Page 1

Me d i c in er s pr øj t e n A CUTA

Ug e 11 - 2 0 1 2 - 4 4 . å rg a n g

A C U TA

AC U TA1136

1


Nørre Allé 32

8000 Århus C

Att.: ACUTA

 INDLÆG: annonce@acuta.dk

SPØRGSMÅL:

info@acuta.dk

HJEMMESIDE:

www.acuta.dk

Retningslinjer for indlæg

m m

e

ko

m

er

er

deadlines

m

Skal have interesse for en større del af læserne. Indlæg indsendt anonymt antages ikke. Indlæg skal helst indleveres i digital form pr. email, Indlæg modtages i formaterne Adobe InDesign, -Pagemaker, -Acrobat eller -Illustrator samt i Microsoft Word.

nu

· · · ·

ud

i standere du finder i: Medicinerhuset: Varmestuen og 1. etage Victor Albeck Bygningen: “Hall’en” og pausearealet Bartholin Bygningen: Forhallen ved Store Auditorium Anatomisk Institut: Vandrehallen Skejby Sygehus: i forhallen ved auditorium A og B Århus Sygehus Nørrebrogade: forhallen, Patologisk Auditorium Århus Sygehus Tage Hansensgade: auditoriegangen (under Hæmatologisk) Medicinerladen samt Kredsforeningens kontor.

 FADL

lin

Hent dit Acuta

kontakt os

ad

ACUTA udgives af Foreningen af Danske Lægestuder­e nde, Århus Kredsforening med støtte fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Århus Universitet. Oplag 1.700 stk. Acuta udkommer hver anden uge udenfor ferier, svarende til 20-22 oplag pr. år.

Guidelines

de

A C U TA

1137

27/3

30/3

1138

10/4

13/4

1139

24/4

27/4

Priser · · · ·

Artikler, læserbreve, kommentarer m.v. er gratis Annoncering efter læsemakker og salg af bøger er gratis. Alle medicinske studenterorganisationer kan gratis benytte ACUTA. Annoncer med kommercielt islæt fra et medlem, der har særlig interesse for andre medlemmer (fx skitur, salg af lejlighed m.v.) koster 100 kr. for en ½ side og 200 kr for en hel side. · Kommercielle annoncer og stillingsannoncer fra firmaer, banker, hospitaler o.lign. koster hhv. 600 kr for en ½ side, 1200 kr. for en hel side. · Institutter og afdelinger tilknyttet universitetet og/ eller universitetshospitalet kan annoncere i ACUTA uden beregning. · Øvrige ikke-kommercielle annoncer koster hhv. 200 kr. og 400 kr.

redaktionen

Stine Karlsen (ansv) Christoffer Svinth Oliver Sharpe Jesper Kjær Steffen Dam Nielsen Katrine Graversen Deadline og redaktion Sara Kim Witting Deadline er hveranden TIRSDAG kl. 17:00. Redaktionsmødet foregår umiddelbart Nina Friss Bak herefter på FADL, Nørre Allé 32, forhuset. Alle medlemmer er meget velkomne til at deltage.

2


A C U TA

Leder

Leder

Så er foråret over os, og vi kan snart alle nyde cykelturen uden hue og handsker – både morgen og aften. De fleste har skruet ned for radiatoren og ladt den spæde martssol komme ind af vinduerne. Lige pludselig er turen mod de fjerne sygehuse på cyklen ikke så slem endda. Hvis det da ikke lige var for modvind. Herhjemme har Villy har svært ved at finde en grimasse (eller en sætning) der kan passe, medierne er vilde med rygekabiner (eller er de?) og Helle måtte afblæse sin betalingsring. Imens kæmper civile og journalister for livet i Syrien, Grækenland er gået i en organiseret statsbankerot og amerikanerne kan stadig ikke finde ud af hvem der skal stille op mod Obama til efteråret. I andedammen er UMBI begyndt træningen til årets største begivenhed i Uniparken. Den famøse Kapsejlads løbe af stablen inden længe, og denne gang skal vi tage alle de andre med storm, så de igen får slået fast, hvem der regerer i Uniparkens regatta. Vi glæder os til at følge udviklingen. Ellers er der bare tilbage at sige god fornøjelse med dette nummer af Acuta, som bringer nyt fra medicinernes scorereplikker, øjenbogsudgivelse og livet som medicinstuderende. Velbekomme Stine Karlsen

3


Kalender

A C U TA Marts 20.

Kl. 17-18.30, Det Blå Auditorium VAB PSM-foredrag ”psykiatri for dummies”

24.

Kl. 9. Vejlby-Risskov hal 1 Medicinermesterskaber i fodbold

28.

Kl. 19-21, sted følger SOFAS akutcardiologi og præhospital diagnostik

29.

kl. 8-12 + 12-16 TALERØRET foredrag

April 7.

kl. 8-12 + 12-16 TALERØRET foredrag

11.

Kl. 19, Loungen Sexekspressens månedsmøde

12.

Kl. 17-19, frokoststuen institut for folkesundhed MR-møde

26.

Kl. 14.15-20.30, Søauditorierne Forskningsorienteringsmøde og Forskerdating

28.-29. april

København, Panum PIT Tropemedicin weekendkursus

Maj 3.

