Page 1


LEDARE

VI VILL OCH VI KAN GÖRA SKILLNAD

U

nga struntar blankt i politik, läste jag nyligen i en artikel. Påståendet byggde på det faktum att ungas valdeltagande brukar vara lågt i Finland. Att unga inte skulle bry sig är förstås en sanning med modifikation, för vi bryr sig naturligtvis precis som alla andra människor om hurudan värld vi lever i. Vi unga bryr oss om att vår utbildning är av hög kvalitet och att alla ska ha jämlika möjligheter att studera. Vi bryr oss om att vi får må bra i arbetslivet och har en fungerande och flexibel arbetsmarknad som välkomnar oss efter studietiden. Vi bryr oss om att vi har en välmående planet att bo på i framtiden, och vi bryr oss om massvis med andra frågor.

SUSANNA ELENIUS Chefredaktör

"Men du behöver inte vara politisk expert för att ha rätt att säga till om hur du vill att samhället du lever i ska fungera."

Det absolut enklaste och minst tidskrävande sättet att påverka politiken i de frågor du bryr dig om är att gå och rösta på en kandidat och ett parti som jobbar för de frågorna. Människor som inte röstar i val skyller ofta på att en enskild röst ändå inte spelar någon roll. Men i vårens val är du inte ensam - tillsammans är vi flera miljoner röstberättigade finländare. Tänk vilken makt vi har tillsammans! Vi har makten att bestämma vem som ska bestämma i vårt samhälle. I vår har vi nämligen möjligheten att göra våra röster hörda inte mindre än två gånger. Den 14 april väljer vi Finlands nästa riksdag och vem som ska bestämma över frågor som berör vår vardag de kommande fyra åren. Den 26 maj väljer vi nästa Europaparlament och hur EU ska fungera de kommande fem åren. Många tror att de inte kan eller behöver rösta för att de inte vet tillräckligt mycket om politik. Men du behöver inte vara politisk expert för att ha rätt att säga till om hur du vill att samhället du lever i ska fungera. Syftet med en demokrati är att alla vi vanliga medborgare ska få styra landet genom våra folkvalda representanter. Och vill du lära dig mera är det enklare än någonsin att få den information du behöver. Läs partiernas valprogram och kandidatpresentationer på deras webbplatser, ta själv kontakt med kandidater, kolla in sociala medier, följ med debatter eller hälsa på i valstugorna. I den här tidningen får du veta mer om vilka frågor Svensk Ungdoms kandidater jobbar för. I årets riksdagsval har SU 18 unga, ambitiösa och framåtsträvande kandidater som vill göra Finland till ett bättre land. I EU-valet har SU tre unga och lika driftiga kandidater som vill göra EU till en bättre union. En röst på en SU:are är en röst för ett växande, framåtsträvande och innovativt förbund som vill driva en långsiktig klimatpolitik, höja sysselsättningen och satsa på utbildningen, samt vara en stark röst i Europa och världen. Utnyttja din demokratiska rättighet och gör din röst hörd i vårens val, oavsett om du är förstagångsväljare eller rutinerad besökare i valbåset. Våga motbevisa skeptikerna som tror att unga inte bryr sig. Vi vill och kan göra skillnad.

.2.


INNEHÅLL no

01/2019

INTE HAR DU VAL GLOMT ATT ANMALA DIG TILL SVENSK UNGDOMS? KONGRESS

2

LEDARE

4

ANSLAGSTAVLAN

6

RIKSDAGSVAL

Vadå riksdagsval?

7

RIKSDAGSVAL

Tillsammans löser vi frågorna

8

RIKSDAGSVAL Riksdagsvalskandidater

valkrets

i Vasa

Riksdagsvalskandidater i Nylands valkrets

10

R I K S DAG S VA L

15

RIKSDAGSVAL

21

RIKSDAGSVAL

25

RIKSDAGSVAL Riksdagsvalskandidater

Riksdagsvalskandidater i Egentliga Finlands valkrets Riksdagsvalskandidater i Helsingfors valkrets Birkalands valkrets

26

EU-VAL Vad

29

EU-VAL

i

är Europaparlamentsvalet?

EU-valskandidater

Susanna Elenius ANSVARIG UTGIVARE Christoffer Ingo GRAFIKER  Sofia Jern TRYCKERI Grano OMSLAG Sofia Jern MEDVERKANDE  Susanna Elenius, Olle Heino, Sofia Jern, Benjamin Ellenberg NO 1/2019 UPPLAGA 12 671 st CHEFREDAKTÖR

Anmälan kan göras senast 6.4 på adressen www.lyyti.in/kongress2019 Mer info finns på tidningens baksida eller på www.su.fi.

Simonsgatan 8 A 00100 Helsingfors (09) 693 072 47

.3.

liber@su.fi www.su.fi ISSN 2343-239X


ANSLAGSTAVLAN

TRE TIPS

BENJAMIN ELLENBERG Svensk Ungdoms förbundssekreterare Rösta! Ungas valdeltagande brukar vara lägre än de äldre generationernas. Riksdagen är en spegelbild av väljarnas vilja, och med flera unga röster kan riksdagen fokusera på de stora framtidsfrågorna – miljö, tillväxt och utbildning. 1

Fyll i valkompasser, men stirra inte dig blind på dem. Valkompasserna ger en bra överblick över kandidaterna, men täcker inte alla sakfrågor. Kolla även in kandidaternas webbplatser och eller skicka ett meddelande åt dem om det är någon sakfråga du undrar över!

2

3

Kom ihåg att du även

röstar på parti. Nyfiken på att rösta på en cool kandidat i ett parti du inte egentligen gillar? Inte den bästa idén. På grund av valsystemet i Finland går din röst främst till partilistan. I SFP har du ett tryggt partival, som värnar om tvåspråkigheten, miljön och en god ekonomi.

DELTA I KAMPANJEN! Häng med i vår valkampanj! Vill du vara med och träffa väljare på fältet, delta i evenemang eller sprida vårt budskap på andra sätt? Har du hittat en kandidat du vill stöda i hens kampanj? Ta gärna kontakt med oss via info@su.fi om du vill delta

i arbetet för Svensk Ungdoms valframgång, med stort som smått! Du kan också gärna kontakta en kandidat direkt om du har frågor, förslag eller vill visa hen ditt stöd.

Följ oss på @ SVENSKUNGDOM_RKPNUORET

Vill du se din bild här? Använd hashtaggen #SVENSKUNGDOM

i din nästa Instagrampost.

@ SVENSKUNGDOM_RKPNUORET Ikväll

@ CHRISTOFFERINGO Påväg hem från en

funderar vi på svar till olika valmaskiner. Det är ett säkert tecken på att riksdagsvalet närmar sig...

inspirerande helg på kryssning med partiet. Skepp och hoj mot valvinst...

.4.


ARKIVHÖRNAN

PÄRLOR BENJAMIN ELLENBERGS PÄRLOR HOBBYN Testa padeltennis! Gillar du racketsporter men är trött på att det är svårt att spela om man inte har väldigt jämnstarkt motstånd? Det bästa med nykomlingen padel är att man kan ha ett bra spel trots nivåskillnader. Absolut värt ett försök! STREAMINGTJÄNSTEN Den mest underskattade streamingtjänsten är gratis. Trött på att skrolla runt på Netflix utan att hitta något nytt som är värt att se på? Sätt din rundradioskatt i arbete och kolla in det nyaste på Yle Arenan. BUBBLAREN Packningslistor! Hittar du dig ofta packande kvällen innan en resa, trött och stressad över om du hittar något? Den obligatoriska packningslistan från barndomens sommarläger är värd att återupplivas. Att på förhand skriva upp vad du behöver, då du har tid och är pigg, nollar all stress då det väl är dags att packa.

SIFFRAN

41,0 % Så lågt var valdeltagandet i senaste Europaparlamentsval 2014. I riksdagsvalet 2015 röstade 70,1 % av finländarna. Vi hoppas förstås att betydligt fler gör sina röster hörda i valen 2019! Visst går du och röstar?

SU:S 76:E KONGRESS Ska pälsnäringen förbjudas? Borde vi införa en flygskatt? Ska skatten på mensskydd slopas? Vad tycker du? Den 3-5 maj samlas vi i Kristine­stad för Svensk Ungdoms 76:e kongress, som är förbun-

dets årsmöte och högsta beslutsfattande organ. Här har du chansen att vara med och bestämma vad SU ska jobba för under det kommande året! Anmäl dig senast 6.4.2019. Vi ses i Kristinestad!

.5.


RIKSDAGSVAL

A D A V

RIKSDAGSVAL?

VA D?

Finlands riksdag består av 200 riksdagsledamöter som väljs vart fjärde år. Riksdagen stiftar lagar och beslutar om statens budget. Riksdagen väljer också statsminister som bildar regering.

NÄR? VEM?

Den 14 april 2019 är det riksdagsval i Finland. Man kan antingen rösta på valdagen eller under förhandsröstningen den 3–9 april (3–6 april utomlands).

Alla finländska medborgare som fyller 18 senast på valdagen får rösta. Landet är indelat i 13 valkretsar. Varje valkrets har egna kandidater och väljaren får endast rösta på en kandidat i sin egen valkrets. Bor du i till exempel Nyland kan du endast rösta på kandidater från hela Nylands valkrets. I Finland röstar du på en person, men partiets totala antal röster räknas också ihop och avgör hur många riksdagsledamöter som väljs in.

VA R ?

HUR?

Under förhandsröstningen kan du rösta på vilket allmänt förhandsröstningsställe som helst. Men på själva valdagen, den 14 april, måste du rösta på det röstningsställe som anges på meddelandekortet som du får hem i posten före valet.

Till vallokalen måste du ha med dig ditt identitetsbevis. Där går du in i röstningsbåset med en röstsedel och skriver numret på den kandidat du vill rösta på, viker ihop lappen och får din sedel stämplad innan du lägger den i valurnan. Kandidatnumren finns på röstningsställena och du kan fråga personalen på plats om du undrar något.

VA R F Ö R ?

Att rösta i val är det enklaste sättet att påverka politiken i Finland och hur samhället du bor i utvecklas! .6.


VI VILL LÖSA FRAMTIDSFRÅGORNA Vår politik bygger på en socialliberal ideologi där varje individs fria val sätts i fokus. Vi tror på alla människors lika värde och vi vill bygga samhället så att alla ges lika möjligheter att förverkliga sina drömmar. Vill du veta mer om vår politik hittar du hela vårt valprogram samt vårt politiska program på vår webbplats su.fi.

Klimatförändringen måste stoppas för att också kommande generationer ska ha en planet att bo på. För att bromsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C i linje med Parisavtalet behövs konkreta politiska åtgärder. År 2030 vill vi att Finland ska binda mer koldioxid än vi släpper ut. Finland ska också satsa på produktion av förnybar och koldioxidneutral energi, fasa ut fossila bränslen och bygga ut infrastruktur för el- och biogasbilar. Finland ska bli en världsledare inom cirkulär ekonomi.

