Sydhunden 1 2017

Page 1

Sydskånska Kennelklubbens medlemstidning

Om Valberedningens arbete Vårens utbildningar Inbjudningar till Bosjöklosterdagen & Falsterbo HS

Nr 1 2017


Bronsyxegatan 9 B

Vi erbjuder valp-, lydnads- och agilitykurser

www.oresundhundokatt.se

040-27 07 10 Hemkörning

Öppettider: Mån-Fre 11 - 18, Lör 10 - 15

www.loddehundklubb.se

Halifax-klubben

ger alltid x-tra bonus på all hundmat, kattmat & kattsand vid köp över 300:Hos oss hittar du förutom ett stort sortiment på hund-, kattmat, kattsand och tillbehör även

Mim:s bilprodukter

Handelsvägen 20, Staffanstorp • Tel. 046-25 03 58

i lager! Håll dig uppdaterad! Följ oss på facebook!

042-20 20 00 • www.dinvet.nu Ekvändan 2, Helsingborg

VÄLKOMMEN!

*Burar * Universalgrind * Lastgaller*

Agrias hundförsäkringar • Samma belopp i veterinärvårdsförsäkringen hela hundens liv • Välj bland flera olika självrisker och försäkringsbelopp • Vi försäkrar även in äldre hundar utan veterinärintyg • Agriakortet ger ytterligare 200 kr lägre självrisk • Ersätter specialbehandlingar

För mer information kontakta: Ingela Hansson 073-618 82 22 Sandra Andersson 073-803 43 90 Rasmus Wahlstedt 072-248 17 17


VÅR I LUFTEN Nu har vi äntligen vintern och kylan på rätt sida och blickar framåt mot solen, värmen och grönskande trädgårdar. Härliga vår och sommar med massor av planer och förhoppningar inför kommande valpar och utställningar för många av oss.

är många och spännande. Det är så utvecklande att få ta del av allas erfarenheter och tankar kring avel och uppfödning. Vi kan glädja er som inte kom med på vårens utbildning med att berätta att vi kommer starta en ny omgång till hösten. I nuläget är det bara planerat för en grupp så anmäl er i god tid om ni vill vara säkra på en plats. Det är liksom nu, begränsat till 15 platser. Detta för att vi ska kunna möta alla på deras nivå, från blivande uppfödaren med sin första tik till den gamla räven med 30 år i valplådan. Ni förstår vilken härlig dynamik och kunskapsflöde vi har i våra grupper!

Vi är nu i full gång med nya Uppfödarutbildningen och vi har, som vi berättat tidigare, två parallella kurser med 15 deltagare i varje. Det är precis så kul och givande som vi hoppats på och det är med förväntan och glädje vi handledare kommer varje vecka. Så vetgiriga, kloka och trevliga uppfödare, både nya och gamla, vi har här nere på Sydskånska. Helt fantastiskt kul. Vi hoppas att många av dem håller kontakten med varandra och kanske till och med bildar nätverk som kan hjälpas åt och stötta varandra i framtiden.

Vi kommer som vanligt ha vår populära Agriaträff i Röstånga i oktober. Mer info om detta kommer framöver.

Det känns som att den här formen på utbildningen ger både oss och deltagarna betydligt mer med i bagaget än tidigare. Vi kommer varandra mycket närmare och diskussionerna

Massor med vårkänslor och valppussar till er alla! Uppfödarkommittén/ Isabelle Lager.

SYDHUNDEN utges av Sydskånska Kennelklubben, Företagsvägen 29, hus 3, 232 37 Arlöv. Tel: 040-27 12 60, fax: 040-37 02 40. Telefontider: mån 15-17, ons 12-14, fre 10-12. Plusgiro: 17 66 06-2. E-post: kansli@sydskakk.se Hemsida: www.skk.se/sydskakk/ Ansvarig utgivare: Jan Erikson. Redaktionsgrupp: Louise Le Pluart (louise.lepluart@gmail.com), Sabina Swahn (sabina.swahn@sagio.se). Annonser: Ta kontakt med kansliet. Omslagsbild: fransk bulldogg Bäring Nords Una ”Nira”. Ägare & foto: Nina Jonzon, Höllviken. Sista manusdag nr 2/2017 är den 15:e maj. ISSN 1404-1898

3


KALENDARIUM

26 april Min valp II. Se information 19/4. 29 april Lär dig fotografera din hund. Föreläsare: Zoltan Sabo. Se sidan 9.

