Sveriges Trädgårdsmästare - senvårbroschyr 2024

Page 1

NR 3 • 2024 • SENVÅR
EN
SVERIGES TRÄDGÅRDSMÄSTARE ERBJUDANDE FRÅN
Se sidan 2-3 STACKMORA TRÄDGÅRDSHANDEL Se sidan 13 119:Klematis från
SVERIGES TRÄDGÅRDSMÄSTARE
MÖT
AV
ROSOR

Välkommen till oss

Vi vill att du lyckas!

Sveriges trädgårdsmästare finns från Vellinge i söder till Skellefteå i norr. Vi finns även på Åland. Bland oss hittar du både stora och små trädgårdsbutiker där alla är unika på sitt sätt. Tradition blandas med förnyelse och trender. En sak har vi gemensamt – vi kan trädgård. Hos oss kan du få råd som hjälper dig att lyckas i din trädgård.

Övervintring och växtzoner

För buskar och träd används oftast geografisk indelning i olika zoner (1-8) som vägledning. Gynnsamma planteringsförhållanden kan göra att en växt utvecklas bra även i andra zoner.

Övervintring av perenner påverkas i ännu högre grad av andra faktorer än geografi. Vi inför därför under året, på rekommendation från våra odlare, märkning med nya övervintringsbokstäver som utgår ifrån sannolikheten att lyckas om växten planteras i lämpligt läge:

A: Övervintrar pålitligt.

A*: Övervintrar pålitligt i väldränerat läge.

B: Övervintrar vanligtvis.

B*: Övervintrar vanligtvis i väldränerat läge.

C: Övervintrar ibland

C*: Övervintrar ibland i väldränerat läge

D: Övervintrar inte.

– : Erfarenhet saknas.

Under året kan det förekomma att växter och skyltar är märkta med den tidigare koden för härdighet. Om du är osäker, fråga personalen.

MAN BLIR JU BARA HELT GLAD …

Rosen är kanske en av de mest älskade och populära blommorna i trädgården, känd för sin skönhet och mångfald av färger, former och dofter.

Ros

Ros ’Chandos Beauty’ Växtsätt: kraftigt. Blommor: stora fyllda, vita till ljusrosa. Stark doft. Lång blomningstid från juni-oktober. Remonterande.

Zon: 1-4.

Ros

Ros ’Marselisborg’ är en dansk rabattros med upprätt, buskigt och tätt växtsätt som blir ca 60 till 80 cm hög. Tätt fyllda, guldgula blommor.

Zon: 1-4.

Ros

Ros ’Kordes Rose Aloha’ Växtsätt: kraftigt upprätt. Blommor: medelstora fyllda orange till aprikos med inslag av rosa. Orangeröda knoppar.

Medelstark doft. Slutet av juni-hösten. Zon: 1-4.

Bladverk: mörkgrönt glänsande.

Ros

Ros ’Jaqueline du Pré’ är en elegant buskros med gammaldags känsla. Blommar med stora, halvfyllda, krämvita blommor med inslag av rosa. Ståndarna är vinröda med gulbruna knappar. Blommar från juni till oktober/november. Zon: 1-5.

229:Ros 229:Ros 229:Ros 279:Ros

Ros

Ros ’Royal Copenhagen’ Storblommig rabattros med upprätt, buskigt växtsätt.

Zon: 1-5.

Hornums rosgödningsmedel Är speciellt framtaget för att ge dina rosor den näring de behöver för att blomstra i all sin prakt.

159:-
179:Ros
SPARA 50:-
Ord. pris 229:-

SÖTT, SYRLIGT OCH FRISKT!

Det är enkelt att odla bärbuskar och det kommer att ge dig så mycket glädje.

Jordgubbar

199:Jordgubbar 6-pack

Svarthallon

Fragaria ’Ostara’ Jordgubbe ’Ostara’ är en medeltidig, remonterande sort som ger lång och riklig skörd. Söta, goda bär som passar att använda till sylt, saft, paj och bakverk. Eller bara äta som de är! Zon: 1-4.

