Page 1

nr. 5 ~ FEBRUARI 2010

GRATIS www.suikerkrant.be

❤ lekker interessant

DJ NIOBEAT

RAF WILLEMS

STOFFEL VERLACKT

BOB MARLEY

PRINS CHRIS II

NILS VAN UFFELEN

Vrouwen achter de draaitafel: ze zijn nog altijd meer uitzondering dan regel. Maar als het aan dj Niobeat ligt, komt daar snel verandering in. Binnenkort verhuist ze voor een tijdje naar Barcelona. “Om mijn studies communicatiewetenschappen verder te zetten, maar ik ga er ook het nachtleven in duiken en contacten leggen”... Communicatie: je kan er veel onder verstaan.

Voetbalschrijver Raf Willems is ervan overtuigd dat ‘het voetbal de wereld kan redden’. In zijn stamcafé in Nijlen wordt hij sindsdien aangesproken als halvezool. “Maar vandaag zijn we met veel halvezolen”, zo beweert Willems, die Real Madrid haat en Barça adoreert. Als je wilt weten waarom, moet je zijn boek ‘Topclubs in Europa’ lezen. Of Suiker.

Hoe imiteer je Ringo Star? Je neemt twee stokken en je begint op alles te hengsten wat voor je neus staat. Niet dus! Drummmer Stoffel Verlackt kruipt als lid van The Crab Four in de huid van de mafste Beatle en constateert dat Ringo onna-volg-baar is. Als dat maar goed gaat wanneer op 12 februari The Crab Four de integrale White Album komt spelen in Rijkevorsel.

Had hij nog het geluk van leven, dan zou Bob Marley op 6 februari 65 jaar geworden zijn. Allicht was the king of reggae dan aanwezig geweest op het feestje dat cc De Werft, JH de Bogaard en Reggae Geel die dag voor zijn ‘oppensioenstelling’ organiseren. We gingen op zoek naar Bob in de Kempen en bekomen nog van de kruidige dampen in de repetitiekoten van Campina Reggae en de Splifftones.

“Om het volksmondig te zeggen: carnaval is onnozel doen”. Dat zegt Prins Chris II van Hulshout die deze maand een week lang de lakens uitdeelt in Hulshout, het Aalst van de Kempen. Al zeggen ze in Herenthout dat Aalst het Herenthout van Oost-Vlaanderen is. Want er kan er maar één de oudste zijn en dat is Herenthout. “Tot het tegendeel bewezen wordt”.

“Toen ik het manuscript ‘De rijkdom van geluk’ van Daniel Gybels onder ogen kreeg, was ik er absoluut van overtuigd dat dit boek op de markt gebracht moest worden. Maar geen enkele uitgeverij was geïnteresseerd. Ook goed. Dan ben ik zélf maar uitgever geworden.” De wereld bestaat uit jaknikkers én uit keikoppen die altijd hun eigen weg gaan. Nils van Uffelen van Uitgeverij Charlotte behoort tot de tweede categorie.

3 blz.

4 blz.

8 blz.

14 blz.

18 blz.

22 blz.


Roel Sels

Kort Gedichtendag

TURNHOUT - Naar aanleiding van de Gedichtendag brengt een groep van zeven declamatoren (m/v – leden van Turnhout-

Niobe Ruts , dj Niobeat se toneelverenigingen) op zondag 7 februari om 15 uur een select programma met een aantal van de mooiste Nederlandstalige gedichten. Afspraak in ontmoetingscentrum De Meerloop aan het Begijnhof.

Miami Vibes laat the eighties herleven Ik geloof het allemaal wel Het leven is simpel. Het is zó simpel dat ík het nog kan volgen. Dat heb ik helemaal aan mezelf te danken. Sinds een paar maanden ben ik gestopt met zelfs maar te probéren om het allemaal nog te snappen. Man! De vrijheid dat dát geeft in je hoofd … daar heb je geen idee van! Je wordt meteen een ander mens. “Mensen die ouder worden, beginnen steeds meer te geloven in het lot”, las ik onlangs. Dat is flauwekul. Of toch minstens een verbloeming van de werkelijkheid. Hoe ouder je wordt, hoe beter je begint te begrijpen dat er maar heel weinig te begrijpen valt. En dan is ‘het lot’ een valabel alternatief. Vragen die beginnen met ‘wie’, ‘wat’ of ‘waar’ krijgen we nog wel beantwoord. Maar met ‘waarom’-vragen komen we altijd heel snel in de problemen. Hoe meer we ze proberen te beantwoorden, hoe dieper we onszelf in de modder rijden. Ik ben er dus mee gestopt. Ik vraag niet meer waarom. Nooit. En dat is, als je ‘t fijn bekijkt, best een opmerkelijk gegeven. Laat ‘waarom?’ nu juist de eerste vraag zijn die elk klein kind zich stelt. Logisch ook. Zo’n kleine snapt helemaal geen bal van wat er rondom hem gebeurt en er is niemand die het hem kan uitleggen. De paraplu wordt opengetrokken: de school moet het oplossen. Daar zullen ze hem wel aan het verstand brengen hoe alles in mekaar zit. Noppes, natuurlijk. Twintig jaar later slaat zo’n jonge volwassene gefrustreerd de schoolpoort achter zich toe. En weer is er altijd wel iemand in de buurt om hem te kalmeren en hem een nieuw fabeltje te vertellen. “Ga maar snel werken. Stap in het echte leven. Dan kom je er wel achter hoe alles precies in de haak zit en hoe alles werkt.” Doe er nog een jaar of twintig bij en zo’n wezen is zo oud als ik. En hij beseft plots dat hij nog altijd geen antwoord gekregen heeft op de vragen die hij als kleuter al stelde. En hij neemt zichzelf voor zich nooit ofte nimmer nog af te vragen waarom.

2 — Februari 2010

In die fase zit ik dus nu en ik voel me goed, dank u. Ik heb een aantal radicale besluiten genomen. Behalve dat ik me nooit nog afvraag waarom, wil ik ook geen bijkomende kennis meer vergaren. Ik heb er geen goesting voor en ik zie het nut er niet van in. Ik zal al eens beginnen met te proberen te onthouden wat ik weet. Dat zal al moeilijk genoeg zijn. Ik geloof wat ze me zeggen en heb geen wetenschappelijke verklaringen meer nodig. Kim Clijsters bijt op een mondstuk en haar heupproblemen zijn verleden tijd? Ik heb het in jaren niet meer zo koud gehad als deze winter en toch warmt de aarde op? Ik geloof het allemaal wel. En er is vast een goeie uitleg voor, maar die wil ik dus niet meer horen. Mensen die het goed met me menen, maken zich zorgen. Komen me verontrust vertellen dat ik niet mag afhaken. Dat ik moet bijblijven. Dat ik moet -en nu komt het- ‘meegaan met de tijd’. Alsof we die niet zelf verzonnen en ingedeeld hebben. Wel, laat de tijd zijn gangen maar gaan, ik doe niet mee. Ik heb de knop omgedraaid; een mijlpaal genomen. Na 43 jaar heeft de pendule een fractie van een seconde stilgestaan en nu zet hij zich in de omgekeerde richting weer in beweging. Niet meer verder; terug naar af. Dat heeft niet te maken met leeftijd, maar met mentaliteit. Vanaf nu sta ik dichter bij de bejaarden dan bij de jeugd. En morgen zal ik er nog dichter bij staan. En volgende week nóg dichter. Ik kijk ernaar uit, want dat is waar ik thuishoor. Ik ga nu al liever petanquen dan surfen, liever biljarten dan paragliden. Maar laat het duidelijk zijn: voorlopig ben ikzelf wél de enige die mag zeggen dat ik oud ben. Anderen zullen dat recht pas over een flink aantal jaren verwerven. De eerste de beste die voor mij gaat rechtstaan op de bus, riskeert een peer op zijn bakkes. Ouwe mannen kunnen soms geweldig agressief uit de hoek komen.

TIELEN - Wen Bellens en Tomnaso zijn al jaar en dag de drijvende krachten achter Boogie Wonderband, de partyband die de rasechte disco uit de jaren zeventig nieuw leven inblaast. Naast Boogie Wonderband hebben ze nu een nieuwe covergroep opgericht: Miami Vibes. U raadt het al: Miami Vibes grijpt terug naar de muziek uit de jaren tachtig. Daar zit behoorlijk wat ‘foute muziek’ tussen, maar even goed enkele mooie, maar haast vergeten pareltjes. Meer dan elk ander decennium werden de jaren 80 gekenmerkt door eendagsvliegen en one hit wonders. Denk bijvoorbeeld maar aan Touch me van Samantha Fox, Who’s Johnny van El Debarge of Let’s hear it for the boys van Deniece Williams. Maar de jaren tachtig was ook de periode waarin U2, Simple Minds en Madonna hun eerste grote successen kenden en waarin Paul Young, Billy Joel, Phil Collins en Billy Ocean razend populair waren. Bovenal werden de jaren tachtig

gekenmerkt door slechte kapsels en foute kledij, maar ook daar weet ‘Miami Vibes’ wel raad mee: hun eerste concertreeks is genaamd ‘The Fluo Tour’. Dat zegt al iets. Miami Vibes bestaat uit zangers en entertainers Wen Bellens (‘Miss Ellie’), TomNaso (‘Tom Johnson’), drummer Mike Machiels (‘Mike Knight’), toetsenisten en zangers Jef Van Peer (‘MacJyver’) en Geert De Wever (‘Stringfellow Hawke’) en gitarist Rob Deckx (‘BadMax’). Miami Vibes is te boeken op het nummer 0477 82 66 17 of via tomnaso@telenet.be. De eerste concerten liggen al vast. Op donderdag 18 februari vindt de try-out van de gloednieuwe show plaats in Het Oude Badhuis in Antwerpen. Op zondag 9 mei speelt Miami Vibes op de dorpsfeesten in Tongerlo, op 1 juli op het MuziekTerras in Balen en op 11 juli op Lichtaart Zingt. Daarnaast luistert de band ook een aantal bedrijfs- en privéfeestjes op.

Steun en word lid van de ‘Club van 100’ Hebt u een hart voor cultuur? Wilt u uw bedrijf een cultureel imago aanmeten? Bent u geïnteresseerd in een aantal vrijkaarten voor culturele voorstellingen? Wilt u lokale artiesten een hart onder de riem steken? Vindt u het ook een verademing om tussen de tientallen reclameblaadjes eens een informatieve en reclamevrije krant aan te treffen? Dan hebt u een goede reden om Suiker te steunen en toe te treden tot de ‘Club van 100’. Voor alle info belt u naar Leen Verwaest (0495 53 54 80) of mailt u naar leen@suikerkrant.be.

Mijn alcoholpolicy? Don’t drink and draai! MOL – Ze is twintig, studeert communicatiewetenschappen, amuseert zich graag op feestjes en verdient in het weekend een centje bij in de horeca. Meer bepaald in Café d’Anvers. En dat is niet toevallig. Niobe Ruts -alias dj Niobeat - heeft een zwak voor elektronische muziek en sinds anderhalf jaar neemt ze ook zelf al eens graag plaats achter de decks. “Die knopjes hebben mij altijd al gefascineerd.” Laten we maar meteen een open deur intrappen: vrouwelijke dj’s zijn een zeldzame soort. Hoe dat komt? Daar heeft Niobe niet meteen een verklaring voor. “Misschien hebben mannen er van nature iets meer feeling voor? Ik weet het niet. Bij mij ging het in ieder geval meteen vlot.” – En snel ook, blijkbaar. Na amper zes maanden oefenen, draaide je al een eerste set voor publiek! Daar zal menig bedroomdj je om benijden… Tja, wat kan ik zeggen? Het draaien ging me vanaf het prille begin goed af. Nadat ik enkele keren op feestjes met vrienden plaatjes had gedraaid, kreeg ik de smaak goed te pakken en heb ik eigen materiaal gekocht. Twee Pioneer cd-decks en een tweedehands mengpaneel: daarmee ben ik als een gek beginnen oefenen. In die oefenfase heb ik trouwens veel te danken gehad aan een goede vriend van mij. Hij heeft me als het ware opgeleid, me de kneepjes van het vak bijgebracht. Twee keer per week ging ik twee uur aan een stuk bij hem thuis platen draaien. Vinyl, om het gevoel meteen goed in de vingers te krijgen. Dat was soms behoorlijk pompen en drammen, maar het was wel een goede leerschool.

– En toen draaide je voor het eerst “en public”, in jeugdhuis Tydeeh. Ja, heel spannend hoor. Je gaat dan toch een klein beetje dood van de zenuwen. Maar het was een leuke ervaring, waarvan ik al meteen veel geleerd heb. Dat het toch iéts plezanter is wanneer je wat later mag beginnen draaien, bijvoorbeeld. (lacht) – Je maakte op korte tijd naam als Niobeat. Na die eerste set werd je steeds meer gevraagd voor feestjes, in de Kempen en daarbuiten. Waaraan heb je tot nu toe de beste herinneringen? Die keer toen ik op I Love Techno mocht draaien. Het was maar in de middenzaal aan de stand van Coca Cola, maar toch. Al die mensen die met hun handen zo’n hartje maken om duidelijk te maken dat ze je goed vinden: dat deed me wel iets. – Waar ga je zelf het liefst feesten? Café D’Anvers is helemaal mijn ding qua muziekstijl. Ik studeer in Antwerpen en dus kom ik er regelmatig. En sinds kort werk ik er ook af en toe, achter de bar. – Met voorbedachten rade? Om ooit achter de decks te geraken? Hm, een beetje wel, ja. Ik geef toe dat ik best wel ambitieus ben. Deejayen is mijn

grote passie, en ik zou wel gek zijn om er niet 200% voor te gaan. Zeker niet met alle kansen die ik nu krijg. Ik heb nog nooit een feestje geweigerd. Al zal ik dat binnenkort wel moeten doen, want ik ga een halfjaar in Barcelona studeren… Maar ik ben van plan om van de nood een deugd te maken en daar het nachtleven in te duiken om contacten te leggen! – Over dat nachtleven gesproken: wat is jouw alcoholpolicy wanneer je draait? Wel, ik zeg voor de grap weleens dat ik een motto heb: don’t drink and draai. Klinkt belachelijk, ik weet het, maar er is wel iets van aan. Ik drink nooit tijdens mijn set. Anders verlies ik mijn concentratie en lukt het gewoon niet meer. Ooit ben ik in een dronken bui eens achter de decks gekropen op uitnodiging van een dj in een gerenommeerde club… Enfin, laten we het er maar op houden dat ik die passage liefst zo snel mogelijk wil vergeten. (lacht) – Klopt het mythische beeld nog van de dj die -lekker old school- gaat grasduinen in de platenwinkel, of is dat in deze tijden van downloaden voorgoed voorbij? Ik denk het wel. Vinyl is nog altijd vrij duur in vergelijking met aankopen op het internet. Bovendien kan je nooit nog helemaal up-to-date zijn wanneer je enkel platen koopt. Elke dag komen er nieuwe dingen uit en op het internet kan je die meteen terugvinden en downloaden. Zelf ben ik nogal een fan van Beatport: daar vind ik altijd mijn gading, en 2 euro per nummer is een redelijke prijs. Illegaal downloaden doe ik uit principe niet.

– De vraag waar we niet omheen kunnen: krijgen vrouwelijke dj’s nu echt meer aandacht dan hun mannelijke collega’s, of beelden wij ons dat maar in? Bwoh, je valt zeker op als vrouw achter de decks, dat zal ik niet ontkennen. En wellicht krijg je wat sneller complimentjes. Maar verder sta ik daar niet te veel bij stil. Ik probeer gewoon mijn ding zo goed mogelijk te doen, en daarin voel ik me zowel door mannelijke als vrouwelijke collega’s gesteund. – Mag ik daaruit afleiden dat je je vrouwelijke charmes dan ook niet extra in de verf gaat zetten wanneer je draait? Met je outfit bijvoorbeeld? Daar houd ik me inderdaad niet zo mee bezig. Het moet vooral comfortabel zitten. Jeans en T-shirt, meer moet dat niet zijn. – Als doorgewinterde nachtraaf heb je tot slot vast nog een tip voor club- en festivalgangers die niet de platgetreden paden willen bewandelen… En met die platgetreden paden bedoel je wellicht I Love Techno, Groove City of Tomorrowland? Wel, afgelopen zomer ben ik eens buiten de landsgrenzen gaan kijken en ik heb me geweldig goed geamuseerd op Awakenings, een voor de Belgen minder bekend dancefestival in Amsterdam. Het was daar gezellig. Leuke jongens ook, die Hollanders. www.myspace.com/niobeat Tekst: Floor Deckx Foto: Bart Van der Moeren

Suiker — 3


Real vijfmaal de Europacup won, was eigenlijk aangekocht door Barcelona. Enkel door toedoen van militairen in de Spaanse voetbalbond werd hij getransfereerd naar Madrid. Was dat niet gebeurd, dan had de voetbalgeschiedenis er totaal anders uitgezien. – Met alle respect, maar verknal je met al die informatie ons voetbalplezier niet? Na het lezen van jouw boek kan je toch niet meer genieten van Real Madrid. Neen, dan kan je geen supporter meer zijn van Real (lacht uitbundig). Ik geniet ook niet van Real, maar wel enorm van Barcelona. Het verhaal van Barça is een totaal ander verhaal. Zij hebben de voorbije jaren mijn droom waargemaakt op het allerhoogste niveau. Hun nieuwe president, Laporta, iemand van mijn generatie, heeft komaf gemaakt met de botte commercialisering van de vorige voorzitter en is teruggekeerd naar de Catalaanse roots. Hij heeft de club gered van het failliet door de spelers minder te betalen en terug het ar-

Voetbalschrijver

Raf Willems

NIJLEN - De Kempense voetbalschrijver Raf Willems -van zijn soort kennen we in Vlaanderen maar één exemplaar -heeft een boek van maar liefst 500 bladzijden geschreven over 35 Europese topclubs. De voetballiefhebber (m/v) weze bij deze gewaarschuwd: het lezen ervan kan zijn of haar voetbalplezier ernstige schade toebrengen. Willems beent de clubs namelijk uit tot op het bot. Wat we dan te weten komen over de volkssport bij uitstek is niet altijd erg fraai. Zo blijkt Real Madrid niet meer te zijn geweest dan een propagandamiddel van generaal Franco. Geniet dan nog maar eens van een schaar van Ronaldo. Zo weigert de huidige Chelseacoach Scolari homo’s in zijn elftal op te stellen. Geraak dan nog maar eens in vervoering van een versnelling van Drogba. En AC Milan is al decennialang het speeltje van mediatycoon Silvio Berlusconi. Word dan nog maar eens bekoord door de gouden driehoek Gullit, Van Basten en Rijkaard. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Willems -die tijdens het schrijven moeilijk zijn sympathie voor zijn favorietjes kan wegsteken- is euforisch als hij ontdekt dat Barça zowat het verzetsleger was voor het verdrukte Catalaanse volk; dat Celtic Glasgow gesticht werd door een Ierse priester en tijdens de Eerste Wereldoorlog benefiets organiseerde voor Vlaamse oorlogsvluchtelingen. Of dat de miljardairs van Manchester United elk jaar verplicht worden patiëntjes in ziekenhuizen te gaan bezoeken. Voetbal is niet alleen oorlog maar ook peace and understanding. We ontmoeten Raf Willems in café De Zalm in Herentals. Hij is gekleed in een witte trois suissestrui. Die bescherming was nodig want de ‘beer’ uit Nijvel heeft de vrieskou getrotseerd met een fiets (weliswaar met motortje). Meteen vraagt hij ook om achteraan in het salon plaats te nemen zodat geen nicotinerookpluimpje hem kan bedreigen. Alleen zijn imposante omtrek verraadt dat sport allicht nog wel zijn geest

4 — Februari 2010

gekomen dat voetbal positief kan gebruikt worden voor maatschappelijke veranderingen en zeker ook voor puur amusement. Ook dat leeft bij voetbalclubs. Alleen wordt daar niet over geschreven. Voor de media is het veel makkelijker om te schrijven: ‘Voetbal is oorlog’. Als Celtic tegen de Rangers of Real tegen Barcelona speelt, zal het weer ‘boel’ zijn. Maar dat er fundamentele verschillen zijn tussen deze clubs, dat vraagt al een nuance. En dat is te veel gevraagd voor de media. – Het is toch ook een bittere vaststelling dat voetbal vaak ook het slechtste in een mens naar boven brengt: hooliganisme, racisme en noem maar op. Absoluut. Maar als 200 hooligans van Leeds United beginnen te knokken, haalt dat de voorpagina’s. Als Manchester United echter elk jaar een choreografie uitwerkt voor een tribune supporters, met als thema ‘Kick racism out of the football’, dan schrijft daar niemand over. Ik heb vijf jaar geleden een boek geschreven: ‘Kan

In Nederland is het idee -en ze benoemen het ook zo- (spreekt met een zwaar Nederlands accent) maatschappelijk ondernemen in het voetbal vandaag geïnstitutionaliseerd. De voetbalbond heeft er vier mensen voor in dienst die het idee moeten uitwerken. Er is zelfs een stichting opgezet om de projecten in de praktijk om te zetten. Vandaag ben ik al vijf jaar internationaal adviseur. Ik schrijf columns en rapporten voor hen. De 45 profclubs zorgen samen voor vierhonderd activiteiten in het sociale veld. Nederlandse profspelers gaan naar de scholen en leren de kinderen zowel een gezonde levensstijl te ontwikkelen als te bewegen. In een vijftigtal steden werden voetbalvelden aangelegd in probleemwijken en coaches aangesteld die werken met moeilijke gasten. In Nederland kregen ze de naam Cruijff Courts. Cruijff heeft dat project geadopteerd en volgens een recent onderzoek heeft 86 % van de velden positieve resultaten geboekt. Het bijzondere is dat de

Halvezolen aller landen, verenig u!

verrijkt, maar niet langer zijn lichaam. “Ik heb toch zeshonderd matchen in het Kempens cafévoetbal achter de rug”, zegt hij. “Ik heb vijf jaar in Herenthout gewoond: een zeer bijzonder dorp. Je treft er twee zaken aan: de oudste carnavalstoet van België en onwaarschijnlijk veel cafés. Er woonden toen maar 7.000 mensen maar er waren zeker 20 caféploegen. Je kon er elke week tegen een ander café spelen.” – Je schrijft vrijwel uitsluitend over voetbal. Dat is redelijk uniek in ons taalgebied, vermoeden we? Over voetbal schrijven is al jaren mijn broodwinning. Ik ben destijds begonnen als verslaggever van Heultje en Westerlo voor De Morgen. Voetbal interesseerde me, maar het moest meer zijn dan de klassieke verslaggeving. Mijn unieke positie haal ik niet zo zeer uit het feit dat ik over voetbal schrijf maar vooral omdat ik er vanuit een sociale invalshoek over schrijf. – Je bent van opleiding maatschappelijk

werker. Ook dat speelt duidelijk een rol in je visie op het voetbal. Zeer zeker: in de sociale school van Geel is de basis gelegd voor mijn visie op het voetbalgebeuren én op de sport in het algemeen. De docenten hadden het over het ontwikkelen van je persoonlijkheid of het optimaal benutten van je kansen. Op een bepaald moment ontdekte ik de link tussen deze ideeën en het voetbal. In de journalistiek was dat zeker een braakliggend terrein. – Toch denken we dan ook spontaan aan de onvolprezen radiojournalist Jan Wauters. Ook hij bracht maatschappelijke elementen binnen in zijn sportverslaggeving. Ik was als student aan de sociale school sterk beïnvloed door Jan Wauters. In ’78, tijdens het WK voetbal in Argentinië, heeft hij dagboeken gemaakt waarin hij de militaire dictatuur in het land aankloeg. Later heeft hij dat nog eens overgedaan tijdens de Olympische Spelen in Moskou. Jan

