__MAIN_TEXT__

Page 1

TAMPEREEN RAKENTAJAKILLAN KILTALEHTI 4/2015

TAMPEREEN RAKENTAJAKILLAN KILTALEHTI 1/2015

Oletko jo liia

Kattava esitte ly

n vanha kilt

rakennustekn

atoimintaan

iikan ammatt

?

iainekerhoista

Opi valmistamaan hilloa!

Tarinoita fuksiviikoilta...

...sekä fuksien excursiosta etelään


Sisältö: s. 2

Sisältö ja pääkirjoitus

s. 3

Emännän palsta

s. 5

Puheenjohtajan terveiset

s. 6-7

Hyppy tuntemattomiin haalareihin

Ammattiainekerhojen esittely:

8-9 10-11 12-13 14-15

Seula Tratta Liittymä Nurjahdus

s. 16-17

FuksiXQ

s. 18-19

Taavin turinat Rentoutua voi esimerkiksi vaellusreissulla Lapissa →

Julkaisija

Tampereen Rakentajakilta, TARAKI TARAKI/TTY Korkeakoulunkatu 5 33720 TAMPERE taraki@tut.fi

Toimitus ja taitto

Juho Vastapuu juho.vastapuu@student.tut.fi

Paino

Pirkan Painotuote Ky Painosmäärä 100kpl

Kansikuva

OSM-pesäpallokilpailut

Janina Leppäkorpi

Pääkirjoitus Me teekkarit eroamme muista yliopisto- sekä korkeakouluopiskelijoista siinä, että teemme tiukasti töitä – myös kesäisin. Kevään viimeinen tenttiviikko on tuskin ehtinyt unohtua mielestämme kun jo syksyn tullen palasimme koulun penkeille. Perinteiset ”mites kesä meni?” -kysymykset kuitataan yleisimmin vastaamalla että ”siinähän se, töitä vaan, en ehtinyt paljon levätä”. Syksy ei tarjoa helpotusta, sillä luennoitsijat eivät juurikaan sääliä tunne yrittäessään takoa tekniikan epistolaa luennolla nuokkuvien teekkareiden mieliin. Muistakaahan kuitenkin rakkahat teekkaritoverit ottaa sitä aikaa myös itsellenne ja rentoutua välillä. TTY tarjoaa runsain mitoin erilaisia harrastus- ja virkistäytymismahdollisuuksia kerhojen ja liikuntapuitteiden muodossa. Opiskelijaelämäkin tuo kivaa vastapainoa, kunhan siitä osaa nauttia kohtuullisesti. Erään vanhan kollegani sanoin: ryyppyreissu ei välttämättä piristä. PS. Hyviä vinkkejä jaksamiseen löytyy Taraki -lehden numerosta 1/2015. päätoimittaja Juho Vastapuu

Taraki -lehti on Tampereen teknillisen yliopiston Tampereen rakentajakillan jäsenlehti. Lehti jaetaan TTY:n kiltahuoneille, rakennustekniikan laitokselle ja ylioppilaskunnalle. Lisäksi lehti postitetaan TARAKIn vanhoille puheenjohtajille, Wanhoille Kähmyille sekä kiltaa tukeneille yhteistyökumppaneille. Lehti julkaistaan myös killan internetsivuilla osoitteessa www.taraki.fi Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lisäksi kesällä ilmestyy uusille opiskelijoille postitettava fuksinumero.

2

Sisältö & Pääkirjoitus


Emännän palsta Syksyinen ilma on vallannut Hervannan pimeät kujat. Päivä lyhenee lyhenemistään. Puut vaihtavat väriä ja lopulta lehdet tippuvat kokonaan. Musta maa odottaa lumipeitettään, mutta sitä milloin talven ensilumi valtaa maan ei voida tietää vielä. Miten kuitenkin voisimme muistella lämmintä kesää, yötöntä yötä taikka makeiden marjojen makua vielä syksyn pimeydessä?

Kun kaikki tarvittavat ainekset ja purkit on hankittu voi hillon valmistamisen aloittaa. Ensimmäisenä purkit laitetaan uuniin lämpiämään. Uuni lämmitettään 100°C. Purkit sekä desinfioituvat että ovat purkittamisvaiheessa samassa lämpötilassa hillon kanssa. Lasi ei rikkoudu nopeiden lämpötilaavaihteluiden takia.