EXTRA STORA PLANTOR

219:Svarthallon

Mormorshallon

299:-

Mormorshallon

Rubus idaeus ’Mormorshallon’ En gammal svensk sort med goda söta bär i juli-aug. Goda att äta direkt och passar även fint till sylt, saft och paj. Läge: sol-halvskugga. Höjd: 1,2-1,8 m. Zon: 1-6.

Rubus occidentalis ’Black Jewel’ Lättodlad sort med stora, söta bär. Goda som färska, men är även utmärkta till saft och sylt. Mognar i juni-juli. Läge: sol-halvskugga. Höjd: 1,5-2 m. Zon: 1-3 (4).

Trädgårdsgödning Ord. 249:-

179:-

Trädgårdsgödning Kan användas till alla trädgårdsväxter. Gödseln är granulerad och lätt att applicera och kan spridas för hand eller med spridare.

Naturgödslad plantjord

8990 Plantjord

4

Rabarber

Rheum ’Canada Red’ Stora praktfulla blad och röda stjälkar med mild god smak. Läge: sol-halvskugga. Höjd: ca 1 m. Härdighet: A.

Rabarber

5 179:-
Ord. pris 269:-
SPARA 90:-

KOLLA IN DENNA HÄRLIGA RABATT!

Här kan du se sorterna vi har använt i rabatten till höger.

Rosenstav

Liatris spicata Fin upprätt perenn med gräsliknande blad. Stabil och fin som snittblomma. Läge: soligt. Blomning: juli-aug. H:60 cm. Härdighet: A.

Echinacea purpurea ’Magnus’ Stabil, ståtlig och älskad av bin och fjärilar. Gillar soliga lägen. Blommar med stora violettrosa blommor i juli-aug. Härdighet: B*

Smalt fackelblomster

Lyhtrum virgatum ’Dropmore Purple’ Lättskött perenn som trivs bäst i soliga lägen. Blomning: juni-aug. H: 100 cm. Härdighet: A.

Trädgårdsnäva

Geranium ’Dreamland’ Tätt växtsätt. Rikblommande. Läge: sol-halvskugga. Blomning: maj-sept. H: 40 cm. Härdighet: B.

Glansrudbeckia

Rudbeckia nitida ’Herbstsonne’ Med sina glänsande gula kronblad livar den upp rabattben. Läge: sol. Blomning: aug-sept. H: 200 cm. Härdighet: A.

Höstaster

Aster (Symph.) novi-belgii ’Neron’ Fin höstperenn, blommar länge och tål lätt höstfrost.

Läge: sol-halvskugga. Blomning: sept-okt.

H: 60-70 cm. Härdighet: A.

6
Solhatt 4990 Rosenstav 5990 Smalt fackelblomster 7990 Glansrudbeckia 5990 Solhatt 8990 Trädgårdsnäva 5990 Höstaster
7

MERA PERENNER!

Perenner är en bra bas i rabatten. Du kan kombinera med både träd och buskar för att skapa en spännande rabatt.

Kantlök/Allium

189:Kantlök

Stäppsalvia

129:Stäppsalvia

Ros & perennjord

109:-

Allium ’Serendipity’ Dekorativa runda bollar med violettrosa färg. Läge: sol-halvskugga. Blomning: juli-aug. H: 40 cm.

Härdighet: A.

Trädgårdsnejlikrot

7990 Trädgårdsnejlikrot

Salvia ’Violet Profusion’ Violetta blommor på mörka stjälkar. Upprättväxande. Läge: sol. Blomning: juni-sept. H: 40 cm.

Härdighet: B*.

Trebladsspira

Geum ’Pretticoats Peach’ Fantastisk perenn med lång blomningstid.Läge: sol-halvskugga. Blomning: maj-sept. H: 40 cm. härdighet: B.