Kl. 19, Loungen Sexekspressens månedsmøde

14.

Kl. 17-19, Frokoststuen institut for folkesundhed MR-møde

August 20.-21.

4

Psykiatrisk Summer School


A C U TA

Opslagstavle

5


A C U TA

Reflux

Reflux

Hvorfor var det absolut på kvindernes internationale kampdag, man skulle undervise 8 sygeplejersker i paracetamolforgiftning? Hvorfor valgte jeg at smække mine nøgler inde i mit skab på sygehuset? Hvorfor bor jeg i nærheden af en slikbutik, hvilket har store konsekvenser for økonomi og helbred? Hvorfor skal man bruge 20 minutter i at sidde i telefonkø? Hvorfor skal man stå op? Hvorfor er der et mega forhindringsløb på Randersvej? Hvorfor går min underviser over tiden, så der kun er 15 minutter til at komme fra Skejby til NBG? Fysiologi! Hvorfor får min computer virus?

6


A C U TA

Antacida

Anticida

Herresko str 46 til 99,Forårsvejr! Vener, der er nemme at stikke i Højttalere, som siger ”Er der en læge til stede?” Sex and the City Nybagt brød Fuglepip kl. 17 om eftermiddagen Acuta har fået rigtigt internet!!!!!!! At køre uden handsker Discolys i Bike-rummet i Fitnessworld

7


A C U TA

Reception ����������� ����������

����������� ����������������� ���� �������� �� ���������� ��� ��������������������� �������������� !"���� ���#� � $� ��� ��� ��� ����%��� �������#�&#��� ������������ �%��������� �����������$�'���������������#� ����������� ��������������$� ���������'������ ������ �������(��) ������ ���# ��������� �� �������� ������������������� $������������ �*�����&+�������� ��������)����� ����������,���������������������-��$���������� ������� �� ��$��� ����* �)������� ���( #

.������������$������������������ ����%��� ��������������������� ���� �����������������$� ��,'� ���$�'����#�����$����������,'����������������)�������� �� �����$� ����������� ��������,���������$�����,��,#�

����������� �-/0�01�� # 2���� ���)�333#�$� ���4$���#��

8

������


5. semester

A C U TA 5. semesters refleksion Selvtilfredshed 7: Læsning 4: Forelæsning 1: Kl. 6.45

8: Læsning

5. 3.

9.

6.

12.

2.

13. 14: Frokost og hyggesnak med folk. 15. 17. 16.

10. 11.

Tid 1: Åbn dine øjne, kom så, du KAN godt! 2: Mmm, dynevarme… 3: Løft overkroppen fra sengen, sæt dig op. Tænk på morgenmaden! 4: OKAY, det føles som en god dag og hvis jeg bare lige hører efter nu, så behøver jeg nok ikke læse det sidste… 5: Fokuser! 6: Gad vide om han selv ved, at han har kridt på overlæben… 7: Jeg tror faktisk godt jeg kan være effektiv i dag. 2 timer, 25 sider i Rhoades&Bell – det kan man godt! 8: Jo, man kan! 9: Hvoorfoor er det så laangt??? 10: Ih, han trækker vejret højt ham ved siden af… 11: Aaah, hvor er bordpladen blød. 12: Nå. Men i det mindste forstod jeg det godt, så skidt med at jeg ikke nåede de sidste 10 sider. Det var sikkert irrelevant. 13: Jeg føler mig tilfreds med min egen indsats, jeg hviler i min egen måde at gennemføre 5. semester på. Pyyh. 14: Nå, jaja, så I mødes 5 gange om ugen i læsegruppen?? 15: Ja, helt enig, den type prostaglandin havde jeg også svært ved at huske (HVAD???) 16: I har simpelthen lavet alle biofysik-opgaverne… 2 gange… Fint, fint. Jep, jeg hviler stadig, stadig i min måde at gøre det på. Nej, vi har prioriteret lidt anderledes… 17: Jeg tror jeg tager hjem. Man skal heller ikke presse sig selv for meget. - Nina

9


Medicinske Scorereplikker

A C U TA

Medicinske scorereplikker Foråret er i luften, og med det følger som regel følger som regel amorinerne. Hvis du er en af de heldige, der skal ud i klinik dette forår, møder du måske en rigtig sød basislæge. Og hvis det ikke virker at skrue op for din naturlige charme, får du måske brug for lidt tungere skyts. Dem giver Acuta dig her i form af scorereplikker – en for hvert af de store specialer, så du kan føle sig godt rustet til at gå foråret i møde.

Klinisk biokemiker: Du er COBAS 6000 for min blodsukkermåling. Anæstesiolog: Du er propofolen i min sprøjte.

Cardiolog: Du er lydbølgerne i min ekkokardiografi. Lungemediciner: Du er inhalationssteroidet til mine astmapatienter.

Hæmatolog: Du er knoglemarvsbiopsien for min diagnostik. Nyremediciner: Du er creatininen i min døgnurin. Pædiater: Du er bamsen i mit venteværelse. Gastroenterolog: Du er protonpumpehæmmerne for mit ulcus.

10


A C U TA

Medicinske Scorereplikker

Ortopædkirurg: Du er skruen i min hoftealloplastik. Radiolog: Du er PET’en i min tumorudredning. Mikrobiolog: Du er den penicillinfølsomme stafylokok i min petriskål.