Seuraavaksi on aika ruveta tekemään hilloa. Ensimmäisenä marjat ja vesi laitetaan sopivan kokoiseen kattilaan, jossa seosta aletaan kuumentamaan. Tämän jälkeen hillosokeri lisätään Marjoja voi säilöä joko pakastamalla tai tekejoukkoon varovasti sekoittaen. Seokmällä niistä hilloa. Myös pakastetuista mar1. Hillon valmistamiseen sen kiehuessa hellan lämpötilaa vähentarvittavat välineet joista hillon tekeminen onnistuu kätevästi. netään kuitenkin niin että seos kiehuu. Miten sitten hilloa tehdään? Hilloa keitetään noin 10 minuuttia välillä ravistaen. Aluksi tarvitaan marjoja, joista hilloa haluaa tehdä. Tätä Hillon jäähdyttyä 20reseptiä voi käyttää mansikoille, vadelmille, mustikkaan, 30 minuuttia se on juolukkaan ja lakkoihin. Tällä kertaa hilloa tehdessä käypurkitettava heti. Latettiin pakastettuja lakkoja. Vaikka pakastamisvuodesta sipurkit täytetään pioli kulunut jo yli kymmenen vuotta, olivat marjat yllättäripintaan kauhalla ja vän hyvin säilyneitä. Marjat voi joko ostaa taikka käydä suljetaan välittömästi. keräämässä itse. Pöytä kannattaa suojata esimerkiksi saSeuraava ainesosa hillossa on sokeri, jotta marjat säinomalehdillä, jolloin lyvät. Hilloissa käytetään yleensä hillosokeria, sillä sen mahdolliset roiskeet on sisältämä pektiini hyytelöi hillon. Hillon keittämisessä helppo siivota. Purktarvitsee muistaa, että pitkä kiehumisaika heikentää pekkien annetaan jäähtyä tiinin toimivuutta. 3. Keitto kattilassa n. 10min huoneenlämpöiseksi, minkä jälkeen niitä säilytetään jääkaapissa, taikka viiVielä tarvitaan purkit, joihin valmis hillo pitäisi laittaa. leässä kellarissa. Hilloa voi käyttää monien jälkiruokien Emäntänä suosittelen lasipurkkeja, sillä ne kestävät kuukanssa kuten jäätelön, lettujen ja leipäjuuston sekä aamuutta muuttamatta muotoaan. On hyvä tarkistaa, että mupalan yhteydessä puurossa taikka jugurtissa. kaikkiin valittuihin purkkeihin löytyy myös sopiva kansi. Oikein hilloisaa syksyä kaikille! TARAKIn emäntä 2015 Iina Ruutiainen

2. Lasipurkit kuumennetaan uunissa (100°C)

Marja hil 1 kg (n. lo 2l 1/2 dl ve ) marjoja ttä 500 g hil losokeria

4. Hillo purkitetaan käyttämällä kauhaa

Emännän palsta

3


Puheenjohtajan terveiset Wou! Syksy on lähtenyt kovalla rytinällä käyntiin ja vauhti ei hiivu vaikka syksyn pimeät illat alkvat pikkuhiljaa kolkutella ovelle. Tulossa on tapahtumia oikealta ja vasemmalta, joten pidä korvasi auki kiltahuoneella ja seuraa killan tiedotusta niin et missaa näistä ensimmäistäkään! Kannattaa kuitenkin muistaa tämän tapahtumantäyteisen syksyn tuoksinnassa, ettei ole huono idea käydä aina välillä myös luentosalissa kääntymässä, jotta opinnot eivät suuremmin kärsisi. On mukavaa käydä tapahtumissa ja tutustua uusiin ihmisiin, mutta kannattaa muistaa pitää myös Kela tyytyväisenä riittävällä opintopistesaldolla. Tuleepa syksyn tapahtumakavalkaadin myötä harjoiteltua oman kalenterin hallintaa oikein määrissä. Muista myös seurata mitä killan raati häärää. 22.10. on tulossa killan raatikähmintä, jossa kaikki kiltalaiset voivat tulla kuuntelemaan millaisia osa-alueita killan pyörittämässä raadissa oikein onkaan. Kannustan kaikkia kiltalaisia – niin nuoria kuin vanhoja – hamuamaan itselleen raatipestiä ensi vuodelle. Ainoa mitä sinulta,

juuri sinulta, vaaditaan on kiinnostus kiltatoimintaa kohtaan sekä hippunen teekkarihenkeä. Saavu siis paikalle kuulemaan lisää! Jos et pääse paikalle niin käy vilkaisemassa killan nettisivuilta Raati-osio, josta voit käydä vilkaisemassa millaisia tehtävänimikkeitä tämän vuoden raadista löytyy. Ehkäpä joku niistä voisi olla ensi vuonna sinun? Rauhaisaa syksyn jatkoa toivottaa Puheenjohtajanne, Marko

▼ TARAKIn joukkue edusti tänäkin vuonna pesäpallon Opiskelijoiden SM -kilpailuissa.

Puheenjohtajan terveiset

5


Hyppy tuntemattomiin haalareihin - Tarina fuksiviikoista

Kaikki ovat varmasti joutuneet joskus täysin uuteen ja tuntemattomaan paikkaan. Tampereen teknillinen yliopisto ja Hervanta olivat usealle uudelle fuksille juuri sellainen kokemus. Harvat uskalsivat hädintuskin puhua, hekin ainoastaan vanhoille tutuille. Uusien opiskelijoiden vastaanottotilaisuuden jälkeen tutorit ottivat ujot fuksit haltuunsa ja veivät heidät omiin pienryhmiinsä. Ryhmäläisten nimet tulivat tutuiksi, ja ensimmäiset uudet kasvot alkoivat jäädä muistiin. Myöhemmin maanantai-iltana mentiin porukalla konetalon saunalle. siellä kaikki fuksit laitettiin tutustumaan toisiinsa pakollisen nimikierroksen jälkeen. Myös Rasputin tuli tutuksi löylyjen ja tiiviin tunnelman ohessa. Koska tutorit pitivät hyvin keskustelua yllä, yksi kerrallaan fuksit pääsivät mukaan juttuun ja verkostoituminen killan sisällä alkoi.

Tiistai Tiistaina oli vuorossa hengailua etunurtsilla ja illalla päästiin kokemaan millaiset olivat The ekat bileet Hervannan sydämessä Cupolassa. Paikalle saapui myös edustajia muista killoista, mikä ainoastaan paransi tunnelmaa. Fuksit pääsivät harjoittelemaan kiltojen värejä ja lyhenteitä, sekä tutustumaan vapaasti toisiin opiskelijoihin. Ilta oli pitkä ja antoisa, ja antoi positiivisen kuvan tulevasta.