Wauters was wereldklasse. Maar zijn werk is beperkt gebleven tot de radio. Ik heb dat verder verdiept in de schrijvende pers. Het was pionierswerk, anders had ik nooit de kans gehad om later te gaan werken voor Voetbal International, toch het invloedrijkste voetbalmedium in de Lage Landen. – Het voetbalspel lijkt bij jou soms bijzaak. Het draait allemaal veel meer rond grote begrippen als ontvoogding, engagement, politieke keuzes en zo meer. Ik ben steeds erg geïnteresseerd geweest in geschiedenis, sociale verbanden en politiek. Ik ontdekte dat die lijnen vaak samenvielen met de geschiedenis van voetbalclubs. Je kan over Real Madrid toch niet schrijven zonder het over Franco te hebben. De man gebruikte het als propagandamiddel en begreep maar al te goed dat succes in de Europacup het isolement van zijn regime in Europa kon doorbreken. Zijn bemoeienissen gingen zeer ver. De beste voetballer van de jaren vijftig, Di Stefano, met wie

tistieke spel in de ploeg te introduceren. Barça is vandaag weer een club met een groot sociaal engagement. Ze kozen Unicef als sponsor: per jaar gaat er anderhalf miljoen euro naar Unicefprojecten. – Maar nogmaals: heb je die al die informatie nodig om te kunnen genieten van het voetbal? Om appels met peren te vergelijken: mag je niet genieten van die fantastische boeken van de Franse schrijver Céline omdat hij een antisemiet was? Neen, ik schrijf ook dat Real Madrid fantastisch voetbal speelde in die tijd. Uiteraard kan je van het spel op zich genieten. Maar ik vind dat er toch een groot verschil is tussen een auteur die er verkeerde meningen op nahoudt als individu of een club die gebruikt wordt om greep te krijgen op een maatschappij. Genot en politiek inzicht moet je scheiden. Maar het kan geen kwaad dat je het weet. Maar voetbal staat niet alleen voor akelige dingen. Ik ben ook tot de ontdekking

voetbal de wereld redden?’ Toen werd ik door de sportjournalisten opgevoerd als ‘een halvezool’ uit de Kempen en werd ik openlijk uitgelachen. Ik vind dat niet erg: mijn lijfspreuk is vandaag trouwens: “Halvezolen aller landen, verenig u”. Maar vergis je niet, vandaag sta ik niet meer alleen! Vandaag zijn we met velen. Dat is het wonderbaarlijke of bijna het sprookje. Niet alleen in de sport maar ook in het onderwijs en de welzijnssector heeft men het idee van het maatschappelijke ondernemen in het voetbal ontdekt. Ik benoem het op een volkse manier: ‘Voetbal, solidariteit, ambiance’. Mijn boek heeft destijds in Nederland flink wat weerklank gekregen. Ik kreeg verschillende uitnodigingen van politieke partijen en werd zelfs uitgenodigd door Studio Sport om er een halfuur over te komen praten. – Het heeft je zelfs een job opgeleverd als sociaal adviseur voor de Nederlandse voetbalbond.

speelden uit in Nijlen. Ze vertoonden hun kunstjes aan de jeugdspelers en speelden een match tegen BV’s. Daar kwam 1.500 man op af! Destijds was ik een halvezool, maar nu heeft zelfs de FIFA het idee overgenomen en worden dergelijke projecten in Afrika en Latijns-Amerika georganiseerd. In mijn ogen kan je de culturele, sociale, economische en sportieve sector perfect verbinden via een voetbalclub. Het stadium als ontmoetingsplaats! De nieuwe stadions moeten geen betonnen mastodonten worden. Neen, ze moeten het kloppende hart worden van een buurt. Een plaats waar je een congres organiseert, een buurthuis in onderbrengt, leerlingen voor uitnodigt, kortom heel de samenleving bij betrekt. Zo’n samenwerking kan een caféploeg ook opzetten met een gemeentebestuur. – Wat tijdens het lezen van je boek opviel, is dat je niet kan wegsteken naar welke clubs je hart gaat. Mijn hart gaan naar Celtic, Manchester United en Barcelona. Al van in mijn jeugd supporter ik voor Celtic en ManU. Wat Celtic betreft, heeft dat te maken met de fantastische supporters, voor ManU met een figuur als George Best. Barcelona heeft sinds vijf jaar mijn hart gestolen. Mijn hart zit bij die clubs en het bloedt als ze verliezen tegen Real Madrid of tegen de Rangers. – En voor welke club supporter je in België? Ik ben altijd wel een Club Bruggefan geweest, zeker in de periode van Happel. Een figuur als Jan Ceulemans sprak me wel aan. Club was in de jaren zeventig iets anders dan de rest. Met spelers met lang haar: ik had toen ook lang haar. Het was de eerste club in België die zich op Europees niveau niets aantrok van de tegenstanders. Ze straalden zelfvertrouwen uit. “We spelen tegen AC Milaan of Liverpool zoals wij dat willen.” Ze hadden een mentaliteit van ‘de pot op’. We doen alsof wij de besten zijn en vallen aan. Het was de Hollandse stijl die met vertraging naar België kwam. Weg met die typisch Belgische valse bescheidenheid. Daar ben je niets mee. – Vreemd dat je dat zegt: Anderlecht wordt toch vaak onze meest Europese ploeg genoemd, geroemd om zijn champagnevoetbal. Dat zelfvertrouwen van Club Brugge zat niet in het champagnevoetbal van Anderlecht. Het wordt door journalist Marc Didden wat denigrerend ‘jeannettenspel’ genoemd. Het champagnevoetbal van Anderlecht was een knap idee maar dat bleef toch meestal beperkt tot de Belgische competitie. Rond de club bleef ook de Brusselse bourgeoisie ronddraaien. Terwijl Club Brugge met een jeansmerk op het shirt speelde. Zonder dat ze het zelf beseften, zaten ze in een jeugdcultuur. – Je hart gaat allicht ook uit naar Standard waar bij elke thuismatch nog een enorme beeltenis van Che Guevara wordt uitgerold. Standard heeft vooral fantastische supporters. Ze hebben gekozen voor het ‘positief supporteren’: we gaan alleen voor onze ploeg supporteren en niet de andere uitschelden. Ze zorgen alleen maar voor ambiance en goede sfeer. Maar het sociale aspect is er nog niet doorgedrongen, terwijl Luik daarvoor, met zijn enorme werkloosheid, toch een uitgesproken stad is. Standard zou een club bij uitstek moeten zijn om een sociaal verhaal te schrijven.

clubs die in die zaken voorloper zijn, ook sportief het best presteren. Twente is in Nederland de club met de beste sociale werking. Drie jaar geleden stond het op de rand van het failliet. Toen verscheen er een goede voorzitter, iemand met brains, die op lange termijn denkt, en kijk: Twente staat nu aan de leiding. – Is een dergelijke werking niet enkel weggelegd voor topclubs met geld? Nee, het kan perfect beginnen bij een caféploeg. Het idee om sociale projecten met het voetbal te verbinden is in Vlaanderen voor de eerste maal in Nijlen ontwikkeld. In de midden van de jaren negentig was ik er voorzitter van het comité voor ontwikkelingssamenwerking. We organiseerden er al jaren activiteiten voor 11.11.11, telkens voor dezelfde ‘twee man en een paardenkop’. Tot mijn vriend Patrick Van Hoof van SOS Brazilië het opentrok naar het voetbal. We nodigden alle Brazilianen die in de Belgische en Nederlandse competitie

Het boek “Europese topclubs” is uitgegeven bij De Arbeiderspers/ Het Sporthuis. Raf Willems heeft zijn eigen website: www.redhetvoetbal.net. Tekst: Stijn Janssen Foto: Bart Van der Moeren

Suiker — 5


SCHOUWBURGKALENDER FEBRUARI 20:15 – de Werft – Geel

Michael Lazic – Staging reality – € 10

3

15

20:15 – de Warande, Kuub – Turnhout

Compagnie Mossoux-bonté en Ensembles Musiques Nouvelles – Khoom – € 16

Hugo Spencer, Luc De Gezelle, ... – Fever of the sixties – € 10

Bad van Marie – AC Ransart – € 12

17

Gogol & Mäx – Salto musicale – € 14

20:15 – de Warande, schouwburg – Turnhout

20:15 – de Werft – Geel

Hanneke Paauwe / Villanella & Cinderella – Falsch! – € 10

Les Ateliers de la Colline – Tête à claques – € 10 Broodje Mol – Mrs. Peacock – € 0

Bob De Moor – Wees gul met uw organen – € 8

18

20:00 – De Wouwer – Ravels

19:00 – Rex – Mol

De Plankeniers – De maagd van Vogelezang – € 9

D’irque en Fien – Circustheater Oh Suivant! – € 6,5

20:15 – de Werft – Geel

19:00 – PC De Blijde Boodschap – Turnhout

Nigel Williams – Geloof mij! – € 16,5

Bad van Marie – AC Ransart – € 12

20:15 – de Warande, schouwburg – Turnhout

20:00 – De Djoelen – Oud-Turnhout

Bob Marley Birthday bashment – Tony Rebel, Queen Ifrica, ... – € 20

Will Tura – € 35

19

20:00 – De Wouwer – Ravels

De Plankeniers – De maagd van Vogelezang – € 9

20:15 – ‘t Getouw – Mol

Eddy en de Schellekens / Buurman – € 12

20:15 – de Warande, schouwburg – Turnhout

15:00 – de Warande, Kuub – Turnhout

Ronald Goedemondt / Jochen Otten – Double Dutch – € 14

Cie Félicette Chazerand – A l’ ombre des arbres – € 9

20:15 – de Werft – Geel

Geel Talent – Dark Vetta Koppa en Amarillo – € 8,5

15:00 – Rex – Mol

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Mol – De klokkenluider van de Notre Dame – € 5 14:00 – de Werft – Geel

Carla Schroyen – De Vier Jaargetijden – € 10

20

10:00 – de Werft – Geel

20 jaar voordrachtwedstrijd 13:00 – de Warande – Turnhout

20:15 – de Werft – Geel

Kunstbende – € 3,5

Abattoir Fermé – Galapagos – € 10

20:15 – de Warande, schouwburg – Turnhout

21 23

Wouter Deprez – Je zal alles worden – € 18 20:15 – Rex – Mol

Karl Van Nieuwkerke & Les Supappes – Wielerjaar 2009 – € 15 20:15 – de Warande, Kuub – Turnhout

24

20:15 – Rex – Mol

Theater Stap – Hendrik IV – € 14 20:00 – ‘t Schaliken – Herentals

Ultima Thule – Zijde – € 10

25

Ludo Mariën met Geert Hunaerts – Vivaldi: Le Quattro Stagioni – € 12 Hans – Komen eten! – € 14

26

21:00 – Zaal Ootello – Mol

Sensual – Jazzconcert – € 9 19:00 – Rex – Mol

Het Gevolg – Appartemensen – € 6,5 20:00 – de Werft – Geel

Turn-Out City Live – € 12

Harmonie Sint-Jorisgilde – Wings on music – € 8

20:00 – De Wouwer – Ravels

20:00 – De Djoelen – Oud-Turnhout

De Plankeniers – De maagd van Vogelezang – € 9 Guido Belcanto, Vitalski, Lady Angelina met decaporgel – Balzaal der gebroken harten – € 19,5

20:15 – ‘t Getouw – Mol

20:00 – De Wouwer – Ravels

20:00 – de Warande, Kuub – Turnhout

20:15 – Rex – Mol

Bloet, De Roovers en Kaaitheater – Bakchai – € 14

20:15 – de Werft – Geel

Rebecca Stradiot, Bernard Dewulf – Valentijn in woord en daad – € 13

20:15 – de Werft – Geel

20:15 – de Warande, schouwburg – Turnhout

I Solisti del Vento / Figurentheater Taptoe – De Vliegende Hollander – € 16

Union Suspecte / Abattoir Fermé – They eat people – € 10 20:15 – de Warande, schouwburg – Turnhout

Behoud de begeerte – Helse tijden: Chagrin d’ Amour – over liefde – € 16

20:00 – ‘t Schaliken – Herentals

Comedy Café in Rauw – Joost Van Hyfte, Amar, Thomas Smith – € 12 Kopergietery en Kabinet K – Unfold – € 6,5

Les Zerkiens – Bandieten – € 5 20:15 – de Warande, schouwburg – Turnhout

De Anale Fase – De uittocht – € 9

20:15 – Hof van ‘t Rauw – Mol

20:15 – de Werft – Geel

15:00 – ‘t Heilaar – Beerse

20:15 – de Werft – Geel

Sioen – Calling up Soweto – € 18

14

De Varkensfabriek – De Infiltrant – € 12

Johann Johannson – € 16

Theater de Spiegel – Twee oude vrouwtjes – € 12

13

20:15 – Rex – Mol

20:15 – de Warande, Kuub – Turnhout

20:00 – ‘t Schaliken – Herentals

12

Koor van het jaar: Camerata Aetas Nova – Seasonings – € 12 Sam Vloemans – An evening with Sam – € 13

Micheline Van Hautem – Best of Chocolat – € 11

11

20:15 – Rex – Mol

20:00 – ‘t Schaliken – Herentals

20:15 – Rex – Mol

10

Ter bescherming van de jeugd – California – € 12 Toon Tellegen – Het vertrek van de mier – € 5

Bad van Marie – AC Ransart – € 12

20:15 – de Werft – Geel

20:15 – ‘t Heilaar – Beerse

19:00 – ‘t Schaliken – Herentals

19:00 – PC De Blijde Boodschap – Turnhout

Hannelore Bedert en groep – Helemaal – € 11

Gogol & Mäx – Salto musicale – € 15

27

20:15 – de Warande, schouwburg – Turnhout

HetPaleis – Sunjata, de leeuwenkoning van Mali – € 15 14:30 – ‘t Schaliken – Herentals

Juan Carlos Caceres – Valentijn met Murga Argentina en Utopia – € 15

Het Gevolg – Appartemensen – € 8

10:30 – de Warande, Houten Zaal – Turnhout

14:30 – de Werft – Geel

OverLezen – Lezers en schrijvers

Muziektheater Brasschaat – Wiener Blut – € 17

14:30 – de Werft – Geel

Symfollies – Het muzieknootje – € 6,5

28

15:00 – de Warande, schouwburg – Turnhout

HetPaleis – Sunjata, de leeuwenkoning van Mali – € 15

Adressen en contactgegevens: De Warande , Warandestraat 42, 2300 Turnhout, tel: 014 41 69 91, info@warande.be, www.warande.be – PC De Blijde Boodschap , Lode Peetersplantsoen 2, 2300 Turnhout – Het Gevolg , Otterstraat 31-33, 2300 Turnhout, 014 42 63 27, info@hetgevolg.be, www.hetgevolg.be – De Werft , Werft 32, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66, info@dewerft.geel, www.dewerft.be – De Halle , Markt 1, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66; info@dewerft.geel, www.dewerft.be – ‘t Getouw , Molenhoekstraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 09 00, cultuurbalie@gemeentemol.be, www.getouw.gemeentemol.be – Rex , Smallestraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 08 88, cultuurbalie@gemeentemol.be, www.getouw.gemeentemol.be – ‘t Schaliken , Grote markt 35, 2200 Herentals, tel: 014 28 51 30, cultuurcentrum@herentals.be, www.herentals.be – ‘t Heilaar , Heilaarstraat 35, 2340 Beerse, tel: 014 60 07 70, cultuur@beerse.be, www.beerse.be – De Djoelen , Steenweg op Mol 3 bus 2, Oud-Turnhout, tel: 014 46 22 32, jeugd.cultuurdienst@oud-turnhout.be, www.oud-turnhout.be – De Wouwer , Kloosterstraat 4, 2380 Ravels, tel: 014 65 21 55, info@dewouwer.be, www.dewouwer.be – Zaal Ootello , Ezaart 162, 2400 Mol, tel: 014 31 81 16, www.ootello.be – Theobaldus Kunsthuis , Koningin Elisabethlei 2, 2300 Turnhout, www.theobalduskunsthuis.be – De Onthaasting , Laar 14, 2400 Mol, tel: 014 32 20 15, www.deonthaasting.be

6 — Februari 2010

MOL – Nederlandstalige muziek is troef op zaterdag 6 februari in ‘t Getouw in Mol. Zowel liefhebbers van smartlappen als van kleinkunst komen aan hun trekken. Eddy & De Schellekens zorgen voor de Vlaamse kermisambiance en de levensliederen, terwijl Buurman zich graag van een meer ingetogen kant laat zien. Maar beide bands vinden mekaar moeiteloos en vullen mekaar perfect aan. Kaarten voor dit veelbelovende dubbelconcert kosten 12 euro.

GEEL - Vlaanderen heeft zijn Jef Neve, Wallonië zijn Pascal Mohy. Beide muzikanten krijgen -tegen wil en dank overigens- het etiket ‘vaandeldrager van de jazz’ opgespeld. Pascal Mohy kreeg in 2007 de prestigieuze jazzprijs ‘Django D’Or voor Jong Talent’. De pianist uit Luik bevestigde sindsdien al het goede dat al over hem verteld werd. Vooral zijn liveconcerten zijn een belevenis. Hij slaagt er steevast in zijn publiek te beroeren en de perfecte balans te vinden tussen ingetogenheid en intensiteit, tussen sensualiteit en energie. Geen wonder dat de vergelijking met Jef Neve voortdurend gemaakt wordt. Pascal Mohy in de hometown van Jef Neve: dat moet vonken geven. Het concert vindt plaats op maandag 15 februari om 20.15u in cultuurcafé de Halle. Pascal Mohy wordt bijgestaan door Sal La Rocca op contrabas en Joost Van Schaik op drums. Kaarten kosten 9 euro.

20:15 – Rex – Mol

20:15 – de Warande, Kuub – Turnhout

12:15 – ‘t Getouw – Mol

7 9

De Plankeniers – De maagd van Vogelezang – € 9

Veldhuis en Kemper – We moeten praten – € 16 Nationaal Orkest van België

6

20:00 – De Wouwer – Ravels

20:00 – ‘t Schaliken – Herentals

20:15 – Rex – Mol

5

Pascal Mohy Trio – € 9 14:30 – ‘t Schaliken – Herentals

19:00 – PC De Blijde Boodschap – Turnhout

4

20:15 – de Halle – Geel

Pascal Mohy Trio

Buurman en Eddy & De Schellekens

Turn-Out City Night

TURNHOUT - Turn-Out City Night is al jaren een begrip in Turnhout en ver daarbuiten. De editie van 2010 staat weer bol van interessante groepen en dj’s. Turn-Out City Night is en blijft dé plek bij uitstek om muzikale ontdekkingen te doen. Een twintigtal liveconcerten en dj-sets, verspreid over vier zalen: dat is het format dat al jaren garant staat voor succes. Dit jaar sieren volgende bands en dj’s de affiche: Collectief Dichterbij, Allie Sees, Maison On The Rocks, Andy Fierens, Karree Konfituur, dj Hatphone, de Gebroeders, Mr Critical, Miami Nice vc dj Courtasock + Saimn-I, Merdan Taplak, Selah Techniques, Fremdkunst, Depotax (Duet), Onig Voorhaen & Friends, Lucky Persian, The Mooze Man, Fagget Fairys, L-Vis 1990, Cassius dj-set (Zdar & Boombass) en Partyharders Squad. Kaarten voor al dit fraais kosten 12 euro. Turn-Out City Night vindt plaats op zaterdag 13 februari. De festiviteiten beginnen om 19.30u.

De Plankeniers spelen

‘De maagd van Vogelezang’ RAVELS - Op 13, 17, 19 en 20 februari spelen De Plankeniers uit Ravels in hun thuisbasis De Wouwer de voorstelling ‘De maagd van Vogelezang’. Balderick, Halewijn en Godfried zijn drie koene ridders die op zoek gaan naar de burcht van Vogelezang. Daar woont een jonkvouw die ze willen kidnappen. De drie ridders beleven de gekste avonturen tijdens hun tocht. Ze maken kennis met een heks, met een goede fee en met een ridder die in een koekoek is veranderd. Dat is een deel van het verhaal, maar er is meer. Waarom leunt de regisseur er zo nerveus bij? Hoe komt het dat de toneelmeester er niet met zijn gedachten bij is en wat spookt de souffleur allemaal uit? Kaarten voor deze klucht kosten 9 euro. Reserveren kan via www.dewouwer.be, www.deplankeniers.be of 014 65 21 55.

Geels Talent

GEEL - Cultuurcentrum de Werft biedt -letterlijk- een podium aan ‘Geels Talent’. Op zaterdag 20 februari, om 20.15u, treden Dark Vetta Koppa en Amarillo op. Amarrillo is een gelegenheidskoor onder leiding van Kris Geukens, dat inspiratie zoekt in popsongs, maar ook in de film- en de folkmuziek. Dark Vetta Koppa -een verwijzing naar de ‘vette kop’ van een Chiroleider- ontstond in 1992 bij de Chiro van Larum. Na een jarenlange stilte is Dark Vetta Koppa terug als een stevige rockgroep. Dark Vetta Koppa en Amarilla treden apart op, maar soms ook samen. Tickets kosten 8,50 euro.

Harmonie Sint-Jorisgilde:

Wings on music

GEEL - Op zaterdag 27 feruari strijkt Harmonie Sint-Jorisgilde uit Meerhout neer in cultuurcentrum De Werft. Het jaarconcert ‘Wings on music’ zal ook nu weer onder leiding staan van Dieter Bovvé, die er een erezaak van maakt om het publiek te verrassen met originele muziekwerken en al even originele uitvoeringen. Kaarten voor ‘Wings on music’ kosten 10 euro. Het concert begint om 20u.

Kunstbende TURNHOUT - Kunstbende bestaat elf jaar en het is nog nooit gebeurd dat de Warande geen gastheer was voor de kunstwedstrijd voor jongeren tussen de 13 en de 19 jaar. Kempense jongeren vinden trouwens vlot de weg naar de Kunstbende. Vorig schreven 240 jongeren zich in een van de categorieën in. In totaal zakten toen meer dan 1.500 bezoekers af naar de Warande. Op zondag 21 februari (vanaf 13u) is het weer zover. Dan wordt de Warande opnieuw ingepalmd door jonge kunstenaars

uit de Kempen. Schrijvers, fotografen, schilders, performers, muzikanten, ontwerpers, dansers, ... iedereen is welkom en elke creatieveling vindt wel een categorie waarin hij zijn ei kwijt kan. De inschrijvingen lopen wel maar tot 30 januari. Een jury selecteert de beste werken en vaardigt een aantal artiesten af naar de finale, die later op het jaar in Hasselt wordt gehouden Een bezoekje aan de voorronde van Kunstbende in Turnhout kost slechts 3,50 euro.

Veldhuis & Kemper: ‘We moeten praten’ MOL - Dat cultuurcentrum ‘t Getouw het Nederlandse muziek- en cabaretduo Veldhuis & Kemper in huis heeft kunnen halen, mag gerust als een straffe stoot beschouwd worden. ‘Veldhuis & Kemper’ speelden al enkele keren voor een uitverkocht Ahoy en zelfs -weliswaar in het voorprogramma van Marco Borsato- zes keer voor een uitverkochte Kuip in Rotterdam. De heren Remco Veldhuis en Richard Kemper zijn dus al wat gewend als het gaat om spelen voor een groot publiek. Maar er is meer dan dat. Want hoewel het duo in Nederland de grootste zalen kan laten vollopen, steken ze maar heel af en toe de landsgrenzen over. Ze zijn maar zelden in België te zien en ook dat is dus een pluim die ‘t Getouw op zijn hoed mag steken. Veldhuis & Kemper treden al op sinds 1997, maar ze werden pas écht bekend met de hit ‘Ik wou dat ik jou was’ uit 2003. Ze hebben vier albums op hun actief. De laatste, ‘We moeten praten’, verscheen in 2009. Het is met die plaat onder de arm dat het duo nu Mol bezoekt. Kaarten voor de show, op donderdag 4 februari in zaal Rex, kosten 16 euro.

Suiker — 7


Ringo is on-na-volgbaar!

