Page 1

DE CULTUURKRANT VAN DE KEMPEN nr. 45 Oktober 2013 www.suikerkrant.be

GRATIS MAANDBLAD

GREGORY PAGE PRODUCET NIEUWE CD VAN 4

DEBORAH LANGMAN

BURGERINITIATIEF

DE KOEP

WIL DE TURNHOUTSE WATERTOREN KOPEN 13

5

CHIKA UNIGWE VANUIT ATLANTA:

“IK GA TURNHOUT MISSEN. EN VRIENDEN EN FAMILIE. EN WITLOOF MET HAM EN KAAS.”

FRANS MASEREEL CENTRUM

7

BREIDT UIT

WIN 72 VRIJKAARTEN

SUIKER DANKT

INTERNATIONAL COMEDY NIGHT, THE PRETTY THINGS, MEURIS, TRIXIE WHITLEY, JOSH RITTER, ANN VAN DEN BROEK


ROEL SELS The Scotch Club Er valt deze maand weer een memorabele verjaardag te vieren en zo’n kansen laten we bij Suiker niet onbenut. Smeer de benen al maar in: op 19 oktober zal het precies 54 jaar geleden zijn dat de eerste discotheek ter wereld zijn deuren opende. Dat gebeurde niet in de ene of andere wereldstad, maar ei zo na in België. Het fijne aan deze historie is dat we alle details nog kennen: wie de eerste disc jockey was en -vooral- welk nummer er voor het eerst gedraaid werd. Maar laten we beginnen bij het begin. Ik liep als broekventje rond in Retie -het moet begin de jaren zeventig geweest zijn- toen op amper enkele honderden meters van onze deur een horecazaak met een bedenkelijke reputatie gevestigd was: The Scotch Club. Alleen het langharige tuig dat er binnenkwam, wist wat er zich afspeelde in dat donkere hol. De buitenwereld had er het raden naar en deed dat ook. Men wist van toeten noch blazen, maar dat The Scotch Club een oord des verderfs was, was wel zeker. Ik was te jong om zelfs maar geïnteresseerd te zijn in The Scotch Club of in het volk dat die krocht frequenteerde. Maar de naam intrigeerde mij. Scotch Club. Het klonk geheimzinnig, zo’n Engelse naam. Ik heb in al mijn onwetendheid jarenlang geloofd dat het kot vol Schotten zat. Zonder mij af te vragen wat die dan deden en waarom ze daarvoor precies in Retie moesten zijn. Nu weet ik waar de uitbater de naam voor zijn Retiese discotheek vandaan haalde: The Scotch Club was de eerste discotheek ter wereld. Ze stond in Aken en is tot in 1992 opengebleven. In de jaren 50 maakte men een onderscheid tussen cafés waar wel en niet gedanst kon worden. Er waren ook zalen en zaaltjes waar ‘een jazzke’ kwam spelen. Dat was in Duitsland niet anders dan bij ons. In Aken zag de eigenaar van een gloednieuwe danszaal het niet zitten om de ene livegroep na de andere te programmeren. Een te dure grap. De brave man kwam op het revolutionaire

2 - Oktober 2013

HORECA TROEF Suiker houdt van lekker eten en drinken. Dat we, in samenwerking met onze partner Horeca Vlaanderen, elke maand een Kempense horecazaak in de schijnwerpers zetten, zal dus niemand verbazen. Deze maand stellen wij met gepaste trots aan u voor: restaurant De Roma in Hoogstraten.

idee om platen te draaien in plaats van muzikanten te betalen. Op 19 oktober was het zo ver. Hij gooide de deuren van zijn Scotch Club open en zette muziek op. Geen hond bleek enige interesse te hebben. Er zaten wat mensen aan de toog, maar die toonden veel meer belangstelling voor de Duitse halve liters dan voor muziek. De avond was volop bezig uit te draaien op een totale mislukking toen een half lam gezopen journalist, Klaus Quirini, meende te moeten ingrijpen Quirini was aanwezig omdat hij voor een plaatselijke krant een verslag moest maken over de nieuwe danstent in Aken. Maar aan dansen had in de verste verte nog niemand in de zaak gedacht. Quirini, die later verklaarde dat hij tot over zijn oren onder de whisky zat, wankelde naar de pick-up van de eigenaar. Hij lalde wat tegen het publiek, vertelde een vuile mop of twee en zette een plaat op: ‘Ein Schiff wird kommen’ van Lale Anderson, de Duitse superster die tijdens de oorlog wereldberoemd was geworden met haar versie van Lili Marleen, maar die nadien in de vergetelheid was geraakt. ‘Ein Schiff wird kommen’ is een draak van een nummer. Het is een nog slechtere versie van een bekend Grieks lied van Melina Mercouri, dat ook al niet veel voorstelt. Maar de comateuze Scotch Club begon plots te leven. Het publiek hield blijkbaar wel van een paljas die plaatjes aan mekaar praatte. Hij bracht leven in de brouwerij. Er werd gedanst. De uitbater zag wat er gebeurde en gaf Klaus Quirini prompt een contract en een maandloon van 800 Duitse mark, wat buitengewoon veel was in die tijd. De naam van The Scotch Club was gemaakt. Artiesten als Udo Jürgens en Peter Maffay begonnen er hun carrière. Klaus Quirini veranderde zijn naam in dj Heinrich. Of hoe je een goed klinkende naam kan veranderen in de dufste artiestennaam ooit. Maar ’t was van moeten. Vader Quirini wilde niet dat zijn naam in verband kon worden gebracht met de ongein waarmee zijn zoon zich ledig hield.

De Roma In het centrum van Hoogstraten, vlak bij de imposante Sint-Catharinakerk, ligt De Roma: een prachtig café met een grote geschiedenis. Jong, oud en nóg ouder: iedereen in Hoogstraten kent De Roma. Generaties lang hebben mensen er plezier beleefd. Die gouden tijden zijn teruggekeerd. Nadat het café meer dan een jaar leeg stond, opende Gert Snoeys dit jaar opnieuw de deuren van De Roma. Jarenlang was De Roma de plek waar Hoogstratenaren bijeenkwamen om te praten, uit te gaan en te drinken. Zo ook Gert Snoeys, de huidige uit-

DE ROMA Vrijheid 196 in Hoogstraten 03 344 41 42 info@deroma-hoogstraten.be Openingsuren: Ma, di, do, vr en zo: vanaf 11u Za: vanaf 12u Woensdag gesloten

bater. Hij richtte De Roma smaakvol in. Eigentijds, maar toch ook met een vleugje nostalgie en respect voor het verleden. Zes dagen van de zeven kan je in De Roma terecht. Op de uitgebreide drankkaart vind je vier bieren van ’t vat. Er wordt ook de plaatselijk beroemde ‘Erbizzem’ verkocht (aardbeienbier uit Hoogstraten), en liefhebbers van cocktails kunnen aan zéér democratische prijzen aan een daiquiri, een caipirinha of ander lekkers nippen. De eetkaart is beperkt. Een bewust keuze. Echte eetgelegenheden zijn er al meer dan genoeg op de Vrijheid. Maar lunchen is geen enkel probleem in De Roma en ’s avonds kan je er terecht voor tapa’s. De voornaamste reden om De Roma te bezoeken is wellicht nog de locatie. Gelegen pal in het centrum, met parkeerplaatsen voor de deur, en met een heerlijk groot terras van waarop het zalig mensjeskijken is. Met een Erbizzem in de hand, als het aan ons ligt.

Foto: Bart Van der Moeren


All that Jazz

Eerbetoon aan Louis Prima KASTERLEE – Louis Prima (1910 - 1978) was een trompettist duotickets en zanger die wereldfaam verwierf met zijn composities ‘Just a gigolo’, ‘I ain’t got nobody’, ‘Buena sera soignorina’, ‘Sing, sing, sing’, en vele andere. De in Breda opgerichte ‘Jazz Connection’ brengt op maandag 7 oktober een eerbetoon aan Louis Prima in jazzclub Houtum Street in Kasterlee. Het concert begint om 21u. Kaarten voor dit zeskoppige gezelschap kosten 10 euro. Op www.suikerkrant.be kan je duotickets winnen.

3

David Murray Infinity Quartet ft. Macy Gray TURNHOUT – David Murray en Macy Gray bundelen de krachten. Dat kan alleen tot vonken leiden. Op vrijdag 11 oktober speelt David Murray Infinity Quartet in de schouwburg van de Warande. Dat is op zich al groot nieuws, want Murray is niet de eerste de beste. Geboren en getogen in Amerika woont hij tegenwoordig in Portugal. Murray is een levende legende én een workaholic. Hij speelde mee op een honderdtal (!) albums, die hij al dan niet zelf uitbracht. Hij trad solo op, als duo, in trio of kwartet, tot en met bigbands. Hij deed het allemaal. Voor zijn nieuwste project wist hij soulzangeres Macy Gray te strikken. Haar kennen we vooral nog van de fantastische cd ‘On how life is’ uit 1999, met o.a. de single ‘I try’, waarvoor ze een Grammy kreeg. Kaarten voor deze twee supersterren, die begeleid worden door John Hicks (piano), Fred Hopkins (bas) en Ed Blackwell (drums) kosten 35 euro.

Ellery Eskelin Trio New York RIJKEVORSEL – De Amerikaan Ellery Eskelin behoort tot de grootste tenorsaxofonisten van deze tijd. Het toonaangevende jazztijdschrift Down Beat omschreef hem als de meest inventieve tenorsaxofonist in de moderne jazz. De voorbije dertig jaar maakte Eskelin naam aan de zijde van avontuurlijke jazzmuzikanten zoals Jim Black, Joey Baron, Marc Ribot, Tom Rainey, Drew Gress, Han Bennink en Sylvie Courvoisier. Daarnaast vormt hij al jaren een kwartet met saxofoonreus Dave Liebman. Eskelin is een gekend vernieuwer en improvisator. Maar met zijn Trio New York bewandelt hij andere wegen en keert hij terug naar de roots: de bebop. Ellery Eskelin brengt Hammondorgelspeler Gary Versace mee en drummer Gerald Cleaver. Het Ellery Eskelin Trio New York speelt op 9 oktober in zaal De Singer (Bavelstraat in Rijkevorsel). Tickets kosten 15 euro. Het concert begint om 20.30u.

Ulisses Rocha en Paul Janssen RIJKEVORSEL, MOL, GEEL – De Braziliaanse meestergitarist en componist Ulisses Rocha toert weer door België. Deze keer speelt de gastprofessor aan het conservatorium van Miami aan de zijde van drummer Paul Janssen. Het duo concerteert op 11 oktober in zaal De Singer in Rijkevorsel, een dag later in Ootello in Mol, op 16 en 17 oktober in bed & breakfast ’t Zand in Mol Sluis en op 19 oktober in Carte Postale in Geel.

Chamber Tones Trio MOL – Het Chamber Tones Trio is samengesteld uit de Nederduotickets landse muzikanten Joris Roelofs (klarinet), Jesse van Ruller (gitaar) en Clement van der Feen (contrabas). Met het Chamber Tones Trio brengen zij zogenaamde ‘kamermuzikale jazz’. Het Chamber Tones Trio concerteert op vrijdag 25 oktober in zaal Ootello in Mol. Kaarten kosten 11 euro, maar op www.suikerkrant.be kan je gratis duotickets winnen.

3

Melangtronik RIJKEVORSEL – Mix de woorden melange, melancholie en elektronisch door mekaar en je krijgt ‘Melangtronic’: de groepsnaam die Michel Hatzigeorgiou (bas), Jozef Dumoulin (toetsen), Jeroen Van Herzeele (sax) en Lieven Venken (drums) bedachten voor hun jazzkwartet. De band speelt vooral eigen werk en soms ook een vrij geïnterpreteerde jazzklassieker. Melangtronik is een buitenbeentje in de jazzwereld. De muziek klinkt dynamisch, de toetsenist zorgt met zijn Fender Rhodes voor een aparte klank, en de improvisaties zijn altijd boeiend. Melangtronik is een fascinerende band. Voor 13 euro zie je hen live aan het werk, op 17 oktober vanaf 20.30u in de Singer.

Verantwoordelijk uitgever

Procart GCV (Promotie van cultuur in het arrondissement Turnhout)

Redactieadres

Oranjemolenstraat 35, 2300 Turnhout roel@suikerkrant.be

Adres Procart

Otterstraat 8 bus 3, 2300 Turnhout

Oplage

10.000 exemplaren

Verspreidingsgebied

Arrondissement Turnhout (Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, OudTurnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo), Nijlen, Lier, Heist op den berg, Overpelt, Neerpelt, Antwerpen, Brussel, Breda, Tilburg, Eindhoven, Zundert, Goirle, Reusel.

Verdeelpunten zie website

Redactie

Stijn Janssen

Redactiemedewerkers Caroline Haverans Ivo Verheyen Katrien Lodewyckx

Foto's

Bart Van der Moeren

Vormgeving

Dimitri Paeleman

Advertenties

Leen Verwaest (0495 53 54 80) leen@suikerkrant.be

Drukkerij

DKZet (Hapert, NL)

Website

www.suikerkrant.be

Suiker - 3


Deb goes to San Diego

TURNHOUT– Het zijn spannende tijden voor Deborah Langman. De Turnhoutse zangeres vertrekt op 1 november naar San Diego om er een jazzplaat op te nemen in de befaamde Studio West waar eerder onder meer Queen Latifah, Duran Duran en Patti Smith aan hun album werkten. De Nederlandse Langman woont al een tiental jaren in Turnhout en drukt al net zo lang haar stempel op het culturele leven in de stad. Het voorbije jaar maakte ze van haar huis een alternatief cc en organiseerde er huiskamerconcerten. Een van de gasten was jazzmuzikant Gregory Page. De ontmoeting bleek niet zonder gevolg, want hij zal Deborahs nieuwe plaat producen. −Op − 1 november trek je naar de States. Hoe ga je het precies aanpakken? Ik ga er voor vier weken naartoe, samen met mijn dochter Hanna. Zij studeert woordkunst en drama in het Heilig Graf en zij gaat er enkele theaterworkshops volgen. De eerste week zal het voor mij vooral repeteren zijn. De pianist en drummer van het Gregory Page trio gaan mij begeleiden. Gregory heeft voor mij ook een contrabassist weten te regelen die nog met Ella Fitzgerald heeft gespeeld. Dat is gewoon echt niet normaal. In week twee of drie duiken we de studio in. We nemen op in Studio West in San Diego, de vaste studio

4 - Oktober 2013

van Gregory en een echte legendarische plek waar al verschillende grote muzikanten een album opnamen. Tijdens de vierde week is het in Amerika Thanksgiving Day en dat heb ik altijd al wel eens willen meemaken. Daarnaast mag ik ook mee op tournee met Gregory en zijn trio om enkele duetten met hem te doen. Zij zitten in het vaste jazzcircuit en treden om de zoveel tijd op in de verschillende clubs. Ik ga gewoon in Las Vegas optreden. Het is nog niet helemaal doorgedrongen, maar het is echt waanzinnig.

−Wat − voor een soort plaat wordt het? Het zal een straightforward jazzplaat worden met enkele standards die ik heel graag zing, en daarnaast ook eigen nummers. Daar heb ik de voorbije maanden hard aan gewerkt.

−Hoe − komt het dat het er nooit eerder van is gekomen om een plaat op te nemen? Ik heb ooit al wel eens iets opgenomen, maar dit is wel een heel bijzonder project. Ik zing al 26 jaar en ik heb er in Nederland ook lang mijn brood mee verdiend. Vlak na de verkiezing van Nelson Mandela heb ik Nederland vertegenwoordigd in Zuid-Afrika. Ik ben een tijdje gestopt met zingen, omdat ik het beu werd op een feestje te staan zingen en het gevoel te krijgen dat we de achtergrondmuziek waren en er dus evengoed een cd’tje kon opgezet worden. Als jazzperformer wil je dat er echt naar je geluisterd wordt. Het is ook niet zo dat je er sowieso gaat komen als je goed bent. Je moet mazzel hebben en iemand tegenkomen die zegt: ‘Zo gaan we het doen’. En die iemand voor mij was Gregory Page.

certen, want dat ik hem graag eens in mijn huiskamer wilde uitnodigen voor een optreden. Ik had nooit gedacht er iets van te horen, maar de week nadien kreeg ik een telefoontje van zijn manager met de vraag of ik de zaterdag daarna mijn huiskamer gevuld kon krijgen. De dag van het optreden was alles geregeld, maar ik kreeg enkele uren vooraf weer een telefoon van Gregory zelf. Hij zat helemaal door zijn stem heen en voelde zich wat schuldig omdat ik al van alles geregeld had. Ik heb hem toen voorgesteld gewoon te komen en wat instrumentale nummers te spelen. Hij stemde hiermee in, maar toen hij aankwam vroeg hij of ik zin had om met zijn band te spelen, want ik was toch ook zangeres. We hebben toen wat gesoundcheckt en het klikte meteen. Het was een heerlijke avond. Gregory en zijn muzikanten zijn in onze B & B blijven slapen. De volgende ochtend stond hij doodziek aan mijn slaapkamerdeur. Ik ben met hem naar de spoedafdeling gereden. Hij had hoge koorts en ik dacht: “Nu heb ik hem net leren kennen en nu gaat hij dood.” (lacht) Het bleek een ernstige keelontsteking te zijn en hij moest zijn tournee door Engeland afgelasten. Ze hebben toen 14 dagen bij ons gelogeerd en we hebben elke avond samen gegeten en muziek gemaakt. Echt onvergetelijk. Aan het einde van die twee weken heb ik opnieuw een huiskamerconcert gehouden en toen heeft hij wel gezongen. Voor hij weer vertrok naar de States zei hij me dat het schandalig was dat ik geen eigen plaat had en dat we er samen een zouden maken.

−Hoe − heb je hem eigenlijk leren kennen?

−Je − hebt van je thuis een minicultuurhuis gemaakt. Waarom ben je met die huiskamerconcerten begonnen?

Het is allemaal heel gek gelopen. Ik ben naar een optreden van hem geweest in de Paradox in Tilburg en nadien heb ik hem gevraagd of hij soms niet eens een ‘in between-day’ had tussen 2 con-

Het idee komt van de mensen van Turnhout 2012. Ik vond het een supersexy concept en vond dat het na de huiskamerconcertreeks in het cultuurjaar niet mocht stoppen. Dus heb ik er ge-

woon op verdergeborduurd. Ik heb er al 8 gehouden en ben van plan om er elke maand eentje te organiseren. In het begin moesten we er telkens wel wat op toeleggen, maar nu komen we uit de kosten. We hebben een trouw en fijn publiek. Weet je: in deze tijd van besparingen op cultuur moet je niet wachten op een subsidie die uit de lucht komt vallen. Als er plaats is in je huis en je hebt een hart voor cultuur, dan moet je het gewoon doen. Bovendien kan niet elke artiest meteen de Warande vullen en ik wil graag opkomend talent een kans geven om zich te tonen.

−Je − gaat je plaat maken in eigen beheer. Dat moet wel wat kosten? De muzikanten en Gregory als producer hebben toegezegd het gratis te doen, wat een ongelooflijk cadeau is. Maar ik moet wel de huur van de studio en mijn vlucht en verblijf betalen. Daarom houd ik een benefietconcert op 27 oktober bij mij thuis. Ik heb plaats voor ongeveer 75 personen en ik heb een leuk programma in mekaar gestoken. Ik zal zelf natuurlijk zingen, maar daarnaast zijn er gastoptredens van Guido Belcanto, Vitalski, Martinus Wolf en enkele jonge dichters van Collectief Dichterbij. De inkom bedraagt € 20, maar het zal een fantastische avond worden.

−Wat − hoop je dat er nadien met de plaat zal gebeuren? We hebben al enkele voorzichtige contacten gelegd met de Nederlandse platenmaatschappij van Gregory Page, maar ik blijf met beide voeten op de grond. Ik ga het in de eerste plaats gewoon eerst doen, lekker spelen. Ik ga in San Diego een ongelooflijk sexy visitekaartje maken en daarna zien we wel verder. Er komt altijd wel iets op mijn pad. Wie het benefietconcert op 27 oktober graag wil meemaken, kan reserveren op deborah.langman@telenet.be. Tickets kosten € 20.

Tekst: Katrien Lodewyckx


TURNHOUT – De laatste tijd fronsen we nog nauwelijks de wenkbrauwen als ons een verontrustend of ongerijmd bericht ter ore komt uit de zelfverklaarde hoofdstad van de Kempen. Maar toen we vernamen dat zeven binken -die sinds dit jaar samen door het leven gaan als De Koep- de oude watertoren van hun stad willen gaan kopen, stuurden we toch voor alle zekerheid de advocaat van de duivel op hun voorzitter af: historicus Koen Aerts. En omdat allicht de NSA meeleest als het om torens gaat: cut the crap, hier zijn de basic facts. Het bestuur van De Koep wordt benevens Koen Aerts gevormd door dichter Tom Driesen, journalisten (of ex-journalisten) Roel Sels, Jack Van Gils, Karl van den Broeck, ex-Groen-schepen Astrid Wittebolle en Turnhout 2012-intendant Jef Van Eyck. De twintigkoppige vzw bestaat verder nog uit een bonte verzameling personen van diverse pluimage, onder wie Alain Decorte (journalist), Luc Vanhout (architect), Peter Van Ommeslaeghe (directeur huisvestingsmaatschappij De Ark) en Wout Baert (accountmanager ‘Stadsprojecten’ bij de Vlaamse overheid). Het hoofdkwartier van De Koep is gevestigd in de voormalige woning van architect Jozef Schellekens aan de Steenweg op Mol. Hun eerste actie wordt de aankoop van de Turnhoutse watertoren. Die slag hopen ze althans in oktober te slaan als de toren voor een eerste keer onder de hamer gaat. Maar tussen die droom en daad staan dit keer geen wetten in de weg, alleen het praktische bezwaar dat het beschermde monument geschat wordt op zo’n slordige 64.000 euro. Geen kattenpis om met een wafelenbak en dito inzamelacties bijeen te krijgen. Want de zeven leggen niet hun spaargeld samen, maar rekenen op de gulheid van hun stadsgenoten om de toren te verzilveren. Vooraleer we ons varken aan diggelen slaan, wilden we wel eens weten wat voor vlees we met die Koep in de kuip hebben.