7990 Trebladsspira

Gillenia trifoliata Blommar med dekorativa, tredelade, vitblekrosa blommor i juni-juli. På hösten blir bladen röda och gula. Läge: sol-halvskugga. H: ca 80 cm. Härdighet: A.

Ros & perennjord Ros & perennjord passar även utmärkt till klematis och andra klätterväxter.

169:1 liter

Ogräs Effekt Ogräsmedel som med den naturliga fettsyran pelargonsyra, effektivt bekämpar alla typer av ogräs. 1 L.

8

Achillea ’Sassy Summer Sangria’® Mörkröda blommor med vitt öga och grågrönt bladverk. Läge: sol. Blomning: juni-sept. H: ca 80 cm. Härdighet: B.

9
Röllika
129:Röllika

Dvärgsyrén

399:-

Ord. pris 499:-

Dvärgsyren

Syringa meyeri ’Palibin’ Palibin är en låg, rund och kompakt syrenbuske med fantastiska violetta blomklasar. Väldoftande, passar utmärkt i rabatten eller som solitär. Läge: sol-halvskugga. Blomning: maj-juni. Höjd: 1-1,5 m. Zon: 1-7.

10
100:-
SPARA

SJÄLVKLART OCH SNYGGT!

Det är bra att tänka på blomningstid när du väljer buskar till din trädgård. Du kan få blomning från april till september om du vill!

Trädgårdstok

Dasiphora fruticosa ’Crème brûlée’ ® Blommar hela sommaren med lysande vita, dubbla blommor från juni till september. Läge: sol-halvskugga. H: 80-100 cm. Härdighet: 1-5(6).

Praktspirea

Spiraea japonica ’Superstar’ ® Blommar rikligt med små, mörkrosa blommor. Fin höstfärg. Blomning: juli-sept. Läge: sol-halvskugga. H: 60-90 cm.

Härdighet: 1-4.

Prakthäggmispel

Amelanchier lamarckii Fin på våren med sina vita blommor och på hösten när bladen lyser upp med sina röda färger. Blomning: maj-juni. Läge: sol-halvskugga. Härdighet: 1-5.

Praktspirea

Spiraea japonica ’Little Princess’ Praktspirea ’Little Princess’ är en låg och kompakt spireasort som blommar rikligt och har ett rundat växtsätt. Läge: sol-halvskugga. Blommar: juni-juli. H: 50-80 cm. Zon: 1-6.

11
279:Prakthäggmispel 269:Rosenspirea 269:Praktspirea 249:Trädgårdstok

BLÅTT ÄR FLOTT!

De är båda goda och nyttiga. Det finns också ett färgämne i blåbär som heter antocyaner och som är bra för vår hälsa.

Amerikanskt blåbär

429:-

429:Amerikanskt

Vaccinium ’Blue Crop’ och Vaccinium ’Darrow’ Buskarna ger bäst skörd om det finns flera sorter i planteringen. Vissa blåbärsbuskar är självfertila. Det betyder att de ska klara befruktningen själva men vill man ha mycket bär bör man ha minst två. Zon: 1-(3)4.

Björnbär

359:-

Krusvinbär

219:Krusvinbär

Trädgårdsjord

Det här är en riktigt bra jord som du kan använda till pallkragen, plantering och jordförbättring ute i trädgården eller för omplantering av växter i krukor och andra planteringskärl.

Rubus ’Black Satin’ Snabbväxande taggfri buske. Ger skörd av stora, goda bär. Läge: sol. Höjd: ca 2 m. Zon: 1-4.

Ribes x nidigrolaria ’Jogusto’ ® Korsning mellan krusbär och svarta vinbär. Bären blir lite större än vinbär. Mognar i augusti. Zon: 1-5.

229:3,5 kg

99:Planteringsjord Ord. 249:-

Algomin Extra växtkraft

Ger rikligare blomning och ökad tillväxt till allt i din trädgård och odling. 120 m2. 3,5 kg.

