Page 1

03-04-09

10:02

Side 1

VENTILEN

SUBARU Bladet for Subaru-eiere 책rgang 20

Nr. 1/2009

Subaru_1_09:Layout 1

Q Subaru Forester - SUKSESSMODELLEN Q Subaru-eiere stoler mest p책 sitt verksted

Foto: Andreas Handeland, ViMenn

USTOPPELIG


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

10:53

Side 2

Subaru Ventilen feirer 20 år og vi markerer dette med et nytt design. Håper det faller i smak. Det er spennende tider og finanskrisen er i skrivende stund over oss. Bilsalget har gått ned den siste tiden, og derfor er vi i Subaru fornøyd med at vår markedsandel øker. Hvorfor går det bra med Subaru når totalmarkedet går ned? Vi tror det er tre grunner til det. For det første har vi omsider fått en fantastisk god BOXER DIESEL-motor i de fleste modeller. For det andre har vi lansert en ny Forester som vinner de fleste tester og selger godt. Og sist, og kanskje den aller viktigste grunnen er dere! Subaru kunden! Vi leser i undersøkelser gjort av TNS Gallup og Autoindex at Subaru kunden er fornøyd med sin bil og sin forhandler, igjen og igjen. Vi er stolte av Subaru og som vi sier i reklamen: Subaru er USTOPPELIG! I dette bladet kan du lese om våre nyheter, hva pressen skriver om våre biler, Subaru Rally Cup og mye mer. God fornøyelse! Ustoppelig hilsen

Nils Petter Gill Eier av Subaru Norge AS

VENTILEN

SUBARU er et kundemagasin fra Subaru Norge as Redaksjonens adresse SUBARU NORGE AS, Postboks 33, 1483 Skytta

Ansvarlig redaktør Stian Thrane stian.thrane@subaru.no

2

Redaksjonsleder

Tom Haanshuus

Skribenter

Tom Haanshuus Svein Sæbø Stian Thrane

Design & trykk

Møklegaards Trykkeri AS

Opplag

31.000

VENTILEN 01/2009

Subaru Fores Den helt nye Forester ble lansert i Norge våren 2009. I første omgang ble den bare levert med bensinmotor med manuell eller automatisk girkasse, men i oktober ankom de første utgavene med den nye SUBARU BOXER DIESEL-motoren.

Den nye Forester har fått meget positiv omtale i pressen, og er kåret til ”Best i test” av flere motormagasiner i inn- og utland. Siden introduksjonen av Forester med dieselmotor, har Forester til tider faktisk vært blant de mest solgte bilmodellene her hjemme.

Modellspekter med et høyt utstyrsnivå Forester med SUBARU BOXER DIESEL leveres i tre utstyrsversjoner; COMFORT, CLASSIC og PREMIUM. Forester 2.0D COMFORT er meget velutrustet med tåkelys foran, 16” aluminiumsfelger med 215/65R16 dekk, fartsholder med rattbetjening, høydeog lengde justerbart skinntrukket ratt, automatisk klimaanlegg med støvfilter, elektrisk drevne sidevinduer, lyktespylere, elektrisk justerbare og oppvarmede sidespeil, varmeseter foran, fjernbetjent sentrallås, lydanlegg med CD-spiller og 4 stk. høyttalere. Videre kan nevnes at det er 12V uttak i hyllen under dashbordet, i midtkonsollen og i bagasjerommet. Forester 2.0D CLASSIC har i tillegg HID (xenon) nærlys, 17” aluminiumsfelger med 225/55R17 dekk, takskinner/takrails og spoiler på bakluke. Utstyrsversjonen CLASSIC har et lydanlegg med SRS WOW-teknologi som gir et naturlig og skarpt lydbilde med utvidet bassgjengivelse. Lydanlegget omfatter 7 høyttalere, en 6-platers CD-skifter og AM/FM-radio. Lydanlegget er for øvrig MP3 og WMA kompatibelt.

Forester 2.0D PREMIUM har utover utstyret på CLASSIC, skinninteriør (sort eller Platinum grått), elektrisk justering av førersetet, stort elektrisk drevet soltak og nøkkelfri adkomst med startknapp. I PREMIUM er det standard med et multi-media anlegg med integrert navigasjon. Navigasjonsdelen er utstyrt med en 7” høyoppløselig VGA fargeskjerm med berøringsbetjening og LED bakbelysning. I tillegg kan du og dine passasjerer nyte en DVD-film med surround lyd når bilen er parkert. Det viser også nyttig informasjon om drivstoffforbruk og ulike former for vedlikeholdsdata.

Anerkjent drivlinje Alle Forester med dieselmotor har selvfølgelig også Subarus firehjulsdrift – Symmetrical AWD. Firehjulsdriften har en mekanisk midtdifferensial for optimal fordeling av drivmoment til for- og bakhjul, og er i tillegg utstyrt med en differensialbrems for å hindre hjulspinn. Alle Forester-modellene er utstyrt med Vehicle Dynamics Control som sikrer høy stabilitet i ekstreme situasjoner. Systemet styrer antispinn og stabilitetskontrollen, og jobber sammen med firehjulsdriften for optimalt veigrep under alle kjøreforhold. Kreftene fra motoren overføres via en nyutviklet 6-trinns manuell girkasse.

Masser av sikkerhetsdetaljer SRS* kollisjonsputer foran og sidekollisjonsputer, er standard for fører og


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:55

Side 3

ester suksessmodellen forsetepassasjer. Nye større sidekollisjonsputer beskytter bedre bryst og hoftepartiet til de som sitter foran. Dessuten har Forester sidekollisjonsgardiner – som dekker sidevinduene foran og bak samt den midtre dørstolpen for å redusere muligheten for hodeskader ved en sidekollisjon. Forseteryggene er utstyrt med videreutviklede aktive hode-støtter, disse reduserer muligheten for nakke/whiplashskader ved påkjørsel bakfra. Det er ISOFIX-fester for barneseter i baksetet samt forankringspunkter for innfesting av barnestoler. Den nye Forester ble i fjor kollisjonstestet i Australia, i en test som er tilnærmet identisk med den europeiske EuroNCAP. I denne testen fikk Forester toppkarakteren med 5 stjerner, og i tillegg 3 stjerner (av 4 mulige) for fotgjengerbeskyttelse, noe som er blant de aller beste blant SUV-bilene.

Nødbremsassistanse og bakkestarthjelper Med høye ytelser og gode kjøreegenskaper er det viktig at bilen også kan stoppe trygt. Derfor har Forester kraftige og avanserte ABS-bremser med elektronisk bremsekraftfordeling. Bremsesystemet er i tillegg utstyrt med nødbremsassistanse som hjelper deg å bremse i en panikksituasjon – en økt sikkerhet for deg og dine. Forester har også Hill Start Assist eller skal vi kalle det bakkestarthjelper, som beholder bremsetrykket i 1-2 sekunder etter at du løfter foten vekk fra bremsepedalen. Det hindrer bilen i å trille bakover ved bakkestart.

Klasseledende lavt drivstofforbruk og CO2-utslipp Med den nye dieselmotoren er Forester meget drivstofføkonomisk, og er klasseledende når det gjelder lave CO2-utslipp. Allikevel er SUBARU BOXER DIESEL en virkelig kraftig plugg på 147 hk og med et dreiemoment på hele 350 Nm ved 1.800 – 2.400 o/min. Derved er den også blant de sterkeste 2,0 liters dieselmotorene på markedet. Forester 2.0D COMFORT har et forbruk under kombinert kjøring på 0,63 l/mil med et CO2 utslipp på kun 167 gram/km. Det er lavest i den såkalte SUV-klassen. Modellene 2.0D CLASSIC og 2.0D PREMIUM bruker under kombinertkjøring 0,64 l/mil, noe som gir et CO2-utslipp på lave 170 gram/km.

