНА „ПРИСТАНИЩЕ ВАРНАИЗТОК”, която беше отворена за гражданите, се превърна в любимо място за варненци и гостите на града, затова този процес трябва да продължи и по никакъв начин да не засяга пристанищните дейности. След 3-о и 4-о корабно място са складирани тръбите за разпределителния газов център, така че през следващите 2.5 години там нищо не може да се направи освен пристанищна дейност. Има проблем с входа и изхода за автомобилите, но ще се намери транспортно решение в отворената вече зона. Могат да се използват и двете магазии за общественополезна дейност.

ОБЩИНА ВАРНА ПОЛУЧИ 25.2 МЛН. ЛВ. БЕЗВЪЗМЕЗДНО ФИНАНСИРАНЕ ПО ОП „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014 - 2020 за естетизация и модернизация на градската среда, като управляващият орган на ОП „Региони в растеж“ одобри 100% безвъзмездното финансиране тези дейности. Проектът на стойност 25.2 млн. лв. е част от инвестиционната програма на община Варна с макрорамка от 86 млн. лв. Средствата са предвидени за всички райони – за реконструкция и рехабилитация на междублокови пространства, улична мрежа, зони за отдих, озеленяване, енергоспестяващо улично осветление, достъпна архитектурна среда. Не сме забравили Морската градина, където ще продължим с рехабилитацията на настилки, с поставяне на осветление, с изграждане на площадки за спорт, кътове за отдих, озеленяване. Част от проектите, които ще реализираме тази година, са: реконструкция на ул. „Мара Тасева” в обхвата от бул. „Първи май” до бул. „Народни будители” в кв. „Аспарухово“; бул. "Васил Левски", бул. "Приморски", ул. „Студентска“, ул. „Цар Борис III“ ("Виница"), ул. „Ян Палах“ – от ул. „Зюмбюл“ до ул. „Прилеп“, ул. „Ана Феликсова“ и кръстовището на бул. „Цар Освободител“, продължение на пробива на бул. „Левски“ – между бул. „Сливница“ и бул. „Владислав“. Готово е временното кръгово кръстовище на бул. „Република“, защото започваме разширение на булеварда, за да облекчим трафика към Западната промишлена зона и ул. „Девня“, ул. „Михаил Колони“, ул. „Цар Симеон I“, ул. „Георги Бенковски“ и други. Проектите обхващат и много междублокови пространства с цел облагородяване на районите пред домовете на хората. Част от тези ремонти са включени във втората фаза на проекта за Интегриран градски транспорт на Варна по ОП „Региони в растеж“ на обща стойност 29.3 млн. лв. Част от сумата - 5.32 млн. лв., се предвижда за закупуване на нови автобуси. Така автопаркът на общинския превозвач „Градски транспорт“ ще бъде обновен почти 100%, след като преди 2 години осигурихме 70 нови автобуса и 30 нови тролейбуса.

Общо 85 млн. лв. се предоставят по бюджета на община Варна за изграждане на бул. "Васил Левски" - в участъка от ул. "Подвис" до ул. "Девня", и за пробива на бул. "Сливница" от бул. "Ян Хунияди" до бул. "Атанас Москов", реши на заседание Министерският съвет на 11 октомври.

Списание "ГРАДЪТ" | Инфраструктура - брой 5, 2017 г. / Spisanie Gradat  

Списание "ГРАДЪТ" | Инфраструктура - брой 5, 2017 г. / Spisanie Gradat