TARAKI 1/19

Page 1

1/19 | ISSUU NO 1. | WWW.TARAKI.FI

TARAKI


PÄÄTOIMITTAJAN TERVEISET “Ai päätoimittajaksi? No toki!” Viides vuosi oli käynnistynyt ja eteen tuli jälleen se hetki, kun pitäisi valita lähteekö hakemaan TARAKIn hallitukseen. Edelleen tuntui kuitenkin siltä, että voisi killalle olla jotain annettavaa, joten päätin rustata hakemuksen. Hakemus lopulta johti alun lainaukseen ja päätoimittajuuden kylkiäiseksi sain ATK-vastaavuuden. Nyt ensimmäistä lehteä väkertäessäni tuntuu jopa luultua paremmalta päästä taittamaan oman rakkaan killan tämänvuotista tarjontaa helpommin pureskeltavaan, ja ehkä jopa siistimpään, muotoon. Ensimmäisen lehden kimppuun pääsin harmittavan paljon myöhemmin, kuin mitä oli tarkoitus. Asiasta luonnollisesti voi syyttää vain itseään, mutta miksipä en ratsastaisi rakennusalan hurjalla tahdilla ja syyttäisi sitä, kun minutkin jo osittain kaappasi mukaansa TÖI-HIN. Vaikkakin osa hassuttelusta on jo muuttunut työprojekteihin, ajattelin ottaa kaiken irti tästä mahdollisesti jopa viimeisestä opiskeluvuodesta! Ja mikäpä tässä tarjotessa TARAKI-lehteä vähintään lähes yhtä tasokkaana, kuin aiemminkin!

Niklas Pitkäkoski TARAKIn vuoden 2019 päätoimittaja ja ATK-vastaava

TOIMITUS: Päätoimittaja: Ruutiainen, Matti

Niklas Juuso

Kähkönen

Pitkäkoski Järviö,

//

Rene

Toimitus: Heinikainen,

Sohvi Aleksi

Hyvärinen, Heininen,

Lauri

Koski,

Konsta

Jenna

Ylinen,

// Kansikuva ja s. 2-7 kuvat: Ville Lepola // Painos: noin n. kpl

Rauvala, Saana

Iina

Romula,

// Paino: ?

//


PUHEENJOHTAJAN PALSTA Aurinko paistaa, kahvi maistuu ja läppärin näytöllä pyörii harkkatyö. Vaihtoehtoisesti kahvin sijaan syön appelsiinia, luen sähköposteja ja ulkona sataa loskaa. Uusi vuosi ei oikeastaan tuonut uusia kujeita, sillä uudet sähköpostit vaihtuivat yllättävän sujuvasti, eikä mikään ole vielä katastrofaalisesti tuhoutunut. Uusi yliopistoyhteisö on ollut voimissaan jo monta viikkoa ja sekä opiskelijan että kiltatoimijan näkökulmasta kaikki muutokset menivät yllättävän kivuttomasti. Pieniä jekkuja toki on siellä täällä ylläreinä, mutta tähän asti hommista ollaan selvitty koko lailla hyvin! Kertakaikkisen hienointa uudessa vuodessa on kuitenkin ollut remontoitu kiltahuone. Rempparyhmä teki mitä mainiointa työtä ja kiitosta on sadellut useasta suunnasta. Nyt on mukava tepastella hienon lattian yli hakemaan kahvia tai sukeltaa pehmoiselle sohvalle pelaamaan änäriä. Pidetään kiltahuone siistinä ja kivana paikkana kaikille, sillä sen me olemme ansainneet. Puheenjohtajan vuosi on alkanut melkoisella reissaamisella, oppimisella ja niillä harkkatöillä. On ollut hienoa päästä seuraamaan motivoituneita hallituslaisia, iloista keskustelua kiltahuoneella ja yhteisen tekemisen meininkiä. Aika rientää hurjaa vauhtia ja ideoita tuntuu olevan loputtomasti. Onneksi on innostuneita tekijöitä, loistavia havaintoja ja monipuolista toimintaa! Vuosi rullaa, niin me kaikki. Tulkaa nykimään hihasta, kun on asiaa.

Sohvi Hyvärinen TARAKIn vuoden 2019 puheenjohtaja


2019 HALLITUKSEN ESITTELY NIMI JA VUOSIKURSSI, PESTI, “MIKSI HAIN HALLITUKSEEN?”, PRO-TIP

Sohvi Hyvärinen, 3. vsk., Puheenjohtaja - Hain hallitukseen, koska aiemmat vuodet hallituksessa ovat olleet huisin hauskoja! - Kaikki kurssit on valmiita ennenkun valmistuu, joten harkkatöiden oheen on hyvä ottaa vähän puuhastelua niin ei tuu tylsää.

Matti Kähkönen, 3. vsk., Yritysvastaava - Hyvä porukka ja hallituspöhinä vetivät puoleensa. - Hyvä ruoka, parempi mieli.

Ida-Maaria Tervala eli Iidu, 2. vsk., Sihteeri. - Hain hallitukseen koska halusin pöhistä. - Vinkki vitosena, että aina ei tarvi juoda kaikkea ilmasta viinaa.

Mirkka Korpi, 3. vsk., Rahastonhoitaja - Syytä en muista, mutta onneks hain. - Haluaisin muistuttaa kaikkia siitä, ettei sun elämä yhteen harkkatyöhön, tenttiin tai muuhunkaan kaadu. Aina ei tarvi jaksaa suorittaa aamusta iltaan. Pidä tauko kun siltä tuntuu, oot sen ansainnut.

Saana Romula, 2. vsk., Tapahtumavastaava - Hain vuoden 2019 hallitukseen, koska tapahtumatoimarina rakastuin tapahtumien järkkäämiseen ja hallitushommiin syvästi! Joten sillä tiellä on kiva jatkaa. - Kalenterin käyttö on ehdottomasti opeteltavan arvosta! Ja haalareiden taskussa kannattaa kantaa kaikkea pientä, suurta, käytännöllistä ja turhaa, kaikelle löytyy käyttötarkoitus silloin kun vähiten odotat.

Ari Oikari, 3. vsk., Isäntä - Halusin tehdä maailmasta paremman paikan, yksi kylmä virvoke kerrallaan. - Ei hosu, nii ei väsy.