Utbildningen ska vara jämlik för alla. Den finländska skolan måste bli bättre på att stödja elever med specialbehov. Skolan behöver högre grundfinansiering och tillräckligt med kuratorer och annan personal som ser de unga. Vi vill utveckla fler läroavtal för dem som har lättare att lära sig genom praktiskt arbete. Finland måste också satsa på högskolor och forskning. Man ska kunna leva på studiestödet, men flit ska inte straffas. Därför vill vi höja studiestödet och inkomstgränserna.

Sysselsättningen ska gynnas. Vi vill att alla ska ha ett trivsamt jobb att gå till, med rättvis lön och lägre skatt. Vi behöver flera arbetande människor för att kunna upprätthålla samhällets service. Därför vill vi göra arbetsmarknaden mera flexibel och göra det lättare för människor att flytta till Finland för att jobba. Vi vill att föräldraledigheten fördelas mer jämställt. Vi vill lätta på byråkratin i att starta och driva företag, och reformera bidragssystemet så att det alltid ska löna sig att ta emot jobb.

.7.


VA S A VA L K R E T S

CHRISTOFFER INGO

“Politiker måste våga fatta de tuffa besluten” CHRISTOFFER INGO har

en klar vision för vad som behöver göras i Finland: arbetsmarknaden måste reformeras och utbildningen behöver tilläggsanslag för att samhället ska må bra och ingen ska falla mellan stolarna. Dessutom behövs hårda tag mot klimatförändringen med en långsiktig miljöpolitik som fungerar i praktiken. förbundsordförande och första vice fullmäktigeordförande i hemkommunen Korsholm. Han är tradenom till utbildningen och har en bakgrund inom landsbygdsnäringarna. Fritiden går inte bara till vänner och familj, utan också till stor del till fysiskt arbete i form av skogsvård i familjeskogarna eller på åkrarna där Ingos får betar. Nu tar han sikte på riksdagen och ställer upp i valet i Vasa valkrets. – Jag vill arbeta för ett välmående Finland där det finns jobb. För mig betyder välmående inte bara att mentalvården ska fungera men också att alla ska trivas på sina arbetsplatser och få bidra till ett samhälle som har råd att satsa på bättre vägar, vård och kollektivtrafik. INGO ÄR SVENSK UNGDOMS

CHRISTOFFER INGOS HJÄRTEFRÅGOR • En reform av arbetsmarknaden • Miljardsatsningar på utbildning • Omställning till en grön skatteväxling där det blir billigare att inte smutsa ner

“Christoffer besitter ett driv och engagemang av sällan skådat slag inom precis allt han tar sig an. Han får saker och ting gjorda och är som politiker alltid villig att hjälpa - såna som Christoffer behövs i riksdagen.” KAMPANJCHEF FREDRIK LÅNG CHRISTOFFERINGO.FI #4INGO #INGO2019

Ingo är en politiker som är redo att genomföra reformerna som krävs – framförallt på arbetsmarknaden. – Familjeledigheterna behöver förnyas så att arbetslivet blir mer jämställt, och lokala avtal mellan arbetstagare och arbetsgivare

.8.

behövs som komplement till kollektivavtalen för att uppnå mer flexibilitet på arbetsmarknaden. Som politiker är jag inte rädd för att fatta de tuffa besluten och argumenterar med fakta. EN FÖRUTSÄTTNING för

att samhället ska må bra är enligt Ingo satsningar på utbildningen. Läget i yrkesskolan, där nedskärningarna har lett till drastiskt minskad närundervisning, ser han som mest akut. – Men alla stadier har lidit av nedskärningar under de senaste regeringarna. En miljardsatsning kan låta stor men med tanke på att regeringen har skurit mer än 800 miljoner från utbildningen på några år är det precis vad Finland behöver. INGOS P OLITISK A BANA fick

sin början 2012, när han i det dåvarande arbetet som husbyggare upplevde frustration över byråkratin. Viljan att få påverka ledde honom till Svensk Ungdom, och sedan 2017 har han lett förbundet som förbundsordförande. – Det jag tar med mig till riksdagen från tiden i SU är förutom ett brett kontaktnät över partigränserna också en vilja att föra samhället framåt. Jag vill vara med och garantera att regeringsprogrammet satsar på utbildning och sysselsättning.


VA S A VA L K R E T S

IDA-MARIE JUNGELL

“Alla har rätt till en meningsfull fritid”

IDA-MARIE JUNGELL som

ställer upp i riksdagsvalet i Vasa valkrets är en politiker som vill föra österbottningarnas talan i riksdagen. Dit tar hon med sig sin framåt­anda. – Jag blev politiskt aktiv när jag insåg att det lättaste sättet att få något gjort är att göra det själv. Under min tid i kommunalpolitiken har jag varit den positiva som för stadsfullmäktige framåt mot nya utvecklingsmöjligheter. i Jakobstads fullmäktige har studerat samhällspedagogik vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo och vidareutbildar sig nu till tradenom. Hon arbetar som verksamhetsledare och har också ett eget företag. Ungdomars framtidsmöjligheter, med fokus på utbildning och arbete, är en av hennes hjärtefrågor. Som studerande har hon egna erfarenheter av utbildningspolitikens brister. – I dag blir studerande straffade om de jobbar vid sidan om studierna, trots att det är svårt att klara sig på studiestödet utan deltidsarbete. Inkomstgränserna borde justeras så att det man tjänar på sommarlovet inte påverkar studiestödet under terminerna. Jungell vill också se satsningar på olika utbildningsmöjligheter. – På grund av nedskärningar försvinner vissa utbildningslinjer och utbildningen centreras till stora städer. Mindre städer måste också ha attraktionskraft och JUNGELL SOM SITTER

kunna locka unga att stanna kvar genom ett tillräckligt utbud av utbildning. JUNGELL SOM ARBETAR som träna-

re i redskapsgymnastik och sitter med i sin hemstads idrotts- och kulturnämnd vill jobba för kulturoch idrottsfrågor också på nationell nivå. – Fler borde ha möjlighet att ta del av idrott och kultur. Att kunna fylla vardagen med en meningsfull fritid ska inte vara en ekonomisk fråga. Hobbyer ska vara tillgängliga för alla oavsett ålder och ort. FÖR ATT FINLAND ska

kunna upprätthålla den goda levnadsstandarden också i framtiden efterlyser Jungell även satsningar på psykisk hälsa. – I många branscher, till exempel vården, är arbetstagarna ofta utsatta för mycket stress och mår dåligt. Man borde bli bättre på att lyssna på de anställda och införa konkreta åtgärder för att förebygga psykisk ohälsa. IDA-MARIE JUNGELL poängterar

hur viktigt det är att alla unga gör sin röst hörd för att påverka landets framtid. – Att rösta är det bästa och samtidigt det enklaste man kan göra!

IDA-MARIE JUNGELLS HJÄRTEFRÅGOR • Ungdomars framtidsmöjligheter • Kultur och idrott för alla • Hållbar utveckling

“Ida-Marie är en frisk fläkt som lyssnar på dig, vem du än är. Hon har klara mål med sin kandidatur och tänker i nya banor som ger mig hopp om en bra framtid!” KAMPANJCHEF CECILIA LÖFHOLM

IDA-MARIE.FI #JUNGELL2019

.9.


N Y L A N D S VA L K R E T S

ANITA WESTERHOLM

“Välmående och sysselsättning för Finland framåt” EKENÄSBÖRDIGA ANITA Wester-

ANITA WESTERHOLMS HJÄRTEFRÅGOR • Resurser till polis- och rättsväsende • Högre sysselsättningsgrad genom satsningar på företagande och högkvalitativ utbildning • Satsningar på psykiskt och fysiskt välmående

“Anita är kunnig, engagerad och empatisk samtidigt som hon inte är rädd att debattera också svåra saker. Därför är hon min kandidat!” KAMPANJCHEF ANKI BENDER

ANITAWESTERHOLM.FI #TEAMANITA #ANITA2019

holm har alltid varit intresserad av att vara med och påverka. Westerholm, som är stadsfullmäktigeledamot och andra vice ordförande i stadsstyrelsen i Raseborg, kandiderar i riksdagsvalet i Nylands valkrets. Hennes vision är ett företagarvänligt och jämställt samhälle där varje individ känner sig trygg och delaktig. – Jag vill hellre vara med och påverka och föra Finland framåt än att sitta på sidan och vara missnöjd med de beslut som fattas. I politiken behövs det entusiastiska unga som vill ta reda på fakta och har sunda värderingar. Jag vill alltid vara väl insatt och påläst i de ämnen jag fattar beslut i. WESTERHOLM VILL föra

en politik som medför en smidig vardag för medborgarna och för henne är trygghet och välmående hjärte­ rågor. Westerholm som studerar både juridik och ekonomi efterlyser resurser till polis- och rättsväsendet och engagerar sig i lagstiftningsfrågor, till exempel behovet av en reviderad sexualbrottslagstiftning som bland annat definierar våldtäkt utifrån brist på samtycke. Trygghet omfattar enligt Westerholm också en känsla av delaktighet och välmående hos individerna. – Åtgärder för att råda bot på psykisk ohälsa måste vidtas

. 10 .

på riks­nivå. Det behövs såväl en långsiktig plan som omedelbara insatser för att minska det psykiska illamåendet många lider av. Förebyggande satsningar borde införas redan i tidig ålder. Det ska inte vara skambelagt att söka hjälp och man ska alltid veta vart man kan vända sig. Westerholm som själv har en bakgrund som släggkastare och gärna tränar på fritiden betonar också vikten av fysiskt välbefinnande. – Den fysiska aktiviteten har minskat och det är en trend vi måste bryta. Jag vill se ett samhälle där motion och idrott är en del av vardagen för samtliga åldersgrupper från småbarnspedagogiken till äldreomsorgen. Därför är det också viktigt med satsningar på cykelvägar och andra friluftsmöjligheter. V Ä L M Å E N D E T S P E L A R också

en stor roll för och i sysselsättningen. Westerholm vill arbeta för entreprenörskap, utbildning och en familjeledighetsreform. – I dag kostar sjukfrånvaro och sjukpensioneringar enorma resurser för samhället. Välmåendesatsningar är viktiga för att vi ska få ha fler skattebetalare som bidrar med sina kunskaper ute i arbetslivet. Också utbildningen, ett av Finlands trumfkort, är en viktig prioritering.


