Page 1

CRe8MGZN

€6,95 - MEI 2013

CREATIVE PROFESSIONALS ONLY

r e l k n i w leon t r a g t t u t s x fm n e e h m o r e d egd l l e g t e o o r e es bl s i h w c n a de an filmfr ?!

DE N I R E G ANA

TRIE S U D N I S ME

GA

EVENTM

REL?

IE OF

ENT R E F N O IEC ANIMAT

BOR K R E W T NE

rv o t c a f s de succe

ES I T C N U SHOPF PAREN

O LLEN BES T O H P 1 1 DPIJN ZU EN L OF L O I H B E J N DIE N EHET KOPEN E T S R O B EN AN

JE A JAREN HE E Z E O H DOOR DE EN K N E J I G E K R K E TVWE DAT NU W U E I HETENVISIE ZOALESL NIET MEER TEL STAAT SN N BE E N N E K

“...ZO DOENALS WE NOBO BIJ U DINGEN BISO LEON Y UIT OWINKD F C VER ULER PAKAN D T? T BI IT LIKEO US!”

FESTIVAL S EN FESTI VAL HET FESTIV ALSEIZOEN TRENDS IS A

CRE8MGZN

ANGEBR RECHARGE YOUR LIFE OKEN! !

ISSUE_1


CONTENTS

8

COLO

F N

PUCK BASTIAANSEN EINDREDACTIE

STIJN VAN DEN CORPUT

FMX // 4

VORMGEVING EN REDACTIE

LEON WINKLER // 20

FREDDY MULDER REDACTIE

OT AERTSEN

VERSLAGGEVER

STAN VERHOEVEN MUZIEKREDACTIE

HARDWELL // 38 DE WERELDEN RONDOM DE FILMS // 40 DRUGS // 74 WELKOM! CRE8MGZN HEEFT ER VOOR DEZE ISSUE DE KANTJES AF MOETEN LOPEN. FOEI FOEI FOEI. NOG NIET EENS EEN UUR TERUG UIT DUITSLAND EN DE REDACTIE STOND ALWEER BIJNA OP ONTPLOFFEN OM DAN OOK MAAR METEEN AAN TE SCHUIVEN BIJ UBISOFT. WE KUNNEN IN IEDER GEVAL RUSTIG STELLEN DAT ER IN DE BUURT VAN ONS KANTOOR EEN BEPAALDE PEDICUREKLINIEK IS GEWEEST DIE DEZE MAAND GOEDE ZAKEN HEEFT GEDAAN. WE HEBBEN ‘M WEER TOT DE NOK TOE KUNNEN VULLEN MET VERRASSENDE INFORMATIE, TUTORIALS, WEETJES, FEITEN EN INSPIRATIEBRONNEN UIT DE CREATIEVE INDUSTRIE. GENIET VAN DEZE CRE8, DAN GENIETEN WIJ EVEN VERDER VAN DE VOLGENDE BROODNODIGE MASSAGE.


and even more 11. pHOTOSHOP TIPS 12. BORSTEN EN BILLEN 16. HET NIEUWE TV-KIJKEN 18. GEEKPRIDE // COLUMN 28. WALTER VERMEER - ‘energie” 30. fESTIVALS AROUND THE GLOBE 32. dE NAALD - eNTERTAINMENTSATIRE 34. 9 ONDERNEMERSKENMERKEN // 8 ONDERNEMINGSTIPS 37. mUZIEK MAKEN IS GEVOEL // cOLUMN 42. DE HOMESTUDIO

JONG EN SUCCESVOL .47 TELL IT GIRLZ! - REVIVAL VAN EEN POPGROEP .52 HET HOOGTEPUNT // COLUMN .55 FESTIVALTRENDS .56 DE IPAD VAN JAN VAN HALST // COLUMN .60

64. Cre8ive musthaves 66. Mac wins! // column 68. viral science uitgelegd 72. hologrammen 78. jobtips


T R A G T T U

T S 3 1 0 GE 2

N A X H C FM D MEDIA EX

DIA

SME N A R T AND S E M A CTS, GDEN CORPUT E F F E , ION IJN VAN T A M I N N A ’S DOOR ST O E C N E CONFRERTAGE EN FOTO REPO

N A M FIL

C

onferenties bezoeken is een broodnodige bezigheid in de creatieve branche. Wat conferenties betreft is de FMX in Stuttgart met haar 17e keer en een regelrechte sterrencast qua sprekers en aanwezige bedrijven een Godzilla tussen een zwerm hagedisjes.

CRE8MGZN war dabei!

4

CRe8MGZN


Gooi namen zoals Pixar, Marvel, Disney, Crytek, Crystal Dynamics, PNY, nVidia, Dreamworks, Sony en Framework op een hoopje. Stel je vervolgens in, dat dat hoopje gretig “Currywurst mit Pommes”, kan bestellen. Pak een mespuntje legendarische personen zoals concept artist Christian Lorenz Scheurer en Alison Norrington en voeg dit toe aan het mengsel. Als laatste neem je een flinke schep leergierig, gedreven en gepassioneerd talent uit velden zoals grafisch ontwerp, 3D-modelling, visual effects, conceptual artists, art directors en communicatiespecialisten. Goed roeren, 20 minuten opstijven in de koelkast, opdienen op een bordje Stuttgart, et voila! Dan heb je de FMX!

Cre8MGZN besloot om af te reizen naar onze oosterburen om deze conferentie te bezoeken en gelijktijdig aan de tand te voelen. In een branche zo bruisend als deze is de hoeveelheid filmfestivals, videogame-expo’s en animatieconferenties zo overweldigend geworden dat het als beginnende professional of student lijkt alsof je niet eens toe gaat komen aan je vak uitoefenen. Is de FMX dan ook iets wat je kostbare tijd waard is? Iets waar je wat van opsteekt en nuttige contacten legt? Beginnend bij het begin; De FMX, ofwel de Film and Media Exchange, bestaat nu 17 jaar en valt samen met het ITFS, het International Trick Filmfestival Stuttgart. Wat ooit is opgericht door studenten en docenten van de Filmakademie als netwerkbijeenkomst en seminar voor het uitwisselen van creatieve technieken, is inmiddels uitgegroeid tot een massieve bijeenkomst waarbij topspelers in de entertainmentwereld elkaar treffen. De eerder genoemde namen zijn maar het topje van de ijsberg. Toen Cre8MGZN dan ook de bus verliet en het pand gadesloeg borrelde het enthousiasme al goed omhoog. Hier ging het gebeuren, hier kwamen de grote ceatieve geesten samen om ons en elkaar te vertellen en te leren over de dingen die ons het meest interesseren en fascineren. Een korte indruk van FMX zal het hele scala aan intens gave dingen die de conferentie biedt tekort schieten, maar Cre8MGZN gaat een poging doen!

MEI 2013

5


De FMX brengt een legio aan disciplines en denkwijzes binnen de industrie samen. Zo ook Disney, die de grote mannen achter de recente film Wreckit Ralph naar voren schoven. In een tot de nok toe gevulde zaal, waar Cre8MGZN helaas geen camera’s mee naar binnen mocht nemen, doen de tovenaars van Walt Disney hun geheimen uit de doeken. In geuren en kleuren vertellen Sean Jenkins en tijdens een ander seminar over de film, Renato dos Anjos, hoe zij de werelden en karakters tot leven hebben gebracht. “We created every world to have a distinct palette from which our artists would not just choose appropiate colors, but materials and material styles as well”, vertelt Sean waarbij hij een prachtige slide toont aan het publiek. Druk schrijvende polsjes vullen de stilte met het geluid van pen op papier, terwijl mensen intens bedenkvol hun blik afwisselen tussen hun notitieblok en de enthousiaste man op het podium. De stof was ook werkelijk leerzaam en verhelderend. Renato is even goed enthousiast, ondanks zijn moeite met correct Engels spreken. In een kort filmpje toont Sean hoe ze referentiemateriaal moesten maken voor hoe grote hoeveelheden roze glazuur zouden reageren op een ontsnappingscapsule uit een andere wereld die in de film getoond werd. Het publiek grinnikt als hij eraan toevoegt hoe er net nieuw tapijt gelegd was toen er een flinke kwak van het roze goedje richting de vloer denderde. Ook Renato doet de nodige onthullingen. Zo is Wreck-it Ralph de eerste animatiefilm uit de kast van Disney waarbij ze na het concept te hebben ontwikkeld, de stemacteurs hebben uitgezocht op basis van gelijkenis met het karakter, en niet omgekeerd, zoals dit gebruikelijk het geval is bij animatiefilms van Disney. Wat opviel is dat ze niet terughoudend waren met het geven van insider informatie, wetende dat de concurrentie in de zaal kon zitten.

6

“WAT OPVIEL WAS DAT ZE NIET TERUGHOUDEND WAREN MET HET GEVEN VAN INSIDER INFORMATIE, WETENDE DAT DE

“We created every world to have a distinct palette from which our artists would not just choose appropiate colors, but materials and material styles as well”

CRe8MGZN


Niet alleen grote bedrijven, maar ook grote mensen waren aanwezig op de FMX. Onder hen was conceptueel kunstenaar Christian Lorenz Scheurer. Deze vrij onbekende naam onder de gemiddelde consument, iets waar deze man zich prima naar weet te gedragen, is verantwoordelijk voor de settings, feels en referentiewerken waar grote producties zoals de Matrix en Diablo III hun uiteindelijke visuele concept verder op uitbouwen. Zijn seminar had de meest slaapverwekkende titel ooit; “The Anthropology of Conceptual Art for the Entertainment Industry”. Desalniettemin was de zaal in korte tijd goed vol aan het raken, en met goede reden. Vrijwel van begin tot eind zat Cre8MGZN op het puntje van zijn stoel. Bij elke onthulling die deze virtuoos deed ging het hartje sneller slaan. Gelukkig was het niet alleen een expositie in powerpointvorm, maar sneed meneer Scheurer ook goede punten aan. In een heldere toon legde hij uit hoe gefragmenteerd de conceptuele machine in veel producties nu is. Allerlei afdelingen die in tandem moeten werken en elk hun eigen specialisme hanteren; van creature design tot props maken, het zijn allemaal kleine bubbeltjes. Christian is een voorstander van “transdisciplinair denken”, wat heel droog inhoudt dat deze machine beter werkt als je er voorstellen instopt die buiten de regels van het uiteindelijke medium gaan. Heel scherp, vond Cre8MGZN. Als voorbeeld hiervoor gaf Christian de Animatrix aan, een amalgatie van verschillende korte verhalen binnen het Matrix-universum. Volgens Christian is dit krachtige concept een uiting van de kinderstapjes van transmedia en hoe storytelling nieuwe kunst voortbrengt, die op haar beurt bijdraagt bij het maken van een beleveniswereld, maar over transmedia en world creation later meer. Vanuit zijn werk in de filmindustrie kwam hij in contact met de heren van Square Enix, toen nog Squaresoft, om te werken aan de (keihard geflopte) film Final Fantasy: The Spirits Within. Via deze weg vond hij zich later in Japan, werkend aan de videogame Final Fantasy IX, en bij extensie ook veel later bij Blizzard’s Diablo III, Peter Molyneux’ Spore en LucasArts’ Star Wars 1313. Christian is volgens Cre8MGZN een eindbaas!

WWW.C

HRISTIA

MEI 2013

NLOREN

ZSCHEU

RER.COM

7


Niet alles is visuele pracht en praal op de FMX, naast het oog wordt ook de verbeelding geprikkeld. Alison Norington is een authoriteit op gebied van storytelling en daar pakt ze dan ook grondig over uit. Cre8MGZN schoof aan tijdens haar seminar en werd meegenomen naar de wereld van werelden bedenken. In vogelvlucht schoot de Britse door een stapel aspecten die er toe doen wanneer je een wereld bouwt rondom een idee. “Storytelling requires a core team to create a tight world that will have users co-create”. Waar volgens Alison voorheen een verhaal altijd werd verteld met het platform, zoals een boek of film, als basis, is het volgens haar een beter uitgangspunt om te denken vanuit het verhaal en met de nieuwe technieken van nu dit te vertalen naar een platform. Transmediaal werken dus.

De informatie werd bij Cre8MGZN opgezogen als een spons gedurende Alison’s seminar, maar niet alleen Alison’s seminar liet deze indruk achter. De gehele FMX is van dergelijke aard. De creatieve branche is er eentje waar talent en netwerken samenkomen om verbeelding en gevoel tastbaar te maken. Honderden conferenties buigen zich over dit feit maar in de ervaring van deze nederige redacteur lag de focus altijd teveel op het netwerken en minder op het talent en de overdracht van kennis. FMX is anders. Of de FMX een echte conferentie is? Zeker! Het is niet dat er hier mannetjes in pakken CV’s uitwisselen samen met kistjes sigaren en kaartjes voor de opera, FMX is een werkelijke smeltpot van culturen en kennis binnen een dynamische wereld waar Cre8MGZN verdomd trots op is dat zij hier deel van uitmaken! Conclusie; Werk of studeer je in deze branche, ben dan volgend jaar op de FMX!

“STORYTE WORLD TH LLING REQUIR AT WILL H ES A CORE AVE USERS TEAM TO C REAT

CO-CREAT

E A TIGHT

E”

MEER WETE N? WWW.FM

X.DE

8

CRe8MGZN


Homme de Fer

fragranceforhim


N J I P D F O O H N E G E T S E I T C N U F S E I T A R T 11 PHOTOSHOP S U R F J I Z K N LTJES DA A A W K S M A A H C I EN ANDERE L

1

EXPAND

Dus je wil een onderwerp uit een foto snijden met behulp van je toverstaf, maar bij het drukken op delete blijft je onderwerp achter met een randje pixels? Geen probleem! Selecteer alle pixels rondom je onderwerp, ga naar het select menu, zweef op modify en klik “Expand”, pak een radius van een klein aantal pixels en klik OK. De selectie zal nu uitgebreid worden om die vervelende rand te bevatten, druk delete, en weg is die witte kartelrand!

3

2

AUTO SAVE

File > Preferences > File Met de tekst-tool actief, klik op het Handling. In dit dialoog mapje in de toolbar onder de menubalk vind je een optie voor automatisch opslaan en geniet van opties zoals letters strekop een interval naar keuze. Adobe Photoken en de ruimte tussen spaties nauwer of shop werkt soms niet meer, maar jij 2 wijder maken. muisklikken later weer wel!

4

PARAGRAPH AND CHARACTER STYLES

LIQUIFY

Onder Filter vind je de standaard optie Liquify. Vaak weggeschreven door beeldbewerkers omdat het bekend staat als de boobjob-tool. In CS6 is de liquify-tool echter een stuk beter uitgevoerd en geeft het je krachtige tools om beelden naar je hand te zetten qua vorm. Speel eens met de Push Left-tool in het liquify-venster, bijvoorbeeld.

6.

9.

7.

10.

Reset. Wanneer je Photoshop opent, houd dan CTRL+ALT+SHIFT(PC), of CTRL+CMD+SHIFT(MAC) ingedrukt. Dit opent Photoshop alsof je het programma voor het eerst gebruikt hebt, zonder eventuele ‘schade’ die je hebt gedaan aan instellingen of voorkeuren die het programma onbruikbaar of onhandelbaar maakten. Purge. Soms heb je niet al teveel geheugen, denkt Photoshop. Soms gaat het allemaal een beetje moeizaam, zoals stroop door een trechter. Als Photoshop na een lange dag werken piept dat geheugen een issue is, ga naar Edit > Purge > All. Layer via Cut/Copy. Natuurlijk zijn we allemaal professionals en gebruiken we keyboard shortcuts, maar voor je iets selecteert om het te cutten/copyen, kijk eens onder je rechtermuisknop. Copy/cut, new layer en paste in een enkele klik met Layer via Cut/ Copy!

8.

MEI 2013

Smart Object. Pixels zijn gemeen. Als je lekker met je transformtool bezig bent rekken en strekken ze elke transformatie mee totdat je onderwerp een pixelige brei is. Rechtermuisklik op de layer en convert to smart object. Transformeer raak en rasterize je layer als je klaar bent. Tadaa! Geen gerekte pixels! Copy All. Dus je hebt daar een mooi beeld gemaakt met 12 layers en je wil een detail uitknippen om te showen. Sla je een kopie op als JPG om te gaan knippen? Nee, ben je gek! Maak een selectie en inplaats van CTRL/CMD+C doe je SHIFT+CTRL/CMD+C. Photoshop kopieert alle geselecteerde pixels in alle lagen op deze wijze! Tab. Ja. Tab. Gewoon die toets op je keyboard. Tab. In de ogen van Cre8MGZN de heilige graal van Photoshopfuncties. Even complete rust, alleen je werk in beeld voor een kritische blik. Top!

11.

5

UNDO

Wat is vervelender dan undo spammen? Undo spammen en er achter komen dat je ‘te ver’ bent doorgegaan met werken toen je je fout ontdekte. Onder Edit > Preferences op het tabblad Performance kan je het aantal “Set History States” wijzigen in 1000. Hoera! Eeuwig undo’s!

TEKST / /S TIPS // TIJN VAN DEN C STIJN V AN DEN ORPUT CORPUT

11


BORSTEN EN BILLEN EN HOE ZE JE AAN HET KOPEN KRIJGEN

Vanaf het moment dat de eerste mensaap doorkreeg dat hij net dat beetje meer zijn best moest doen om met een vrouwtje aan te pappen is het geen geheim dat seks een trigger is voor het sturen van gedrag. Onderaan de streep is de boodschap – seks verkoopt, ook, misschien juist, in de creatieve industrie.

12

CRe8MGZN


E

en paar welgeplaatste borsten of billen, al dan niet geheel verhuld, zijn dan ook steeds vaker een drijvende kracht achter veel reclamecampagnes. Anno 2013 zijn creatieve professionals in de reclamewereld naast hun specialisme ook bijna volledig gekwalificeerde seksuologen of gedragspsychologen. Bij een campagne voor fruit zullen bijvoorbeeld de perzik, de kers, de peer en de banaan boventonen voeren. Niet alleen omdat ze mooie kleurtjes hebben, maar ook omdat het je indirect doet denken aan tieten, bobbels in boxers en smakelijke vrouwenbilletjes. Booth babes leunen aanlokkelijk op een splinternieuwe auto op de beursvloer, of staan verkleed als karakters van de game die ze representeren pront met de borsten vooruit met nerds op de foto. Smerig lekkere dames smeren je smerige smeerseltjes aan op televisie en op

S

eks wordt in de creatieve industrie vaak gezien als ‘Code Rood’, gebruik met mate, ‘seller beware’. Er is een vrijwel onzichtbare grens die bij elk product elders ligt. Een grens die je nooit mag overschrijden. Gebeurt dat toch, dan maakt je hele uiting, kunstwerk of campagne een snoekduik tegen een betonnen vloer. Game over. Lingeriemerken en kunstenaars kunnen, en zullen, vaak tot het uiterste gaan, waar Clearasil en Durex toch eventjes voorzichtiger moeten omspringen met al dan niet functioneel bloot. Alsof dat niet erg genoeg was, is het daarnaast ook niet eens afhankelijk van geslacht of leeftijd van je beoogde doelgroep, maar ook hun culturele afkomst.

MEI 2013

billboards. Zo heeft Clearasil, jaja, van de jeugdpuistjes, nu een campagne met een wel heel goed ontwikkelde tiener. Seks kan een boodschap helemaal opnieuw inpakken en aantrekkelijk maken. Het gaat bij Clearasil om puisten en littekens, bah! Pus, bloed, misvorming en je dagelijks insmeren met een zeepje zijn hier de boodschap. Toch sta je te staren naar een meisje met lippen die zo vol en uitnodigend zijn dat je je televisie wil kussen voor ze weer plaatsmaakt voor een andere commercial. Grappig feitje tussendoor; je zou denken dat er nu een leger puisterige kereltjes een stormloop naar de Kruidvat maakt, maar gek genoeg zijn dit soort reclames het meest effectief onder de dames. Komen we zo op terug. Scan intussen de QR code hiernaast voor de Clearasil-reclame.

Dezelfde hoeveelheid seks die bij een Japanse alleenstaande van 18-25 werkt is voor eenzelfde alleenstaande in Pakistan gelijk aan het krijgen van de doodstraf voor het krijgen van een ongewilde erectie. Duitsland heeft striktere regels dan ons liberale Nederland. De Verenigde Staten produceren de grootste hoeveelheid porno en suggestieve reclame van de wereld. Tegelijkertijd staan daar de moraalridders (tevens vaak de grootste smeerpijpen van de wereld, achter de schermen) in de rij om bij de minste suggestie van wat mogelijk een tepel is een heel televisiekanaal aan de ketting te leggen. Creatieveling, beware!

