Page 1

DE CULTUURKRANT VAN DE KEMPEN nr. 33 SEPTEMBER 2012 www.suikerkrant.be

GRATIS MAANDBLAD 25

Gabriel Rios

Publiekstrekker op Fiesta Mundial

Wereldberoemd in Nederland:

16

Chris Nietvelt

20

Pascal Paepen Half heilig, half zot

Peter Terrin

19

schrijft een boek over Turnhout

De geĂŤngageerde kunst van 8

Silvia Bonotto


ROEL SELS

HORECA TROEF Suiker houdt van lekker eten en drinken. Dat we, in samenwerking met onze partner Horeca Vlaanderen, elke maand een Kempense horecazaak in de schijnwerpers zetten, zal dus niemand verbazen. Deze maand stellen wij met gepaste trots aan u voor: café De Markt op de Grote Markt in Turnhout.

Scott McKenzie Mijn held is dood. Scott McKenzie. Wie oud genoeg is, kan hem kennen van de hit uit 1967: ‘San Francisco (be sure to wear some flowers in your hear)’. Al is dat onding allerminst de reden waarom hij mijn held is. Qua meligheid kan ik wel wat hebben, maar zelfs voor mij is ‘San Francisco’ een brug te ver. Toch verdient hij een standbeeld. McKenzie was het -tot voor kort nog ‘levende’- bewijs dat je niks moet kunnen en niks moet doen om tot je allerlaatste dag rijkelijk te leven en je goesting te doen. Hij is de hoop in bange dagen. Zit alles tegen, dan kan je je rechthouden met het levensverhaal van Scott McKenzie. Scott McKenzie werd 73 jaar. Da’s jong. Zeker voor hem. Want wie -zoals hij- voor het geluk geboren is, zingt het meestal nog dertig jaar langer uit. Hoewel hij wereldberoemd werd, heeft de brave man geen enkele verdienste. De enige hit die hij ooit had, schreef hij niet zelf. Hij kreeg het liedje cadeau van een kameraad en nadien moest hij nooit nog gaan werken. Wat hij ook niet meer deed. Als jonge knaap had Scott McKenzie (hij heette toen nog Philip Wallach Blondheim) al mazzel bij alles wat hij deed. Hij groeide op in North Carolina. In Montreat om precies te zijn: een hol van Pluto waar geen 500 mensen woonden. McKenzie was er telegrambezorger. “Een drukke job was het niet,” zei hij ooit in een interview. “Er was in heel Montreat maar één man die af en toe een telegram kreeg: Billy Graham”. Graham was predikant en bovendien dikke vriend van alle presidenten die tussen 1940 en 1980 de revue passeerden. Om de paar dagen moest McKenzie hem een telegram bezorgen. Niet slecht voor een fulltimejob. Toch was hij niet gelukkig, want -ik citeer“Graham woonde verdorie boven op een berg. Ik herinner me nog hoe moe ik altijd was als ik daar toekwam.” Typisch McKenzie. Hij was voor het geluk geboren, maar hij zag dat nooit of deed er niks mee. McKenzie was bevriend geraakt met John Philips. Philips had de immens populaire band ‘The Mamas & the Papas’ opgericht en een wereldhit gescoord met ‘Monday Monday’. Hij vroeg McKenzie om te zingen in zijn band. Het broodje van McKenzie had toen al gebakken kunnen zijn, maar hij bedankte voor de job. Want al dat toeren, repeteren, zingen, opnemen... Het leek hem te veel op werken. McKenzie kon het zich permitteren de ene gouden kans na de andere weg te gooien. Het geluk zou toch nooit van

2 - SEPTEMBER 2012

zijn zijde wijken. Hij was altijd en overal de juiste man op de juiste plaats. Toen John Philips vlak bij San Francisco het grootste muziekfestival ooit wilde organiseren (Monterey Pop Festival), fluisterde McKenzie hem in het oor dat een liedje wel eens wonderen zou kunnen doen als promotiemiddel. “Oké,” zei Philips, “maar zing jij het dan maar” en hij schreef ‘San Francisco’ voor Scott McKenzie, die er vijf miljoen exemplaren van verkocht. Op het Monterey Pop Festival stond McKenzie vanzelfsprekend op het podium. Niet dat hij een repertoire had. Enkele kameraden hadden inderhaast wat songs voor hem geschreven om toch tenminste een plaat te kunnen vullen en drie kwartier te kunnen optreden. Op het festival deelde McKenzie wel netjes het podium met Jimi Hendrix, The Who, Janis Joplin, The Byrds, Otis Redding, The Grateful Dead en The Mamas and the Papas. En wat meer was: 200.000 hippies stonden er met bloemen in hun haar, precies zoals McKenzie dat in zijn nummer had gevraagd. Zelf deed hij niet mee aan die zottigheid, maar zonder het te beseffen, had hij wel de flowerpowerbeweging in het leven geroepen. De wereld lag aan zijn voeten, maar opnieuw keek hij juist de andere kant op. Een wereldtournee en het bijhorende grote geld liet hij links liggen. “Ik kreeg schrik van de megabelangstelling en van al die hippies die opgetogen en uitgelaten waren, maar geen idee hadden waarom. En om eerlijk te zijn, snapte ik er zelf ook niks van”. Op een eiland halfweg tussen Guadeloupe en Puerto Rico zocht hij rust. Hij belandde er in een commune en leerde er een vreemde vogel kennen die hij nooit meer zou vergeten. “Ik was zelf niet vies van drugs, maar wat die kerel ooit had gesnoven, is op kilo’s na niet te schatten. Hij was er heilig van overtuigd dat hij een otter was en ik een dwerg, hoewel ik 1 meter 78 ben.” McKenzie vluchtte verder. Dichter bij huis, maar verder van de wereld vestigde hij zich in de Mojavewoestijn. Hij woonde er drie jaar. Op de vraag hoe hij daar zijn dagen vulde, antwoordde hij: “Ik liep er blootvoets rond en praatte met de cactussen.” McKenzie keerde in 1973 gezond en wel terug uit de woestijn en deed -op een klein gastoptreden links of rechts naniets meer. Hij heeft zijn royalties nooit opgekregen. Hulde. ’t Is dat hij uit principe nooit een job aanvaardt. Anders zou hij, nu hij dood is, de patroonheilige kunnen worden van alle niet-getalenteerde mensen die vooruit willen in het leven maar er niet voor willen werken.

Café De Markt Vraag naar ‘Café De Markt’ in Turnhout en de kans bestaat dat men de schouders ophaalt. Het nieuwe café aan de Grote Markt heeft immers nog niet de naambekendheid die zijn voorganger ‘De Beurs’ had. Dat kan ook niet: De Beurs was een decennialang een vaste waarde, maar ging een klein jaar geleden failliet. Dat was meteen het sein voor Nicole Smulders en Modest Baelus om plannen te smeden om er een nieuw café te beginnen. Met man en macht werd er gewerkt om er in no time het bestaande café een grondige opsmukbeurt te geven. Op 1 juli zwaaide de deur van het vernieuwde café open. ‘Café De Beurs’ was ‘Café De Markt’ geworden. Nicole en Modest -Des voor de vrienden- mogen trots zijn op wat ze hebben verwezenlijkt. Sinds Café De Markt open is, is de Grote Markt in Turnhout een sfeervolle bruine kroeg rijker. Jong en oud zijn welkom in Café De Markt voor een deugddoende frisdrank of een goed getapte pint. En wie wil, kan er ’s morgens al terecht voor een heerlijke tas koffie. Het zicht op de prachtig heraangelegde Grote Markt en de fonteintjes krijg je er gratis bij.

Foto: Bert De deken

Café De Markt Grote Markt 57 2300 Turnhout Website: www.cafedemarkt.be (in opbouw)


Een dag in het leven van Tom Van den Bempt VORSELAAR, BONN - Vraag Tom Van den Bempt welke zijn beste vakantiedag is geweest en hij zal het je meteen kunnen vertellen: 4 juli. Hoe symbolisch kan een datum zijn? Op Independence Day mocht hij de beroemdste Amerikaanse troubadour aller tijden in de ogen kijken. Bob Dylan concerteerde in Bonn. Via via kon Tom Van den Bempt het tot in de backstage schoppen. Dit is zijn relaas. Wat voorafging The Nickel Slots is een band uit East L.A., die in België optreden in enkele clubs en muziekcafés. Concertorganisator Tom Van den Bempt (Hoppin Around Vorselaar) had contact met hen via John Red Edward, stadsgenoot van The Nickel Slots én tourmanager van Bob Dylan. ‘Red’, zoals hij zich laat noemen, nodigde Tom Van den Bempt backstage uit op het Dylanconcert in Bonn.

Bij Bob in Bonn Dat in de buurt van Bob komen voor een gewone sterveling bijna uitgesloten is, blijkt al snel. Tom Van den Bempt: “Om 15u kwamen we aan op de VIP-parking in Bonn. Daarvoor moesten we eerst enkele controles en vier slagbomen passeren. Maar de naam ‘John Red’ deed alle poorten openen. Red stond ons op te wachten aan de VIP-ingang. Een vlotte vijftiger, grijs en mollig. Precies zoals ik me de tourmanager van His Boabness had voorgesteld.” Het onwaarschijnlijke gebeurde. Red nam zijn nieuwe Belgische vrienden mee op het podium. Van den Bempt:

4 juli 2012: oogcontact met Bob Dylan “Ineens stond ik tussen de achttien gitaren van Charlie Sexton, de contrabas van Tony Garnier, de vleugelpiano en het orgeltje van Dylan zelf…” Tom zag ook Dylans persoonlijke spullen, zoals de replica van de Oscar die hij in 2001 won voor de song ‘Things have changed’. Enkele jaren geleden gooide een fan het plastic beeldje op het podium. Blijkbaar was Dylan erdoor gecharmeerd, want sindsdien geeft hij het bij elk concert een prominente plaats. Ook halfgoden hebben een eigen versie van een teddybeer nodig. “Mijn hartritme steeg met de minuut”, herinnert Tom Van den Bempt zich. “Red nodigde ons uit voor een tas koffie in een van de mobiele keukens die tussen de tourbussen stonden. Ik probeerde door de geblindeerde ramen naar binnen te kijken toen ik plots tegenover Tony Garnier stond, de bassist die al meer dan 20 jaar met Dylan het podium deelt. Geen enkele muzikant op de planeet speelde ooit langer samen met Dylan. Zenuwachtig knikte ik ‘goeiendag’. Ik kreeg een ‘hello’ terug. Man, man… mijn dag kon al niet meer stuk. En even later kwam drummer George Recile zich nog persoonlijk aan ons voorstellen!”

De enige toeschouwer Toen Tom in de walkietalkie van Red iemand hoorde zeggen: “John, Bob’s here” hield hij het bijna niet meer. “Ik wist zelfs niet wát ik moest hopen. Enerzijds zou het fantastisch zijn als Dylan een goeiedag zou komen zeggen, anderzijds zou ik niet weten wat ik tegen hem zou moeten of durven zeggen.” “Daar stond hij dan. Zomaar ineens. Twee meter naast mij. Een jeans, witte Nikes, een blauwe sweater met kap: Bob Dylan. Zijn houding. Zijn lichaamstaal. Zijn uitstraling… Fantastisch. Om nooit te vergeten.” Red escorteerde Dylan naar het podium; ook voor een soundcheck wordt de troubadour bij elke stap die hij zet, begeleid. “Ik mocht vooraan tegen het podium staan,” zegt Tom Van den Bempt. “Ik was de enige toeschouwer tijdens het eerste deel van de soundcheck. Dylan nam zijn tijd en praatte veel met zijn muzikanten over het geluid en hoe de songs moesten klinken. Wat me opviel, was het grote respect van alle bandleden voor ‘hun leider’. Ook bij ‘meestergast’ Tony Garnier. Na een kwartier werd me gevraagd om de band alleen te laten. De heren hadden er blijkbaar zin in. De soundcheck duurde nog een halfuur.”

Charmeur Dylan Niets menselijks is Bob Dylan vreemd. Zo spaarzaam hij backstage met woorden is, zo’n spraakwaterval is hij wanneer een mooie zwarte dame in zijn buurt opduikt. Van den Bempt: “Dylan zag haar en liep meteen op haar toe. Ze omhelsden mekaar innig. Ik was verbaasd dat Dylan zo gemakkelijk zijn gevoelens toonde. Mooi om te zien, maar ook vreemd. Het past niet meteen bij zijn nogal stuurs imago.” “Wat later gingen we allen eten. Bij het buffet kreeg ik een zoveelste kippenvelmoment. Ik stond aan te schuiven tussen de volledige crew: de bodyguards, de roadies, de techniekers, de band. Er ontbrak maar één persoon… Die stond nog altijd te kletsen -al een vol uur- met die mooie zwarte parel. Toen hij nadien toch wat kwam eten, passeerde ik hem rakelings. Ik knikte en kreeg zowaar een knikje terug. Dag geslaagd!”

Bye Bye Bob! Tom Van den Bempt mocht de show meemaken vanuit de PA-toren. “Voor mij was dat alleen nog een surplus. Mijn dag was al lang goed. Na het concert haastte ik me weer naar de backstage in de hoop om nog een laatste glimp van Dylan op te vangen. Dat lukte. Ik zag hem nog afscheid nemen van zijn zwarte vlam. Hij gunde haar een foto en een kus op de mond. En toen verdween hij voorgoed in de tourbus. Bye Bye Bob!” “Ik nam afscheid van Red en kreeg nog een cadeautje mee: een poster van Dylan. De poster waartegen hij leunde toen hij helemaal werd opgeslorpt door de zwarte prinses. Hij krijgt een speciale plaats in mijn huis.”

Tekst: Tom Van den Bempt (bewerkt door redactie Suiker) Foto’s: Tom Van den Bempt

Suiker - 3


De Kempen verdicht

Boekenbeurs in de Molse Kringwinkel MOL - Nog tot 1 september vindt in de Molse Kringwinkel, gelegen aan de St.-Apollonialaan 190, een boekenbeurs plaats. Er wordt een mooie selectie aan informatieve boeken aangeboden van zeer goede kwaliteit. Kunstboeken, oorlog, geschiedenis, techniek ... Daarnaast kan je ook ouderwets snuisteren in een heuse platencollectie. Openingsuren: ma:13-18u, di-vr: 9.30-18u, zat: 9.30-17.30u, zon gesloten.

Turnhout On Stage TURNHOUT - Op het Warandeplein vindt op vrijdag 31 augustus een muziekfestival plaats met enkele grote namen op de affiche. Initiatiefnemer Toon Otten is erin geslaagd tieneridool Gers Pardoel, feestmakers Buscemi &

5 dichters op 5 boten in Herentalse jachthaven

HERENTALS - Dichtersensemble KollectiefMaksimaal stelt tijdens Open Monumentendag op 9 september zijn nieuwe dichtbundel voor. ‘Allemaal zo gewoon, maar toch zo schoon’ schetst een poëtisch beeld van de Kempenaar van vroeger tot nu. Suiker vroeg aan samensteller Jef Versmissen hoeveel dichterlijke vrijheden de Kempense poëten zich permitteren. De dichters van KollektiefMaksimaal hebben al ruime ervaring in het maken van poëziebundels maar deze keer was de opzet wel heel ambitieus: een overzicht van de Kempense dichtkunst door de eeuwen heen. Samen met de erfgoedcel Kempens Karakter gingen ze op zoek in archieven naar wat er in het verleden door Kempenaars is bijeengeschreven. “Het oudste gedicht dateert uit 1492”, zegt Jef Versmissen van KollektiefMaksimaal. “Dat gaat over het wonder van de Hegge: het mirakel dat zich in Poederlee heeft voorgedaan nadat een dief een kelk uit de kerk had gestolen. Eén keer in 25 jaar wordt dat mirakel met een processie herdacht en van het Heggecomité heb ik de Middelnederlandse tekst kunnen overnemen. Daarnaast hebben we ook een 19de-eeuws gedicht van Servaas Daems, de priester-dichter uit Noorderwijk, en dankzij de medewerkers van de gemeentearchieven zijn we echt op hele mooie pareltjes gebotst van onbekende dichters van de jaren 60 tot nu.”

Hotel De Zalm Wie bij het woord Kempense dichtbundel al met de ogen begint te rollen en denkt aan bucolische poëzie met dartelende herders en herderinnetjes, heeft het mis. ‘Allemaal zo gewoon, maar toch zo schoon’ wil het beeld van de Kempenaar en het leven in de Kempen bijstellen. “Er zit zeker wel traditionele poëzie in die gaat over het landschap of het leven onder de kerktoren, maar daarnaast zijn er veel minder traditionele gedichten”, zegt Versmissen. “We zitten hier nu op het terras van hotel De Zalm en dat is ook de titel van een gedicht van Jacki Billet, de bassist van o.a. Kiss My Jazz, een Antwerpse rockgod die geboren en getogen is in Herentals. Hij heeft dat gedicht volledig geschreven op de melodielijn van Hotel California van The Eagles. Als je het leest met de akoestische versie van dat nummer op de achtergrond, klopt het volledig. Heel pastoraal kan je dat niet noemen. (lacht) Daarnaast ben ik heel blij met de gedichten die we hebben gekregen van een mevrouw van wie de grootvader als krijgsgevangene

4 - SEPTEMBER 2012

in Duitsland heeft gezeten. Daar heeft hij verschillende gedichten over zijn geboortestreek geschreven. Het is wel traditionele poëzie maar de ontstaanscontext maakt het historisch belangrijk. Dat zijn dingen die je raken, waar je het voor doet. Ook de poëzie van Jef Mennekens zit erin. Dat is een naam die buiten Herentals niet zo veel mensen iets zegt. Hij was een Brusselaar die hier altijd op vakantie kwam en verschillende bundels heeft geschreven die alleen maar over Herentals gaan. Da’s toch gewoon schitterend.”

Vier thema’s “Met het overzicht van de gedichten hebben we de Kempenaar wat proberen te doorgronden”, zegt Jef Versmissen. “Men zegt vaak dat de Kempenaar een beetje een binnenvetter is, iemand die nors voor zich uitkijkt en hard werkt, maar dat is maar ten dele waar. De Kempenaar is ook iemand die heel graag uitbundig feest en gastvrij is. We zijn niet -zoals ze in Antwerpen graag zeggen- de parking van ’t stad. Er gebeurt hier ook wel het een en ander en dat laat de bundel zien.” Hij is onderverdeeld in 4 thema’s: nostalgie, volksgeloof, natuur en leven en feesten. “Toen we na de selectie de gedichten allemaal eens lazen, bleek dat elk van hen wel in één van deze 4 categorieën thuishoorde. Het zal dus wel zo zijn dat die thema’s het bestaan van zowel de vroege als de hedendaagse Kempense dichter kenmerkt.” De 4 delen worden telkens ingeleid door een wetenschapper die vanuit zijn expertise de ontstaanscontext van de gedichten toelicht. “Dat was eigenlijk een heel goed idee van de mensen van Kempens Karakter”, zegt Jef. “Anders zou het gewoon een verzameling losse gedichten geweest zijn. Die artikels laten zien dat ze geworteld zijn in de realiteit van toen en nu en dat er heel wat achter zit. Hans Gijbels (ex-woordvoerder kardinaal Danneels, nvdr) schreef bijvoorbeeld de inleiding voor het thema volksgeloof. Hieruit blijkt dat de Kempenaars helemaal geen pilaarbijters waren. Zij waren wel gelovig maar eerder vanuit pragmatisch oogpunt: “Als ik geloof, heb ik minder last met de machthebbers”. Dat werpt toch een ander beeld op de clichés die er bestaan.” De voorstelling van de bundel ‘Allemaal zo gewoon, maar toch zo schoon’ vindt plaats aan het Fundatiehuis in het begijnhof in Herentals op 9 september om 14.30 uur. De nog levende gepubliceerde dichters lezen er hun werk voor. De bundel is er gratis te verkrijgen en nadien ook via de erfgoedcel Kempens Karakter. www.kortsluiting.be www.kempenskarakter.be

Tekst: Katrien Lodewyckx Foto: Bart Van der Moeren

HERENTALS - De pas opgestarte vzw ‘Het Portret’ heeft de ambitie om in en rond de jachthaven van Herentals en op de boot Dorian Gray -voor anker in de haven- jaarlijks een paar culturele evenementen te organiseren. Het eerste initiatief mag er alvast zijn: op 22 september lezen onder de noemers ‘Dichters aan boord’ vijf Vlaamse dichters voor uit eigen werk. Omdat ze dit doen op vijf verschillende boten moeten de toeschouwers zich ook van boot naar boot verplaatsen. Als dat maar goed afloopt … De keuze van de dichters is een goede mix van gevestigde waarden, aanstormend en lokaal talent: de gerenommeerde Nederlandse dichter Benno Barnard (die leeft en werkt in Vlaanderen), Bart Plouvier (misschien bekender als romanschrijver maar met toch al 7 poëziebundels op zijn palmares), Sylvie Marie, de belangrijkste dichteres van de jonge generatie en huisdichteres van het weekblad Humo, Y.M. Dangre (die dit jaar de Debuutprijs Herman De Coninck won) en tot slot de Herentalse dichteres Lief Vleugels (die reeds drie poëziebundels uitgaf.) De poëzieavond start om 19 uur. De Herentalse jachthaven is gevestigd aan de Noordervaart. Kaarten kosten € 10 en zijn te koop op de boot Dorian Gray, alle dagen open van 13 tot 20 u. Meer inlichtingen: Han De Houwer (0475 26 25 89) of Ronald Grossey (0496 16 35 81).

Squadra Bossa en bluesartiesten Kathleen Vandenhoudt, Ernst Löw en Jan De Bruyn vast te leggen. Voor elk wat wils, dus. Wesley Meynendonckx en T-Connect maken het programma compleet. De eerste band treedt om 18u op. Tickets kosten slechts 1 euro.

Deze maand in de Poppenzaal

Lichtaart-kermis krijgt er van donderdag 13 tot zondag 16 september een attractie bij, en wat voor een. Vóór de bib wordt een spiegeltent geposteerd en daarin bruist het vier dagen lang van de activiteiten. Op donderdag is er vanaf 9.30u een programma voor senioren. ’s Avonds (20u) wordt de film ‘Beginners’ getoond. Op vrijdagnamiddag is er een muzieken zangnamiddag en ’s avonds palmt de rock-‘n-rollcrew van Radio Modern de spiegeltent in. Zaterdagochtend wordt er een ‘Mega cd-verkoop’ georganiseerd in de tent. Die maakt om 14u plaats voor circusen kermisactiviteiten. Vanaf 19.30u is er een comedywedstrijd. De zondag begint met een brunch (10 tot 13u) en nadien (14u) spelen The Vickings ten dans. De vierdaagse wordt om 20u afgesloten met ‘Lichtert Kermis Rock & Roll Circus’. Gedetailleerde info vind je op www.kasterlee.be.

TURNHOUT – Figurentheater Propop en de Poppenzaal beginnen aan een nieuw seizoen. De eerste voorstelling die wordt gespeeld is ‘De zandman’, voor kleuters van 2 tot 5 jaar. ‘De zandman’ gaat over gaan slapen, over niet willen gaan slapen en niet kunnen slapen. Voorstellingen op 16, 19 en 23 september. Nieuw is ‘De winkel van Sinkel’: theater met speelgoed en dans. ‘De winkel van Sinkel’ gaat over zoveel speelgoed hebben dat je niet meer weet wat je moet kiezen, zodat je je uiteindelijk gaat vervelen. Er zijn voorstellingen op 26 en 30 september en 3 oktober. Op woensdag is het aanvangsuur 14.30u en op zondag 10.30u.

Dragon Dance Theatre in de Hoge Rielen KASTERLEE – van 7 september tot en met 8 oktober slaat het Dragon Dance Theatre zijn tenten op in de Hoge Rielen in Kasterlee voor het 15de ‘Pan American Puppetry Arts Institute’. In dit theaterlab waarin verbeelding, improvisatie en creatie centraal staan, werken mensen uit alle windstreken aan een collectief kunstwerk. Het is de eerste keer dat deze bijzondere theaterworkshop naar België gehaald wordt. Wie gemotiveerd is en interesse heeft, mag deelnemen aan de workshop. Alle info vind je op www.dragondancetheatre.com.

De Mert Zomert Uit TURNHOUT - ‘De Mert Zomert Uit’ is de naam van een nieuw feest dat plaatsvindt op de Grote Markt en dat -als de formule aanslaat- een vaste plaats op de jaarlijkse activiteitenkalender zal krijgen. Twee horeca-uitbaters op de Grote Markt, Wim Sterkens en Mon Leys, zijn de drijvende krachten achter dit nieuwe festival, dat vooral oog heeft voor lokaal talent. Op vrijdag 31 augustus treden vanaf 19u Fieldwork en Bamboozle op. Op zaterdag 1 september vindt in de namiddag de gheyntjesworp plaats; ’s avonds zijn er zumba- en salsa-initiaties en wordt er afgesloten met een concert van Resample (21.30u). De toegang is gratis.

Spiegeltentfestival in Lichtaart en Vosselaar LICHTAART, VOSSELAAR - In Beerse, Turnhout en Rijkevorsel is het rondtrekkende spiegeltentfestival al gepasseerd, maar in september wordt de tent nog opgeslagen in Lichtaart en Vosselaar, en in oktober is Oud-Turnhout nog aan de beurt.

Lichtaart

Vosselaar In Vosselaar staat de spiegeltent opgesteld van vrijdag 14 tot zondag 16 september op het graspleintje voor het Heilig Graf op de hoek van Bolk en Berg­akker. Het programma moet nog een definitieve invulling krijgen, maar vaststaat dat Radio Modern er op vrijdagavond een rock-‘n-rollfeestje in bouwt. Op zaterdagnamiddag vindt een koortreffen plaats en brengen Kathleen Vandenhoudt, Bart Buls en Piet Van Den Heuvel het liedjesprogramma ‘Kempen Zingt Mee’. ’s Avonds zijn er nog optredens, maar de namen van de groepen worden nog bekendgemaakt. Surf naar www.vosselaar.be voor de laatste info. Op zondag kan je in de spiegeltent terecht voor dansinitiaties door professio­ nele lesgevers.


Watertoren wordt zendmast

TURNHOUT – De Turnhoutse watertoren was naar aanleiding van het feestjaar al omgedoopt tot vuurtoren, maar de vereniging van Noord-Kempense radioamateurs heeft nog een andere herbestemming in gedachten. Tijdens de cultuurmarkt op 16 september palmen zij de toren in voor een demonstratie van hun hobby. Vanuit hun tijdelijke stek zal er gecommuniceerd worden met de hele wereld. Oké, toegegeven: bij het woord radioamateur dacht ik in eerste instantie aan de vrije radio: een enthousiasteling die in het weekend zijn favoriete muziek in de ether gooit en de plaatjes aan- en afkondigt in netjes gepolijst AN. Niets is minder waar. “Met muziek heeft het helemaal niks te maken, maar de vergissing komt vaak voor”, legt Alain Vanhove van de Noord-Kempense radioamateurvereniging uit. “Radiocommunicatie heeft enorm veel toepassingen. Het gaat er gewoon om een boodschap van een zender naar een ontvanger over te brengen zonder dat er een draad aan te pas komt. Je gebruikt radiogolven en daarmee kan je -als de weersomstandigheden ideaal zijn- de hele wereld bereiken.”

‘Amateur’ Ook het tweede deel van het woord radioamateur is verwarrend, want amateurs zijn het allesbehalve. Je moet er namelijk wel wat voor overhebben om het te worden. “Dat klopt”, zegt Alain. “Als je een boot koopt, moet je ook eerst een vaarbewijs halen. Dus mag je zonder een vergunning ook niet zenden. Je moet een examen afleggen in elektronica en reglementering, maar laat je daar zeker niet door afschrikken. Op de club geven we lessen voor wie aan het examen wil deelnemen. En dat mag al vanaf 13 jaar. Je moet dus echt geen ingenieur zijn om het te kunnen. Wij hebben leden van alle leeftijden en met heel verschillende achtergronden.

Alfa Papa Tango De radioamateurs werken volgens internationaal afgesproken regels. Zo heeft iedere zender een eigen roepnaam en zijn er codes die elke radioamateur over de hele wereld begrijpt. QSL is codetaal voor ‘Ik heb je goed begrepen’. “Soms kent de persoon waarmee je contact hebt gelegd geen Engels of is de verbinding zo slecht dat je geen echt gesprek kan hebben. Dan is de codetaal wel handig”, zegt Alain. Na elke

De Kempense radioamateurs staan op 16 september van 10 tot 17u met een stand in de Gemeentestraat. Boodschappen van het publiek worden daar door telegrafisten naar de watertoren geseind. De bezoeker kan er nadien zijn eigen QSL-kaart komen ophalen. De activiteiten op de cultuurmarkt zullen ook via een televisieverbinding in de toren te bekijken zijn.

geslaagde verbinding vult de radioamateur een logboek in. “Daarin schrijf ik dan met wie ik contact heb gelegd en wanneer. Achteraf vul ik een QSLkaart in. Dat is een bewijs van verbinding. Ik neem de kaarten één keer per maand mee naar de club en vandaar worden ze dan opgestuurd naar de personen met wie ik verbinding heb gemaakt. Zelf krijg je ook zo’n kaartjes toegestuurd. Je hebt radioamateurs die ganse boeken aanleggen met de QSLkaarten, per land gesorteerd. Soms geeft een aantal kaarten recht op een diploma. Het is bijna zoals postzegels verzamelen, even verslavend voor sommigen.” Voor de demonstratie op de cultuurmarkt heeft de Kempense club een speciale QSL-kaart ontworpen met daarop foto’s en informatie over Turnhout en het cultuurjaar. “Het is een kaart die gelinkt is aan een evenement en die zeer gegeerd is. Ik denk dus wel dat we heel wat respons gaan krijgen als we beginnen uit te zenden vanuit de toren,” aldus Alain.

Geen nostalgie

Wedstrijden

Club van 3 miljoen

“Ik ben er regelmatig mee bezig”, zegt Alain Vanhove. “Wanneer ik er tijd voor heb, ga ik achter mijn zender zitten en probeer ik contact te leggen. De gesprekken die ik voer met de andere radioamateurs gaan niet over koetjes of kalfjes. Het gaat meestal over de hobby. Ik ben nogal gefascineerd door het technische aspect ervan. Sommigen hebben regelmatig contact met elkaar en dan ontstaan er vriendschappen. Soms nemen de radioamateurs ook deel aan wedstrijden. Op 24 uur proberen ze dan zoveel mogelijk verbindingen te leggen.

In België zijn ongeveer 5.000 radioamateurs actief maar over de hele wereld zijn er bijna 3 miljoen licentiehouders. En dat zijn niet allemaal nobele onbekenden. Koning Juan Carlos van Spanje en Koning Bhumibol van Thailand hangen regelmatig in de lucht en ook Vaticaanstad heeft een eigen zender. “Of we die op 16 september kunnen bereiken, valt af te wachten”, lacht Alain. “Het radioamateurisme heeft in ieder geval nog veel toekomst en dat willen we graag laten zien.”