NNYYL LAANNDDS SVA VAL LKKRREET TS S

HENRIK WICKSTRÖM

“Det är de unga som sätter igång de stora samhällsförändringarna” FINLANDS YNGSTA kommunstyrel-

seordförande Henrik Wickström tar sikte på riksdagen och ställer upp i valet i Nylands valkrets. – Via kommunalpolitiken har jag märkt att det har skurits ner i tjänster som är viktiga för invånarna i regionen. Jag ställer upp i valet för att jag vill föra landet framåt. Den politiska erfarenheten jag har från kommunalpolitiken är en fördel, för många av de stora frågorna i riksdagsvalet är de frågor man diskuterar på kommunnivå varje dag. WICKSTRÖM, som

utöver att ägna sig åt politik och samhällsengagemang på flera fronter också studerar vid Svenska social- och kommunalhögskolan, vill jobba för välmående i alla ålderskategorier. Han lyfter specifikt fram psykisk ohälsa och marginalisering. – En nödvändig förebyggande åtgärd är satsningar på utbildningen och tillräckliga resurser i skolorna. Vi måste våga satsa på de tidiga åren när det gäller barnens välmående, för utbildningen lägger grunden för så mycket annat i livet. I dag har de flesta finländare ett långt yrkesverksamt liv framför sig, och därför betonar Wickström välmåendet också på arbetsplatserna. – Jag efterlyser ett konkret nationellt program som också skulle gälla arbetsgivarna. Tröskeln för

att prata om hur man mår kan vara hög för finländare, och jag vill se ett samhälle där det ska vara vardag att prata om hur man mår. SAMHÄLLSKLYFTOR och

klimatförändringar ser Wickström som två av Finlands största utmaningar framöver. – Klimatförändringen är en global men också nationell utmaning och som land har vi mycket att ge. Statsapparaten måste kunna vara med och påverka den positiva utvecklingen och vi måste klara av att jobba mer långsiktigt. Som ett led i lösningen efterlyser han satsningar på infrastrukturen. – I Nyland försvåras pendlandet av byråkrati och företagarna klagar på dåliga vägar. Satsningar på kommunikationer och trafik skapar en smidigare vardag för invånarna men gynnar också klimatet. är en resultatorienterad politiker som också vill påminna unga om vikten av att gå och rösta i valet. – Historiskt sett är det ofta de unga som initierar stora förändringar i samhället. I dag pratar många till exempel om klimatet. Nu borde unga inse att man på riktigt har makt att förändra när man röstar. Uppmuntra varandra att gå och rösta, och kom själv ihåg att gå och rösta. HENRIK WICKSTRÖM

HENRIK WICKSTRÖMS VIKTIGASTE FRÅGOR: • Finlands framtid är beroende av välmående invånare • God utbildning är A och O för landets framgång • Satsningar i infrastruktur som minskar utsläppen

“Henrik är en hård arbetare som ser till att saker och ting blir verkställda. Den här meriterade kommunalpolitikern kommer utan vidare att göra det samma i rikspolitiken!” KAMPANJCHEF WALDEMAR KVARNSTRÖM

HENRIKWICKSTROM.FI

. 11 .


N Y L A N D S VA L K R E T S

FRIDA SIGFRIDS

“Jag vill skapa framtidstro hos unga i Finland” som ställer upp i riksdagsvalet i Nyland, vill att de unga ska våga tro på framtiden igen. – I dag oroar sig många ungdomar för framtiden. Jag vill vara en förebild och engagera dem genom att visa att man kan påverka och att det faktiskt inte är svårt att göra skillnad. FRIDA SIGFRIDS,

från Borgå och studerar offentligt ledarskap på magisternivå vid Åbo Akademi – också fritiden går till en stor del till politik. Samhällsintresset ledde henne i tonåren till SU, och nu kandiderar hon till ordförandeposten vid förbundets kongress i maj efter två år som vice ordförande. Nu vill hon driva SU:s frågor också i riksdagen och ser särskilt mycket fram emot att få arbeta för klimatet och hållbar utveckling. – Jag vill jobba för att Finlands nettoutsläpp ska vara under noll år 2030. Klimatförändringen är en av Finlands största utmaningar, och vi har ett ansvar att agera. Vi måste kunna fatta också de beslut som inte känns så roliga. SIGFRIDS KOMMER

FRIDA SIGFRIDS HJÄRTEFRÅGOR • Hållbar utveckling • Avgiftsfri utbildning i andra stadiet • Förebyggande vård, speciellt inom psykisk hälsa

“Frida är en stark politiker med en genuin vilja att arbeta för det gemensamma bästa. Hon skapar framtidstro också för den yngre generationen i frågor som berör till exempel klimat och utbildning och därför är hon en röst för framtiden.” KAMPANJCHEF NICHOLAS KUJALA

FRIDASIGFRIDS.FI

SIGFRIDS ANSER att

Finland kan visa ledarskap i klimatarbetet och vara en föregångare för andra länder i till exempel cirkulär ekonomi och återvinning. Hon vill också arbeta för ungas välmående, särskilt för satsningar på förebyggande vård inom psykisk hälsa.

. 12 .

– Det är ett stort problem i dag att många är utslagna och vi måste bli bättre på att fånga upp dem. Jag vill satsa på tjänster för mentalvård och se till att tröskeln till dem blir lägre för unga. Skolpsykologer och kuratorer måste finnas tillgängliga i alla skolor. EN VÄLMÅENDE befolkning hänger

också ihop med en utbildning som är till för alla. – Andra stadiet måste bli avgiftsfritt. Alla ska ha möjlighet att studera, oavsett bakgrund. Nedskärningarna i utbildningen i Finland är oroväckande, för det är utbildning som Finland bygger på. FRIDA SIGFRIDS är en politiker med

ett starkt engagemang i de frågor hon brinner för. Och hon gör det inte för sig själv – hon vill vara med och jobba för en bättre värld för alla. – Jag ställer upp i riksdagsvalet för att jag har väldigt mycket åsikter och för att det finns många saker man skulle kunna göra bättre i samhället. Min farmor som satt i riksdagen har också inspirerat mig och varit min förebild. Jag har fått se att det är möjligt att göra politik på riktigt.


N Y L A N D S VA L K R E T S

VIVECA HANSSON

“Mentalvården behöver mera resurser”

upp i valet till riksdagen vill kandidaten Viveca Hansson i Nyland göra människor mer medvetna om de problem som finns i samhället. Främst vill hon jobba för att synliggöra välmåendefrågor. – I dag satsas det för lite på speciellt psykisk hälsa. Köerna till mentalvården är allt för långa, det kan vara svårt att lyckas boka en tid och man får inte ens alltid hjälp på sitt modersmål, säger Hansson. GENOM ATT STÄLLA

HANSSON, som kommer från

Esbo, är medlem i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse och ställde upp i kommunalvalet 2017. Hon studerar fysioterapi i Helsingfors, är kårchef för Grankulla scoutkår och sysslar med sport och musik på sin fritid. Hon vill se ett samhälle där psykisk ohälsa är mindre tabubelagt. – Alla ska få uppleva att någon bryr sig om dem när de söker hjälp. Redan i grundskolan borde man börja prata om mental hälsa. Att gå till kuratorn för att prata om hur livet är borde vara lika självklart och accepterat som det är att man besöker skolhälsovårdaren med låg tröskel. EN MER RÄTTVIS och jämställd

behandling av elever i skolorna. Hobbyer borde enligt Hansson också garanteras för alla för en meningsfull fritid. – Det som barn och unga lär sig i grundskolan bär de med sig hela livet, och därför är det viktigt med en högkvalitativ utbildning. Det är dagens elever som kommer ta hand om samhället i framtiden. HANSSON VILL också att jämlik-

het garanteras i antagningen till högskolorna. Hon vill arbeta för att studerande inte ska antas till högskolestudier enbart på basis av studentbetyg eftersom det gör det svårare för personer med yrkesutbildning att studera vidare samt sätter det mera press på gymnasiestuderande. Viveca Hansson vill inte att det bara ska pratas om vilka förändringar som behövs i samhället – hon vill att det på riktigt ska ske konkret förändring. – Finland har många stora utmaningar att ta itu med i framtiden. Det mest brådskande är att vi måste agera tillräckligt snabbt för klimatet och minska utsläppen. Klimatförändringen är en global utmaning och Finland kan inte ensam förändra allt, men vi kan visa vägen i klimatarbetet inom EU.

utbildning står också på Hanssons önskelista. Hon ser det som oroväckande att speciellt många pojkar i dag riskerar att marginaliseras och efterlyser en mer jämlik

VIVECA HANSSONS HJÄRTEFRÅGOR • Mera resurser till mentalvården • Snabbare åtgärder för miljön • Ett mera rättvist och jämlikt utbildningssystem

“Jag lärde känna Vive via scoutingen, och hon är en omtänksam vän som ställer upp i alla lägen. Vive är en person som står för sina åsikter och hon strävar alltid till att göra omgivningen bättre för sina medmänniskor.” KAMPANJCHEF JANINA SVED

VIVEHANSSON.WIXSITE.COM/ VIVECAHANSSON

. 13 .


N Y L A N D S VA L K R E T S

CAROLINE HÖGEL

“I vården måste patienten sättas i fokus” ETT FUNGERANDE vårdsystem

är en av riksdagskandidaten Caroline Högels hjärtefrågor. – Vi måste sätta patienten i fokus, se till att det är enkelt att ta sig till sjukvården och att det finns tillräckligt mycket vårdpersonal. som ställer upp i Nylands valkrets, studerar själv biologi och siktar på medicinstudier i framtiden. Hon ställde upp i kommunalvalet 2017 och är medlem i Sibbo kommuns fritidssektion. Tidigare har hon varit aktiv inom Svensk Ungdom och ungdomsfullmäktige i Sibbo. Högel poängterar hur viktigt det är att man ska kunna garanteras vård på sitt modersmål i Finland. – Mental ohälsa är en folksjukdom i Finland och den psykiska vården måste också kunna garanteras på svenska i framtiden. Under nästa riksdagsperiod måste vården prioriteras. Vi måste bli bättre på att lyssna på vårdpersonal och patienter och tillgodose deras behov. Utbildningen och elevernas trivsel i skolan är en annan av Högels prioriteringar. En bra skola ger friska elever vilket också lättar på trycket på vården, poängterar hon. – Flera delar av samhället lider om utbildningen inte håller måttet. Ett bra skolsystem innebär allt från friska skolhus och ett avgiftsfritt andra stadie till tillräckligt små gruppSIBBOBON HÖGEL,

CAROLINE HÖGELS HJÄRTEFRÅGOR • Långsiktiga miljösatsningar • Utbildning • Fungerande vårdsystem

“Caroline är en genuint välvillig person som inte tvekar inför vare sig hårt arbete eller utmaningar.” KAMPANJCHEF EMIL STARCK

. 14 .