Mika Vaheri, 2. vsk., Fuksikapteeni - Viime vuonna olin fuksivastaavana ja tämä oli luonnollinen siirtymä arvokkaampaan tehtävään. Ilman fukseja ei ole tulevaisuutta. - Jos tuntuu et bileet kuivuu käsiin, vedä lisää viinaa.

Elina Rastas, 3. vsk., Opintovastaava - Sohvilla oli mielessä raatikokoonpano, minkä haluaisi, jos hänestä tulisi pj. Niin kävi ja niin myös opintovastaavan pesti nostettiin toimarista varsinaiseksi raatilaiseksi. Olin jo tätä ennen hakenut opintovastaavan pestiä, koska opintoasiat ovat minulle tärkeitä. Osittain myös sen vuoksi, että kaverit innostivat hakemaan juuri tätä pestiä. - Pitäkää hauskaa, mutta älkää kokonaan unohtako opiskelua!

Victoria Keskinen, 4. vsk., Viestintävastaava - Tykkään hallitustoiminnasta, eikä vielä ollut aikani lopettaa näitä hommia. - Tee, mitä lupaat. Kirjoita kalenteriin, jos et muista. Kysy, jos et tiedä.

Tanel Tiainen, 3. vsk., Excursiomestari - Vahinkoja sattuu kaikille. - Lainaten edesmennyttä legendaa: “Jokainen tsäänssi on mahdollisuus”

Jere Pohjonen, 2. vsk., Isännän apu - Ennestään oli liian vähän vapaa-aikaa, joten yritin ratkaista asian hävittämällä sen vähänkin vapaa-ajan. Mutta vakavasti ottaen järjestötoiminta kiinnosti ja nämä ovat niitä kuuluisia hyviä hommia. - Kaikkea ei ole pakko tehdä ajoissa (helpottaa toki), mutta viimeistään ajallaan.

Sonja Laasonen, 2. vsk., Vuosijuhlavastaava - Tuli edellisvuonnakin järjestettyä vuosijuhlat, ja halusin pitää tänä vuonna vielä paremmaksi. - Jaa kaikki tiedot heti, jotka on tarkotettu jaettavaksi muille. Se tulee muuten unohtumaan.

Jenna Rauvala, Fuksi, Excuapu - Hain hallitukseen, koska toiminta vaikutti kiinnostavalta, ja halusin päästä tekemään hyviä hommia - Koulujutut kannattaa hoitaa ajoissa, ni kerkee keskittyy virkistystoimintaan. TARAKI

5


Ville Lepola, 2. vsk., Rahastonhoitajan apu ja valokuvaaja - Katettuun pöytään on kiva istahtaa, mutta pöytää on mieluisaa myös kattaa. - Ahdistavia rästihommia voi yrittää kuroa umpeen uhraamalla niiden eteen aikaa.

Juuso Järviö, Fuksi, Uus fuksivastaava - Hain hallitukseen, koska ylivoimaisesti yliopiston parhaita hommia - Kun olet matkalla, muista nauttia maisemista.

Nea Tasa, Fuksi, Tapahtumatoimari - Tahdoin päästä touhuilemaan jotain muutakin kuin koulujuttuja ja tapahtumien järjestäminen ollut aina lähellä sydäntä. - Jos ei ees yritä niin ei voi onnistuu.

Iida ”Karjis” Karjalainen, Fuksi, tapahtumatoimari - Halusin päästä mukaan tekemään kivoja hommia kivojen ihmisten kanssa. - Menkää kaikkiin tapahtumiin joihin pääsette ja vaikkette pääsiskään, no regrets.

Joonas Casimir Yli-Huhtala, Fuksi, tapahtumatoimari - Koska hyviä hommia! - Etsikää itseänne kiinnostavat puljut/tapahtumat.

Lauri Koski, 2. vsk., Yritysyhteistyötoimari - Halusin uusia kokemuksia, tutustua uusiin ihmisiin ja kehittää killan toimintaa. Rahaa pitää olla. - Ehkä otin, ehkä en.

Niklas Pitkäkoski, 5. vsk, Päätoimittaja ja ATK-vastaava - Tuntui siltä, että edelleen voisi killalle olla annettavaa! - Tutustukaa koululla kaikkeen kiinnostavaan toimintaan ja lähtekää niihin mukaan! Lisäksi heittäkää ne paperikalenterinne roskiin ja synkronoikaa esim. koulun ja FB:n tapahtumat muiden kalenterien lisäksi omaan sähköiseen kalenteriinne, niin ei tarvi pohtia koska jotain tapahtuu :)


Ida Toratti, Fuksi, Kiltahuonevastaava - Erityisesti omat tutorit kannustivat hakemaan ja hallitushommat kiinnostivat muutenkin. Vastaavanlaisesta toiminnasta oli kokemusta yläasteelta, mutta lukiossa aika ei enää riittänyt, niin nyt oli kiva tavallaan päästä jatkamaan. - Unelmia kannattaa seurata aina, eikä koskaan ole liian myöhäistä! Vaikka jokin asia ei onnistuisikaan, kaikista kokemuksista oppii jotain arvokasta.

Konsta Ylinen, Fuksi, Saunalauttavastaava - Saunalautan rakentaminen tuntui omalta kutsumukselta. Kiltatoiminta on lähellä sydäntä. - Älä unohda saksia mikroon.

Camilla Lipponen, Fuksi, Alumni- ja KV-vastaava - Olen aikasemminkin ollut mukana järjestötoiminnassa ja se on aina ollut ihan parasta. Olisi vaikea edes kuvitella arkea ilman minkäänlaista järjestötoimintaa. Mahtavaa olla mukana TARAKIn toiminnassa! - Viikoilla 16-18 on halpoja lentoja Keski-Eurooppaan.

Lotta Keränen, Fuksi, Liikuntavastaava - Hain hallitukseen, koska tykkään järjestää kaikenlaista puuhaa ja olla mukana kaikessa. - Melkein kaikista asioista löytyy myös se positiivinen puoli, joten ei kannata suhtautua vastoinkäymisiin liian vakavasti.

