Page 1

FÅR

HÄST En ödmjuk vinnarskalle med trav på hjärnan

UTSÄDE

NÖT foder Testa Thermus i vår

TIDNINGEN

#5 2017

Nystart ger mersmak

Ett magasin för svensk lantbruksnäring Producerad av Svenska Foder AB

När försvann tilltron till vetenskapen? Albin Gunnarson - Agronom på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare

Med siktet inställt på framtiden Centrallagerchef Mikael Lidholm 1


TIDNINGEN Nr 5 • dec 2017 • Sedan 2003

UTGIVNING

Tidningen ges ut av Svenska Foder AB och distribueras i ca 14 000 ex till kunder, rådgivare, skolor, återförsäljare, anställda med flera. Tidningen ges ut 5 ggr/år. ANSVARIG UTGIVARE Johan Andersson johan.andersson@svenskafoder.se 010-130 29 84

INNEHÅLL

TEXTPRODUKTION Johan Andersson, Anne Wold GRAFISK PRODUKTION Malin Hansen OMSLAGSBILD Svenska Foder AB ÖVRIGA BILDER Svenska Foder AB, DLG, iStock och Colorbox, om inte annat anges TRYCK Sörmlands - Printing Solutions Katrineholm

ANNONSERING

Johan Andersson, 010-130 29 84 johan.andersson@svenskafoder.se

KONTAKTA OSS

marketing@svenskafoder.se

NÄSTA NUMMER

Nästa nr beräknas vara ute i v.10 2018.

Följ oss p å facebook !

facebook .com/sve nskafode r

3041 0078 TRYCKSAK

TIDNINGEN

Nr 2 2017

Framtidstro

I början av 2017 genomfördes rationaliseringar på Svenska Foder som innebar att några av våra medarbetare fick lämna organisationen. Det är å ena sidan aldrig angenämt att göra förändringar som gör att vi förlorar goda medarbetare, men var å andra sidan inte mindre nödvändiga att göra för att få kontroll på omkostnadsfaktorer och den egna effektiviteten. Idag är vi på rätt väg igen efter en period av hårt arbete med att förbättra logistik och kostnadseffektivitet i bolagets olika delar där olika moment och uppgifter som inte skapar en nytta för våra kunder kritiskt utvärderats eller helt plockats bort. Resultatet är att vi idag har ett ekonomiskt starkare och stabilare företag där dess olika delar samarbetar sinsemellan. Samarbetet med Svenska Foders dotterbolag är också gott och det är därför glädjande att se hur de lever upp till de mål som satts för året. Det finns idag 7.5 miljarder människor på jorden som tros bli 10 miljarder 2050. Världssamfundets mål att bekämpa fattigdom och svält gör att världens samlade matbehov kommer fördubblas och där svenskt lantbruk, med sina goda jordar och kunniga lantbrukare, kommer att bli en allt viktigare aktör. Intresset för att investera i svenskt lantbruk är således logiskt. De tydligaste exemplen är den under 2017 ökade närvaron av såväl fler konkurrenter och leverantörer (kollegor i branschen) och betraktas av mig som värdefulla investerare i svenskt lantbruk. Svenska Foder kommer fortsatt att stödja utvecklingen av svenskt produktionsjordbruk och verka för ökad produktion hos den enskilda lantbrukaren. Tillsammans kommer vi under 2018 att fokusera på bibehållen kostnadseffektivitet och ökad produktion för att tillsammans med produktivt jordbruk skapa mervärden. Våra kunder skall tjäna pengar för att vi som leverantör och partner skall göra det. Delar av de pengar som vi tjänar skall, precis som för våra kunders pengar, återinvesteras i vårt svenska lantbruk. Visionen är att vara en vital del av den svenska lantbruksnäringen – lantbruksnäringen är en av världens viktigaste näringar! När vi närmar oss årets slut vet jag att många kunder, partners och medarbetare ser fram mot ett par dagars välförtjänt julledighet innan vi åter tittar in mot nya året och dess möjligheter. Medarbetarna på Svenska Foder är ambitiösa och har kundens bästa för ögonen. Om det är något jag känner stolthet för, så är det inte minst denna attityd hos mina arbetskamrater. Och jag känner mig glad att åter få möta er kunder, leverantörer och samarbetspartners efter några års frånvaro från den svenska marknaden. Det finns många goda ting att se fram mot 2018! God jul och ett riktigt gott nytt år! Carsten Klausen - VD carsten.klausen@svenskafoder.se


Bredd (m)

Längd (m)

Lämplighet

Hybrid NG

1,23/1,25

2,600/4,000/4,600

Alla balningsmaskiner avsedda för 1,23-1,3 meter breda nätrullar.

Hybrid NG Extra

1,3

2,600/4,000

Den optimala lösningen för balningsmaskiner som New Holland och Welger. En lista med lämplighet för varje modell är tillgänglig hos Piippo.

3


INNEHÅLL

/svenskafoder

Nr 5 • dec 2017

3 6

LEDAREN

8 9 10

VÄXT

Framtidstro

NYTT & NYTTIGT Produktnyheter i koncernen

KWS Irina levererar alltid Oryx och Skye räddar din ostadiga höst Testa Thermus i vår

SPANNMÅL 12 Maltkornsmarknaden 2017 VALL 14 SiloSolve FC - enkel, säker ensilering med

bibehållen energi och proteinkvalitet

15 SiloSolve ökar tillväxt och ger mer mjölk MAJS 16 Guldkolvar för odling och ko

30

26

KRÖNIKAN 18 När försvann tilltron till vetenskapen? UTVECKLING 20 Centrallagret – en vital del i Svenska Foders motor 22 Med siktet inställt på framtiden SKADEDJURSBEKÄMPNING 24 Bekämpa din råttor med Nomus! HÄST 26 En ödmjuk vinnarskalle med trav på hjärnan GRIS 30 Utfodringsstrategi för den moderna suggan FÅR 32 Rätt foder i rättan tid ger fina tackor och lamm 34 Nystart ger mersmak NÖT 36 Välj rätt mineralfoder för din köttproduktion FJÄDERFÄ 37 Företagandet går före ”bonneriet” 40 Nytt foderprogram för LSL Classic

12

KONCERNAKTUELLT 41 DLG flyttar huvudkontoret från Köpenhamn

till Fredericia

KORSORDET 42 Julkryssa med oss och vin presentkort i våra

Djur&Natur-butiker

DIN NÄRMASTE SÄLJARE 43 Telefonlista till din närmaste TIDNINGEN

Nr 5 2017

4

Svenska Foder-säljare


Litet men ack så viktigt. Inte minst för din ekonomi. Agronom Ingemar Gruvaeus, en i teamet av växtnäringsexperter på Yara. Att bruka vår jord ställer allt högre krav på dig som odlar den. Skördarna måste skapas med omsorg, eftertanke och kunskap. Dels för att få bästa möjliga odlingsekonomi efter årets förutsättningar, dels för att odlingen ska ske på ett hållbart sätt med minsta möjliga störning på omgivande miljö.

Läs mer på: yara.se/vaxtnaring

Vi på Yara bidrar till din odling med högkvalitativa produkter, aktuella underlag för dina beslut och moderna hjälpmedel för växtnäringsstyrning. Allt för att du skall hitta dina fälts gödslingsoptimum. Vårt mål är att din odlingsekonomi skall bli så bra som möjligt med minimal inverkan på omgivande miljöer.

Intresserad av mer information? Gå in på vår hemsida yara.se/vaxtnaring och prenumerera på våra nyhetsbrev. Där hittar du också intressant läsning om växtnäring och information om våra produkter.

5

Kvalitet som sprider sig.


NYTT & NYTTIGT Produkter och tjänster inom Svenska Foder-koncernen

Superfeeds Biofarmab Med hästen i ständig fokus har Eclipse Biofarmab i över 30 år utvecklat och producerat fodertillskott och hästvårdsprodukter till såväl proffs som amatörer. Nu finns ytterligare intressanta produkter från Biofarmab i vårt sortiment: Superfeeds är precis som namnet skvallrar produkter med riktigt högt innehåll av viktiga näringsämnen såsom mineraler, vitaminer, aminosyror, fettsyror, antioxidanter mm. Produkterna innehåller bara naturliga råvaror. Välj mellan:

1.Ekologisk rödbeta

Speciellt lämpat för högpresterande hästar som utsätts för hård ansträngning.

2. Spirulina

Speciellt lämpat för högpresterande hästar som utsätts för hård ansträngning.

3. Chiafrö Skandinaviens ledande producent av fodertillskott och hästvårdsprodukter.

Speciellt lämpat för högpresterande hästar som utsätts för hård ansträngning.

4. Djävulsklo

För ökad vitalitet hos häst.

Skotträdd hund? För en skotträdd hund kan nyårshelgen bli påfrestande, för både Fido, matte och husse, men det finns hjälp att få. Ett gott tips är att rasta hunden ordentligt, tidigt på kvällen och sedan försöka skydda hunden så gott det går mot ljuden under kvällen. Det finns också mycket bra läsning på nätet om hur man tränar hunden att vänja sig vid höga ljud och smällar. För de hundar som är riktigt rädda finns hjälp att få, både via Adaptils feromoner eller via kosttillskottet Biocool. Biocool hjälper även skotträdda katter och hästar. Välkommen in i våra butiker och prata med vår kunniga personal!

Hitta din närmaste Djur&Natur-butik eller återförsäljare på www.djuronatur.se

TIDNINGEN

Nr 5 2017

6


22 dec! Välkommen på traditionsenlig dju rafton! Butikerna firar Djurafton den 22 december. Det serveras givetvis fika och för kundklubbsmedlemmar gäller hela 50% rabatt på valfri vara! Du kan dessutom vara med och tävla med ditt kvitto och ha chans att vinna tre hemliga paket till värdet av 500 kr, 300 kr, eller 200 kr.

Varmt välkommen till din butik för att julmysa med oss och hitta den perfekta julklappen till din fyrbente vän! Vi ses på djurafton den 22 december! Gäller följande butiker: Erikstad, Falköping, Fole/Gotland, Karlskoga, Knästorp/ Staffanstorp, Lidköping, Lunnarp/Tomelilla, Nossebro, Skara, Skårby/Ystad, Skövde, Sundsvall, Svenljunga, Vara, Vårgårda, Östersund.

Jul i stallet Det är mysigt med ett julpynta t stall och julstämmningen sprider sig lätt bland hästar, halm, granris och rimfrost. Se dock till att dekorera hästsäkert med pynt i form av rund a knäckebröd, morötter och äpplen i röda band. Undvik för säke rhets skull tända ljus, glitter och kulo r för de ”klåfingriga” hästarnas skul l. (Eftersom hästar inte kan kräkas kan det gå riktigt illa.)

Två klassiska julkärvar utanför stalldörrarna är vackert och granris på golvet innanför dörren likas å. Även pålle vill väl bli julfin med glänsande flätad man och svans? Det är lätt fixat med pälsglans, en bra borste och gummisnoddar och rose tter. Komplettera med rött nosludd och röd grimma. Du hittar inga knäckebröd i våra butiker men väl julkä rvar, pälsglans, nosludd och grimma!

God jul & gott nytt år! 7


växt

UTSÄDE

KWS Irina levererar alltid Maltkornssorten KWS

Irina har snabbt etablerat sig på den svenska marknaden och efterhand framgångsrikt kunnat visa på sina fördelar under de mest skiftande betingelser. Sorten är säker för odlaren både i odlingen och vid försäljningen av maltkornet. Kvalitetsegenskaperna i KWS Irina är utmärkta, sorten uppfyller helt och hållet mälteriers och bryggares högt ställda krav. Betalningsgrundande parametrar som proteinhalt och sortering (andelen kärnor över 2,5 mm) vilka betyder mycket för lantbrukarens avräkning är säkra och ligger väl inom det bäst betalda intervallet.

Avkastningsmässigt är

Irina uppe bland de bästa sorterna, även

om den inte ger den absolut högsta avkastningen varje år. Sorten befäster sin ställning genom att år ut och år in avkasta mycket konstant. Det är en värdefull egenskap som inger förtroende för en sort.