VENTILEN 01/2009

3


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

10:54

Side 4

Subaru, opp og frem! I tider da bilmarkedet har hatt stor nedgang og nesten samtlige bilmerker i det norske markedet har kuttet sine aktiviteter, gjør Subaru det motsatte. Med ny egenprodusert vinterfilm skal Subaru stjele ytterligere markedsandeler.

Subaru Norge satser friskt med nye egenproduserte TV-filmer fra norsk natur. Mens andre bilaktører lar sparekniv og tilbudskampanjer regjere, satser Subaru på budskap basert på sportslighet og kvalitet. På TV, og etter hvert i avis, magasin og på nett, vil norske forbrukere nok en gang få oppleve at Subaru er ustoppelig – uansett tøffe forhold.

I samme periode har vår markedsandel økt, og vi er ett av ytterst få merker som øker andelene i et fallende marked.

som i fjor er det Subaru i røff norsk natur som er tema for filmene.

Norge mot Europatoppen Ny strategi og økt presisjon

Øker attraktivitet og markedsandeler

Subaru har jobbet tett med Futatsu Industries om både ny merkevareplattform, kommunikasjonsplanlegging og effektmåling av kampanjene. Futatsu har vært med å gi oss mer presise begreper og ambisjoner rundt markedsføringen av merket og av de enkelte modellene.

Subaru bruker kun penger på egenutviklet markedsføring fordi vi kan dokumentere at det har større effekt enn å adaptere det vi får utenfra. Siden taktskiftet våren 2008 har Subaru økt sin attraktivitet på verdier som moderne, sporty, utstoppelig og kvalitet.

Vinterkampanjen er nok en påkostet produksjon fra norsk natur der både Forester og Impreza med den nye BOXER DIESEL - motoren er med. Filmingen tok to hele dager på Bjorli i temperaturer helt ned mot -20 grader, og

I Europa er det to land hvor Subaru gjør det spesielt bra, og det er Norge og Sveits. - Det kommer nok av at bilene passer ekstremt godt til denne typen klima og ujevne føreforhold. Subaru-kvaliteten gjør at vi vel så mye jakter Volvokunder som kunder av andre japanske biler. Det er Futatsu Industries som har utviklet kampanjen og produsert print og web-delen. Som sist er filmene regissert av LIFF hos Motion Blur.

Her er noen bilder tatt under filmopptakene på Bjorli.

4

VENTILEN 01/2009


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

10:54

Side 5

VENTILEN 01/2009

5


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:55

Side 6

Stasjonsvogner med

PERMANENT firehjulsdrift Subaru Legacy og Subaru Outback er blant meget fü bilmodeller i mellomklassen som leveres med kombinasjonen permanent firehjulsdrift og automatgir. De fleste sammenlignbare konkurrenter leveres med denne kombinasjonen kun i forbindelse med store motorer, og til en langt høyere pris. Alternativt leveres de med firehjulsdrift kun i kombinasjonen dieselmotor og manuelt gir.

6

VENTILEN 01/2009


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:55

Side 7

Subaru Legacy Subaru Legacy er i manges øyne selve symbolet for høy driftssikkerhet, god annenhåndsverdi og kjøreegenskaper av høy klasse. For de fleste bileiere er disse egenskapene det man legger vekt på ved kjøp av ny bil; og med Legacy får du: • Høy sikkerhet på veien med permanent firehjulsdrift –Symmetrical AWD som gir trygge og sikre kjøreegenskaper og god fremkommelighet. • Sikkerhetsnivå av høy klasse bevist i kollisjonstester over hele verden. • Høy driftsikkerhet - bekreftet i uttallige undersøkelser i inn- og utland. • Den uslåelige kombinasjonen av firehjulsdrift og automatgir - på bensinmodellene.

liters dieselmotorene på markedet, lydsvak og nesten vibrasjonsfri. Dessuten med et lavt drivstofforbruk og lave CO2-utslipp.

Subaru Outback Subaru Outback var forløperen til det man kaller ”crossover”-biler. Med dette menes at Outback har alt fra den luksuriøse og store stasjonsvognen i seg, foruten at den har mange av egenskapene til såkalte SUV-biler. Den har de samme fordelene som Legacy, men har i tillegg også: • Stor bakkeklaring - hele 20 cm • Automatisk nivåregulering på bakakselen • En kraftig og økonomisk 2,5 liters bensinmotor på 173 hk. Også Outback leveres med BOXER DIESEL og manuell girkasse.

Høy sikkerhet Både Subaru Legacy og Subaru Outback har et høyt sikkerhetsnivå, og er blant de sikreste bilene i kollisjonstester i USA og Australia. Alle modellene har sikkerhetsutstyr som kollisjonsgardiner, stabilitetskontroll, antispinn, elektronisk bremsekraftfordeling og nødbrems-assistanse (Brake Assist System) - som hjelper deg ved panikkbremsing. Hos mange av våre forhandlere finnes et antall 2008 og 2009 modeller av Legacy og Outback med bensinmotor og automatgir til meget gunstige priser. I tillegg er komplette vinterhjul og metallik lakk inkludert i prisen. Så oppfordringen er; ta snarest kontakt med din nærmeste Subaru-forhandler og gjør en fordelaktig handel.

Subaru Legacy leveres også med den nye BOXER DIESEL og manuell girkasse. Dette er en av de sterkeste 2,0

VENTILEN 01/2009

7


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:55

Side 8

Subaru Impreza

– nå også med dieselmotor

Impreza kommer inn under hva vi kaller kompaktklassen eller C-segmentet. Dette er en meget populær bilklasse på det norske markedet, og Impreza med sin rommelighet, høye utstyrs- og sikkerhetsnivå samt permanente firehjulsdrift, er en stor utfordrer og meget aktuell familiebil for mange norske kunder.

Etter at den nye Impreza ble lansert høsten 2007, kunne Subaru Norge i januar i år introdusere denne modellen med den nå meget anerkjente SUBARU BOXER DIESEL-motoren.

Glimrende veigrep og ypperlig kjørekomfort Impreza har både internasjonalt og her hjemme høstet mange lovord for sine trygge og pålitelige kjøreegenskaper. Dette gjelder selvfølgelig også Impreza med dieselmotor. Impreza med dieselmotor har et noe stivere hjuloppheng enn bensinmodellene, og det gjør bilen mer sportslig å kjøre.

hjulspinn. Dieselmodellene har en 6trinns manuell girkasse.

BOXER DIESEL I Impreza har denne motoren 150 hk og et dreiemoment på hele 350 Nm ved 1.800 – 2.400 o/min. Derved er den også blant de sterkeste 2,0 liters dieselmotorene på markedet. Impreza 2.0D COMFORT har et forbruk under kombinert kjøring på 0,58 l/mil med et CO2 -utslipp på 152 gram/km. Modellen 2.0D Sport PREMIUM bruker under kombinertkjøring 0,59 l/mil, noe som gir et CO2-utslipp på 155 gram/km.

Velutstyrt modeller Symmetrical AWD Firehjulsdriftsystemet på dieselmodellene har en mekanisk midtdifferensial som fordeler drivmomentet optimalt til for- og bakhjul, og er i tillegg utstyrt med en differensialbrems for å hindre

8

VENTILEN 01/2009

Subaru Impreza med dieselmotor leveres her hjemme i to utstyrsversjoner. Impreza 2.0D COMFORT har et rikholdig standardutstyr og vi nevner: lengde- og høydejusterbart ratt, elektrisk drevne sidevinduer foran og bak,

elektrisk justerbare og innfellbare sidespeil med varme, varmeseter foran, fjernbetjent sentrallås, høydejustering på førersetet, et informasjonsdisplay innholdende utvendig temperaturmåler – klokke og måler for gjennomsnittlig drivstoff-forbruk, integrert RDS radio med 4 høyttalere, fartsholder med rattbetjening, automatisk klimaanlegg med støvfilter, integrerte fester for lastestativ samt 16” aluminiumsfelger med 205/55R16 dekk. Impreza 2.0D Sport PREMIUM har utover dette 17” aluminiumsfelger med 205/50R17 dekk, xenon nærlys og lyktespylere for frontlyktene, spoiler under fremre støtfanger, “sideskjørt” og en spesiell støtfanger bak med en såkalt diffuser samt sportsseter. ”Sotede” bakre sidevinduer hører også med foruten nøkkel-fri adkomst og startknapp. Denne modellen er også utstyrt med et Audyssey MultEQ lydanlegg med navigasjon.