Stoffel Verlackt drummer van The Crab Four, speelt het volledige ‘White Album’ RIJKEVORSEL - The Crab Four is niet zomaar een Beatlescoverbandje. Het is een verzameling beroepsmuzikanten (Metal Molly, Sukilove, El Tattoo del Tigre ...) met een missie. Ze gaan op tournee om het legendarische ‘White Album’ integraal, van voor naar achter, te spelen. De Beatleskenners onder u weten dan dat er Geen ‘She loves you’, ‘I wanna hold your hand’ of ‘Help’ op het repertoire staat, maar wel ‘Helter Skelter’, ‘Blackbird’ en Dear prudence’. Het is eens wat anders. Stoffel Verlackt kruipt in de huid van Ringo. Wie denkt dat dat zo moeilijk niet kan zijn, zit er ver naast. Verlackt wikt zijn woorden, wacht tot ik klaar ben om te noteren en dicteert dan: “Ringo is on-na-volg-baar”. Waarna het interview kan beginnen. Stoffel Verlackt woonde tot zijn twaalfde in Schoonbroek, bij Retie, en ruilde de Kempen dan voor Antwerpen. Als kind volgde hij slagwerk en drums op de muziekschool in Vosselaar. “Maar ik pingelde ook wel eens op een gitaar en een piano.” Hij kwam als drummer en percussionist terecht bij Sukilove en El Tattoo del Tigre en speelde gitaar bij Metal Molly en Flowers for Breakfast. – Je bent geboren in 1974. Toen jij je allereerste deuntjes met de radio begon mee te zingen, waren The Beatles al tien jaar gesplit. Hoe kwam jij in contact met de muziek van de Fab Four? Mijn ouders zongen in een koor. Muziek stond centraal bij ons thuis. En The Beatles waren prominent aanwezig. Een nonkel van me nam regelmatig cassettes voor me op. Ook daarop stonden nogal wat nummers van The Beatles. – Wat raakte jou in die muziek? Het allereerste wat ik me van The Beatles herinner, is het nummer ‘Drive my car’. Van alle Beatlesnummers was dat het eerste dat ik hoorde. Ik was helemaal verkocht door het ‘Beep beep ‘m beep beep yeah’stukje en ik wist meteen: “Dát is het. Van die gasten wil ik meer horen”. – Zijn de overige bandleden van The Crab Four ook al van kindsbeen Beatlesfans? Ze zijn in elk geval allemaal echte fans, maar ieder heeft zijn eigen verhaal. Zanger Pascal Deweze leerde de muziek van The Beatles kennen in de versies van Claude François. Hij vond die Franse covertjes zelfs al zo goed dat hij er meer over wilde

8 — Februari 2010

“We gaan de nummers niet zomaar naspelen. We werken keihard om de klank zo dicht mogelijk bij het origineel te krijgen. We repeteren nu vier weken lang zeven uur per dag. Ieder van ons heeft een detailstudie gedaan van de partijen die hij moet spelen en zingen”. weten en op zoek ging naar het origineel. – Duizenden mensen vinden The Beatles de beste groep aller tijden en massa’s fans vinden ‘De Witte’ het beste album van The Beatles. Als één en één twee is, dan is The White Album de beste plaat aller tijden. Het is een ongelooflijk belangrijke plaat geweest in alle opzichten. Maar ik kan de platen van The Beatles niet rangschikken naar kwaliteit. Soms vind ik ‘De Witte’ de beste, soms een andere. Het komt en gaat in vlagen. Met de nummers die op ‘De Witte’ staan, is het juist hetzelfde. Ze wisselen

mekaar af: op dit ogenblik ben ik weer helemaal wég van ‘Savoy Truffle’, volgende week is dat weer een ander nummer. – Waarom is The White Album zo’n belangrijke plaat? Er staan onwaarschijnlijk veel goeie nummers op, maar dat kan je in principe van alle Beatles-elpees zeggen. Ik heb de indruk dat het de eerste plaat was waarop The Beatles zich volledig lieten gaan en alle remmen losgooiden. Ze lieten zich door niets of niemand leiden en namen op waar ze zin in hadden. Dat merk je aan de keu-

ze van de nummers. Er staan ballades op, maar ook pure blues, country, folk en hardrock. The Beatles toonden dat ze moeiteloos alle genres aankonden. Er was blijkbaar ook een complete vrijheid in de manier van opnemen en producen. Ook daar zijn een aantal mooie voorbeelden van. Nadat Helter Skelter voor de achttiende keer was opgenomen, keilde Ringo in een furie zijn drumsticks door de studio en schreeuwde hij dat hij blaren op zijn vingers had. Dat is gewoon mee opgenomen en op plaat gezet.

Om al die redenen denk ik dat The White Album de grootste rock-’n-rollplaat van The Beatles is: rock-‘n-roll in de betekenis van opstandig, rebels, baanbrekend, volledig ‘vrij’... Met Sergeant Pepper’s hadden The Beatles de grenzen al eens verlegd, en met ‘De Witte’ gingen ze nog een stap verder. Een beetje tegenstrijdig is dat, want tegelijk is het ook duidelijk dat ze na het prachtige maar enigszins pompeuze Sergeant Pepper’s ook wel ‘back to basics’ wilden gaan met deze plaat. Al is dat toch maar gedeeltelijk gelukt, want als je goed luistert, hoor je ongelooflijk veel toeters en bellen en andere details. – Juist omwille van al die details is The White Album toch bijna niet live te spelen? Het is bijzonder moeilijk, maar we proberen voor alles een oplossing te vinden. We gaan de nummers niet zomaar naspelen. We werken er ook écht keihard aan om de klank zo dicht mogelijk bij het origineel te krijgen. We repeteren nu vier weken lang zeven uur per dag. Ieder van ons heeft een detailstudie gedaan van de partijen die hij moet spelen en zingen. Dat is natuurlijk nog niet genoeg om helemaal te kunnen klinken als The Beatles, maar we doen ons best. Zowel Pascal als ik zijn nogal ‘freaks’ als het op techniek en geluid aankomt. We willen de nummers niet alleen zo goed mogelijk naspelen, we zijn ook voortdurend op zoek naar de microfoons en versterkers en boxen waarmee we het originele geluid het best kunnen benaderen. – Toch menen wij dat er onoplosbare problemen zijn. The Beatles gebruikten blazers en strijkorkesten. Daar moeten we inderdaad een mouw aan passen en we zijn er op dit moment nog niet helemaal uit hoe we dat gaan doen. We hebben ons al wel versterkt met een vijfde bandlid, multi-instrumentalist Arne Leurentop. We kiezen niet voor de meest voor de hand liggende oplossingen. Het zou bijvoorbeeld doenbaar geweest zijn om al die geluidjes uit een synthesizer te halen. De mogelijkheden van een goeie synthesizer zijn immers bijna onbeperkt. Maar ook hier draait alles weer om het vinden van de beste klank. Het resultaat moet geloofwaardig zijn. Een viool moet klinken als een viool, niet als een stuk plastiek. Vandaar een extra bandlid, die onder andere viool kan spelen. We dromen er trouwens van om The White Album eens één keer echt te kunnen spelen zoals het hoort. Met alles erop en eraan. Met iedereen erbij die erbij moet zijn:

strijkers en blazers en de hele santenboetiek. Op een groot podium voor een grote zaal. In de Ancienne Belgique, bijvoorbeeld. De plaat live laten klinken zoals ze écht moet klinken: dat zou fantastisch zijn. – Hoe zit het met jullie uiterlijk? Is het de bedoeling dat jullie nog omgetoverd worden tot lookalikes van John, Paul, George en Ringo? Niet echt. We zoeken een gulden middenweg. We hoeven gelukkig al geen gekke kostuumpjes aan te trekken, want dat droegen The Beatles ten tijde van The White Album ook al niet meer. Anderzijds moeten we wellicht toch iets meer doen dan gewoon in jeansbroek en T-shirt op het podium gaan staan. Ach, ons is het vooral om de muziek te doen. Ons uiterlijk is niet onze hoofdbekommernis. We kennen trouwens een goede styliste die wel raad zal weten met kleding, haardracht en die dingen. We laten het volledig aan haar over. – Gaan jullie trouwens de volledige dubbelelpee spelen? Integraal, ja. En in volgorde, van voor naar achter. Alleen zal het wat langzamer gaan dan op plaat. Daar gaan de nummers vaak naadloos in mekaar over. Of ze volgen elkaar snel op. Wij zullen tussen de nummers

regelmatig wat tijd nodig hebben om van instrument te veranderen. – Jullie spelen echt alles? Dus ook ‘Revolution 9’: een meer dan acht minuten durende collage van geluiden? Ja, daar zijn we volop mee bezig. – Benieuwd hoe je dat gaat aanpakken. Revolution 9 is niet eens ons grootste probleem: we maken wel een eigen collage met opnames en samples. Dat lukt ons wel. Hoe we het afsluitende nummer ‘Good night’ gaan doen, is een moeilijker vraag. De enige Beatle die eraan meegewerkt heeft, is Ringo. Hij zingt en wordt bijgestaan door een strijkorkest van een man of dertig én een koor. Begin er maar aan als je maar met vijf bent. Al hoor je mij niet klagen, hoor. Want het zijn natuurlijk uitgerekend die uitdagingen die het voor ons plezant maken. – Je speelt ook gitaar. Was je in dit project niet liever George Harrison geweest dan Ringo Starr? Precies even graag, eigenlijk. Ik vind alle partijen even interessant. – Ik vraag het je omdat het werk van Ringo Starr meestal niet erg gewaardeerd wordt. De meest gangbare theorie is dat er in de geschiedenis van de muziek nooit één drummer geweest is die meer geluk gehad heeft dan Ringo Starr. Ringo mocht enkel

“Als kind was ik al wég van The Beatles. Toen ik voor het eerst ‘Beep beep ‘m beep beep yeah’ uit ‘Drive my car’, hoorde, wist ik meteen: “Dát is het. Van die gasten wil ik meer horen.”

en alleen bij The Beatles drummen omdat hij grappig was en er met hem altijd lol te beleven viel. The Beatles zélf voedden trouwens die geruchten. Toen John Lennon gevraagd werd hoe het was om samen te werken met de beste drummer ter wereld, antwoordde hij: “Ringo? Hij was niet eens de beste drummer bij The Beatles!” Ringo was een héél matige drummer, volgens de meesten. Ringo was vaak de zot van het gezelschap. De joker. De clown met wie altijd gelachen mocht worden. En inderdaad: de overige Beatles hebben dat ook gedaan. En hijzelf heeft zich in die rol gewenteld. Maar vergis je niet. Bijna alle drummers zullen je vertellen dat Ringo een formidabele drummer is. Phil Collins is een onvoorwaardelijke fan. Da’s toch niet de minste. John Bryant, die vaak voor Ray Charles drumde, heeft zelfs een website gemaakt met dertien redenen om Ringo Starr te bewonderen. Geloof me vrij: Ringo is véél beter dan iedereen denkt en dan hijzelf laat uitschijnen. Nu ik zijn drumpartijen met een vergrootglas bekijk om ze zo goed mogelijk te kunnen naspelen, zie ik hoe complex zijn werk soms in mekaar steekt. Het komt alleen nooit over alsof het moeilijk is. Maar daarin herken je juist het werk van de meester: aartsmoeilijke dingen op zo’n manier verwezenlijken dat iedereen denkt dat het poepsimpel is en dat ie het zelf ook kan... Hoeveel mensen hebben al niet naar een Picasso gekeken en gezegd: dat kan ik ook? – Waarom vind jij persoonlijk Ringo Starr zo goed? Wat bewonder jij het meest in hem? Hij kan als geen ander maathouden. Dat klinkt onnozel, want dat verwacht je van elke drummer, maar dat is het helemaal niet. Tegenwoordig gebruiken alle drummers een metronoom bij opnames. Ringo had dat niet nodig. Hij kon minuten, uren, zelfs dagen na mekaar exact in hetzelfde tempo drummen, zonder ook maar een fractie te versnellen of te vertragen. Voor The Beatles -en voor de techniek van de jaren zestig- was dat ongelooflijk handig. Het stelde de technici in staat om verschillende delen van eenzelfde nummer zomaar aan mekaar te plakken, zelfs al waren die op verschillende dagen opgenomen of zaten er weken tussen de opnames. Ringo was bijna een robot. 126 slagen per minuut? Dat hield hij vol, zo lang de opnames duurden. En het waren er nooit 125 of 127. Ga daar maar eens aan staan. Daarbij komt nog dat Ringo met zijn percussiewerk een verhaal kan vertellen. Er zijn er niet veel die dat kunnen. Veel drummers werken alleen ondersteunend. Ringo doet veel meer dan dat. Hij legt subtiele accenten die een nummer een meerwaarde geven. Een ‘drive’... Ik kan dat moeilijk onder woorden brengen. Maar er is een vrij simpele manier om zelf te ontdekken hoe straf Ringo wel was... – Vertel. Luister naar het nummer ‘I wanna be your man’. The Beatles hebben dat voor The Rolling Stones geschreven en het dan zelf ook op plaat uitgebracht. Beide platen zijn, op een paar weken na, tegelijk uitgekomen. Er is dus geen sprake van een andere tijdsgeest of andere opnamemogelijkheden. Terwijl de versie van The Rolling Stones ‘verdienstelijk’ is en niet meer dan dat, swingt de versie van The Beatles als een trein. Je hoort vanzelf hoe dat komt als je de drumpartijen van Charlie Watts eens vergelijkt met die van Ringo Starr. The Crab Four spelen op vrijdag 12 februari The White Album in zaal De Singer, Bavelstraat 35 in Rijkevorsel. Kaarten kosten 12 euro. Het concert begint om 21u. Tekst: Roel Sels Foto: Bart Van der Moeren

Suiker — 9


expo bonjour

De reizende stad

OUD-TURNHOUT - ‘De reizende stad’ is een heel aparte tentoonstelling die een stad toont die op reis gaat door de Kempen. De stad bestaat uit honderden gebouwen,

Tom Verbruggen

MOL - Tom Verbruggen is afkomstig van Dessel, maar woont al een tijd in Gent. De laatste jaren maakte de jonge fotograaf naam in de wereld van de pop- en rockmuziek. Zijn foto’s van muzikanten vallen bijzonder goed in de smaak. Redenen genoeg voor ‘t Getouw om de jongeman uit

te nodigen voor een tentoonstelling. Tot zaterdag 20 februari zijn in ‘t Getouw foto’s van Tom Verbruggen te zien. Verbruggen selecteerde een dertigtal foto’s die hij gedurende de laatste vijf jaar maakte in binnen- en buitenland maakte. Bij de Vlaamse artiesten die je zeker zal herkennen, zitten onder anderen Triggerfinger, Roland Van Campenhout, Millionaire en dEUS.

De verscheidenheid is bijna grenzeloos: beelden, keramiek, grafiek, schilderkunst, aquarel, textielkunst, fotografie, ... bijna elk genre en elke stijl is vertegenwoordigd. De toegang tot de expositie is gratis.

Bart Vandevijvere: ‘In-between the usual mess’ GEEL - Bart Vandevijvere maakt abstracte schilderijen die verwant zijn aan muziek. Hij probeert zijn schilderijen op te bouwen zoals een componist muziek schrijft. Vaak zien zijn werken er ook een beetje uit als partituren: ze zijn even complex. Maar voor wie de sleutel in handen heeft en zijn werk kan ‘lezen’, is de inhoud best gemakkelijk te doorgronden. Net als een partituur. Vandevijvere gebruikt vaak vrolijke kleuren. Hij schildert

driftig. Daar is de vergelijking met een jazzmuzikant bijna voor de hand liggend. De tentoonstelling ‘In-between the usual mess’ laat de immer durende zoektocht van Vandevijvere zien, en het verlangen om heen en weer geslingerd te worden tussen chaos en orde. De expo loopt van zaterdag 22 januari tot en met zondag 28 februari, in de halle op de Markt 1 in Geel. De toegang is gratis.

Kunstforum Würth: Een onveranderlijke, zuivere werkelijkheid TURNHOUT - Met uitzondering van een korte periode -de Eerste Wereldoorlog- heeft het streven naar een abstracte wereldtaal heel veel kunstenaars beziggehouden in de 20ste eeuw. Kunstenaars meenden dat een abstracte taal de enige manier was om te communiceren in de ‘moderne tijd’. Door af te stappen van de fotografische weergave van de werkelijkheid en kleuren en vormen los te koppelen van de inhoud, kwamen de artiesten tot objectloze voorstellingen. Bij sommige kunstenaars ging dit proces stap voor stap. Die evolutie is te zien in de nieuwe tentoonstelling ‘Een onveran-

10 — Februari 2010

‘Mensen’

gemaakt door kunstzinnige kinderen die lessen volgen aan de academies van Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Zoersel. De tentoonstelling is te zien in ‘t Hofke van Chantraine, Kerkstraat 48 in OudTurnhout, op 13 en 14 februari. van 13.30 tot 17u. De toegang is gratis.

Het Mols Pierement stelt tentoon

MOL - Het lokaal van Het Mols Pierement, aan Stokt 126 in Mol, wordt op 19, 20, 21, 27 en 28 februari, telkens van 14 tot 18u, vrijgemaakt voor een groepstentoonstelling van de leden. 45 kunstenaars, zowel amateurs als professionals, zullen hun werken tonen.

Lief Vleugels en Jef Blancke:

derlijke, zuivere werkelijkheid’, die nog het hele jaar loopt in Kunstforum Würth. De tentoonstelling is enkel samengesteld met grafiek uit de Würthverzameling. De expo heeft dus niet de pretentie een compleet overzicht te geven, maar is veeleer een expo die enkele kunstenaars (Piet Mondriaan, Robert Indiana, Auguste Herbin, Victor Vasarely, ...) in de schijnwerpers zet om zo de verschillende hoeken van het abstracte te laten zien. De toegang bedraagt 2 euro per persoon. Kunstforum Würth is elke dag open van 10 tot 17u.

HERENTALS - Nog tot en met zondag 7 februari loopt in de biliotheek van Herentals de tentoonstelling ‘Mensen’ van Lief Vleugels en Jef Blancke. Samen

gaven ze in 2008 het boek ‘Mensen’ uit, waarin woord en beeld op sublieme wijze worden gecombineerd. Lief schreef gedichten, Jef schilderde.

Soundtrack OUD-TURNHOUT - Op 26, 27 en 28 februari kan je in ‘t Hofke van Chantraine terecht voor ‘Soundtrack’, een project van Kris Flameng en vzw Peperbus. Kris Flameng, winnaar van de Cultuurprijs 2009, componeerde een aantal liedjes en soundtracks. De vzw Peperbus, die muziek, theater en beeldende kunsten combineert, nam de geluidsfragmenten op. Daarna werd aan een aantal fotografen gevraagd om passende foto’s te nemen bij de muziek. Die werkwijze staat haaks op de normale manier van werken, die bijvoorbeeld in de filmindustrie gebruikt wordt: eerst draait men de beelden en daarna wordt er passende muziek aan toegevoegd. Peperbus draaide de rollen dus om. Jos Koyen, Walter Verheijen en

Tinka Pittoors HERENTALS - De jonge Gentse kunstenares Tinka Pittoors (33) stelt tentoon in kasteel Le Paige. Pittoors maakt sculpturen en tekeningen die vanuit haar lichaam schijnen te komen. Er wordt niet gekapt in haar beeldhouwkunst. Het is eerder een sprokkeling van objecten uit haar leefwereld. Vooral de ordening van die gevonden of samengestelde voorwerpen is belangrijk. Ze plaatst ze minutieus, zodat er een spel van relaties zichtbaar wordt. Haar sculpturen die geen sculpturen zijn, zijn als woorden. Samen vormen ze ineens een tekst, een rebus weliswaar. De toeschouwer kan van start gaan met het zoeken naar een oplossing. Meerdere rode of anders gekleurde draden zijn mogelijk. Er is geen begin en geen einde. Ook in haar tekeningen heeft ze een zeer sensuele verhouding met de wereld.

Gert Daemen namen de foto’s. De stemmen die je hoort, zijn van Fred Geysels, Leen Brusselaers, Nora Neyens en With Flaming Hooves. Zowel de teksten als de muziek zijn van de hand van Kris Fleming. ‘Soundtrack’ is een mobiele installatie die 50 minuten kan spelen. Op vrijdag 26 februari om 20u wordt deze bijzonder expo geopend, op zaterdag 27 februari om 0u wordt ‘Soundtrack’ integraal vertoond mét optredens van Aloïs de Beuseleir, With Flaming Hooves en Tuur Segers. De fototentoonstelling met bijhorende doorlopende projectie is op zaterdag en zondag nog te zien van 10 tot 17u. De toegang is gratis. ‘t Hofke van Chantraine ligt in de Kerkstraat 48 in Oud-Turnhout.

Het potlood is een verlengstuk van haar hand. Of zoals ze het zelf mooi formuleert: “Tekenen is kwetsen en helen door dezelfde hand; een handeling waarbij door het oppervlak gebroken wordt om het daarna weer te sluiten; een handeling die sporen nalaat. Tekenen is toevoegen en wegnemen, een inwendige strijd omtrent tonen en verbergen, een bewust omgaan met geheimzinnigheid. Tekenen is gans je lichaam opengooien om door elke porie de wereld van een andere kant te bekijken op het blad voor je neus.” De kleurrijke en sprookjesachtige werken van Pittoors zijn te zien van 6 tot en met 28 februari. Op zaterdag 20 februari om 14u leidt ze grote én kleine bezoekers -want haar kunst blijkt goed in de smaak te vallen bij kinderenrond in haar eigen wondere wereld die ze voor de gelegenheid toont in kasteel Le Paige, Nederrij 135 in Herentals. Je kan er terecht van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17u.

Jakob Smitsmuseum krijgt 16 Baksteenetsen van school

Een Baksteen als schoolgeld MOL - Kunstenaar Dirk Baksteen uit Mol betaalde allicht in de jaren twintig en dertig het schoolgeld voor zijn kinderen met eigen kunstwerken. Op die manier kreeg het Molse Sint-JanBerchmanscollege zestien waardevolle etsen van zijn hand in zijn bezit. Het college geeft de werken nu in bruikleen aan het Jakob Smitsmuseum (JSM) in Mol-Sluis. “Ik ben er vrij zeker van dat Baksteen het schoolgeld betaalde met eigen kunstwerken”, beweert Fernand van Gompel, die zelf zijn leven lang leraar is geweest aan het Sint-Jan- Berchmanscollege en die tevens medeoprichter was van het JSM. “Baksteen moest een groot gezin onderhouden en had als artiest ongetwijfeld geen riant inkomen. Hij betaalde ook doktersrekeningen met zijn etsen. Zijn zoon Paul volgde les aan het college. Maar het Molse college is niet alleen, want ook het Heilig Graf in Turnhout bezit een aanzienlijke reeks etsen van Baksteen. Zijn dochters liepen er school.” De 16 etsen hingen jarenlang anoniem in de gangen en lokalen van de school. Pas in 1999 -bij de viering van het 100-jarig bestaan- kregen de werken tijdens een gelegenheidstentoonstelling opnieuw de belangstelling die ze verdienden. “We hebben ze voor die gelegenheid wel laten restaureren”, zegt Van Gompel. “In de school werden ze niet in de beste omstandigheden opgehangen. Het gaat om fragiele papieren kunstwerken die niet aan zonlicht mogen blootgesteld worden. De etsen waren erg verdonkerd. Nu hebben ze weer hun glans teruggekregen.” Volgens Fernand Van Gompel gaat het om waardevolle kunstwerken. “Baksteen wordt vandaag toch erkend als een van de beste grafische kunstenaars van Vlaanderen. De 16 werken dateren uit de jaren 20 en 30, Baksteens topperiode. Later, toen hij na de oorlog naar Antwerpen verhuisde, heeft hij etsen van mindere kwaliteit afgeleverd.” Het Sint-Jan-Berchmanscollege heeft om tal van redenen beslist om de etsen in langdurig bruikleen te schenken aan het Jakob Smitsmuseum. “Niet iedereen is daar ge-

2009 : topjaar voor het Jakob Smitsmuseum

Het afgelopen jaar kreeg het Jakob Smitsmuseum welgeteld 5.848 bezoekers over de vloer. Dat is meteen het hoogste bezoekersaantal van de afgelopen tien jaar. In de jaren “nul” bezochten niet minder dan 41.557 mensen het museum. De bezoekers komen niet alleen voor de rijke collectie werken van Smits; het succes is zeker ook te danken aan de vaak bijzondere tentoonstellingen die de ‘Vrienden van het Jakob Smitsmuseum’ jaarlijks organiseren. Dit jaar brachten ze onder meer expo’s met werk van Jozef Van Ruyssevelt, Eugheen Van Mieghem en Bruno Vekemans. Alle kregen ze opmerkelijk veel weerklank en positieve respons bij zowel kenners als liefhebbers.

lukkig mee”, geeft directeur Jos Verluyten (foto) toe. “Sommige medewerkers vinden dat we een uniek patrimonium van de school wegschenken. Ik vind echter dat deze werken thuishoren in een publieke ruimte waar meer mensen ervan kunnen genieten. Hier hingen ze in het secretariaat, op mijn bureau en op plaatsen waar geen bezoekers komen. Zeker de leerlingen wisten niet van hun bestaan af. Bovendien kunnen we in een school de veiligheid van de werken niet garanderen. Het Jakob Smitsmuseum is daar veel beter voor uitgerust. In een regionaal museum zullen ze ook niet zo snel verdwijnen in de kelders.” Of het verhaal klopt dat Baksteen de werken gebruikte om het schoolgeld te betalen, kan Jos Verluyten niet met stellige zekerheid bevestigen. “In onze archieven hebben we daar in elk geval geen materiële bewijzen van teruggevonden”, zegt hij. “Ik denk wel dat het verhaal klopt. Maar zelfs al is het niet waar, dan nog blijft het een mooi verhaal. Ik ken de waarde van de werken niet. Ook daar is geen eenduidigheid over. Volgens sommigen hebben ze een aanzienlijke waarde, maar volgens anderen moeten ze ook niet overschat worden.” Baksteen was een Rotterdammer die begin 20ste eeuw naar Mol afzakte om er Jakob Smits te ontmoeten. Hij heeft tientallen jaren letterlijk en figuurlijk in de schaduw van zijn grote leermeester geleefd. Een aantal fervente Baksteenliefhebbers pleit al jaren voor een eigen Baksteenmuseum. “Met alle respect voor zijn artistieke kwaliteiten, maar een eigen museum is toch wat te hoog gegrepen”, zegt Van Gompel. “Baksteen is de man van één onderwerp: het verlaten Kempense landschap met strooigedekte hoeven en kleine mensen. Aan dat thema heeft hij heel zijn kunstenaarschap opgehangen. Als je dat vergelijkt met de grote rijkdom aan thematiek van Jakob Smits is er toch een groot verschil.” De overdracht van de werken van Baksteen wordt officieel gevierd met een tentoonstelling ‘In de stille Kempen, etsenreeks van Dirk Baksteen’ in het JSM van 6 tot 28 februari. Meer info: www.jakobsmits.be. Tekst: Stijn Janssen Foto: Bart Van der Moeren