Infektionsmedicin: Du er temperaturstigningen i min sepsis. Neurolog: Du er den 8. hjernenerve for min balance. Thoraxkirurg: Du er hjertelungemaskinen for min hjerteoperation. Dermatolog: Du er glucocorticoidet i min creme. Gynækolog: Du er celleskrabet i min diagnostik. Onkolog: Du er strålerne på mine hvirvelmetastaser. Psykiatri: Du er psykoterapien for min depression.

Sara Witting Christensen, 7. semester.

11


Kittel?

A C U TA At bære eller ikke bære

- kittel! Nu er jeg omtrent en måned henne i klinik på Reumatologisk Afdeling på Aalborg. Det er jo sådan set meget sikre omgivelser, idet der altid er adskillige superviserende reserve- og overlæger til stede. Reumatologisk af deling er jo også 815-afdelingen over dem alle: Man ved, hvornår patienterne er syge, og der er lovet, at vi ikke modtager akutte patienter efter klokken 15 (dejligt faste arbejdstider muligvis er det derfor, at næsten samtlige reservelæger er familiefædre og -mødre?) I alt fald syntes jeg jo, jeg har udviklet mig en hel del mht. optagelse af journaler og diverse andre færdigheder. Man føler sig så moden og voksen, når man med stor autoritet baner sig vej iført kittel gennem hospitalets korridorer. Kort sagt var der godt skruet op for min selvtillid her indtil weekenden. Søndag morgen tog jeg så toget fra Århus mod Hobro for at tilbringe en dag med forældrene. Alt åndede fred og idyl. Pludselig bemærkede jeg så, at parret nærmest døren forsvandt ud i gangen, og jeg overhørte manden bede konduktøren samle deres ting, da kæresten havde fået det så skidt, at de måtte af toget ved næste station. Jeg overvejede at spørge, om jeg kunne gøre noget, men tog mig i det, da det nok ville være påtrængende, når jeg nok alligevel ikke kunne gøre meget ved et maveonde. Da vi standsede i Hadsten, og pigen kæreste nærmest slæbte hende ud ad toget og lagde hende i ventepavillonen, mens togføreren ringede 112, gik det op for mig, at det nok alligevel var noget, hvor jeg burde stille mig til rådighed. På samme tidspunkt lød der i højtalerne et ’Er der en læge (eller andre sundhedsuddannede personer) i toget?’ På trods af situationens alvor, var det en stor oplevelse at kunne lægge bogen fra sig og hurtigt, men værdigt, skynde sig ud til perronen og gå til hånde. Da jeg ankom, var der allerede en meget erfaren SOSU, som ganske naturligt var in charge. Hun konstaterede en puls på 30, og fik patienten ned at ligge, mens vi andre holdt benene opad, hentede vand at give patienten, og lagde jakker centralt. En dygtig sygeplejeelev sad og vedblev at tale til patienten og holde øje med pulsen. Med de to i så centrale roller følte jeg mig lidt overflødig, men hjalp hvor jeg kunne og forsøgte at få et overblik over hvor langt ambulancen var. Jeg begik den klassiske lægefejl; forsøgte at diagnosticere patienten frem for bare at bevare hende i god stand til ambulancen kom. Det kan ikke komme som nogen overraskelse, at jeg

12


A C U TA

Kittel?

ærgrede mig grusomt over hverken at have lygte eller stetoskop med mig. Det hang i kitlen oppe på Reumatologisk. Konklusion: Jeg var ikke til så forfærdelig megen nytte, når jeg mestendels søgte at finde en sammenhæng mellem højresidige mavesmerter, puls 30 og parastæsier i ekstremiteterne. 20 minutter senere var ambulancen på stedet, og falckredderne kunne tage over, mens det fortvivlede togpersonale havde travlt med at genne os op i toget, så de kunne indhente lidt af deres ødelagte køreplan. Mange forstod ikke rigtig, at det havde taget tyve minutter at nå frem, men sandheden var, at de havde været der noget før, men på den forkerte side af skinnerne. Og i Hadsten tager det pænt lang tid, og komme fra side til side! Skal vi sige, jeg tænkte mit, da jeg senere hørt følgende version overleveret mellem to gamle damer der stod på i Langå ”… og ambulancen kunne åbenbart ikke finde Hadsten station – det er ikke betryggende.” I skrivende stund er jeg glad for, at jeg, nu hvor det skete, var i nærheden, og ikke mindst, at der var den garvede SOSU til at klare ærterne. Nu ved jeg så noget om, hvordan man kan håndtere en sådan situation, hvis den skulle opstå en anden gang. Ellers har jeg udbredt mig til alle som gad høre – og sikkert nogen som ikke gad – om mit ”Akutte Abdomen i toget mod Hadsten”. Sidst vil jeg lige høre, om nogen ved, hvorvidt man kan afspadsere, hvis man har arbejdet en halv times tid på sin fridag?? - Christoffer

13


PIT

A C U TA PRAKTIKANT I TROPERNE Kunne du tænke dig et klinisk ophold i troperne? PIT under IMCC arrangerer klinikophold i 3. verdenslande af 3-6 måneders varighed Klinikophold i foråret 2013

Alle, der har bestået 8. semester, kan ansøge om pladserne. Ansøgningen skal være PIT i hænde senest d. 15. marts 2012. PIT har aftaler med hospitaler i følgende lande: • • • • •

Indien Uganda Tanzania Zambia Ghana

Interesseret? Du finder ansøgningsskemaet på PIT’s hjemmeside på imcc.dk under “Udvekslings- og klinikophold”. Her finder du også genvejen til rapporter fra andre studerende.