storlekar. Lärarna måste hinna ge tillräckligt med uppmärksamhet åt varje elev. MILJÖ- OCH DJURFRÅGOR står ock-

så på Högels agenda. Sommarkatter och illegal importering av djur är problem som hon vill åtgärda, och hon vill lyfta fram brister i lagstiftningen kring djurens rättigheter. För klimatet vill Högel se fler permanenta lösningar, bland annat förbättrad kollektivtrafik i hela landet, satsningar på att minska andra utsläppsfaktorer och åtgärder för att rädda Östersjön. – Man pratar mycket om miljöfrågor men inga riktiga förändringar sker. Många använder ursäkten att ett litet land som Finland inte kan påverka klimatförändringen effektivt på global nivå. Men internationellt kan vi fungera som exempel genom att uppvisa fungerande miljöåtgärder till exempel för återvinning av plast. i Caroline Högels politik är att ta hänsyn till medmänniskans bästa. – Jag är en välvillig person som alltid tar omgivningen och människors bästa i beaktande. Jag är envis och vågar stå för mina egna åsikter, men jag lyssnar alltid på andra. HUVUDSAKEN


E G E N T L I G A F I N L A N D S VA L K R E T S

SHARIE SVEHOLM

“Flitiga studerande ska inte straffas”

studerandes åsikter i riksdagen är Sharie Sveholms mål. Hon ställer upp i valet i Egentliga Finlands valkrets. – Det är jätteviktigt att unga får vara med och påverka. Eftersom jag själv studerar ser jag vilka brister det finns i utbildningen och bidragssystemet, och studerande har lätt att relatera till mig som kandidat, säger Sveholm. ATT FÖRA FRAM

SV E H O L M , som

ursprungligen kommer Gammelby mellan Borgå och Lovisa, studerar företagsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo. Hon är styrelseordförande för studerandekåren Novium och tar med sig ett brett lokalt och nationellt nätverk från högskolepolitiken. Utbildningsfrågor och studerandes rättigheter är Sveholms främsta prioritering. I framtiden kan det komma att bli en utmaning för Finland att locka tillräckligt många unga att studera här, anser hon. – Det måste vara attraktivt att studera i Finland, och också i framtiden ska vi kunna säga att vi har de bästa skolorna och välutbildade medborgare. Därför vill jag att grundfinansieringen till skolorna höjs och att det satsas mer på utbildning. Utbildningen ska kunna möta kraven på arbetsmarknaden.

SVEHOLM VILL ATT studiestödet

höjs med 50 procent, och vill också se över bidragssystemen för studerande. – Det är bra att det finns inkomstgränser för de studerande, men de är för låga. Flitiga studerande ska inte straffas för att de jobbar vid sidan om studierna. Därför tycker jag att det är viktigt att inkomstgränserna slopas för de månader man inte får studiestöd. Ungas psykiska och fysiska välmående hör också till Sharie Sveholms hjärtefrågor. – Alla ska ha tillgång till tillräckligt stöd, och det ska vara lätt att få hjälp när man söker sig till vården. Det är viktigt att välmåendefrågor alltid tas på allvar och följs upp. SVEHOLM SATSAR   även

på hållbar utveckling i sin kampanj och nämner bättre infrastruktur för att folk ska åka mer kollektivt som en viktig åtgärd för klimatet. Hon efterlyser också fler platser för avfallssortering. – Det finns en risk att människor låter bli att sortera sitt avfall om återvinningspunkterna ligger för långt borta. Det måste bli mera självklart att alla sorterar sitt avfall. Miljön väntar inte på oss.

SHARIE SVEHOLMS HJÄRTEFRÅGOR • Högre studiestöd och inkomstgränser • Fler avfallssorteringsplatser • Lättillgänglig och uppföljande psykiatrisk vård för unga

“Sharie är en positiv tjej som alltid gör uppgifter med entusiasm och kreativitet. Hennes engagemang för studerande- och miljöfrågor är beundransvärt.” KAMPANJCHEF JONATHAN EKLUND

#SHARIE2019

. 15 .


E G E N T L I G A F I N L A N D S VA L K R E T S

PEPPI WILSON

“Kreativa lösningar kan rädda Östersjön” PEPPI WILSON som

PEPPI WILSONS HJÄRTEFRÅGOR • Försvars- och säkerhetspolitik • Hållbar miljö • Ungas sysselsättning

“Peppi är en ung kandidat med erfarenhet. Hon arbetar för ungas framtid och har hjärtat på rätt ställe.” KAMPANJCHEF MAX NURMI

PEPPIWILSON.FI #PEPPI2019 #RÖSTAWILSON

ställer upp i riksdagsvalet i Egentliga Finlands valkrets har vuxit upp nära naturen och havet i en företagarfamilj i den yttre skärgården. Att frågor som rör klimat, miljö och djur ligger henne nära om hjärtat faller sig naturligt. – Jag vill visa att man kan göra stor skillnad genom kreativa miljölösningar som inte behöver vara invecklade. Till exempel är strömmingsfiske ett konkret sätt att minska fosforn i Östersjön. En fiskare kan fiska upp mer fosfor på ett år än Åbo stad släpper ut. Wilson vill se satsningar på en levande landsbygd och att det ska vara möjligt för människor som bor i skärgården att livnära sig på fiske. – Sysselsättningen utanför de större städerna ska gynnas. Vi måste göra det möjligt för unga att flytta tillbaka till sina hemkommuner på landsbygden, det måste finnas jobb.

det är ett ideal som inte alltid fungerar lika enkelt i städerna.

DJURENS RÄTTIGHETER är

PEPPI WILSON understryker

också viktigt för Wilson. Hon betonar att man inte behöver bli vegan för att värna om klimatet och djuren, och att man i synnerhet på landsbygden gärna kan stöda närproducerat och odla eget. – Att äta en hjort som levt ett lyckligt liv ute på Rosala och som jag skjutit själv är ett mer ekologiskt beslut än att äta avokado som fraktats runt halva jordklotet. Men

. 16 .

WILSON, som

är medlem i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse, jobbar för tillfället som redaktör för en liten lokaltidning och siktar på ekonomistudier i framtiden. Före det väntar dock hennes militärtjänstgöring. Försvars- och säkerhetspolitk är viktiga frågor för Wilson och hon vill att Finland satsar på konfliktlösning ute i världen. NATO-medlemskap står också högt på önskelistan. Det bästa scenariot är enligt Wilson att Sverige och Finland ansöker om NATO­medlemskap tillsammans. – Finland måste våga röra sig västerut och som självständigt land ansöka om NATO-medlemskap utan att vara rädda för Rysslands reaktioner. Vi kan inte vara så naiva. Vi lever i en orolig värld och man kan inte vara för säker när det gäller försvar. hur viktigt det är att de ungas röster görs hörda i riksdagsvalet. – Det är viktigt att de unga som bryr sig mycket om aktuella frågor som klimatet verkligen får inflytande. Den kommande regeringen kommer vara avgörande i klimatarbetet och måste kunna strama åt utsläppen.


E G E N T L I G A F I N L A N D S VA L K R E T S

IDA SCHAUMAN

“Jobben tryggar vårt välfärdssamhälle”

IDA SCHAUMAN anser att den mest

centrala utmaningen för Finland är att kunna trygga välfärdssamhället i framtiden – och det ska ske med fokus på jobb och sysselsättning. – Det blir en stor utmaning för samhället när de stora åldersklasserna går i pension. I Finland är sysselsättningsgraden bara 72 procent medan den ligger på 7580 i de andra nordiska länderna. Det kan låta som en obetydligt skillnad, men varje procentenhet sysselsättningen ökar bidrar med en miljard euro till den offentliga ekonomin. ÅBOBON SCHAUMAN ställer upp till

riksdagsvalet i Egentliga Finlands valkrets. Hon är politices kandidat till utbildningen och arbetar till vardags som chef för samhällsrelationer på Finlands flyktinghjälp och sitter i stadsfullmäktige samt stadsstyrelsen i Åbo. Schauman har en bred bakgrund inom SU och har bland annat varit förbundsordförande 2014–2017. För en mer flexibel arbetsmarknad föreslår Schauman ett system med mer flexibel anställning och uppsägning, men också mer flexibilitet i socialskyddet. – Vi behöver ett system som kan anpassa sig efter dagens samhälle där människor byter jobb oftare än förr. Dessutom har vi inte satsat tillräckligt på aktiverande åtgärder

i Finland. För att gynna sysselsättningen måste vi kunna erbjuda kurser och åtgärder som faktiskt är relevanta för arbetssökande. Schauman efterlyser också bland annat ett mera företagarvänligt klimat samt en familjeledighetsreform som skulle öka jämställdheten på arbetsmarknaden. Hon kritiserar dessutom de rekordhöga nedskärningar regeringen gjort i utbildningen, vilket hon anser att är ett hot mot Finlands konkurrenskraft eftersom kunskap är det vi kan konkurrera med på världsmarknaden. – Utbildningen är fortsättningsvis det bästa sättet att motverka utanförskap. Därför måste vi satsa på skolan, på högre utbildning och på forskning. Att skära ned på forskningen leder till hjärnflykt som kommer drabba oss på lång sikt. IDA SCHAUMAN tummar inte på

mänskliga rättigheter och människors lika värde. Hon vill se ett jämlikt Finland där allas kunskaper kommer till bästa nytta. – Jämlikhet är en stor konkurrensfördel, och vi kan skapa jämlikhet om vi har jobben och utbildningen i skick. En stark sysselsättning ger oss resurser att satsa mera på vård, på utbildning och på klimatåtgärder. Alla gynnas av jobb, inte bara människor i arbetslivet.

IDA SCHAUMANS HJÄRTEFRÅGOR • Flera arbetsplatser • Investeringar i kunskap • Högre jämlikhet

“Ida vill arbeta för våra liberala värderingar och har gjort det stenhårt ända sedan jag lärde känna henne. Hennes arbetsmoral är vad som behövs för att föra fram våra sak i riksdagen.” KAMPANJCHEF HELEN HONKASAARI

IDASCHAUMAN.FI #ILOVEJOBS #SCHAUMAN19

. 17 .