Konsta Salo, 3. vsk., Somevastaava - Halusin päästä kehittämään killan somepuolta ja jatkamaan jo ennestään mukavaksi ja mielenkiintoiseksi todettua hallitustoimintaa. - Muistakaa tehdä opiskelun vastapainoksi jotain kivaa.

Rene Heinikainen, 3. vsk., RIL-yhdyshenkilö - Kuljen vain Markuksen hyväksi toteamaa polkua. - Välillä kannattaa juoda lasillinen vettä.

Aleksi Heininen, 2. vsk., Kulttuurivastaava ja TEK-kiltayhdyshenkilö - Hain hallitukseen, sillä killan toiminta kiinnostaa ja hallituksessa pääsee vaikuttamaan killan toimintaan näppärästi. - Ammattilaiskärkenä ehkä semmoinen, ettei kannata luovuttaa, vaikka ei ensimmäisella yrityksellä onnistuisikaan. Mekaniikat menee kyllä varmasti läpi ennen valmistumista :DD TARAKI

7


’’TYÖNHAKUA TOSITARKOITUKSELLA’’ Kevätlukukauden jo toisella opiskeluviikolla torstaina 17. tammikuuta oli Rakennusalan yritystapahtuman vuoro TARAKIn vuosikellossa. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä rakennustekniikan yksikön kanssa jo 12. kerran. Tämä jo perinteeksi muodostunut tapahtuma on lunastanut paikkansa siltojen rakentajana kuumeisesti kesä- ja diplomityöpaikkoja etsivien opiskelijoiden ja työmahdollisuuksia tarjoavien rakennusalan yritysten välillä. Kehitys jatkuu ja niin myös tämäkin tapahtuma sen mukana. Tutusta raksatalosta oli siirrytty tänä vuonna Kielikeskuksen tiloihin Päärakennukseen. Tämä askel osoittautui erittäin onnistuneeksi ja tapahtumaa luonnehdit-

tiinkin jo ihan ’’oikeiksi messuiksi’’. Käytännön järjestelyt onnistuivat moitteettomasti uudesta toimintaympäristöstä huolimatta ja opiskelijat löysivät tiensä hyvin tapahtumapaikalle. Kävijöitä riitti tasaisesti pitkin päivää - toiset ohikulkumatkalla ja karkkeja keräillen, jotkut taas hikikarpalot otsalla CV-nippu kourassa kierrellen. Tarjolla oli laaja kattaus niin suunnittelutalojen edustajia kuin rakennustuotannon parissa toimivien yritysten henkilöstöä. Edustettuina oli kaikki rakentamisen aselajit ja yhteensä 44 yritystä oli saalistamassa ’’oikeiden töiden’’ tekijöitä itselleen. Valitettavasti tänäkään vuonna kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan.


Vuodesta toiseen ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat pähkäilevät kuumeisesti opintovalintojen parissa. Opiskelijoiden opintovalintojen selkeyttämiseksi on ollut tapana järjestää yritystapahtuman ohessa suuntautumisinfo. Tässä valintoja helpottavassa tilaisuudessa yritysten edustajat olivat pitämässä tietoiskuja suuntautumisvaihtoehdoista rakentamisen eri aloilta; infrarakentamisesta, liikenne- ja kuljetusjärjestelmistä, rakennesuunnittelusta ja rakennustuotannosta. Rakentamisen korkeasuhdanne näyttää karvansa myös opiskelijoiden työllistymisessä oman alan yritysten kesätöihin. Suurin osa tapahtuman kävijöistä olikin ensimmäisen tai toisen vuoden opiskelijoita. Akateemises-

ti vanhemmat rakennusalan opiskelijat ovat jo kiitettävästi työllistyneenä alalle, eikä nälkä työnhakuun ole yhtä kova kuin nuoremmilla. Toivottavasti työllisyystilanne säilyy yhtä otollisena opiskelijoille. Itse aloitin yritysyhteistyötoimihenkilönä kuluvan vuoden alussa ja pääsin heti tositoimiin tapahtuman pariin. Varsinainen yritysyhteistyövastaava otti nuoremman hellään huomaansa ja vastuuta jaettiin tarpeiden mukaan. Aiempien yritysvastaavien työ on ollut arvokasta ja tapahtuma kehittyy vuosi vuodelta. Heidän jalanjäljissä on helppo jatkaa kohti ensi vuoden tapahtuman suunnittelua. Teksti: Lauri Koski Kuvat: Ville Lepola ja Ari Oikari

TARAKI

9


SRT-PÄIVÄT 31.1.-2.2.2019 @ OULU SRT-Päivien sisältöön pääsemme sukeltamaan kolmesta eri näkökulmasta. Excutiimin, n.-vuoden opiskelijan ja fuksien kertomukset tarjoavatkin kattavan otannan tästä yhdestä raksateekkarien vuoden kohokohdasta. Nauti kaikki, tai valitse itsellesi kiinnostavin!

Excu-avun terkut matkasta

SRT-päivät n. vuoden opiskelijan silmin

Näin muutama viikko SRT:n jälkeen voi jo sanoa palautuneensa reissusta, joka vei monenkin matkalaisen voimat päiviksi, ellei jopa viikoiksi. Kaiken kaikkiaan matkahan oli mahtava vaikkakin rankka, ainakin excuavulle, joka tykkää nukkua paljon. Tammikuussa kun itse aloitin hallituksessa excuapuna, oli matkamme järjestelyt jo suurimmalta osin hoidettu excumestarimme toimesta, joten itse sain ottaa vähän turhankin rennosti. Muutamaan otteeseen tekemistä kyselinkin, mutta joka kerta vastaus taisi olla jotain ’no ei tässä kai nyt mitään ihmeempiä’. Mutta eipä siinä kyllä ihmeempiä ollutkaan, kun järjestäjät Oulussa hoiti itse SRT-päivien ohjelman järjestelyn. Matkaan lähdettäessä sitten vähän jännittikin, kun oli kyseessä ensimmäinen pidempi reisu apustajana. Onneksi mestari itse oli rennoilla mielin matkassa, ja kehottikin olemaan ressaamatta, ja hyvinhän se sitten menikin! Vaikka matka oli raskas ja aivan sairaan pitkä oli hauskaa, ja tulipahan ainakin käytyä pohjoisemmassa kuin olen ikinä käynyt! Plussaa oli tietysti kuskimme Henen ihana seura ja paluumatkalla oma penkkirivi, jossa sai makoilla ja ottaa lepiä mahtavan Oulun vierailun jälkeen (vaikka vähän harmitti etten nähnyt poroja, koska ’oUlussA ei oO pOroJa’).

