Page 1

mesečnik

februar 2014

www.studentski-klub.si

Študentski klub Domžale, Ljubljanska 70, p. p. 102, 1230 Domžale, Gsm: 041/757 727, info@studentski-klub.si


FOTO REPORTAŽA

Hallstatt

Salzburg

ZOO Salzburg

Untersberg

Osojščica

Bischofshofen


KAZALO

UVODNIK Bo študentsko delo končno tudi formalna delovna referenca? Trenutne ureditve visokošolskega študija mnogim študentom ne omogočajo pridobivanja 'mehkih' delovnih izkušenj, zato je občasno in začasno delo dijakov in študentov tisto, ki mladim omogoča pridobitev delovnih izkušenj in referenc, ki jih ob prvi zaposlitvi lahko upoštevajo tudi delodajalci. Poleg tega v času gospodarske krize in socialni politiki države občasno in začasno delo dijakov in študentov mnogim študentom omogoča študij, ki bi jim bil brez tega onemogočen. Ob visokih življenjskih stroških štipendija ne zadostuje za osredotočen študij, zaradi česar je občasno in začasno delo dijakov in študentov za mnoge mlade nujno zlo, sploh tiste, ki jim zaradi takšnih ali drugačnih razlogov pri stroških študija ne morejo pomagati starši. Položaj mladih se je v zadnjih letih močno poslabšal, povečuje se brezposelnost mladih, zmanjšuje se število podeljenih državnih štipendij, ukinjena so bila otroški dodatek za polnoletne študente in drugi ukrepi. Kot je razvidno iz proračunskih postavk od leta 2011 in predvidevanj za 2014 ter konkretnih izračunov, bodo mladi prispevali k reševanju krize približno 809 milijonov evrov. Zato je ureditev občasnega in začasnega dela dijakov in študentov več kot potrebna. ŠOS je predlagal ureditev po načelu vsako delo šteje. To pomeni, da je priznano kot delovna izkušnja pri nadaljnjih delodajalcih, iz občasnega in začasnega dela dijakov in študentov pa se vplačujejo tudi prispevki v pokojninsko in invalidsko blagajno. Ureditev je obremenjena podobno kot redne oblike dela. Kaj še predvideva predlog Zakona o visokem šolstvu in kaj pomeni v širšem družbenem kontekstu si lahko preberete na ŠOS-ovi spletni strani www.studentska-org.si.

FOTOREPORTAŽA

2

IZOBRAŽEVANJE

4

Začetni tečaj kitajščine Začetni tečaj francoščine Kuharski tečaj - pite in zavitki Kuharski tečaj - morske jedi Delavnice za mlade

IZLETI

7

Vandranje na Prešernov dan Izlet v Videm

ŠPORT

8

Enodnevni smučarski izleti 4-dnevo smučanje Lienz Smučarsko tekaški dnevi Olimpijske igre Soči v ŠKD-ju Kolesarski izleti Cooperjev tekaški preizkus Tek povežimo soline Badminton turnir Škd-jevi teniški dnevi

ZABAVA

12

Indijanska obredna savna Škd-jevo drsanje Cosmic Bowling Kopanje ali savnanje v Čateški rivieri

Novo med POPUSTI

14

RAZVEDRILO

16

POPUSTI

18

FILMSKI VEČERI

19

ŠKD-jev DELOVNI ČAS

Ana Strnad in vsa odštekana ekipa ŠKD-ja  info@studentski-klub.si

OD PONEDELJKA DO PETKA od 8.00 do 20.00 ure OB SOBOTAH od 10.00 do 16.00 ure OB NEDELJAH IN PRAZNIKIH Zaprto

Mesečnik uredila: Petra Rus MESEČNIK - FEBRUAR 2014

3


IZOBRAŽEVANJE 40-urni ZAČETNI TEČAJ KITAJŠČINE Pisanje kitajskih pismenk je umetnost, učenje izgovorjave zabavno, znanje jezika pa vedno bolj uporabno. Spoznali bomo temeljne značilnosti pisave, pisali pismenke ter se naučili osnovnega sporazumevanja. Poučevala bo Anja Trampuš. KDAJ: uvodni sestanek bo v ponedeljek, 10. februarja 2014, ob 18.00 (s predavateljico se boste dogovorili za termin tečaja) KJE: v prostorih ŠKD-ja. CENA: za člane 80 EUR, ostali 130 EUR PRIJAVE: do petka, 7. februarja 2014 v ŠKD-ju! * Tečaj obsega 40 šolskih ur, zaključek je predviden konec maja 2014.

30-urni ZAČETNI TEČAJ FRANCOŠČINE Kaj imajo skupnega Napoleon, masleni rogljiček, šansoni Edith Piaf, Elizejske poljane in Eifflov stolp? Francoski jezik seveda!  Francoščina spada med romanske jezike in po mnenju mnogih velja za najbolj romantičen in najbolj melodičen jezik na svetu. Če si želite spoznati zgodbo o francoščini, ali kako je črka R spremenila govor v jezik zapeljevanja, se nam pridružite na začetnem tečaju. Predava: Maruša Andrejašič KDAJ: uvodni sestanek bo v torek, 11. februarja 2014, ob 17.00 (s predavateljico se boste dogovorili za termin tečaja) KJE: v prostorih ŠKD-ja. CENA: za člane 75 EUR, ostali 120 EUR PRIJAVE: do petka, 7. februarja 2014 v ŠKD-ju!