6

Tarina fuksiviikoista

Keskiviikko Keskiviikko oli varattu akkujen lataamiselle, ja se vietettiin arkkitehtifuksien kanssa tietokilpailun merkeissä. Illalla mentiin vielä katsomaan elokuvaa koululle, ennen kuin lähdettiin lepäämään ja valmistautumaan henkisesti torstaihin.

Torstai Torstaina olikin aika tutustua Hervannan pubitarjontaan tutorryhmien kanssa. Korkeiden kerrostalojen väleistä löytyi monipuolisesti tarjontaa karaokesta biljardiin, ja lopuksi siirryttiin bussilla keskustaan kohti jatkoja. Siellä fuksit pääsivät myös tutustumaan eri puolilta maailmaa tulleisiin vaihto-opiskelijoihin, jotka olivat löytäneet samaan paikkaan. Rohkeimmat fuksit pääsivät kuulemaan heiltä monipuolisia tarinoita, ja tanssilattiallakin nähtiin monenlaisia eri tyylejä.


Rauhaisa viikonloppu Pitkän torstain jälkeen Hervanta hiljeni. Monet lähtivät kotikonnuilleen lepäämään ja kertomaan, kuinka hienoa on olla osa TARAKIa ja TTY:tä. Lauantaina tutorit olivat kuitenkin järjestäneet leffaillan kiltahuoneella, ja muutama fuksikin löysi paikalle. Valitut elokuvat olivat hyvin perinteisiä, ja tutoreista kukaan ei tainnut olla katsomassa niitä ensimmäistä kertaa.

▲ YIT kestitti perinteisesti haalarijakotilaisuuden yhteydessä

TARAKIn

Tiistaina keskityttiin luentoihin, mutta keskiviikkona päästiin tutustumaan, miten haalarimerkki ommellaan kiinni haalareihin. Tutorien näyttäessä esimerkkiä monet fuksitkin saivat ensimmäiset merkkinsä kiinnitettyä.

Torstai Torstaina päästiin sitten tutustumaan Hervannan kauniiseen luontoon Suolijärven rannalle, jossa Fuksineuvosto järjesti beach partyt. Limbon ja makkaran lisäksi pidettiin perinteinen hiekkalinnakilpailu. Kovasta panoksesta huolimatta TARAKI ei aivan terävimpään kärkeen yltänyt, vaikka parannusta nähtiinkin viime vuoteen verrattuna. Kilpailun jälkeen halukkaat pääsivät vielä Ylöjärvelle Kiltojen avajaissaunaan, jossa oli tarjolla beach volleyta, kyykkää, livemusiikkia, sekä luonnollisesti sauna ja uimismahdollisuus.

fuksit

Haalarit ylle! Toinen fuksiviikko alkoi haalarinjakotilaisuudella, jossa YIT:n tarjoaman skumpan jälkeen saatiin ihailla kauniin sinistä fuksimerta Festian edessä. Sitten päästiinkin luennoille aloittamaan opiskelu, mutta ohjelma ei suinkaan loppunut siihen. Illalla edessä oli Hervannan rastikierros, jossa nimensä mukaisesti kierrettiin ympäri Hervantaa erilaisilla rasteilla. Yhteishenki ja positiivinen asenne olivat avainasemassa, kun rasteilla jaettiin pisteitä. Suurin osa fukseista löysi vielä virtaa lähteä Cupolaan juhlistamaan koulun alkamista muiden opiskelijoiden kera. Ilta toi varmasti monelle uusia tuttavuuksia myös muiden kiltojen jäsenistä ja vanhemmista oppilaista.

▲ Fuksineuvoston Beach Partyt Suolijärven rannalla

Teekkarisaunalle Tapahtumien paljoudesta johtuen jouduimme odottamaan seuraavaan maanantaihin asti, että pääsimme kokemaan teekkarisauna Mörrimöykyn löylyt ja beerpong-pöydät. Arkkitehtifuksien kanssa vietetystä illasta jäi mieleen, kuinka vaikeaa onkaan rakentaa vaahtokarkeilla ja puutikuilla. Fuksiviikot ovat uniikki kokemus, jossa tärkeintä oli päästä tutustumaan oman vuosikurssin muihin opiskelijoihin ja löytää uusia ystäviä. Onneksi tutorit ja fuksit olivat liikkeellä avoimin mielin ja hyvällä asenteella, eikä kukaan jäänyt yksin. Fuksiviikkojen merkitys on kuitenkin jokaiselle erilainen, ja sitä on vaikea pukea sanoiksi. Yksi asia on kuitenkin varmaa: tästä ei kannata jäädä paitsi!

▲ Tutorit jakamassa uunituoreita haalareita fukseille.

Samu Portaankorva fuksi-ihminen

Tarina fuksiviikoista

7


Geotekniikan ja rakennusgeologian ammattiainekerho

Seula on infrarakentamisen ammattiainekerho alasta kiinnostuneille opiskelijoille. Seula herättää ja ylläpitää harrastusta ammatillisiin asioihin sekä edistää ammatillista osaamista yhteistyössä alan yritysten, yhdistysten sekä Tampereen teknillisen yliopiston Maa- ja pohjarakentamisen yksikön kanssa. Kerhon kautta jäsenet saavat tietoa avoimista alan työpaikoista, jotka koskevat erityisesti opiskelijoita.