13 mars Bagheeras väg till Diabeteshund. Föreläsare: matte Ulrika Klein. Se sidan 9.

2 maj Utställningsträning – ring- och samvaroträning med egen hund. Plats: Helsingborgs Brukshundklubb, Laröd. Se sidan 8.

14 mars Konsten att köpa valp. Plats: Helsingborgs Brukshundklubb, Kennelvägen i Laröd. Tid: 19.00 – 21.00. Sista anm.dag: 7/3 till kontoret. Ingen avgift.

10 maj Utställningsträning – ring- och samvaroträning med egen hund. Plats: Sydskåkk:s lokal, Arlöv. Se sidan 8.

18 – 19 mars Sydskånska Kennelklubbens Internationella utställning. Plats: MalmöMässan, Malmö.

16 maj Utställningsträning – ring- och samvaroträning med egen hund. Plats: Helsingborgs Brukshundklubb, Laröd. Se sidan 8.

30 mars Sydskånska Kennelklubbens årsmöte. Plats: Sydskåkk:s lokal, Arlöv. Tid: 19.00. Se sidan 7.

20 – 21 maj Nordskånska Kennelklubbens Internationella utställning. Hässleholm. Sista anm.dag: 17/4, Internet: 20/4.

4 april Utställningsträning – ring- och samvaroträning med egen hund. Plats: Helsingborgs Brukshundklubb, Laröd. Se sidan 8.

24 maj Utställningsträning – ring- och samvaroträning med egen hund. Plats: Sydskåkk:s lokal, Arlöv. Se sidan 8.

5 april Konsten att köpa valp. Plats: Sydskåkk:s lokal, Arlöv. Tid: 19.00 – 21.00. Sista anm.dag: 29/3 till kontoret. Ingen avgift.

10 juni Bosjöklosterdag med inofficiell utställning för alla raser. Se sidan 5.

8 april Avancerad utställningsträning. Instruktör: Shahkaela Ward. Se sidan 10.

10 juni Juniorhandling. Träning. Praktisk träning för såväl vana som ovana ungdomar. Plats: Bosjökloster slottspark. Tid: 10.00 – 11.00. Sista anm.dag: 15/5 till kontoret. Avgift.

10 april Utställningsträning – ring- och samvaroträning med egen hund. Plats: Sydskåkk:s lokal, Arlöv. Se sidan 8. 11 april Parasitkurs. Föreläsare: veterinär Eva Swanberg. Se sidan 8.

10 juni Juniorhandling. Tävling. Uttagningstävling till Sydskånska Mästerskapet i JHL. Placering ger poäng till GÅS. Plats: Bosjökloster slottspark. Tid: 11.00 – 12.00. Sista anm.dag: 15/5 till kontoret. Avgift.

19 april Min valp I. Råd och tips för blivande och nyblivna hundägare. Fortsättning 26/4. Plats: Sydskåkk:s lokal, Arlöv. Tid: 19.00 – 21.00. Sista anm.dag: 12/4 till kontoret. Avgift: 200:- per hund/familj för bägge kurstillfällena (4 tim).

9 juli Inofficiell utställning på Falsterbo HS. Sista anm.dag: 12/6. Se sidan 11. 9 juli Juniorhandling. Träning och tävling. Träning och uttagningstävling till Sydskånska Mästerskapet i JHL. Placering-- ger poäng till GÅS. Plats: Falsterbo. Mer infomation på vår hemsida.

20 april Utställningsträning – ring- och samvaroträning med egen hund. Plats: Sydskåkk:s lokal, Arlöv. Se sidan 8. 21 – 23 april Ungdomsläger. Mer information på vår hemsida.

8 - 16 juli Olika aktiviteter på Falsterbo Horse Show, mer info på vår hemsida.

25 april Utställningsträning – ring- och samvaroträning med egen hund. Plats: Helsingborgs Brukshundklubb, Laröd. Se sidan 8.

Vill ni ha med er klubbs aktivitet i kalendariet? Ta kontakt med redaktionen! 4


Hundutställning Bosjökloster Lördagen 10 juni

Vi ser fram emot att än en gång arrangera vår inofficiella utställning för alla raser på Bosjökloster. Utställningen har blivit allt mer populär och antalet deltagande hundar stiger för varje år.