FOTOGRAFIE: STIJN VAN DEN CORPUT // MODEL: ROXANNE HEIJNIS // MUA: KAAT VAN DOREMALEN

13


Z

o zijn er voor de creatieve student en professional nog meer valkuilen. Dat grappige feitje bij de Clearasilcampagne van eerder onthult een schaduwzijde van het gebruiken van seks als promotiemiddel. De hele opzet is op eerste inzicht gericht op het lokken van mannen, maar onder de radar probeert een dergelijke campagne dames te lokken. Onbewust identificeren vrouwen zich reikhalzend met deze mooie tienerdame (of lingeriemodel van Sapph of met de billetjes van Sloggi) en zijn zij uiteindelijk de kopers van het product. Zij willen ook de pronte borsten en stralende ogen van de charmante jongedame op het beeld. Zij willen ook dansen met de schaapachtig kijkende aantrekkelijke jongeman die nog geen halve seconde in beeld komt tijdens de commercial. Dit identificeren met het ideaalbeeld op het scherm zorgt voor een hoop ellende en onrust onder een hoop partijen. Je kan als puisterig bakvisje met een beugel, een platte borstpartij en een smoeltje vol acne niet anders dan jezelf onzeker gaan voelen in het aangezicht van het Clearasilmeisje. De resulterende reactie waarin de politiek of een instantie je campagne zwartmaakt kan een doodsteek voor je opdrachtgever inhouden.

SEKS VERKOOPT

MAAR DE KANTTEKENINGEN ZIJN LEGIO

ONDERAAN DE STEEP BLIJFT STAAN

G

elukkig zijn er altijd nog creatieve geesten die rekening houden met andermans zelfbeeld. Lara Croft, ster van de Tomb Raider franchise, staat hier als boegbeeld met kop en schouders boven. Van sekssymbool naar het icoon van ‘female empowerment’. Wat begon als een sexy babe met grote ‘geweren’, is inmiddels een intelligente, athletische, dappere en zelfbewuste archeologe geworden. Een hele rits sensitivity training en sexual harassment seminars later is Lara twee cupmaten kleiner en praktischer gekleed dan in enkel een haltertop en stoffen riem met broekzakken. Zo ook hoe Dove, van de Ph-neutrale vrouwenzeepjes, tegenwoordig het natuurlijke vrouwenlijf eert en het ideaalbeeld aan gort schiet met wulpse, bijna Rubenesque dames die in zo goed als hun Eva-kostuum dolgelukkig over je scherm dartelen. Is dit anders dan het gebruiken van seks in reclame? Nee, het is exact hetzelfde, maar dan met een sociaal acceptabele strik om de boodschap. Creatievelingen staan vaak voor de uitdaging om seks te verweven in hun werk en dat is een verschrikkelijk makkelijk middel met een immens grote handleiding. Onderaan de streep blijft staan; Seks verkoopt, maar de kanttekeningen zijn legio.

14

FOTOGRAFIE: STIJN VAN DEN CORPUT // MODEL: SOFIE LEGENE JORGENSEN

CRe8MGZN


W

ereldwijd wordt er per maand door 800 miljoen unieke bezoekers meer dan 400 biljoen uur video’s bekeken op Youtube. Youtube is booming business en dat weet het geniale brein van Google die achter de topsite zit maar al te goed. Ze zien de toekomst van het TV kijken dan ook rooskleurig tegemoet.

D R E E V R E S E N R A GE OR ST VO

Voor de TV-zenders wordt het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Zo gemakkelijk als de TV-makers vroeger konden knallen met een aflevering van Funniest Home Videos hebben ze vandaag de dag moeite om überhaupt het minimaal aantal kijkcijfers te behalen. Er kan gesteld worden dat traditioneel TV kijken uit de mode begint te raken en een nieuw tijdperk op dit gebied aan aan het breken is. Een ontwikkeling die Youtube met open armen ontvangt. Zo zijn onlangs de eerste 53 betaalde Youtube kanalen in de VS gelanceerd. Het werkt zo: kijkers mogen de eerste 14 dagen gratis het kanaal bekijken. Daarna moet de kijker zich abonneren op het kanaal. Dit abonneren kost minimaal 0.99 cent per maand. Wanneer je een jaarabonnement afsluit krijg je bij de meeste kanalen korting. Hoewel de ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat verwacht Youtube de komende weken grote toename van betaalde kanalen. Ook gaan ze ervan uit dat binnen nu en heel korte tijd de betaalde kanalen in andere landen te bezichtigen zijn.

D

eze grensdoorbrekende stap die Youtube zet is in de ogen van cabaretier, TV- maker en presentator JanJaap van der Wal een logische. Volgens hem kijken we over 5 jaar alleen nog maar naar programma’s, TV-series en films die we zelf uitkiezen. De kijker bepaalt dan waarnaar ze willen kijken en niet meer de TV-zenders. In een gastcollege dat hij 6 mei 2013 gaf aan studenten op de Fontys Hogeschool in Tilburg noemde hij Youtube de ideale plek voor deze ontwikkeling. Hij sprak dan ook met veel lof over de betaalde Youtube kanalen. Jan-Jaap: “het verdwijnen van het TV-kijken zoals we dat nu kennen is een kwestie van tijd.”

16

CRe8MGZN


O

ok media-expert Jo Caudron ziet dat er een verandering moet plaatsvinden bij Nederlandse TV-zenders. Zo zegt hij in een interview van StampMedia: “De grote zenders zullen de klemtoon van hun aanpak anders moeten leggen. Ze houden te weinig rekening met de digitale televisie waarin kijkers reclame kunnen doorspoelen. Het klassieke model van televisie kijken zonder iets te doen, staat zwaar onder druk. De evolutie gaat sneller dan verwacht. Als mensen reclame blijven doorspoelen, zullen zenders op zoek moeten naar andere inkomsten zoals het maken van applicaties. Adverteerders zullen anders niet meer geneigd zijn om te investeren.”

T

och blijkt uit onderzoek van GFK dat Nederlanders niet zo gevoelig zijn voor de TV-veranderingen zoals Jan-Jaap en Caudron deze schetsen. GFK verwacht dan ook binnenkort nog geen extreme achteruitgang van het TV kijken. Op langere termijn echter wel. De TV fabrikanten bereiden zich wel voor op de nieuwe ontwikkeling. TV’s worden sneller, scherper en groter zodat wanneer de ontwikkeling ook plaats vindt de aparaten voor ons helemaal in orde zijn.

“het verdwijnen van het TV-kijken zoals we dat nu kennen is een kwestie van tijd.” MEI 2013

17


COLUMN // GEEKPRIDE // STIJN VAN DEN CORPUT

IK BEN EEN GEEK. DAT ZEG IK MET TROTS. IK BEN EEN NERD EN DAT SCHREEUW IK HET LIEFST VAN DE DAKEN. Ik ben zo geboren en ik ga hoogstwaarschijnlijk met het logo van Final Fantasy of Iron Man op mijn grafkist deze wereld uit. Ik heb mijn katten Peach en Zelda genoemd, naar de prinsessen van Super Mario en The Legend of Zelda. Als ik een derde huisdier zou krijgen zou ik het diertje Samus, naar het hoofdpersonage uit Metroid, dopen. Mijn ideale vakantie is een trip door Japan, langs alle grote gamedevelopers, of naar Nieuw-Zeeland, lekker doen alsof ik in the Shire of Rivendell uit Lord of the Rings ben. Als ik Robert Downey Jr. zou ontmoeten, zou ik hem aanspreken met “Holmes” of “Mr. Stark”. Als ik een leuk meisje leer kennen pols ik eerst of ze wel naar leuke series kijkt of openstaat voor gamen. Terwijl mijn vrienden zich klem zuipen in een kroeg zit ik thuis met een enkel biertje The Big Bang Theory of House M.D. te kijken. Sommige mensen zitten bij een sportvereniging of hebben elke zaterdag hockeytraining, ik zit bij een vechtspeltoernooi en speel elke zondag Dungeons and Dragons met een handjevol andere geeks. Maar het was niet altijd even leuk om een geek te zijn. Vroeger ging ik soms met mijn slungelige lijfje naar buiten en moest ik twee keer omkijken of de stoere jongens uit mijn klas me opwachtten voor een pak slaag. Als ik met mijn leeftijdsgenootjes twintig jaar geleden een gesprekje voerde en het was mijn beurt iets toe te voegen, dan wist ik altijd het gesprek compleet om zeep te helpen. Als mama me riep dat ik achter de computer of Nintendo vandaan moest, ging ik buiten met stoepkrijt het spelletje dat ik speelde verder spelen tot er vervelende kindjes die ook buiten waren mijn fantasiewereldje wegspoelden met een emmer water. Ik had niet veel maatjes op die leeftijd, maar die paar waar ik af en toe heen ging, ging ik altijd levels en karakters voor videogames mee tekenen. Dat is nu anders. Een geek zijn is enkel voor de selecte elite die dit soort dingen snappen en weten te waarderen, zoals een oenoloog wijn keurt. Wat vroeger een brandmerk was voor spot en pesterij is nu een eremedaille die je trots draagt. Jessica Nigri verkleed zich als Pikachu. Niet omdat ze ervoor betaald krijgt of omdat ze van de aandacht geniet, maar omdat ze een geek is en het leuk vindt. In plaats van dat de vriendelijke mannen in de witte jassen haar ophalen voor een ritje naar de afdeling voor fantasierijke geestelijk gestoorden, wordt ze omarmd door een gemeenschap van inmiddels geaccepteerde sukkeltjes, nerds en voormalig sociale paria’s zoals ikzelf.

IK BEN ZOIEMAND. IK BEN EEN GEEK, EEN NERD. EN DAT IS HELEMAAL OKEE!

18

CRe8MGZN


N O E L

R E L K N I W

W E I V R E TH INT

IN DEP

Soms heb je van die functies tijdens de credits van een juist uitgespeelde game waarbij je jezelf achter de oren moet krabben en gaat denken; “Wat doet zoiemand nou in godsnaam?”. PR-manager kan je je dan nog wel wat bij voorstellen, zo’n game moet gewoon gepromoot worden. Maar eventmanager? In de gamesindustrie? Wat doet zo’n persoon nou voor werk? Cre8MGZN zette koers naar Utrecht om bij Leon Winkler aan te schuiven voor een interview. Zijn Leon en zijn functie een vijfde wiel aan de wagen of juist de motor van een geoliede marketingmachine?

20

CRe8MGZN


T K R E W LEON IJ B R A A J AL 7 T F O S I B U X U L E N BE L E W N IN EE E T R A P A HEEL E I T C N U F

PR- EN EV In De Meern bij Utrecht vond ik (met enige moeite) het kantoor van Ubisoft Benelux. Op een mooie adreszuil voor een kantoorpand staat vermeld dat de mannen achter onder andere Assassin’s Creed en Splinter Cell hier hun Nederlandse tak hebben gevestigd. Met goede moed stap ik het tussenportaal binnen. De eerste schuifdeur laat me zonder moeite door, de tweede blijft stellig dicht, een feit waar ik pas achter kom toen ik bijna de deur een kopstoot gaf. Een klein beetje verward draai ik me om op zoek naar een portier of een bel, maar ik zie er geen. Ik stap weer naar buiten om te controleren of ik niet iets over het hoofd had gezien en op weg door de schuifdeur die wel functioneerde zag ik in mijn ooghoek een kleine verzameling knopjes! De bel!

MEI 2013

ENTMANA G

ER

Ik druk op de bel en wacht geduldig tot er een stemmetje uit de speaker me welkom zou heten. Die kwam er niet. In plaats daarvan zipt de tweede schuifdeur open waardoor ik het pand in kan. Eerste gedachte? “Klote! Dat zijn een HOOP trappen!”, Gelukkig stond ik nog in standje Sherlock en keek ik al rond naar kleine details die me de weg gingen wijzen naar het juiste kantoor. Al snel pik ik een klein wegwijzertje naast het trappengat op dat Ubisoft op de eerste verdieping zit. Dat is te doen! Ik huppel de trap op en zie Leon gelukkig al staan...

FOTOGRAFIE en tekst: STIJN VAN DEN CORPUT

21


WIE IS LEON EN WAT MAAKT LEON NOU LEON?

I

k ben Leon Winkler, ik ben PR- en eventmanager bij Ubisoft en ik denk ook dat als je het een beetje letterlijk bekijkt dat ik dat ook ben. Ik ben iemand die het onmogelijk vind werk en privé gescheiden te houden, ik heb een soort hybride ontwikkeld tussen mijn privéleven en mijn werk. Ik ben niet mijn werk, dat wil ik niet zeggen, maar ik ben iemand met een hele hoop passie voor creatieve ontwikkeling en om door een combinatie als je me vraagt wie ik ben is dat ook wie ik ben.

WAT HEB JE HIERVOOR GEDAAN?

H

iervoor heb ik in een grijs verleden mediawetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, ik werk inmiddels 7 jaar voor Ubisoft. Tijdens mijn studie was ik me aan het vervelen, want mijn universitaire studie was te theoritisch, ik hou van mijn handen vuil maken. Wat ik toen deed, was op een blauwe maandag waarop ik niet kon slapen gaan spelen met het idee van een TV-programma maken. De ochtend daarop werd ik wakker en zat het idee nog in mijn hoofd, ik heb het direct opgeschreven. Het was een programma over de urban-scene en hiphop. Ik heb het idee toen naar mijn broer gebracht die ik kende als echte hiphopkenner. Hij schaafde het idee bij en ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en ben er toen met hem mee naar The Box gestapt, een muziekzender die inmiddels niet meer uitzend, in eerste instantie voor feedback, maar wonder boven wonder schoven ze een contract onder onze neus. Mijn broer en ik zeiden toen in koor “JA!”, en voor je het weet maakten we een programma over hiphop. Zodoende kwam ik in contact met de gamesindustrie. Dennis Mons, schreef vroeger voor de Spits en op dit moment voor Flabber, werkte toen nog als PR-manager voor EA-games. We mailden hem of we iets over games konden doen in ons programma. Ik vond het wel leuk om te gamen, speelde veel GTA, dus het leek ons een leuk item. We hebben Dennis gefilmd voor het programma en toen besefte ik dat de gamesindustrie wel heel erg vet vond. Helaas heb ik het toen op een laag pitje moeten zetten zodat ik kon afstuderen en mijn contract met de Box kon voltooien. Nadat ik afstudeerde keek ik op een carriéresite en daar zag ik dat ze bij Ubisoft een brandmanager zochten. Ik had geen relevante communicatie- of marketingopleiding, ik had geen echte werkervaring, maar fuck it, ik heb een eigen TV-programma uit de grond gestampt, dus laten we het maar proberen, en nu zit ik hier.

22

CRe8MGZN


JE ZEI EERDER DAT JE EEN HYBRIDE HEBT TUSSEN PROFESSIONEEL EN PRIVE, JE HASHTAG #LIFEATUBI IS DAAR VOORBEELD VAN, MAAR IS DAT NIET ZWAAR VOOR JE PRIVELEVEN?

N

ee, ik vind dit niet zwaar, ik vind dit leuk. Ik zie het als een avontuur en ik ben elke dag dankbaar dat ik dit mag doen. Ik kom uit een achtergrond met een bijstandsmoeder en faillisementen en schulden, dus dit leven voelt enigszins luxe om vanuit die positie hier terecht te komen en hele coole dingen te mogen doen. Ik vlieg overmorgen naar Toronto voor Splinter Cell, het besef dat dat kan en dat dat mag en dat Ubisoft dit voor me betaalt, natuurlijk is het werk, maar ik haal er ook heel veel persoonlijke groei uit. Een beetje globetrotten en mensen tegenkomen die je normaal gesproken nooit zou tegenkomen, daar haal ik veel energie uit. Om terug te koppelen aan mijn privéleven is da t ook de reden waarom het ook meer dan draagbaar is, ik heb een heel coole baan. Mijn thuissituatie reageert hier heel goed op, ik heb een vriendin, ik woon samen en ze werkt ook in de gamesindustrie, dus ze weet hoe het is. Een 9 to 5 job, daar doen we niet aan in deze wereld, het is ook heel cool om je werk en je hobby te combineren.

je hebt een behoorlijke odd job binnen de industrie. Vraag een leek over werken in deze industrie en je hoort “level design, programmeren, tekenen”, maar niemand komt met “PR- en eventmanager”, voel je je niet een vijfde wiel aan de wagen?

D

e functie is speciaal voor mij gemaakt, hiervoor bestond dit niet binnen Ubisoft Benelux. Ik ben binnengekomen als productmanager, vond ik leuk, maar heel het budget bijhouden en cijfertjes invullen is iets wat ik wel kan, maar geen volledige voldoening uithaal. Ik vond het werk leuk, maar ik was niet echt bezig met mijn functie. Ik was meer bezig met celebrity endorsements en contacten onderhouden voor Ubisoft vanuit mijn dagen als televisiemaker. De baas vroeg me daarom mee naar de E3, zo’n vier jaar geleden, en ik zei meteen “of course!”,. Hij wou me meenemen als een soort van personal assistant, maar het kon me niet schelen, al moest ik zijn koffers dragen, I don’t care, ik moest daar zijn, I really don’t give a fuck. Ze hadden me meegenomen en kwamen daar erachter dat ik kennelijk zo goed was in PR omdat ik alle perscontacten op me nam en de meeste pers te woord stond. Daarop riep de baas dat hij voor mij deze functie ging maken. Of ik me nu een vijfde wiel aan de wagen voel? Nou, het coole van deze functie is dat je heel veel mogelijkheden hebt en kan creeëren. Ik ben heel proactief, ik heb een TV-programma uit de grond gestampt en ik hou ervan dat ik carte blanche heb. Dus nee, ik voel me niet een vijfde wiel aan een wagen, maar eerder de wagen zelf.

MEI 2013

23


E

Wat maak je nou voor “Holy-shit-momenten�, mee in dit werk?

en leuk voorbeeld is vorig jaar E3. Ik had afgesproken met iemand van de Nederlandse pers en ik was een beetje gas terug aan het nemen. Ik had een lange dag gehad en zat in een hotel in downtown L.A., dus ik stelde voor dat we af zouden spreken bij de hotelbar. Zo gezegd, zo gedaan, ik ging douchen in mijn hotelkamer en ik keek naar buiten en ik zag toen op een bijgebouw van het hotel het dakterras met een mooie Japanse tuin erop met wat personeel dat wat voorbereidingen aan het treffen was voor een party. Dus ik dacht; Nou, eens kijken wat dat is, kan ik die afspraak daar mee naar toe nemen.

Wij melden ons bij de balie, we krijgen wat informatie dat een feestje is, leuke mensen, $10 entree, prima, dacht ik. Ik ontving Peter, de journalist die ik zou ontmoeten, en we gingen naar dat dakterras. Het was net of we de set van een African American movie opliepen. Overal van die typische black guys en dames in hun mooiste kleding en daar liep ik dan met de enige white guy op dat hele dakterras. Desalniettemin was het een fantastische avond, en toen ik bijna moest gaan had ik een moment waarop ik me besefte van; Goh, daar zit ik dan, in downtown L.A. Met de ondergaande zon achter de skyline en een biertje in mijn hand. Het was echt een goed gevoel zo ver te zijn gekomen van mijn humble roots.

N

Zijn er ook mindere momenten geweest?

ou, in dit wereldje gaat alles in sneltreinvaart, alle coole dingen flitsen in hoog tempo aan je voorbij. Zo organiseer ik alles rondom een beursevent van Ubi Benelux en we doen elk jaar de Firstlook. Normaal gesproken, en dit was de 6e keer dat ik een beursevent organiseerde voor Ubisoft, had ik altijd in de weken voor Firstlook vlinders in de buik, oei oei, podium staan, gaat het wel lukken? Dit jaar was er een knop omgezet. Ik sliep normaal nooit lekker van te voren, alleen dit jaar geslapen als een blok. Alles stond er, even wat dingetjes aansluiten, knop ging om en ik ging in mijn aan-modus. Lekker springen op het podium, goodies gooien, tof doen, en weer lekker naar bed. Zondag was ik op weg naar huis en ik besefte me ineens dat ik door de hele Firstlook heen ben gezweefd alsof het niks was, what the fuck just happened? Dat wil ik niet, ik waak echt voor dat routinegevoel en de vorige keer was dat echt erin geslopen. Ik ben er nu dus actief mee bezig om het utidagend voor me te houden en dat gaan jullie misschien binnenkort zien.

wat doet een branchekantoor van een internationaal gamesbedrijf nou als het niet zelf games ontwikkelt?