Kun tämän vuoden SRT-excursion Facebook-tapahtuma ilmestyi, olin aivan innoissani lähdössä reissuun. Tarvitseehan sitä kolmen paikkakunnan kierros saada loppuun jo toisen kerran. Kuitenkin ilmoittautumispäivänä koko seikkailu oli unohtunut mielestäni ja ilmoittautuminen jäikin tekemättä ajoissa. Hiukan pettyneenä itseeni, oli takaraivossani vielä pieni toive perumispaikasta. Välissä ehdin jo suunnitella muita mahdollisia tapoja osallistua näille SRT-päiville kuin TARAKIn excursiobussi, mutta luovuin ajatuksesta, sillä matkaseuraa ei meinannut löytyä. Kuin ihmeen kaupalla päivää ennen bussin starttaamista peruutuspaikka vapautui bussista. Tässä kohtaa ei enää mietitty lähdetäänkö reissuun vai ei, vaan miten sähköinen tentti suoritetaan ennen bussin liikahtamista. Vielä kerran oli siis aika kaivaa vuoden 2013 TARAKIn haalarit esiin ja valmistautua suureen seikkailuun Oulun syövereihin. Seuraavaksi pakkauslistassa oli tietenkin tyyny, hyviä yöunia varten sekä paketillinen Rennietä. Mitä muutakaan sitä exculla tarvitsikaan? Edellisestä reissusta taisi olla jo pari vuotta ja sekin oli SRT-päiville paitsi Otaniemeen. Bussiin päästyä matkajännitys alkoi tuntumaan todella. Reissussa oli mukana useita kasvoja, joita en ollut nähnyt vielä kertaakaan. Onneksi omat fuksini edustivat loistavasti osallistujissa. Reissun alku lähti hiukan taker-

- Jenna Rauvala, Excuapu


rellen liikkeelle, mutta pian tunnelma bussissa alkoi kasvaa. Jutustelua kuului ympärillä ja takaosan ”konkariosaston” yksityistilaisuus sai vähitellen vierailijoita. Harmikseni perinteinen kahden biisin soittolista ei kuitenkaan ollut päässyt mukaan tällekään excursiolle. Sattuisiko syynä olemaan ensimmäinen oma SRT-päivä excursio, jossa levy taisi lentää kusin toimesta pihalle kesken matkan? Matka sujui yllättävän letkeästi aina Ouluun saakka. Kaikki eivät kuitenkaan ymmärtäneet bussikuskin ohjeita nopeasta vessatauosta vaan ruokatilauksia tehtiin kielloista huolimatta. Mikä tätä nykynuorisoa oikein vaivaa? Huomasin myös, että nopea kaljan tai siiderien juomistahti aiheutti suurta bussin vessan kulutusta. Eivätkö nämä ole vielä oppineet, että pitkälle bussimatkalle varaudutaan väkevämmillä juomilla, joita naukkaillaan pieninä annoksina, jotta vessassa ravaaminen vähentyisi? Suosittelen kokeilemaan bussimatkaa esimerkiksi Norjaan (n. 30h), jolloin kokematonkin huomaa, että ensimmäisen 5h aikana vessa on täynnä ja sen jälkeen sitä ei käytetä. Ensimmäiseen majoituspaikkaan päästyä olin jopa positiivisesti yllättynyt. Täällähän on tilaa nukkua! Kuitenkin alkoholin vaikutus saattoi hiukan yllättää näin vanhankin konkarin ja nukkumaan pääseminen ei ollutkaan se ensimmäinen asia, joita päätyi tekemään. Muutamat beer pong -ottelut siivittivät ajatukseen Oulun yöelämään lähtemiseen ja niin noin 60 km matka taitettiin taksilla baariin opiskelijabileisiin (normaalisti olen ollut viime aikoina baarissa haalarit päällä Wapun tapahtumissa). Jopa itsekin yllättyneenä nuk-

kumaan pääsin vasta puoli viiden aikoihin. Seuraavan päivän SRT-päivien virallinen ohjelma saattoikin vähäisten yöunien vuoksi jäädä vaihteeksi epäselväksi. Tosin en muista viimeisten 6 vuoden SRT-päivien luento-osuuksista oikeastaan mitään. Olenkohan nukkunut kaikki ohi? Myös yritysvierailun sisältö jäi hiukan epäselväksi, jonkinlaista kaivosmallia sitä varmaan katseltiin. Illan kohokohtana olevat sitsit jo kiiluivat silmissä, kun istuimme pienellä porukalla Ympin kiltahuoneella nauttimassa virvokkeita. Sitsit itsessään eivät eronneet paljonkaan tamperelaisesta sitsikulttuurista ja sujuivat sopivan hallitusti loppuun saakka. Sitsien loppubändi kuitenkin pääsi yllättämään, sillä upea torviorkesteri nousi lavalle ja viihdytti soitollaan sitsikansaa. Ilta kääntyi jo seuraavaksi päiväksi ja aamupala, sillis sekä kotiinlähtö odotti TARAKIlaisia. Monelle kuitenkin reissuväsymys meinasi iskeä päälle. Jokaisenhan pitäisi muistaa, että paluupäivä on pääpäivää, sillä bussissa pahoinvointi ei tarkoita kenellekään hyvää oloa. Sillis siis alkaa pullolla skumppaa ja aamupalalla. Hyvä ruoka ja juoma antavat voimia koko loppupäiväksi. Matkalla kuitenkin hapan skumppa ei oikein enää maistunut, joten ensimmäisen Alkon kohdalla oma päivän juomasuositus olikin pehmeä Ville Vallaton -likööripullo. Näillä jaksettiin hyvin reissu loppuun Tampereelle saakka, tosin jatkoja odotellessa.