4

WWW.STUDENTSKI-KLUB.SI


IZOBRAŽEVANJE KUHARSKI TEČAJ Priprava pit in zavitkov Ste naveličani slanih in sladkih prigrizkov, ki jih znova in znova kupujete na trgovinskih policah ali pa jih doma pečete vsako soboto? Bi radi namesto jedi, ki jih vedno postrežete svojim gostom, na mizo postavili nekaj drugega? Bi se morda radi preizkusili v pripravi pit in zavitkov? Na kuharskem tečaju se bomo naučili speči pite in zavitke na raznovrstne načine, od slanih pa do sladkih. Pridi in se nam pridruži tudi ti! Z vami bo kuhala Špela Debevc KDAJ: petek, 7. februar 2014, od 16.00 do 19.00 KJE: prostori Osnovne šole Rodica CENA: za člane 7 EUR, ostali 11 EUR PRIJAVE: do torka, 4. februarja 2014 v ŠKD-ju!

KUHARSKI TEČAJ Priprava morskih jedi Imate radi morsko hrano, pa se vam vse jedi zdijo pretežke ali pa zahtevajo dolgo pripravo? Bi radi domače ali pa svojega partnerja razveselili in skuhali nekaj novega in svežega? Pridite na kuharski tečaj, kjer se bomo naučili priprave morske hrane in vas navdušili nad kuho! Se vidimo! Z vami bo kuhala Špela Debevc

KDAJ: petek, 28. februar 2014, od 16.00 do 19.00 KJE: prostori Osnovne šole Rodica CENA: za člane 7 EUR, ostali 11 EUR PRIJAVE: do torka, 25. februarja 2014 v ŠKD-ju!

MESEČNIK - FEBRUAR 2014

5


IZOBRAŽEVANJE

Delavnice za mlade

Delavnice vodi Marinka Bregar, diplomirana teologinja, absolvetnka magisterija Zakonskih in družinskih študij na Teološki fakulteti v Ljubljani, ki ima dolgoletne izkušnje dela z mladimi, socialno ogroženimi družinami in posameznikih v težavah, stiskah.

Stiska, stres, negativne misli in razmišljanje Pogosto so ravno negativne, nefunkcionalne misli tiste, ki najbolj negativno vplivajo na posameznikovo kvaliteto življenja, hkrati pa za seboj povlečejo tudi upad samozavesti, povišajo somatsko anksioznost oz KDAJ: četrtek, 6. februar 2014, ob 17.00 somatske motnje in vplivajo na slabše počutje. Ker je anksioznost zelo KJE: v prostorih ŠKD-ja. neprijetno čustveno stanje, samo po sebi odpira dvome, saj posameznik ne zna oceniti zakaj do takšnih stanj pride oziroma ne najde vzroka za izvor CENA: za vse BREZPLAČNO neprijetnih občutkov. Skupaj z gosti se bomo pogovarjali o osebnih stiskah, izkušnjah, splošno o samomoru in drugačnega izhoda iz stisk kot je ta, iskanju vzrokov, pomoči, rešitev v pozitivnem razmišljanju in energiji.

Hrana - simbol naših čustev Hrana je naša primarna potreba, brez nje ne moremo preživeti. Ste že kdaj KDAJ: četrtek, 13. februar 2014, ob 17.00 pomislili, da je in kako je hrana povezana s čustvovanjem? Kaj imata skupnega? Želimo vam osvetliti vidik hranjenja, povezan s čustvovanjem, KJE: v prostorih ŠKD-ja. ki vam bo morda tuj ali nov. Hrana je zelo močno povezana s čustvi, kot so strah, groza, žalost, sram pa tudi veselje. CENA: za vse BREZPLAČNO Pogovarjali se bomo o čustvih, vpliv hrane na telo - tempelj, kjer so shranjena vsa sporočila. Z gosti pa se bomo pogovarjali o motnjah hranjenja: anoreksija, bulimija, prenajedanje ter si ogledali posnetke, slike ljudi, ki se spoprijemajo z življenjsko stisko.