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

10:54

Side 9

Med Subaru i fremtiden Subaru presenterte i fjor sin nyeste elbil kalt Subaru Stella Plug-in. Dette er en ren elbil som kan lade batteriene gjennom strømkontakten hjemme. Bilanalytikere forventer en elektrisk fremtid i bilbransjen, nå som de fleste av verdens store bilprodusenter etter hvert satser på å utvikle mindre elbiler eller hybridbiler. Modellen Stella gir et innblikk i Subarus fremtid - som faktisk ikke er altfor langt unna. Subaru har allerede og vil i årene fremover satse mye, og vil være blant de ledende på elektriske biler. Subaru har gjennom mange år drevet med forskning og utvikling av elektrisk drevne småbiler. De har også gjennom lengre tid samarbeidet med Tokyo Electric Power Company med testing og utprøving av elbiler i daglig drift på sitt hjemmemarked i Japan.

lades når du handler eller tar deg en pause. Bruksområdet øker derved betraktelig med muligheten for hurtig oppladning. Batteriene er av typen lithium-ion typen, og gir en total kjørelengde på 80 km. En full opplading ved et 220V uttak vil ta 4 timer. Maksimal effekt er 40kW og den elektriske motoren har et dreiemoment på 150Nm. Bilens topphastighet er for øvrig 100 km/t.

på 1,48 m og en høyde på 1,67m. Vekten av bilen i kjøreklar stand er 1.060 kg med batterier. Subaru Stella ble benyttet til å transportere VIP-deltagerne under miljøkonferansen for verdens ledere - G8 Hokkaido Toyako Summit - i juli fjor, og flere biler var utstilt i det internasjonale mediesenteret.

Subaru Stella er en fire seters bil med en lengde på 3,40 m lang, en bredde

Denne Subaru Stella minibil kan lades opp til 80 % av batterikapasiteten på 15 minutter med en hurtiglader. Ved å ha ladestasjoner ved kjøpesentre, sykehus og offentlige steder, kan da en hurtig oppladning være mulig i løpet av 15 minutter – slik at batteriene kan

VENTILEN 01/2009

9


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:56

Side 10

Partikkelfilter for dieselmotorer Et partikkelfilter er en innretning som skal fjerne, eller rettere sagt redusere og minske størrelsen på, de partiklene som kommer ut av eksosrøret bak. Partiklene er sot og aske. Biler med partikkelfilter stiller store krav til drivstoff og motorolje, samt at noen av dem trenger litt stell og pleie.

Det lukkede filteret i Forester og Impreza med dieselmotor består av en keramisk enhet, ca. 25 cm lang. Filteret ligner på en bikube, men med firkantede celler. Annenhver celle er blokkert i den ene enden, de resterende i den andre enden. Det vil si at all eksos må passere gjennom keramikkveggene. Partiklene fester seg til keramikken og følger ikke

km/t og i minst 15 minutter. I løpet av denne tiden vil varsellampen slukke, men det er viktig å kjøre de 15 minuttene ferdig. Kjør helt normalt.

mellom hvert stadium. Det er derfor viktig å reagere raskt hvis lampen tennes. Forhandleren står parat til å hjelpe.

Stadium 2, blinkende lampe: Lampen begynner å blinke hvis vi overser den lysende lampen. Sotinnholdet er 100 % eller høyere, det vil si at kanalene som er åpne mot eksosen er helt tildekket av sot. Lampen kan også begynne å blinke uten å ha gått via stadium 1. Uansett må bilen hurtigst mulig til en Subaru-forhandler, slik at han kan undersøke hvorfor lampen blinker og utføre de nødvendige tingene, som å gjennomføre en tvungen regenerering av partikkel¬filteret, skifte motorolje eller andre ting.

Vedlikehold (regenerering) av det lukkede partikkelfilteret

med eksosen ut. Keramikken er belagt med et katalytisk belegg, som består av platina og palladium. Foran filteret sitter det en oksidasjonskatalysator. Det lukkede filteret trenger vedlikehold for å brenne vekk soten. Aske lar seg ikke fjerne, da den ikke er brennbar. Til vedlikeholdet trenger filteret varme.

Varsellampe for partikkelfilter Stadium 1, lysende lampe: En varsellampe vil tenne dersom filteret begynner å tettes, for eksempel ved mye småkjøring. Sotinnholdet i partikkelfilteret er høyere enn 65 %. Da må man ut på landeveien å kjøre, i over 60

Stadium 3, blinkende lampe og lysende MIL: Overser man stadium 1 og 2, kan partikkelfilteret bli så tett at det kanskje ikke lenger kan regenereres og må skiftes. Sotinnholdet er mer enn 135 %, det vil si at det har begynt å danne seg to lag med sot i partikkelfilterets kanaler. Varsellampen for partikkelfilteret blinker og varsellampen for motorfeil, MIL (Malfunction Indicator Lamp), lyser konstant. Ved ugunstige kjøreforhold kan det gå så lite som 100 til 1000 kilometer

10

VENTILEN 01/2009

Regenerering, eller rensingen, av filteret under kjøring har to forskjellige stadier, ved forskjellige temperaturer. Passiv regenerering: Oksidasjonskatalysatoren som står foran filteret produserer nitrogendioksid, NO2. Denne gassen brukes til å oksidere (det vil si brenne av) sotpartiklene, som hovedsakelig består av karbon, etter denne kjemiske reaksjonen: C + 2NO2 → CO2 + 2NO. Dette skjer under vanlig kjøring, så lenge eksostemperaturen er over 300 °C. Normalt arbeidsområde for eksostemperatur er mellom 150 (småkjøring) og 400 ºC (landeveiskjøring). Termisk eller aktiv regenerering: Under den termiske rensingen brukes oksygenet i eksosen til å brenne opp sotpartiklene, etter denne reaksjonen: C + O2 → CO2. Dette skjer under kjøring, ved eksostemperaturer over 550 grader. En slik temperatur kommer man kun opp i ved hard kjøring på motorvei. Hvis eksostemperaturen er for lav når rensingen skal startes gir motorens styre-


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:56

Side 11

enhet beskjed om en ekstra liten dieseldusj rett før eksosventilene åpner. Da er trykk og temperatur i sylinderen for lavt til at drivstoffet brenner, det bare fordamper. Dampen tar senere fyr i katalysatoren, som på grunn av sin kjemiske aktivitet er mer enn varm nok til å antenne dampen. Dette varmer opp partikkelfilteret til over 550 grader. På grunn av at motorens styreenhet gjør noe aktivt for å rense filteret kalles ofte denne prosessen for aktiv regenerering. Tvungen regenerering: Denne formen for termisk rensingen må utføres av Subaru-forhandleren, ved hjelp av Subaru Select Monitor, dersom varsellampen for tett filter blinker.

