Page 1

ARCHITECTURE PORTFOLIO TAN HUI YIN (2017-2018)


Education 2010-2015 2010-2013 2016-2019

Work Experience Tan Hui Yin 16 March 1997 tanhuiyin88@gmail.com +65 98414430 Block 121 Lor 2 Toa Payoh #16-30 Singapore 310121 Born in Singapore. An aspiring architect who believes in the balance of designs, for the architect and for users. With spaces to work, there must also be spaces for play.

2012 & 2013 2014 2016 2016 2017 & 2018

Languages

National Junior College GCE A Levels Ministry of Education Language Center French GCE O Levels Singapore University of Technology & Design (SUTD) Bachelor of Science of Architecture (Architecture and Sustainable Design)

Other Activities 2012-2017 2014 2016 2016 2016-2017 2017-2016 2017 2017 2017-2018

Part-time service crew at Bakers&Cook (4 months) Part-time gym crew at Climb Asia (2 months) Full-time baker at Uggli Muffins (1 month) Internship at TENArchitects (2 months) Internship at CST Consultants, Quantity Surveying firm (2 months)

English Mandarin French

GOOD GOOD BASIC

Competitive Climbing. Leader for Overseas Values-In-Action Programme in Cambodia Urban Sketching PADI Diving Open Water Certification Executive Committee in SUTD Climbing CRUX (South East Asia’s first Deep Water Solo Competition) Organising Committee for Programmes Figure Sketching Scholarship for Asian Leadership Programme to Zhejiang University (Landscape Design) CRUX (South East Asia’s first Deep Water Solo Competition) Organising Committee for Programmes

Skills Technical

Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign Adobe Premiere Pro SketchUp Rhinoceros AutoCAD Grasshopper Fusion360 Lumion Microsoft Office Python

Manual Model making Photography Sketching Watercolour


Content Interwreathe

Founders’ Memorial Competition; Landscape Design

Cypress Country Park Landscape Design

Childhood in an Old shell Shophouse Project

Breathe.

Meditation Center

Pathway Spring

Design Fabriation Project

Roots

Design Fabriation Project

Shophouse Research Watercolour works


Interwreathe

Founders’ Memorial Competition (shortlisted by SUTD) Design Studio Project (Team) || October 2017 Site: Garden by the Bay East Brief: To explore the idea of a memorial to honour independent Singapore’s founders Having just celebrated the 52nd year since Singapore’s independence and also Lee Kuan Yew’s passing in 2015, we have been given a task to design a memorial park to remember our roots. It seeks to affirm the value of having a memorial to honour independent Singapore’s founding generation of leaders, strengthen Singaporeans’ sense of solidarity and educate future generations on the ideals and values upon which our nation is built.


Our concept for this park was to create an exploratory experience throughout the park for users to discover the history and development of Singapore on their own. Interweaving walkways and streams of water signifiy the dynamic and complex composition of Singapore society and at the same time allows for the users to find themselves in this intertwined network. Following the element of water, water features that will be designed by commissioned local artists will be littered along the streams of water, featuring various milestones that Singapore has overcomed, eg. water shortage problem with the development of the 4 national taps, start of tree-planting campaign, start of the proliferation of HDBs, etc. These water features will not only be educational but also provide aesthetic value to the park. A monument of dimension 8m by 9m will also be erected- with two semicircles one made of stone and the other made of metal, meeting at the ends but not exactly touching each other. The dimensions is a symbol of the date Singapore made its history and separated from Malaysia, while the semicircle made of stone symbolised the history that has already been set in stone and the metal half signifies the possiblities and future that Singapore has. A gallery will be placed at the prime location on site, where the best view of the sunset is and also located somewhere near the middle of the site. It will house both permanent and temporary exhibits, where it will showcase the works of founders of Singapore. An open space with a stage and terraced seats will allow for users to have the freedom to do anything there- skating, cycling, line-dancing, zumba. Users of all ages will have different uses for the space.

Physical Model of Design


Elevations

Elevation of Gallery

Elevation of Monument

Elevation of Performing Area


Renders of the Monument (top left), Gallery (right), Performing area (bottom left)


Render of the interweaving walkways and water paths


Cypress Country Park

Landscape Design Project at Zhejiang University || June 2017 Site: Near Tashilin Village, Quzhou City, Zhejiang Province, China Brief: To design a country park away from the city. China’s rapid urbanisation in the recent years saw the vast migration of the people from rural areas to bustling cities. This transition is often a tumulous one and often neglects the mental and spiritual wellbeing of its inhabitants. Our design seeks to ameliorate this diaspera of disillusionment that city dwellers often feel by providing a respite from the stressful confines of the city. The park allows the visitors to “归 园田居“ to return to the gardens and dwell within the fields, to relax and rediscover themselves within nature. Our concept and objective was to design a park that was fit for all ages to visit over the weekends to unwind and relax. The part that I designed was the children’s play area which consisted of 4 main parts - playground, natural mazes, life size board games and a high element course. The designs were put in place with the intention of incoporating as much nature as possible, allowing them to experience the wild and at the same time enjoy the comfort of having a facility built for the children.


Hierachical Overlay

Post-site Analysis

Vegetation


Renders

Renders for the life-size board games area (top left), children’s play area (top right), high element course (bottom right), flower and stone mazes (bottom left).