Du som är uppfödare, passa på att inspirera dina valpköpare till en härlig dag med sin hund i försommargrönskan. Anmäl hela valpkullen för en trevlig dag tillsammans både i och utanför ringen, i denna underbara miljö. Ett ypperligt tillfälle att träna social samvaro för de lite yngre hundarna.

Tillhör du dem som inte har så stor erfarenhet av utställning så är detta ett utmärk tillfälle att göra debut i ringen. Kom en timme innan själva bedömningen och delta i ringträningen. Kunniga och inspirerande instruktörer finns på plats för att ge dig tips och råd på hur man på bästa sätt visar upp sin hund för domaren.

Ta med picknickkorgen, slå er ner i gröngräset och njut av den vackra utsikten. Passa även på att gå runt i slottsparken och njuta av dess härliga natur.

Sydskånska Kennelklubben inbjuder till Bosjöklosterdag med inofficiell hundutställning alla raser. Anmälningsavgift: 220:Domare vuxna hundar: Petra Junehall, valpar: Ingrid Lundkvist Sista anmälningsdag 15 maj, använd SKK:s ”nya ” Postgirotalong - PG 17 66 06-2, eller anmäl via internet. Har du ytterligare frågor kontakta Sydskånska Kennelklubbens kansli tel 040-2712 60. Välkomna!

5


Inför årsmötet Sydskånska Kennelklubben ingår i den stora

VALBEREDNINGEN O

organisation som utgörs av Svenska Kennelklubben med alla länsklubbar, specialklubbar och rasklubbar. Strukturen för arbetet är bestämt i stadgarna, som är desamma för alla klubbar inom organisationen, så det arbete som utförs är väl reglerat och går inte att i någon högre grad ändra på.

Sydskånska Kennelklubbens valberedning ser ut som alla andra valberedningar inom organisationen, det vill säga en sammankallande som väljs på ett år, samt två delegater som sitter två år, men överlappar varandra, så att det bara väljs en per år. Meningen med detta är att det ska finnas en kontinuitet i arbetet.

Just årsmötesförhandlingarna är i detalj bestämda i stadgarna och ser likadana ut i alla klubbar och går inte att ändra på något sätt.

Sydskåkks valberedning inför årsmötet 2017 består av Carin Harde, sammankallande och Margaretha Kjaell och Berit Persson Quist. Carin Harde har haft denna uppgift under många år och jag pratade med henne för ett tag sen om hur hennes arbete gestaltar sig.

Årsmötets första uppgift är att ta ställning till hur styrelsen genomfört sina uppgifter under året. För att göra detta möjligt sammanställs alla kommittéers verksamhetsberättelser för genomgång, Årsmötesdeltagarna kan fråga och styrelsen förklarar. Därefter godkänns – eller underkänns – styrelsens arbete under året som gått.

Valberedningen börjar egentligen arbeta redan dagen efter årsmötet, men det verkliga jobbet brukar sätta igång någon gång i november, då den sittande styrelsen hunnit ta ställning till vilka som vill sitta kvar ytterligare en period. Har styrelsen fungerat bra och ingen vill sluta, ja då är arbetet i princip klart, men så enkelt är det sällan… någon tycker att tiden inte räcker till, någon känner sig uttömd på idéer och inspiration eller kanske någon bara tröttnat. Då börjar arbetet med att kontakta alla tänkbara ersättare!

Så är det dags för nästa viktiga punkt i dagordningen, nämligen val av nästa års styrelse, alltså den styrelse som ska genomföra alla de uppgifter som ska utföras under kommande år. För att förbereda nästa års val utser årsmötet en valberedning, som står fri från den sittande styrelsen. Det är viktigt att påpeka att det är just årsmötet som utser valberedningen.

Som valberedare tänker Carin ständigt på vilka i hennes omgivning som skulle kunna lämpa sig för en styrelsepost, det sitter i ryggmärgen, liksom. Önskemålet är personer i 35 – 50-årsåldern, men det blir svårare och svårare att hitta några i detta åldersspann som tycker sig ha tid att arbeta ideellt på detta sätt i en styrelse.