−Neem − het ons niet kwalijk, maar we dachten bij de naam De Koep eerst aan een coup: een staatsgreep die jullie bekokstoofden omdat de resultaten na de gemeenteraadsverkiezingen in Turnhout zwaar tegenvielen. Aerts: “Dat heeft er volstrekt niets mee te maken. De Koep staat niet voor een staatsgreep en is ook geen ijscrème. (lacht) Het is zuiver toeval dat de oprichting ervan samenvalt met een stadsbestuur dat vandaag in de lappenmand ligt. Maar het is inderdaad wel een perceptie die bij veel mensen leeft. Ach, je wordt altijd in een hoek geduwd en daar zullen we als De Koep vrede mee moeten nemen.

−Waar − staat De Koep dan wel voor? Is het een koepel waaronder een aantal progressief gelijkgezinden zich verzamelen? De gedachte van het bijeenbrengen van mensen gaat al meer in de richting van de ideeën waarvoor De Koep staat. De Koep is eigenlijk een wenk naar het Engelse coop: een coöperatie, dat wil zeggen een organisatie die producenten en gebruikers samenbrengt. Onze De Koep is nu nog een vzw, maar uiteindelijk moet onze werking leiden tot het oprichten van effectief werkende coöperaties.

−Is − De Koep opgericht als een tegenreactie tegen de verzuring, het groeiende individualisme, de antipolitiek… en zo kunnen we nog wel een tijd doorgaan? Dat speelt een rol, maar een beweging als De Koep kadert vandaag in een mondiale beweging: de Verenigde Na-

De Koep wil de watertoren! ties (VN) hadden 2012 zelfs uitgeroepen tot ‘het internationale jaar van de coöperatie’. Er is ook de crisis die wereldwijd toeslaat waardoor mensen mogelijk gaan beseffen dat het misschien toch beter is om opnieuw kleinschalig te gaan denken en de geijkte economische structuren die er vandaag zijn te herdenken. Maar onze missie is duidelijk: een zo eerlijk, rechtvaardig, duurzaam, aangenaam en goedkoop mogelijke samenleving opbouwen.

−Hebben − jullie, naast de intentie om de Watertoren aan te kopen, nog verrassingen in petto? We hebben nog vier dossiers in het vet liggen. Maar omdat ze nog gefinetuned moeten worden, kan ik er vandaag nog niet te veel over lossen. Ik kan wel concreet zijn over de domeinen waarin we als De Koep initiatieven willen nemen. Het gaat over de cultuursector, een domein waarin je de ‘actie watertoren’ kan inpassen. Er is het ecologische domein met de mogelijke oprichting van energiecoöperatieven. Tegenwoordig heb je op dat vlak veel succesverhalen, zoals Ecopower en Eneco. In de echte sector van ‘productie van goederen’ wordt binnen De Koep ‘erfgoedgewijs’ gedacht om oude streekproducten terug in productie te brengen, zoals bijvoorbeeld de Turnhoutse peperkoek.

−Waar − maken jullie dan het verschil met andere bedrijven? Bij de organisaties of diensten die we willen oprichten, moet het humane primeren op de winst. De coöperaties moeten wel goed draaien en liefst geen verlies maken, maar de activiteiten moeten gemeenschapsvormend zijn. Ze zijn van en voor de burgers. En niet onbelangrijk: de Koep is positief ingesteld. Ik wil het nog eens benadrukken: we doen niet aan politiek of antipolitiek. We zijn uitdrukkelijk pluralistisch.

−Is − er dan geen probleem met bijvoorbeeld Astrid Wittebolle, gemeenteraadslid en voormalige Groen-schepen, in de rangen? Iedereen is toch vrij om ideeën aan te leveren? Het is niet omdat je een politiek mandaat uitoefent dat je niet actief kan meedenken over de toekomst van een stad. Waarom willen bepaalde mensen een positief verhaal steeds politiseren? Dat zegt dan meer over henzelf dan over ons. Trouwens, het idee van een coöperatie is allang niet meer het exclusief terrein van de ‘linkse jongens’. Ook andere mensen kunnen vandaag rond het idee van een coöperatie gemobiliseerd worden omdat het uiteindelijk iedereen ten goede kan komen. Denk maar aan de groepsaankopen van groene energie.”

−Op − naar de aankoop van de watertoren. Voor jullie is die watertoren meer dan alleen een opvallend gebouw in de stad. Leg eens uit. De watertoren heeft altijd een gemeenschapsfunctie gehad. Het was een van

de eerste gemeenschapsvoorzieningen die de stad aanbood aan zijn burgers. Dat zo’n gebouw nu op de privaatmarkt te koop wordt aangeboden, botst met onze waarden. De eerste zes Koepleden hebben mekaar trouwens gevonden toen ze vernamen dat de watertoren te koop stond. Zoiets konden ze niet zomaar laten gebeuren. Het is ook een dankbaar dossier omdat het ons als De Koep zichtbaar maakt.

−Hoe − groot is de kans dat de Koep de watertoren ook effectief gaat verwerven? Dat hangt ervan af wie de andere bieders zijn. We horen van Pidpa, de eigenaar, dat er andere kandidaten zijn. We vragen ons af wat een privéeigenaar ermee kan doen. Het is een beschermd gebouw waar niets aan veranderd mag worden. De toren kan dus niet verbouwd worden tot een woning of winkel. We kunnen alleen maar de Turnhoutenaars oproepen om ons zo-

veel mogelijk giften te bezorgen zodat we waardig kunnen meestrijden.

belangstelling van de Turnhoutenaar?

−Wat − zijn jullie plannen met de watertoren mochten jullie de eigenaar worden?

Veel zelfs. Er waren een aantal vertegenwoordigers van buurtwerkingen aanwezig die zelf de volgende weken inzamelacties willen gaan voeren. Er is rond de watertoren zeker al wat animo in de stad. Door die mensen bij elkaar te brengen rond zo’n project, hebben we al half gewonnen. Het werkt echt gemeenschapsvormend. Er is vandaag dan ook echt geen reden om niet trots te zijn op Turnhout.”

Turnhout 2012 heeft uitgewezen dat het een heel fijne ruimte is om er podiumactiviteiten te organiseren. Maar er zijn nog mogelijkheden. Zo kunnen we op het plein ervoor een bio-marktje organiseren. Als we in de toekomst coöperatieve volkstuintjes zouden hebben, kunnen hier groenten verkocht worden. Er zijn zoveel interessante partnerschappen mogelijk, bijvoorbeeld met de Warande of de dienst Toerisme. We willen niet concurreren met andere verenigingen, maar alleen samenwerken. We hebben zeker geen schrik om de toren te gaan uitbaten. Er zijn al veel mensen die zich hebben opgeven om de praktische kant op zich te nemen.

−Veel − succes gewenst.

−Jullie − hebben al een eerste actievergadering achter de rug. Was er

Tekst: Stijn Janssen Foto: Bart Van der Moeren

Wie geld wil storten, kan dat doen op rekening BE37 0882 6207 7928 van vzw De Koep. Meer info daarover vindt u op de website www.dekoep. be onder de rubriek ‘Stort uw gift‘. Via Facebook kan je Operatie Watertoren op de voet volgen: www.facebook. com/operatiewatertoren.

De Koep-voorzitter Koen Aerts:

“Een coöperatie is allang niet meer het exclusieve terrein van de ‘linkse jongens’.”

Suiker - 5


BONJOUR EXPO KASTERLEE – Toen het Frans Masereel Centrum in Kasterlee midden dit jaar de langverwachte toestemming kreeg om het grafisch centrum te mogen uitbreiden met onder meer een tentoonstellingsruimte, sprong iedereen een gat in de lucht, uitgezonderd de architect van het centrum Lou Jansen, een van de vertegenwoordigers van de befaamde ‘Turnhoutse School’. Jansen ontwierp in de jaren zestig een verbluffend gebouw dat vooral omwille van zijn volledig ronde vorm voor een zeldzame keer het gebruik van het woord ‘uniek’ rechtvaardigt. “Mijn ontwerp kan gewoonweg niet verbeterd worden”, vindt Jansen. En geef hem maar eens ongelijk.

Turnhoutenaar Jansen ontwierp het hoofdgebouw van het Frans Masereel Centrum in 1967. Hij was toen zes jaar actief als architect. Het betrof destijds een privéopdracht van zijn vriend Fons Mertens. Deze jonge graficus wenste een woning met een ruim atelier waarin hij ook zijn grote verzameling drukpersen kon onderbrengen. Pas later zou de Vlaamse overheid het gebouw aankopen om er een grafisch centrum uit te bouwen.

Droom “Ik nam de opdracht eigenlijk voor mijn eigen plezier aan”, vertelt Lou Jansen vandaag. “Ik kreeg de volle vrijheid van Fons. Het was een droom om zoiets te kunnen maken. Waar ik het idee heb gehaald om er een rond gebouw van te maken, weet ik eerlijk gezegd niet meer. Dat idee was er plots. Met rond kan je alle kanten uit … Fons Mertens heeft er nooit problemen in gezien, integendeel. We waren toen geïnspireerde mensen. Ik wilde ook geen traditioneel gebouw neerzetten. Als Fons had gevraagd: “Zet hier een kot neer”, dan had ik gezegd: “Doe het zelf.” Ik ben ook geen traditionele architect. In mijn carrière heb ik geen twee dezelfde gebouwen getekend, en ik heb er toch zeker 500 gezet. Het moest telkens een uitdaging blijven. In de jaren zestig was ook nog alles mogelijk. Het optrekken van het gebouw heeft twee jaar geduurd. Fons en ik losten de problemen met ons twee op. Ik heb hier veel met hem samengezeten. Het was een erg gezellige tijd.”

Zwarte tet Vandaag geniet het gebouw van Lou Jansen omwille van zijn sensuele ronde vormen en zwarte koepel alom bekendheid als ‘de zwarte tet’. Maar destijds wekte het nauwelijks reacties op. “Dat kwam allicht omdat het gebouw hier verscholen stond in de bossen”, meent Jansen. “Ik kwam hier wel over de

6 - Oktober 2013

Frans Masereel Centrum mag uitbreiden!

Maar architect Lou Jansen is bezorgd om zijn ‘tet’ vloer, maar voor de rest heb ik er niet veel volk gezien. Buiten de kunstenaars natuurlijk. Bij hen sloeg het gebouw wel erg aan. Omdat de werkvloer uit verschillende open segmenten bestaat, kunnen de kunstenaars elkaar aan het werk zien. In een gewoon gebouw zou dat niet het geval zijn.” “Maar het bizarre aan dit gebouw is dat er géén kritiek op kan komen”, meent Jansen. “Het is te nemen of te laten. Ik ben ook nog niemand tegengekomen die het niet goed vindt. Bovendien: ik vind het goed en met reacties van anderen houd ik me eigenlijk niet bezig. Mocht ik opnieuw kunnen beginnen, ik zou het exact opnieuw zo maken.”

Ongerust Hoewel Jansen het niet met zoveel woorden zegt, is hij niet gerust in de uitbreiding van het centrum. “Ik zou niet weten wat er hier nog bijgebouwd kan worden”, werpt hij op. “Het is af zoals het daar staat. Dit kan je geen tweede keer doen. Je kan hier toch geen klein ‘bolletje’ bij gaan zetten. Ik denk dat de architect daarom het best voor een totaal andere vorm gaat. Het gebouw is een tijd uit mijn oogveld geweest, maar nu vind ik het zeker een ontwerp dat blijvend is. Spijtig dat ik de oproep van de Vlaamse Bouwmeester heb gemist. Het was een kans geweest om een levenswerk te voltooien.”

Directrice Sofie Dederen: “Het wordt supermoeilijk om Lou Jansen te evenaren.” Alvast de huidige directeur van het Masereel Centrum, Sofie Dederen, moet niet overtuigd worden van het belang van het unieke gebouw van Lou Jansen. “Onze internationale uitstraling hebben we te danken aan zijn zwarte tet”, zegt Dederen. Dederen liet dan ook in de opdracht van de Vlaamse Bouwmeester opnemen dat het ontwerp moet aansluiten ‘bij de bijzondere context en de specifieke architectuur op het domein.’ “Die zin is cruciaal”, zegt Dederen. “We zijn nationaal en internationaal echt wel bekend voor de vorm van dit gebouw”, zegt ze. “Alle kunstenaars -en vooral de internationale- vallen plat achterover als ze het gebouw zien. Ze vinden het supergoed.”

Gemeenschapsgevoel Het woonhuis met atelier van Fons Mertens werd in 1971 door de Vlaamse overheid -met Turnhoutenaar Frans Van Mechelen als minister van cultuur- voor 3 miljoen Belgische frank gekocht en herbestemd als een werk- en ontmoetingsplaats voor grafici. Om de kunstenaars de kans te geven langere tijd aan een project te werken, werd het hoofdgebouw van Jansen later nog uitgebreid met de karakteristieke schuine

bungalows, ook naar een schets van Lou Jansen. “Heel de site -met zijn huisjes die naar mekaar wijzen- is gericht op het creëren van een gemeenschapsgevoel”, zegt Dederen. Het zal voor de architect een hele opgave zijn diezelfde sfeer te behouden en nog eens rekening te houden met de specifieke architectuur.”

Rechte muur graag Opmerkelijk: Dederen beschikt over concrete plannen die het centrum al in de jaren zeventig wilde uitbreiden met nog eens drie identieke, ronde gebouwen. Perfecte kopieën van Lou Jansens ontwerp. “De bedoeling was het centrum uit te breiden met onder meer fotografie en zo te laten uitbouwen tot een echt kunstenaarsdorp. Maar door gebrek aan geld is dat er nooit van gekomen” Dederen meent wel te weten welke filosofie er achter de ronde vorm van gebouw schuilgaat. “Fons Mertens wou niet dat, zoals in een drukfabriek, de persen langs elkaar zouden staan. De ronde vorm is een bewuste keuze opdat de kunstenaar niet het gevoel zou krijgen een arbeider in een fabriek te zijn.” Toch is ze geen voorstander om de ronde vorm door te trekken naar het nieuwe gebouw. “In heel de site is er geen rechte muur te vinden. Ook de huisjes hebben scheve muren met als gevolg

dat er geen kunstwerk kan worden opgehangen. Er zou tenminste één rechte muur moeten voorzien worden.”

Hoogdringend Het nieuwe gebouw omvat een nieuw, grafisch drukatelier en een publieke tentoonstellingsruimte van 410 vierkante meter. Het komt te staan op een weiland naast het huidige centrum. Ondertussen is de termijn verstreken waarbinnen architecten voor de uitbreidingsopdracht konden inschrijven. In totaal dingen 114 architectenbureaus mee. Een jury zal hieruit vier kandidaten selecteren die elk een ontwerp moeten maken.”Op 1 maart moet geweten zijn welke architect en welk ontwerp het wordt”, zegt Dederen. “We hopen begin 2015 te kunnen beginnen en het gebouw zou er dan begin 2016 moeten staan. Het is hoogdringend, want het centrum begint serieus uit zijn voegen te barsten. Vandaag kunnen we ook geen fatsoenlijke publiekswerking uitbouwen omdat we niet de mogelijkheid hebben kunstwerken te exposeren. Het nieuwe gebouw moet een open gebouw worden dat drempelverlagend is. Ik ben zelf ook enorm nieuwsgierig naar de ontwerpen. Maar het wordt een supermoeilijke opdracht om het werk van Lou Jansen te evenaren.”

Tekst: Stijn Janssen


Jef Geys: ‘Licht en architectuur’ TURNHOUT – In de vorige editie van Suiker kon je uitgebreid lezen over ‘Licht en architectuur’, de tentoonstelling van Jef Geys in cultuurcentrum de Warande. De expo is nog te bezichtigen tot en met zondag 17 november in de volledig vernieuwde expozaal (maandag en dinsdag gesloten).

Werner Engelen: ‘The social network as it was not supposed to be’ HERENTALS – Ons sociale netwerk is ingrijpend veranderd. Terwijl we dagelijks nieuwe facebookvrienden toevoegen, hebben we steeds minder persoonlijk contact met onze echte vrienden. Fotograaf Werner Engelen trok op onderzoek uit. In de expo ‘The social network as it was not supposed to be’ gaat hij op zoek naar de authenticiteit van mensen en vriendschappen. Engelen toont in de Lakenhal in Herentals een aantal intrigerende foto’s. De tentoonstelling loopt nog tot 13 oktober. De toegang is gratis. De Lakenhal is gesloten op maandag en dinsdag.

Piet Stockmans’ grensverleggend porselein HERENTALS – In Kasteel Le Paige loopt van 12 oktober tot 3 november de tentoonstelling ‘Piet Stockmans, 50 jaar grenzen verleggen met porselein’. Stockmans is een grootmeester in de keramische kunst. Hij maakt alleen blauw-witte creaties. Piet Stockmans viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag als kunstenaar. Speciaal voor dit feestjaar maakt hij van Kasteel Le Paige zijn atelier. De toegang tot de expo is gratis. Le Paige is gesloten op maandag en dinsdag.

Rudy Thijs: ‘(Ver)Slag(en)’ HERENTALS – Kempenaar Rudy Thijs stelt van 26 oktober tot 17 november tentoon in de Lakenhal in Herentals. Thijs schetst een geschilderd verslag van de hedendaagse maatschappij, met zijn mooie, maar ook zieke kanten. Sommige van zijn werken zijn als een slag in het gezicht. Ze confronteren, maken je wakker, wekken je verbazing op. Andere werken roepen dan weer een ‘verslagen’ sfeer op. Slag? Verslag? Verslagen? Komt het zelf ontdekken in kleurrijke schilderijen van Rudy Thijs, die in een vorig leven nog een gevierd cartoonist was.

Philip Aguirre y Otegui OUD-TURNHOUT – Philip Aguirre y Otegui is een Belgische kunstenaar van Baskische afkomst. Hij laat zich inspireren door de schoonheid en het menselijke leed, en is bijzonder geïnteresseerd in de poëzie die ontstaat als die twee uitersten bijeenkomen. Van 5 tot 27 oktober toont hij zijn werken in ’t Hofke van Chantraine in Oud-Turnhout. De kunstenaar is geen onbekende voor Oud-Turnhout. Hij maakte voor de gemeente het kunstwerk ter nagedachtenis van de overleden politicus en voormalig Eurocommissaris Karel Van Miert. De expo in ’t Hofke kan je bezoeken van donderdag tot en met zondag van 13.30 tot 17u.

Bie Flameng: ‘Turnhout herontdekt’ TURNHOUT – De expo ‘Turnhout herontdekt’, waarin kunstenares Bie Flameng op zeer eigenzinnige manier Turnhout toont aan de hand van een reeks strakke prenten, gooide hoge ogen tijdens het cultuurjaar ‘Turnhout 2012’. De expo krijgt een nieuw leven in ‘De Meerloop’, in het Begijnhof 44 in Turnhout. Te bezichtigen tot 31 december. Open ’s namiddags. Zaterdag gesloten.

Paul Blockx geselecteerd door Jan Hoet voor ‘Middle Gate ’13’ GEEL – Op vier locaties in Geel vindt nog tot 22 december de groots opgezette expositie ‘Middle Gate ’13’ plaats van curator en ereburger van Geel Jan Hoet. Hoet heeft zichzelf een missie opgelegd: een ontdekkingsreis maken naar de snijvlakken tussen kunst enerzijds en mythe en psychiatrie anderzijds. Daarvoor heeft hij een keur aan oude en nieuwe namen samengebracht. Een van de geselecteerde kunstenaars is tekenaar en dichter Paul Blockx, afkomstig uit Mol. Blockx wordt in het hoekje ‘geduwd’ van de outsiderskunst: kunst gemaakt door mensen met een psychose. Die stempel wijst Blockx af. “Ik was al met kunst bezig voor ik met een psychose te maken kreeg’, zegt hij in een interview met Suiker.

Paul Blockx: “Kunstenaars worden altijd als speciaal bekeken. Ook geestelijk gezonde kunstenaars.” Paul Blockx (52) was geen onbekende voor Hoet. De kunstpaus nam eerder -in 2009- al werk van hem op voor zijn afscheidstentoonstelling ‘Loss of control’ van het MARTa-museum in het Duitse Herford. Sinds 2006 verblijft Paul Blockx in een kamer van het psychiatrisch verzorgingstehuis van het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum (OPZ) in Geel. Van daaruit trekt hij elke ochtend naar Het Kunsthuis aan de Pas, een initiatief van het OPZ om kunstenaars met een psychische stoornis de kans te geven hun kunstenaarschap verder te ontplooien. Wat velen afdoen als bezigheidstherapie, bestempelt Blockx als ‘de invulling van zijn levenswerk’ of het werken aan een volwaardig oeuvre als beeldend kunstenaar en dichter. In zijn geval is dat volstrekt terecht. “Ik heb ergens gelezen dat Hoet mij hoog inschat”, vertelt Blockx als we hem spreken in zijn atelier in Het Kunsthuis. “We hebben elkaar hier in Het Kunsthuis ontmoet. Hij kwam binnen en zei: “Dag mijnheer Blockx. Weet u dat ik bij me thuis vijf tekeningen van u heb liggen?” Ik wist dat niet. Bleek dat hij ze al had toen ik destijds in de psychiatrische instelling in Kortenberg zat. Ook daar heeft men hem ooit gevraagd als curator voor een tentoonstelling rond kunst en psychiatrie. Dat hij mijn werk sterk vindt, wist ik, maar wat hem er precies in aantrekt, weet ik niet. Ik heb veel respect voor Jan Hoet. Hij is op sterven na dood geweest, herpakte zich en startte dan een dergelijke ambitieuze tentoonstelling op. Het is zeker een grote eer om aan deze nieuwe expo te mogen deelnemen. ”

−Hoet − is wel categoriek als het om kunst gaat, gemaakt door psychiatrische patiënten. Hij stelt: “Kunst als therapie komt er bij mij niet aan te pas. Ik selecteer alleen werken met kwaliteit.” Hoet kiest inderdaad alleen werken die hij goed vindt, niet omdat ze door psychiatrische patiënten gemaakt zijn. Andere mensen bekijken ons werk misschien wel als bezigheidstherapie. Maar kunstenaars worden hoe dan ook altijd bekeken als ‘iets speciaals’, en dat geldt ook voor geestelijk gezonde kunstenaars. Er moet voor mij geen onderscheid gemaakt worden tussen kunst en outsiderskunst. Tenslotte kan ik er ook niet aan doen dat ik in de psychiatrie gesukkeld ben. Kunst is voor mij geen vorm van therapie. Ik was al geruime tijd met kunst bezig voor ik psychotisch werd. In feite ben ik al heel

mijn leven met kunst bezig. En nu ik erop terugkijk, besef ik dat ik vroeger ook altijd optrok met kunstenaars.