Liittyminen: www.seula.weebly.com Jäsenmaksu: 10e, ikuinen jäsenyys Historiaa Kerho on perustettu 1993 ja on siten nykyisiä fukseja vanhempi! Monet kerhon perustajajäsenistä vaikuttavat yhä laitoksellamme. Kerhoon pääsee jäseneksi maksamalla kertaluontoisen kymmenen euron jäsenmaksun. Jäsenyys on ikuinen ja tapahtumiin saa osallistua valmistumisen jälkeenkin. Toiminnassa aktiivisia jäseniä on noin 40.

8

Rahaa on ja se näkyy

Seula

Mitä me teemme? Käytännössä Seula toteuttaa pyrkimyksiään järjestämällä excursioita, saunailtoja ja välittää kerhon kanssa yhteistyötä tekevien yritysten tarjoamia työpaikkailmoituksia jäsenistölle. Tapahtumat tarjoavat hyvän mahdollisuuden verkostoitua niin opiskelijoiden kuin potentiaalisten työnantajien kanssa, sillä Seulan tapahtumat houkuttelevat paikalle jo valmistuneita opiskelijoita sekä yhteistyökumppaneidemme edustajia.


Menneet tapahtumat Tänä vuonna Seula on järjestänyt saunaillan, excursion ja kesätapahtuman. Kevään saunaillassa käytiin vuosikokous ennätysnopeaan tahtiin, jonka jälkeen päästiin täysipainoisesti nauttimaan virvokkeista ja saunatiloista uima-altaineen. Kevään excursiolla pääsimme tutustumaan monipuolisesti erilaisiin kohteisiin vesihuollon kalliotiloista suurpaalutukseen ja infrarakentamisen tietomalleista sillanrakennukseen. Ilta jatkui kohteiden jälkeen kattosaunalla Espoossa. Kesätapahtuma tarjoaa mahdollisuuden virkistäytyä kesätöiden keskellä opiskelukavereiden seurassa. Aikaisemmin ollaan mm minigolffattu, harrastettu jousiammuntaa ja tänä vuonna kävimme weikkaamassa. Alkusyksy lähti Seulan toiminnassa käyntiin saunaillalla alan yrityksen kestittämänä.

Seulan porukka wakeboardaamassa

Tulevia tapahtumia

Seulan hallitus

Tänä syksynä Seula järjestää vielä excursion ja pikkujoulut. Excursiolla tullaan jälleen tutustumaan mielenkiintoisiin kohteisiin, verkostoitumaan ja pitämään hauskaa! Pikkujoulujen yhteydessä pidetään vaalikokous, jonka yhteydessä on mahdollisuus päästä mukaan kerhon hallitukseen. Kokouksen jälkeen ilta jatkuu saunomisen merkeissä!

Tällä hetkellä hallituksessa vaikuttaa toista vuottaan Lauri Savolainen ja Teemu Röman. Uusia tulokkaita hallitukseen kaudelle 2015 ovat Tuomas Linden, Alina Reiman ja Cecile Simon-Bellamy.

“Geotekniikka on vahva arvo, liity sinäkin!”

Seula

9


Tampereen teknillisen yliopiston

Rakentamistalouden kerho

TRATTA on Tampereen teknillisen yliopiston rakentamistalouden kerho, joka on perustettu 1982. Kerhon tarkoituksena on yhdistää Tampereen teknillisen yliopiston rakennustuotantoa ja -taloutta opiskelevat, herättää ja ylläpitää harrastusta ammatillisiin asioihin sekä edistää ammatillista osaamista yhteistyössä rakennustuotannon ja -talouden yksikön sekä yritysten kanssa. Olennainen osa kerhon taloutta ja toimintaa on Tampereen seudun uudisasuntotuotannon markkinatilanneselvityksen eli TUUMAn julkaiseminen kahdesti vuodessa. www.tratta.weebly.com Jäsenmaksu: 4,20e/vuosi Liittymislomakkeita saa johtokunnan jäseniltä!

▲ Kesätappo 2015. Vuorossa mökkiolympialaiset.

Menneet tapahtumat: TSL-kyykkä: kyykkätapahtuma Seulan ja Liittymän kanssa Kevätyleiskokous TRavit: TRATTA Teivon raveissa Hämmästyttävä Rotu: Amaizing race –tyyppinen joukkuekilpailu, jossa joukkueet suorittavat rasteja Hervannassa ja Tampereella toisiaan vastaan TRATTAn kesätappo: Viikonloppu mökkeily

10

TRATTA

TRATTA järjestää jäsenilleen moninaista toimintaa ja tapahtumaa. Alaan liittyviä tapahtumia ovat excursiot, yritysvierailut ja saunaillat. Vapaa-ajan hauskuutusta on niin pilkkikisojen, ravien kuin hämmästyttävän rodun merkeissä unohtamatta TRATTAn kuuluisia pikkujouluja. Toimintaa järjestetään myös yhteistyössä TARAKIn ja toisten ammattiainekerhojen kanssa sekä rakennusalan yritysten ja rakennustuotannon ja -talouden yksikön kanssa.

