Tidningen Succé Nr 05/06 Maj/Juni 2020

Page 10

Det rullar på... Husbil- och husvagn är populärare än någonsin. Den här sommaren lär de flesta av oss semestra i Sverige. Vad är då bättre än att kunna resa med sitt hem? Vi på Succé träffade två par som älskar just det livet.

Bengt och Lotta Liljegren planerar resrutten inför sommaren. Ronny och Lena Schalin vid sin husbil på Dragsö Camping.

Vi beger oss mot Dragsö camping. Där träffar vi husbilsägarna Lena och Ronny Schalin. Hur länge har ni haft husbil? – Jag och Ronny har levt ihop sedan 2008 men jag själv har haft husvagn här på Dragsö sedan 1996, berättar Lena. Jag har varit själv här i många år med barnen. Sedan så började såklart Ronny vara här också och när vi gick i pension så valde vi att byta från husvagn till husbil. Planen var då att vi skulle köra till Spanien på vintern och det har vi gjort nu i 3 år. – Vi är där i sex månader, åker i september och kommer hem i mars. Där nere bor vi också på camping, vi har hittat en vi trivs på. Det stället har pooler bland annat och dessutom är det mycket billigare att bo på campingar där nere. Här på Dragsö bor vi på säsong, vi har den här platsen året runt. Så när vi åker ligger vårt golv kvar här tills vi kommer tillbaka. Så vi river bara förtältet, packar ihop oss och åker, säger Ronny. Ni bor alltså i husbilen året runt? – Ja, vi bor i husbilen året runt. Vi har en lägenhet i stan men den är uthyrd.

Hur känner ni i coronatider, finns det extra fördelar med husbil nu? – Man är mer fri, vi kan gå ut hur som helst. Sen åker vi till affären och så men där är vi noga med att hålla avstånd. Man är inte lika inlåst som i en lägenhet, många äldre tar sig ingenstans nu plus att det är besöksförbud. Här går vi bara utanför dörren och då är vi ute i naturen direkt, berättar Ronny. – Här kan man umgås och prata med folk på avstånd. Förra veckan åkte vi och hämta min mamma så hon fick vara här några timmar. Vi spelade lite kort och åt middag. Man får bara tänka på att

10

hålla avstånd, säger Lena. ENLIGT RONNY kommer denna sommaren bli annorlunda än planerat. – Vi spelar mycket Bridge men de mesta är tyvärr inställt. Vanligtvis åker vi till Öland veckan efter midsommar och stannar där en vecka och spelar. Då tar vi alltid husbilen och bor på Kapelludden för att sen köra tillbaka hit men i år blir det inte av. Vi håller tummarna för att restriktionerna ändras så vi kan åka upp och spela i Örebro senare i år, då brukar vi passa på att ta en extra tur. Annars blir vi nog mestadels här. Man träffar som sagt mycket folk ändå, vilket är skönt.

Vad är det bästa med husbil? – Friheten! Man är inte bunden till någonting. Det är så lätt, man går ut mer. Vi har toalett i vår husbil men väljer på dagtid att gå upp till servicehuset, då kommer man ut lite och rör på sig. Man träffar folk spontant, utan att man behöver planera, säger Lena. När man reser är det också skönt att ha husbil, lätt att stanna för att sova och äta. Trivs man på något ställe är det bara att stanna kvar ett tag, ställa sig på en ställplats eller liknande. Vi har nyligen köpt en ny husbil då vi saknade en riktig dusch i den förra. Det är skönt att ha allt med sig när man åker och just dusch kan vara svårt att hitta, framförallt på ställplatser. Du nämnde husvagn innan, vad är skillnanden med att ha husvagn och husbil? – Det är ju mer plats i en husvagn eftersom du inte behöver själva kördelen. Så ska du bara ligga stilla på samma plats så är det nog att föredra. Men ska man röra på sig mer som vi gör så är husbil bättre. Det är alltid omständigare att ge sig iväg med husvagn. Nu går allt så smidigt, berättar Lena. Kör ni båda två när ni är iväg? – Ronny kör oftast men även jag kör ibland. Jag kollar mest hastigheten åt honom, så man kan säga att vi kör bägge två, skrattar Lena. Det viktigaste är att jag kan köra om det skulle hända någonting och det kan jag!