−Je − hebt je opleiding gekregen aan de Antwerpse academie waar je close was met de schilder Fred Bervoets. Ja, ik had zelfs ruzie met andere leraars omdat ik volgens hen te veel met Fred Bervoets omging. “Je hebt leren schilderen op café”, zo kreeg ik te horen. Onze generatie stond zelfs bekend als ‘de volgelingen van Fred Bervoets’. Fred noemde ons dan weer zijn cowboys. Het was Bervoets die me vertelde dat ik met een elektrische, nerveuze lijn werkte en dat dit uitstekend was om aan grafiek te doen. Ik ben dan naar de academie van Leuven getrokken om er nog eens vijf jaar grafiek te gaan studeren.

−Was − je dezelfde kunstenaar geworden zonder die psychose? Dat weet ik niet, maar allicht niet. Ik kan moeilijk ontkennen dat ik een doorgewinterd psychiatrisch patiënt ben. Daar kan ik niet naast. De aanleiding voor mijn eerste bundel ‘Openbaringen’ (een dichtbundel geïllustreerd met zijn beruchte ‘Duivelskoppen’, nvdr) waren mijn ervaringen in Kortenberg. De schok die ik toen kreeg… help! Ik ben psychiatrisch patiënt. Ik voelde me een poète maudit: een vervloekte dichter. In een gedicht beschrijf ik de psychiatrische kliniek als ‘het klooster der verscheurde zielen’. In Kortenberg zat ik voortdurend te tekenen in plaats van een pilletje meer te pakken. Ik werd daar in het begin zeker niet aangemoedigd. De psychotherapeut zei wat smalend: ‘Paul tekent ‘mannekens’, want dat kan hij goed.’ Maar ik heb volgehouden en ben blijven schrijven en lezen. Bij veel mensen die in de psychiatrie terechtkomen, is een dergelijk artistiek project vaak eenmalig, maar ik ben vandaag nog steeds aan het dichten en tekenen.

−Je − schrijft in een van die gedichten: “Niets aan te doen. Niet te ontkomen aan dat zwarte gat zonder kansen waarrond de freudianen dansen. Daaruit staat deze verdomde dichter op. Met zijn nek reeds in de strop.” Ben je al dichtend en tekenend uit dat zwarte gat gestapt? Ja, ik heb me uit dat zwarte gat gewerkt en voel me niet meer zo verdoemd als toen in Kortenberg. Mijn werk hier in Het Kunsthuis en het uitgeven van mijn boeken hebben daarbij zeker geholpen. In die zin is mijn werk dan toch wel therapeutisch te noemen.

Het heeft er zeker toe bijgedragen dat ik me vandaag beter voel.

−Hoet − stelt dat psychiatrische patiënten gevangen zitten in hun psychose waardoor ze zoals anderen geen kunst om de kunst kunnen maken. Ik vind toch dat ik als kunstenaar een evolutie heb gemaakt die los staat van mijn psychose. Ik heb na ‘Openbaringen’ de bundel ‘Vlindergids’ gemaakt met gedichten en tekeningen van vlinders. Ik benoem het als de semiwetenschappelijke esthetische vlindertjesverzameling. (lacht). Ik kijk best wel verder dan de wereld van de psychiatrie. Binnenkort komt er een bundel uit waarin ik in een langgerekt gedicht mijn kleutertijd vertel, vol met anekdotes. Dat ik het aandurf om in mijn verleden te duiken, is ook een overwinning op mezelf.

−Maakt − een selectie door Jan Hoet je ook ambitieus? Iedere kunstenaar streeft toch naar een zekere vorm van erkenning. Ik wil net als iedereen graag naar buiten komen met mijn werk. Ik ben dan ook erg tevreden dat ik een uitgever heb voor mijn werk. Kijk, ik zie mijn werk hier in Het Kunsthuis als mijn levensinvulling, het maken van mijn levenswerk, mijn oeuvre. Dat geldt ook voor andere kunstenaars. Voor een Fred Bervoets is kunst ook zijn leven. Ik heb geprobeerd in het gewone leven te stappen, maar dat is me niet gelukt. Ik zal me daarbij neerleggen. Ik zal de rest van mijn leven in het psychiatrisch verzorgingstehuis verblijven. Ik zie die voorziening ook als mijn thuis. Maar hierdoor krijg ik ook de kansen om me volledig te concentreren op mijn kunst. Dat is een privilege die ik met beide handen grijp.

−Nog − veel succes toegewenst. Naast Paul Blockx zijn ook Karel Laenen, Danny Smolders en Willy Casier -allen actief in het Kunsthuis- geselecteerd voor ‘Middle Gate ’13’. Hun werken hangen tussen werken van Pablo Picasso, Paul Klee, Francis Picabia, Fred Bervoets en nooit eerder vertoond werk van Michaël Borremans. Middle Gate Geel ’13, loopt nog t.e.m. 22 december 2013 op vier locaties: de exporuimte de Halle, het Gasthuismuseum St.-Dimpna, de Sint-Dimpnakerk en het Kunsthuis. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 10u tot 17u. Meer info cc de Werft, 014 56 66 60, info.dewerft@geel.be

Tekst: Stijn Janssen

Suiker - 7


PROGRAMMA CULTUURCENTRUM ‘T GETOUW • MOL Martin Heylen Boeken en bubbels Zondag 6 oktober om 10.30 uur in de Lakenhal

oktober 2013 woensdag 2 okt

vr 4 okt

soul

vr 4 okt theater

comedy

The Soul of Motown Motown at it’s very BEST

Lies Lefever

Braakland/ZheBilding

GRATIS MIDDAG VOORSTELLING

Broodje Mol: Meisje van Plezier

za 5 okt

Adem

do 10 okt

comedy

vr 11 okt

middagconcert

Thomas Smith

dansspektakel

Willy Claes Quartet en Stranger Nest

Chaos

Danza Cuba - Lizt Alfonso Dance Cuba

Jukebox voor Senioren zo 13 okt

ma 14 okt

aperitiefconcert

lezing

Frequenza

Cuba Vibra

vr 18 okt muzikale comedy

Mieke Mievis

Microband

Praatjesmakers: Miekes Mysterieuze Lichaam

Music in Flow

S.M.S (Strange Music Symphony)

vr 18 okt

za 19 okt

zo 20 okt

concert

concert

concert

Marike Jager

Here Comes the Night

Raymond van het Groenewoud

Tom Struyf

Circuit X: Vergeetstuk

MET GRATIS INLEIDING

Lankmoed Stilt Zaterdag 26 oktober om 20 uur in de schouwburg

LAATSTE TICKETS

Gunther Neefs en het Harmonieorkest MolRauw Jubileumconcert

Bijna Volwassen

do 24 okt theater

MET GRATIS INLEIDING

vr 25 okt

za 26 okt

jazz

comedy

Chamber Tones Trio

Silvester Zwaneveld In de Lift

Jazzconcert oktober

OPENINGSUREN CULTUURBALIE: IN SCHOUWBURG SMALLESTRAAT L R DINSDAG ZATERDAG: ÉÉN UUR VOOR AANVANG VAN ELKE VOORSTELLING INFO EN RESERVATIE: GETO CULTUURBALIE@GEMEENTEMOL.BE

Info en tickets | cc ‘t Schaliken | Grote Markt 35 | 2200 Herentals tel. 014-28 51 30 | cultuurcentrum@herentals.be | www.schaliken.be

e

m om

l’h r U

compagnie Un loUp po

een grappige acro batie

woen s dond dag 2 & erda g 3 ok tob

er

door vier Franse gespier de lichamen

DE WARANDE TURNHOUT WWW.WARANDE.BE // 014416991

bru


Schouwburgen

Yellow City Comedy Festival

Braakland/Zhebilding: ‘Adem’

Corpus Ca.: ‘Lee’

Meuris

GEEL – Geel en comedy. Dat zijn twee handen op één buik. duotickets Cultuurcentrum de Werft zette al zwaar in op comedy nog voor dat een hype werd. De Werft is al jaar en dag specialist ter zake als het gaat om comedy, stand-up en cabaret. Het hoogtepunt van het jaar vindt altijd in het begin van het nieuwe theaterseizoen plaats. Dan organiseert de Werft een comedyfestival dat in Vlaanderen zijn gelijke niet kent. Vijf dagen lang is het lachen geblazen in Geel. Van 1 tot en met 5 oktober vindt er, verspreid over drie podia, het Yellow City Comedy Festival plaats. Het hoogtepunt valt op zaterdag 5 oktober. Dan is er de ‘International Comedy Night’, met niks anders dan gerenommeerde comedians. De Brit Seann Walsh (foto) staat op de rand van de grote doorbraak. Op het ogenblik dat hij in Geel optreedt kan het zelfs al gebeurd zijn, om het met Erik Van Looy te zeggen, want de week voordien neemt hij in de legendarische Londense zaal Hammersmith Apollo een live-dvd op. Sven Ratzke is een Nederlandse Duitser (of andersom) die in Geel een ‘Late night set’ komt brengen. De Amerikaan Lee Camp is de absolute top als het om politieke comedy gaat. Een grapjurk met een boodschap. Camp doet als geen ander de toeschouwer lachen en nadenken tegelijk. De Nederlander Bas Birker was al enkele keren te gast in Geel. Hij wordt beschouwd als de beste MC van zijn land. Daarom alleen al mag hij ook dit jaar niet ontbreken in Geel. Sofie Hagen is dan weer van Deense komaf. Een primeur: ze is de eerste Deense comédienne in Geel! Nadat ze Denemarken heeft veroverd, waagt ze zich met een Engelstalige set over de grenzen. Neville Raven is een komiek die de stiel leerde in Engelse en Ierse pubs. Hij woont al tien jaar in Amsterdam, maar dat heeft zijn kurkdroge Engelse humor niet aangetast. Naast deze internationale kleppers staan natuurlijk nog tal van plezanteriken uit België op het programma: Bart Cannaerts, Nele Bauwens, Mungu Cornelis, Joost Van Hyfte, Seppe Toremans en Steven Goegebuer. Gastheer -MC- in de kleine zaal van het festival is opnieuw Kempenzoon Tom Cools. Enkele seizoenen geleden was hij trouwens de vaste MC van het Geelse Comedy Café. De affiche is zeer internationaal getint. De lichtjes fantastische ‘International Comedy Night’ vindt plaats op zaterdag 5 oktober, vanaf 20u. Kaarten kosten 19 euro. Suiker geeft twee duotickets weg op www.suikerkrant.be.

MOL – Op vrijdag 4 oktober om 20.15u speelt Braakland/ duotickets Zhebilding in schouwburg Rex ‘Adem’. Adem vertelt een aangrijpend familieverhaal over het laatste gevecht van een vijftiger. Een gevecht tegen de dood van een man met een hersentumor. Een adembenemend samenspel van spel, beeld en klank van hemelse Laïsstemmen, die voor de muzikale noot zorgen. Kris Cuppens speelt een man die tegen de vijftig loopt. Hij heeft een vrouw, drie kinderen en een leven dat zijn gangetje gaat. Nu het eindelijk zomer is, begint zijn hoofd raar te doen. Hij ziet dingen! Een doktersbezoek geeft uitsluitsel. Een hersentumor drukt op zijn ogen en maakt hem elke dag een stukje blinder. Maar hoe blinder hij wordt, hoe scherper hij sommige dingen begint te zien. Kaarten kosten 14 euro, maar met een beetje geluk ben je bij de winnaars die een duoticket in de schoot geworpen krijgen. Surf daarvoor naar www.suikerkrant.be.

HERENTALS – ‘Lee’ is de afstudeervoorstelling van Herenduotickets talsenaar Jelle De Grauwe, die aan de toneelacademie Maastricht een opleiding volgde tot dramadocent-regisseur. De Grauwe is tevens artistiek leider van het gezelschap Theaterspektakel. ‘Lee’ is het derde en laatste deel van de ‘opofferingstrilogie’ waarmee Corpus Ca. zich op de kaart wil zetten. De onvoorwaardelijke liefde en de zelfopoffering staan centraal in dit stuk. Lee Krasner is de vrouw van een belangrijke Amerikaanse kunstschilder: Jackson Pollock. Ze is helemaal bedwelmd door zijn persoon en zijn werk. Lee is compleet in de ban van hem en besluit haar leven volledig ten dienste te stellen van haar man. Ze kiest voor een leven op de achtergrond. Haar enige doel is haar man te laten schitteren en als kunstenaar op de wereldkaart te zetten. ‘Lee’ is te zien op vrijdag 4 oktober om 20u in de schouwburg van cultuurcentrum ’t Schaliken. Geïnteresseerden kunnen vooraf (vanaf 19.15u) ook luisteren naar een inleiding. De toegang bedraagt 10 euro, maar op www.suikerkrant.be zijn er duotickets te winnen.

TURNHOUT – Stijn Meuris kan veel verschillende gedaantes duotickets aannemen en toch zichzelf blijven. Dat bewees hij met Noordkaap, Monza en nu opnieuw met Meuris. Hij staat voor energieke rock, die gekenmerkt wordt door melodieuze songstructuren en goeie teksten. Het is rock, maar er is over nagedacht. Ook op zijn nieuwste cd ‘Mirage’ brengt Meuris meer van hetzelfde, en dat bedoelen we heel positief. We zagen de brave man deze zomer nog aan het werk en konden tevreden vaststellen dat een concert van Meuris nog altijd staat als een huis. Dat was twintig jaar geleden al zo en dat is nog niet veranderd. Daar kan je jezelf van komen overtuigen op zaterdag 5 oktober om 20.15u in de Warandeschouwburg. Tickets kosten 20 euro, maar Suiker geeft op zijn website (www.suikerkrant.be) drie duotickets weg.

2

3

Aperitiefconcert ‘Frequenza’ MOL – Frequenza is een jong kamerensemble dat bestaat duotickets uit Senne Coomans (klarinet), Dorukhan Doruk (cello), Anna Karapetyan (piano) en Arsenis Selalmazidis (viool). Ze studeren in Duitsland en vormen samen een ijzersterke combinatie. De groep werd opgericht rond de Molse Senne Coomans, die in Keulen muziek ging studeren. Daar maakte ze kennis met enkele zeer talentvolle medestudenten. Het klikte wonderwel en inmiddels vormen ze al een hele tijd een bijzonder goed op elkaar ingespeeld klassiek kwartet. Op zondag 13 oktober om 11u verzorgt Frequenza een aperitiefconcert in RElaX, de foyer van schouwburg Rex. Op het programma staan werken van Händel, Khachaturian, Juon en Rabl. Tickets kosten 13 euro, maar op www.suikerkrant.be kan je duotickets winnen.

2

2

3

Tweelicht en Zoon: ‘Fleur’ HERENTALS – ‘Fleur’ is een mooie en ontroerende voorduotickets stelling van regisseur Johan De Paepe met schitterende acteerprestaties van Charlotte Campion en Jos Dom en livemuziek van harpspeelster Aurélie Viegas. Het stuk is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Fleur gaat elke zomer op vakantie naar haar boemi en boempi. Aan zee is het immers altijd plezant. Boempi komt haar van de trein halen. Elk jaar is dat even gezellig. Ook dit jaar. Maar toch mist Fleur iets. Waar is boemi? Misschien is ze wel in het circus? ‘Fleur’ van Tweelicht en Zoon wordt gespeeld op zondag 20 oktober om 14.30u in de schouwburg van cc ’t Schaliken. Kaarten kosten 8 euro. Suiker geeft op www.suikerkrant.be duotickets weg.

2

Suiker - 9


Schouwburgen

The Pretty Things op Yellowstock GEEL – Verwar Yellowstock nooit met Woodstock. Terwijl in duotickets ’69 de hippies de affiche bepaalden, draait het in Yellowstock om ruigere muziekgenres en staat de stevige rock met een scherp randje centraal. Yellowstock neemt al jarenlang een vaste plaats in op de Geelse activiteitenkalender. Het festival ontstond in JH De Bogaard. Op zaterdag 12 oktober verhuist de Yellowstock-organisatie naar cc de Werft. Voor het ronde bedrag van 25 euro treden daar voor je op: de legendarische The Pretty Things (UK), My Sleeping Karma (D), Creature With The Atom Brain en Gingerpig (Nl). Over The Pretty Things valt wel een en ander te vertellen. The Pretty Things zijn generatiegenoten van The Beatles en The Rolling Stones. Ooit -in 1969 om precies te zijn- schopten ze een hoop keet in Jazz Bilzen. Waar The Pretty Things speelden, was er amok of ontstond er herrie. Hun reputatie was op dat vlak nog vele malen slechter dan die van The Stones. Dat is ook wat David Gilmour van Pink Floyd ooit liet optekenen: “Vergeleken met The Pretty Things kwamen The Rolling Stones altijd over als een tam bandje.” Kaarten voor Yellowstock kosten 25 euro. Suiker geeft op www.suikerkrant. be maar liefst vijf duotickets weg.

5

10 - Oktober 2013

Hert Infarct TURNHOUT – Een van de doelstellingen van de vzw Turnhout 2012, die het cultuurjaar ‘Turnhout, cultuurstad van Vlaanderen 2012’ vormgaf, was ervoor zorgen dat de dynamiek van 2012 nog jarenlang merkbaar zou blijven. Dat opzet is geslaagd. ‘Hert Infarct’, een festival dat in 2012 in het leven werd geroepen, is daarvan het levende bewijs. Van 24 tot en met 26 oktober wordt de tweede editie van Hert Infarct georganiseerd. Het festival, dat wordt georganiseerd door jeugdhuis Wollewei in samenwerking met de Warande, trapt op 24 oktober af met een ‘Hert Infarct Comedy Night’ met Han Solo, Johnny Trash en Seppe Toremans. Op vrijdag 25 oktober vindt er in vijf Turnhoutse jongerenkroegen ‘Hert Infarct Showcase’ plaats. In ’t Galerijke spelen ‘Tout va bien’, ‘For Noah’ en ‘Kobalt’, in Het Keizershof concerteren ‘Imaginary Family’, ‘The Rott Childs’ en ‘Felix Pallas’. Café Cycloon verwelkomt ‘De Fanfaar’, ‘Rhinos Are People Too’, en ‘Double Veterans’, in café Wirwar spelen ‘Japan4’, ‘Piquet’ en ‘Renton Jules’ en in jeugdhuis Wollewei treden ‘Ian Clement’, ‘Mojo Filters’ en ‘Soldier’s Heart’ op. Op zaterdag 26 oktober worden er in de Wollewei een berg sessies en workshops georganiseerd voor iedereen die een passie heeft voor muziek. ‘Songwriting’, ‘Homerecording’, ‘Hoe promoot ik mijn band online?’, ‘Rockfotografie’… Het zijn maar enkele van de workshops die je kan bijwonen. Het driedaagse festival wordt waardig afgesloten in de Kuub, met optredens van ‘SX’, ‘Yellow Claw’, ‘Sleeper’s Reign’, ‘The Flexican’ en ‘The Mixfitz’. In de ondergrondse fuifzaal Futur, die ernaast ligt, kan je genieten van de shows van ‘dj Grazzhoppa’s DJ BigBand’, ‘Mungo’s Hi Fi ft. Solo Banton’, ‘Lefties Soul Connection’, ‘Rakka’ en ‘Team Panini’. Op www.hertinfarct.be vind je alle info over dagtickets. Een combiticket kost 15 euro.

David Weber-Krebs: ‘Infinite endings – Tonight, lights out’ BEERSE – Cultuurcentrum ‘t Heilaar bestaat 20 jaar. Het nieuwe theaterseizoen is een ‘groen seizoen’. Daarin kadert ook de voorstelling van David Weber-Krebs uit Luik. In de nacht van zaterdag 12 op zondag 13 oktober is het ‘Nacht van de duisternis’. De straatlichten worden gedoofd en de burgers wordt gevraagd een avond in duisternis door te brengen. Een soortgelijke vraag, maar dan gedurende 5 minuten, stelde de Duitse krant ‘Bild Zeitung’ aan zijn lezers. Met het uitdoen van de lichten, een kleine symbolische actie, werden mensen lid van een gemeenschap, een die zich zorgen maakt om de klimaatverandering en die vastberaden is om dit probleem samen op te lossen. Toch voor 5 minuten. Het inspireerde kunstenaar David Weber-Krebs om er een theatervoorstelling over te maken. ‘Tonight, lights out!’ stelt voor om deze actie die in heel het land plaatsvindt naar de gesloten ruimte van een theaterzaal te vertalen. Waar het om gaat, is het creëren van een geloof: het geloof dat we met het volbrengen van een kleine taak samen echt iets kunnen veranderen. Wat zal er gebeuren wanneer we allemaal samen in het donker zijn?  Maarten Westra Hoekzema begeleidt je in deze bizarre theaterervaring. De voorstelling vindt plaats op zaterdag 12 oktober, om 20.15u in gemeenschapscentrum ’t Heilaar in Beerse. Kaarten kosten 14 euro.

Verbelen, Vanderbruggen, Moen en De Joode: ‘BOG.’ TURNHOUT – ‘BOG.’ is een theatrale poging om het leven te duotickets herstructureren. De voorstelling van Lisa Verbelen, Sanne Vanderbruggen, Benjamin Moen en Judith De Joode was vorig seizoen al te zien in de Warande, maar wordt wegens succes hernomen. ‘BOG.’ gaat over uitzoomen tot je overzicht krijgt. Alsof je in een opstijgend vliegtuig zit en ineens de structuren van de chaotische stad herkent. Voor dit theaterstuk kreeg Lisa Verbelen vorig jaar in Nederland de ‘Dioraphte Stimuleringsprijs voor jonge theatermakers’. ‘BOG.’ is een frisse, energieke voorstelling. ‘BOG.’ wordt gespeld in de Kuub, op donderdag 17 oktober om 20.15u. Een kaartje kost 14 euro, maar met wat geluk win je een van de duotickets die we weggeven op www.suikerkrant.be.