-Visst kan det vara spännande

att försöka pricka den absolut högst avkastande sorten i odlingen – men det viktiga på totalen är ändå att man får en odlingskalkyl som håller, säger Niklas Ingvarsson. Det ser Irina till.

Så hanterar du Irina – tips för sådd och insatser Sådd • Utsädesmängden kan vara 25-30 plantor/m2 lägre än andra sorter • Anpassa utsädesmängd efter jordmån

Växtnäring • Kombigödsla 100-120 kg N som NPKS • Komplettera eventuellt 20-40 kg N vid bestockningsfasen Växtskydd • Bevaka särskilt kornrost i DC 37-49 • Enstaka år kan sköldfläcksjuka behöva bekämpas i DC 32-39 • Tillväxtreglering behövs som regel ej på grund av et mycket starkt strå • KWS Irina kan vara något ljusare i färgen än andra sorter. Detta är normalt-men följ upp kvävetillgång och eventuellt manganbehov • (KWS Irina är resistent mot mjöl- dagg)

Utmärkt maltkorn! - Internationellt godkänt - Hög, jämn avkastning - Mycket bra stråegenskaper

www.scandinavianseed.se TIDNINGEN

Nr 5 2017

8


UTSÄDE

WPB Skye

Har avkastningsmässigt presterat något bättre i södra Sverige. Falltalet ligger på en god nivå och stråegenskaperna är tillfredställande. Sjukdomsprofilen är god med låga angrepp av bland annat gulrost och mjöldagg. • Södra Sverige • Högt falltal • God sjukdomsprofil

WPB Oryx

Övertygar avkastningsmässigt i mellan Sverige. Stråstyrka i topp kombinerat med hög stärkelsehalt. Mycket god motståndskraft mot mjöldagg. • Mellansverige • Hög stråstyrka • Stärkelsehalt

Oryx och Skye räddar din ostadiga höst Eftersom hösten 2017 har varit väldigt besvärlig (kyla, regn och sen säsong) i vissa områden - rådgivare talar om att bara 50 till 75 procent av den planerade höstsådden har kunnat genomföras – känns det bra att kunna erbjuda en ny generation vårvete för den svenska marknaden.

WPB Skye och WPB Oryx,

som båda introducerades i år, höjer båda två avkastningsnivån för vårveteodlingen i Sverige. Sorterna är förädlade av Wiersum, Holland och officiellt provade sedan 2013. Man har utfört cerealtekniska försök sedan 2015 och de har utvärderats för brödtillverkning under 2017 med goda resultat.

-När den som står i begrepp att uppdatera och omarbeta sin växtodlingsplan på grund av det

besvärliga höstvädret, då tycker jag man ska slå ett öga på just Skye och Oryx. Gemensamt för dem båda är att mognaden är medelsen, tusenkornvikt hög och strålängden något kortare än normalt, säger Niklas Ingvarsson, Produktchef Utsäde och Frö i Svenska Foder.

Bestockningsförmågan är normal för de båda sorterna. Därför bör man följa de gängse utsädesrekommendationerna i

9

sitt geografiska område. Det man ska tänka på är att sorternas höga avkastningspotential ger en lägre proteinhalt i de officiella svenska försöken.

-I storskalig praktisk odling

ligger utmaningen därför i att lyckas matcha kvarnens efterfrågade proteinhalt, fortsätter Niklas. Lösningen är att proteingödsla ordentligt. Vinsten om man sköter detta rätt är signifikant.

växt


växt

UTSÄDE

Testa Thermus i vår Ett bra utbyte med DLG-koncernens gemensamma förädlingsföretag Sejet har resulterat i en ny vårkornssort, Thermus. Sejet har under många år utvecklat en mängd starka spannmålssorter för en internationell marknad.

-Det är viktigt för

Svenska Foder att hitta konkurrenskraftiga sorter för såväl foderindustri som spannmålsmarknad, säger Niklas Ingvarsson. Med en sådan aktör som Sejet har vi en motor som vi gärna drar nytta av.

-Thermus som Sejet nu tagit

fram är en sådan sort som vi tror mycket på. Det är en 2-radig vårkornsort som under hela sin provperiod i Sverige visat mycket bra resultat.

TIDNINGEN

Nr 5 2017

Sorten har visat höga skördar i

både obehandlade och behandlade försök – ett bevis på sortens sjukdomsresistens. -Genom sin tidiga mognad, ökar möjligheterna till en optimal etablering av efterföljande gröda, konstaterar Niklas Ingvarsson. Som den också är resistent mot tematoder – ras 1 och 2 – håller sig sorten frisk och stark.

-Även kornkvaliteten är

strålande – både en hög hektolitervikt och hög proteinhalt. Det är en ju

10

en väldigt intressant och välgörande kombination för skörden, skrattar Niklas Det här är Thermus: • Högavkastande foderkorn • Tidig sort • Stark resistensprofil


Följ oss på Facebook! www.facebook.se/djuronatur

Kalasavslutning på jubileumsåret!

% % 8 0 1rabatt på 1rabatt på

! r ö h tillbe

r! e d o f allt

Vi avslutar vårt jubileumsår med att lämna 10% rabatt på allt foder och ser fram emot 2018 genom att lämna 18% på tillbehör!

Erbjudandet gäller på Djur&Natur 27– 30/12 2017. Erbjudandet kan variera mellan butikerna. Kan ej kombineras med andra rabatter. Gäller på ord. sortiment dock ej på ströprodukter, utsäde, produkter för professionell växtodling, ensileringsprodukter, spannmål, foder i bulk, produkter i storsäck och fat. Gäller ej vid köp av presentkort. Med reservation för slutförsäljning och eventuella tryckfel.

Hitta din närmaste butik! Alingsås

Kil

Wermlands Skogsförråd AB Industrigatan 1

Djur&Natur / Svenska Foder Stallgatan

Nossebro

Sundsvall

Vimmerby

Charlottenberg

Kisa

Odensbacken

Svenljunga

Vingåker

Laholm

Sandviken

Sölvesborg

Lidköping

Skara

Tomelilla

Jordnära AB Krangatan 12

Charlottenbergs Djurtillbehör Industrivägen 9

Eksjö

Eksjö Lantbruksservice AB Gjuterigatan 2

Eslöv

Trollenäs Lantmannaaffär Trollenäs 5

Falköping

Djur&Natur / Svenska Foder Sjögatan 12

Floda

Djurnära Högavägen 1

Göteborg

Naturnära Norra Backavägen 10

Halmstad

Djupfeldts Foder AB Blåbackegatan 5

Hörby

Östraby Trading Råby 3023

Karlskoga

Djur&Natur / Svenska Foder Lödarevägen 6

Kinda Foder & Maskindelar AB Trädgårdslundsvägen 4

Gårdsservice Mjölkman AB Veinge by

Djur&Natur / Svenska Foder Sockerbruksgatan 19

Ljungby

Kastebergs Gård AB Össlöv Kasteberg 2

Mellerud

Djur&Natur / Svenska Foder Erikstad

Mjölby

Stallmagasinet Västra Lärketorp

Morup

Hönryds kvarn Hönryd 110

Munkedal

Munkedals Kvarn Prästgården Pl 4140

Odenkvarn AB Talbyvägen 17

Foderladan.com Förrådsgatan 1

Djur&Natur / Svenska Foder Erik Järnåkers gata 3

Skurup

Landäng AB Svaneholms Allé

Skövde

Djur&Natur / Svenska Foder Asketorp 1

Sollebrunn

K-A Backlunds Maskinaffär AB Torpvägen 2

Sparreholm

Maskincenter i Sparreholm AB Dambro

Staffanstorp

Djur&Natur / Svenska Foder Knästorps kvarnväg

11

Djur&Natur / Svenska Foder Lärlingsvägen 14

Djur&Natur / Svenska Foder Örsgatan/Box 120

Stallbyggen AB Löparevägen 2

Djur&Natur / Svenska Foder Lunnarp

Tommarp Järrestads Härads Lantmannaförening

Järnvägsgatan 14

Tranås

RC-Maskiner AB Zinkgatan 9

Vallåkra

Vallåkra Lantmannaaffär Bokstigen 3

Vankiva

Bröderna Lantz Vankiva 2510

Vara

Djur&Natur / Svenska Foder Gradgatan 2

Vimmerby Foder AB Turbingatan 8

Provinsbutiken Sävstaholmsvägen 5

Vinslöv

Stugtema i Vinslöv AB Industrigatan 8

Visby

Djur&Natur/Fole Kvarn Fole Ryftes 905

Vårgårda

Djur&Natur / Svenska Foder Korsgatan 21

Ystad

Djur&Natur / Svenska Foder Skårby, G. Lundavägen 575

Älmhult

Carl Nilsson Maskin AB Box 59/Bäckgatan 26

Örebro

Maskintjänst (S-E Evaldsson) Kårstavägen 1

Örkelljunga

Örkelljunga Lantmannaaffär Drakabygget 1256

Östersund

Djur&Natur / Svenska Foder Odenskogsvägen 42


växt

SPANNMÅL & VÄXT

Charlotte Lindén skriver om maltkornsmarknaden i slutet av 2017.

2017

Maltkornsmarknaden Aktiviteten

på maltkornsmarknaden i november har, när detta skrivs, varit ytterst avvaktande, både på gammal och ny skörd. Främst ser vi att priserna på ny skörd (2018) successivt har backat efter den större uppgången som uppkom i slutet av september, strax efter Drinktec*-mässan.

Gällande skörd 2017 avvaktar köparna. Prisbilden mellan skördeåren skiljer sig något. Gammal skörd har sedan skörd varit mer osäker på grund av diverse kvalitetsproblem både i Europa och Skandinavien. Men efterhand som leveranserna på maltkorn har börjat, har oron och hetsen minskat. Detta kan tolkas som att handlarna har hittat kvaliteter och kvantiteter som är acceptabla. Man har fått in så pass mycket analyser av maltkornet i Europa för att till viss del skapa sig en helhetssyn på varan, men det är ännu för osäkert att säga helt säkert att det inte finns partier som håller sämre kvaliteter.

För skörd 2018 är både mälterier

I Skandinavien finns det

och bryggerier avvaktande såväl internt i Sverige som på export. Det som får marknaden att avvakta inför den nya skörden beror dels på färre höstsådda arealer än normalt och att Frankrike pressar marknaden med attraktiva priser. Detta gör att både mälterier och bryggerier av maltkorn avvaktar att köpa på den skandinaviska marknaden, samtidigt som Skandinavien behöver få något sålt eftersom en del lantbrukare har tecknat sin skörd 2018.

Som det ser ut i dagsläget finns

det inga starka argument för en högre prisbild på maltkornet. Kombinationen av nedåtgående priser och ökade arealer gör det svårt att se varför vi skulle få se stigande priser framöver för maltkornet.

TIDNINGEN

Nr 5 2017

koll på kvaliteter som finns i dina lager. Kontakta din säljare för information och hjälp med analys.

Valutaanalys

Den svenska kronan (SEK) har haft en mycket svag utveckling den senaste tiden, vilket gynnar spannmålspriserna i kronor/kg. Att Stefan Ingves fick fortsatt förtroende som Riksbankschef såg marknaden som en garanti för fortsatt lågräntepolitik i Sverige.

Den senaste tiden har både

gott om maltkorn men osäkerheten på kvaliteter finns. Diskussioner om högre proteiner, skalskador och högre vattenhalter kan dock få negativ inverkan på maltkornspriset.

bostadspriserna och inflationskurvan försvagats betydligt. Eftersom svenska hushåll är kraftigt skuldsatta, ses främst tappet på bostadsmarknaden som allvarligt för svensk konsumtion och styrkan i ekonomin. Kronan har försvagats till nivåer mellan 9,80 och 10 kr mot Euron.

Prisbilden för skörd 2017 ser

Ser man på de stora

inte ut att få någon större nedgång. Även om prisbilden på annan spannmål har gått ner, blir utgångsläget för maltkornet inte bättre men det är långt kvar till ny skörd och stora volymer som ska iväg innan vi är framme till ny skörd. Osäkerheten om kvalitetsproblemen kan skapa ett ökat köpintresse av skörd 2017 maltkorn, men det är svårt att säga när och till vilken prisbild.

