Page 1


Teksti Panu Könönen Kuvat Sasta

Kalvot

Gore-Tex on varmasti tuttu tuotemerkki suurimmalle osalle ulkoilijoista, mutta mikä se oikeastaan on ja miten se toimii? Latu & Polku tarjoaa lyhyet kalvosulkeiset.

Kalvovaatteet ovat aktiiviulkoilijalle nykyään itsestäänselvyys. Kuka edes muistaa, mitä puettiin päälle ennen Gore-Texiä ja muita vastaavia tuotteita? Monille tavallisille ulkoilijoille kalvovaatteen arvoitus ei ole kuitenkaan vielä ratkennut. Ei, vaikka Robert W. Gore kehitti polytetrafluorietyleeni-kalvon jo 1970-luvulla ja ensimmäinen Gore-Tex -kalvovaate ilmestyi kauppoihin 1978. Pakkaa sekoittaa vielä se, että tutun Gore-Texin lisäksi on kaupan tukku muitakin kalvotuotteita. Ja kaikki lupaavat hengittävyyttä ja vedenpitävyyttä. Ota siinä nyt sitten kuluttajana selvää. Ulkoilukauppakaan ei ole pysynyt aina tahdissa mukana. Ei ole tavatonta, että innokas, mutta ammattitaidoton myyjä myy helposti täysin vääränlaisen tuotteen, joka entisestään lisää kuluttajan hämmennystä kalvovaatteisiin. Sitten on vielä markettien halpamerkit. Eikä siinäkään vielä kaikki. Gore-Texin rinnalla ulkoilulehtien palstoilla ja kaupan rekeissä roikkuu myös Windstopper-tuotemerkki. Miten tavallinen sauvakävelijä osaa valita oikean ulkoiluvaatteen itselleen? Aluksi lienee hyvä selvittää, mikä ylipäätään on Gore-Tex.

28 | Latu ja Polku 1/11

S

asta on suomalainen ulkoiluvaatteiden suunnittelija ja valmistaja, joka käyttää Gore-Tex -kalvoa tuotteissaan. – Gore-Tex on teflonkalvo, polytetrafluorietyleenistä valmistettu laminaatti kankaan pinnalla, Sastan pääsuunnittelija Laura Pakarinen kertoo. Periaatteessa kalvo tekee kaksi asiaa: se on samaan aikaan vedenpitävä ja kosteutta siirtävä. Se oli aikanaan mullistava juttu, eikä hohto ole vieläkään sammunut. Nuo kaksi sanaa ovat edelleenkin arkisessa kielenkäytössä vaikea yhdistää toisiinsa. Gore-Tex tuoteperhe jakautuu neljään eri kategoriaan: Performance Shell ja Paclite soveltuvat parhaiten yleiskäyttöön, Soft Shell pitää lämpimänä ja Pro Shell on tarkoitettu äärimmäisiin olosuhteisiin. Pitää siis tietää, mitä haluaa, jotta vaate toimii oikein. Gore-Tex ei valmista itse vaatteita, vaan tarjoaa teknologian. Kumppaneina on useita megaluokan brändejä Adidaksesta alkaen. Gore-Tex lupaa pitää käyttäjänsä kuivana ja siirtävänsä kosteuden pois. Käytännössä näin ei aina ole, sillä monet kritisoivat varsinkin kuorivaatteiden hengittävyyttä. Ruotsalainen Michael Canderhed on Gore-Texin Euroopan toiminnoista vastaava henkilö. Hänen mukaansa hengittävyys on kaikkein hankalin asia selittää kuluttajalle, sillä ihmisten hien eritys on niin yksilöllistä.

Latu ja Polku 1/11 | 29


Lipsuminen loppuu nyt! Käyttö, käyttäjä, laji ja sää. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja eri tuotteet soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Nyt nautitaan hiihdosta. Unohda voitelu. Madshusin uusi, älykäs pitopohja sopii niin loskaan kuin pakkaskelille. Hiihtäminen luistaa, kun suksi ei lipsu hankalassakaan kelissä. Norjalaista huippulaatua: Madshus Maiya ZERO. NIS-sidejärjestelmä. Saatavana myös Maiya luistelusuksi.

W omen ’s Co llectio n

s

30 |

c Intelli

G

Cla

si

rip

CIG

– Joskus ihmisten odotukset siitä, kuinka paljon kosteutta kangas päästää läpi ovat epärealistisia, Canderhed kuvaa. Vääriä odotuksia ruokkivat toisinaan liian innokkaat myyjät, joskus vääränlaiset alusvaatteet ovat syynä siihen, että kosteus kerääntyykin vaatteen sisään. – Molemmissa tapauksissa tuloksena on pettynyt asiakas. Gore-Tex ei ole ilmastointilaite, mutta saa aikaan hyvän ilmaston vartalosi ympärille, Canderhed muistuttaa. – Jos et ole tyytyväinen Gore-Tex -tuotteeseesi, niin takuumme kehottaa ottamaa yhteyttä myyjäliikkeeseen. Gore-Texin ja edullisempien tuotemerkkien erona on Gore-Texin tuotteilleen antama takuu, joka lupaa pitää käyttäjänsä kuivana. – Me takaamme, että tuotteemme toimivat niin kuin pitääkin. Takuuta ei ole sidottu aikaan, vaan vaatteiden oikeaan käyttöön. Pystymme tähän, koska kaikki kankaasta ja suunnittelusta lähtien on testattu ja hyväksytty ennen vaatteen tuotantoa, Canderhed kertoo. – Muut valmistajat eivät ole tähän mennessä pystyneet tarjoamaan vastaavanlaista takuuta. Gore-Texillä takuu on ollut jo 20 vuotta.