12
NYHET! EXTRA STORA PLANTOR EXTRA STORA PLANTOR EXTRA STORA PLANTOR
Björnbär
Amerikanskt blåbär blåbär

HÄR FINNS VI

VI HAR BESÖKT

Lars Uleander

EN AV SVERIGES TRÄDGÅRDSMÄSTARE

Sveriges trädgårdsmästare har butiker i hela Sverige samt på Åland. Vi är en frivillig fackhandelskedja där alla butiker är unika med ett gemensamt mål: att tillföra kunskap, kvalitet och trädgårdsglädje till kunderna. Har du som kund speciella önskemål finns det alltid någon att fråga. Vi är en del av ett nätverk med unik erfarenhet. Det viktigaste av allt – vi vill att våra kunder skall lyckas!

Stackmora trädgårdshandel

Lars Uleander

Lars har vuxit upp i handelsträdgården som hans pappa startade i 1974. Han tog över verksamheten 2023, efter att ha arbetat på handelsträdgården i många år. Alla växthus är fulla av sommarblommor som de odlar själva på våren och sortimentet av härdiga växter är stort. Det är en handelsträdgård utöver det vanliga och tiden går fort när man strosar runt bland alla uteplatser och växthus.

Erfarenhet är bästa kunskapen!

Det bästa med mitt arbete är att få hjälpa kunderna och jag vill att de ska gå härifrån med fina växter samt med kunskap om hur de ska sköta sina växter på bästa sätt.

Jag slutar nog aldrig att prata om vikten av bra jord och bevattning vid nyplanteringar säger Lars med ett leende.

Lars pratar också varmt om sina kollegor. Glad personal är bra personal, det speglar sig ut till kunderna. Vi har massor med kunskap som vi vill dela med oss av.

13
SVERIGES TRÄDGÅRDSMÄSTARE TIPSAR

HÄRDIGA HÄRLIGHETER

Klematis

Clematis ’Nelly Moser’ Tidig storblommig sort med tvåfärgade blommor i vitt och rosa. Zon: 1 -4.

Alpklematis

Clematis alpina är en härdig sort som trivs bra även längre norrut i landet. Den får blåvioletta, enkla, klockformade blommor. Blomning: maj-juni.

Läge: sol-skugga. H: 3-5 m. Zon: 1-6.

Klematis

Clematis ’Rouge Cardinal’ Purpurröda stora blommor. Läge: sol-halvskugga.

Blomning: juli-sept. H: 2-3 m. Zon : 1-5.

Klematis

Clematis viticella ’Etoile Violette’ Härdig sort som får enkla, vackra blåvioletta blommor. Tätt och kraftigt växtsätt. Blomning: juli-sept. Läge: sol-halvskugga. H: 3-4 m. Zon: 1-5.

14
119:Alla klematis på detta uppslag st SUPERPRIS!

Klematis

Clematis ’Paul Farges’ syn.’Summer Snow’ Kraftigväxande sort som får många små blommor i juli men fortsätter blomningen under augusti, september. Läge: sol-halvskugga. Höjd: 6-7 m. Zon: 1- 5.

15

TERRASSBÄR

Kombinera goda bär i krukor.

Terrasshallon

Rubus BrazelBerry® ’Raspberry Shortcake’® Terrasshallon med kompakt växtsätt. Behöver ej stödjas. Passar i små trädgårdar, i krukor, på balkong och uteplats. Får rikligt med stora söta bär. Mognar: juli-september. Läge: sol-halvskugga. H: 90 cm. Zon 1-4.

Träull för trädgården Håller jordgubbar och andra bär rena och fräscha. 100% naturlig. 850 g.