Om du lagrar spannmål som

lantbrukare ska du vara noga med att ha

12

börsföretagens vinstutveckling och prognoser framöver, ser vi snarare anledning till optimism och framtidstro. Det faktum att det är valår nästa år i Sverige, lär också hålla tillbaka varje tanke på åtstramningar från regeringens sida. Vi tror på en starkare SEK närmaste månaderna, och ser det som ett bra tillfälle att säkra EU stödet, om man inte gjort det. *Drinktec är världens ledande mässa för dryckesvaror inom livsmedelsbranschen.


SPANNMÅL & VÄXT

Sk örd 2018!

Festen pågår ända fram till sista januari!

Ge ditt nya växtodlingsår en rivstart! Teckna ett nytt odlingskontrakt för Skörd 2018! Vi erbjuder dig som kund:

5 öre i tillägg per kilo. Gäller under december-31 januari 2018. Skynda dig att teckna kontrakt med oss, Kontakta din säljare! Vi vill samtidigt passa på att tacka för i år och önska dig en riktigt

God jul & ett Gott Nytt År!

Per-Arne Gustafsson Spannmålschef Svenska Foder

13

växt


växt

VALL

SiloSolve FC

-enkel, säker ensilering med bibehållen energi och proteinkvalitet Johan Parboäng driver

nötköttsproduktion på gården Parboäng gård på södra Öland (ni kunde läsa om hans målsättning att se till att ta fram en whisky producerad på öländskt odlad Catriona-maltkorn i nummer tre av Tidningen). Johan har 100 dikor och 300–350 ungdjur och utöver djuren finns det spannmålsproduktion och turistverksamhet på gården. Djuren utfodras med gräs-, majs och helsädesensilage som ensileras i plansilos. Johan använder det biologiska ensileringsmedlet SiloSolve FC.

-Vi använder SiloSolve FC till allt ensilage och får ett välensilerat grovfoder med små förluster, säger Johan.

TIDNINGEN

Nr 5 2017

Vi slipper slänga ensilage för att det är varmt eller har blivit mögligt i kanter och hörn på plansilon. Både energinivån och proteinkvaliteten i ensilaget bevaras under lagringen och det gör ju att varje tugga av ett SiloSolve FC-behandlat grovfoder får ett större värde för djuret.

-Hanteringen med SiloSolve

FC är också enkel och idag är tid pengar, fortsätter Johan. Pulvret blandar jag med lite ljummet vatten i shakern, slår på fatet på hacken och fyller med vatten. Det gör man enkelt ensam till skillnad från att hantera containers med till exempel syra.

Turistverksamheten som Johan också driver på gården lockar många besökare varje år, och Johan

14

jobbar ständigt för att minimera riskerna på gården för såväl besökare som för de som jobbar på gården.

-SiloSolve FC är biologiskt och

utgör därför ingen skaderisk för varken människor eller djur. Dessutom blir det därför inte heller några frätskador på varken maskiner eller plansilos, säger Johan.


VALL

växt

SiloSolve ökar tillväxt och ger mer mjölk SiloSolve är effektiva

biologiska ensileringsmedel. De är sammansatta av en kombination av olika bakterier som jobbar tillsammans för att ge det specifika skydd som efterfrågas i varje läge. Produkterna utsätts kontinuerligt för tester och deras effekt är väl dokumenterade i en rad försök. I nästa nummer kommer vi att göra ett reportage från Chr. Hansen,

företaget som tar fram denna typ av ensileringsmedel.

-Med SiloSolves

ensileringsmedlet skonsamt mot både människa, djur och maskin, säger Rebecca Nilsson.

sortiment får mjölkproducenten en kostnadseffektiv produkt som ökar grovfoderkonsumtionen och ger ökad tillväxt och mer mjölk - samtidigt är

Två bra lösningar blir dubbelt så bra. Film&Film systemet (F&F) är ett revolutionerande nytt system som ger ökad foderkvalitet genom hårdare balar och en förbättrad syrebarriär.

Rebecca Nilsson Produktchef ensilering rebecca.nilsson@svenskafoder.se

Enklare hantering och utfodring

Effektivare process för inplastning av balar

Enklare återvinning

Förbättrar ensilagekvaliteten 02

Högre baldensitet

@bestsilage

www.filmandfilmwrapping.com 15

Förbättrad syrebarriär


växt

MAJS

Guldkolvar för odling och ko Majs är en spännande gröda som både ger inspiration för din odlingsgen och inte minst dina kor ett smakligt ensilage. Lars Carlsson, nötfodersäljare i Svenska Foder, har länge jobbat med lantbrukare som odlar majs och använder majsensilage i sin foderstat. Här delar Lars med sig av några tips:

-Majsodling är ett bra

komplement till din totala odling, säger Lars Carlsson, säljare i Svenska Foder. Det är ett bra sätt att sprida sina risker. Majsodlingen trivs vid torrår då vallen presterar sämre och tvärtom. -Majsen har hög stärkelsehalt och energi vilket passar bra ihop med ett proteinrikt vallfoder med hög smältbarhet. Kor utfodras ofta med 3-5 kg majs/dag. När du väljer sort bör du titta på icke smältbar fiberandel (iNDF) – denna del är viktig, speciellt vid höga andelar majs i foderstaten, för att inte begränsa kons konsumtionsförmåga.

När det kommer till själva

odlingen är Lars tydlig: -Har man inte odlat majs tidigare, föreslår jag att man väljer en tidig sort med hög odlingssäkerhet, säger Lars. När man så bestämt sig för vilken sort som passar bör man göra det bästa för att förbereda marken:

TIDNINGEN

Nr 5 2017

- Plantorna vill gärna ha en lätt, lucker och varm jord (minst 8-10oC för att gro) för att kunna utnyttja sin växtpotential. Därför är det alltid på sin plats med vårplöjning.

Vid sådd ger en hög

utsädesmängd visserligen goda förutsättningar för en hög skörd, men en allt för hög utsädesmängd i förhållande till odlingslokalen kan å andra sidan ge dåligt utvecklade plantor med låg kolvandel.

-En optimal utsädesmängd är

mellan 70-90 000 frö/ha (majs sälj i förpackningar om 50 000 frön) och en beståndstäthet på 7-9 pl/m2, säger Lars. Vid själva såtillfället bör sådjupet ligga på cirka 5 cm och en tusenkornvikt över 280 för en lyckad etablering. Försök också håll ett radavstånd på 50-75 cm och se till att plantorna placeras cirka 15 cm mellan varandra.

16

-Det är en rolig odling och

ett mycket bra komplement i såväl växtodlingen som i utfodringen.

Andra tips för en majsodlare! Vid för låg stärkelsehalt:

1. Prova en tidig sort. 2. Sänk utsädesgivan.

Vid för hög iNDF:

1. Höj stubbhöjden 2. Skörda i tid 3. Höj utsädesmängden Vid torka och sen sådd:

Sänk utsädesmängden. Vid torka blir avkastningen sämre av hög utsädesmängd och vid sen sådd blir avkastningen och stärkelsehalten bättre med lägre utsädesmängd.


MAJS

Två majssorter för en god skörd Asgaard

• Hög kvalitetsprofil • Mycket hög stärkelseskörd • Stora och väl täckta kolvar För högmjölkande kor med hög kvalitetsprofil. Hög torrsubstans- och stärkelseskörd med högt fodervärde. Snabb vårutveckling och medeltidig blomning. Massiv bladrik planta med stora tidiga och vältäckta kolvar som ger en säker stärkelseinlagring.

Emmerson

• Extremt tidig • Utmärkt fiberkvalitet • Hög stärkelsehalt Extremt tidig och passar för odling på något nordligare lokaler. Hög stärkelseskörd, med utmärkt fiberkvalitet. Restplantan avmognar snabbt. Viktigt att skörda i tid. Utmärkt vid sen sådd eller tidig skörd. Dry down typ.

17

växt


Krönikan

VI KAN BÄTTRE

#vikanbättre!

Tidningen lämnar plats åt krönikörer under temat

När försvann tilltron till vetenskapen?

U

nder den senaste tiden har populism och politiska poänger fått allt mer utrymme än kunskap, och vetenskap. Flera tunga besked har under hösten levererats från några av Bryssels kvarnar.

”Hål i huvudet” var kommenta-

ren från en av Sveriges tyngsta miljölobbyister och numera av regeringen utsedd samordnare för Fossilfritt Sverige, Svante Axelsson. Hålet som han beskriver finns i europaparlamentets miljöutskott i Bryssel. Oljelobbyn har nämligen lyckats att få igenom ett parlamentsförslag om att bioenergi från skog och gröda skall förbjudas i EU. Sydeuropéer har tutats i att skog är en bristvara och att vegetabiliska oljor skall ätas upp, inte brännas i förbränningsmotorer. Bättre är tydligen att elda upp svart fossil olja.

Andra argument finns säkert

också bakom. Politiker har i alla tider gynnats av att det finns billig mat till folket. Om så inte är fallet uppstår oroligheter och uppror. Sedan 1992 hade EUs bönder ett trädeskrav på 10 % för att minska ett kostsamt spannmålsöverskott. Förbrukningen av spannmål i världen ökade under 2000-talet och inför 2004

TIDNINGEN

Nr 5 2017

sänktes kravet till 5 % för att sedan avskaffas helt 2008. Överskottet var borta, priserna hade börjat stiga, folket skulle lugnas med billig mat och spannmålsproduktionen behövde därför öka.

Under samma tid i början på

2000-talet hade konsumtionen av spannmål och oljeväxter för energiändamål så smått kommit i gång. Ett politiskt syfte var att minska ett dyrt spannmålsöverskott samtidigt som efterfrågan på råvaror till fossilfritt bränsle skulle öka för att säkra böndernas lönsamhet. Bra för miljön var det också, fossilfritt bränsle med låga klimatavtryck från åkermark. Men när tåget tog fart, spannmålspriserna och böndernas lönsamhet steg i takt med ökad efterfrågan på spannmål var politikerna till en början glada. Jordbrukets lönsamhet kändes säkrad och de gröna näringarna var en framtidsbransch. Men plötsligt steg priset på livsmedel till konsumenterna. Det kunde bli uppror, eller åtminstone kunde väljarstödet svikta. Därför måste några nya pennstreck till i Bryssel som höll bönderna på mattan och folket på sina arbeten och inte på gatorna.

För vad händer om Europa som konsumerar en stor del av kana-

18

densiska GMO oljeväxter till biodiesel plötsligt slutar med det. Då skall över 20 miljoner ton rapsfrö i EU möta 25 miljoner ton kanadensiskt rapsfrö på livsmedelsmarknaden. Hål i huvudet - ett politiskt beslut som kan sänka en viktig och hållbar odling.

Nästa härdsmälta var för-

stås resan med glyfosat. När världshälsoorganisationen WHOs eget institut för cancerforskning IARC gick ut och sa att glyfosat kunde vara cancerframkallande blev detta snabbt en sanning. Miljöorganisationer, företrädare för allehanda organisationer inom den gröna sektorn tog detta ”kunde vara” som sin absoluta sanning ”att det är”.

När sedan EUs egen kemi-

kaliemyndighet, ECHA, konstaterade att glyfosat sannolikt inte var cancerogent slog man dövörat till. Samma slutsats drog man i EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA. Detta bekräftade sedan flera andra nationella och internationella vetenskapliga bedömningar som alla menade att glyfosat inte var cancerogent. Till sist konstaterade FN-organen WHO och FAO, med ansvar för jordbruk och livsmedel, tillsammans att glyfosat inte är cancerframkallande via kosten.


VI KAN BÄTTRE

Men nu var det för sent. Glyfosat hade blivit ett slagträ i den inrikespolitiska debatten i många EU länder. Inte minst i Frankrike och Tyskland.