Berit Persson Qvist Foto: Mats Sjögren

Som uppfödare och engagerad ”hundperson” träffar hon många olika människor, såväl inom olika raser som i olika åldrar och hon ”inventerar” olika användbara kvaliteter, så att säga. Berit och Margaretha har sina kontaktytor, som naturligtvis är lika användbara som Carins. 6


OCH DESS ARBETE Styrelsen består av ordinarie ledamöter, som väljs på två år, samt suppleanter, som väljs på ett år. Suppleanterna ska delta på mötena, men har bara rösträtt om någon ordinarie saknas. Att sitta med på mötena är mycket lärorikt, och är den bästa skolan för en blivande ordinarie, så Carin brukar försöka möblera om lite och flytta upp en suppleant om någon i styrelsen lämnar, och alltså föreslå eventuella nya till suppleantposterna. När styrelsens ordförande bestämmer sig för att lämna måste valberedningen ta extra lång tid på sig för att hitta en person som klarar av den minst sagt krävande uppgiften att leda styrelsen och med andra ord ha ett finger med i alla klubbens aktiviteter. Men tack och lov har Sydskåkk haft turen att ha haft personer på ordförandeposten som suttit lång tid. Bäst är även när detta sker att kunna välja den nye ordföranden bland den sittande styrelsens delegater, för att uppehålla den kontinuitet som är så värdefull för ett väl utfört arbete.

Carin Harde Foto: Catarina Harde Åkesson

Sydskånska Kennelklubbens årsmöte Torsdagen den 30 mars klockan 19.00 i Sydskåkk:s lokal, Arlöv. Var med och ät buffé till en kostnad av 75 kronor/person! Sista anm.dag/betalningsdag för middagen: 20/3. Ingen anmälan eller kostnad för deltagande enbart på årsmötet.

Det är bra att komma ihåg att valberedningens förslag till styrelse i teorin bara är ett förslag, så ytterligare personer kan föreslås på årsmötet. Sedan röstas det i demokratisk ordning och de som får flest röster vinner. Men eftersom valberedningen har haft ett helt år på sig att hitta bra och kvalificerade personer till de lediga platserna i styrelsen blir det ju trots allt oftast deras förslag som väljs … Så gå på Sydskånska Kennelklubbens årsmöte i Arlöv den 30 mars 2017 och var med och påverka klubbens verksamhet! Och kanske just du skulle kunna passa i någon av alla de kommittéer som håller klubben levande och aktiv! Text:Louise Le Pluart

7

Margareta Kjaell Foto: privat.


PARASITER Onsdagen den 11 april berättar veterinär Eva Swanberg om de parasiter som kan drabba våra hundar. Eva hyser själv en sorts hatkärlek till dessa ”kryp”, både för att de ibland kan se riktigt trevliga ut, men även för att de är så totalt smarta. Lever gott och varmt med mat och ”bostad” på bekvämt avstånd och inte riskera att bli vräkta från sitt hem. Fast det senare är inte sant. Eva tänker berätta hur de små krypen bäst blir både vräkta och avlivade när de finns inuti eller utanpå hundarna.

Det blir en översikt på både djur, eventuella sjukdomar, eller åtminstone symtom, på medel och / eller mediciner som får bort parasiterna och då helst för evigt. Det blir en genomgång hur vi ska undvika dem i fortsättningen. Välkomna till Sydskånska Kennelklubbens lokal i Arlöv onsdagen den 11 april klockan 19.00, då veterinär Eva Swanberg delar med sig av sina genuina kunskaper. Avgiften är 75:- som sätts in på plusgirokonto 17 66 06-2 före sista anmälningsdagen den 4e april.

Dra er inte nu för att komma och lyssna – kanske kliar det lite både här och där när hon berättar, men det är på grund av att vi människor kan tänka och fantisera långt utanför verkligheten. Då är det bättre att lyssna och lära: vilka sorters parasiter finns,både här i landet och utomlands, hur agerar vi när vi upptäcker de nya invånarna hos våra hundar, och vad ska vi göra för att undvika att överhuvudtaget få parasiterna att etablear sig i vår närhet.

Vi bjuder på fika! Utbildningskommittén Lotta Carping

UTSTÄLLNINGSTRÄNINGAR – RING- & SAMVAROTRÄNING Nu börjar våra populära utställningsträningar – ”Ring- och samvaroträning”!

Kom i tid för det brukar vara kö och vi börjar prick 18.30.

Dels i Arlöv, utanför Sydskånska Kennelklubbens lokal och datumen där är: 10/4, 20/4, 10/5 och 24/5.

Tänk på att all träning är utomhus, så klä dig efter väderlek. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!

Dels på å Helsingborgs Brukshundklubb där datumen är: 4/4, 25/4, 2/5 och 16/5.