Teologija, vprašanje Boga in duhovniško življenje Vsak član naše družine ima svoje ime. Ime imajo celo hišni ljubljenčki! Ali ni potem smiselno, da ima tudi Bog ime? Iz Svetega pisma izvemo, da ima Bog veliko nazivov, na primer Vsemogočni Bog, Vrhovni gospod in KDAJ: četrtek, 20. februar 2014, ob 17.00 Stvarnik, in tudi to, da ima osebno ime kot piše Izaija. V pogovoru z ljudmi, KJE: v prostorih ŠKD-ja. ki jih imamo radi, na primer s tesnimi prijatelji, uporabljamo tudi njihova osebna imena. Ali naj bi bilo kaj drugače, ko se pogovarjamo z Bogom? Bog moj prijatelj, ne glede v kaj verujemo in kakšno ime mu damo: Buda, CENA: za vse BREZPLAČNO HareKrišna, Alah, Jezus Kristus, Energija, Sila, Prijatelj, Vest, itd. Kaj je teologija kot veda, s čim se ukvarja, kje je izvor in kaj išče v iskanju smisla življenja in odgovorov v iskanju temeljnih vprašanj o Bogu, o življenju katehistinje, svetih ljudeh ki so nam lahko za zgled, kakšno je življenje posvečeno hoji za Bogom. O svojem življenju, spreobrnitvi in osebni izkušnji duhovniškega življenja nam bo spregovoril mlad novomašnik Dejan, ki ga je Bog poklical, da stopi po njegovi sveti poti in pomaga ljudem na drugačne načine kot smo jih vajeni. 6

WWW.STUDENTSKI-KLUB.SI


IZLETI VANDRANJE NA PREŠERNOV DAN KDAJ: sobota, 8. februar 2014 KJE: Po Deželi (pisano z veliko začetnico) Tokrat se bomo podali po poti kulturne dediščine Žirovnice, ki povezuje rojstne hiše Matije Čopa, Franca Saleškega Finžgarja, Janeza Jalna in Franceta Prešerna. Postanki na 8 km poti bodo namenjeni ogledu posameznih muzejskih zbirk in tudi osrednji proslavi pri Prešernovem spomeniku v Vrbi. Zavod za turizem in kulturo Žirovnica bo poskrbel za prigrizke in tople napitke, ''bukvarski smn'', srednjeveško tiskarno, ki nam bo natisnila brezplačen izvod Zdravljice po starodavni metodi. Po zanimivem dnevu pa se ustavimo še v eni od gorenjskih gostiln. ZAKAJ: ker se spodobi CENA: za člane 10 EUR, ostali 15 EUR Vključuje prevoz, prijavnino na pohod z vsemi darili Zavoda, večerjo s pijačo. PRIJAVE: do srede, 5. februarja 2014 v ŠKD-ju! Več info na www.zirovnica.eu. Vir: Arhiv ZTK Žirovnica

IZLET V VIDEM KDAJ: nedelja, 16. februar 2014 KJE: Beneška Slovenija CENA: za člane 7 EUR, ostali 15 EUR Vključuje prevoz z vodenjem in pijačo. PRIJAVE: do četrtka, 13. februarja 2014 v ŠKD-ju!

MESEČNIK - FEBRUAR 2014

7


ŠPORT

ENODNEVNI SMU ARSKI IZLETI SMUČIŠČE

DATUM

CENA

Turracher Höhe

sobota, 1. 2. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Katschberg

nedelja, 2. 2. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Bad Kleinkirchheim

nedelja, 9. 2. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Turracher Höhe

sobota, 15. 2. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Katschberg

torek, 18. 2. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Turracher Höhe

četrtek, 20. 2. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Mokrine / Nassfeld

petek, 21. 2. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Osojščica / Gerlitzen

sobota, 22. 2. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Katschberg

ponedeljek, 24. 2. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Mokrine / Nassfeld

petek, 28. 2. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Katschberg

sobota, 1. 3. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Osojščica / Gerlitzen

nedelja, 2. 3. 2014

člani 30 €, ostali 45 €

Vsa smučanja vključujejo prevoz s cestninami, celodnevno smučarsko karto in 2-urno delavnico zarezne tehnike. Rok prijav je do dva dni pred dnevom smučanja v ŠKD-ju!

MARČEVSKO 4-dnevno SMUČANJE V LIENZU KDAJ: od torka, 11. marca 2014 do petka, 14. marca 2014 (4 smučarski dnevi med tednom, ko ni gneče na progah) KJE: Lienz (namestitev ob spodnji postaji na smučišču Zettersfeld) V 4ih smučarskih dneh bomo lahko smučali na sledečih smučiščih: Lienz Hochstein (40km, od 686 – do 2.057 m.n.m, proga ženskega svetovnega pokala) vsak dan Lienz Zettersfeld (40km, od 1.812 – 2.278 m.n.m.) vsak dan (med smučiščema vozi brezplačni skibus) Sillian Hochpustertal (45km, od 1.100 – 2.407 m.n.m) fakultativno s kombijem vsaj enkrat Jakob im Defreggen (52km od 1.400 – 2.525 m.n.m) fakultativno s kombijem vsaj enkrat

8

WWW.STUDENTSKI-KLUB.SI

CENA: ob prijavi do 15.2.2014: za člane 185 EUR, ostali 250 EUR (po tem datumu 25% višje cene) Vključuje 4 dnevno smučarsko karto, 3 nočitve, prevoze s cestninami, tunelninami in klubsko popotnico. Pohiti s prijavo, ker je število mest omejeno, na Vzhodnem Tirolskem pa neomejene količine snega.