Tulevat tapahtumat: Excursio Otaniemeen tapamaan sisarkerho-Ropoa CEEC-seminaari ja illallinen Ulkomaan excursio TUUMAn tekijöille Pikkujoulut Syysyleiskokous


TUUMA

= Tampereen seudun uudisasuntotuotannon markkinatilanneselvitys

Lehteen kerätään tietoa Tampereen ja ympäryskuntien uudisasuntojen myynnistä puolivuosittain. TUUMAa myydään rakennusalan ja kiinteistönvälityksen yrityksille, ja tuottojen ansiosta TRATTAlla on mahdollisuus tuottaa monipuolisia tapahtumia jäsenilleen. Osa TUUMAn tuotoista käytetään toimittajien palkintomatkaan. Viime vuosina toimittajat ovat matkanneet Berliiniin, Budapestiin ja Prahaan. Tänä vuonna suuntaamme Barcelonaan.

▲ Kuvassa melkein koko toimitus 2014 Prahassa.

TRATTAn toiminnasta ja taloudesta vastaa

Johtokunta:

Puheenjohtaja Juha Viiala Rahastonhoitaja ja VPJ Timo Tanttu Sihteeri Karoliina Ylisaukko-oja Tiedottaja Elina Autio Päätoimittaja Risto Herttuainen Päätoimittaja Elli Kinnunen

HEI ALUMNI! LIITY TARAKIN ALUMNIEN SÄHKÖPOSTILISTALLE QR-KOODILLA (tai http://www.taraki.fi/?page_id=134)


Liikenne- ja kuljetusalan ammattiainekerho Liittymä Liittymä on ammattiainekerho liikenteestä, logistiikasta ja kuljetuksista kiinnostuneille opiskelijoille. Liikenne- ja kuljetustekniikkaa voi opiskella rakennustekniikan lisäksi tietojohtamisen ja tuotantotalouden koulutusohjelmissa. Tällä hetkellä tosin suurin osa Liittymän noin 40 jäsenestä suorittaa opintojaan rakennustekniikan puolella. Liittyminen: www.liittyma.com Jäsenmaksu: 5e/vuosi Liittymä perustettiin vuonna 2010 tuomaan eri alojen liikenne- ja kuljetustekniikan opiskelijat yhteen ja verkostoitumaan keskenään ja liikennealan ammattilaisten kanssa. Liittymän jäsenyys ei edellytä liikenne- ja kuljetusalan opintoja, kiinnostus liikennettä kohtaan riittää.

Ajankohtaista asiaa liikennejärjestelmästä Liittymä pitää jäsenensä ajan tasalla liikenteeseen ja liikennepolitiikkaan liittyvistä aiheista kaikille avoimen Facebook-ryhmän kautta. Erityisen tarkasti Liittymä on seurannut Tampereen raitiotiehankkeen etenemistä ja Tampereen keskustan kehittämistä, johon liittyy muun muassa Hämeenkadun joukkoliikennekatukokeilu, Rantaväylän tunneli, uudet pysäköintilaitokset ja pyörä- ja jalankulkuverkoston kehittäminen. Liittymän jäsenet ovatkin kohtalaisen hyvin perillä siitä miksi ja mitä kaupungissa tehdään liikenteen saralla. Liittymä pyrkii vuosittain järjestämään

▲ Ulkomailla Liittymäläiselle liikennevälineet ovat vähintään yhtä kiinnostavia kuin nähtävyydet. Kuva on Lontoon ekskursiolta.

TTY:llä asiantuntijapaneelikeskustelun jostain ajankohtaisesta liikenteeseen liittyvästä aiheesta. Keskustelujen aiheet ovat liittyneet muun muassa Tampereen joukkoliikenteeseen ja pyöräilyolosuhteisiin, joukkoliikenteen kilpailun vapautumiseen ja Tampereen raitiotiehankkeeseen. Muita tapahtumia ovat sääntömääräiset kokoukset ja saunaillat liikenneaiheisine lautapeleineen. Lisäksi Liittymä järjestää vuosittain ennen MM-kyykkää kyykkäturnauksen yhdessä muiden rakennustekniikan ammattiainekerhojen kanssa.

Ekskursioita lähelle ja kauas Liittymä järjestää jäsenilleen vuosittain ekskursioita Tampereen ympäristöön ja joskus vähän kauemmaskin. Viime vuosien kohteita Tampereella ovat olleet ainakin Pirkanmaan liitto (maakuntakaavoitus ja liikenne), Onnibus, Tampereen joukkoliikenne, DB Schenker (logistiikkaterminaalin toiminta), ▶

▲ Liittymän ekskursioryhmä liikkui Hampurissa muun muassa U-Bahnilla.

12

Liittymä


dittiin esimerkiksi miten Lapin matkaketjuja voitaisiin järjestää erityisesti yksilömatkailijoiden näkökulmasta. Liittymä saa satunnaisesti Vernen kautta erilaisia tilaisuuksia päästä mukaan liikenteen tutkimukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa erilaisten liikenne- tai pysäköintilaskentojen tekemistä. Liittymän jäsenet ovat olleet mukana esimerkiksi laajassa Tampereen kaupunkiseudun ja Pirkanmaan liikennetutkimuksessa ja vähän pienemmässä TTY:n pysäköintitutkimuksessa.

▲ Liittymä on tehnyt ekskursion myös Rantaväylän tunnelin allianssitoimistolle, jossa esiteltiin tunnelin suunnitelmia.