Motorolje På grunn av at partikkelfilteret er veldig finmasket, er det meget viktig at det benyttes en motorolje som utvikler lite sot og aske. Derfor skal det brukes en motorolje med spesifikasjon ACEA C2 eller C3, i viskositet 5W-30. Bilene har et system som beregner gjenværende levetid på motoroljen, basert på hvor mye dieselolje som er blandet inn i motoroljen. Systemet må nullstilles når oljen skiftes. Derfor bør oljeskiftene finne sted hos en Subaruforhandler, da kun han kan nullstille systemet. Det er naturligvis viktig med riktig oljetype også ved etterfylling. Varsellampen for partikkelfilteret vil blinke når telleren kommer ned mot null kilometer.

ikke møter kravene i denne standarden må ikke brukes. Vær oppmerksom på at dieselolje som ikke er spesielt beregnet på personbiler ofte ikke tilfredsstiller EN 590.

Småkjøring Hva er småkjøring? En tommelfingerregel er at hvis den blå indikatoren for kald motor ikke slukker under kjøreturen, er det småkjøring. Men også kjøremønsteret betyr mye. Her er tre eksempler: Impreza, 4.183 km, 17 km til jobben, maks. 60 km/t. 5 aktive regenereringer, 52 % sot. Forester, 3.300 km, 9 km til jobben, to byturer á 2x 25 km pr. uke, maks. 60 km/t. 6 regenereringer, 60 % sot. Forester, 14.800 km, 50 km til jobben, maks. 100 km/t. 30 regenereringer, under 10 % sot.

Ny bil Kjøremønsteret bør være med i planleggingen ved kjøp av ny bil. En moderne dieselmotor med lukket partikkelfilter er svært drivstofføkonomisk og utvikler lite varme. Har man mye småkjøring er kanskje ikke en bil med dieselmotor det riktige valget, på grunn av lav eksostemperatur. Subaru har gode alternativer med bensinmotor, for eksempel kan Subaru Forester med automatisk gearkasse, som faktisk har et lavere CO2-utslipp enn mange av konkurrentene med dieselmotor.

Åpent filter i 2008 og 2009 Subaru Legacy og Outback Disse bilene har et åpent partikkelfilter, som ikke trenger vedlikehold. Det er ikke fullt så effektivt som det lukkede filteret.

Drivstoff Kun én type drivstoff kan brukes på moderne dieselmotorer. Det skal være en dieselolje som har klassifisering EN 590, som tillater en innblanding av inntil 5 % biodiesel. Påse at dieselpumpen er merket med dette. Drivstoff som

VENTILEN 01/2009

11


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:56

Side 12

Subaru-eiere stoler mest på sitt verksted I februarutgaven av MOTOR, medlemsbladet til Norges Automobil-Forbund er det en artikkel om bil-eieres tillitt eller mangel på denne til sine merkeverksteder. I MOTORs AutoIndex-undersøkelse fremgår det at hver femte bileier tror at verksteder foreslår unødvendig arbeid bare for å tjene penger. Subaru var det bilmerket hvor bileierne hadde størst tillitt til sitt verksted (se tabellen) hvor 9 av 10 kunder har stor tillitt til sitt Subaru-verksted. Vi i Subaru-Ventilen takker dere Subaru-eiere for utvist tillitt til våre forhandlere, og også en stor takk til alle våre forhandlere som har vist seg denne tillitten verdig. Vi siterer MOTOR; ”Subaru-eiere har en uovertruffen tillitt til sine verksteder..” Subaru Norge og våre forhandlere jobber kontinuerlig i alle ledd for at dere – våre kunder – skal få best mulig behandling og fortsatt ha tillitt til hele Subaru-organisasjonen.

Dette svarer bileiere til følgende spørsmål: Hender det at du ser på ekstraarbeid foreslått av verkstedet som noe unødvendig som bare skal gi ekstrainntekter til verkstedet?

Jeg stoler fullt ut på verkstedet 78 % Jeg har en svak mistanke: 16,7 % Jeg har en sterk og velbegrunnet mistanke 3 % Ja, og jeg har klagd til verkstedet og fått medhold 1,3 % Ja, og jeg har klagd til verkstedet og blitt avvist 1,0 %

12

VENTILEN 01/2009


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

10:54

Side 13

Subaru-krysset Nr. 1-09 Løsning på Subaru Krysset nr. 2 - 2008 X–X–2 X–1–2 X–1–1 1–1–X 1

Kjære lesere! Det er lenge side forrige nummer, men vi takker igjen for de mange løsningene på Subaru Krysset i nr. 2/2008. Men fortvil ikke om du ikke var blant de heldige vinnerne denne gang. Tradisjonen tro så kommer vi her med nye spørsmål, og kanskje blir det nettopp du som blir vinner neste gang. De 12 spørsmålene med tre ulike svaralternativer er hentet fra nettopp det bladet du holder i hånden. Så her må du lese godt. Husk å se etter at du har krysset av for alle spørsmålene før du legger løsningen i konvolutten. Husk å benytte STORE BOKSTAVER når du skriver navn og adresse.

X

2

1) Hvor mange hestekrefter er det i den nye SUBARU BOXER DIESEL på Forester? 1) 147 hk

X) 150 hk

2) 135 hk

2) Hvem leder Subaru Cup 2009 etter de tre vinterrallyene? 1) Anders Grøndal

X) Trond Lyseng

2) Andreas Mikkelsen

3) Hvor finner du Subaru-forhandleren Øyan’s Bil AS? 1) Fredrikstad

X) Sarpsborg

2) Sandefjord

4) I hvor mange utstyrsversjoner leveres Subaru Forester med dieselmotor? 1) 2 X) 5 2) 3 5) Hva er Hill Start Assist? 1) Bakkestarthjelper

X) Elektrisk servostyring 2) Startbryter for motor

6) Hva er dekkdimensjonen på en Subaru Impreza 2.0D Sport PREMIUM? 1) 205/60R16

X) 215/45R17

2) 205/50R17

7) Hvilken type girkasse er det i Subaru Cup-bilene? 1) 4-trinns automat X) 6-trinns manuell 2) 5-trinns manuell med reduksjonsgir

Vinnerne av Subaru Krysset: Blant de mange innkomne løsningene på Subaru Krysset nr. 2/2008, har vi også denne gang trukket ut tre heldige vinnere som får en hyggelig overraskelse i posten: Eimund Andreassen Hamnaflåt 8 4200 Sauda Roar Ruden Onsaker 3520 Jevnaker Åsmund Wilhelmsen Stormoveien 20 9161 Burfjord Vi gratulerer de tre heldige!

8) Når ble Subaru Impreza med dieselmotor lansert i Norge? 1) januar 2009

X) oktober 2008

2) mai 2008

9) Hva står forkortelsen DPF for?? 1) Diesel Partikkel Filter X) Diesel På-Fylling 2) Data Program Fil

10) Hva er CO2-utslippet på Forester 2.0D COMFORT? 1) 176 g/km

X) 167 g/km

2) 170 g/km

11) Hvor mange hestekrefter har 2,5 litersmotoren i Outback? 1) 173

X) 165

2) 150

12) Hvilken årgang er dette nummeret av Subaru-Ventilen? 1) 20. årgang

X) 18. årgang

2) 19. årgang

Løsningen må være postlagt senest innen 1. august 2009 og sendes: Subaru Norge AS, Postboks 33, 1483 Skytta. Merk konvolutten: "Subaru-Ventilen". Navn: Adresse: Postnr./sted:

VENTILEN 01/2009

13


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:56

Side 14

Kurs i Subaru

FIREHJULSDRIFT

FOR PRESSEN OG ANSATTE HOS SUBARUFORHANDLERE I februar avholdt Subaru Norge to arrangementer på Dagali. Motorpressen var invitert til et dagskurs om Subaru firehjulsdrift i teori og praksis. På formiddagen fikk journalistene litt teoretisk innsikt i Subaru Symmetrical AWD, og deretter fikk de kjøre med våre modeller Legacy, Forester og Impreza

14

VENTILEN 01/2009

på en isbane. For å krydre det hele var det laget en skikkelig rallyfartsetappe i skogen hvor journalistene fikk sitte på med de lovende unge rallysjåførene Sveinung Biltvedt og Anders Grøndal i hver sin rallyriggede Subaru Impreza WRX STI. Journalistene fikk også kjøre selv i preparerte Subaru Cup rally-

biler, og denne seansen ble avsluttet med en konkurranse på isbanen. Der ble Norges raskeste biljournalist kåret, og det ble Andreas Handeland fra bladet Vi Menn. Subaru-Ventilens utsendt observerte mange store og brede glis blant journalistene denne dagen.