NÅGRA SOM också älskar husbilslivet är Lotta och Bengt Liljegren. De lägger sin lediga tid på sommarhalvåret att åka runt på vägarna.

Vad är det bästa med husbil? – Rörelsefrihet säger båda i kör. Att komma iväg och ha det skönt, slippa alla måsten hemma och träffa nya människor. Hur många år har ni haft husbil? – Vi skaffade först husvagn som vi hade i två år, men märkte rätt fort att det inte var något för oss. Sedan blev det husbil. Det har vi haft nu i 2 år, under den tiden har vi dock bytt 2 gånger. Första husbilen köper man oftast mest bara för att ha husbil. Sen känner man efter vad man vill ha och behöver. Andra husbilen köpte vi för vi ville ha en bättre och framförallt nyare. Den tredje var faktiskt inte helt planerad. Vi bara ”råkade” hitta en som kändes helt perfekt och då blev det den. En Adria Sonic i700 SL och vi är så nöjda! Den är lagom stor, rymlig och har bra planlösning för oss, berättar Bengt. När ni planerar era resor, hur tänker ni då? – Vi utgår från vad vi tror oss vilja se och uppleva. Kollar på kartor och i böcker och lyssnar på vad andra rekommenderar. Jag har Google Maps där jag lägger till punkter i olika färger beroende på om vi vill besöka, har besökt eller vill besöka igen, säger Bengt och visar en karta full med ”pluppar”. När vi åker på våra resor så stannar vi inte mer än tre nätter på samma ställe, utan vi är ständigt i rörelse för att kunna uppleva så mycket som möjligt. Oftast blir det inte campingar utan vi väljer ställplatser. Campingar är oftast bekvämare då de har alla faciliteter som toalett, dusch, tvätt, el och vatten men det finns även ställplatser som har det. – Sen har vi ställen nära oss som vi åker till om den bara kanske handlar om en natt eller så. Det kan vara Sandhamn eller Handelshamnen. Att kunna åka in och gå ut på restaurang för att sedan bara gå tillbaka till husbilen och sova, det är vardagslyx, att kunna ta med sig hemmet dit man ska, säger Lotta. Använder ni husbilen året runt? – Nej, vi hade kunnat göra det men

valde att ställa av den i november förra året. Ska dock erkänna att vi saknade vår husbil så vi lättade på det ”gråa skynket” som vi täckt över bilen med under vintern och steg in. Sedan satt vi där och spelade spel. Låter kanske knäppt men det är faktiskt lite mysigt, skrattar Lotta.

Hur tänker ni nu i dessa tider med Covid-19, kommer ni att använda husbilen i sommar? – Ja, vi kommer åka men kommer följa restriktionerna som gäller. I nuläget är det att köra max två timmar från hemmet. Så vi kommer hålla oss i södra Sverige tills restriktionerna eventuellt ändras. Öland hade funkat för oss men tror att väldigt många andra kommer samlas där, framförallt kring midsommar så jag tror vi avvaktar med det, berättar Lotta. släpper har de båda två planerat in några drömresmål de skulle vilja besöka. – Vildmarksvägen över Stekenjokk har vi länge pratat om. Även Höga kusten, Bohuslän och Värmland, så det är lite spridda skurar. Jag tror vi kommer bli många som väljer att semestra med husbil och husvagn i år, många fler än tidigare år. Vi hoppas och tror på en härlig sommar i Sverige, avslutar Lotta. OM RESTRIKTIONERNA

IDA LILJEGREN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.