S

UUTTA! Amica Woman kengässä hengittävä vettäpitävä SoftShell materiaali.

Saatavilla hyvin varustetuista alan liikkeistä. Maahantuoja: www.hjorth.fi Latu ja Polku 1/11

itten on tämä Windstopper. Annetaan puheenvuoro taas Sastan Laura Pakariselle. – Windstopper on tuulikalvo. Se on täysin tuulenpitävä, mutta hyvin kosteutta siirtävä materiaali, Pakarinen kertoo Windstopper-vaate soveltuu lajeihin, joissa hikoillaan enemmän ja joissa ei tarvita täydellistä vedenpitävyyttä. Saumoja ei nimittäin teipata vedenpitäviksi. Windstopperilla pärjää vallan mainiosti tihkusateessa, mutta Pakarinen ei valitsisi sitä ainoaksi kuoriasuksi retkelle. Kumpi on sitten parempi? Gore-Tex vai Windstopper? Windstopper eroaa Gore-Texistä juuri hengittävyytensä takia. Samalla se tarkoittaa, ettei tuote ole täysin vedenpitävä. Kysymys kuuluu, kuinka hyvin materiaali päästää lävitseen ihmisen kehon tuottamaa kosteutta? – Gore-Tex ja Windstopper on valmistettu samanlaisesta materiaalista. Vasta viimeistely vaikuttaa lopputu-

lokseen. Gore-Tex on kaksiosainen kalvo, Windstopper taas mikrohuokoinen kalvo, jossa vesihöyrymolekyylit pääsee vapaasti kulkemaan lävitse, Pakarinen selvittää. Erilaisia kalvoja ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Käyttö, käyttäjä, laji ja sää. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja eri tuotteet soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin. – Tuotteen suunnittelussa lähdetään aina käyttötarkoituksesta ja siihen valitaan sopivin materiaali, Pakarinen selvittää. Kun halutaan vaate, joka hengittää, valitaan kalvoksi Windstopper. Ääriolosuhteisiin tarvitaan taas järeämpää laatua, kuten naparetkeilijöille kehitetty Sastan The Pole, jossa on käytetty Gore-Texin Pro Shell -kalvoa.

H

engittävyydestä puhuttaessa on syytä kuitenkin hyvä muistaa, että vaate ei itse asiassa hengitä, vaan ainoastaan päästää läpi kosteutta. Sitä voidaan mitata laboratoriossa tietynlaisilla testeillä, joista toinen on vesihöyrynläpäisyvastus, RET. – Tätä testiä Gore-Tex ja Windstopper käyttävät. Vesihöyrynläpäisyvastus on markkinoilla olevien tuotteiden pienimpiä, Pakarinen kertoo. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta on oikeastaan loogista. – Vesihöyrynläpäisyvastus on tekstiilimateriaalin aiheuttama vastus vesihöyryn kulkeutumiselle sen läpi. Mitä pienempi RET-arvo on, sitä pienempi vastus eli vaate hengittää paremmin, Pakarinen jatkaa. Sasta käyttää tuotteissaan sekä Windstopper- että Gore-Tex -kalvoja. Yksi syy on Gore-Texin antama takuu. – Käyttäjä saa, mitä luvataan. Hinta kertoo laadusta, halvalla ei voi saada hyvää kalvoa, sillä teknologia maksaa, Pakarinen muistuttaa. Ja kehitys kehittyy, sillä 2011 tuo jotain uutta ulkoilupukuihin. Gore-Tex lanseeraa uuden konseptin, Active Shellin, jonka luvataan olevan kaikkien aikojen hengittävin Gore-Tex -tuote. Samalla Active Shell on ohuempi kuin muut Gore-Texin tuotteet ja suunniteltu nimenomaan hikiliikuntaan. Kauppoihin uutuutta odotetaan syksyllä. ■

Suunnittele Oma puku Trekki, Sasta ja Latu&Polku järjestävät Oma Pukusuunnittelukilpailun, joka on avoin kaikille. Tehtävänä on suunnitella monikäyttöinen puku vapaa-ajan erilaisiin vaatimuksiin. Suunnittelukilpailu on nyt alkanut. Päätimme kysyä ammattisuunnittelijalta vinkkejä kisaan. Laura Pakarinen työskentelee pääsuunnittelijana Sastalla. Hänen suunnittelupöydällään saavat muotonsa niin sukat kuin kuoritakit. Minkälaisia ohjeita antaisit Oma Puku -kilpailuun osallistuville suunnittelijoille? – Mieti omaa lajiasi ja omia tarpeitasi ulkoilijana. Mitkä ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä? – Kenties vedenpitävyys, hengittävyys, väri, erilaiset yksityiskohdat. Omat tarpeet määrittelevät, mitä mukaan kannattaa laittaa, Pakarinen muistuttaa. Liian vakavalla mielellä kisaan ei kannata Pakarisen mukaan lähteä. – Mukaa kilpailuun kannattaa osallistua pilke silmäkulmassa. Vapaasta ja hauskasta ideasta voi syntyä uusia innovaatioita. Kaikki vain rohkeasti piirtämään ja suunnittelemaan, Pakarinen rohkaisee. Ohjeet ja säännöt sekä video Laura Pakarisen haastattelusta löytyvät kilpailun verkkosivuilta.

www.omapuku.fi

Latu ja Polku 1/11 | 31

Kalvot  

Gore-Tex on varmasti tuttu tuotemerkki suurimmalle osalle ulkoilijoista, mutta mikä se oikeastaan on ja miten se toimii? Latu & Polku tarjoa...