In een tijd waarin boodschappen de wereld worden ingestuurd via Twitter, Facebook, sms of mail, lijkt communiceren via een radiozender iets romantisch. “Wij zijn echt geen nostalgici”, werpt Alain Vanhove tegen. “Veel van die moderne communicatietoepassingen zijn uitgevonden of verbeterd door radioamateurs. We gebruiken het internet ook om elkaar terug te vinden of om informatie over de weersomstandigheden op te zoeken. Maar het is niet omdat er evolutie is dat we de radio moeten achterlaten.” Mocht het land ooit platliggen en alle telefoonlijnen of mail het niet meer doen, dan kunnen we gelukkig nog een beroep doen op de radioamateurs. “In ons land is het nog niet zo vaak voorgevallen, maar toen de Herald of Free Enterprise in ’87 voor de kust van Zeebrugge zonk, was iedereen op zoek naar iedereen, maar lagen de telefoonlijnen plat. Toen zijn de radioamateurs met hun apparatuur op strategische plaatsen, zoals ziekenhuizen, gaan staan om de verbinding te garanderen.”

Tekst: Katrien Lodewyckx Foto: Bart Van der Moeren

Suiker - 5


nieuws uit de Kempense bibliotheken

Bib bib hoera! Bibliotheek­ bezoekers kunnen boeken nu ook mobiel verlengen Het Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof, het informaticacentrum CIPAL uit Geel en studenten van de Katholieke Hogeschool Kempen hebben de handen in elkaar geslagen voor de ontwikkeling van een innovatieve applicatie (app) die op iedere smartphone werkt. Met deze app kunnen bibliotheekgebruikers hun materialen nu ook mobiel verlengen. In een pilootfase zal de bibliotheek van Brasschaat haar klanten als eerste de applicatie aanbieden. Later volgen 44 Antwerpse en Kempense bibs.

Alvast gedeputeerde Peter Bellens is tevreden met de provinciale inbreng in dit project: “Als onze bibliotheken een rol van betekenis willen blijven spelen, moeten ze mee evolueren in de steeds toenemende digitalisering”, meent Bellens. “Het Provinciaal Bibliotheekcentrum Vrieselhof steunt hen daarin door vernieuwende initiatieven te onderzoeken en te ondersteunen. Deze mobiele dienstverlening is daar een mooi voorbeeld van. Met de app bieden we een grote meerwaarde aan de gebruiker, zodat het bezoek aan de bibliotheken aantrekkelijk blijft.” Wim Verhulst, stafmedewerker van het Vrieselhof, beaamt dit volmondig. “Deze app is een bewijs dat de Antwerpse en de Kempense bibliotheeksector mee zijn met de digitale evolutie”

−We − zijn min of meer digitale analfabeten. Leg eens uit hoe deze app in de praktijk werkt. Wim Verhulst: Het verlengen van de uitleentermijn is een van de onlinediensten die al een tijdje worden aangeboden aan leden van de bib. Ze moesten daarvoor wel via hun pc naar de website van hun bib gaan. Het verschil is dat je met deze app die mogelijkheid tot verlenging krijgt via je smartphone. Op het schermpje van je smartphone verschijnt een bericht dat je uitleentermijn verstrijkt. Dat kan je vergelijken met een klassiek sms’je maar met dit verschil dat deze app interactief is. Je krijgt ermee toegang tot de bibliotheekdiensten: je logt in en kan een boek verlengen zodat je geen boete oploopt. In deze vakantietijd komt dit soms goed uit. Je zit bijvoorbeeld op een strand in Italië en krijgt een bericht dat je uitleentermijn verlopen is. Je kan dan meteen verlengen en je moet daarvoor niet snel naar de bib rijden. Het is bovendien een gratis applicatie

−Is − dit nu een primeur? Ja en neen. Er bestaat in Vlaanderen lokaal wel een gelijkaardige app, maar die is niet beschikbaar voor alle types smartphones. In Nederland is men hier ook mee bezig. Je kan stellen dat het anno 2012 niet meer dan logisch is dat je de kans krijgt om een elementaire dienst als het verlengen van een boek uit te voeren via een app. Als je vandaag gewoon gaat joggen, kan je

6 - SEPTEMBER 2012

“De Kempense bibliotheeksector is mee met de digitale evolutie” via apps alle informatie krijgen over de afgelegde kilometers en je gemiddelde hartslag. Zo spectaculair is het dus ook weer niet. Je mag in de toekomst ook zeker nog meer bibliotheekdiensten via app verwachten.

−Wat − gaan die andere onlinediensten dan zijn? Binnenkort zal al een pilootproject van start gaan waarbij je online via de computer of smartphone toegang zult krijgen tot de digitale collecties van een bib. Je zult dan krantenarchieven kunnen consulteren of muziek uit de bibliotheek streamen zonder dat je daarvoor een cd moet uitlenen. Daarvoor werken we als provincie samen met ‘BIBNET’, een Vlaams initiatief dat de opdracht heeft gekregen een Vlaamse digitale bibliotheek te ontwikkelen.

−Als − dit zo verder evolueert, wordt een bezoek aan een bibliotheek overbodig en doen we alles thuis via onze pc of via onze smartphone. Ik zou niet stellen dat de bibliotheek zichzelf hiermee overbodig maakt, maar eerder dat ze zich ermee zeer sterk herpositioneert. De fysieke collecties, zeg maar het ter plaatse uitlenen van boeken, cd’s of dvd’s gaat op langere termijn zeker meer naar de achtergrond verschuiven. De collecties zullen meer en meer digitaal gaan. E-booken boomt nog niet zo bij ons omdat de Nederlandstalige markt nog maar een beperkt aanbod aanreikt, maar krantenartikels of het muziekaanbod staan digitaal al veel sterker. Het is niet meer dan logisch dat een bib daarop inspeelt.

De bibs profileren zich hiermee op een nieuwe manier die mooi aansluit bij de actuele manier van het consulteren van informatie. Een bib zal minder een plek worden waar een collectie fysiek aanwezig is; het zal meer een plek worden die de informatie gaat toeleiden naar alle inwoners, zeker ook digitaal.

−Riskeer − je hierdoor geen mensen uit te sluiten die helemaal niet mee zijn met die digitale trends? Ik denk maar aan senioren die gek worden van een uitleenautomaat. Dat klopt in zekere zin wel. Een applicatie is er maar voor een beperkt aantal mensen die over een smartphone beschikken. Maar in de bibliotheken lopen heel wat projecten om die digitale kloof te dichten. Die helpen de zogenaamde digitale analfabeten, en in het bijzonder de senioren, vertrouwd maken met het internet en leren werken met de computer. Dat is zeker een meerwaarde die een bib kan leveren. Tot nu toe hebben we geen indicatie dat mensen afhaken omdat er bijvoorbeeld een uitleenautomaat in de bib staat. Mensen zijn ook vertrouwd met automaten bij de bank of voor het parkeren. De dienstverlening van een bib gaat er ook niet mee achteruit. Integendeel: het gaat sneller en de medewerkers krijgen meer tijd om zich bezig te houden met het verstrekken van informatie. Het is ook anticiperen op de toekomstige generaties bibliotheekgebruikers, de zogenaamde ‘digital natives’: jongeren die opgegroeid zijn in het digitale tijdperk. De eerste gsm van

mijn zoon bleek meteen een eenvoudige smartphone te zijn. De bib moet gewoon mee met deze logische evolutie.

−Is − dit de redding van de bib, zoals een tijd terug dat de dvd was? De dvd zal de bib ook niet redden: het is gewoon mee zijn met het digitale verhaal. Ik denk dat de Vlaamse overheid dat zeer goed heeft aangevoeld door BIBNET op te richten. Ze zijn ermee bezig bibliotheekcollecties zeer praktisch online aan te bieden en vervolgens de bijhorende dienstverlening uit te bouwen. Op dat vlak speelt de Vlaamse bibliotheekwerking internationaal een pioniersrol..

−Allicht − heef dit ook zijn gevolgen voor het bibliotheekpersoneel? Zonder twijfel. Als provinciaal centrum bieden wij ook heel wat opleidingen aan de bibmedewerkers om mee te zijn met de digitale evolutie. Die cursussen zijn zeer praktijkgericht en zeer succesvol. Bij het aanwerven van bibliotheekmedewerkers wordt ook veel meer gepeild naar hun digitale kennis. Maar je vindt die kennis vandaag sowieso bij de jongere generatie.

−Allicht − zullen bibs voor deze digitale diensten ook moeten gaan samenwerken met andere gespecialiseerde firma’s. Inderdaad: dat is met deze app ook gebeurd. Het zijn een aantal studenten Toegepaste Informatica van de Katholieke Hogeschool Kempen die deze app ontwikkeld hebben tijdens hun stage bij Cipal. Cipal maakt al jaren softwarepakketten voor het PBC. Zo hebben we als provinciaal bibliotheekcentrum ‘Isis’ uitgewerkt: een netwerk van bibliotheken uit de provincie Antwerpen die dezelfde software gebruiken voor hun bibliotheektransacties. Op onze beurt werken we op het Vlaamse niveau samen met BIBNET voor een aantal ontwikkelingen. Zo sluiten we samen licenties af voor het gebruik van bepaalde digitale content, iets wat je als lokale bib of provincie moeilijker kan. We werken op drie lagen goed samen voor dit digitale project: op lokaal, provinciaal en Vlaamse niveau. De bibliotheeksector is daarmee in het culturele veld een mooi voorbeeld van succesvolle interbestuurlijke samenwerking.”


nieuws uit DE PROVINCIE

Gustave De Smet Pally

Picknicken in stijl PROVINCIE - Picknicken is wellicht een van de meest romantische manieren om een mooie dag door te brengen in je eigen streek. Zeker als je zelf niet moet liggen zeulen met koelboxen en allerhande tafelgerei. Toerisme Provincie Antwerpen biedt met ‘Broodje Kempen’ en ‘Broodje Scheldeland’ een erg comfortabele all-inpicknickformule aan. Vooreerst selecteerde de dienst tien bijzondere picknickplekjes in de Antwerpse Kempen en het Scheldeland. Het zijn absolute aanraders in Balen, Gestel, Grobbendonk, Hoogstraten, Klein-Willebroek, Schoten, Turnhout, Weert, Westerlo en Zoersel. Zo zijn er onder meer een stemmig begijnhof, een mysterieuze ruïne, een uniek drierivierenpunt en een verbazend stille oase in het groen met inclusieve hangmat! In de buurt kan je bovendien ook een mooie wandeling of fietstocht langs knooppunten maken. Alles wordt voor je geregeld. Je moet alleen een datum en een locatie uitkiezen en een picknick reserveren. Op de dag zelf pik je je proviand op bij een van de deelnemende horecazaken. De picknickrugzak bevat heel wat lekkers uit de streek, zoals abdijbrood van Tongerlo, abdijkaas van Postel, een gekoeld gageleerbiertje en zoete verwennerijen als speculooskoekjes uit Bornem of Turnhoutse troefkes. Het wordt een lunch in stijl: daarvoor zorgt een vrolijk groen (Kempen) of blauw (Scheldeland) picknickdekentje. Je hebt al een picknickrugzak vanaf 10 euro. Kortom: een aantrekkelijk nieuw ‘slow’ project in de provincie Antwerpen. Broodje Kempen en Broodje Scheldeland lopen tot 30 september. Alle details over locaties, prijzen en reservaties op www.antwerpsekempen.be en www.scheldeland.be.

De Modernen. Rondom Permeke. ANTWERPEN – Het is dit jaar zestig jaar geleden dat Constant Permeke, boegbeeld van het Vlaamse expressionisme, overleed. In verschillende musea wordt hulde gebracht. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen heeft negentien werken in bruikleen gegeven aan BOZAR, waar een grote Permeke-retrospectieve wordt gehouden. Het KMSKA -tot 2017 gesloten wegens verbouwingswerkenstelt in de Koningin Fabiolazaal van het provinciebestuur zeventig werken tentoon van vrienden en tijdgenoten van Constant Permeke. De expo kreeg de naam ‘De Modernen. Rondom Permeke’ en toont het werk van enkele vooraanstaande expressionisten. Om te beginnen Permeke zelf. Maar ook van Gustave De Smet en Frits Van den Berghe. Er worden werken getoond die nooit eerder te zien waren. ‘Drie figuren’ bijvoorbeeld, van Permeke. Tot voor kort was dat nog in privébezit. Ook vijftien lino’s en houtsneden van De Smet worden in primeur tentoongesteld. Het KMSKA beschikt over een grote collectie expressionistische werken. De bezoeker krijgt ook werken te zien van onder anderen Edgard Tytgat, Valerius De Saedeleer, Jean Brusselmans en Frans Masereel. Typerend voor het oeuvre van al deze kunstenaars is het belang dat zij hechten aan het pure vakmanschap: het verfoppervlak en de penseelstreken krijgen bij hen opnieuw bijzonder veel aandacht. Toch is er binnen de stroming ook veel diversiteit. Aan de ene kant zijn er kunstenaars die experimenteren met vorm en ruimte, aan de andere kant zijn er de artiesten die dat minder interessant vinden en liever focussen op kleur en sfeer. Het expressionisme is bovendien een stroming

Constant Permeke Drie figuren die voortdurend in beweging is omdat de kunstenaars evolueren. Sommigen verlaten steeds meer het realisme, anderen keren er juist terug naartoe. Dat resulteert in uiteenlopende stijlen. De tentoonstelling ‘Rondom Permeke’ in Antwerpen is een niet te missen aanvulling op de retrospectieve Constant Permeke, die van 11 oktober tot 20 januari zal lopen in BOZAR.

Provinciehuis kunsthuis Het KMSK is nog vijf jaar dicht wegens ingrijpende verbouwingswerken. Tijdelijke tentoonstellingen worden elders ondergebracht. Bijvoorbeeld in de Koningin Fabiolazaal van het gebouw van het provinciebestuur. ‘Cultuurdeputé’ Bellens is niet alleen tevreden over de uitstekende samenwerking tussen de provincie Antwerpen en het KMSKA, hij is ook trots op de reeks tentoonstellingen over de modernisten die in het provinciehuis wordt geherbergd. “Dit is al de derde tentoonstelling in de reeks over de moderne meesters van het KMSKA. Onder de titel ‘De Modernen’ komen er geregeld nieuwe presentaties die steeds een ander licht werpen op de collectie kunst uit de 19de en de 20ste eeuw van het museum.” Andere werken uit de collectie van het KMSKA kan je bekijken in het MAS in Antwerpen, in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen, in het Stedelijk Museum in Lier en het Museum Schepenhuis in Mechelen.

Praktische info De Modernen. Rondom Permeke. Van 15 september tot 24 februari 2013 Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17u en zaterdag van 10 tot 18u Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, 2000 Antwerpen (toegankelijk voor andersvaliden) Toegang: 4 euro (kortingen mogelijk).

Suiker - 7


BONJOUR EXPO An Italian in Beerse

Silvia Bonotto bij Jan Vaerten

BEERSE - Van 23 september tot 27 oktober loopt in het Museum Jan Vaerten in Beerse de tentoonstelling Silvia Bonotto. Een Kempense kunstenares (Bonotto woont en werkt in Mol-Achterbos) in een Kempens museum, daar kunnen wij de logica wel enigszins van vatten. Maar wie heidelandschapjes en dito boerderijtjes verwacht, is eraan voor de moeite. Bonotto schildert abstract. Eerst wat personalia. Hoe komt iemand met zo’n mooie, exotisch klinkende naam in Achterbos terecht? Haar vader is van Italiaanse, haar moeder van Achterbosse komaf. Bonotto (°1965) is bereisd. Ze heeft academie gelopen in Firenze en in Turnhout (en alleen aan Turnhout houdt ze goede herinneringen over). Ze heeft in Amerika en Canada gewoond, maar dat wereldburgerschap heeft ze ondertussen zonder spijt achter zich gelaten. Met haar twee tienerkinderen heeft ze nu al enkele jaren haar stek gevonden in de rustigste straat van Mol.

8 - SEPTEMBER 2012

Abstract met een verhaal Daar ontstaan haar schilderijen: ze legt dikke, pasteuze olieverf op het doek, laag na laag. Pure matièreschildering. Ze werkt uitsluitend op groot formaat: haar doeken zijn een paar vierkante meter groot, wandvullend dus. Haar grote kracht is kleur. Bonotto is een koloriste, en meer dan dat: ze is een koloriste met poot. De toeschouwer komt meteen onder de indruk van haar groenen, witten en blauwen. Maar tegelijk valt op dat ze, ook in dat uitbundige kleurgebruik, een evenwicht weet te bewaren. Temperament, zeker, maar evenzeer balans. Stilistisch leunt ze het meest aan bij de abstracte expressionisten. Het werk van Willem De Kooning bewondert ze niet alleen, ze heeft het uitvoerig bestudeerd. Wat niet betekent dat ze niet ook haar eigen accenten weet te leggen. Men zou het achter haar titelloze, abstracte werken niet meteen zoeken, maar haar uitgangspunt bij het schilde-

Olieverfschilderijen van Silvia Bonotto Museum Jan Vaerten Peerdekensstraat 8, 2340 Beerse van 23 september tot 27 oktober donderdag en zondag van 12 tot 17u en na afspraak (014 61 75 02 of 014 60 07 70)

ren is altijd een verhaal. Vrolijk wordt men van die verhalen niet. Het drama van een dorp in Polen bijvoorbeeld, waar de inwoners zoveel jaren later nog lijden onder de oorlog. De nazi’s hadden daar tientallen mensen levend begraven in een massagraf. Wat de machteloze toeschouwers het meest had aangegrepen: na die gruweldaad bleef de grond er nog minutenlang bewegen. Bonotto heeft dat verhaal in een schilderij gegoten. Aan haar typische dikke verflagen heeft ze spijkers toegevoegd, om zo van het geheel een gestileerde weergave van het oorlogstrauma te maken. Ze neemt de toeschouwer dus mee in het verhaal, maar tegelijkertijd neemt ze afstand. Het menselijke leed wordt verwerkt. De werkelijkheid was afschuwelijk en choquerend, het schilderij is sereen.

Boodschap Daarmee wordt duidelijk wat Bonotto aanzet tot schilderen. Ze maakt geëngageerde kunst. Ze is niet bang van een statement, en maakt het de toeschouwer niet makkelijk. Die moet in haar schilderijen door de stilering en abstrahering heenkijken om te zien wat de boodschap is. In haar werk zit bovendien een stevig contrast. Zo beangstigend als het verhaal is waar ze van vertrekt, zo positief is haar boodschap: we moeten trachten betere, edele mensen

te worden. Klinkt allicht naïef in deze cynische tijden, maar daar dient kunst voor, zegt Bonotto. En voor wie niet zo uit is op haar engagement (en dat is ieders goed recht), heeft abstracte kunst altijd nog dit voordeel: je kan best gelukkig zijn met en genieten van de simpele esthetiek van haar kleurvlakken. Nu we weten wat Bonotto bezielt, moeten we concluderen dat de keuze voor het Museum Jan Vaerten als locatie voor haar tentoonstelling geen toeval is geweest. Vaerten staat in de kunstgeschiedenis bekend als een man met een missie. Hij heeft in zijn vroege werk de pijn van de Tweede Wereldoorlog vaak tot onderwerp gemaakt. Zijn koe in prikkeldraad is er het bekendste en meest beklijvende voorbeeld van. De werken van Bonotto – een tiental – komen in deze omgeving prima tot hun recht. Merkwaardige vaststelling: na tentoonstellingen in het Kristallijn en ’t Getouw, beide in Mol, is dit pas de derde keer dat Silvia Bonotto haar atelier verlaat. Jonge kunstenaars, vaak al te gehaast om de publieke ruimte te betreden, kunnen er iets van leren. De schroom en terughoudendheid van Bonotto om tentoon te stellen lijken ons een reden te meer om haar werk te gaan bekijken.

Tekst: Ivo Verheyen Foto: Bart Van der Moeren


‘De Nonnen van ’t Graf’

Tarmac brengt kunst uit Brussel en Wallonië

Leo Lewi en Mariette Devocht

20 jaar ‘Derdewereldraad in Balen’

MEERHOUT - Nog tot zaterdag 15 september kan je in de oude pastoriewoning van Tarmac aan het Pastoor Van Haechtplein 9 in Meerhout een opvallende tentoonstelling van kunstenaars uit Brussel en Wallonië bezoeken. Onder de naam ‘Abuse’ worden werken samengebracht van Tatiana Bohm, Jean Harlez, Jacques Lennep, Johan Muyle, Roberto Ollivero en André Stas. Voor deze expo werkte Tarmac samen met Alain de Wasseige, erevoorzitter van het Museum voor Schone Kunsten in Brussel en directeur van de galerie ‘100 Titres’. De selectie aan kunstenaars deelt een gemeenschappelijke visie die aansluit bij de typisch zuidelijke anarchistische en absurdistische traditie. De werken verwijzen vaak naar de populaire beeldcultuur en naar alledaagse voorwerpen. Het zijn assemblages en collages die verschillende herkenbare symbolen en elementen uit onze cultuur samenvoegen tot verrassend kunstzinnige beelden. Voor wie vreest dat het allemaal wat zwaar op de hand zal zijn: ook humor speelt een belangrijke rol in de tentoongestelde werken. De gevestigde politieke, culturele en artistieke waarden worden voortdurend op de korrel genomen. De werken getuigen van een creatieve benadering die sterk afwijkt van de huidige artistieke normen en brengen een ode aan de artistieke vrijheid en eigenzinnigheid. Een beetje zoals Tarmac ambieert te zijn in het Kempische artistieke landschap. Openingsuren en meer info op www. tar-mac.be.

TURNHOUT - Het professionele kunstenaarsechtpaar Leo Lewi (1909-1976) en Mariette Devocht (1909-1999) woonde en werkte in Turnhout. Ze inspireerden tal van kunstenaars. Theobaldus Kunsthuis brengt hulde aan het kunstkoppel in een tentoonstelling die loopt van 8 tot 16 september. Leo Lewi volgde kunstopleidingen aan de Academie en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen, waar hij zijn toekomstige echtgenote leerde kennen. Hij maakte zowel grafische ontwerpen als landschapsschilderijen, portretten en religieuze afbeeldingen. De meeste van die werken creëerde hij in Turnhout. Mariette Devocht specialiseerde zich na haar kunststudie in het etsen en het werken met pastel en waterverf. De expo in Theobaldus Kunsthuis is te bezichtigen op zaterdag en zondag van 11 tot 18u en van woensdag tot en met vrijdag van 14 tot 18u. De toegang is gratis.

BALEN - Nog tot 3 september loopt in het Balense vrijetijdscentrum De Kruierie een expo over 20 jaar Derdewereldraad in Balen en Olmen. De tentoonstelling geeft een overzicht van de werking en realisaties op het vlak van ontwikkelingssamenwerking, met onder meer prachtige foto’s van Balenaars in het zuiden, kunstvoorwerpen en authentieke documenten. De raad organiseert onder meer het bekende wereldfeest Fiesta Mundial aan de Keiheuvel, dit jaar op 28, 29 en 30 september. Van dit jubileum werd gebruikgemaakt om de Derdewereldraad om te dopen tot MARBOL: de Mondiale AdviesRaad Balen OLmen. En zo is de knikker weer aan het rollen… Meer info: Mondiale Adviesraad BalenOlmen, tel. 014/82 92 30.

Aboriginal Art HERENTALS – Cultuurcentrum ’t Schaliken opent zijn cultuurseizoen met een expo rond hedendaagse Aboriginalkunst. Drie Australische kunstenaars stellen hun werk tentoon. Te zien in Kasteel Le Paige, van 1 tot en met 23 september, van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17u. De toegang is gratis.

Hommagetentoonstel­ ling bij een afscheid TURNHOUT - De tijd, wie zal hem stoppen? De zusters van het Heilig Graf, zo hebben wij lang gedacht, maar dat is niet zo. Zij verdwijnen in 2013, na 350 jaar prominente aanwezigheid, uit het centrum van Turnhout en gaan in het landelijke Tongerlo wonen. ‘Gemengde gevoelens’ is een wel erg zwakke term om te omschrijven wat de Turnhoutse gemeenschap voelt bij dit afscheid. Wat deze kloosterlingen in de loop der eeuwen hebben bijgedragen tot de culturele verheffing van de stad en van de Kempen is met geen pen te beschrijven. Laten we ons beperken tot hun kernactiviteit: onderwijs. Generatie na generatie organiseerden zij kwaliteitseducatie, van kleuterklas tot hobuniveau. Van dat laatste was het regentaat plastische kunsten een belangrijk departement. Het heeft over de decennia heen kunstenaressen met naam afgeleverd. Dat het nakende vertrek van de zusters -na een eigen expositie over hun geschiedenis- ook zou leiden tot een artistieke tentoonstelling mag dus niemand verbazen .

Glas en waterverf Nog tot 7 oktober stellen Marianne Van Ravestyn en Leen Kooreman, beiden van Turnhoutse komaf, hun werk voor in het Theobaldus Kunsthuis, onder de titel De nonnen van ’t Graf. Van Ravestyn (°1958), oud-studente van de hogeschool en initiatiefneemster van het evenement, toont een reeks meer dan levensgrote aquarelportretten van ruim een dozijn zusters. Haar techniek lijkt simpel maar is aartsmoeilijk: grote plassen gekleurd water laag na laag aanbrengen en laten drogen tot uit de gecreëerde vlakken en randen een portret ontstaat. Haar nonnenkoppen zijn heel puur: op een enkele mantilla na niks geen kappen of sluiers. De confrontatie met de toeschouwer is direct. De meeste geportretteerden kijken ons recht in de ogen. De bladen hangen los en oningelijst in de ruimte. Sober. Indrukwekkend. Leen Kooreman (°1960), glaskunstenares en docente Monumentale kunst aan de Turnhoutse academie, is geen oud-studente. Ze komt uit het rijksonderwijs en haar werk is dus in meer dan één opzicht complementair met dat van Van Ravestyn. Zij heeft geko-

zen voor een installatie bestaande uit verschillende onderdelen: gedrapeerde glasstructuren die refereren aan nonnenkleding, een paternoster, een bijbel. Alles samen is de suggestie duidelijk: we beleven het einde van een tijdperk.

Frêle transparantie Kooreman werkt met de zogenaamde verlorenwastechniek. De kunstenaar maakt eerst een beeld in was en legt daar een mal in vuurvast materiaal omheen. Daarna wordt de was er uitgestookt en de mal gevuld met het gekozen materiaal: vaak brons, in dit geval glas. Dan kan de zaak de oven in voor weken- om barsten te voorkomen. De werken in deze tentoonstelling zijn ‘kristalhelder’ van kleur, maar die technische term is wat misleidend. Het verblijf in de oven voegt aan het glas namelijk een satijnachtige patin toe, waardoor het eindresultaat heel frêle oogt. Twee kunstenaars, twee invalshoeken, twee technieken. Ondanks de verschillen zit er grote eenheid in deze tentoonstelling. Daar zorgt uiteraard het thema voor -het vertrek van de zustersmaar ook de twee getoonde technieken hebben iets gemeen: transparantie. ‘De nonnen van ’t Graf’ is een gepaste en respectvolle hommage aan een gemeenschap van vrouwen die met idealisme en vakkennis eeuwenlang iets ongemeen belangrijks gedaan hebben voor Turnhout en de zeer wijde omtrek: vorming geven. De Theobalduskapel, met zijn sacrale traditie, is natuurlijk de ideale omgeving voor deze tentoonstelling. Loop eens aan. Ook Turnhoutenaars die meer dan een seuzzie gepikt hebben, worden stil bij zoveel sereniteit.

Tekst: Ivo Verheyen

De nonnen van ’t Graf - Waterverfportretten van Marianne Van Ravestyn en glaskunst van Leen Kooreman - Theobaldus Kunsthuis, Koningin Elisabethlei 2, 2300 Turnhout - Nog tot en met 7 oktober - Van woensdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur

Suiker - 9


BONJOUR EXPO Het Geweven Woord

Symboliek in textiel, gisteren en vandaag, hier en elders TURNHOUT - Gi Mateusen palmt in september het leegstaande bibliotheekgebouw aan de Warande in met een tentoonstelling over textiel. Eigen erfgoed -Turnhoutse kant- is aanwezig, maar Mateusen slaat vooral bruggen naar andere culturen. De tentoonstelling ‘Het Geweven Woord’ draagt de toepasselijke subtitel ‘Symboliek in textiel, gisteren en vandaag, hier en elders’ en onderzoekt de betekenissen die textiel kan hebben. Welke boodschappen geven nonnenkappen, moslimdoeken en Surinaamse hoofddoeken ons mee? De tentoonstelling is opgebouwd rond zeven thema’s die de bezoeker laten kennismaken met wereldwijde textielkunst. De expo toont Surinaamse hoofddoeken, Afrikaans textiel, religieus textiel, T-shirts met boodschappen, mola’s uit Panama, Japanse kimono’s, Turnhoutse kant en Ghanese kente.

Videokunst Videokunstenaar Thom Vander Beken voegt een extra dimensie toe aan de expo. In zijn video-installatie “Un-

veiled” mixt hij Vlaams erfgoed met de Marokkaanse cultuur. Vertrekkend van schilderijen van Rogier Van der Weyden fotografeerde hij Marokkaanse vrouwen die de plaats innamen van de Vlaamse geportretteerde vrouwen.

Workshop mola’s Wie? Ann Van Herle (Textiele kunsten) Wanneer? Zaterdag 8 september 2012 van 13.30 tot 16.30u. Wat? Workshop mola’s maken onder begeleiding van Ann Van Herle Praktisch: Voor € 25 biedt Ann een pakket aan met al het nodige materiaal (stoffen, draad,…) om een mola te maken. De deelnemers moeten enkel nog een schaar meebrengen om op de punt te knippen. De bezoeker mag de mola mee naar huis nemen. Hoe inschrijven? Mail voor 1 september naar annvanherle@hotmail.com.

Demonstratie Surinaamse hoofddoeken binden Wie? Mildred Isselt Dankoor Wanneer? Zaterdag en zondag 1-2, 8-9, en 29- 30 september van 10 tot 12u en van 13 tot 17u. Wat? Demonstraties Surinaamse hoofddoeken binden. Er zijn ook hoofddoeken te koop.

Louis Van Gorp Mystiek ARENDONK – Tot 14 oktober zijn in de kerk van Arendonk-Centrum werken te bekijken van Louis Van Gorp, gerenommeerd kunstschilder, stichter en directeur van de kunstacademie en ereburger van de gemeente Arendonk. Van Gorp werd de beste portretschilder van zijn generatie genoemd. Hij schilderde onder andere de staatsieportretten van Koning Albert II en koningin Paola. Het is de eerste keer na het overlijden van Van Gorp dat zijn werken tentoongesteld worden. Voor deze tentoonstelling selecteerden zijn kinderen een dertigtal kunstwerken, waarvan een aantal nooit eerder het atelier van de kunstenaar heeft verlaten.

ZAK in SASK TURNHOUT - Op vraag van Jef Geys toont de Warande op de speelplaats van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Turnhout alle tekeningen van ZAK die gedurende het jaar 2010 in De Morgen verschenen. Jef Geys vindt dat de bijdragen van ZAK een snelle en duidelijke weergave zijn van de ontwikkelingen in onze maatschappij, die ons allemaal aanbelangen. De bladzijden van de krant worden in hun geheel aangeplakt als een muurkrant. De expo loopt in SASK in de Gemeentestraat 5 in Turnhout van 17 september tot 11 november. Te bekijken op maandag en donderdag van 9 tot 17u, op dinsdag, woensdag en vrijdag van 9 tot 21.30u en op zaterdag van 9 tot 16.30u. Zondag gesloten. De toegang is gratis.