14


A C U TA

PIT restpladser

                    

15


A C U TA

GIGT og PIT

                 

Tropemedicinsk weekend!

Så er vi ved at være klar til at afholde endnu en fantastisk spændende tropemedicinsk weekend! I år afholdes arrangementet i København d. 28.-29. april. Så hvis du skal ud med PIT eller bare synes emnet er super spændende, så meld dig til disse to dage med masser af foredrag og praktisk rejseinformation. Oplysning om tilmelding kommer senere. Glæd dig!

Mvh. PIT

16


A C U TA

TALERØRET

Lær hemmeligheden bag den gode præsentation Hvad har døde kroppe med Power Point-teknik at gøre? Det får studerende på Medicin på Aarhus Universitet mulighed for at finde ud af, når et nyt samarbejde mellem universitetet og foredragsfirmaet TALERØRET I/S sætter akademisk formidling på skemaet. Som et nyt og spændende tiltag bliver medicinstuderende på Aarhus Universitet undervist i mundtlig præsentationsteknik. Udover selv at skulle lave et oplæg, får de studerende et lynkursus i, hvordan man holder et spændende foredrag. Lynkurset afholdes af to antropologistuderende fra firmaet TALERØRET I/S.

De medicinstuderende både hører og oplever, hvordan man laver et spændende og lærerigt foredrag. Deres opmærksomhed bliver automatisk vækket lige fra start, når foredragsholderne starter foredraget op med at tale om lig i Madagaskar, som er et klassisk eksempel på, hvor vigtigt det er, at foredragsholderen indleder med at fange sit publikums opmærksomhed i stedet for at præsentere sig selv som det første. ”Faktum er, at vi mennesker lærer bedst, når vi har konkrete eksempler at hænge vores viden op på. Ved både at vise de gode og de dårlige eksempler, lader vi de studerende selv mærke, hvordan deres koncentration daler, når fx et foredrag ikke bliver indledt på den rigtige måde. Så behøver vi næsten ikke sige mere, de kan jo godt selv se det,” fortæller Vibeke Christoffersen fra TALERØRET I/S.

Det klassiske eksempel på dårlige opstart, krydret med konkrete redskaber, tvinger de studerende til at være refleksive omkring deres egen fremtræden. En egenskab de kan bruge, både i forbindelse med deres studie, men også senere i karrieren og livet. ”Det, TALERØRET I/S gør inden for kommunikation, er noget nyt og spændende, som ikke er set før,” fortæller projektleder på Center for Medicinsk Uddannelse, Louise Binow Kjær. ”TALERØRET I/S klæder simpelthen de studerende på til at holde foredrag”.

Det nye undervisningsforløb arrangeret af medicin foregår over fire timer, hvor de studerende indledningsvist skal fremlægge en kort præsentation under vejledning af en underviser fra Medicin, hvorefter TALERØRET I/S som en times inspirerende foredrag afslører hemmeligheden bag det gode foredrag. Undervisningen foregår d. 29. marts & 7. april kl. 8-12 + 12-16.

Ved spørgsmål kontakt TALERØRET I/S - Mie Nielsen / tlf: 61 65 64 12/ mie@taleroeret.dk /www.taleroeret.dk

17


SOFAS undervisning

A C U TA

Akutcardiologi & Præhospital diagnostik - Sådan overlever du (og patienten) til bagvagten kommer

28. Marts kl 19-21 -

Taky-/bradyarytmier (En simpel og praktisk tilgang). - Præhospital diagnostik og televisitation herunder AKS - don't misses! -Krydret med en masse cases

Lokalisation info følger på www.SOFAS.dk og på vores facebook gruppe. Tilmelding til akutmedicin@gmail.com mrk: akut cardio. Senest d. 23.marts