E G E N T L I G A F I N L A N D S VA L K R E T S

CALLE WIKMAN

“Sysselsättning är A och O för den psykiska hälsan” riksdagskandidat i Egentliga Finland, vill jobba för ungas sysselsättningsmöjligheter. Det inkluderar både utbildning, jobb och andra aktiverande åtgärder. – Den nuvarande regeringen har helt fel prioriteringar i utbildnings- och ungdomspolitiken. Att skära ner i utbildningen är inte lönsamt. Finland är ett exportland för tjänster, vilket kräver en hög utbildningsgrad. CALLE WIKMAN,

PARGASBON Wikman

CALLE WIKMANS HJÄRTEFRÅGOR • Utbildning • Sysselsättning • Innovativa energilösningar

“Calle är en engagerad ung politiker med sakkunskap om såväl sin egen hemregion som stora nationella frågor. Han är inte rädd för att säga sitt och jobbar öppet och ärligt.” KAMPANJSTÖDJARE THEO SJÖBLOM

studerar fysik vid Åbo Akademi. Han sitter i Svensk Ungdom i Åbolands kretsstyrelse och i Åbo Akademis Studentkårs fullmäktige. I Pargas har han länge varit kommunalpolitiskt aktiv och är medlem i kulturnämnden, där han själv får möjlighet att erbjuda invånarna aktiv fritidssysselsättning. Att många unga, speciellt män, fortfarande riskerar att marginaliseras är något som oroar Wikman. En lösning han föreslår är mer uppsökande åtgärder. – Vi behöver mera resurser till stödgrupper som kontaktar de unga. Men man kan inte bara knacka på dörren och tvinga den sysslolösa att skaffa sig ett jobb, utan måste kunna erbjuda mer inlärning i arbete och se till att sysselsättningen ger människan mervärde. W IK M A N V ILL OC KS Å jobba

för större satsningar på utbildningen och kritiserar nedskärningarna

. 18 .

som gjorts i studiestödet. Forskning visar att många upplever stress redan under studietiden, och Wikman föreslår en höjning av inkomstgränserna för studerande för att de lättare ska kunna kombinera studier med jobb. – Det är inte produktivt att utbilda en massa ungdomar som är utbrända redan innan de kommer till arbetslivet. Det kan ge dyra kostnader för samhället. Högskolorna har blivit examensfabriker som sätter stor press på ungdomar att snabbt bli färdiga. För ungdomars psykiska hälsa är det viktigt att utbildningen är inkluderande och att ingen faller mellan stolarna, säger Wikman. – Det är A och O för den psykiska hälsan att man inte blir utan sysselsättning. Det ska finnas fritidsaktiviteter av olika slag som passar för alla, så att de unga kan komma in i en social cirkel som förhindrar utanförskap och sysslo­ löshet. CALLE WIKMANS styrka är förutom

hans breda bakgrund av förbundsarbete även att han har en stark vilja att jobba för de frågor som är aktuella för just unga människor. – Det är dags för ett generationsskifte i politiken, där unga som hänger med i svängarna är med och fattar besluten.


E G E N T L I G A F I N L A N D S VA L K R E T S

ANNA KORKMAN

“Klimatet måste finnas med i alla politiska beslut” R I K S D A G S K A N D I D AT E N Anna

Korkman som ställer upp till valet i Egentliga Finlands valkrets anser att det är viktigt att det finns unga beslutsfattare också på nationell nivå. På det sättet fattas beslut som är de bästa möjliga för alla i samhället. – Det är viktigt att unga aktiverar sig och att unga är med och försöker hitta lösningar på de problem samhället står inför. Det är vår generations framtid som påverkas av de beslut som fattas i dag. ursprungligen kommer från Esbo och bor i Åbo studerar folkrätt vid Åbo Akademi. Hon är aktiv inom Röda Korset i Åboland och har under studietiden också aktiverat sig i sin ämnesförening. Att klimatmässig hållbarhet finns med i varje politiskt beslut som fattas är viktigt för Korkman. – Klimatförändringen och den minskade biologiska mångfalden är de största globala hoten i dag, och vi måste därför hitta och implementera hållbara lösningar nu. Vi måste fatta forskningsbaserade besut och skapa ett sådant samhälle som också kommande generationer kan bo i. KO R K M A N SO M

TILLRÄCKLIGT EFFEKTIVA och

Hon vill att man ska våga fatta också sådana beslut som kan upplevas som lite drastiska. – Finland kan vara en föregångare i klimatarbetet genom att aktivt införa cirkulärt tänkande och förbättrade miljöåtgärder i samhällssystemet. I matproduktionen borde svinn tas bättre tillvara, samtidigt som man borde satsa på närproducerad mat och förkorta produktionskedjan. Välmående är en annan fråga Korkman vill jobba för. För att unga ska kunna bli aktiva samhällspåverkare behöver de också må bra, påpekar hon. – Den psykiska hälsan behöver mera resurser. I synnerhet måste vi satsa på förebyggande åtgärder i tidig ålder vilket kräver tillräckligt med skolpsykologer och annat stöd redan i småbarnspedagogiken och lågstadiet. en mera medmänsklig politik där mänskliga rättigheter respekteras, minoriteter behandlas rättvist och invandringspolitiken är mera human. – Jag vill skapa ett bättre samhälle för mina medmänniskor. Det är viktigt att det finns mångfald i allt beslutsfattande. Den senaste regeringens beslut har inte reflekterat ett sådant samhälle som jag vill leva i. KORKMAN EFTERLYSER

långsiktiga åtgärder för klimatet har hittills saknats enligt Korkman.

. 19 .

ANNA KORKMANS HJÄRTEFRÅGOR • Klimat och miljö • Ungas välmående • Trygga minoriteters rättigheter

“Anna är en ärlig och engagerad person som brinner för att skapa ett mera rättvist samhälle. Hon har ett genuint intresse för människorna runt omkring henne, och är en naturlig ledargestalt.” KAMPANJCHEF JENNY VUORENLINNA


E G E N T L I G A F I N L A N D S VA L K R E T S

JOHN ERIKSSON

“Svenskans ställning måste prioriteras” EKENÄSBÖRDIGA John

JOHN ERIKSSONS HJÄRTEFRÅGOR • Miljö • Svenska språket • Företagsamhet

“John Eriksson är en person som jobbar starkt för finlandssvenskarnas rättigheter och blickar framåt i sina handlingar. KAMPANJCHEF TOSTE FRIMAN

Eriksson som bor i Åbo där han studerar statskunskap på magisternivå ställer upp i riksdagsvalet i Egentliga Finlands valkrets. Föreningsliv intresserar Eriksson som har varit aktiv inom Svensk Ungdom i flera år och bland annat har fungerat som ordförande för SU:s miljö- och jordbrukspolitiska utskott. Miljöfrågor och ett koldioxidneutralt Finland står högt på hans prioriteringslista. – Jag vill speciellt jobba för satsningar på den urbana miljön, med gröna rum och frisk luft i städerna. Trafiken orsakar mycket koldioxidutsläpp och i hela landet måste vi hitta och utveckla alternativ till bilismen. DET SVENSKA SPRÅKETS ställning är

också en viktig fråga för Eriksson. – Den senaste regeringen har inte haft språkfrågor som första prioritering. Vi måste kunna få service på svenska och kunna leva på svenska i Finland även i framtiden. John Eriksson vill fungera som en intressebevakare för finlandssvenskarna speciellt i Egentliga Finland. – Vi måste bevara finlandssvenska institutioner som Åbo Akademi, och samtidigt se till att utbildningen är av hög kvalitet. På det sättet kan vi locka unga från runtom i Norden att komma till

. 20 .

Finland för att studera. ERIKSSON SER med viss oro på den

hjärnflykt som uppstår när många unga välutbildade finländare flyttar utomlands för att studera eller arbeta. – Jag vill jobba för att Finland ska vara en attraktiv plats att studera och bo i. Med ett mer heterogent och internationellt samhälle där det svenska språket har en stark ställning kan vi öka Finlands attraktionskraft i Norden och världen. I KOMMUNALVALET 2017

kandiderade Eriksson i Raseborg, och precis som då vill han i sin kampanj lyfta fram vikten av en levande landsbygd. – Det blir en utmaning för Finland i framtiden att hålla landet befolkat. Alla ska inte behöva bo i huvudstadsregionen, utan hela landet ska vara livskraftigt och i Egentliga Finland ska det vara möjligt att arbeta och bo också utanför Åbonejden. FÖRETAGSAMHET är också en fråga

som är viktig för Eriksson. – Samhället är i kraftig förändring och vi behöver nytänkande idéer. Företagande skapar jobb och höjer sysselsättningsgraden.


H E L S I N G F O R S VA L K R E T S

SABRINA KALEVA

“Vi måste satsa på små­ företagarnas välmående” SABRINA KALEVA ställer

upp i riksdagsvalet i Helsingfors valkrets och vill jobba för allas välmående. Kaleva, som kommer från Esbo, har studerat företagsekonomi vid Haaga-Helia yrkeshögskola och arbetar som kundchef för ett ekonomiförvaltningsföretag. Dessutom är hon med i Juniorhandelskammarens kommunikationsteam. Speciellt företagares välmående ligger henne nära om hjärtat. – I mitt arbete har jag kommit i kontakt med många företagare och sett vilka svårigheter de kan uppleva. I Finland finns i synnerhet många medelstora och små företag och jag vill jobba för deras rättigheter och möjligheter till hjälp.

välmående som det största hotet mot Finland i framtiden. – Trots att vi på många sätt har det bra i Finland mår många psykiskt dåligt. Välmående medborgare leder till ett välmående land. Kaleva anser att det första som borde förändras är attityderna mot psykisk ohälsa. Genom en attitydförändring kan mer konkreta förändringar börja ske. – Köerna för att få vård för exempel en depression är alltför långa. Men det borde inte få gå så långt, man måste få hjälp redan i ett tidigare skede. Tröskeln till att be om hjälp kan vara ganska stor, så när man väl gör det borde man tas på allvar och bli lyssnad på.

DE STÖDMÖJLIGHETER som

MOBBNING är

finns för företagare borde inte bara fokusera på företagets uppstartningsfas, anser Kaleva. – Det är jättebra att man får stöd när man startar företag i Finland. Men det är efter ett par år många mindre företag har det svårt att få resurserna att räcka till samtidigt som den första tidens inspiration och motivation är borta. Man borde ha möjlighet till stöd och hjälp också i ett senare skede.

ett annat problem Kaleva vill arbeta för att förhindra. – Lärarna måste veta hur man ser och tar itu med mobbning. Man borde också arbeta mera med föräldrarna i skolorna. Med hjälp av utbildning kan vi öka förståelsen. Sabrina Kaleva är en handlingskraftig människa som vill jobba för sina medmänniskors bästa. – Syftet med min politik är att jobba för andras välmående. Och om jag på riktigt vill något får jag det gjort.

VID SIDAN OM klimatförändringen

SABRINA KALEVAS HJÄRTEFRÅGOR • Stoppa skolmobbningen • Små och medelstora företag • Välmående

“Sabrinas vilja och förmåga att ta reda på lösningar är hennes största styrka. Hennes genuina vilja att jobba för det gemensamma bästa är den bästa orsaken att rösta på henne.” KAMPANJSTÖDJARE PETTERI PASANEN

och den åldrande befolkningen ser Kaleva bristerna i befolkningens

. 21 .