35 JAAR FOTOGROEP ’T SLOT

Jozef Schellekens, architect en kunstenaar

OUD-TURNHOUT - Van 8 tot en met 30 september kan je in het Kunst- en erfgoedcentrum Hofke van Chantraine, Kerkstraat 46 in Oud-Turnhout, terecht voor een retrospectieve van de Wortelse fotogroep ’t Slot. ‘t Slot - opgericht in 1969 als een hobbyclub naar de gelijknamige jeugdclub in Wortel - is de voorbije 35 jaar uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande fotogroepen van Vlaanderen. Werken van de groep waren al op tal van internationale exposities en fotofestivals te zien. Omdat ‘t Slot uit zowel professionele als niet-professionele fotografen bestaat, zijn de leden ook altijd buitenbeentjes geweest. De loutere vrijetijdsbesteding werd doorheen de jaren dan ook ingeruild voor een geëngageerde, eigenzinnige fotografie, maar steeds steunend op een degelijke technische kennis. Deze retrospectieve toont een selectie uit het werk van de Slotfotografen over de periode 1978-2012 met werk van Vic Aerts, May Bolckmans, Filip Daelman, Marcel De Bruyn (foto), Toon De Clerck, Rik Drossaert, Yvonne Engelen, Rita Geerts, Hennie Herijgers, Jan Jacobs, Patrick Jordens, Romain Krols, Xavier Rombouts, Jos Sommen, Chris Swannet, Ludo Van Deun, Hilde Van Hool, Marc Van Overveldt, Ludo Van Tendeloo, Ludo Willems en Ingrid Wuyts. Rond deze expo worden nog drie activiteiten georganiseerd. Op 8 september is er van 14 tot 17u een workshop digitale fotografie voor kinderen van 11 tot 16 jaar. Op 16 september wordt van 14 tot 17u een happening georganiseerd in de tuin van het Hofke. ‘HOOP’ is een fotografische blik op twee Wereldoorlogen. Op zondag 23 september vindt tussen 14 en 17u een workshop plaats voor volwassenen, met een fotobespreking door enkele fotografen van ’t Slot

TURNHOUT - Aan de Steenweg op Mol 66, in de woning die hij zelf bouwde en waarin hij zelf woonde, is vanaf 31 augustus de tentoonstelling over het leven en werk van Jozef Schellekens te zien. Jozef Schellekens leefde van 1909 tot 1963. Hij leerde het vak als tekenaar bij provinciaal architect Jules Taeymans. Taeymans -ook een Turnhoutenaar- realiseerde in de Kempen o.a. de gemeentehuizen van Meerle, Poppel, Oud-Turnhout en Vosselaar en de klooster en de school van het Heilig Graf in de Apostoliekenstraat. Jozef Schellekens kreeg van Taeymans de toelating om aan de academie in Antwerpen architectuur te gaan studeren. Schellekens bleek een talent te zijn. Hij studeerde in 1933 af als primus van de klas en won de ‘Prijs De Coster’, die alleen aan bijzonder begaafde leerlingen werd uitgereikt. Toen in 1937 Jules Taeymans met pensioen ging en Jozef Schellekens hem opvolgde als provinciaal architect voor het arrondissement Turnhout, had Schellekens de dubbelwoning aan de Steenweg op Mol 64-66 al gebouwd: een icoon voor modernistische architectuur in de Kempen. De Vlaamse Gemeenschap heeft het intussen beschermd als monument. Als provinciaal architect ontwierp Schellekens veel openbare gebouwen, zoals scholen en gemeentehuizen, maar ook het indrukwekkende strandgebouw van het Zilvermeer. Jozef Schellekens won in zijn carrière tal van architectuurprijzen. Behalve een voornaam architect was hij ook een verdienstelijk schrijver en een uitstekend beeldend kunstenaar. In de jaren 40 was hij een tijdje leraar én directeur van de stedelijke academie. Het oeuvre van Schellekens bestaat uit beeldhouwkunst, pentekeningen, glaskunst, houten linosneden. De multi-getalenteerde man overleed op 54-jarige leeftijd tijdens een vakantie aan het Zilvermeer in Mol. Hij liet een enorme culturele erfenis achter.

Praktische info

De woning van Jozef Schellekens aan de Steenweg op Mol 66 is te bezichtigen op woensdag en zondag tussen 13 en 18u. De tentoonstelling kan in groep worden bezocht na afspraak via info@ architectsinmotion.be of via het telefoonnummer 014 41 32 32 van ‘Architects in Motion’.

10 - SEPTEMBER 2012


All that Jazz

Zygomatik, met Piet Verbist en Jasper Blom RIJKEVORSEL - Jazzliefhebbers kennen Piet Verbist vooral als de bassist van het Jef Neve Trio, maar hij heeft veel meer in zijn mars. Met het door hem in het leven geroepen project ‘Zygomatik’ mixt hij jazz, funk en soul op een energieke en organische manier. Geïnspireerd door The Beatles, Charles Mingus, Miles Davis, Led Zeppelin, Bootsy Collins, Curtis Mayfield, … drukt iedere muzikant zijn eigen stempel en sound door, maar dit met respect voor de tradities. Piet Verbist nodigt voor zijn concerten graag verschillende saxofonisten uit. In de Singer is dit de Nederlander Jasper Blom. Blom leidt een kwartet met gitarist Jesse van Ruller en hij is lid van het Stefan Lievestro Sextet en van Corrie en de Grote Brokken. De overige muzikanten die deel uitmaken van Zygomatik zijn Bram Weyters (Fender Rhodes) en Herman Pardon (drums). Het concert vindt plaats op 29 september om 20.30u in de Singer in Rijkevorsel (Bavelstraat 35). Kaarten kosten 10 euro.

Jelle Van Giel Group

Poolse jazz in Ezaart

Hommage aan jarige Toots

RIJKEVORSEL - In 2007 speelde de toen nog erg jonge drummer Jelle Van Giel een eerste keer in de Singer met zijn trio. Op 14 september komt hij terug voor de Belgische première van zijn kersverse project. Voor dit project omringt hij zich met zes uiterst boeiende muzikanten, waarvan trompettist Carlo Nardozza wellicht het bekendst is bij jazzliefhebbers. De Jelle Van Giel Group speelt frisse en toegankelijke jazz met invloeden uit rock, klassiek en Afrika. De groep bestaat uit Carlo Nardozza (trompet), Erik Bogaerts (altsax), Peter Hermesdorf (tenorsax), Bram Weijters (piano), Lucien Fraipont (gitaar), Janos Bruneel (contrabas) en Jelle Van Giel (drums). Een jazzband van zeven personen is erg uitgebreid -trio’s en kwartetten zijn legio, een kwintet is al eerder uitzonderlijk- maar dat stelt de Jelle Van Giel Group in staat boeiende arrangementen te schrijven met veel afwisseling voor verschillende instrumenten. Het concert in de Singer (Bavelstraat 35 in Rijkevorsel) is een première voor België. Kom kennismaken met deze nieuwe erg beloftevolle jazzband. Het concert vindt plaats op 14 september om 20.30u. Tickets kosten 10 euro.

MOL - Zaal Ootello (Ezaart 162 in Mol) verwelkomt op vrijdag 28 september ‘High Definition’ uit Polen: een klasseformatie die tot ver buiten de Poolse landsgrenzen bekendheid geniet; ook in België. High Definition is de laureaat van de 33ste editie van Jazz Hoeilaart. De groep haalde het toen (2011) van 28 andere kandidaten uit veertien landen. De band wordt gevormd door vier jongelingen die mekaar leerden kennen aan de muziekacademie van Krakow. Hoeilaart is maar een van de vele internationale muziekprijzen die ze wonnen. Juryleden zijn altijd en overal zwaar onder de indruk van de frisheid en de vitaliteit die de groep uitstraalt. De arrangementen zitten ook steeds vol verrassingen. Maar er is meer. In Hoeilaart viel ook bassist Alan Wykpisz in de prijzen. Hij werd onderscheiden als beste bassist op het festival. Dat High Definition in Ezaart concerteert, lijkt op het eerste gezicht raar. Maar Ootello werkt samen met Jazz Hoeilaart. De winnaars van het jazzfestival mogen het jaar nadien een tournee ondernemen langs enkele Belgische jazzclubs, en Ootello is er daar eentje van. High definition bestaat uit Piotr Orzechowski (piano), Mateusz Sliwa (sax), Alan Wykpisz (contrabas) en Patryk Dobosz (drums). Het concert begint om 21u. Tickets kosten 10 euro.

KASTERLEE - Met ‘Between a smile and a tear’ brengt jazzclub Houtum Street uit Kasterlee op maandag 3 september een hommage aan Toots Thielemans, natuurlijk ter ere van zijn negentigste verjaardag. De jazzclub heeft voor het feestje het Ben Vanderweyden Kwartet uitgenodigd. Dit Belgische jazzkwartet ontstond in 2010 onder impuls van ex-Milkshake Bananadrummer Koen Vandendriessche en de mondharmonicaspeler Ben Vanderweyden. Het werd aangevuld met Roman Kolorik (zeskantige elektrische bas) en Dirk Schreurs (piano). De link met Toots is tweeërlei. De leden van dit kwartet werkten live en in de studio samen met Toots Thielemans. Bovendien sluit de chromatische mondharmonica van het kwartet naadloos aan bij de unieke sound van Toots Thielemans. Of het nu thema ’s zijn uit films, jazz standards of songs van bekende songwriters: het Ben Vanderweyden Kwartet brengt pittige ritmiek, warme kleurschakeringen en eerlijke emotionaliteit. Het concert beging om 21u, inkom: 10 € - 5 € voor studenten Jazzclub Houtum Street is gevestigd in Den Eyck, Houtum 39 - 2460 Kasterlee Voor alle info: jazzkasterlee@hotmail.com of 014/85 14 43

Suiker - 11


Schouwburgen

Familievoorstelling HARTEKIJN

Cc ’t Schaliken viert vijfjarig bestaan

GEEL - Op woensdag 26 september om 14u30 brengt Tg Schemering met Hartekijn in cc De Werft in Geel een speelse muziektheatervoorstelling vol beweging en zonder woorden, waarin zowel jonge kinderen als volwassenen meegenomen worden in een muzikaal avontuur vol verbeelding. De voorstelling is gebaseerd op de partituur van ‘Harlekin’ van de Duitse componist Karlheinz Stockhausen. Dit werk wordt dan vaak omschreven als ‘half muziek, half theater’ waarin de muzikant tevens danser en acteur is. Harlekijn schept met zijn klarinet een nieuwe wereld waarin ook twee levende figuren het daglicht zien. De figuren zijn nieuwsgierig, verdwalen, zoeken, ondernemen en vinden elkaar. Maar wat als zij rebelleren en hun eigen leven gaan leiden? Want twee is altijd meer dan één... Tg Schemering maakt beeldende voorstellingen over herkenbare emoties en thema’s. Muziek speelt er telkens een grote rol in en verwondering en verbeelding staan centraal. Suiker mag 5 x 2 vrijkaartjes weggeven voor ‘Hartekijn’: surf naar www.suikerkduotickets rant.be.

HERENTALS – Time flies when you’re having fun. Cultuurcentrum ‘t Schaliken blaast vijf kaarsen uit en dat gaat gepaard met een feestje in en om de schouwburg en de Lakenhal. Muziek, woord, humor… De festiviteiten duren twee dagen: zaterdag 29 september en zondag 30 september. Op 29 september concerteren The Natives uit Herentals en The Smoky Midnight Gang. Afsluiten gebeurt met Radio Ultra Modern: een project van enkele dj’s die de muziek van vroeger mixen met beats van nu. Op zondag 30 september gaat het feest vanaf 14u verder. Dan kan je op verschillende locaties gratis optredens bijwonen en genieten van straatanimatie. Kinderen kunnen zich uitleven tijdens familievoorstellingen of langsgaan bij de grimeur of de ballonnenplooier. Op het namiddagprogramma staan onder anderen Balltazar, Lejo, Majoretteketet, Gilles Monnart en The Antler King. Er zijn ook enkele betalende voorstellingen. Van komiek Bert Gabriels bijvoorbeeld (29 september, 20u, 16 euro).

5

Marieke De Maré Woordkunstenares Marieke De Maré vertelt in de Lakenhal (zaterdag 29 september, 20u) een ijzersterk verhaal, met een overvloed aan mooie woorden en virtuoze verzen: “Ik denk dat wat me vervult sneeuwwitte, doorschijnende liefde is’. Kaarten kosten 10 euro, maar op www.suikerkrant.be geven we twee duotickets weg.

GILI DRIJFT UIT

Openingsfeest de Warande

MOL – Sinds zijn tv-optredens, waarin hij de strijd aanbond met charlatans allerhande, is Gili de bekendste illusionist van het land. Twee jaar geleden verbaasde hij vriend en vijand met zijn theatershow ‘Iedereen paranormaal’. Ook schouwburg Rex liep toen vol voor Gili. Samen met assistent Ygor (het hilarische alter ego van het West-Vlaamse comedytalent Filip Haeyaert) breit Gili nu een vervolg aan zijn vorige show. In ‘Gili drijft uit’ bindt hij de strijd aan tegen het Kwaad. Opnieuw wordt het een interactieve voorstelling waarin Gili de grenzen van het occulte verkent aan de hand van oude rituelen en mystieke handelingen. Hij trekt van gemeente tot gemeente om er de plaatselijke geesten en demonen op te roepen… Gelukkig is het allemaal maar om te lachen. Of niet? ‘Gili drijft uit’ is te zien op donderdag 27 september in schouwburg Rex in Mol. Kaarten kosten 17 euro. Op www. suikerkrant.be zijn duotickets er drie duotickets te winnen.

TURNHOUT – Een openingsfeest is nooit zomaar een openingsfeest. Het is niet alleen de verwelkoming van het nieuwe cultuurseizoen, het is ook en vooral laten zien wat je in je mars hebt. En in dat opzicht is elk openingsfeest dus een prestigefestival. “Kom en zie wat wij te bieden hebben.” Bij de Warande is dat indrukwekkend veel. Het openingsweekend vindt plaats op 15 en 16 september. De grote publiekstrekker is ‘Plasticiens Volants’ een Frans gezelschap dat magische parades uitbouwt met zwevende en zweverige figuren. Vaak feeëriek, romantisch, sprookjesachtig. Altijd kleurrijk en innemend. Drie jaar geleden waren ‘Plasticiens Volants’ al te gast op het openingsfeest. Wegens het grote succes worden ze dit seizoen teruggehaald met een nieuwe show: ‘Big Bang’. Te zien op zaterdag, om 22u op het Warandeplein. De toegang is gratis. Na de indrukwekkende openluchtshow spelen Studio Brussel-dj’s Bram Vandendriessche en ‘Lambi Bambi’ Christophe Lambrecht ten dans in de Kuub. Fans van David Bowie moeten zaterdagavond in de Kuub zijn. Daar vindt dan het concert van Tom Hannes en een negenkoppige band plaats: ‘Major Tom, A David Bowie Tribute’. Van

3

‘Ziggy Stardust’ tot ‘Fame’ en ‘Let’s dance’: deze coverband speelt het volledige repertoire. Kaarten kosten 10 euro. In de schouwburg is op hetzelfde moment Wim Vandekeybus te gast met zijn nieuwste voorstelling ‘Booty Looting’, die in Venetië in wereldpremière ging en daar veel succes oogstte. De Belgische première is voor de Warande. Tickets kosten 20 euro. In de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) in de Gemeentestraat 5 kan je tijdens het weekend de tekeningen bewonderen die cartoonist ZAK maakte in 2010. Curator van de expo is Jef Geys. Ook op zondag pakt de Warande nog uit met grote namen en boeiende projecten. ’s Morgens vindt er een nieuwe editie van het literaire programma ‘Overlezen’ plaats met gastheren Karl Van den Broeck en Jos Geysels. Je kan je inschrijven voor de hilarische theaterdetective ‘Operatie WTF (For The Warande)’ om 11 en 14u. Vanaf ’s morgens kan je picknicken op het plein. Op de meest onverwachte momenten duikt Theater FroeFroe op met de voorstelling ‘Aangespoeld’ en ook komt er regelmatig een echt klezmerorkest aanwaaien. Open Doek toont drie Belgische kortfilms (zie Open Doek, blz 34).

Elisabeth Crommelynck Er zijn trouwens ook twee duotickets te winnen voor het concert van Elisabeth Crommelynck (zondag 30 september, 11u in de schouwburg, tickets 10 euro). Dit Herentalse pianotalent concerteerde vijf jaar geleden in ’t Schaliken, en later ook in concertzalen in Nederland, Zwitserland en New York. Elisabeth Crommelynck studeerde aan het conservatorium van Den Haag, waar zij werkte met Rian De Waal, de Nederlandse laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd. Voor dit concert speelt ze werken van o.a. Beetduotickets hoven, Liszt en Schumann.

4

Suiker - 13


Schouwburgen

WOVENHAND

le gedoe en ook Edwards verzochTURNHOUT – Priesters krijgen duotickets ten om het accent te verschuiven nauwelijks nog een gelovige naar en de nadruk op de muziek te legde kerk, maar als David Eugene gen, ontbond Edwards de groep. Edwards in de ene of andere concertHij stortte zich meteen helemaal in zaal zijn geloof komt belijden, vliegen Wovenhand, een groep die hij in 2001 de tickets de deur uit. al opgericht had als een zijproject van David Eugene Edwards verwierf be16 Horsepower. Wovenhand bestaat kendheid als frontman van de alterinmiddels al langer dan 16 Horsepower natieve countryband ‘16 Horsepower’, ooit heeft bestaan. Edwards verbrak die in ons land optrad in tal van zalen niet alle banden met zijn ex-bandgenoen op festivals. Met ‘Black soul choir’ ten van 16 Horsepower. Hij nam enkele schreef Edwards in 1996 een culthit die jaren geleden Pascal Humbert, bassist -dat kunnen we nu al wel stellen- de bij 16 Horsepower, weer aan als bassist tand des tijds makkelijk doorstaat. Dat bij Wovenhand. deed de band ’16 Horsepower’ helaas De concerten van Wovenhand worden niet. Vanwege muzikale en religieuze gekenmerkt door passie, spiritualiteit meningsverschillen hield de groep het en intensiteit. Edwards’ doordringenin 2005 voor bekeken, nadat er eerder de stemgeluid, die door merg en been al regelmatig ‘pauzes’ -zeg gerust lange snijdt, is daar zeker niet vreemd aan. ‘onderbrekingen’- waren geweest. Op artistiek vlak heeft Wovenhand al Religieuze meningsverschillen? In een verschillende paden betreden. Zo werd rockgroep? Ja, dus. Het moet zowat een zelfs een album opgenomen met muziek primeur geweest zijn in de muziekgedie gebruikt werd voor de dansvoorstelschiedenis. Maar David Eugene Edling ‘Blush’ van Wim Vandekeybus. Dit wards lacht niet met het geloof en duldt jaar verscheen een eerste livealbum ook niet dat anderen ermee lachen. van de band. De vonken vliegen eraf. Voor hem is elk optreden een spirituele Het mag duidelijk zijn: David Eugene gebeurtenis. Hij brengt zichzelf volledig Edwards staat scherp en kijkt uit naar in trance en beschouwt zich enkel als het contact met het Europese publiek. een doorgeefluik om een allesomvatOp woensdag 26 september concerteert tende boodschap over te brengen: de hij in de schouwburg van de Warande. stelling dat een leven zonder God niet Tickets kosten 24 euro, maar op www. mogelijk is. suikerkrant.be geven we twee vrijkaarToen de bandleden van ‘16 Horsepower’ ten weg. Klaar om een pact te sluiten stilaan genoeg kregen van het spirituemet zieltjeswinner Edwards?

2

14 - SEPTEMBER 2012

’t Arsenaal: Drie zusters MOL – Een groep van elf acteurs, onder wie Tuur De Weert en Veerle Dobbelaere, gaat samen met regisseur Michael De Cock een klassieker te lijf. Ze brengen ‘Drie zusters’ van Tsjechov, op donderdag 13 september in schouwburg Rex in Mol. Het verhaal: in een kleine Russische stad op het platteland verlangen drie zusters naar de schittering van Moskou, waar ze hun jeugd doorbrachten. Alle sprankels hoop op een terugkeer doven een voor een uit. Ze ontkomen niet aan hun middelmatige leventje. En wanneer het legertje soldaten ook nog wegtrekt uit hun stad verdwijnt ook de allerlaatste sprankel hoop op een beter leven. ’t Arsenaal heeft dit oude meesterwerk vertaald naar onze tijd en dat is met succes gebeurd. In de rollen van de drie zusters zien we Mieke De Groote, Veerle Dobbelaere en Eline Kuppens. Ook de acteerprestaties van de andere acteurs (Frank Dierens, Luc Springuel, Jos Geens, Tuur De Weert, Alice Toen, Greg Timmermans, Michael Vergauwen en Isabelle Van Hecke) zijn ronduit schitterend. Geen wonder dat ‘Drie zusters’ van ’t Arsenaal al aan zijn derde leven toe is. Kaarten voor de voorstelling in Mol kosten 16 euro. Suiker geeft op www.suikerkrant. duotickets be drie duotickets weg.

3

RADIO 1- TOURNEE ‘KLEUR IN E-MINEUR’ GEEL - Op zaterdag 22 september houdt de Radio 1-tournee ‘Kleur in EMineur’ halt in cc De Werft in Geel. ‘Kleur in E-mineur’ brengt een originele kruisbestuiving tussen Nederlandstalige muziek en kunst. Initiatiefnemer Radio 1 vroeg aan 12 Vlaamse muzikanten om zich te laten inspireren door een kunstwerk en dan aan het schrijven te gaan onder de noemer ‘Kleur in E-Mineur.’ Dat leverde verrassende pareltjes op. Een nieuwe reeks komt er aan en die wordt gelinkt aan een cd. Hannelore Bedert, Senne Guns, Wigbert en Berlaen vormen samen met Simon Casier en Karel De Backer de Kleurband. Bij elk concert brengen ze een gastzanger of -zangeres mee. In Geel is dat Sam Valkenborg van de Fixkes. Radio 1- presentator Koen Fillet (vervangt de eerder aangekondigde Friedl’ Lesage) begeleidt je op een tocht langsheen schilderijen en muziek en zorgt voor verrassende inzichten. Last but not least is er the artist in residence: Herr Seele. De voorstelling start om 20.15u. Suiker heeft voor deze voorstelling 5 x 2 vrijkaartjes: surf naar www.suikerkduotickets rant.be.

5


za zo di wo do do vr vr vr za za za za za zo zo zo di wo do do do vr vr vr vr vr za za za zo zo zo zo zo zo zo ma di wo wo do do vr vr vr za za za za za za zo zo wo wo wo wo do do vr vr vr vr za za za za za za za za za za za zo zo zo zo zo zo zo zo zo zo zo zo zo zo zo zo zo

1/09/12 2/09/12 4/09/12 5/09/12 6/09/12 6/09/12 7/09/12 7/09/12 7/09/12 8/09/12 8/09/12 8/09/12 8/09/12 8/09/12 9/09/12 9/09/12 9/09/12 11/09/12 12/09/12 13/09/12 13/09/12 13/09/12 14/09/12 14/09/12 14/09/12 14/09/12 14/09/12 15/09/12 15/09/12 15/09/12 16/09/12 16/09/12 16/09/12 16/09/12 16/09/12 16/09/12 16/09/12 17/09/12 18/09/12 19/09/12 19/09/12 20/09/12 20/09/12 21/09/12 21/09/12 21/09/12 22/09/12 22/09/12 22/09/12 22/09/12 22/09/12 22/09/12 23/09/12 23/09/12 26/09/12 26/09/12 26/09/12 26/09/12 27/09/12 27/09/12 28/09/12 28/09/12 28/09/12 28/09/12 29/09/12 29/09/12 29/09/12 29/09/12 29/09/12 29/09/12 29/09/12 29/09/12 29/09/12 29/09/12 29/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12 30/09/12

20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 11:00 Den Eel – Ravels Koninklijke Fanfare Jeugd en Vreugd 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 20:15 Theater Stap – Turnhout Theater Stap 20:15 De Pegger – Vlimmeren Radio Minerva en De Bonanzas 20:15 Theater Stap – Turnhout Theater Stap 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 13:30 Zilvermeer – Mol Trezart Internationaal Straatkunstenfestival 20:00 De Wouwer – Ravels Theater Paljas / Marleen Merckx 20:15 ‘t Heilaar – Beerse Werner Van Mechelen en Zangkoor Egidius 20:15 Theater Stap – Turnhout Theater Stap 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 13:30 Zilvermeer – Mol Trezart Internationaal Straatkunstenfestival 15:00 ‘t Heilaar – Beerse De Maan 20:00 cc De Werft – Geel Jef Neve 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 20:15 Schouwburg Rex – Mol t Arsenaal 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 20:15 Theater Stap – Turnhout Theater Stap 12:15 Zaal ‘t Getouw – Mol Koen Deca 20:15 Schouwburg Rex – Mol De Bonanza’s 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 20:15 Theater Stap – Turnhout Theater Stap 22:00 Rondplein – Mol Theater Tol 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 20:15 de Warande, Kuub – Turnhout Major Tom 20:15 de Warande, schouwburg – Turnhout Ultima Vez/Wim Vandekeybus 10:30 de Warande, Kuub – Turnhout Overlezen met Koen Peeters en Lisbeth Imbo 11:00 de Warande, Kuub – Turnhout Theatercompagnie DEFDEF 13:30 de Warande, schouwburg – Turnhout Kaaiman 14:00 ‘t Heilaar – Beerse Theater Paljas 14:00 de Warande, Kuub – Turnhout Theatercompagnie DEFDEF 15:30 de Warande, Kuub – Turnhout Theatercompagnie DEFDEF 16:00 de Warande, schouwburg – Turnhout Kaaiman 13:30 Schouwburg Rex – Mol Leo Bormans 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 14:00 Zaal ‘t Getouw – Mol Orla de kikkerslikker 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 20:00 De Wouwer – Ravels Sabien Tiels 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 20:00 Sint-Amandskerk – Geel Le Concert Spirituel en het Vlaams Radio Koor 20:15 ‘t Heilaar – Beerse NTGent 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 20:00 Sint-Waldetrudiskerk – Herentals Collegium 1704 o.l.v. Vaclav Luks 20:15 Schouwburg Rex – Mol Steven Goegebeur 20:15 cc De Werft – Geel Koen Fillet, Hennelore Bedert, Senne Guns, Wigbert, … 20:15 de Warande, Kuub – Turnhout The Nighthawks + Rusty Roots 20:15 de Warande, schouwburg – Turnhout Jan Lauwers/Needcompany 20:15 Teunenberg – Olen Het Gevolg 11:00 De Onthaasting – Mol Kadans Trio 14:30 cc De Werft – Geel Nieuw Muziektheater Brasschaat 14:30 cc de Werft – Geel Tg Schemering 14:30 cc De Werft – Geel Th Schemering 20:15 Sint-Pieterskerk – Turnhout B’ROCK XS & CantoLX (L) 20:15 de Warande, schouwburg – Turnhout Wovenhand 20:00 Schouwburg Rex – Mol Gili 20/15 De Djoelen – Oud-Turnhout Yevgueni 19:00 De Keiheuvel – Balen Fiesta Mundial (Arbi el Ayachi, Latif Ait, …) 20:15 ‘t Heilaar – Beerse Theater Stap 20:15 Rafaëlzaal abdij Postel – Mol Spiegel Strijkkwartet 21:00 Zaal Ootello – Mol High Definition 13:30 De Keiheuvel – Balen Fiesta Mundial (Gabriel Rios, Klezmic Circus, …) 18:30 cc ‘t Schaliken – Herentals Natives 19:30 cc ‘t Schaliken – Herentals Siek Mobiel en Khalid & Co 20:00 Eden Eel – Ravels De Plankeniers 20:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Bert Gabriels 20:00 Lakenhal – Herentals Marieke De Maré 20:00 cc ‘t Schaliken – Herentals The Smoky Midnight Gang 20:15 de Warande, schouwburg – Turnhout The Dubliners 20:15 de Warande, Kuub – Turnhout Comedy Quatre Quarts (Lies Lefever, Katinka Polderman, …) 21:30 cc ‘t Schaliken – Herentals Siek Mobiel en Khalid & Co 22:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Radio Ultra Modern 11:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Elisabeth Crommelinckx 13:30 De Keiheuvel – Balen Fiesta Mundial (Lokomotiv, Kapitein Winokio, …) 14:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Gilles Monart 14:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Majoretteketet & Les Fanfoireux 14:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Lejo 14:30 cc ‘t Schaliken – Herentals Balltazar 14:30 cc ‘t Schaliken – Herentals Lejo 15:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Locorotondo / Dwheelz 15:00 cc ‘t Schaliken – Herentals The Antler King 15:00 de Warande, Kuub – Turnhout Nevski Prospekt/Sgaramusch 15:30 cc ‘t Schaliken – Herentals Majoretteketet & Les Fanfoireux 15:30 cc ‘t Schaliken – Herentals Lejo 16:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Gilles Monart 16:00 cc ‘t Schaliken – Herentals Balltazar 16:30 cc ‘t Schaliken – Herentals Locorotondo / Dwheelz 16:30 cc ‘t Schaliken – Herentals Lejo 17:00 cc ‘t Schaliken – Herentals The Antler King

PRIJS

ZAAL PLAATS

dag uur

Schouwburgkalender September

Hartekop 21 Aperitiefconcert Hartekop 21 u UITVERKOCHT Hartekop 21 Hartekop 21 Brilleman 15 Soirée Dansante 8 Brilleman 15 Hartekop 21

15

Leven in een krabbenmand 7,5 Brahmsconcert 20 Brilleman 15 Hartekop 21

15 Peter en de wolf 6 Benefiet t.v.v. MPI-BKLO-BuSO Oosterlo 15 Hartekop 21 Hartekop 21 Drie zusters 13 Hartekop 21 Brilleman 15 Broodje Mol 0 Best of … the sixties 5 u UITVERKOCHT Hartekop 21 Brilleman 15 Pedaleando hacia el cielo 0 Hartekop 21 A David Bowie tribute 10 booty looting 20 0 Operatie FTW (For The Warande) 10 u UITVERKOCHT Het wilde jong 0 Leven in een krabbenmand 0 Operatie FTW (For The Warande) 10 u UITVERKOCHT Operatie FTW (For The Warande) 10 u UITVERKOCHT Het wilde jong 0 Het geheim van geluk 5 Hartekop 21 5 Hartekop 21 Binnenste Buiten 14 Hartekop 21 Heerlijk Händel 18 God van de slchting 16 Hartekop 21 Musique pour le roi 18 De geknipte man 13 Kleur in E-Mineur 20 18 De kunst der vermakelijkheid 18 Hartekop 21 Brunchconcert 39 Der Zigeunerbraon 18 Hartekijn 7 Hartekijn 7 Reis in de tijd 18 24 Gili drijt uit (met Ygor) 17 Welkenraedt 20 5 Brilleman 8 Parels in de ziekenboeg 18 Jazzconcert september 10 18 0 0 Als bomen in de winter 9 Druk druk druk 16 Ik denk dat wat me vervult sneeuwwitte, doorschijnende liefde is 10 0 50 Years 44 18 u UITVERKOCHT 0 0 Pianorecital 10 5 0 0 0 0 0 0 0 Mädchen 10 0 0 0 0 0 0 0

Adressen en contactgegevens: de Warande , Warandestraat 42, 2300 Turnhout, tel: 014 41 69 91, info@warande.be, www.warande.be PC De Blijde Boodschap , Lode Peetersplantsoen 2, 2300 Turnhout Het Gevolg , Otterstraat 31-33, 2300 Turnhout, 014 42 63 27, info@hetGevolg.be, www.hetGevolg.be De Werft , Werft 32, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66, info@dewerft.geel, w ­ ww.dewerft.be De Halle , Markt 1, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66; info@dewerft.geel, www.dewerft.be ‘t Getouw , Molenhoekstraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be, www.getouw.gemeentemol.be Rex , Smallestraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 08 88, cultuurbalie@gemeentemol.be, www.getouw.gemeentemol.be ‘t Schaliken , Grote markt 35, 2200 Herentals, tel: 014 28 51 30, cultuurcentrum@herentals.be, www.herentals. e ‘t Heilaar , Heilaarstraat 35, 2340 Beerse, tel: 014 60 07 70, cultuur@beerse.be, www.beerse.be De Djoelen , Steenweg op Mol 3 bus 2, Oud-Turnhout, tel: 014 46 22 32, jeugd.cultuurdienst@oud-turnhout.be, www.oud-turnhout.be De Wouwer , Kloosterstraat 4, 2380 Ravels, tel: 014 65 21 55, info@dewouwer.be, www.dewouwer.be Zaal Ootello , Ezaart 162, 2400 Mol, tel: 014 31 81 16, www.ootello.be Theobaldus Kunsthuis , Koningin Elisabethlei 2, 2300 Turnhout, www.theobalduskunsthuis.be De Onthaasting , Laar 14, 2400 Mol, tel: 014 32 20 15, www.deonthaasting.be De Kruierie , Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen, tel: 014 82 92 30, dekruierie@balen.be, www.balen.be

Suiker - 15


Chris Nietvelt AMSTERDAM - Ze woont en werkt al meer dan 20 jaar in Nederland, maar toch is ze ook nog wel van Turnhout. Het gesprek met actrice Chris Nietvelt in Stanislavski, het café-restaurant van de Stadsschouwburg Amsterdam, verloopt in een ongedwongen Kempens. Maar wanneer de ober langskomt, hoor ik haar toch heel Hollands een ‘sudderans’ bestellen. In dit huis is Chris Nietvelt al jaren een van de vaste waarden van Toneelgroep Amsterdam. Uit ons gesprek blijkt een grote bevlogenheid en zorg. Voor het talent dat ze meekreeg én voor de theatersector in het algemeen. Een bevlogenheid die begon tijdens een zomer in Turnhout, lang geleden.

