Angelholm

Page 2

NY i n fl y ttad

En tidning för alla nyinflyttade i Ängelholms kommun

Nöjen, kultur och utbildning 2024-2025

Välkommen hit, välkommen hem

Du är inte ensam om att välja Ängelholm som boendekommun. Här finns mycket som lockar – vacker natur, historiska miljöer, Skånes längsta sandstränder och ett stort utbud av fritidsaktiviteter. På promenad- och cykelavstånd kan du uppleva parker, ängar, butiker, museer och kaféer.

Ängelholm har de senaste åren legat i sverigetoppen i Svenskt Näringslivs årliga mätning av kommunernas företagsklimat. Särskilt utmärkande är våra ytterst goda kommunikationsmöjligheter med europavägarna E6, E4 och E20, Västkustbanan, godsstråken genom Skåne och Ängelholm Helsingborg Airport. Här finner du livskvalitet som är svårslagen både när gäller arbete och fritid.

Idag bor det cirka 45 000 personer i kommunen, som flera gånger blivit utsedd till en av Sveriges bästa boendekommuner. I tidningen Nyinflyttad får du tips om sköna upplevelser, information om mötesplatser för alla åldrar och trevliga matställen.

Nyinflyttad.

Utgivare: Tidningshuset Storstadspress AB. Bolaget grundat 1898. Ansvarig utgivare: Alexander Eriksen.

Annonsavdelning: Tove Svensson.

Adress: Box 55157, 501 14 Borås.

Telefon: 010-160 09 00.

E-post: info@storstadspress.se

Hemsida: www.storstadspress.se

Text: Tidningshuset Storstadspress AB.

Foto omslaget: Shutterstock. Övriga bilder om inget anges: Shutterstock.

Nyinflyttad distribueras till samtliga nyinflyttade varannan vecka under perioden maj 2024 – juni 2025 i Ängelholms kommun.

Grafisk form: Malin Hamberg, Tidningshuset Storstadspress AB. Tryck: Bold Printing Mitt, Sundsvall, 2024. Papper: Miljöcertifierat enligt

9001 och

Som nyinflyttad har du fått tidningen med posten, dina adressuppgifter har vi hämtat från SPAR. Vill du veta hur vi hanterar dina personuppgifter hittar du denna information i vår integritetspolicy som finns på www.storstadspress.se/dataskydd

2
ISO
ISO 14001.
3 Foto: Imfoto/Shutterstock

Aktiva Ängelholm

Ängelholm kommun har en vacker, varierad natur som erbjuder en mångfald av upplevelser oavsett årstid. Här kan du ägna dig åt sport, hitta ett andningshål i vardagen och fyll på med kraft och energi.

Här följer ett urval av vad Ängelholm har att erbjuda. Fler upplevelser och aktiviteter hittar du på engelholm.se.

Bad och simning

Det finns två inomhusbad, Vattnets Hus och Toftabadet. Det finns också ett härligt friluftsbad, Vejbybadet med sommarsimskola, som du hittar i Vejbystrand. Det finns även ett flertal sköna badplatser längst med kusten för dig som vill bada i havet. Badsäsongen är den 15 maj till den 15 september.

Discgolf

Centralt belägen vid Skörpabäcken finner ni Ängelholms discgolfbana i lummig grönska.

Banan är en rekreationsbana bestående av 9 hål med olika svårighetsgrad och längd.

Ängelholms skateboardpark

Du hittar den mellan Gåsahalsvägen och Rönneå. Det är en modern betongpark med bowl och streetyta med bland annat banks, ledges, rails, manualpads, trappa och quarters.

I skateparken är det endast tillåtet att åka skateboard och under vissa tider även inlines

och kickbikes. Anläggningen är designad för skateboardåkning och därför är inlines- och kickbikeåkning begränsad till bestämda tider. Alla cyklar är förbjudna i parken!

Vandringsleden

Skåneleden

Att vandra längs Skåneleden är spännande och ger dig en chans att verkligen uppleva den otroliga mångfald av natur och kulturupplevelser som Skåne har att erbjuda. Skåneleden är mer än 100 mil lång och uppdelad i 89 dagsetapper. Den är indelad i fem delleder som sitter ihop i ett gemensamt ledsystem. Utanför Ängelholm finns 12 km vandringsled mellan Björnamossa och Koarp.

Ottos runda

En året-runt-vandring på 10 km i Kronoskogen och längs Rönne å. Vandringen startar vid

Stortorget / Turistbyrån och är markerad med en gul, vandrande lergök. Ingår i IVV - Internationella Folksportförbundets vandringar.

Örjabäcksleden

4,5 kilometer lång vandringsled mellan byarna

Ausås och Strövelstorp. Vandringen innehåller kulturell och historisk information längs ledens sträckning.