H E L S I N G F O R S VA L K R E T S

FREJA PONTÁN

“Min generation måste leva med klimatförändringens följder i framtiden” ABITURIENTEN Freja

FREJA PONTÁNS HJÄRTEFRÅGOR • Högre grundfinansiering till utbildningssektorn • Konkreta åtgärder inom klimatpolitiken • Välmående för alla

“Freja är smart och vet vad hon talar om, hon bryr sig också mycket om andra och det syns i hennes medmänskliga politik. Hon står alltid upp för det hon tror på och gör allt hon kan för att alla ska må bra.” KAMPANJCHEF BENJAMIN BYHOLM

#VARSPONTANRÖSTAPONTAN

Pontán vill lyfta frågor som är aktuella för unga människor. – De beslut som fattas i dag gällande till exempel klimatet påverkar min generation. Det är vi som kommer bli tvungna att leva med klimatförändringens verkningar i framtiden. Pontán, som är i slutskedet av sina studier på musiklinjen i Tölö gymnasium, kandiderar till riksdagen i Helsingfors valkrets. Hon jobbar som barista i ett café, är aktiv i sin skolas elevkår och tar sikte på medicinstudier i framtiden. Pontán har ett starkt naturvetenskapligt intresse och vill att beslutsfattandet alltid ska grunda sig på fakta. – Klimatförändringen är reell, det är ingen åsiktsfråga. Jag vill att pengar satsas på forskning, teknologi och innovationer som kan hjälpa oss att återställa den skada vi redan orsakar. Vi kan också stöda andra länder, som själva saknar resurserna, att driva en mer grön politik. satsningar på bland annat förnybar energi och gröna bränslen. Hon anser att politiken ska stöda individen till en mer klimatvänlig livsstil och samtidigt kunna stöda företag som övergår till klimatvänliga lösningar. – Vi måste inse att det Finland gör har en påverkan globalt trots att vi är ett litet land. Vi kan till exempel se PONTÁN VILL SE

. 22 .

hur känt Finlands utbildningssystem har blivit i världen. När Finland tar över EU-ordförandeskapet sommaren 2019 och har större synlighet i media kan de klimatpolitiska beslut vi fattar påverka internationellt. NEDSKÄRNINGARNA i den finländska

utbildningen ser Pontán att kommer skada landet i längden. – Mer resurser ger fler motiverade och kompetenta lärare och mindre undervisningsgrupper. Vi måste kunna möta både de unga som behöver mer stöd, och de högpresterande eleverna som behöver större utmaningar. En god utbildning ger arbetskraft i framtiden. PONTÁN BETONAR även

vikten av fungerande elevvård med fler kuratorer och skolpsykologer, och ett öppnare samtalsklimat kring psykisk hälsa i skolorna. Resurser till utbildningen och klimatarbetet kan möjliggöras genom ökad sysselsättning, poängterar hon. – Jag vill se ett samhälle som är jämlikt på alla fronter. Genom en reform av familjeledigheterna som möjliggör att båda föräldrarna har möjlighet att stanna hemma med barnet och behandlas jämställt på arbetsmarknaden gynnar vi sysselsättningen och jämlikheten på arbetsmarknaden.


H E L S I N G F O R S VA L K R E T S

SIMON GRANROTH

“Vi behöver en marknads­ ekonomi med hållbarhet i fokus” SIMON GRANROTH som

kandiderar i riksdagsvalet i Helsingfors valkrets vill föra en politik som fokuserar på förnuft, hållbarhet och medmänsklighet. GR ANROTH STÄLLDE upp

i kommunalvalet 2017 och är suppleant i Helsingfors kultur- och fritidsnämnd. Han slutför sina magisterstudier i socialpsykologi och har en kandidatexamen också i rättsvetenskap. Granroth, som även har utbildat sig till fysioterapeut, har förvånats över hur vård- och landskapsreformen har skötts i Finland, där han anser att ideologiska principer har fått köra över förnuftet. – Social- och hälsovårdsreformen måste genomföras på ett vettigt sätt där lösningen inte är en ny förvaltningsnivå. Valfrihetsmodellen man har föreslagit skulle bli dyrare för alla. Jag ser hellre att vi faktiskt satsar på den offentliga hälsovården. F Ö R F I N L A N D S välmående

ser Granroth att utbildningen är den viktigaste förebyggande åtgärden mot ensamhet och utslagning. Ledstjärnan i hans politik är att alla ska ha samma möjligheter i livet oavsett sina förutsättningar. – Bra utbildning måste få kosta, för besparingar blir dyra i längden. Det syns i statistiken att många unga i dag känner av pressen inom

utbildningssystemet. Vi vill inte ha ett samhälle där barn redan i grundskolan upplever stress. Genom sitt styrelsearbete inom studerandeföreningar har Granroth bred erfarenhet av högskolepolitik. Han vill att finansieringsmodellen för högskolorna ses över och att det satsas på högkvalitativ forskning. – Den finländska utbildningen ska vara världens bästa från förskolan till högskolenivå. De nordiska länderna kan inte tävla med billig arbetskraft, vi måste tävla med vårt kunnande. GRANROTH HAR   tidigare

varit vice ordförande för SU:s miljö- och jordbrukspolitiska utskott och trivs med friluftsliv på fritiden. I klimatfrågan anser han att fokus ligger för mycket på individens ansvar när ändringarna i stället borde ske på makronivå. Han vill att Finland riktar om företagsstöd, inför starka miljöskyddsnormer och påverkar globalt som en del av EU. – Vi vet vad vi måste göra för klimatet, och vi har expertisen som vi också kan exportera utomlands. Det är bara den politiska viljan som fattas. Vi måste omstrukturera vårt samhälle i grunden och behöver en marknadsekonomi modell 2.0 som tar social och ekologisk hållbarhet i beaktande.

SIMON GRANROTHS HJÄRTEFRÅGOR • Klimat och miljö • Världens bästa utbildning • En vettigt genomförd social- och hälsovårdsreform med stark offentlig hälsovård

“Simon baserar sin politik på vetenskapliga fakta och förnuft, speciellt i viktiga klimatfrågor. Tillsammans med hans medmänsklighet gör det honom till ett klart val för mig att rösta på.” KAMPANJCHEF MAX NYSTRÖM

#SIMON2019 #FÖRNUFTHÅLLBARHETMEDMÄNSKLIGHET

. 23 .


H E L S I N G F O R S VA L K R E T S

STINA WAHLSTEN

“Statsmakten måste sporra till klimatsmarta val” RIKSDAGSKANDIDATEN Stina Wahl-

STINA WAHLSTENS HJÄRTEFRÅGOR • Finland ska vara en världsledare inom cirkulär ekonomi • Fler unga i beslutsfattande roller • Ett företagarvänligt Finland

sten, som ställer upp i Helsingfors valkrets, vill att Finland ska bli ett av de mest företagsvänliga länderna. Ekonomen Wahlsten är uppväxt i huvudstadsregionen, har studerat finansiering vid Svenska Handelshögskolan och arbetar i IT-branschen. Hennes politiska intresse föddes när hon satt i styrelsen för Svenska Handelshögskolans Studentkår, SHS, och där fick en inblick i utbildningspolitiken. Wahlsten ställde upp i kommunalvalet 2017 och tar nu sikte på riksdagen. – Jag vill vara med och påverka Finlands framtid och vill se fler unga på beslutande poster. I stora frågor som klimat och utbildning borde det ske förändringar nu genast, och jag vill tala för de frågorna. FINLANDS STÖRSTA utmaningar ser

“Stina vågar vara sig själv och stå för sina åsikter. Dessutom är hon en optimist som tror på förändring.” KAMPANJCHEF VERONICA VÄLIMÄKI

STINAWAHLSTEN.COM #STINA2019 #RÖSTASTINA

Wahlsten som klimatförändringen och sysselsättningsgraden. Hon vill öka sysselsättningen och satsningen på företagsamhet för att samhället i framtiden ska ha resurser där det behövs, bland annat för att kunna tackla de samhällsstrukturella problem som uppstår med en åldrande befolkning. Hon ivrar för att göra företagande enklare i Finland och vill skapa incitament för små och medelstora företag att anställa och göra det lättare att starta eget.

. 24 .

– Vi kan skapa goda förutsättningar för företagsamhet genom till exempel företagarstipendium till unga och undervisning i entreprenörskap som kan väcka intresset redan i tidig ålder. Det ska också vara lättare att vara företagare i Finland än i dag, också för den som har ett företag vid sidan om ett annat jobb. WAHLSTEN tillbringar sin fritid med

vänner och familj men också ute i naturen och på landet. Miljön och klimatet ligger henne nära om hjärtat. – Vi måste ändra på sättet vi lever och skapa nya mer långsiktiga och hållbara lösningar för klimatet. Finlands klimatpolitik borde vara mer ambitiös och ska hjälpa individer att fatta miljövänliga beslut i vardagen. På det sättet kan vi bland annat minska förbränningen av fossila bränslen och deras negativa miljöeffekter. Stina Wahlsten är en person som både lyssnar och blir hörd. Ett jämställt samhälle där alla blir hörda och har samma förutsättningar är hennes vision. – Jag vill jobba för HBTQIA+­ rättigheter, där ett mål är en förnyelse av translagen. Jag vill se ett samhälle där alla har samma rättigheter oavsett kön, bakgrund eller sexualitet.


B I R K A L A N D S VA L K R E T S

VILJAMI KASKILUOTO

“Du ska kunna vara stolt över Finland”

VILJAMI KASKILUOTO vill jobba för

ett Finland man kan vara stolt över – ett Finland som får synlighet utomlands. Kaskiluoto som ställer upp till riksdagsvalet i Birkalands valkrets kommer ursprungligen från Loimaa, men bor i Tammerfors där han studerar nordiska språk. Han kommer själv från en helt finskspråkig bakgrund och vill visa att en levande tvåspråkighet är möjlig i Finland. En stor del av hans fritid går till föreningsliv; utöver SU också den egna ämnesföreningen. Att Finland ska synas på det internationella fältet är viktigt för honom. – Finland ska föra en sådan arbetsmarknads- och utbildningspolitik som väcker uppmärksamhet och inspirerar i andra länder. Jag skulle vilja se att vi exporterar vårt utbildningssystem som kan fungera som ett exempel också utomlands. Samtidigt finns det många saker Kaskiluoto anser att kunde förbättras i den finländska utbildningen. – Grundfinansieringen till utbildningen till utbildningen måste tryggas. För att skolorna och universiteten ska kunna exportera sin expertis måste de egna finanserna vara tryggande. experimentet med basinkomst nämner Kaskiluoto som ett exempel på hur Finland kan nå synlighet i media utomlands, trots landets DET NYLIGEN UTFÖRDA

ringa storlek. – Försöket med basinkomst gick inte så bra som de kunde ha gått. Jag skulle hellre se att man satsar på SU:s modell för negativ inkomstbeskattning, ett system som är mindre krångligt och byråkratiskt för individen än nuvarande bidragssystem. FINLANDS KOMMANDE EU-ordfö-

randeskap ser Kaskiluoto som en utmaning med tanke på oklarheterna som följer Brexit, men också som en chans att visa upp sig i rampljuset. – Då riktas ögonen mot Finland, och vi måste vara beredda. En hållbar framtid är en annan av Kaskiluotos viktigaste frågor. Han vill motverka klimatförändringen genom satsningar på att infrastrukturen utvecklas. – Tågen ska vara ett användbart alternativ för dem som arbetspendlar till de större städerna, och nätverket av laddningsplatser för elbilar måste utvecklas. VILJAMI KASKILUOTO ställer upp i

valet för att man inte kan förändra saker ensam. Jag är en teamplayer, och bara tillsammans med människor omkring mig kan jag förändra saker som är viktiga för mig. Samtidigt vill jag bygga broar över språkgränserna och bryta SFP:s stämpel som enbart ett språkparti.