16 - SEPTEMBER 2012


Chris Nietvelt: “Ik ben een van die mensen die destijds via Teater 42 (het jeugdtheatergezelschap verbonden aan cc De Warande, nvdr) in dit vak is terechtgekomen. Ergens eind jaren 70 -ik was toen een jaar of 16- stond in het reclameblad een oproep om deel te nemen aan een nieuw stuk van Teater 42. Voor wie wou meedoen, was er een vergadering gepland beneden in de kelder van de Warande. Het moet, zo vermoed ik, zo wat eind juni geweest zijn. Ik had op school al ondervonden dat ik toneelspelen best wel leuk vond. Maar op die vergadering trof ik alleen maar mensen aan die al verbonden waren met Teater 42. Ze kenden elkaar al en hadden ‘dikke lol’. Ze gingen ook allemaal meedoen. Ik dacht: ‘oei, Ik hoor hier niet bij’. Toch was Matthijs Rümcke -toen artistiek leider van Teater 42- heel hartelijk tegen over mij. Hij was al erg blij met één nieuw gezicht. Later die dag zei ik tegen mijn moeder: ‘Ik ga er niet aan meedoen. Ze kennen mekaar allemaal en spelen al toneel samen.’ Toen de dag eraan kwam dat ze zouden beginnen repeteren, zei mijn moeder: ‘Je kan toch eens gaan kijken.’ Uiteindelijk ben ik toch gaan meedoen. Wat de doorslag heeft gegeven weet ik niet, maar het was plezant. Zingen en spelen!

−Herinner − je je nog die eerste voorstelling? Het was ‘De familie Vandercruys zoekt een nieuw huis.’ Ook Katrine Druyts, Ignace Cornelissen en Matthijs Rümcke speelden mee. In elke wijk waar we speelden had iemand zijn huis ter beschikking gesteld. Wij kwamen daar dan aan met een tractor vol met huisraad. Telkens werd er ook een grote tent opgesteld waarin ’s avonds nog een buurtfeest plaatsvond. Om die tent met al die materialen erin te bewaken, moesten er mensen blijven slapen. Uiteindelijk ben ik elke avond blijven slapen. Het voelde een beetje alsof of ik op vakantie was in Turnhout. Toen zei Matthijs Rümcke: nu moet je ook maar bij Teater 42 komen. Ik heb er nog een jaar of 2 gespeeld en ben daarna naar de toneelschool getrokken.

−Er − is dus op redelijk korte tijd iets aangewakkerd bij jou? Ja. Ik had het plezier van het toneelspelen al wel ontdekt op school. Maar toen wou ik nog binnenhuisarchitect of advocaat worden. Ik ging de wereld vooruit helpen en naar Afrika trekken. Maar omdat ik meteen een echte rol kreeg in dat jeugdtheater, was ik gaan twijfelen. Bovendien draaide al heel mijn sociale leven rond het theater. We repeteerden toen 3 keer in de week en trokken soms op werkweekend. Ook in de zomer waren we steeds bij elkaar.

−Cultuur − en theater waren in jullie gezin niet aan de orde. Dan was die stap naar een toneelschool voor jou toch een grote sprong. Op school kregen wij het vak Nederlandse Expressie. Dat deed ik zo graag! Terwijl de rest van de klas het vreselijk tegen zijn zin deed. Ze vroegen: ‘Chris, doe jij dat maar in onze plaats.’ Mettertijd kreeg je in onze klas elke week een uur ‘De Chris Nietvelt show’. Ik bracht dan een monoloog van Tsjechov of iets anders. Het was zo plezant om daarmee bezig te zijn! Maar ik had toen nooit gedacht dat toneelspelen ook een beroep kon zijn. Met de school gingen we wel eens naar een toneel kijken maar het plezier bestond toen meer in het feit dat er geen les was. Toen ik bij Teater 42 aansloot, werd er wel eens gevraagd: heb je die of die voorstelling gezien? Daardoor ging ik zelf ook meer naar voorstellingen kijken. In die tijd stonden in de Warande vaak producties die je nergens anders zag in Vlaanderen. Gerardjan Rijnders van Het Zuidelijk Toneel kwam bijvoorbeeld buiten Nederland alleen maar in de Warande spelen. Hierdoor zag ik meteen ook wel extreme dingen. Ik was een adolescent voor wie er een wereld openging. Ook Eric Antonis (destijds directeur van de Warande) speelde een rol in mijn carrièrekeuze. De positieve kritiek

“Weer maar eens uitleggen waarom kunst moet, daar word ik moe van.” die je van dergelijke figuren krijgt, betekent toch meer dan die je krijgt van je familie Eric legde ook altijd uit waarom dat zo was. Blijkbaar vonden mensen dat ik iets kon. Ik wist wel dat ik graag toneelspeelde maar besefte niet dat dit ook een talent was. En zeker niet dat je daar ook je werk van kon maken. Maar bij Teater 42 zag ik dat Matthijs Rümcke ook echt speelde en daarmee geld verdiende. Vroeger dacht ik: als je vader in het circus werkt dan kom je ook in het circus terecht. Ik kende niemand in het circus.

−Dat − is, geloof ik, algemeen de ervaring van wie in die beginjaren geregeld in de Warande kwam: het opende je blik. De aanwezigheid van cultuur was er zo evident dat je daar zelf in meegroeide. Inderdaad. Je maakte iets bijzonders mee. Ik herinner me nog dat onze theatergroep was gevraagd voor een opening of een jubileum van een vereniging, ik weet het niet meer juist. We kregen daarvoor -laat ik zeggen- 2.000 frank. Wat deed Matthijs Rümcke? Hij gaf ieder van ons een briefje van 100 frank en zei: ‘Ga dat geld maar aan iemand geven.’ Het werd een performance. Plots werden de toeschouwers geconfronteerd met kinderen die aan een bezoeker 100 frank gaven en zegden: ‘Hou dat maar.’ De mensen wisten niet wat er gebeurde. Maar als kind was dit ook bijzonder. Je maakte iets mee! Het gegeven dat theater je iets kan doen meemaken, is iets wat je moet leren. Al waren we toen ook al wel bezig met speltechnieken en zo meer, toch heb ik dat aspect pas echt leren begrijpen op de toneelschool. Bij Teater 42 was vooral het plezier van theaterspelen belangrijk. En natuurlijk ook de intensiteit van het groepsgebeuren. We hebben ook twee revues gespeeld. Na de laatste voorstelling hebben we allemaal samen zitten janken! Die warmte!

−Dat − zijn mooie herinneringen maar ondertussen heb je al een stevige professionele carrière doorlopen als actrice. Ik ben eerst 7 jaar verbonden geweest aan Toneelgroep Amsterdam. Daarna heb ik ook 7 jaar met Ivo (Van Hove ) bij Het Zuidelijk Toneel in Eindhoven gewerkt. Ik ben in Eindhoven wel langer gebleven maar dan onder Johan (Simons). En nadien ben ik weer veranderd van groep… Het zijn telkens periodes van 6-7 jaar geweest en altijd bij gezelschappen en ensembles. Dat past bij wie ik ben. Vandaar ook dat ik toen bij die eerste vergadering van Teater 42 dacht: “O nee, dat ga ik niet doen. Al die vreemde mensen.”

−Het − is toch een heel parcours om vanuit het Kempense platteland terecht te komen in hartje Amster-

dam. Ik stel me daarbij een kleine schuchtere Kempenaar voor in het mondige Nederland.

Hans Kesting een goed koppel kunnen maken. Maar op een gegeven moment is dat ook op en aan vernieuwing toe.

In het begin speelde dat wel mee. Mijn eerste repetities hier, amai! Ik herinner me nog goed de eerste voorstelling, dat was meteen met heel het ensemble. We speelden ‘Titus, Geen Shakespeare’, een stuk van Shakespeare gemengd met een stuk van Gerardjan Rijnders. Ik had in beide stukken een rol. Op een zaterdag moest ik, en nog andere drie acteurs, komen repeteren. Maar niet alleen wij vier daagden op. Op die dag waren alle dertig acteurs van het gezelschap aanwezig. Iedereen! ‘Eens kijken wat ze kan.’ Ook toen heb ik moeten overtuigen met wat ik als acteur kon. Daar kan ik blijkbaar altijd op bouwen. Qua karakter ben ik echt geen sergeant-majoor maar kennelijk heb ik een talent dat ik goed kan hanteren. Ik weet ook hoe groot of klein dat talent is en hoe het werkt. Ik weet ook hoe ik dat talent moet uitleggen zodat ik het kan overdragen. Ik geef dan ook les. In dat mondige Holland heb ik me bewezen door mijn spel op het theater. Pas op, ik was indertijd doodsbang van Hans Kesting (gevierd Nederlands acteur, nvdr) . Ik zie me nog staan op zo’n repetitie met hem. Ineens ging een broek naar beneden en begon hij een lied te zingen. En iedereen zong met hem mee. ‘Help’, dacht ik, ‘ik ken dat liedje niet’. Maar dan speelde ik mijn stukje toneel en kwam er toch waardering. Dat spel is mijn bestaansrecht. Alleen ben ik nu niet meer bang van Hans Kesting. Hij eerder van mij (lacht).

−Een − theatergroep mag niet vastroesten?

−Beperk − je jezelf niet teveel als je zegt: ik functioneer goed in een ensemble, een duidelijke plek. Of als je zegt ‘ik heb mijn talent duidelijk omlijnd’. Dat klinkt als: ‘dit is het’. Heb je dan nog wel genoeg aspiraties? Jawel, want toneel staat nooit stil. Ik ga nu nog met Johan Simons een voorstelling maken. Maar hij is sinds onze laatste keer alweer gegroeid en ik ben ouder geworden. Volgend jaar ga ik dan met een regisseur werken waarmee ik nog nooit heb gewerkt. Alles verandert. Ik vrees juist dat als ik ga freelancen, ze me alleen maar gaan vragen om wat ik al kan. En dat is precies wat ik niet wil. Als ik tussen mensen sta waarbij ik mij veilig voel, durf ik verder gaan. Vroeger is het een paar keer gebeurd dat ik dacht: het staat hier stil. Op dat moment ben ik dan ook weggegaan. Wellicht zal dat hier ook wel weer eens gebeuren, hoe jammer dat ook is. Dan moeten er nieuwe mensen komen en zich nieuwe ‘koppels’ vormen . Ik ben heel lang ‘man en vrouw’ geweest met Mark Rietman, later met Pierre Bokma, en nu heb ik een paar jaar met

Die beweging moet er wel in blijven, ja. Dat heb ik al ondervonden tijdens de eerste keer dat ik bij Toneelgroep Amsterdam zat, eind jaren ’80 begin jaren ’90. Het eerste jaar van het gezelschap heb ik niet meegemaakt. Toen was er veel aversie tegen het gezelschap en Gerardjan Rijnders. Ze werden afgekraakt. In het tweede jaar kreeg het al wat elan. En na drie, vier, vijf jaar zaten de zalen vol. Maar in het zesde jaar ging iedereen zo’n beetje achteroverleunen. Ik was nog jong toen. Geen relatie, geen kinderen. Ik wou alleen maar spelen. Dus ik dacht: ‘Komaan jongens, vooruit.’ In de beginperiode maakten we 3 voorstellingen tegelijkertijd. Ging het niet goed bij de repetities van de ene dan kwam de ander kijken om wat te helpen. Later was de reactie: ‘Goh, blij dat ik daar niet in zit.’ Je voelde die mentaliteit veranderen. Ik weet nog dat ik alle acteurs bij elkaar riep en die mentaliteit aankaartte. De ene helft gaf me gelijk, de andere helft niet. Er kwam een heel gesprek op gang maar het loste niets op. Iedereen zei wel ja of nee maar daar bleef het bij. Na mijn vakantie dacht ik: het is tijd om hier weg te gaan. Op de eerste werkdag heb ik mijn ontslag aangeboden. Diezelfde dag ben ik ook mijn man tegengekomen, een Hollander. Ik ging eindelijk terug verhuizen! Maar wat gebeurt er? Een week later riep Gerardjan Rijnders het hele gezelschap bij elkaar en zei: ‘Ik hou ermee op.’ Ik dacht: ‘Waarom nu, waarom zeg je dat nu?’ Hij zei: ‘Ik wil zo niet meer werken. Ik wil ook gewoon een ‘zwarte doos theater’ en niet alleen een schouwburg.’ Het bestuur is toen opgestaan en hem in zijn ideeën gevolgd. ’ ‘Godverdomme Nietvelt,”, dacht ik. “ Je had drie weken moeten wachten. Maar anderzijds had Gerardjan het misschien nooit gedaan als ik niet de eerste stap had gezet. Dat weet je niet. Ik ben toen naar Ivo Van Hove in Eindhoven getrokken. Hij redeneerde: “Als jij komt, dan komen die en die misschien ook over en kan ik hier een nieuw ensemble maken.” Zo gaan die dingen.

−Ondertussen − worden ensembletheaters wel steeds zeldzamer. Hebben ze nog een toekomst? Dat moet! Als die er niet meer zijn rest ons, zo vrees ik toch, nog enkel het vermaak en wat kleine groepjes in de marge, Dan heb je niet meer de grote zalen waar je hét podium hebt. Ik wil daarmee niet zeggen dat die kleine groepjes geen betekenis hebben. Maar het is ook nodig om dingen ruimer te kunnen uitdragen. En dat kunnen ensembles.

Ik speel ook wel eens in Duitsland en ondervind dat de theatercultuur daar zo anders is. De sector geniet er nog respect. Mensen hechten daar waarde aan een theater. Het is een bastion in de stad. Daar ga je naar jouw acteurs kijken, naar jouw regisseurs, naar ons gezelschap.

−Zoals − bij het voetbal eigenlijk. Ja. En als voetbalploeg kan je ook eens een andere ploeg uitnodigen. Maar dan weten de mensen: ‘Die van ons hebben die uitgenodigd, dus dat zal wel goed zijn.’ Terwijl bij ons in de theaterhuizen van alles komt. Dat mag natuurlijk, maar toch is dat anders. Ik vind dat ensembles nodig zijn om theater te laten overleven, toch tenminste met de waardering die ik vind dat het verdient. Als wij in München spelen, gebeurt het dat ik bij een bakker binnenstap en dat die man onze voorstelling heeft gezien! Mensen vragen er ook om foto’s te tekenen, net zoals bij filmsterren. Het theater heeft daar een maatschappelijke waarde. Bij ons krijgt bij wijze van spreken alleen een soap-ster dat respect. Wel jammer, zeker als je ziet hoe cultuur vandaag de dag wordt afgeschilderd in de kranten.

−Je − hebt het dan over neerbuigende termen als “subsidieverslaafden”. Ja, of ‘linkse hobby’. Dat soort zaken. Daarmee geef je de cultuursector een bepaalde reputatie. Terwijl ik denk: ‘Komaan, voed uw volk op.’ In Duitsland kan je je juist politiek profileren door je gezelschap. Het maatschappelijk belang ervan moet daar niet elke keer opnieuw bewezen worden. Ik word er vaak zo moe van om hier weer maar eens te moeten uitleggen waarom kunst moet.

−Je − bevlogenheid is duidelijk nog even groot als toen je je als tiener uitleefde op de podia in Turnhout. Of heeft de magie van toen meer te maken met het delen van een ervaring met leeftijdsgenoten. Iets wat je eigenlijk ook bij de scouts kan ervaren? Bij de scouts bouw je hutten, heb je plezier en dat is het. Maar Teater 42 heeft voor mij de wereld groter gemaakt. Ik ken mensen die bij de jeugdbeweging zaten maar hun wereld is niet groter geworden. Ik heb door het theater breder naar de wereld leren kijken en daardoor is ook mijn wereld breder geworden. Daarom ben ik nu hier in Amsterdam. Uit die groep van toen is er veel talent voortgekomen. Ze zijn erin doorgegaan en heel goed geworden in hun vak. Die wortels zijn daar gelegd. Dat was voor die tijd vrijwel uniek.

Tekst: Dominic Depreeuw Foto: Bart Van der Moeren

Suiker - 17


ADVERTENTIE


Peter Terrin

schrijft citybook over Turnhout TURNHOUT - Citybooks is een internationaal literair project van deBuren. In verschillende Europese steden bieden ze schrijvers een tijdelijke residentie aan met als opdracht een stadsportret te maken. Turnhout is na Charleroi en Oostende de derde Belgische stad die Citybooks aandoet. Peter Terrin, auteur van o.a. ‘De Bewaker’ en ‘Post Mortem’ verbleef twee weken in het Sint-Annaconvent op het Begijnhof. In het gezelschap van de incunabelen en folianten van de bibliotheek van het Corpus Christianorum broedde hij op een Turnhouts verhaal.

−Hoe − was het om even onder te duiken in de ‘grootstad’ van de Kempen? Het was vreemd. Het was stil. Iedereen leek te wachten op iets. Ik wachtte mee.

−Het − je contact gelegd met de ‘locals’? Nee, ik ben geen journalist of geen reiziger die makkelijk op iemand afstapt. Ik ben niet eens een reiziger; ik ben maar een schrijver. Kijken en luisteren is wat ik doe. Bij dat laatste heeft

Ook Chika Unigwe, Walter Van Den Broeck, Marjolijn Februari en de Georgische schrijver Lasha Bughadze schrijven hun indrukken over Turnhout neer. De verhalen worden gepubliceerd op http:// www.city-books.eu/ waar ze ook als podcast gedownload kunnen worden. Ook de foto’s die Kakha Kakhianis uit Georgië van Turnhout nam, zijn daar te zien.

de plaatselijke jeugd me goed geholpen. Ik zocht terrasjes uit in de buurt van jongeren. Meisjes vooral. Tom Boonen in het kwadraat (qua taal). De -sociale- noodzaak om te roddelen. Ik weet nu precies wie het met wie doet, en hoe verderfelijk dat is.

−Welke − indruk heb je van de stad en haar inwoners. Heb je een favoriet plekje? Mijn favoriete plekje: ongetwijfeld de Sint-Pieterskerk. En dan vooral de indrukwekkende preekstoel, die een Bijbels tafereel uitbeeldt (Simon wordt Petrus). Nooit dichter ben ik bij Jezus geweest. Hij heeft prachtige voeten.

−Hoe − begin je aan de opdracht een Turnhouts verhaal te schrijven? Vertrek je van een vooraf bepaald idee of wacht je op een ingeving ter plekke? Ik had snel een idee, vooraf. Het zou een misdaadverhaal worden. In briefvorm. Dat lijkt me ontzettend interessant en vanuit dat standpunt kwam

Turnhout als vanzelf naar me toe. Ik struikelde op den duur bijna over het materiaal. Mijn grootste vondst was de patroonheilige tegen eerroof en kwatongerij, de heilige Jan van Nepomuk (feestdag 16 mei) die met schattige plastic roosjes geëerd wordt tegen een stukje roze gevel in het begijnhof.

−Ben − je een liefhebber van schrijven op de korte baan? Ik heb al een tijd geen verhalen meer geschreven, maar ik ben destijds wel begonnen als verhalenschrijver. Mijn debuut in 1998, De Code, was een selectie uit een vijftigtal verhalen die ik in alle stilte had geschreven. Ik ben op dit ogenblik helemaal begeesterd door de bundel ‘De engel Esmeralda’ van Don DeLillo. Het vreemde is: het korte verhaal is literair een streng genre, maar tegelijk heb je als schrijver inhoudelijk totale vrijheid.

−Kom − je nog eens terug naar de binkenstad? Uiteraard. Ooit. Op een dag.

Suiker - 19


Pascal Paepen heilig verklaard!

MOL - Het was zowaar breaking news toen Pascal Paepen (44) einde juni bekendmaakte dat hij zijn job als ‘bankier’ in Londen inruilde voor een ambt als leraar in de Kempen. Columnisten verklaarden hem zowaar heilig. Vooral het feit dat Paepen een vetbetaalde baan liet staan voor wat peanuts in het onderwijs maakte indruk. Het was alsof de Mollenaar net als de zondaar Paulus van zijn paard werd gebliksemd en tot inkeer was gekomen. Alleen Koen Meulenaere deed in zijn Bladspiegel in Knack deze averechtse carrièreswitch af als die van een ‘zot’ en hekelde en passant zijn radiopraatjes in ‘Voor de dag’. 20 - SEPTEMBER 2012

Als we Pascal Paepen aan het einde van ons interview het artikel van Meulenaere onder zijn neus duwen, reageert hij -al dan niet gemaakt- verrast. “Heeft Meulenaere over mij geschreven? Dat wist ik niet. Heeft hij me heilig verklaard? Oh, hij zegt dat ik zot ben! Dat klopt misschien ook wel.” Pascal Paepen werkte ruim 12 jaar als bankier in ‘the City’ van Londen: eerst voor KBC en later voor het Japanse Daiwa Capital Markets. Ondertussen maakte hij enige naam als economisch journalist. De voorbije jaren schreef hij als beursspecialist columns voor De Morgen en had hij iedere dag zijn economische praatje op Radio 1. Tussen haakjes: Paepen begon zijn mediacarrière destijds bij een vrije radio uit Geel met een verzoekprogramma! De dag voor we hem interviewen, heeft hij nog een camionette met huisraad op de ferry van Dover naar Calais gezet en is hij ermee naar zijn huis in de heimat Mol gereden waar hij een nieuwe carrière in het onderwijs hoopt op te bouwen.

−Had − je zoveel media-aandacht verwacht voor je beslissing Londen vaarwel te zeggen? “Absoluut niet. Ik beken dat ik ernaar gegoogeld heb. Maar al die reacties: het is niet te geloven. Honderden mensen nemen elke dag een dergelijke beslissing. Maar bij mensen is het vandaag vaak wit of zwart -het is goed of het is slecht- en dat vind ik gevaarlijk. Als bankier ben je vandaag per definitie slecht, als leraar per definitie goed. Maar dat strookt niet met de werkelijkheid. Er is veel grijs in de wereld.

−Was − je uitgekeken op je job als zakenbankier? Ja, ik vond het tijd om die beslissing nu te nemen. Ik leerde als bankier niets meer bij. Ik vond dat ik kostbare tijd aan het verliezen was. Je leeft toch maar één keer. Ik heb twee jaar geleden al de beslissing genomen maar er nadien nog erg veel over nagedacht. Ik heb ze uiteindelijk op 22 juni ook aan mijn werkgever meegedeeld. Dat was een pak van mijn hart. De twijfels hoefden niet meer. Ik heb nu ook mijn appartement in Londen opgezegd.

−We − blijven het vreemd vinden. Je bent toch geen grote liefde in de Kempen tegen het lijf gelopen? (lacht) Dat vroeg Joël De Ceulaer van De Standaard ook al. Maar dat is niet het geval. Ik ben tevreden in mijn huidige situatie.

−Je − gaat ook niet opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Nee: dat vroeg hij me ook. Er is geen directe aanleiding. Gewoon het feit dat ik het werk al zolang doe. Mensen sterven soms jong. Dan is het gedaan. Je moet nu dingen doen en niet uitstellen.

−We − blijven proberen: had je schrik dat je ontslagen zou worden? Ik heb op het internet die reactie gekregen. Hij gaat nu weg uit angst voor bijltjesdag. Maar als ik ontslagen was geworden, had ik wel 19 jaar anciënniteit uitbetaald gekregen. Nu ik zelf ontslag genomen heb, is dat nul euro.

−Of − was het de angst dat het stresserende leven in de harde financiële wereld zijn tol zou gaan eisen? De stress op het werk is altijd meege-

vallen. Ik merk wel dat collega’s vaak enorm gestresseerd zijn. Ikzelf heb daar nooit veel last van gehad. Als er zich een probleem aandient, los je dat zo snel mogelijk op. Werkdruk bestaat overal, ook in het onderwijs of in de journalistiek. Jij moet als journalist toch ook presteren onder druk van deadlines. Ikzelf moet straks nog iets schrijven voor De Morgen. Ondertussen reis ik nog terug naar Londen, verjaart mijn moeder en komen mijn neefje en nichtje nog op bezoek.

−Je − bent naar ons aanvoelen wel een familieman die zijn ouders en familie graag dicht in zijn buurt heeft. Ja, dat klopt wel. Ik ben ondertussen ook al twaalf jaar weg uit Mol. Maar ik weet nu al dat ik Londen enorm hard ga missen. Ik was daar erg graag. Des te langer je er bent, des te liever je er bent. Ik keek nog steeds verwonderd naar de rode dubbeldeksbussen en de zwarte taxi’s. Het is een stad die nooit slaapt. Ik genoot van de stadsdrukte. Maar ik maak me vandaag zoveel zorgen dat het alleen maar kan meevallen.

−Waar − maak je je dan zorgen over? Het leven is hier toch wel heel wat trager dan in Londen. Ook de mentaliteit van de Kempenaar is zo totaal anders. De Kempenaar is heel stil en zal niet snel ‘bedankt’ zeggen. In Londen zeggen ze voortdurend ‘dank je’.

als ik het zeg, is het wel gemeend.

−Heb − je een lijstje van zaken die je in je leven absoluut wil doen? Neen, dat heb ik niet. Het enige wat ik nog wil doen, is mensen interviewen, en dan vooral oudere mensen die veel hebben meegemaakt. Ik loop al jaren met het plan rond om mensen die krijgsgevangen hebben gezeten te interviewen. In Mol schiet van die groep nog maar één iemand over.

−Heb − je wel ervaring in lesgeven? Ik heb een paar keren ‘intern’ les gegeven aan bankiers en hier en daar wat voordrachten en gastlessen aan hogescholen. Vroeger gaf ik als student ook doodgraag spreekbeurten. Op het moment dat ik de beslissing nam, had ik ook nog geen enkele aanbieding. Alleen van de VRT mocht ik blijven werken. Vandaag staat het al voor 99 procent vast dat ik een aantal uren op de Thomas More Hogeschool (het vroegere KHK, nvdr) en aan de HUB, de Hogeschool Universiteit Brussel, ga lesgeven. Die jobs heb ik te danken aan het feit dat mijn carrièreswitch zo uitgebreid in de media is besproken. Ik heb er zeer veel reacties op gekregen van hogescholen, maar ook nog van banken. Een dag per week wil ik wel in Brussel gaan lesgeven. Dat wil ik beperkt houden want het is de bedoeling dat ik met de fiets ga werken.

−Herken − je jezelf daar niet in?

−Je − bent blijkbaar echt wel van plan je hier te gaan settelen.

Jawel, zeker in die bescheidenheid. Ik heb daar ook lang mee gevochten en vrees dat ze niet uit mij te krijgen is. Ik zal ook niet snel ‘dank je’ zeggen maar

Ik wil inderdaad nu eens ‘hier’ zijn. Mijn oorspronkelijke plan was om maar drie jaar in Londen te gaan werken. Dat zijn er ondertussen 12 geworden.


Mensen zijn gewoontedieren. Ze voelen zich goed in hun vel als ze iets kunnen doen dat ze gewoon zijn te doen. Daarom was het ook niet makkelijk om de beslissing te nemen. Ik deed het werk graag, ik deed het goed en ik woonde graag in Londen. Wat ik nu wil gaan doen is nieuw; het is een verandering en een risico.

−Wellicht − zal het financieel ook een flinke stap terug zijn. Ik heb het voorbije jaar bijgehouden wat ik uitgeef. Ik heb vastgesteld dat ik geen luxebeest ben. Pas op: ik vind geld heel belangrijk en onderschat het niet. Maar er zijn mensen die met 1500 euro rondkomen in de maand en er zijn er die zelfs met 10.000 euro netto niet toekomen. Ik kan met weinig genieten. Er zijn mensen die van alles het beste moeten hebben en dan pas tevreden zijn. Gelukkig ben ik zo niet en daarom ben ik ook minder afhankelijk van geld.

−Heb − je buiten je werk nog andere interesses? Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in sport. Ik lees wel veel. In Londen ben ik onlangs nog naar de tentoonstelling van Damien Hirst in Tate Modern geweest en vorige vrijdag heb ik nog een voorstelling bijgewoond van Anne Teresa de Keersmaeker. Ik fiets ook graag en werk graag in de tuin.