Men vart tog då vetenskapen

vägen? Hade EU följt sin egen växtskyddsfördning 1107/2009 hade glyfosatet dansat förbi som det säkra växtskyddsmedel det är och fått sitt 15 åriga godkännande som det är berättigat till. Nu slutade detta i stället med en politisk kompromiss i en fråga som inte ens skulle behandlats politiskt. Politikerna valde återigen att endast tänka fram till nästa val och att lyssna på folkets ovetenskapliga vilja i stället för att lyssna på den av folket producerade vetenskapen. Albin Gunnarson Agronom på Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare

Fotograf: Åke Karlsson

19

krönikan


UTVECKLING

Anders är en av många chaufförer som regelbundet passerar vårt Centrallager i Hällekis och tycker att det numera fungerar utmärkt med såväl service som lastningstider.

TIDNINGEN

Nr 5 2017

20


UTVECKLING

Centrallagret – en vital del i Svenska Foders motor Bortsett från datorernas definitiva intrång under 90-talet har nästan två decennier med relativt få förändringar av sättet att arbeta med centrallagerstyrning präglat verksamheten på Svenska Foders Centrallager i Hällekis. Det var en positiv företagsanda och stor hängivenhet hos medarbetarna som in i det sista gjort det möjligt att möta de ökande volymerna och hanteringen av allt fler artiklar på Centrallagret. Men för att möta dessa utmaningar på ett förnuftigt sätt beslutade Svenska Foder under 2016 investera i ett nytt centrallagersystem. Efter en tuff introduktion under våren är nu systemet i full drift.

S

edan starten för snart 30 år har Svenska Foders Centrallager varit beläget i Hällekis. Väl integrerat med Spannmålsmottagningen och foderproduktionen som finns på fabriksområdet som ligger två stenkast från det lilla samhället Hällekis vid sluttningen av berget Kinnekulle. Såväl produktion som produktivitet har växt i takt med företaget och tillströmningen av såväl nya kunder som produkter har kraftigt expanderat. Tiden har således inte stått still och likaledes har inte medarbetarna i verksamheten varit avhängiga framstegen eller förändringarna under åren.

Som ett led i att möta kraven på

hantering av ökade volymer och artiklar genomförde bolaget en genomlysning av organisation, arbetssätt, lagringsutrymmen och teknisk systemkapacitet under hösten 2016. En arbetsgrupp med projektledning introducerade då en plan för att möta företagets framtida krav från kunderna. En av de mest konkreta slutsatserna var beslutet om att ersätta ett äldre, och i många avseenden inte längre utvecklingsbart system, mot ett nytt uppdaterat datalagringssystem. Det gamla systemet hade nått vägs ände. Det nya

systemet som upphandlades i konkurrens av andra leverantörer innebar en utmaning av såväl arbetssätt som arbetsmetodik genom införandet av ny teknik.

två månader som operativ chef för att sätta sig in i problemet och menade att centrallagerdriften vid denna tidpunkt var företagets viktigaste prioritering.

Vid årsskiftet 2016/2017

Under början på mars vidtog

lanserades det nya systemet. Handscanners blev den nya vardagen tillsammans med läsplattor. Genom digitaliseringen gavs möjligheter att online korrigera lagersaldon med hjälp av läsplattan som ersatte de tidigare följesedlarna i papper. Handscannern förenklade för avläsning av streckkoder på artiklarnas olika lagerplatser. Förväntningarna på att lagerpersonalen själv, genom tekniska landvinningar, skulle kunna ha översyn och kontroll på arbetet var höga.

Precis som med den mesta av

teknisk förändring blev bristerna emellertid synliggjorda när systemet driftsatts. Somt var tekniska ”buggar” och annat rena användarfel. Trots en hängivenhet från personalen kunde vi inte hålla vår målsättning att förhindra att våra interna problem skulle drabba våra kunder. Kritiken från kunder och återförsäljare var med rätta tuff, och våra medarbetare på såväl marknadsavdelning som centrallager var under mycket stor press. Johan Nordenblad, logistikchef och Vice VD, tillbringade 21

därför ledningen kraftfulla åtgärder där personalgrupper från olika håll i bolaget skulle backa-upp den ordinarie personalen. Bland annat anställdes en ny centrallagerchef för ett definitivt tillträde under hösten. Även extra anställd personal i både administration och produktion rekryterades.

Efter satsningen på ett sys-

tematiskt förändringsarbete mellan mars och juni gjordes justeringar i både arbetsrutiner, tekniska uppdateringar, anpassningar av lagerutrymmen med syfte att få teknik och människa att harmoniera. I samband med en stor inventering i början på juni kunde organisationen konstatera att flödet äntligen var precis så det var tänkt från början. Efter semesterperioden har volymerna återigen ökat och slagit nya rekord men utan att produktiviteten sviktat.


UTVECKLING

Som ny centrallagerchef har Mikael fått en tuff start men sett hur förändringen resulterat i något positivt som han vill bygga vidare på.

Med siktet inställt på framtiden Centrallagerchefen Mikael Lidholm har under snart ett halvår gjort sig en bild av den omfattande verksamheten i Hällekis. Mikael slås av hängivenheten och den fokus på kund som de anställda på centrallagret ger uttryck för. En anda av att alltid tänka kunden framförallt. Det är styrkan, men en sådan styrka måste underhållas och understödjas med system som gör arbetet smidigare och effektivare.

- Det är klart att det alltid finns

skäl att bli bättre och att aldrig känna sig nöjd. Mina medarbetare har helt klart gjort ett bra arbete och frustrationen från i våras har nu bytts mot leenden och arbetsglädje igen. Det är roligt för oss alla. Men vi arbetar vidare med ett fortsatt stort fokus på ordning och reda. Struktur och täta avstämningar med företagets marknadsavdelningar är en viktig förutsättning för att åter bygga förtroende gentemot våra kunder – även i framtiden.

-Om vi på ett bra sätt ska kunna

möta våra kunders ökade krav på effektivitet och smidighet, då kan vi inte bara förlita oss på våra medarbetares vilja och ambition. Denna vilja och ambition är en helt väsentlig del av arbetet och det som skiljer oss från andra servicefunktioner och företag – men med den mängd produkter, och den mängd logistik som vår

TIDNINGEN

Nr 5 2017

verksamhet driver, kräver ett system som understödjer våra medarbetares arbete och förenklar det, för att det inte skall bli alltför sårbart. Det får inte hänga på att en eller två personer måste leverera.

Mikael har en bakgrund som

officer och aktiv inom försvaret fram till och med 1994 då han beslutade sig för en civil karriär. Efter att närmast ha arbetat som Fabriks & logistikchef på Convex tyckte han att erbjudandet om ett arbete som Centrallagerchef på Svenska Foder lät lockande. Mikael tycker att utmaningar är en del av det som gör yrkeslivet stimulerande. Vid sidan av de utmaningar som nu ligger bakom honom fokuserar han hellre på möjligheterna att utveckla både flöden och processer i framtiden.

-Jag ser möjligheter varje vecka att förändra och förbättra, men tycker det är viktigt att göra en analys 22

och korrekta bedömningar utifrån de värden som kommer kunder och företaget till nytta.

Han menar också att det inte

är ett självändamål att förändra för sakens skull, i synnerhet inte efter den stora förändring som företaget nyss genomfört i och med introduktionen av det nya centrallagersystemet. Mikael konstaterar att det finns saker som kunderna inte märker av, men som på sikt stärker relationen till Svenska Foder. Han understryker att den främsta prioriteringen, inom ramen för Centrallagerverksamheten, handlar om att bidra till att Svenska Foders kunder känner förtroende för organisationen och våra medarbetare.

-2017 ligger bakom oss – nu

ser vi fram mot 2018 som kommer bli ett mycket bra år, säger han.


UTVECKLING

Vårt mål är effektiv service Sammanlagt finns det idag 18 anställda, och vid produktionstoppar timanställd personal, på Centrallagret. Att personalen blivit fler förklaras av den ökade produktionen. De mångåriga medarbetarna Viktor Johansson och Katja Isaksson är två av dem som varit med under den utmanande våren och säger idag att de är trygga i organisationen och gläds över förstärkningen med den nya Centrallagerchefen:

-Det har blivit kul att arbeta igen och det första halvår vi fick uppleva i år är inget vi vill ha igen, konstaterar Katja. Känslan av att inte räcka till trots krävande arbetsdagar är inget centrallagermedarbetarna gillar. Deras mål är att serva kunderna så att de blir nöjda och glada och fortsätter att beställa varor via Centrallagret. -Vi gör alla vårt yttersta för att kunderna skall få sina varor i tid och att våra chaufförer inte skall behöva vänta. Med en ny chef på plats och ett mycket starkt stöd från övriga organisationen är det roligt att jobba igen, säger Viktor.

Fakta Hällekis

Verksamhet: Produktion & lager Säck Produktion: 25 000 ton/år Antal pallplatser: 13 618 st Utlastning lager: 50 000 ton/år Lagringskapacitet: 8170 ton

Kul på jobbet igen för Viktor och Katja. Vi gör alla vårt yttersta för att kunderna skall få sina varor i tid och att våra chaufförer inte skall behöva vänta.

23


Nomus

SKADEDJURSBEKÄMPNING

Bekämpa dina råttor med Nomus! Antalet råttor ökar. I år räknar man till cirka 97 000 saneringar över landet. Att Nomus som jobbar med de här frågorna har fått allt mer att göra, det är en sak som är säker. Den här ökningen handlar om mänskligt beteende. Där människor finns, där finns också råttor. Genom sophanteringen som följer i våra spår, följer också råttorna. Ebba Tham som arbetar på Nomus har också sett en klar efterfrågan på råttbekämpning i Skåne där hon verkar.

-För de som har problem

inom jordbruksföretagen är det här en oerhörd risk man tar om man inte gör ett gott förebyggande arbete, men också bekämpar vid angrepp. Det här är djur som snabbt förökar sig och det kan bli till ett väldigt stort problem.

-A och O är alltid att se till så att

man håller rent i sina utrymmen. Alla ställen där det finns potentiell mat drar till sig råttor. Därför skall man alltid hålla rent, sopa ihop spannmålsrester, se till så att saker inte ligger i högar där råttorna kan fortsätta sitt liv i fred.

Det förebyggande arbetet är

givetvis det viktigaste. Utan det sprider sig råttorna ännu snabbare. Men när man råkat ut för ett råttangrepp, är det viktigt att man snabbt och resolut går in och bekämpar.

-Lantbruken idag har en

kapitalintensiv verksamhet. Maskiner, tröskor, traktorer är dyra redskap som idag finns på varje gård. Då kan ett råttangrepp bli en kostsam affär. Råttorna biter gärna på slangar, och sladdar och kan kosta lantbrukarna ohyggligt mycket pengar.

TIDNINGEN

Nr 5 2017

-Den vanligaste råttan är

brunråttan och den är en mästare på att ta sig in överallt, och sprider mycket smittor via sin urin och sin avföring till såväl djur som människa.

När angreppet är ett faktum

och förebyggande arbete inte längre hjälper måste man bekämpa. Ebba Tham visar hur hon sätter ut fällor på strategiska platser.

-Råttan tycker inte om öppna ytor. Det vill kunna gömma sig och hålla sig undan. Därför skall fällorna placeras vid strategiskt viktiga ställen, där de har möjlighet att gå in utan att exponera sig själv förmycket.

Skadedjursavtalet med

fasta åtaganden hos Nomus innebär att man upprättar ett åtgärdsprogram och en besöksplan med fasta besök för att minimera skador i byggnader och på egendom.

24

-Först görs en riskbedömning av

objektet, berättar Ebba. Vårt arbete blir att läsa av området och placera ut fällorna på rätt platser. Vi identifierar där de har gått in, där vi ser att de gnagt och lämnat spillning.

-Därefter bestämmer vi

hur omfattande det förebyggande skyddet ska vara och hur många fasta besök som behövs per år, fortsätter hon. I riskbedömningen ingår även rådgivning i förebyggande syfte för att minimera skador.

-Vi vet och ser att det ger resultat, avslutar hon.