ŠPORT SMUČARSKO TEKAŠKI DNEVI KDAJ:  torek, 4. februar 2014  ponedeljek, 17. februar 2014  sreda, 26. februar 2014 KJE: tam, kjer bo sneg in bodo urejene tekaške proge (Pokljuka, Rateče, Jezersko, Logatec, okolica Domžal). ZAKAJ: da razmigamo kosti in se nadihamo svežega zraka, hkrati pa izpilimo drsalno tehniko. CENA: za člane 7 EUR, ostali 15 EUR Vključuje prevoz, energetsko plošico, topli napitek in kakšen tekaški nasvet. * Tekaško opremo si priskrbi vsak sam (možen tudi najem). PRIJAVE: dva dni pred vsakih tekaškim dnem v ŠKD-ju, ko bo tudi znana destinacija.

OLIMPIJSKE IGRE SOČI v Študentskem klubu Domžale

Na velikem platnu Študentskega kluba Domžale si bomo ogledali prenose sledečih dogodkov na olimpijskih igrah v Sočiju. Dogajanje v klubu bodo popestrila razna presenečenja, brezplačen čaj in prigrizki. Pridi in stiskaj pesti za naše tekmovalce. sobota, 8.2.2014: BIATLON, sprint moški, ob 15.30 torek, 11.2.2014: SMUČARSKI TEKI, sprint prosto, m+ž , ob 13.00 četrtek, 13.2.2014: HOKEJ, Slovenija : Rusija, moški, ob 13.30 sobota, 15.2.2014: SKUČARSKI SKOKI (moški velika skakalnica posamezno), ob 18.30 ponedeljek, 17.2.2014: SMUČARSKI SKOKI (ekipna tekma moški), ob 18.15 sreda, 19.2.2014: DESKANJE (paralelni veleslalom m+ž), ob 10.00 sreda, 19.2.2014: BIATLON (mešana štafeta), ob 15.30 četrtek, 20.2.2014: SKI KROS, moški, ob 10.30 petek, 21.2.2014: SLALOM, ženske, ob 16.00 petek. 21.2.2014: HOKEJ polfinale, moški, ob 18.00 MESEČNIK - FEBRUAR 2014

9


ŠPORT KOLESARSKI IZLETI četrtek, 6. februar 2014

sreda, 19. februar 2014

KJE: Istra (Hrvaška)

KJE: Istra (Hrvaška)

CENA: za člane 7 EUR, ostali 15 EUR Vključuje prevoz in organizacijo, energetsko ploščico in energetski napitek.

CENA: za člane 7 EUR, ostali 15 EUR Vključuje prevoz in organizacijo, energetsko ploščico in energetski napitek.

PRIJAVE: do torka, 4. februarja 2014 v ŠKD-ju!

PRIJAVE: do ponedeljka, 17. februarja 2014 v ŠKD-ju!

COOPERJEV TEKAŠKI PREIZKUS KDAJ: četrtek, 27. februar 2014 KJE: Atletski stadion Domžale - organizator testiranj Atletski klub Domžale Cooperjev test je sestavljen iz meritev (teža, pritisk, višina, delež maščobe ...) pred tekom, teka na 1600 metrov za ženske oz. 2400 metrov za moške ter svetovanja in razlage dosežka s strani tekaškega strokovnjaka. Po testu dobi vsak udeleženec pijačo. ZAKAJ: da vidiš koliko smoreš po zimskem tekaškem premoru CENA: za člane BREZPLAČNO, ostali 3 EUR PRIJAVE: do ponedeljka, 24. februarja 2014 v ŠKD-ju!

TEK POVEŽIMO SOLINE 2014 KDAJ: nedelja, 16. marec 2014 KJE: od Sečoveljskih solin do Strunjanskih solin CENA: za člane 15 EUR, ostali 25 EUR Vključuje prevoz, štartnino s paketom organizatorja (vrečka soli, steklenica Malvazije, škatlica bakalaja, bobiči) in pijačo. PRIJAVE: do srede, 5. marca 2014 v ŠKD-ju! 10

WWW.STUDENTSKI-KLUB.SI


ŠPORT BADMINTON TURNIR

KDAJ: sreda, 12. februar 2014, od 17.00 do 19.00 KJE: v BIT centru na Litijski 57, v Ljubljani CENA: za člane 7 EUR, ostali 15 EUR Vključuje udeležbo na turnirju, čevapćiče s pijačo v Sarajevski čevabdžinici Deset u pol v Štepanjskem naselju in praktične nagrade. PRIJAVE: do petka, 7. februarja 2014 v ŠKD-ju! Število mest je omejeno!