Vegeåleden

Leden startar vid Vegeåns mynning i Utvälinge och sträcker sig till Bankvägen inne i Strövelstorp, ca 8 km. Går förbi Vegeholms slott och ansluter i Strövelstorp till Örjabäcksleden på 4,5 km till Ausås.

Cykelleder

Lergöksrundan

Lergöksrundan är en 16 km lång cykelstig. Den slingrar sig både längs med havet genom Kronoskogen, men även inne i Ängelholms tätort.

Kattegattleden

En 37 mil lång näst intill bilfri cykelled med unikt havsnära läge, som går mellan Helsingborg i söder och Göteborg i norr, hela vägen genom Halland.

Cykelspåret Haparanda - Ystad Cykelspåret är en cykelled som följer Sveriges

kuster. Huvudsträckningen är cirka 250 mil lång och går mellan Ystad och Haparanda. Leden anlades av Cykelfrämjandet.

Terrängcykling i Kronoskogen

I Kronoskogens naturreservat finns det ett avsatt område för terrängcykling, se karta. Inom området får man fritt cykla i terrängen. Du får även cykla på Malavägen, Lasarettslinjen samt Blocklinjen. Cykling på övriga motionsstigar är inte tillåtet.

Aktivitetsrundor

I kommunen finns två olika aktivitetsrundor för att locka till utomhusträning och rörelseglädje.

Hjärnarp

Vid motionsspåret i Hjärnarp finns aktivitetsrundan ”Puls & Styrka”. Den består av tolv olika skyltar med styrkeövningar i två nivåer. Jogga eller gå rundan och stanna till vid skylten och gör övningen efter din egen förmåga.

Ängelholm

Vid Skateparken i Ängelholm finns aktivitetsrundan ”Varje steg räknas” som består av

4

tolv olika skyltar med instruktioner: Sex stycken med rörelseövningar och sex stycken med samarbetsövningar. Övningarna är enkla och visas i olika varianter för att passa alla. Ta med en kompis, förälder eller varför inte hela skolklassen och testa rundan!

Pytteskogen

Pytteskogen ligger norr om Hembygdsparken i Ängelholm. Där finns roliga och spännande utomhusaktiviteter för hela familjen. Det är en plats för lek i naturen där man kan hälsa på Trollmor och hennes små trollungar, spela något utomhusspel, leka sjörövare i båten, fika under trädkronorna eller bara njuta av den friska luften.

Längdskidor

Under vintern hittar du skidspår för längdåkning uppe på Hallandsåsen. Tillgången på snö styr utbudet, så håll koll efter dagliga rapporter.

Utegym

I kommunen finns fyra utegym för allmänheten. Utegymmen i Ängelholm, Munka Ljungby och Hjärnarp ligger i anslutning till upplysta elljusspår. Utegymmet i Vejbystrand ligger vid Vejby IP.

5
Foto: Photosbypatrik/Shutterstock.com

Smaka på Ängelholm

Det finns gott om ställen att välja på i Ängelholm, för att avnjuta god mat eller fika. Här är några av dem, men du kanske hittar din egen favorit som inte är med på vår lista.

Bjäre Fisk & Skaldjur hittar ni nere i mysiga Magnarps Hamn med utsikt över Skälderviken och Kullaberg och med Kattegattsleden som närmsta granne. Kom in och njut av den lugna och familjära atmosfären. Välkommen att njuta god mat i restaurangen eller köpa färsk härlig fisk i butiken. Stängt vintertid. » www.bjarefiskochskaldjur.se

Glass & Våffelstugan Belägen i Ängelholms Hembygdspark. I parken finns en stor lekplats, många djur, 5 museum. » facebook – Glass-Våffelstugan i Ängelholms hembygdspark

Hillesgården restaurang

Det finns flera varmrätter, pajer och smörgåsar på den fasta meny. Hillesgårdens kök brinner för att laga god mat som passar gästen, och det lagas både traditionella rätter med kött och fågel och en hel del vegetariskt. Här tänks det mycket på närproducerat och ekologiskt. Under sommarsäsongen odlar man själva en hel del av de grönsaker och örter som hamnar på tallriken.

» www.hillesgarden.se

Margretetorps Gästgifvaregård- restaurang

Erbjuder allt ifrån en säsongsinspirerad á la carte, dagens lunch där det finns både ett vegetariskt och ett fiskalternativ samt en härlig brunch under lördagar och söndagar. Självklart serveras även fantastiska supéer vid högtider och klassiskt skånskt julbord.

» www.margretetorp.se

Nisses konditori

Nisses Konditori har ett brett sortiment av frukostbullar, matbröd, vete, wiener och kakor, men det finns också tårtor och sockerfritt.

» www.nisseskonditori.se

Restaurang Hovs Hallar

Kom och slå er ner på Hallandsåsens sista post och rikta blicken ut mot havet och den obrutna horisonten. Här serveras traktens och havets olika läckerheter med grönsaker från egna odlingar, allt efter säsongens skiftningar. Vi håller skånska traditioner levande med råvaror från trakten.