SRT ensikertalaisten kokemuksena

sinisellä hyvän mielen bussilla kohti Oulua käynnistyi bongausbingolla ja excursio-osuus saatiin käyntiin homeisessa Jämsässä. Kaupungin kovin ensisammuttaja ja herrasmies Mika Vaheri kertoi, kuinka kyseinen muinaisen keski-Suomen helmi oli muuttunut ikääntyneeksi ja kuolevaksi vanhusten loppusijoituskohteeksi. Lähes 80 % asunnoista on

HUH, hiki tulee kun tästä reissusta alkaa kirjottelemaan. Reissuun lähdettiin tammikuun viimeisenä päivänä ja ihmetystä herätti heti alkumetreillä turvakamojen jättäminen varastoon. Reissuhan oli siis nimetty excursioksi? Kahdeksantuntinen matka Henen

- tzika, 6 x SRT-päivät (Otaniemi, Tampere, Oulu, Otaniemi, Tampere, Oulu)

TARAKI

11


homeessa ja alueelle rakennetaan käytännössä vain vanhainkoteja. :( Tunnelma bussissa jatkoi lineaarista kasvuaan, kuten BläkkisVuohen Telegram-botista huomattiin. Bottiin kirjattiin matkan juomamäärät, jonka jälkeen se laski matkalaisten veren alkoholipitoisuutta. Lopputuloksen voi jokainen lukija itse arvioida. Ei ollut alle yksi... Matka taittui ja musa soi. Pian edessämme olikin KempeleeLLÄ (eikun -SSÄ, eikun häh?) sijaitseva Zeppelin-ilmalaivakauppakeskus. Siellä oli HESBURGER, WC ja KALiaAA!! 493 kilometrin matkanteon jälkeen vuorossa oli saapuminen Kellon työväentalolle??!? Beerbong-pöydät notkuivat ja jallupullo kiersi. Allekirjoittanut nautti elämänsä ensimmäisestä rankasta täysin rinnoin ja ilman muistikuvia :D Hetken päästä näytettiinkin jo retkipatjaa ja makuupussia... Joten lienee järkevintä ojentaa viestikapula illan MVP:lle ja ylisuorittajalle Eetu ”kaukopartio” Koskiselle: MaTka KelLosta OulUUn jA oUlusTa KeLloon... Mitähittooosehänon18kilometriäsuuntaansa??! Kellossa vielä ollessamme alkoi noin puolta joukosta kiinnostaa Oulun yöelämä. Haalariväkeä riitti ja juttuun päästiin useiden Oululaisten eri alojen opiskelijoiden kanssa ja saattoipa muutamat yhteystiedotkin jäädä talteen. ;) Oma seikkailuni alkoi vasta jo lähes yön vaihtuessa aamuksi, kun bileiden tohinassa onnistuin hävittämään majoitusmahdollisuuteni mahdollisesti koittaessani ahnehtia niitä kaksin kerroin. Tästä sisuuntuneena ja tilin katevarauksia selaillessa, iskivät primitiiviset selviytymisvaistot vanhan sissin mielessä päälle. Päätinkin koeajaa Oulun kevyenliikenteenväylät lähes puolimaratonin matkalta. Tätä en kokemattomille, enkä oikeastaan kenellekkään muulle suosittele varsinkaan ulkomailla kuten Oulussa, mutta pohjoisen Pirkanmaan karut olot ovat tähän itseni koulineet. 18 000 metriä veti jalat kohtuu kovaan kanveesiin. Kello löi aamukahdeksan ja uusi päivä oli valmis alkamaan. Allekirjoittanutkin saatiin takaisin pelikentille. Aamupalan jälkeen suuntasimme Oulun yliopistolle, jossa SRT-päivät laitettiin virallisesti käyntiin seminaarilla. WSP:n, Weladon ja Destian edustajia tuli esittelemään lähialueiden projektejaan. Ne suuntautui vahvasti Oulun infraan ja etenkin valtatie nelosen laajennukseen. Edellisen illan lyhyeksi jääneet yöunet alkoivat monella painaa ja unet ensi kesän TÖISTÄ valtasi pääkopan.

Sohvinkin kesän työpaikaksi vahvistui wabble? Seuraavaksi oli vuorossa kolmeen excukohteeseen tutustumiset. Weladon ja Destian yhteisprojekti VT4, Pöyryn toimisto sekä Rambollin toimisto+siltakohde. Viimeisin kohde oli jopa palkittu vuoden siltana!?! Ilta huipentui SRT-sitseihin, jota ennen kuitenkin käytiin peseytymässä paikallisella Teekkaritalolla tai Ollilla. Toisen yön majoitus oli ylivoimaisesti kovin koskaan. Yöpymisvarusteet raahattiin läheiselle PÄIVÄKODILLE, jossa monen ”aikuisen” sisäinen lapsi heräsi eloon ja pikkuautot sai kyytiä autoradalla. Sitseille matkattiin bussilla, eikä eilisen vahva suorittaminen ollut vaatinut veroja, vaan homma lähti uudestaan komeaan nousuun. Ilmassa oli suuren teekkarijuhlan tuntua, kun sitsit pyörähtivät käyntiin ja laulu raikasi. Illan näyttävimmästä suorituksesta vastasi tottakai mikäs muu kuin TARAKI, voittamalla ylivoimaisesti naulauskilpailun. Murskaavaa ylivoimaa korostettiin häviämällä tarkoituksella vasaranvalintakilpailu, jolla saatiin voittoon tarvittu naisoletetuille tarkoitettu pinkki minivasara. Juhla huipentui paikallisen Teekkaritorvien lievästi eskaloituneeseen musiikkiepisodiin. Joku saattoi nähdä keikalla jopa paljasta pintaa? Jatkoille siirryttiin Teekkaritalolle. Näillä jatkoilla ei tunnelmaa puuttunut ja SAUNASSA OLI PUITA! Tuttavuutta tehtiin niin Oululaisten kuin kahden Otaniemeläisen kanssa (camoon Otaniemi...). Juhliin eksyi myös monen lapsuudensankari ja kovin karhunkaataja HOPEANUOLI. Aamun pikkutunteihin asti kestäneen juhlimisen jälkeen retkeilijät heräilivät vähän sieltä sun täältä. Vuorossa oli sillis, jossa oli mukavan hilpeä meininki. Reissu alkoi olla loppusuoralla, mutta loppusuora oli tällä kertaa erittäin pitkä. Normaalista poiketen tämän reissun paluumatka tuntui jostain kumman syystä pidemmältä kuin menomatka. Ehdottomasti tähän mennessä yliopiston kovin reissu ja ensi vuonna isosti mukana Otaniemessä! - Juuso Järviö ja Eetu Koskinen, SRT-ensikertalaiset Kuvat: Ville Lepola ja Tuomas Paaso