SKADEDJURSBEKÄMPNING

Om råttor

• En råtta tar sig in genom ett 20 mm litet hål vilket är lika stort som diametern på en enkrona. • En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett lodrätt avloppsrör. • Ett råttpar kan i teorin ge upphov till 800 – 1 000 nya individer under ett år. • En råtta lever 1-3 år och kan bli 25 cm lång, svansen oräknad. • Råttor simmar bra. • En råtta kan hoppa en meter utan ansats.

25

Nomus


foder

HÄST

En ödmjuk vinnarskalle med trav på hjärnan

TIDNINGEN

Nr 5 2017

26


HÄST

Peter Untersteiner krönte sin karriär i våras då han tilldelades titeln Årets Travtränare vid årets Hästgala. Det är givetvis en otroligt viktig milstolpe för Peter. Ett kvitto på det hårda arbete han lagt ner och på den passion han har för hästar och travsport. Men det är ändå viktigt att poängtera att det liv han lever valde han redan vid 11 års ålder. Och det är ett han hade levt, oavsett priser.

-Hann ni se lastbilen? Fick

ni bild på den? Vad tyckte ni? Så fort vi träffar Peter Untersteiner på hans stall vid Halmstadtravet undrar han om vi sett Stall Untersteiners nystripade lastbil. Och visst har vi det. The Untersteiners står det. Stor bild på Peter och hans son Johan tillsammans. Dansbandsbilen kallar en av hans medarbetare den. En egensinnig, charmigt rödfärgad, väldigt stiligt stripad lastbil präglad av stolthet och ett visst mått av självironi.

Det är precis så man uppfattar

Peter då man möter honom. Egensinnig, entusiastisk, nyfiken på reaktioner, en självironisk glimt i ögat och samtidigt väldigt stolt över allt han har åstadkommit under de år han tävlat och tagit fram nya hästar på toppnivå inom travsporten. En tid som nu har krönts –”som grädde på moset” - vid Hästgalan den 10 februari 2017, då han utsågs till "Årets Tränare" för sina framgångar under säsongen 2016. 2016 blev också det år han vann ligan över Sveriges vinstrikaste träningsstall med totalt 28,4 miljoner kronor som stallet kört in under året.

Det är ju väldigt mycket att

vara stolt över. Men faktum är att trots alla framgångar, och trots allt slit dag ut och dag, träning och tävling varje dag i veckan, farande över hela riket, mellan olika travbanor - upp tidigt, i säng sent, och så om igen nästa dag: faktum är att det som gör att han orkar med allt det här, är djuren, arbetet med hästarna.

-Det är ett måste att älska att vara ute i stallet varje dag, menar Peter.

Om du inte tycker om att gå hit varje dag och umgås med dina kollegor och hästarna hade alla problem blivit så mycket större – i stället för att se möjligheter och komma med lösningar. Hela mitt liv har varit här. Och jag ångrar ingenting.

-Visst har även jag dagar som är

tunga, fortsätter Peter. Varje år i november månad då det är mörkt, man kör två lopp i ösregn och kanske har ägare som klagar på något - då känns det tungt. Det är sånt jag vanligtvis bara tar och vänder till något positivt. Men i november är det svårt.

-Men så jobbar man vidare ett

tag till och ger sig inte och så plötsligt vänder det. Kanske får man rätsida på en häst som inte utvecklats som man velat och så är man tillbaka igen, på gott humör, skrattar han.

För gott humör det har Peter

Untersteiner. Och han berättar gärna om sin resa genom livet fram till denna punkt. Hur han som femåring flyttade från Österrike med sin pappa för att pappan fick ett arbete som chaufför och gårdsklar på godset Sperlingsholm i Halmstad. Om familjen Kuylenstierna. Om hans uppväxt nära familjen på godset. Hur han spände en sulky efter en åsna som fanns på gården, och hur han snart tog cykeln till stallarna vid travet - där han idag gjort allt man kan tänka sig som rör hästar och trav.

-Jag har i stora drag varit här i

stallarna varje dag sedan 11 års ålder. Vid 27 år blev jag själv travtränare. Och som 50+ är jag som allra bäst. Det är få sporter där man kan ha en sådan utveckling och

27

kan få hålla på så länge på den här nivån. Det är fantastiskt, faktiskt.

-Men samtidigt har mina

uppgifter förändrats efterhand. Idag handlar det mycket mer om att få hela det här maskineriet att fungera. Vi har 27 anställda i stallet och cirka 200 hästar i träning. Det är klart att man då måste se till så att alla vet vad de ska göra, och hur vi ska gå vidare. Varje dag är fullspäckad med uppgifter, så vi saknar inte något att göra.

-En chefsroll där det handlar

om att fördela arbetet och styra upp verksamheten. Då kan man inte göra allt. Men länge tog det emot inte längre gå och mocka i stallet, skrattar han.

Basen för Stall Untersteiner är

inne på Halmstadtravet där en uppsjö av träningsmöjligheter finns tillgängliga. Rundbana, rakbana, backe för intervallträning, sandbana för styrketräning och utanför stallet en sandslinga för uppmjukning före snabbjobb eller lättare motionsturer.

-Halmstadtravet har en

unikt upplägg och jag gillar att det finns de här möjligheterna, säger Peter. Det är inte så många travbanor som upplåter mark på det här sättet. Men jag menar nog att man får en mer levande travbana med stallverksamhet i anslutning till banan.

Några mil norrut ligger istället

Holm som är ett camp uppdelat på Holmagärde och Hästgården. Här försiggår

foder


foder

HÄST

Peter Untersteiner har använt Hippo sedan 10 år tillbaka. Och han är mycket nöjd. -Våra hästar äter Champ och Alfa – och du ser ju att alla ser mycket välmående ut och presterar bra. Samarbetet med Svenska Foder har fungerat mycket fint över åren och jag kommer att fortsätta med det så länge det fungerar. I grova drag får de ett kg Alfa och tre kg champ. Det går en hel del foder, som du förstår, säger Peter och gräver med händerna i fodret.

träningen företrädesvis på två rakbanor, den ena plan, den andra med lätt stigning. Övrig tid spenderar hästarna i stora öppna gräshagar. Här har sonen Johan också byggt en egen anläggning.

Johan Untersteiner, ja. En

framgångssaga utan like. Han började sin karriär som lärling hos Stefan Hultman och därefter Roger Walmann. Idag är han 33 år gammal och är otroligt framgångsrik.

-När jag märkte att Johan ville

bli något i det här yrket, ville jag att vara hos någon annan än mig, säger Peter Untersteiner. Målet för honom måste ju vara att bli bättre än mig. Då måste han få annan input, andra impulser från andra duktiga kuskar och tränare. Därför flyttade han till Stockholm och fick en fin utbildning hos dessa travtränare.

-Även jag har lärt mig mycket av dem, fortsätter Peter. Det är när man tror att man är färdiglärd som man garanterat blir sämre.

TIDNINGEN

Nr 5 2017

Peter menar att Johan idag är

ännu bättre än han själv och att det ger honom en väldigt stor tillfredställelse. Han har fått uppleva allt han velat i livet på egen hand, och nu får han även uppleva nya framgångar genom sin son.

En vecka för Peter ser i stora drag ut så här, året om, med vissa variationer:

-Jag har alltid sagt att jag

Tisdag Träning på gården i Holm – där Peter har 60 hästar och Johan har 90. Sen provköra två hästar i Skara på Axevalla.

åker till stallet – inte till ett jobb. Jag har fått leva ett liv utan att ha ett riktigt jobb. Det här livet har gett mig så otroligt mycket.

Vad gör Peter Untersteiner om 20 år? - Allt mitt sociala liv har varit här, på stallbacken, jag har trivts här så oerhört bra. Så det kommer jag fortsätta med. Jag kommer att gå ner till stallcafét och skrävla om hur det var förr och skryta om min son. Med Johans framgångar har min karriär blivit ytterligare förlängd. Kan det bli bättre, frågar Peter retoriskt och firar av ett av sina leenden?

28

Måndag Träning på morgonen. Lunchtävling på Halmstadtravet mellan 11.30 och 15.30

Onsdag Jobbar med 1-åringarna. Och därefter till Jägersro för tävlingar. Torsdag Full träning och sedan till tävlingarna på Åby i Göteborg Fredag Full träning och därefter Kalmartravet på kvällen. Lördag Solvalla V75 Söndag Mantorp


”Jag vet att mina hästar mår sitt bästa och kan prestera på topp med Hippo” Malin Baryard-Johnsson

Foto: haide.se

Hitta din närmaste återförsäljare eller butik på www.svenskafoder.se/s/aterforsaljare 29 Växel: 0510-828 00 • Kundservice: 020-83 00 00


foder

GRIS

-På sikt tror jag att det blir oundvikligt att grisgårdarna måste kunna hantera minst tre olika suggfoder, säger Olof Månsson. De tre foder man då i första hand bör satsa på är dräktighetsfoder, övergångsfoder och ett laktationsfoder.

TIDNINGEN

Nr 5 2017

30


GRIS

Utfodringsstrategi för den moderna suggan Den moderna suggan har stor genetisk potential att producera många smågrisar. Hur skall vi tänka praktiskt kring utfodring för att utnyttja den potentialen? Olof Månsson, Produkt- och försäljningschef för Grisfoder i Svenska Foder, höll på årets upplaga av Grisföretagardagen på Elmia en föreläsning om denna viktiga frågeställning för utveckling inom näringen och i varje besättning.

Suggans produktionscykel kan delas in i fem perioder. För att utnyttja suggans potential maximalt borde utfodringen vara anpassad till hennes behov i respektive period. Detta skulle innebära fem olika foder enbart till suggan. -Detta är ju inget som idag praktiseras. Men det är något som vi i näringen på allvar måste börja titta närmare på och aktiv jobba med, det står helt klart, säger Olof Månsson.

Hur ska vi då tänka, och lösa det realistiskt, i ett förstaskede?

-På sikt tror jag att det blir oundvikligt att grisgårdarna måste kunna hantera minst tre olika suggfoder, säger Olof Månsson. De tre foder man då i första hand bör satsa på är dräktighetsfoder, övergångsfoder och ett laktationsfoder. -I perioden mellan avvänjning och seminering har utfodringen som uppgift att stimulera äggens utveckling både till antal och kvalitet, fortsätter han. För att uppnå detta, måste fodertilldelningen vara fri. Helst skulle man vilja ha ett särskilt framtaget foder för denna period. Men redan idag finns ett foder som är ett bra alternativ på marknaden: dräktighetsfodret.

-Huvudfokus för utfodringen

under tidig dräktighet måste vara att få suggan i rätt hull. Generellt sett är suggor dåliga foderomvandlare. En sugga som behöver öka 50 kg behöver därför ges cirka 2,5 kg extra foder om dagen, under denna period.

När suggan når senare delen

av dräktigheten, syftar utfodringen istället till att stimulera hög födelsevikt på smågrisarna, menar Olof Månsson. Fodergivan för en sugga med normalt hull bör därför ökas under denna period. Dessutom behöver fodret ha en högre aminosyranivå än fodret under den tidiga delen av dräktigheten.

Syftet med utfodringen i

övergångs-perioden (2 veckor före till 3 dagar efter grisning) är att göra övergången från dräktighet till laktation så skonsam som möjligt samt att ge snabbt grisningsförlopp. -Ett övergångsfoder bör därför innehålla rätt fibrer samt lägre protein och aminosyranivå än laktationsfodret, säger Olof. -Rätt utfodringsstrategi här kan ge upptill 1 extra smågris per årssugga, konstaterar han vidare.

31

Under laktationsperioden

är det övergripande målet med utfodringen en hög mjölkproduktion utan allt för stort vikttapp. Då måste suggan ha ett maximalt foderintag. -Eftersom den moderna suggan har potential att producera många smågrisar och mycket mjölk, måste man även optimera foderintaget, säger Olof. Det foder man ger under laktationsperioden bör därför vara utvecklat för att stimulera mjölkproduktionen, utan att suggan för den sakens skull tappar i hull. -Då krävs det att detta foder måste ha såväl hög energinivå och ett högt aminosyrainnehåll, fortsätter han.