H

eel simpel, er is een game onder de vleugel van Ubisoft en daarvoor doen we eigenlijk alles qua promotie en lancering binnen de Benelux. We zorgen voor de distributie, het reclamemateriaal, eventueel het lokaliseren van promomateriaal en de events. Dankzij ons liggen de games in de winkel en weten de mensen hier dat ze te koop staan. Daarnaast halen we hier lokale publishing deals binnen.

24

CRe8MGZN


HOE ZIET EEN DAG BIJ UBI VOOR JOU ER DAN UIT? De laatste tijd zijn de gebruikelijke piekmomenten aan het vervagen (Juni t/m december, red.), dus ik heb vaker door dat ik het vaker drukker heb dan dat ik zelf denk. Ik heb nu een project lopen voor social media en videocreatie voor Ubi waar ik met wat stagiaires aan werk, maar daarnaast heb je nog wel piekmomenten. Vaak begint een dag rustig met de emails wegwerken en daarna ga je elke dag wat anders doen. Er komt een perstour aan voor Splinter Cell die ik dan indeel. Vervolgens ga ik verder met de langetermijnsplannen voor de E3, een schema opstelling. Wekelijks gooien we een marketing- en salesmeeting op touw waarbij we trailers doornemen en aankomende plannen bespreken. Het is vooral afspraken maken en meetings volgen tussen het creatieve bedenken van de volgende PR-acties door.

WAT IS NOU JE CONNECTIE MET GAMES? Nu ik er werk is mijn connectie met games gegroeid. Mijn favoriete gameserie is Assassin’s Creed, niet omdat het Ubisoft is, want ik zet nooit mijn PR-pet op als ik ga gamen, maar ik vind het een prachtige serie. Ik moet me in een game kunnen verliezen, ik moet het gevoel krijgen dat dit mogelijk zou zijn geweest als je flexibel zou denken. Ik was ook blij verrast met Farcry 3, terwijl ik helemaal niet van shooters houdt. Ik spuug nog net niet op shooters, maar als ik de keus heb ga ik voor wat anders. Skyrim heb ik belachelijk veel gespeeld, Fallout 3 heb ik veel gespeeld. Bij Fallout dacht ik ook in eerste instantie dat het kut zou worden. Ik zit met een preconceived notion dat RPGs kut zijn en daarbij is het ook nog een shooter, maar mijn vriendin was een week weg, ik had niks te doen, fuck it, ik stak hem in de XBOX en ik was meteen hooked. Daarbij vond ik Tomb Raider altijd geweldig en natuurlijk GTA.

MEI 2013

WAT IS NU EXACT JE INBRENG IN DE DINGEN DIE UBISOFT NAAR BUITEN BRENGT. BEN JE MEER EEN MANAGER OF EEN WERKPAARD? Ik begin met zeggen dat ik een geweldig team achter me heb staan, laat ik dat voorop stellen. Maar alles wat je ziet aan een stand of bij een party. De kleuren, de meubels, de flyers die we uitdelen, that’s all me. Ik hou ervan om gezweept te worden dus ik voel me dan ook meer werkpaard dan manager maar ondanks dat hou ik er ook van om de touwtjes in handen te hebben en het is fijn dat dat bij Ubisoft ook als één van de weinige bedrijven in de wereld ook kan. Om de Assassin’s Creed III launch party te pa kken, als ik ooit bij een andere werkgever was geweest had dit ook niet gekund.

Hoe ervaar je het werk dat je doet ten opzichte van concurrentie als je je jouw werk spiegelt met wat anderen doen? Wat andere bedrijven doen vind ik vaak ook heel cool, maar zoals Ubisoft het doet, with all due respect, nobody can do it like us. Als dit een andere uitgever was geweest hadden dingen als de Firstlook en zo’n launch party niet gekund. Wat je vaak ziet is dat ze er heel erg veel geld tegen aan gooien, lekker de HMH afhuren, semiBN’ers uitnodigen die er alleen staan voor het geld of de goodies, en dat werkt niet. Ze zijn gebonden door bovenaf en je ziet dat ze ondanks het budget nooit echt afwijken van die norm. Dat is niet dat ik arrogant ben of dat Ubisoft bij mij zo hoog zit, ik heb het wel hoog zitten, maar feitelijk gezien wil ik wel dat ze durven laten zien dat ze het kunnen, we moeten elkaar wel een beetje kunnen prikkelen. Een voorbeeld is de release van Call of Duty. Activision huurt een HMH af, leuk concept, en dan pakken ze een groepje awkward gamejournalisten, een groepje fans die er alleen maar zijn om direct na het event naar de nabijgelegen Media Markt rennen om de game te kopen en een stel BN’ers die wat optredens geven. Ik heb niet de wijsheid in pacht en heb hier ook niet voor geleerd, maar ik weet wel dat ik beter kan dan dat. Dat is leuk, maar het werkt niet, niemand komt daar voor de game

25


t n e b n o pikt, s d n a t h i u o z f l e e j tand z eria? t a d d n s t i e n r k e c e e b e j j t i a b n a j s t i e s z b e oothba en wat j ; e t s t b a a e l d s s Al je zelf e daar mee om dat hoe ga j I

k ben de eerste die dat deed, normaal werd dat uitbesteed ter discretie van het bureau. Het is heel simpel; het is niet alleen een mooie dame. Je wil iemand daar hebben die daar staat voor wat je als bedrijf wil uitstralen. Iemand met een gevoel. Open, laagdrempelig, visueel aantrekkelijk maar niet arrogant. Ik heb het ooit geprobeerd door geen exhte selecties te doen, maar puur door een smoelenboek te bladeren en dan was het puur visueel. Mooi, leuk, dikke tieten, doe die en die maar, en dan nodig je ze uit voor een event. Dan blijken ze beeldschoon te zijn maar de inhoud te hebben van een garnaal. Dit zijn van die meisjes waar jongens altijd achteraan hebben gezeten, de natte droom van elke puberjongen. Ze hebben constant aandacht gekregen van mooie jongens, hebben vaak een modelachtig vriendje of scharrel en die zet je dan op een gamebeurs. Daar moeten ze de hele dag foto’s maken met mensen als jij en ik en ook de wat nerderige types, mensen die wat socially awkward zijn en denken “deodorant, wat is dat, doe ik niet aan”,. Op het moment dat je zo’n soort dame neerzet met een stereotype gamer krijg je geen echte foto’s. Op dat moment dat ik dat zie... No... Ik doe altijd audities waarbij ik in gesprek ga met een aantal dames. Ik vroeg er eentje wat ze zou doen als ze met die mensen op de foto moest en ze vroeg; “Oh, met die nerds?”,. Dan ben ik al klaar, ga maar. I get it, ja, er was wel meer dan dat voorgevallen voor ik haar wegstuurde, maar je moet mensen met respect behandelen. Zonder die nerds, die mensen die hun spaargeld uitgeven aan games, had jij hier niet gestaan en ik ben voor die nerds heel dankbaar. Natuurlijk zijn er wat meer awkward mensen bij en natuurlijk ruiken er sommigen wat meer dan een ander, maar het zijn allemaal mensen. Iedereen is voor mij gelijk, de boothbabes met dubbel D’s tot aan de grootste dweebo die er rondloopt tot aan de grootste kakker en de ergste BN’er, dus de dames moeten ook aan het plaatje voldoen. Dat is de reden dat ik veel waarde hecht aan het selecteren van de dames, het moet niet alleen een mooi plaatje zijn maar ook inhoud hebben. Het moet een gevoel geven dat je kan denken; Hey, dit kan mijn vriendinnetje zijn. Ook al is het in de werkelijkheid niet zo, maar het gevoel moet er zijn. Het moet iemand zijn waar je mee kan praten en die ook naar je luistert. Ze hoeft er niet alles van af te weten en het ook leuk te vinden, maar ze moet kunnen luisteren en interesse kunnen tonen. Vorig jaar was voor het eerst dat ik er actief voor heb gekozen om niet de boothbabe-competitie van de Firstlook te winnen, ik koos er voor om mijn dames aan te kleden als zombies, dus daar hadden we al een nadeeltje en dan wint inderdaad het meisje wat het er het mooist uitziet, I don’t hate, I congratulate, zolang mijn meisjes er maar staan en mijn bezoekers dat gevoel geven wat ik ze wil geven.

Leon in actie zien? Scan deze QR met je mobiel voor de Assassin’s Creed III releaseparty in Amsterdam!

26

Daarnaast Leon’s werk voor de Firstlook 2012 beleven? Scan dan deze QR voor de Ubisoft recap van Firstlook 2012!

CRe8MGZN


DE ENERGIE VAN WALT

ER VERMEER

Walter ging al vroeg zijn eigen gang om zijn talent optimaal te benutten. Walter gaf wel eens een presentatie of een lezing, maar er zat nog veel meer in. 20 jaar later is daar de bevestiging. Walter heeft met zijn vrouw zijn eigen kledingwinkel, Mevrouw Vermeer, en een muziekact waarmee hij zelfs de Amsterdam Arena al gehaald heeft.

Walter’s muziekact heet Pump up the Company. Met zijn act inspireert hij bedrijven met een goede impuls. Waarom ook niet, want Walter straalt inspiratie uit. Verder organiseert Walter evenementen, waar hij ook nog steeds als presentator optreedt en daarnaast werkt Walter als motivator voor bedrijven, waarbij hij bedrijven de energie geeft om verder te groeien. Walter staat inmiddels al 18 jaar op het podium, meestal samen met Erwin Steijlen. In deze show komen de talenten van de twee perfect samen. Walter dient als spreker, entertainer en zanger. Erwin als gitarist en DJ. Het woord energie is in één woord de slogan voor al het werk wat Walter doet en de shows die hij geeft. Walter is nu al lange tijd een succesvol ondernemer en is tegenwoordig ook op de radio te horen waarbij hij andere bedrijven zijn hulp aanbiedt. Hij is vooral behulpzaam in het ‘’verkopen van jezelf’’, of je eigen bedrijf.‘’Ga nooit voor een klant denken!’’ aldus Walter in zijn radioprogramma bij SLIM.FM. In zijn programma helpt Walter je met hoe je jezelf het beste kunt verkopen. Bij een gesprek met een bedrijfsman geeft Walter aan dat je volledig van je eigen kracht uit moet gaan. ‘’Denk niet voor de klant, denk eerst vanuit jezelf en ga daarna na of de klant er echt iets aan heeft als jij diegene raad geeft. Als zelfstandig ondernemer probeer ik elk bedrijf te helpen”.

28

CRe8MGZN


PUMP UP THECOMPANY ‘’Door onder meer mijn radioprogramma kom ik snel te weten wat er gaande is bij het bedrijf. als ik een duidelijke visie in het bedrijf zie en ik heb de mogelijkheden om het bedrijf een goede impuls te geven, ga ik altijd langs bij de opdrachtgever. Op deze manier kom ik exact te weten wat er binnen het bedrijf speelt. Vrijwel altijd lukt het om het bedrijf weer op het goede pad te krijgen”.

W

alter begon ruim 20 jaar geleden. Bij de Westermarkt in Tilburg presenteerde hij het 50-jarig bestaan van het winkelcentrum. Dat deed hij zo voortreffelijk dat hij sinds die dag op talloze andere evenementen de presentatie deed. Het beviel Walter zo goed dat hij daarna zelf evenementen ging organiseren en anderen hielp met de organisatie van hun evenement. Walter bleek een multi-talent en te beschikken over meedere capaciteiten om een publiek of bedrijf ‘’energie’’ te geven.

Evenementen organiseren is Walters passie. Daar haalt Walter zijn voldoening uit. Walter: ‘’Als een evenement geslaagd is en je hebt door middel van je bijdrage en toenadering kunnen zorgen dat de gasten een geslaagde dag hebben, is dat het mooiste gevoel wat er is. Je doet veel contacten op en daardoor krijg je naamsbekendheid. Ik zit al bijna 20 jaar in de evenementenbranche, en dat is uiteindelijk mijn kwalificatie geweest voor waar ik nu sta en wat ik allemaal kan doen’’ . Met Walter haal je een stuk garantie en zekerheid in huis rondom je evenement. Een geslaagd evenement begint en eindigt ten slotte met een goede professionele presentator en iemand die het evenement in goede banen leidt waarbij hij het helemaal in zijn hand heeft. Walter is op al deze puntjes 100% te vertrouwen.

Walter is in staat met zijn gevoel voor sfeer en klasse het bedrijf net dat stukje enthousiasme en energie te geven wat nodig is. Walter doet dit door te vertellen over zijn eigen ervaringen in het bedrijfsleven. Omdat Walter meerdere capaciteiten heeft en dus ook nog veel ander werk doet, is het een lust om naar hem te luisteren. Walter vertelt samen met zijn compagnion Erwin hoe bedrijven zich kunnen voortzetten, of opbloeien. Walter vertelt dat met zoveel passie dat het echt iets doet met de mens. Het zorgt voor een mooie beweging binnen het bedrijf en ook een gevoel van verantwoordelijkheid. Iedereen voelt zich belangrijk, welke functie men ook betrekt en komt erachter dat men meer invloed heeft dan van tevoren werd gedacht. Walter:’’ In mijn shows draait het met name om de energie en lading die ik het bedrijf kan geven. Aan de hand van muzikale experimenten, prachtige nummers, hilarische anekdotes en spraakmakende filmpjes geef ik de gasten 100% energie’’.

‘’Vandaag de dag kunnen bedrijven zich nog maar op een manier onderscheiden en dat is energie’’ zegt Walter in een van zijn lezingen op een economische school in Tilburg . De energie van haar medewerkers, die er niet alleen voor zorgt dat een bedrijf staande blijft, maar vooral ook verder kan groeien. Het enthousiasme van de medewerkers is een belangrijk punt in de bedrijfssfeer.

MEI 2013

De energie in de show word gekoppeld aan datgene wat er op dat moment speelt binnen het bedrijf of organisatie waar Walter voor spreekt. Het is de ideale start voor een congres of evenement. Ook als afsluiter van een bijeenkomst of evenement wordt de show van Walter vaak ingezet. Kortom, Pump up the Company is de ideale show als je je evenement, beurs of congres van 100% energie wil voorzien. Inmiddels heeft Walter zijn naam aan veel grote merken en organisaties mogen verbinden. Walter staat altijd open voor nieuwe uitdagingen en is de juiste begeleider bij een opstartend bedrijf of eentje waar het tijdelijk moeizaam gaat.

TEKST: FREDDY MULDER

29


De allergrootste feesten ter wereld op een rijtje Houd jij wel van een feestje? Wil jij graag de leukste evenementen bezoeken? Vind jij het leuk om andere culturen te leren kennen? Dan zijn er een aantal feesten waar je bij moet zijn. Overal ter wereld zijn spectaculaire feesten te vinden die vaak ook internationaal bekend zijn. Daarom is hier een lijst met de feesten die tot deze groep behoren.

RioCarnival >> Rio de Janeiro, Brazilie

Wij denken hier in Nederland te weten hoe je carnaval moet vieren, maar in Rio de Janeiro weten ze ĂŠcht hoe het moet. Carnaval in Rio is over de hele wereld bekend en is ieder jaar een groot spektakel. Tijdens deze dagen is werkelijk iedere inwoner van Rio feest aan het vieren, gewoon omdat het kan. Tijdens dit feest is iedereen helemaal vrij en verlost van de dagelijkse sleur. En dat is niet de sleur die wij in Nederland kennen. Nee, in Rio hebben veel mensen een armoedig en zwaar leven. Dit vrij en verlost zijn zie je dan ook echt terug tijdens het feest. Iedereen is aan het dansen en muziek aan het maken en van een borrel zijn ze ook niet vies. Dit is dus echt een feest dat je een keer mee moet maken. Bovendien is er nog een pluspunt: Als je carnaval viert in Rio is het wĂŠl lekker weer.

30

TEKST EN OPMAAK: OT AERTSEN

CRe8MGZN


Oktoberfest >> Munchen, Duitsland Als je van bier houdt moet je in Munchen zijn, en met name in september en oktober. Want dan vindt het Oktoberfest plaats. Dit volksfeest is internationaal bekend, het is namelijk het grootste bierfestival ter wereld. Het begon allemaal in 1810 toen ene Theresia en Lodewijk (en een heleboel achternamen) hun bruiloft wilde vieren. Omdat Theresia en Lodewijk er toen zo’n knalfuif van hebben gemaakt keert het ieder jaar terug en ieder jaar ook steeds groter. Inmiddels komen er jaarlijks meer dan zes miljoen mensen op dit feest af. Natuurlijk horen bij dit volksfeest ook tradities. Zo dragen mannen Lederhose (van Gaal) en vrouwen een Dirndl (Heidi) bovendien is er alleen muziek van live spelende blaaskapellen. En het bier wordt natuurlijk volgens de traditie per liter geserveerd.

Koninginnedag Day (Koningsdag) >> Amsterdam, Nederland

Jazeker, Koninginnedag staat ook hoog op het lijstje. Voor Nederlanders heel gewoon maar voor de rest van de wereld spectaculair. Vooral Koninginnedag in Amsterdam is internationaal bekend. Het wordt soms vergeleken met Saint Patricks Day maar dan in het oranje. Omdat het voor Nederlanders heel gewoon is zal ik even uitleggen wat het buitenland er zo gaaf aan vindt. De meeste buitenlandse mensen vinden Amsterdam sowieso een te gekke stad. Vooral omdat je veel dingen kunt doen die bij hun thuis verboden is, seks drugs rock ‘n roll is wat zij zien in onze stad. Bovendien is het gewoon een behoorlijk groot feest en ook nog eens door heel de stad verspreid. En wat mensen ook leuk vinden is om na het stappen over de vrijmarkten te lopen en daar allerlei prullen te kopen. Dit laatste klinkt misschien saai maar is geweldig na wat alcohol.

MEI 2013

>> INDIO, CALIFORNIE, VS COACHELLA MUSIC FESTIVAL een van de grootste festivals ter wereld,

Niet alleen is Coachella het vindt ook nog eens plaats in de woestijn. Niet schrikken hoor, omdat het in april plaatsvindt is het slechts 38 graden Celsius. De eerste editie vond plaats in 1999, het jaar daarna vond er geen festival plaats om vervolgens in 2001 weer te beginnen. Sinddien is er ook ieder jaar een Coachella festival geweest. Op het festival zijn verschillende podia en verschillende muziekstijlen, voor ieder wat wils. De namen die de afgelopen jaren hebben opgetreden zijn zo groot dat ik ze niet eens in dit artikel passen. Toch wil ik er eentje noemen, namelijk Tupac Shakur. De oplettende Tupac luisterende lezer denkt nu bij zichzelf; maar toen was hij toch al dood? Dit klopt, het was namelijk een hologram van Tupac die een optreden gaf. Hierdoor was Tupac Shakur niet alleen een geweldige rapper maar ook een pionier op het gebied van holografische optredens.

31


DE >> NAALD

Jouw Vaste Prik voor Betrouwbaar Entertainment Nieuws Quentin Tarantino gekozen als Justin Bieber en Taylor Swift regisseur nieuwe Toy Story film hoofd-act Heavy Metal Festival

Quentin Tarantino wordt de regisseur van deel vier in de Toy Story reeks. Tarantino was samen met James Wan (Saw) en Jeff Tremaine (Jackass) kanshebber. Afgelopen week tijdens de ‘Internationale Toy Story Dag’ maakte Pixar bekend dat Tarantino de taak op zich krijgt.

Bieber en Swift zijn dit jaar de hoofdact op Wacken

Tarantino had eerder dit jaar al succes met Django Unchained, een gewelddadige dramafilm film over slavernij dat zich afspeelt in het Wilde Westen. “Tarantino’s kennis over Cowboys is doorslaggevend geweest.” Aldus de woordvoerder van Pixar. Zelf was Tarantino ook erg positief over zijn aanstelling. “Ik ben blij dat ik deze geweldige kans krijg en ik kan niet wachten om met een ster als Woody de Cowboy te mogen werken.” Vertelt Tarantino.

De kaarten voor het festival waren binnen drie minuten uitgekocht nadat de hoofdact bekend was gemaakt. De reacties waren erg positief. “Ze maken weliswaar geen metal, toch zijn het legendes in de muziekwereld.” en “Ik heb een hekel aan popmuziek maar ik kan niet ontkennen dat Justin Bieber en Taylor Swift ontzettend goed zijn.” vertelden de metalheads.

Open Air, ‘s werelds grootste metalfestival. Ondanks dat de twee zelf popmuziek maken zijn ze erg geliefd over de hele wereld. Ze zijn niet alleen geliefd bij metalfans, ook verschillende hardrock en hardcore festivals aasden op de twee.

