Tidningen Succé Nr12 December 2016

Page 3

KRÖNIKAN

Stjärnor! Där står hon i strålkastarljuset! – Det är roligt! Jag kanske ska bli skådespelerska ändå! säger Edith 93 år gammal. Där står hon i strålkastarljuset. Spelar upp sina historier från livet, för sina vänner, inne på äldreboendet. – Jag har alltid drömt om att få stå på scen, men aldrig tidigare vågat. Detta är ett bevis på att det aldrig är försent att uppfylla sina drömmar, säger Asta med ett leende på läpparna. Evys barnbarn har ordnat biljett för att få se mormors framträdande. Inga-Lill lämnar käppen bakom kulissen. Likt en stjärna stiger hon ut på scen. Vi är här. Vi är nu. – Jag har blivit 20 år yngre! Snart drar de in pensionen! utbrister Eva. Glädjen glittrar i allas ögon. Evert håvar in applåder med sina visor. Tonerna från Bernths dragspel för åskådarna in i en svunnen tid. Vänskap. Relationer. Känslor. Minnen. Levande. ATT FÅ SKAPA TILLSAMMANS.

Att få berätta just sin historia från livet är oslagbart. Att få se den iscensättas och spelas upp. Det uppstod en längtan. – Jag opererades. Hela tiden tänkte jag att jag måste bli frisk, så jag kan vara med i teatern, berättar Gunborg. Historierna återkommer. – Jag har haft stroke och i och med det problem att komma ihåg saker. Med teaterns hjälp håller jag hjärnan igång och mitt tal har förbättrats. Detta är nog det bästa som har hänt mig! tillägger Inga-Lill. – Min dotter har sagt till mig, att jag ska vara med. Jag är alltid piggare när jag kommer hem. Måndagarna, när det är teater, är den bästa dagen på hela veckan. Återigen får jag känna att jag behövs och att mina historier lyssnas på och är till någon nytta, instämmer Egon och plirar med ögonen. Alla njuter av stunden. – Underbart. Jag känner mig så fri! utbrister Svea. Teater och sång är den bästa medicin man kan få. Jag har blivit ung på nytt! Alla instämmer. – Man vågar mycket mer än man tror. Teater är friskvård. Det är nummer ett! säger Kerstin. Budskapet läses lika tydligt i de äldres ansikten, som glädjen i

deras ögon. Delaktighet. Meningsfullhet. Gemenskap. LIKT SÅPBUBBLOR BLÅSER tankarna upp i luften. Tittas på. Lyssnas på. Faller ner som ord och känslor i allas hjärtan. Gränsen mellan skådespelare och åskådare suddas ut. Alla får sin roll. Vi talar om kulturens ovärderliga mervärde. Fem år av rosor. Fem år av oräkneliga premiärer. Fem år av möten mellan generationer. – Glada vårdtagare och glad personal hör ihop. Det är friskvård både för de äldre som personalen. Det sparar vi tid, medicinering och pengar på i slutändan. Ett arbetssätt som öppnar dörrar och bryter ensamhet! Så viktigt det är att bli lyssnad på, oavsett ålder. Så mycket berättelser en människa rymmer och hur stor hon är på insidan även om skalet är skört. Låt kulturen komma till dem, som inte längre kan uppleva det, som är självklart för alla.

Jag har blivit 20 år yngre! Snart drar de in pensionen!

Julen är önskningar. Mjuka paket. Betydelsefulla ord såsom vänskap, kärlek och givmildhet. Låt eftertanke och förändring förgylla kommande år. Att det aldrig är försent att uppfylla sina drömmar! SER DU STJÄRNAN I DET BLÅ?

Från oss alla – till er alla! En riktigt god jul och ett gott nytt 2017!

God jul! Ljus i granen, Crosby i lurarna och knäck i kastrullen – nu är det jul! Vi vill passa på att tacka för det gångna året och ser fram emot att förenkla din vardag även nästa år. En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar vi dig från Affärsverken.

ANNIE GYLLING ÅLDER: 36 år. BOR: Karlskrona. YRKE: Teaterpedagog och

skådespelerska.

SYSSELSÄTTNING: Teater för Äldre. DRÖM: Att kultur som friskvård blir en självklar del i Blekinges äldreomsorg och i hela landet! FAVORITARTIST: Frak. Tel 0455-783 00. www.affarsverken.se

SID 3