Liittymän jäsenet pääsevät myös mahdollisuuksien mukaan liikenne- ja kuljetusalan eri kurssien ekskursioille ilman kurssi-ilmoittautumista. Vuosittain on mahdollista päästä käymään esimerkiksi sataman ja lentokentän suljettujen porttien sisällä, liikenteenohjauskeskuksessa ja logistiikkaterminaalissa.

Liittyminen Liittymään

▲ Raitiotiekeskustelussa mukana oli kaksi kaupungin edustajaa, kauppakamarin toimitusjohtaja ja raideliikenteen asiantuntija.

Liittymän lukuvuosikohtainen jäsenmaksu on 5 €. Maksamalla jäsenmaksun saa osallistua Liittymän tapahtumiin ja lisäksi pääsee sähköpostilistalle, jonka kautta tiedotetaan ensimmäisenä Liittymän tapahtumista ja mahdollisista Liittymän tietoon tulevista liikennealan avoimista harjoittelu- ja diplomityöpaikoista. Liittymisohjeet löytyvät Liittymän sivuilta osoitteesta www.liittyma.com. Liittymän kaikille avoin Facebook-ryhmä on osoitteessa www.facebook.com/groups/liittyma. Liittymän hallituksen tavoittaa sähköpostilla osoitteesta liittyma-hallitus@listmail.tut.fi.

Rantatunnelin allianssitoimisto ja Sito (liikennesuunnittelu). Liittymä järjestää myös satunnaisesti ulkoekskursioita. Syksyllä 2013 Liittymä matkusti Hampuriin ja Bremeniin. Hampurissa kohteena oli Euroopan 3. suurin satama ja HafenCity-hanke. Bremenissä Liittymä tutustui kaupungin raitioteihin ja Beck’s-panimon logistiikkaan (ja tuotteisiin). Keväällä 2015 Liittymä järjesti yhteistyössä Aalto-yliopiston Linkki-ammattiainekerhon kanssa ekskursion Leedsiin ja Lontooseen. Leedsissä kohteina olivat yliopiston ajosimulaattori ja liikennetutkimuksen laitos. Lontoossa Linkki ja Liittymä vierailivat kaupungin liikenteestä vastaavan Transport for Londonin toimistolla ja massiivisella London Bridgen aseman työmaalla.

▲ Liittymän toimintaan liittyvät myös suuren kokoluokan liikennevälineet ja laitteet. Kuva on Hampurin ekskursiolta.

Työpajoja ja liikennetutkimusta Liittymä tekee läheistä yhteistyötä TTY:n liikenteen tutkimuskeskus Vernen kanssa. Vähintään kerran vuodessa Verne järjestää työpajan, jossa Liittymän jäsenet saavat ideoida ja pohtia erilaisia liikenteeseen liittyviä kysymyksiä. Työpajojen antia hyödynnetään todellisissa tutkimuksissa ja hankkeissa. Viimeisimmässä työpajassa poh-

▲ Liittymän ja Linkin ekskursioryhmä poseeraa Manchesterin lentokentällä.

Liittymä

13


Rakennesuunnittelun ammattiainekerho

NURJAHDUS

TTY:n rakennesuunnittelun opiskelijat saivat oman ammattiainekerhonsa, kun helmikuussa 2015 perustettiin Rakennesuunnittelun ammattiainekerho Nurjahdus. Kerhon tavoitteena on olla linkkinä rakennesuunnittelun opiskelijoiden ja työelämän välillä. Kerho alkaa järjestää excuja, saunailtoja ja luentoja. Ensimmäiset tapahtumat ovat suunnitteilla marraskuulle. Nurjahduksen jäseneksi voi liittyä kuka tahansa kerhon toiminnasta kiinnostunut ilmiantamalla itsensä kerhon hallitukselle osoitteeseen nurjahdus@ listmail.tut.fi. Lukuvuosittainen jäsenmaksu on 5€ ja sen maksuohjeet lähetetään paluupostissa. Nurjahduksen kannatusjäsenyyden hinta on yksityishenkilöille 20€/kalenterivuosi ja yhteisöille 50€/ kalenterivuosi. Kannatusjäseneksi voi liittyä kuka tahansa kerhon tukemisesta kiinnostunut henkilö tai yhteisö.

Nurjahdus on nuori kerho, joten sillä ei ole vielä nettisivuja =) Jäsenmaksu: 5e/vuosi

Nurjahduksen hallitukseen kuuluu tällä hetkellä seitsemän jäsentä. Syysyleiskokouksessa valitaan ensi vuoden hallitus, joka pääsee pyörittämään kerhoa sen ensimmäisenä aktiivisena toimintavuonna. Mikäli hallitustoiminta kiinnostaa, ilmoita halukkuutesi nykyiselle hallitukselle osoitteeseen nurjahdus@listmail.tut.fi tai saavu paikalle syysyleiskokoukseen.

Uutukainen kerho ilman logoa! Lähetä ehdotuksesi Nurjahduksen logoksi osoitteeseen nurjahdus@listmail.tut.fi tai palauta fyysiset suunnitelmat hallituksen jäsenelle. Logokisa on käynnissä lokakuun loppuun saakka ja uusi logo valitaan kerhon syysyleiskokouksessa marraskuussa.

14

Nurjahdus


TÄMÄN MAINOKSEN TEHO PERUSTUU HARHAANJOHTAVAN MIELIKUVAN HERÄTTÄMISEEN.

RILiläiset toki grillaavat keskimääräistä parempaa pihviä: ennen bonuksia sekä veroja ja muita kuluja keskimäärin 5521 eurolla kuussa.