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:56

Side 15

Et blidt ansikt før fartsetappen

Norges raskeste Subaru-ansatte, Jonas Hegstad

Stor interesse for resultattavlen

Slik feires en seier av norges raskeste motorjournalist, Andreas Handeland

Det vanket også pokaler til de beste

De siste instruksjoner før kjøring med ATV

Den påfølgende dagen ble det avholdt et tilsvarende Subaru AWDkurs for ansatte hos våre forhandlere, og også de fikk luftet seg ved å sitte på med Sveinung og Anders på fartsetappen i skogen. Hensikten med arrangementet var å friske opp kunnskapen om Subarus firehjulsdriftsystem for

deltagerne, både med teori foruten å kunne prøve dette i praksis på glattisen. I tillegg til å kjøre våre egne bilmodeller Legacy, Forester og Impreza, fikk deltagerne også leke seg litt med kjøring med ATV (firehjulsmotorsykkel), snøscooter og dragrace med snøscooter. Det hele ble avsluttet med en hastig-

hetskonkurranse på isbanen, og Norges raskeste blant de deltagende Subaru-ansatte ble kåret. Det ble Jonas Hegstad fra Moss AutoCenter as som viste seg å være den som kom seg kjappest rundt banen i Subaru Cup-bilen. Også denne dagen var det mye munterhet og brede glis blant deltagerne.

VENTILEN 01/2009

15


03-04-09

09:57

Side 16

Har Foto: Jan

ry Svends

en

Subaru_1_09:Layout 1

rEpNåDhEvTaA emGpEle sIN k e n N e o n r me, vemtålbiond Her e DENE VILhralarr ssekgre ikke n LOVORrp e liste s s na ur er re jo st or re e mot moroskto N tid e Subaru Fo setteriådhy el.llen nysenere og se Sufobrtaoxru ie D er med B

US TOPP

*

E L IG

otor, publ

et 12/2008

klikk.no/m

Bilmagasin

motor/bil,

dinside.no/

.11.08 publisert 17

Denne bilen

ha

itten SUV-favor Nå lj. viktig deta t. tes r sto Sjekk ndel

Andreas Ha øvrutelukker for kkeklaring og Kravet til ba oda Octavia Scout å Sk ger som vel e er ikk vi ig bil acy. Selv om Ver, Subaru Leg bilene som folke-SU se over definere dis id viktig å være klar ert n er det imidl mmende ka nges vedko at de for ma me nytten. sam gjøre den

Kriterier

Auto motor

16

/2008

og sport, 11

VENTILEN 01/2009

reste Subaru Fo her k motor, og en bil av ten tes de a strekk før . tørre bak øra d Vel, vi vet go k som har tru m før krigen, so hjulstrekk le bruksbiler

at et frem til r vi så komm Ver skiller SU Hvordan ha t evnte folker p? Vel, vår kjø de fem overn de go I Norge ha spesielt nt annet seg ut som til folket fo g bygger bla nla e un tlig sgr erfaring ene har r testet sam ha tor vi at I det faktum norske markedet. lig, men n trinn på r vi r i det største for folke-SUVe med disse testene ha lkjøpene: plass und per. Bilens g De beste biene ved de kjøreegenska n moderate prisen sammenhen rekke sider garasjer e de UV en id -S ert på lke idl vå. ere og Fo er im t nærm utstyrsni t kjøreset bra lan en d rib som den tid me de r rt e, kasser, mstår fo kombine gir modellen fre ke er, uli ter tor Vres skaper, mo Subaru Fo ste kjøpet i folke-SU , brukerbremseegen Kjøree y, komfort stø , t. rift ) lite som det be (... vd kva firehjulsd Med sym ss og opple klassen. nlighet, pla -SUV? ie god bak er en folke lke-SUV”-klassen, ven ste i en ser a før Hv n de m er “fo riu av ikkel rette fo krite tig en vik r definisjon lse som forøvrig ble Dagens art seg DinSide Motors e Vå et lag ikke å for ne r Pris id vinterfø for teg rua ert ta som be idl feb r vil i ller sse im bli r som en kla t hjelpe ide Motor er at den lke bilmode t De nS hvi Di ate på Vål ne av ult av g pe rt res hvis stor vurderin beste kjø sert på føl introduse perfekt bil r også lagt tår som de bilen – vedsaklig ba Vi har derfo ser. Forester tiden frems r. 2005, er ho : dy for alt mang re. ier vå og pri ter sni kri tyr de du kan gjø på uts gen vekt på e havnet ikk ende l de pe lssom em eks firehju Vene, de hadde for d folke-SU må bilen ha ikke var for rt forte r ss hvis det r det første ring høyere enn 18 Vi starter me solgt svært godt he væ Fo pla -V ste CR e før har kkekla ger e. Hadd ba rin dre sen de ha og an pri n t ft siste årene vur de de ige dri e hyggel UV”), for er grundige ere, kunn Eller vi (“S lig Ett r r t. n bil ha r ete de de n, r ne tim de i lan sjone 40.000 kro de én og to plasser. d- cen n ha innstegspris un ner i redak tilfre bå og diskusjo til at følgende fem mo må de ersgrensen rykket opp m bil, 0.000-kron utelukium kommet fre fremstår som de beste magiske 40 ter kri i t en spo rd lan Sistnevnte ve . rib ds de e”) r, ån olk eller for tid (“f nenh um-SUVe n: An mi sse det pre kla i ke t og ne XC60 kjøpe ker en rek dert anikke vektlag Q5, Volvo en utelukkes ertid ikke vur ser det som W X3, Audi idl egg ter im BM till r res I ha Fo K. Vi tyn fordi vi an 1. Subaru di, des-Benz GL roën C-Crosser/ ver ver rce mo ds Me nenhån uan flere år fre ne Cit å av Fo Tig sp elle ger å od gen lt lin wa gm be tvillin risika n det så er tril 2. Volks nta altfor 07 (som og menheng ka Outlander denne sam vi vet at Toyota Peugeot 40 tlander), Hyundai Sa I hi . bis tid i tsu D Ou 3. Mi s at vne lig ne er. an id dv nd Mitsubishi ert imidl hatt use p Rover Freela CR-V jonelt har Fe og Land 4. Honda RAV4 tradis dsverdi. nenhån an y V4 hø RA og ta 5. Toyo at Mini-SUVer er en gn igj ertid stasjonsvo Vene bruker at reker imidl t høye Forester Vi underst er tidløs, og 1. Subarute Forester står altså øvers For å luke ut mini-SU gering ikke utvendig d Nissan dagens ran er kriterium; allerede me Nylig lanser r hovedbegrunnelse så et tredje r. Dermed endre seg og n vi ete ka tim n Vå alde cen t Sedici, på vår liste. deg en svært god tot . e over 430 Terios, Fia d lengd gir Qashqai +2 nt annet go kes Daihatsu i SX4. at Forester ter tilbyr bla ort, uteluk ny og Suzuk pakke. Fores selmotor, høy komf Suzuki Jim de die go fin plass, en rift og meget t firehjulsd permanen