KERKGANGERS GEWOND GERAAKT BIJ CELEBRITY-UITVAART TOM CRUISE NOEMT SCIENTOLOGY EEN “UIT DE HAND GELOPEN HOBBY” WESTBORO BAPTIST CHURCH DEMONSTREERDE BIJ BEGRAFENIS SLAYER-GITARIST PATRICIA PAAY GESPOT TOEN ZE HAAR NIEUWE LOVER OPHAALDE VAN BASISSCHOOL 32

VERSLAGGEVING: OT AERTSEN

CRe8MGZN


“WIJ VINDEN DE NAALD DE MEEST BETROUWBARE EN ACTUELE BRON VAN NIEUWS RONDOM DE DINGEN DIE ER VOLGENS ONS OOK DAADWERKELIJK TOE DOEN”, - OT AERTSEN, HOOFDREDACTEUR VAN DE NAALD Safaripark Beekse Bergen blij met Decibel Outdoor

Safaripark Beekse Bergen is blij met de positieve werking van de muziek van Decibel Outdoor op hun dieren. Decibel outdoor is een festival voor de hardere dansmuziek zoals hardstyle en hardcore en vind vlak bij het safaripark plaats. Volgens de dierenverzorgers hebben de harde muziekstijlen van Decibel een positieve werking op de dieren. Zo zijn de dieren vrolijker, hebben ze meer energie, eten ze beter en zijn ze minder schuw. Wel twijfelt men er aan of de afwezigheid van parkbezoekers hier invloed op heeft. Tijdens decibel daalt de kaartverkoop van het safaripark namelijk met 100%. De dierenverzorgers zijn in ieder geval erg blij met deze ontdekking en maken er flink gebruik van. Zo zijn er nu wekelijks disco’s voor de dieren en heeft ieder beest zijn eigen iPod.

MEER ENTERTAINMENTNIEUWS VAN NIVEAU? KIJK OP WWW.DENAALD.NL JOUW VASTE PRIK VOOR BETROUWBAAR ENTERTAINMENTNIEUWS

MEI 2013

Koningslied nieuwe titelsong voor Game of Thrones

Het Koningslied, gecomponeerd door John Ewbank, wordt de nieuwe titelsong van Game of Thrones. Dit is vanmiddag bekend gemaakt door HBO, de televisiezender van de hit serie. Het Koningslied is een groot succes over de hele wereld. Het oorspronkelijke lied dat in het Nederlands is geschreven is al in meer dan 13 talen vertaald. Zowel de Nederlandse als de Engelse versie van het lied zijn genomineerd voor meerdere Grammy Awards, evenals componist John Ewbank. HBO wil nu de Engelse versie gebruiken als titelsong voor Game of Thrones om zo mee te liften op het succes van het lied. “Wij hopen met deze zet onze grootste concurrent ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ een stapje voor te zijn”, vertelt producent Frank Doelger. Ondanks het succes van Game of Thrones is het ze nog steeds niet gelukt om Goede Tijden Slechte Tijden van de troon te stoten. Goede Tijden Slechte Tijden is sinds haar eerste uitzending de meest bekeken serie wereldwijd. Maar het ziet er nu naar uit dat Game of Thrones hier verandering in gaat brengen.

33


9 KENMERKEN // 8 TIPS SUCCESVOL STARTEN MET ONDERNEMEN DOE JE ZO!

Je bent afgestudeerd, en speelt met het idee een eigen onderneming te starten. Echter weet je niet precies hoe je moet beginnen, hoeveel je moet investeren, en precies waarin. En zo zijn er nog veel meer twijfels. Je krijgt advies van mensen in je omgeving, maar daar moet je juist voor uitkijken. Advies geven kan namelijk niet iedereen, er zijn al veel goede jonge ondernemers mislukt omdat ze kozen voor een verkeerde aanpak. Feiten leren ons dat je meer bereikt met durf, dan met voorzichtigheid. Verder sta je met zijn twee veel sterker dan alleen. Wees dus niet te koppig of te bang om hulp te vragen, als je niet weet hoe te beginnen. Maar bedenk je vantevoren goed aan wie je die hulp vraagt.. Iedereen kan zelfstandig ondernemer worden. Besef echter waar je aan begint. Ga bij jezelf na of het wel echt wat voor jou is. Als je aan de volgende kenmerken voldoet, of althans een groot deel, is eigen ondernemerschap misschien wel wat voor jou!

Je BENT onafhankelijk, kunt makkelijk op eigen benen staan Je bent gemotiveerd en hebt doorzettingsvermogen Je hebt passie voor je vak en bent 100% gefocussed Je staat altijd open voor nieuwe dingen Je bent goed in het maken van keuzes Je hebt altijd de wil hard te werken Je hebt een ondernemersinsitinct Je bent voor jezelf succesvol Je bent een leiderfiguur

34

TEKST: FREDDY MULDER

CRe8MGZN


1

Al ben je nog zo goed in het werk wat je doet, is dat nog steeds geen garantie op succes. Dat je talent hebt, wil niet per definitie zeggen dat je ook meteen binnen bent. Je zult altijd zelf actie moeten ondernemen om klanten aan je te binden. Je zult een sterk marketingplan moeten hebben waardoor je stap voor stap werkt aan je naamsbekendheid. Dat marketingplan hoef je niet aan jezelf over te laten. Dat jij de USP bent van het bedrijf, wil niet zeggen dat je ook alle taken op je moet nemen. Het is dus een verkeerde gedachte dat je alles zelf moet doen. Jij bent een specialist in je vak. Zo zul je ook een specialist moeten hebben die precies weet wat voor jou de beste verkoopstrategie is. Vind een professional in het maken van een plan, om jezelf te lanceren in de markt.

2

Begin met een investering in het bedrijf. Als je succes wilt hebben, zul je ook lef moeten tonen. En niet in een hoekje zitten hopen dat er vanzelf iets ontstaat. Maak een duidelijk plan voordat je ergens aan begint. Naast een marketingplan om stap voor stap bekendheid te krijgen en te groeien op de markt, is investeren een ander belangrijk aspect om je naam te vestigen in deze sector. Begin met het zoeken van een goede accountant of administrator. Ga daarbij niet voor goedkoop, want uitendelijk breekt je dat op als duurkoop. Vraag dus bijvoorbeeld geen familielid. Je zult met een eerste investering natuurlijk niet meteen een luxe toonzaal of atelier hebben, maar klein beginnen is absoluut niet erg. Als je te lang wacht met investeren, is de kans groot dat het er nooit van komt, of het te laat is waardoor een kans op succes van de baan is.

3

Veel mensen denken dat het indruk maakt als je overal alles van afweet. Op elke vraag die een klant of opdrachtgever stelt denk jij het juiste antwoord te weten. Deze interessantdoenerij maakt minder indruk dan je denkt. Je denkt een slimme baas te zijn, maar komt juist minder professioneel over. De klant weet namelijk niet wat nou echt jou specialiteit is, en heeft eerder het idee dat je gewoon goed uit je nek kunt lullen. Je komt minder professioneel over dan je denkt. Het is veel verstandiger je verder te ontwikkelen op iets waar je echt goed in bent. Dat maakt het voor jezelf en de klant veel aantrekkelijker. Jij hebt diegene namelijk Echt kunnen helpen, en je klant is door jou specialisme ook Echt geholpen.

4

Veel mensen denken dat de klant niet zit te wachten op iemand die er alles aan doet om zijn/haar product te verkopen. Maar als jij echt iets te bieden hebt wat waarde heeft, moet je juist durven te verkopen. Bijvoorbeeld als kunstenaar. Als jij er zelf helemaal van overtuigd bent dat je werk fantastisch is, en er een idee/ betekenis achter zit, moet je juist durven te verkopen. Je laat daarbij meteen zien dat je gespecialiseerd bent in het werk wat je hebt gemaakt. De klant komt bij je langs omdat hij/zei ergens naar verlangt. Als jij het in huis hebt, doe er dan alles aan om de klant duidelijk te maken dat zijn/haar verlangens met jou product zijn vervult.

MEI 2013

5

Om klanten te binden, moet je er voor zorgen dat je weet wie je potentiele klant of opdrachtgever is. Je moet niet hopen dat de klant naar jou komt, zoek zelf de opdrachtgever op en maak duidelijk dat jij echt iets te bieden hebt.

6

Blijf altijd positief. In een bedrijf kan elke werknemer de sfeer verzieken. Laat je daardoor niet van de weg slaan, er gaat in andere bedrijven namelijk ook wel eens wat mis. Zeker als je net gestart bent, kunnen taken, leveringen en de interne communicatie geregeld misgaan. De meeste zien dat meteen als een drama, maar dat is het niet. Het is een leermoment. Foutloze mensen bestaan nou eenmaal niet. Fouten maak je juist om ervaring op te doen, je wordt er sterker van. Anders blijf je altijd een ‘een ‘broekie’’en komt niet verder dan een gemiddelde werknemer’. In deze tijden van crisis is dat simpelweg niet voldoende. Durf je aan anderen aan te passen, en blijf altijd reflecteren. Daarbij maakt een positieve instelling veel meer los bij een ander, dan wanneer je meteen je koppie laat hangen.

7

Als je het gevoel hebt dat je de capaciteiten hebt en de drive om zelf een onderneming te starten, waag die gok dan altijd! Vele hebben last van faalangst. Ze zijn bang dat het misgaat en krijgen spijt dat ze hun oude baan hebben opgegeven. Ze kijken alleen naar het negatieve. Als je zovaak aan het woord ‘’niks’’ denkt, zal het inderdaad ook niks worden! Het is heel normaal dat klanten niet meteen geinteresseerd in je is. Zoeizo is het onmogelijk iedereen aan je kant te krijgen. Als je een mogelijke koper belt en hij koopt het niet, heb je niks gewonnen. Maar ook niks verloren! De kans dat diegene geinteresseerd is, is groter wanneer je hem probeert te verkopen, dan wanneer je geen actie onderneemt. De kunst om door te zetten, ookal heb je veel met tegenslag te maken, maakt van jou een goede ondernemer.

8

Zorg voor een coach. Het klinkt misschien stom en laf om een coach te hebben. Toch kan het absoluut geen kwaad een coach te nemen die op afstand van het bedrijf staat. Sterker nog, het is heel slim om iemand te hebben die verder geen invloed in het bedrijf heeft en een blik kan werpen op ondere andere de kosten en de planningen. Iemand die je cashflow in de gaten houdt. Hecht veel waarde aan deze persoon, want iemand die op afstand naar het bedrijf kijkt weet vaak wat er gaande is, daar heeft hij de dagelijkse kantineroddels niet voor nodig. Daarbij heeft je coach minder te maken met meespelende emoties, waardoor diegene de oplossing vaak beter weet dan de medewerkers zelf.

BOVEN ALLES MOET JE VOORAL DURVEN!

SUCCES!

35


MUZIEK MAKEN IS EEN STUKJE KUNST VAN JEZELF

V

andaag de dag zijn er wereldwijd miljoenen mensen die zich bezig houden met het maken van muziek. Wanneer je specifiek kijkt naar het aantal mensen dat zelf muziek produceert in een eigen homestudio of iets dergelijks, zijn er dat enkele honderdduizenden en dat aantal stijgt voortdurend. Duizenden tutorials op Youtube verschijnen over de meest ingewikkelde studioprogramma’s. Tja, tegenwoordig kan iedereen die een laptop heeft zelf muziek produceren en een gooi doen naar een leven met grote bekendheid, roem en faam. Maar wat nou als door al die duizenden huis- tuin- en keukenproducers het echte talent wordt misgelopen? Je kunt je voorstellen dat je erg veel geluk moet hebben om ontdekt te worden tussen al die mailtjes die een platenmaatschappij dagelijks binnen krijgt. Het idee dat de kans zo klein is dat mensen naar je muziek gaan luisteren doet bij mij als producer het hoofd een beetje hangen. Vaak spoken er gedachtes in mijn hoofd rond als: “waarom zou ik nog proberen muziek te maken?”, of “Er zijn toch zoveel andere mensen die beter muziek maken dan mij?”. Ja, heel fijn dat mijn ouders trots op me zijn en mijn vriendin achter me staat, maar houd ik mezelf niet voor de gek met onrealistische doelen? Vragen waar waarschijnlijk niet alleen ik, maar ook andere artiesten eens aan hebben gedacht. Je kunt dan vervolgens de moed opgeven en een nine-to-five-job nemen maar ik denk dat de meesten daar ook niet vrolijk van zullen worden. Nee, ik zou het zelf nog duidelijker stellen: van die standaardbanen word je als artiest doodongelukkig. Muziek maak je niet alleen om beroemd, of bekend te worden. Muziek maak je omdat het je passie is. Het is een project waarin je al je creativiteit stopt, waar je je gevoelens mee uitdrukt en wat je wil delen met anderen. Muziek maken is iets unieks en mag niet ten gronde gaan omdat toevallig meer mensen diezelfde hobby hebben. Bekijk het maar eens van de andere kant. Doordat zoveel mensen nieuwe muziek maken en hun creatieve draai eraan geven, zullen anderen ook jou weer inspireren. Je maakt muziek omdat het jouw ding is en doen wat je leuk vind de kerngedachte is. Bekendheid krijgen en beroemd worden is echter een mooie droom, maar uiteindelijk niet waar het om draait. Weg dus, met dat nare standpunt en aan de slag met je kunstwerk!

Stan Verhoeven

MEI 2013

37


Het verhaal van Nog maar net 25 jaar oud, labelmanager, radiomaker en de nummer 6 DJ/Producer van de wereld. Op 27 april 2013 trapte de Bredase artiest in de Heineken Music Hall af met zijn allergrootste droom ooit: een eigen wereldtournee. Door de feiten achter elkaar te leggen vertellen we het verhaal van de jonge ondernemer Robert van den Corput, internationaal bekend als DJ Hardwell.

VROEGER, TOEN HARDWELL NOG MET CD’S DRAAIDE...

OP

13-jarige leeftijd was Robert Hardwell al actief als DJ. Hij draaide zoals veel andere DJ’s op feestjes en partijen. Dat veranderde echter snel. Nadat hij remixen had gemaakt van bekende nummers pikte Radio 538 dat op. Binnen een jaar tekende hij een platencontract, deed hij een tour door heel Nederland en bracht zijn eerste CD-compilatie ‘Eclectic Beatz’ uit. Dat was het begin van een geweldige carrière. Hij produceerde tracks en werd op sleeptouw genomen door DJ Chuckie die destijds al iets bekender was dan hijzelf. Op het moment dat ze samen de track “Guess What” maakten scoorde hij punten bij de zogenoemde ‘A-league DJ’s’ van die tijd als Erick-E, Sidney Samson en Gregor Salto. Hardwell vertelde zelf in een interview met DJGuid: “Tja, wanneer die DJ’s je track tof vinden, dan volgt de rest vanzelf.” En zo was het. Een jaar later brak hij internationaal door met zijn bootleg ‘Show Be Love’. Zijn talent viel op en hij werkte samen met namen als Rihanna, Example, Armin van Buuren en later ook met Tiësto. Hardwell was op volle toeren maar begon voor zijn gevoel pas net.

38

BIGGER AND BETTER

E

nkele jaren later, in 2010, richtte hij zijn eigen muzieklabel op. Een slimme stap voorwaarts waardoor Hardwell zich nog beter kon onderscheiden van de andere DJ’s. De unieke stijl van Robert heeft de harten van vele producers veroverd en zij zijn dan ook in de voetsporen van hun voorbeeld getreden. Op het label bracht hij de tracks uit die helemaal aansloten bij de echte Hardwell-style, waardoor zijn stijl bij een nog breder publiek terecht kwam. Daarnaast hielp hij beginnende producers hoger op te komen door ze hun muziek te laten uitbrengen op zijn label.

EEN DUWTJE IN DE RUG

NU

zijn muziek over de hele wereld beluisterd en vertegenwoordigd werd moest hij alleen zichzelf nog bewijzen als DJ. Hierbij heeft Tijs Michiel (voor de meeste beter bekend als de eerder genoemde Tiësto) hem ontzettend geholpen. Hardwell mocht vorig jaar in 2012 mee op tour met de doorgewinterde DJ Tiësto. Vele magazines noemden Hardwell dan ook de zoon van, en zagen hem nieuwe opvolger van Tiësto. Tijdens de tour hebben de twee de track ‘zero 76’ gemaakt wat ervoor zorgde dat nu ook het buitenland Hardwell niet meer kon missen als DJ. Met nu ruim 200 vluchten naar het buitenland per jaar mag Robert stellen dat de missie van de tour geslaagd is.

CRe8MGZN


TOUR D’ HARDWELL

DE

tijd is rijp en de wereld lijkt klaar te zijn voor Hardwell. In zijn 100e aflevering van zijn eigen radioshow ‘Hardwell On Air’ kondigde hij zijn grootste project ooit aan. Dit jaar, op 27 april startte Hardwell zijn wereldtour in een uitverkochte Heineken Music Hall genaamd: ‘I Am Hardwell’. Een showspektakel wat entertainment naar een nieuw level brengt en waar zijn fans meer dan verwend zullen worden. De show werd geopend door Revealed Recordings-lid DJ Dannic, die het publiek opwarmde voor de act van Hardwell van die avond. Om 01.00 was het moment dan daar. Hardwell startte zijn set waarmee hij tegelijkertijd zijn grootste droom had waargemaakt: zijn wereldtournee was begonnen. Verslaggever Freud van het FOK! Forum was er ook. “De energie in de zaal was gigantisch, en ruim 8000 man gingen in de uitverkochte HMH helemaal los.” Vertelde hij.

JA

, er mag gezegd worden dat deze eigenzinnige DJ zijn dromen na leeft en zijn plek in de dance scene meer dan verdient heeft. Toch neemt hij nog geen genoegen met het tot nu toe geboekte resultaat. Hardwell heeft zijn pijlen gericht op de nummer één plek van de wereld en zal er dan ook alles doen om die laatste droom werkelijkheid te maken.

MEI 2013

TEKST: STAN VERHOEVEN

39


DE WERELDEN RO Wat hebben creatieve geesten zoals George Lucas, Frank Herbert, J.K. Rowling, Tolkien en Stan Lee gemeen? Het feit dat ze succesvolle boeken- of filmreeksen hebben voortgebracht, om te beginnen. Daarnaast staan ze bekend om hun vermogen om onze fantasie te prikkelen. Maar waar ze nog het meest bekend om staan is de schaal van hun creaties. Als je het over Star Wars of Lord of the Rings hebt met een echte fan, dan merk je vaak dat deze mensen veel gepassioneerder zijn over hun films of boeken dan bijvoorbeeld iemand die Titanic het einde vindt. Vol passie en vuur vertellen ze over de kleinste details uit de boeken van Tolkien of over de geschiedenis van het Star Warsuniversum buiten de films om. De reden dat deze mensen zo bevlogen zijn is omdat de wereld rondom de films die ze waarderen massief en vooral ook gedetaileerd is opgebouwd. Cre8MGZN neemt de cijfers onder de loep en haalt de feiten en weetjes uit de doeken!

Star Wars-boe ken zijn op het moment van dit schrijven beschik baar in de boekenhandel s. Elk boek maakt onb etwist deel uit van het Star Warsuniversum en he t complete oeuvre bestrijkt een kleine 5000 jaar aan ges chiedenis en verhalen over wat er in die tijd voorviel in de wer eld van Star War s

5000+

e van er ander d n o , m u s en the on Man el-univer Ir v r , a e M in r t e e H eer dan olv at er zijn er m -films, W ltje groter dan w l n a e a t M o t X de ikke nd. In ven en s is een t is vertoo wereld le elfs voor e d lf e Avenger l in de bioscoop z e s soms z ee maal in d moment ers, die bijna alle komt in de comic nu toe op film akt e tot . Het 5000 kar ts wat w n treffen e ie , n n n e u is k u s . r elkaar du aallijnen elkaar k an The Avengers rh gv dat de ve n in de verfilmin e g a z alleen

n de volledige Het totale budget va Lord of the Rings. ’s trilogie van Tolkien ervan ging niet Het leeuwendeel hi n, maar naar Weta naar digitale effecte euw-Zeelandse Workshops,. Deze Ni ent en setbouwer rekwisietenproduc uut detail van heeft vrijwel elk min ies en uitleg van de originele illustrat . zet in tastbare vorm Tolkien’s werk omge et m andere films In vergelijking met t kaliber is dit bijna di dit thema en van de wereld. letterlijk omgekeer

40

S E I K K E R T 0 0 2,000,0 ...alleen al in de Ve renigde Staten. Wereldwijd zijn er meer Trekkies (fa ns van Star Trek), dan da t er inwoners van het Koninkrijk der Ned erlanden zijn. Re sistance is futile zou je de nken, maar de m eeste Trekkies staan ac hter Spock “Live long and pr osper”,

TEKST: STIJN VAN DEN CORPUT

CRe8MGZN


ONDOM DE FILMS D

us nu hebben we de cijfers, maar hoe komen die tot stand? Waarom gaat die hele massa op in die werelden en hoe komt het dat dit iets is wat blijft groeien? Om dit volledig te kunnen ontleden hakken de experience engineers van Cre8MGZN deze kwestie in hapklare brokjes in het belevenislab.

