Tidningen Succé Nr01 Januari 2016

Page 3

KRÖNIKAN

Jag ska inte bli någon riktig blekingebo Varje dag sedan jag flyttade hit från Stockholm går jag längs med Skeppsbrokajen. Fram och tillbaka. Med tjocka jackan på vintern och tunna tröjan på sommaren. Alltid med halsduk. Det blåser ju jämt här. I vattnet ligger alla båtar. En sådan måste du tydligen ha. Ett kriterium för att vara Blekingebo verkar det som. En av dagarna lägger jag märke till en extra stor och fräsig båt. Först blir jag imponerad och önskar i att jag också kunde ha en sådan båt. Tänk att få glida runt och göra andra människor avundsjuka. Jag tycker det vore coolt. Efter några meter blir jag irriterad på mig själv. Det är väl inte häftigt att ha en opraktiskt stor båt som drar mängder av drivmedel och som kostar en massa pengar - både att hålla efter och att köra. Det är väl för tusan bara dumt. Jag tänker att det är ett substitut för bra självkänsla. Man går och köper sig lite status istället för att förtjäna respekt genom sina handlingar. Kanske kan man både förtjäna respekt för sina handlingar och äga en stor båt, men det känns ändå dumt. Jag vill inte verka dum. Det blir ingen fräsig båt för mig. om att testa att leva som Disneyfiguren Pocahontas, så en kanot kanske det blir i alla fall. Det vore trevligt. Jag har alltid gillat Pocahontas. Jag har sett upp till hennes mod att gå emot sina närmaste för det hon tror på, hennes handlingskraft och förmåga att leva i harmoni med naturen. Det där med att odla min egen mat är nog inte min grej däremot. Timmar på knä och gröna fingrar. Nej, jag inser mina begränsningar. Jag väljer att leva à la Pocahontas style på annat sätt istället. Jag äter enbart ekologiskt när jag själv inhandlar och lagar mat. Köper nästan bara second hand kläder och äger ingen bil. Det där med begagnade kläder kan vara knepigt. I helgen skulle jag hitta en träningsbehå. Den enda som fanns var för liten och hade svettfläckar. Jag kände mig frustrerad och uppgiven. Då tänkte jag ”Men om min kompis köper en ny sportbehå och sedan ger den till mig, är den inte lite begagnad då?” JAG HAR EN DRÖM

Övertygelsen kräver tålamod, för ibland är det riktigt svårt att stå emot frestelsen och impulsen. Jag vill ju också kunna lösa mina låtsasbehov snabbt och smidigt. Som alla andra. övertygelsen är att jag inte gör av med så mycket pengar. Jag känner mig konstant rik. Jag menar, vem gör inte det när alla skjortor kostar 45kr och de finaste sofforna 900kr? Visst, jag kan inte få det senaste men jag kan upptäcka mycket av världen istället. I år har jag varit i fem länder. Året innan det åtta. Det ska jag fortsätta med. Trots frustrationen över svettfläckar och borttappade knappar. I år ska jag bestiga Kebnekaise, ta färjan till Ryssland och åka på meditationsläger. Jag längtar. FÖRDELEN MED

bli någon riktig Blekingebo. Jag ska bo och besöka de platser som turister inte har överst på sin önskelista. De udda ställena. Jag vill inte bocka av de turistmål som du bör ha sett. En båt skulle med största sannolikhet binda mig. Den tanken skrämmer mig. Nej, jag vill se grönsaksmarknaden i Tasjkent, Uzbekistan, åka tunnelbana i Baku och rida i Mongoliet. I mitt hjärta däremot. Där kommer jag alltid att ha mina minnen från kära Blekinge.

onael r k s l r Ka k! ja, tac idag! a Teckn

vta ditt ela

l

JAG KOMMER ALDRIG

Klok lokal el. Sedan 1907 har Affärsverken försett Karlskrona med trygg el. Vi är en del av Karlskrona och idag levererar vi 100 % förnybar el från vårt eget miljövänliga och effektiva kraftvärmeverk. Vi är måna om att du ska tänka klokt när du väljer elbolag. Med oss som din lokala elleverantör återinvesterar vi dessutom i Karlskrona, vilket gynnar dig och din familj.

JENNY BERGMAN

Läs mer på www.affarsverken.se eller kom in till

JENNY BERGMAN

oss på Norra Smedjegatan 53 så berättar vi mer. Det är ju en av alla de fördelar som finns med att ha sin elleverantör på hemmaplan.

ÅLDER: 25. BOR: Trossö. FAMILJ: Mamma Lena, pappa

Krille, tre syskon i Stockholm och kära sambon Dana.

ARBETE: Medgrundare av

MaydayMonday, projektledare på Almi Företagspartner AB och föreläsare. INTRESSEN: Aikido, ny teknik,

samhällsfrågor, entreprenörskap. UDDA TALANG: Bordshockeyspel

och EurovisionQuiz.

Tel 0455-783 00. www.affarsverken.se

MOTTO: Don’t worry, be happy.

SID 3