3

WArd/waRD: ‘The Red Piece’ GEEL – The Red Piece is een dynamische en vurige groepschoduotickets reografie over de passie die in elke emotie huist: hoe passie smeult en wanneer het in vuur uitbarst. Er is een gedreven pulserende basisenergie aanwezig die leidt tot individuele opwellingen en explosies, al dan niet in relatie tot de ander. Een choreografie die de passie en de drive van het leven aftast en die de overgang naar extremiteiten onderzoekt. Vanaf wanneer spreken we van obsessie? Wanneer begint het extreme? Waar ligt het transitiepunt? Ann Van den Broek werkt voor The Red Piece samen met de Belgische band Dez Mona. De uitzonderlijke stem van Gregory Frateur straalt pure passie uit, in verschillende kleuren. Need we say more? ‘The Red Piece’, de dansvoorstelling waarvoor Ann Van den Broek het concept en de choreografie bedacht en Gregory Frateur de muziek, is te zien op donderdag 17 oktober om 20.15u in cc de Werft. Kaarten kosten 10 euro. Op www.suikerkrant.be kan je duotickets winnen.

3


di 1/10/13 14:00 cc de Werft Geel B.I.L. wo 2/10/13 20:15 Schouwburg Rex Mol Soul of Motown wo 2/10/13 20:15 JH De Bogaard Geel Johnny Trash wo 2/10/13 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout Lazarus wo 2/10/13 20:15 de Warande, Kuub Turnhout Cie Un Loup Pour L’homme do 3/10/13 20:15 cc de Werft Geel Mathijs F Scheepers, SKaGeN do 3/10/13 20:15 de Warande, Kuub Turnhout Cie Un Loup Pour L’homme vr 4/10/13 12:15 Zaal ‘t Getouw Mol Broodje Mol oktober: Lies Lefever vr 4/10/13 19:00 cc de Werft Geel Compagnia Due vr 4/10/13 19:00 cc de Werft Geel Compagnia Due vr 4/10/13 20:00 cc ‘t Schaliken Herentals corpus Ca. vr 4/10/13 20:15 gc ‘t Heilaar Beerse Het Grote Oor vr 4/10/13 20:15 Schouwburg Rex Mol Braakland / ZheBilding vr 4/10/13 20:15 Begijnhofkerk Turnhout Raquel Andueza & La Galania vr 4/10/13 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout De Nieuwe Snaar za 5/10/13 20:00 cc de Werft Geel Bart Cannaerts, Nele Bauwens, Steven Goegebeur, Sven Ratzke… za 5/10/13 20:15 Schouwburg Rex Mol Thomas Smith za 5/10/13 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout Meuris zo 6/10/13 10:30 Lakenhal Herentals Boeken en bubbels met Martin Heylen wo 9/10/13 20:15 cc de Werft Geel Nearly Neil wo 9/10/13 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout Dimitri Leue, Warre Borgmans, e.a. do 10/10/13 14:00 Schouwburg Rex Mol Willy Claes Quartet en Stranger Nest (Adriaensen) do 10/10/13 20:00 gc de Wouwer Ravels De Spelerij do 10/10/13 20:15 cc de Werft Geel Antoon Offeciers, Dimitri Leue, Warre Borgmans vr 11/10/13 13:45 de Warande, Kuub Turnhout Laika/Compagnia Teatrale Piccoli Principi vr 11/10/13 20:15 gc ‘t Heilaar Beerse Guga Baùl vr 11/10/13 20:15 Schouwburg Rex Mol Danza Cuba - Lizt Alfonso Danza Cuba vr 11/10/13 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout David Murray Infinity Quartet ft. Macy Gray za 12/10/13 16:00 de Warande, Kuub Turnhout Laika/Compagnia Teatrale Piccoli Principi za 12/10/13 19:00 cc de Werft Geel Creature With The Atom Brain, Gingerpig, My Sleeping Karma, The Pretty Things za 12/10/13 20:00 zaal den Eel Ravels-Eel De Plankeniers za 12/10/13 20:15 gc ‘t Heilaar Beerse David Weber - Krebs za 12/10/13 20:15 RElaX Mol Paul Michiels za 12/10/13 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout Marc Tribot Trio zo 13/10/13 10:30 Utopolis Turnhout Documentaire ‘Rain’ zo 13/10/13 10:30 de Warande, Tuinzaal Turnhout Overlezen met Saskia de Coster en Dirk Draulans zo 13/10/13 11:00 RElaX Mol Aperitiefconcert: Frequenza zo 13/10/13 16:00 de Warande, Kuub Turnhout Laika/Compagnia Teatrale Piccoli Principi zo 13/10/13 20:00 cc ‘t Schaliken Herentals Scala ma 14/10/13 20:15 Zaal ‘t Getouw Mol Praatjesmakers: Mieke Mievis ma 14/10/13 20:15 De Halle Geel Ivan & Emile wo 16/10/13 20:00 zaal den Eel Ravels-Eel De Plankeniers do 17/10/13 20:15 gc de Djoelen Oud-Turnhout Begijn Le Bleu do 17/10/13 20:15 RElaX Mol Aperitiefconcert: MaMuze do 17/10/13 20:15 cc de Werft Geel Ann Van den Broek, WardWard do 17/10/13 20:15 de Warande, Kuub Turnhout Lisa Verbelen, Sanne Vanderbruggen, Benjamin Moen… vr 18/10/13 19:00 op locatie Beerse BRONKS vr 18/10/13 20:00 zaal den Eel Ravels-Eel De Plankeniers vr 18/10/13 20:15 Schouwburg Rex Mol Microband vr 18/10/13 20:15 Zaal ‘t Getouw Mol Marike Jager vr 18/10/13 20:15 cc de Werft Geel Free Souffriau vr 18/10/13 20:15 de Warande, Kuub Turnhout De Veerman za 19/10/13 20:00 zaal den Eel Ravels-Eel De Plankeniers za 19/10/13 20:15 Schouwburg Rex Mol Raymond van het Groenewoud zo 20/10/13 14:00 zaal den Eel Ravels-Eel De Plankeniers za 20/10/13 14:30 cc ‘t Schaliken Herentals MT Fierlefant zo 20/10/13 15:00 Schouwburg Rex Mol Gunther Neefs en het Harmonieorkest Mol-Rauw zo 20/10/13 12 en 18 Brasserie De Onthaasting Mol Glorieux’ All-In Lunch- en Dinerconcert wo 23/10/13 14:30 Schouwburg Rex Mol 4Hoog wo 23/10/13 15:00 Het Gevolg Turnhout Het Gevolg wo 23/10/13 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout Luka Bloom do 24/10/13 20:15 gc de Djoelen Oud-Turnhout Histrylogie met o.a. Eva De Roovere do 24/10/13 20:15 Schouwburg Rex Mol Circuit X: Tom Struyf do 24/10/13 20:15 cc de Werft Geel Koen Monserez & Brusselse Boksclubs do 24/10/13 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout Walter Baele vr 25/10/13 14:00 gc de Wouwer Ravels Lisa Del Bo vr 25/10/13 20:00 cc ‘t Schaliken Herentals Tom Van Bauwel / Ben Sluijs vr 25/10/13 20:15 gc ‘t Heilaar Beerse Dimitri Leue, Warre Borgmans, e.a. vr 25/10/13 20:15 gc de Djoelen Oud-Turnhout Paljas vr 25/10/13 20:15 Zaal Ootello Mol Chamber Tones Trio vr 25/10/13 20:15 cc de Werft Geel Xander De Rycke vr 25/10/13 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout Scala & The Kolacny Brothers za 26/10/13 20:00 cc ‘t Schaliken Herentals Lankmoed za 26/10/13 20:00 de Warande, Kuub Turnhout Sx, The Flexican, Mixfitz, Yellow Claw… za 26/10/13 20:15 Zaal ‘t Getouw Mol Silvester Zwaneveld za 26/10/13 20:15 cc de Werft Geel Sarah Ferri di 29/10/13 20:00 cc ‘t Schaliken Herentals Nosferatu (met livemuziek) wo 30/10/13 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout Cirque Alfonse do 31/10/13 20:15 cc de Werft Geel De Koe

PRIJS

ZAAL PLAATS

dag uur

Schouwburgkalender OKTOBER

‘t Collectief geheugen 10 Motown at it’s very BEST 25 Johnny Trash sings Johnny Cash 10 De idioot 19 Face Nord 18 Garmisch-Partenkirchen 10 Face Nord 18 Meisje van Plezier 0 Libero 7 Libero 7 Lee 10 De fleur van de sleet 10 Adem (gratis inleiding om 19.30 uur) 14

18 Koñec 23 International Comedy Night 19 Chaos 14 Mirage 20 10 The best tribute since Neil Diamond 19 De diepte van het dal 18 Middagje Rex: Jukebox voor Senioren 5 Hunkerig 20 De diepte van het dal 12 Umami 16 Maestroloog 13 Cuba Vibra 25 35 Umami 16 Yellowstock 20 Tot nut van ‘t algemeen 9 Infinite Endings - Tonight lights out 14 UITVERKOCHT The Lonesome Dreamer u 22 7,5 6 Music in Flow 13 Umami 16 Black moon 24 Miekes Mysterieuze Lichaam 6 Couleurs 10 Tot nut van ‘t algemeen 9 Ontploft! 12 UITVERKOCHT Ik blijf mezelf u The Red Piece 10 Bog. 14 UITVERKOCHT Waldeling 10 u Tot nut van ‘t algemeen 9 S.M.S. (Strange Music Symphony) 14 Here Comes the Night 12 Radio Souffriau 16 Rituals now 10 Tot nut van ‘t algemeen 9 Bijna Volwassen 20 Tot nut van ‘t algemeen 9 Midzomernachtsdroompje 8 UITVERKOCHT Jubileumconcert u UITVERKOCHT Muziek– en buffetformule u UITVERKOCHT Hut u Delphine en haar vriend 11 21 History Of Folk 18 Vergeetstuk (gratis inleiding om 19.30 uur) 10 A sleeping Elephant 10 Het leven zoals het zeker niet is 17 De gouden klassiekers 7 Gebruiksaanwijzing der lyriek (Paul Van Ostaijen) 14 De diepste van het dal 14 De ziekenkas 12 Jazzconcert oktober 11 Zijn derde show 12 Black moon 35 Stilt 12 Hert Infarct 15 In De Lift 14 Ferritales 14 8 Timber! 20 Olga 12

Adressen en contactgegevens: de Warande , Warandestraat 42, 2300 Turnhout, tel: 014 41 69 91, info@warande.be, www.warande.be PC De Blijde Boodschap , Lode Peetersplantsoen 2, 2300 Turnhout Het Gevolg , Otterstraat 31-33, 2300 Turnhout, 014 42 63 27, info@hetGevolg.be, www.hetGevolg.be De Werft , Werft 32, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66, info@dewerft.geel, w ­ ww.dewerft.be De Halle , Markt 1, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66; info@dewerft.geel, www.dewerft.be ‘‘t Getouw , Molenhoekstraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be, www.getouw.gemeentemol.be Rex , Smallestraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 08 88, cultuurbalie@gemeentemol.be, www.getouw.gemeentemol.be ‘t Schaliken , Grote markt 35, 2200 Herentals, tel: 014 28 51 30, cultuurcentrum@herentals.be, www.herentals. e ‘t Heilaar , Heilaarstraat 35, 2340 Beerse, tel: 014 60 07 70, cultuur@beerse.be, www.beerse.be De Djoelen , Steenweg op Mol 3 bus 2, Oud-Turnhout, tel: 014 46 22 32, jeugd.cultuurdienst@oud-turnhout.be, www.oud-turnhout.be De Wouwer , Kloosterstraat 4, 2380 Ravels, tel: 014 65 21 55, info@dewouwer.be, www.dewouwer.be Zaal Ootello , Ezaart 162, 2400 Mol, tel: 014 31 81 16, www.ootello.be Theobaldus Kunsthuis , Koningin Elisabethlei 2, 2300 Turnhout, www.theobalduskunsthuis.be De Onthaasting , Laar 14, 2400 Mol, tel: 014 32 20 15, www.deonthaasting.be De Kruierie , Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen, tel: 014 82 92 30, dekruierie@balen.be, www.balen.be

Suiker - 11


Het Gevolg: ‘Delphine en haar vriend’

Deze maand in De Poppenzaal

TURNHOUT – Productiehuis Het Gevolg start het nieuwe cultuurseizoen met de herneming van ‘Delphine en haar vriend’, een (school)voorstelling die geschikt is voor kinderen vanaf 5 jaar. Delphine heeft altijd voor haar mama moeten zorgen, die aan een geheimzinnige ziekte leed. Nu ze alleen woont, in een huisje van waaruit ze de dierentuin kan zien, wandelt ze elke dag zingend langsheen alle dieren. Vooral Raymonde de giraf is haar maatje. Ze bezoekt hem zo vaak ze kan. Delphine zingt heel graag. Op een mooie dag ontmoet ze Ricardo, een ietwat vreemde man. Delphines leven verandert erdoor en plots staat ze in een zangwedstrijd die uitgezonden wordt op tv. Niet eenvoudig, zo’n zangwedstrijd. Zeker niet als je nooit een opleiding tot zangeres hebt gehad. Maar gelukkig is er haar beste vriendin Raymonde. De giraf leert haar hoe je de hoge noten kunt halen. Zal Delphine dankzij Raymonde de zangwedstrijd kunnen winnen? ‘Delphine en haar vriend’ is een onvervalste feelgoodvoorstelling met een humoristisch en vertederend verhaal, met veel muziek en twee fantastische acteurs. De voorstelling wordt gespeeld op 23 oktober (15u), 24 oktober (10.30u, 13.45u,) en 25 oktober (10.30u, 13.45u) in Het Gevolg in de Otterstraat in Turnhout. Daarna gaat Het Gevolg ermee op reis. Op 2 november (19u) wordt gespeeld in schouwburg Rex in Mol. Op 28 november (10.30u, 13.45u), 1 december (14u) en 2 december (10.30u, 13.45u) wordt ‘Delphine en haar vriend’ voor het laatst gespeeld, in de thuisbasis van Het Gevolg in de Otterstraat. Tickets kosten 7 euro.

TURNHOUT – Figurentheater Propop en ‘Theater Boempatat!’, dat in de schoot van Propop werd opgericht, spelen in oktober de voorstellingen ‘Graaf’, ‘Ik jij wij’ en ‘Het vergeten land’ in de poppenzaal aan de Steenweg op Oosthoven in Turnhout. ‘Graaf’ is figurentheater dat geschikt is voor kleuters van 3 tot 6 jaar. Het is een visuele voorstelling met veel muziek, waarin de toeschouwers van een funky konijn dat graag vliegt en van een blij ei kunnen leren dat het vooral belangrijk is om jezelf te zijn. Bommetje is een blij ei. Het is anders dan zijn broer en zijn zus. Die vliegen hoog boven het nest van mama lekker in het rond. Maar Bommetje krijgt het vliegen maar niet onder de knie. Hij blijft dan maar gezellig op de grond en doet alles in zijn eigen tempo. Maar dan willen mama en zijn broer en zus naar Panama vertrekken. Naar de zon. Hoe moet het nu met Bommetje? Hoe geraak je in Panama als je niet kan vliegen? Bommetje krijgt hulp uit heel onverwachte hoek. ‘Graaf’ wordt gespeeld op 2, 6 en 9 oktober. ‘Graaf’ is de eerste voorstelling van het nieuwe theatergezelschap ‘Theater Boempatat’, waarvan Babiche Ronday en Charlotte Alles deel uitmaken. Babiche Ronday is een beeldhouwer en Charlotte Alles is al jaren actief in het poppen- en figurentheater. Hun fascinatie voor theater en poppenspel bracht hen samen. ‘Ik jij wij’ is een nieuwe voorstelling in het uitgebreide repertoire van Propop, en geschikt voor kleuters van 2,5 tot 6 jaar. Centraal in dit stuk staat een… straat. De Rode Straat. Op nummer 1 is een hotel gevestigd, op nummer 2 een poppentheater en op nummer 3 woont Loesje. Loesje gaat graag naar school, want daar kan ze samenzijn met al haar vriendjes. Maar als de school gesloten is, moet Loesje alleen spelen.

12 - Oktober 2013

Dan komt Dirkie samen met zijn papa logeren in het hotel. Loesje en Dirkie worden dikke vrienden. Helaas is de vriendschap maar van korte duur, want de papa van Dirkie trekt weer verder. Loesje en Dirkie verzinnen van alles om de papa toch maar in het hotel te houden. In deze voorstelling zijn de poppen zo groot als mensen. Ze bewegen automatisch. Soms langzaam, soms snel. Af en toe worden ze zichtbaar gemanipuleerd door de speler. Dat heeft een bijzonder effect en geeft een verrassende sfeer aan de voorstelling. ‘Ik jij wij’ zit ook vol met vrolijke muziek en simpele liedjes. De speeldagen zijn: 13, 16 en 20 oktober. Op 23 en 27 oktober wordt ‘Het vergeten land’ (foto) gespeeld, een voorstelling die geschikt is voor kinderen van 6 tot 10 jaar en die toneel, poppenspel, muziek, objecten en lichteffecten samenbrengt. Het stuk vertelt het verhaal van een stam die heel lang geleden, toen de wereld overdekt was met sneeuw en ijs, op zoek was naar eten. Dat hoopten ze te vinden in ‘Het vergeten land’. Maar dat land konden ze onder leiding van de Grote Oeroe niet vinden. Gnoerpa, een van de stamleden, vond het wél. In ‘Het vergeten land’ is er nooit honger. Er groeien planten en bloemen, er wonen kabouters, vogeltjes, dieren, een fee en een betoverde kikker. Niemand wordt er ziek of gaat er dood. Iedereen is er gelukkig. Voor ‘Het vergeten land’ haalt Figurentheater Propop alles uit de kast. Het is een voorstelling die gepaard gaat met veel rook, ontploffingen en magische gebeurtenissen. Volwassenen betalen voor de voorstellingen van Propop en Boempatat! 6 euro, kinderen 5 euro. Een knipkaart van vijf voorstellingen kost 24 en 20 euro. De opvoeringen op zondag beginnen om 10.30u, die op woensdag om 14.30u.

Double act WESTERLO – Myriam Bronzwaar en Erik Goris (Julia en Guy uit de tv-serie Thuis) spelen in ‘Double Acht’ een gescheiden koppel. Na jaren lopen ze mekaar weer tegen het lijf. Ze zijn beiden klaar voor een nieuwe start. Vanzelfsprekend komen er oude herinneringen boven, zoals de onvergetelijke sessies bij de geschifte psychiater. ‘Double act’ is een heerlijke relatiekomedie, die te zien is op vrijdag 18 oktober om 20u in zaal Zoerla in Westerlo. Kaarten kosten 18 euro.

Hofpoortteater Elckerlijc: ‘Zilver’ TURNHOUT – Op 5, 8, 11, 12, 15, 18, 19, 20, 22 en 24 oktober, telkens om 20.15u, speelt Hofpoortteater Elckerlijc ‘Zilver’ van Annemie Fierens. Op 13 oktober is er een ‘matinee’ om 15u. In een Argentijns rusthuis beleven gegoede ouderen een artistieke opflakkering wanneer een nieuwe bewoner het rusthuis binnenkomt. Het stuk doet soms denken aan ‘One flew over the cuckoo’s nest’, maar is vrolijker en poëtischer. Argentijnse dans en muziek maken van ‘Zilver’ een feest. Kaarten zijn te bestellen op werkdagen tussen 18 en 19u op het nummer 014 42 42 10. Tickets kosten 10 euro. Kaas en wijn bij de voorstelling kan ook, dan betaal je 12 euro extra.


Nigeriaans-Turnhoutse schrijfster is naar Amerika verhuisd TURNHOUT – Chika Unigwe is de voorbije zomer in alle stilte uit Turnhout verhuisd naar Amerika. De schrijfster heeft 18 jaar in Turnhout gewoond, zat er zelfs in de gemeenteraad en groeide uit tot een bekende naam in de literatuur. Die bekendheid nam ze ook te baat om als ervaringsdeskundige onomwonden haar zeg te doen over heikele onderwerpen als ‘immigratie’ en ‘racisme’. Suiker heeft nu al heimwee naar haar aanwezigheid in de Kempen en mailde een vragenlijst naar het verre Atlanta, haar nieuwe thuisbasis sinds augustus. En hoewel ze in volle verhuizing zit, kregen we al snel antwoord. Het voorbije jaar kwam de carrière van Unigwe nog in een stroomversnelling terecht toen ze in 2012 de Nigeria Prize for Literature ontving. Die prijs was niet alleen goed voor een prijzenpot van maar liefst 100.000 dollar, maar hij gaf ook haar bekendheid een internationale boost. Toch staat het winnen van de prijs los van haar vertrek naar Amerika. Chika is naar de States vertrokken om een veel huiselijker reden: ze volgt gewoon haar man Jan die er werk vond.

−Je − bent hem destijds ook uit liefde vanuit Nigeria gevolgd naar Turnhout. Is dat ‘volgen’ steeds met volle goesting? Zeker. Ik ben nog nooit ‘gevolgd’ tegen mijn goesting. Ik ben te oud om dingen te doen tegen mijn goesting.

−Je − woont nu in Atlanta. Is Amerika voor jou een ‘promised land’? Ik heb veel familie hier: mijn moeder, mijn zussen en broers. Nergens is “the promised land.” Utopia bestaat niet, maar ik voel me hier wel goed in mijn vel. Het voelt goed om te zien dat de leraars van mijn kinderen uit verschillende etnische groepen komen. Het voelt goed om ergens te zijn waar professionele Afrikanen niet opvallen omdat het gewoon is. Niemand denkt automatisch dat ik de poetsvrouw ben omdat ik zwart ben.

−Is − dit een definitieve verhuizing of voor een bepaalde periode? Ga je voor een ‘green card’ of zien we je gezin nog ooit terug in Turnhout? Voorlopig is het definitief, maar “never say never.” Op dit ogenblijk wonen we graag hier. We komen zeker met de vakanties terug naar Turnhout.

−Je − bent vertrokken na een paar opmerkelijke uitspraken en interviews. “In België is racisme en discriminatie geïnstitutionaliseerd”, zei je in Humo en Knack. Je vertelde een aantal niet-onverkwikkelijke voorbeelden van hoe je als zwarte vrouw werd behandeld door Belgen. Het bezorgde je afscheid een wat wrange smaak . Ligt dit mee aan de basis van je vertrek naar de States?

Chika Unigwe: “Ik kan Turnhout niet loslaten.” mensen. Op school krijgen de oudste twee onder meer essays te lezen over wat zwart zijn betekent en ook fragmenten van boeken van Maya Angelou (Afro-Amerikaanse schrijfster die als een van de eersten onverbloemd over het opgroeien van zwarten in Amerika schreef, nvdr).