Rubus fruticosus Trio

16
Hallon Trio Rubus idaeus Trio 3 sorters hallon eller björnbär i en kruka! Kan det bli bättre? Perfekt på balkongen eller terrassen. Björnbär Trio
349:-
Krukhallon 109:- 850 g 449:- Tre olika sorter i samma kruka! Ord. pris 569:- SPARA
120:-
Ord. 429:- 449:- Tre olika sorter i samma kruka! Ord. pris 569:- SPARA
120:-

Blåbär

349:-

Ord. pris 429:-

Terrassblåbär

Vaccinium BrazelBerry® ’Pink Breeze’® Kompakt terrassblåbär som får rikligt med bär med smak av vilda blåbär. Passar i små trädgårdar, i krukor, på balkong och uteplats. Mognar i juli-augusti. Läge: sol-halvskugga. H: 90 cm. Zon 1-4.

17
SPARA 80:-

TÄNK STRUKTUR OCH FORM !

Blanda struktur och form så får du en spännande trädgård.

Glansmiskantus

Miscanthus sin. Brunröda plymer. Eleganta blad med bronsröd höstfärg. Vill stå i väldränerad jord. Blommar med plymer i sept-okt. Läge: sol. H: ca 1,2 m. Härdighet: B.

Vidjehortensia

Hydrangea arborescens ’Annabelle’ En mycket dekorativ buske med runda, täta blomklasar. Läge: sol-halvskugga. Blomning: juli-september. Höjd: ca1-1,4 m. Zon: 1-4.

Bergbambu

Fargesia ’Simba Splendid’ En härdig sort med kompakt bladverk. Bergbambun är lättodlad och har friska gröna blad. Vintergrön. Läge: sol-halvskugga. H: 2-2,5 m. Zon: 1-4.

Syrenbuddleja (Fjärilsbuske)

Buddleja ’Blåvinge’ Mörkvioletta blomkolvar som doftar gott. Kompakt växtsätt. Drar till sig fjärilar. Blomning: juli-sept. Läge: sol. H: 1-1,5 m. Härdighet:1-3(4).

Vidjehortensia

Hydrangea arb. ’Pink Annabelle’ ® PW En mycket dekorativ buske med runda, täta, rosa blomklasar.

Läge: sol-halvskugga. Blomning: juli-september.

Höjd: ca1-1,4 m. Zon: 1-4.

Ord. 479:Ord. 479:Ord. 179:-

99:-

Ferrex Garden

Växtskyddsmedel mot sniglar och snäckor för tidig bekämpning. Små linser med hög koncentration av järnfosfat, vilket ger en effektiv och dryg produkt med låg dosering. Vattenresistent

18
379:Glansmiskantus 389:Vidjehortensia 379:Syrenbuddleja 469:Bergbambu 389:Vidjehortensia Ferrex Garden

Ormhassel

Corylus avellana ’Medusa’ Dekorativa vridna och skruvade grenar. Gula hängen på bar kvist. Läge: sol-halvskugga. Blomning: mars-april. H:1,5-2 m. Zon: 1-4.

19
Nyhet! 449:Ormhassel Ord. pris 549:SPARA 100:-

KRYDDOR/GRILL

Färska kryddor är väl ett måste nära grillen?

Från

Basilika

4990 Kryddväxter

Per styck

Ocimum basilicum Basilika är fantastiskt att ha i pastarätter och sallader.

Rosmarin

Rosmarinus officinalis En favorit i matlagningen. Passar till kött- och fågelrätter, men är också gott till grönsaksrätter, gärna tillsammans med tomat och olivolja.

Tomatplantor

Timjan Thymus En kryddväxt som finns i många olika smaker och variationer. Plantera gärna flera sorter tillsammans. Timjan är en perenn kryddväxt som kan odlas i rabatt, kruka eller stenparti. Även en vacker marktäckare.

Tomater från

5990

De är inte bara väldigt goda, de är nyttiga också och innehåller många näringsämnen. Naturligtvis goda att äta som de är, men det finns så otroligt mycket gott att göra av tomaterna.

Tomatnäring

6990

Tomatnäring 250 ml.