ŠKD-jevi TENIŠKI DNEVI Tudi v februarju bomo v ŠKD poskrbeli, da ne boste le poležavali pred TV zasloni. Kot je v navadi boste lahko člani ŠKD-ja igrali tenis v Akademiji Breskvar v Ljubljani. Igralo se bo 8. in 15.2.2014 od 10h pa do 11:30 in sicer v sodobni dvorani s tepih podlago. KDAJ:  sobota, 8. februar 2014, od 10.00 do 11.30  sobota, 15. februar 2014, od 10.00 do 11.30 KJE: Akademija Breskvar, Tesovnikova ul. 74/c, Ljubljana CENA: za člane 13 EUR *Vključuje najem igrišča v dvorani za uro in pol. **Igrišče lahko rezervira le član ŠKD-ja. PRIJAVE: najkasneje 2 dni pred izbranim terminom v ŠKD-ju! MESEČNIK - FEBRUAR 2014

11


ZABAVA DOŽIVETJE PRAVE INDIJANSKE OBREDNE SAVNE Doživite pravo indijansko obredno potilnico, katero bo vodil KDAJ: nedelja, 16. februar 2014 (začetek okoli 11. ure) Navajo indijanec Manson. Indijanska potilnica je najstarejši obred o materi Zemlji, stara je toliko kot indijanska ljudstva. Še vedno je ohranjena v prvobitni obliki. Potilnica je prostor očišcevanja, zdravljenja, skrušenosti in odpuščanja, prostor, kjer se znova povežemo s stvarstvom. Zdaj je prišel čas, da vsi ljudje na Zemlji spoznamo vse, kar nas lahko z njo poveže, kar nam pomaga razumeti, kako živeti v skladu z materjo Zemljo.

KJE: Senožeti CENA: za člane 25 EUR, ostali 35 EUR Vključuje prevoz in 3-4 urni obred. PRIJAVE: do petka, 14. februarja 2014 v ŠKD-ju!

EVERY MOMENT IS AN EVENT EVERY MOMENT IS A CEREMONY

ŠKD-jevo DRSANJE Bliža se zimsko vreme, ledene ploskve so pripravljene in tudi letos boš lahko skupaj z nami zadrsal po ledu, izvajal vragolije na drsalkah in se preizkusil v piruetah. Tokrat se nam pridruži v nedeljo, 23.2.2014, ko se bomo odpravili v Park Tivoli in sicer od 14:00 do 15:30. Cena vključuje vstopnino na drsališče in topli napitek. Če nimaš prevoza, se dobimo pred ŠKD ob 13:30. Število mest je omejeno. Se vidimo! Izposoja drsalk je možna na samem drsališču in sicer 4 EUR za plastične in 1 EUR za usnjene drsalke. KDAJ: nedelja, 23. februar 2014, ob 14.00 KJE: Park Tivoli, Ljubljana CENA: za člane 1 EUR, ostali 3 EUR Vključuje vstopnino na drsališče in topli napitek. PRIJAVE: do petka, 21. februarja 2014 v ŠKD-ju!

12

WWW.STUDENTSKI-KLUB.SI


ZABAVA COSMIC BOWLING KDAJ: ponedeljek, 17. februar 2014, ob 20.00 KJE: Klub 300, Dravlje CENA: za člane 3 EUR, ostali 7 EUR Vključuje eno uro bowlinga, izposojo čevljev, eno pijačo in mehiško pojedino - finger food. PREVOZ: V primeru, da nimaš prevoza, se dobimo ob 19.15 pred ŠKD-jem! PRIJAVE: do sobote, 15. februarja 2014 v ŠKD-ju!

KOPANJE ALI SAVNANJE V ČATEŠKI ZIMSKI RIVIERI KDAJ: nedelja, 23. februar 2014 CENA: Kopanje: za člane 10 EUR, ostali 22 EUR Savna: za člane 12 EUR, ostali 24 EUR Vključuje prevoz in karto za kopanje ali savnanje v Termalni rivieri Term Čatež. ODHOD/PRIHOD: odhod izpred ŠKD-ja ob 8.30, predviden prihod ob 17.00! OPREMA: kopalke in brisača  PRIJAVE: do četrtka, 20. februarja 2014 v ŠKD-ju! ZAKAJ:  TOP SAVNA PARK v Sloveniji! Na 1.500 m² najdemo 8 savn, bazene, prostore za počitek itd.  TOP ZIMSKA TERMALNA RIVIERA! Z več kot 2.300 kvadratnimi metri termalnih vodnih površin je to največji pokriti kompleks bazenov v Sloveniji.

MESEČNIK - FEBRUAR 2014

13


NOVO MED POPUSTI NAJUGODNEJŠI IN KVALITETEN SERVIS SMUČI IN BORDOV ZA ČLANE ŠKD-ja Mali servis alpskih smuči: 10 EUR Veliki servis alpskih smuči: 15 EUR Mali servis borda ali freeride smuči: 15 EUR Veliki servis borda ali freeride smuči: 20 EUR Mali servis vključuje: ročno brušenje robnikov, mazanje, krtačenje, poliranje. Veliki servis vključuje: ročno brušenje robnikov, izravnava drsne ploskve, krpanje večjih lukenj, mazanje, krtačenje, poliranje. Servis opreme za ŠKD izvaja serviser smučarske opreme Jure Bajec iz Domžal. Smuče in borde sprejemamo na ŠKD vsak ponedeljek, od 10.00 do 19.00. Prevzem vsako sredo, od 18.00 do 19.30.