» www.hovshallar.com

Roots of Happiness

Nere på Batterifabriken står Ängelholms färgstarkaste salladsvagn. Där skapas sallader gjorda från grunden med rena, smakrika råvaror som bidrar med ökad hälsa och välmående. En lunch eller middag som din kropp mår riktigt bra av.

» https://rootsofhappiness.se/

Torstens smakar mera

är beläget mitt i hjärtat av Ängelholm och är en naturlig mötesplats för alla. Mjuk och varm miljö med väldesignad inredning möter skön atmosfär där du som gäst står i centrum. Väl mött! Populär restaurang med vällagad husmanskost och à la carte. Uteservering.

» www.torstens.se

Valhalla Park Hotell

På Valhall Park Hotell finns hotellrestaurangen inredd i nordisk stil med trä och tegel inbäddad i fantastiskt rogivande parkmiljö. Stora glaspartier ger ett trevlig ljus i lokalen och skapar känslan av att vara ett med naturen. Här serveras frukost, lunch och en loungemeny kvällstid.

» www.hotelvalhallpark.se

Vattnets Hus Bistro

Använder endast svenskt kött och ekologiska och lokala leverantörer i så stor utsträckning som möjligt. Serverar frukost, smoothies, sallader, luncher och matiga mackor. Även gott hembakat fika med både söta och mindre söta alternativ, och såklart gott krav- och fairtrademärkt kaffe.

» www.vattnetshus.se

Vilt och Gott

Vilt & Gott är en gårdsbutik som ligger utanför Vejbystrand. Här hittar du ett stort sortiment av viltkött. Butiken tillhandahåller olika delar av älg, vildsvin, hjort, rådjur och ren. Fasan, vildand, hamburgare gjorda av hjort- och vildsvinskött, goda grillkorvar med mera finns också i sortimentet.

» www.viltochgott.se

6

Vi är Ängelholms största hyresvärd!

Mitt i vimlet eller på lugna gatan? Lägenhet eller radhus? Med över 3 380 hem har vi något som passar alla.

Varför inte ta en titt på vårt senaste tillskott med 270 lägenheter i den nya stadsdelen Stationsområdet. Boende i högsta standard på perfekt läge nära shopping, skog, strand och station.

Läs mer och ställ dig i vår bostadskö på angelholmshem.se

Grattis till ditt nya boende! Våra veteraner hjälper dig gärna att:

Grattis till ditt nya boende! Våra veteraner hjälper dig gärna att:

Städa & putsa fönster

Städa & putsa fönster

Köra till tippen

Köra till tippen

Snickra & måla

Snickra & måla

Montera möbler

Montera möbler

Kontakta ditt lokala kontor: 0431-47 33 10 | angelholm@veteranpoolen.se

Hos oss på Börjessons hittar du garanterat en bil som uppfyller dina behov – både rationella och emotionella.

Vi säljer nya bilar av märkena Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT och CUPRA samt begagnade bilar av alla bilmärken.

Vår däckverkstad Däckcentrum är medlem i Däckteam och tar hand om däck till alla bilmärken och modeller.

Du kan förvänta dig trevligt bemötande och 5-stjärnig service.

Välkommen till Ängelholm och Börjessons!

50 % rabatt

på VW-, Audi-, Skoda-, SEAToch CUPRA-Originalservice.

Börjessons Bil i Ängelholm 0431-45 85 00

Försäljning & Verkstad (VW, Audi, Skoda, SEAT, VW-Transport)

kr värdecheck

IT-hjälp

IT-hjälp

Rensa ogräs

Rensa ogräs

Klippa gräs & buskar ...och mycket mer!

Klippa gräs & buskar ...och mycket mer!

0418-48 28 40 | landskrona@veteranpoolen.se

vid byte till en ny VW, Audi, Skoda, SEAT eller CUPRA. (Gäller alla bilmärken och modeller)

50 % rabatt på däckhotell.

Börjessons Bil i Klippan 0435-109 20

Verkstad (VW, Skoda, SEAT, VW-Transport)

Klipp ut och ta med. Meddela när du bokar att du är nyinflyttad. Erbjudandet gäller för nyinflyttade till Ängelholm kommun. Max en av premierna per hushåll. www.borjessonsbil.se

Börjessons Bil i Helsingborg 042-610 55 00

Försäljning (Skoda, SEAT, CUPRA)

Verkstad (VW, Skoda, SEAT, CUPRA)

7
       
//
www.dackcentrum.se
vi
eller
Boka provkörning eller service så bjuder
Däckcentrum 0431-44 91 50, 0435-109 20, 042-610 55 20 Däckverkstad på tre orter
bilmärken)
(alla
eller
2000

Utbildning för hela livet

Skolan ska inspirera till nyfikenhet, upptäckarglädje och lust att lära. Alla barn och elever har något att bidra med och alla har sina egna talanger och styrkor. Ett brett utbud av kommunala och fristående skolor Ängelholm gör att alla kan hitta sin plats.