OBS! Inga valpar under 4 månader enligt SKK:s regler!

Tiden är mellan 18.30-20.30.

Hjärtligt välkomna!

Som vanligt går vi in och fikar i pausen. Det finns möjlighet att köpa kaffe/te/saft, kakor, smörgåsar, varm korv med bröd till självkostnadspris. Priset för själva träningen är 60 kronor per hund och du betalar på plats. Ingen föranmälan behövs, utan bara kom! 8

Utbildningskommittén Lotta Carping


LÄR DIG FOTOGRAFERA DIN HUND

BAGHEERAS VÄG TILL DIABETESHUND

Många av oss som fotograferar våra hundar, vet hur svårt det är att få till den där ”pangbilden”. Ja, jag har inte lyckats ännu. Varför är det så svårt? Men nu ska vi få hjälp, för Zoltan Sabo kommer till oss, till vår klubblokal, Företagsvägen 29 i Arlöv, lördagen den 29 april klockan 10.00 – 16.00.

Bagheeras matte, Ulrika Klein, har diabetes och hon märker inte när hennes blodsocker sjunker. För ungefär ett år sedan började Bagheera uppfatta när matte Ulrikas blodsocker sjunker och startade då självmant att tala om det för henne genom att slicka henne i ansiktet eller putta på henne, även när hon sover. Bagheera ”mäter” blodsockervärdet genom att kontrollera mattes doft.

Zoltan kommer att inledningsvis gå igenom vilken fotoutrustning man behöver. Från enkel till mer avancerad. Vidare lite grundläggande om hur olika kameror fungerar och deras begränsningar och möjligheter.

Ulrika har alltid velat att Bagheera skulle bli en assistanshund / diabeteshund, men att han spontant skulle markera blodsockerfall kom som en överraskning.

Hur tar man porträtt? Studiofotografering eller arrangemang i hemmiljö? Inomhus eller utomhus? Zoltan kommer också att berätta lite om ”action”-bildtagning.

Vill du höra mer, vilket du givetvis vill, så kom till vår klubblokal måndagen den 13 mars kl. 19.00. Anmäl dig senast 6/3 till kontoret och betala in 50:- på vårt plusgiro 17 66 06-6.

Sista anmälningsdag och betalningsdag är 21 april till kontoret. Avgift 150:- till vårt pg 17 66 06-2.

Vi bjuder på fika. Utbildningskommittén Lotta Carping

Vi bjuder på en lättare lunch och fika.

Att få till en sådan här fantastik bild kräver tålamod, kunnande, en bra kamera - och lite tur. Foto av Zoltan Sabo. 9


AVANCERAD UTSTÄLLNINGSTRÄNING Just hundutställningar är nog en av våra mest populära tävlingsformer men också en av de svårare, men ändå får man ofta höra ”Det är väl ingen konst att visa upp en hund i utställningsringen, den har ju fyra ben att gå på. Det är väl bara att . . . ”.

Shahkaela tävlade framgångsrikt som junior handler under många år. Numera skördar hon segrar i utställningsringarna runt om i världen, så hon kommer att ge många goda tips och råd till oss!

Men ack så fel dom har! Det handlar ju om att kunna VISA och PRESENTERA hunden på ett fördelaktigt sätt inne i ringen !

Det blir en grupp på förmiddagen mellan 8.0012.00 och en grupp på eftermiddagen mellan 13.00-17.00. Det kostar 150:- och vi bjuder på fika.

Både du och din hund måste vara ”tipp topp” just denna dag, då vänstervarven ska köras!

Tänk på att vara klädd för både utomhus och inomhusträning!

Har du en viss vana inom utställningsvärlden men behöver finslipa dig själv och hunden så ska du boka in lördagen den 8 april, för då kommer en av våra duktigaste handlers, SHAHKAELA WARD, till oss i Arlöv för att delge oss sina kunskaper.

OBS! Glöm inte hunden! Det är ett begränsat deltagarantal (”först till kvarn …” gäller) och vi måste ha er anmälan till kontoret och betalningen på vårt plusgiro 17 66 06-2 senast 27/3.