−Nog − even terug naar het leraarschap. Je hebt schoolgelopen aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Mol. Je liet weten dat je zeer tevreden was over je leraars. Correctie: ik heb gezegd dat ik voor de meesten van mijn leraars nog steeds veel respect heb. Er zaten er ook tussen die ‘het lesgeven’ sowieso niet in zich hadden. Ons systeem maakt het voor hen ook makkelijker om toch in het onderwijs te blijven: eenmaal vastbenoemd moet je al iemand vermoorden om ontslagen te worden. Daar ben ik dus tegen. Ik ben voor een bonus voor mensen die goed presteren, maar tegen een vaste benoeming.

−Wat − is voor jouw dan een goede leraar? Ik vind het heel knap als je iemand iets kunt aanleren. Blijkbaar is het een gave die ik heb. Ik besef het zelf niet maar mensen vertellen me dat ik moei-

lijke zaken eenvoudig kan uitleggen. ‘Ik ben helemaal niet geïnteresseerd in economie’, zeggen ze, ‘Maar als jíj het uitlegt, ben ik wel mee.’ Ik heb allicht wel goede leraars wiskunde gehad maar nooit de zin van dat vak ingezien waardoor ik er ook niets van snapte. Maar een goede leraar moet ook zijn stof kunnen overbrengen aan niet-geïnteresseerden. Als je een leraar hebt die een gedicht zo kan uitleggen dat jezelf gedichten gaat schrijven, is dat toch prachtig. Het is mijn betrachting om mensen die absoluut niet geïnteresseerd zijn in economie toch te laten zien dat ons leven erdoor bepaald wordt.

−Je − wil economie breder bekijken dan enkel de financiële markten. Jazeker: dat grotere verhaal maakt economie ook spannend. Als je Paul De Grauwe of Geert Noels iets hoort uitleggen, is dat toch boeiend.

−Economisten − nemen ook steeds vaker politieke standpunten in. Ik vind dat je als economist zeker een opinie mag hebben. Als twee mensen een tegenovergestelde mening hebben, wordt die discussie voor buitenstaander toch ook interessant. Ikzelf probeer steeds de beide kanten aan bod te laten komen. Wat bijvoorbeeld de voordelen en nadelen zijn van besparingen of belastingen. Maar ik stoor me wel aan het feit dat die opinies vandaag ook steeds wit-zwart zijn. De oorzaak daarvan is volgens mij Twitter. In een Twitterbericht is er geen ruimte voor nuances. Er gebeurt iets in de wereld en je moet daar onmiddellijk op reageren met maar 140 tekens. Over alles wat er gebeurt, moet je een scherpe visie hebben, ofwel voor of tegen zijn. Maar ik heb wel standpunten hoor. Sommigen vinden me een neoliberaal; anderen -vooral hier in Londen- catalogeren me dan weer als een communist.

−Die − communist in jou is dan voor een linkse krant als De Morgen gaan schrijven. Nee, De Morgen heeft gewoon het langst aangedrongen. De Standaard en De Tijd hadden het al eerder gevraagd. Maar De Morgen bleef aandringen tot ik toegehapt heb. Vroeger was het veel meer een linkse krant dan nu. Hugo

Camps zingt nu zelfs de lof over Cristian Van Thillo. (lacht)

bepaald worden door mensen en hun emoties.

−Allicht − kan je beter leven met je imago van neoliberaal?

−Toch − is zowel links als rechts het erover eens dat de banken gereguleerd moeten worden.

Voor de leden van de PvdA ben ik zelfs een ultraliberaal.

−Dat − krijg je als je door dik en dun in deze crisistijd de banken blijft verdedigen. (Categoriek). Neen, dat klopt niet. Ik heb nooit gezegd dat de banken niet verantwoordelijk zijn voor de crisis. Ik heb altijd gezegd dat de banken mee verantwoordelijk zijn. Daar heb je weer dat wit-zwartdenken. Er is een crisis en nu moet er een schuldige voor gevonden worden. Hetzelfde gebeurt vandaag als het regent of als iemand ziek wordt: steeds moet er een schuldige aangeduid worden. Maar zo zit de wereld niet in mekaar. Als we nu stellen dat de banken alleen de oorzaak zijn en dat ze moeten aangepakt en gereguleerd worden, dan geef ik je op een blaadje dat de volgende crisis gegarandeerd nog tienmaal groter zal zijn. Het is de ganse maatschappij die zo aan het evolueren is. We zijn vandaag een wereld die op krediet en op consumptie leeft. Je moet eens zien wat er dagelijks geconsumeerd wordt en hoe ontevreden de mensen desondanks nog steeds zijn. Mensen binnen de PvdA zeggen dat het vroeger beter was. Maar diezelfde mensen gaan wel vijfmaal per jaar op vakantie. Ze moeten eens aan hun grootvader vragen hoeveel maal die op reis is geweest. Allicht nooit.

−Maar − van die banken mochten we toch op zijn minst verwachten dat ze ons geld als een goede huisvader zouden beheren. Ik heb ook al mensen horen zeggen dat een bankier iemand is die je moet kunnen vertrouwen. Waarom zou dat? Je kan per definitie niemand vertrouwen. Je moet altijd een beetje oppassen als je aan een bankier al je spaargeld meegeeft. Weet een bankier altijd wat hij moet doen met je geld? Er zijn zelfs ‘hedgefunds’ (fondsen die speculeren met geleend geld, nvdr) geweest met Nobelwinnaars economie die ook failliet zijn gegaan. Er is niemand die perfect kan voorspellen wat de markten gaan doen, ook omdat ze grotendeels

Ja, maar reguleren is heel moeilijk omdat de situatie van dag op dag verandert. Een regel zou kunnen zijn: banken mogen alleen maar in veilige zaken beleggen. Maar de beleggingen in Amerikaans vastgoed waren triple A, het veiligste van het veiligste. Vandaag zou je weer kunnen stellen dat ze moeten beleggen in staatsobligaties. Maar wat zie je nu gebeuren? De obligaties van Spanje, Italië, Ierland en Griekenland zijn gekelderd. Regulering is vaak verkeerd. Ik zeg dit niet omdat ik voor de vrije markt ben. Ik ben vooral voor het gezond verstand. Als je een lening neemt voor je huis, moet je er rekening mee houden dat je je job kan verliezen. Die lening mag daarom niet te hoog zijn. Gezond verstand is ook niet te reguleren. Onderwijs en opvoeding kunnen daar wel bij helpen. De boodschap is: wees vooral voorzichtig. Mensen gaan af op risicobeleggingen als bijen op honing maar beseffen niet meer dat het ook mis kan gaan. Als dat dan gebeurt, wordt er een schuldige gezocht. En dat zijn dan de banken!

−Heb − je je de voorbije jaren nooit ongemakkelijk gevoeld als bankier? Nee, integendeel. De kritiek heeft het tegenovergestelde effect op mij. Als de massa die kant opgaat, kijk ik minstens de andere kant op. Wat dan weer niet wil zeggen dat ik ook die kant opstap. Ik heb in De Morgen ook de bonussen verdedigd. Ik ben daar een enorme voorstander van. Niet van die decadent hoge bonussen maar wel van bonussen voor iedereen die goed presteert. Ik heb vorige week ook nog van vijf uur ‘s morgens tot acht uur ’s avonds gewerkt omdat we een belangrijke transactie moesten uitvoeren. Ik begrijp ook niet dat bazen die een bank failliet laten gaan en de ene mislukte overname na de andere hebben gedaan nog eens miljoenen meekrijgen. Dat is echt onlogisch en decadent. Bonussen mogen geen automatisme of traditie zijn. Een bonus moet altijd gelinkt worden aan de eigen prestaties en aan die van de werkgever. Er zijn

mensen die vinden dat ze in het weekend niet moeten werken, terwijl anderen dag en nacht klaarstaan. Dat zijn de mensen die volgens mij de maatschappij vooruithelpen. Met een strikte vakbondsregeling waarmee je zoveel meer per uur krijgt als je van dat uur tot dat uur werkt, maak je alles kapot. Ik vind ook dat iemand die de bank veel winst heeft opgeleverd omdat hij risico’s heeft genomen niet meer moet verdienen dan iemand die ervoor gezorgd heeft dat zijn bank minder risico heeft gelopen.

−Kan − je vrienden maken in de financiële sector? Ik denk dat het in andere sectoren niet anders is. Overal vind je rotzakken. Die heb je allicht ook in het onderwijs of in de media. Maar daarnaast tref je altijd ook veel goede mensen aan.

−Ga − je nog voor de radio kunnen werken als beursspecialist nu je niet meer in ‘the City’ werkt? Op sommige vlakken misschien zelfs beter dan nu. We moeten vandaag zo kort op de bal spelen dat er geen tijd is voor reflectie. Misschien krijg ik nu meer tijd om over een onderwerp langer na te denken en er meer over te lezen. Ik heb ook een heel uitgebreid netwerk zodat ik kan terugvallen op specialisten die er nog middenin zitten.

−Je − hebt zelf niet de drang om hier in de Kempen een bedrijf uit de grond te stampen? In een vorig interview liet je je ontvallen dat het de streek ontbrak aan goede bedrijfsleiders. Je wil geen adviseur worden van het SPK of een eigen zaak opstarten? Misschien kan ik dat erbij nemen. Er zijn mensen die willen ondernemen en er zijn mensen die dat risico niet aankunnen. Ik heb altijd getwijfeld: ik wilde wel ondernemen maar heb het uiteindelijk niet gedaan omdat ik te bang was voor de risico’s. Misschien zijn de Kempenaars te risicobewust. Maar ik zal de ondernemingszin altijd blijven verdedigen. Toch zal ik mijn leerlingen niet dwingen tot het ondernemerschap. Ik zal hen ook wijzen op de gevaren ervan. Het kan er eventueel van komen dat ik ooit een eigen zaak opricht -heel graag zelfs- maar ik heb geen concreet plan.

“Sommigen vinden me een neoliberaal, anderen een communist.” Suiker - 21


Wie Schrijft Die Blijft Wendy Stroobant Duivelsstrijd TURNHOUT - Wendy Stroobant heeft iets met vroeger. Haar jeugdromans spelen zich altijd af in de woelige tijden van enkele eeuwen geleden. Voor haar nieuwe roman is dat niet anders. We schrijven ergens begin van de 17de eeuw in de zuidelijke Nederlanden. Hoofdpersonage Dorothea wordt door haar oom, bisschop Hemelsoet, uit het weeshuis gehaald. Voor de buitenwereld is de bisschop een heilige, iemand die ontzag en bewondering oogst. Maar Dorothea weet wel beter: elke avond moet ze hem opsluiten in de kelder. Daar vecht hij tegen de duivel die bezit van hem neemt. Daarnaast is er Lieven, de zoon van de beul en veracht door de hele

stad. ’s Nachts gaat hij op zoek naar de weerwolf die al verschillende slachtoffers heeft gemaakt. De moorden lijken op die van vijftien jaar geleden toen de broer van Bisschop Hemelsoet als weerwolf ontmaskerd en geëxecuteerd werd. Op een van zijn nachtelijke omzwervingen botst hij op Dorothea. Als een bezetene klauwt ze zijn gezicht open, om de dag nadien om een kus te komen bedelen. Heeft zij iets met de moorden te maken? ‘Duivelsstrijd’ is een spannend gruwelmysterie met personages die tot de verbeelding spreken, een kunstje waarin Stroobant na 7 historische romans erg bedreven geworden is. Uitgegeven bij Davidsfonds - € 15,95

Koen Lievens De demonen van God

Aag Vernelen Mon en Pam

HERENTALS - Hoewel het nog maar pas is verschenen, is het debuut van Lievens, een autobiografie, al aan zijn tweede druk toe. Vooral in Nederland gaat het boek vlot van de hand. In De demonen van God rekent Lievens af met zijn helse verleden. Zijn vader leed aan godsdienstwaanzin en geselde zijn kinderen om de duivel weg te houden. Het dreef de auteur in de armen van een andere demon, de drankduivel. Een huiveringwekkend verhaal, maar een dat met de nodige humor wordt gebracht en dus niet op medelijden drijft. Uitgegeven bij Aspekt - € 14,95

HERENTALS - Mon de mol en Pam de eend zijn buren. Mon werkt als een paard en hij graaft gang na gang. Pam is een echte sloddervos. Haar spullen liggen verspreid over de wei en daar komt wel eens ruzie van. Maar nooit voor lang want Pam is Mons grootste fan. Ze bedenkt een leuke verrassing voor hem: een slaapmuts en een warme sprei. Eindelijk neemt Mon wat rust. Op een dag geraakt Pam niet meer door de gang van Mons huis. Ze moet op dieet voordat ze weer naar boven kan! Een lekker dik boek met korte verhalen over twee dieren met tegengestelde karakters die af en toe eens botsen, maar toch ook dikke vrienden zijn. Ideaal voor beginnende lezers. Uitgegeven bij De Eenhoorn - € 14,50

Geert De Kockere en Tineke Van Hemeldonck Bo kan alles / Bo is bang GIERLE / LILLE - Auteur Geert De Kockere richt zich na 2 boeken voor volwassenen terug op een jonger publiek en heeft daarvoor een nieuwe sparringpartner gevonden dicht bij huis. Samen met illustratrice Tineke Van Hemeldonck uit Lille bedacht hij een nieuw prentenboekfiguurtje. Het varkentje Bo, uiterlijk stoer maar innerlijk van koekenbrood, moet de harten van alle kleuters inpalmen. Daarvoor zetten de auteurs een heus Bo-offensief in. Behalve de prentenboeken is er immers ook de Bo-carroussel, een reeks workshops in scholen en bibliotheken met vertel- en knutselmomenten. De Bo-reeks maakt deel uit van de eerste lichting van Oogappel, het nieuwe kinderboekenfonds van WPG uitgevers. Uitgegeven bij Oogappel - € 14,95

Oog Voor Architectuur 1. Woon- en zorghuis Ten Kerselaere: ‘huisjes’, OSAR architecten 2. Woonzorgcentrum Stede Akkers: vier witte torens, OSAR architecten 3. Verzonken binnentuin in Stede Akkers

Architectuurcentrum Ar-Tur stuurt een jaar lang een reporter op pad. Als luis in de pels speurt hij de Kempen af naar opmerkelijke architectuur. De komende maanden krijgt u hier zijn verslag.

22 - SEPTEMBER 2012

Met zorg ontworpen “Hoe moet het eruit gaan zien?” Een vraag die zich bij elk nieuw te ontwerpen gebouw stelt. Aan het begin van de 19de eeuw was het nog simpel. Omdat er niets anders dan neoclassicisme als bouwstijl geoorloofd was, verschenen er catalogussen met plattegronden en aanzichten van alle mogelijke gebouwtypes: ziekenhuizen, markthallen, opera’s, enz. De functie deed er niet al te veel toe, zolang het geheel er maar symmetrisch en klassiek gedecoreerd uitzag. Na de modernistische storm van de jaren 20 die elke frivoliteit wou bannen, werd de glazen doos de nieuwe norm. Alles functioneel en volkomen ‘transparant’. Alsof iedereen zomaar je bankverrichtingen of televisiegedrag moest kunnen beloeren. Maar hoe moet een woon-en zorgcentrum eruitzien? Nu België stilaan een grijze zone wordt, valt er goud te rapen met het antwoord op die vraag. Het aantal wedstrijden met ouderlingenzorg als thema is niet meer bij te houden. Architecten dienen plots massaal vormen te verzinnen die plaats bieden aan het steeds toenemende aantal ou-

derlingen: in feite een vraagstuk omtrent efficiënte opslag nu moderne jongeren zelf niet meer voor hun moderne ouderen willen zorgen. Twee recente projecten in Heist-op-denBerg en Hoogstraten geven een nieuw gezicht aan bejaardenopvang. Het draait daarbij om meer dan vorm alleen want ouderlingenzorg groeide uit tot een economische tak waar computergestuurde hulp, farmaceutische cocktails en geriatrische wellness hand in hand gaan. Het bejaardentehuis versie 2.0 is kleinschalig georganiseerd, uitnodigend van karakter en gericht op de zelfstandige ontplooiing van de oudere. In Heist-op-den-Berg belichaamt Woon- en zorghuis Ten Kerselaere sinds 2006 die nieuwe visie. Kleine leefgroepen werden in ‘huizen’ ondergebracht met een eigen voordeur en georganiseerd rond een beschutte binnentuin. Via een achterdeur en een gang zijn ze gekoppeld aan de faciliteiten van het bestaande gebouw uit de jaren 70. De nieuwe volumes zien eruit als langgerekte, monopoly-achtige huisjes, bekleed met zwarte leien. Met hun lage gestalte passen ze perfect in

de omgeving en vormen zo een rustige schulp voor de bewoners. Overdreven aandacht lijken ze te mijden, zelfs al zijn ze iconisch en meteen herkenbaar. Door hun kalme opstelling en donkergrijze kleur kiezen ze bewust voor een rol op de achtergrond. Het contrast met het onlangs geopende Woonzorgcentrum Stede Akkers in Hoogstraten kon niet groter zijn: ‘majestueus’ is hier de juiste term. Tussen geklasseerde gebouwen en nieuwere zorgflats staat een stralend wit en strak rechthoekig complex bestaande uit vier rijzige torens. In tegenstelling tot het gebouw in Heist-op-den-Berg koos men er hier voor de woon- en leeffuncties verticaal te organiseren: twee volledig beglaasde verdiepingen kregen boven en onder een geslotener gedeelte met de slaapkamers van de bewoners. De spectaculaire, opengewerkte vloeren werden bovendien van ruime inpandige terrassen voorzien die uitzicht geven op de omgeving. Tussen de vier gedraaide torens werd, net als in Ten Kerselaere, een binnentuin ontworpen die de dienstenfuncties (kapper, cafetaria, dagcentrum en kantoren) met elkaar verbindt.

Alleen werd de patio hier ondergronds voorzien zodat bij een wandeling tot aan de torens deze ‘gezellige put’ zich plots verrassend aandient. Waar in Heist-op-den-Berg voor een bedeesde inplanting werd gekozen, claxonneert de stralende nieuwbouw in Hoogstraten stoer zijn aanwezigheid rond. Meteen denk je aan ‘boerenwoning’ versus ‘ivoren torens’, ware het niet dat de visies aan de basis van beide projecten op voorhand gedetailleerd werden uitgewerkt. Eerder dan aan de hand van een vooropgestelde vorm ontwikkelden ze zich rondom een combinatie van ruimtelijke, psychologische en neurologische inzichten. Met hedendaagse zeggingskracht bewijzen ze dan ook dat eindeloze gangen met kamertjes, verstopt achter tierlantijnfaçades, definitief tot het verleden behoren. Hun binnenkanten ontfermen zich over de ouderen, hun buitenkanten richten zich elk op hun manier naar stad en platteland. De ene franjeloos en kalm, de andere licht brutaal en manifest.

Tekst: Bjorn Houttekier


STIJN JANSSEN

Nissan Micra Het Gevolg: ‘Hartekop’ TURNHOUT - Theaterwerkplaats Het Gevolg brengt in augustus en september het vierde en laatste luik van de reeks ‘Littekens in het landschap’. In een regie van Stefan Perceval spelen Stefaan Degand, An Nelissen en Marit Stocker ‘Hartekop’. Maar net als bij alle voorgaande ‘Littekens’ is de échte hoofdrol weggelegd voor de locatie: in dit geval het militair domein Teunenberg in Olen. Het Gevolg ging voor de ‘Littekens’reeks op zoek naar markante locaties in de Kempen; plekken waar de menselijke activiteit de natuur ingrijpend heeft veranderd en die bovendien veel vertellen over de eigenheid van de regio. Plekken zoals de kanalen -ooit gegraven ter ontginning van de woeste Kempische gronden-, de psychiatrische instelling van Geel, de weldadigheidskoloniën en de militaire domeinen.

Méér dan theater Het Gevolg ging op zoek naar de verhalen achter de littekens in het landschap. Steeds leverde de zoektocht sociale thema’s op, menselijke drama’s. De voorstellingen in het kader van littekens in het landschap zijn daarom meer dan theatervoorstellingen. Het zijn evenementen met diepe historische en sociologische achtergronden. Stefan Perceval vertelt in ‘Hartekop’ een eigenzinnig en aangrijpend verhaal. An Nelissen en Marit Stocker, die ook al schitterden in ‘Maria Vaart’ (de vorige Littekens-voorstelling), zijn opnieuw van de partij. Deze keer worden ze niet geflankeerd door Sien Eggers, maar door Stefaan Degand. Degand speelt een vermoeide beroepsmilitair die net terug is van een missie die hij niet licht zal vergeten. Hij heeft de geur van de kadavers van zijn vrienden geroken. Hij staat op het punt te trouwen met een door liefde verblinde jonge vrouw die alles voor hem wil opgeven. Maar hij weet dat er werelden bestaan die onverenigbaar zijn.

PRAKTISCHE INFO - tekst en regie: Stefan Perceval - scenografie: Jan Strobbe - dramaturgie: Bram Verschueren - spel: Stefaan Degand, Marit Stocker en An Nelissen - speeldata: van 31 augustus t.e.m. 22 september 2012, telkens van dinsdag t.e.m. zaterdag - locatie: militair domein Teunenberg in Olen - prijs: 21 euro (kortingen mogelijk) - info en tickets: Toerisme & UiT (www. uitinturnhout.be, 014 44 33 55) en cultuurhuis de Warande (www.warande.be, 014 41 69 91

Je kan de mensheid in twee groepen indelen: zij die verkopen en zij die kopen. Wij behoren tot de laatste categorie: in ons leven hebben we nog nooit een ding verkocht tenzij een pak Mina-wafels. Zelfs in tijden van eBay of Kapaza lukt het ons niet een voorwerp voor een som geld van eigenaar te laten veranderen. We behoren niet tot het ras der verkopers. Verkopers dragen een pak, springen met een valscherm uit een vliegtuig en brengen quality time door met the kids. Laat op de avond weten ze in het café nog te vertellen hoe een perfecte bolognesesaus gemaakt wordt. Kopers als wij hebben nog nooit een das gedragen, lezen soms een boek, hebben kinderen die ze dagelijks gewoon te eten geven en twijfelen er nog steeds aan of in een bolognesesaus wortels thuishoren. Verkopers staan pal in het leven, kopers kijken naar het leven. Och ja: één ding hebben we ooit wel verkocht. Een auto nog wel. Jarenlang reden we rond met een rode Citroën BX. Vandaag hebben we grote spijt de wagen van de hand te hebben gedaan, want hij zou opzien baren. Het was het laatste model dat een geniale vering bezat waardoor de wagen meedeinde met de minste oneffenheid in het wegdek. Zeeziek werd je erin. We deden hem van de hand nadat een nieuwe liefde bij ons was komen intrekken waardoor we plots van de ene op de andere dag twee voertuigen bezaten. Er diende daarop een keuze te worden gemaakt en die viel op het jongste exemplaar: een Nissan Micra van het bouwjaar ’89. De BX was van het jaar ‘85. De Nissan Micra was de eerste wagen van onze liefde. Ze had het exemplaar met haar eerste loon gekocht. Op aandringen van haar vader. Zelf had ze een gele 2CV voor ogen gehad, beter bekend als een geit of ‘deux-chevaux’, ook van het baanbrekend merk Citroën. Het was ook onze eerste wagen geweest. De geit had een superieure baanvastheid en kleefde aan elke bocht als een naaktslak. Alleen het voorbijsteken van vrachtwagens was met een geit een heikele onderneming. Had je met een gierende motor de kop van de vrachtwagen bereikt, dan volgde een terugslag die je met een klap terug naar de staart katapulteerde. De Nissan Micra was meteen een miskoop van formaat want een lelijker auto is er in de geschiedenis van de automobielindustrie niet gemaakt. Omdat alleen ernaar kijken al pijn deed aan de ogen, parkeerden we hem ver van huis en reden we er voornamelijk ’s nachts mee rond. Ook het interieur was van een niet te overtreffen lelijkheid. Om de aanblik op het dashbord te verzachten, reden we zomer en winter met een zonnebril. Erin plaatsnemen ontnam je elk geloof in de maakbaarheid van de wereld. Ermee rondrijden vergde evenveel zelfopoffering als het luisteren naar de verzamelde hits van Soulsister. Ooit reden we ermee naar Italië. Ter hoogte van Hasselt-West zijn we kokhalzend uitgestapt en teruggelift.

We deden alle moeite om van de Citroën BX af te raken. Maar dat leek niet eenvoudig. Geen garagist in de buurt was geïnteresseerd. Dat kwam omdat de auto op gas reed. Garagisten wantrouwen drie zaken: andere garagisten, vrouwen die zelf de ‘put’ willen oprijden en auto’s op gas. Alleen al naar een auto op gas kijken, is volgens hen voldoende om hem te doen ontvlammen. Ook het dumpen op een autokerkhof was geen optie. Dat kostte alleen al voor de vier banden een fortuin. Daarom plaatsten we voor de eerste maal in ons leven een annonce in een Koopjeskrant. ‘Prijs otk’ (overeen te komen), zo stond er standaard bij vermeld. Dat klopte want we hadden er geen flauw benul van welk bedrag we voor de wagen mochten vragen. Nog geen halve dag na het verschijnen van het zoekertje kregen we al telefoon van een man die vroeg ‘of hij bij ons moest zijn voor die auto op gas’. Nog voor we de hoorn hadden neergelegd, stond hij al aan onze voordeur. Neen, een proefritje was niet nodig. Hij moest de wagen niet eens zien. Meteen was hij ook duidelijk over de overeen te komen prijs: “Ik geef er niet meer dan vijfhonderd frank voor”, zei hij en viste meteen een rolletje bankbriefjes uit zijn zakken waarvan hij er ons vijf van honderd gaf. Wij overhandigden hem daarop de sleutels en papieren. Onze eerste verkoop was al na 5 minuten beslecht. Later ontdekten we dat we vergeten hadden hem de reservesleutels mee te geven. Die hebben we nog steeds in ons bezit. Autosleutels gooi je nu eenmaal niet weg. Per toeval kwamen we de man een halfjaar later opnieuw tegen. We verdienden onze kost als regionaal verslaggever van een krant en hadden de opdracht gekregen verslag uit te brengen van schermutselingen op een camping waarvan de eigenaar ermee dreigde de vaste bewoners uit hun caravans en bungalows te zetten. Onze koper bleek er een bungalow te bewonen en voerde het hoogste woord. “Ik woon hier al jaren op deze camping”, zei hij. “Ik kan me geen huis veroorloven.” We informeerden bij het afscheid of het klopte dat hij de man was die destijds onze auto had gekocht. “Een rode BX op gas”, zo hielpen we zijn geheugen. “Rij je er nog mee?”. Hij zweeg meteen, wat ons een slecht voorteken leek. En dat klopte, want het ergste wat had kunnen gebeuren met de wagen was ook gebeurd. “Hij is ontploft.”, zei hij. Onmiddellijk speurden we angstvallig zijn lichaam af op zoek naar vreselijke littekens van de brandwonden. Tot onze opluchting was zijn huid, op een paar tatoeages na, ongeschonden. “De gasinstallatie werkte niet meer”, zei hij. “Ik heb er zelf aan zitten sleutelen en toen is hij ontploft.” Meer details durfden we niet vragen. Maar sindsdien hebben we gezworen nooit ofte nimmer nog iets te verkopen. De Nissan Micra hebben we gewoon gratis weggegeven aan een bevriende Roemeen uit ons dorp. Maar ook die daad voelde niet echt joviaal aan.

Suiker - 23


1 september Bruno Vanden broecke & de bretellen: halfweg 2 september Boogie Boy & the woogies: tribute to Ray ChaRles 6 september piet Van den heuVel (cd-Voorstelling) 7 september AdriAn Younge presents ‘Venice dawn’ 8 september Laïs: songs we embrace 12 september Wolfert Brederode Quartet 14 september amadou & maRiam 16 september North Side Big BaNd: The BesT of swing 20 september eva de rooVere: Mijn huis ‘inTieM’ 21 september deFilhArmonie o.l.V. philippe herreweghe: Brahms & mahler 22 september ademloos benefiet met sTef KaMil Carlens, ToM BarMan, rayMond van heT groenewoud, helMuT loTTi, ToM van laere, johan PeTiT, Box en inTernaTionals 27 september MohaMMed BajeddouB & ensemble 28 september LiviNg rootS 29 september deFilhArmonie o.l.v. edo de waart: strauss & prokofjev 30 september Erik En sannE afscheidsconcert

Nog enkele tips: 12 oktober nouvELLE vaguE 9 noVember immodeSty BLaize 29 noVember I MuvrInI 20 december daan simple quintet TurnhouTsebaan 286 - borgerhouT TickeTs: www.deroma.be 03 292 97 40 - Fnac

Suiker zoekt ambassadeurs

Cultuurkrant Suiker bestaat twee jaar. Op die korte tijd zijn we een vaste waarde geworden in de Kempen. Maar we willen meer. Suiker wil zich met twee voeten verankeren in alle gemeenten waar het verspreid wordt (het volledige arrondissement Turnhout plus enkele randgemeenten). Daarvoor hebben we de hulp nodig van vrijwillige ambassadeurs. Als het even kan in elke gemeente één.

Wie ben jij? Je bent geïnteresseerd in cultuur Je kent je gemeente goed Je wil Suiker verdelen en/of de verdeling van Suiker mee coördineren in jouw gemeente Je kan de redactie tips geven over wat in jouw gemeente op cultureel vlak gebeurt Je hebt 1 dag per maand tijd voor Suiker

En wat schuift dat zoal? Ons grenzeloos en eeuwigdurend respect Vrijkaarten Filmtickets voor Open Doek Evt. een vergoeding van onkosten

Interesse? Mail als de bliksem naar leen@suikerkrant.be. We zitten op jou te wachten.


Fiesta Mundial

Joan De Boeck volgt na 15 jaar Gunter Willekens op als organisator

“Het publiek zal geen verandering merken.” Joan De Boeck

BALEN – Joan De Boeck is de nieuwe organisator van Fiesta Mundial. De nieuwe ‘voorzitter van de vzw’ zoals dat officieel heet. Maar alleen achter de schermen zal er wat veranderen. “Fiesta Mundial moet blijven wat het altijd al was: het gezelligste festival van de verre omstreken,” zegt De Boeck. −Gunter − Willekens zei dat hij vaak ad hoc werkte en jij pragmatischer, gestructureerder. Is dat het grote verschil tussen jullie? Dat zou wel eens kunnen, ja. Maar zo vullen we mekaar ook perfect aan. Ik denk dat Gunter de fakkel op het ideale moment heeft doorgegeven. Wat hij heeft verwezenlijkt, zou ik nooit gekund hebben. Niemand die ik ken, trouwens. Op een dikke tien jaar tijd heeft hij Fiesta Mundial gemaakt tot wat het is. Hij bracht het festival van 80 bezoekers naar 10.000. Daar bestaan geen plannen voor. Zoiets kan je niet pragmatisch aanpakken. Daar moet je je gewoon insmijten en dat is exact wat Gunter altijd gedaan heeft. Maar nu we zo ver zijn, moet er anders gewerkt worden. Dit festival is te groot geworden om nog op één man te kunnen draaien. Dat is wat Gunter zelf ook altijd beweerde. Alleen was het organisch zo gegroeid dat ongeveer álles op zijn schouders terechtkwam. Daar stappen we nu van af. Ik probeer nu een stevige structuur op poten te zetten. Fiesta Mundial mag niet te afhankelijk zijn van zijn voorzitter. Daarnaast is het mijn betrachting een financieel gezond festival uit te bouwen. Dat betekent: zorgen dat je een buffer aanlegt. Dat er marge is om een tegenvallend jaar te kunnen overbruggen zonder dat je meteen in moeilijkheden komt. Maar je merkt het: dat zijn alleen aanpassingen op organisatorisch vlak. Aan het festivalconcept veranderen we niets.