. 25 .

VILJAMI KASKILUOTOS HJÄRTEFRÅGOR • Hållbarhet • Ett internationellt aktivt Finland • Ett Finland du kan vara stolt över

“Viljami är en av de roligaste, smartaste, ärligaste och mest omtänksamma människor som jag träffat. Jag har haft otaliga djupa och mindre djupa samtal och debatter med honom och han håller sig alltid till fakta.” KAMPANJGRUPPSMEDLEM LAURI RANTANEN


EU-VAL

SÅ HÄR FUNGERAR EUROPAPARLAMENTSVALET

DET

VAD? I VALET TILL EUROPAPARLAMENTET, ÄVEN KALLAT EUROPAPARLAMENTSVAL, EPVAL ELLER EU-VAL, SOM HÅLLS VAR FEMTE ÅR VÄLJS 705 LEDAMÖTER TILL EUROPA­ PARLAMENTET, EU:S ENDA DIREKTVALDA INSTITUTION. EUROPAPARLAMENTET STIFTAR LAGAR TILLSAMMANS MED EUROPEISKA UNIONENS RÅD.

NÄR? DEN 26 MAJ 2019 HÅLLS EUROPAPARLAMENTSVALET I FINLAND. MAN KAN ANTINGEN RÖSTA PÅ VALDAGEN ELLER UNDER FÖRHANDSRÖSTNINGEN DEN 15–21 MAJ (UTOMLANDS 15–18 MAJ).

VEM?

ALLA FINLÄNDSKA MEDBORGARE SOM FYLLER 18 SENAST PÅ VALDAGEN FÅR RÖSTA. VÄLJARNA I EU:S MEDLEMSLÄNDER RÖSTAR PÅ PARTIER OCH KANDIDATER FRÅN SINA EGNA LÄNDER. I EUROPAPARLAMENTSVALET UTGÖR HELA FINLAND EN ENDA VALKRETS. DET BETYDER ATT KANDIDATERNA ÄR KANDIDATER I HELA LANDET OCH DU KAN RÖSTA PÅ VILKEN FINLÄNDSK KANDIDAT SOM HELST OAVSETT HEMORT.

TILL VALLOKALEN MÅSTE DU HA MED DIG DITT IDENTITETSBEVIS. DÄR GÅR DU IN I RÖSTNINGSBÅSET MED EN RÖSTSEDEL OCH SKRIVER NUMRET PÅ DEN KANDIDAT DU VILL RÖSTA PÅ, VIKER IHOP LAPPEN OCH FÅR DIN SEDEL STÄMPLAD INNAN DU LÄGGER DEN I VALURNAN. KANDIDAT­ NUMREN FINNS PÅ RÖSTNINGSSTÄLLENA OCH DU KAN FRÅGA PERSONALEN PÅ PLATS OM DU UNDRAR NÅGOT.

VARJE MEDLEMSSTAT HAR ETT ANTAL MANDAT, DET VILL SÄGA PLATSER I PARLAMENTET, SOM FÖRDELAS PROPORTIONERLIGT MELLAN DE NATIONELLA PARTIERNA BASERAT PÅ VALRESULTATET. NÄR STORBRITANNIEN LÄMNAR EU VÄXER FINLANDS ANTAL MANDAT FRÅN 13 TILL 14. LEDAMÖTERNA I EUROPAPARLAMENTET BILDAR OLIKA POLITISKA GRUPPER TILLSAMMANS MED LEDAMÖTER FRÅN ANDRA LÄNDER. SFP TILLHÖR GRUPPEN ALDE, ALLIANSEN LIBERALER OCH DEMOKRATER FÖR EUROPA.

VAR?

UNDER FÖRHANDSRÖSTNINGEN KAN DU RÖSTA PÅ VILKET ALLMÄNT FÖRHANDSRÖSTNINGSSTÄLLE SOM HELST. PÅ SJÄLVA VALDAGEN, DEN 26 MAJ, MÅSTE DU RÖSTA PÅ DET RÖSTNINGSSTÄLLE SOM ANGES PÅ MEDDELANDEKORTET SOM DU FÅR HEM I POSTEN FÖRE VALET.

HUR?

VARFÖR? ATT RÖSTA I VALET ÄR DET ENKLASTE SÄTTET ATT PÅVERKA DEN EUROPEISKA POLITIKEN OCH FINLANDS ROLL I EU.

. 26 .


R O G R A H FOR DIG EU Vet du inte vad EU riktigt sysslar med och varför det är viktigt att rösta i valet till Europa­p arlamentet? EU spelar en stor roll i finländarnas vardag och påverkar ditt liv på många sätt. Därför är det viktigt att göra din röst hörd för att påverka hur unionens samarbete utvecklas i framtiden. Källa: what-europe-does-for-me.eu

Studera utomlands. EU:s utbytesprogram Erasmus har hittills möjliggjort att nio miljoner studerande har fått göra en utbytesperiod vid en högskola eller ett gymnasium utomlands. Res gratis. Du som är 18 år gammal kan ansöka om EU:s resekort DiscoverEU och få möjligheten att utnyttja din rörelsefrihet helt gratis runtom i Europa. Jobba utomlands. EU gör mycket för att göra det lättare för arbetstagare att flytta runt i Europa. Den fria rörligheten för arbetstagare är en av fyra grundläggande friheter som finns inskrivna i EU-fördragen. Rörligheten är också nödvändig för valutaunionen och den inre marknaden. Understöd till projekt. Många projekt i Finland får resurser av EU. Det här är projekt som bland annat utvecklar klimatsmart teknologi, förbättrar konkurrenskraften hos våra företag och underlättar integrationen för invandrare.

Var politiskt aktiv. En av EU:s skyldigheter enligt Lissabonfördraget är att göra det möjligt för unga att engagera sig i politiken. Det här görs genom olika projekt, utbyten och initiativ som ger unga människor möjlighet att dela med sig av sina idéer om Europas framtid. Sysselsättning för alla. Alla EU-länder åtog sig i april 2013 att införa en ungdomsgaranti som utlovar resurser till arbete eller annan sysselsättning för unga utan jobb eller studieplats. Europas medlemsländer satsar även på jämlikhet på arbetsmarknaden genom att stärka jämställdheten och genom att stöda unga med olika förutsättningar. EU gör mycket annat för att underlätta ditt liv och påverkar vardagen för allt från journalister och jordbrukare till chokladälskare, färjeresenärer och kulturturister. Läs mer om hur EU påverkar ditt liv och din region på what-europe-does-for-me.eu på webben!

. 27 .


EU-VAL

S N A M M TILLSVAI EU AR

Svensk Ungdom tror på ett fortgående samarbete inom den Europeiska Unionen. EU har berikat finländarnas liv och underlättat vår vardag. Svensk Ungdom bygger sin EU-politik på liberalism, demokrati, fred, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen, och vill se ett starkt samarbete som grundar sig på dessa värderingar. Vill du veta mer om vår politik hittar du hela vårt valprogram samt vårt politiska program på vår webbplats su.fi.

Tillsammans vill vi skapa en hållbar tillväxt och trygg framtid.

Tillsammans tacklar vi klimatförändringen. EU måste förbereda sig på klimatförändringens konsekvenser och föra en mer ambitiös klimatpolitik för att nå Parisavtalets målsättningar. EU måste stödja en konkurrenskraftig marknad och cirkulär ekonomi, grön teknologi och klimatvänliga energiformer, som möjliggör en avsevärd minskning av växthusgasutsläpp.

EU måste stärka sin globala konkurrenskraft och vara en föregångare inom expertkompetens och miljövänlig, etisk och hållbar produktion och konsumtion. Frihandel är nödvändigt för den ekonomiska tillväxten och gör det möjligt för länder och regioner att specialisera sin produktion och öka konkurrensen.

Tillsammans utvecklar vi ett digitalt EU.

Tillsammans för vi EU närmare dig.

EU ska ligga i framkant i utvecklingen av nya digitala lösningar och artificiell intelligens. För att kunna behålla konkurrenskraften gentemot resten av världen behövs en samordnad strategi mellan EU-länderna, samtidigt som den digitala inre marknaden bör förverkligas fullt ut.

Förutom finländare är vi även EU-medborgare. Kännedomen om EU måste växa i Finland, annars ökar den omotiverade skepticismen. EU-kunskap ska läras ut på alla utbildningsstadier. Den finländska rösten i EU kan stärkas genom ett aktivt nordiskt samarbete.

Tillsammans skapar vi en human migrations- och flyktingpolitik.

Tillsammans är vi EU:s röst i världen. EU ska vara en stark och handlingskraftig aktör globalt. Unionen ska vara en föregångare i frågor om frihet, mänskliga rättigheter och jämlikhet, och stå upp för dessa värden också i svåra situationer. Grundtanken om EU som en trovärdig fredsbyggare bör aktivt bevaras och förstärkas.

EU behöver en gemensam och enhetligt koordinerad flykting- och asylpolitik, som beaktar individen och ser människan. Svagheterna i det nuvarande systemet gör att de asylsökandes rättigheter undergrävs och att deras mänskliga rättigheter kränks.

. 28 .