Suiker — 11


Floor Deckx

Eigenlijk ken ik jou helemaal niet zo goed. Vroeger, toen we nog samen op de middelbare school zaten, sloegen we misschien af en toe weleens een babbeltje. Dat gebeurde doorgaans toevallig. Omdat er niemand anders in de buurt was en de sociale wetten nu eenmaal voorschrijven dat in zo’n situatie de stilte hoe dan ook doorbroken moet worden. Ook als je niks te zeggen hebt. Dus neen, echte vrienden waren wij niet. Toch was jouw vriendschapsverzoek op Facebook voor mij een aangename verrassing. Ik accepteerde het. Uit nieuwsgierigheid uiteraard, zoals de meesten onder ons. Om te weten te komen wat je gestudeerd hebt na de humaniora. Wat voor werk je doet. Waar je woont. Wie je vrienden zijn. En uiteraard ook wat jouw burgerlijke status is. Want ik zei het al: de mens is nieuwsgierig van aard. Uit je profielfoto kon ik afleiden dat er in de loop der jaren enkele kilootjes zijn bijgekomen. Dat kan twee dingen betekenen. Ofwel heb je een zittend beroep en geen fut meer om na een lange, stresserende werkdag op kantoor nog naar de volleybaltraining te gaan (zoals je in onze pubertijd wél fanatiek deed). Ofwel ben je mama geworden en hangen de zwangerschapskilo’s er nog aan (niet erg hoor, die vliegen er wel vanzelf af, zoals bij Katia Retsin). Ik moest niet lang gissen tot welke van beide categorieën je behoort. Je statusupdates spreken boekdelen. Letterlijk. Ellenlange beschrijvingen van wat je kind mankeert, post jij op Facebook. Dat het zich verslikt in de fruitpap, dat het zich de ganse dag door een ongeluk hoest en dat de kinderarts dan nog durft beweren dat er niks aan de hand is ook en dat dat kind toch wel zeker getest moet worden in het

12 — Februari 2010

ziekenhuis want dat het zijn eten nu ook al niet meer kan binnenhouden! Zo schrijf jij die status elke dag vol. Zonder leestekens of hoofdletters te gebruiken. En de eind-n, die laat je ook maar achterwege. Het zal te veel moeite zijn, zeker. Hilarisch zijn ook jouw open statussen. Dat het “vandaag je dagje wel weer was!”, bijvoorbeeld. Waarop jouw vrienden dan reageren met een ware vloedgolf aan empathie en oprechte interesse. Allemaal willen ze weten wat er aan de hand is. Ik zou willen dat mijn vrienden ook zo waren, echt waar. Die zijn namelijk alleen maar geïnteresseerd in drank en wilde feestjes. En die worden lid van groepen als “Mannekes, gene stress… Er is nog een fles!” of “Mijn bioritme is kapot!”. Dom, hé? Ik weet het. Maar nog dommer vind ik al die babyvrienden van jou. Of wat moet ik anders denken van al die profielfoto’s van kaalkopjes die met grote ogen in de lens staren, nietsvermoedend gehuld in hun Eén-slabbetjes? Dat ze schattig zijn, zeker. Oei, klink ik nu een beetje bitter? Cynisch zelfs? Zie, dat heb je nu met al dat ge-Facebook. Een mens wordt daar negatief van. Voor je het weet, ben je nutteloze groepen aan het oprichten tegen al te competitieve televisiequizkandidaten. Het dagelijkse leven is al zo triviaal, en dan spenderen wij daarbovenop nog eens uren op Facebook. Om daar geconfronteerd te worden met nóg meer trivialiteit. Het is dat we het onszelf aandoen. Daarom wil ik je verwittigen. Je zal mij niet vaak meer tegenkomen op Facebook. Ik probeer af te kicken. Wat meer op café te gaan, om mijn échte sociale contacten te onderhouden. Misschien kom ik je daar dan wel eens tegen. Waar en wanneer? Dat zet ik dan wel op Twitter.

All that

Rockin’ Around Turnhout telt de dagen af

TURNHOUT - Rockin’ Around Turnhout is helemaal klaar met zijn huiswerk. Alle groepen zijn geboekt, de affiches gedrukt, de cafés verwittigd en de vrijwilligers gebriefd. Het feest kan beginnen. Maar dat is pas voor begin april. De dagen worden ongeduldig afgeteld. Top of the bill in de editie van 2010 is Rocky Burnette. Hij concerteert op zaterdag 3 april, samen met Jack Rabbit Slim en Rockin’ Bonnie. De kroegentocht vindt plaats op zondag 4 april. Vijftien bands en evenveel cafés nemen eraan deel. De kroegen-

tocht is ook dit jaar weer zeer internationaal getint, met groepen uit België, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Groot-Brittannië, Kroatië, Australië, de Verenigde Staten en met dj’s uit Zweden en Denemarken. Voor- en afterparties zijn er in fiftiescafé Cooperville aan de Nieuwe Kaai, op vrijdag 2 en maandag 5 april. In de volgende editie van Suiker verneem je er alles over en brengen we een interview met de organisatoren, die het feest nu al voor de vijftiende keer in goede banen leiden.

Try-out van Blue Sparrow Beste Facebookvriend,

jazz

Kort

ARENDONK - Kempense bluesliefhebbers -en dat zijn er nogal wat- hebben weer iets om naar uit te kijken. Op 30 januari stelt de nieuwe bluesgroep “Blue Sparrow” zich voor aan het publiek. De band ontstond in de schoot van een andere Kempense bluesgroep: Full House. Jakke Jacobs, bassist bij Full House en Blue Sparrow vertelt: “Mijn zoon, Jasper, is ook bezig met muziek. Ik ging eens met hem mee naar een concert van Sixpack Blues, waarin hij drumde. Ik was danig onder de indruk van zangeres Anne Proost. Na het optreden vroeg ik haar om eens te jammen en te zien of er muzikale raakvlakken waren. Full Housetoetsenist Marc Jansen was al snel overtuigd van het potentieel en met Gert Eelen (The Famous Fantastics, Freshjack, Magma, ...) trokken we een begenadigd gitarist aan.” Een nieuwe groep was bijna geboren, tot plots zoon Jasper -met wie het in feite allemaal begonnen was- de band verliet. “Tja, veel meer dan een leeftijdsverschil moet je daar niet achter zoeken”, zegt ‘vader’ Jakke. “Jasper is een generatie jonger dan wij allemaal. Hij wilde andere

dingen doen; stevigere muziek maken. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Achter het drumstel kwam dus een plaats vrij. Lang moesten we niet zoeken: Eric Mertens, ook al van Full House, toonde zich bereid om mee op de kar te springen.” “Klopt”, zegt Eric. “Al heb ik toch mijn twijfels gehad in het begin. Ik wilde eerst wel eens horen welke muziek er precies gespeeld zou worden. Want ik zag het nut er niet van in om exact hetzelfde te gaan doen als wat we al bij Full House deden. Maar ik merkte al snel dat Blue Sparrow heel andere wegen inslaat. Blue Sparrow kiest voor minder bekende covers, die zich op het grensgebied bevinden tussen blues en andere genres zoals soul, jazz of country. Anne Proost heeft ook een stem die zich leent tot dat genre.” Op zaterdag 30 januari verlaat Blue Sparrow het repetitiekot om in het Volkshuis in Arendonk een try-out te geven. Kaarten kosten 5 euro, of 4 euro in voorverkoop (bij SCS Computers, Bemdkaffee, en PC Voorheide in Arendonk en bij café Ranonkel in Turnhout). Het concert begint om 21u.

Sensuàl

euro krijg je Suiker een jaar lang (11 edities) in je brievenbus. Zo ben je zeker dat je je favoriete cultuurmagazine nooit zal missen. Schrijf 20 euro over op rekeningnummer 068-889066257 van GCV Procart, Otterstraat 8 bus 2, 2300 Turnhout, en je krijgt de volgende 11 Suikers toegestuurd. Vermeld duidelijk je naam en adres, zodat er bij de verzending niets kan misgaan.

KASTERLEE - “Best international album van het jaar”. Als je die onderscheiding krijgt van de Hot Club de France, is je broodje als jazzartiest wel gebakken. Het overkwam de heren van ‘Echoes of swing’, met hun album ‘4 Jokers in a pack’. In zijn iets uitgebreidere vorm werd het “Echoes of Swing Orchestra” in 2000 opgericht door de Engelse trompettist Colin Dawson. Het Echoes of Swing Orchestra speelt muziek die Teddy Wilson opnam in de periode 1935 tot 1942. Teddy Wilson kreeg toen de opdracht om de allerbeste muzikanten uit New York te verenigen en te engageren voor de opnames. Onder hen Billie Holiday, Roy Eldridge, Lester Young, Ben Webster, Al Casey en Benny Goodman. Colin Dawson herschreef deze uiteenlopende opnames voor de achtkoppige bezetting van het Echoes of Swing Orchestra en oogstte daar ook veel succes mee. Maar het Echoes of Swing Orchestra bestaat ook in een afgeslankte vorm: ‘Echoes

MOL - Eva Kieboom, Rik Kraak, Emiel Van Rijthoven, Udo Demandt en Jasper Van Ulten vormen samen Sensuàl, een Nederlandse band die frisse en goed gesmaakte jazz brengt. Sensuàl won zopas de oudste en grootste muziekprijs van Nederland. De groep kreeg die prijs voor zijn tweede cd: ‘Salve’. De cd laat een mix van stijlen horen. De basis is Braziliaanse samba, maar de in het Portugees gezongen nummers baden in de jazz, de latin, de lounge en de swing. Eigenlijk zingt Eva Kieboom doodgewoon over Amsterdamse grachten en over haar belevenissen in Nederland. Maar gedrenkt in zuiderse ritmes en gezongen in een zuiderse taal klinkt zo’n levenslied toch ineens helemaal anders, en minstens even authentiek. Kaarten voor Sensuàl kosten 9 euro. Zaal Ootello ligt in Mol, Ezaart 162.

Jef Neve en GOWK

Neem NU een abonnement op Suiker is gratis verkrijgbaar in de 27 gemeentes van het arrondissement Turnhout. Je vindt het in handelszaken, stations, ziekenhuizen, bibliotheken en cultuurcentra. Je kan er niet naast kijken. Of toch … want als je tegenslag hebt, is de stapel Suikers al weg voor je er passeert. Geen nood, je kan je abonneren! Voor het ronde bedrag van 20

Echoes Of Swing

RIJKEVORSEL - Jazzliefhebbers kunnen eind februari maar beter hun tenten opslaan in Rijkevorsel, want in zaal De Singer (in de Bavelstraat) spelen op zaterdag 27 februari GOWK en op zondag 28 februari het Jef Neve Trio. De gemeenschappelijke deler is drummer Teun Verbruggen: hij speelt in beide bands. Teun Verbruggen is de vaste drummer van het Jef Neve Trio, maar hij houdt van zijprojecten. Zo richtte hij in 2006 de groep Nozzle Slag op en ook Othin Sake, waarin we zanger-gitarist en dEUS-lid Mauro zagen figureren. Drie bands waren nog niet genoeg voor Verbruggen. In 2008 richtte hij GOWK op. De groepsleden van GOWK zijn gerenommeerd in jazzmiddens. Ze hebben een berg ervaring en kunnen veel stijlen aan. Ze schuwen het werk van Keith Ja-

rett en Trevor Dunn niet, maar ze spelen daarnaast ook eigen werk. GOWK houdt ervan te experimenteren en risico’s te nemen. GOWK bestaat uit Teun Verbruggen (drums), Yannick Peeters (contrabas), Christian Mendoza (piano) en Andrew Claes (tenorsax). Het concert begint om 20.30u. Kaarten kosten 12 euro. Niet meer dan één dag later word je opnieuw in de Singer verwacht. Dan concerteert het Jef Neve Trio met, zoals gezegd, Teun Verbruggen op drums en Ruben Samama op bas. Jef Neve wordt al jaren afgeschilderd als het grootste jazztalent van ons land. Hij kreeg de MIA (Music Industry Awards) voor beste muzikant in 2009 én in 2010. Wellicht terecht, maar tegelijkertijd ook een beetje ongelukkig, want soms lijkt het alsof er in België geen andere muzikanten meer rondlopen. Het curriculum van Jef Neve wordt met de dag indrukwekkender. Hij mocht spelen op de jazzfestivals van Montréal, Vancouver, Parijs, Venetië, Rotterdam, Middelheim Antwerpen en Gent. Maar hij maakt even graag uitstapjes naar de popmuziek, hij werkt samen met Gabriel Rios en schrijft filmmuziek voor onder andere ‘Dagen zonder lief’ en ‘De helaasheid der dingen’. Neve kreeg ondertussen een eigen radioprogramma op Klara. Hij presenteert en musiceert live met gasten uit de jazzwereld. The wonderboy van de Belgische jazz treedt op zondag 28 februari op in De Singer. Kaarten kosten 16 euro aan de kassa. Let op: wie in voorverkoop een concertticket van Jef Neve koopt (14 euro), kan tickets voor GOWK reserveren aan het studententarief (7 euro).

Of Swing’. De uitvalsbasis is nog steeds Duitsland. Stichtend lid Colin Dawson maakt deel uit van het viertal, dat verder aangevuld wordt met Bernd Lhatzky (piano), Oliver Mewes (drums) en Chris Hopkins (altsax). ‘Echoes of Swing’ is op 1 februari te gast in Jazzclub Houtum Street. De jazzclub is gevestigd in de Bremstraat 26 in Kasterlee. Een ticket kost 8 euro.

Pascal Schumacher Quartet RIJKEVORSEL – A Jazz Experience en het Pascal Schumacher Quartet: dat zijn een stuk of twintig handen op één buik. De liefde is wederzijds. Het kwartet zakt graag af naar de Noorderkempen en de concertgangers krijgen altijd een puik optreden in de plaats. Op zaterdag 6 februari is het Pascal Schumacher Quartet -voor de derde keer- te gast in Rijkevorsel (zaal De Singer, Bavelstraat 35). Het gezelschap heeft nu vier cd’s gemaakt. De laatste, ‘Here we gong’, verscheen op het toonaangevende ENJA-label; een gerenommeerde platenmaatschappij uit München, die hedendaagse jazz uitbrengt. Dat Pascal Schumacher een wonderkind in wording was, kon jaren geleden al worden vastgesteld. Als vibrafonist is hij supergetalenteerd, maar er is meer. Hij probeert grenzen te verleggen door zijn vibrafoon op een nieuwe, originele manier te benaderen. In jazzmiddens is de vibrafoon een

klassiek ‘tweede’ instrument, bedoeld om een ander instrument te begeleiden. Schumacher plaatst de vibrafoon veel nadrukkelijker op de voorgrond. Zijn manier van spelen is ook anders dankzij de opleiding die hij genoot. Pascal Schumacher studeerde geen jazz; hij volgde de opleiding ‘hedendaagse klassieke muziek’ in Straatsburg. De school staat vooral bekend dankzij de richting percussie. Schumacher integreerde nogal wat typische percussie-elementen in zijn muziek, wat voor een vibrafonist eerder raar is. Schumacher wil niet noodzakelijk vernieuwend of extravagant zijn. Hij wil vooral een breed publiek aanspreken en schrikt er niet voor terug om werk van popgroepen zoals Coldplay en Travis te integreren in zijn repertoire. Pascal Schumacher wordt bijgestaan door Franz von Chossy op piano, Christophe Devisscher op contrabas en Jens Düppe op drums. Kaarten voor het concert kosten 12 euro.

Suiker — 13


Kempense kenners over Marley GEEL - Wat heeft Bob Marley met de Kempen gemeen? Alvast veel met Turnhoutenaar Guy De Kort en voetbalploeg FC Westmeerbeek . Ook Bob legde met zijn populaire reggae de lat voor anderen zo hoog dat het vandaag onmogelijk is om dit succes nog te overstijgen. Net als Guy De Kort: nog steeds de enige deelnemer uit de Lage Landen met een foutloos Groot Dictee der Nederlandse Taal op zijn palmares. En ook het record van FC Westmeerbeek met meer dan 170 tegengoals en geen enkele winnende match in één seizoen is gedoemd om eeuwig stand te houden. Verder is de invloed van Bob voelbaar tot in de kleinste kieren van de repetitiekoten van Kempense reggaebands. We haalden drie notoire kenners uit hun naar geurige kruiden ruikende koten en vroegen hen naar het belang van Bob voor henzelf en en passant voor de rest van de wereld.

Ruud De Graaf: zanger van de ska- en reggaeband de Splifftones:

“Hij was familie; we wilden naar zijn begrafenis.” “Al vanaf mijn dertiende was Bob Marley een groot idool. Toen ik zijn dood vernam, zat ik in een jongerenvoorziening. We waren kwaad op de opvoeders omdat we niet naar zijn begrafenis mochten. Bob Marley voelde echt aan als familie. (lacht) Ik was

zot van die reggaebeat: tsjak! sjak! Maar ook zijn engagement en levensvisie spraken me toen erg aan. Er zijn zeker ooit betere reggaegroepen geweest -Marley heeft ook slechte platen gemaakt- maar zijn grootste verdienste is dat hij de reggaemuziek wereldwijd bij een groot publiek heeft bekendgemaakt. Reggae hoorde je voordien zelden of nooit in de hitparade. Daarom is hij nu overal uitgegroeid tot een icoon. Ik benoem zijn muziek eerder als ‘popreggae’. Ik vind vandaag nog steeds dat reggae te veel aan inteelt doet en slechts toegankelijk is voor een beperkt groepje kenners. Reggae Geel mag dan al 25.000 man trekken, zo overdreven veel vind ik dat nu ook weer niet. Ik heb Bob Marley jammer genoeg nooit weten optreden. Het zou een prachtige avond geweest zijn. Heb je die man ooit zien dansen? Fantastisch! Ik heb als zanger veel van hem opgestoken. Vooral het zingen met emoties.” Ruud De Graafs lievelingsalbum: ‘Babylon by bus’, een dubbele liveplaat.

Kris Eelen, al 32 jaar organisator van Reggae Geel: “Marley was zeer bereikbaar.”

“Of we ooit kans hadden gemaakt om Bob Marley voor Reggea Geel te strikken? We hebben het nooit geprobeerd. Toen hij nog leefde, was ons festival niet meer dan

een grote fuif zonder livebands. Maar waarom niet? Marley was zeer toegankelijk en schermde zich niet af. In Antwerpen woonde een man met een platenzaak die heel dicht bij Marley stond. Hij heeft hem zelfs in contact gebracht met Chris Blackwool, de eigenaar van de platenmaatschappij Island Records, die voor zijn grote doorbraak heeft gezorgd. Via een introductie van die Antwerpenaar ben ik na zijn dood ook in contact gekomen met Rita Marley, zijn vrouw. Ik was er zowat kind aan huis. Toen zijn standbeeld onthuld werd in Kingston was ik er ook toevallig bij. Een onvergetelijke gebeurtenis en één groot feest voor de Jamaicanen. Marley is zonder twijfel de grondlegger van het hele reggaegebeuren. Hij is de uitvinder van het ritme en de tune. Voorheen had je de ‘rocksteady’ en ‘ska’. Reggae was hierop een logisch vervolg. Zijn vroege dood was zeker een spijtige zaak. Marley stond toen op het toppunt van zijn kunnen en heeft zijn werk nooit kunnen afmaken. Dankzij hem zijn nog grote reggaemannen, zoals Peter Tosh en Bunny Wailer, kunnen doorbreken. In die tijd stond reggae nog voor protestsongs. Dat is nu wel minder geworden. Ik vrees dat Marley zich in zijn graf zou omdraaien als hij de nieuwe reggae zou horen.” Kris Eelens lievelings-cd: een verzamelcd, het mooiste document dat er ooit gemaakt is. Op vier cd’s krijg je een overzicht van zijn ganse carrière, als je die in zijn geheel beluistert, merk je pas dat die songs allemaal even sterk zijn.

Steven Van Gool, zanger en bassist bij Campina Reggae:

“Vóór Marley ging reggae over aardappelen en ananasdrankjes.” “Het allerstrafste van Bob Marley vind ik dat hij letterlijk de enige muziekster is die in heel de wereld bekend is: ook in Afrika. Daar moet je met The Beatles, Rolling Stones of Elvis niet afkomen, want die kennen ze niet. Marley wel. De liefde is pas een paar jaar geleden aangewakkerd, vrij laat eigenlijk. Toen ik zestien was, was het met Marley zo’n beetje als met de Stones: hij werd te veel gedraaid om echt fan van te zijn. Maar toen ikzelf serieus met muziek bezig was, zijn de schellen van mijn ogen gevallen en heb ik ontdekt hoe straf die kerel wel was. De opnames van Marley blijven ook fantastisch klinken. Je kan die producties gerust naast het huidige muziekaanbod leggen. Wat hem destijds zo bijzonder maakte, was dat de reggae vóór hem over aardappelen en ananasdrankjes ging. Het genre werd absoluut niet serieus genomen. Marley was de eerste die diepgang in de reggae bracht. Hij was niet alleen een revolutionair in zijn teksten maar ook in zijn manier van leven. Bovendien had hij met de Wailers een van de strafste groepen ooit rond zich, met onder meer Peter Tosh en Bunny Wailer. Ik ben eigenlijk nog een grotere fan van Peter Tosh, moet ik eerlijk toegeven. (lacht) Steven Van Gools lievelings-cd: de doorbraak-cd van Marley, ‘Catch a Fire’, met het nummer ‘Slavedriver’ als absoluut hoogtepunt.