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:58

Side 17

.08 sert 03.11

otor, publi

en Outback, i crossover motoren ros n er at i Forester har elle eide men forskj s kasse å arb inn str sek net i den fått en vi klart sav nn 48/08 nglet én med – noe , Bilag Vi Me ma lag r ha på en Vi Menn Bil avoritt plass. er den på Outback. detalj. Nå de bå sørger for stor test. ruksjonen gelig rt så beha Boxer-konst r er og et svæ /motor gode ytelse lite vibrasjon nd, Klikk.no men med sam as Handela nge og ma , på de lydbil dette t dieselt fremstår r endelig fåt ndige og fleksibilite beste firesylindrede ha ter res e den ru Fo e den gru t i skrivend måter som kan du les på markede or, og her e firehjulselmotoren som hadd ten var die . n av bilen bilprodusen stund dre an de s kk før ssen med sek nuelle girka mentkurve e bak øra. Den nye ma s mo r motoren s mange en den trinn passe at det finne dt, men sid ge go dt go len get en vet me sid , vi enkelte og karakter t på alle fire pleves den d enn m har trukke baru har hatt firebasert, op å sjalte me e er vaiern Su litt tyngre helt vanlig r krigen, me ganger som en. standard på . som kk tre ass ste uls femtrinnsk enn de fle ger len ruksbiler t giret, noe ut er veldig lav heten t med å nå en Førstegiret inerer mulig Subaru slit så mye om bensinmormest elim (noe Norge har minner vel selv ngkjøring avgiftene på verkomme- som næ iga di Bilens form nsvogn som en SUV, for ved » ket il fol sjo samtidig sen uo «kvelning sta pri n), UV for ist bil «S cke rt yre tt tba hø gjo teren er bli for e med Ou renneren på torene har vd res ne. vet eb Fo ple olj ho åre så op be så te er alt om og g de sis norske rner mye av lig, men nå eendemessi og veien til som det fje ifisert» uts r panseret for Forester lavgirserie. plass unde lig like kort ller de ski en er garasjer entene. m detalj som vpustende for konkurr En liten gro r den sel som den er Ytelser: 5 gir med sine 147 heste- dieselmodellen fra scoopet på en er r: 5 fter til dispo Boxerdiesel pe nmodellen, kre ka nsi d be ns me ge og Kjøree trisk firehjulsdrift hundre 350 Nm bra . til og ret en nse urt pa til rester. Sp ikke det meste Med symme sisjon i Fo sekunder – klaring ligger er på norsk UV rt på 10,4 god bakke kompakt-S er unnagjo lappende tur a Interiør: 4 øret er enkelt og lett dieseldrevet rette for avs er en tur i terrengløyp eri /t. rlig for en då km 6 18 at Selv om int pleves det ikke som Ett er pfarten vinterføre. viser det seg op top e. g og leg – an spartansk, nens en år tilbak selmodellen på Vålerba som for no r en fleksinerende ss for at die at man ha rlike «billig» er tro ne til po alt tignok domi – vis im av en lds bil lasten er rik på dashbordet Det beste en forho ie – tar seg komd rdp ser me gir Ha , lav tor e ytt mo mangler grad både tidig som hold bel og seig er lett å utn . i stor nok fram, sam n sett i for ntkurve som ende godt på vanlig vei onsollen, me ikke plagsomt flat mome dt ivaretatt og i midtk t forten er go slapp er de til det fulle. til bilens pri meget toren i nskapene mye. så sies at mo r fleksibel Ellers er ege e. Bilen er retningsstaDet skal og me nd stmodell er har en enda dreiemoment tilfredsstille og lettbeint. Er det ren premium-te bare både Foresteren s ig Setene i vår ksimalt ne gel fin ma r ha isk juster er er, de be l , ett bil dere spekt de er elektr oppførse ; er på jakt bre tte et du e og byr på flo t er en urr he ov ig under lår sportslig ntante konk e er tilgjengel i lengden og og mer ko t. og Outback. me lav det stivere sittekomfor n i Legacy r på det sam meget god se som en lan , men få by ba ter d en go ss. m ktet og like vendig pla 4 n tyngdepun Eksteriør: ris vinner den neppe, me Forester har god inn3 centimeter på ver . Foresteren ede er 18 ortaNoe designp esielt fronten – ser Undertegn n sitte komf sp solutt e ka og ab lav og – , en es ter ten ig ha rift ten Fores dusru a firehjulsd strømpeles pet foran, og samtid e øyne. Vin e Dessuten er setter det på prøve. avslap veger bra ut i vår kanskje ikke et direkt be og nlig lt jeg du be m s gir ss derso d på å potent hvi pla d me er me plassering n elig inntrykk, me dre enn rik bakover i baksetene. dynamisk fra langt be meg Motor: 6 n her – boxerdieselen som gjøre utsikten innenter. t de e år! urren Endelig er rdet i mang nne i enkelte konk bo ne og at teg r vært på og gitt de ha tet tes n k Nissa tigno Nå har vi rik

bilen har alt

r 2008

. novembe

g 16 VG, sønda

VENTILEN 01/2009

17


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:58

Side 18

Subaru UTSTYR Ekstrautstyr til bilen kan være så mangt, det kan være nyttige og praktiske detaljer, utstyr som øker komforten og velværet eller rett og slett noe som kun er til for utseendes skyld og som gjør bilen noe mer individuell. På vår internettside - www.subaru.no - finner du alt av tilgjengelig tilleggsutstyr til våre bilmodeller. Ta kontakt med din nærmeste Subaru-forhandler og få nærmere informasjon om tilgjengeligheten på de forskjellige utstyrsdetaljene.

Ekstrautstyr til Subaru på våre nettsider Dersom du har kikket innom vår nettportal www.subaru.no den siste tiden, har du kanskje registrert at det er gjennomført endringer på sidene som omhandler ekstrautstyr. Fra årsskiftet er nemlig utstyrsartikler lagt ut med kundepriser, til våre nyere modeller er også monteringskostnaden publisert. Dette er gjort med et mål for øyet, å

18

VENTILEN 01/2009

gjøre det enklere for deg som kunde. Noe av det artigste med å investere i en ny bil er jo nettopp å tilpasse den spesifikt til våre egne behov, i dag er tilleggsutstyret det eneste som kan gi oss følelsen av å skille oss fra mengden. Våre behov er i tillegg forskjellige. Der noen har behov for transportrelaterte løsninger som hundegitter eller tilhengerfeste, vil andre prioritere sikkerhetsfaktorer som handsfree til telefon, eller

kanskje et ryggekamera. I alle tilfelle gjør den nye webløsningen fra Subaru Norge det enklere for deg som kunde å skaffe deg en oversikt over hva som er tilgjengelig av tilleggsutstyr, og best av alt; du kan gjøre det hjemme i din egen stue! For noen av oss er det kanskje et stykke å kjøre til nærmeste Subaru-forhandler, da kan det være praktisk å ha alt av priser og bilder av ekstrautstyret til din nye bil innen et par tastetrykksrekkevidde.


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:58

Side 19

VENTILEN 01/2009

19


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

10:54

Side 20

Subaru Cup 2009

Subaru har igjennom mange år arrangert en egen Subaru Cup i rally. Fra i år er denne endret. Subaru Cup er en merkecup i norsk bilsport og dekker syv rally og fire baneløp, sistnevnte er fordelt på dobbelt løp og to helger på racingbanene på Rudskogen og Våler. Alle de tellende løpene er med i NM i rally og NM i baneracing. Subaru Cup vil bli kjørt fra 2009 og ut sesongen 2012.