Morjesta! Uusi RIL-teekkariyhdyshenkilö palveluksessanne! Olen Rene ja tehtäväni on toimia TARAKIn ja RILin välisenä viestinviejänä. Saa tulla juttelemaan RILin kuulumisista tai vaikka kertomaan mitä Pirkanmaan RIL-nuorten tapahtumissa pitäisi tehdä. Ajankohtaista: - RILin kevätliittokokous 11.4. Helsingin Säätytalolla. Päivän ohjelma illallisineen on opiskelijalle ilmainen, kun houkuttelet kaverin mukaan. - Extranetin jäsenyysasetuksista saa Rakennuslehden kotiin toimitettuna

TARAKI

13


Heissulivei rakkaat kiltatoverit! Olen ja toimin nyt vuonna 2019 TARAKIn TEK-kiltayhdyshenkilönä eli KYHinä sekä kulttuurivastaavana. Viime wappuna sain hienon tupsulakin eli opiskelen nyt toista vuotta raksalla. Kiltayhdyshenkilönä olen ensimmäinen linkki kiltalaisten ja TEKin välillä. Jos jokin asia liitossa, sen toiminnassa, päivän säässä tai vaikkapa harkkatöissä ihmetyttää, niin mua saa tulla nykimään hihasta tai vaikka hiuksista ja vastaan parhaan tietämykseni mukaan heti tai otan asiasta selvää ja palaan asiaan. Kaikkea ei edes liki omnipotentti kiltayhdyshenkilökään tiedä, joten missään nimessä älkää tulko kyselemään rakmekin harkkatöistä, mikäli haluatte päästä kurssista läpi. Toivottavasti kaikki töihin haluavat ovat jo hioneet CV:nsä kuntoon ja lähettäneet ensimmäiset kesätyöhakunsa firmoihin. Jos näin ei ole, niin tänäkin vuonna voi käyttää apuna hienoa keltaista TEKin Työkirjaa. Kirjan nimi pääsi vaihtumaan vähän viime vuodesta, sillä vaikka TEKin jäsenistä suuri osa on teekkareita tai diplomi-insinöörejä, niin kaikki eivät ole. Kirjan sisältö on kuitenkin yhtä timanttia kuin aina ennenkin. Ainakin itseäni hieman ahdistavista kesätyöhauista siirrytäänkin mukavampiin asioihin! Mitä olen ehtinyt TEKemään puolessatoista kuukaudessa? Ehkä näkyvintä TEKin toimintaa on käydä paistamassa makkaraa kyykkätapahtumissa. Ehdinkin jo paistaa muutamat makkarat TSLN-kyykässä ja TRT-kyykässä. Hoitelen myös erilaisia sponssihakemuksia killan ja ammattiainekerhojen tapahtumiin, joista ensimmäisenä tuli mieleen TARAKIn Herkkuja & Terkkuja, jonne TEK sponssasi tarjoilut. Hyviä hommia, Aleksi Heininen tg @ovipeelo aleksi.heininen@tuni.fi


Uusi saunalautta tulee, oletko valmis? Eräänä kaljanhuuruisena iltana viime kesänä työkaverini sai minut lähtemään baarista jatkoille saunalautalle Pälkäneelle. En ollut aiemmin ollut saunalautalla ja odotin innolla mitä tuleman pitää. Intoni laantui hieman päästyämme Pälkäneelle, ei siksi, että saunalautta itsessään olisi ollut pettymys, vaan siksi, että lauttaa miehitti kaljamahaisten keski-ikäisten työ-ukkojen joukko. Tälle porukalle saunalautta ei ollut vain sauna lautan päällä, se oli heidän elämäntapansa kesäisin. Ymmärsin tämän kun kuulin, että se oli heidän kolmas päivänsä lautalla putkeen. Raskaat työt vaatii raskaat huvit, ja mikä sen rentouttavampaa olisi kuin saunailta keskellä järveä. Tuo ilta sai minut innostumaan saunalautoista, mutta en silloin vielä osannut arvata mihin se johtaisi. No, sehän johti TARAKIn saunalauttavastaavaksi. Tänä vuonna saunalauttavastaavalla on kunnia vastata uuden saunalautan rakentamisesta Sulkavan Suursoutujen järjestelyjen lisäksi. Tämä siksi, että vanha saunalautta on siirtymässä ansaituille eläkepäiville. Projektia käynnistäessämme pohdimme, onko uuden lautan rakentaminen edes järkevää, sillä vanha lautta palveli vain murto-osaa jäsenistöstä. Tämä synnytti idean jäsenistön vuokrattavissa olevasta lautasta. Saunalauttakysely ei jättänyt epäilyksiä, idea vuokrattavasta saunalautasta kiihottaa jäsenistöä suuresti. Päätimme siis kunnianhimoisesti lähteä tekemään

Mallinnus uuden lautan ensimmäisestä kehitysversiosta entistä isompaa lauttaa, jotta saunoa voisi isollakin porukalla ja jotta vuokraaminen mahdollistuisi. Saunalautalle on hankittu venepaikka Pyhäjärveltä, jossa sitä tullaan pitämään kesät talvet. Tavoitteena on, että kuka tahansa tarakilainen voisi kesällä lautan vuokrata omalle kaveriporukalleen ja sitä käyttää. Toki lautta tullaan jatkossakin kuljettamaan Sulkavan suursoutuihin ja vappuna koskeen. Lauttaa on suunniteltu kiivaasti alkuvuoden ajan, ja luonnoksia on ollut useita. Erään laiturivalmistajan konsultoinnin tuloksena päädyimme malliin, jossa kaksi lauttamoduulia yhdistetään vedessä ja päälle nostetaan saunamoduuli, johon kuuluu sauna, puku/ohjauskoppi ja kattoterassi. Rakentaminen aloitetaan heti, kun suunnitelmat saadaan valmiiksi. Lauttaa rakentamaan on jo valikoitunut käsistään näppärä porukka, mutta taitavalle tyä_ miähelle (tai naiselle, Kjeh) on aina käyttöä, joten ota yhteyttä jos haluat mukaan hommiin. Kesällä tullaan todennäköisesti järjestämään mm. maalaustalkoita, joihin kaikki voivat osallistua. In English: Taraki’s new sauna ferry is coming, It’s gonna be LIT AF!!!!