De wetenschap van werelden maken is in de basis de oeroude kunst van storytelling, ofwel verhaaltjes vertellen. Als je de mogelijkheid bezit om met je verhaal de fantasie op de juiste wijze te prikkelen dat de luisteraar lijkt weg te glippen in een trip of trance, dan bezit je de gave van storytelling. Dan komt er een stukje proeven en beleven, wat we terugvinden in conceptontwikkelling. Een verhaal is maar een verhaal, het moet op een medium belanden. Het medium is in vroegere jaren allesbepalend geweest of je een schare trouwe fans of een handjevol wanhopige nerds aan je titel kon hangen. Tegenwoordig gaat het om transmediaal werken, dus zoveel mogelijk het verhaal verfijnen en meeslepend zien te krijgen en dit doen over zoveel mogelijk media tegelijkertijd. Een film wordt tegenwoordig ook niet meer geschreven binnen de perken van wat er zich daadwerkelijk afspeelt. Buiten het daadwerkelijke script om worden er details en mogelijkheden ingevuld die verder weinig te maken hebben met het verhaal zelf, maar die wel inkleuring geven aan de wereld waarin deze zich afspeelt. Die inkleuring maakt op haar beurt de wereld pakkender, aangrijpender en geloofwaardiger.

IS

het interessant om te weten wat voor historie de Sith hebben voordat ze in the Phantom Menace plots op beeld verschijnen om kleine Anakin weg te nemen onder de neus van de Jedi? Wat voor belang heb jij als kijker bij de wetenschap dat Spider-Man en Wolverine eigenlijk ook in de Avengers horen? Dit zijn vragen waar vroeger geen aandacht aan geschonken werd, maar die nu en in de toekomst ook steeds meer aan bod komen bij het schrijven van een boek of script.

Het zichtbare effect is dat er een hele rage rondom Marvel-comics is ontstaan, dat Disney de rechten van Star Wars opkoopt, er Star Trek-films blijven uitkomen en dat series die die cultuur verheerlijken of zelfs uit een zelfde soort hoek komen, zoals Dr. Who, The Walking Dead, The Big Bang Theory en Game of Thrones, lopen als een trein. Als laatste deeltje voor het maken van een succesvolle wereld heeft Cre8MGZN geleerd dat het moet gaan met een stukje passie en drive. Natuurlijk zal elke regisseur of acteur zeggen dat ze het karakter of oorspronkelijke verhaal waar de film om draait een warm hart toedragen. Het gaat erom dat je zelf iemand bent die dat ook echt meent. Peter Jackson regisseerde de Lord of the Rings-trilogie naar aanleiding van een jarenlange fascinatie met de boekenreeks. Uwe Boll regisseert videogameverfilmingen omdat hij er graag voor betaald krijgt. Zet Alone in the Dark naast Lord of the Rings. Beide zijn verfilmingen van een bestaande belevingswereld. Trek zelf je oordeel.

EEN MEESLEPENDE EN CAPTIVERENDE WERELD MOET DUS GEBOUWD WORDEN OP ROBUSTE STORYTELLING, TRANSMEDIAAL ZIJN EN VOORTKOMEN UIT PASSIE.

Het boek “Hit Lit� van James W. Hall kan worden gezien als de bijbel voor de moderne storyteller. In zijn boek neemt de lezer een kijkje onder de motorkap van bestsellende boeken en leer je technieken voor het maken van je eigen meeslepende wereld.

MEI 2013

Op Story Central Digital staan bijeenkomsten en seminars gepland waar je heen kan gaan om meer te leren over transmediaal werken in combinatie met storytelling. Intens leerzaam voor het ontwikkelen van een broodnodige vaardigheid.

Had je verwacht hier een tip te lezen over hoe je je passie kan opvoeren? dan moet Cre8MGZN je teleurstellen. Wij geloven namelijk dat als je passie zoekt, dat dat vanzelf moet komen. Als je het eenmaal vind zal het de brandstof voor je creativiteit zijn, ongeacht in welke sector je werkzaam bent! Succes!

41


Ben je van plan om de producerwereld in te duiken? Of ben je al even aan het knutselen aan zelf gemaakte beats en nieuwsgierig wat goede studiogear is? In dit artikel kom je alles te weten over de apparatuur voor je homestudio en helpen wij je een handje met de beste Tips and Tricks.

L

COMPUTER

aten we bij het begin beginnen: de computer. Of je nu met Apple of met Microsoft wil werken, onthoud dat het belangrijk is om een goede computer aan te schaffen. Ga daarom langs bij een muziekwinkel als i4-muzique of beatgear.nl. De bedrijven hebben speciaal ontworpen PC’s voor het maken van muziek. Deze krachtige, gepersonaliseerde en geruisloze machines hebben wel een prijskaartje. De prijs begint bij €700,- en kan gemakkelijk oplopen tot zo’n €6500 ,-. Wanneer je veel onderweg bent is het misschien makkelijker om een laptop te hebben. Er zijn enkele Windows-laptops op de markt voor het maken van muziek maar voor producers die veel reizen komt al snel een Macbook pro om de hoek kijken. Een 13 inch zal in de meeste gevallen genoeg zijn. Mocht je je toch afvragen of dat genoeg is heeft apple daar een oplossing voor: de Macbook Pro 13 inch highend. Een compacte laptop met nog meer vermogen die zeker voor het werken met studiosoftware genoeg zal zijn.

42

TEKST: STAN VERHOEVEN

CRe8MGZN


D.A.W.

I

eder studioprogramma of D.A.W. (Digital Audio Workstation) heeft zijn eigen structuur en kenmerken. Maar hoe kies je de software die voor jou geschikt is? De oplossing is simpel. In producerland zijn de meest gebruikte studioprogramma’s Logic (let op: alleen voor mac), Cubase, Ableton Live, Reason,Cakewalk en niet te vergeten de steeds populairder wordende FruityLoops. Beginners zullen met enkele van deze toppers lastig uit de voeten kunnen door het ingewikkelde leerproces. Om deze reden is het verstandig om met FruityLoops te starten. Let wel op dat je ook FruityLoops niet in één dag onder de knie hebt. Om muziek te produceren met een studioprogramma is erg veel geduld en discipline nodig. Gelukkig leven we in 2013 waarin je duizenden filmpjes, tips and tricks kunt vinden op Youtube. Om je het zoeken naar goede Youtube kanalen te besparen hebben we er alvast een top 3 voor je gemaakt.

Top 3 Youtube kanalen 1. Dubspot 2. Point Blanc 3. Ryan Enzed Dance Music

MIDI keyboard

E

en MIDI keyboard is niets meer dan een piano die digitaal de tooninformatie doorgeeft aan de computer. Hiermee worden bijvoorbeeld, onder andere, de toonhoogte, toonduur, akkoorden en note velocity bedoeld. Je moet het MIDI keyboard dus niet verwarren met een synthesizer! De belangrijke vraag die je bij het aanschaffen van een MIDIkeyboard moet stellen is: waar voor wil ik hem gaan gebruiken? Sommige producers vinden het fijn om met schuiven en knoppen te werken terwijl andere juist gewend zijn om alle automationclips zelf te tekenen. Ook is handig om te weten of je echt melodieën wilt gaan spelen of met het MIDI keyboard meer de toonklank gaat beluisteren. In beide gevallen zijn er hele goede modellen op de markt van topmerken als Akai, Roland en M-audio. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de uitgebreidere modellen ook wat prijziger zijn en ook hier geld weer dat hoe uitgebreid of simpel je MIDI keyboard is, het altijd belangrijk is om je apparatuur te kennen. Onze tip luidt dan ook: zoek op het moment dat je je MIDI keyboard aanschaft alles tot op de bodem uit. Anders blijft het liggen en zal je hem nooit optimaal kunnen gebruiken.

MEI 2013

43


Studiomonitoren

W

anneer je muziek maakt is het erg belangrijk dat je goed kunt horen wat er in je track gebeurt. Daarvoor zijn studiomonitoren uitgevonden. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en daarom is er ook voor iedereen wat wils. Waarom studiomonitoren gebruiken en geen simpele luidsprekers van je computer? Dat is simpel. Studiomonitoren geven een neutraal en goed beeld van je track. Computerboxjes of andere hifiluidsprekers geven een vertekend beeld van je productie. Je hebt twee soorten monitoren: actieve en passieve. De voorkeur van de meeste producers gaat uit naar actieve speakers. Dit zijn monitoren waar een op maatgemaakte versterker inzit. Ideaal dus. Nu de verschillende maten. Groter wil in dit geval niet zeggen beter. Koop wel een speaker die vermogen genoeg heeft zodat hij niet heel de tijd hoeft te clippen. Op deze manier voorkom je het opblazen van je studiomonitoren. De meeste gebruikte maten zijn 6 en 8 inch woofers. 4 inch woofers zijn vaak te klein en de meeste producers hebben hier dan ook te weinig aan.

Dynaudio BM 5A MKII. Een monitor die lekker door dreunt. Al jaren bekend en een vertrouwd model in producerland. Setprijs: €910,-.

44

Reden genoeg om ook niet op je studiomonitoren te besparen. Kwaliteit kost geld in de wereld van het muziek maken. Zo ook bij de monitoren. Om geen appels met peren te vergelijken staat hier onze top 3 in de prijsklasse van €800,- tot €1.040,-:

T R S

Genelec 8130 APM. Een compacte studiomonitor die al veel producers heeft doen glimlachen van oor tot oor. Hij heeft lage frequenties tot maar liefst 55 Hz maar geeft wel het geluid eerlijk weer. Setprijs: €1040,-.

GOOD TO KNOW

- Zorg ervoor dat je speakers in een hoek van 60 graden op je gericht staan. - Bespaar niet op monitoren, maar koop ze wanneer je er aan toe bent! Je hebt ze immers niet nodig om je producertechnieken onder de knie te krijgen. - Hoe professioneel je monitoren ook zijn, om muziek goed te kunnen afmixen moet je je speakers van binnen en buiten kennen. - Om bonje te voorkomen: laat een berichtje achter bij je buren.

KRK VXT 6. Een prachtig vormgegeven speaker met eerlijk geluid en een perfecte verhouding tussen de hoge en lage tonen.

CRe8MGZN


VST’s

T

ot slot hebben we de vijf beste VST’s op een rijtje gezet. Deze VST’s zullen je helpen om een nog betere track te maken.

MASSIVE

We trappen af met de meest gebruikte VST van Native Instruments: Massive. De hele dance scene beweegt op de tonen van deze geniaal gemaakte VST. Door de vele mogelijkheden en professionele sound is Massive de koploper op het gebied van basslines. Hij kost wat, maar dan heb je ook wat. Voor €199,- kun je hem downloaden. Mocht je nieuwsgierig zijn dan kun altijd de gratis demo downloaden op native-instruments.com.

SYLENTH1

Wie een goede software synthesizer (softsynth) nodig heeft om melodieën te maken raden wij Sylenth1 van Lennerth Digital aan. Grote DJ’s als Nicky Romero, Hardwell, Showtek en Armin van Buuren gebruiken de VST al jaren en dat is niet voor niets. Vele hits zijn dan ook gemaakt met dit top stukje computersoftware.

SAUSAGE FATTNER

Dada Life had een duidelijke visie: muziek moet gemakkelijk hard gemaakt kunnen worden. Deze visie was de aanleiding voor de Sausage Fattner. Een Plugin met 2 knoppen die ervoor zorgen dat iedere track zal knallen.

GLITCH2:

Een geweldige plugin voor de creative producer. Saaie tonen worden opgefrist met een echte Glitchsound. Een handige functie is de randomize buttom. Wanneer je ideeën op zijn brengt deze knop opnieuw leven in je project. Hij haalt alles door elkaar waardoor je track binnen één seconde als nieuw klinkt.

MEI 2013

45


JONG EN SUCCESVOL LOADED AT 20 OF BURNOUT BEFORE 30?

Jong en succesvol wat betekent dat? Houdt dat in dat je veel geld moet hebben? Of dat je op je 20ste loaded bent met je eigen onderneming? Een eigen onderneming starten is zo gepiept. Dat is een kwestie van naar de Kamer van Koophandel gaan en het klusje is geklaard. Maar succesvol worden is een heel ander verhaal. En de belangrijkste vraag: is het voor iedereen weggelegd? En hoe blijf je succesvol? Deze twee personen zijn ieder jong en succesvol de een is het nog steeds en de ander ziet nu de keerzijde van de medaille. Hier het verhaal achter jong en succesvol zijn

MEI 2013

TEKST: PUCK BASTIAANSEN

47


VOOR ALLES IS EEN EERSTE KEER

Danny Mekic zat nog op de basisschool Wie: Danny Mekic toen er een groot wit ding in huis kwam. Wat: succesvol ondernemer eigen internetbedrijf Hij had geen idee wat het was hij had Wanneer: sinds 2002 totaal geen idee dat hij er jaren later zo succesvol mee zou worden. Als zijn vader Hoe: door interesse en mezelf te blijven uitdagen WWWWWoverdag ging werken kroop Mekic stiekem achter de computer om uit te vogelen hoe dat ‘ding’ in elkaar zat. Dat ging wel eens Danny Mekic is 26 jaar. Nog een jonkie zou je fout dan startte de computer niet op of viel hij zomaar denken. In theorie klopt dit maar Mekic timuit. Van fouten leer je, zo zorgde Mekic ervoor dat de mert al enkele jaren succesvol aan de weg. computer het weer deed voordat zijn vader thuis zou Zijn verhaal begint in 2002. Toen startte hij op komen. 15 jarige leeftijd een succesvol internetbedrijfje op. Jongeren op die leeftijd zijn bezig met meisjes, seks, eerste liefdes en dat soort dingen, maar totaal niet met het realiseren Mekic leerde zichzelf programmeertalen aan met boekvan een droom. Want vaak is op die leeftijd en uit de bibliotheek. Ik was als kind zo gedreven en zoiets slechts nog een droom die zij hopen in geïnteresseerd in hoe dit allemaal werkte dat ik telkens de toekomst te kunnen waarmaken. Waarom nieuwe uitdagingen zocht voor mezelf. Toen we eenkoos Mekic voor deze weg en lukte het hem ? maal inbelverbinding kregen (via de telefoon). Raakte En hoe kan het dat hij zonder diploma toch kon ik gefascineerd door de online community dat was een studeren aan de Universiteit van Amsterdam? voorloper op hyves. Op 12 jarige leeftijd vond Mekic dat het tijd was voor werk aan de winkel. Mekic vroeg of hij op vrijwillige basis mee mocht werken aan verschillende projecten. En zijn ideeën ware verdomd goed zagen ook buitenstaanders. Vanaf toen ging het snel Mekic kreeg verschillende opdrachten aangeboden voor een toen zeer aangename vergoeding maar bleef vooral veel opdrachten vrijwillig doen zoals zijn forum scholieren.com dat vandaag de dag nog steeds als een trein loopt. Het doen van vrijwillige opdrachten is volgens Mekic een belangrijke stap naar succes. Zo zien mensen dat je het echt leuk vindt om te doen en het je niet alleen om het geld gaat.

‘INTERESSE DAT IS WAT MIJ HEEFT GROOTGEMAAKT’

HET BEGON UIT DE HAND TE LOPEN

Mijn ouder kregen door dat dit zo langer niet kon. En begonnen zich zorgen te maken ik moest van hun gaan praten met een goede vriend van ze een boekhouder. Ik kom absoluut niet uit een ondernemersgezin dus de boekhouder kon dan ook aardig lachen om de bezorgdheid van mijn ouders. Maar de vraag of wat ik nu aan het doen was op 15 jarige leeftijd en dat überhaupt wel kon bleef. Daarom schreef ik mijn bedrijf in bij de kamer van koophandel programmeer- en advies werkzaamheden.

ZONDER DIPLOMA TOCH NAAR DE UNIVERSITEIT

In de maanden die volgde merkte ik dat ik het ontzettend leuk vond om te doen maar ik kwam er achter dat het moeilijk te combineren was met de middelbare school. En stopte daarom ook in 5 VWO met school. Om een aantal jaren later toch maar de studieboeken in te duiken via een toelatingsexamen werd ik aangenomen op de UVA en begon daar aan rechtsgeleerdheid. Dit was ontzettend handig want zo wist ik waar in binnen mijn bedrijf met welke rechten te maken had. Ook na deze studie kreeg ik veel kansen en mogelijkheden. Zo ben ik enkele jaren gastdocent geweest voor het vak Entrepreneurship, mocht ik spreken op congressen en evenementen en verzorgde ik workshops.

DE GOUDEN TIP

Nee mijn leven is zeker niet alleen over roze geur en maneschijn gegaan ook ik heb een moeilijk pad moeten bewandelen om te komen waar ik nu ben. Volg je interesses en volg je hart als je in jezelf gelooft zit je altijd goed. Maak fouten want van fouten leer je ben niet bang om af te gaan. Teleurstelling komt niet door het resultaat, maar door de geschapen verwachting.

48

CRe8MGZN


HOE HET BEGON Bob Ultee :Wie De jongen Bob Ultee begon op zijn zijn eigen bedrijf. Wat begon eigenaar van Sabon :Wat 14e begon met auto’s wassen voor 10 gulden Sinds 2005 :Wanneer groeide uit tot zijn eigen auto was bedrijf. nooit opgeven, waar een ander stopt ga ik door :Hoe Hard werken was meer dan normaal voor Bob in de vakanties werkte hij dan ook 5 van de 6 weken. Later verkocht hij zijn auto was wijk omdat het tijd was voor meer. Toen 12 jaar later ontdekte hij in Polen en Amerika de zeepjes winkel Sabon. Hij was razend enthousiast over het concept hij zocht dan ook meteen de eigenaar op en stalkte hem zo’n 3 maanden. Met succes want vanaf toen kon hij zijn plannen gaan uitwerken.

Hij stond op plaats 35 in de Quote, een lijst van de 100 rijkste Nederlanders jonger dan 40 jaar. Hij heeft zijn fortuin eigenhandig vergaard. Ongetwijfeld zul je van zijn merk hebben gehoord. Bob Ultee is verantwoordelijk voor het verzorgingsmerk Sabon in Luxemburg en België. Of beter gezegd was. Het leek allemaal De eigenaar was ook niet van gisteren dus het was aan zo goed te gaan en hij behoorde dan ook bijna mij de taak om hier verstandig mee om te gaan. Ik heb tot de rijkste mannen van Nederland. Van de eigenaar mijn plan voor gelegd. Zo en zo wil ik het gala’s tot vliegen in een privéjet hij deed het en daar ga jij voor zorgen, dat waren mijn woorden. Zo allemaal. Maar hoe is het allemaal begonnen iemand moet je paaien en hem duidelijk maken wat voor en waar is het fout gegaan? hem de voordelen zijn. ik zie vroeger al tegen meisjes als je met mij zoent dan leef je langer. Dit zei ik niet letterlijk tegen deze man maar ik bracht het als volgt: als je mij jouw concept verkoop dan zorg ik dat je meer zeepjes zult verkopen aan die andere knakworsten heb je niks. Uiteindelijk kreeg Bob de licentie voor de Benelux. Hij beheert dan ook met zijn vrouw nu 47 winkels.

ALS JE MET MIJ ZOENT LEEF JE LANGER

ONGELOOF

Hoe keek de buitenwereld tegen jouw succes en ideeën aan? Lag het voor de hand dat jij een grote jongen zou worden? Nee in het begin was het vooral lachen, gieren, brullen “haha daar heb je Bob weer met zijn gekke winkels”. Niemand begreep waarom ik dit deed. Ik was afgestudeerd aan de universiteit en dan maak je zo’n carrière move dat begrepen ze niet. Ze bleven denken wat doe je nu weer. Maar nu piepen ze wel anders. Ja, ik ben jong maar dat zegt helemaal niks. Mensen vragen zich vaak af waarom ze van mij als jonge hond iets moeten aannemen? Nou heel simpel omdat ik het heb bedacht.