I reglementet er det et krav om bruk av det miljøvennlige drivstoffet E85. Dette består av 85 prosent bioetanol og 15 prosent bensin. På denne måten bidrar Subaru til å gjøre rallysporten mer klimavennlig. Subaru Norge ser for øvrig på Subaru Cup som et meget bra markedsføringstiltak for Subaru, og samtidig medvirker det til å høyne nivået og øke interessen blant kjørerne i Norge. Samtlige deltagere i Subaru Cup stiller med helt like forutsetninger i det bilene er helt identiske. Utgangspunktet er en Subaru Impreza WRX STI med en 2,0 liters boxer-turbomotor. Den er rigget etter det internasjonale gruppe N-re20

VENTILEN 01/2009

glementet, men med restriksjoner som for eksempel bruk av standard girkasse og differensialer. Dette er gjort for å holde kostnadene nede. Bilene har allikevel en motoreffekt på 282 HK og et dreiemoment på hele 580 Nm. Bilene har en 6-trinns tettsteget girkasse med elektronisk senterdifferensial med ti forskjellige innstillinger. I rally kan bilene konkurrere i Gruppe Nklassen, en klasse som er en av de mest populære når det gjelder antall deltagere, og som også har stor appell internasjonalt. Det er ventet at flere av førerne i Subaru Cup også vil komme til å hevde seg høyt i NM-sammenheng.

Subaru Cup-bilen og deltagere Subaru Cup bilen 2009 har sin basis i Subaru Impreza STI 2.0 DOHC AVCS turbo, bygget på biler med Japanske


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:59

Side 21

spesifikasjoner og er av 2008 modell. Bilen kan man si leveres i byggesett, og en ferdigrigget rallybil vil komme deltagerne på ca. 400. 000 – 450.000 Det er i øyeblikket 20 deltagerne i Subaru Cup, og Subaru Norge disponerer også en bil som vil bli kjørt av diverse gjesteførere. I det første rallyet -Sigdalsrally – satt redaktøren i bladet BIL, Stein Pettersen bak rattet i denne bilen. - Det er gøy å se 20 Subaru Impreza av nyeste modell i aksjon, og vi er selvfølgelig veldig stolte over at toppførere som Andreas Mikkelsen og Anders Kjær er blant deltagerne i cupen, Mikkelsen tok NM-sølv i WRC-klassen i fjor, mens Kjær tok bronse i gruppe N, sier presseansvarlig Stian Thrane hos Subaru Norge. I tillegg til disse er også fjorårets norgesmester i klassen for tohjulsdrevne biler, Trond G. Svenkerud en av deltagerne.

Subaru Cup-biler var også til stede under årets Rally Norway i dagene 12. 15. februar. Det ble benyttet tre Cupbiler som gjennomkjøringsbiler – såkalte K-biler - som kontrollerer at fartsetappene er i orden, og at publikum står på trygge plasser før de første deltagerne kommer i høy hastighet på fartsetappen. Bilene ble kjørt av et trekløver av erfarne rallyførere som Eivind Steffensen, Roar Vannebo og Per Engseth.

Resultater I skrivende stund er de tre vinterløpene i rally NM avviklet, og Andreas Mikkelsen leder Subaru Cup med 67 poeng etter å ha vunnet Sigdalsrallyet, og den tredjerunden Numedalsrallyet. På andreplass i sammendraget ligger Trond G.

Svenkerud med 60 poeng, han vant den andre runden Rally Hadeland. Etter jevn kjøring i alle rundene, ligger Trond Lyseng på tredjeplassen med 50 poeng. Neste løp er Rally Sørland i begynnelsen av mai. En rallycup trenger sponsorer og foruten Subaru Norge er følgende med for å gjøre cupen til en realitet; Subaru Forsikring i samarbeid med IF, Valvoline, Continental dekk, Würth, Defa, Elcon og Bladet Bil. For de av leserne som vil vite mer om reglementet, resultater i cupen og mer om deltakerne i Subaru Cup 2009, kan dere klikke dere inn på www.voldsundmotorsport.no eller via www.subaru.no og klikke på Subaru Cup 2009.

-Vi har en veldig fin blanding av unge helt ferske førere, unge førere som allerede har vist sitt talent i andre biler og godt rutinerte førere. Jeg tør ikke å utpeke favoritter. Etter at vi har drevet med utvikling og testing av bilen siden april i fjor, skal det også bli svært spennende å se hvordan alt vil fungere gjennom cupen, sier cupens koordinator og rallyveteran John Haugland.

VENTILEN 01/2009

21


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:59

Side 22

Sikkerhet Forester igjen blant de beste Subaru Forester har igjen fått toppkarakteren ”Good” i en test utført av forsikringsselskapenes eget testinstitutt i USA; United States Insurance Institute for Highway Safety's (IIHS). Denne gangen i en helt ny test av takkonstruksjonen på bilene. "Som vanlig deles det ut karakterer etter følgende skala; Good, Acceptable, Marginal eller Poor (på norsk blir dette; God, Akseptabel, Marginal eller Dårlig).

I den nye testen deltok det 12 biler som etter amerikanske målestokk kalles mindre SUV-biler, og Subaru Forester var en av bare fire som fikk toppkarakteren “Good”. Denne nye testen - Roof crush rating system – skal være et hjelpemiddel for forbrukere til å velge bilmodeller som beskytter dem best mulig ved en rundvelt med bilen. Takstyrken vil ved testing av 2010 modeller og fremover, bli en del av en totaltest eller for å si det på en annen måte, bli en av kriteriene i hva IIHS kaller ”Top Safety Pick Award”. Dette er en anbefaling fra IIHS på biler som har meget høy sikkerhet, og som har toppkarakter i flere tester som frontalkollisjon, sidekollisjon, simulering av påkjørsel bakfra med test av hodestøtter samt at bilene må stabilitetskontroll.

22

VENTILEN 01/2009

For å måle stryken i taket, blir en metallplate trykket mot et hjørne av bilens tak i en konstant hastighet. Man måler deretter den kraften som skal til for å trykke inn taket 5” (12,7 cm), og sammenligner denne kraften med bilens vekt for å finne forholdet mellom benyttet kraft og bilens vekt. Dette gir en god indikasjon på hvordan bilens strukturelle konstruksjon oppfører seg i en rundtvelt med bilen. For å oppnå karakteren ”Good” må taket tåle en belastning på 4 ganger bilens vekt. For at resultatet skal være akseptabelt må styrke-vektforholdet være høyere enn 3,25. En marginal verdi er 2,5, og alt lavere enn dette er dårlig. ” Det er ikke overraskende at Subaru oppnådde en god karakter i vår nye takstyrke-test,” sier instituttets direktør

Adrian Lund. ”Subaru var en av de første bilprodusentene som fikk toppkarakterer i våre front- og sidekollisjonstester.” Denne testen viser at Subarus oppbygning av karosseriet gir høy sikkerhet, og at konseptet med Ring-formede forsterkningsrammer – Subaru har ingen fancy benevnelser eller forkortelser på sine sikkerhetskarosserier – fungerer etter intensjonen om å beskytte fører og passasjerer på best mulig måte ved en ulykke. For øvrig nevner vi at alle Subaru-modellene; Impreza, Forester, Legacy og Tribeca er blant de bilene som IIHS har gitt ” Top Safety Pick Award”- altså biler med meget høy passiv sikkerhet, og som de anbefaler for amerikanske forbrukerne.