18


A C U TA

Basis i Aabenraa Klinisk basisuddannelse i Aabenraa

Hej alle jer som om lidt skal vælge KBU-forløb. Jeg er netop selv i gang med den første del af den kliniske basisuddannelse på Aabenraa Sygehus i Fælles Akut Modtagelsen (FAM). Det er ikke nogen hemmelighed, at det plejer at være de højeste KBU-numre som vælger Aabenraa Sygehus. Jeg vil gerne fremhæve det positive ved at vælge et forløb her i Sønderjylland og synes selv jeg manglede viden om hvad et KBU-forløb her indeholder. Jeg blev overrasket over sygehuset, som er Danmarks nyeste fra 1992. Samtidig er jeg sikker på det er sygehuset med den flotteste skadestue i landet, der er fra 2006. Aabenraa Sygehus er i øjeblikket ved at blive stærkt udvidet, da det skal være hovedsygehuset for Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa. Det giver i fremtiden mulighed for at se endnu flere patienter end der er nu og samtidig se mange forskellige patienttyper. Lige nu kommer alle akutte kirurgiske og ortopædkirurgiske patienter til Sygehuset og indenfor få år gælder dette også hovedparten af de medicinske patienter, som nu er fordelt på Haderslev, Sønderborg og Aabenraa. Alle KBU-læger ansættes i FAM og jeg ser det som en fordel, at man som nyuddannet læge både ser akutte medicinske, kirurgiske og ortopædkirurgiske patienter og dermed får læring i håndtering af et bredt udsnit af patienttyper som en basis for så senere at specialisere sig. Derudover er mange muligheder for at engagere sig i både forskning og foreningsliv i et basisforløb her. I forhold til bolig, så har Aabenraa sygehuset netop bygget helt nye lægeboliger som ligger samlet ca. 1 km fra Aabenraa Sygehus og det giver en unik mulighed for fællesskab og sammenhold blandt de nye KBU-læger, som starter sammen. Boligerne koster ml. 2000-3000 kr. + forbrug og jeg ser de nye boliger som en stor fordel ved at vælge sygehuset i Aabenraa i sin basisuddannelse. I fritiden byder Sønderjylland på smuk natur, ture til Flensborg, Nordtyskland, Sønderborg og ringridning til sommer, som er karakteristisk for kulturen her. Jeg kan allerede nu se er at vi i hvert fald ikke kommer til at kede os. Jeg valgte at tage min familie med og vi er blevet modtaget med varme og venlighed af sønderjyderne og har fået mere hjælp end vi kunne have forventet i forbindelse med vores flytning og indretning af vores nye hjem. Jeg synes Aabenraa Sygehus og region Sønderjylland er værd at overveje at tage sin basisuddannelse og ser frem til det næste års tid i KBU.

Stine Norup

19


A C U TA

Orienteringsmøde om forskning

Orienteringsmøde om studenterforskning Den 26. april 2012, kl. 14.15 – ca. 16.00 Jeppe Vontillius Auditoriet, lokale 310, bygning 1252, Søauditorierne Er du medicin- eller odontologistuderende, og har du mod på at prøve dine forskningsevner af, så er studenterforskning noget for dig. Fakultetet har mange spændende projekter at byde på. På dette orienteringsmøde kommer vi omkring både formalia og dagligdagen. Orienteringsmøde 14.15

Velkomst og gennemgang af formalia ved forskningsåret og MD/PhD-programmet ved Lise Wogensen Bach, Prodekan, Ph.d. skoleleder.

14.30

Orientering om Selskab for Medicinsk Studenterforskning (SMS) og gennemgang af SMS’ hjemmeside.

14.40

Fra ide til projekt, hvordan kommer man i gang som studerende?

14.50

En nuværende forskningsårsstuderende

15.00

En tidligere forskningsårsstuderende

15.10

At være vejleder

15.30

Gæsteforelæser

15.50

Spørgsmål

Derefter

Pause med kaffe/the og kage Forskerdating Kl. 16.30 – ca. 20.30

16.30

SMS overtager programmet med forskerdating, hvor der er mulighed for, at komme i kontakt med vejledere.

Den primære målgruppe for orienteringsmødet er medicinerne som afslutter bachelordelen op til start på forskningsåret, eller studerende på kandidatdelen, men alle er velkomne.

20


A C U TA

Forskerdating

Hardulysttilatbegyndeatforske,medvedikkehvoreller hvordanduskalstarte?Lederduefteretforskningsårelleren vejleder?Kunnedugodttænkedigatsnuselidttilhvadderrører sigiforskerverdenen?Såkomogblivinspireret! Såkomtilorienteringsmødeomstudenterforskningogden efterfølgendeForskerdating.Beggedeleeretsamarbejdemellem DetSundhedsvidenskabeligeFakultetogSelskabforMedicinsk Studenterforskning.Datingenliggeriumiddelbarforlængelseaf fakultetetsorienteringsmøde. Vistartermedenpræsentationafenbredvifteafdefremmeste forskerefraAarhusogAalborg.Dereftervilmaniafslappet stemningkunnesnakkemeddeenkelteforskereoghøreom hvaddekantilbyde! Detergratisatdeltage,der serveressandwichogdet bliverudentvivlspændende oglærerigt. Pågensynd.26.april

1

21


A C U TA

22

Er du tosset med psyk?


Forsøgsdeltager

A C U TA

    Som følge af risikoen for stik-/skæreskader for ansatte indenfor sundhedssektoren har man øget risiko for at blive smittet med Hepatitis B virus. Deltager du i dette forsøg vil du gratis blive vaccineret med Twinrix®, en kombineret standard vaccine mod Hepatitis A virus og Hepatitis B virus. I forsøget beder vi dig udfylde et spørgeskema med information om bl.a. højde, vægt, etnicitet, evt. sygdomme og fast medicin. I løbet af forsøget skal du møde på Infektionsmedicinsk afdeling Q, Aarhus Universitets Hospital Skejby i alt fire gange af ca. en halv times varighed over en periode på 8 måneder. Du vil samlet blive vaccineret 3 gange og der vil blive taget blodprøver to gange. Besøg 1

0 mdr.

Besøg 2 Besøg 3 Besøg 4

1 mdr. 6 mdr. 8 mdr.