Utbildningskommittén Lotta Carping

Shahkaela visar en av sina siberian huskies på ”Stora Stockholm” 2015. Tiken heter Polar Pawprints Million Dollar Baby och blev ”Bäst i rasen” från Juniorklass. 10


SYDSKÅNSKA KENNELKLUBBEN

inbjuder till inofficiell utställning för alla raser i samband med Falsterbo Horse Show

söndagen den 9 juli

Domare: Ann Rode och Nina Jonzon Klasser och avgifter: Valp 4-9 mån. Vuxna från 9 mån. Veteraner från 8 år. Alla klasser: 200 kr. Betalas till pg 17 66 06-2 Sista anmälnings-/betalningsdag 12/6. OBS! Skriv ras och registreringsnummer på inbetalningen. Anmälan via Sydskåkks hemsida www.skk.se/sydskakk eller via mejl kansli@sydskakk.se. Barn med hund kommer att anordnas, anmälan sker på plats. Mer information på vår hemsida www.skk.se/sydskakk

OBS! Fel datum i almanackan! Falsterboveckan är mellan den 8 - 16 juli!

11


LOKAL TRYGGHET. Dygnet runt, året om. Alltid!

Evidensia Djursjukvård har med sina sju enheter i Skåne en stark lokal förankring och du har aldrig långt till en trygg veterinärklinik med hög kompetens. Samtidigt ger vi maximal tillgänglighet och trygghet med två dygnet-runt-öppna djursjukhus. I Helsingborg och Malmö finner du spetskompetens inom veterinärvårdens alla delar med bemanning dygnet runt, året om. Alltid! Blir du remitterad eller behöver fortsatt behandling från din lokala klinik betalar du inget nytt grundarvode och vi har full tillgång till djurets journal. Det innebär en enorm trygghet för dig som djurägare. Du får tillgång till lokal trygghet som är tillgänglig dygnet runt, året om. Alltid! Evidensia är Sveriges kvalitetsledande kedja för djursjukvård. Hos oss får viktiga familjemedlemmar veterinärmedicinsk service i världsklass. Tillsammans erbjuder vi unikt samarbete kring varje djur. Vi vill se fler friska och lyckliga djur. Därför ska vi vara det allra bästa för djuren. Bara så kan man skapa morgondagens djursjukvård.

Gilla oss även på Facebook!

DJURSJUKVÅRD DJURSJUKHUSET MALMÖ • DJURSJUKHUSET HELSINGBORG

DJURKLINIKEN YSTAD • DJURKLINIKEN HÖLLVIKEN • DJURKLINIKEN TRELLEBORG DJURKLINIKEN ÅHUS • DJURKLINIKEN KRISTIANSTAD

evidensia.se 12


VÄLKOMNA TILL

DJURkliniken L

Ö

B

E

R

Ö

.

D

Avmaska

Vi har mångårig erfarenhet av hund och katt samt har generösa öppettider

med Milbemax

• Poliklinik (mottagning) • Röntgen och ultraljud • Ögonspecialist

! OBS

• Mjukdelskirurgi

Drop-in vaccination Tisdagar 17 - 19

• Tandbehandling med modern tandvårdsutrustning • Digital tandröntgen

Välkommen ! 0413-307 55

NOCACMIL00115 10 2016

Öppet: mån, tis, tor 8-19, ons 8-17, fre 8-15 * www.djurkliniken.biz

• Easychew-teknologi - en mjuk tablett med naturlig kycklingsmak

Vad vi erbjuder dig som uppfödare! t
 punk gstid parnin tstryk)

u A inalt BÄST v och vag ro

Förlossning

dp av D! ning test med bloDAST H U N tställ N

Fas

on

ester

(prog

!E

OBS

Få svar på progesterontestet redan samma dag!!!

Ultraljudsundersökning Dag 28-30

- beräkning av antal foster - beräknad förlossningsdag - evt könsbestämning

sjour och -h jälp dygnet runt

Besiktning

• Den goda smaken och den speciella formuleringen underlättar för djurägaren vid behandling

800 kvm butik!