Det här är en början i att möta det

avelsmaterial vi har idag, för att kunna optimera och utnyttja det på bästa sätt. Genom att analysera de olika perioderna kan vi tillföra det som är suggans behov. -Med rätt foderstrategi i de åtminstone tre av de fem produktionsfaserna, kan vi bättre utnyttja den moderna suggans stora genetiska potential. Men det innebär också att vi ute på gårdarna måste investera i den teknik som krävs för att kunna hantera denna förändring på bästa sätt, avslutar Olof.

foder


foder

FÅR

Rätt foder i rättan tid ger fina tackor och lamm Rebecca Nilsson, produktchef för lamm och får i Svenska Foder, tipsar här om hur man utfodrar tackan och lammet, från tackans lågdräktighet fram till digivnings- och tillväxtperioden.

Som lammproducent vill

du gärna att lammens tillväxt snabbt kommer igång och blir så hög som möjligt. Det gör man genom att se till att såväl tackan som lammen får rätt näringsämnen och rätt tillgång till foder vid rätt tillfälle i cykeln. -Under lågdräktigheten bör man påbörja kraftfodertilldelningen i god tid inför lamningen, så att vommen hinner vänja sig och till fullo utnyttja fodret. En dräktig tacka som får för lite foder, kommer att producera mindre råmjölk av sämre kvalitet. Hennes lamm kommer då också vara mindre och svagare. -Under denna tid är kraftfodertilldelningen relativt låg ändå, därför är mineralfodret extra viktigt, fortsätter hon. Det är bra att använda Fiol Vital tillsammans med Deltamin Får.

Då djuren går in i den högdräk-

tiga tidsperioden, har man sett att en onödigt hög andel av lammdödligheten beror på en undermålig utfodring av den dräktiga tackan. -En konsumtion som sjunker samtidigt som tackans behov av både energi och protein, framförallt vomstabilt protein, ökar – är ingen bra ekvation, säger Rebecca. I råvarusammansättningen i våra kraftfoder ser vi därför till att det ska bli ett koncentrerat kraftfoder med en hög proteinkvalitet och rätt aminosyrasammansättning.

-För att verkligen se till att

tackan är mineralfoderförsörjd är det bra att även erbjuda Deltamin Får under hela dräktigheten. TIDNINGEN

Nr 5 2017

När så lamning är i gång, ökar tackans behov väldigt fort. Det bör man möta med en ökad giva Fiol Vital.

Lammet föds utan immun-

försvar och med små energireserver. Inom ett par timmar har därför energireserverna förbrukats och lammet är därför i stort behov av råmjölk så nära inpå födsel som möjligt. -Råmjölken innehåller livsviktiga antikroppar för att skydda mot infektioner eftersom lammet föds utan eget immunförsvar. Se till att lammet senast inom 2-3 timmar efter födseln får i sig tillräcklig mängd råmjölk av god kvalitet.

Vad händer om tackan drab-

bas av juverinflammation eller om hon inte har tillräckligt med mjölk t.ex. vid trillingfödslar? Det är vid dessa tillfällen man använder Fiol Lammnäring. -Tackans mjölk är energität med ett högt fettinnehåll, säger Rebecca. Det har vi försökt efterlikna i Fiol Lammnäring, som är en svensk skummjölksbaserad lammnäring precist anpassad till lamm inom alla typer av lammuppfödning. -Fiol Lammnäring innehåller prebiotika som på ett naturligt sätt bygger upp lammets egen tarmflora och immunförsvar, berättar Rebecca Nilsson. Det är en koncentrerad lammnäring med mycket fett och hög smältbarhet. Dessutom finns ett högt innehåll av E-vitamin som ytterligare stärker immunförsvaret hos lammen.

32

Genom att erbjuda lammen

ett smakligt foder med rätt näringssammansättning har du lagt en viktig grund för lammen att utnyttja sin tillväxtpotential. Fiol Lammnäring ger då dig en säker och snabb tillväxt och produkten fungerar smidigt i lammammor. -Lammens fortsatta vomutveckling och tillväxt gynnas också av att de erbjuds Fiol Vital så tidigt som möjligt. Vi rekommenderar gärna att man ger tillgång till fodret från första dagen.

Digivnings- och tillväxtperioden - då tackans näringsbehov är som högst och hon behöver energi och vomstabilt protein – möter man bäst även här med Fiol Vital. -Det näringsbehov som Fiol Vital förser tackan med, gynnar mjölkproduktionen och den fortsatta fruktsamheten, genom att viktförlusten minimeras, säger Rebecca Nilsson. -Lamm som under samma period äter rikligt med Fiol Vital får bästa tänkbara förutsättning för en maximal tillväxt, fortsätter hon. Lammets kraftfoderkonsumtion sparar såväl tackan som ger möjlighet till en tidigare avvänjning.

Rebecca Nilsson produktchef för lamm och får rebecca.nilsson@svenskafoder.se


FÅR

Förslag på utfodring under de olika perioderna Lågdräktighet Tacka Fiol Vital Deltamin Får

0,3 kg 5 - 20 g

Högdräktighet Tacka Fiol Vital Deltamin Får Ketoglyk

1,1 kg För högre lammöverlevnad. 5 - 20 g Ger lammen en bättre start. 1,5 - 2,5 dl Från 10 - 14 dagar före lamning.

Lamning Tacka Fiol Vital Deltamin Får Ketoglyk

1,0 - 2,0 kg Öka successivt. 5 - 25 g Med eller utan tillsatt koppar. 1,5 - 2,5 dl 8 veckor efter lamning.

Tillvänj från ca 8 veckor före lamning. Ger lammen en bättre start.

Lamm Råmjölk 50 - 150 ml Senast inom 2-3 timmar efter födsel. Fiol Lammnäring Vid behov. Digivning/Tillväxtperiod Tacka Fiol Vital 2,0 kg Justera med +/- 0,4 kg per lamm. Deltamin Får 5 - 25 g För juverhälsa och fruktsamhet. Ketoglyk 1,5 - 2,5 dl Till 8 veckor efter lamning. Lamm Fiol Vital Fri tillgång Från dag 1 för högsta tillväxt. Fiol Lammnäring 1 - 2 l Vid behov.

Svensktillverkade vetefria High Energy Super Premium foder S T Y R K A - K R AF T - E N E RG I

Mycket välsmakande foder som uppfyller de högre energibehoven som krävs för aktiva hundar. Passar till hundar som behöver lägga på sig i vikt eller till hundar som behöver återhämta sig efter kraftig ansträngning. Besök vår hemsida för mer information www.svenskahundfoder.se

Carrier finns i 15 kg och 4 kg förpackningar förutom Super Premium och Original som endast finns i 15 kg.

Grain Free finns i 12 kg och 4 kg förpackningar.

Svenska_hundfoder_annons_HighEnergy_SvenskaFoder_175x120_1708.indd 1

33

Tel 0500-45 13 90 | info@svenskahundfoder.se

2017-08-07 13:54

foder


foder

FÅR

Nystart ger mersmak

Nystart är ett ord som känns positivt och framåtblickande. Men om nystart innebär att ett stall brinner ner, då föredrar man att gå i gamla hjulspår. Men när det ändå händer, då gäller det att göra det bästa av situationen. Precis det gjorde Ulrika och Henrik Ek. Här berättar de hur deras lammproduktion ser ut idag, ett år efter att deras gamla stall brann ner.

Ulrika och Henrik Ek driver

tillsammans lantbruk i Ekenäs och Svartarp i Ydrebygden. De började i liten skala, men målsättningen var klar från början. De ville jobba för sig själv. Sedan 2010, när de köpte loss Ulrikas pappas gård Olstorp Ekenäs - där de också bor - har Ulrika arbetat heltid hemma. Då arbetade man med både dikor och får. Men dikorna la de av med, eftersom den produktionen inte var intressant. Fårnäringen intresserade desto mer, något hon fått med sig då hon läste lantbrukslinjen. -Jag tycker får är mycket mer hanterbara och roligare djur. Man ser snabbare resultat på de insatser man gör. -Så därför var det inget svårt val när vi väl bestämde oss för att flytta hit till Ekenäs 2010. Korna åkte ut, eftersom de aldrig passade mig.

De satsade på lamm-

produktionen och för att ytterligare utveckla verksamheten, la de till minkuppfödning. Satsningen inom båda grenarna växte i snabb takt och 2015 kunde Henrik avsluta sitt andra arbete och börja arbeta hemma på gården. Men TIDNINGEN

Nr 5 2017

så i fjol, mitt under uppbyggnaden av företaget, kom den olyckliga branden. -Det var i augusti 2016, precis då höstens lamning stod för dörren, som stallet i Svartarp - hjärtat av lammproduktionen - brann ner. -Allt blev uppochnedvänt, säger Ulrika. Vi hade inga utrymmen inför höstens planerade lamning. Det var ju fruktansvärt, vidrigt och jobbigt på alla sätt, men beslutet hur vi skulle göra tog inte lång tid. Och vi var båda överens. -Det fanns bara en väg: och det var att satsa, konstaterar Henrik.

Idag står det nya stallet på 1200

kvadratmeter med plats för 500 tackor klart och Ulrika har nyss slutfört en lamning för 200 tackor. Sammanlagt har man idag 400 tackor, med ett uttryckligt mål att öka. -Från att det brann till att det nya stallet stod klart här på Olstorp Ekenäs har det gått 13 månader, säger Ulrika. Och vi har gjort i princip allt själv. Jag ritade och Henrik har byggt för att vi skulle få det precis som vi ville. Och hela familjen har varit inblandade. Barnen hjälpte bland annat att gjuta golven under uppbyggnaden. 34

-En av våra söner, Ludde, ska bli snickare och fick äran att spika in 7500 stycken 7-tumsspik på 69 meter vägg, skrattar Henrik. Det var en bra läropeng.

Ulrika som har huvudansvaret

för lammproduktionen på gården är idag väldigt glad och stolt över att man istället för att ta ett steg tillbaka istället valde att satsa på verksamheten. - Vår framtidstro är stor, säger hon. Djuren i de nya stallarna har det riktigt bra, utrymmena är lättskötta och anpassade för både djur och för oss som arbetar här. Det är en viktig del. Det är lustfyllt att komma hit ut på morgnarna. Ulrika kör med omgångslamningar vilket gör att man har lamm i olika åldrar och tackor i olika stadier. Det är ett ganska tungt jobb och väldigt intensivt vid lamningen givetvis. -Men i det nya stallet känner jag att jag klarar av en lamning för 200 tackor. Det är häftigt.

För Ulrika är grovfoderkvalitet och tankarna kring rätt grovfoder otroligt viktigt. Prio ett. Hur det snittas och skördas, hur man ser på analyserna och


FÅR

tolkar dem och vilka djur som ska ha vilket foder och när. -Vi jobbar med så lite kraftfoder som möjligt. Jag vet att andra har en annan syn på det där, men vi har valt denna linje och det har gått väldigt bra.

Man tar mellan två till tre

vallskördar på gården. I slutet av maj huggs förstaskörden och vallprognoserna följs noggrant för komma ut i rätt tidpunkt. Grovfodret ska förse tacka och lammen fram till vecka tre, med precis rätt näring för att lammen ska växa tillräckligt fort och tackorna ska må bra. -Från tredje veckan efter födseln förser vi lammen med Svenska Foder Fiol Vital i lammgömmorna för att de ska få smak för det. Om de ska växa cirka 300400 gram om dagen och snabbt komma upp i 42-44 kg levande vikt för ett tacklamm och 44-46 för ett bagglamm – som är slaktvikten för Ulrikas och Henriks lamm.