SKILLS

Waarom kan jij zo goed ondernemen? Het is een kwestie van nooit ophouden. Talent dat heb ik niet maar ik geef niet op. Waar andere mensen zeggen dat iets niet mogelijk is hoe leuker het voor mij wordt. Burn out wat is dat ? Een echte ondernemer gaat altijd door waar de rest stopt moet jij doorgaan. Als iedereen naar links gaat ga jij naar rechts. Altijd doorgaan nooit opgeven dat is je kracht als ondernemer. Een goede ondernemer geeft namelijk nooit op. Maar mijn vrouw Eveline tevens mijn zakenpartner zorgt ervoor dat we samen de goede beslissingen nemen zij is rustig en overziet de dingen beter. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf zo succesvol blijft? Ik leid mijn personeel eigenhandig en vliegensvlug op, met een belangrijk doel altijd in mijn achterhoofd. Het is niet moeilijk om aan een klant 1x wat te kopen maar je moet zorgen dat ze terug voor je product komen. Dat is het geheim daar moet je voor zorgen.

KEERZIJDE VAN DE MEDAILLE

Bob maakt met gemak dagen van 16 uur. Je zit 6 a 7 uur per dag in de auto. Leeft van afspraak naar afspraak. Vrienden zie en spreek je nauwelijks. Je kind van 1,5 kent nu al de Sabon zeepjes uit zijn hoofd. Gaat het soms niet te ver voor je en is dit het je allemaal waard? Er is altijd een keerzijde aan de medaille en nee dat is niet altijd leuk. Je verliest vriendschappen en je sociale leven staat op een laag pitje. Ik zit ook altijd met de gedachte als ze mijn zoon maar niks aan doen. Dat zijn maatregelen die je zult moeten nemen. Maar ik heb een doel voor ogen dit concern opzetten is wat ik waar wil maken. Van het eerste winkeltje tot het uiteindelijke concern is er een lange weg die je moet bewandelen wat maakt dat het waard?

Dat kan je pas zien aan de finish.Bij de finish weet je pas of dit het allemaal waard is geweest. Want hoeveel mensen kunnen nou zeggen dat ze iets hebben opgezet wat de hele wereld rond gaat?

MEI 2013

49


WAAR ZIT DE LOL ER VOOR JOU IN?

WAT NOU “ZIJN� BEDRIJF?

De lol zit hem niet in de feestjes of de dure snufjes die wij hebben. Het is leuk maar niet mijn doel. Wat is het dan wel? Je werkt altijd kei hard zit nauwelijks vrienden, familie en je zoon. Waar zit de lol voor jou in. De lol zit hem in de spanning van het spel. Kun je bereiken wat je wilt bereiken? Zolang ik me die vraag elke dag kan blijven stellen is de lol er.

Hij beleefde hoogtepunten en werd genomineerd voor Entrepreneur of the Year. Een gala waar alle grote ondernemingen bij elkaar komen. Daar wordt volop genetwerkt. Bob is klein tussen al deze grote namen. Wat moet je kunnen om hierbij te zitten? Deze mensen hebben wat ze moesten doen goed gedaan. Zo simpel zou het zijn. Zo simpel was het helaas niet. De laatste jaren ging het steeds slechter met zijn bedrijf. Hij kon verschillende aanbetalingen niet meer doen en nam dan ook een steeds grotere gok om zijn schulden af te betalen. Dit lukte echter niet en zijn schulden werden dan ook alsmaar groter. Zijn droom is letterlijk in een klap uit elkaar geknapt.

50

CRe8MGZN


TELL IT GIRLZ!

Vijf jonge talentvolle zangeressen die vanaf kleins af aan maar met één ding bezig zijn: Muziek. Alle vijf totaal verschillende types, maar met één overeenkomst. Ze hebben allemaal iets meegemaakt wat hen klem heeft gezet in het waarmaken van hun muziekaspiraties. Iets moeilijks, onverwachts, ingewikkelds, wat hun levens veranderde. Mede door deze gebeurtenissen is nooit uitgekomen wat ze wilden bereiken: Eigen nummers maken, uitbrengen en een toevoeging/inbreng hebben in de muziekindustrie.

MET

het project Tell it Girlz voelen de dames zich weer zoals ze zich jaren niet hebben gevoelt. Ze kunnen weer volledig bezig zijn met hun passie, wat resulteerde in het maken van een eigen CD! De vijf zangeressen werden gevoegd aan het project R-Newt. Een project waarin jonge talentvolle zangeressen worden gekoppeld aan professionele muzikanten en zo een nummer componeren. Alle dames zingen zelfgeschreven nummers. De CD is afgelopen maand gelanceert in het Tilburgse Theater de Schouwburg, waarna de CD verkocht werd aan het toegestroomde publiek. Het was een indrukwekkend optreden, waar de gevoelige tekst en de prachtige stemmen zorgden voor kippenvel bij de aanwezigen. De zangeressen vertellen in hun liedjes over hun moeilijke tijd waarin ze het leven soms niet meer zagen zitten, radeloos waren en niet wisten hoe ze uit hun lastige situatie moesten komen. Nu dat eindelijk gelukt is, willen ze met dit project de mensen een boodschap meegeven: Nooit opgeven!Voordat de zangeressen in moeilijkheden kwamen hadden de dames wel optredens, waardoor er mensen waren die afwisten van hun talent. Zo traden ze onder andere op bij het jongeren cultuurcentrum in Tilburg. De dames kregen zo enig naamsbekendheid, maar doorbreken zat er niet in. Ze wilden graag weer optreden voor publiek, doorgroeien, en eigen nummers maken. Door de opstapeling van problemen in het thuisfrond en directe omgeving kwam dat er niet van. De zangeressen van Tell it Girlz hadden geen mogelijkheden hun dromen achterna te gaan, wat leidde tot veel frustratie. De twee oudste solisten van de zanggroep, (Gigi en Amal) vertellen in het kort hun verhaal.

MEI 2013

51


GIGI

G

A

igi, een meisje dat veel passie en talent heeft voor muziek. Ze werd echter het slachthoffer van huiselijk geweld. En dat door beide ouders.. Voor Gigi was het thuis niet meer uit te houden. Op haar zeventiende ging ze noodgedowngen zelfstandig wonen. Haar school moest ze afmaken en ze moest vrijwel elke avond werken om de huur te kunnen betalen, plus de andere vaste lasten. Voor haar passie muziek had ze geen tijd meer. Ze was toendertijd al blij dat ze de huur kon betalen. Ook al stond Gigi vroeg op eigen benen, voor een meisje dat net uit de pubertijd komt is het een hele verantwoordelijkheid om dan al voor jezelf te moeten zorgen. Buiten een aantal vriendinnen, had ze hier verder geen familie waar ze bij terecht kon. Inmiddels heeft Gigi geen contact meer met haar ouders. Gigi had wel verwacht dat haar ouders contact met haar op zouden nemen, wat niet gebeurt is. Tot een verzoening zal het nooit meer komen. Gigi wil er niet meer aan denken en gewoon haar eigen weg gaan. Hoe moeilijk het ook is, ze kan nu verder met haar leven. Inmiddels heeft Gigi haar leven enigszins op kunnen pakken. Ze is in korte tijd een volwassen vrouw geworden, en kijkt weer vooruit. Daarnaast werd ze via een vriendin benadert door het project R-Newt. Ze deed auditie en is toegevoegd aan de groep!

Amal gaf niet op en ging geld ophalen door middel van een optreden in de plaatselijke buurthuis. Dat bracht €500,- op. Maar dat was enkel uitstel van executie. Twee maanden later moest het gezin alsnog het huis verlaten. Dat werd een heils karwei, omdat vrienden uit de buurt agressief werden. Het gezin werd namelijk letterlijk het huis uitgegooit. Voor Amal een van de pijnlijkste dagen van haar leven. En daar sta je dan, met het hele gezin bij je tante voor de deur. Een gedeelte van het gezin trok er tijdelijk in, de kleinste kinderen werden meegenomen door de kinderbescherming..

EEN GEZIN MET ACHT KINDEREN, WAARVAN TWEE NET GEBOREN. BEIDE OUDERS ZONDER WERK. WAAR MOET DAT HEEN?

Gigi is erg blij met deze kans, en gaat er vol voor. Lange tijd voelde ze zich eenzaam en ongewaardeerd, nu de tijd voor Gigi om aan haarzelf te denken. ‘’ Overal word je geconfontreerd met wat je niet hebt, en wel zo graag wil hebben. Iedereen waarbij ik langsging had een familie, liefde om zich heen.” Gigi: ‘’Op mijn 18e had ik het het erg moeilijk. Ik wilde leven zoals een meisje van 18 hoort te leven. Ik had het idee dat een mooi leven mij gewoonweg niet was gegunt, dat ik voor niemand goed genoeg was en geen goede toekomst tegemoet zou gaan. Ik wist dat ik moest vechten voor een mooier bestaan. Die gedachte hield ik dagelijks bij me, wat me veel kracht heeft gegeven. Ik ben nu gelukkig op de goede weg. ‘’

‘OVERAL WORD JE GECONFONTREERD MET WAT JE NIET HEBT, EN WEL ZO GRAAG WIL HEBBEN. IEDEREEN WAARBIJ IK LANGSGING HAD EEN FAMILIE, LIEFDE OM ZICH HEEN.” ‘’Tell it Girlz is erg belangrijk voor mij. Zingen heeft mij altijd moed gegeven. Ik mocht auditie komen doen. Ik had er zoooo veel zin in, dat ik zeker wist het te gaan redden. Ik ben blij en trots dat ik het op eigen kracht heb gedaan. Ik ben goed op weg het pad te vinden waar ik naartoe streef, het pad naar geluk.’’

52

AMAL

mal is de oudste dochter van een gezin met acht kinderen. Allemaal wonen ze nog thuis. Alleen ze hebben niet allen een baan.. Haar vader is ziek, waar Amal altijd voor heeft gezorgt. En haar moeder was inmiddels haar baan kwijtgeraakt. Ze beviel ook nog is van een tweeling, waardoor het gezin in financiele problemen terechtkwam. Al een aantal maanden kon de huur niet worden betaalt, met als gevolg dat ze het huis moesten verlaten. Een gezin met acht kinderen, waarvan twee net geboren. Beide ouders zonder werk. Waar moet dat heen?

Als oudste dochter nam Amal haar verantwoordelijkheid op en zorgde voor het gezin. Tijd om bezig te zijn met school of muziek was er niet. De stress maakte haar moedeloos. Ze kon zich moeilijk van de gezinsproblemen afzetten. Na een langdurige periode zorg te hebben gedragen voor het gezin ging het langzamerhand weer de goede kant op. Het gezin kreeg geld van de bijstand en kon weer aan een eigen huis denken. Amal kon langzaam weer aan haarzelf denken. Na een moeilijke tijd kon ze zich weer storten op school en vooral op haar muzikaal talent. R-Newt wist van haar zangkunsten en voegde haar toe aan Tell it Girlz, ze was enorm blij met deze kans. Amal:” Ik heb een erg moeilijke periode gekent, nu het weer beter gaat denk ik weer aan de toekomst en kan ik dingen doen die ik echt leuk vindt. Met ons gezin gaat het weer beter, we wonen nu weer met zijn allen. Wij zijn als gezin heel hecht en sterk, ik wist dat we uit deze problemen zouden komen. Gelukkig is dat gelukt! En dat R-Newt mij deze kans geeft, vind ik fantastisch! Ik ga er helemaal voor en alle stress en moeilijkheden van me afzingen! Het verleden heb ik achter me gelaten.’’

TEKST: FREDDY MULDER

CRe8MGZN


PROJECT R-NEWT BRACHT DE DAMES TERUG OP HET PODIUM Tell it Girlz! is een project vanuit de culturele broedplek voor jongeren, R-newt. De organisatie bracht de dames bij elkaar en wilde een CD met ze uitbrengen. Onder leiding van een professionele zangcoach werden de meiden een week in de studio gedropt om de nummers op te nemen. De nummers gaan onder andere over liefde, verlies of ergens de dupe van worden. De dames zingen over de kracht die ze eruit hebben gehaald en dat je nooit moet opgeven. Na weken repeteren was het moment eindelijk aangebroken. De CD werd uitgebracht en de zangeressen van Tell it Girlz waren eindelijk terug op het podium. R-Newt is enorm trots: ‘’ Ze hebben allemaal iets aangrijpends meegemaakt waar ze heel graag hun nummer over wilden schrijven. Alle dames hebben een geweldige prestatie gelevert! Een grote indruk achtergelaten. Het zijn stuk voor stuk sterke persoonlijkheden. Ze hebben hun verhaal op een indrukwekkende manier overgebracht aan het publiek, fascinerend!’’ R-Newt zal dit project zeker een vervolg geven. Ze blijven op zoek naar jong zangtalent. Talenten met een verhaal, die echt iets te vertellen hebben. Tell it Girlz is R-Newt erg goed bevallen, ook van buitenaf waren er alleen maar positieve reacties. De dames zelf zijn heel blij hoe het de afgelopen weken gegaan is, en gaan door op deze weg. Tell it Girlz heeft binnenkort overleg met R-Newt over het maken van een tweede CD. Wordt vervolgd

MEI 2013

53


D R E E V R E T S E R E R GE R ADV O O V


Nu denk ik of dit alles niet een beetje teveel van het goede was? Hoeveel kan een mens aan? Verwaarloos ik geen vrienden en besteed ik wel evenveel aandacht aan school als aan feesten? Nu denk ik dat school en feesten redelijk met elkaar in balans liggen want oh god als ik ook maar terug denk aan de dagen dat ik ‘s avonds op stap ging en ‘s ochtends met hoofdpijn die aanvoelde als een zware migraineaanval in de klas zat, vind ik mezelf nog steeds zielig. Maar ik heb wel respect voor mezelf dat ik er stond.

<<<<PUCK BASTIAANSEN

Een zomeravond in augustus zat ik met mijn ouders en huisgenoten aan een pastasalade. Nu op de dag af 8 maanden later zat ik daar weer met mijn ouders en huisgenoten aan een pastasalade. Denkend aan die ene opmerking van mijn vader, “Puck, je middelbare schooltijd is een straf, zie die te overleven en dan begint het feest pas echt”. SNu snap ik waarom hij dit zei en kan dit dan ook beamen. De afgelopen 8 maanden zijn letterlijk voorbij gevlogen. Het was als drie keer knipperen met mijn ogen... Wat zeg ik? Als EEN keer knipperen met mijn ogen. Een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen maanden. Ik begon in augustus aan mijn reis. Nieuwe ronde, nieuwe kansen, moet ik gedacht hebben. Zo begon ik aan een nieuwe opleiding, een nieuwe baan bij Red Bull, ik ging op kamers wonen en ging bij een studenten vereniging. Allemaal in een jaar.

Deze feestjes waren een van mijn hoogtepunten. Verkleedfeestjes, van er uitzien als apen tot nette gala feesten die eindigden rollend met gescheurde kleren over de grond. Het was allemaal fantastisch. Ze zeggen dat je eerste jaar tenslotte het leukst is en om hier achter te komen moet je dat zelf ondervinden.

Je raadt het al... ik mocht joepiedepoepie nog een keer verhuizen! Dit keer wel naar een villa waar je U tegen zegt en heb nu een kamer met eigen badkamer. Het leven in een studentenhuis is ronduit geweldig. Je moet je eens voorstellen: stuk of 12 meiden bij elkaar in een gezellige, smerige boel. Terugdenkend aan alle verhalen verschijnt er een dikke smile op mijn gezicht. Een ander hoogtepunt was mijn reisje naar Bangkok. Ik mocht namens Red Bull Nederland, Nederland gaan vertegenwoordigen in Thailand. Helaas kan ik over deze trip niet meer vertellen dan ‘Oh het was zooooo GAAF,MOOI,FANTASTISCH, EEN EER’. Dit komt omdat ik nog steeds aan het acclimatiseren ben en het nog steeds niet kan bevatten. Ik ben dan ook pas 2 dagen terug. De afgelopen maanden waren een en al hoogtepunt en ik zou willen dat iedereen het mee had kunnen maken. Als dit jaar al zo’n hoogtepunt was wil dat dan zeggen dat het vanaf nu alleen nog maar slechter kan gaan? Je zult nu vast denken dat ik het over alle feestjes heb die ik heb meegemaakt, maar nee hoor. In mijn leven zit wel iets meer diepgang. De feestjes zijn slechts een bijzaak. Maar als ik over alles een uitgebreid verslag moet schrijven ben ik over 8 maanden zittend aan mijn pasta salade nog steeds niet klaar.

MEI 2013

COLUMN//HET HOOGTEPUNT

Tot nu toe hebben ze gelijk, al kan ik wel balen van de feestjes die ik heb moeten missen door werk- of schoolverplichtingen, ook al zal mijn lever hier erg blij mee zijn geweest. Ik heb geen idee hoelang die het nog volhoudt maar als ie net zoveel aan kan als ik dan gaat ie nog wel even mee. Wat ik nu de afgelopen 8 maanden heb meegemaakt zal ik nooit meer mee maken. Om te beginnen het verhuizen naar de Gasthuisring begin dit jaar, was een en al stress want mijn vader kan niet timmeren, laat staan een kast in elkaar zetten. Ik heb me dit jaar al wel vaker over mezelf verbaast maar dat ik uiteindelijk degene was die de kast in elkaar heeft gezet had ik niet verwacht. De andere leuke verrassing stond ons dan na 8 maanden ook al weer te wachten.

55


FESTIVAL TRENDS

HET VERSCHIL TUSSEN VROEGER EN NU

56

TEKST: PUCK BASTIAANSEN

CRe8MGZN


DE

festivals van nu maken veel mee. Waar de festivals vroeger georganiseerd werden voor het publiek. Beslist tegenwoordig het publiek zelf wie er komt draaien en hoe de dag eruit ziet. Waar vroeger feestjes vooral vóór het publiek werden georganiseerd, nemen jongeren nu het heft in eigen handen om een fantastisch feest neer te zetten. Je kan dus zeggen “jongeren maken de festivals”. De festivals van vroeger tellen allang niet meer mee. De tijden zijn veranderd. Vroeger kwam je voor de naam naar een festival, later kwam je voor de DJ. Nu komt men echter voor de organisator. Daaruit kunnen ze opmaken wat voor muziek, maar vooral wat voor publiek er te verwachten is. Het is niet alleen een festival meer. De hele omgeving en het terrein maken ook nieuwe trends door.

MEI 2013

Zo komen festivals met motto’s zoals “je bent wat je maakt”. Jongeren kunnen voortaan zelf bepalen onder het mom van DJ Roulette wat voor muziek er word gespeeld en welke line up er zal staan. Dit is een veel terugkerende trend op technologie gebied. Vroeger kochten we CD’s, nu downloaden we en streamen we online. Zo kunnen jongeren tegenwoordig in verbinding staan met een live stream en bepalen ze welke DJ ‘goed’ of ‘slecht’ is. Ook speelt licht en belangrijke rol tijdens festivals en worden er hele lichtshows weg gegeven. Dat gebeurde vroeger niet. Het draait allemaal om de beleving: We kunnen dus concluderen dat het tegenwoordig allang niet meer alleen om de muziek draait. De omgeving en het terrein worden hier ook bij betrokken.

57


WE

kunnen dus concluderen dat het tegenwoordig allang niet meer alleen om de muziek draait. De omgeving en het terrein worden hier ook bij betrokken. Het terrein zelf is vaak ook geen dooie grasmat meer. Er zijn tal van festivals waar de aankleding een belangrijke rol speelt . De mainstage wordt ‘ opgeleukt’ met hele kunstwerken van meters hoog waar kleur en symbolen een belangrijke rol spelen. Het is immers de bedoeling dat je mensen een beleving mee geeft. Daarvoor wordt vaak het terrein onder handen genomen met rare, niets uitstralende, kleurige kunstwerken of ‘chillplekken’. Zo wordt er tegenwoordig aan een festival een betekenis gegeven door bijvoorbeeld aandacht te besteden aan een beter milieu, “groen leven” en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij de eetkraampjes kun je dan biologisch en ecologisch verantwoord voedsel krijgen. Om de mensen een totaalbeleving te geven zijn er tal van stands te vinden waar jongeren staan die goed kunnen koken of cocktails kunnen maken. We kunnen dus concluderen dat een festival meer is dan alleen naar plaatjes luisteren.