Milbemax vet. tabletter och tuggtabletter 2,5 mg/25 mg (för små hundar och valpar) och 12,5 mg/125 mg (för hundar). Innehållar milbemycinoxim och prazikvantel. Milbemax är ett anthelmintikum, den aktiva substansen milbemycinoxim är en makrocyklisk lakton och prazikvantel är ett acylerat isokinolinpyrazinderivat. Indikationer: Behandling av blandinfektioner med adulta cestoder och nematoder av följande arter: Cestoder: D. caninum, Taenia spp., Echinococcus spp., Mesocestoides spp. Nematoder: A. caninum, T. canis, T. leonina, Trichuris vulpis, Thelazia callipaeda, Crenosoma vulpis, Angiostrongylus vasorum, fransk hjärtmask (förebyggande samt begränsning av infektionen). Produkten kan också användas förebyggande mot dirofilarios (tropisk hjärtmask, D. immitis), om samtidig behandling mot cestoder är indicerad. Kontraindikationer: Milbemax vet. 2,5 mg/25 mg skall inte användas till valpar som är yngre än 2 veckor och/eller väger mindre än 0,5 kg (tabletter)/1 kg (tuggtabletter). Milbemax vet. 12,5 mg/125 mg skall inte användas till hundar som väger mindre än 5 kg. Dos och administreringssätt: Lägsta rekommenderade dos: 0,5 mg milbemycinoxim och 5 mg prazikvantel per kg ges oralt som engångsdos.(Särskild dosregim för hjärtmask och Thelazia, se www.fass.se) Särskilda varningar: För hundar av collieras eller närbesläktade raser måste den rekommenderade dosen följas strikt. Om det är känt att hunden har rest till och från regioner med risk för tropisk hjärtmask, rekommenderas att man före behandling med Milbemax vet. rådfrågar veterinär, för att utesluta förekomst av samtidig infestation med tropisk hjärtmask (D. immitis). Om diagnosen är positiv är adulticidal terapi indicerad före administrering av Milbemax vet. Behandling av hundar med stor mängd cirkulerande mikrofilarier kan ibland leda till överkänslighetsreaktioner. Användning till hundar med mikrofilaremi rekommenderas därför inte. Biverkningar: I mycket sällsynta fall har följande tecken observerats: Systemiska tecken (såsom slöhet), neurologiska tecken (såsom muskelryckningar och ataxi) och/eller gastrointestinala tecken (såsom kräkningar, diarré, aptitlöshet och dregling). Interaktioner: Försiktighet bör iakttas vid samtidig användning av Milbemax och andra makrocykliska laktoner. Dräktighet och laktation: Kan användas till dräktiga och digivande tikar och avelsdjur. Status: Tabletter hund: 2 och 4 styck blister, receptfri, 50 styck blister, receptbelagd. Tuggtabletter hund: 2 styck blister, receptfri, 48 styck blister, receptbelagd. Se fullständig produktinformation på www.fass.se. Elanco Animal Health, Lyskær 3E, DK-2730 Herlev. Augusti 2016

Herpesvaccinering OBS! ENDAST HUND!

Har du frågor eller funderingar, tveka inte att kontakta oss på telefonnummer 040-6 152 152!

Ett Ett bra bra hundhund- & & kattliv kattliv börjar börjar hos hos oss! oss! DROP-IN VACCINATION VACCINATION •• DROP-IN • DROP-IN VACCINATION • DROP-IN KLOKLIPPNING • FODER OCH TILLBEHÖR FÖR • FODER OCH TILLBEHÖR FÖR SMÅDJUR, FÅGEL OCH FISK • CHIPMÄRKNING SMÅDJUR, FÅGEL OCH FISK •• SYRSOR SÅN’T TILLFÖR ÖDLOR FODER &&TILLBEHÖR • SYRSOR & SÅN’T TILL ÖDLOR OCH SPINDLAR SMÅDJUR, FÅGEL OCH FISK OCH SPINDLAR •• HEMLEVERANS SYRSOR TILL ÖDLOR OCH • HEMLEVERANS SPINDLAR • HEMLEVERANS

SPECIALBUTIKEN FÖR HUND & KATT SPECIALBUTIKEN FÖR HUND & KATT

KARHÖGSTORG i LUND • TEL 046-211 21 22 KARHÖGSTORG i LUND • TEL 046-211 21 22 Blentarps Skrivbyrå Jag hjälper Dig/Er med bokföring, bokslut och deklaration. F-skattsedel finns. Annika Nilsson, Mellanmöllan, 275 64 BLENTARP 0416-13032, 070-77 11 906 mellanmollan@telia.com www.mellanmollan

Hundfoder i Ystad Återförsäljare av Naturea & NOW hundfoder www.hundfoderiystad.se

ANNONSERA? Är du intresserad av att annonsera i Sydhunden och i Sydskånska Kennelklubbens almanacka och på så sätt nå många hundägare i sydvästra Skåne? Ta kontakt med kansliet (se info sid.3).


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.