Lisätietoa ja palkkakäyrät RILin extranetissä. Katso myös RILin teekkaripalkkasuositukset! www.ril.fi


Syksyn FuksiXQ

Teksti: Julia Nieminen Kuvat: Lauri Nopanen

Se oli 15.9. tiistaiaamu kello 6:45, kun haalareihin pukeutuneet raksan fuksit sovittelivat turvavarusteita ylleen rakennustalon aulassa. Tunnelma oli varsin jännittynyt, sillä edessämme oli meille ihka ensimmäinen excursio, FuksiXQ. Matkamme määränpää oli vielä täysi mysteeri, mutta jotain omaan alaamme liittyvää oli selvästi tiedossa. Matkaan lähdimme linja-autolla iloisen musiikin raikuessa, ja viimeistään siinä vaiheessa katosi jokaisen fuksin viimeisetkin unisuuden rippeet. Pian saavuimmekin ensimmäiseen kohteeseemme, Pohjola Rakennus Oy:n työmaalle Tampereen keskustan läheisyyteen. Yritys otti meidät avosylin vastaan, ja oli jopa järjestänyt tarjoilua paikan päälle. Nautiskellessamme sämpylöitä sekä aamupuuroa, saimme kuulla vähän taustatietoa Pohjola Rakennus Oy:stä ja sen kohteista. Tämän jälkeen oli aika laittaa kypärät päähän ja lähteä tutustumaan rakenteilla olevaan kerrostaloon. Koska suurin osa meistä fukseista on vielä ihan aloittelijoita rakennusalalla, oli todella mielenkiintoista päästä näkemään kerrostalon rakennusprojektia käytännössä ja vieläpä näin läheltä. Rakennustyömaavierailun jälkeen matka jatkui etelään päin ja seuraava kohteemme oli Parman ontelolaattatehdas Tuusulassa. Söimme lounasta tehtaan ruokalassa, ja sen jälkeen kuulimme hieman enemmän Parmasta yrityksenä ja tutustuimme itse tehtaaseen. Pääsimme tehtaaseen seuraamaan ontelolaattojen valmistusta ihan lähietäisyydeltä, ja ainakin omalla kohdallani tämä oli ensimmäinen kerta kun näin näinkin suuren tehtaan toimintaa käytännössä.

▲ Parman ontelotaattatehdas Tuusulassa

Ontelolaatoista opimme varmasti koulussa luennoillakin, mutta kyllä vierailu tehtaassa ja itse näkeminen on paljon antoisampi tapa oppia. Viimeisenä vähän virallisempana vierailukohteena oli monille varmasti jo tuttu Suomen Rakennusinsinöörien Liitto eli RIL. RILin tilat Helsingin keskustassa oli todella hienot ja siellä oli tarjolla hieman virvokkeita meille janoisille fukseille. Pääsimme myös pienemmissä ryhmissä testaamaan insinööritaitojamme käytännössä, kun tehtävä oli rakentaa grillitikuista, vaahtokarkeista ja kuminauhoista katapultti. Lopputuloksena voi todeta, että ehkä meistä vielä jotain tulee, sillä katapultit toimivat oikein hienosti. RILin toimistolla olisimme varmasti viihtyneet pidempäänkin, mutta taas oli aika jatkaa matkaa. Viimeisenä määränpäänä oli illanvietto hieman kosteammissa merkeissä Espoossa Otaniemen Koneinsinöörikillan opiskelijoiden kanssa. Pakolliset ostokset hoidettiin läheisessä Alepassa, ja loppuilta kuluikin rennosti Beer pongia pelaten ja saunoen.


Myöhäänhän tässä reissussa meni, mutta kun pitkän päivän jälkeen pääsi kotiin, oli tunne väsynyt mutta onnellinen. Ensimmäinen excursio onnistui huikean hyvin ja tunnelma pysyi katossa alusta loppuun saakka. Vierailu alan yrityksissä tuntui tavallaan ensikosketukselta rakennusalaan, ihan eritavalla kuin luennoilla ja kirjoista opiskeleminen. Kotiin palasimme yhden mahtavan kokemuksen verran rikkaampina ja uutta tietoa oppineina. Itse näkeminen ja kokeminen antaa opintoihin ihan uusia ulottuvuuksia ja tämän reissun myötä ainakin oma kiinnostukseni alaa kohtaan vain kasvoi. Kiitokset eeppisestä FuksiXQsta kuuluu mahtavalle porukalle joka oli reissussa mukana, ja ennen kaikkea yrityksille, jotka mahdollistivat tämän kokemuksen ottamalla meidät vieraakseen. Erityiskiitos myös huippuhyvälle excursiotiimille, Julialle ja Vesalle, tämän reissun järjestämisestä. Fuksi kiittää, kuittaa ja on valmiina uuteen seikkailuun ihan milloin vaan. Julia Nieminen fuksi ▲ RIL:n toimistolla Helsingissä fuksit pääsivät mittelemään vaahtokarkkikatapultin rakentamisessa.

Fuksi-XQ

17


tulos luetaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Voi olla, että työnantaja huomaa hakevansa juuri sinun valintojasi vasta siinä vaiheessa, kun hän katsoo hakijoiden tietoja. Suosittelen panostamaan usein siellä sivun alalaidassa oleviin tallenna -kenttiin: CV ja avoin työhakemus. Kyllä, niitäkin joku joskus lukee.