Barnomsorg

I Ängelholm finns både kommunala och fristående förskolor. Den allmänna förskolan tar emot barn från och med höstterminen då de fyller tre år och är avgiftsfri. En del av förskolorna har speciell pedagogik eller inriktning. Som förälder kan du i mån av plats välja vilken inriktning och verksamhet som du vill ha för ditt barn. På engelholm.se under rubrik Utbildning och barnomsorg hittar du mer information.

Grundskola

Det finns 15 grundskolor varav en montessoriskola i Ängelholm kommun. Av dessa är två grundskolor fristående. Alla barn har en garanterad plats i en skola nära hemmet, men det finns även möjlighet att välja en annan skola.

Gymnasium

På Ängelholms gymnasieskola kan du välja mellan Yrkesprogram, Högskoleförberedande program samt introduktionsprogram. Det finns också en gymnasiesärskola med fyra olika inriktningar. Skolan erbjuder också Idrottsutbildning och Musikprofil.

Vuxenutbildning

För dig som vill komplettera studier eller studera vidare. Det är aldrig för sent att börja studera och hos oss har du möjligheten att studera på olika nivåer med olika mål. För att anmäla dig till vuxenutbildningen bokar du en tid hos Studie- och yrkesvägledarna.

8

Starta eget? Läs mer här!

Ängelholm kommun vill skapa bättre förutsättningar för ett framgångsrikt och konkurrenskraftigt näringsliv. Den som vill starta eget har möjlighet att få råd och stöd hela vägen från idé till framgångsrikt företag.

Ängelholms Näringsliv AB är en stödjande part vid nyetableringar och medverkar till befintliga företags utveckling. Ängelholms Näringsliv hjälper dig till rätt kontakter inom kommunen, söka lokal eller mark och att hitta rätt nätverk som passar dig och ditt företag. Kontakta på info@engelholm.com

Nyföretagarcentrum Skåne Nordväst

Nyföretagarcentrum ger kostnadsfri och konfidentiell rådgivning till den som funderar på att starta eget företag eller redan har startat. Här finns erfarna rådgivare som kan hjälpa till med affärsidé och frågor kring budget och marknadsföring. nyforetagarcentrum.se/skanenordvast

Verksamt.se

Starta ditt företag med hjälp av verksamt.se. Här hittar du innehåll som hjälper dig att planera din start. Du kan bland annat använda våra räknekalkyler, göra en checklista inför starten och få information om hur du väljer företagsnamn.

Verksamt.se

Mitt Företag

Massa tips om hur du startar och driver ett företag, samt om hur du får ett befintligt att växa.

Mittforetag.com

BARNETS BÄSTA ÄR I FOKUS

Förskola, skola och fritidshem i en trygg atmosfär.

Vår engagerade personal lyfter barnens unika förmågor. Egen kock lagar god och hälsosam mat.

Vejbystrands skola och förskola ligger i en härlig miljö nära till skog och hav. Vi är en liten skola med stort engagemang. Kunskap, studiero och tillsammanskänsla ligger som grund i allt lärande. Barngrupperna är små och personalen kunnig.

Företagslots

Företagslotsen är en kostnadsfri service som förenklar och samordnar företagens kontakter med Ängelholms kommun. Du kan vända dig till företagslotsen i en rad olika frågor. Den förenklar och underlättar kommunikationen vid företagsärenden som berör mer än en kommunal verksamhet. Det handlar om praktisk rådgivning, information och samordning för att du som kund ska få en effektiv handläggning. De ärenden som hanteras av företagslotsen handlar i huvudsak om nyetablering, omlokalisering och expansion av företag. Läs mer på naringsliv.engelholm.com

Barn från 0-12 år i Ängelholms kommun med omnejd är välkomna. Intresserade av att veta mer, eller besöka oss? Hör gärna av er!

Mathias Hasselrot, rektor och skolchef 073-533 95 89, mathias.hasselrot@vejbystrandsskola.se facebook.com/vejbystrandsskola instagram.com/vejbystrandsskolaochforskola

vejbystrandsskola.se

9
NÅGRA
platser kvar

Upptäck kulturen i din nya kommun

I Ängelholm finns ett stort utbud av musik, teater och dans, historia och kulturmiljöer. Oavsett om du vill utöva eller uppleva kultur så finns alla möjligheter.

Biblioteken

Bibliotek är både en plats för att lära och att mötas. På biblioteken kan du låna böcker, läsa tidningar eller surfa på internet gratis. Öppettider, bibliotekskatalog, släktforskning och mycket mer hittar du på bibliotekens egen webbplats. www.bibliotekfh.se/

Fritidsgårdar

Det finns två kommunala fritidsgårdar, MK-huset och Strövelstorps fritidsgård. Det finns också 4 som drivs av föreningar på uppdrag av kommunen, Munka Ljungby fritidsgård, HIK Kick Off fritidsverksamhet, Vejby fritidsgård och Hjärnarps fritidsverksamhet.

