Tidningen Succé Nr05/06 Maj/Juni 2016

Page 22

BILEN

Mot havet i nya Mercedes Vid olika tillfällen och beroende på vad jag gör så dyker det ofta upp en låt i huvudet. Det går per automatik och det är svårt, för att inte säga omöjligt att överföra till en annan person. Vi känner ju och upplever olika. Fast någon kanske kan gissa? Det är behagligt tyst, inte en ojämnhet på vägen känns och jag susar fram som om jag svävade. Precis så kändes det. Det finns i regel inga nya bilar som är dåliga men det finns definitivt de som är snäppet vassare än andra. En solig dag hoppade vi in i nya Mercedes E-klass och satte målet, mot havet och fantastiska Kristianopel. Den går så tyst och fint trots att det stundtals är ganska eländigt underlag.

Mercedes Me I samband med att nya E-klassen introducerades så är systemet Mercedes Me tillgängligt i Sverige. I min värld är det lite science fiction, att systemet via min telefon ska hjälpa mig att till exempel hitta min parkerade bil om jag snurrat till det och glömt var jag ställde den.

TEKNIKEN ÄR GRYM!

Drive Pilot, självkörande funktioner där bilen kan ”köra själv” upp till 210 km/h. Bilen håller kurs och avstånd till bilen framför och den adaptiva farthållaren kan ställas in så bilen anpassar hastigheten. Säkerhetssystemen med kameror och radar håller koll på vägmarkeringar, framförvarande bilar och eventuella hinder på vägen. Blinkar föraren så kan bilen också byta fil på egen hand.

ÄVEN DEN FJÄRRSTYRDA

DUBBLA 12-TUMSSKÄRMAR ger dig översikt och information och du kan välja mellan att styra bilen via ”touchpads” på ratten eller den vanliga mittkonsolen. Jag föredrar att använda paddlarna på ratten, då slipper jag flytta fokus. Lite roligt är att jag var säker på att den var 8-växlad, men så var det inte. Jag körde helt enkelt inte tillräckligt fort, hade jag kommit upp i över 120-130 km/h så hade även den nionde växeln lagts i. Det kan liksom bli lite för dyrt att ha för tung gasfot!

AVSLUTNINGSVIS VILL JAG

SID 22

parkeringsassistenten som kallas Remote Parking Pilot är nu tillgänglig. Med den kan du manövrera bilen in och ut från garaget eller parkeringsrutan utan att sitta i bilen, föraren styr allt från sin smartphone vid sidan om. I och med de system som finns att tillgå så är två timmar alldeles för kort för att sätta sig in i allt, för det är ju körningen som är det lustfyllda. Jag flyger, jag svävar fram… tillägga att K.I.T.T, bilen med egen intelligens i 80-talsserien Knight Rider med David Hasselhoff i huvudrollen kan slänga sig i väggen!

EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.