−Houdt − financieel gezond worden in dat je ook groter wil worden? Meer publiek, meer geld? Neen. Fiesta Mundial wil geen Pukkelpop, Groezrock of Graspop zijn. Gezelligheid staat bij ons voorop. En als we 20.000 bezoekers zouden hebben in plaats van 10.000, zou het er zeker niet gezelliger op worden.

−Je − voorganger stopte als voorzitter omdat het te veel tijd in beslag nam. Dat gevaar loert ook voor jou om de hoek. Mijn voordeel is dat mijn vrouw mee in de organisatie zit. Dat maakt het makkelijker. Daarnaast is het, zoals ik zei, juist mijn taak ervoor te zorgen dat alles niet meer op de schouders van één man terechtkomt. Als ik mijn job goed doe, zal ik het dus niet té druk krijgen.

Gunter Willekens

Fiesta Mundial

En ‘de Willekens’, hij ploegde voort… (maar als medewerker) BALEN – Het is nu eenmaal het trieste lot dat organisatoren is beschoren: ze doen een heel jaar hun stinkende best om een geweldig feestje uit de grond te stampen en als het moment suprême dan eindelijk daar is, moeten ze zélf werken. Toen we een jaar geleden Gunter Willekens belden voor informatie over ‘zijn’ Fiesta Mundial, vielen we omver toen hij ons terloops vertelde dat hij er als hoofdorganisator mee wilde ophouden. “Ik wil wel eens als toeschouwer naar Fiesta Mundial kunnen gaan, en er volop van kunnen genieten. We zijn een jaar later en willen opnieuw een stuk plegen over het sympathiekste festival van de Kempen. Maar zullen we nog dezelfde organisator aan de lijn krijgen? Hallo? Gunter? “Ja, hoor. Ik ben het. Maar als je de organisator wil spreken, moet je niet meer bij mij zijn maar bij Joan De Boeck. Iemand van Mol. Eindelijk ‘nen bekwame’ aan het roer.

−Het − is er dus toch van gekomen. Een mijlpaal. Na vijftien jaar ben je geen hoofdverantwoordelijke meer. In 1996 organiseerde ik de eerste Fiesta Mundial. We noemden dat toen trouwens nog gewoon een ‘Afrikadag’. Er daagde tachtig man op, lieven en medewerkers incluis. Een bescheiden succes en op mijn lief na wilde iedereen dat het jaar nadien opnieuw organiseren. Toen kwam er 300 man. En het spel was vertrokken. Na de eerste editie zei ik al dat ik wilde stoppen als hoofdorganisator en ik heb dat nog vijftien jaar herhaald. Mijn lief is intussen mijn vrouw en we hebben er ook een paar kinderen bij. Ik kan je verzekeren: een jong gezin kan je niet combineren

met een voltijdse inzet voor een festival. Ik laat Fiesta niet helemaal vallen. Dat kan ik niet. Maar toch: als er nog ergens een geïnteresseerde programmator, tekstschrijver, boekhouder en publicist zit, mag hij zich melden. Dan kan ik volgend jaar eindelijk een droom waarmaken en de marathon van Berlijn lopen.

−Komaan. − Zeg eens eerlijk. Hoeveel uur heb je dit jaar nog in Fiesta Mundial gestoken? Zijn het er niet evenveel als vroeger? Neen. Veel minder. Het volledige sponsorluik is weggevallen. Je weet niet half hoeveel tijd erin kruipt om alle handelszaken in Balen af te dweilen. Ook het personeelsbeleid is niet meer in mijn handen. Vierhonderd medewerkers op het juiste uur op de juiste plaats krijgen met het juiste materiaal: dat is een titanenwerk. Maar een voorzitter steekt misschien nog de meeste tijd en energie in de communicatie. In het ervoor zorgen dat iedereen méé is in het verhaal. Soms voel je je haren grijs worden al je daarmee bezig bent. Ik heb daar nu geen last meer van. Laat mij nu maar gezond oud worden met mijn vrouw en kinderen.

−Knaagt − het dan niet? Nooit spijt van de stap terug? Absoluut niet. Onze nieuwe voorzitter doet het uitstekend. Hij legt andere accenten. Joan zet enorm in op structuur. Er zal iets staan als hij over enkele jaren afstand wil nemen. Ik deed dat niet. Ik was voluntaristischer. Ik durfde wel eens in het diepe te springen. Het voordeel daarvan is dat je heel snel kan werken, het nadeel dat je soms onnodige risico’s neemt. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Maar ik kan me heel goed vinden in de aanpak van Joan.

−Vorig − jaar zei je ons dat een van de redenen om te stoppen was dat je zelf meer wilde kunnen genieten van het festival. Dat is ook zo. Ik moet daar eerlijkheidshalve aan toevoegen dat ik daar de laatste jaren al wel meer mee bezig was. Je werkt als voorzitter een heel jaar. Je hebt dus het recht om tijdens het festival te genieten. De laatste jaren beperkte ik mijn taken tijdens het festival. Ik was dan nog de ‘pr-man’ en het ‘aanspreekpunt’. Dat kwam al aardig in de buurt van genieten.

BALEN - Fiesta Mundial wordt georganiseerd op de duinen van het terrein Keiheuvel in Balen op 28, 29 en 30 september. Dit jaar sieren onder anderen Gabriel Rios, Canteca de Macao en Baciamolemani de affiche. Het Programma Op vrijdag 28 september wordt de film ‘Even the rain’ getoond en nadien is er ‘Hakims of comedy’, met comedian Arbi el Ayachi. Op zaterdag 29 september treden o.a. Luie Lover, Baciamolemani, Krema Kawa, Movits! En Kobe Louis Charles, Pleiade, Gabriel Rios en Klezmic Circus op. Op www. fiestamundial.be vind je het tijdschema. Zondag is de familiedag met veel workshops voor volwassenen én kinderen, maar ook met optredens van Kapitein Winokio, Klavan Gadjen Canteca de Macao, Vi.be, Fête Royal en ’t Gompels Genot. Nic Balthazar komt langs om de ‘song for the climate’ te zingen. Op www. fiestamundial.be vind je gedetailleerde info.

De prijzen De kassaprijzen zijn 10 euro (vrijdag), 25 euro (zaterdag) en 35 euro (zondag). Voor 35 euro (slechts 20 euro in voorverkoop!) koop je een combiticket voor drie dagen.

Nieuw! Nieuw! Nieuw! Het festival werd voor de eerste keer ‘aangekleed’ door kunstenaar Jan Franssen. Eerder sierden zijn werken al o.a. de Antilliaanse Feesten en het Cactusfestival. Nog een nieuwigheid is het programma op vrijdag. Vrijdag is niet langer alleen een filmdag. Er is ook comedy.

Onze tip Gabriel Rios is de grote publiekstrekker op deze Fiesta Mundial. Maar wij zijn vooral benieuwd naar Baciamolemani uit Sicilië. Fiesta Mundial heeft de allerbeste ervaring met Sicilianen. Roy Paci speelde ooit het dak van de tent. Heeft de organisatie met Baciamolemani een opvolger van de legendarische Paci gevonden?

Suiker - 25


Over de schreef

Def Americans brengt ode aan Cash

Howe Gelb

2 duoticketS

BREDA - De Eindhovense Johnny Cash tribute band Def Americans brengt op 30 september met ‘Boom chicka boom’ opnieuw een sterke ode aan de ‘Man in Black’ in de Mezz. Bij Def Americans is het al Cash wat de klok slaat. Zo refereert ‘Boom chicka boom’ aan de kenmerkende sound van Johnny’s backing band, the Tennessee Three. Def Americans zelf is dan weer genoemd naar het laatste recording label van Johnny Cash. De band brengt 50 jaar aan Cashgeschiedenis zonder geforceerd ‘yihaagehalte’. Een aaneenschakeling van herkenbare klassiekers, hits van de San Quentin en Folsom Prison albums, afgewisseld met minder voor de hand liggende nummers en ingetogen ballads uit de American Recordings serie. Def Americans covert zoals er gecoverd moet worden: ongepolijst en met veel respect voor het origineel. De avond wordt afgetrapt door de Bredase country-trash helden van Tio Gringo. Het concert start om 20u, tickets kosten 13 euro, tenzij je naar www.suikerkrant.be surft, waar 2x2 tickets te winnen zijn.

Incubate TILBURG - Van maandag 10 tot en met zondag 16 september strijkt Incubate neer in het 013 Poppodium in Tilburg. Incubate is een festival voor ‘independent culture’. Het toont zowel muziek, beeldende kunsten, film en dans. Het houdt zich aan geen enkele wet en beperkt zich niet tot een bepaald genre. Black metal staat naast folk, hiphop naast elektro. Artistieke vernieuwing staat centraal. Incubate wil inspireren en een debat over kunst op gang brengen. Het volledige programma vind je op www.013.nl.

26 - SEPTEMBER 2012

EINDHOVEN - De Amerikaan Howe duoticketS Gelb is multi-instrumentalist, rootszanger, muziekleraar (hij nam o.a. de mannen van Calexico onder zijn hoede), muzikale schizofreen en onrustige ziel. Dat maakt van hem de koning van de onvoorspelbaarheid. Wat hij op vrijdag 21 september in de Einhovense Effenaar gaat brengen, is dat niet minder. Vast staat dat hij je meeneemt op een mooie reis door zijn muzikale verleden. En of die nu langs americana, gospel, lofi blues, country of jazz voert: een interessante avond is het minste dat je kan verwachten. In het voorprogramma staat Paul van Hulten, alias Man From The South, die een prachtige mix van folk, blues en americana brengt in de traditie van Neil Young. Aanvang 21u, inkom 13 euro. Suiker kan 2x2 tickets weggeven via www.suikerkrant.be.

2

CD-release van ‘Charlie Jones’ Big Band’ BREDA - De Belgische groep ‘Charlie Jones’ Big band’ heeft de concertzaal Mezz in Breda uitgekozen om op 27 september zijn nieuwste cd ‘Until I Get Bald’ voor te stellen. Niet verwonderlijk want deze groep rond de singersongwriter Jan Verstraeten is hier een graag geziene band en de Mezz is vaak de poort naar Nederland voor veel Belgische muzikanten. Songschrijver ‘Charlie Jones’ is nog maar 22 jaar en wordt bestempeld als ongeleid projectiel. Zijn vorige album ‘Wash The Dirt Off These Hands’ was een afrekening met een zware periode vol ziekte in zijn leven. De songs van het verwachte nieuwe album ‘Until I Get Bald’ schreef hij terwijl hij na een periode van isolement opnieuw begon met toeren en optreden. Gelukkig weet de man de zaken goed te relativeren met humor. Zo goot hij voor de kitscherige cover van het album het eigen hoofd in kristal. In de muziek van Charlie Jones’ Big Band zijn invloeden van gospel, folk, soul en veel meer terug te horen. Op de avond van de release zullen er ook video’s en beeldend werk van Charlie Jones te zien zijn. De groep bestaat verder uit Joris De Bock (drums, percussie), Steph Van Uytvanck (mondharmonica, keyboard) en Koen De Gendt (basgitaar). Het concert start om 20u, tickets kosten 5 euro,.

Americanapareltjes Oh Susanna & Jenee Halstead GOIRLE - ‘Chapel Folk’ of ‘Roots Podium Goirle’ is een nieuw initiatief van het cc Jan van Besouw in samenwerking met zanger-liedjesschrijver Roland Verstappen en platenlabel Continental. Verstappen heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de folk en Continental is als platenlabel stevig geworteld in folk, wereldmuziek en americana. Dankzij deze samenwerking kan je in de kapel onder de noemer ‘Chapel Folk’ een zestal unieke concerten bijwonen met als rode draad americana: een verzamelnaam voor een muziekstijl waarbij authentieke country, folk en blues in een modern jasje worden gestoken. Op zaterdag 8 september wordt de reeks geopend met een dubbelconcert van Oh Susanna en Jenee Halstead, twee Amerikaanse zangeressen die veel folk en country in hun liedjes verwerken. Oh Susanna is de artiestennaam voor de Canadese singer-songwriter Suzie Ungerleider. Jenee Halstead is dan weer afkomstig uit Massachusetts. In hun songs geven de twee zangeressen kleine bloemlezingen van het leven van alledag. Hoewel heel verschillend van karakter vormen ze een prachtige combinatie van twee mooie stemmen, wat beiden al optredens opleverde op Take Root en Blue Highways, de twee belangrijkste americanafestivals van Nederland. De speciale entreeprijs bedraagt slechts 7,50 euro en de bezoekers van de openingsavond van het seizoen ontvangen een gratis cd met hoogtepunten uit eerdere theaterseizoenen met americana/folkartiesten.

Get Well Soon en David Lemaitre

2 duoticketS

EINDHOVEN - Op donderdag 13 september biedt de Effenaar een dubbelconcert aan met Get Well Soon en David Lemaitre. Get Well Soon serveert een prachtige mix van indieclassical, folk en rock voor fans van Arcade Fire, Bright Eyes en The National. Het is het muzikale project van de Duitser Konstantin Gropper: Leonard Cohen, maar dan meer poppy. Of Thom Yorke, maar minder experimenteel. Kortom: fijne bombastische indierock. In de prachtige songs van David Lemaitre vang je dan weer echo’s op van Nick Drake, Elliott Smith en Fink. Warme beats en strijkers gecombineerd met zwoele gitaartokkels en falsetzang. Aanvang 21u, ticket 13,5 euro. Suiker kan 2x2 tickets weggeven via www.suikerkrant.be.

The Night of the Unexpected EINDHOVEN - De Effenaar in Eindhoven presenteert op 8 september de tiende editie van The Night of the Unexpected. Het is een avond waarbij je in deze fantastische concertzaal in elk hoekje het onverwachte mag verwachten: pop, klassiek, elektronica en experimentele muziek. Voor deze feesteditie is een extra sterke line-up samengesteld: Producer Jameszoo mengt warme samples met elektronica en jazz. Johnny Greenwood, gitarist van Radiohead komt met een strijkorkest naar Eindhoven, Nate Wooley is een avontuurlijke Amerikaan die op de vreemdste manieren muziek uit zijn trompet weet te toveren. Het trio Kapok doet het met gitaar, drums en hoorn en wordt begeleid door de excentrieke strijkers van het Ragazze kwartet. Jesca Hoop is gezegend met een zwoele stem. Deze NoordCalifornische brengt prachtige poppy folkmuziek met een spaarzame toets elektronica. De Nederlandse violiste en zangeres Monica Germino speelt Annie Gosfield en laat zien dat multitasking toch echt iets voor vrouwen is. Slagwerk Den Haag timmert op hout. Deze ‘Night to remember’ begint om 20u en kost 13,50 euro.


Over de schreef September

PRIJS

ZAAL PLAATS

dag uur

Eva Auad

0

Brandend Zand 2012 met o.a. Marty Graveyard, Tigercats, …

0

De Muziekfabriek

0

Eva Livina, Merel Simons

0

The Obsessed, Santa Cruz

16,5

De Dijk

22

Def Americans (Johnny Cash Tribute)

13,5

De Dijk

22

21:00 Effenaar – Eindhoven

Ruby Red

10

9/8/2012

20:00 Effenaar – Eindhoven

The Night Of The Unexpected (verrassingsoptredens)

13,5

za

9/8/2012

20:30 cc Jan Van Bersouw – Goirle

Oh Susanna & Jenee Halstead

7,5

za

9/8/2012

21:00 013 Poppodium – Tilburg

New Ivory

0

zo

9/9/2012

13:30 Effenaar – Eindhoven

Ik woon in een huis

8

zo

9/9/2012

16:30 Mezz – Breda

Love Like Birds

0

zo

9/9/2012

19:30 013 Poppodium – Tilburg

Sabaton

24

zo

9/9/2012

21:00 Effenaar – Eindhoven

Greg Holden, Tiny Ruins, Lelia Broussard

12

ma 9/10/2012

21:00 013 Poppodium – Tilburg

Napalm Death, Lesbian

21

di

21:00 013 Poppodium – Tilburg

Kid Ink, Apex Aurilliuz, …

15

wo 9/12/2012

21:00 Effenaar – Eindhoven

King Tuff

7,5

wo 9/12/2012

21:00 013 Poppodium – Tilburg

Kind Midas Sound

15

vr 9/13/2012

15:00 013 Poppodium – Tilburg

Fields Of The Nephilim, Nurse With Wound, …

27,5

do 9/13/2012

20:00 Mezz – Breda

Dotan, Michael Logen

5

do 9/13/2012

21:00 Effenaar – Eindhoven

Get Well Soon, David Lemaitre

13,5

do 9/13/2012

21:00 013 Poppodium – Tilburg

Sleepy Sun

15

vr 9/14/2012

21:00 Mezz – Breda

Kings Of The Day

0

za 9/15/2012

15:00 013 Poppodium – Tilburg

Mogwai, Yann Tiersen, …

27,5

za 9/15/2012

20:30 cc Jan Van Bersouw – Goirle

Dan maar niet gelukkig

23,5

za 9/15/2012

23:00 Effenaar – Eindhoven

Meet The Streets met o.a. Kleine Viezerik, Dirty Dice, …

17,5

zo 9/16/2012

12:00 cc Jan Van Bersouw – Goirle

Place Des Frères

0

zo 9/16/2012

15:00 013 Poppodium – Tilburg

Buzzcocks, Laibach, The Men, …

27,5

wo 9/19/2012

21:00 Effenaar – Eindhoven

Torche, Amusement Parks On Fire

9

do 9/20/2012

20:00 013 Poppodium – Tilburg

Flying Colors, Beardfish

31,5

do 9/20/2012

21:00 Effenaar – Eindhoven

Gabby Young & Other Animals

10

vr 9/21/2012

20:15 cc De Kei – Reusel

Jubileumvoorstelling De Kei Cabaret

7,5

vr 9/21/2012

20:30 013 Poppodium – Tilburg

Furyon, Selfmachine

7,5

vr 9/21/2012

20:30 cc Jan Van Bersouw – Goirle

Geniet In Goirle

15

vr 9/21/2012

21:00 Effenaar – Eindhoven

Howe Gelb

10

vr 9/21/2012

21:30 Effenaar – Eindhoven

Magnetron Music Revue met o.a. De Jeugd Van Tegenwoordig

15

za 9/22/2012

20:15 cc De Kei – Reusel

Jubileumvoorstelling De Kei Cabaret

7,5

za 9/22/2012

20:30 cc Jan Van Bersouw – Goirle

Geniet In Goirle

15

za 9/22/2012

21:00 Mezz – Breda

Color Ones

0

za 9/22/2012

21:00 Effenaar – Eindhoven

Dan Deacon

9

zo 9/23/2012

16:30 Mezz – Breda

Halway Station

0

zo 9/23/2012

19:00 013 Poppodium – Tilburg

Peter Pan Speedrock, Karma To Burn

18

zo 9/23/2012

20:00 Mezz – Breda

Absynthe Minded, Sarah Ferri

15

zo 9/23/2012

20:00 Effenaar – Eindhoven

Kontrust, Sparrow Falls

12,5

zo 9/23/2012

20:15 Effenaar – Eindhoven

Wovenhand

16,5

zo 9/23/2012

21:00 Altstadt – Eindhoven

Chains Of Love

7,5

wo 9/26/2012

20:45 013 Poppodium – Tilburg

EF, The Black Atlantic

7

do 9/27/2012

20:00 Mezz – Breda

Charlie Jones’ Big Band

5

do 9/27/2012

21:00 Mezz – Breda

Lucas Hamming

0

vr 9/28/2012

20:00 Effenaar – Eindhoven

Dio

11

vr 9/28/2012

20:00 Effenaar – Eindhoven

Therion, Elyose, Antalgia

23,5

vr 9/28/2012

21:00 Mezz – Breda

Flash Fiktion

0

za 9/29/2012

18:30 Effenaar – Eindhoven

Coffin Carnical met o.a. The Apemen, Milwaukee Wildmen, …

22,5

za 9/29/2012

20:30 cc Jan Van Bersouw – Goirle

Glunder

10

za 9/29/2012

21:00 Effenaar – Eindhoven

I Am Oak

9

za 9/29/2012

21:00 013 Poppodium – Tilburg

AlascA

9

za 9/29/2012

21:30 Mezz – Breda

XMH (live)

0

za 9/29/2012

22:00 Mezz – Breda

Johan Gielen, Cor Fijneman

15

zo 9/30/2012

13:00 013 Poppodium – Tilburg

Knetters

8,75

zo 9/30/2012

16:30 Mezz – Breda

De Meisjes

0

zo 9/30/2012

20:00 Mezz – Breda

Def Americans (Johnny Cash Tribute)

13

za

9/1/2012

21:00 Mezz – Breda

zo

9/2/2012

12:00 Effenaar – Eindhoven

zo

9/2/2012

15:00 cc Jan Van Bersouw – Goirle

zo

9/2/2012

16:00 Mezz – Breda

wo 9/5/2012

20:00 Effenaar – Eindhoven

do

9/6/2012

21:00 Mezz – Breda

vr

9/7/2012

20:15 Effenaar – Eindhoven

vr

9/7/2012

21:00 Mezz – Breda

vr

9/7/2012

za

9/11/2012

Dirk Scheele

Veldhuis & Kemper

Adressen en contactgegevens: – 013 Poppodium , Veemarktstraat 44 Tilburg, 0031 13 460 95 00, www.013.nl – Effenaar , Dommelstraat 2 Eindhoven, 0031 40 239 36 66, www.effenaar.nl Muziekgebouw, Heuvel Galerie140 Eindhoven, 0031 40 24 65 107, www.muziekgebouweindhoven.nl – Mezz , Keizerstraat 101 Breda, 0031 76 515 66 77, www.mezz.nl – Chassé Theater , Claudius Prinsenlaan 8 Breda, 0031 76 530 31 00, www.chasse.nl cc Zundert , Molenstraat 5 Zundert, 0031 76 597 19 99, www.cczundert.nl – cc Jan Van Besouw , Thomas van Diessenstraat 1 Goirle, 0031 13 534 34 00, www.janvanbesouw.nl – De Kei , Kerkplein 69 Reusel, 0031 497 64 14 84, www.tschouw.nl

Suiker - 27


Turnhout Terminus Turnhout Centraal

Zeven straffe verhalen. Deel 6. De aarde is rond en dus kan elke plek die erop ligt er het middelpunt van zijn. Zoerle-Parwijs evengoed als New York. Of Turnhout. ’t Is maar waar je de punt van de passer zet. Vanuit dat relativerende gegeven gaat de tentoonstelling ‘Turnhout Terminus Turnhout Centraal’ op zoek naar de Turnhoutse -en bij uitbreiding Kempense- identiteit. Aan de hand van zeven straffe verhalen wordt de Turnhoutse geschiedenis in een verrassend perspectief geplaatst. • Pieter Paul Rubens was een Turnhoutenaar. • De eerste moderne vrouwen van Europa kwamen uit de Kempen • Kwam de ‘Dead Man’s Hand’ van Turnhout? • Turnhout was bijna het Leopoldstad van België • Ligt de vredespijp van Sitting Bull in Turnhout? • Waar is het laatste hert van Turnhout naartoe? • Was Kurt Cobain een Turnhoutenaar? En wat ben jij? Suiker houdt wel van straffe verhalen en laat Karl van den Broeck elke maand een van de zeven ‘mythes’ toelichten. Deze maand:

Mythe 6: Turnhout was bijna het Leopoldstad van België Het prille België gaat na 1830 al snel op zoek naar kolonies. Grote hongersnoden manen de overheid aan tot actie. De regering probeert de sociale onrust te temperen door landbouwkolonies te bouwen in de Kempen. Ze baseert zich daarbij op het plan van één man: ingenieur Ulrich Kümmer. Tot die een fatale misrekening maakt. Bijna was Turnhout het Leopoldstad van België geweest.

‘Turnhout Terminus Turnhout Centraal’ is een van de blikvangers van het cultuurjaar ‘Turnhout 2012’. De tentoonstelling loopt van 17 maart tot 31 oktober in het Taxandriamuseum in Turnhout. Het Taxandriamuseum maakt deel uit van TRAM 41: Turnhoutse Route Archief en Musea. Info: www.tram41.be en www.turnhout2012.be Tickets: www.uitinvlaanderen.be

28 - SEPTEMBER 2012

Na de splitsing van het Koninkrijk der Nederlanden moet het prille België op zoek naar een kolonie. De koloniale rijkdommen uit Indonesië en Suriname zijn immers niet langer bereikbaar voor de Zuid-Nederlandse bedrijven. Maar er is nog een reden waarom België een kolonie wil stichten. De situatie van de arbeiders (vooral) in Vlaanderen is zo schrijnend dat maatregelen zich opdringen. De landbouw staat onder druk, mislukte oogsten leiden tot hongersnood en het proletariaat dat in de steden werk gaat zoeken in de industrie komt vaak in nog armtieriger omstandigheden terecht. Tussen 1840 en 1882 zal België –zowel de staat als de privésector– proberen kolonies overeind te houden in NieuwZeeland, Guatemala, Brazilië en Argentinië. Al deze pogingen mislukken. Dat België tot in 1851 geprobeerd heeft om in eigen land, meer bepaald in de Kempen, een kolonie te stichten, is een weinig bestudeerde episode uit onze geschiedenis. Het plan om de heide vruchtbaar te maken kwam van één man: Ulrich Kümmer, ingenieur.

Hij verhuist naar de Kempen en raakt al snel vertrouwd met de regio. De meeste landbouw en veeteelt gebeurt in de Kempen op gemene gronden die eigendom zijn van de lokale besturen. Die zijn niet geneigd om die gronden te bemesten en vruchtbaarder te maken. Kümmer stelt een dubbele oplossing van het probleem voor: er moeten kanalen worden gegraven zodat met het water de bodem kan worden geïrrigeerd. Het vee dat op de vloeiweiden (prairies!) zal grazen, zal mest produceren die kan dienen om de grond vruchtbaarder te maken. De droom van Kümmer is megalomaan. “200.000 hectare heide cultiveren, België een nieuw Waasland schenken, het lot van 200.000 inwoners verbeteren en tegelijkertijd een winst genereren voor de schatkist door de hogere belasting-

inkomsten: ziedaar een échte nationale opdracht (‘oeuvre nationale’), een opdracht waaraan alle overheden zouden moeten meewerken,” schrijft hij. Wanneer in 1847 een homogeen liberale regering aantreedt, gaat het snel. De liberale premier Charles Rogier schrijft op 20 november 1847 een brief aan Kümmer waarin hij laat weten dat het project niet alleen moet dienen om de Kempen vruchtbaar te maken, maar ook om ze te koloniseren. Een deel van de noodlijdende bevolking van Vlaanderen moest naar de Kempen worden overgeplaatst. In 1846 was er al 500.000 frank vrijgemaakt om de ontginning van de gemene gronden aan te moedigen. In datzelfde jaar had de overheid ook proefvelden gekocht in Overpelt-Neerpelt, MolBalen-Dessel en Olen. Daar worden vloeiweiden aangelegd. Ook worden plannen gemaakt om landbouwkolonies te stichten. De enige kolonie die echt van de grond komt, is Lommel-Kolonie. Daar worden in 1849 een kerk, een pastorij, een school en twintig boerderijen gesticht.

De misrekening

Vloeiweiden Als de Kempen er vandaag uitzien zoals ze eruitzien, dan is dat vooral het werk van Ulrich Kümmer (1792-1862). Als ambtenaar bij de dienst Bruggen en Wegen tekende hij de plannen voor de kanalisatie van Antwerpen, Luik en Limburg. In augustus 1843 krijgt hij van de regering de opdracht te onderzoeken of de Kempen kunnen worden ontgonnen.

De ambitieuze ingenieur misrekende zich. Zijn kanalen waren niet diep genoeg om tegelijk de onvruchtbare heide te irrigeren én de scheepvaart mogelijk te maken

1. Een van de staatsboerderijen die ingenieur Ulrich Kümmer –van wie geen foto bestaat– liet bouwen in LommelKolonie. (Foto: Erfgoed Lommel) 2. Een kaart van Ulrich Kümmer: het kanaal en de kolonie zijn duidelijk zichtbaar. (Foto Erfgoed Lommel) 3. Een vloeiweide in Lommel. (foto Tijl Vereenooghe)

In 1851 schrijft Kümmer een tweede rapport waarin hij verslag uitbrengt over de vorderingen van zijn grootste plan. Haast op elke pagina is de ontgoocheling merkbaar. In 1850 is slechts 1328 hectare afgestaan aan de privé om omgezet te worden in vloeiweiden. Kümmer begrijpt er niets van. Kolonisten die vanuit Vlaanderen naar de Kempen willen komen, krijgen zeshonderd Belgische frank, een eigen boerderij en een vloeiweide van een hectare. Dat is volgens hem voldoende om een vliegende start te nemen. Kümmer schrijft dat er zo snel mogelijk maatregelen moeten worden genomen om de watertoevoer zo te regelen dat

zowel de scheepvaart als de irrigatie vlot kunnen verlopen. En hiermee geeft hij zelf de achilleshiel van zijn plan aan: de kanalen die hij heeft ontworpen, zijn niet diep genoeg. Ze bevatten te weinig water om ze te gebruiken voor de scheepvaart en voor de irrigatie van de vloeiweiden. Voor een ingenieur is dit een onvergeeflijke fout. Die nuchtere vaststelling is het doodsvonnis voor het prestigieuze vloeiweidenproject. In juni 1855 wordt een wet afgekondigd die het waterpeil voor het transport moet garanderen. In Lommel slaagt geen enkele kolonist erin zijn boerderij overeind te houden. En in 1860 wordt Lommel-Kolonie verkocht aan een medewerker van Kümmer. Op die manier eindigt de laatste binnenlandse kolonisatiepoging van België... Turnhout zal dus niet de hoofdstad van ‘s lands binnenlandse kolonie (het Leopoldsburg van België, zeg maar) worden.

Vergetelheid Ulrich Kümmer, van wie geen foto bewaard is gebleven, wordt op 1 januari 1860 op rust gesteld. Hij leeft nog twee jaar en sterft op 5 juli 1862 in Antwerpen. Zijn vrouw en zijn beide kinderen waren al eerder overleden. Hij raakt al snel in de vergetelheid tot hij enkele jaren geleden door notaris Bruno Indekeu uit Lommel opnieuw onder de aandacht werd gebracht in twee artikels in Monumenten & Landschappen. Kümmer mag dan een mislukkeling lijken, de Kempen heeft eigenlijk al zijn troeven van vandaag –industrie langs de kanalen en voor het overige groen, groen en nog eens groen– te danken aan deze man. Alleen al daarom verdient hij meer eer dan hij tot nog toe kreeg.