E U R O PA PA R L A M E N T S VA L

FILIP BJÖRKLÖF

“EU:s globala ställning måste stärkas”

INTERNATIONELL POLITIK har

alltid intresserat EU-valskandidaten Filip Björklöf som det senaste halvåret har gjort praktik på den amerikanska senaten i Washington, D.C. Tidigare har han också arbetat i Bryssel. – Jag vill arbeta för EU:s plats på den globala arenan och förbättra unionens relationer till USA. BJÖRKLÖF KOMMER från Raseborg

och är snart färdig magister i ekonomi. Han har bred erfarenhet av politik och föreningsaktivitet och är ledamot i Raseborgs stadsstyrelse och stadsfullmäktige samt fungerar som gruppordförande. Handelsfrågor är en av Björklöfs prioriteringar. Han vill förstärka den inre marknaden och lyfta fram vikten av den. – Vi får inte vara allt för protektionistiska utan ska motarbeta de osynliga gränshinder som finns inom EU. Tack vare tillgången till den fria marknaden har Finland mycket nytta av EU. HAN TROR ändå

inte på en alltför stark federal stat, utan vill främst se EU som en sammanslutning av länder som länkas samman av vissa gemensamma värderingar och en gemensam inre marknad. – EU ska inte bestämma om sådana nationella frågor som medlemsländerna själva kan hantera. Däremot ska man ta ställning i globala frågor som att införa en gemensam utsläppsreglering och

andra klimatåtgärder. Björklöf vill arbeta för är att göra snushandeln laglig i Finland. Han vill vara tydlig med att snus inte är någon hälsosam produkt, men anser att det inte finns argument för att förbjuda snuset i Finland. – Snuset är mindre skadligt än andra nikotinprodukter och försäljningen är lättare att reglera om den är laglig. Det handlar om ganska stora skatteintäkter Finland går miste om, och genom att släppa snuset fritt minskar vi den svarta marknaden. De kommande åren blir migrationen en av EU:s största utmaningar, tror Björklöf. – EU:s yttre gränser borde stärkas och det behövs snabbare processer för att skicka tillbaka dem som inte har rätt till asyl. Samtidigt måste vi klara av att ta vårt ansvar globalt för mänskliga rättigheter. EN KONKRET FRÅGA

FÖR ATT TRYGGA en

enad union som kan möta framtidens alla utmaningar vill Björklöf understryka att EU måste värna om sina grundläggande värderingar. – Unionen bygger på gemensamma värderingar som medlemsländerna måste följa. EU måste också kunna ta i med hårdhandskarna när länderna bryter mot gemensamma kriterier.

. 29 .

FILIP BJÖRKLÖFS HJÄRTEFRÅGOR • Handel • Miljö • Migration

“Filip är inte endast en smart, pålitlig politiker med god analytisk förmåga utan han är också en person som genuint bryr sig om sina medmänniskor. Under åren har jag lärt mig att det Filip åtar sig att göra kan man lita på att alltid blir skött med gott resultat!” KAMPANJGRUPPSMEDLEM ANITA WESTERHOLM


E U R O PA PA R L A M E N T S VA L

IDA-MARIA SKYTTE

“EU måste ta ett större ansvar i flyktingfrågan” som kandiderar i valet till Europaparlamentet vill göra unga mer delaktiga i EU-frågor. – I förra EU-valet var det bara tio procent av de röstberättigade under 25 år som gick och röstade, och Finland liksom många andra länder har inte en enda Europaparlamentariker som är under 40 år. Genom min kampanj hoppas jag kunna engagera fler unga. IDA-MARIA SKYTTE

Skytte studerar utvecklingspsykologi på magisternivå vid Åbo Akademi i Vasa, sitter i Svensk Ungdoms förbundsstyrelse och är kommunalpolitiker i hemkommunen. Utöver ungas delaktighet brinner hon också för klimatfrågor och mänskliga rättigheter. – EU behöver en mycket mer ambitiös klimatpolitik för att nå FN:s klimatpanels mål om att bromsa upp uppvärmningen till 1,5 grader. I frågor som klimat, utbildning och demokratiska värderingar kan Finland visa vägen. Skytte försöker också i sitt privatliv göra klimatvänliga val och konstaterar att det är lätt att vara engagerad i frågor man själv brinner för. Flyktingfrågor har hon också erfarenhet av på nära håll efter att ha arbetat på Oravais flyktingbyrå. – I Medelhavet drunknar ännu i dag många flyktingar som inte släpps in i Europa. EU har mycket KORSHOLMSBÖRDIGA

IDA-MARIA SKYTTES HJÄRTEFRÅGOR • EU måste arbeta för att bromsa uppvärmningen till 1,5 grader • EU måste ta ett större ansvar i flyktingfrågan • Unga behövs också i EU-politiken

“Ida-Maria är en ärlig och empatisk ung kvinna som driver de två viktigaste frågorna just nu: klimatförändringen och mänskliga rättigheter för alla. Vi måste förbättra de ungas framtidsutsikter, och Ida-Maria är just den erfarna och passionerade kandidat som behövs.” KAMPANJCHEF ANNA-STINA LASSUS #IDAREYOUTOVOTE

. 30 .

att göra för mänskliga rättigheter. Finland måste våga göra starka ställningstaganden också när medlemsländer inte respekterar till exempel kvinnors självbestämmanderätt eller HBTQIA+-personers rättigheter. EFTER BREXIT befinner

sig EU i en föränderlig tid och i framtiden blir det en utmaning att ena unionen, konstaterar Skytte. – Det finns många populistiska och EU-kritiska röster i Europa. Med tanke på ländernas olikheter blir det utmanande att få enade beslut gällande flyktingfrågor och klimatmål. Men genom att få EU att nå de vanliga medborgarna kan vi ena Europa. SKYTTE VILL JOBBA för att medborg-

arna ska ha möjlighet att påverka och få information om EU i den egna vardagen. – Det ska inte kännas som att alla beslut fattas i Bryssel. Om den vanliga medborgaren känner sig positiv till unionen får inte de EU-kritiska partierna lika mycket understöd. Genom att verka nära den enskilda människan kan EU fortsätta utveckla och bevaka fredssamarbete, mänskliga rättigheter och demokrati.


E U R O PA PA R L A M E N T S VA L

BJÖRN BONSDORFF

“EU behöver en verklig digital inre marknad”

BJÖRN BONSDORFF ställer

upp i EU-valet för att han vill påverka EU:s inflytande på den globala scenen. – EU måste vara en ledare i kampen mot klimatförändringen. Om inte EU tar plats på den globala arenan kommer mindre demokratiska makter göra det.

olja och gas och tvingar den europeiska marknaden att investera mera i förnybar energi. Han arbetar även för en verklig digital inre marknad i Europa. – Vi har i dag ingen inre marknad för digitala tjänster, kapital och energi och det måste det kommande parlamentet satsa på för att EU ska vara en fungerande union.

BONSDORFF ARBETAR som politiskt

sakkunnig för Svenska Bildningsförbundet och studerar statsvetenskap vid Svenska social- och kommunalhögskolan. Han är född på Åland, uppväxt i Åbo och har bott i Helsingfors de senaste åren. Bonsdorff sitter även i SFP i Helsingfors styrelse och har bred erfarenhet av internationell politik från bland annat utrikesministeriet och de europeiska liberala partiernas tankesmedja European Liberal Forum. När Finland tar över EU-ordförandeskapet sommaren 2019 vill Bonsdorff att de finländska klimatmålen sätts på den europeiska agendan. – Vi behöver en gemensam strikt reglering och borde införa vissa skatter, som en gemensam koldioxidskatt, på EU-nivå. Vi måste ha tillräckligt ambitiösa utsläppskrav som införs så snabbt som möjligt på både personbilar och transport. BONSDORFF VILL ÄVEN se

en gemensam energimarknad som minskar behovet av utomstående

NÄR DET GÄLLER framtidsteknologi

vill Bonsdorff arbeta för ett globalt regelverk för utvecklingen av autonoma vapen, artificiell intelligens och bioteknologi. – EU:s roll ska vara en global moralisk vägvisare när det gäller att sätta medmänskliga standarder på ny teknik som kommer revolutionera hela världen. Användande av big data och artificiell intelligens ska göras på ett sätt som gynnar massorna och inte enbart auktoritära krafter. VA L E T T I L L Europaparlamentet

2019 är ett ödesval, säger Björn Bonsdorff. – Det blåser kalla högervindar i Europa och främlingsfientliga krafter riskerar att väljas in i Europaparlamentet. Därför hoppas jag den tysta majoriteten väljer in en ny generation toleranta unga beslutsfattare som tror på ett demokratiskt och fritt europa. En röst på SU är en röst på ett starkare Norden, i ett starkare Europa.

. 31 .

BJÖRN BONDSDORFFS HJÄRTEFRÅGOR • Miljö och klimat • Mänskliga rättigheter i en föränderlig värld • Ett tryggare Europa

“Björn har den breda internationella erfarenhet, kunskap och samarbetsförmåga som behövs i Europa mer än någonsin. Han är omtyckt över partigränserna och har värderingarna på rätt plats.” KAMPANJCHEF VILLE FORSS


KALLELSE TILL SVENSK UNGDOMS 76:E KONGRESS SVENSK UNGDOM, SVENSKA FOLKPARTIETS UNGDOMSORGANISATION R.F:S 76:E FÖRBUNDSKONGRESS

3-5 MAJ 2019 Svensk Ungdom, Svenska folkpartiets ungdomsorganisation r.f. sammankallas härmed till förbundskongress den 3-5 maj 2019 i Kristinestad på Kristinestads gymnasium (Ulrika Eleonoravägen 3). Kongressen inleds fredagen den 3 maj klockan 14.00 med seminarium på Kulturhuset Dux (Sjögatan 21) och avslutas söndagen den 5 maj cirka klockan 16.00. Vid kongressen behandlas i § 16 i förbundets stadgar nämnda ärenden. Vid förbundskongressen har varje medlem yttrande- och närvarorätt. Lokalavdelningarna bör senast den 6 april 2019 anmäla sina ombud till respektive kretskansli, förbundskansliet eller via www.su.fi. Förtjänsttecken kan delas ut på kongressen. Svensk Ungdoms förtjänstteckenskommitté beslutar om eventuell utdelning och förslag kan framföras till kommittén genom förbundssekreteraren (benjamin@su.fi) senast 5 april 2019.

STATUT FÖR SVENSK UNGDOMS FÖRTJÄNSTTECKEN Svensk Ungdoms förtjänsttecken ges till personer som under en längre tid och på ett avgörande sätt arbetat för och utvecklat verksamheten på bred front på någon nivå inom förbundet. Svensk Ungdoms förtjänsttecken ges endast i undantagsfall till tjänstemän eller förbundsordförande. (Dylika personer kan dock i undantagsfall få ett förtjänsttecken för sina insatser på annan nivå inom förbundet) Bryssel den 26 januari 2019 Förbundsstyrelsen för Svensk Ungdom, Svenska folkpartiets ungdomsorganisation r.f.

CHRISTOFFER INGO förbundsordförande

BENJAMIN ELLENBERG förbundssekreterare

Profile for Svensk Ungdom

Liber 1/19  

Svensk Ungdoms politiska tidskrift. Nummer 1/2019. Valspecial för riksdagsvalet och Europaparlamentsvalet 2019.

Liber 1/19  

Svensk Ungdoms politiska tidskrift. Nummer 1/2019. Valspecial för riksdagsvalet och Europaparlamentsvalet 2019.

Advertisement