Udfylde spørgeskema, blodprøve og vaccination Vaccination Vaccination Blodprøve

Tidligere studier har vist at mellem 5-10% af vaccinerede ikke opnår tilstrækkelig beskyttelse mod Hepatitis B virus målt med de sædvanlige markører (antistoffer) i en blodprøve. Vi ønsker at undersøge om disse 5-10% er beskyttet ved mobilisering af en anden form for immunrespons (det cellulære immunrespons) med måling af andre markører (bl.a. gamma-interferon) i blodet. Du kan ikke deltage, hvis du er: Under 18, kendt allergi overfor formaldehyd, er gravid eller planlægger graviditet indenfor 6 måneder, smittet med Hepatits B eller i forvejen vaccineret mod Hepatitis B.

Hvis du er interesseret eller har spørgsmål kontakt da Maria Bolther Pedersen på mail: mariabolther@gmail.com eller tlf: 61777150 Dette videnskabelige forsøg, udføres af : *Maria Bolther Pedersen, medicinstuderende *Søren Jensen-Fangel, Afdelingslæge, dr med, Infektionsmedicinsk Afdeling Q, Aarhus Universitetshospital, Skejby. *Lars Østergaard, Ledende overlæge, Professor, phd, dr med, Infektionsmedicinsk Afdeling Q, Aarhus Universitetshospital, Skejby. *Martin Tolstrup, cand scient, phd, forskningsleder, Infektionsmedicinsk forskningsafsnit, Aarhus Universitetshospital, Skejby







23


Fitnessworld

A C U TA

PRISEN PÅ FIRMAAFTALE STIGER I 2012 Kære kontaktperson I Fitness World arbejder vi hver dag på, at optimere medlemmers træningsmuligheder. I 2011 har vi forbedret centrene med nye faciliteter og maskiner, og idag kan vore medlemmer træne i 89 centre, fordelt over hele landet. Nye holdtyper er kommet på holdplanen - fx Zumba©, CrossTraining, AfroPowerDance og KettleCross. Vi vil i 2012 fortsat investere i nye centre, hold, udstyr og faciliteter og på den måde videreudvikle træningsmulighederne hos os. NYE PRISER For nye medlemskaber stiger prisen pr. 1. januar 2012. Prisen for dig som eksisterende medlem stiger først pr. 1. februar 2012. Nedenfor kan du se de nye priser. LØBENDE MEDLEMSKAB - betales via PBS/NETS pr. måned Fri fitness og hold 199,Træn 2 299,KONTANTE MEDLEMSKABER 6 måneder 12 måneder Oprettelse pr. person

1.399,2.199,299,-

Øvrige priser er uændret. I 2012 øger vi sikkerheden i forhold til brug af “firmarabatkoder”. Dette betyder, at I som Virksomhed fremover vil modtage nye rabatkoder fra os to gange årligt. Jeres medarbejdere skal efterfølgende med den nye rabatkode, validere deres adgang til firmaaftalen via www.fitnessworld.dk. Skulle der være spørgsmål til hvad prisstigningen vil betyde for din Virksomhed, kan du kontakte firmasalgsafdelingen via firmasalg@fitnessworld.dk eller på telefon: 88 88 76 02.

Venlig hilsen Fitness World

FITNESSWORLD.DK • FLEST CENTRE • FLEST HOLD • FLEST MULIGHEDER

24


Frivillig

A C U TA GØR EN FORSKEL - BLIVFRIVILLIG I LEO CLUB ÅRHUS Hvad er LEO LEO står for Leadership, Equality, Opportunity og er en humanitær hjælpeorganisation drevet at unge mellem 16-30 år.

Hvorfor være frivillig i LEO? I LEO får du mulighed for at få erfaring som leder, planlægger, bogholder, administrator, og andre funktioner, som er nødvendige at besætte i en organisation. I LEO har vi et godt sammenhold, hvor vi alle engagerer os for at gøre en forskel, hovedsageligt for udsatte børn og unge. I stedet for at donere penge, donere vi vores tid, og samtidig får vi selv mange uforglemmelige oplevelser.

På kræmmermarkedet har vi vores egen bod, hvor vi sælger øl og vand samt sandwich og pølsehorn. Udover betaler man som medlem et årligt kontingent på 300 kroner, således at ingen af de indsamlede midler går til administration, og vores arbejde er 100 procent frivilligt. Man kan læse mere om vores projekter

vores

hjemmeside

www.leoclubaarhus.dk.

Hvad laver vi?

Bliv frivillig

Vi mødes en gang om måneden, hvor vi gennemgår

Hvis du selv kunne tænke dig at blive frivillig i LEO, så

dagsordnen som ofte indeholder planlægningen af nye

kom til vores infomøde den 30. april kl. 19.30 i

og igangværende projekter. I december tager vi

Radikal Ungdoms lokaler, Rosengade 24 1. sal, 8000

traditionen tro til børnehjemmet Himmelbjerggården

Århus C, hvor du kan få mulighed for at høre mere om

hvor vi deler julegaver ud til børnene. Derudover tager

LEO og stille spørgsmål. Hvis du har lyst og mulighed

vi til Legoland med Foreningen Far og til Ree Park med

for at deltage på mødet, kan du give besked på denne

kronisk syge børn fra Skejby Sygehus. Til sommer er

mail: simonerosell@hotmail.dk eller tilmeld dig på

vores to store projekter en sommercamp for unge fra

vores facebook event - LEO CLUB ÅRHUS INFOAFTEN

over

ved

hele

verden

som

en

del

af

Lions’

at

følge

linket:

udvekslingsprogram og at tage blinde/svagtseende fra

http://www.facebook.com/events/3592949974177

Dansk Blindesamfunds Ungdom (DBSU) med til

62/

Skanderborg festival, hvor de får mulighed for at høre noget god musik samt få nye bekendtskaber med ligestillede. Et af de helt nye projekter er økonomisk støtte til læge- og medicinudgifter til børnene på et børnehjem i Tanzania.