Kulturskolan

Kulturskolan är till för alla barn och unga i

Välkommen till oss!

Ängelholm och hjälper dig utvecklas inom musik, dans och teater.

Konst och historia

Galleri & Ateljé Åsikten

Naivistisk konst. Tavlor, väggmålningar, textil, postkort mm. Med utgångspunkt sin studio och galleri Å-sikten vid Rönne å skapar hon sina kreationer i naivistiska stil fylld av starka färger. Tavlornas motiv varierar men återkommer ofta till stadsbilder, burleska porträtt och romantiska sagor i modern tappning. I varje bild finner man minst en historia inmålad och ju längre man tittar desto mer utvecklar sig motivets bakgrundshistoria.

Galleri Moment

Vill du se samtida svensk och nordisk konst?

Då är Galleri Moment rätta stället. Här

I Barkåkra församling har vi verksamheter för alla generationer. Älskar du musik? Missa inte våra konserter eller musikgudstjänster. Vi erbjuder också körverksamhet.

Vill du samtala med någon? Vi finns här för dig när livet känns svårt. Besök svenskakyrkan.se/barkakra för att läsa mer om våra verksamheter och när vi firar gudstjänster. Varmt välkomna!

Vi följer dig genom hela livet!

bjuds på utställningar med stor variation i både form och innehåll – måleri, foto, skulptur, keramik, textil och mycket annat. Galleriet är ett samarbete mellan kommunen och Ängelholms Konstförening. Läs mer om aktuella utställningar, kurser, resor och övrig info på Konstföreningens webbplats: engelholmskonstforening.org/

Offentlig konst

Ängelholm har mycket att erbjuda när det gäller offentlig konst. Kolla in skulpturkartan på engelholm.se under Upplev aoch Göra – och ge dig ut på upptäcksfärd!

Heagården

Släktgård från 1862. Intakt bostad, jordbruksredskap, fint brandkårsmuseum. Fungerande smedja, toffelmakarverkstad, stor trädgård, guidning, servering.

10
Järnvägens museum. Pressfoto: Ängelholms kommun

Järnvägens Museum

På platsen för Ängelholms stations gamla lokstallar driver Ängelholms kommun detta omtyckta museum om järnvägens spännande historia. Här finns något intressant för alla, från barn till entusiaster. Upplev spännande miljöer - gruvan med primitiva träspår, stationen med väntsal, rallarkojan och banvaktsstugan - här beskrivs järnvägens arbeten förr och nu. Att färdas i ånglok vid förra sekelskiftet eller i förarhytten på X2000 idag- i simulatorn LOCOMOTION känner du skillnaden!

Hembygdsparkens museer

Luntertunstugan - visar ett bondehem från 1800-talet.

Grönvallska gården - visar ett borgarhem från 1900- talet.

Tekniska museet - inrymmer, förutom tekniska föremål, interiörer från cykel- och snickarverkstäder.

Skolmuseet - i gammal stil, byggdes 1999. Här kan man se klassinteriörer från 1890-talet och 1930-talet, landets första skoltandvårdsutrustning, en stor samling planscher, skolkort, slöjdalster m.m.

Läder- och Lokalhistoriska museet - inrymmer minnen från läderfabriken på Ängavången och Grönvallska Läderfabrik.

Klockstapeln. med invändiga målningar av konstnären Pär Siegård.

Ängelholms Brandkårsmuseum

Här finns åtta bilar, den äldsta en T-Ford från 1926. Motorsprutor, brandlarmsmottagare, gamla handdragna pumpar och annat material ända från mitten av 1800-talet.

Ängelholms Flygmuseum

Ängelholms Flygmuseum är ett mångsidigt museum. Här finns flygplan, motorer, flyganknuten utrustning, en radarcentral i ”bergrumsmiljö” och ett antal autentiska flyganknuta miljöer. Vi har en Draken cockpit för provsittning och en museishop med ett stort antal modellflygplan i form av byggsatser samt leksaker, flyglitteratur och klädesplagg. Med hjälp av en instruktör har våra besökare

möjlighet att flyga bland annat jaktflygplanet J 35 Draken och sportflygplanet Cessna i vår flygsimulator.

Åbergs krukmakeri

Bruksföremål i keramik som kan användas från livets början, så som grötskålar, barnmuggar och avtryck på barnens små händer och fötter – till livets slut med handdrejade urnor att lägga sina nära och kära i.

Kulturmiljö

Ausås Mölla

En s.k. skinnklockemölla, holländare med vridbar hätta för att ställa vingarna rätt mot vinden. Byggd 1831.

Ett av föreningens förvaltningsobjekt är Ausås mölla. Hembygdsföreningen förvärvade den 1959.