Maar laat het “Lang zal ie leven” maar achterwege

Bob Marley 5 wordt deze maand 6 Tiende editie van de ‘Bob Marley Birthday Bashment’ Op zaterdag 6 februari vieren Cultuurcentrum de Werft, Reggae Geel en Jeugdhuis de Bogaard met de nodige positive vibes de vijfenzestigste verjaardag van Bob. Alleen spijtig dat hij, net nu hij op pensioen kon gaan, er zelf niet meer kan bij zijn. Dit is wat hij mist:

Tony Rebel. Deze rasta in hart en nieren injecteert nieuwe en snellere reggaevarianten met rastathema’s en positieve teksten. Kortom: de vibes van Bob Marley gekoppeld aan de snedigheid van de jaren negentig. Queen Ifrica. De dochter van skalegende Derrick Morgan is beïnvloed door moderne

, Robert Nesta Marley de man die de reggae uit de anonimiteit haalde GEEL - Als Bob Marley nog had geleefd, was hij deze maand met pensioen gegaan. Bij wijze van spreken natuurlijk, want muziekiconen gaan nooit met pensioen. Maar Robert Nesta Marley zou op 6 februari 65 jaar geworden zijn. Robert Nesta Marley werd in 1945 geboren in een bergdorpje in Jamaica, dat toen nog in Britse handen was. De grootvader van ‘Bob’ was een Brit, zijn vader was 50 en blank, zijn (tiener)moeder 18 en Afrikaans. Hij heeft zijn vader nauwelijks gekend: die stierf toen Bob amper tien jaar oud was. Bob was een tiener toen hij met zijn moeder naar Trenchtown verhuisde, een sloppenwijk van Kingston. De jonge Marley deed het niet slecht op school, maar de studies konden hem niet boeien. Hij wilde alleen maar voetballen en muziek maken. Hij was amper 17 toen hij, zonder veel succes overigens,

14 — Februari 2010

drie singles opnam. Toen Peter Tosh zich bij de band van Bob Marley voegde, kwam er pas schot in de zaak. De groep noemde zich voortaan The Wailing Rudeboys. Die naam werd al snel veranderd in The Wailing Wailers en nog wat later in The Wailers. Hun eerste opname, ‘Simmer Down’ uit 1964, was meteen raak. Vanaf dan waren The Wailers niet meer weg te denken uit de Jamaicaanse hitlijsten. Bob Marley trouwde in 1967 met Rita Anderson. Zij bracht hem in contact met de rastafaribeweging. Bob Marley groeide op erg korte tijd uit tot dé leider van de rastafaribeweging. Dankzij Bob Marley zouden reggae en rastafari, hoewel ze oorspronkelijk niks met mekaar te maken hadden, voortaan onlosmakelijk met mekaar verbonden zijn. Muzikaal zaten The Wailers eind jaren zestig in een dipje. De albums die werden

dancehall en r&b, maar blijft altijd dicht bij de stijl waar ze mee opgroeide: de rootsreggae. The Moon Invaders. Deze negenkoppige skaband uit Brussel kruisbestuift Jamaïcaanse muziek uit de jaren 60 & 70 met dub, soul en rhythm-and-blues. CaSh Flow & D.Ju-Lion with dj Namto. Deze winnaars van de jaarlijkse reggaewedstrijd, georganiseerd door Pop-

punt en Reggae Geel, openen met hun soundsystem based show. De sounds in de concerthall zijn voor rekening van Crucial P. Bong Productions en Raggamuffin Whiteman zorgen voor de nodige vibes in de dancehall Aanvang: 20.15 u. , tickets 17 euro en 20 euro. Info: www.dewerft.be.

uitgebracht, kenden relatief weinig succes. De ommekeer kwam in 1972, toen The Wailers in Londen een platencontract kregen bij Island Records. Het was de eerste keer in de muziekgeschiedenis dat een wereldwijd bekend label een platencontract gaf aan een reggaeband. Voordien verschenen reggaenummers alleen op goedkope labels of op verzamelelpees. In 1973 veroverden The Wailers de wereld met ‘I shot the sherrif’ en het protestlied ‘Get up, stand up’. De medaille had ook een keerzijde: Peter Tosh verliet de band en ook Bunny Livingstone die van dag 1 aan de zijde van Bob Marley had gestaan - ging solo. Bob Marley maakte van de nood een deugd en veranderde de bezetting van zijn groep compleet. Met de I-Threes haalde hij drie geweldige backing vocals binnen. Een perfecte zet, want ‘No woman, no cry’ werd zijn grootste hit ooit. In 1976 riep het toonaangevende muziekblad Rolling Stone ‘Bob Marley and The Wailers’ uit tot band van het jaar. Ongezien voor een reggaeband. Een heuse reggaemania was het gevolg. Datzelfde jaar werd in Jamaica een moordaanslag gepleegd op Bob Marley. Hij kreeg een kogel in de buik,

overleefde de aanslag, maar verhuisde wel naar Londen waar hij de bijzonder succesvolle elpee Exodus opnam, waaruit o.a. de singles ‘Jamming’ en ‘One love’ werden getrokken. In 1977 kreeg Bob Marley last van een wondje aan zijn grote teen. Hij dacht aanvankelijk dat het om een voetbalblessure ging en liet de wonde niet verzorgen. Later werd huidkanker vastgesteld onder zijn teennagel. Marley weigerde de teen te laten amputeren omdat dat in strijd was met zijn geloof. De kanker zaaide uit en werd zijn dood. Marley schikte zich in zijn lot en wilde terugkeren naar Jamaica om daar te sterven, maar dat haalde hij niet. Op het vliegtuig dat hem via de Verenigde Staten naar Jamaica zou brengen, verslechterde zijn toestand zienderogen. In Miami werd hij in allerijl naar een ziekenhuis gevoerd, maar geen hulp kon nog baten. Bob Marley was niet ouder dan 36 jaar. Zijn stoffelijk overschot werd naar Jamaica gebracht. Hij ligt begraven in het bergdorpje, naast het huis waar hij geboren werd. Tekst: Stijn Janssen & Roel Sels

Suiker — 15


Te snel de klompen ontgroeid Heeft de Kempen zich te laat ontwikkeld en zich nadien in al zijn haast veel te snel stadse manieren aangemeten? Is de Kempen te snel zijn klompen ontgroeid en is het de voorbije jaren naast zijn schoenen gaan lopen? Onlangs daalden we in T. af naar de gloednieuwe ondergrondse parkeergarage. “Dit klopt niet”, zo voelde het alsmaar scherper aan met elke haarspeldbocht die ons een verdieping verder in de ondergrond bracht. Een ondergrondse garage hoort thuis onder een plein met op zijn minst een kathedraal. Het leven in de betonnen bunkers moet een overtreffende trap zijn van het leven in jungleland boven de grond. Met hikkend neonlicht, niet te harden urinestank en een flinterdun te snijden spanning. Elke adem in je nek moet heet zijn, elke snelle voetstap achter je verdacht, elke gebruiker een potentiële misbruiker. Rij je een ondergrondse garage terug uit, dan moet je bovengronds weer opgenomen worden in een mallemolen van auto’s, trams en scooters. In T. daalden we af in helverlichte ruimten waar lange schaduwen geen kans maakten. In T. werden we bij het naar buiten rijden bovengronds gedropt in een balkdonkere wirwar van steegjes, blinde muren en woonwijken. In T. zochten we tevergeefs naar een uitweg uit het enge bos. Een ondergrondse garage misstaat hier op een gênante manier in de schaduw van een kerktoren die niet eens tot aan de enkels van een kathedraal reikt. In T. is de ondergrondse parkeergarage niet meer dan een artificiële pretparkattractie, niet het bang kloppend hart van een stad. In het dorp K. bezochten we een klasserestaurant. “Hier klopt iets niet”, dachten we tijdens onze weg ernaartoe. Een wandeling naar een sterrenrestau-

16 — Februari 2010

rant moet sterallures hebben en geven. Moet je laten flaneren langsheen chique avenues met exclusieve modezaken. Moet je de ijle lucht laten ademen van torenhoge buildings met opspattende neonverlichting. Het restaurant moet een kruimelende façade hebben, een trap met gekrulde leuningen en een schaars verlicht portiek. Desnoods mag de weg je voeren langsheen een kaarsrechte dreef onder een boog van kruinen van platanen of kastanjes, langs mistige weilanden en geurende lavendelvelden. In het dorp K. leidde de weg naar het klasserestaurant langs nauwelijks verlichte asfaltbanen, langs smalle huizenrijen met betegelde voortuinen en hagen. We stapten langs bejaardentehuizen met schamele noodverlichting en een in onbruik geraakt kerkhof. Het etablissement lag langsheen een betonnen baan op weg naar nergens. De gevel had de uitstraling van een familiaal boekhoudkantoor. Er was geen trap, tenzij de overtreffende trap van valse bescheidenheid. Als de Turnhoutse schrijver Koen Peeters terugkeert van een schaars bezoek aan zijn geboortestreek, beschrijft hij dit als volgt in zijn boek ‘De bloemen’: “Ik rijd binnendoor van dorp tot dorp, terug naar huis. Van Zondereigen rijd ik naar Weelde en zo naar Ravels, en van Ravels naar Turnhout enzovoort in de richting van de stad waar ik woon. Het is iets voorbij droefheid. Niets is hier eeuwenoud en het is ook zo onaf. Het is allemaal te laat begonnen en daarna met grote vaart in gang geschoten.” Een ramp met een kerncentrale in een omheind bos is het hoogste wat de Kempen kan beogen om de wereld ooit op zijn aanwezigheid attent te maken. Het doorboren van buildings met vliegtuigen moet het overlaten aan de grote jongens.

“Samen Solo”

KASTERLEE - Elly Nieman (63) en Rikkert Zuiderveld (63) staan op vrijdag 19 februari samen op het podium van Klaveren Drie (Houtum 58 in Kasterlee). Ze treden weliswaar apart op en niet als duo. Ze worden begeleid door professionele muzikanten. Elly en Rikkert hebben een bewogen leven achter de rug. Ze leerden elkaar kennen op het eind van de jaren 60, in een hippiecommune waarin ze leefden.

‘The Uncles of Fungus’ stellen debuutcd voor MEERHOUT - ‘The Uncles of Fungus’ is een uit de hand gelopen eindproject van een aantal studenten aan de Jazzstudio in Antwerpen. De bandleden komen uit de Kempen, Antwerpen en Brussel. Het spelen van van jazzgetinte nummers bracht hen zoveel plezier dat ze besloten om de gelegenheidsgroep ook na de studies te laten voortbestaan. Meer zelfs: zopas werd in een studio in Meerhout de titelloze debuutcd ingeblikt. ‘The Uncles of Fungus’ is geen gewone groep. De keuze voor de muziek (een mix van funk, rock en jazz) is al niet alledaags, ook de akoestische bezetting is nogal origineel. Benny Verheyen speelt bas, ukelele en neemt de meeste zangpartijen voor zijn rekening, Steven Berghmans is eveneens zanger en daarnaast ook gitarist, Ben Dams speelt sax, Niels Van Heertum tuba en Kevin Van Bosbeke drums.

Maar het meest unieke aan de Uncles of Fungus is zonder twijfel nog de manier waarop ze hun eerste cd hebben opgenomen. “Dat gebeurde in een gezellige slaapkamer,” zegt Benny Verheyen. “Daar hadden we een oude taperecorder in opgesteld. Om de muziek zo puur mogelijk te houden, hebben we geen moderne effecten of technische apparatuur gebruikt.” Met de geluidsopnames trok de band naar Meerhout, waar de cd gemixt werd. Het resultaat mag er wezen: vette funk, opzwepende jazz en stevige rock vinden mekaar perfect op dit bijzonder aangenaam schijfje. De cd wordt voorgesteld op vrijdag 12 februari in jongerencentrum Kavka, Oudaan 14, 2000 Antwerpen. Je kan The Uncles of Fungus bereiken via theunclesoffungus@gmail.com.

Hofpoortteater Elckerlijc speelt ‘De Krippel’ TURNHOUT - ‘The cripple of Inishmaan’ is een zwarte komedie van de Engels-Ierse schrijver Martin McDonagh, waarin hij de beklemmende sfeer omschrijft in een kleine Ierse gemeenschap waar de bewoners conservatief zijn en de mentaliteit enggeestig is. De scènes zijn hard, maar doorweefd met humor. In deze gemeenschap is het bijvoorbeeld heel normaal om gehandicapten uit te lachen. Centraal in het verhaal staat Billy, die ambities heeft en het tot iets wil brengen in het leven. Maar hij wordt gehinderd door zijn fysieke beperking. Hij is kreupel. Toch wil hij zijn kans grijpen. Wanneer in de buurt

een Amerikaanse filmploeg neerstrijkt, is het alles of niets voor Billy. Auteur Martin McDonagh is een toptoneelschrijver in Europa. Hij wordt vaak de Quentin Tarantino van het theater genoemd. Zijn stukken zijn altijd hard, wreed, bijtend, maar de humoristische, volkse ondertoon houdt het allemaal draaglijk. ‘De Krippel’ wordt gespeeld op 29, 30 en 31 januari en op 2, 5, 6, 7, 12 en 13 februari. Tickets kosten 8 euro. Reserveren kan op het nummer 014 42 42 10 tussen 18 en 19u, of online via www.elckerlijc. com.

Uw evenement in De redactie van Suiker doet zijn uiterste best om op de hoogte te blijven van alles wat er op cultureel gebied leeft en beweegt in de Kempen. We hebben onze kanalen om overal geïnformeerd te blijven, maar we zien en horen natuurlijk ook niet alles. Organiseert u een cultureel evenement of kent u verenigingen of personen die het verdienen om eens in de aandacht te komen, laat het ons dan weten. Suiker bereik je het snelst en eenvoudigst via mail: roel@ suikerkrant.be.

OVER DE SCHREEF

U

Elly en Rikkert:

Ze maakten alle twee muziek. Toen ze trouwden, besloten ze om voortaan ook samen liedjes te schrijven. Hun bekendste nummer was ‘De kauwgomballenboom’ uit 1971, maar niet één van hun liedjes haalde ooit de hitparade. In 1975 kochten Elly en Rikkert een Mercedesbus om het geluk bij een goeroe in India te gaan zoeken, maar na enkele weken waren ze alweer thuis. Ze waren erachter gekomen dat ze ook op reis niet konden vinden wat ze zochten. Elly en Rikkert bekeerden zich vervolgens tot het christendom en gingen voortaan christelijke liedjes schrijven. Ze gingen ook programma’s maken voor de Evangelische Omroep. Af en toe -twee jaar geleden op Na Fir Bolg, bijvoorbeeld- treden ze nog als duo op, maar zowel Elly als Rikkert heeft een solocarrière. ‘Rikkert verdwaalt’ en ‘Elly circusprinses’ zijn de titels van hun recentste programma’s. Op 19 februari zakken Elly en Rikkert af naar Kasterlee om samen solo op te treden. Maar wie weet sluipt er ook wel een liedje van Elly en Rikkert als duo in de show. Kaarten kosten 15 euro aan de kassa, 12 euro in voorverkoop (014 22 60 36 of 0475 65 41 16 of francisverheyen@ hotmail.com).

BE N

T

Stijn Janssen

Kort

HIER

popconcerten vlak over de grens

Joe Buck Yourself

EINDHOVEN - Zijn paspoort vermeldt de naam Jim Finkley, maar zijn fans kennen hem alleen maar als ‘Joe Buck’. Joe Buck speelde in diverse groepjes. Hij was stichtend lid van The Legendary Shack Shakers en hij is heel goed bevriend met Hank Williams III, de kleinzoon van countrylegende Hank Williams. Joe Buck houdt van country en hillbilly, maar hij gooit daar een ferme dosis punk en metal overheen. Joe Buck is bezig aan een solotournee en noemt zich nu heel toepasselijk ‘Joe Buck Yourself’. Concerten

van Joe Buck zijn altijd een belevenis, niet alleen om te horen, maar ook om te zien. De verschijning van Buck is daar niet vreemd aan. De countrypunker ziet eruit en staat op het podium alsof hij door de duivel bezeten is, en wij durven onze hand er niet voor in het vuur steken dat dat niet zo is. Er zitten minstens een paar vijzen los bij Buck. Maar muziek maken kan hij wél. Hij zingt en speelt drums, gitaar en contrabas. Jongerencultuurcentrum Dynamo in Eindhoven ontvangt Joe Buck Yourself op donderdag 11 februari om 21.30u in het kader van de muziekreeks ‘Hillbilly Hellride’. Kaarten kosten 10 euro.

Bettie Serveert

BREDA - Bettie Serveert verbreekt de stilte. De alternatieve rockband uit Nederland -genoemd naar tennisster Betty Stöve, die ooit de finale op Wimbledon bereikte- was erg populair in de jaren 90. Met harde maar melodieuze pop- en rocksongs wist de band een groot publiek aan te spreken. In de Verenigde Staten en Canada scoorde Bettie Serveert bijzonder goed bij hogeschoolstudenten, waardoor de liedjes meteen de stempel ‘intellectuele popsongs’ kregen opgeplakt. Ach ja, het kind moet een naam hebben en muziek moet nu eenmaal in vakjes kunnen worden gestoken. Intellectueel of niet: nummers als “Palomine” en “The kid’s allright” zijn tijdloos mooi en klinken nog even fris als vijftien jaar geleden. Maar Bettie Serveert is geen retroband.

Agenda ma01-02-10 ­– 20:15 ­– EffenaarEindhoven Reel Big Fish, Sonic Boom Six € 15 wo03-02-10 ­– 20:00 ­– Zaal 013Tilburg Earth, Wind & Fire Experience € 25 wo03-02-10 ­– 20:15 ­– MezzBreda Markenhage Music Mezz € 4 do04-02-10 ­– 20:00 ­– DynamoEindhoven Adept, Her Bright Skies, Admirals Arms € 6 vr05-02-10 ­– 20:30 ­– DynamoEindhoven Hypocrisy, Survivor Zero € 25 vr05-02-10 –­ 21:00 ­– Zaal 013Tilburg Daily Bread € 8 vr05-02-10 –­ 21:30 ­– EffenaarEindhoven Suimasen, Bird, Dearworld € 5 vr05-02-10 –­ 21:30 ­– Zaal 013Tilburg Joe Buck Yourself € 6 vr05-02-10 ­– 22:00 ­– DynamoEindhoven Noize! The Outside Agency, Senz vs Artek € 0 za06-02-10 ­– 20:30 ­– DynamoEindhoven Gothminister, Schwarzblut € 14 za06-02-10 ­– 22:00 ­– MezzBreda Break, Nymfo € 10 za06-02-10 ­– 22:00 ­– DynamoEindhoven Jones & Stephenson, Franky Jones, ... € 0 zo07-02-10 –­ 14:00 ­– MezzBreda Voorronde Kunstbende € 3,5 zo07-02-10 –­ 16:00 ­– Zaal 013Tilburg Mötley Crüst, Cannabis Corpse € 8 zo07-02-10 –­ 20:15 ­– EffenaarEindhoven Lacuna Coil, Dommin € 17,5 zo07-02-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013Tilburg Tokyo Sex Destruction € 6 zo07-02-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013Tilburg Rowwen Hèze € 20 zo07-02-10 ­– 21:15 ­– EffenaarEindhoven Che Sudaka, dj Tommi € 10 wo10-02-10 ­– 23:00 ­– EffenaarEindhoven Stukafest € 0 do11-02-10 ­– 21:30 ­– DynamoEindhoven Joe Buck Yourself € 10 vr12-02-10 ­– 20:15 ­– EffenaarEindhoven The Veils € 15 vr12-02-10 ­– 21:00 ­– Zaal 013Tilburg Ulver € 25 vr12-02-10 ­– 21:00 ­– EffenaarEindhoven Aux Raus € 10 za13-02-10 ­– 22:00 ­– DynamoEindhoven Paul Elstak, Tha Playah, Mad Dog € 15

Er zijn een heleboel nieuwe nummers klaar, die te horen zullen zijn op cd ‘Deny All’, die binnenkort verschijnt. Dat is op zich wel bijzonder, want het is zeven jaar geleden dat Bettie Serveert nog nieuw platenmateriaal uitbracht. Op donderdag 25 februari om 20.30u staat Bettie Serveert op het podium van Mezz, Breda. Kaarten kosten 11 euro. Da’s niet veel voor een intellectuele band, wel?

za13-02-10 ­– 23:00 ­– EffenaarEindhoven Dance Harder Live Longer € 7 zo14-02-10 ­– 16:00 ­– Zaal 013Tilburg Carnaval met Mark Foggo € 12,5 wo17-02-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013Tilburg Skindred, Intwine € 9 do18-02-10 ­– 20:15 ­– EffenaarEindhoven Xavier Rudd € 17,5 vr19-02-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013Tilburg Vonda Shepard € 20 vr19-02-10 ­– 20:30 ­– Zaal 013Tilburg Babylon Circus € 15 vr19-02-10 ­– 22:00 ­– MezzBreda Dr. Lektroluv € 15

Vonda Shepard

TILBURG - Vonda Shepard is een zeer verdienstelijke singer-songwriter die haar populariteit echter vooral te danken heeft aan de tv-serie Ally McBeal waarin ze als artieste een vaste rol had. Vijf seizoenen lang speelde Vonda Shepard min of meer zichzelf: een pianiste in een plaatselijke bar. In werkelijkheid speelt Shepard meer dan alleen piano. Ze speelt ook bas en gitaar. Shepard werd geboren in New York, maar verhuisde als kind al met haar familie naar Californië. Ze leerde al snel piano spelen en begon daarna ook te zingen. Ze schopte het tot achtergrondzangeres bij enkele groepjes. Het duurde tot in 1987 -Shepard was dan 24- voor ze zélf een plaat mocht opnemen. Maar dat kwam er nog niet meteen van omdat Shepard nauwelijks een inkomen had

en voortdurend klusjes moest aannemen om de eindjes aan mekaar te kunnen knopen. Na twee jaar bracht ze eindelijk haar eerste -titelloze- album uit, maar ze brak er geen potten mee. Ook de opvolgers ‘The radical light’ (1992) en ‘It’s good, Eve’ (1996) sloegen niet aan bij het publiek, hoewel Shepard duidelijk liet zien dat ze wist hoe ze liedjes moest schrijven en spelen. De grote ommekeer kwam een jaar later, in 1997. Shepard werd gevraagd om op te treden in de tv-serie Ally McBeal. De advocatenserie was een schot in de roos en was in alle continenten op tv te zien. Samen met de serie werden ook hoofdrolspeelster Calista Flockhart en artieste Vonda Shepard op slag wereldberoemd. Het ijzer werd gesmeed terwijl het nog heet was. Vonda Shepard nam, terwijl ze in de serie zat, twee albums uit en bracht ook nog twee compilatie-cd’s uit met songs die in de serie te horen waren. De truc werkte: Vonda Shepard kreeg eindelijk de aandacht die ze al lang verdiende. Op vrijdag 19 februari staat Vonda Shepard op de planken van 013 in Tilburg. Kaarten kosten 20 euro.

za20-02-10 ­– 22:00 ­– Zaal 013Tilburg Olene Kadar, Rauwkost € 8 zo21-02-10 ­– 15:00 ­– EffenaarEindhoven Finale PopSport Noord-Brabant € 0 zo21-02-10 –­ 20:30 ­– Zaal 013Tilburg El Pino & The Volunteers € 8 wo24-02-10 –­ 19:30 ­– Zaal 013Tilburg Emergenza tweede ronde € 9 wo24-02-10 ­– 20:00 ­– Zaal 013Tilburg Volbeat € 27,5 do25-02-10 ­– 19:30 ­– Zaal 013Tilburg Emergenza tweede ronde € 9 do25-02-10 ­– 20:15 ­– EffenaarEindhoven Waylon & Live Band € 14 do25-02-10 ­– 20:30 ­– MezzBreda Bettie Serveert, The Bohemes € 11 vr26-02-10 –­ 19:30 ­– Zaal 013Tilburg Emergenza tweede ronde € 9 za27-02-10 ­– 19:30 ­– Zaal 013Tilburg Emergenza tweede ronde € 9 za27-02-10 ­– 20:30 ­– DynamoEindhoven Dejafuse, 21 Eyes Of Ruby & Greyline € 5 zo28-02-10 –­ 14:00 ­– EffenaarEindhoven Kunstbende 2010 € 3,5 zo28-02-10 –­ 21:15 ­– Zaal 013Tilburg Timmietex (cd-presentatie) € 0

Adressen en contactgegevens: – Zaal 013 , Veemarktstraat 44 Tilburg, 0031 13 460 95 00, www.013.nl – Effenaar , Dommelstraat 2 Eindhoven, 0031 40 239 36 66, www.effenaar.nl – Dynamo , Catharinaplein 21 Eindhoven, 0031 40 239 31 10, www.dynamo-eindhoven.nl – Mezz , Keizerstraat 101 Breda, 0031 76 515 66 77, www.mezz.nl – Chassé Theater , Claudius Prinsenlaan 8, Breda, 0031 76 530 31 32, www.chasse.nl – Muziekcentrum Frits Philips , Heuvel Galerie 140 Eindhoven, www.muziekcentrum.nl

Suiker — 17


Het mag ook al eens een glas wijn zijn

Prins Chris II: Carnaval is veel meer dan pinten pakken en nog eens pinten pakken.

HERENTHOUT - Zoals de hersens in Herenthout tikken, zo tikken ze nergens. Het dorp is een vrijstaat in de Kempen en het is weten te ontsnappen aan elke fusie met een omliggende stadstaat. Bovendien is het gezegend met een eigen taal: het Huirntuits . Mag het dan nog verwondering wekken dat binnen deze omwalling één week in het jaar een prins regeert. Dit jaar kozen de Huirntuiters Prins Chris Heylen de Tweede op de troon. In het echte leven is hij milieuwerker. “Ik ben hier gekend als een oude rosse frank”, beweert hijzelf. Eender waar je ze aantreft, in Binche, Aalst of Herenthout, carnavalisten nemen in deze tijd van het jaar overal een en dezelfde houding aan: die van fanatieke hovaardij. Een houding die je ook aantreft bij duivenmelkers, liefhebbers van hardcore metal of bij getuigen van Jehova. Het betekent dat je er als buitenstaander bij staat als schoppenzot en ernaar kijkt als een koe naar de eerste trein. Een dorp in de roes van carnaval duldt nauwelijks pottenkijkers en wantrouwt ze even erg als Fortisaan-

18 — Februari 2010

deelhouders de burgemeester van Knokke. “Veel buitenstaanders weten nauwelijks hoe serieus zo’n prinsverkiezing verloopt”, zegt Prins Chris II. “Bij ons vergadert het hoofdbestuur samen met een aantal Prinsen in een zaal boven een café. Een ganse avond wordt over de kandidaturen gedebatteerd. Je cv speelt absoluut een grote rol. Hoe lang al ben je stoeter? Hoe ‘stabiel’ ben je? Alles gebeurt achter gesloten deuren. Er komt niemand in of uit. Na de stemming worden de briefjes cito presto verbrand. – Was jouw verkiezing een moeilijke bevalling? Nee, in mijn geval was het een makkelijke beslissing. Al sinds de jaren tachtig doe ik mee aan de stoet. In het Herenthoutse carnaval ben ik gekend als een oude rosse frank. Maar je krijgt allerlei soorten mensen over de vloer. Per slot van rekening ben ik nu de ambassadeur van Herenthout. – Je moet allicht als Prins Carnaval ook veel gevoel voor humor hebben en goed kunnen speechen. Nee, niet noodzakelijk. Je moet in de eerste plaats carnavalist in hart en nieren zijn. En voor de rest: (somt op) coördinatievermogen, organisatievermogen en controleren. Je wordt geen Prins Carnaval om privileges te hebben. Voor mij is er maar één belangrijk privilege aan verbonden: eenmaal Prins Carnaval blijf je een leven lang Prins Carnaval. Heb je 25 jaar dienst in het carnaval dan maak je zelfs kans om keizer te worden. – Je bent van beroep milieuwerker. Dat is toch een totaal ander milieu dan het carnaval.