Tomat & chilijord

109:-

Tomat & chilijord För en bättre skörd. 40 liter.

20

Sparris

Asparagus ’Gijnlim’ Sparris är en perenn grönsak. ’Gijnlim’ är en mycket tidig sort med riklig skörd.

Trivs i soligt läge.

Sparris

6990

Ord. pris 8990

21
SPARA 20:-

ODLING

Vi har allt till din odlingskrage, kom in till oss och välj bland dina favoriter.

Odlingskrage från

Odlingskrage

Vi har många olika odlingskragar. Kom in till oss och välj den som passar dig bäst!

Fiberduk

Extra kraftig och hållbar fiberduk som passar utmärkt till den tidiga odlingen, samt skyddar mot höstens, senvinterns och vårens frost. 2x5 m. 30g/m2. 7990 (ord. pris 109:-)

22
249:-

TRÄDGÅRDSJORD

Det här är en riktigt bra jord som du kan använda till pallkrage, plantering och jordförbättring ute i trädgården eller för omplantering av växter i krukor och andra planteringskärl. Den är bra både till prydnadsväxter och köksväxter.

GÖR SÅ HÄR

Plantering buskar och träd:

Börja med att se till att alla växter som ska planteras om är genomvattnade. Gräv en rejäl grop och blanda den uppgrävda jorden med Trädgårdsjord. Är det torrt; vattna i gropen. Fyll tillbaka en del jord, ta bort krukan från plantan och lossa lite på rötterna. Sätt ner plantan och fyll tillbaka jord runtom rotklumpen, tryck till så att den står stadigt. Plantan ska placeras så högt att ingen jord fylls upp runt stammen. Placera ut stödkäppar till träd. Vattna ordenligt. Kom ihåg att nyplanterade växter kan behöva vattnas under hela växtperioden för att rota sig ordentligt.

23 Nyhet! 99:Trädgårdsjord

GRÄSMATTA SKAPA DIN PERFEKTA

Förvandla din trädgård till en frodig oas med vårt högkvalitativa gräsfrö från Skånefrö. Svenska fröer från Österlen med en lång historia av kvalitet och hållbarhet. Noga utvalt för att vara mångsidigt och klara av olika förhållanden, vilket gör det lika användbart i Norrland som i Skåne.

Siesta gräsmattefrö Tålig & vacker. 1 kg.

TROLLHÄTTAN

Ladugårdsvägen 101 • 461 70 Trollhättan tel 0520-407800 • www.lofgrens.se

ÖPPET:

Vardagar 10-19

Lördagar 10 -16

Sön/helg 10-16

Beställ i vår e-handel

Österlen Villa

Gräsmattefrö. Snabb etablering. 1 kg.

HUNNEBOSTRAND MUNKEDAL

Hunnebostrand • tel 0523-50305

ÖPPET:

Vardagar 9-18

Lördagar 10 -15

Sön/helg 10-15

6,5 kg

Algomin Grönare Gräsmatta Ger ett friskare och grönare gräs som motverkar mossa och ogräs.

LILLA EDET

Stalevägen 19 • 455 34 Munkedal 0524-12840 • www.munkedalsplantskola.se

ÖPPET:

Vardagar 9-18

Lördagar 10 -15

Söndagar 11-15

Gilla oss på facebook www.facebook.com/ MunkedalsPlantskola

Vi hjälper dig med din trädgård!

Göteborgsvägen 119 • 463 33 Lilla Edet tel 0520-441029 • www.waxthuset.nu

ÖPPET:

Vardagar 9-18

Lördagar 9-15

Sön/helg 10-15

Gilla oss på facebook

www.facebook.com/waxthuset

Vi hjälper dig

med din trädgård!

109:-
129:-
389:-
Priserna gäller tom 2024-05-05 eller så långt lagret räcker. Reservation för ev tryckfel. Lokalt kan lägre priser och variationer i sortimentet förekomma.
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.