Nee. Ik woonde graag in mijn buurt en ik had enkele goede vrienden en goede buren. Ik ben verhuisd omdat mijn man een nieuwe uitdaging kreeg. Als je met iemand in een relatie zit, moet je die toch steunen.

−Toeval − of niet: Atlanta was ook de thuisbasis van Martin Luther King. Naar aanleiding van de viering van 50 jaar “I have a dream’ vertelden veel Amerikaanse zwarten dat er op het vlak van gelijkheid ook nog een grote weg af te leggen is in de States. Heb je dat al ondervonden?

−In − het zuidelijke Atlanta wonen allicht meer zwarten dan in de Kempen. Je kinderen voelden zich er blijkbaar al meer thuis. Voel je je er beter thuis?

Er is nog werk aan de winkel, maar er is ook al veel bereikt. Veel meer dan bij ons in België. Het gaat nooit perfect zijn, maar sinds de toespraak van King is er veel veranderd.

Voor mijn kinderen is België thuis. Ze hebben inderdaad meer zwarte klasgenootjes en meer zwarte lesgevers en ze zien ook meer zwarte, professionele

−Je − hebt al flink getimmerd aan een internationale carrière. Biedt die verhuizing naar Amerika nog meer kansen op dit vlak?

Ik hoop van wel.

−Het − tegendeel kan nochtans ook het geval zijn. In België viel je op, in de States zal je te maken krijgen met een veel grotere concurrentie. Concurrentie is niet erg. Ik blijf gewoon schrijven, gewoon mijn best doen. Mijn concurrentie ben ikzelf. Ik hoop betere boeken te kunnen schrijven.

−Verandert − dit iets aan je schrijversleven? Je schreef al in het Engels. Ga je nog wel in het Nederlands uitgegeven worden? Ik hoop van wel. Ik moet wel mijn Nederlands blijven oefenen. Ik ga dus af en toe ook wat opiniestukken in het Nederlands schrijven.

−‘De − Feniks’, je eerste boek dat in het Nederlands werd uitgegeven, was een verhaal over een Nigeriaanse vrouw die immigreerde naar Turnhout. Bezorgt deze tweede verhuizing ook stof voor een roman? Leven in het algemeen bezorgt altijd stuff voor een roman. Inspiratie is niet ver te zoe-

ken. Luister gewoon naar de conversaties van mensen, lees de krant, kijk naar de TV. Ik zal waarschijnlijk beginnen te schrijven over de Amerikaanse ervaring van de Afrikanen in plaats van de Belgische.

−Tot − slot: De Turnhoutse politiek is nu volledig in de soep gedraaid. Je hebt zelf in de gemeenteraad gezeten. Volg je dit nog op de voet? Ja! Ik lees de Belgische kranten; ik lees opmerkingen op facebook en zo. Ik heb vele jaren in Turnhout gewoond. Ik kan Turnhout niet loslaten.

−Verbaast − je deze evolutie? Nee. Spijtig genoeg niet.

−Heb − je tot slot ook mooie herinneringen aan Turnhout en/of België? Wat ga je missen?

Natuurlijk. Ik heb drie van mijn vier kinderen in Turnhout gekregen. Ik ga veel missen: bijvoorbeeld witloof met ham en kaas, vrienden, familie…

−Stel − het wel ginder. Tekst: Stijn Janssen Foto: Bart Van der Moeren

Suiker - 13


The Rise and Fall of BENT: deel 2 LICHTAART – Van 1977 tot 1986 vormden Annelies Vaes en Jaak Vissenaken de spil van het reizende theatergezelschap BENT, dat met succesvolle producties voor een groot publiek Vlaanderen en Nederland veroverde. Tot -om nog steeds duistere redenen- na tien jaar de subsidiekraan werd dichtgedraaid en BENT van de ene op de andere dag ophield te bestaan. Het koppel emigreerde daarop naar het zuiden van Frankrijk waar ze 20 jaar lang een hotel met wijngaard runden. Vandaag wonen ze al zes jaar terug in Kasterlee. Annelies (69) -ondertussen schilderes- heeft er een atelier en exporuimte. Jaak (77) werpt zich op als enthousiaste promotor van het literaire leven in Kasterlee. Aan Suiker doen beiden het verhaal van BENT: een verhaal over vreugde, verdriet en verbittering in Kasterlee. Vandaag deel 2: “Wat gingen we zoeken in een boerengat in de Kempen?” Wat voorafging

Volle zalen

Na de bijzondere positieve ontvangst van hun voorstelling ‘Claustrofobie’ krijgen Annelies Vaes en Jaak Vissenaken in 1977 van toenmalig minister van cultuur Rika De Backer de vraag om een reizend theatergezelschap op te richten. Omdat het theaterkoppel in Kasterlee woonde, kozen ze de Kempense gemeente ook als uitvalsbasis.

Het was van meet af duidelijk dat BENT zou kiezen voor publiekstheater, eerder dan voor experimentele producties. “Ik was uit mijn Gentse periode grote, volle zalen gewend”, zegt Jaak Vissenaken. “Ik besefte van in het begin dat we de grote zalen in moesten als BENT wilde overleven. Anders konden we het financieel niet rond krijgen. We zaten in die jaren ook volop in de tijd van -het is een idioot woord- het ‘geëngageerde’ theater. Een term die gebruikt werd als je aan volksveredelend theater deed. We wilden de massa naar de kunst brengen en het niet ‘uithangen’ met experimentele toestanden. We wilden begrijpelijk theater brengen, maatschappelijk aanvaardbaar” De eerste grote productie van BENT was ‘De nacht der tribaden’ van Per Olov Enquist, met Lodewijk de Boer als regisseur. Het stuk ging in de Warande in première voor Vlaanderen en voor Nederland in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Een unicum destijds. Voor zijn rol van Strindberg kreeg Jaak Vissenaken de Thaliaprijs voor beste acteursprestatie van 1977-1978.

De Benterij In de Lage Rielen huren ze een 16eeeuwse kloosterboerderij die ze omdopen tot de ‘Benterij’, een heus productiehuis met alles erop en eraan: ateliers waar decors en kostuums werden gemaakt en een repetitieruimte. “Iedereen vroeg zich af wat we gingen zoeken in een boerengat in de Kempen”, vertelt Jaak Vissenaken. “Maar het was hier veel rustiger om te repeteren. Als je op café ging, viel niemand je lastig met geroddel over theater. Een ander voordeel was dat ik mijn aankopen voor de decors zuiniger kon doen bij de houthandelaars in de buurt. Maar bovenal was Kasterlee ideaal gelegen. Het lag precies in het midden van ons werkveld dat voornamelijk uit Nederland en Vlaanderen bestond. We zaten op zes kilometer van de oprit van de autosnelweg. Zowel naar Groningen als naar Poperinge was het 300 km rijden.”

Actrice wordt boekhoudster Het koppel Vaes-Vissenaken verdeelde onderling de voornaamste taken bij BENT. Jaak werd artistiek leider, regisseerde de meeste stukken, maar nam ook nog theaterrollen op zich. “Als directie betaalden we ons evenveel uit als de acteurs met niets daarbovenop”, zegt Jaak stellig. Annelies zag zich plots tot zakelijk leidster gepromoveerd en deed naast acteurswerk ook noodgedwongen de boekhouding. “Annelies was een kei in de boekhouding. Als de halfjaarlijkse van het Rijk en de beëdigde revisor haar om uitleg vroegen bij een bedrag, wist ze hun altijd exact te vertellen waaraan het geld besteed was: de aankoop van kilo’s spijkers voor het decor of het herstellen van een auto.”, zegt Jaak. “Maar ik deed dat boekhouden echt niet graag”, zegt Annelies. “Ik was niet goed in cijfers, maar door de omstandigheden groeide ik daarin. Ik ben geen kniezer. Als iets moet, moet je dat ook met plezier doen. Het was zeker een goede les in realiteit waardoor ik voeling kreeg met het ware leven. In het theater leef je toch vaak in een virtuele wereld. Je denkt wel dat je als acteur bezig bent met de werkelijkheid. Dat je die omspit en doorploegt en probeert te begrijpen. Maar als je uit de theaterwereld treedt, realiseer je je pas hoeveel andere beroepen er zijn waarbij je echt met beide voeten in de realiteit staat. Ik denk maar aan de medische wereld of die van psychiatrie.”

14 - Oktober 2013

Walter van den Broeck De geschiedenis van BENT en de carrières van Vissenaken en Vaes vallen ook samen met de opgang van Walter van den Broeck als theaterschrijver. “Het is door Annelies dat Walter zo goed is begonnen theater te schrijven”, zo stelt Vissenaken. “Ze heeft met het Brussels Kamer Toneel de eerste versie van ‘Groenten uit Balen’ gespeeld. Walter had daarvoor nog geen theater geschreven.” “Ik was de eerste Germaine (de getormenteerde dochter in het stuk, nvdr)”, zegt Annelies. “Het was een merkwaardige ervaring. Ik weet nog dat Walter mij vroeg: ‘Wat is dat eigenlijk: theater’? Ik denk dat hij vanaf toen theater is gaan bestuderen. En hij heeft het zeer goed begrepen! Het meest opmerkelijke aan ‘Groenten uit Balen’ was dat er geen letter aan veranderd moest worden. Ik had al zoveel Vlaamse creaties gedaan, maar een zo perfect speelbare theatertekst had ik nog nooit meegemaakt, ook niet van Marnix Gijsen of een andere schrijver. Ik heb ook een onvergetelijke tv-première beleefd in Balen zelf. Het stuk werd opgenomen door de toenmalige BRT. We speelden in een achterafzaaltje met gescheurde plastic vodden als theatergordijn en met een gat in de scène. Het hele Brusselse bourgeois theaterwereldje van journalisten, regisseurs en acteurs was aanwezig.” Speciaal voor BENT schreef van den Broeck later nog ‘Au bouillon belge’, een stuk naar aanleiding van ‘150 jaar België’. Tijdens de première in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel

zat De Kastelse fanfare De Kunstminnaars verstoken onder het publiek om tot grote hilariteit onverwacht uit te pakken met de ‘Internationale’, ‘de Brabançonne’ of ‘de Vlaamse Leeuw’. Ook bestelde BENT bij van den Broeck een vervolg op ‘Groenten uit Balen’. Dat werd ‘Tien jaar later. ’t Jaar 108’. De twee stukken gingen als feestelijk duo samen op tournee.

No nonsense BENT beperkte zich niet tot rondreizende producties in Vlaanderen en Nederland alleen. Ook buiten het theaterseizoen -tijdens de zomermaanden- bracht het in haar Kempense thuisbasis theater voor een breed publiek. “Achter die extra voorstellingen ging ook een praktische reden schuil”, legt Vissenaken uit. “We hadden met BENT een zeer goede

“Wat gingen we zoeken in een boerengat in de Kempen?”

technische ploeg verzameld. Maar als het seizoen gedaan was, hadden we te weinig geld om ze in dienst te houden. Veel reizende gezelschappen zetten die mensen ‘aan de dop’, maar dat wilde ik niet. Ik had daarom in de schuur van onze boerderij in Kasterlee een theatertje gemaakt voor honderd mensen. Daar traden we op met een beperkte ploeg. Op die manier kon ik ook de technische ploeg aan het werk houden.” Zeker ook dankzij dit ‘no-nonsense’ zakelijke beleid ging het BENT voor de wind. Op zijn hoogtepunt had het productiehuis meer dan twintig werknemers in dienst. “Ieder seizoen hadden we vijf producties lopen waarvan altijd twee nieuwe en drie successen die bleven meedraaien. We speelden gemiddeld tussen de 250 en 300 voorstellingen per jaar. We zijn in de loop van de jaren het enige gezelschap geweest dat 1 frank subsidie omboog tot 5 keer meer ”, zegt Vissenaken nog steeds met trots. In een krantenartikel verscheen ooit een studie waarin we vergeleken werden met de grote nationale repertoiregezelschappen zoals het NTG, KVS en KNS en het Reizend Volkstheater. Daaruit bleek dat we 17 keer meer uit onze subsidie haalden dan zij!” En laat dat succes nu net de ondergang van BENT worden. Of hoe absurditeit ook buiten het theater vrij spel kan hebben en drama’s kan aanrichten. Daarover lees je alles in het laatste deel van ‘The rise and fall of BENT’, volgende maand in Suiker.

Tekst: Stijn Janssen Foto’s: Bart Van der Moeren en archief Vissenaken en Vaes


STIJN JANSSEN

In memoriam Josée Schoepen KASTERLEE – Op vrijdag 13 september overleed Josée Schoepen, de weduwe van Bobbejaan, geboren als Josephina Jongen in het Nederlandse Heerlen. Ze werd net geen 82 jaar en was al geruime tijd ernstig ziek. Haar leven was op zijn minst even spraakmakend als dat van haar man. Oudste uit een gezin van maar liefst 18 kinderen, opgeleid als operazangeres, gewerkt als topmodel op de Brusselse Wereldtentoonstelling, presentatrice in de Parijse Folies Bergère, getrouwd met de beroemdste Belg, moeder van vijf Schoepens… Toen Bobbejaanland uitgroeide tot een internationaal pretpark, stond niet Bobbejaan, maar wel Josée aan het roer. Een harde tante, dat was alom geweten. Streng maar rechtvaardig. Met het oog voor het kleinste detail en altijd recht door zee. Een fragment uit een Suikerinterview met haar zoon Tom typeert haar nog het best: “Ik vroeg haar: ‘Wat komt er nu op de eerste plaats: de kinderen of de zaak?’ Ze antwoordde: ‘De zaak. Want als we de zaak niet kunnen blijven runnen, kunnen we de kinderen geen eten geven.” In zijn ‘In memoriam’ schrijft Tom Schoepen nog een van haar laatste woorden: “Het is toch wel het begin van het einde. Maar ja, als je geboren wordt, is dat in feite ook al het begin van het einde.” (Op de foto: Josée Schoepen en zoon Tom. Foto Bart Van der Moeren)

Foor Roots OUD-TURNHOUT – Vzw Goezot! organiseert op vrijdag 4 oktober in De Djoelen de eerste editie van Foor Roots. “Voor het eerst in tien jaar is er geen muziekkroegentocht in ons dorp,” legt Peter Hannes uit. “Goed nieuws is dat helaas niet, maar als cafés sluiten of vervangen worden door eethuisjes, zijn er op den duur geen kroegen genoeg meer om nog een deftige muziekkroegentocht te kunnen houden.” Maar daarom niet getreurd: een nieuw initiatief wordt al meteen gelanceerd: Foor Roots, dat tijdens het kermisweekend zal plaatsvinden. De Djoelen wordt omgebouwd tot een retrokermiszaal. Muziek staat er centraal. John Henry Orchestra, 49 Special en Little George and the Hifi Phono’s zorgen er voor de ambiance. Nadien is er nog een ‘swinging afterparty’ met dj’s Marc en Kurt van The Slipmates. De inkom bedraagt 10 euro.

De Grot Neemt het van ons aan: als u tijdens een van uw reizen in een oord belandt dat zichzelf bij de ronddolende toeristenhorde aanprijst omwille van de aanwezigheid van een grot, maak dan onmiddellijk rechtsomkeer of verlaat de plek zonder halt te houden. U moet er niet aan twijfelen: u bent terechtgekomen in de moeder aller negorijen, in de uiterste der uithoeken. Kortom: het is er een volstrekt dode boel waar zelfs schrale mussen niet de moeite nemen er neer te strijken. Het oord beseft het zelf niet, maar door uit te pakken met een grot zet het zichzelf in zijn armoedige hemd. Neen, we hebben geen fresco’s van een geniale monnik. Neen, geen praalgraf van een suïcidale renner. Neen, geen plots opduikend monster in een meer of een wegzakkende toren op een plein. Niets van dit alles. Wat we wel hebben, is een grot! Het is van dezelfde tristesse als dat van een bejaardentehuis dat zijn kamers aanbeveelt omwille van het uitzicht op het tegenoverliggende kerkhof. Al staat de grot niet alleen symbool voor absolute armoede op het vlak van bezienswaardigheden -in dit rijtje passen ook ‘de waterval’ en ‘de rotswand’- toch spant de grot hierin de kroon. Om die kennis te verwerven, hebben we zelfs niet moeten reizen. Integendeel: het meest sprekende bewijs van deze stelling bevindt zich op amper een boogscheut van onze woonst. We moeten ons maar begeven naar het gehucht S. om ons er weer van te overtuigen hoe onweerlegbaar dit grotaxioma is. Ja, u raadt het al: S. bezit een grot, het type ‘Mariagrot’. We hebben het ding kort geleden nog eens bezocht. Lang moesten we niet zoeken, want er is zelfs een straat naar de grot genoemd: de Grotstraat. Hoe hopeloos kan een gehucht zijn. Nog hopelozer dan u denkt, want niets rechtvaardigt de aanwezigheid van een grot in S. Er is hier in de verste verte geen Maria verschenen aan een inheems kind, noch is er ooit miraculeus een besje genezen van hysterie of heeft een jongeling uit S. het ooit tot heilige geschopt. Niets van dit alles. De grot

staat er gewoon. En niemand weet waarom. Tenzij een vriend van ons en zijn vader. De enige andere medeplichtige is dood: dat was de grootvader van onze vriend, de vader van zijn vader. Hij is de sleutel tot het raadsel van de grot van S. De grootvader van mijn vriend was op zijn minst een merkwaardige man. Hij woonde zijn leven lang in S. en heeft al die tijd geen stap buiten de dorpsgrenzen gezet. Hoe zonderling de ouderling was, is met één anekdote te beschrijven. Hij had de gewoonte om iedere ochtend zijn badkuip tot aan de rand vol te laten lopen. Iedere dag opnieuw. Deze watervoorraad gebruikte hij de rest van de dag voor alles waarvoor water nodig is: voor het zetten van zijn koffie, het lessen van zijn dorst na de arbeid op zijn akker, het besproeien van zijn planten, het verfrissen van zijn kat, het schrobben van de vloer… Zat er op het einde van de dag nog voldoende water in de kuip -bij regenachtige dagen- dan nam hij zelf nog een bad. Was dat niet het geval -bij hete zomers- dan werd het bad gewoon uitgesteld. Nooit heeft de grootvader aan mijn vriend een verklaring gegeven voor deze gewoonte. Maar een man die niet één, maar twee oorlogen heeft meegemaakt, bereidt zich allicht de rest van zijn leven voor op een derde. De man had ook een vrouw. Een vrouw die hem dagelijks de oren van zijn hoofd zaagde. Niet voor een of ander gouden sierraad of nieuw kledingstuk. Neen, ze wilde een reis maken. Een reis naar Lourdes, naar de grot van Bernadette Soubirous. Dat was haar droom. Nadien zou ze in vrede kunnen verder leven in S. Maar haar smeekbedes vonden geen gehoor bij haar man. Reizen vond hij sowieso geldverspilling. Zijn dorp S. bood toch alles wat hij nodig had aan horizonverruimende zaken. “We hebben hier een berg”, zei hij en wees naar de zandophoping achter zijn erf die in S. bekendstond als de Konijnenberg. “We hebben hier ook een meer”, sprak hij en wees naar de plas, wijd en zijd gekend als het Zilvermeer.

Alles waarvoor een ander mens zijn koffers pakte, lag in zijn dorp op wandelafstand. Waarom dan op vakantie trekken? Maar hij kon er zijn vrouw niet mee overtuigen. Zij bleef hem dagelijks bestoken met haar wens eenmaal de grot van Lourdes te kunnen aanschouwen. De man en de vrouw hadden ook een zoon, de vader van mijn vriend. Die zoon bleek al ras verstandig te zijn en mocht daarom verderstuderen. Omdat hij in de lagere school al had bewezen goed in tekenen én in rekenen te zijn, koos hij voor het eervolle beroep van architect. Hij sloeg zich met verve doorheen de studiejaren tot hij voor de laatste hindernis stond die hem scheidde van het behalen van zijn diploma: het maken van een eindwerk. Dat eindwerk moest meer zijn dan een getekend plan op papier. Het ontwerp van de architect in spe moest ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. De zoon piekerde zich dagenlang suf over wat zijn eerste bouwwerk zou worden, maar kwam er maar niet uit. Tot hij op een regenachtige avond zijn vader uit bad hoorde komen en hij zijn naam hoorde roepen. Bij het baden had hij een lumineus idee gekregen. “Waarom zoon”, fluisterde hij hem toe, “bouw je geen grot voor ons dorp?” Die grot staat er nu al meer dan een halve eeuw. Midden tussen de huizen. Het is een indrukwekkende constructie waar je spontaan stil bij blijft staan. Het is een robuuste steenmassa die zo uit de Italiaanse Dolomieten lijkt gekapt. Al is het niet meer dan een ijzeren geraamte volgegoten met beton en beschilderd met allicht de laatste restjes grijze verf die de oude zonderling van een grootvader nog in zijn kelder had liggen. We weten niet of zijn vrouw deze grot ooit heeft bezocht -in Lourdes is zijn grootmoeder volgens mijn vriend nooit geraakt- maar we weten wel dat dit een roerend eerbetoon is van een stugge Kempenaar aan zijn vrouw. Als u ooit in het gehucht S. terecht mocht komen, moet u absoluut deze grot eens gaan bezoeken. Vaut le voyage ***

Suiker - 15


Ontdek de KlDconcerten van

ANTWERP ROOTS NIGHT #3 PRESENTS:

THE FABULOUS THUNDERBIRDS 15 OKT

SUPPORT ACTS: BOOGIE BEASTS BROCK’S BLUEGRASS BUNCH

Prachtige orkestmuziek, getalenteerde acteurs en een boeiend verhaal. Dat is de bedrieglijk eenvoudige succesformule van de KIDconcerten. Wat u dit seizoen mag verwachten? Vic De Wachter vertelt de beroemde verhalen van de Baron von Münchhausen alsof hij ze zelf heeft beleefd, Robby Cleiren en Stefaan Degand staan paraat voor een dolkomische vertelling over de zwierigste muzikantenfamilie uit de geschiedenis en Nico Sturm kruipt in de houten huid van Pinokkio.