Društvo naprednih obrambno – borilnih metod vas vabi k vpisu na treninge borilnih veščin. Vabljeni vsi, ki bi radi spoznali mešanico filipinsko - indonezijskih borilnih veščin, KALI - ARNIS - ESKRIMA in PENTJAK SILAT, ter se naučili zelo učinkovite samoobrambe. Treningi bodo potekali v Ljubljani, v športni dvorani vojašnice Edvarda Peperka (bivši FRS), Leskoškova 7. Vsak torek in četrtek od 19:00 – 20:30. Cena za člane ŠKD 30€ mesečno. INFO: 040 764 452, 041 950 964, www.facebook.com/DNOBM

14

WWW.STUDENTSKI-KLUB.SI


OGLASI NOVOST - Osebni servis odslej na voljo tudi za iOS! Osebni servis je dostopen kot brezpla na aplikacija za Android in odslej tudi za iOS. V aplikaciji lahko kadarkoli:  spremlja podatke o zaslu kih,  hitro naro i napotnico,  i e aktualna prosta dela,  poi e ugodnosti in popuste glede na tvojo lokacijo,  vidi podatek o dohodnini za preteklo leto,  najde kontakte in lokacije poslovalnic ... Namesti Osebni servis na svoj mobilnik in ga preizkusi! Ve na: http://www.studentski-servis.com/lp/mobilni-osebni-servis.html

MESEČNIK - FEBRUAR 2014

15


RAZVEDRILO

SUDOKU - DEVET

ŠTEVILKE! S pomočjo že vpisanih številk izpolni lik tako, da bodo v vsaki vodoravni vrsti ter navpični koloni in v vsakem kvadrantu vpisane vse številke od 1 do 9. To pomeni, da se v omenjenih sektorjih nobena številka ne ponovi!

NAGRAJENCI ŠTEVILKE JANUAR: 1. NAGRADA: Petra ZUPAN ŠKD paket presenečenja 2. NAGRADA: Maja ZAKRAJŠEK zložljiva flaška ŠKD 3. NAGRADA: Mojca BIŠČAK igralne karte

Nagrade lahko nagrajenci prevzamete v Študentskem klubu Domžale do 28. 2. 2014. Ob prevzemu nagrade moraš predložiti osebni dokument.

Rešitve za FEBRUAR (poslati je potrebno oba SUDOKU-ja) pošljite do 15. 2. 2014, na naslov info@studentski-klub.si ali Študentski klub Domžale, Ljubljanska 70, 1230 Domžale. Nagrajenci bodo objavljeni v naslednji številki Mesečnika.

VPRAŠANJE: Katerega leta so v ZDA sprejeli prohibicijski zakon?

Rešitev: A.)

B.)

C.)

D.)

Rešitev: A.)

B.)

C.)

D.)

ČRKE! S pomočjo že vpisanih črk izpolni lik tako, da bodo v vsaki vodoravni vrsti ter navpični koloni in v vsakem kvadrantu vpisane vse črke od A do I, črko Č izpustiš. To pomeni, da se v omenjenih sektorjih nobena črka ne ponovi!

NAGRADE ZA MESEC FEBRUAR (za oba SUDOKU-ja) so:

1. NAGRADA: ŠKD paket presenečenja 2. NAGRADA: eko blokec ŠKD 3. NAGRADA: žokec za mobi

16

WWW.STUDENTSKI-KLUB.SI


RAZVEDRILO

KRIŽANKA

Rešitve za FEBRUAR pošljite do 15. 2. 2014, na naslov info@studentski-klub.si ali Študentski klub Domžale, Ljubljanska 70, 1230 Domžale. Nagrajenci bodo objavljeni v naslednji številki Mesečnika.

1

2

3

4

5

6

NAGRAJENCI KRIŽANKE JANUAR: 1. NAGRADA: Sara MAUSER • darilni bon v vrednosti 8€ v kitajski restavraciji Zlati krožnik v Domžalah 2. NAGRADA: Klara GALIČIČ • eko blokec ŠKD 3. NAGRADA: Edita BAJRAMLIČ • žokec za mobi

NAGRADE ZA MESEC FEBRUAR SO:

Nagrade lahko nagrajenci prevzamete v Študentskem klubu v Domžalah do 28. 2. 2014. Ob prevzemu nagrade moraš predložiti osebni dokument.

1. NAGRADA: ŠKD paket presenečenja 2. NAGRADA: zložljiva flaška ŠKD 3. NAGRADA: igralne karte

MESEČNIK - FEBRUAR 2014

17


POPUSTI Info na gsm: 041/757 727 ali www.studentski-klub.si

ŠPORT BODIFIT OTELO Info: www.otelo.si ali 01 729 27 27 PAKETI Zlati Bodifit paket - 41 € (letni paket) (fitnes, skupinska vadba, FIT trening) Srebrni Bodifit paket - 36 € (letni paket) (fitnes ali skupinska vadba) Fitnes ali skupinska vadba -2 meseca- 108 € Fitnes in skupinska vadba -2 meseca- 138 € Skupinska vadba A -3 mesečna- 137 € Skupinska vadba B -3 mesečna- 124 € (3x na teden) Skupinska vadba C -3 mesečna- 117 € (2x na teden) *Pridi v ŠKD po kuponček, s katerim lahko koristiš ugodnost.*