Denk je dat? We werken in een bos en hanteren bosmaaiers en kettingzagen. Daar valt ook geen rust te rapen. Bovendien zitten we niet met onze rug tegen een boom naar de vogeltjes te kijken. Maar ‘tegenovergestelden’ trekken mekaar aan. Dat klopt dus weer. – Zijn er ook nadelen aan verbonden? Het is zeker niet allemaal glamour. Je steekt er een massa tijd in. Elke avond weg! Het vraagt ook continu ‘regelingen’ en je hebt voortdurend kopzorgen.. De mensen zien enkel de schone kant: de ambiance, de bals, het drinken,... maar het werk zien ze niet. Ik zie mijn bed tijdens de feestweek gemiddeld drie uren per nacht. Ik zal je eens een fragment tonen uit mijn agenda. (Leest voor) “Morgen naar Hamburg, dan naar de kroegentocht in Herenthout. Ik moet naar mijn eigen wijkbal en naar de Europrins in Kalmhout. Op 14 februari is het de eerste keer stoet. Daarna lassen we een ‘comadag’ in: dan liggen we even in coma. (lacht) – En al dat trakteren en uitgaan kost je waarschijnlijk ook handenvol geld. Budgetbeheer is ook een van mijn belangrijkste verantwoordelijkheden. Ik ga niet met de troefel het geld buitensmijten. Het mag niet ontsporen. Ik trakteer tijdens mijn bezoeken de groepen natuurlijk vaak op een pintje, maar daar is een budget voor. We verkopen lootjes ten voordele van de Prins. Met dat geld kan ik de mensen trakteren. Als je dat budget overstijgt, dan tast je natuurlijk in je eigen portemonnee. – Wat maakt nu van iemand een goede ‘stoeter’? Aan een stoet doe je mee omdat je jezelf er

♥ ♥♥ ♥

zot genoeg voor voelt. En omdat je de microbe in je ‘gat’ voelt bijten. Niet om prijzen te winnen. Aan prijzen uitdelen doen we hier niet mee. Dat zaait alleen maar tweedracht en onderlinge strijd. In Herenthout spelen we veel in op het publiek. We hangen, om het volksmondig uit te drukken, de onnozelaar uit. We doen ons ding en gaan geen zaken pikken van andere stoeten. Het is niet voor niks dat we de oudste stoet van België hebben. – Ja, wie beweert dat eigenlijk? (zeer gedecideerd). Dat is nog altijd zo tot het tegendeel bewezen wordt. Daar zijn notulen van, maar daarvoor moet ik je doorverwijzen naar ‘den Dré’, onze archivaris. Je bent dan wel een uur of twee zoet, zo gepassioneerd is hij. Ik heb die notulen nooit gezien. Maar dat hoeft ook niet want het staat als een paal boven water: onze stoet is ouder dan die van Aalst en die van Binche. Er zijn discussies over maar tot op heden, tot op deze seconde, is er nog niemand die op papier heeft aangetoond dat het niet zo is. – Tot slot: wat betekent carnaval voor jou? Carnaval is leven in het dorp. Carnaval is zot doen. Een pintje drinken hoort erbij. Maar het is veel meer dan pinten pakken en nog eens pinten pakken. Wat ik een tof citaat vind, is het volgende: “Met carnaval staat iedereen op dezelfde lijn en vallen rang en stand weg.” Een dokter doet eraan mee, evengoed als een vuilnisman. De traditie wil dat Peer Stoet in Herenthout tweemaal uittrekt: een keer van noord naar zuid op zondag 14 februari en een tweede keer van zuid naar noord op 21 februari. Meer info op: www.peerstoet.be.

Valentijn mag dan een ‘commerciële’ feestdag zijn die in de eerste plaats bedoeld is om in naam van de liefde je portefeuille wat lichter te maken, niet alle evenementen die in het kader van Valentijn worden georganiseerd, zijn per definitie te mijden. In Herentals hebben cultuurcentrum ‘t Schaliken en de plaatselijke bibliotheek de handen in mekaar geslagen en een interessant en origineel literair programma uitgetekend. Het is de eerste keer dat een literair project op zo’n grote schaal wordt georganiseerd in de Kempen. Het evenement blijft immers niet beperkt tot de bib of het cultuurcentrum, maar palmt het centrum van Herentals in.

Verleiding

♥♥

Zaterdag 13 februari in het centrum van Herentals

Valentijn in woord en daad HERENTALS - Bericht aan alle mannen in de Kempen. Op 14 februari wordt Valentijn gevierd. Dat is de dag waarop je je lief graag ziet. De gevolgen zijn niet te overzien als je je op deze dag niet vrijmaakt voor je partner en niet heel nadrukkelijk de romantische toer opgaat. Valentijn negeren, of botweg vergeten, is zo mogelijk nog erger. Geen nood: er is een adequaat middel om onheil te voorkomen. The place to be is Herentals, waar op zaterdag 13 februari ‘Valentijn in woord en daad’ wordt georganiseerd. Neem onze goed raad aan en ga daar met je partner naartoe.

een kunst of juist een zwakte? Ook op die vragen wordt een antwoord gezocht. Er zijn drie voorstellingen. Ze starten om 20u, 21u en 22.15u.

In bed met een auteur In de foyer van ‘t Schaliken staan nog enkele originele events op het programma. Het Herentalse dichtersgezelschap Kollectief Maksimaal komt in pyjama gedichten voorlezen en jij kunt bij hen in bed kruipen. De vereniging Creatief Schrijven stelt in de foyer een stand op met onder andere gedichten die geschreven werden door schoolkinderen uit Herentals. De foyer zal er voor de gelegenheid helemaal anders uitzien. De klassen van de tekenacademie toverden de ruimte om tot een romantisch paradijs.

heid door samen met Hugo Camps om de dag een column te schrijven voor de voorpagina van De Morgen. Helaas was Dewulf vorig jaar een van de slachtoffers van de bezuinigingen bij De Morgen en werd hij ontslagen. Bernard Dewulf vertelt verhalen die kaderen in het Valentijnthema en wordt daarbij ondersteund door Ballroomquartet. De band gebruikt zowel traditionele instrumenten als elektronische snufjes. Het resultaat is mooi, maar ook ietwat bevreemdend en soms zelfs beangstigend. Net als de liefde zelf. Dewulf en Ballroomquartet treden op in de schouwburgzaal van ‘t Schaliken. Je kunt kiezen tussen twee voorstellingen: van 20.30 tot 21u of van 21.30 tot 22.15u.

der de knie heeft, houdt Rebecca Stradiot niet van technische hoogstandjes. Ze speelt veel liever vanuit uit het hart: onstuimig, passioneel en met veel zin voor drama. In het programma ‘Nog méér liefde’ bezingt Stradiot de liefde in al zijn facetten. Ze schreef zelf teksten voor deze voorstelling, maar gebruikt ook teksten van Herman De Coninck, Bart Moeyaerts, Jacques Brel, Herman Van Veen, Geert De Kockere en Isabel Allende.

Liefde is ... een oldtimer

Rebecca Stradiot

Bernard Dewulf en Ballroomquartet

Vanzelfsprekend draait alles om de liefde. In de foyer van ‘t Schaliken brengt Berline de 30 minuten durende voorstelling ‘Verleiding!’. Berline is een gezelschap uit Mortsel, met auteur Roland Bergeys als spilfiguur. Bergeys is verantwoordelijk voor het gesproken woord en de rest van de groep kleurt zijn teksten met Nederlandstalige liedjes die geworteld zijn in de blues-, de folk- en de latintraditie. ‘Verleiding!’ gaat over mannen en vrouwen, over zuiderse landen, zwoele wijnen en onenightstands. Verleidt de man de vrouw, of is het omgekeerd? Of is het gewoon de duivel die verleidt? En is verleiden

Je kan er ook voor kiezen een ritje te maken in een echte oldtimer. Dat is sowieso al erg romantisch, maar in de auto zit ook een ‘liseuse’ die op verzoek enkele teksten voorleest. Je mag zelf kiezen waarover de tekst moet gaan. Je kan kiezen uit een hele lijst met liefdeskwaaltjes. Bij elke kwaal hoort een gedicht of een tekst. De oldtimer, een Daimler 420, rijdt onafgebroken tussen 18.30 en 20.30u door het stadscentrum (van de bib naar ‘t Schali­ken en terug). Bernard Dewulf (40) is een schrijver, columnist, dichter en journalist. In 1996 kreeg hij de Vlaamse debuutprijs voor zijn dichtbundel ‘Waar de egel gaat’, maar hij vergaarde wellicht nog de meeste bekend-

Rebecca Stradiot heeft twee passies: accordeon spelen en literatuur. Ze is geen virtuoze op haar instrument. Ze is niet klassiek geschoold en hoewel ze de diatonische accordeon zeker wel behoorlijk on-

Praktische info Kaarten voor ‘Valentijn in woord en daad’ kosten 13 euro. Een ticket is geldig voor alle evenementen en voorstellingen op alle locaties.

Suiker — 19


Toon Horsten

Kort

Het Père-Lachaise van de Campine

Achiel De Laet geeft geheimen van indiaanse zilversmeedkunst prijs

El Padre Abraham Wij hadden veel van Madrid verwacht. Behalve regen. Omdat het desondanks toch water goot, deden we wat de meeste Madrilenen blijkbaar ook doen op zo’n moment: wij gingen op café. Onfortuinlijk genoeg belandden wij in een etablissement waar rond een uur of tien het geluidsvolume plots drastisch omhoog ging, en werd overgeschakeld op het soort strontplaten waar een hele roedel commerciële radiostations een roeping in heeft gevonden. Oldies van de meest ergerlijke soort, die de stilaan dronken Spanjaarden al snel noopten tot meezing- en brulpartijen. Af en toe keken we verbaasd op, wanneer één of ander Spaanse kleinood van twintig jaar geleden dat indertijd de Pyreneeën niet over was geraakt, bij onze Iberische drinkebroers een gevoelige snaar bleek te raken. Ook in Madrid zijn drank en nostalgie niet altijd een gelukkige combinatie. Toch viel er af en toe wat te lachen, bijvoorbeeld toen ons de Spaanse versie van ‘Enola Gay’ van OMD voorgeschoteld werd, die een enigszins andere tekstuele invulling had gekregen. ‘Enola Gay’ was ‘Manolo es gay’ geworden. Daar moesten we zelfs geen Spaans voor kennen. Net op het moment dat we de regen opnieuw wilden trotseren, net dan, werd een plaatje opgelegd dat de hele tent in vervoering bracht. Het Smurfenlied! In het Spaans, zowaar. Uitvoerend artiest: El Padre Abraham y sus Pitufos. Vader Abraham en zijn Smurfjes. Ook de Spanjaarden bleken gek op dit infantiele riedeltje, voor de helft ingezongen met stemvervormers van de akeligste soort. De ster van Vader Abraham bleek ook in Spanje even geschitterd te hebben. Dat allemaal dankzij de Smurfen. Meteen krijg je dan dat uitentreure herhaalde televisiefragment weer voor ogen waarin een ontketende Johan Anthierens Vader Abraham de mantel uitveegt, en hem op de man af vraagt wanneer Peyo, de bedenker van de Smurfen, nu eindelijk zijn geld gaat krijgen voor het oneigenlijk gebruik van zijn Smurfjes. Waarop Vader Abraham gebelgd de studio verlaat. Minstens vijf keer heb ik het herhaald gezien. Zonder veel commentaar erbij, want fragmenten worden maar herhaald als ze zonder context kunnen. Al moet zo’n context er ooit wel zijn geweest. In ‘Ieder woelt hier om verandering’ uit 1978 van Renate Rubinstein (1929-1990) leer je bijvoorbeeld dat de schrijfster óók te gast was in het bewuste programma. Een grensoverschrijdende talkshow gepresenteerd door

20 — Februari 2010

Johan Anthierens en de ideale schoondochter van alle Nederlandse huismoeders, Mies Bouwman. Dirigent Reinbert De Leeuw was er ook, lezen we, net als danser, acteur en übernicht Albert Mol. En ook nog twee Belgen, waar ze de namen niet van onthouden heeft. “De nationale segregatie was totaal: noord bleef noord en zuid bleef zuid, thuis was altijd best”, schrijft Rubinstein. Het interview met Vader Abraham vormde de finale van het programma. “Elke keer verschijnt er aan het slot een gast, van wie noch Mies B. noch Johan A. weet dat-ie verschijnen zal en aan die moeten zij dan vragen stellen. Mij leek dat, eerlijk gezegd, een rot idee, want op die manier moet je niet alleen de antwoorden maar ook de vragen improviseren, dus dubbel kans dat het gelul wordt. Maar zij willen de show nu eenmaal spontaan en eerlijk houden en wisten daarom niet wie er verschijnen zou, toen de deur van de zaal om tien uur openging en de lieveling van het volk, Pierre Kartner, zich noemende Vader Abraham, door de zaal schreed en met een extatisch applaus ontvangen werd. Tot zover niets bijzonders.” 80 procent van de mensheid draagt dergelijke figuren op handen, stelt Rubinstein vast, de rest van de wereld kijkt er op neer. Niks aan te doen, niet nodig je er nog over op te winden. “Ik zou er niet over piekeren. Maar Anthierens, dat vond ik heel opmerkelijk, die werd kwaad. Kwaad! Zomaar, op het zien van de baard in kwestie. Wie doet dat nou? En nog wel voor het aangezicht van het gezonde volk dat zich zo ongezond gauw gepikt voelt. ‘Ik zit hier doodongelukkig,’ zei Anthierens, ‘en nogal piskwaad op de mensen van de televisie die u uitgenodigd hebben. Want wat mensen zoals u uitvreten, dat vind ik zo makkelijk, zo demagogisch, zo’n heel volksdeel inpakken met dat smurfenlied, daar word ik wee van.’ Kartner was perplex, en de zaal met hem.” De populaire schlagerzanger kreeg een publieke bolwassing door “wat wel een in-tellec-tu-éél lijkt”. “Hoe moest dat nu aflopen? Het liep af doordat Kartner opstond, zijn diepe respect betuigde voor het Belgische publiek dat de vreugde van de kinderen in zich draagt, en met wiegende baard uit de show wegbeende. Het schot van Sarajevo -ik had een internationaal incident meegemaakt. De volgende dag was het op het ochtendnieuws.” Zo smurft een mens ook nog eens wat. Deze column is een voorpublicatie uit het boek ‘Het geluk van de lezer’ dat in het voorjaar van 2010 bij uitgeverij Linkeroever/Houtekiet verschijnt.

LILLE – Achiel De Laet is een van die gelukkige mensen die van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken. Al 34 jaar lang bekwaamt hij zich in de zilversmeedkunst en maakt hij juwelen in de traditie van de Navajo-indianen. “Sinds ik de Navajo zelf aan het werk zag, zoveel jaren geleden in Arizona, is de passie voor het ambacht nooit meer verdwenen”, aldus Achiel. “Ik ben bij de indianen in de leer gegaan want ik wilde nog maar één ding: juwelen maken op de traditionele indiaanse wijze. In het geval van de Navajoindianen betekent dat: veel gebruik maken van zilver en heldere kleuren zoals turkoois en koraal.” Sindsdien verblijft Achiel zes maanden per jaar in zijn atelier in België en gaat hij de overige zes maanden rondreizen in het buitenland, om zijn kleine kunstwerkjes aan de man te brengen op beurzen en markten. Een nomadenbestaan? “Ja, dat is het misschien een beetje. Maar dan wel noodgedwongen. De Belgische markt is nu eenmaal te klein voor een niche als deze. Van een winkeltje hier in Lille zou ik helaas niet kunnen leven, vrees ik. Daarom ga ik overal in Europa de gespecialiseerde markten en beurzen af. Daar lopen gelukkig wel genoeg geïnteresseerde klanten rond.”

Historische, traditionele ambachten staan overigens centraal in het hele gezin De Laet. Ook de kinderen en de echtgenote van Achiel zijn erdoor gebeten. “Mijn vrouw houdt zich vooral bezig met kleding; ze maakt bijvoorbeeld zelf mocassins. Mijn zoon is gespecialiseerd in lederbewerking en mijn dochter is afgestudeerd als goudsmid: zij legt zich nu vooral toe op het maken van Keltische juwelen. Je ziet dus dat die historische en traditionele inslag bij ons altijd aanwezig is. Dat heb ik trouwens ook gemeen met mijn collega’s van de vereniging The Southwest, een collectief van mensen die hun passie voor de traditie van de indianen op creatieve wijze willen uitdragen. Wij organiseren workshops en lezingen, om de tradities en de cultuur van de native Americans dichter bij het grote publiek te brengen.” Zo’n workshop is ideaal voor wie graag eens zelf een eigen, uniek juweel wil maken. “’We beginnen ‘s morgens met de bespreking van de wensen en ideeën van de cursisten, want daar proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden. Daarna gaan we meteen zelf aan het werk. Aan het einde van de dag loop je hier buiten met een zelfgemaakt juweel dat bovendien helemaal jouw stempel draagt. En daar worden de mensen meestal heel gelukkig van. Dat merk ik aan de lachende gezichten die hier buitenwandelen”, lacht Achiel.

Workshops zilversmeden: 6, 13, 20, 27 februari 2010 6, 13, 20, 27 maart 2010 3, 10, 17, 24 april 2010 telkens van 11u tot 19u Inschrijven op voorhand (prijs: 35 euro + kleine kosten gebruikt materiaal). Adres: Wechelsebaan 27 , 2275 Lille Tel.: 014 71 91 70 Gsm 0494 086 153 E-mail: achiel.delaet@gmail.com Website: www.eagleproducts.eu

Moodcollector stelt mini-cd voor RETIE - ‘Moodcollector’ heeft zopas zijn eerste, titelloze cd voorgesteld. Het schijfje werd volledig in eigen beheer opgenomen en uitgebracht. Het is een staalkaart van de muziek die Moodcollector brengt: ‘Rutty time’ is een direct meezingbaar en vrolijk reggaenummer met ska-invloeden. ‘Blood red’ drijft op een puur reggaeritme, ‘Hello goodmorning, Sir’ gaat wat meer de soulrichting uit en ‘Chatroomlover’ is ska pur sang. “Het hadden evengoed vier andere nummers kunnen zijn”, zegt toetsenist Kris De Wilde. “Maar uit de vele nummers die we hadden, moesten we nu eenmaal een keuze maken. Elk van ons bleek andere favorieten te hebben, zodat we met een luxeprobleem zaten. We hebben uiteindelijk maar beslist om elk genre aan bod te laten komen. Maar

een full cd volgt vermoedelijk later nog. Dat hangt een beetje af van de respons die we op deze cd zullen krijgen.” De mini-cd kan gekocht worden tijdens optredens van Moodcollector en binnenkort misschien ook op www.moodcollector.be.

www.suikerkrant.be Suiker heeft een digitaal verlengstuk gekregen. Op www.suikerkrant.be kan je terecht voor alle info over de krant, over de mogelijkheden om lid te worden van ‘de Club van 100’ en over de verdeelpunten van Suiker. Je kunt er ook reageren op artikels. Surfen maar!

en de bibliotheek: het perfecte koppel Suiker is verkrijgbaar in alle gemeentes van het arrondissement Turnhout. En omdat élke gemeente een bibliotheek heeft, waar bovendien het cultureel geïnteresseerde lezerspubliek van Suiker over de vloer komt, zijn de bibliotheken de gedroomde de partners van Suiker. Suiker is ook verkrijgbaar in horecazaken, stations, ziekenhuizen en cultuurcentra. Maar de grootste kans om Suiker op de kop te tikken, heb je in de bibliotheek. Want daar worden de meeste Suikers verdeeld. Suiker is verkrijgbaar in élke bibliotheek van het arrondissement, dus ook in die van jouw gemeente of deelgemeente. De cultuurkrant verschijnt de laatste donderdag van de maand, behalve als die nog na de 27ste valt. In dat geval verschijnt Suiker op de voorlaatste donderdag. Wees er op tijd bij!

OverLezen in het teken van kinderkunstenfestival ‘Storm op komst’

Josee Anthoni ( ) 1922 – 2000

de echte prinses van Retie RETIE – Er zijn graven en graven. Graven van veel te vroeg gestorvenen, graven van onbekende soldaten, graven van families en kindergraven... Er zijn praalgraven en massagraven. Graven van moordenaars en graven van helden. Op elke mens past wel een graf. Op Kempense kerkhoven liggen her en der graven waarvan de bewoners een seconde langer aan de onvermijdelijke vergetelheid ontsnappen. Het zijn de graven van jonge voetbalsterren, van schrijvers die nog zoveel beloofden, van werkmanshelden. Het Père Lachaise van de Campine.

TURNHOUT - In cultuurhuis de Warande wordt elke tweede zondag van de maand, in het programma OverLezen, gebabbeld over literatuur. Karl van den broeck en Jos Geysels zijn de twee vaste panelleden. Zij bespreken enkele boeken en schrijvers en nodigen gasten uit. Op 14 februari staat OverLezen helemaal in het teken van ‘Storm op komst’: het kinderkunstenfestival dat van 19 tot 23 maart de Warande zal inpalmen. De februarieditie van OverLezen is volledig gewijd aan kinderliteratuur. Centraal in het programma staan Abdelkader Benali en Timothée de Fombelle. Benali bracht ‘De Nederlandse kinderliteratuur in 100 en enige verhalen’ uit. En ook de avonturen van Tobie Lolness, het hoofdpersonage in de boeken van Timothée de Fombelle, komen uitgebreid aan bod. Gast is André Sollie. Hij stelt zijn prentenboek ‘De zomerzot’ voor. Maar Sollie is ook de festivaldichter. Hij zal ook een woordje uitleg geven bij de tentoonstelling ‘Département des coqs’, en meer bepaald bij de route doorheen de expo die ‘Storm op komst’ voor kinderen heeft uitgetekend. OverLezen vindt plaats van 10.30 tot 12.30u in de schouwburg van de Warande. De toegang is gratis.

Ze stond nooit stil. Geen seconde had ze tijd. Haar leven lang was ze dag en nacht in de weer met stoffen, naalden, speldenkussens en meetlinten. Daarom heeft ze er nooit bij stilgestaan dat ze meer betekend heeft voor de ontvoogding van de Kempense vrouw dan enige emancipatiewet of keukenmachine dat ooit heeft gedaan. Want wat maakt een vrouw tot vrouw? Niet haar kinderen, niet haar wasmachine, niet haar stem in een hokje, maar wel haar kleren. Geeft een vrouw het mooi opmaken op, dan geeft ze de liefde op; dan is voor haar het leven op. Ga maar langs in de rustoorden: in deze wachtkamers van de dood vind je geen dames meer. Vrouwen kleden, dat heeft ze zestig jaar lang gedaan: Josee Anthoni uit Retie. Niet alleen met harde katoenen rokken of blauwe voorschoten, maar met haute couture, ontworpen door de belangrijkste modeontwerpers. Ze kocht persoonlijk de nieuwe collecties aan in Parijs en Brussel en liet ze afleveren in haar eigen modezaak: ‘Mode Josee’ op de Markt in Retie. Hier mochten de Kempense huisvrouwen ze komen aanpassen. Vóór een bezoek aan haar zaak namen ze een bad en staken ze hun haar op. Hadden de vrouwen geen wagen, dan werden ze thuis op hun erf opgehaald door de voiture van haar man Louis Schellekens, lang de enige autobezitter in Retie. Comme des vraies Parisiennes avec chauffeur.