Childhood in Old Shell

Design Studio Project 1.4 || December 2017 Site: 105 Amoy Street, Singapore Brief: To replace an existing 11m x 33m x 16m shophouse with a small neighbourhood recreation centre that consists a micro-selection of sports and social facilities- a mini bowling facility, multipurpose hall with badminton court, 2 squash courts, a cafe and changing rooms and toilets. Set amongst a row of shophouses located at Telok Ayer, we were tasked to design a mini sports complex within the compounds of a traditional shophouse. Fitted in this shophouse is a micro-selection of the sports facilities- 4 bowling lanes, 2 squash courts, a multi-purpose hall and a badminton court. The concept behind this design is to use the negative spaces from the sports facilities to create a circulation path that complements the other sports facilities within the shophouse. Linking the idea of sports with childhood and Physical Education in schools, I thought that it would be interesting to incorporate and bring back the elements of playground into this space in the form of circulation. Hence, the strategy to fill the negative spaces amongst the sports facilities that were given was to be based on elements of playgrounds - slides, ladders, ropes, ramps, etc.


Floor Plans


Section

Longitudinal Section


Breathe.

Design Studio Project 2.1 || Febuary 2018 Site: One-North, Singapore Brief: To create spaces for meditation, through generation of a rich variety of moments within the intervention. Located on the grass field next to One North Residences and the NTU Alumni Club, the site consists of a dense cluster of trees of different species and a open grass patch. Amongst the dense cluster, it is the detailing of the canopy of the trees and its foliage that caught my attention the most. At different moments, the view from the ground to the foliage changes very so often with the pleathora of shape and sizes of the leaves. These foliages also provide shading to various extents. Hence, the boundary of the trees formed the basic form of my intervention. The rest of the structure was designed in sections with the intention of making the elements connect to one another, such that it will result in a smooth, continuous flow. Four main moments are designed along the paths, with the different types of meditation in mind- Open Monitoring Meditation, Focused Meditation, Walking Meditation. Meditation pods that are completely enclosed takes away all distraction from the surrounding and the passersby are suited for Focused Meditation while the open spaces meant for Open Monitoring Meditation are designed to allow various perspectives of the foliage. Site Analysis - Foliage on site


Geometric Variation


Sections

Transverse Section

Longitudinal Section


Plan

Roof plan


Pathway

Design Studio Project 1.1 || September 2017 Site: Singapore University of Technology and Design Brief: To create a new covered pedestrian path to link the existing central spine of SUTD campus to the sports field. In the midst of all the hustle and bustle in school, students are all encouraged to take a breather occasionally to recharge and take their mind off the constant stress and pressure from their workload. In this project, we had to design a connecting path from th e school’s administrative block to the sports complex which consists of all the sports facilities in the school and also the multipurpose hall, where we hold important meetings and talks. The concept of this design was not only provide a pathway for students to get from the administrative building to the sports complex, but to also provide a rest stop for the students. Designed with the consideration of the best view of the sunset on the site and also with a water feature that will block out all the noise from the surroundings, it allows for students to “escape� from school just for a little while to catch a breather.


Floor Plans

Ground Floor Plan

Roof Plan


Spring

Design Fabrication Project 2.1 || January 2018 Brief: Design and fabricate an artifact that cannot be drawn or made by hand. Material: Veneer wood in sheet format. Inspired by the kaleidescope and rose windows from Gothic Architecture, the base unit of the design is a triangular section of pattern flected and rotated as if in a kaleidescope, through the use of Grasshopper. The design incorporates the idea of symmetrical petals that will form a flower when placed together in the final design.The element of nature comes into play with the use of a natural pattern on a sheet of veneer/ wood.


Roots

Design Computation & Fabrication 1.1 || December 2017 Brief: design a pop-up structure using the particle spring system Materials: Metal wires and heat shrink tubes Given the rigid metal wires and the particle spring system for the project, our concept for this project was to create an installation that mimicked a creeper plant with its fluid and liquid like characterisitc to give a flowy effect that is not associated with the element of metal. Using Rhino, we first decided on the basic shape of the mesh, and then applied the particle spring system using grasshopper on it. As the artifact was to be presented in a specific location in our studio, we decided to use a corner of the table as our site and placed control points on the mesh at the heights of the chair and the ground.


Shophouses in Singapore

History, Theory and Culture 1 || December 2017 Site: Preserved shophouses in Singapore Brief: To visit and study as many shophouses in Singapore and understand its architecture and environment and discuss its similarities and differences.

Shophouses have been around in mainly Singapore and Malaysia since the early 1900s, starting with the Early Shophouses, evolving through the transitional phases, Art Deco phase and Modern phases to what we have now- a mix of all the different styles we have today. Through this study, I think it is very interesting to the various styles kept by the different owners. Shophouses now are not only used as residences with a shop on the ground floor, but also used as boutiques, hotels, offices, etc. Owners who decide to preserve the original look of their shophouses usually conserve the plaster facade together with the mosaic tiles on the five-foot-walkway. On other hand, there are also owners who choose to juxtapose their traditional shophouse by using modern materials like having a glass facade which adds an exciting and interesting element to the whole architecture.


end. See you soon!

Tan Hui Yin tanhuiyin88@gmail.com +65 98414430

Architecture Portfolio (2017-2018)  
Architecture Portfolio (2017-2018)  
Advertisement