Su www.defilrf naar en bestel huarmonie.be w tic online! kets

DE WARE VERHALEN VAN DE LEUGENBARON

Met muziek van Haydn

ZAT 14 DECEMBER 2013 14:00 ZON 15 DECEMBER 2013 11:00

De Roma, Antwerpen DE FLADDERMUIS

Met muziek van Strauss

ZAT 25 JANUARI 2014 14:00 ZON 26 JANUARI 2014 11:00

De Roma, Antwerpen PINOKKIO

Met muziek van Rossini

ZAT 22 MAART 2014 14:00 ZON 23 MAART 2014 11:00

De Roma, Antwerpen

S PRIJ ARD ENT A D STAN ONNEM pen AB ntwer n in A e 27 t r e c 36 € con 3 KID jaar: € 36

-12 48 € aar: € j 2 1 +

S PRIJ AARD S D N T A ST KE E TIC LOSS WERPEN T IN AN €12

ar: -12 ja r: €16 aa j +12

TURNHOUTSEBAAN 286 - BORGERHOUT TICKETS: WWW.DEROMA.BE - 03 292 97 40 - FNAC

U zoekt... U wil begrijpen...

TOSCA

U wil van gedachten wisselen met gelijkgestemden in een sfeer van vertrouwelijkheid, openheid en discretie...

Giacomo Puccini

LieFde, PASSie en jALOezie dRijVen PRimA dOnnA TOT heT uiTeRSTe

De Vrijmetselarij is een eeuwenoude Orde die mensen bij elkaar brengt die elkaar anders nooit zouden ontmoeten.

Floria Tosca is een onafhankelijke vrouw, die sterk gelooft in haar sterrenstatus. Als bekende prima donna wordt ze geliefd en begeerd. Vooral politiechef Scarpia zou wel eens een nachtje met haar willen doorbrengen. zelf valt de diva voor de charmes van de innemende kunstenaar Cavaradossi. dat komt haar duur te staan. zo duur, dat ze haar eigen leven op het spel zet. is dat de prijs voor ware liefde? in deze semi-scenische uitvoering legt regisseur Frans Willem de haas de nadruk vooral op de hoofdpersonages en hun ingewikkelde driehoeksrelatie. de veelgevraagde maurizio Barbacini dirigeert Puccini’s passionele muziekdrama, tot op vandaag één van de populairste en spannendste opera’s ter wereld.

Wil U meer weten: www.evenwicht-kempen.be lid van Lithos CL

Suiker zoekt

vanaf 5 tot 13 november Vlaamse Opera Antwerpen

ambassadeurs Cultuurkrant Suiker bestaat vier jaar. Op die korte tijd zijn we een vaste waarde geworden in de Kempen. Maar we willen meer. Suiker wil zich met twee voeten verankeren in alle gemeenten waar het verspreid wordt (het volledige arrondissement Turnhout plus enkele randgemeenten). Daarvoor hebben we de hulp nodig van vrijwillige ambassadeurs. Als het even kan in elke gemeente één. Wie ben jij? • Je bent geïnteresseerd in cultuur • Je kent je gemeente goed • Je wil Suiker verdelen en/of de verdeling van Suiker • mee coördineren in jouw gemeente • Je kan de redactie tips geven over wat in jouw gemeente op cultureel vlak gebeurt • Je hebt 1 dag per maand tijd voor Suiker En wat schuift dat zoal? • Ons grenzeloos en eeuwigdurend respect • Vrijkaarten • Filmtickets voor Mooov • Evt. een vergoeding van onkosten Interesse? Mail als de bliksem naar leen@suikerkrant.be. We zitten op jou te wachten.

Kaarten en info vlaamseopera.be of 070 22 02 02 Vanuit de Kempen bereikbaar met openbaar vervoer: snelbus 416, halte Rooseveltplaats. Frankrijklei 3, 2000 Antwerpen

1314_SUIKER_okt_nov.indd 1

16 - Oktober 2013

17/09/13 15:29


Wie Schrijft Die Blijft Astronaut van oranje Andy Fierens en Michaël Brijs

Woesten Kris Van Steenberge

’s Nachts doe ik alsof Annette Pas

Omdat zot zijn niet zeer doet en omdat er af en toe iets geniaals uit voortkomt, maken wij in Suiker graag reclame voor ‘Astronaut van Oranje’, het gezamenlijk romandebuut van Andy Fierens en Michaël Brijs, dat als ondertitel ‘Een Vlaams epos’ meekreeg. Fierens en Brijs maken samen deel uit van Andy & The Androïds, een project dat zich het best laat omschrijven als poetry slam op groovy melodietjes. Ook in de Vlaamse literatuur zijn beide heren buitenbeentjes die niet verlegen zijn om op absurdistische wijze tegen schenen te schoppen. Anderhalf jaar lang kwamen ze elke week bij elkaar over de vloer om hun meesterwerk te schrijven. “De ene typte, de andere ijsbeerde door de kamer, maar we hebben nooit elkaars hoofd willen inslagen. We hebben allebei een even zieke geest. “ zei Fierens in Focus Knack over hun schrijfproces. ‘Astronaut van Oranje’ houdt het midden tussen een sf-roman en een maatschappijkritisch pamflet. Een aanrader voor de liefhebbers van Brusselmans, Easton Ellis en Grunberg én voor iedereen die bezorgd is om de toekomst van België. Verschenen bij De Bezige Bij - € 18,90

Veelbelovende debutanten, die hebben we graag. Lierenaar Kris Van Steenberge laat met ‘Woesten’ een schitterend visitekaartje achter. De verhalen van zijn ooit inwonende grootvader vormen de kiem van zijn eerste roman die ons meeneemt naar een West-Vlaams dorp aan het einde van de 19de eeuw. Elisabeth, dochter van de smid, klimt op de sociale ladder wanneer ze trouwt met de jonge dokter Guillaume Duponselle. Hun geluk is echter van korte duur. 8 maanden later bevalt ze van een tweeling: de prachtige Valentijn en een mismaakt kind. Uit schaamte geven de ouders het misbaksel geen naam en hij moet gesluierd door het leven. Behalve de horror van het dagelijkse bestaan van de familie is er ook de gruwel van de tijd, want de ‘Groote Oorlog’ is in aantocht. Een sterke roman die drijft op veel psychologische diepgang, grote vertelkracht en mooi taalgebruik. Verschenen bij Uitgeverij Vrijdag/Podium - € 19,95

Dit is de tweede roman van deze psychologe met Nederlandse vader en Vlaamse moeder. Hoofdpersonage Liesbeth heeft het netjes voor elkaar: een goede job, een mooi huis en een succesvol lief dat met haar wil trouwen. Alleen in de slaapkamer wil het maar niet lukken. Om haar huwelijk te redden, gooit Liesbeth voor één keer alle remmen los en daalt af in de wereld van de losbandige Philomena, een vroegere studiegenoot. Verandering van spijs doet eten en Liesbeth ontdekt dingen over zichzelf waarvan ze niet wist dat ze bestonden. Het is een begin van een dubbelleven waarin de grenzen tussen passie en waanzin geleidelijk aan vervagen. Annette Pas borduurt niet meteen verder op de 50 tinten grijsrage, want daarvoor is het komische gehalte te hoog. Toch is het niet meteen duidelijk waar Pas naartoe wil met haar boek. Het is onderhoudend maar net als haar vorige roman een beetje vis noch vlees. Verschenen bij Prometheus - € 19, 95

Oog Voor Architectuur De voordelen van samenwonen Voor architectuurcentrum Ar-Tur speurt Evelien Pieters de Kempen af naar opmerkelijke verhalen over architectuur. Sinds begin 2013 werkt ze als projectleider voor Ar-Tur. Evelien komt uit Nederland waar ze architectuur studeerde aan de Technische Universiteit in Eindhoven en ervaring opdeed in de wereld van de architectuurcultuur als programmamaker en journalist.

Turnhout – We moeten de komende jaren nog heel wat woningen bijbouwen in Vlaanderen om iedereen te kunnen huisvesten. Om de schaarse groene ruimte die we nog hebben niet volledig vol te bouwen, zullen we compactere woonvormen moeten bedenken. Meer woningen bij elkaar bouwen, levert ruimtelijke en maatschappelijke voordelen op. Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen somde een aantal van deze ‘collectiviteitswinsten’ op, in het kader van de Pilootprojecten Wonen waarin op zoek wordt gegaan naar innovatieve woonvormen. Om te beginnen is het goedkoper om samen te bouwen en te wonen, en bespaart het energie. Het biedt de mogelijkheid om ruimten te maken die een gezin alleen moeilijk kan betalen: een grote tuin bijvoorbeeld, parkeren in een ondergrondse garage, maar ook een gedeeld logeerverblijf, een gemeenschappelijke keuken of een speelruimte voor kinderen. Ook zijn er sociale voordelen: bewoners kunnen een beetje op elkaar letten. Zo kan het jonge gezin de oudere buurvrouw helpen, zodat zij

minder zorg nodig heeft. Naast de directe meerwaarde voor de bewoners, levert dichter bij elkaar wonen ook bredere voordelen op: minder kosten voor wegen en nutsvoorzieningen, minder verkeersdrukte, een beter behoud van het landschap en meer publieke ruimte.

Ruimte voor groen Hoe een collectief woonproject van toegevoegde waarde kan zijn voor een hele buurt, toont het appartementengebouw op de voormalige Fordsite aan de Steenweg op Antwerpen. Door een compact gebouw te maken aan de ene kant van het perceel bleef aan de andere kant ruimte vrij voor een openbaar parkje met doorsteekpad naar de Gierledreef. Het gebouw, ontworpen door ‘Crepain Binst architecten’, is vier lagen hoog en heeft een L-vorm waardoor het een gemeenschappelijke tuin afbakent. De woonkamers met balkons liggen aan de buitenkant, uitkijkend over het park en de straat. De gelijkvloerse woningen hebben een eigen tuintje, grenzend aan de parkruimte. Het is jammer dat de hekkens tussen de tuintjes en het parkje nogal hoog zijn, om zo de overgang tussen openbaar en privé

kracht bij te zetten. Het is wachten tot de hagen hoger zijn, zodat het wat vriendelijker oogt. Voor de vorm en materialen lijkt Crepain Binst inspiratie te hebben gevonden bij een appartementengebouw even verderop: Résidence Guillaume van architect Eugène Wauters. Het is een van de eerste appartementengebouwen in Turnhout, gebouwd in 1955. De slanke betonnen dakplaat en de witte balkonhekwerken zien we in een nieuwe variant terug bij het gebouw van Crepain Binst. Daar zijn de stalen hekwerken als stroken over de hele gevel doorgetrokken. Recht voor het gebouw staand, kijk je dwars door de tralies op de achterliggende geveldelen van hout en glas. Wanneer je langs het gebouw kijkt, slibben de hekwerken dicht tot friswitte stroken. Dit geeft de gevels een mooie gelaagdheid. Het appartementengebouw van Wauters garandeerde de kopers in de jaren vijftig luxe en comfort met centrale verwarming, een ingerichte keuken, ingebouwde kasten, parketvloer in de living en garages. Zoals toen collectief wonen de centrale verwarming binnen ieders bereik bracht, zou dit nu bijvoorbeeld

Verhalen van het Pajottenland Koenraad Tinel en Stefan Brijs Dit prachtige, vuistdikke beeldboek is een echt hebbeding. Het is Koenraad Tinels testament van het Pajottenland, de streek waar de kunstenaar al meer dan een halve eeuw woont en werkt en waar de mensen zowel stuurs als gul zijn en het bijgeloof bijzonder sterk is. In zijn gekende stijl met monochroom kleurpalet schets hij de kleurrijke figuren uit zijn omgeving, zoals de postbode, de boer met zijn varkensbeer en de tuinman zonder benen. Beeld na beeld zet hij hun sappige anekdotes op papier neer met grove penseelstreken, met weinig details, maar zóveel suggestiviteit. Bevriend auteur Stefan Brijs luisterde aandachtig naar de tragikomische verhalen van Koenraad Tinel en voorzag de beelden van tekst. Verschenen bij Atlas Contact - € 45

met duurzame aardwarmte kunnen gebeuren. Zo’n grote investering doe je gemakkelijker samen.

Kleinschalige collectiviteit Verderop aan de Steenweg op Antwerpen staat nog een woongebouw van Eugène Wauters. Hier buiten de ring zijn de grotere, stedelijke blokken verruild voor vrijstaande villa’s in het groen. Op een van de percelen staat in plaats van één villa een blok met vier woningen. Appartementengebouw Mys uit 1964 is qua architectuur nog steeds aansprekend in een verfijnde modernistische vormentaal. De voorgevel is zeer open met metalen profielen van grond tot dakrand en glazen borstweringen. Het is een mooi voorbeeld van een kleinere collectieve woonvorm die goed past in een meer dorpse, landelijke omgeving. De opgeblazen fermettes met appartementen die aan vele linten verrijzen, lijken geen kwalitatieve en duurzame oplossing. Het doel moet niet zijn klakkeloos zoveel mogelijk woningen aan elkaar te rijgen of opeen te stapelen. Juist willen we op zoek naar een passende inbedding met een verfijnde en duurzame architectuur, waarbij toegevoegde waarde voor de bewoners én de omgeving wordt gevonden. De appartementengebouwen uit deze column staan op de Architectuurkaart voor Turnhout die Ar-Tur presenteert op 13 oktober tijdens de Dag van de Architectuur. Op de kaart staan projecten in Turnhout die antwoord geven op de vragen voor de toekomst. Na de presentatie van de kaart bij de fuifzaal zijn enkele projecten te bezoeken. Kijk voor het programma op www.ar-tur.be.

Tekst: Evelien Peeters

Suiker - 17


Over de schreef

Luc De Vos

Trixie Whitley

Bombino

Israel Nash Gripka & Band

Josh Ritter

BREDA – Op vrijdag 11 oktober concerteert Luc De Vos in Mezz in Breda. De frontman van Gorki staat voor de gelegenheid solo op het podium. Hij brengt alleen een gitaar mee, wat boeken, columns en een hoop leuke herinneringen en plezierige anekdotes. Luc De Vos zal lezen, zingen, voordragen en vertellen. Kaarten voor Luc De Vos, ‘de entertainer’, kosten 15 euro.

EINDHOVEN – Eerder dit jaar was ze al te gast op Nederlands festival: duoticketS grootste Pinkpop. Op donderdag 17 oktober staat de Amerikaanse -met Belgische roots- Trixie Whitley op de planken in Effenaar, Eindhoven. Haar vader was de veel te vroeg overleden bluesmuzikant Chris Whitley, die lange tijd in Gent woonde. Daar werd Trixie trouwens geboren. Ze bleek al snel over dezelfde songschrijverscapaciteiten als haar vader te beschikken. Wat resulteerde in vriendschapsbanden met Bruce Springsteen, Keith Richards en Dave Matthews en een samenwerking met Daniel Lanois. Trixie Whitley stelt op deze tournee haar debuutplaat ‘Fourth Corner’ voor. Een album vol intense, pure en oprechte songs. Zoals vader Chris ze ook schreef. Tickets voor Trixie kosten 15 euro. Op www.suikerkrant.be geven we duotickets weg.

TILBURG – Hoera! Wereldmuziek! Tussen al het pop- en rockgeweld is het een verademing om ook eens nieuwe, frisse, exotische geluiden te horen. Bijvoorbeeld van Toeareg Bombino. Omara Moctar, zoals Bombino echt heet, speelt Afrikaanse woestijnblues. Hij heeft een volledig unieke sound. Kenmerkend is de straffe percussie en de patronen die een psychedelisch en zelfs hypnotiserend effect krijgen omdat ze voortdurend herhaald worden. Live is Bombino bovendien één grote brok puur charisma. Niet te missen! Het concert van Bombino in 013 popcentrum in Tilburg vindt plaats op donderdag 17 oktober. Kaarten kosten 15 euro.

EINDHOVEN – Liefhebbers van alternatieve country, in de duoticketS stijl van pakweg Ryan Adams of Neil Young, kunnen halsreikend uitkijken naar het concert van Israel Nash Gripka en zijn band, op zondag 27 oktober. Noem het country, blues, americana of iets ertussenin: feit is dat Israel Nash Gripka songs schrijft in de allerbeste Amerikaanse traditie. De man staat op het punt te bevallen van zijn derde plaat. De multi-instrumentalist groeide op in Missouri, woont in New York en ging zijn nieuwste cd opnemen in Texas. Hij toerde al eerder door Nederland en België, maar hij trad toen voornamelijk solo op. Nu heeft hij een band rond zich verzameld. Kaarten voor zijn optreden kosten 14 euro. Best betaalbaar, maar het kan nog 14 euro goedkoper. Surf naar www.suikerkrant.be voor gratis duotickets.

BREDA – De kwaliteiten van Josh Ritter als singer-songwriter duoticketS zijn zelden gezien. Door critici wordt de Amerikaan, die al zeven albums uitbracht, vergeleken met Bob Dylan, Leonard Cohen en Bruce Springsteen: referenties om van te duizelen. Josh Ritter kom op maandag 4 november naar Mezz in Breda voor een akoestisch concert. Omdat het wel eens storm zou kunnen lopen voor dat concert, geven wij nu al 2 duotickets weg. Surf naar www.suikerkrant.be voor de vrijkaarten. Wie geen geluk heeft en zoals alle andere stervelingen moet betalen voor zijn ticket, komt er met 18 euro vanaf, wat nog altijd zo goed als gratis is om deze klasbak te kunnen zien.

2

Garland en Minnelli GOIRLE – Liza Minnelli is in de wieg gelegd om artieste te worden. Ze groeit op tussen iconen als Frank Sinatra, Gene Kelly en Dean Martin. Haar moeder is Judy Garland. Liza treedt in de voetsporen van haar moeder, en helaas brengt dat, naast roem en geluk, ook een hoop doffe ellende met zich mee: drank, pillen, mislukte huwelijken… Behalve een onschatbaar showbizztalent lijkt ook de neiging tot verslavingen en het maken van verkeerde keuzes in de genen te zitten. In deze voorstelling wordt Liza Minnelli gespeeld door Janke Dekker en Judy Garland door Jelka van Houten. In ‘Garland en Minnelli’ wordt de confrontatie tussen moeder en dochter nog uitvergroot omdat Minnelli haar moeder ontmoet wanneer zij dezelfde leeftijd heeft. De confrontatie is heftig, hartelijk en hatelijk tegelijk. ‘Garland en Minnelli’ is te zien op zaterdag 5 oktober in cc Jan van Besouw in Goirle. Kaarten kosten 25,50 euro.

18 - Oktober 2013

De Schotse rockjes van The View BREDA – Hun hit ‘Same jeans’ laat er weinig twijfel over bestaan. De heren van The View zullen niet in Schotse rok het podium betreden, maar dat ze een stevige portie Schotse rock zullen serveren, staat als een paal boven water. The View is immers Schotlands nieuwste rocksensatie. Ze klinken nog altijd piepjong, al is hun eerste single toch al zes jaar oud. In Groot-Brittannië zijn ze bijzonder ‘hot’. Gillende meiden, uitverkochte zalen en tv-optredens zijn hun deel. In Nederland en België gaat het er gelukkig nog iets kalmer aan toe. The View is hier perfect te bekijken en te beluisteren in middelgrote clubs zoals Mezz in Breda. Meer nog: dit is het ideale moment. The View heeft immers net een verzamelalbum uitgebracht. De band vindt dat het tijd geworden is om achterom te kijken en live een ‘best of’ te brengen. Kaarten voor al dat moois kosten slechts 16 euro.