Ze was een kind van de Retiese beau monde. Destijds volstond het om voor het schoolbord te staan opdat boeren hun pet voor u afnamen. Haar vader was onderwijzer en officier in de Tweede Wereldoorlog. In Normandië had hij een Française leren kennen. Ze baatte een hotel uit waar de Parijse chichi-madammen flaneerden. Josée zou er als kind elke vakantie de bedden gaan opmaken en de spiegels opblinken. Daar leerde ze de wereld van la petite bourgeoisie kennen. Frans sprak ze al perfect. Ze leerde het op het pensionaat in Hoegaarden waar ze jaren schoolliep en ingewijd werd in de technieken van naaien en verstellen. Telkens vier maanden weg van huis. Retie was dat vreemde dorp waar ze een andere taal spraken. In de Molse Corbiestraat zou ze later hoeden leren maken en werd ze officieel ‘modiste’. Haar eerste collectie verkocht ze in haar eerste winkeltje op de Retiese markt. In twee dagen was ze uitverkocht. Josee wist dat ze een goudader had aangeboord. Al snel vulde haar zaak zich met pret-à-porter en kledij vervaardigd uit de meest verfijnde stoffen, bestemd voor vaak erg ruwe vrouwen. Maar haar faam reikte tot bij de vaste klanten van de boutiques van de Antwerpse Leopold- en Huidevettersstraat. Elke maand reed ze tweemaal naar Parijs. Ze sloot op zondagmiddag haar zaak

en kwam nog dezelfde nacht terug thuis. Haar auto liet ze staan in een voorstad. Daar nam ze de metro. In Parijs was ze meer thuis dan in Turnhout. Hier was ze vaste klant in een ‘bar-tabac’ waar ze ‘un petit café et une baguette fromage’ nuttigde. Daarna bezocht ze de meest befaamde modehuizen en kocht ze collecties aan van Ted Lapidus, Jeanne Lavin en Pierre Cardin. Ze wervelde door de ateliers aan de Rue du Faubourg. Ze had zelf zoveel flair te koop. En ook geen tijd te verliezen. Betalen deed ze cash: uit haar handtas diepte ze een geldbeugel op waarin honderden briefjes van duizend frank zaten. Als ze die ergens vergat, werd de portefeuille later helemaal vanuit Parijs terug naar Retie gebracht. Nooit stond ze stil, altijd stond ze recht. Om te eten en om te naaien. Elke dag van de week, tot één uur ’s nachts, was ze in de weer met het lengen of verkorten van klederen. Tot haar knieën letterlijk kraakten. Ze bezocht de befaamde sportdokter Martens. Voor het eerst nam een man haar maten; die van haar knieën. En voor het eerst verving dokter Martens in zijn carrière knieën van been door exemplaren uit een kunststof. Elk jaar viel er een brief in haar bus waarmee hij haar uitnodigde om de knieën te laten onderzoeken op mogelijke slijtage opdat hij zijn prothesen verder kon verfijnen. Toen ook haar heupen en ellebogen het begaven, was ze zelf compleet op. Een van haar zonen bleef nog een paar jaren bij haar inwonen. Slechts een paar maanden zou ze nog verblijven in het bejaardentehuis. Maar wat had deze vrouw van de wereld te zoeken in een plaats waar vrouwen het opgeven om dames te zijn? Josee Anthoni ligt begraven op het kerkhof van Retie.

Suiker — 21


De nieuwste hype interesseert ons niet. Onze boeken hebben geen versheidsdatum.

Nils Van Uffelen van Uitgeverij Charlotte: RAMSEL – Het ene carrièrepad verloopt grilliger dan het andere. Dat bewijst het verhaal van Nils Van Uffelen (50): econoom van opleiding, vervolgens werkzaam als bedrijfsmanager en HRspecialist, tegenwoordig loopbaanbegeleider en uitgever. Sinds kort ligt het eerste boek van Uitgeverij Charlotte in de rekken: “De Rijkdom van Geluk”, door Daniel Gybels. “Toen de bestaande uitgeverijen afhaakten, had ik twee opties: niet uitgeven of zélf uitgeven. Ik koos voor het laatste.”

Op een mistige, donkere avond bellen we aan bij uitgeverij Charlotte. In Ramsel, of all places. De combinatie van het omzeilen van de wegenwerken in het centrum van Herselt en het gebrek aan een gps heeft voor oponthoud gezorgd. We zijn twintig minuten te laat op de afspraak. Maar dat deert Nils Van Uffelen niet. “Kom binnen! Ga zitten! Iets drinken? Zeg, vertel eens, hoelang doe jij dit werk al?”. – Eh, ik schrijf toch al enkele jaren ondertussen. Waarom? Sorry, beroepsmisvorming. Ik heb heel mijn carrière als manager in de bedrijfswereld gewerkt, voornamelijk in de HR-sector. Tegenwoordig ben ik zelfstandig loopbaanbegeleider. Vandaar mijn interesse. Ik wil graag weten wat iemand drijft in zijn professionele bezigheden. Wat jou drijft om op een donkere avond als deze helemaal naar Ramsel af te zakken, bijvoorbeeld. En dan nog verloren te rijden ook. (lacht) – Wel, ik wilde vooral weten waarom jij in het toch al lichtjes verzadigde uitgeverslandschap nog een nieuwe uitgeverij opricht. Er zijn er al zoveel, en het lijkt me moeilijk om op te tornen tegen de grote spelers op de markt. Voor het geld moet je het alleszins niet doen, dat kan ik je wel zeggen. (lacht) Neen, aan de oprichting van de uitgeverij gaat een hele geschiedenis vooraf. Je moet weten dat ik tijdens mijn loopbaan in de bedrijfswereld meegewerkt heb aan de uitgave van twee boeken: het ene over loopbaanevolutie en het andere over het coachen van managers. Ik heb die boeken niet zelf geschreven, maar

22 — Februari 2010

ik heb wel intensief meegeholpen aan het commercialiseren ervan. Zo bouwde ik contacten op met uitgevers en auteurs. Vervolgens belandden er regelmatig manuscripten op mijn bureau, waarover mijn mening werd gevraagd. Onder meer voor uitgeverij Lannoo heb ik veel proeflezingen gedaan. Het boekenvak was me dus niet geheel onbekend toen ik met dit avontuur van start ging. – De beslissing om zelf te beginnen uitgeven, laat een zekere ontevredenheid vermoeden over de bestaande uitgeverijen… Dat klopt. Op een dag kreeg ik een manuscript onder ogen: “De Rijkdom van Geluk”, door Daniel Gybels. De auteur vroeg mijn mening, en die heb ik in alle eerlijkheid gegeven. Ik heb hem gezegd: “Het is goed, maar er moet nog aan gesleuteld worden.” (lacht) Ik bedoelde dan vooral het taalgebruik, want ik was wél meteen geboeid door het thema. Meer zelfs, ik was er absoluut van overtuigd dat dit boek op de markt gebracht moest worden. Bijgevolg ben ik, en-

kele versies later, met dat manuscript naar een aantal uitgevers gestapt. Daar waren de reacties maar matig enthousiast. Het thema “geluk” is blijkbaar niet hot genoeg. Bovendien is de auteur Daniel Gybels geen grote naam in het literaire wereldje. Conclusie: zo’n boek krijgt weinig tot geen aandacht van de grote uitgeverijen. Ik had dus twee opties: niet uitgeven of zélf uitgeven. Ik heb voor dat laatste gekozen. – Wat sprak je zo aan in het boek? Om dat te kaderen moet ik je eerst mijn persoonlijke verhaal vertellen. Drie jaar geleden heb ik mijn managementcarrière stopgezet. Ik was 47 jaar, niet happy meer in mijn job en daardoor ook niet tevreden over het leven dat ik leidde. Ik was het beu om altijd maar met cijfers bezig te zijn en nooit met mensen. En weet je, iemand die ontevreden is over zijn job en over zijn leven voelt zich ook heel eenzaam. Ik besloot het roer radicaal om te gooien en werd zelfstandig loopbaanbegeleider. Ik had een

pak ervaring op zak in HR-management en wilde die aanwenden om mensen te helpen die vastzitten in hun professionele leven. In alle sollicitatiegesprekken die ik in de loop van mijn carrière heb afgenomen, heb ik immers vaak gemerkt dat veel kandidaten niet echt duidelijk kunnen antwoorden op de typische vragen als: waarom willen ze de job of waar zien ze zichzelf binnen vijf jaar. Het boek sluit helemaal aan bij die missie om mensen te helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat is mijn persoonlijke missie, en dus ook die van de uitgeverij. Ook de volgende boeken die we gaan uitgeven, zullen op diezelfde lijn zitten.

Lezen en herlezen – Persoonlijke ontwikkeling lijkt me anders wel een thema dat makkelijk in de hoek “zelfhulp en spiritualiteit” terechtkomt. Begrijp ik goed dat dat niet meteen de categorie is waarin uitgeverij Charlotte zichzelf onderbrengt?

Absoluut, en we zijn ons daar wel degelijk van bewust. Ik ben er als de dood voor om boeken uit te geven met een te hoog Flairgehalte - waarmee ik uiteraard niet wil zeggen dat er iets mis is met ‘Flair’, begrijp me niet verkeerd. Maar het boek van Daniel Gybels situeert zich in een andere categorie. Het is geen zweverig, spiritueel boek. Maar ook geen wetenschappelijk gefundeerd psychologieboek. Zie je, wij zweven daar ergens tussenin. – Aan welke criteria moet een manuscript dan voldoen om door jullie te worden uitgegeven? Hoofdcriterium is natuurlijk dat het voor de lezer een bijdrage kan betekenen tot zijn persoonlijke ontwikkeling. Het boek moet een zekere diepgang hebben. Ook heel belangrijk is dat er geen “versheidsdatum” op het boek kleeft. De laatste nieuwe hype interesseert ons niet. Wij focussen op boeken met een blijvende waarde. Daniel Gybels schrijft over universele thema’s als liefde, trouw, genieten, prioriteiten, relaties, … Je kan dat boek op eender welk moment beginnen te lezen, het zal altijd op een bepaalde manier actueel zijn. Het is een boek dat je je hele leven lang kan blijven lezen en herlezen. – Is er een markt voor dat soort boeken? Daar ben ik van overtuigd. Zoals ik al zei: mensen die ontevreden zijn over hun leven zijn vaak heel erg alleen in hun hoofd. Ik was dat ook, drie jaar geleden. We leven in een snelle en erg demanding maatschappij. Niet iedereen heeft de nodige houvasten om daarin te kunnen meedraaien. Bovendien

zitten we op dit moment in een periode van fundamentele veranderingen, en de mens heeft het nu eenmaal moeilijk met veranderingen. Da’s de aard van het beestje. – Veranderingen op welk vlak? Normen en waarden zijn de laatste vijftien jaar enorm aan het verschuiven. De razendsnelle ontwikkeling van de informatietechnologie heeft daar een groot aandeel in. We worden voortdurend overspoeld door informatie en dat brengt ons in de war. Maar tegelijkertijd gaan we ook vragen stellen, en dat is goed. De basisvraag -die trouwens ook steeds opnieuw naar boven komt in de loopbaanbegeleiding- is: als het allemaal blijft doorgaan zoals het nu is, waar gaat dit dan eindigen? – En, waar gaat het eindigen? Wel, dat is het ‘m nu net. Het heeft geen zin om daarover je hoofd te breken. We vergeten om te leven in het nu. Leren uit gisteren en er vandaag iets mee doen: daar gaat het om. Ik beslis elke dag opnieuw om bewust te genieten van alles wat me overkomt, zodat ik de dag erna kan terugblikken op leuke momenten.

Leitmotiv – Makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker in deze barre economische tijden. Akkoord. Het is zeker niet de gemakkelijkste weg. Ik zou ook in m’n zetel kunnen gaan zitten klagen. Helemaal niet moeilijk, met al die bangmakerij die de media ons elke dag doen slikken. Als je werk hebt, moet je bang zijn om het te verliezen. En als je geen werk hebt, wees dan maar bang

dat je geen nieuwe job zult vinden! Tja, daar schieten we dus niks mee op, hé. Mijn vrouw heeft onlangs haar job verloren, simpelweg omdat er geen werk meer was. Wel, ik heb haar daar op geen enkel moment over horen klagen. Maar ze is niet bij de pakken blijven zitten en heeft vrij snel ander werk gevonden. Het is trouwens bewezen dat de mens creatiever wordt wanneer hij geraakt wordt in zijn basisbehoeften, wist je dat? De economische crisis laat dat perfect zien. Door al die doemverhalen over ontslagen en werkloosheid gaan de mensen nadenken over hun fundamentele behoeften. Is die jaarlijkse reis naar Turkije, all inclusive, écht nodig? Of kunnen we ook zonder? Al blijven we natuurlijk ook nog klagen. Dat is eigen aan de Vlaamse cultuur, vrees ik. We beseffen niet dat we in het land van melk en honing leven én dat we ons lot voor een groot deel zelf kunnen bepalen. En we zijn ook kampioenen in bescheidenheid, jammer genoeg. – Ook iets dat je als loopbaanbegeleider vaak bent tegengekomen? Absoluut. Ik vraag mijn cliënten weleens om drie talenten van zichzelf op te sommen. Velen hebben het daar moeilijk mee. Dat is die Vlaamse cultuur die in ons ingebakken zit: werk maar goed en hard en loop er vooral niet mee te koop. Maar stel dezelfde vraag aan een Amerikaan en die begint aan een preek van twee uur lang over hoe goed hij wel is. – Je boekenkast is rijkelijk gevuld, zie ik. Is er een boek dat jou op een of andere manier sterk beïnvloed heeft?

Welja, en nu ga ik je iets persoonlijks vertellen dat heel essentieel is geweest in alle beslissingen die ik de afgelopen drie jaar heb genomen. Toen mijn dochter op 16-jarige leeftijd overleed, heb ik heel veel gehad aan de boeken van Manu Keirse. Hij schrijft heel rake dingen over omgaan met verlies en over rouwprocessen. Wat je na zo’n gebeurtenis als rouwende bijvoorbeeld vaak te horen krijgt is: “De tijd heelt alle wonden”. “Allemaal goed en wel”, schrijft Keirse daarover, “maar jij moet wel beslissen wat je met die tijd gaat doen”. Die gedachte is sindsdien voor mij zo’n beetje een leitmotiv geworden. Ze ligt ook aan de basis van mijn keuze om loopbaanbegeleider te worden en om de uitgeverij op te richten, als eerbetoon aan mijn dochter Charlotte. En natuurlijk ook vanuit de overtuiging dat de boeken die we uitgeven iets voor mensen kunnen betekenen. Net zoals de boeken van Manu Keirse voor mij veel betekend hebben. De respons op onze eersteling was alvast goed. We hebben op amper drie maanden tijd al 400 exemplaren verkocht van “De Rijkdom van Geluk”, en dat zonder grootse promotiecampagne. Dat overtreft mijn verwachtingen en het stemt me hoopvol voor de toekomst. – Wij zijn alvast benieuwd naar het volgende boek. Veel succes! www.uitgeverij-charlotte.be Tekst: Floor Deckx Foto: Bart Van der Moeren

Suiker — 23


LEZINGEN✱WORKSHOPS CURSUSSEN✱UITSTAPPEN Kalender Vormingplus februari

Tot en met 14 februari Herenthout – ­Tentoonstelling De gestreepte stripper In 2005 lanceerde Vormingplus Kempen een project rond strips in de Turnhoutse gevangenis. De toenmalige Turnhoutse stadstekenaar, Koen De Maesschalck, begeleidde er een aantal workshops om de gedetineerden de techniek van het striptekenen aan te leren. De resultaten van deze workshops vertellen de buitenwereld iets meer over het leven in de gevangenis. Bibliotheek Herenthout, Zwanenberg 27 Info herenthout@bibliotheek.be of 014 50 10 40. In samenwerking met www.vormingpluskempen.be 1, 8, 15 februari van 19 tot 21.30 uur Turnhout – ­Praatpunt Spreek je al een beetje Nederlands en wil je verder oefenen? Kom dan naar het Praatpunt. Daar komen mensen uit verschillende culturen samen om te praten over alledaagse dingen zoals werk, hobby’s, kinderen, familie, ... De Warande, Warandestraat, 42. Info 014 42 08 21. In samenwerking met www.vormingpluskempen.be. 1 februari om 20 uur Oud-Turnhout – ­Ontmoeting met Jan Leyers Staan we voor een clash tussen het Westen en de islam? Of maken we alleen de groeistuipen mee van een snel globaliserende en multiculturele wereld? Jan Leyers, tv-figuur en filosoof, ging op zoek naar het antwoord. Het verhaal begint in Cordoba. Het einddoel is Mekka. Daartussen ligt een spannende tocht. De Weg naar Mekka is dan ook een diepgaand en meeslepend verslag van deze reis. Ontmoetingscentrum De Djoelen, Steenweg op Mol, 3. Info +32 14 453636 of oud-turnhout@bibliotheek.be, http://www.oud-turnhout.be 2, 9, 16, 23 februari van 12.30 tot 15 uur Herentals – ­Babbelhoek In den Babbelhoek kan je als anderstalige Nederlands oefenen, je spreekangst overwinnen en correcter leren spreken. Huis van het Nederlands, Fraikinstraat, 38. Info +32 14 22 17 81 of bieh28@hotmail.com. In samenwerking met www.vormingpluskempen.be. 2 februari om 20 uur Herentals – ­Wild Van Afrika (Chris Dusauchoit) Afrika spreekt tot de verbeelding. Haar ongerepte natuur en wilde dierenwereld zijn het decor van menig film en televisieprogramma. Toch weten we zeer weinig over dit prachtige continent. En veel van wat we denken te weten, blijkt niet te kloppen. Cultureel Centrum ‘t Schalieken, Grote Markt, 41. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=51474 2 februari van 19.30 tot 22.30 uur Geel – ­Cursus Natuurgids Geel 2010 De cursus natuurgids leert u de natuur herkennen, begrijpen en vertalen. De cursus bevat een

Je activiteit in deze kalender? Cursussen, lezingen en workshops voer je makkelijk en snel in op www.cultuurdatabank.be. Doe dat wel

24 — Februari 2010

dertigtal bijeenkomsten, waarvan ongeveer de helft excursies, gespreid over een jaar. Na deze cursus heeft u voldoende algemene natuurkennis om alleen of met een groep de natuur in te trekken Ontmoetingscentrum Geel Winkelomheide, Kemeldijk, 5. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=53190 4, 11, 18 februari van 13.30 tot 15.30 uur Geel – ­Praatpunt Spreek je al een beetje Nederlands en wil je verder oefenen? Kom dan naar het Praatpunt. Daar komen mensen uit verschillende culturen samen om te praten over alledaagse dingen zoals werk, hobby’s, kinderen, familie, ... ACV, Stationsplein, 4. Info +32 14 44 68 30 of jbollen@acv-csc.be. In samenwerking met www.vormingpluskempen.be. 4 februari van 14 tot 16 uur Geel – ­Het vroege christendom in het Westen Van verborgen kerken, catacomben en ruwe vervolgingen tot staatsgodsdienst van het Romeinse rijk. Het jonge christendom baande zijn weg met vallen en opstaan. Het Wijnhuis, Stationsstraat, 56. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=54690 4 februari van 10 tot 14 uur Westerlo – ­Zuid-Amerikaanse juwelen maken In het oude Peru was versiering van lichaam en kledij heel belangrijk. We maken kennis met verschillende juwelen uit deze cultuur en we gaan ook zelf een juweel maken. Projecthuis De Dreef, de Merodedreef, 161. Info +32 14 54 32 76, dedreef.greet@telenet.be. In samenwerking met www.vormingpluskempen.be. 8 februari om 13 uur Geel – ­Biobabbel We kijken achter de schermen bij de bioboer en op het veld. Zo krijg je zicht op de technieken die een bioboer toepast, hoe hij kan produceren zonder chemische pesticiden en wat de veeboer doet om dieren te kweken zonder preventieve antibiotica. Jeugdhuis De Boogaard, Diestseweg, 135. Info +32 14 560595, kreatief.geel@skynet.be. In samenwerking met www.vormingpluskempen.be. 9 februari om 20 uur Turnhout – ­De heilige lichtdans in de seksualiteit Wat is seksualiteit eigenlijk? Wat gebeurt er energetisch als wij met elkaar vrijen? De schrijfster van het boek ‘De heilige lichtdans in de seksualiteit’ belicht de relatie met de partner een keer van een andere kant. Het gaat niet om het perfecte hoogtepunt of de optimale positie, om energie te laten stromen of een nieuwe techniek te gaan gebruiken. De Koekoek, Steenweg op Merksplas, 48. Info +32 3 2250227, info@dekleinebron.be.

zo snel mogelijk. Als je ze aanvinkt als ‘educatieve activiteit’ komen ze niet alleen terecht op www. UitinVlaanderen.be, maar ook op allerlei agenda’s,

11 februari om 14 uur Retie – ­Dokter Tony Swinnen Tony Swinnen geeft een overzicht van de belangrijkste ouderdomsklachten en de preventie hiervan. GC Den Dries, Kerkhofstraat 37, . Info http://www.okra.be/trefpunt-retie 11 februari van 14 tot 16.30 uur Hoogstraten – ­Een kleinkind met een handicap ‘Ik heb dubbel verdriet’, vertelde een grootvader van een kind met een handicap, ‘verdriet omwille van mijn kleinkind met een handicap en verdriet omwille van het verdriet van de ouders’. Als grootouder van een kind met een handicap zit je ongetwijfeld met vragen en twijfels. Zaal Pax, Dokter Vermissenstraat, 3. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=54776 14 februari om 10.30 uur Turnhout – ­Overlezen Ervaren lezers Jos Geysels en Karl Van den Broeck delen in ‘OverLezen’ hun voorkeuren in een gesprek dat wordt gemodereerd door Veerle Keuppens. Daarna schuiven ook een auteur en een bekende Vlaming mee aan. Op het programma verder nog muziek, een aanwezigheidstombola en koffie en croissants. Cultuurhuis De Warande, Warandestraat, 42. Info Warandestraat 42, 2300 Turnhout, +32 14 41 69 91, info@warande.be 19 februari van 19 tot 22 uur Turnhout – ­Cursus Insectendeterminatie Natuurpunt Educatie laat geïnteresseerden kennismaken met het determineren van insecten die in het veld niet of zeer moeilijk te determineren zijn. Stereo-microscopen (binoculairs) zijn daarbij onmisbaar en zijn ter plaatse aanwezig. De lessen kunnen afzonderlijk gevolgd worden. Natuurpunt Educatie, Graatakker, 11. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=53239 20, 27 februari, 6, 13, 20 en 27 maart om 09 uur Retie – ­Powerwalking Powerwalking betekent wandelen in een stevig tempo (zo’n 6 à 7 km per uur) waarbij je een krachtige armbeweging maakt en extra actief afzet met je voeten. Je hartslag gaat hierdoor voldoende omhoog om je conditie te verbeteren. Ook geschikt voor mensen met rug- of knieklachten. Provinciaal Groendomein Prinsenpark, Kastelsedijk 5, . Info griet.bastiaansen@scarlet.be, http://www.kvlvretie.be 22 februari van 14 tot 16 uur Kasterlee – ­Ludwig van Beethoven, de romantische revolutionair Van ‘Für Elise’ tot ‘Ode an die Freude’: van Beethovens taal is universeel en zijn meesterwerken blijven ook vandaag nog nazinderen. In vier onthullende lessen maak je kennis met een gedreven, idealistisch en passioneel componist. Openbare bibliotheek Kasterlee, Pastorijstraat, 10. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=54739

websites en redacties. En natuurlijk ook in Suiker! Meer details vind je op http://www.cultuurnet. be/uitdatabank.