Ifjol var det mycket som såg

uttrycket ursäktas – som paret gjorde genom att satsa efter en katastrof har visat sig vara mycket lyckosam. Idag arbetar Ulrika heltid hemma och Henrik jobbar ibland utanför gården i den mån verksamheten tillåter. De båda ser ljust på framtiden. Tillsammans med en satsning på minkuppfödning, som både Ulrika och Henrik har gemensamt ansvar för, men där Henrik sköter den dagliga skötseln (fodrar, strör och tillsyn) - förutom under arbetstopparna - har de idag en verksamhet som har två viktiga och lönsamma ben som kan väga upp i tuffa tider. - Med minkuppfödningen är vi dessutom i direktkontakt på den internationella marknaden, säger Henrik. Det är rätt otroligt med tanke på att vi är ett litet lantbruksföretag i Ydre i Småland. Inom minknäringen går dessutom exportpengarna rakt in i lantbruksföretagen och inte via t.ex. Arla som vill ha stor del av vinsten. -Vi vågade satsa och trodde på oss själva, säger Ulrika. Det ångrar vi inte idag.

dystert ut. Men den kovändning – om

För Ulrika är grovfoderkvalitet och tankarna kring rätt grovfoder otroligt viktigt. Prio ett.

35

Tomas Rydholm, nötfodersäljare:

Proteinnivån i Fiol Vital är hög och är därför också väl lämpad för en hög lammtillväxt. Det är ett smakligt och koncentrerat foder med hög smältbarhet. Sammansättningen i fodret stimulerar till hög tillväxt, men också rätt tillväxt. Vitamin- och mineralinnehållet i Fiol Vital är anpassat för att stimulera till friska och pigga lamm. E-vitaminet i Fiol Vital är delvis i naturlig form, något som tas upp och utnyttjas bättre av idisslare. Med rätt nivåer på vitaminerna och mineralerna får man lägre lammdödlighet samt att lammen snabbt efter födseln kommer igång med att dia.

foder


foder

NÖT

Välj rätt mineralfoder för din köttproduktion Mineralfoder är en viktig del inom köttproduktionen. Det ökar exempelvis kalvöverlevnaden och förbättrar såväl kornas som de växande djurens hälsa. Och det är lätt att göra rätt. Carolina Johansson, produktchef för Ungnöt berättar:

-Utfodra Deltamin Di

(125 g/ko och dag) till samtliga dikor under 10 av årets 12 månader. Under högdräktigheten, dvs. 6-8 veckor innan kalvning, rekommenderas Deltamin Sin (150 g/ko och dag). -Deltamin Sin är ett smakligt sintidsmineral komponerat för att tillgodose den högdräktiga kons mineraloch vitaminbehov - och ger flera fördelar för fostret som till exempel mer livskraftiga kalvar.

TIDNINGEN

Nr 5 2017

När det kommer till

avvanda kalvar och samtliga ungdjur rekommenderar Rebecca Deltamin Kött. -Deltamin Kött är ett smakligt mineralfoder anpassat för växande djur. Anpassa givan efter foderstaten och djurens ålder.

Det är lätt att göra rätt

Deltamin Di - till digivande kor • Organiskt selen & naturligt E-vitamin • Effektiv överföring av selen till kalven

36

Deltamin Kött - till växande ungnöt • Hög nivå kalcium • Extra selen och E-vitamin som främjar immunförsvaret Deltamin Sin - till dräktiga kor • Naturligt E-vitamin & organiskt selen som förbättrar kalvöverlevnaden • Hög nivå magnesium


FJÄDERFÄ

foder

Företagandet går före ”bonneriet” Med en verksamhet som idag omfattar 76 000 hönor i tre grupper har far och son Lindberg på gården Musteryd i Moheda utvecklat sitt företagande mot ett modernt företag med kvalitet och lönsamhet på agendan. Tillsammans sporrar de varandra att vilja utvecklas. Ett fint exempel på hur man på ett lyckat sätt kan arbeta över generationsgränserna.

Att driva företag och samtidigt

vara släkt som är vanligt inom lantbruket kan vara en komplicerad historia. Det gäller att vara på sin vakt för såväl tonfall som privilegier: saker som har varit på ett vis, måste kunna omförhandlas i det avseende att en dotter eller son övertar driften eller går in i bolaget. Här är tydlighet den viktigaste parametern. Man bör noga tänka igenom vad som behöver skrivas, så att man säkrar upp vad som händer om det ”värsta” händer i familjen.

Nå. Nu var det inte generationsskifte

eller samägande osv, som skulle det skulle berättas om i detta reportage. Det var istället om Gården Musteryd som återfinns i de småländska skogarna utanför Moheda och om far och son, Mikael och Marcus Lindbergs, äggproduktion och företagande.

1982 breddade Mikael Lind-

berg produktionen till att även gälla höns. Men det var 2009 då man fattade det stora beslutet.

-Det första stallet byggdes 1982 för 12 500 burhöns, berättar Mikael. Då hade vi både kor och höns på gården. Det här fortsätter vi under många år. Men 2009 hade vi ett val att göra: skulle vi ersätta mjölkkorna med hönorna? Det var inte helt självklart då. Idag var det helt rätt val. -Vi har ingen slättbygd här, det är inte optimala förutsättningar för kor, fyller Marcus i. -Jag vill ha ett drägligt liv, kunna ta semester och vill kunna ta ut en lön som är värt det. Kort sagt: Jag hade inte varit kvar i företaget om vi inte hade utvecklat det mot denna typ av produktion.

Det är ingen hemlighet att Marcus hellre kallar sig företagsledare än bonde. Han vill inte hamna i synen på företagandet som en livsstil – (även om egenföretagandet ligger väldigt nära livsstil det också, åtminstone tidsmässigt). -Det finns en poäng med att se på äggproduktionen och gården ur perspektivet som företagare snarare än bonde. Oavsett vad jag hade gjort, så hade jag 37

velat vara bäst. Då gäller det att se hur man kan arbeta med produktionen för att kunna utveckla den optimalt. Det går inte då att ta saker för givet, utan man måste vända på varje sten och göra sitt bästa. -Det finns ingen mening i att gå här på gården bara för att jag råkar ha vuxit upp här, fortsätter Marcus. Jag vill göra detta för att göra ett bra jobb. Idéer på hur vi ska förbättra för hönorna och utveckla äggproduktionen, de kommer på löpande band. Det spelar ingen roll vad klockan är på dygnet.

Det är också därför som Marcus

själv sett till att göra rätt för sig inför sina syskon. Även om de inte är intresserade av gården, vill han inte få något gratis. Han vill alltid tänka som en företagare och en företagare får inget gratis.

Men just vad ett smart företa-

gande är, det kan man ha väldigt olika uppfattningar om. Det gäller även Mikael och Marcus. De vittnar båda om att det kan gå hett till.


foder

FJÄDERFÄ

-Ett framgångsrikt företag står aldrig stilla. Det måste alltid vara i utveckling, säger Marcus.

att de har sina roller – något som innebär att deras engagemang i att det går bra i produktionen gör det roligare att arbeta. -Har vi inte rätt personal, når vi inte hela vägen. Duktig personal som trivs och mår bra är en förutsättning för resultat. -Ett sätt att skapa ett sådant arbetsklimat är genom att ha rutinlistor, berättar Marcus. Varje morgon fyller vi i hönans vikt, foder, vatten, golv, klimat osv. På så vis kan vi upptäcka avvikelser och få personalen att tänka till. Får vi en störning i produktionen kan vi gå tillbaka och se på hur det sett ut. Denna struktur är a och o för att kunna åtgärda dessa missar i framtiden.

-Tre saker gäller för att vi ska

lyckas inom äggproduktionen, fortsätter han. 1. Vi skall ha en kyckling i världsklass 2. Vi skall ha ett foder i världsklass 3. Vi skall ha ett management i världsklass. - Man brukar säga att man har högt i tak, men det kan ofta vara något man bara säger. Men jag kan intyga att är det något det är här, så är det högt i tak, skrattar Mikael. -Vi har båda starka åsikter och inte sällan kommer de från diametralt olika håll, fortsätter han. Men det intressanta är att om vi bara får gå och grunna på det en stund på var sitt håll, efter att vi diskuterat det, hamnar vi väldigt ofta på ungefär samma punkt till slut. Ibland har det gått så långt att vi har bytt åsikt med varandra, efter våra diskussioner, skrattar Mikael. -Om vi ska kunna driva ett effektivt och lönsamt företag, måste vi kunna diskutera alla delar, fyller Marcus i. Inga heliga kor är tillåtna. Allt måste man kunna vända på och diskutera. Annars går det lätt i stå. -Ett framgångsrikt företag står aldrig stilla. Det måste alltid vara i utveckling. Därför utmanar jag hela tiden vanetänkandet och tittar på alla parametrar i produktionen och i företaget

TIDNINGEN

Nr 5 2017

metodiskt för att kunna åtgärda om det finns något som inte håller måttet.

Det här med Marcus drivenhet är

något som pappa Mikael återkommer till. Oavsett om han har andra uppfattningar i fråga om enskilda frågor, är han tydlig i sin syn på Marcus styrkor: -Marcus har alltid varit väldigt driven, oavsett vad han hållit på med. Det är därför som jag aldrig har tvekat om att lämna över driften till honom – även om jag är kvar i företaget. Hans noggrannhet och hans struktur gör att jag inte behöver vara orolig att han inte kommer att göra allt för att företaget ska gå bättre. -Han är en entreprenör som vill tjäna pengar. Alla entreprenörer arbetar mycket, oavsett bransch. Det spelar ingen roll om du är pizzabagare eller inom lantbruket.

Marcus planerar verksamheten

så att alla som arbetar i verksamheten vet precis vad de ska göra. Det betyder mycket för personalen. Det betyder också

38

- Vi ska vara bäst på det vi gör,

men vi kan alltid bli bättre. Att tro att denna strävan att bli bättre en gång är över, då har man missuppfattat företagandet. Vi följer upp våra siffror och sätter upp mål och när vi nått dessa mål sätter vi upp nya.

Genom att samarbeta med företag och leverantörer som har förtroende för och som är lyhörda och vill möta dem i diskussioner om förbättringspotential, kan M Lindberg Ägg AB själva också ta åtskilliga steg framåt. - Jag vill ha en professionell uppbackning och ett bollplank som tar vår verksamhet på allvar, som kan göra rätt bedömning av den input man får av oss, säger Marcus. Då blir det spännande och roligt. Denna professionalitet får jag via Närkesbergs hönseri och Joakim där, liksom via Svenska Foder och säljchefen Joachim Brahce och produktchef Åsa Carlsson.


FJÄDERFÄ

Att man inte byter leverantörer

särskilt ofta kan bevisas i att man haft Svenska Foder som leverantör i 25 år. Fodret är man nöjda med och man ställer gärna krav och kommer med idéer och för diskussioner om förbättringar. Det är stimulerande för Svenska Foder att få dessa diskussioner för att kunna bli bättre. Det handlar också om hur och när fodren levereras. Förtroendet för planeringschefen Richard Dahlström är stort. -Det handlar om smidighet och planering, det uppskattar och värdesätter vi verkligen, säger Marcus.

Idag har M Lindberg Ägg AB

Klart är i alla fall att man inte backar på att utveckla sig själv och sin kompetens. -Framtidens management kommer att påverka utfodringen, säger Mikael Lindberg. Praktiska erfarenheter och målsättning för företagandet kommer att styra resultaten och därmed också utfodringen. - När det gäller själva företagandet, kommer vi så småningom ta in en extern styrelse, en som ställer krav och som vill att vi ska utveckla oss själva, fortsätter Marcus. Att våga ta in kritiska röster och röster som kan pusha oss till att bli bättre, kommer att bli allt viktigare framöver.

76 000 frigående hönor uppdelade i tre grupper. Nytt stall byggdes 2015 och målet är att utöka ytterligare vad det lider.

Skadedjursbekämpa i tid! Teckna marknadens bästa avtal!

I skadedjursavtalet ingår: Marknadens bästa avtal Direktkontakt och besök av våra tekniker Högklassigt skadedjursskydd

Genom vår nära anknytning till lantbrukssektorn har vi goda kunskaper inom bekämpning av gnagare, djurhälsoprogram, salmonellakontroll etc. Vi ser därför till att eliminera smittspridning mellan gårdar.

Alla åtgärder och besök dokumenteras i pärm

Skadedjursavtalet omfattar såväl förebyggande bekämpning som en effektiv insats av våra tekniker om olyckan ändå skulle vara framme.