Du er også meget velkommen til at kontakte os, hvis du brænder inde med en god ide til et humanitært projekt som du synes vi i LEO burde støtte. Så skriv lidt om din ide i en mail til Thomas Andersen på mailen: t.k.andersen0111@hotmail.com. Det er dog vigtigt at

Vores primære aktivitet til at indsamle penge til vores

understrege,

projekter er Århus kræmmermarked ved Tangkrogen,

enkeltpersoner.

at

LEO

Club

Århus

ikke

støtter

der hvert år bliver afholdt i Kristi Himmelfartsferien.

25


A C U TA

Nyt fra biblioteket

Nyt fra SvB & E-ordbøger … du finder dem på statsbiblioteket.dk

Søg på titlerne eller find dem under ”Databaser”. Gyldendals ordbøger MedicinOrdbogen Ordbogen.com Oxford Reference Online Husk at du kan benytte dem overalt, det kræver kun at du er registret som bruger på Statsbiblioteket.

26


Studievejledningen

A C U TA

  

 

    

                     

   

27


A C U TA

FADLs udstyrsrabat

                 

28


Netter Cards

A C U TA 

          

29


A C U TA

FADLs medlemsfordele

Tag på Cafe Ziggy i Marts - Og få en Ziggy- eller kyllingeburger med en stor sodavand/øl for kun 120kr. HUSK at sige at vise din FADL-sticker når du bestiller. Tilbuddet gælder i hele Marts til dig og 1 ven hos Café Ziggy ved åen (ikke Trøjborg).

Næste måneds gode tilbud er hos Beautycos Læse mere på FADL's hjemmeside: http://www.fadl.dk/fadldk/om-fadl/aarhus-kredsforening/mfu/ Eller

vores facebook side ”FADL Århus” og bliv opdateret når der kommer nye spændende tilbud.

30


Lægevikarkursus

A C U TA

KURSER

DATO

Akut medicin

19.-20. Marts

(2 dages varighed)

Tilmelding d. 4. Marts kl. 20.00

Radiologi

7. Marts

(2 kurser)

Organkirurgi

Tilmelding er åben 29. Marts

Klinisk farmakologi

Tilmelding d. 18. Marts kl. 20.00 23. Februar og 29. Marts

Tilmelding d. 4. Marts 9. og 11. Juni Ortopædkirurgi Dato for tilmelding endnu ikke (2 dages varighed) fastlagt. 3. Marts Neurologi Ventelistepladser: Tilmelding er åben EKG mar1: 12. + 19. Marts EKG EKG mar2: 17. - 18. Marts 4 kurser Basal EKG af 2 dages EKG apr: 17. - 18. April varighed Udvidet EKG: 3 kurser udvidet EKG af en dags varighed EKG-U1 6 Maj EKG-U2 19 Maj EKG-U3 9. juni (2 kurser)

Psykiatri

Tilmelding til EKG mar 1+2 starter d. 4. Marts kl. 20.00 Dato ikke fastlagt

31


Lægevikarkursus

A C U TA

Organkirurgi Skal du have et kirurgisk vikariat, eller vil du bare gerne lære mere om, hvad du som forvagt skal gøre for at komme patienten med voldsomme smerter i abdomen til hjælp, så er dette kursus noget for dig. På kurset i organkirurgi vil der bl.a. blive undervist i undersøgelse og sygehistorie, hvilke alarmsignaler man skal være opmærksom på samt diagnose og behandling. Derudover vil der være gennemgang af cases og øvelse i sutur-teknik. Tid:

Torsdag d. 29. Marts Kl. 16.00-21.00

Sted:

Nørre Allé 32, 8000 Århus C

Pris:

Gratis for medlemmer af FADL, ikke-medlemmer 500 kr.

Underviser: Læge Anders Knudsen Forplejning er ikke inkluderet, så medbring gerne madpakke e.lign. til pausen.

Tilmelding på fadl.dk

Tilmeldingen til dette kursus starter søndag d. 4. Marts kl. 20.00 Vigtigt: Tilmeldingen kan kun fungere med Mozilla Firefox eller Google Chrome som browser.

Vis hensyn til dine medstuderende og meld afbud, hvis du ikke kan komme alligevel. Forhindres du i at deltage, skal dette meddeles FADL på kursus@aarhus.fadl.dk senest 2 dage før kurset, således at vi kan give pladsen til en anden. Manglende afbud koster 100 kr.