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:59

Side 23

Vårt landsdekkende forhandlernett Aerobil AS Dynamittvn. 11, 1400 Ski Tlf.: 64 91 19 40. Fax.: 64 87 81 01

Centrum Bil & Karosseri AS Verkstedveien 6, 8013 Bodø Tlf.: 75 58 67 00. Fax.: 75 58 67 01

O.M. Grefstad AS Løkkenveien 175, 7332 Løkken Verk Tlf.: 72 49 72 00. Fax.: 72 49 72 01

Alleen Auto AS Grønndokkmoen 12, 4580 Lyngdal Tlf.: 38 33 07 10. Fax.: 38 33 07 11

Formo Bil AS Porsgrunnsveien 261, 3736 Skien Tlf.: 35 50 99 30. Fax.: 35 50 99 39

Reco Vest AS Kokstadveien 31A, 5257 Kokstad Tlf.: 55 15 59 90. Fax.: 55 98 87 80

Brødr. Andersen AS Nordre Ringvei 27, 9509 Alta Tlf.: 78 44 96 30. Fax.: 78 44 96 39

Fredrikstad Bil AS Storveien 5A, 1624 Gressvik Tlf.: 69 35 17 00. Fax.: 69 32 84 00

Riko Førde AS Steinavn. 8, 6800 Førde Tlf.: 57 83 72 22. Fax.: 57 83 72 21

Autocenteret AS Ankenesveien 130, 8520 Ankenesstranda Tlf.: 76 95 03 20. Fax.: 76 95 03 21

Gardermoen Auto AS Energiveien 9, Jessheim Industripark, 2050 Jessheim Tlf.: 63 94 27 50. Fax.: 63 94 27 51

Ring Auto Service AS Benterud, 3511 Hønefoss Tlf.: 32 17 98 80. Fax.: 32 12 69 82

AutoCenteret AS Liamyrane 6 J, 5132 Nyborg Tlf.: 55 19 76 00. Fax.: 55 19 76 01

Grimstad Bil AS Bergemoveien 28, 4886 Grimstad Tlf.: 37 09 09 80. Fax.: 37 09 09 81

Rognan Auto AS Preben von Ahnens vei 4, 8250 Rognan Tlf.: 75 68 16 70. Fax.: 75 68 16 90

Auto 3000 Sortland AS Verkstedveien 6, 8400 Sortland Tlf.: 76 11 31 30. Fax.: 76 11 31 49

Grong Bilservice AS Sverresgate 33, 7800 Namsos Tlf.: 74 27 17 00. Fax.: 74 27 17 01

S. Rødsten Bilforretning AS Solheimsveien 1, 5462 Herøysundet Tlf.: 53 48 64 11. Fax.: 53 48 64 40

AS Autohuset Ringvn. 17, 9018 Tromsø Tlf.: 77 60 74 20. Fax.: 77 60 74 25

Hadeland Bil AS Roalinna 14, 2713 Roa Tlf.: 61 32 21 00. Fax.: 61 32 60 38

Slatlem & Co. AS Verkstedvn. 4, 6517 Kristiansund N. Tlf.: 71 58 06 95. Fax.: 71 58 06 81

Bauge Auto AS Industrigata 24, 5537 Haugesund Tlf.: 52 70 06 50. Fax.: 52 70 06 59

Haukebø & Rødseth AS Enenveien 1A, 6416 Molde Tlf.: 71 20 37 00. Fax.: 71 20 37 01

Stavenes Bilsenter AS Strandavegen 19, 5700 Voss Tlf.: 56 52 14 00. Fax.: 56 52 14 11

Bilbutikken AS Guldlisten 16, 3048 Drammen Tlf.: 32 80 84 00. Fax.: 32 80 84 05

Krutå Bil – Bilalliansen AS Verkstedveien 1, 8607 Mo i Rana Tlf.: 75 12 65 00. Fax.: 75 12 65 05

Stensgård & Co. Bilforretning AS Jørstadmovn. 641, 2625 Fåberg Tlf.: 61 27 02 00. Fax.: 61 27 02 19

Bidne Bil AS Nesbyen Næringspark, 3540 Nesbyen Tlf.: 32 07 26 00. Fax.: 32 07 26 01

Lauvstad Bil AS Århus Industriområde, 3840 Seljord Tlf.: 35 06 41 11. Fax.: 35 06 41 01

Strømmen Bil AS Skjærvaveien 6B, 2010 Strømmen Tlf.: 64 84 69 00. Fax.: 63 81 59 60

Bilhuset Visborg AS Venusveien 10, 7650 Verdal Tlf.: 74 04 65 10. Fax.: 74 04 24 20

Leif Gjestrum Larsen AS Løkka 2, 3271 Larvik Tlf.: 33 17 20 50. Fax.: 33 12 00 88

Stryn Mek. Verksted AS Langeset, 6783 Stryn Tlf.: 57 87 67 50. Fax.: 57 87 67 51

Bil-huset AS Eidskogveien 48, 2211 Kongsvinger Tlf.: 62 82 14 60. Fax.: 62 81 51 70

MC & Fritidssenteret AS Gomsrudvn. 120, 3610 Kongsberg Tlf.: 32 76 34 00. Fax.: 32 76 34 01

Thrane-Steen Asker & Bærum AS Stasjonsveien 20, 1376 Billingstad Tlf.: 66 85 23 00. Fax.: 66 85 23 01

Bilkompaniet AS Midtstranda, 2307 Hamar Tlf.: 62 52 66 53. Fax.: 62 53 41 04

Mila Bil AS Elfengvn. 3C, 2500 Tynset Tlf.: 62 48 05 66. Fax.: 62 48 19 66

Tor & Bjørn Autoservice AS Storåkeren 9, 9411 Harstad Tlf.: 950 18 400. Fax.: 77 06 19 36

Bilpaviljongen AS Vingvn. 2, 4050 Sola Tlf.: 51 64 83 00. Fax.: 51 64 83 11

Moss AutoCenter AS Kvaenveien 2, 1529 Moss Tlf.: 69 26 98 40. Fax.: 69 26 98 35

Valdres Bil AS Spikermoen, 2900 Fagernes Tlf.: 61 35 86 00. Fax.: 61 35 86 71

Birger N. Haug AS Depotgt. 12, 2000 Lillestrøm Tlf.: 63 80 44 00. Fax.: 63 80 44 10

Motorsenteret Heidal AS P.b. 13, 2676 Heidal Tlf.: 61 23 34 00. Fax.: 61 23 34 01

Voldsund Motor AS Smibakken 1, 6018 Ålesund Tlf.: 70 17 44 50. Fax.: 70 17 44 51

Birger N. Haug AS Ensjøveien 16, 0655 Oslo Tlf.: 23 24 41 00. Fax.: 23 24 41 01

Nordtug Bil AS Ordfører Thorbjørnsensvei 6, 1711 Sarpsborg Tlf.: 69 13 87 77. Fax.: 69 13 87 80

Øyan‘s Bil AS Bekkeveien 4 Kastet, 3236 Sandefjord Tlf.: 33 48 29 50. Fax.: 33 48 29 51

Birger N. Haug AS Olav Ingstadsvei 14, 1351 Rud Tlf.: 67 15 40 00. Fax.: 67 13 87 63

Oddemarka Auto AS Østre Ringvei 86, 4632 Kristiansand S. Tlf.: 38 10 42 50. Fax.: 38 10 42 61

Øyhus Motor AS Østre Totenvei 130, 2816 Gjøvik Tlf.: 61 13 36 00. Fax.: 61 13 36 09

Birger N. Haug AS Haugenveien 3, 1400 Ski Tlf.: 64 00 23 70. Fax.: 64 00 23 71

Oddvar Olsen AS Svartbekkveien 51, 2411 Elverum Tlf.: 62 43 26 00. Fax.: 62 43 26 24

Branko’s Auto AS Træleborgveien 4, 3112 Tønsberg Tlf.: 33 30 00 60. Fax.: 33 30 00 61

Okkenhaug Bil AS Paul Fjermstadsvei 26, 7052 Trondheim Tlf.: 73 80 40 00. Fax.: 73 80 40 40

VENTILEN 01/2009

23


Subaru_1_09:Layout 1

03-04-09

09:59

Side 24

Kundepost

B

Returadresse: SUBARU NORGE AS Postboks 33, 1483 Skytta

Ventilen (2009) - Nr. 1  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you