Tekst: Karl van den Broeck


Turnhout 2012 Programma SEPTEMBER

© Wrights & Sites

Sideways

Binkenslag! TURNHOUT - Onder de naam Binkenslag vindt op zeven verschillende plaatsen in de binnenstad een openluchtspektakel plaats. Hoogtepunten, scharniermomenten, belangrijke figuren en vergeten verhalen uit de 800-jarige stadsgeschiedenis van Turnhout worden belicht. De verhalen zijn gestoeld op historische feiten, maar de amusementswaarde is belangrijker dan de geschiedenis. Vandaar de vele knipogen die verwerkt zijn in de taferelen. Wie waren Baron Frans Dufour, Victor Van Hal en Maria Van Zimmeren? Waarom was de Turnhoutse kant zo uniek? Hoe is de kiem gelegd voor de grafische industrie? Je komt het te weten in de verschillende scènes. Binkenslag! wordt opgevoerd van 20 september tot en met 7 oktober, maar alleen op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Eén uitzondering: op vrijdag 5 oktober is er geen voorstelling. De zeven locaties zijn: het Begijnhof, het Heilig Grafinstituut, Theaterwerkplaats Het Gevolg, het Nationaal Museum van de Speelkaart, de Hofpoort, het oude Postgebouw aan de Grote Markt en het Warandeplein. De voorstellingen beginnen om 20u en eindigen om 23u. Je kan op elke locatie starten. In de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (in de Gemeentestraat) wordt de avond afgesloten. Kaarten zijn nu al te koop bij Toerisme & UiT, Grote Markt 44. Kaarten kosten 15 euro.

8 en 9 september in de Klein Engelandhoeve

Sideways houdt halt in de Kempen

TURNHOUT - Sideways betekent zijwaarts, terzijde of terloops. Het is tevens de naam van een kunstenfestival dat uitgebreid de tijd neemt om te reflecteren, te ontdekken, te rusten, te bezinnen. Tegelijkertijd brengt Sideways kunst buiten de museummuren. Sideways is immers ook een festival in beweging. Het verplaatst zich van west naar oost door het land en houdt op 8 en 9 september halt aan de Klein Engelandhoeve in Turnhout. De ruggengraat van het evenement bestaat uit een vier weken durende wandeltocht die begint in Menen en eindigt in Zutendaal, met tussenstops in Herzele, Brussel en Turnhout. Artiesten die mekaar aflossen, leggen het parcours af. Onderweg laten ze zich inspireren door de omgeving en gaan ze in interactie met elkaar en met het publiek, dat mag meewandelen. Zo wordt de kunstzinnige expeditie een mobiel laboratorium. Er stapt ook altijd een lokale verkenner mee. Geen overbodige

luxe, want de etappes voeren de deelnemers langs ‘trage wegen’: binnenpaden, wandelroutes en veldwegeltjes. Tijdens vijf opeenvolgende weekends houdt het bewegende festival halt. Op deze ‘stille locaties’ komt de kunstkaravaan even tot stilstand, wordt een charmant plekje gezocht en slaat Sideways gedurende één weekend zijn kamp op. Bezoekers zijn welkom om kennis te maken met de artiesten en hun werk. Op 8 en 9 september strijkt Sideways van Trage Wegen vzw neer in en rond de Klein Engelandhoeve: een markant gebouw dat getuigt van de oude blekerij in de buurt, daar ingeplant omwille van de nabijgelegen vennen. Exclusief in Turnhout presenteert de ‘Verbeke Foundation’ het werk van Esther Polak & Ivar van Bekkum (Nederland), Cristian Borș & Marius Rițiu (Roemenië) en Daniël Dewaele. Open Doek toont in het kader van ‘Open Doek wijkt af’ de films ‘Home’en ‘Old joy ‘

Festival van de stilte Sideways maakt eveneens een koppeling met het Festival van de Stilte, een initiatief van Vormingplus Kempen, waarbij vragen worden opgeroepen rond stiltebeleving en omgevingskwaliteit. In samenwerking met Vormingplus zet Waerbeke vzw het initiatief ‘Slow Mail 2012’ op, een project rond trage post: onderweg worden brieven naar de toekomst geschreven en meegegeven met de Sidewayskaravaan. Deze brieven voor de volgende generatie worden aan het einde van de expeditie ingemetseld en pas in oktober 2030 terug opengebroken en bekendgemaakt. Meer info: www.turnhout2012.be en www.sideways2012.be.

Bas-bariton Werner Van Mechelen gaat de romantische toer op Johannes Brahms BEERSE, TURNHOUT - De in Turnhout geboren bas-bariton Werner Van Mechelen draagt zijn steentje bij tot het cultuurjaar. Samen met Hendrickje Van Kerckhove, Angélique Noldus, Lars Piselé, Lucas Blondeel en Nicolas Callot brengt hij op 7 september en 8 september ‘Liebeslieder (Op. 52), Neue Liebeslieder (Op. 65) en Hongaarse Dansen van Johannes Brahms. Johannes Brahms schreef zijn romantische liefdesliederen voor vier zangers en twee pianisten. De perfectionist Brahms, die minstens de helft van alles wat hij schreef eigenhandig vernietigde omdat hij het niet goed genoeg vond, was -naar zijn doen- bijzonder opgetogen over de liefdesliederen die hij tussen 1869 en 1874 schreef. Brahms had

een haat-liefdeverhouding met zijn publiek. Hij werd even vaak bejubeld als verguisd, maar dat hij met zijn liefdesliederen zou scoren, stond voor hem op voorhand vast. “Als ze dit niet goed vinden, mogen ze me een ezel noemen.” Om de muziek van Brahms alle eer aan te doen, laat bas-bariton Werner Van Mechelen zich bijstaan door Hendrickje Van Kerckhove (sopraan), Lars Piselé (tenor), Angélique Noldus (mezzo) en door de pianisten Lucas Blondeel en Nicolas Callot. Vier zangers en twee pianisten: precies zoals Brahms het wilde. De concerten mogen gerust ‘bijzonder’ worden genoemd, want die speciale bezetting zorgt ervoor dat de liefdesliederen van Brahms niet erg vaak wordt uitgevoerd. Behalve de liefdesliederen worden ook enkele bekende Hongaarse Dansen ten gehore gebracht. Brahms schreef die in de jaren 60 van de 19de eeuw, nadat hij bevriend was geraakt met de Hongaarse componist Eduard Reményi, door wie hij de meeste van die dansen had leren kennen.

De Brahmsconcerten - vrijdag 7 september, 20.15u, kerk van het Paterspand (Patersstraat 100 in Turnhout, 18 euro - zaterdag 8 september, 20.15u, gc ’t Heilaar (Heilaarstraat 35 in Beerse), 20 euro

4 voor 12 TURNHOUT - Het vierkoppige fotogezelschap f/12 belicht het eigene en het vreemde van Turnhout in een expositie in het Erfgoedhuis. Wat is Turnhout in 2012? En wat zou het willen zijn? Via het oog van een cameralens zoeken François Peeters, Stef Van Den Bogerd, Guy Willems en Luc Adriaenssen antwoorden op die vragen. François Peeters wandelt al jaren langs gewone gevels in gewone straten van een gewone provinciestad en is gefascineerd door de alledaagse taferelen die zich achter die gevels afspelen. Stef Van Den Bogerd is een buitenbeentje in de fotografie. Hij experimenteert met verschillende fotografische technieken en gebruikt soms zelfs nietfotografische materialen zoals hout. Daardoor krijgen zijn -vaak humoristische- werken een extra dimensie en hebben ze raakvlakken met andere kunstvormen. Voor deze ‘Turnhoutse’ tentoonstelling koos Van Den Bogerd voor Turnhoutse materialen, zoals hout van de Brepolssite. Guy Willems fotografeert nieuwe Turnhoutenaren uit verre contreien. De gezichten zeggen alles. Als deze portretten konden spreken, zouden ze het over thema’s zoals liefde, zekerheid, werk,

Werner Van Mechelen

veiligheid, geborgenheid en vriendschap hebben. En over de toekomst, die in Turnhout ligt. Luc Adriaenssen toont Turnhout als een ambigue plaats. Zijn foto’s neemt hij met een iPhone, maar hij drukt ze wel op een oude, ambachtelijke manier af. Centraal in zijn werken staat de natuur en hoe die zich verhoudt tot de stad en de architectuur. De tentoonstelling loopt van 1 tot 30 september in de exporuimte van het stadhuis aan de Grote Markt 1 in Turnhout. Elke zaterdag en zondag van 11 tot 17u.

Watertorenfestival Het Watertorenfestival loopt als een rode draad door het cultuurjaar. De voorstellingen voor september liggen bijna allemaal vast. Surf naar www. turnhout2012.be voor de laatste updates. wo 5 sep Silly Coincidence pop/folk do 6 sep Niels Boermans akoestisch duo vr 7 sep Vocanti Maria koor wo 12 sep Spollek folkbaldansen do 13 sep Tripel kampvuurmuziek vr 14 sep We4U pop/rock wo 19 sep nog niet bekend do 20 sep mondiale raad Sing for the climate

(11.11.11)

vr 21 sep wo 26 sep do 27 sep vr 28 sep

Astrid Van Hoorickx (o.v.) dans

SAMWD (o.v.) AMG Schmidt

‘t Interbellum

mars/foxtrot/…

Video Volta pop/rock

Kruidenworkshop Maak je eigen Turnhoutse parfum of thee Fabriceer je eigen crème, parfum of kruidenthee met de hulp van herboriste Lien Jordens. Leuk detail: de keuze van de kruiden is gebaseerd op het unieke plantenalbum van Jos Aerts, wiens ‘Turnhoutse’ plantenalbum te zien is in de tentoonstelling ‘Turnhout Terminus Turnhout Centraal’ in het Taxandriamuseum (Begijnenstraat 28). Op zaterdagen 1 september en 6 oktober in het Taxandriamuseum, telkens van 10 tot 13u of van 15 tot 18u. De deelnameprijs bedraagt 20 euro. Maximum 10 personen per workshop. Vooraf inschrijven is nodig via uitinturnhout@ turnhout.be of 014 44 33 55.

Suiker - 29


ADVERTENTIES

ADVERTEER NU IN SUIKER DOELPUBLIEK

VERSPREIDING

Suiker is dé cultuurkrant van de Kempen. Het lezerspubliek is heel breed, vaak hooggeschoold en altijd cultureel geïnteresseerd. Suiker wordt gedrukt op 10.000 exemplaren en door meer dan 20.000 mensen gelezen.

Suiker heeft honderden verdeelpunten in het arrondissement Turnhout én daarbuiten. De gratis krant ligt op álle plaatsen waar cultuurliefhebbers komen (cultuurcentra, bibliotheken, muziekcafés, kunstwinkels, galerijen, musea, kunstacademies, concertzalen ...) en daarnaast ook in populaire handelszaken, stations, hospitalen, gemeentehuizen, ...

ADVERTENTIES ‘OP MAAT’ Een blad wordt verdeeld in 12 blokken (drie naast mekaar, vier onder mekaar). De adverteerder reserveert zoveel blokken als hij wil en kan dus zijn advertentie ‘op maat’ kiezen: een vol blad, een half, een kwart, een derde, een zesde, twee derden, drie vierden…

TARIEVEN Suiker is geen reclameblad. De advertentie-inkomsten zijn slechts een aanvulling op de bestaande inkomsten (uit de cultuursector). Daardoor kunnen de advertentietarieven bijzonder laag gehouden worden.

1/12 – € 105 PER MAAND – € 1050 PER JAAR 2/12 – € 200 PER MAAND – € 2000 PER JAAR 3/12 – € 285 PER MAAND – € 2850 PER JAAR 4/12 – € 360 PER MAAND – € 3600 PER JAAR 6/12 – € 510 PER MAAND – € 5100 PER JAAR 8/12 – € 670 PER MAAND – € 6700 PER JAAR 9/12 – € 735 PER MAAND – € 7350 PER JAAR 12/12 – € 960 PER MAAND – € 9600 PER JAAR

TECHNISCHE SPECIFICATIES De advertenties worden kant-en-klaar aangeleverd in pdf en op het juiste formaat. De advertenties zijn opgemaakt in zwart-wit; daarnaast kan alleen de rode kleur ‘Pantone 485C’ gebruikt worden.

2012 2012 301 --mei SEPTEMBER

INTERESSE? NEEM CONTACT OP/ LEEN@SUIKERKRANT.BE 0495 53 54 80


Changemakers leren de gemeente kennen

TURNHOUT – Vormingplus Kempen ondersteunt en promoot het project Changemakers van het Minderhedenforum. Changemakers zijn mensen met interculturele roots die actiever willen deelnemen aan de samenleving, het beleid willen beïnvloeden met hun plannen en daarbij steun kunnen gebruiken. Op basis van eigen noden en behoeften kan elke changemaker een gratis traject volgen via workshops, netwerkmomenten, vormingen en activiteiten. Om zo zijn of haar weg te vinden naar plaatsen die onze samenleving vormgeven, naar participatieorganen. Denk maar aan de gemeenteraad, een oudercomité of een cultuur- of sportraad. Het vormingstraject is tegelijk een ideale basis om een zo bewust mogelijke keuze uit te brengen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012. Suiker woonde nieuwsgierig een workshop bij.

Een warme woensdagavond om 19u op het terras van Villa Mescolanza. Een kleurrijke mix van mensen uit Afghanistan, Rwanda, Nigeria, Guinee, Syrië en Slovakije zit verwachtingsvol rond de tafel. Allemaal changemakers uit de Kempense regio. Met veel interesse luisteren ze naar gastheer Sepp Van der Veken van Samenlevingsopbouw Antwerpen Provincie. In deze workshop geeft Sepp hun een introductie op de werking van een gemeente en de taken van een gemeenteraad. Tijdens het rondje “wie is wie” valt meteen het puike Nederlands van de aanwezigen op. Wanneer er een opmerking over wordt gemaakt, glunderen ze. Sepp laat er geen gras over groeien. “Wat verstaan jullie onder democratie?” steekt hij van wal. De changemakers reageren aanvankelijk aarzelend. “Dat het volk regeert”, zegt de Afghaan Hadi. Philip uit Nigeria ziet democratie als het recht om je mening te zeggen. “Democratie is niet gemakkelijk” vindt Hamidullah. Ibrahima Sori uit Guinee. “Het woord omvat vele woorden. Ik denk dan aan rechten, maar ook aan verantwoordelijkheid opnemen.”

Democratie vraagt om overleg Gauw wordt duidelijk dat democratie geen perfect begrip is, dat samen beslissingen nemen geen evidentie is. De groep gaat onmiddellijk praktisch aan de slag: over tot de stemmingen. Iedereen rond de tafel ontvangt drie kaartjes: een groen om ‘ja’ te stemmen, een rood voor ‘neen’ en een geel voor onthouding. Moderator Sepp poneert een stelling. “De gemeenteraad heeft beslist dat kinderen onder de twaalf jaar niet meer op straat mogen zonder begeleiding van een ouder. Akkoord of niet akkoord?” Geroezemoes. Niet iedereen

www.socialestemtest.be Voor kansengroepen Een vormingsmoment over de sociale stemtest (zoals hierboven beschreven) voor kansengroepen kan je nog aanvragen voor september-oktober via Vormingplus Kempen. Meer info hierover vind je op http://goo.gl/e69tp Voor iedereen Samenlevingsopbouw lanceert op 4 september de sociale stemtest op www. socialestemtest.be. Met die onlinetest kan je jouw mening toetsen aan de standpunten van de politieke partijen. Naast de test op Vlaams niveau is er ook een lokale variant voor de dertien Vlaamse centrumsteden, waaronder Turnhout.

heeft de vraag volledig begrepen. Na de nodige duiding bijt Simona uit Slovakije de spits af. Ze heeft een rood kaartje in haar hand. “Als kind heb ik vaak op straat gespeeld. Ik vind het raar dat de gemeenteraad de rol van ouders overneemt. De opvoeding van de kinderen is in handen van de ouders.” Knikkende gezichten. “Akkoord”, pikt de Afghaan Hadi in, “maar laat op de avond buitenspelen, kan gevaarlijk zijn. Kinderen moeten op tijd naar bed om ’s morgens naar school te gaan. De gemeente heeft ook een verantwoordelijkheid en moet beslissingen nemen.” Een discussie met voor- en tegenstanders ontspint zich. “Wat met weeskinderen?”, speelt Sepp advocaat van de duivel. “Wat in de vakanties als kinderen kunnen uitslapen?” De praktijk bevestigt de theorie. Met verschillende visies tot een besluit komen, vraagt overleg en tijd.

Heikele klus Op de tafel ontvouwt Sepp een kaart van een fictieve gemeente. Een gemeentehuis, een supermarkt, een bibliotheek, een parkje, een school, verkeersborden,…alles wat een gemeente gemeentelijk maakt, staat erop. Ibrahima Sori heeft het OCMW-gebouw in de mot. Dat gebouw blijkt iedereen aan de tafel te kennen. Hadi verrast ons door feilloos de afkorting te verklaren. Alles wat op de kaart te zien is, wordt onder de loep genomen: is de gemeente al dan niet verantwoordelijk voor dit of voor dat? De moderator ontsnapt er niet aan en een uitleg over de verschillende beleidsniveaus in ons land dringt zich op. Een heikele klus om dat aan rasechte Belgen duidelijk te maken, laat staan aan allochtonen. In eenvoudige woorden slaagt Sepp erin zijn publiek de rol van het federale niveau, Vlaanderen, de provincies en de gemeenten uit te leggen. De changemakers trekken ogen, maar ook de weinige Vlamingen rond de tafel. Zeker wanneer het gaat over vrijheid van onderwijs. Zo mag elke natuurlijke persoon of rechtspersoon onderwijs organiseren en daarvoor instellingen oprichten. Ook hebben leerlingen en hun ouders het recht de school van hun keuze te kiezen. “Hmm, dat wist ik niet”, klinkt het unaniem. De changemakers zijn nieuwsgierig en aandachtig. Simona vindt het een goede zaak dat de gemeenten verplicht worden riolering aan te leggen. De Nigeriaan Philip vraagt zich af waarom zo weinig jongeren naar de kerk gaan. Voorzichtig duidt de moderator dat we in ons land de kerk niet meer fundamenteel nodig hebben om te overleven. Suzanne uit Rwanda hoort het in Keulen donderen. “Straf”, zegt ze. “In Afrika is de kerk erg nodig voor de ont-

wikkeling. De scholen van de kerk zijn beter. Als je geen deel uitmaakt van de kerkgemeenschap loop je het risico dat je niet geholpen wordt in een ziekenhuis. Hier moet je niet bang zijn dat je niet geholpen wordt.” Sepp kondigt een korte pauze aan, maar de aanwezigen slaan die woorden in de wind. Ze willen meer weten over het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. Geïnteresseerd volgen ze de uiteenzetting. “Als je de Belgische politiek begrijpt, kan je naar vele landen gaan”, grapt Sepp. Een voorzet voor Shearin uit Syrië. “Maar niet naar ons land”, zegt ze. “Jong of oud, in Syrië praat iedereen over politiek. Jullie hebben doorgaans luxeproblemen. Een dief die een koffer steelt, dat is erg. Maar in Syrië steelt een politiek leider een volledig land.”

Gedreven om te stemmen Bijna iedereen rond de tafel is gedreven om zijn of haar stem uit te brengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Maar niet iedereen voldoet aan de voorwaarde dat je vijf jaar onafgebroken in België moet verblijven. “Jammer”, zegt Hadi die twee jaar in ons land woont. “Ik probeer hier mijn weg te vinden. Ik wil me daarvoor inzetten, maar vind het ook belangrijk om te weten wie voor mij beslissingen neemt.” Suzanne treedt hem bij. “Ik ken de personen niet die op de lijsten staan. Voor wie moet ik stemmen?”, vraagt ze zich bezorgd af. Sepp licht een tipje van de sluier over de sociale stemtest die in aantocht is en waarbij iedereen online kan bekijken welke standpunten de verschillende politieke partijen innemen over sociale thema’s en of die al dan niet aansluiten bij zijn of haar eigen mening. “Op welke partij stem jij?”, richt een deelnemer gedurfd de vraag aan Sepp. Stilte. De moderator glimlacht. “Dat is een geheimpje”, zegt hij. “Het is niet onze bedoeling om te zeggen op welke partij je al dan niet moet stemmen. Wel kunnen we weergeven welke partij wát denkt over een bepaald thema.” En zo komt hij er goed vanaf. De deelnemers hebben een boel informatie opgedaan en lijken tevreden. Gedreven nemen ze folders -in tal van verschillende talen over wat je moet doen om te stemmen- mee voor hun familie en vrienden. Een geïnformeerd burger is er twee waard. Het Changemakersproject loopt tot 30 juni 2013. Meer info vind je op http:// www.minderhedenforum.be/Changemakers.htm

Tekst: Caroline Haverans Foto: Nicol’ Andrea

Suiker - 31


Lezingen Workshops Cursussen Uitstappen Sideways Genieten van kunst en landschap Een kunstenaar die al wandelend schildert? Een ezel belast met multimedia-apparatuur? Eetbare planten ontdekken langs trage wegen? Dat kan je beleven op Sideways, een kunstenfestival op weg en onderweg. ‘Trage wegen’ vormt een maand lang het decor voor ontmoeting tussen natuur en cultuur, tussen wandelaars en artiesten. In het weekend van 8 en 9 september houdt de wandelkaravaan halt in Turnhout. Turnhout 2012 koppelt het aan het Festival van de Stilte. In dat kader organiseert Vormingplus Kempen vier activiteiten. za 8 sep om 10u – Turnhout

Mystieke Stilte

Beleef de stilte van de begijnen en ontsluier de geheimen van middeleeuwse teksten. We gaan op zoek naar mooie, stille plekjes in het Turnhoutse Begijnhof. Begijnhof, Begijnhof 1 Info christa.truyen@vormingpluskempen.be of 014 41 15 65 za 8 sep om 23u – Turnhout

Door het oog van de telescoop

De Lilse sterrenkundigengroep Cygni laat je met haar krachtige, verplaatsbare telescopen de wondere wereld van de hemel zien. Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29 Reserveren: jessica.vanderstuyft@spk. be of 014 71 11 19 za 8 sep om 10.30u – Oud-Turnhout

Fiets- en wandeltocht langs trage wegen naar het Sidewaysfestival We vertrekken vanuit Oud-Turnhout naar de Klein Engelandhoeve. Daar ontdek je de verschillende artistieke projecten van het mobiele hedendaagse kunstenfestival. Hofke van Chantraine, Kerkstraat 46 info miraise.peeters@oud-turnhout.be of 014 46 22 25 zo 9 sep om 15u – Turnhout

Verken het Turnhoutse Vennengebied Deze gegidste wandeling is anders dan andere rondleidingen. Tijdens de wandeling krijg je vanuit vijf verschillende invalshoeken meer informatie over het Vennengebied. Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29 Reserveren: jessica.vanderstuyft@spk. be of 014 71 11 19 Geel

Start van cursussen en workshops - Start wekelijkse creanamiddagen - Start cursus ‘Engels voor beginners’ - Klassieke muziek beluisteren - Start cursus aquarel voor beginners - Start lessenreeks Zumba Gold - Start cursus ‘Op weg met Spaans’ - Start cursus ‘Op weg met Italiaans’ - Start cursus ‘Praatgroep Italiaans’ - Start cursus lijndansen - Start cursus Engelse conversatie LDC Luysterbos, JB.Stessensstraat 69 Info 014 56 70 70 of dienstencentrum@ ocmwgeel.be

32 - SEPTEMBER 2012

KALENDER SEPTEMBER

ma 10 sep van 19.30 tot 21.30u – Geel

do 20 sep van 10 tot 16.30u – Turnhout

Biodanza is een methode van menselijke integratie gebaseerd op de combinatie van muziek, beweging en emotie. Hoeve Middenin, Buitensteinde, 33. Info www.dansbiodanza.be

Onder begeleiding van Kristien Laermans maak je een vilten sjaal. De VoorZorg, de Merodelei, 19. Info 014 40 92 84 of www.viva-svv.be

Biodanzalessen

Geel

Workshop ‘Vilten sjaal’

vrij 21 sep – Rijkevorsel

Start van cursussen en workshops

vr 14 sep om 19.30u – Laakdal

Politiek debat jeugdraad Rijkevorsel

- Engels tussengroep en gevorderden - Naai-Atelier - Spaans beginners - Vrij haken, breien en borduren - Engelse conversatie - Kantklossen - Italiaanse conversatie - Franse conversatie, beginners, tussengroep en gevorderden - Duits beginners - Kreatief en decoratief bloemschikken - Kreatief Geel, Stationsplein, 4 Info: 014 56 05 9, kreatief.geel@skynet. be of www.vzwkreatief.be

Als aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Moderator: Katrien Lodewyckx ’t Fortun, Smissestraat Info 0474 33 76 33 of steven.van.kerckhoven@hotmail.com in samenwerking met Vormingplus Kempen

Als aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Moderator: Bart Timperman Zaal Van Roey, Sint-Lenaartstesteenweg. in samenwerking met Vormingplus Kempen

ma 17 sep om 13.30u – Geel

Praatpunt

elke dinsdag van 12.30 tot 15u – Herentals

deN Babbelhoek

In deN Babbelhoek oefen je als anderstalige Nederlands, leer je je spreekangst overwinnen en correcter spreken. Huis van het Nederlands, Fraikinstraat, 38. Info +32 14 22 17 81 of bieh28@hotmail.com of www.denbabbelhoek.be in samenwerking met Vormingplus Kempen za 1 en 6 sep van 10 tot 13u – Turnhout

Parfum of zalf van eigen bodem

Fabriceer je eigen parfum of zalf onder begeleiding van herboriste Lien Jordens. Taxandriamuseum - TRAM 41, Begijnenstraat, 28. Info: 014 44 33 55 of www.taxandriamuseum.be ma 3 sep van 19.30 tot 22u – Mol

Insecten lokken naar je tuin

Alle dieren, groot en klein, dragen bij aan een groente- of siertuin. Ecocentrum, Postelsesteenweg, 71. Info: helsen.w@skynet.be of 014 81 32 35 di 4 en 11 sep van 19.30 tot 21.30u – Oud-Turnhout

Boeddhistische meditatie en gesprek

Verkiezingsdebat

Infonamiddag vastgoed Waaraan moet je denken als je iets koopt? Wat moet je doen als je iets wil verkopen? LDC Luysterbos, JB.Stessensstraat 69. Info 014 56 70 70 of dienstencentrum@ ocmwgeel.be vanaf 18 sep elke donderdag van 13.30 tot 15.30u – Geel

Praatpunt

Spreek je al een beetje Nederlands en wil je verder oefenen? Kom dan naar het praatpunt. Daar komen mensen uit verschillende culturen samen om te praten over alledaagse dingen zoals werk, hobby’s, kinderen, familie... Huis van de Dialoog, Logen, 104. Info 014 56 05 95 of kreatief.geel@skynet.be in samenwerking met Vormingplus Kempen vanaf 20 sep elke donderdag van 19 tot 21u – Mol

Praatpunt

Spreek je al een beetje Nederlands en wil je verder oefenen? Kom dan naar het praatpunt. Daar komen mensen uit verschillende culturen samen om te praten over alledaagse dingen zoals werk, hobby’s, kinderen, familie... (niet in schoolvakanties) CVO Kempen-Mol, ingang Chrysantenlaan. Info 014 31 69 18 of kreatief.mol@skynet.be in samenwerking met Vormingplus Kempen

We mediteren samen in stilte of al chantend, wat ons verbindt Katrien Sercu, Schuurhoven, 31. Info 0472 52 18 62 of katriensercu@ gmail.com

vanaf 24 sep elke maandag van 19 tot 21u – Turnhout

Ben jij een van de mensen die hun Nederlands willen verbeteren? Spring dan eens binnen op maandagavond. Het is gratis en je hoeft je ook niet in te schrijven. (Niet tijdens schoolvakanties) De Warande, lokaal A, Warandestraat, 42. Info 014 47 21 10, 014 47 21 64 of nic. vangrootel@warande.be Een Dinamo-activiteit in samenwerking met Vormingplus Kempen vanaf di 25 sep om 19.30u – Geel

Triple P: voor al wie van opvoeden houdt! Groepsprogramma over positief opvoeden voor ouders met kinderen tussen 2 en 12 jaar. Ouders kunnen ervaringen delen met andere ouders, krijgen informatie over opvoeden en oefenen samen nieuwe vaardigheden in. Bibliotheek, Werft, 30. Info 0492 73 14 18 of www.lentekind.be vr 28 sep om 20u – Beerse

Verkiezingsdebat Als aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Moderator: Katrien Lodewyckx Jeugdhuis Korridor, Heilaarstraat 6. Info jeugd@beerse.be of 014 600 772 in samenwerking met Vormingplus Kempen zat 29 sep om 20u – Merksplas

Debattle

Een politiek debat tussen de verschillende partijen Qworzó, Markt 17. Info: www.facebook.com/debattle. merksplas

vanaf 5 sep elke woensdag van 19 tot 21u – Hoogstraten

Praatpunt

Spreek je al een beetje Nederlands en wil je verder oefenen? Kom dan naar het praatpunt. Daar komen mensen uit verschillende culturen samen om te praten over alledaagse dingen zoals werk, hobby’s, kinderen, familie... (niet in schoolvakanties) Gemeentelijke basisschool Hoogstraten, Koningin Elisabethlaan, 21. Info 03 314 37 86 of kreatief@skynet.be in samenwerking met Vormingplus Kempen

JOUW activiteit in deze kalender?

vanaf za 8 sep van 9 tot 12.15u – Hoogstraten

Vormingplus Kempen betaalt voor een aantal activiteiten tot 75% terug van je kosten voor de begeleiding (met een maximum van 200 euro). Ons aanbod en honderden cursussen, lezingen, workshops vind je op www.vormingpluskempen.be.

Cursus ‘Eerste Hulp’ (Rode Kruis)

Hoe reanimeren, wat te doen bij bloedingen, brandwonden, beroerte… Rode Kruis Lokaal, Slommerhof, 18. Info 03 294 48 36 of vorming@hoogstraten.rodekruis.be

Cursussen, lezingen en workshops voer je makkelijk en snel in op www.cultuurdatabank.be. Doe dat wel zo snel mogelijk. Als je ze aanvinkt als ‘educatieve activiteit’ komen ze niet alleen trecht op www. UitinVlaanderen.be, maar ook op allerlei agenda’s, websites en redacties. En natuurlijk ook in Suiker! Meer details vind je op www.cultuurnet.be/uitdatabank.

Zin om iets te organiseren??