Saunalautan tämänhetkiset luonnospiirrokset

Konsta Ylinen – saunalauttavastaava Tg @saunamajuri 0407493396


RatikkaXQ 14.2.2019 by YIT @ Tampereen raitiovaunuvarikko

YIT:n RatikkaXQ järjestettiin ystävänpäivän kunniaksi ja onnekkaat excuilijat pääsivät turvakamppeiden jaon jälkeen pienelle kävelylenkille. Lenkin määränpäänä oli Hervannan oma ratikkavarikko. Erityisen hienon työmaakäynnistä teki kuulokkeiden ja mikrofonin käyttö. Työmaalla kuuli selvästi oppaan puheen, eivätkä kenenkään tärykalvot hajonneet megafonin käytön takia. Siitä suurkiitos järjestäjille! Varikolla oli täysi tohina lattiavalujen kanssa ja tuoreen betonin tuoksu hiveli excuilijoiden aisteja. Huoltohallissa oli suuria huoltomonttuja lattiassa sekä valtava monttu sorvia varten. Huoltohalli on jykevä betonihalli, kun säilytyshalli on peltihalli. Jykevä se säilytyshallikin varmasti on, mutta ei yhtä mahtipontinen kuin lyhempi

Teksti ja kuvat: Aleksi Heininen

ja paksumpi ystävänsä. Huoltohalliin rakennetaan myös toimistotiloja sekä näyttävä nopaksi kutsuttu osa, jonka yhteyteen tulee huoltohallin pääsisäänkäynti. Hallien ulkopuolella oli vielä viemärien asentaminen vaiheessa. Piha-alue tulee myöhemmin täyttymään kiskoista, kunhan pohjan saa ensiksi kuntoon. Työmaakäynnin jälkeen palautimme turvakamppeet ja siirryimme Hermiaan saunomaan. Saunalla saimme kuunnella melkoisen ratikkainfopläjäyksen, minkä jälkeen herkuteltiin täytetyillä patonkileivillä. Syönnin jälkeen YIT agentit esittelivät uratarinoitaan sekä YIT:n kohteita Pirkanmaalla. Loppuilta olikin vapaata verkostoitumista ja saunomista. Hyvä case kaikenkaikkiaan!


TARAKIn Teemasitsit bommarissa TARAKIn vuoden 2019 teemasitsit järjestettiin 13.2. keskiviikkona. Bommari oli koristeltu illan teeman, eli after skin hengessä, sinisin valoin ja suksin. Noin kuuden aikaan sitsikansa alkoi saapumaan paikalle hieman vaisuissa tunnelmissa mutta kuitenkin todella hyvin teemaan pukeutuneina. Ylle oli puettu retroja laskettelutakkeja ja osalta löytyi jopa monot jalasta. Illan ensimmäinen laulu hädin tuskin kuului nakkilaisten korviin, ja pieni huoli valtasi henkilökunnan mielen; mahtaako tunnelma nousta tästä? Viimeistään salamipaistoksen jälkeen seremoniamestari Jere Pohjoisen ja lukkari Aleksi Heinisen avulla juhlijat saatiin kunnolla juhlatuulelle. Laulut raikasivat ja tunnelma oli katossa. Ilta koostui lauluista, Sonja Laasosen juhlapuheesta ja Nea Tasan järjestämästä limbokisasta, jonka voittajaksi selviytyi Managerin ainoa sitsien vahvistus! Jälkiruuan jälkeen juhlijat suuntasivat Bombayhin jatkoille sankoin joukoin. Ilta jatkui aamuun asti karaokea laulaen ja hyvästä seurasta nauttien. Sitsit olivat onnistuneet ja jokaiselle jäi pieni after ski muisto tästä talvesta! Teksti: Joonas Yli-Huhtala Kuvat: Ville Lepola

TARAKI

17


XXXIII

TAAVIN PALSTA

asti negatiiviseen lopputulokseen ja jopa pääni sisällä lautasia hakkaava apinakin lopetti hetkeksi ja totesi ettei sanavarastostani löydy päättäjille ominaista eduskuntajargonia. Toki poliittisen broilerin tehtäviin kuuluu muutakin kuin lauseita ilman päätä ja häntää. Heillä on selvät visiot omista linjoistaan ja ovat valmiita ajamaan niitä eteenpäin. Täysistuntoja pääsee paikan päälle katsomaan kuka vain, joten voin suositella lämpimästi vierailua, jos eduskunnan toiminta vähääkään kiinnostaa. Terveisin,

Mitä eroa on Stockmannin tavaratalolla ja Eduskuntatalolla? -Stockmannin hullut päivät kestävät vain viikon TARAKIn Vanhat Kähmyt olivat tutustumassa politiikan päänäyttämöön, Eduskuntataloon, sekä Suomen poliittisen rattaiston pyörimiseen. Vierailumme alkoi opastetulla kierroksella Eduskuntatalon syövereissä. Kävimme muun muassa yli kuusi metriä korkeassa valtiosalissa ihastelemassa arkkitehtonista kokonaisuutta sekä näimme melko uniikin paternosterhissin, jolla voisi kuvitella pääsevän Taikaministeriöön. Lieneekö sattumaa, että ainoastaan työntekijöillä oli lupa käyttää hissiä. Kierroksen jälkeen pääsimme seuraamaan eduskunnan kyselytuntia, jossa ministerit pääsivät kansanedustajien hiillostettavaksi. Edustajien täytyi kuitenkin pitää puheenvuoronsa kahdessa minuutissa ja vaikka puhemies joutuikin välillä naputtelemaan nuijaansa, säästyttiin liian pitkiltä puheenvuoroilta. Päivän polttavimmat kysymykset koskivat pinnalla ollutta vanhuspalveluiden tasoa. Lisäksi ei voitu välttyä turvapaikanhakijoilta ja taidettiin myös mukaan saada hieman agenttitarinan juonia. Oli hauskaa nähdä, miten paikalla olevat kansanedustajat heittelivät omia ajatuksiaan muiden kuultavaksi välittämättä toisten puheenvuoroista. Kyselytunnin päätyttyä siirryimme Keskustapuolueen kokoushuoneeseen, jossa keskusteltiin muutaman kansanedustajan kanssa esimerkiksi maankäyttö- ja rakennuslain uudistamisesta. Aikaan saatiin hedelmällistä keskustelua ja myös itse pääministeri Juha Sipilältä löytyi aikaa tavata meitä. Vierailun jälkeen jäin miettimään olisiko minusta stereotyyppiseksi kansanedustajaksi. Tulin nope-