Taavin turinat ”Tämän kertainen palsta käsittelee aihetta, joka on jatkuvasti opiskelijoiden huulilla. Toiset eivät ole koskaan saaneet sitä, vaikka yrittävät jotakuinkin jokaista, toiset eivät jaksa edes yrittää. Joitakin se jännittää kamalasti. Kaikkien haaveissa on saada hyvää tällaista, mutta monet joutuvat tyytymään siihen mitä saavat. Joku saattaa saada sitä perhetuttavien tai kavereiden kautta. Tuntuu, että kavereilla on siitä enemmän kokemusta.” Kyseinen lainaus on Tampereen Rakentajakillan kiltalehden 2/2015 Taavin turinoista. Kirjoittaessani tätä eletään suvivirren lauluaikaa, joten asia on juuri nyt ajankohtainen, eikä tilanne varmasti ole juurikaan toinen tämän kirjoituksen julkaisuhetkellä. Olin keväällä 2015 mukana valitsemassa yrityksemme kesätyöntekijöitä. Olin siis se henkilö, joka luki kaikki (siis ihan kaikki) hakemukset ja CV:t jotka meille lähetettiin. Olin mukana myös kaikissa haastatteluissa. Kaiken kaikkiaan saimme kesätyöhakemuksia matkan yli sata kappaletta ja uskallan väittää, että jossain toisaalla hakemuksia kerättiin vielä tätäkin enemmän. Uusia kesätyöntekijöitä meille palkattiin hakijajoukosta kymmenkunta. Harmittavan monelle oli pakko sanoa kiitos, mutta ei kiitos. Tässä joukossa tulee siis erottua edukseen ja olla jotenkin sopivampi kuin se vieressä istuva opiskelukaveri sekä ne toisessa yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa opiskelevat lajitoverit. Miten siinä sitten voi onnistua? On totta, että monella yrityksellä on nettihakemukset, jotka ovat kasvottomat ja kliinisen oloiset: rasti tähän ruutuun, olet laatikossa 1, toiseen ruutuun, olet laatikossa 2. Ei kannata kuitenkaan luovuttaa koska et voi tietää, millaisiin tehtäviin kesätyöntekijää haetaan varsinkin, jos olet vastaamassa avoimeen kesätyöhakuun. Avoimissa hakemuksissa ei ole olemassa seitsemän oikein -tulosta, joka arvotaan lauantai-iltana saunan jälkeen ja

Miten sitten erottua joukossa? Tee itsellesi CV. Ohjeita on netti pullollaan ja varmasti erinäisistä julkaisuista voit katsoa mallia. Tee CV:stä itsesi näköinen. Pidä CV lyhyenä, mielellään yksi enintään kaksi sivua. Muista laittaa siihen nimesi ja yhteystietosi. Panosta CV:n ulkoasuun: selkeästi jäsennelty, luettava ja siitä käy ilmi omasta mielestäsi olennaiset asiat. Kirjoita CV:n lisäksi avoin hakemus. Kerro siinä omin sanoin ja omin lausekääntein kuka olet, mistä tulet, millaisiin tehtäviin haet ja mitä nyt haluat itsestäsi kertoa. Voit myös kertoa, mille aikavälille olet hakemassa töitä. Tee hakemuksesta itsesi näköinen. Tämän tarkempaa ohjetta en voi antaa, sillä kirjoittamasi hakemus kertoo sinusta jotain, mitä CV ei kerro ja jonka se toinen ymmärtää lukiessaan hakemusta. Siinä joko on tai ei ole sitä jotain, joka herättää kiinnostuksen. Jos olet lukenut koko tämän tekstin, sinulle on tähän mennessä muodostunut jonkinlainen mielikuva minusta, vaikka eihän me ole edes tavattu, enkä ole kertonut itsestäni juuri mitään. Millaisen mielikuvan haluat itsestäsi antaa? Et voi tietää, millaista henkilöä hakemustasi lukeva työnantaja etsii, se voit olla juuri sinä. Voi myös olla, että työnantaja huomaa hakevansa juuri sinunlaistasi vasta lukiessaan hakemustasi. Usein työnantajat etsivät kesätöihin henkilöitä, jotka kasvavat opiskelujen aikana yrityksen kulttuuriin ja jotka sitten palkataan valmistumisen jälkeen ihan oikeisiin töihin. Hyvä hakemus ja CV saattavat johtaa työhaastatteluun. Varaudu siellä kertomaan itsestäsi (vrt. CV ja hakemus). Ole myös valmis kuuntelemaan, kysymyksiäkin saa esittää. Loppukliimaksiksi on hyvä latoa muutama klisee. Ole oma itsesi. Tule sellaisena kuin olet. Taavi XIX

Taavin turinat

19


Tulevia tapahtumia 22.10. Raatikähmintä klo 18 27.10. YMP vierailee TTY:llä 30.10. Juhlavuosiseminaari + Moskam MM 31.10. TARAKI 48. vuosijuhlat 4.11. Opintosuunnistusmessut 10.11. Rakennustekniikan laitoksen vuosipäiväseminaari klo 13 10.11. Pikkujoulut ja syysyleiskokous 17.11. TARAKin järjestämä YO-kunnan peli-ilta 26.11. Fuksisitsit 5.-6.11. TARAKIN excursio Lappeenrantaan

Profile for TARAKI

Taraki 4/2015  

Taraki 4/2015  

Advertisement