Den är belägen på den s.k. Möllebacken, 49,3 m över havet. Möllan byggdes under 1800-talets första hälft, och var i drift fram till 1950. Det är en så kallad skinnklockaremölla eller jordholländare, det vill säga en holländarekvarn utan omgång i sten.

Möllan är helt komplett med kvarnstenar, axlar och kugghjul av trä, vingar med segel samt hissutrusning för mjölsäckar.

Vid tjänlig vind driftsätter föreningen möllan och maler mjöl av vete och råg odlat i bygden. Mjölet bjuds ut till försäljning vid olika evenemang, bland annat på möllornas dag.

Hillesgården

Hillesgården omges i tre väderstreck av lummig blandskog. Under grönskande trädkronor slingrar sig ett promenadstråk som erbjuder den speciella avkoppling och det andrum som skogen ger. I parken finns en stor och varierad lekplats för alla barn, där man kan balansera, gunga och hitta på mycket roligt. Älvor, alver, troll, tomtar, vättar och många fler av sagornas förtrollade väsen har flyttat in på olika ställen i parken. Sitt ner en stund utanför våffelcaféet och smaka nygräddade våfflor med sylt och grädde. Om vädret råkar vara mulet, finns det gott om plats att sitta inomhus också. Uppe i parken, bredvid våffelcaféet, finns loppis hörnan.

Teater i Ängelholm

Välkommen till Ängelholms Riksteaterförening!

Föreningen arrangerar professionell scenkonst som till exempel teater, konserter, barnteater, teaterresor, opera, föreläsningar med mera.

Som medlem får du rabatt på biljettpriset.

Läs mer och se aktuellt program på hemsidan www.riksteatern.se/angelholm

Där kan du även registrera dig som medlem.

Vid frågor, ring 0709-98 31 07

Kulturskolan - din bästa stund i veckan

Dans, teater, bild och musik

Mer om utbud och anmälan på: engelholm.se/kulturskolan

ÄNGELHOLMS KULTURSKOLA

Ny adress betyder nya grannar. Som nyinflyttad finns det mycket att tänka på. I vår digitala tjänst kan du få svar på många frågor – om det handlar om din munhälsa. Träffa en tandläkare snabbt och enkelt hemma vid datorn eller i mobilen och få hjälp med lättare besvär.

Boka tid på folktandvardenskane.se

Välkommen till Folktandvården Skåne!

11
En aktiv röst www.amnesty.se
Foto: Stefano Ember/Shutterstock.com

Kraft att förändra

Klimatutmaningarna är något som angår oss alla. Och det börjar bli bråttom. Här i nordvästra Skåne har vi kommit långt mot att ställa om till fossilfri energi. Men det finns också saker kvar att göra. Vill du vara med och förändra? Då är Öresundskraft det självklara valet.

Vi skapar förutsättningar för trygg och hållbar energi. Vi värmer hushåll

och företag med fjärrvärme från återvunnen och förnybar energi, ser till att det finns laddning för eldrivna bilar, bussar och lastbilar … ja, till och med färjorna till Helsingör.

Öresundskraft har verktygen som behövs för att leva mera hållbart. Och du som Ängelholmare kan göra skillnad varje dag. Vi har kraft att förändra. Låt oss göra det tillsammans!

Välkommen till din församling!

Vi finns med hela livet, i både glädje och sorg

Gudstjänst, musik, körer och konserter

Internationellt engagemang och ansvar för vår skapelse

Stillhet, andrum och kreativitet

Tvivel, tro och hopp, stöd och samtal

Verksamhet för alla åldrar, mötesplatser och gemenskap

www.svenskakyrkan.se/munka-ljungby tel 0431-40 23 00

Läs mer om vårt klimatarbete
Professionell telefonpassning Prova oss under tre månader utan bindningstid och fasta avgifter. 033-700 71 00 www.diatel.se

Lev livet grönare

Välj själv hur mycket sopor det blir Källsorteringen börjar i affären där du redan när du handlar kan påverka hur mycket sopor det ska bli hemma hos dig.

Hushållssoporna

Restavfall är avfall som inte är farligt avfall och som inte går att återanvända eller återvinna på annat sätt än genom förbränning. Det är alltså det som blir kvar när du har sorterat ut farligt avfall, elektronikavfall, läkemedel, matavfall, tidningar och förpackningar av papper, plast, metall och glas.

Har du sorterat ut allt som går att sortera ut så ska det inte bli så mycket kvar i restavfallet. Restavfall är kommunalt avfall (som tidigare kallades hushållsavfall) och får endast hämtas av kommunen eller kommunens entreprenör. Allt som hamnar i påsen för restavfall skickas till förbränning för energiåtervinning.

