Page 1

La Lectura i la seva promoci贸 Guia de llibres recomanats :

Llibres per reflexionar

Esteve Costa Domingo 2012-2013


Introducció Pels mestres: La següent guia de llibres recomanats esta destinada a nens d’entre 8 i 12 anys . L’elecció d’un marge d’edat tan ampli esta feta a consciència ja que es té en consideració que el grau de maduresa dels infants no és correspon a marges d’edat reduïts.

La seva capacitat lectora i de

raonament no té perquè estar condicionada simplement a la seva edat, el tarannà del nen i les influencies que rep del seu entorn son elements més significatius que no pas l’edat. Per tant aquest recull pretén que nens amb diferent formació i bagatge puguin sentir-se atrets i entendre les diferents lectures, sigui amb més o menys esforç. La idea a principal entorn la qual s’ha elaborat la guia és la reflexió. Els llibres pretenen estimular el pensament dels nens respecte diferents valors de la societat, fer-los coneixedors de diferents actituds i problemàtiques de les persones. Els llibres escollits volen fer rumiar els nens de forma crítica envers el món que els envolta, adquirir consciència social al mateix temps que gaudeixen de la literatura.


Pels nens: En aquesta guia i trobareu un seguit de llibres que us faran rumiar sobre temes diversos que afecten la societat que ens envolta. I trobareu històries que us colpiran, us emocionaran,

faran

que

penseu

sobre

diferents

problemàtiques i conflictes. A les següents obres i veureu retratats elements com la guerra, els prejudicis, la crisi, el despotisme, l’avarícia, la crueltat... però no tot seran aspectes negatius, als llibres també i trobareu solidaritat, amor, fraternitat, anhels de justícia i de llibertat.

Són

narracions que tenen la voluntat de que reflexioneu sobre les injustícies i prengueu consciència per combatre-les. Som les persones les que si ens conscienciem podrem posar els nostres granets de sorra per combatre la injustícia, i juntes construir un món millor.


Títol: Sola y Sincola Autor: Patxi Zubizarreta Il•lustracions: Noemi Vilamuza Editorial: Zaragoza : Edelvives Any d'edició: 2005 Què ens explica? Una nena d’origen africà fa amistat amb un gatet que ha perdut la cua. Es coneixen a una benzinera on la nena ha estat oblidada per la seva família , que atrafegada tornava de vacances del seu país d’origen. Aquesta conte convida a la reflexió envers la solitud, l’amistat i la solidaritat. També pot ajudar a prendre consciencia del fenomen de la immigració.


Títol: Noms robats Autor: Tàssies Il•lustracions: Tàssies Editorial: Cruïlla Editorial Any d'edició: 2010 Què ens explica? Víctima, assetjador, espectador: ¿qui ets tu? Aquesta és la pregunta que trobem a al llibre. L’obra és un retrat colpidor d’una víctima d’ assetjament escolar a qui ningú diu pel seu nom. Fa prendre consciència d’un problema social greu que és present a les aules de moltes escoles i instituts.


Títol: “Canción de Navidad” Autor: Charles Dickens Il•lustracions: Roberto Innocenti Editorial: Sevilla: Kalandraka Ediciones Any d'edició: 2011 Què ens explica? Una nova i molt ben il•lustrada edició del clàssic de Dickens, ambientat en un dia de nadal a la ciutat de Londres a l’època victoriana. A través de l’ avar Scrooge veurem com la cobdícia, menyspreu, la solitud i desamor poden fer menyspreable una persona. Ara be, amb el seu viatge descobrirem que les persones poden canviar.


Títol: El Pal i la pastanaga : un conte d'economia per a tothom Autor: Danilo Guaitoli i Pere Puig Il•lustracions: Pere Puig Editorial: Barcelona : Cadí, Any d'edició:2011 Què ens explica? És un relat que ens parla d’un poble on tothom viu feliç i content, però un dia un fet estronca la seva felicitat: El sabater no ha fet unes sabates vermelles del número 36. Amb aquesta faula aprendrem economia i reflexionarem sobre aquest terme que ara escoltem tan sovint, la crisi.


Títol: La croada dels nens Autor: Bertolt Bretch Il•lustracions: Carme Solé i Vendrell Editorial: Barcelona: Magenta Universal Productions Any d'edició: 2011 Què ens explica? És l’adaptació il•lustrada del commovedor poema èpic "La croada dels nens" del dramaturg i poeta alemany Bertolt Brecht. Retrata la tràgica fugida d’un grup de nens orfes durant la 2a Guerra mundial a Polònia. En aquesta obra trobem reflexions sobre la crueltat de la guerra, la solidaritat i la fraternitat entre les persones.


Títol: “El Tirano, el luthier y el tiempo” Autor: Christian Grenier Il•lustracions: François Schmidt Editorial: [Arcos de la Frontera] : Fiore Any d'edició: 2005 Què ens explica? És la història d’un tirà obsessionat en controlar els seus vassalls. Per tal d’aconseguir-ho convocarà als mes grans inventors perquè aportin alguna solució. Finalment serà el luthier el que elaborarà un invent miraculós: Un metrònom, capaç de suspendre el temps i el curs de la vida. Aquest conte ens farà reflexionar envers la tirania, la tafaneria i la importància del temps a la nostre societat.


Títol: “7x7 cuentos crudos. Aunque este no sea un buen sitio para nacer” Autor: Ricardo Gómez Il•lustracions: J.R. Alonso Editorial: Madrid: SM Any d'edició: 2007 Què ens explica? Què creus que farien els teus pares per sobreviure fa un milió d'anys? Com seria la teva vida a Beirut sota les bombes? Què seria dels teus germans en un país sembrat de mines? L’obra és un recull de contes molt crus que retraten situacions complicades. És un llibre que evoca per la superació de l’adversitat i convida a moltes reflexions envers les dificultats i les injustícies que trobem al món.


Títol: Molsa Autor: David Cirici Il•lustracions: David Cirici Editorial: Barcelona : Edebé Any d'edició: 2013 Què ens explica? Ens explica les peripècies d’un gos anomenat Molsa que s’ha perdut a conseqüència d’una guerra. És un llibre en primera persona, a través dels ulls d’en Molsa i la seva recerca incansable dels seus amos descobrirem i reflexionarem sobre els horrors de la guerra.


Qui ens ha ajudat a trobar els llibres? Sola y Sincola : http://www.literatura.gretel.cat/recomanacion s/2010-recomanacio-gener La croada dels nens: http://www.literatura.gretel.cat/recomanacion s/2011-recomanacio-abril “El Tirano, el luthier y el tiempo”: http://www.gretel.cat/sites/default/files/fitxer s/10_12_032013.pdf “Canción de Navidad”: http://www.literatura.gretel.cat/recomanacion s/recomanacions-octubre “7x7 cuentos crudos. Aunque este no sea un buen sitio para nacer:” http://www.literatura.gretel.cat/recomanacion s/2010-recomanacio-gener Noms robats: http://www.clijcat.cat/faristol/descargas/69/8_ 69.pdf


El Pal i la pastanaga : un conte d'economia per a tothom: http://www.clijcat.cat/faristol/descargas/72/6_ 72.pdf Molsa: http://www.literatura.gretel.cat/recomanacion s/2013-recomanacio-abril

FI

Guia de llibres recomanats : Llibres per reflexionar  

Guia de llibres recomanats : Llibres per reflexionar

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you