32


A C U TA

Lægevikarkursus

Klinisk farmakologi Igen i år afholdes et lægevikarkursus i klinisk farmakologi. Kursets formål er, at gøre farmakologien mere overskuelig og tilgængelig når du som forvagt skal vælge det rigtige præparat i den rigtige situation. Hvilken betydning har det, hvis patienten har nedsat nyrefunktion, er alkoholiker eller gravid for den sags skyld? Hvornår vælger man det ene præparat frem for det andet, og hvilke generelle guidelines og tommelfingerregler skal man følge ved forskellige kliniske tilstande. Kurset vil bl.a. indeholde: -

Hvad skal jeg bruge i akutte situationer på skadestuer og på medicinske afdelinger? Indikationer / kontraindikationer i forskellige situationer ved forskellige patienter. Antibiotika. Hjerte/lunge-medicin. Smertestillende og sovemedicin.

Undervisningsformen vil være en blanding af teori ved underviseren, og studentergennemgang af cases.

Det er et krav, at eksamen i farmakologi er bestået! Tid: Hold 1: Torsdag d. 29. Marts fra kl. 17-21 Bemærk at du ikke samtidig kan deltage på organkirurgikurset Sted: FADL, Nørre Allé 32, 8000 Århus Underviser: Læge Jannik Bertelsen

Forplejning er ikke inkluderet, så medbring gerne madpakke eller lign. til pausen.

Tilmelding på fadl.dk SØNDAG D. 4. Marts kl. 20.00 Vis hensyn til dine medstuderende og meld afbud, hvis du ikke kan komme alligevel. Forhindres du i at deltage, skal dette meddeles FADL på kursus@aarhus.fadl.dk senest 2 dage før kurset, således at vi kan give pladsen til en anden. Manglende afbud koster 100 kr.

33


Lægevikarkursus

A C U TA

2-dages kursus i EKG Vil du gerne blive bedre til at tyde EKG’er? Århus Kredsforenings kursus er rettet mod studerende, som skal i klinik, medicinsk vikariat eller basisuddannelse. Er teorien meget langt væk, vil du med fordel kunne læse lidt op på fysiologien hjemmefra. Det anbefales, at man har gennemført minimum 5. semester, før man søger om optagelse på kurset. Kurset afholdes over 2 dage� Dag 1:�Systematisk EKG-tydning, herunder EKG'er ved hjerteiskæmi. Formålet er, at give et overblik over og en praktisk tilgang til EKG-tydning.� Dag 2:�Gennemgang af arytmier, herunder "farlige" EKG'er. Formålet er, at gennemgå almindelige hjerterytmeforstyrrelser samt behandling af "farlige" EKG'er.� 4 kurser i alt, kun to åbner for tilmelding d. 4. Marts kl. 20.00 

EKG Mar 1

Mandag d. 12.Marts og Mandag d. 19. marts, kl. 17-21 Sted: Nørre Allé 32, 2. Sal 

EKG Mar 2

Lørdag d. 17. Marts og Søndag d. 18. marts, kl. 12-16 Sted: Skejby Sygehus Pris:

Gratis for medlemmer, ikke-medlemmer 500 kr.

Underviser: Læge Bo Løfgren og Jeong Shim Der er ikke forplejning inkluderet, så medbring gerne madpakke e.lign. til pausen.

Tilmelding til disse kurser: fadl.dk Tilmelding åbner Søndag d. 4. Marts kl. 20.00 Vis hensyn til dine medstuderende og meld afbud, hvis du ikke kan komme alligevel. Forhindres du i at deltage, skal dette meddeles FADL på kursus@aarhus.fadl.dk senest 2 dage før kurset, således at vi kan give pladsen til en anden. Manglende afbud koster 100 kr.

34


A C U TA

Kontakt FADL

Kontakt til FADL FADL, Århus Kredsforening Nørre Allé 32, 8000 Århus C aakf@fadl.dk www.fadl.dk Træffetider:

86206229

Mandag - torsdag: 08.30-16.00 Fredag: 08.30-14.00

Kursuskoordinator

 træffes efter aftale. kursus@aarhus.fadl.dk

FADLs Vagtbureau, Århus A/S Nørre allé 32, 8000 Århus C aavb@fadl.dk www.fadl-vagt.dk Træffetider:

86197800

Personligt alle hverdage 8.30-19.30 Telefonisk henvendelse fra vagttagere fortrinsvist mellem 8.30-19.30. Vagttelefonen er dog døgnåbent alle dage.

Direktør, Michael Dahl Kirkegaard mdk@fadl.dk

86197933

Lønkontoret Træffetider: man-tirs-fre: 8.30-12.30, onsdag 8.30-16.30

86197800

Medicinskfaglig konsulent sfk@aarhus.fadl.dk

86197800

Sundhedsfaglig konsulent sfk@aarhus.fadl.dk

86197800

Medicinerladen Nørre allé 32, 8000 Århus C 8878@bogpost.dk Hjemmeside: www.medicinerladen.dk

86197111

Åbningstider: alle hverdage 9.00-16.30 Faglig sagsbehandler Torben Conrad (Hovedforeningen) Panum instituttet, Blegdamsvej 3B, 2200 København N Mobil: 28757479 toc@fadl.dk

35327479

35


A C U TA

36

Acuta 1136  
Acuta 1136  

Så er foråret over os! Reflux/antacida, klinik, scorereplikker, øjensygdomme, selvtilfredshedskurve...

Advertisement