2

2

Wouter Deprez ZUNDERT – Wouter Deprez stelt zijn nieuwste show ‘Hier is wat ik denk’ voor op zaterdag 19 oktober in het cultuurcentrum van Zundert. Als de show uitverkocht wordt, komt er een voorstelling bij op zondag 20 oktober. Wouter Deprez brengt zijn tijd vooral door in Zuid-Afrika en dat heeft van hem een ander mens gemaakt. Hij woont aan de andere kant van de evenaar en vanuit dat oogpunt ziet Europa er helemaal anders uit. ’t Is te zeggen: wíj zien er helemaal anders uit. In zijn nieuwste voorstelling drukt Deprez de bezoeker met de neus op de feiten. Hij laat de zaallichten aangaan en stelt zijn publiek pertinente vragen. “Hoeveel verdien jij? Is je huis al afbetaald? Hoe dikwijls doe jij het per week?” Ben je gelukkig met jouw job?” “Is dit alles?” Deprez dient zijn publiek van antwoord, gaat de interactie aan en houdt hun een spiegel voor. Dat is ook precies zijn bedoeling, zo liet hij voor de start van de tournee al weten. “Ik heb genoeg mopjes verteld. Laten we nu maar eens zeggen waar het op staat. Ik word door de jaren minder bang. Eerlijk zeggen wat ik denk: misschien lukt het wel.” Kaarten voor Wouter Deprez kosten 19 euro.


di 1/10/13 20:20 Mezz Breda di 1/10/13 21:00 Mezz Breda do 3/10/13 18:30 Effenaar Eindhoven do 3/10/13 20:00 Mezz Breda do 3/10/13 20:30 cc Jan Van Besouw Goirle vr 4/10/13 20:00 013 Poppodium Tilburg vr 4/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg vr 4/10/13 20:30 Mezz Breda za 5/10/13 20:30 cc Jan Van Besouw Goirle za 5/10/13 20:30 cc Zundert Zundert za 5/10/13 22:00 013 Poppodium Tilburg za 5/10/13 22:00 Effenaar Eindhoven zo 6/10/13 15:00 Effenaar Eindhoven zo 6/10/13 15:30 013 Poppodium Tilburg zo 6/10/13 16:30 Mezz Breda zo 6/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg do 10/10/13 20:00 013 Poppodium Tilburg do 10/10/13 20:15 Effenaar Eindhoven do 10/10/13 20:30 DE NWE VORST Tilburg do 10/10/13 20:30 Mezz Breda vr 11/10/13 20:15 cc Jan Van Besouw Goirle vr 11/10/13 20:15 Effenaar Eindhoven vr 11/10/13 20:30 Mezz Breda vr 11/10/13 21:00 Effenaar Eindhoven vr 11/10/13 21:00 Mezz Breda za 12/10/13 20:00 Effenaar Eindhoven za 12/10/13 20:15 Effenaar Eindhoven za 12/10/13 20:30 cc De Kei Reusel za 12/10/13 20:30 cc Zundert Zundert za 12/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg za 12/10/13 21:00 cc Jan Van Besouw Goirle za 12/10/13 23:00 013 Poppodium Tilburg zo 13/10/13 14:00 cc Jan Van Besouw Goirle zo 13/10/13 16:00 cc Jan Van Besouw Goirle zo 13/10/13 16:30 Mezz Breda zo 13/10/13 20:15 Effenaar Eindhoven zo 13/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg zo 13/10/13 20:30 Mezz Breda wo 16/10/13 21:00 013 Poppodium Tilburg do 17/10/13 19:00 Evoluon Eindhoven do 17/10/13 20:00 Mezz Breda do 17/10/13 20:15 Effenaar Eindhoven do 17/10/13 20:30 cc Jan Van Besouw Goirle do 17/10/13 21:15 013 Poppodium Tilburg do 17/10/13 22:15 Evoluon Eindhoven vr 18/10/13 19:00 013 Poppodium Tilburg vr 18/10/13 19:00 Evoluon Eindhoven vr 18/10/13 19:30 Mezz Breda vr 18/10/13 20:15 Effenaar Eindhoven vr 18/10/13 20:30 cc De Kei Reusel vr 18/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg vr 18/10/13 21:00 Effenaar Eindhoven vr 18/10/13 21:00 Mezz Breda vr 18/10/13 22:15 Evoluon Eindhoven za 19/10/13 20:30 cc Zundert Zundert za 19/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg za 19/10/13 21:00 Mezz Breda za 19/10/13 21:00 Mezz Breda za 19/10/13 21:30 013 Poppodium Tilburg zo 20/10/13 12:00 cc Jan Van Besouw Goirle zo 20/10/13 14:30 cc Jan Van Besouw Goirle zo 20/10/13 15:00 Mezz Breda zo 20/10/13 16:30 Mezz Breda zo 20/10/13 19:30 013 Poppodium Tilburg zo 20/10/13 20:00 Effenaar Eindhoven ma 21/10/13 20:00 013 Poppodium Tilburg wo 23/10/13 20:15 Effenaar Eindhoven wo 23/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg wo 23/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg do 24/10/13 19:30 Effenaar Eindhoven do 24/10/13 20:00 Mezz Breda do 24/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg do 24/10/13 20:30 DE NWE VORST Tilburg vr 25/10/13 20:00 cc Jan Van Besouw Goirle vr 25/10/13 20:15 013 Poppodium Tilburg vr 25/10/13 20:30 cc Jan Van Besouw Goirle vr 25/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg vr 25/10/13 20:30 Effenaar Eindhoven vr 25/10/13 21:00 Effenaar Eindhoven vr 25/10/13 21:00 Mezz Breda za 26/10/13 20:00 cc Jan Van Besouw Goirle za 26/10/13 20:30 cc Jan Van Besouw Goirle za 26/10/13 20:30 cc De Kei Reusel za 26/10/13 20:30 cc Zundert Zundert za 26/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg za 26/10/13 21:00 Mezz Breda zo 27/10/13 14:30 cc Jan Van Besouw Goirle zo 27/10/13 14:30 cc Jan Van Besouw Goirle zo 27/10/13 20:00 cc Jan Van Besouw Goirle zo 27/10/13 20:00 013 Poppodium Tilburg zo 27/10/13 20:00 Effenaar Eindhoven zo 27/10/13 20:15 Effenaar Eindhoven zo 27/10/13 21:00 013 Poppodium Tilburg ma 28/10/13 20:00 013 Poppodium Tilburg wo 30/10/13 20:00 013 Poppodium Tilburg do 31/10/13 20:00 013 Poppodium Tilburg do 31/10/13 20:30 cc Jan Van Besouw Goirle do 31/10/13 20:30 013 Poppodium Tilburg do 31/10/13 20:30 Effenaar Eindhoven

Over de schreef OKTOBER PechaKucha Night Breda Right In Between, Soliton The Agonist Beans & fatback British Pop Invasion Wende Timmietex & Ben Jur Ozark Henry Jelka van Houten, Janke Dekker… Schudden Flash Forward: 25 years of Dutch Dance ST8MENT: The Magic Show The clash of the coverbands Heidenfest XL met o.a. Ensiferum, Heidevolk… Jeroen Kant The Front Bottoms Endless Boogie Ilse DeLange Huub Van der Lubbe (solo) Rats On Rafts, De Kift Enno Voorhorst Ilse DeLange Luc De Vos (solo) De Nuance, Kadinski, Woody sings Woody The Dirty Denims Comedy Night met Victor Luis van es en Eric van der Woude Ilse DeLange Rock4 Herman in een bakje geitenkwark The Holydrug Couple Swingpaleis Dansavond Meet the streets Het Zandkasteel Het Zandkasteel Herrek Paul Carrack Eefje De Visser Huub Van der Lubbe (solo) North Mississippi Allstars Kraftwerk 3D Douwe Bob Trixie Whitley Gerrie van der Klei, Anouk van Nes… Bombino Kraftwerk 3D Midnight Kraftwerk 3D The clash of the coverbands De Staat Roue Verveer en Murth Mossel FunX presents: Shaggy, Rayvon, Sly & Robbie Reincarnatus Kayleigh Leith Kraftwerk 3D Wouter Deprez Tessa Rose Jackson Vive La Fête Low Vertical Popronde: The Future’s Dust Lisa Jacobs, Ksenia Kouzmenko Seniorenorkest Hart van Brabant Meneer Molsk - door Etienne Borgers Broken Down Suitcase Children of Bodom Janne Schra, Maaike Ouboter Kobra & The Lotus Seasick Steve Daniel Norgren Deafheaven Rotting Christ, Twilight of the Gods, Negura Bunget The View Airbourne Broeder Dieleman Leediez Nielson Rens Merkelbach Wardruna Steel Pulse Japanther, Radkey Damian Wilson Ensemble Leediez Howard Komproe… Karin Bruers Jan de Bruijn Janne Schra, Tangarine Town Of Saints Leediez Operakoor Crescendo Goirle & Muziekensemble Leediez Caro Emerald Israel Nash Gripka & Band Wende Bleached The Game Protoje Biffy Clyro Het Thriller Theater Lightning Dust, Pharmakon Jiggy Djé, Sticks, Winne & Dr. Moon

PRIJS

ZAAL PLAATS

dag uur

0 0 13,50 13 Volume 3 27,5 The Berlin Sessions 25 Albumrelease ‘Bekende gezichten’ 5 17 Garland and Minnelli 25,50 We vieren het maar (reprise) 18,5 15 20 12,5 30 0 8 10 35 18 15 35 15 5 0 10 35 Voices 20 15,50 0 0 12,5 Op zoek naar wilde dieren 16,50 Op zoek naar wilde dieren 16,50 0 25 14 18 17,5 56 u UITVERKOCHT 16,5 15 Purper ladies 23,50 15 56 u UITVERKOCHT 17,50 56 u UITVERKOCHT 11,5 15 Dubbelvoorstelling 18 26 12,50 0 56 u UITVERKOCHT Hier is wat ik denk 19 9 19 0 0 Kapelconcert 12,0 Herfstconcert 7 7,50 0 25 14 15 27,5 10 10 17,50 16 23,5 10 A leediez night out 10 12 u UITVERKOCHT Net nie 17,50 22,50 22,5 7,5 6 A leediez night out 10 De lulverhalen 23,5 Waar was ik? 18 Jan invites… 19,5 8 0 A leediez night out 10 Najaarsconcert A leediez night out 10 32,5 14 25 6 30 15 23 u UITVERKOCHT Hitchcock: een live radiohoorspel 23,5 9 15

Adressen en contactgegevens: – 013 Poppodium , Veemarktstraat 44 Tilburg, 0031 13 460 95 00, www.013.nl – Effenaar , Dommelstraat 2 Eindhoven, 0031 40 239 36 66, www.effenaar.nl – Mezz , Keizerstraat 101 Breda, 0031 76 515 66 77, www.mezz.nl – Chassé Theater , Claudius Prinsenlaan 8 Breda, 0031 76 530 31 00, www.chasse.nl – cc Zundert , Molenstraat 5 Zundert, 0031 76 597 19 99, www.cczundert.nl – cc Jan Van Besouw , Thomas van Diessenstraat 1 Goirle, 0031 13 534 34 00, www.janvanbesouw.nl – De Kei , Kerkplein 69 Reusel, 0031 497 64 14 84, www.tschouw.nl

Suiker - 19


140 koppels in Turnhout, Mol, Geel en Hoogstraten burgeren samen in

Minister Bourgeois: “We hebben een verdeeld verleden, maar een gedeelde toekomst.” MOL – Integreren is niet eenvoudig. Je aanpassen aan een vreemde cultuur, vreemde mensen, een vreemde omgeving, vreemde gewoonten en een vreemde taal is een werk van lange adem. Het is een voortdurende oefening. Het project ‘Samen inburgeren’ dat anderhalf jaar geleden door minister Bourgeois werd gelanceerd, maakt het integratieproces niet gemakkelijker, maar zeker wel overzichtelijker, vlotter, behapbaarder en vooral ook plezieriger. Op het provinciaal domein Zilvermeer werd de minister door begeleidende partners van dit project, vzw Prisma en Vormingplus Kempen, uitgenodigd om samen met 140 inburgeraars en hun coaches het succes van ‘Samen inburgeren’ te vieren. Geert Bourgeois is Vlaams minister van Bestuurszaken, Toerisme, Binnenlands bestuur én Inburgering. Als ‘inburgeringsminister’ merkte hij dat het integratieproces beter kan. Hij lanceerde in 2011 het project ‘Samen inburgeren’. Het idee erachter is even eenvoudig als efficiënt. Elke inburgeraar krijgt een persoonlijke coach aan wie hij gedurende zes maanden gekop-

20 - Oktober 2013

peld wordt. De coach en de inburgeraar bouwen een zo hecht mogelijke band op. Ze zien mekaar minstens tweewekelijks. Welke activiteiten ze samen doen, bepalen ze helemaal zelf. Alles is mogelijk: de coach kan de inburgeraar helpen bij het invullen van administratieve formulieren of hij kan helpen boodschappen doen. Maar een samenkomst hoeft niet noodzakelijk

‘nuttig’ te zijn. Ze kunnen ook samen gewoon een potje koken, naar het voetbal gaan kijken of een pint gaan drinken. Het belangrijkste is dat de inburgeraar merkt dat er iemand in de buurt is op wie hij kan terugvallen. Tegelijkertijd moet hij erover waken dat hij niet te afhankelijk wordt van zijn coach. Want dan zou het integratieproces zijn doel natuurlijk voorbijschieten. De focus mag dan liggen op de integratie van de inburgeraar, ‘Samen inburgeren’ creëert wel degelijk een winwinsituatie. Ook de coach doet er zijn voordeel mee. Ook hij verrijkt zijn cultuur en kan zijn blik verruimen dankzij het contact met de inburgeraar. ‘Samen inburgeren’ is een succes. In Vlaanderen burgeren meer dan 2.000 mensen samen in. In de Kempen, waar de gemeenten Turnhout, Hoogstraten, Mol en Geel instapten in het project, gaat het om 140 koppels die samen inburgeren.

Basis tot succes is screening Katrien Loots volgt bij Vormingplus Kempen het project ‘Samen inburgeren’ op de voet. Het succes verbaast haar niet. “Aan de basis van het succes ligt een goeie screening,” legt ze uit. “We zetten niet zomaar mensen bij mekaar. Om te beginnen kiezen we de coaches zorgvuldig. Alleen mensen die de streek goed kennen, er zich goed thuis voelen en goed Nederlands praten, komen ervoor in aanmerking. Voor de inburgeraars geldt dat ze al een beetje Nederlands kunnen praten en begrijpen en dat ze zélf overtuigd zijn van het nut van het project. Ze worden niet gedwongen of onder druk gezet om samen in te burgeren. Ze moeten vrijwillig de stap zetten.” Het vormen van koppels gebeurt weldoordacht. “Per gemeente worden de kandidaat-deelnemers uitgenodigd voor een gesprek,” zegt Katrien. “We polsen dan uitgebreid naar hun achter-

gronden, hun hobby’s en interesses. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de coach en de inburgeraar ‘matchen’. Mensen die graag koken of uit eten gaan, worden bijvoorbeeld gekoppeld. Of voetbalfans. Of cultuurliefhebbers. Als de coach en de inburgeraar eenzelfde interesse delen, verhoogt dat de slaagkansen van het project enorm.” De koppels die samen inburgeren worden niet aan hun lot overgelaten. Ze worden geback-upt door Vormingplus.

Concrete resultaten ‘Samen inburgeren’ kan niet anders dan zinvol zijn. Zelfs de ferventste tegenstander zal erkennen dat het principe ‘Baat het niet, het schaadt ook niet’ geldt. Maar zijn er ook concrete, keiharde, meetbare resultaten? “Absoluut,” zegt Katrien Loots en ze geeft een voorbeeld om het te illustreren. “Inburgeraar John werd gekoppeld aan coach François. Tijdens een van de momenten waarop het koppel zijn ervarin-


gen met Vormingplus moet delen, vertelde John dat hij dankzij François aan een job was geraakt. François had een bevriende aannemer gevraagd John in dienst te nemen, en die was op het voorstel ingegaan.”

Integratie op alle domeinen Geert Bourgeois, minister van Inburgering en Integratie, luisterde aandachtig naar wat de coaches en inburgeraars te vertellen hadden en richtte zich nadien zelf tot de ‘Vlamingen en nieuwe Vlamingen’. Hij wuifde meteen alle complimenten aan zijn adres weg. “Ik ben niet de uitvinder van ‘Samen inburgeren’. Ik leerde het project kennen toen ik in Catalonië was. Maar ook in Nederland en tal van andere landen bestaat het al langer dan in België. Elk land legt wel zijn eigen accenten. Zo gaat het in Denemarken bijvoorbeeld concreet om samen werk te vinden. Hier willen we vooral van mekaar leren en mekaar beter leren zodat de inburgeraar zich sneller thuis voelt bij ons. We hebben immers een verdeeld verleden, maar een gedeelde toekomst.” “De meeste inburgeraars hebben al een voorgeschiedenis. Ze hebben al een inspanning gedaan om Nederlands te leren, vaak bij Prisma. Dat is een belangrijke eerste stap. Integreren is pas écht mogelijk als je de taal ook spreekt en begrijpt. Het helpt ook enorm bij het vinden van werk. Maar inburgeren stopt niet bij het leren van een taal of een woordenschat. Inburgeren gaat verder dan dat. Daarom is ‘Samen inburgeren’ zo waardevol. Als minister wil ik dat iedereen meewerkt aan integratie. Daarom vraag ik ook andere Vlaamse ministers om mee te doen. Integratie is ook van belang in de domeinen onderwijs en werk. Het is ook een zaak van steden en gemeenten. Ik ben daarom verheugd dat er vandaag vier Kempense gemeenten vertegenwoordigd zijn.” Geert Bourgeois feliciteerde tenslotte de inburgeraars én de coaches. “Samen inburgeren vergt een inspanning van jullie beiden. Je moet beiden bereid zijn je open te stellen voor de ander. Je moet beiden overtuigd zijn van de weg die je samen inslaat. Aan de inburgeraars durf ik vragen om te blijven timmeren aan de weg. Blijf bouwen aan de inburgering door Nederlands te blijven leren en te spreken. De coaches vraag ik om hen daarbij te helpen, want het is niet altijd zo simpel als het lijkt. Spreek daarom altijd traag, duidelijk en eenvoudig Algemeen Nederlands. Gebruik geen dialect als je met je inburgeraar spreekt.” De minister richtte tot slot nog een dankwoord aan de coaches: “Alleen dankzij de belangeloze inzet van jullie, vrijwilligers, kan ‘Samen inburgeren’ zo succesvol zijn. Iedereen die zich volgens haar of zijn mogelijkheden, op haar of zijn manier, vrijwillig engageert, neemt zijn verantwoordelijkheid op tegenover de samenleving en verdient dank en waardering.”

Donkere wolken Het verhaal van ‘samen inburgeren’ is een succesverhaal, maar het neemt niet weg dat er donkere wolken opduiken aan de einder. Amel Amghar van vzw Prisma blikt kritisch vooruit: “Een reis is zelden een foutloos parcours. Dat geld ook voor ‘Samen inburgeren’. Het is een project dat links en rechts nog voor verbetering vatbaar is. Zo merken we dat we op dit moment vooral een middenklassenpubliek aanspreken. De maatschappelijk kwetsbaren bereiken we niet of nauwelijks. Daar is een extra inspanning voor nodig, maar zo’n extra inspanning vraagt ook een extra investering en een bijsturing van de huidige aanpak.” Nog verontrustender is dat in 2015 de subsidie voor ‘managers van diversiteit’ dreigt weg te vallen. Amel Amghar: “Dat kan leiden tot de stopzetting van dit project in de Kempen. Dat zou doodjammer zijn. Een sterk partnerschap op regionaal niveau bracht ons al waar we nu staan. Misschien kan het partnerschap op Vlaams niveau nu verder uitgebouwd worden om een mooie toekomst van het project te verzekeren.”

TURNHOUT – Dinamo zet mensen in beweging. De sterke combinatie van zelfontplooiing, gemeenschapsvorming en vrijwillige inzet maakt Dinamo uniek. Dinamo brengt een gevarieerd vormingsaanbod en versterkt zo de verbindingen tussen mensen die willen leren en mensen die willen aanleren. Dinamo geeft ruimte aan experimenten die inspelen op de polsslag van de samenleving. Iedereen kan zich zo verder ontplooien. Door in te zetten op gemeenschapsvorming vernieuwt Dinamo het sociale weefsel met het oog op een solidaire, duurzame, open en cultureel diverse samenleving. Het fundament van de werking is de inzet van onze vrijwilligers. Zij creëren en dragen het aanbod. De activiteiten vinden plaats in en om de Warande in Turnhout en richten zich tot iedere volwassene in de brede regio. Dinamo is de som van vrijwilligers, professionelen, deelnemers en partners. Hun kracht zet Dinamo in beweging.

EEN GREEP UIT DE KALENDER VAN SEPTEMBER

Dinsdag 1 oktober (overdag ) - infomoment over aankoop laptop, smartphone, printer Vanaf woensdag 2 oktober (overdag) - culinaire workshop Belgische biertapas Donderdag 3 oktober (overdag) - geleid bezoek aan tentoonstelling Jef Geys ‘Licht en architectuur’ Vanaf vrijdag 4 oktober (overdag) - workshop ‘Keramiek voor beginners’ Vanaf maandag 7 oktober (overdag) - ervaringsgerichte workshop ‘Grootouders in nieuwe gezinnen’ * Vanaf maandag 7 oktober (overdag) - cursus ‘Hoe maak ik mijn familiegeschiedenis’? (genealogie) Vanaf maandag 7 oktober (overdag) - workshop ‘Weven voor beginners’ Vanaf maandag 7 oktober (overdag) - Engels taalcafé ‘Talk Talk’ Vanaf maandag 7 oktober (avond) - workshop textiel ‘Creatie van je dochter voor je dochter’ Maandag 7 oktober (avond) - info en workshop ‘Reanimatie’ Vanaf maandag 7 oktober (avond) - ervaringsgerichte workshop ‘Nieuwe gezinnen’ * Vanaf dinsdag 8 oktober (overdag) - culinaire workshop ‘Mannen aan het fornuis’ Maandag 14 oktober (avond) - lezing ‘Kristaltherapie’ Maandag 14 oktober (avond) - vrij podium ‘Notenkrakers’ * Woensdag 16 oktober (overdag) - Doen! Ateliers voor duurzaam leven * Vanaf maandag 21 oktober (overdag) - workshop ‘Tekentechnieken voor beginners’ Dinsdag 22 oktober (overdag) - workshop EHBO Donderdag 24 oktober (overdag) - bezoek aan Atheneum Schone Kunsten in Antwerpen Donderdag 24 oktober (overdag) - workshop ‘Modelfotografie in studio’

ENKELE ACTIVITEITEN ONDER DE LOEP Nieuwe gezinnen Het traditionele kerngezin, zoals we het generaties lang gewend geweest zijn, is niet meer de norm. Vandaag zijn er verschillende soorten gezinnen; eenoudergezinnen, roze gezinnen, nieuw samengestelde gezinnen… Deze nieuwe situaties worden zowel bekeken vanuit de kindbeleving als vanuit het standpunt van volwassenen. Over welke mogelijkheden beschikken we na een echtscheiding? Hoe kunnen we zinvol problemen oplossen van een alleenstaande ouder, van een ouder op afstand alsook van co-ouderschap? Hoe blijven we trouw aan elkaar? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen? We kijken naar verlies én winst vanuit de beleving van kinderen en ouders. Op maandagvoormiddag loopt een gelijkaardige reeks voor grootouders in nieuwe gezinnen. Workshop door Suzanne Haest en Michiel Van den Heuvel Deelnemen: 12 euro Locatie: de Warande Workshop grootouders - maandag 7 en 21 oktober en 4 november van 9.30 tot 11.30u Workshop ouders - maandag 7 en 21 oktober en 4 november van 19.30 tot 21.30u

Notenkrakers

Het eerste Notenkrakersseizoen was een succes en doet uitkijken naar meer... Dit vrije podium aan de Rode Toog in het Warandep’ant zorgt telkens voor boeiende en afwisselende avonden. Muzikanten, zangers, voordrachtkunstenaars... van elk niveau en elke discipline zijn welkom, zolang het maar akoestisch

blijft. Elke deelnemer krijgt een halfuur de tijd om zich te ontplooien. Er is een podium met bescheiden P.A., de Steinwayvleugel staat klaar en er wacht je een dankbaar publiek. Iets voor jou? Neem contact op met lut.mertens@warande.be of 014 47 21 60. Op 14 oktober zijn alvast Yangmo Tso met Tibetaanse zang en Jef Louisa Versmissen met kortverhalen en poëzie onze gasten. Maandagen 14 oktober, 4 november, 9 december, 3 februari, 31 maart en 28 april van 20.30 tot 22u Locatie: de Warande Gratis toegang

Doen! Ateliers voor duurzaam samenleven Dinamo organiseert twee demonstraties, cursussen en workshops die duurzaamheid tot diep in je leven brengen. Een Repair Café én weggeefkraam, een kookatelier of naaien met oude kledij… je kan het zo gek niet bedenken of het past in een groene levensstijl. Alle activiteiten vinden plaats op het Kongoplein. De Gele Toog is de spil van het gebeuren waar je kan snuisteren in de weggeefkraam en een tas koffie kan drinken. Voor een sociaal, gezellig, groen, smakelijk én creatief leven! • Repair Café, op 16 okt en 13 nov, doorlopend van 13 tot 16u, gratis Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een wollen trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Kom er mee naar ons Repair Café! • Weggeefkraam, 16 okt en 13 nov, doorlopend van 13 tot 16u, gratis In de weggeefkraam vind je gratis spulletjes die voor iemand anders geen waarde meer hebben, maar die jij nog wel kan gebruiken. Zo blijven spullen veel langer in gebruik en zijn er minder grondstoffen nodig om steeds nieuwe dingen te maken. - Demonstratie, Maak je eigen zeep, 16 okt en 13 nov, doorlopend van 13 tot 16u, gratis • Zeep voor in je wasmachine maak je vanaf nu zelf. Een klein blokje zeep is voldoende om weer weken verder te kunnen. Het bespaart je een trip naar de winkel, grondstoffen en verpakking en het kost minder dan de goedkoopste

zeep. Hier leer je hoe je het thuis zelf aanpakt en je krijgt alvast een flesje mee om te proberen, mét recept!