Taavi XXXIII

Itse Vanhat Kähmyt eduskunnassa. Mikä ihmeen Taavi? Tasavallan Taavi on vuonna 1986 alkunsa saaneen Tampereen Rakentajakillan Vanhat Kähmyt -nimisen yhdistyksen jäsen. Vanhojen Kähmyjen tavoitteena on edistää Tampereen Rakentajakillan teekkaritoimintaa sekä vaalia Taavi- ja vuosijuhlaperinnettä. Vanhat Kähmyt koostuu neljästä perustajajäsenestä sekä heidän jälkeensä valituista 33:sta Taavista. Taaviksi valitaan koeteltua teekkarikuntoa osoittanut Tampereen Rakentajakillan jäsen, jonka tehtävänä on ensimmäisen toimikautensa aikana toimia yhteyshenkilönä Vanhojen Kähmyjen ja killan välillä.


Kuvassa Kasper (oik.) yhdessä projektipäällikkö Mikael Aholan kanssa.

Työnjohtaja Kasperi on ollut luottamuksen arvoinen

Kasper Nyberg, 26, on työskennellyt T2H:lla yhdeksän kuukauden ajan. Hän toimii työnjohtajana Hiekkaharjun kerrostalohankkeessa.

K

asperilla oli menossa opintojen viimeinen vuosi, kun T2H kävi Vaasan ammattikorkeakoulussa pitämässä tutustumisillan opiskelijoille. Yritys ei ollut Kasperille entuudestaan tuttu, mutta nuorekkuus ja nopea kasvu kiinnostivat. – Rakennushommat on kuitenkin vähän vanhoillisia hommia. Nuorekkaassa yrityksessä uskaltaa ehdottaa parannusehdotuksia ja niitä kuunnellaan ja niihin reagoidaan, Kasper kiittelee.

Opinnäytetyön jälkeen työnjohtajaksi

Kasper teki T2H:lle opinnäytetyönsä ja siirtyi valmistelemaan Hiekkaharjun työmaata työnjohtajana. Hän sai heti vastuun valmistavista toimenpiteistä, että tontille päästiin ylipäätään rakentamaan. – Tämän työmaan aloitus lähti kunnallislinjojen siirrolla. Purkutyöt aloitettiin samoihin aikoihin, sillä tontilla oli vanha Elannon myymälärakennus vuodelta 1938, Kasper kertoo. Kasper on tyytyväinen, että hänen on annettu oppia tekemällä. Tällä hetkellä hän on

työmaallaan runkomestarina ja vastaa elementtiasennus-työvaiheesta. T2H:lla rakennusprojekteja hoitavat verrattain pienet tiimit.

“Kyllä T2H:lla vastuuta saa, kunhan osoitat, että pystyt sen vastuun kantamaan. Se on nuorelle, uran alussa olevalle työntekijälle aika hieno tilanne.” – Täällä pystyt heti osoittamaan, mihin olet kykeneväinen, eikä tarvitse odotella ehkä ison, jähmeämmän firman tyyliin, että ensimmäiset puoli vuotta kannat kahvia ja haet teippiä kaupasta, katselet ja tarkkailet. Ne hommat mitä olen päässyt tekemään on aika hienoja hommia näin uran alkuvaiheilla.

Työnjohtajana oppii rakennusprojektien kokonaisuuden

Kasper kehuu oppineensa nimenomaan kokonaisuuksien hallintaa. Työnjohdon lisäksi hän on päässyt hoitamaan lupa-asioita, miettimään toteutuksia suunnittelijoiden kanssa ja käymään sopimusneuvotteluja sekä oppimaan sopimustekniikkaa. – Tällaisella projektihenkilöstöllä pääsee kokonaisvaltaisesti oppimaan mitä vaiheita kerrostaloprojekti oikeasti pitää sisällään. Tähtään työnjohdosta muihin tehtäviin, mutta tähän vaiheeseen urallani en tiedä muuta hommaa, mistä saisin näin paljon oppia, Kasper kiittelee.

Lue Kasperin koko tarina osoitteessa ura.t2h.fi

TARAKI

19


ALKUVUODEN TAPAHTUMIA 17.1. - Rakennusalan yritystapahtuma 21.1. - Fuksien lettuilta 23.1. - NCC-Korjausrakentamisexcursio 28.1. - TARAKI testaa: luisteluhiihto 29.1. - TSLN-Kyykkä 31.1.-2.2. - SRT-Päivät 4.2. - TRT-Kyykkä 13.2. - After ski -sitsit 14.2. - RatikkaXQ 4.3. - TARAKI testaa: avantouinti 6.3. - TARAKIn ja TamArkin lumilinnakilpailu 15.3. - Firmasäbä 20.3. - HyvinvointiXQ Nodian Edeniin 26.3. - TARAKIn kevätsauna 27.3. - Luminary BIM-XQ 28.3. - TARAKIn yleiskokous sekä TARAKIn ja KoRKin beerpong-turnaus 2.4. - Jonne pissis fruittari -sitsit 3.4. - Skanska Riskienhallintapeli 12.4. - Tampereen Kansi -XQ 15.4. - TARAKI<3KoRK Wabusitsit 18.4. - TARAKIn Wappurastikierros 23.4. - Kellarihumppa 1.5. - Fuksikulkue ja Teekkarikaste 15.-16.6. - Jukola 12.-14.7. - Sulkavan Suursoudut 26.-28.7. - TARAKIn Kesätappo