I Sverige är vi ganska duktiga på att ta hand om vårt avfall och att återvinna. Det mesta blir material till nya produkter eller energi. Men vi är också väldigt duktiga på att skapa mycket avfall, bland de bästa i världen. Det är därför viktigt att försöka minska sitt avfall och vara rädd om jordens resurser. Skräpet

Därför är det bra om metall, porslin och glas som inte brinner lämnas på återvinningscentralen och återvinns istället för att skickas till förbränning. Av restavfallet blir det elektricitet och fjärrvärme. Restavfallet från din kommun skickas för tillfället till Öresundskrafts kraftvärmeverk Filbornaverket.

Matavfall eller organiskt avfall som det också kallas, är sånt som blir över efter tillagning av mat hemma i ditt kök eller på en restaurang. Men det kan också vara avfall som kommer från ett slakteri, en livsmedelsbutik eller jordbruk. Av matavfall blir det biogas och biogödsel.

Återvinningsstationen

Hemma sorterar du ut förpackningar av plast (både hårda och mjuka), metall, glas och papper samt returpapper som tidningar. Det lämnar du vid återvinningsstationen som ofta finns i din närhet på väg till jobbet eller sko-

Välkommen till Ängelholm och till Vänsterpartiet!

lan. Förpackningar och returpapper materialåtervinns.

Återvinningsstationerna finns på flera platser i hela nordvästra Skåne och är öppna dygnet runt. De sköts och drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB (FTIAB).

Återvinningscentralen

På våra återvinningscentraler tar vi hand om sorterat avfall från privatpersoner och småföretagare. Vi fokuserar på återbruk, återvinning och säker hantering av miljöfarligt avfall. Tänk på att det också finns andra sätt att göra sig av med avfall och prylar som du inte längre behöver.

Släng inte – återbruka!

Det som är avfall för dig kan lika gärna vara en resurs för någon annan. Det slängs otroligt mycket fina saker som skulle kunna komma till nytta för någon annan istället för att bli avfall. Därför är det bra om fungerande och hela saker säljs eller lämnas vidare till någon verksamhet som tar emot begagnade saker. Återbygget: Skänk ditt överblivna men användbara byggspill till Återbygget. Du som har behov av byggmaterial får gärna ta bland det som finns i boden.

Återbruket: Under ditt besök på återvinningscentralen kan du passa på att besöka Återbruket. Där kan du lämna hela möbler, heminredning, prylar, leksaker samt både hela och trasiga kläder och textilier. Du får inte lov att ta med dig saker från Återbruket, det gäller enbart för Återbygget.

Så kan du minska avfallet

- Tänk efter innan du köper en vara och fråga dig själv – behöver jag det här eller vill jag bara ha det?

- Köp saker som går att reparera.

- Köp begagnade saker.

- Undvik köpa saker och mat som har mycket förpackningar.

- Välj bort engångsartiklar hemma.

- Planera dina matinköp så att du inte behöver slänga mat som blivit för gammal.

- Dela saker med familj, grannar och vänner.

- Låna böcker på biblioteket.

- Istället för att slänga saker du inte längre använder eller behöver – sälj dem på loppis eller skänk till second hand

- Presenter: Kan du tänka dig att köpa en upplevelse istället för en sak, kanske en middag eller ett biobesök?

www.facebook.com/ vansterpartietangelholm

Kostnadsfria energitips!

Vill du få råd om exempelvis elavtal, fönster, uppvärmning, isolering eller solceller?

Tips via QR-kod!

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen ger dig oberoende råd om hur du kan minska energianvändningen hemma, på företaget eller i föreningen.

engelholm.se/energiradgivning

13
finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Ditt bidrag behövs för att hålla
rent. Plocka #ettskräpomdagen Swisha till 90 02 817 PlusGiro: 90 02 81-7 www.hållsverigerent.se
Sverige

Stöd & omsorg

för alla åldrar

Ängelholm kommun vill ge alla invånare ett gott liv och erbjuder stöd och omsorg för såväl unga som äldre.

Socialjouren

Efter kontorstid kan du vända dig till socialjouren när det gäller akuta situationer som inte kan vänta till nästkommande arbetsdag. Telefon 042-10 68 69

Konsumentvägledning

Konsumentvägledningen kan ge personliga råd i olika konsumentfrågor. Det kan handla om råd inför köp, information om vilka regler och lagar som gäller, få råd och hjälp vid tvister och information om reklamation. Hjälp med konsumentrådgivning kan man bara få i den kommun man är folkbokförd i. Rådgivningen är kostnadsfri och är till för dig som bor i Ängelholms kommun. Observera att personliga besök måste förbokas. Om du behöver hjälp kan du ringa kommunens Kundtjänst på 0431-870 00.