In september starten meer dan honderd cursussen en activiteiten bij Dinamo. Kunst, koken, sport, samenleving, milieu, talen, computer, muziek…. Te veel om op te noemen. Wij bieden activiteiten aan overdag en op maandagavond. Het aanbod is toegankelijk voor iedereen; je hoeft geen lid te zijn of een bepaalde opleiding gevolgd te hebben. Op maandagavond mikken we op een iets jonger publiek dat overdag bijvoorbeeld aan het werk is. Een greep uit het septemberaanbod.

di 18 en 25 sep, 2, 9 en 16 okt, 6, 13, 20 en 27 nov, 4, 11 en 18 dec van 9.30 tot 11.30u

di 11 sep van 13.30 tot 16u

We lezen hedendaagse schrijvers maar ook klassiekers gaan we niet uit de weg. Onze leesgroep staat open voor mensen die graag (meer willen) lezen en hun leeservaringen willen uitwisselen met anderen. We verdiepen ons in de stijl, het thema en de personages. Het leesjaar wordt afgesloten met een literaire activiteit of uitstap. Locatie: Bibliotheek, Kasteeldreef 10 in Turnhout i.s.m. Openbare Bibliotheek Turnhout 22,50 euro, vooraf inschrijven

BOEKENBEURS

Dinamo geeft je de kans voor de start van ons cursusjaar lesboeken tweedehands aan te kopen. Ook romans, kunstboeken of reisgidsen kun je goedkoop op de kop tikken. Wil je boeken aanbieden, geef dan je naam op aan de educabalie. Zo weten wij hoeveel standplaatsen we moeten voorzien. Locatie: de Warande gratis

KALLIGRAFIE VOOR BEGINNERS

Schoonschrift, ook wel kalligrafie genoemd, is tegenwoordig geen communicatiemiddel meer. Het is vooral een creatieve, manuele vaardigheid geworden. Locatie: Kongoplein 30 euro, vooraf inschrijven di 18 sep, 16 okt, 13 nov, 11 dec, 8 jan, 5 feb, 5 maa, 16 ap en 14 mei van 13.30 tot 15.30u

leespunt

elke ma van 17 sep tot 27 mei van 9 tot 12u

KERAMIEKATELIER OP MAANDAG

Het keramiekatelier is toegankelijk voor wie een degelijke basis heeft, heel wat technieken beheerst en volledig zelfstandig kan werken. Die kennis mag je ook elders hebben opgebouwd. Je leert de kneepjes van het vak van en met elkaar. De begeleidsters en de medecursisten geven je, vanuit hun eigen ervaring, graag goede tips. Locatie: Kongoplein 46 euro, vooraf inschrijven ma 17 en 24 sep, 1, 8, 15 en 22 okt, 5, 12, 19 en 26 nov, 3, 10 en 17 dec, 7 en 14 jan van 13 tot 16 uur EN vrijdag 21 en 28 sept, 5, 12, 19 en 26 okt, 9, 16, 23 en 30 nov, 7, 14 en 21 dec, 11 en 18 jan van 9 tot 12u

LEREN TYPEN OP COMPUTER Het is handig als je kunt typen in dit computer- en vooral emailtijdperk. De zogenaamde senioren onder ons hebben nooit een opleiding om te leren typen gehad. Deze workshop vraagt een intensief engagement van 2 x per week (maandagnamiddag én vrijdagvoormiddag). Locatie: Kongoplein 46 euro, vooraf inschrijven ma 17 sep van 14 tot 16u

SAMEN AANKOOP GROENE STROOM PROVINCIE ANTWERPEN Wil jij je steentje bijdragen tot een beter milieu én besparen op je energiefactuur? Doe dan mee met de groepsaankoop groene stroom en gas van het Antwerpse provinciebestuur. Wil je weten hoe dit werkt en wat de voordelen zijn? Kom dan luisteren. We bieden je ook de mogelijkheid om je meteen in te schrijven. Breng hiervoor je laatste slotfactuur (jaarafrekening) van je huidige leverancier mee. i.s.m. Stad Turnhout en Provincie Antwerpen locatie: de Warande gratis www.samengaanwegroener.be ma 17 en 24 sep, 1, 8, 15 en 22 okt van 19.30 tot 21.30u

VERLEIDING EN SEKSUALITEIT

Gedurende zes avonden kom je samen met een viertal kunstenaars. Zij delen hun technieken en inspiratie waardoor je op korte tijd veel nieuwe impulsen krijgt. De ene keer maak je een collage, de andere keer ga je graffiti spuiten of spit je een stijlstroming uit de kunstgeschiedenis uit. Dit najaar ligt de focus op ‘verleiding en seksualiteit’. Locatie: Kongoplein 15 euro, vooraf inschrijven

di 18 en 25 sep, 2, 9, 16 en 23 okt van 14 tot 15.15u

BIODANS

Biodansen is een mengeling van dans en bewustwording. Er worden geen passen aangeleerd maar ieder danst vrij naar eigen mogelijkheden. De muziek is in deze dansworkshop belangrijk want via de muziek worden er gevoelens opgewekt en uiten we onze gevoelens om eventuele spanningen weg te werken. Er wordt gevarieerde muziek gespeeld (Braziliaans, maar ook klassiek). Locatie: Kongoplein 15 euro, vooraf inschrijven do 20 en 27 sep, 4 oktober van 9 tot 12u

GRIEKSE KEUKEN EN MEZZE Een ‘mezze’ kan een eenvoudig borrelhapje zijn of een complete maaltijd. Hoe belangrijker de gebeurtenis, hoe ingewikkelder de gerechten zijn. Het woord ‘mezze’ roept altijd een beeld op van feest en overdaad. Is het een culturele afwijking of een streling van de zintuigen? In ieder geval is het iets dat bij de mediterrane cultuur hoort. Locatie: Kongoplein. Kosten voor ingrediënten: 30 euro, te betalen bij inschrijving 7,50 euro, vooraf inschrijven elke do van 20 sep tot 13 juni van 13.30 tot 15.30u

TURKS VOOR BEGINNERS

Als je van een uitdaging én van taal houdt, is dit zeker iets voor jou. Je ontwikkelt je taaldenken, je geheugen en je kan het in de praktijk gebruiken in contacten met Turkse mensen, hier of in Turkije. De lesgeefster is een Turkse. Locatie: Kongoplein 46 euro, vooraf inschrijven (in oktober start eveneens een cursus Turks voor beginners op maandagavond) ma 24 sep, 1, 8, 15 en 22 okt, 5, 12, 19 en 26 nov, 3 dec van 9 tot 12u

WEVEN VOOR BEGINNERS

Weven is een van de oudste textieltechnieken. Er bestaan veel verschillende vormen van weven. We kunnen weven op een getouw maar ook op en raam. In deze workshop weef je op een raam met de materialen die je zelf mooi vindt (wol, katoen, zijde...). Zo kom je tot een prachtig resultaat. Je maakt een mooi wandkleed of iets nuttigs zoals een kussen of een tasje. Je ontwikkelt een eigen creativiteit. Een weefraam wordt ter beschikking gesteld. Locatie: Kongoplein Extra kosten voor materiaal worden verrekend tijdens de les 25 euro, vooraf inschrijven

ma 24 sep en 22 okt van 13.30 tot 16u

ACTIVE YOGA

Active yoga is een dynamische, sportieve en actieve yogastijl waarin de verschillende houdingen elkaar opvolgen. Door middel van bewegingen en een goede ademhaling leer je je ontspannen en je houding verbeteren. Je leert ook je eigen lichaam en spanningen beter (her)kennen. In deze workshop leer je de basis van active yoga. Locatie: de Warande Meebrengen: loszittende kleding, oefenmatje en badlaken 5 euro, vooraf inschrijven di 25 sep, 9 en 25 oktober, 6 en 20 nov, 22 jan, 5 en 19 feb, 5 en 19 maa, 16 en 30 apr van 9 tot 12u

OPEN NAAIATELIER

Hoe moet ik alweer een rits in een broek zetten? Welke steek gebruik ik voor een zoom? Je wil al jaren zelf een kleedje maken maar je durft er niet goed aan te beginnen. In het ‘Open Naaiatelier’ helpt Bernadette je vakkundig met die problemen. Je doet zelf je naaiwerk maar je wordt bijgestaan met handige tips. We hebben naaimachines ter beschikking (geen overlock). Ander naaigerief moet je zelf meebrengen. Je komt wanneer en hoe vaak je wilt. Locatie: Kongoplein Meebrengen: je eigen naaigerief 10 euro. Je komt zo vaak je wil di 25 sep van 13.30 tot 15.30u

GEMEENTERAAD­ SVERKIEZINGEN

Op 14 oktober kiezen we wie onze gemeente voor de volgende 6 jaar mag besturen. In deze cursus sta je stil bij het belang van de verkiezingen, hoe je geldig of ongeldig stemt en hoe de zetelverdeling gebeurt. Je krijgt inzicht in de taken van een gemeente en leert over welke bevoegdheden het precies gaat bij deze gemeenteraadsverkiezingen. De visies van de belangrijkste politieke partijen worden bekeken, maar er wordt niet ingegaan op individuele partijprogramma’s of de Turnhoutse context. Wel kijken we samen naar partijbrochures en publiciteitsmateriaal. Hou dit materiaal dus bij en breng het mee naar de les. Locatie: de Warande 5 euro, vooraf inschrijven elke wo van 26 sep tot 29 mei van 9 tot 12u

KERAMIEKATELIER OP WOENSDAG

Het keramiekatelier is toegankelijk voor wie een degelijke basis heeft, heel wat technieken beheerst en volledig zelfstandig kan werken. Die kennis mag je ook elders hebben opgebouwd. Je leert de kneepjes van het vak van en met elkaar. De begeleidsters en de medecursisten geven je, vanuit hun eigen ervaring, graag goede tips. Locatie: Kongoplein 46 euro, vooraf inschrijven

INFO Lut Mertens Dinamo Warandestraat 42, Turnhout 014 47 21 64 dinamo@warande.be www.warande.be/dinamo

Verantwoordelijk uitgever

Procart GCV (Promotie van cultuur in het arrondissement Turnhout)

Redactieadres

Roel Sels Oranjemolenstraat 35, 2300 Turnhout roel@suikerkrant.be

Adres Procart

Otterstraat 8 bus 3, 2300 Turnhout

Oplage

10.000 exemplaren

Verspreidingsgebied

Arrondissement Turnhout (Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo), Nijlen, Lier, Heist op den berg, Overpelt, Neerpelt, Antwerpen, Brussel, Breda, Tilburg, Eindhoven, Zundert, Goirle, Reusel.

Verdeelpunten zie website

Redactie

Roel Sels Stijn Janssen

Redactiemedewerkers Caroline Haverans Ivo Verheyen Katrien Lodewyckx

Foto's

Bart Van der Moeren

Vormgeving

Dimitri Paeleman

Advertenties

Leen Verwaest (0495 53 54 80) leen@suikerkrant.be

Drukkerij

DKZet (Hapert, NL)

Website

www.suikerkrant.be

Suiker - 33


OPEN DOEK

September Vzw Open Doek dankt zijn naambekendheid vooral aan het filmfestival dat het elk jaar -eind april- organiseert. Maar Open Doek is het hele jaar door actief. Wekelijks wordt op dinsdagavond om 20u in Utopolis in Turnhout een film geprogrammeerd. In september vinden daarnaast nog twee filmvoorstellingen plaats in de Klein Engelandhoeve, in het kader van de reeks ‘Open Doek wijkt af’. En tijdens het openingsfeest van cultuurhuis de Warande worden op 16 september drie kortfilms getoond in het kader van het interculturele ‘Festival Plural’.

Open Doek wijkt af Op het einde van de zomer trekt Open Doek de Turnhoutse wijken in voor een portie gratis openluchtcinema. De laatste twee films in de reeks ‘Open Doek wijkt af’ worden vertoond aan de Klein Engelandhoeve (Klein Engeland 29 in Turnhout) en kaderen in het festival ‘Sideways / Festival van de stilte’ dat daar dan plaatsvindt. Kom te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer (bus 460). Er is geen parking voorzien. Zaterdag 8 september, 21.15u (Klein Engelandhoeve, Turnhout)

Home

Land: België, Zwitserland Regisseur: Ursula Meier Duur: 97 minuten Jaar: 2008 In het midden van een rustig en verlaten veld strekt zich tot aan de horizon een lege autostrade uit. Net naast het overwoekerde asfalt, slechts op enkele meters van de vangrails, bevindt zich een alleenstaand huis met een kleine tuin. In dit huis woont een familie. Wanneer de autostrade opnieuw in gebruik genomen wordt, raakt de familie haar evenwicht en het noorden kwijt. Zaterdag 9 september, 21.15u (Klein Engelandhoeve, Turnhout)

Old joy

Land: Verenigde Staten Regisseur: Kelly Reichardt Duur: 76 minuten Jaar: 2006 Mark heeft een huis, een baan en een zwangere vrouw. Zijn oude vriend Kurt (gespeeld door singer-songwriter Will Oldham, ook bekend als Bonnie “Prince” Billy) leidt een vrij en ongebonden leven. Ze zijn elkaar de afgelopen jaren steeds minder gaan zien. Old Joy laat hun weekendwandeling zien in de schitterende oerbossen van Cascade Mountains, ten oosten van Portland, Oregon. Zonder veel woorden proberen de oude vrienden elkaar en elkaars manier van leven weer te begrijpen en te rechtvaardigen.

34 - SEPTEMBER 2012

Dinsdag 4 september, 20u

Dinsdag 11 september, 20u

Dinsdag 18 september, 20u

Dinsdag 25 september, 20u

Land: Verenigde Staten Regisseur: Walter Salles Duur: 144 minuten Jaar: 2012 New York, eind jaren veertig. Na de dood van zijn vader ontmoet Sal Paradise, een aanstormend schrijver uit New York, de losbandige en avontuurlijke Dean Moriarty. Ze vluchten weg van de dagelijkse sleur en trekken door Amerika, volop experimenterend met seks, liefde, drugs, alcohol en muziek. Acht jaar werkte Walter Salles eraan om dit legendarische boek van Jack Kerouac te vertalen naar het witte doek. Met succes. Hij is er wonderwel in geslaagd de sfeer en de opwinding van de fifties over te brengen. Uitstekende vertolkingen. Geweldige soundtrack.

Land: Duitsland Regisseur: Christia Petzold Duur: 105 minuten Jaar: 2012 Eerste vertoning in België Oost-Duitsland, 1980. De jonge arts Barbara wil het land verlaten en heeft een uitreisvisum aangevraagd. Dat wordt haar geweigerd. Meer nog, ze wordt verplicht Berlijn te verlaten en in een klein plattelandsziekenhuis te gaan werken. Zij hoopt dat haar geliefde, Jörg, een West-Duitser, hun ontsnapping voorbereidt. Haar baas waardeert haar werk, maar besteedt erg veel aandacht aan haar. Behoort hij tot de Stasi? Of is hij verliefd op haar?

Land: Denemarken Regisseur: Nikolaj Arcel Duur: 128 minuten Jaar: 2012 Eerste vertoning in België Prinses Caroline Mathilde wordt op 15-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de schizofrene Deense koning Christian VII. Alleen huisarts Johann Friedrich Struensee blijkt tot de krankzinnige koning te kunnen doordringen. Bewust van zijn positie grijpt de idealist Struensee zijn kans om via de koning de ouderwetse wetten van Denemarken te veranderen. Visueel verbluffende en emotioneel boeiende film met prachtige kostuums en decors. Won twee Zilveren Beren op het laatste filmfestival van Berlijn.

Land: Verenigd Koninkrijk Regisseur: Ken Loach Duur: 101 minuten Jaar: 2012 Wanneer de Schot Robbie vader wordt, zweert hij dat zijn zoon nooit het tragische leven zal kennen dat hijzelf heeft geleid. Als hij op het nippertje aan een gevangenisstraf ontsnapt, leert hij samen met zijn kompanen Rhino, Albert en Mo via hun reclasseringsambtenaar de wereld van de whisky kennen. Zijn nieuw ontdekte talent -een verfijnde smaak- maakt het voor Robbie en zijn vrienden mogelijk een nieuwe, welvarende weg in te slaan. De geëngageerde regisseur Loach won met deze film dit jaar in Cannes de Prijs van de Jury.

Land of the heroes

Silent red

Waiting

Regisseurs: Sahim Omar Kalifa Duur: 17 minuten Regisseur Sahim Omar Kalifa woont sinds 2001 in ons land, maar groeide op in Iraaks Koerdistan. ‘Land of the heroes’ speelt zich af tijdens het laatste jaar van de Iraaks-Iraanse Golfoorlog. Deze kortfilm won vorig jaar in Berlijn de prijs van beste kortfilm en heeft sindsdien op festivals over de hele wereld prijzen gewonnen.

Regisseur: Bavi Yassin Duur: 11 minuten De twintigjarige Bavi Yassin komt uit een artistieke familie in Irak, maar is zelf opgegroeid in België. Ze maakte voor haar bachelorproef aan het RITS deze komedie over een huwelijksnacht. Tijdens de voorbereidingen ervan praten de vrouwen zonder schroom over seks. De film was te zien op het Internationaal Filmfestival van Baghdad.

Regisseur: Bülent Öztürk Duur: 49 minuten Bülent Öztürk werd geboren in een Turks dorp en verhuisde in 1995 naar België. Hij studeerde aan de filmschool RITS in Brussel en maakte tijdens zijn studie al enkele kortfilms. Waiting is een zeer persoonlijke en prachtig gefotografeerde intieme blik op het leven van drie mensen in het oosten van Turkije na de aardbeving van oktober 2011.

On the road

Cinema Plural Open Doek is onlangs door het Vlaams Audiovisueel Fonds gevraagd om als vuurtoren te fungeren voor interculturaliteit. Cinema Plural, dat plaatsvindt tijdens de opening van het nieuwe cultuurseizoen in het weekend van 15 en 16 september, past in dat kader. Op zondag 16 september worden vanaf 14u drie Belgische kortfilms getoond van regisseurs met een niet-Belgische origine. De films zijn te zien in de Houten Zaal van de Warande.

Barbara

A royal affair

The angel’s share


ONZE PARTNERS V.I.P.-PARTNER

TRAM 41 (Turnhoute IOK Route Archief en Musea) Intercommunale

Adressen: Stadsarchief (Stadhuis/Erfgoedhuis, Grote Markt 1, 2300 Turnhout, 014 44 33 98) Adres: Kon. Elisabethlei 22, Nationaal Museum van de 2018 Antwerpen Speelkaart (Druivenstraat 18, Tel: 03 240 50 11 2300 Turnhout, Fax: 03 240 54 75 014 41 56 21) Mail: info@provant.be Taxandriamuseum Website: www.provant.be (Begijnenstraat 28, 2300 Turnhout, 014 43 63 35) Begijnhofmuseum (Begijnhof 56, 2300 Turnhout, 014 42 12 48) Openingsuren: musea: di-za 14-17u, RenoHuis zo 11-17u Renovatie - Sleutel op de Deur Stadsarchief: Tel: 0478 / 42 77 71 ma: alleen telefonisch of per Fax: 014 / 42 77 71 mail, di-vr 9-12.30u / 13-16.30u Filmfestival Mail: tram41@turnhout.be Open Doek Website: www.tram41.be Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Tel: 014 41 94 94 Fax: 014 42 08 21 Mail: info@opendoek.be Cc ‘t Schaliken Website: www.opendoek.be Adres: Grote Markt 35, 2200 Herentals Openingsuren: ma 9-12u / 17-19.30u, di, do, vr 9-12u / 13.30-16u, wo 9-12u. de Warande Ticketbalie ook op Adres: Warandestraat 42, wo 13.30-16u en za 10-14u. 2300 Turnhout Tel: 014 28 51 30 Ticketbalie: ma-vr 9-17u, za 9-14u Fax: 014 22 28 56 Tel: 014 41 9494 (algemeen) Mail: cultuurcentrum@herentals.be 014 41 69 91 (ticketbalie) Website : www.schaliken.be Website: www.warande.be

Provincie antwerpen

PARTNERS XXL

PARTNERS L

PARTNERS XL

de kringwinkel Adressen: goedkoop en origineel Mol (Sint-Appolonialaan, 014 32 61 63), Turnhout (Steenweg op Tielen 70), Retie (Sint-Martinusstraat 50), Hoogstraten (Meerseweg 135, 014 44 20 40), Geel (Heidebloemstraat 93), Herentals (Lierseweg 136), Kasterlee (Krokuslaan 10), Balen (Kerkstraat 21), Herselt (Blaubergsteenweg 113), Heist-op-den-Berg (Noordstraat 25/1, 015 23.73.93). Pure Kempen

RURANT vzw Adres: Hooibeeksedijk 1 2440 Geel Tel: 014 / 85 27 07 Website: www.purekempen.be www.rurant.be (Merk Kempen) Mail: johny.geerinckx @rurant.provant.be

Vormingplus Kempen Adres: Graatakker 4 2300 Turnhout Tel: 014 41 15 65 Mail: info@vormingpluskempen.be Website: www.vormingpluskempen.be

Sabam Cultuur

Adres: Aarlenstraat 75-77 1040 Bruxelles Tel: + 32.2.286.82.11  Fax: + 32.2.230.05.89 Mail: frontoffice@sabam.be Website: http://www.sabam.be

Turnhout 2012

Adres: Stadhuis, Grote Markt 1, 2300 Turnhout Openingsuren: ma-vr: 9-12.30u en 13.30-16.30u Tel: 014 40 96 74 Mail: info@turnhout2012.be Website: www.turnhout2012.be

Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen Adres: Antwerpseweg 1, 2440 Geel Tel: 014 58 09 91 Fax: 014 58 97 22 Mail: info@iok.be Website: www.iok.be

HoReCa provincie Antwerpen

Balie:

Tel: Fax: Mail: Website:

cc Zundert

Adres: Molenstraat 5 Zundert Werft 32, Markt 1, 2440 Geel Tel: 0031 76 597 19 99 (exporuimte de Halle) Website: www.cczundert.nl Centrumparking Nieuw straat, 2440 Geel (exporuimte cc Jan Van Besouw Adres: Thomas van Diessenstraat 1 de Schrijnwerkerij) Goirle ma 13.30-16.30u, Tel: 0031 13 534 34 00 di-vr 9-12u / 13.30-16.30u, Website: www.janvanbesouw.nl za 10-12u 014 56 66 60 (administratie) Vlaamse Opera 014 56 66 66 (reserveringen) Antwerpen 014 56 66 80 Adres: Van Ertbornstraat 8, admin.dewerft@geel.be, 2018 Antwerpen res.dewerft@geel.be Website: www.vlaamseopera.be www.dewerft.be Mail: info@vlaamseopera.be Cc ‘t Getouw (schouwburg Tel: 03 202 10 08

Rex – zaal ‘t Getouw)

Adres balie : Smallestraat 2, 2400 Mol Amuz [festival van vlaanderen Openingsuren: di-vr : 9-12u / 13.30-16u, antwerpen] za 10-12u Adres: Kammenstraat 81, 2000 Tel: 014 33 09 00 Antwerpen Fax: 014 33 09 07 Mail: cultuurbalie@gemeentemol.be Tel: +32 (0)3 202 46 62 Fax: +32 (0)3 202 46 64 Website : www.getouw.be Website: www.amuz.be

Bibliotheek Turnhout

Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Openingsuren: ma 14-20u, di t.e.m. do 1120u, vr 11-18u, za 10-17u Tel: 014 47 22 41 Fax: 014 41 61 41 Mail: bibliotheek@turnhout.be Website: www.turnhout.be/bib

Effenaar

Adres: Dommelstraat 2, Eindhoven Tel: 0031 (0)40 239 36 66 Mail: info@effenaar.nl Website: www.effenaar.nl

Dinamo

Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Openingsuren: educabalie ma-vr 9-12u en 13-16u, ma 18-20u Tel: 014 47 21 64 (educabalie) Mail: dinamo@warande.be Website: www.warande.be (cursussen)

Mezz

Adres: Keizerstraat 101, 4811 HL Breda Tel: 0031 76 515 66 77 Fax: 0031 76 520 02 37 Mail: info@mezz.nl Website: www.mezz.nl

Delta Motorcycle n.v. Adres: Otterstraat 120, 2300 Turnhout Tel: 014 42 08 08 Fax: 014 42 74 78 Mail: deltamotor@skynet.be Website: www.deltamotor.be

Gemeentebestuur Meerhout

Adres: Markt 1, 2450 Meerhout Tel: 014 24 99 20 Fax: 014 24 99 57 Mail: info@meerhout.be

Gemeentebestuur Olen Adres: Dorp 1 - 2250 Olen Tel: 014 26 31 11 Fax: 014 26 31 20 Mail: info@olen.be

Afdelingen Noorderkempen en Café Wirwar Middenkempen Een eigentijds café met een Adres: Tuinbouwstraat 1, vleugje heimwee naar vroeger PFL 2300 Turnhout Sound, Light, Projection, Adres: Otterstraat 8, 2300 Turnhout Adres: Tel: 0495 53 54 80 Video & Meeting Support Katholieke De Singer Achterstenhoek 9 Adres: Bavelstraat 35, Hogeschool kempen 2275 Lille met campussen in Geel, Lier, 2310 Rijkevorsel Openingsuren: Ma-vr 10-18 u Turnhout en Vorselaar Website: www.desinger.be of Za 10-14 u Tel: 014 56 23 10 www.ajazzexperience.be Tel: 014 / 44 08 70 Fax: 014 58 48 59 Mail: Info@pfl.be Jakob smitsmuseum Mail: info@khk.be Website: www.pfl.be Adres: Sluis 155a, 2400 Mol Website: www.khk.be Fiesta Mundial Openingsuren: wo-zo: 14-18u De Roma Adres: Keiheuvel Balen Tel en fax: 014 31 74 35 Adres: Turnhoutsebaan 286 Mail: Mail: fiesta@fiestamundial.be info@jakobsmits.be 2140 Borgerhout Tickets: ticket@fiestamundial.be Website: www.jakobsmits.be Ticketbalie: Turnhoutsebaan Theater stap Galerie ES 327 Adres: Brugstraat 55, 2300 Turnhout Adres: Koningsbaan 68A 2140 Borgerhout 2560 Nijlen Openingsuren: ma-vr: 9u30-12u30 / 13u30- Tel: 014 42 85 90 Fax: 014 42 84 19 Website: www.galerie-es.be 17u info@theaterstap.be Mail: info@galerie-es.be Tel: 03 292 97 40 (reserveringen) Mail: Website: www.theaterstap.be Tel: 03 481 93 59 03 292 97 50 (algemeen) Website: www.deroma.be

Cc de Werft Adressen:

PARTNERS S

M HKA

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen Adres: Leuvenstraat 32 2000 Antwerpen Tel: +32 (0)3 260 99 99 Fax: +32 (0)3 216 24 86 Mail: info@muhka.be Website: www.muhka.be

Würth Belux N.V. Adres: Everdongenlaan 29 2300 Turnhout Tel: +32 (0)14 44 55 66 Fax: +32 (0)14 44 55 67 Mail:  info@wurth.be

013 Poppodium

Adres: Veemarktstraat 44 5038 CV TILBURG Tel: 013 460 95 00 Fax: 013 460 95 01 Mail: informatie@013.nl

Frans Masereel Centrum

Adres: Masereeldijk 5 2460 Kasterlee Tel: +32(0)14 85 22 52 Fax: +32(0)14 85 05 91 Website: www.fransmasereelcentrum.be

Cultureel Centrum "De Kei"

Adres: Kerkplein 69 5541 KB Reusel Tel: 0497-641484

Storm op komst

Kinderkunstenfestival Vrijdag 19 - dinsdag 23 maart Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Mail: info@stormopkomst.be Website: www.stormopkomst.be

Vrijetijdscentrum De Kruierie Adres: Bevrijdingsstraat 1 2490 Balen Tel: 014 82 92 30 Fax: 014 81 79 59 Mail: dekruierie@balen.be

gemeente Westerlo

Adres: Boerenkrijglaan 61 2260 Westerlo Mail: sofie.claes@westerlo.be Tel: 014 53 91 77

Rockin’ Around Turnhout

‘s Werelds grootste rock-’n-rollkroegentocht

DE poppenzaal

Adres: Steenweg op Oosthoven 114, 2300 Turnhout Tel: 014 42 33 22 Fax: 014 42 43 55 Mail: info@propop.be Website: www.propop.be

Hofke van Chantraine

Adres: Kerkstraat 46 2360 Oud-Turnhout Tel: 014 47 94 94 Fax: 014 65 25 18 Mail: info@hofkevanchantraine.be

Productiehuis Het Gevolg

Adres: Otterstraat 31-33, 2300 Turnhout Tel: 014/42.63.27 Fax: 014/42.82.36 Mail: info@hetgevolg.be

Stadsbestuur geel Adres: Werft 20, 2440 Geel Tel: 014 56 60 00 Mail: info@geel.be

Groezrock

28th-29th April 2012 Adres: Gestelsesteenweg 211 B-2450 Meerhout Mail: info@groezrock.be

Recreatie-en Natuurpark Keiheuvel vzw

Adres: 17de Esc. Lichtvliegwezenlaan 14, 2490 Balen Tel: 014 81 03 01 Website: www.keiheuvel.be Mail: info@keiheuvel.be

Erfgoedcel Noorderkempen

Stadhuis/Erfgoedhuis Adres: Grote Markt 1, 2300 Turnhout Tel: 014 44 33 62 Mail: info@erfgoedcelnoorderkempen.be

Cultuur noord

CC Palethe Adres: Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt Tel, Info, reservaties, tickets: 011/64.59.52 Fax: 011/64.45.04

Erfgoedcel k.ERF

Adres: Gasthuisstraat 5, 2440 Geel Tel: 014 566 689 Website: www.erfgoedcelkerf.be

artObe+

Adres: Rolleken 10 B-2275 Lille Belgium Tel: 0032 (0)14 883343 Mail: mail@artobe.org Website: www.artObe.eu

Art Center Hugo Voeten

Adres: Vennen 23, 2200 Herentals Tel: +32 475 555 125 Mail: bart@office.hugovoeten.org Website: www.artcenter.hugovoeten.org

De Scherf vzw

Adres: Neerhofstraat 48 2300 Turnhout Tel: 014 41 82 83 Gsm: 0476 59 89 07 Mail: de.scherf@telenet.be Website: www.descherf.be

Gladiolen vzw Keizer Karel Olen

Adres: Dorp 1 - 2250 Olen

Kaaipot Festival Han Coppens en Toon Otten

Arlis Investments – Kaaipot Festival Tel: +32 474 635 678 Mail: toon.otten@arlis-investments.be

Suiker - 35


De club van 100 V.I.P.-PARTNER

EEN HART VOOR CULTUUR OOK LID WORDEN VAN DE CLUB VAN 100? VRAAG NAAR ONZE VOORWAARDEN. BEL 0495 53 54 80.

PARTNERS XXL

Goedkoop en origineel! Mol (014/32.61.63) Turnhout,Retie en Hoogstraten (014/44.20.40) Geel, Herentals, Kasterlee, Balen, Herselt en Heist-op-den-Berg (015/23.73.93)

PARTNERS XL

Bibliotheek Turnhout

PARTNERS L

DELTA M OT O R C YC L E

Otterstraat 120 2300 Turnhout 014 42 08 08 www.deltamotor.be deltamotor@skynet.be

DELTA M OT O R C YC L E Openingsuren: alle dagen van 9.30u tot 19.00u zaterdag van 9.30u tot 17.00u zondag en maandag gesloten

PARTNERS S Met steun van de gemeentes Olen, Oud Turnhout, Geel, Turnhout, Mol, Herentals, Westerlo, Balen, Meerhout

Suiker september 2012  
Suiker september 2012  

Suiker, cultuurkrant van de Kempen, september 2012

Advertisement