Ring oss redan idag ! 0510 - 828 00

Låsbara betesstationer i plåt

Nomus AB – en del av Svenska Foder. Nomus AB är ett helägt dotterbolag inom Svenska Foder-koncernen. Koncernen har ca 300 anställda och en omsättning på ca 4,4 miljarder kronor. Nomus erbjuder förmånliga serviceavtal för lantbruk, livsmedelsföretag, industrier, fastighetsbolag och försäkringsbolag.

171013_annons_Nomus_Tidningen_175x120.indd 1

39

www.nomus.se 2017-10-13 15:07:29

foder


foder

FJÄDERFÄ

Nytt foderprogram för LSL Classic Svenska Foders fjäderfäavdelning har tagit fram nytt foderprogram speciellt framtaget för att passa LSL Classic. Det nya foderprogrammet ger en bättre möjlighet att kontrollera äggvikten utan att för den skull kompromissa med produktiviteten.

I foderprogrammet ingår följande tre foderbyten:

används under uppvärpet för att ge en lite lugnare ökning av äggvikt. Om äggvikten drar iväg för mycket under den här perioden kan vara svårt att dämpa den i ett senare skede. Hur länge fodret används avgörs av äggvikten och produktiviteten. Genom att följa dessa parametrar noga får man de bästa förutsättningarna för att göra ett foderbyte i rätt tid. Värp Ideal

Värp Mitt sätts

in efter Värp Ideal för att lugna utvecklingen av äggvikt men bibehålla produktiviteten på en hög nivå. är slutfasfodret som är förstärkt med Pidolin för en bättre skalkvalitet. Pidolin hjälper till att påverka hönans skalkörtlar så att de skalhinnor som bildas innanför skalet blir tjockare och mer elastiska. Då blir äggskalet kraftigare och bättre. Även detta foder har ett extra fokus på att dämpa äggvikten och därmed minimera antalet ägg som blir för stora. Värp Balans

TIDNINGEN

Nr 5 2017

Åsa Carlsson, produktchef

Fjäderfä, förklarar varför man tagit fram foderprogrammet för LSL Classic: -Precis som i vårt andra värphönskoncept (Värp Drive- AktivOptimal Plus – Final Plus vill vi minimera antalet störningar för hönan. Vi arbetar därför med tajta råvarugränser, både mellan foder och mellan foderleveranser så att hönan långsamt får vänja sig vid en råvaras upp eller nedgång. -Som alltid kör vi med öppna foderdeklarationer så att våra kunder kan se det faktiska råvaruinnehållet i fodret, fortsätter Åsa. Vi har också en hög andel havre eftersom vi anser att det är gynnsamt för hönan och hjälper till att öka hennes välmående.

Åsa Carlsson Produktchef fjäderfä asa.m.carlsson@svenskafoder.se

40


KONCERNAKTUELLT

DLG flyttar huvudkontoret från Köpenhamn till Fredericia

• Danmarks största lantbruksföretag, DLG, omorganiserar sig och bygger ett helt nytt regional- och huvudkontor i Fredericia, som från 2020 skall rymma 300 arbetsplatser. • I och med flytten slår DLG ihop en rad funktioner i Danmark och får en mer central placering i förhållande till de danska kunderna och den tyska marknaden.

DLG samlar en rad funktioner

i ett nytt huvudkontor som skall ligga i Fredericia. Därmed flyttar Danmarks största lantbruksföretag fram till 2020 sitt huvudkontor från Axelborg mitt i Köpenhamn till en mer central placering i Danmark nära kunder och ägare i lantbruket.

Beslutet följer DLGs Strategi

2021 om att samla koncernen och understödja verksamhetens tillväxt i framtidens lantbruk där kunderna blir färre och större. Med omorganiseringen

kommer försäljning, logistik, handel och stabsfunktioner att samlas i Fredericia. Flytten kommer att beröra cirka 200 arbetsplatser i centrala Köpenhamn och cirka 100 arbetsplatser från delar av DLGs tre detaljverksamheter i Sydjylland, Östjylland och Fyn, DLGs Kundcenter och dotterbolagen Vitfoss/ Vilofoss.

-Både internt i DLG och bland våra ägare har vi under en längre tid önskat att verksamheten blir mer samlad och kommer närmre lantbruket. Det har vi senast gjort med en utvidgning och sammanslagning i Bårse på Sydsjälland och beslutet att lägga ett nytt huvudkontor i Fredericia är ett naturligt första steg, som kommer att skapa en starkare verksamhet. Här kommer cirka 300 duktiga medarbetare samarbete på tvärs i hela organisationen – till nytta för kunderna, säger koncerchef i DLG, Kristian Hundebøll.

Han understryker att den

geografiska placeringen i Fredericia också är attraktiv i relation till DLGs internationella aktiviteter. -Placeringen av det nya huvudkontoret skall öka integrationen i den danska detaljorganisationen och mellan DLG Danmark och våra nordtyska dotterbolag, HaGe och Team. Vi ser det som en klar fördel att minska det geografiska avståndet mellan de olika delarna av DLG-koncernen, säger Kristian Hundebøll.

DLGs nya huvudkontor kommer

att byggas i närheten av motorväg E45 och Lillabältsbron, där andra större verksamheter redan ligger placerade. Bygget kommer att starta under 2018 och står färdigt i inledningen av 2020. Redan i loppet av 2018 kommer flera avdelningar att flyttas in i tillfälliga lokaler i Fredericia. Ytterligare upplysningar: Jes Randrup, kommunikationschef, DLG: jesr@dlg.dk; +45 4219 0535

41


Konstruktör: Emma Pålsson

Kryssa med Svenska Foder

Vinn presentkort i Djur&Natur-butikerna. Vi delar ut 3 presentkort värda 500kr, 300kr och 200kr.

Skicka ditt svar till: Svenska Foder, Box 673, 531 16 Lidköping. Märk kuveret med ”Korsord”. Senast den 31 januari -18 vill vi ha ditt svar. Namn:....................................................................................................................................................................... Adress:......................................................................................................................................................................

TIDNINGEN

Nr 5

42


Hitta din närmaste Svenska Foder-säljare! Djur&Natur

Elisabeth Nordberg

010-130 83 17

Syd Johan Hagstedt

010-130 29 30

Väst Susanne Edlund

010-130 29 31

(försäljningschef återförsäljare)

Öst/Mälardalen Anette Zackrisson

Energi

Växt

Carsten Klausen (VD/marknadschef) 010-130 29 69 Jonny Torevik (verksamhetsutvecklare) 010-130 29 75 Mats Kilany Växtskydd 010-130 29 90 Niklas Ingvarsson Utsäde & Frö (f.ledig)010-130 29 79 Johanna Öwall Utsäde & Frö (t.f) 010-130 83 14 Per Odell Gödning & Kalk 010-130 29 87 Syd Ingemar Gullberg (säljchef) Göran Karlsson Johan Nilsson Lars Persson Torbjörn Ericsson Ulf Berggren Viktor Mårtensson Johanna Öwall Per-Albin Persson Victor Ebel

010-130 83 21

Peter Johansson (säljchef)

042-301 78 14

Per Thuvér

010-130 29 28

Fjäderfä

Syd Joachim Brahce (försäljningschef)

010-130 29 02

Väst/Öst Camilla Nyman (föräldraledig) Hanna Johansson (vikarie) Thomas Hullberg

010-130 29 19 010-130 29 74 010-130 29 06

Gris

Stig Bäckström (marknadschef) Olof Månsson (försäljningschef)

010-130 29 65 010-130 83 12

Syd/Öst/Väst Anne Persson Yvonne Wretemark

010-130 29 26 010-130 83 18

Nöt

Stig Bäckström (marknadschef)

010-130 29 65

Syd Helena Hägg (säljchef Skåne) Camilla Gustavsson Eric Adseke Lars Carlsson

010-130 29 32 010-130 29 05 010-130 83 15 010-130 29 04

Trollenäs Lantmannaaffär Vallåkra Lantmannaaffär Örkelljunga Lantmannaaffär

0413-54 51 28 042-99 275 0435-803 20

Väst Jens Jonsson Peter Olsson Roland Wicksell

010-130 29 21 010-130 29 23 010-130 29 22

Öst Karolina Béve Sofie Winding Tomas Rydholm Torbjörn Larsson

010-130 29 34 010-130 29 12 010-130 29 60 010-130 29 35

Mälardalen Eva-Lotta Andersson Sofie Winding

010-130 29 03 010-130 29 12

Nord Camilla Haglund Frida Löf Anna Bergfors

010-130 29 38 010-130 29 37 010-130 29 43

Trollenäs Lantmannaaffär Vallåkra Lantmannaaffär Örkelljunga Lantmannaaffär

010-130 29 85 010-130 29 39 010-130 29 15 010-130 29 40 010-130 29 46 010-130 29 41 010-130 29 42 010-130 83 14 010-130 83 19 010-130 83 88 0413-54 51 28 042-99 275 0435-803 20

Väst Jonas Baudtler (säljchef) 010-130 29 47 Annette Jacobsson 010-130 29 13 Anders Mogren 010-130 29 25 Johan Axelsson 010-130 29 48 Jens Jonsson 010-130 29 21 Johanna Rosengren Pettersson 010-130 29 50 Lennart Svantesson 010-130 29 52 Peter Olsson 010-130 29 23 Öst Jonas Baudtler (säljchef) Thomas Wahlström Martina Jenderborn Mattias Laitamaa Stefan Olsson Tomas Rydholm

Fole Kvarn Andreas Nypelius Växt Aron Widén Nöt/Växt Johanna Ahlin Butik/Adm Pernilla Borgström Butik Mälardalen Jonas Baudtler (säljchef) Eva-Lotta Andersson Nina Sixtensson Thomas Wahlström

010-130 29 47 010-130 29 77 010-130 29 54 010-130 29 78 010-130 29 55 010-130 29 60 072-586 73 92 010-130 83 16 0498-47 34 10 0498-47 34 10 010-130 29 47 010-130 29 03 010-130 29 10 010-130 29 77

Nord Anna Bergfors Camilla Haglund Frida Löf

010-130 83 14 010-130 29 38 010-130 29 37

Garta Fredrik Nilsson Mats Johansson

046-32 58 97 010-130 29 57

E-post: fornamn.efternamn@svenskafoder.se Växel 0510-828 00 Kundservice 020-83 00 00

Återförsäljare - Hitta din närmaste återförsäljare på: www.svenskafoder.se

NÖT

foder


foder NÖT POSTTIDNING

B-PRIORITAIRE

RETURADRESS: SVENSKA FODER AB BOX 673, 531 16 LIDKÖPING

Tid för eftertanke... Strax firar vi jul och därpå står ett nytt år för dörren – ett nytt år med nya möjligheter och nya spännande utmaningar. Men innan vi går händelserna i förväg, bör vi reflektera över året som gått: värdera och känna tacksamhet för de stunder vi fått av glädje och gemenskap med våra nära och kära.

I år väljer vi att inte lägga några pengar på julannonsering i våra stora lantbruksmedier, utan skänker istället dessa slantar till Barncancerfonden. Nu återstår att önska er alla som arbetar och skapar ett levande svenskt lantbruk ett stort tack för det år som varit! Det har varit ett på många sätt prövande år. Men också, som alla andra år, ett som gett oss nya erfarenheter och tankar. De tar vi med oss på andra sidan jul och nyår.

God jul och gott nytt år!

www.svenskafoder.se Huvudpersonen i Barncancerfondens julkampanj är Ebba. Hon drabbades av leukemi när hon var nio år men mår mycket bättre nu tack vare modern barncancerforskning. Med bidragsgivarnas hjälp fortsätter Barncancerfonden att finansiera den livsviktiga forskningen och ge stöd till drabbade familjer.

Tidningen nr 5 dec 2017  

Ett magasin för svensk lantbruksnäring. Producerad av Svenska Foder.

Tidningen nr 5 dec 2017  

Ett magasin för svensk lantbruksnäring. Producerad av Svenska Foder.