22 februari van 13 tot 16 uur Geel – ­Moestuinieren op een zakdoek Heb je een tuintje van amper ‘een zakdoek’ groot? Of helemaal geen tuin en wil je toch je eigen groentjes telen? Zelfs op een terrasje of amper 1 vierkante meter, kan je heel wat lekkers kweken: in potten! Jeugdhuis De Boogaard, Diestseweg, 135. Info +32 14 560595, kreatief.geel@skynet.be. In samenwerking met www.vormingpluskempen.be. 22 februari, 1 en 8 maart van 19 tot 22 uur Bouwel – ­Beginnerscursus Zeefdrukken In 3 lessen leer je de basis van de zeefdrukkunst. Voor deze cursus is geen speciale tekenervaring vereist. Je wordt begeleid door een professioneel graficus. Atelier van ‘t palet, Plein. Info 014 23 21 55, www.tpalet.be 23 februari van 19 tot 22 uur Ravels – ­Naar een actieve en gezonde nieuwe levensfase “Naar een actieve en zinvolle nieuwe levensfase” en “Gezond ouder worden voor mannen en vrouwen” is bedoeld als steun bij de aanvang van deze nieuwe levensfase en biedt de deelnemers de mogelijkheid om in een ontspannen sfeer en op interactieve manier stil te staan bij de komende veranderingen in hun leven. Cultureel Centrum De Wouwer, Kloosterstraat, 4. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=53846 23 februari van 20 tot 23 uur Turnhout – ­Ongewervelden Insecten zijn de meest soortenrijke groep binnen het dierenrijk. We vinden ze over gans de wereld terug en in zowat alle milieus. Vele insectengroepen zijn onmisbaar in de natuur, ze zijn de opruimers van dode planten en dieren, zorgen voor bestuiving van bloeiende planten en dienen zelf als voedsel voor ontelbaar andere dieren. Natuurpunt Educatie, Graatakker, 11. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=53218 23 februari om 19.30 uur Turnhout – ­Wie is Maitreya? Wie zijn de Meesters van Wijsheid? Waarom is samen delen zo belangrijk? Wat is Transmissie-meditatie? De Warandep’ant, lokaal A, Warandestraat, 42. Info 014 42 65 49, philippe.cengiarotti@telenet.be, http://www.sharenl.org 23 februari van 19 tot 23 uur Geel – ­Line-dance Linedance is een dansvorm die uit Amerika is over gekomen. Bij linedance worden er in lijnen/rijen gedanst, zo wordt het één geheel. Ook worden er dezelfde bewegingen en op dezelfde maat gedanst. Wat ook kenbaar is voor linedance is dat er vaak een basis gedanst wordt van bijvoorbeeld totaal 32 tellen en deze achter elkaar herhaald wordt. KVLV Gewest Geel - Parochiezaal Geel Ten Aard, Vaar straat. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=51418

23 februari van 14 tot 16 uur Tongerlo – ­In het spoor van Norbertus In het unieke kader van de abdij in Tongerlo maak je kennis met het fascinerende leven van orde van de Norbertijnen. Raoul Bauer en Pieter Mannaerts dompelen u onder in de bewogen geschiedenis van deze orde en wijden u ook in in de prachtige handschriften en gezangen van het norbertijner gregoriaans. Een totaalervaring! Abdij van Tongerlo, Abdijstraat, 40. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=54693

Voor alle activiteiten:

Kalender Dinamo februari

Open ateliers van Dinamo Naast het uitgebreid cursuspakket (zie kalender) kan je bij Dinamo ook terecht in de open ateliers. Dit zijn letterlijk open ‘werkplaatsen’ waar je vrij kan komen werken/ praten rond een bepaald thema. Je ontmoet er gelijkgezinden, mensen die ook interesse hebben in een taal of iets creatief. Je leert van elkaar en maakt toffe contacten. Je hoeft er ook niet voor in te schrijven: gewoon langskomen en meedoen is voldoende. De toegang is gratis.

23 februari om 20 uur Turnhout – ­Uw geestelijke begeleiders Wat zijn geestelijke begeleiders en wat is hun functie? Zijn dit overledenen of beschermengelen of gidsen? Mensen die we gekend hebben? De Koekoek, Steenweg op Merksplas, 48. Info 03 2250227, http://www.dekleinebron.be 25 februari van 20 tot 23 uur Mol – ­Voeding en hersenen Info kbraeken@kvlv.be KVLV Gewest Mol - Miloheem, Milostraat, 13. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=51426 25 februari van 19.30 tot 22.30 uur Oud-Turnhout – ­Zoogdieren Kennismaking met de zoogdieren in Vlaanderen, morfologie, systematiek en ecologie. Doel is om via een betere kennis van deze dieren meer aandacht te krijgen voor hun problematiek en het behoud van het leefmilieu. Bezoekerscentrum Landschap De Liereman, Schuurhovenberg, 43. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=53220 25 februari van 14 tot 16.30 uur Hoogstraten – ­Joden en Palestijnen: een onontwarbaar conflict? De conflictsituatie in het Midden-Oosten wordt door Ludo Abicht vanuit de historische context aan een grondige analyse onderworpen. Verleden, heden en toekomst van het conflict worden behandeld. In deze actuele cursusreeks tracht Ludo Abicht, samen met u, de knoop te ontwarren. Het Klein Seminarie, Vrijheid, 234. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=54706 25 februari om 20 uur Hoogstraten – ­De Loge en vrijmetselarij Mythes en waarheden, een open gesprek. zaaltje achter Den Engel, Vrijheid. Info 03 314 73 34, www.markantvzw.be/hoogstraten 25 februari van 20 tot 23 uur Westerlo – ­Autisme Horen we de laatste jaren meer en meer praten over autisme? De term ‘Autisme’ is misschien wel gekend maar wat is autisme eigenlijk precies? Hoe ga je om met kinderen en volwassenen met autisme? Is autisme erfelijk? Wat is het verschil tussen autisme, asperger en autismespectrumstoornis? KVLV Gewest Westerlo - Klokkenhof, Kerkhofstraat. Info http://www.prettiggeleerd.be/show_detail. php?id=51424 27 februari van 14 tot 18 uur Olen – ­Wereldhandelsspel Het wereldhandelsspel legt de nadruk op de oneerlijke verhoudingen in de wereldhandelindustrie. De spelers worden opgedeeld in een aantal landenteams. Elk land krijgt aan het begin van het spel financiële middelen en enkele fabrieken toegedeeld. Het doel van het spel is het vooropgestelde consumptiepeil te behalen en zo de economische stabiliteit van het land te verzekeren. Boekelhuis, Boekel 7, 2250 Olen Info Cultuurdienst Olen 014 27 95 22 of cultuurdienst@olen.be. In samenwerking met www.vormingpluskempen.be

prijzen voor de volledige cursus/activiteit, exclusief materiaalkosten vooraf inschrijven tenzij ‘instapperslogo’ locatie in de Warande, tenzij anders vermeld. Info: www.warande.be of 014 47 21 64

Kunst en creativiteit

1 februari van 19.30 tot 21.30 uur Filosofisch Salon: Survival of the fittest, oftewel: Charles Darwin, I presume? Inleiding door Jan Jans, met achteraf groepsdialoog 2 euro 2 februari van 14 tot 15.30 uur Hedendaagse kunst uit Wallonië Frans- of Nederlandstalig geleid bezoek aan de tentoonstelling 5 euro 2 februari van 13 tot 15 uur 1001 spelletjes Gezelschapsspelnamiddagen Gratis, instapper 2 februari van van 9.30 tot 12 uur Mandalatekenen voor beginners Workshop: een ware uitdaging voor wie denkt niet te kunnen tekenen (8 lessen) 12 euro 2 februari van 9.30 tot 11.30 uur Helende kracht van stenen Lezing 2 euro 3 februari van 9 tot 11.45 uur Experimenteel portrettekenen Workshop: een portret vormelijk weergeven met behulp van tekenmaterialen (8 lessen) 12 euro 4 februari van 13 tot 16 uur Natuurwandeling Wandeling met vertrek aan Bezoekerscentrum Liereman in Oud-Turnhout 2 euro 4 februari van 9 tot 12 uur Schilderen vanuit je ‘zelf’ Workshop schilderen vanuit innerlijke belevingskracht (6 lessen) Kongoplein 2 in Turnhout 9 euro 4 februari van 13 tot 16 uur Tekentechnieken initiatie Workshop basisprincipes van tekenen (9 lessen) 13,50 euro 4 februari 14 tot 16 uur (volgeboekt) Atelierbezoek Jenny van Gimst 7 februari van 10 tot 11.30 uur Publiciteit: bedrog? verleiding? creativiteit? kunst? Cursus (5 lessen) 7,50 euro

8 februari van 13.30 tot 15.30 uur Winterwandeling Wandeling (7km) met hartverwarmend kommetje soep uit de Dinamotuin 2 euro 9 februari van 8.30 tot 19 uur Gent: de Boekentoren en tentoonstelling De Chinese Verleiding Daguitstap 32 euro 15 februari van 10 tot 17 uur Schilderen met olieverf Vakantieworkshop (3 dagen) 9 euro 18 februari van 12.30 tot 16 uur Natuurbeleving: Provinciaal Domein ‘Hoge Mouw’ in Kasterlee Natuurtocht met natuurgids 2 euro

In het open atelier ‘verf en waardeloos materiaal’ leer je vrij om te gaan met de verschillende materialen en mogelijkheden van de schilderkunst. Je onderzoekt verscheidene verftechnieken en materiaalgebruik samen met je medecursisten en de begeleidster. Bedoeling is om dan je eigen creaties te maken. Kopiëren doe je niet en schilderen op de klassieke manier komt niet aan bod! Interesse hebben voor experimentele, abstracte kunst is dan ook een must. Elke maandagavond tot 29/3 (19 tot 22 uur) in de Warande. In het Open atelier textiel (creapunt) kan je eenmaal per maand komen breien, haken, borduren of naaien. De deelnemers hebben verschillende etnischculturele achtergronden. We proberen zoveel mogelijk Nederlands te spreken en op die manier iets op te steken van elkaars cultuur en interesses. Maandelijks op dinsdagnamiddag (23/2, 30/3, 27/4 en 25/5 van 13 tot 16 uur) op het Kongoplein 2.

Talen

22 februari van 9.30 tot 12 uur Werken met aquarelpotloden Workshop (2 lessen) 3 euro

Praten is de beste manier om een taal te leren. Regelmatig staat Studio 72 open voor iedereen die de Franse of Engelse taal wil oefenen in de praktijk.

22 februari van 13.30 tot 16 uur Aquareltechnieken Workshop verf (6 lessen) Kongoplein 9 euro

Talk Talk

23 februari van 10 tot 12 uur) Musea, galerieën, curatoren, kunst en commercie Lezing 2 euro 25 februari van 9 tot 11.45 uur Schilderen achter glas Workshop kennismaking en expermenteren met een oude schildertechniek (3 lessen) 4,50 euro 25 februari van 9.30 tot 14 uur Ecologische moestuin: vruchtwisseling en grondbewerking (compost) Zelf aan de slag in de Dinamotuin Gratis, instapper 25 februari van 13.45 tot 15.15 uur (volgeboekt) Bedrijfsbezoek Sibelco in Dessel 26 februari van 13.30 tot 16 uur Thé Dansant: Lijndansen Vrij dansen Gratis, instapper

Vorig jaar startte Dinamo met dit experiment en dankzij het grote succes wordt dit praatproject verdergezet. Als je Engels spreekt, of het je moedertaal is of je hebt het als tweede/derde taal geleerd, en je wil het oefenen, dan kan je elke week bij Dinamo oefenen of gewoon plezier hebben om met andere mensen te praten of allerlei onderwerpen. Elke maandagnamiddag tot 29/3 (van 13.30 tot 15.30 uur) in de Warande.

Rencontres Op dinsdag 12 januari vond het eerste taalcafé Frans plaats. Was u er niet bij, maar bent u wél benieuwd? Wij zorgen alvast voor een verslag hier op de blog. Wil u na afloop verder babbelen? Wil u niet alleen leren spreken, maar ook oefenen in de Franse schrijftaal? Neem een kijkje op de blog en stuur uw bijdragen in! Tweewekelijks (9 en 23/2, 9 en 23/3, 20/4, 4 en 18/5 en 1/6 van 13.30 tot 15.30 uur) in de Warande.

Praatpunt In samenwerking met o.a. Vormingplus vindt elke maandagavond het Nederlands taalcafé plaats. Dit is in eerste instantie bedoeld voor anderstaligen die samen met onze vrijwilligers hun Nederlands willen verfijnen. Elke maandagavond tot 29/3 (van 19 tot 21 uur) in de Warande.

Suiker — 25


Open Doek FEB

RU

ONZE PARTNERS de Warande

Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Ticketbalie: ma-vr 9-17u, za 9-14u Tel: 014 41 9494 (algemeen) 014 41 69 91 (ticketbalie) Website: www.warande.be Cultuurcafé Waaranders Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Openingsuren: ma-za 11-1u, zo 7-24u Tel: 014 47 21 90 Website: www.warande.be Vormingplus Kempen Adres: Otterstraat 109/4, 2300 Turn- hout Tel: 014 41 15 65 Mail: info@vormingpluskempen.be Website: www.vormingpluskempen.be

AR

I

Cc ‘t Schaliken

Adres: Grote Markt 35, 2200 Herentals Openingsuren: ma 9-12u / 17-19.30u, di, do, vr 9-12u / 13.30-16u, wo 9-12u. Ticketbalie ook op wo 13.30-16u en za 10-14u. Tel: 014 28 51 30 Fax: 014 22 28 56 Mail: cultuurcentrum@herentals.be Website : www.schaliken.be Café Wirwar Een eigentijds café met een vleugje heimwee naar vroeger Adres: Otterstraat 8, 2300 Turnhout

Open Doek dankt zijn bekendheid vooral aan het filmfestival. Maar het hele jaar door programmeert Open Doek films. Suiker houdt je elke maand op de hoogte van het programma. Tenzij anders vermeld, worden de films vertoond in Utopolis (Graatakker in Turnhout) op dinsdagavond, om 20u stipt.

Advocaat Busschaert

Dinsdag 2 februari LES BARONS

Dinsdag 9 februari RUDO Y CURSI

Dinsdag 16 februari STORM

Dinsdag 23 februari A SINGLE MAN

Land: België Regisseur: Nabil Ben Yadir Duur: 111 minuten Jaar: 2009

Land: Mexico Regisseur: Carlos Cuarón Duur: 103 minuten Jaar: 2008

Land: Duitsland Regisseur: Hans-Christian Schmid Duur: 110 minuten Jaar: 2009

Land: Verenigde Staten Regisseur: Tom Ford Duur: 99 minuten Jaar: 2009

26 — Februari 2010

Hannah Maynard is procureur bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Ze leidt een rechtszaak tegen Goran Duric, een voormalig legercommandant die veel weg heeft van Ratko Mladic. Hannah wil bewijzen dat Duric verantwoordelijk was voor etnische zuiveringen in het dorp Kasmaj. Het lijkt er echter op dat ze alleen tot een veroordeling kan komen door haar belangrijkste getuige Mira te verraden. Storm is een intelligente film waarbij de kwetsbaarheid van de hoofdpersonages de prent van een rechtbankdrama naar een tragedie over een onverwerkt oorlogsleed tilt. Belgische avant-première.

Californië anno 1962. Als zijn partner Jim bij een auto-ongeluk omkomt, blijft George, een homofiele 52-jarige literatuurprofessor, achter. Hij vraagt zich af wat de zin is van het leven en of hij niet beter zelfmoord kan plegen. De film die zich afspeelt in een tijdspanne van één dag is het indrukwekkende regiedebuut van de bekende modeontwerper Tom Ford, met in de hoofdrollen onder meer Colin Firth en Julianne Moore. Een intelligente film die blijft hangen als een spirituele reis van wanhoop naar hoop, leven en verlossing. Belgische avant-première

Adressen: Werft 32, Markt 1, 2440 Geel (exporuimte de Halle) Centrumparking Nieuwstraat, 2440 Geel (exporuimte de Schrijnwerkerij) Balie: ma 13.30-16.30u, di-vr 9-12u / 13.30-16.30u, za 10-12u Tel: 014 56 66 60 (administratie) 014 56 66 66 (reserveringen) Fax: 014 56 66 80 Mail: admin.dewerft@geel.be, res.dewerft@geel.be Website: www.dewerft.be

Rex – zaal ‘t Getouw)

Adres balie : Smallestraat 2, 2400 Mol Openingsuren: ma-vr : 9-12u / 13.30-16u, za 10-12u / 13.30-16u / 1 uur voor elke podiumvoorstelling Tel: 014 33 09 00 Fax: 014 33 08 90 Mail: cultuurbalie@gemeentemol.be Website : www.getouw.be

Kunstforum Würth

Adres: Everdongenlaan 29, 2300 Turnhout Openingsuren: alle dagen: 10-17u Tel: 014 44 55 95 Fax: 014 44 56 62 Mail: kunstforum@würth.be Website: www.wurth.be

Strip Turnhout

Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Tel: 014 47 23 43 Mail: stripturnhout@warande.be Website : www.stripturnhout.be

Filmfestival Open Doek

Academie Arendonk

Adres: Wampenberg 26, 2370 Arendonk Tel: 014 44 20 61 Fax: 014 44 20 63 Mail: secretariaat@ academiearendonk.be Website: www.academiearendonk.be Adres: Graatakker 5, 2300 Turnhout Openingsuren: do, vr, za, zo van 13.30 tot 16.30u

Boeckx Piano’s

Stemmen, herstellen, verhuur, verkoop nieuw en tweedehands Adres: Bergenstraat 94b, 2480 Dessel Tel: 0496 33 22 32 Website: www.boeckxpianos.be

Adressen: Stadsarchief (Stadhuis/Erfgoedhuis, Grote Markt 1, 2300 Turnhout, 014 44 33 98) Nationaal Museum van de Speelkaart (Druivenstraat 18, 2300 Turnhout, 014 41 56 21) Taxandriamuseum (Begijnenstraat 28, 2300 Turnhout, 014 43 63 35) Begijnhofmuseum (Begijnhof 56, 2300 Turnhout, 014 42 12 48) Openingsuren: musea: di-za 14-17u, zo 11-17u Stadsarchief: ma 9-12u / 13.30-18u, di-vr 9-12u / 13.30-17u Mail: tram41@turnhout.be Website: www.tram41.be

Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Openingsuren: ma 14-20u, di t.e.m. do 11-20u, vr 11-18u, za 10-17u Tel: 014 47 22 41 Fax: 014 41 61 41 Mail: bibliotheek@turnhout.be Website: www.turnhout.be/bib

Creative Factory

OOGWENK OPTIEK

Carine Vermoesen brillen, contactlenzen, gratis ogentest, hoorapparaten Adres: De Valken 16, 2370 Arendonk Openingsuren: di-vr 9-12u en 13-18u, do tot 18u, za 9-17u, ma afspraak Tel en fax: 014 67 24 35 Mail: oogwenk@skynet.be

Adres: Druivenstraat 20 (3de verdieping), 2300 Turnhout Tel: 0475 78 71 92 Mail: creafacto@belgacom.net Website: www.creative-factory.be

DINAMO

Warandestraat 42, 2300 Turnhout educabalie ma-vr 9-12u en 13-16u, ma 18-20u 014 41 94 94 (algemeen), 014 47 21 64 (educabalie) dinamo@warande.be www.warande.be (cursussen) www.warande.be/dinamo

JAKOB SMITSMUSEUM

Adres: Tel: Mail: Website:

Adres: Openingsuren: Tel en fax: Mail: Website:

Sluis 155a, 2400 Mol wo-zo: 14-18u 014 31 74 35 info@jakobsmits.be www.jakobsmits.be

Kollegestraat 118, 2440 Geel 014 56 65 60 kunstacademie@geel.be www.kunst.academiegeel.be

Brouwerij de Koninck Adres: Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen Openingsuren: afhalen: ma-do van 8.30 tot 12.30u en van 13.30 tot 17u. Tel: 03 218 40 48 Mail: info@dekoninck.com Website: www.dekoninck.com

de kringwinkel

Delta Motorcycle n.v.

TRAM 41 (Turnhoute Route Bibliotheek Turnhout Archief en Musea)

Kunstacademie Geel

Adres: Otterstraat 120, 2300 Turnhout Tel: 014 42 08 08 Fax: 014 42 74 78 Mail: deltamotor@skynet.be Website: www.deltamotor.be

Atelier 20 + 03

Algemene grond- en afbraakwerken, plaatsen containers, leveren van grond, grind, schors, ... machineverhuur met of zonder machinist, leggen van klinkers, plaatsen van omheiningen Adres: Molenstraat 77, 2490 Balen Tel: 0496 61 88 66 Fax: 014 70 87 47 Mail: vbkgrondwerken@telenet.be

Adres: Warandestraat 42, 2300 Turn- Adressen: hout Tel: 014 41 94 94 Fax: 014 42 08 21 Mail: info@opendoek.be Website: www.opendoek.be

Adres: Openingsuren: THEATER STAP Tel: Adres: Brugstraat 55, 2300 Turnhout Tel: 014 42 85 90 Mail: Fax: 014 42 84 19 Website: Mail: info@theaterstap.be Blog: Website: www.theaterstap.be

Guillermo del Toro, Alfonso Cuarón en Alejandro González Iñárritu waren verantwoordelijk voor een nieuwe wind in de Mexicaanse film. Samen richtten ze de productiemaatschappij Cha Cha Cha Films op met ‘Rudo y Cursi’ als eerste gezamenlijke film. Het leven van twee amateurvoetballers verandert volledig wanneer zij worden ontdekt door een louche voetbalscout en naar Mexico City verhuizen. Een film over voetbal, maar meer nog over de relatie tussen twee broers, op een luchtige manier gebracht, met frisse dialogen en twee formidabele acteurs. Ook leuk voor wie niet van voetbal houdt!

Markt 50, 2400 Mol Na afspraak 014 32 27 76 014 32 27 77 peter.busschaert@skynet.be www.advocaatbusschaert.be

Cc de Werft

Een volkse buurt in Brussel. Drie vrienden tappen al liggend tussen de groenten en fruit van de lokale kruidenier liever moppen dan zelf te werken. Ze noemen zichzelf de ‘baronnen’ en proberen zo lui mogelijk door het leven te gaan. Dit visueel genereus gefotografeerde debuut van Brusselaar Nabil Ben Yadir doorprikt op een grappige manier een aantal clichés in verband met zogenaamde hangjongeren. Straf wordt het als dezelfde clichés op hun kop gezet worden om taboes binnen de Maghrebijnse gemeenschap te doorbreken.

Adres: Openingsuren: Tel: Fax: Mail: Website:

Cc ‘t Getouw (schouwburg VBK Aannemingen

goedkoop en origineel Mol (Sint-Appolonialaan, 014 32 61 63), Turnhout (Steenweg op Tielen 70), Retie (Sint-Martinusstraat 50), Hoogstraten (Meerseweg 135, 014 44 20 40), Geel (Kollegestraat 104, Gasstraat 2a), Herentals (Lierseweg 136), Kasterlee (Krokuslaan 10), Balen (Steenweg op Leopoldsburg 71/2), Herselt (Blaubergsteenweg 113), Heistop-den-Berg (Noordstraat 25/1, 015 21 23 73).

Rockin’ Around Turnhout

‘s Werelds grootste rock-’n-rollkroegentocht 2, 3, 4 en 5 april. Met o.a. Rocky Burnette!

Brouwerij Corsendonck Adres: Tel: Fax: Mail: Website:

Slachthuisstraat 27, 2300 Turnhout 014 45 33 11 014 45 33 88 corsendonk@corsendonk.com www.corsendonk.apluz.be

Storm op komst Adres: Mail: Website:

Kinderkunstenfestival Vrijdag 19 - dinsdag 23 maart Warandestraat 42, 2300 Turnhout info@stormopkomst.be www.stormopkomst.be

Mezz Adres: Tel: Fax: Mail: Website:

Keizerstraat 101, 4811 HL Breda 0031 76 515 66 77 0031 76 520 02 37 info@mezz.nl www.mezz.nl

Dynamo Adres: Tel: Mail: Website:

Catharinaplein 21, 5611 DE Eindhoven 0031 40 239 31 10 info@dynamo-eindhoven.nl www.dynamo-eindhoven.nl

De Singer Adres: Website:

Bavelstraat 35, 2310 Rijkevorsel www.desinger.be of www.ajazzexperience.be

KUNST- EN ERFGOEDCENTRUM HOFKE VAN CHANTRAINE Adres: Tel: Fax: Mail: Website:

Kerkstraat 46, 2360 Oud-Turnhout 014 47 94 94 014 65 25 18 info@hofkevanchantraine.be www.hofkevanchantraine.be

DL-TEC NV

Adres: GROEZROCK Tel: punk-, rock- en hardcorefestival Mail: 23 en 24 april Website: www.groezrock.be

Achiel De Laet Wechelsebaan 27, 2275 Lille 0495 086 153 achiel.delaet@gmail.com www.eagleproducts.eu

Verantwoordelijk uitgever: Procart GCV (Promotie van cultuur in het arrondissement Turnhout)

Redactieadres: Roel Sels Oranjemolenstraat 35, 2300 Turnhout roel@suikerkrant.be

Adres Procart: Otterstraat 8 bus 3, 2300 Turnhout

Oplage: 20.000 exemplaren

Verspreidingsgebied: Arrondissement Turnhout (Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo).

Redactie: Roel Sels

Redactiemedewerkers: Stijn Janssen Floor Deckx Toon Horsten

Vormgeving: Dimitri Paeleman

Advertenties: Leen Verwaest (0495 53 54 80) leen@suikerkrant.be

Drukkerij: DKZet (Hapert, NL)

Suiker — 27

Suiker 5  

Februarinummer 2010

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you