LET OP! VOOR DEZE ATELIERS MOET JE VOORAF INSCHRIJVEN: woensdag 16 oktober - bewegingsatelier ‘New Games’, van 13.30 tot 15.30u, 5 euro, vooraf inschrijven We brengen samen een parachute in beweging door speelse opdrachten. Plezant voor (groot)ouders en (klein) kinderen. - kookatelier veggieburgers maken, van 13 tot 16u, 5 euro, volgeboekt De beste veggieburgers maak je immers zelf! - Naaiatelier, van jas tot tas, van 13 tot 16u, 5 euro, vooraf inschrijven Breng een oude jas mee en ga naar huis met een nieuwe tas woensdag 13 november - groenatelier wintertaart voor vogels, van 13.30 tot 15.30u, 5 euro, vooraf inschrijven Aanbevolen voor (groot)ouders en (klein)kinderen, maar uiteraard is iedereen welkom! - kookatelier vegetarisch broodbeleg, van 13 tot 16u, 5 euro, volgeboekt Wat doe je op je boterham als je minder vlees wil eten? Heerlijke spreads boordevol groenten en granen. - naaiatelier, van paraplu naar boodschappentas, van 13 tot 16u, 5 euro, vooraf inschrijven Breng een kapotte paraplu mee en ga naar huis met een nieuwe boodschappentas. Zelfs de sluitingen worden gerecycleerd.

PRAKTISCH Dinamo - de Warande Warandestraat 42 2300 Turnhout 014 47 21 60 dinamo@warande.be www.warande.be/dinamo openingsuren onthaal educabalie: elke werkdag van 9 tot 12u en van 13 tot 16u (maandagavond ook van 18 tot 20u)

Suiker - 21


MOOOV OKTOBER

TURNHOUT – Overal in de wereld worden films gemaakt. Helaas geraakt maar een fractie van dit aanbod tot bij ons in de bioscoop. Vanuit deze bezorgdheid programmeert vzw MOOOV anders. MOOOV kiest voor films uit de hele wereld en gaat daarbij actief op zoek naar die regisseurs die kwaliteit combineren met maatschappelijk engagement, of naar films die een -toegankelijk- artistiek verhaal vertellen. Iets minder vanzelfsprekend, maar zeker zo boeiend. MOOOV is -na de fusie met het Brugse Cinema Novo- de nieuwe naam van Open Doek. MOOOV is het hele jaar door actief. Wekelijks wordt op dinsdagavond om 20u in Utopolis in Turnhout een film geprogrammeerd. Jaarlijks (eind april) organiseert MOOOV een filmfestival in Turnhout, Brugge, Genk, Sint-Niklaas, Lier, Roeselare en Koersel.

Dinsdag 1 oktober, 20u, Utopolis Turnhout

Dinsdag 8 oktober, 20u, Utopolis Turnhout

Dinsdag 15 oktober, 20u, Utopolis Turnhout

Dinsdag 22 oktober, 20u, Utopolis Turnhout

Dinsdag 29 oktober, 20u, Utopolis Turnhout

Regisseur: Rebecca Zlotowski Land: Frankrijk Jaar: 2013 Duur: 94 minuten Gary, een ongeschoolde arbeider, mag samen met twee vrienden beginnen te werken op een kerncentrale. Het team waar hij deel van uitmaakt, staat onder leiding van Gilles en Toni. Deze twee wonen zo goed als onder de reactorgebouwen in een caravanpark. Gary en zijn vrienden trekken bij hen in. Daar ontmoet Gary Toni’s verloofde Karole, die zelf ook in de kerncentrale werkt. Hij wordt verliefd op Karole. Ze brengt zijn hoofd zo op hol dat hij flirt met radioactieve besmetting om in haar buurt te kunnen zijn. Een boeiend drama in en rond een enorme kerncentrale waarin realistische en romantische scènes elkaar afwisselen.

Regisseur: François Ozon Land: Frankrijk Jaar: 2013 Duur: 95 minuten Isabelle, een 17-jarig meisje, besluit vrijwillig bij te klussen als callgirl. Isabelle leest Arthur Rimbaud, kijkt naar internetporno, gruwelt van hypocriete, verborgen affaires zoals die van haar moeder en kiest voor de betaalde liefde van een oudere man. Seksualiteit en moraliteit zijn altijd al Ozons stokpaardjes geweest en in deze nieuwe film berijdt de Franse rasfilmer die opnieuw in volle galop. Het is hem niet te doen om tienerprostitutie aan te klagen of je tot tranen te bewegen met een prekerig slachtofferdrama. Hij oordeelt niet. ‘Jeune et jolie’ is een genuanceerd portret van een seksueel ontwakend tienermeisje wier gedrag vooral de hypocrisie van de volwassenen rond haar meedogenloos bloot legt.

Regisseur: Abdel Kechiche Land: Frankrijk Jaar: 2013 Duur: 179 minuten De 16-jarige Adèle twijfelt er niet aan: meisjes horen uit te gaan met jongens. Maar wanneer ze Emma ontmoet, een jonge vrouw van 24 met blauw haar, wordt haar hele leven op z’n kop gezet. ‘La vie d’Adèle’ is los gebaseerd op het stripverhaal ‘Blauw is een warme kleur’ van Julie Maroh. Van dezelfde regisseur waren tijdens het filmfestival ook de films ‘La graine et le mulet’ en ‘Vénus noire’ te zien. Tijdens het filmfestival van Cannes kreeg ‘La vie d’Adèle’ de Gouden Palm. De twee hoofdactrices en de regisseur kregen een lange, staande ovatie van het aanwezige publiek. “Het is de meest overweldigende, indringende en memorabele brok cinema die ik de voorbije twee weken gezien heb”, vond filmrecensent Ruben Nollet.

Regisseur: Sebastián Lelio Land: Chili Jaar: 2012 Duur: 117 minuten Gloria is een 58-jarige gescheiden vrouw. Nu haar kinderen het huis uit zijn, wil ze absoluut haar eenzaamheid en middelbare leeftijd verdringen en durft ze opnieuw dromen van ware liefde. Ze bezoekt feesten voor vrijgezellen in de hoop de ware te treffen. Wanneer ze Rodolfo ontmoet, weet ze zeker dat haar zoektocht voorbij is. Maar de relatie gaat niet over rozen en Gloria kan niet anders dan haar verwachtingen bijstellen. Voor haar innemende vertolking kreeg hoofdrolspeelster Paulina Garcia de prijs voor de beste actrice op het filmfestival van Berlijn in 2013. De internationale pers was bijzonder lovend.

Regisseur: Arnaud des Pallières Land: Frankrijk Jaar: 2013 Duur: 125 minuten Frankrijk, 16de eeuw. Paardenhandelaar Michael Kohlhaas leidt een gelukkig leven met zijn gezin in de Cevennen. Op weg naar de paardenmarkt wordt hij onder valse voorwendsels door een lokale landheer tegengehouden. Twee paarden worden hem op smerige wijze ontvreemd. Zijn stalknecht wordt mishandeld. Hij zoekt zijn toevlucht tot het gerecht, maar daar vangt hij bot. Als zijn vrouw op brutale manier om het leven wordt gebracht, is de maat vol. Hij bindt de strijd aan tegen de corrupte machthebbers. Gebaseerd op Heinrich von Kleists beroemde werk uit 1811, brengt Arnaud des Pallières een modern drama over een tijdloos onderwerp. De Deense steracteur Mads Mikkelsen straalt met heel zijn lichaam de onverzettelijkheid uit van Kohlhaas en weet als geen ander deze quest for justice te verpersoonlijken.

Zaterdag 5 oktober, 20u, Utopolis Turnhout

gere echtgenote, met suïcidale trekjes, woont nu samen met een machtige politieofficier. Die zet alles op alles om zijn stiefdochter terug te vinden. Zoals altijd bij Kashyap kijk je opnieuw je ogen uit als de kleurrijke, wervelende personages bijna letterlijk van het doek spatten. Kashyap toont opnieuw dat film in India meer is dan Bollywood, al laat hij het niet na om er ook in deze film weer enkele keren naar te verwijzen.

Zondag 13 oktober, 10.30u, Utopolis Turnhout

tieproces van de audities tot de première. De documentaire focust op de wijze waarop De Keersmaeker en de Rosasdansers de danstaal van de choreografe overbrengen aan de klassiek geschoolde balletdansers. Een poëtische documentaire over het zoeken, kijken en twijfelen binnen de muren van de soms claustrofobische opera. De filmmakers richten zich niet op de persoonlijke verhalen van de dansers. De dansers komen in beeld, maar zijn zelden te horen.

GRAND CENTRAL

JEUNE ET JOLIE

UGLY

Regisseur: Anurag Kashyap Land: India Jaar: 2013 Regisseur Anurag Kashyap, een graag geziene gast bij MOOOV, zal op deze Belgische première zelf aanwezig zijn. ‘Ugly’ speelt zich af in Mumbai, waar een jong meisje wordt ontvoerd. De vader is een would-beacteur, onlangs gescheiden van zijn vrouw. Zijn vroe-

22 - Oktober 2013

LA VIE D’ ADELE

GLORIA

RAIN

Regisseurs: Olivia Rochette & GerardJan Claes Land: België Jaar: 2012 Duur: 85 minuten In 2011 bracht het wereldvermaarde ‘Ballet de l’Opéra National de Paris’ met ‘Rain’ voor het eerst een choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker. De cineasten Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes volgden het repeti-

MICHAEL KOHLHAAS


ONZE PARTNERS V.I.P.-PARTNER PARTNERS L

Website: www.warande.be

HoReCa provincie Antwerpen

Gemeente Westerlo

Adres: Boerenkrijglaan 61 Afdelingen Noorderkempen en 2260 Westerlo Provincie Cc ‘t Schaliken Middenkempen Mail: sofie.claes@westerlo.be Antwerpen Adres: Grote Markt 35, Adres: Tuinbouwstraat 1, Tel: 014 53 91 77 Adres: Kon. Elisabethlei 22, 2200 Herentals 2300 Turnhout De Poppenzaal 2018 Antwerpen Openingsuren: ma 9-12u / 17-19.30u, Tel: 0495 53 54 80 di, do, vr 9-12u / 13.30-16u, Adres: Steenweg op Oosthoven 114, Tel: 03 240 50 11 wo 9-12u. De Roma 2300 Turnhout Fax: 03 240 54 75 Adres: Turnhoutsebaan 286 Ticketbalie ook op Tel: 014 42 33 22 Mail: info@provant.be wo 13.30-16u en za 10-14u. 2140 Borgerhout Fax: 014 42 43 55 Website: www.provant.be Tel: 014 28 51 30 Ticketbalie: Turnhoutsebaan Mail: info@propop.be MOOOV – Fax: 014 22 28 56 327 Website: www.propop.be films met zicht op de wereld Mail: cultuurcentrum@herentals.be 2140 Borgerhout Adres: festival – 17 tot 29 april 2013 Website : www.schaliken.be Openingsuren: ma-vr: 9u30-12u30 / 13u30- Hofke van Chantraine Adres: Kerkstraat 46 Warandestraat 42 17u Cc de Werft 2360 Oud-Turnhout 2300 Turnhout Tel: 03 292 97 40 (reserveringen) Adressen: Werft 32, Markt 1, 2440 Geel Tel: 014 47 94 94 Tel: +32 14 47 23 31 03 292 97 50 (algemeen) (exporuimte de Halle) Fax: 014 65 25 18 Mobile: +32 495 37 54 88 Website: www.deroma.be Centrumparking Nieuw Mail: info@hofkevanchantraine.be Website: www.mooov.be straat, 2440 Geel (exporuimte Cc Zundert Thomas More Adres: Molenstraat 5 Productiehuis de Schrijnwerkerij) Adres: Zandpoortvest 13 Het Gevolg Zundert Balie: ma 13.30-16.30u, di-vr 9-12u / 13.30-16.30u, Adres: Otterstraat 31-33, 2300 2800 Mechelen Tel: 0031 76 597 19 99 za 10-12u Turnhout België Website: www.cczundert.nl Tel: 014 56 66 60 (administratie) Tel: 014/42.63.27 Tel: +32 (0)15 36 91 01 014 56 66 66 (reserveringen) Cc Jan van Besouw Fax: 014/42.82.36 Mail: info@thomasmore.be Adres: Thomas van Diessenstraat 1 Mail: info@hetgevolg.be Fax: 014 56 66 80 Goirle Mail: admin.dewerft@geel.be, res.dewerft@geel.be   Stadsbestuur Geel Tel: 0031 13 534 34 00 Adres: Werft 20, 2440 Geel Website: www.dewerft.be Website: www.janvanbesouw.nl Tel: 014 56 60 00 Vormingplus Kempen Cc ‘t Getouw Vlaamse Opera Mail: info@geel.be Adres: Graatakker 4 (schouwburg Rex – Antwerpen zaal ‘t Getouw) Adres: Van Ertbornstraat 8, Groezrock 2300 Turnhout Adres balie : Smallestraat 2, 2400 Mol 27th-28th April 2013 2018 Antwerpen Tel: 014 41 15 65 Adres: Gestelsesteenweg 211 Website: www.vlaamseopera.be Mail: info@vormingpluskempen.be Openingsuren: di-vr : 9-12u / 13.30-16u, za 10-12u 2450 Meerhout Mail: info@vlaamseopera.be Website: www.vormingpluskempen.be Tel: 014 33 09 00 Website: www.groezrock.be Tel: 03 202 10 08 Sabam Cultuur Fax: 014 33 09 07 Adres: Aarlenstraat 75-77 Gemeentebestuur Mail: cultuurbalie@gemeentemol.be 013 Poppodium 1040 Bruxelles Adres: Veemarktstraat 44 Meerhout Website : www.getouw.be 5038 CV TILBURG Adres: Markt 1, 2450 Meerhout Tel: + 32.2.286.82.11  Bibliotheek Turnhout Tel: 013 460 95 00 Tel: 014 24 99 20 Fax: + 32.2.230.05.89 Adres: Warandestraat 42, 2300 Fax: 013 460 95 01 Fax: 014 24 99 57 Mail: frontoffice@sabam.be Turnhout Mail: informatie@013.nl Mail: info@meerhout.be Website: www.sabam.be Openingsuren: ma 14-20u, di t.e.m. do 11 TRAM 41 (Turnhoute Frans Masereel Centrum Gemeentebestuur Olen 20u, vr 11-18u, za 10-17u Adres: Masereeldijk 5 & Gladiolen - vzw Keizer Route Archief en Musea) Tel: 014 47 22 41 Adressen: Stadsarchief (Stadhuis/ Karel Olen 2460 Kasterlee Fax: 014 41 61 41 Adres: Dorp 1, 2250 Olen Erfgoedhuis, Grote Markt 1, Mail: Tel: +32(0)14 85 22 52 bibliotheek@turnhout.be Tel: 014 26 31 11 2300 Turnhout, 014 44 33 98) Website: Fax: +32(0)14 85 05 91 www.turnhout.be/bib Nationaal Museum van de Fax: 014 26 31 20 Website: www.fransmasereelcentrum.be Effenaar Speelkaart (Druivenstraat 18, Mail: info@olen.be Adres: Dommelstraat 2, Eindhoven Kunstforum Würth 2300 Turnhout, 014 41 56 21) Adres: Everdongenlaan 29 PFL Tel: 0031 (0)40 239 36 66 Taxandriamuseum Adres: Sound, Light, Projection, 2300 Turnhout Mail: info@effenaar.nl (Begijnenstraat 28, Video & Meeting Support Tel: +32 (0)14 44 55 95 Website: www.effenaar.nl 2300 Turnhout, 014 43 63 35) Achterstenhoek 9 Fax: +32 (0)14 44 56 62 Begijnhofmuseum (Begijnhof Dinamo 2275 Lille Mail: kunstforum@wurth.be Adres: Warandestraat 42, 56, 2300 Turnhout, Openingsuren: Ma-vr 10-18 u 014 42 12 48) Miko Koffie N.V. 2300 Turnhout Za 10-14 u Adres: Steenweg op Mol 177 Openingsuren: musea: di-za 14-17u, Openingsuren: educabalie ma-vr 9-12u en Tel: 014 / 44 08 70 zo 11-17u 2300 Turnhout 13-16u, ma 18-20u Mail: Info@pfl.be Stadsarchief: Tel: 014 46 27 70 Tel: 014 47 21 64 (educabalie) Website: www.pfl.be ma: alleen telefonisch of per Mail: dinamo@warande.be Erfgoedcel mail, Website: www.warande.be (cursussen) di-vr 9-12.30u / 13-16.30u Noorderkempen Mezz Stadhuis/Erfgoedhuis Mail: tram41@turnhout.be Adres: Keizerstraat 101, Adres: Grote Markt 1, Website: www.tram41.be De Singer 4811 HL Breda 2300 Turnhout De Warande Adres: Bavelstraat 35, Tel: 0031 76 515 66 77 Tel: 014 44 33 62 Adres: Warandestraat 42 2310 Rijkevorsel Fax: 0031 76 520 02 37 Mail: info@erfgoedcelnoorderkempen.be 2300 Turnhout Website: www.desinger.be of Mail: info@mezz.nl Ticketbalie : ma-vr 9u-17u www.ajazzexperience.be Website: www.mezz.nl OC De Djoelen Za 9u-14u IOK Jakob Smitsmuseum Oud-Turnhout Tel: 014 41 94 94 (algemeen) Intercommunale Adres: Sluis 155a, 2400 Mol Adres: Steenweg op Mol 3 b2 Tel: 014 41 69 91 (ticketbalie) Ontwikkelingsmaatschappij Openingsuren: wo-zo: 14-18u 2360 Oud Turnhout voor de Kempen Tel en fax: 014 31 74 35 Mail: tickets@djoelen.be Adres: Antwerpseweg 1, 2440 Geel Mail: info@jakobsmits.be Tel: 014 46 22 27 Tel: 014 58 09 91 Website: www.jakobsmits.be Website: www.oud-turnhout.be Fax: 014 58 97 22 Openingsuren: di-vr : 8u30-12u Theater Stap Mail: info@iok.be di-wo : 12u30-16u Adres: Brugstraat 55, 2300 Turnhout di : 17u30-19u30 Website: www.iok.be Tel: 014 42 85 90 Fax: 014 42 84 19 Mail: info@theaterstap.be Website: www.theaterstap.be

PARTNERS XL

PARTNERS S

Erfgoedcel k.ERF

Adres: Gasthuisstraat 5, 2440 Geel Tel: 014 566 688 Mail: info@erfgoedcelkerf.be Website: www.erfgoedcelkerf.be

artObe+

Adres: Rolleken 10 2275 Lille Belgium Tel: 0032 (0)14 883343 Mail: mail@artobe.org Website: www.artObe.eu

Art Center Hugo Voeten

Adres: Vennen 23, 2200 Herentals Tel: +32 475 555 125 Mail: bart@office.hugovoeten.org Website: www.artcenter.hugovoeten.org

De Scherf vzw

Adres: Neerhofstraat 48 2300 Turnhout Tel: 014 41 82 83 Gsm: 0476 59 89 07 Mail: de.scherf@telenet.be Website: www.descherf.be

Kaaipot Festival Han Coppens en Toon Otten

Arlis Investments – Kaaipot Festival Tel: +32 474 635 678 Mail: toon.otten@arlis-investments.be de kringwinkel Adressen: goedkoop en origineel Mol (Sint-Appolonialaan, 014 32 61 63), Turnhout (Steenweg op Tielen 70), Retie (Sint-Martinusstraat 50), Hoogstraten (Meerseweg 135, 014 44 20 40), Geel (Heidebloemstraat 93), Herentals (Lierseweg 136), Kasterlee (Krokuslaan 10), Balen (Kerkstraat 21), Herselt (Blaubergsteenweg 113), Heist-op-den-Berg (Noordstraat 25/1, 015 23.73.93).

STORMOPKOMST Adres: Tel: Mail:

Warandestraat 42 ingang via plein 2300 Turnhout +32 (0) 14 41 94 94 info@stormopkomst.be

Grasshopper Int. vzw c/o Peter Van der Flaes Adres: Molenbergstraat 45 Bus 4 2300 Turnhout Belgium Tel: +32 485 883 260 Fax: +32 14 652 565 Mail: peter@grasshopper.be

Kempens Karakter Fundatiehuis Adres: Begijnhof 27 2200 Herentals. Mail: info@kempenskarakter.be Tel: 014/21 97 00

VZW Octave

Orgelcomité Turnhout Website: www.vzw-octave.be

Hoppin’ around vorselaar Zaterdag 6 april 2013

GC ‘t Heilaar

Adres: Heilaarstraat 35 2340 Beerse Tel: 014 600 770 Mail: cultuur@beerse.be Website: www.heilaar.be

Suiker - 23


De club van 100

EEN HART VOOR CULTUUR OOK LID WORDEN VAN DE CLUB VAN 100? VRAAG NAAR ONZE VOORWAARDEN. BEL 0495 53 54 80.

V.I.P.-PARTNER

PARTNERS XL

Bibliotheek Turnhout

PARTNERS L

De Djoelen , Oud-Turnhout

vzw octave OrgelComitĂŠ Turnhout Anders Vormend Eigentijds

Goedkoop en origineel! Mol (014/32.61.63) Turnhout,Retie en Hoogstraten (014/44.20.40) Geel, Herentals, Kasterlee, Balen, Herselt en Heist-op-den-Berg (015/23.73.93)

PARTNERS S Met steun van de gemeentes Olen, Geel, Turnhout, Oud-Turnhout, Mol, Herentals, Westerlo, Balen, Meerhout, Beerse

Suiker oktober 2013  

Suikerkrant, editie okotober 2013, cultuurkrant van de Kempen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you