SMUČARSKE KARTE

Športno in kulturno društvo

Celodnevna karta Krvavec/Rogla - od ponedeljka do nedelje: člani 25€

CAPOEIRA SLOVENIJA

(sezona 2013/15)

Celodnevna karta Krvavec - od ponedeljka do petka: člani 16€ (sezona 2013/15)

**Član lahko kupi 4 karte na sezono.**

Društvo naprednih obrambno - borilnih metod Trening borilnih veščin Vsak torek od 19.00 do 21.30 v športni dvorani vojašnice Edvarda Peperka (Lj) Cena za ŠKD člane: 30€ / mesec Info: www.dnobm.com 040 764 452 , 041 950 964

Vadba CAPOEIRA vsako sredo,

19.15 - 20.45 v PE Osnovna šola Rodica, Šolska ulica 1, Domžale: * karta za 8 obiskov 40,00 € * karta za 4 obiske 24,00 €

www.capoeira-palmares.org *Pridi v ŠKD po kuponček, s katerim lahko koristiš ugodnost.*

SAVATE KLUB DOMŽALE Klub francoskega boksa Popust za ŠKD člane. Več info na www.savate-domzale.si Treningi potekajo na OŠ Venclja Perka. *Pridi v ŠKD po kuponček, s katerim lahko koristiš ugodnost.*

BIT CENTER, Ljubljana Fitnes center FIT FIT Domžale FITNES mesečna karta do 12. ure - 30€ mesečna karta do 16. ure - 34€ FITNES / SKUPINSKE VADBE mesečna celodnevna karta - 42€ *Pridi v ŠKD po kuponček, s katerim lahko koristiš ugodnost.*

IZOBRAŽEVANJE Jezikovna šola DUDE www.dude.si 20% popusta na jezikovne tečaje (popust velja ob udeležbi 6 ali več tečajnikov)

15% popusta na jezikovne tečaje (popust velja ob udeležbi 5 ali manj tečajnikov)

15% popusta na ceno tečaja konverzacije *Pridi v ŠKD po kuponček, s katerim lahko koristiš popust.*

ZAVOD NEFIKS Sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja Nefiks knjižica za člane ŠKD: 5€ Knjižico lahko kupiš v ŠKD pisarni. Info: www.nefiks.si

INŠTRUKCIJE Člani: 5,00 €/šolsko uro Nečlani: 10,00 €/šolsko uro. Info: 041 757 727 ali 01 721 97 10

18

WWW.STUDENTSKI-KLUB.SI

Badminton in Squash Blok kuponov za 3 obiske 21,00 € Veljavnost kuponov: september 2014 *Kupone kupiš v ŠKD-ju!* Rezervacije za vsako uro posebej na tel.: 01 54 800 55. www.fitnescenterbit.com

KULTURA Kulturni dom FRANCE BERNIK Gledališke predstave 1. razred: parter - 10,80€ 2. razred: balkon - 6€ Mestni kino Domžale - karta samo 1€ www.kd-domzale.si *Pridi v ŠKD po kuponček, s katerim lahko koristiš ugodnost.*

ZABAVA Fitnes center FIT FIT Domžale 10% popust na biljard ali bowling *Pridi v ŠKD po kuponček, s katerim lahko koristiš popust.*

SUN CITY, Domžale 20 % popusta za sončenje v vrhunskih solarijih Ergoline. Ponudba ne velja za nakup krem. Info: www.suncity.si

LOŽAR Aerobika, Fitnes, Savna 10 % popusta za člane www.fitnes-lozar.si

OSTALE UGODNOSTI ČRNO-BELO FOTOKOPIRANJE - člani A4 enostransko - 0,03 €/kopijo A4 dvostransko - 0,05 €/kopijo A3 enostransko - 0,06 €/kopijo A4 plastificiranje - 0,50 €/list

IZPOSOJA VODIČEV LONELY PLANET Kavcija za izposojo je 15,00 €. Seznam knjig si lahko ogledaš na naši spletni strani.

IZPOSOJA DVD FILMOV Seznam DVD filmov si lahko ogledaš na naši spletni strani.


ob 18.00

FILMSKI VEČERI

Sreda/5/2/2014 RESNIČNA ZGODBA • THE STRAIGHT STORY Alvinov vid je preveč opešal, da bi še smel imeti vozniško dovoljenje. Hodil je lahko le z dvema palicama. Pomoči drugih mu je bilo malo mar. A ko je prejel klic brata Lyla, ločevali so ju stotine milj in desetletja ponosnega molka, da ga je zadela kap, je Alvin preprosto vedel, da mora do njega. S svojim traktorjem se je odpravil na več tisoč kilometrov dolgo pot, da bi lahko poslednjič videl svojega hudo bolnega, starejšega brata. IGRAJO: Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Harry Dean Stanton, Jane Galloway, Joseph A. Carpenter