OOK

de trends op drugsgebied zien we terrein winnen waarbij ook het gebruik van drugs steeds vaker voorkomt. Waar het vroeger al heel wat was als je alcohol dronk was het voor velen al niet te bevatten dat de joint in beeld kwam tijdens een festival. Tegenwoordig kijken we hier niet meer van op, alcohol en een joint zijn al lang niet uitdagend genoeg meer en worden als normaal ervaren. Toen kwam daar het pilletje om de hoek kijken. Voor de oude generatie is dit al helemaal niet te bevatten en ben je voor velen een loser als je het gebruikt, want waar is de tijd gebleven dat je kon feesten zonder al deze zooi. Het pilletje onder de jongeren is dan ook meer dan hot en gewild. Op technofestivals kun je tegenwoordig geen persoon meer vinden die het niet gebruikt heeft. Het lijkt wel alsof de gewone burger er niks meer te zoeken heeft als diegene geen pilletje heeft genomen.

58

De maatschappij wordt dus eigenlijk ‘gedwongen’ en heeft geen keuze om wel of niet mee te doen. Je bent een loner als je het niet doet en je hebt er dan ook eigenlijk niks te zoeken. Het moraal: “ik heb het niet nodig en kan ook feesten zonder drugs” lijkt niet meer van kracht te zijn. Iedereen kent het begrip 24-uurs-economie wel. Tegenwoordig zijn jongeren 24 uur per dag bezig met tal van dingen en bereikbaar via ontelbare wegen. Omdat jongeren dus altijd in de weer zijn komen Amsterdamse clubs met het perfecte idee om de deuren 24 uur lang te openen. Waar is de tijd gebleven dat je om 02:00 uur thuis moest zijn? Tegenwoordig begint dan het feesten echt pas. Of het je ritme ten goede komt? Dat betwijfel ik. Maar met tijd hoef je in ieder geval geen rekening te houden.

CRe8MGZN


“WE KUNNEN DUS CONCLUDEREN DAT EEN FESTIVAL MEER IS DAN ALLEEN NAAR PLAATJES LUISTEREN.”

MEI 2013

59


Een paar jaar geleden was ik fan van het programma Studio Voetbal. Met Hugo Borst, die altijd een mening had die hij goed kon onderbouwen. Het kwam toen op hetzelfde tijdstip op televisie als het andere praatprogramma over voetbal: Voetbal International. Ik twijfelde altijd naar welke van de twee programma’s ik wou gaan kijken. Sinds Jan van Halst aan de tafel zit, heb ik dat probleem gelukkig niet meer. Het hele programma is door zijn aanwezigheid niet meer serieus te nemen. Als Jan zijn iPad tevoorschijn haalt en met rondjes en pijltjes aangeeft dat een speler zijn man een keer laat lopen, gaan er rillingen door mijn lijf. Ik begin letterlijk te bibberen van ergernis en baal op dat moment altijd dat ik niet te gast ben in de studio. Want wat zou ik graag een keer die iPad pakken om hem snoeihard op de grond te smijten. Heerlijk lijkt me dat, middenin een liveuitzending. Het enige wat van Halst dan nog over heeft is zijn 3-delige pak, wat er zeer verzorgd uitziet, alleen wel 2 maten te klein is. Het is vreselijk om te zien hoe zo’n matige oud-voetballer denkt aan iedereen te moeten vertellen hoe het voetbal in elkaar steekt. Jan neemt zichzelf zo serieus dat hij verbaasd is dat hij niet in andere programma’s aan mag treden, om daar met rondjes en pijltjes op zijn iPad uit te leggen wat de wereldproblemen zijn, en hoe hij ze aan de hand van zijn computertje op kan lossen. Rondje hier, pijltje daar, wereldhonger is klaar. Jan neemt zichzelf echt veel te serieus. Als bijvoorbeeld Jan Mulder een grapje maakt , waar iedereen om kan lachen, kijkt Jan van Halst iedereen aan waar ze in godsnaam mee bezig zijn. Je ziet aan zijn verbaasde uitdrukking dat hij denkt: “Dit is Studio Voetbal jongens! Ik vertel heel Nederland aan de hand van mijn geweldige iPad de problematiek van dit voetbalweekend en jullie maken tussendoor een grapje..?! ongelooflijk! Heb ik dan daarvoor dat 3-delige pak aangetrokken? Ben ik daarom zo handig met computers?” Je ziet het ook aan zijn houding. Hij zit altijd helemaal rechtop en heeft altijd weer zo’n verschrikkelijk, overdreven formeel 3-delig pak aan alsof hij tussen een bezoekje aan Koning WillemAlexander en een begrafenis door even stopte bij Studio Voetbal. Door zich overal mee te bemoeien en overal wat van te zeggen en te vinden denkt hij dat iedereen hem serieus neemt. Het is meer uit medelijden dat de rest ingaat op zijn halfbakken uitleg, omdat Jan zo zijn best doet. Net als op de kleuterschool. Pietje heeft alle vraagjes goed zonder moeite en Jantje heeft eentje fout, maar omdat Jantje daar zooo goed zijn best voor moest doen, krijgt hij ook een stickertje. Goed zo Jantje! Hij moet ook wel, voetballen kon hij amper en humor of een genuanceerde mening zit er ook niet in. Het is lachwekkend dat ze hem elke week uitnodigen. Jan is ook de enige die zich tot in de puntjes voorbereid. Volgens mij geeft meester van Gelder na elke uitzending het huiswerk aan Jantje mee naar huis, zodat hij na het avondeten een spreekbeurt kan houden voor zijn vrouw om te oefenen voor de komende uitzending. Zij zit waarschijnlijk elke zondagavond met open mond te genieten van haar fantastische man. Haar Jantje, die zowat het hele programma aan elkaar praat en dat helemaal zonder een eigen mening te geven, want die heeft hij niet. Alleen maar wat presentator Jack van Gelder wil horen. Iedereen kan zich met een beetje moeite en zonnebloemolie in een te klein pak proppen en op zijn stoel gaan zitten om te vertellen wat Jan die avond zou gaan zeggen. Al heeft diegene waarschijnlijk niet zo’n mooie iPad.

COLUMN // JAN VAN HALST EN ZIJN IPAD // FREDDY MULDER 60

CRe8MGZN


Handscheppen // Euro 13,23 // Amazon Normaal zijn Duitsers koning van het kuilen graven. Maar met de nieuwste graaftechniek genaamd “Hand Trux” is dat verleden tijd. Kuilen graven was nog nooit zo makkelijk en snel. Vanaf nu zijn wij onze oosterburen weer te baas. De Hand Trux zijn zo gruwelijk goed dat de Duitsers allemaal terug zullen vluchten naar Duitsland.

Notitieblok douche // Euro 6,12 // Amazon Met Aqua Notes zullen je ideeën in de douche nooit meer verloren gaan. En dit is erg fijn. Want de Douche is de plek waar de beste ideeën bedacht worden. Tevens worden ze daar ook weer vergeten. Dankzij Aqua Notes zijn het aantal uitvindingen in te wereld met 300% gestegen. Ook zijn er door Aqua Notes al verschillende remedies bedacht van ziektes die ongeneesbaar leken. Oftewel, Aqua Notes is meer dan een notitieblok. Het verbetert ook nog eens de wereld.

Mobile Alarm Clock // Euro 16,85 // Amazon Als jij ’s ochtends moeilijk uit bed komt is deze wekker echt iets voor jou. Je moet de Mobile Alarm Clock namelijk eerst te pakken krijgen voor je hem uit kunt zetten. Zodra hij afgaat rijdt hij een willekeurige kant op zodat je hem eerst moet gaan zoeken. Opstaan is hierdoor geen probleem. Tenzij je doof bent natuurlijk, dan slaap je er gewoon doorheen.

Dust Mopping Slippers // Euro 4,31 // Amazon Met de Dust Mopping Slippers maak je het huis schoon zonder daadwerkelijk schoon te maken. De zolen nemen namelijk stof op terwijl je door het huis loopt. Dus weg met je Swiffer Duster en je Dyson Airblade want de Dust Mopping Slippers zijn de echte shit.

Scratch off landkaart // Euro 12,31 // Amazon Deze wereldkaart is perfect voor de ultieme globetrotters. Hiermee kan je precies laten zien waar je allemaal geweest bent. Het werkt ongeveer hetzelfde als een kraslot waardoor je bezochte plekken aan kunt krassen op de kaart. Hierdoor wordt de drang nog groter om vreemde landen te bezoeken. Want een volle kraskaart is voor een echte wereldreiziger de ultieme droom.

Karate-Choppa // Euro 7,52 // Amazon Als eten koken niet echt jouw ding is en je wil er een extra dimensie aan geven, dan is dit wellicht iets voor jou. Met de Karate Sla Hakker wordt het snijden van koolgroenten leuk om te doen. Met deze keukentool word jij een ware karate ninja in de keuken. Geen groente is jouw te baas en geen gerecht is te sterk voor jou en je hakmes. Wees alleen wel voorzichtig want ook dit samoeraizwaard is dodelijk.

64

TEKST: OT AERTSEN

CRe8MGZN


CRE8IVE MUSTHAVES Hand-crank Charger // Euro 37,58 // Amazon Tegenwoordig kan niemand meer zonder mobiele telefoon. Een lege batterij is voor veel mensen dan ook een ware nachtmerrie. Op veel plekken kan je je telefoon gewoon opladen in een stopcontact. Maar wanneer er geen stroom in de buurt is wordt dat erg moeilijk. Gelukkig is hier een mooie oplossing voor bedacht, namelijk de Hand Crank Phone Charger.

Gameboy Dress // Euro 58,61 // Etsy of www.blackmilk.com Met de Nintendo Gameboy dress zal iedere geeky man op je vallen. Want de enige manier als vrouw om een gamer af te leiden van zijn spelcomputer is door je als een spelcomputer te verkleden. Pas dan zal hij zijn spelcomputer even loslaten. Pas alleen wel op dat zijn gameverslaving niet overslaat tot jou!

80â&#x20AC;&#x2122;s iPhone Case // Euro 4,81 // Amazon Vroeger waren telefoons veel degelijker. Ze gingen jaren mee zonder ook maar een keer kapot te gaan. Bovendien zagen ze er vroeger ook gewoon vet uit. Voor de mensen die de telefoon van vroeger missen is de Retro Phone iPhone Case er. Strak design en onverwoestbaar. Ze schijnen zelfs sterker te zijn dan de Nokia 3310. Dus je kunt hem gerust aan De Baron uitlenen. Want deze breekt hij nooit door midden.

Mini-Ballista // Euro 16,39 // Thinkgeek Laat zien dat jij de baas bent op het kantoor. Want met deze werkende mini-balista zal iedereen voor je buigen. Je werknemers zullen altijd hard werken. Want als ze dat niet doenâ&#x20AC;Ś Bovendien kun je er lichtschakelaars mee bedienen, op muizen jagen en inbrekers buiten houden. Een ideaal apparaat dus.

Bike-Lane Laser Projector // Euro 15,32 // Amazon Ben jij het zat dat je in Nederland altijd maar op het fietspad moet fietsen? En dat terwijl ze er soms niet eens zijn. Gelukkig heb je altijd een fietspad bij je met de Bike Lane Light. Hiermee kan je overal fietsen zonder gevaar voor eigen leven. Pas alleen wel op dat je niet zomaar de snelweg op fietst. Dit schijnt toch riskant te zijn.

Golden Poop Pills // Euro 327,22 // CITIZEN:citizen Je poep is nog nooit zo mooi geweest. Want met deze pillen met goud gaat je ontlasting goud glinsteren. Z e zeggen altijd dat geld stinkt. Nou dat is zeker waar. Want ondanks dat de stank hetzelfde blijft is je poep opeens een fortuin waard. Helaas wordt het nog niet geaccepteerd bij die Geld voor Goud juweliers.

MEI 2013

65


lum n/ /O tA er ts se n Co

Haha wij hebben gewonnen! Met wij bedoel ik natuurlijk de Mac gebruikers. Jaja, ik weet dat jullie PC fanaten het niet toe willen geven maar het is toch echt zo. Nu vragen veel mensen zich af: waar heeft hij het nu over? Dat zal ik je zeggen. Jullie argumenten zijn op. Ja je hoort het goed. Al in geen tijden heb ik een valide argument gehoord dat bewijst dat PC technisch beter is dan Mac. Want jullie PC gebruikers zijn nu begonnen met het “bashen” van de Mac gebruiker in plaats van het systeem zelf. In discussies worden Mac gebruikers bestempeld als arrogante meelopende hipsters. Vaak is dit, of een variant hiervan, het enige argument tegen Mac. Maar daar gaan jullie de fout in. Dat is namelijk geen argument tegen Mac maar tegen de gebruiker. Dit doet mij erg denken aan de peuterschool. Als een peuter een discussie verliest gaat hij argumenten gebruiken als: “maar jij bent wel stom/lelijk/ klein/groot/dik/dun/etc.” Maar daarmee is de discussie niet gewonnen. Sterker nog, als je dit soort argumenten gebruikt als volwassene word je raar aangekeken. Maar dit is helemaal niet waar ik heen wil met mijn verhaal. Ik wil jullie PC gebruikers helemaal niet belachelijk maken. Sterker nog ik wil jullie een hart onder de riem steken. Ik wil jullie herinneren aan je oorspronkelijke standpunt. Want de discussie tussen Mac en PC begon oorspronkelijk omdat Mac gebruikers altijd maar claimden beter te zijn. En dat kon jullie geen ene moer schelen. Een goede vriend van mij kon dit altijd prachtig omschrijven: “Het kan mij m’n kont roesten. Een computer is gewoon een hulpmiddel en niet een leefwijze. Mijn PC werkt en meer heb ik niet nodig.” En zo’n reactie is precies op zijn plaats. Mij zal je niet horen zeggen dat Mac beter is dan PC (want daar heb ik geen verstand van). Maar wel vind ik dat PC gebruikers die de mening van mijn verroeste vriend delen beter zijn dan de Mac gebruikers die zich daadwerkelijk beter voelen.

66

CRe8MGZN


For educational purposes only


uid Mountaineering Van Car Crashes tot Liq r l i j k e w e r e l d va n v i r a l v i d e o ’ s D e wo n d e

ts sen zien het slech n e m l e e V l. e w n e o is weet iedere er allemaal ach t a w t ie n at een viral vide ch zi pje en beseffen evallig als het to zo ld e e rb o o als een leuk film v bij iet elk filmpje is at ook leuk is N . W n t. e p tt zi to rs n e a v k r in te me leuk k ook sluikrecla a a v r e t sen het opeens zi n e n m ie n d e n d e v in o v B n a t. lijk o’s. gaan. D s, die viral vide u clame viral kan d re n t e a e d m n o e n zi fe te gek om kijken. Best een te e m a cl re r a a om n t het zich ver om bekend da er t aa st s ru s. Een vi ook. Goede het woord viru e. En nog snel fd el tz he s Viral stamt af van ie ken. Een viral doet prec er de mensen. iljoen keer beke

W

spreidt ond eer dan een m een week al m en nn bi s m so jn viral video’s zi

tussen de filmen ill ch rs ve er jn ok zi pjes ijvoorbeeld film pjes. Je hebt b eiets grappigs g waarin spontaan n re mer dit van tevo fil e d at d er nd beurt, zo hcam beeld zijn de das or vo d oe g n Ee wist. met een camera es m na op jn zi to’s video’s. Dit e auto, die veel au d in rd oa hb as d op het van deze verzekering. Veel e d or vo en b b gehe and. Want daar sl Ru t ui en m ko filmpjes straat. surde dingen op ab st ee m e d n beure ingehaald zomaar worden ruik In Rusland kan je aken paarden geb m r, te op lik he n door ee de snelen schapen van ad p ra b ze t he 1 n va an dan QR-code Sc ? et ni e m je f weg. Geloo en zie het zelf.

O

QR- code 1

van k veel videoclips atuurlijk zijn er oo niet alleen vanEn n. aa g l ra vi ie d songs k veel muziek. Want oo e d oe g e d e eg w ontzetat de muzikant zo d om l ra vi jn zi ca s clip orbeeld is Rebec vo d oe g n Ee . is tend slecht ar hele e meisje wilde ha ns aa ik er m A it D Black. orden. Echmde zangeres w oe er b n ee al n ve s een le at ze niet zingt al d h ec p e d ze t ter heef een proAmerika is dat g in r aa M l. aa g n te nach aalt krijg je gewoo et b d el g el ve je eoclip. bleem. Als bijbehorende vid et m le ng si en g een ei oeder gaf dit ca m e) ov d k lij ijn mpje Haar (waarsch iddels heeft het fil m In . ca ec b Re n deau aa stemmen iljoen negatieve m n éé an d r ee milal m al meer dan 50 eo d vi e d is ch nog gehad. To becca is dus toch Re . en ek ek b er joen ke als ze altijd en, maar niet zo d or ew g d m at. oe ber 2 voor het resulta e d co RQ an Sc droomde.

N

QR- code 2

68

TEKST: OT AERTSEN

CRe8MGZN


W

QR- code 3

es die at ook opmerkelijk is zijn reclam proviral zijn geworden. Normaalges r voo ken hebben mensen een afkeer weg en als we reclames. Op TV zappen we ze nen klikken op YouTube een reclame weg kun lames die we doen we dat direct. Toch zijn er rec Zoâ&#x20AC;&#x2122;n reclame wel leuk vinden om naar te kijken. rk. Helemaal is natuurlijk de droom van elk me ten. Old Spice, als je er een reeks neer kunt zet gelukt. Hun een Amerikaans zeep merk, is dit filmpjAes die campagne bestond uit een hoop De videoâ&#x20AC;&#x2122;s zijn populair werden op het internet. atie met een absurd en hilarisch. Dit in combin succes. Het simpel product als zeep werd een heeft al meer best bekeken filmpje uit de reeks hoe Old Spice dan 45 miljoen views. Wil jij zien ft? Scan dan haar zeep een derde dimensie gee QR-code 3.

M

reaar ook kijken we vaak onbewust om clame in een filmpje. Het gaat dan t door sluikreclame. Je hebt dit vaak nie lame toch in maar onbewust neem je deze rec n is de video je op. Een leuk voorbeeld hierva over water loLiquid Mountaineering, oftewel een aantal pen. Het is een korte video waarin Mountaineemannen de nieuwe sport Liquid n hoe zij het ring willen promoten. Ze laten zie t leuke er van doen en wat hun trucjes zijn. He r komt. Vooris dat het nog best realistisch ove een aantal al omdat ze niet verder komen dan zakken. stappen voordat ze in het water 13 miljoen Het filmpje zelf heeft meer dan ws is het ook views. Maar buiten de online vie hebben vele in veel meer media geweest. Zo in een aanblogs er over geschreven en is het t. Bovendien tal landen op het nieuws gewees f ook gingen waren er veel mensen die het zel pjes op interproberen en vervolgens hun film relen. Want je net zette. Dit leidde tot leuke tafe . Het filmpje raad het al, het was allemaal nep oenenmerk was stiekem reclame voor een sch hte schoenen dat beweerde de meest waterdic de schoenen te maken. En wat blijkt achteraf, t. Bovendien worden ook in de video gebruik logo terug. zie je als je goed oplet overal het om geloofAllemaal net onopvallend genoeg -code 4 om te waardig over te komen. Scan QR nsen voor de zien hoe dit filmpje miljoenen me gek hield.

MEI 2013

QR- code 4

Tip! Een QR-code scan je met je telefoon. Je hoeft alleen een gratis QR-scanner app te downloaden. Deze vind je in de App Market op je telefoon.