Fältgruppen

Fältgruppen i Ängelholm är en uppsökande verksamhet som möter ungdomar i skolor och fritidsgårdar och främjar en trygg uppväxtmiljö. Vi vänder oss till dig som är 12–19 år. Vi tar kontakt med ungdomar och skapar relationer som bygger på frivillighet, tillit och respekt för ungdomarnas integritet. Kontakta oss på: faltgruppen@engelholm.se

Beroende

Vuxna som har problem med alkohol eller droger kan få hjälp av Ekan. Här kan du få information, stöd och hjälp att ta dig ur missbruket. Du kan även få stöd om du är orolig för någon anhörig. Du kan också vända dig hit om du har ett spelberoende. Ring kundtjänst på 0431-870 00 så kopplar de dig till rätt person.

Färdtjänst

Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken för personer med funktionsnedsättning. Personer som har en funktionsnedsättning som gör det svårt att förflytta sig själv eller att åka med allmänna kommunikationer kan ha rätt till färdtjänst.

längre kan bo kvar hemma kan ansöka om en plats i ett särskilt boende för äldre.

Anhörigstöd

Personer som hjälper och vårdar någon närstående som är äldre, långvarigt sjuk, har någon form av funktionsnedsättning eller beroendeproblematik har möjlighet att få råd och stöd av kommunens anhörigstöd.

Service för personer med funktionsnedsättning

Personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar har rätt till stöd och service för att kunna leva ett aktivt och självständigt liv. Det kan handla om hjälp med sociala aktiviteter, personlig omvårdnad, stöd i hemmet för att underlätta det dagliga livet, personlig assistans eller ett boende med särskild service för personer med funktionsnedsättning.

Hemtjänst

Hemtjänsten finns till för personer som behöver stöd i det dagliga livet. Hemtjänstpersonalen kan hjälpa till med exempelvis personlig omvårdnad, inköp, städning och tvätt.

Bostadsanpassning

Personer som har en permanent funktionsnedsättning och behöver anpassa sin bostad kan ansöka om bostadsanpassningsbidrag hos kommunen. En anpassning av bostaden kan innebära exempelvis dörröppning, höj- och sänkbar utrustning i kök och badrum eller en trapphiss.

Vård- och omsorgsboende

Äldre som behöver omfattande omsorg, vård och service och inte

Mötesplatser för äldre

Vår förhoppning är att träffpunkterna i Ängelholm ska vara en naturlig mötesplats för dig som är 65 år och äldre och som vill delta i en gemensam aktivitet. Det är viktigt med aktiviteter som främjar hälsa på olika sätt. Som senior ska du kunna ha ett så självständigt liv som möjligt och kunna vara oberoende av stöd och hjälp så länge du kan, vill och orkar. Alla träffpunkter, tider och aktiviteter hittar du mer information om på kommunens hemsida: engelholm.se under rubrik Omsorg och Hjälp – alternativt ring kommunens Kundtjänst på 0431-870 00, så hjälper de dig.

Samtalslinje

Vi erbjuder en samtalslinje för den som behöver någon att prata med. Samtalslinjen är till för dig som är över 65 år. Den är bemannad med en samtalsvän som lyssnar och reflekterar kring det du behöver prata om. Den du samtalar med har tystnadsplikt. Samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal. Öppettider: tisdag och torsdag 09:00 – 12:00, telefon 0431-46 93 32. Mer information om kommunens service och tjänster hittar du på engelholm.se eller genom att ringa kommunens växel på telefon 0431-870 00.

14

Barn och cancer hör inte ihop.

Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen. Tack.

Läkargruppen Munka Ljungby

– Din vårdcentral, nu även med digitala besök

Hos oss finns:

Specialistläkare i allmänmedicin

Distriktssköterskor

Sjuksköterskor

Undersköterskor

Diabetessköterska

Astma/Kol sköterska

Kurator

Till våra distriktssjuksköterskor kan du komma för akuta/icke akuta bedömningar. Ring 0431-43 10 50 för bokning.

BVC på Familjens Hus, Götagatan 4, Munka Ljungby

Telefon: 0431-31 13 60

Mån-fred 08-10

Allt under ett tak

Vårdcentralen Laxen

Barnavårdscentralen Laxen

Barnmorskemottagningen Ängelholm

Välkommen att lista dig hos oss i Ängelholm skane.se/primarvard

Äldremottagning

Arbetsterapeut

Sjukgymnast

Dietist

Resevaccinationsmottagning

BVC iKBT

Öppettider på Läkargruppen: Mån-fred 08-17, Telefon: 0431-43 10 50

Digitala besök sker via MittPTJ, se hemsidan.

Kvälls- och helgmottagningen, Tidsbokning: 0431-81800 Vardagar kl 17-20 och helger kl 08.15-16.30

www.lakargruppenmunka.se

Primärvården Skåne

15
I första hand för hela livet.

Välkommen till Ängelholms kommun

Som nyinflyttad finns det mycket nytt och spännande att upptäcka i kommunen, bästa sättet att lära sig hitta är att själv utforska det nya området. Vi hoppas att du får lite hjälp på traven genom denna tidning.

Hälsotorget
STADSKARTAN © Stadskartan 2024

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.