Sreda/12/2/2014 KRALJI IN KRALJICA • KINGS & QUEEN Film sprva pripoveduje dve nepovezani zgodbi: studijskega dirigenta Ismaëla Vuillarda zaprejo v norišnico, ker je nekdo vložil zahtevek za psihiatrično opazovanje. Res je, da se je zadnje čase nenavadno vedel, toda sebe ne dojema kot moteno osebo. Njegov odvetnik se trudi rešiti primer. Vzporedno pa Nora Cotterelle izve, da ima oče raka v zadnjem stadiju in da bo v kratkem umrl. Kasneje izvemo, da je Ismaël pravzaprav Norin bivši mož. Ker ima bogatega novega ljubimca, Nora Ismaëla prosi za posvojitev sina Eliasa, ki ga je rodila še pred njuno poroko. Vsekakor film v laterem ne manjka emocij, ran, spominov in kompliciranih odnosov. IGRAJO: Emmanuelle Devos, Mathieu Amalric, Catherine Deneuve, Maurice Garrel, Nathalie Boutefeu

Sreda/19/2/2014 RAMBO • RAMBO: FIRST BLOOD Sylvester Stallone v vlogi Johna Ramba, nekdanjega ameriškega vojaka, v filmu Rambo: First Blood poskrbi za kup vratolomnih podvigov na svoji poti maščevanja šerifu (Brian Dennehy). John po vrnitvi domov ugotovi, da Amerika noče niti slišati za vietnamske veterane. Tako se odpravi v malo, mirno, zakotno in zdolgočaseno mesto na severozahodu, kjer naleti na arogantnega šerifa, ki mu zabrusi: “Spokaj! Da te ne vidim več!”. Ker Rambo ne gre nikamor, ga šerif vrže v ječo, takrat pa je Rambu dovolj in uporabi vse svoje “marinsko” znanje, da se maščuje. IGRAJO: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Brian Dennehy, Bill McKinney, Jack Starrett

ob 18.00 Sreda/26/2/2014 KO BOM MRTEV IN BEL • KAD BUDEM MRTAV I BEO Eden izmed boljših jugoslovanskih filmov govori o Janku (imenovan Jimi Barka), ki mora skupaj s svojim dekletom Lilico prekiniti sezonsko delo. Brez dela se z Lilico podata v negotovost. Njegova mati, revna perica mu ne more pomagati, v tovarnah in podjetjih pa ni dela zanj. V želji po denarju krade delavcem na gradbišču in na begu pred njimi izgubi Lilico. IGRAJO: Slobodan Aligrudić, Miodrag Andrić, Dragan Nikolić, Ružica Skoić, Žika Milenković, Aleksandar Gavrić, Milivoje Tomić, Predrag Milinković MESEČNIK - FEBRUAR 2014

19


VOKDOGOD RADELOK

KOLEDAR DOGODKOV

SMUČARSKO TEKAŠKI DAN

ZAČETNI TEČAJ FRANCOŠČINE Uvodni sestanek

4

ZAČETNI TEČAJ KITAJŠČINE Uvodni sestanek

17

25

18

ENOD. SMUČANJE Katschberg

11

OI SOČI v ŠKD-ju

COSMIC BOWLING

OI SOČI V ŠKD-ju

SMUČARSKO TEKAŠKI DAN

10

3

DELAVNICA ZA MLADE

6

FILMSKI VEČER

DELAVNICA ZA MLADE

5

BADMINTON TURNIR

OI SOČI V ŠKD-ju

KOLESARSKI IZLET

OI SOČI V ŠKD-ju

ENOD. SMUČANJE Turracher Höhe

13

OI SOČI V ŠKD-ju

27

COOPERJEV TEKAŠKI PREIZKUS

20

DELAVNICA ZA MLADE

26

FILMSKI VEČER

SMUČARSKO TEKAŠKI DAN

19

FILMSKI VEČER

12

FILMSKI VEČER

KOLESARSKI IZLET

KUHARSKI TEČAJ

28

ENOD. SMUČANJE Mokrine/Nassfeld

KUHARSKI TEČAJ

21

OI SOČI V ŠKD-ju

ENOD. SMUČANJE Mokrine/Nassfeld

14

7

ENOD. SMUČANJE Turracher Höhe

8

15

22

ENOD. SMUČANJE Osojščica/Gerlitzen

ŠKD-jevi TENIŠKI DNEVI

OI SOČI V ŠKD-ju

ENOD. SMUČANJE Turracher Höhe

ŠKD-jevi TENIŠKI DNEVI

OI SOČI V ŠKD-ju

VANDRANJE NA PREŠERNOV DAN

februar 2014

1

ŠKD-jevo DRSANJE

9

23

KOPANJE ali SAVNANJE V ČATEŠKI RIVIERI

16

INDIJANSKA OBREDNA SAVNA

IZLET V VIDEM

ENOD. SMUČANJE Bad Kleinkirchheim

2

ENOD. SMUČANJE Katschberg

februar 2014 ENOD. SMUČANJE Katschberg

24

Mesecnik februar 2014