69


? Allereerst zijn n die leiden tot succes te en m ele de n zij at ’s zal je altijd n viral nou? W kijken naar viral video at ga je aar waarom werkt ee s Al il. ge of of oties melijk grappig, gr is omdat ze sterke em rkt we dit t da n de 3 G’s belangrijk. Na de re il is gewoon geil. 3 dingen terug zien. De je laten schrikken. Ge n een of meer van deze ka of Gr n. he lac je goed gevoel wordt je blij en ga geeft je namelijk een t He n. re de an oproepen. Van grappig et m len otie makkelijk om te de vond. Bovendien is zo’n em n filmpje dat jij grappig ee om n he lac n te oe m k oo ccesvol maken. als andere mensen pecten die een viral su as re de an k oo s, G’ 3 t de Natuurlijk zijn er, naas en voorbij vlieop. Je ziet allerlei ding ing az rb ve eld be or jvo lukken spanvideo’s wekken bi Ook zijn de auto onge . nd sse ra ve g De Russische dashcam er s m so oit hoopt te zien. zag aankomen, dit is rspectief die je zelf no pe gen die je totaal niet n ee it nu va t zie t n omdat je he het namelijk nend om naar te kijke iekem vinden mensen St l. ro n ee er we rs de ging en cca Black speelt iets an je doet een serieuze po eis m t He k. aa rm ve Bij het filmpje van Rebe k t is oo jk anoniem. Want in he eli n falen. Leedvermaak m zie na te nt n be re je de t, an ne er om k leu kelijk op int uitlachen is nogal mak wij lachen haar uit. En . en n zal niemand snel do en maken. echt mensen uitlache mug een olifant kunn n ee n va ze t da om er euro het zen tussen 10 miljoen d Spice reclame gaat Ol kie n de te n oe va l m u va zo ge t je he als In en dat, en is zo absurd ep zo geweldig te mak t verhaal om ze zeep he He n. ze kie Ze weten een stuk ze u zo ep ze n reclames nder twijfel voor de ede sketch. En dan zij go n ee als r aa m en een stuk zeep, je zo elt vo t eens als een reclame en komisch dat het nie je mensen opeens leuk. ilijke opgave. Hoe laat oe m nd tte tze on n ee d en Jezus dit. Verder untaineering maakte ha en alleen superhelden nd ko e Het team dat Liquid Mo to nu t To is? zelfs als je niet r lopen mogelijk slim aangepakt. Want g er ze en bb geloven dat over wate he t Di is. “geloofwaardat het onmogelijk den dat ze zo iets als re De . eid arh is het algemeen bekend wa de er liepen t het amper lukte. Ze kun je nog twijfelen ov da ft je loo g za ge en gin er be t nd he wo In in bouw. niet kan denken worden was door de op . Ondanks dat dit ook en nk zo in er dig” bestempeld kon ze or vo r gen lange stap op het wate fd worden kan je de leu loo ge ns ge leu slechts één of anderhalv ine kle ogte). t echt is. En zodra deze slaan (tot op zekere ho om ns ee op t nie n ka je hersenen toch dat he waarheid ant, denkt je brein, de zaam groter maken. W . zien de aandacht Het is bij een aantal En dit is goed gelukt ge name voor bedrijven. et m n da En ’s. eo vid n. Bijvoorlen aan viral ver niet in wilden zette lie ze ar wa och kleven er ook nade n te za al vir dingen men dat ze in een pizzabakkers die vieze n, oie go ge ga bedrijven al voorgeko ba et m lijk zijn deze video’s veldmedewerkers die maar afgooien. Natuur beeld video’s van vlieg en ev afg t nie n ze do ze kan laten etbezorgers die ws voordat het bedrijf vie el ve ak va in je eten doen of pakk ze en ijg de vliegtuigzelf gemaakt. Toch kr id. Dit zie je terug bij he ar wa de als niet door de bedrijven es pj omzet te verliezen. zien veel kijkers de film r in de miljoenen aan oo rd verwijderen. Bovendien hie k ee bl ze de bagagegooiers, maatschappij van de een bekan ook gewoon door aar een negatieve viral video van Microsoft maakte een n. zij kt aa m ge lf ze ijf dr am mee a’s waar het research te een van de programm sch zou ari hil pje n dat iedereen het film te op ho Ze s. wa zig be or van Mieeste mensen de hum m de en nd ko er ht Ec nk vinden. ns hen sloegen ze de pla lge vo , ien inz t nie h arc crosofts rese ar research team het programma en ha t rd wo ien nd ve Bo is. m n de video. en door de kwaliteit va m no ge us rie se er ind vond. Al nu m id die het wel grappig he er ind m n ee k oo er Toch was . Scan QR-code 5 hoopt op meer succes had Microsoft toch ge om te kijken of jij een reclame als dit wel serieus neemt.

M

T

M

QR- code 5

70

CRe8MGZN


Hologrammen: de toekomst van live optredens D

e technologie staat nooit stil. Zo ook de technologie op het gebied van hologrammen niet. Al hoe wel deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat zijn de eerste hologramoptredens een feit. Betekent dit het einde van de live optredens zoals we die kennen? Of zullen bezoekers in de toekomst toch liever et publiek ging uit hun dak na het zien van betalen voor een echte het optreden van Snoop Dog en Dr. Dre op artiest? het twee-weekend-durende-festival Coachella in 2012. Echter was dit nog maar het begin van een onvergetelijke avond. Het krijsende publiek was namelijk in een klap stil toen ze zagen wie er op het podium verscheen. Het was de in 1996 vermoorde Tupac die rond liep alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Een gemengd gevoel van onbegrip Nee. Het was een hologram van Tupac die ervoor en vreugde overdonderde het publiek. Was hij dan zorgde dat ruim 200.000 bezoekers even in de waan toch niet overleden? Of was het een Look-a-like? waren dat hij echt uit de dood was opgestaan

H

72

TEKST:STAN VERHOEVEN

CRe8MGZN


H

et eerste hologram werd al heel wat jaren eerder gemaakt. In 1920 schreef de Poolse natuurkundige Mieczystaw Wolfke de eerste theorie over het hologram. Jammer genoeg had hij de spullen niet in huis om echt een hologram te maken. Dat hadden Amerikanen Patnieks en Leith ruim 40 jaar later wel. Zij slaagden in 1962 er in om met een laser als eerste een hologram te maken. De twee pioniers projecteerden een speelgoed vogel en treintje op een scherm. Het beeld wat zo geprojecteerd werd had door de opstelling met de laser een realistische diepte gekregen. Het eerste hologram was geboren. Dit stond echter niet gelijk aan de hologrammen zoals we die nu kennen.

Z

o ook bij Reinout Oerlemans. In de Wereld Draait Door noemde hij tijdens een discussie over hologramoptredens het volgende: “Het gaat altijd om het echte. In het voorbeeld van Tupac is er is iemand geweest die hem heel goed heeft nagedaan. Hij is dus niet echt. En dat vind ik jammer.” Eric Corton, vooral bekend van 3fm, deelt dezelfde mening. Hij is ervan overtuigd dat juist de echtheid van een popster de show maakt. Ook merkte hij op dat wanneer sommige dingen dood zijn, er juist een bepaalde status aan wordt ontleend. Wel moest hij toevoegen dat het hem buitengewoon leuk leek als The Beatles nog één keer zouden optreden tijdens een opening van de Olympische spelen.

D R E E V R E S Y E D R D E E G R F R O VO

Na het optreden van Tupac in Coachella hadden andere artiesten ook oren naar hologrammen. Zo gebruikte Madonna hologramtechnieken voor fantasiewezens die instrumenten bespeelden tijdens haar concerten. Kon Mariah Carey op hetzelfde tijdstip een optreden in Duitsland, Kroatië, Macedonië, Montenegro en Polen geven. En was het hologram van Glennis Grace de hoofdact van KPN Glasvezel’s tournee. Toch blijkt de grootste hype omtrent de hologrammen in Japan te zijn. Daar zijn al duizenden fans van Hatsune Miku: een zingend hologram die aan alle kenmerken van het Japanse striptekenen voldoet. Ze is gemaakt met het programma Vocaloid. Met dat programma kun je zelf muziek maken. Ook kun je tekst invoeren die dan vervolgens op de melodie gezongen wordt. Compleet digitaal dus! Wikipedia omschrijft haar dan ook als: “Een zingende synthes izer applicatie met een vrouwelijke persoonlijkheid.” Ondanks dat alles nep is aan deze artiest is er wel sprake van een ware gekte in Japan. Al de concerten van de zingende avatar zijn sold-out en op mikufan.com bestel je jouw favoriete accessoire. Mocht je niet zoveel hebben met dit popidool, dan kun je er altijd nog zelf een laten maken. Voor een kleine €400.000,- maakt het Amerikaanse bedrijf AV Concepts dat Tupac in elkaar zette jouw eigen hologram. Toch roept deze vaak besproken ontwikkeling bij veel mensen vragen op.

MEI 2013

Professor Vincent Icke ziet de toekomst van het hologram heel wat rooskleuriger in. Tegen mensen die net zoals Reinout en Eric vinden dat een optreden echt moet zijn zegt hij het volgende: “vroeger had men ook commentaar op de film. Er werd dan gezegd dat je naar het theater moest om de mensen echt te kunnen zien. Dat is nu ook niet meer zo.” Hij is er van overtuigd dat mensen tegen die tijd gerust €60,- neerleggen voor een kaartje van een niet (meer) bestaande artiest. Sylvana Simons is het hier mee eens. “Iedereen heeft meegemaakt hoe Tupac echt was tijdens zijn optreden in Coachella. Ik denk dat dat het belangrijkste is bij een hologramoptredens als deze.” Voorspellingen van IBM ondersteunen de gedachtegang van de professor en Sylvana. Zij verwachten namelijk dat over 3 jaar hologrammen heel normaal zullen zijn en bij het leven horen. Zelfs verwachten ze dat hologrammen tegen die tijd op mobiele telefoons weer te geven zijn en we kunnen bellen als in de Star Wars films. Om de waarheid te achterhalen zullen we dus nog even geduldig moeten zijn. Dat we met zijn allen nieuwsgierig zijn hoe de hologramtechnologie zich gaat ontwikkelen mag duidelijk zijn. Want zeg nou eerlijk, wie zou de moonwalk van Michael Jackson niet nog voor een laatste keer in het semi-echt willen zien?

73


Drugsgebruik wordt in de moderne tijd gebruikt voor genotzucht, nieuwsgierigheid, ontspanning en om te relaxen. Ook artiesten gebruiken drugs. Bij het schrijven van een liedje is softdrugs een bekend middel waardoor men tot betere en gevoeligere teksten komt. Als je ‘m ‘’spaced’’ ga je anders nadenken dan wanneer je nuchter bent, en vaak ook veel dieper. Je denkt sneller ‘’out of the box’’. Soms leid dat tot een abstracte waarneming waardoor de nodige inspiratie sneller tot je komt. Het irrationeel denken gaat veel dieper , je sluit je namelijk af van de werkelijkheid

74


OOK

CRe8MGZN

In de creatieve industrie wordt vaak gebruikt gemaakt van drugs. Nieuwe kunst, zang en dans wordt mogelijk nog creatiever en origineler wanneer je bij het bedenken van het stuk drugs gebruikt. Nog vaker krijg je inspiratie voor nieuwe kunst bij het drugsgebruik, als je de drugs niet speciaal inneemt om op een nieuwe creatie te komen. Drugs is een erg breed begrip, omdat de manier van inname erg verschilt, net als de effecten daarvan. Studenten gebruiken alle soorten drugs, van koffie tot xtc. Alcohol is de meeste gebruikte drug onder de studenten. Het kan een wisselend effect hebben. Komen we later op terug.

onder studenten wordt steeds vaker drugs gebruikt. Met name softdrugs wordt als een rustgevend middel gebruikt waarmee je je kunt ontspannen en het lijdt vaak tot een vrolijke sfeer. Softdrugs wordt steeds vaker gezien als ‘’kinderdrugs’’, het is steeds makkelijk te verkrijgen en wordt door steeds meer jongeren gebruikt. De meesten denken er niet bij na welke gevolgen het kan hebben. Bij langdurig gebruik van softdrugs kan je namelijk een verslaving ontwikkelen. Je raakt verslaafd en voelt je alleen nog beter wanneer je de drugs gebruikt. Als je na langdurig gebruik besluit te stoppen, kan dat leiden tot een depressie en andere narigheid. Softdrugs is verreweg het meest populaire type drugs onder studenten. Ongeveer de helft van de HBO-studenten rookt wel eens wiet of hasj. De reden waarom verschilt per student. Er zijn studenten die zich helemaal relaxed voelen als ze een jointje roken en er zijn studenten. Medische gevolgen buiten beschouwing gelaten wordt drugsgebruik in de moderne tijd meestal opgevat als het ontvluchten van de werkelijkheid. het toegeven aan genotzucht of als het nieuwsgierig zijn naar het onbekende. Sommige drugsgebruikers houden er een nog heel andere, diepere opvatting over wat drugs doen aan over, namelijk het onthullen van waarheid. Net als dromen en waanzin kan drugs zowel bedriegen als onthullen, zo leert althans de geschiedenis. Je kunt het zien als een droom die via een ‘’gang’’ tot je komt, en dan waarheden onthult. Dromen die door een andere ‘’gang’’ tot je komen, vertellen je bedrieglijke onzin.

T egenwoordig is het testen van drugs in elke provincie van Nederland mogelijk. De meeste testcentra’s vindt je in Noord-Brabant en ZuidHolland. Door je drugs te testen weet je altijd waar je aan begint en wat voor effect het met zich meebrengt. Mocht je een bepaalde drug een keer willen proberen, dan is het absoluut aan te raden het te laten testen. Daarnaast is het ook verstandig om vooral de eerste keer (of dat nu de eerste dosis van een drug is die je ooit neemt, of de eerste dosis van een nieuwe aankoop is) de drug te nemen in een veilige, gecontroleerde omgeving met mense n om je heen die bewust niet de drug nemen. Zorg ook dat je niet te kampen hebt met veel persoonlijke, psychologische problemen of verdriet, drugs hebben namelijk vaak een versterkend effect op je huidige gemoedstoestand. In Noord-Brabant en Zuid-Holland heb je de meeste testcentra. Je levert je drugs in bij het zogenaamde inleverpunt.

TEKST:FREDDY MULDER

Sinds mei 2012 kun je na laten checken of je drugs veilig is of niet. Als de drugs bij het testen niet wordt herkend wordt het naar een laboratorium gebracht. Daar wordt bepaald hoeveel GHB er in een vloeistof zit, en hoe zuur de drug is. Als één van de twee wordt overschreden, kan dat lijden tot ernstige gezondheidsklachten.

Ongeveer 1 op de 10 studenten maakt zich schuldig aan problematisch alcoholgebruik. Als je bedenkt dat een gemiddelde student 2 tot 3 keer in de week uitgaat, is dat goed voor te stellen. Alcohol komt verder overal in het spel en wordt ook gebruikt met andere drugs. Aangezien de feesten steeds langer doorgaan is het tegenwoordig ook steeds gebruikelijker om een avond te beginnen met een aantal glaasjes bier. Maar bijna niemand houdt dat 8 tot 12 uur vol. Daarom gebruiken de meeste studenten xtc of mdma om meer energie te krijgen zodat ze de nacht moeiteloos doorkomen. Echter moet je je altijd afvragen of de drugs die je neemt wel veilig zijn, daarom kun je tegenwoordig je drugs laten testen.

Studenten gebruiken drugs met name om te relaxen en omdat het ontspannend is. Het neemt stress weg waardoor de prestaties op school beter worden. Vooral bij HBO-ers is het drugsgebruik extreem te noemen. Wat hierbij opvalt is dat WO-studenten, ondanks de hogere studiedruk, minder drugs gebruiken. Als je aanneemt dat een student op een hogere beroepsopleiding af en toe een biertje nuttigt en zich naast wat kakkerige studentenfeesten richt op het goed volbrengen van de studie, heb je het mis.

MEI 2013

DRINK MET MATE EN EXPERIMENTEER VEILIG.

Alcohol is de meest gebruikte drug onder studenten. Het deelt, zij het in lichtere vorm, veel eigenschappen en effecten met populaire drugs en kan daarom ook gebruikt worden om het effect van drugs in de praktijk uit te lichten vanuit het standpunt van mensen om de gebruiker heen.Uitspraken in dronkenschap worden vaak afgedaan als onzin, omdat de spreker onder invloed is en kennelijk niet weet wat hij zegt. Daarom neemt men aan dat diegene daar dus ook niet verantwoordelijk voor kan worden gehouden. Het is dan namelijk de ‘’drank die spreekt’’. Je zou het zo kunnen formuleren dat alcohol bezit neemt van het lichaam. Bij deze opvatting neemt men aan dat de drug iemand transformeert tot iets wat hij eigenlijk niet is, het laat een hele andere kant van de mens zien. Net zo vaak worden dronken uitspraken ook heel serieus genomen, omdat alcohol ons ontremt, spontaner, moediger en dus ook eerlijker maakt, waardoor men dan dingen zegt die we in andere omstandigheden waarschijnlijk voor ons hadden gehouden. Dit effect en nog veel meer andere gevolgen van het gebruiken van alcohol kan je terugvinden bij een hoop andere verdovende middelen, zoals cocaine of XTC. Zoals men ook wel zegt: In wijn zit de waarheid.

Welke van deze tegenovergestelde interpretaties voorrang krijgt, wisselt per cultuur, periode, persoon, situatie en drug. Het kan ook samen gaan, al is men zich daar meestal niet van bewust.

75


VACATURETIPS De nachtmerrie voor elke student. Ouders die zeuren over een bijbaan en als je binnen nu en deze maand niks hebt dan zetten ze je persoonlijk achter de kassa bij de Appie. Maar daar hebben wij een oplossing voor. Om toch nog schappelijk je studententijd door te komen en niet het meest verschrikkelijke bijbaantje te hoeven hebben, heeft Cre8MGZN als afsluiter hieronder een paar opmerkelijke, leuke, bijzondere en goed betaalde bijbaantjes op een rijtje gezet. Zodat ook jij vliegend naar je werk zal gaan.

STEMACTEUR @ STEMMENWEB.NL Heb je een fijne stem om naar te luisteren en klink je niet als een uitgebluste kraai. Dan is dit misschien wat voor jou. Er zijn namelijk tal van reclames, voorleeswebsites, en promotie filmpjes waar ze stemmen voor nodig hebben dus solliciteer en inspreken maar. Dit is prima te combineren met je studie en het is zeker geen alledaagse baan.

PROEFPERSOON Veel studenten geven hun lichaam letterlijk bloot aan de wetenschap in ruil voor een financiële extra die ver uitstijgt boven een bijbaan. Je kan je bij verschillende onderzoekbureaus inschrijven voor een aantal dagen of weken bij een researchcentrum. Maar er zijn natuurlijk wel gezondheidsrisico’s aan verbonden zoals bijwerkingen. Maar let op! met zo’n bijbaan kom je al snel boven je maximale verdiensten uit, waardoor je het risico loopt om je studvergoeding kwijt te raken. Dus wat is je gezondheid je waard?

KISTDRAGER Heb jij sterke schouders? Ben je je emoties de baas en ben je geen wandelende tissue box? Dan is kistdrager bij een begrafenis of chauffeur bij een uitvaartverzorger misschien wel iets voor jou. Het is op parttime basis dus prima te combineren met je studie. Je moet je taak wel uiterst serieus nemen want grappen en grollen wordt niet gewaardeerd.

BIJLES GEVEN @ TBS-KLINIEK Tsja zelfs deze banen bestaan. Het wordt als een succes ervaren. Je wordt goed begeleid en je veiligheid wordt gegarandeerd. Ben jij handig in bepaalde vakken en kan je goed met mensen omgaan en met dit soort mensen overweg? Uiteraard moet je er wel ethisch achter staan en niet al te bang zijn aangelegd.

78

WINGS GIRL @ RED BULL Een baantje waar je spontaan moet zijn, lef moet hebben, goed met mensen om kan gaan, flexibel bent, op onverwachte situaties kunt inspelen en je moet over een hoop enthousiasme beschikken. Heb jij dit? Dan is er geen mooier bijbaantje dan een RedBull Wings meisjes te zijn. Want zeg nou eerlijk wie wil er nu niet dagelijks in de redbull auto rijden en mensen blij maken en voorzien van nieuwe energie, de mooiste feestjes meemaken en helpen met internationale evenementen. Je komt op de meest aparte en onverwachtse plekken terecht. Het is altijd afwisselend en nooit saai. Zorg dat je 2,5 dag beschikbaar bent en dan is deze baan voor jou. Nou ja bijna dan, je zal nog even moeten solliciteren

FREELANCE TEKSTSCHRIJVER Het leuke van dit baantje is dat je over ALLES mag schrijven geen onderwerp is te gek. En kan je goed schrijven? Dan is het misschien een idee om mee te doen met schrijfwedstrijden ook deze onderwerpen mogen over van alles gaan. En wat is er nu beter dan tussen het studeren door als afleiding even wat op papier te zetten? En je hebt zo 2 vliegen in een klap. Je schrijft als afleiding tussen het studeren door en je hebt nooit het idee dat je aan het werk bent. En met een beetje geluk kan je er leuke geld bedragen mee

MYSTERYSHOPPER @ TNS NIPO

Nee je hoeft niet verkleed als mysteryguest. Voor dit baantje ga je in winkelketens kijken hoe klantvriendelijk het daar is, hoe de winkel eruit ziet, en of het mogelijk is om onmogelijke dingen te ruilen. Het betaalt goed en het is leuk en afwisselend werk.

PRIVECHAUFFEUR Ben je 21 jaar of ouder en ben je al meer dan 2 jaar in het bezit van je rijbewijs en heb je er geen problemen mee om een zwart of grijs pak te dragen dan is dit baantje zeker iets voor jou.

TEKST: PUCK BASTIAANSEN

CRe8MGZN


VOLGENDE KEER

MEI 2013

79


CRe8MGZN

Cre8MGZN  
Cre8MGZN  

The final completion

Advertisement